Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 23 iunie 2018  de aplicare a Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 23 iunie 2018 de aplicare a Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România

EMITENT: Societatea Naţională de Cruce Roşie din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1069 din 18 decembrie 2018
     PARTEA I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Scopul reglementării. Obligativitatea
    (1) Prezentul regulament este emis în scopul aplicării Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, document adoptat de către Adunarea Generală a SNCRR la data de 23 iunie 2018.
    (2) Prezentul act reglementează organizarea şi funcţionarea tuturor structurilor teritoriale şi centrale ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România - în continuare SNCRR - şi este obligatoriu pentru toţi membrii, voluntarii şi salariaţii SNCRR.
    (3) În întreaga sa activitate SNCRR respectă principiile Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, denumită în continuare Mişcarea, şi ale Dreptului Internaţional Umanitar.

    ART. 2
    Cadrul juridic
    Prezentul regulament este emis în baza art. 14 alin. (1) din Legea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea, şi a prevederilor din Statutul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, denumit în continuare Statutul.

    ART. 3
    Caracterele juridice ale SNCRR
    (1) SNCRR este persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial, cu existenţă nelimitată.
    (2) Sediul central, filialele judeţene şi cele ale municipiului Bucureşti au personalitate juridică.
    (3) În vederea îndeplinirii misiunii sale umanitare, SNCRR acţionează ca auxiliară a autorităţii publice.
    (4) SNCRR se bucură de sprijinul şi protecţia statului român şi este declarată, potrivit art. 8 din Legea nr. 139/1995, instituţie de utilitate publică şi, în această calitate, are dreptul de a cere sprijinul tuturor instituţiilor publice, iar acestea au obligaţia de a-l acorda.

    ART. 4
    Denumire
    (1) Denumirea organizaţiei este „Societatea Naţională de Cruce Roşie din România“. Această denumire va fi utilizată în toate documentele oficiale interne sau externe. Denumirea filialelor judeţene este „Societatea Naţională de Cruce Roşie din România - Filiala ........“
    (2) De asemenea, se poate folosi denumirea „Crucea Roşie Română“, „Crucea Roşie Română Filiala ......“ sau abrevierea „SNCRR“, „SNCRR - Filiala …..“, SNCRR - Sediul central.
    (3) SNCRR este obligată să respecte îndatoririle prevăzute în articolul 8 din Constituţia Federaţiei Internaţionale.

    ART. 5
    Sediul central al SNCRR
    Potrivit art. 9 din Legea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 6 din Statutul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, sediul central al SNCRR este în imobilul aflat în proprietatea SNCRR, situat în str. Biserica Amzei nr. 29, sectorul 1, Bucureşti.

     PARTEA II
    Emblema de Cruce Roşie
    CAP. I
    Introducere
    ART. 6
    Emblema SNCRR
    (1) Emblema SNCRR se foloseşte cu respectarea prevederilor Legii nr. 139/1995, ale art. 437 din Codul penal pentru folosirea emblemei Crucea Roşie în timpul operaţiunilor militare, ale Regulamentului Mişcării Internaţionale privind folosirea emblemei de Cruce Roşie sau Semilună Roşie de către societăţile naţionale, adoptat de Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, Viena, 1965, revizuit de Consiliul delegaţilor, reunit la Budapesta în 1991, precum şi ale rezoluţiilor privind emblema adoptate de alte conferinţe internaţionale ale Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.
    (2) Regulamentul privind folosirea emblemei de Cruce Roşie sau Semilună Roşie de către societăţile naţionale a fost aprobat unanim de către statele părţi la convenţiile de la Geneva, din august 1949, şi de către statele care au ratificat protocoalele adiţionale.
    Unul din scopurile Regulamentului revizuit la Budapesta în 1991 este acela de a permite societăţilor naţionale să îşi diversifice şi să îşi extindă sursele de finanţare, fără a aduce niciun prejudiciu respectului datorat emblemei sau denumirii de Cruce Roşie sau Semilună Roşie.

    (3) Dreptul de folosire a emblemei este conferit în baza convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949, mai ales pe prima Convenţie (Convenţia pentru ameliorarea sorţii răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie) şi, pentru anumite prevederi, pe Protocolul 1 din 8 iunie 1977, adiţional la convenţiile de la Geneva, privind protecţia victimelor conflictelor armate internaţionale. Articolul 44 al primei Convenţii de la Geneva din 12 august 1949 face distincţie între folosirea emblemei în scop de protecţie şi folosirea acesteia în scop indicativ şi stabileşte regulile generale care guvernează cele două moduri de utilizare.

    CAP. II
    Reguli generale
    ART. 7
    Reguli generale de folosire a emblemei
    (1) Folosirea emblemei în scop de protecţie este destinată să marcheze personalul medical şi religios, precum şi bunurile care trebuie respectate şi protejate în timp de conflict armat. Folosirea emblemei în scop indicativ arată că anumite persoane sau bunuri au legătură cu Mişcarea.
    (2) SNCRR poate folosi emblema ca mijloc de protecţie în timp de pace, iar, în timp de conflict armat, doar cu acordul şi în condiţiile stipulate de către Guvernul României.
    (3) SNCRR poate folosi emblema ca mijloc indicativ atât în timp de pace, cât şi în timp de conflict armat, în limitele impuse de legislaţia statului român, de Regulamentul privind folosirea
    emblemei de cruce roşie şi semilună roşie de către societăţile naţionale şi de prevederile dreptului internaţional umanitar.

    (4) SNCRR poate folosi emblema doar pentru activităţile conforme cu principiile stabilite de conferinţele internaţionale ale CR/SR. În permanenţă se va garanta că nimic nu aduce atingere prestigiului emblemei sau reduce respectul datorat acesteia.
    (5) Trebuie evitată orice confuzie între folosirea emblemei în scop de protecţie şi folosirea sa în scop indicativ. Dacă în timp de conflict armat SNCRR îşi continuă activităţile din timp de pace, se vor lua toate măsurile necesare pentru ca emblema folosită în scop indicativ, amplasată pe persoane sau pe bunuri, să fie percepută ca marcând legătura acestora cu SNCRR, şi nu acordând dreptul la protecţie, conform prevederilor dreptului internaţional umanitar. În mod special, emblema va fi de dimensiuni relativ mici şi nu va fi amplasată pe brasarde sau pe acoperişuri.
    (6) Încă din timp de pace se vor lua măsuri pentru respectarea regulii anterioare, astfel încât, încă de la începutul unui eventual conflict armat, să se evite confuzia cu emblema folosită ca mijloc de protecţie.
    (7) Atunci când emblema este folosită în scop de protecţie, ea trebuie să îşi păstreze forma de origine, deci nu se adaugă nimic la crucea roşie pe fond alb. În astfel de cazuri se va folosi o cruce formată din 5 pătrate roşii egale, iar fondul trebuie să fie întotdeauna alb. Atunci când emblema se foloseşte în scop indicativ, ea trebuie să fie în conformitate cu art. 4 din Legea nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare, sau să constea dintr-o cruce roşie însoţită de numele SNCRR.
    (8) Emblema folosită ca mijloc protector trebuie să fie vizibilă de la o distanţă cât mai mare. Dimensiunile sale vor fi în funcţie de circumstanţe. În timp de noapte sau atunci când vizibilitatea este redusă, ea poate fi luminoasă sau iluminată. Pe cât posibil, ea trebuie să fie confecţionată din materiale care să o facă posibil de recunoscut de către mijloacele tehnice de detectare şi trebuie să fie amplasată pe drapele sau pe suprafeţe plane care pot fi văzute din cât mai multe direcţii, inclusiv din aer.

    CAP. III
    Folosirea emblemei în scop de protecţie
    ART. 8
    Folosirea emblemei în scop de protecţie în timp de pace
    (1) În timp de pace, emblema poate fi folosită în scop de protecţie de către SNCRR pentru identificarea unităţilor şi a mijloacelor de transport în legătură cu care s-a decis în mod definitiv destinaţia pentru scopuri medicale, în eventualitatea unui conflict armat.
    (2) Se recomandă ca în timp de pace, emblema, în forma sa de origine (cruce roşie pe fond alb) să fie folosită cât mai puţin, chiar şi la dimensiuni mici, pentru a evita orice confuzie cu folosirea ei în situaţii de conflict armat.

    ART. 9
    Folosirea emblemei în scop de protecţie în timp de conflict armat
    (1) Acordul pentru folosirea emblemei ca semn protector în caz de conflict armat se dă în toate situaţiile de către Guvernul României.
    (2) În baza principiului fundamental al umanităţii, atunci când, în caz de conflict armat, datorită tulburărilor grave ale ordinii de drept, este imposibil din punct de vedere practic să se obţină acordul expres al guvernului, SNCRR poate folosi emblema ca mijloc de protecţie pentru măsurile umanitare urgente.
    (3) Personalul medical al SNCRR, autorizat de guvern să folosească emblema ca semn protector în caz de conflict armat, va afişa emblema în timpul îndeplinirii misiunilor, într-un mod care să asigure o vizibilitate optimă. În astfel de cazuri, personalul medical al SNCRR asistă serviciile medicale ale forţelor armate şi se supune regulamentelor militare. Ca dovadă a statutului lor, membrii personalului medical al SNCRR trebuie să poarte asupra lor cartea de identitate specială, emisă în acest scop de autorităţile statului român.
    (4) Unităţile medicale şi mijloacele de transport ale SNCRR pentru care există acordul Guvernului de a afişa emblema în caz de conflict armat trebuie să folosească emblema, astfel încât să se asigure o vizibilitate optimă. Cu consimţământul Guvernului, SNCRR poate folosi pentru marcarea unităţilor medicale şi a mijloacelor de transport şi semnele distinctive opţionale, recunoscute pe plan internaţional, respectiv semnalul luminos albastru, semnalul radio şi mijloacele electronice de identificare.

    CAP. IV
    Folosirea emblemei în scop indicativ
    ART. 10
    Folosirea emblemei în scop indicativ
    (1) Membrii, voluntarii şi angajaţii SNCRR pot folosi emblema ca semn indicativ, de regulă de dimensiuni mici, în timpul serviciului prestat în beneficiul SNCRR. În afara serviciului, membrii, voluntarii şi salariaţii pot folosi doar o emblemă de dimensiuni mici, de exemplu sub forma unei insigne sau a unui ecuson. De regulă, emblema folosită în scop indicativ conform prezentului articol, trebuie să fie în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Emblema, însoţită de textul „Societatea Naţională de Cruce Roşie din România - Filiala XXXXXXX“ poate fi amplasată pe clădirile şi sediile folosite de SNCRR, indiferent dacă acestea sunt sau nu proprietatea SNCRR. Literele vor avea acelaşi caracter şi aceeaşi dimensiune. În astfel de cazuri, emblema trebuie să fie de dimensiuni relativ reduse, să nu fie amplasată pe acoperiş, astfel încât, în caz de conflict armat, să se evite orice confuzie cu emblema folosită ca mijloc protector.
    (3) SNCRR nu va amplasa emblema pe clădiri sau sedii aflate în proprietatea sau administrarea sa, dar pe care nu le ocupă, ci le închiriază sau le dă spre folosinţă unor terţe părţi.
    (4) Atunci când SNCRR împarte clădirea cu alte persoane sau societăţi, emblema trebuie să fie amplasată doar pe partea de clădire ocupată de SNCRR. În astfel de cazuri trebuie să se ia măsuri ca activităţile persoanelor sau societăţilor vecine să nu aducă prejudicii în mod indirect prestigiului emblemei.
    (5) Emblema poate fi amplasată ca semn indicativ pe mijloacele de transport ale SNCRR, atunci când acestea sunt folosite de către membrii sau angajaţii acesteia. În astfel de cazuri, emblema trebuie să respecte prevederile art. 4 din Legea nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare, şi să fie de dimensiuni relativ mici. Pentru a preveni orice folosire abuzivă, în cazul închirierii sau vânzării mijloacelor de transport aparţinând SNCRR, emblema trebuie înlăturată sau acoperită.
    (6) Directorul general al SNCRR sau directorii de filiale pot autoriza terţe părţi să folosească emblema doar în activităţi care sunt consemnate într-un parteneriat.
    (7) Ştampilele, antetele, cărţile de vizită şi legitimaţia folosite de structurile teritoriale ale SNCRR trebuie să fie în conformitate cu anexele nr. 1, 2 şi 3.
    (8) SNCRR poate folosi emblema însoţită de numele sau iniţialele sale ori conformă cu articolul 4 din Legea SNCRR pentru marcarea ajutoarelor expediate pe cale terestră, ferată,
    navală sau aeriană şi destinate victimelor conflictelor armate sau ale dezastrelor naturale. SNCRR va lua măsurile necesare prevenirii oricărui abuz. Această prevedere se aplică doar ajutoarelor în sine, în scopul identificării originii lor, nu şi mijloacelor de transport folosite.


    CAP. V
    Folosirea emblemei în colecta de fonduri
    ART. 11
    Difuzarea şi colecta de fonduri
    (1) SNCRR poate folosi emblema pentru sprijinirea campaniilor şi a acţiunilor pe care le organizează, pentru a-şi face cunoscute activităţile, pentru a difuza cunoaşterea dreptului internaţional umanitar şi a Principiilor fundamentale ale Mişcării sau pentru a strânge fonduri, în limitele prevederilor art. 7 alin. (2)-(7) din prezentul regulament.
    (2) Atunci când este afişată pe materiale tipărite, obiecte sau alte materiale promoţionale ale unor astfel de campanii, emblema trebuie să respecte prevederile art. 4 din Legea nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare, sau să fie însoţite de numele SNCRR ori de un text sau un semn promoţional.
    (3) Obiectele nu trebuie să sugereze sub nicio formă protecţia acordată de dreptul internaţional umanitar sau apartenenţa la Mişcare şi nici să creeze posibilitatea unui abuz ulterior de emblemă. Obiectele trebuie să fie de dimensiuni mici sau să fie confecţionate dintr-un material rapid perisabil.
    (4) Dacă SNCRR colaborează cu o societate comercială sau cu o altă organizaţie în scopul strângerii de fonduri sau pentru continuarea difuzării activităţilor sale, ea poate afişa marca, logoul sau numele aceste societăţi sau organizaţii pe articolele folosite de SNCRR, pe materialele sale promoţionale sau pe bunurile pe care le comercializează, în următoarele condiţii:
    a) să nu se creeze nicio confuzie, pentru public, între activităţile societăţii comerciale sau calitatea produselor acesteia şi emblema SNCRR;
    b) SNCRR trebuie să deţină controlul asupra întregii campanii, mai ales în ceea ce priveşte alegerea articolelor pe care se afişează marca, logoul sau numele societăţii comerciale şi locul, forma şi dimensiunile acestor însemne;
    c) campania trebuie să fie legată de o anumită activitate şi, ca regulă generală, trebuie să fie limitată în timp şi spaţiu;
    d) societatea comercială sau organizaţia respectivă nu trebuie să fie implicată în niciun fel în activităţi contrare obiectivelor şi Principiilor fundamentale ale Mişcării sau care ar putea fi percepute de public ca fiind controversate;
    e) SNCRR trebuie să îşi menţină dreptul de a pune capăt contractului cu respectiva societate comercială sau organizaţie în orice moment şi cu transpunerea în practică, în termen scurt, dacă activităţile partenerului subminează respectul pentru emblemă sau prestigiul acesteia;
    f) avantajul material sau financiar obţinut de SNCRR dintr-o astfel de campanie trebuie să fie substanţial, fără a afecta independenţa SNCRR;
    g) contractul dintre SNCRR şi partener trebuie să fie încheiat în scris;
    h) contractul-cadru trebuie să fie aprobat de Comitetul de direcţie.

    (5) SNCRR poate permite societăţilor comerciale sau altor organizaţii să menţioneze în materialele lor promoţionale că au făcut o donaţie sau au contribuit în alt mod la activitatea SNCRR. Astfel de menţiuni pot fi autorizate şi pentru produsele destinate vânzării, dacă sumele obţinute din vânzarea lor sunt donate în întregime sau în parte SNCRR. Totuşi, astfel de autorizări sunt supuse respectării stricte a condiţiilor prevăzute la alin. (4) , la lit. a), c), d), e), f), g) şi h).
    (6) SNCRR trebuie să monitorizeze cu grijă modul în care ajutorul primit este descris în materialele promoţionale sau pe produsele menţionate anterior. Acelaşi lucru este valabil pentru toate fotografiile sau alte materiale vizuale folosite în cadrul campaniei.
    (7) În alte cazuri decât cele menţionate mai sus, SNCRR nu va permite folosirea emblemei pe bunuri destinate vânzării şi va autoriza folosirea acesteia pe materiale promoţionale, doar cu condiţia ca emblema să fie de dimensiuni mici şi însoţite de o explicaţie clară privind ajutorul primit de SNCRR.

    ART. 12
    Folosirea emblemei în scop decorativ
    (1) Este permisă folosirea emblemei în scop decorativ, în limitele prevederilor art. 7 alin. ( 4), cu ocazia unor acţiuni publice sau pe materiale destinate promovării SNCRR şi a Mişcării, cum ar fi: filme, publicaţii, medalii sau alte însemne de recunoştinţă. Pentru astfel de utilizare este permis un desen mai liber.
    (2) Emblema folosită cu scop decorativ trebuie să fie însoţită pe cât posibil de emblema SNCRR, aşa cum este ea prevăzută în art. 4 din Lege.
    (3) Emblema poate figura pe medalii şi pe alte însemne de recunoştinţă acordate de SNCRR, cu condiţia de a fi însoţită de numele SNCRR şi, dacă este posibil, de câteva cuvinte care să descrie scopul medaliei sau să definească serviciul oferit. Forma sa poate fi decorativă, în conformitate cu alin. (1) şi (2).

    ART. 13
    Protejarea emblemei
    Toţi membrii, voluntarii şi angajaţii SNCRR au obligaţia de a proteja emblema Crucii Roşii, de a preveni orice abuz de emblemă şi de a semnala toate cazurile de folosire abuzivă a acesteia.

     PARTEA III
    Membrii şi angajaţii SNCRR
    Membrii şi angajaţii SNCRR
    CAP. I
    Categorii de membri ai SNCRR
    ART. 14
    Membrii SNCRR
    Potrivit Statutului, membrii SNCRR sunt membri activi, membri susţinători şi membri de onoare.

    ART. 15
    Membrii activi
    (1) Membru activ este acea persoană care cunoaşte şi doreşte să acţioneze în conformitate cu Statutul SNCRR şi cu Principiile fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (în continuare Principiile fundamentale) şi îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) este înregistrat ca membru în una din structurile SNCRR;
    b) plăteşte cotizaţia de membru în cuantumul stabilit de Consiliul naţional al SNCRR;
    c) să aibă încheiat contract de voluntariat în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

    (2) Un membru nu poate fi activ în aceeaşi perioadă de timp decât într-o singură structură a SNCRR.
    (3) Nu poate fi membru activ decât o persoană fizică.
    (4) Doar membrul activ poate fi ales în organele deliberative.

    ART. 16
    Membrii susţinători
    (1) Potrivit Statutului SNCRR, membru susţinător este acea persoană fizică sau juridică ce contribuie la sprijinirea financiară sau materială a SNCRR.
    (2) Persoanele fizice pot cumula calitatea de membru activ cu cea de membru susţinător.
    (3) Membrul susţinător poate sprijini financiar sau material orice structură teritorială cu personalitate juridică a SNCRR.

    ART. 17
    Membrii de onoare
    (1) Membru de onoare este acea persoană care aduce servicii excepţionale SNCRR şi este învestită cu acest titlu de Consiliul naţional al SNCRR.
    (2) Titlul de membru de onoare se acordă numai persoanelor fizice.

    CAP. II
    Angajaţii SNCRR
    ART. 18
    Calitatea de angajat al SNCRR
    (1) Persoanele angajate cu contract de muncă, precum şi persoanele care au încheiat contracte de prestări servicii cu orice structură a SNCRR nu pot deţine funcţii de reprezentare în structurile deliberative ale SNCRR.
    (2) Pe toată perioada exercitării unei funcţii salariate sau a prestării de servicii în baza unei convenţii civile de prestări servicii, se suspendă de drept funcţia de reprezentare în structurile de conducere ale SNCRR.
    (3) Persoana care are calitatea de angajat al SNCRR este obligată să prezinte o declaraţie pe propria răspundere că nu se află în situaţie de incompatibilitate.

     PARTEA IV
    Filialele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România
    Filialele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România
    CAP. I
    Organizarea şi funcţionarea filialelor SNCRR
    ART. 19
    Noţiunea de filială
    (1) Filiala este structura teritorială autonomă, cu personalitate juridică, cu patrimoniu şi gestiune proprii, independentă financiar în limitele prevăzute de Statut.
    (2) Structura teritorială a SNCRR cuprinde filialele prevăzute în anexa 4.

    ART. 20
    Standarde minime de funcţionare a filialelor
    (1) Filialele SNCRR pot autoriza crearea, în subordinea lor, de subfiliale, comisii, servicii specializate, formaţiuni ale SNCRR în cadrul diverselor instituţii de învăţământ, societăţi comerciale, regii autonome, instituţii de stat şi private, unităţi militare, sanitare şi cartiere.
    (2) Standardele minime de funcţionare ale unei filiale privesc următoarele aspecte:
    A. legalitate;
    B. administrativ;
    C. financiar;
    D. resurse umane;
    E. activităţi/servicii.
    A. Legalitate
    Respectarea cadrului legal de funcţionare:
    a) cod fiscal eliberat de administraţia financiară teritorială;
    b) cont bancar dovedit prin extras de cont;
    c) să dispună de un sediu dovedit prin extras de carte funciară, contract de închiriere, contract de comodat etc.
    B. Administrativ

    a) Există cel puţin un birou, uşor accesibil şi dotat cu mobilier, în care se poate realiza activitatea cu publicul în zilele de lucru, între orele 9:00-16:00.
    b) Există cel puţin 1 PC, 1 telefon, acces internet, adresă de e-mail.
    c) Există cel puţin un banner/panou cu emblema Crucii Roşii (CR).
    d) Există cel puţin 5 subfiliale judeţene sau comisii în cazul Bucureştiului.
    C. Financiar

    a) Bilanţul anual să fie depus la administraţia financiară competentă.
    b) Certificate de atestare fiscală eliberate de administraţia financiară competentă şi Serviciul de impozite şi taxe locale
    c) Contabil autorizat (contract individual de muncă, contract de prestări de servicii sau societate comercială)
    d) Contabilitatea este condusă prin utilizarea unui software pentru contabilitate.
    D. Resurse umane

    a) Există cel puţin un angajat cu contract individual de muncă.
    b) Există cel puţin de 50 de membri activi.
    E. Activităţi/Servicii

    a) Există cel puţin o activitate de CR continuă.
    b) Există cel puţin un parteneriat.
    c) Există cel puţin 50 de beneficiari unici pe trimestru.
    d) Există cel puţin o grupă de 10 voluntari pregătiţi pentru intervenţie în situaţii de urgenţă.



    ART. 21
    Membrii filialei
    (1) Filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti cuprind toţi membrii Crucii Roşii Române din judeţe şi, respectiv, sectoarele municipiului Bucureşti.
    (2) O filială judeţeană sau a unui sector al municipiului Bucureşti trebuie să aibă cel puţin 50 de membri activi.
    (3) Filialele au obligaţia de a alcătui şi a actualiza o bază de date privind membrii activi şi de onoare pe care îi au în evidenţă. Această bază de date, transmisă semestrial (ianuarie şi iulie), trebuie să cuprindă, cel puţin, următoarele informaţii: numele şi prenumele membrilor de Cruce Roşie, data şi locul naşterii, domiciliul acestora şi date de contact - telefon, e-mail.

    ART. 22
    Entităţile subordonate filialei - structura filialelor de Cruce Roşie
    (1) Filialele pot înfiinţa şi avea în subordine subfiliale, comisii, servicii specializate şi formaţiuni de Cruce Roşie. Înfiinţarea subfilialelor trebuie validată de comitetul filialei la propunerea directorului, cu informarea sediului central.
    (2) Filialele pot autoriza crearea, în subordinea lor, de comisii, servicii specializate, formaţiuni de Cruce Roşie în cadrul diverselor instituţii de învăţământ, societăţi comerciale, regii autonome, instituţii de stat sau private, unităţi militare, sanitare, cartiere, conform art. 21 din Statutul SNCRR.
    (3) Filialele coordonează activitatea subfilialelor, a comisiilor, serviciilor specializate şi formaţiunilor de Cruce Roşie.

    CAP. II
    Principiile organizării şi funcţionării SNCRR
    ART. 23
    Principiul legalităţii
    Sediul central, filialele judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti se organizează şi funcţionează în baza Constituţiei şi legilor statului român, conform art. 18 lit. a) din Statutul SNCRR, Principiilor fundamentale, Legii, Statutului, regulamentelor şi altor documente interne ale SNCRR.

    ART. 24
    Principiul autonomiei
    (1) Structurile SNCRR au dreptul şi capacitatea efectivă de a-şi gestiona interesele, conform principiului fundamental al unităţii, în limitele legii şi ale competenţelor conferite de art. 18 lit. b) din Statutul SNCRR.
    (2) Limitele autonomiei sunt stabilite prin Statut.

    ART. 25
    Principiul eligibilităţii
    Filialele au dreptul să îşi aleagă, în cadrul adunării generale, organele de conducere proprii, conform art. 23 lit. a) din Statutul SNCRR şi reglementărilor în vigoare.

    ART. 26
    Principiul descentralizării
    Principiul descentralizării reprezintă dreptul structurilor teritoriale de a realiza atribuţii, servicii, programe, proiecte, conform strategiilor, cu respectarea Strategiei naţionale a SNCRR, în condiţiile autonomiei şi ale personalităţii juridice.

    CAP. III
    Autonomia funcţională a SNCRR
    ART. 27
    Autonomia funcţională şi limitele acesteia
    (1) Potrivit Legii şi Statutului SNCRR, sediul central, filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti au autonomie funcţională.
    (2) Sediul central şi filialele au dreptul şi obligaţia de a gestiona, în numele SNCRR, interesele acesteia în teritoriu, fără ca prin aceasta să se încalce principiul unităţii.
    (3) Autonomia funcţională nu aduce atingere principiului unităţii, sediul central, filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti reprezentând structuri, părţi componente ale SNCRR, organizaţie unică la nivel naţional, potrivit statutelor Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi art. 2 din Lege.

    ART. 28
    Autofinanţarea activităţii
    (1) Sediul central şi filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti îşi autofinanţează activitatea.
    (2) În acest sens, sediul central şi filialele au dreptul să acceadă în nume propriu la surse, finanţări, programe şi proiecte, să încheie contracte, acorduri, parteneriate cu organizaţii neguvernamentale, cu autorităţi publice locale, instituţii, societăţi comerciale, cu filiale ale altor societăţi naţionale de Cruce Roşie sau Semilună Roşie, cu respectarea Statutului, regulamentelor SNCRR şi legilor ţării.

    ART. 29
    Bugetul de venituri şi cheltuieli
    Sediul central şi filialele au obligaţia să îşi stabilească şi să execute bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.

    ART. 30
    Înregistrarea la organele fiscale teritoriale
    Sediul central şi filialele au obligaţia de a se înregistra la organele fiscale teritoriale, de a depune întreaga documentaţie solicitată de acestea, de a declara şi de a plăti în termenele prevăzute de lege obligaţiile fiscale.

    ART. 31
    Codul fiscal, contul bancar şi ştampila proprie
    (1) Sediul central şi filialele au cod fiscal, cont bancar şi ştampilă proprie.
    (2) Ştampila filialelor este stabilită conform modelului prevăzut în anexele nr. 1-3 la prezentul regulament.
    (3) Ştampila filialei se păstrează de către directorul de filială sau de persoana indicată de acesta.

    ART. 32
    Administrarea patrimoniului SNCRR
    (1) Sediul central are dreptul de administrare asupra patrimoniului SNCRR aparţinând sediului central.
    (2) Filialele au drept de administrare asupra patrimoniului SNCRR aparţinând filialelor, conform Statutului, regulamentelor interne şi procedurilor de management financiar şi financiar-contabile ale SNCRR.
    (3) Regulamentul privind administrarea şi gestionarea patrimoniului este prevăzut în anexa nr. 7.

    ART. 33
    Operaţiunile cu bunurile din depozitele zonale de intervenţie în caz de dezastre
    (1) Administrarea bunurilor din depozitele zonale revine sediului central, cu sprijinul filialei pe al cărei teritoriu se află depozitul, în conformitate cu procedurile de management financiar şi financiar-contabile ale SNCRR.
    (2) Cheltuielile efectuate în legătură cu depozitarea, asigurarea, manipularea şi transportul bunurilor din depozitele zonale sunt suportate din resurse aflate la dispoziţia sediului central, în conformitate cu bugetul aprobat de Comitetul de direcţie.

    ART. 34
    Relaţiile cu mass-media
    (1) Sediul central şi filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot stabili relaţii de parteneriat cu mass- media, oferind informaţii legate exclusiv de activităţile acestora.
    (2) Filialele judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti informează în prealabil sediul central în legătură cu toate acţiunile de comunicare planificate, atunci când acestea implică o colaborare cu mass-media cu audienţă naţională.
    (3) Este interzisă iniţierea oricăror acţiuni de comunicare prin care s-ar putea prejudicia imaginea SNCRR în ansamblul său ori a unei structuri a SNCRR sau prin care s-ar putea da naştere unei imagini greşite asupra mandatului şi activităţii organizaţiei.

    CAP. IV
    Drepturile şi obligaţiile structurilor SNCRR
    ART. 35
    Drepturile filialelor
    Filialele au următoarele drepturi:
    a) să aleagă, în cadrul adunării generale, prin vot secret, organele de conducere proprii;
    b) să conceapă strategii proprii, să organizeze şi să conducă programe, proiecte, cursuri, servicii şi activităţi, cu respectarea Strategiei SNCRR şi a Statutului, să implementeze programele naţionale ale SNCRR, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
    c) să organizeze servicii sociale, inclusiv acordarea de ajutoare sociale ocazionale, în favoarea persoanelor vulnerabile;
    d) să stabilească, să constituie şi să execute bugetul propriu de venituri şi cheltuieli;
    e) să acorde ajutoare ocazionale celor mai vulnerabile persoane pe baza anchetelor sociale/listelor de microdistribuţie;
    f) să iniţieze contacte directe cu filiale similare ale altor societăţi naţionale de Cruce Roşie sau Semilună Roşie, cu informarea prealabilă a Comitetului de direcţie, conform recomandărilor Comisiei mixte a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR);
    g) să acceseze în nume propriu, în calitate de persoane juridice, finanţări rambursabile sau nerambursabile din cadrul programelor şi proiectelor naţionale şi transnaţionale, adresate organizaţiilor neguvernamentale, precum şi din cadrul altor oportunităţi. Finanţarea rambursabilă reprezintă finanţarea sub formă de credit, pe care instituţiile bancare o acordă persoanelor fizice şi juridice pentru diverse activităţi economice. În acest sens, filialele Crucii Roşii Române pot accesa această formă de finanţare, cu aprobarea prealabilă a Comitetului de direcţie;
    h) să colaboreze cu alte structuri teritoriale;
    i) să încheie acorduri, contracte, parteneriate cu organizaţii neguvernamentale, cu autorităţi publice, instituţii, societăţi comerciale, la nivelul filialei, pentru desfăşurarea unor programe, proiecte, acţiuni, cu respectarea Statutului şi legilor ţării, cu respectarea principiului teritorialităţii, respectiv o filială nu va încheia acorduri, parteneriate şi nu va întreprinde nicio acţiune care vizează alt teritoriu - filială de Cruce Roşie - fără informarea/acordul prealabilă/prealabil/includerea filialei pe raza căreia se doreşte implementarea;
    j) să înfiinţeze, la nivel teritorial, departament de tineret, să susţină şi să încurajeze participarea tinerilor la activităţile lor, precum şi la desfăşurarea unor activităţi, programe şi proiecte proprii de tineret.


    ART. 36
    Obligaţiile filialelor
    Filialele judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:
    a) să respecte Statutul, Principiile fundamentale ale Mişcării şi cele structurale ale SNCRR, precum şi Constituţia şi legile ţării;
    b) să nu întreprindă nicio acţiune de natură să afecteze imaginea şi patrimoniul SNCRR;
    c) să îndeplinească hotărârile şi deciziile luate de structurile centrale şi teritoriale de conducere şi să respecte competenţele exclusive ale organelor centrale de conducere;
    d) să implementeze strategia de dezvoltare şi programele SNCRR;
    e) să îşi stabilească şi să execute bugetul propriu de venituri şi cheltuieli;
    f) să se înregistreze la organele fiscale teritoriale, să depună întreaga documentaţie solicitată de acestea, să declare şi să plătească în termenele prevăzute de lege obligaţiile fiscale;
    g) să deţină cod fiscal, cont bancar şi ştampilă proprie;
    h) să depună bilanţul contabil la organele financiare teritoriale şi să transmită o copie la sediul central al SNCRR, însoţită de raportul Comisiei de control financiar sau al auditorului extern, precum şi de un certificat de atestare fiscală, până la data de 31 martie a fiecărui an, conform art. 24 lit. e) din Statutul SNCRR;
    i) să transmită anual la sediul central al SNCRR rapoarte de activitate din care să reiasă activitatea desfăşurată de filialele de Cruce Roşie în intervalul vizat, după un model standard furnizat de sediul central;
    j) să notifice directorului general orice schimbare în situaţia juridică a filialei, în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea acesteia;
    k) să nu înstrăineze niciun sediu din proprietatea filialei fără aprobarea Comitetului de direcţie;
    l) să depună la secretariatul sediului central, până la data de 30 mai a anului următor, situaţiile financiare, aşa cum au fost depuse la organele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.


    ART. 37
    Drepturile sediului central
    (1) Sediul central al SNCRR are următoarele drepturi:
    a) să conceapă strategii proprii, să organizeze şi să conducă programe, proiecte, cursuri, servicii şi activităţi, cu respectarea Strategiei SNCRR şi a Statutului, să implementeze programele naţionale ale SNCRR, cu consultarea prealabilă a filialelor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
    b) să organizeze servicii sociale, inclusiv acordarea de ajutoare sociale ocazionale, în favoarea persoanelor vulnerabile;
    c) să stabilească, să constituie şi să execute bugetul propriu de venituri şi cheltuieli;
    d) să acorde cu consultarea filialelor ajutoare ocazionale celor mai vulnerabile persoane pe baza anchetelor sociale/listelor de microdistribuţie;
    e) să iniţieze contacte directe cu alte societăţi naţionale de Cruce Roşie sau Semilună Roşie, cu informarea prealabilă a Comitetului de direcţie, conform recomandărilor Comisiei mixte a FISCR;
    f) să acceseze în nume propriu, în calitate de persoană juridică, finanţări rambursabile sau nerambursabile din cadrul programelor şi proiectelor naţionale şi transnaţionale, adresate organizaţiilor neguvernamentale, precum şi din cadrul altor oportunităţi;
    g) să colaboreze cu alte structuri centrale şi teritoriale;
    h) să încheie acorduri, contracte, parteneriate cu organizaţii neguvernamentale, cu autorităţi publice, instituţii, societăţi comerciale, pentru desfăşurarea unor programe, proiecte, acţiuni, cu respectarea Statutului şi legilor ţării, cu respectarea principiului teritorialităţii, respectiv o filială nu va încheia acorduri ori parteneriate.

    (2) Finanţarea rambursabilă reprezintă finanţarea sub formă de credit, pe care instituţiile bancare o acordă persoanelor fizice şi juridice pentru diverse activităţi economice. În acest sens, filialele Crucii Roşii Române pot accesa această formă de finanţare, cu aprobarea prealabilă a Comitetului de direcţie.

    ART. 38
    Obligaţiile sediului central
    Sediul central are următoarele obligaţii:
    a) să respecte Statutul, Principiile fundamentale ale Mişcării şi pe cele structurale ale SNCRR, precum şi Constituţia şi legile ţării;
    b) să nu întreprindă nicio acţiune de natură să afecteze imaginea şi patrimoniul SNCRR;
    c) să îndeplinească hotărârile luate de structurile centrale;
    d) să implementeze strategia de dezvoltare şi programele SNCRR;
    e) să îşi stabilească şi să execute bugetul propriu de venituri şi cheltuieli;
    f) să înregistreze la organele fiscale teritoriale, să depună întreaga documentaţie solicitată de acestea, să declare şi să plătească în termenele prevăzute de lege obligaţiile fiscale;
    g) să deţină cod fiscal, cont bancar şi ştampilă proprie;
    h) să depună bilanţul contabil la organele financiare teritoriale şi să transmită o copie filialelor;
    i) să nu înstrăineze niciun sediu din proprietatea SNCRR - sediul central şi niciun mijloc fix aflat în proprietatea SNCRR - sediul central fără aprobarea Comitetului de direcţie;
    j) să centralizeze rapoartele de activitate transmise de filiale după modelul standard furnizat. De asemenea, rapoartele primite de la filiale se vor constitui într-un raport de activitate, anual, pe care directorul general îl va prezenta Comitetului de direcţie.


    ART. 39
    Sancţiuni
    (1) Nerespectarea acestor obligaţii se constată de Comisia de onoare şi arbitraj, la solicitarea oricărui membru al SNCRR.
    (2) Comisia va întocmi un raport şi va face propunerile corespunzătoare, ce urmează să fie înaintate Comitetului de direcţie în vederea emiterii unei hotărâri în acest sens, în termen de 60 de zile de la data depunerii raportului.
    (3) Pentru nerespectarea acestor obligaţii, filialele pot fi sancţionate cu: avertisment, retragerea dreptului de vot în cadrul reuniunii adunării generale a Consiliului naţional şi a Comitetului de direcţie şi suspendarea sprijinului financiar al filialei pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, în funcţie de gravitatea faptelor, prin decizia Comitetului de direcţie al SNCRR, în baza raportului prezentat de Comisia de onoare şi arbitraj.

    CAP. V
    Raporturile filialelor cu sediul central al SNCRR
    ART. 40
    Coordonarea activităţii filialelor
    (1) Activitatea filialelor este coordonată de comitetul acesteia, iar între comitete de către birou, care vor urmări aplicarea la nivelul filialelor a actelor organelor locale şi centrale de conducere.
    (2) Filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia de a respecta reglementările, strategiile şi politicile în domeniile stabilite de organele centrale de conducere ale SNCRR.
    (3) Filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să respecte instrucţiunile primite referitoare la întocmirea, păstrarea şi circulaţia documentelor, precum şi termenele stabilite pentru realizarea acestor operaţiuni.

    ART. 41
    Contribuţiile filialelor
    (1) Filialele judeţene şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia de a achita anual o contribuţie pentru funcţionarea SNCRR sediul central.
    (2) Contribuţia este în cuantumul stabilit de adunarea generală sau Consiliul naţional al SNCRR, după caz.
    (3) Această sumă va fi dedusă din taxa de timbru încasată de SNCRR - sediul central, mai exact din procentul de 25% ce revine filialelor. Contribuţia se va reţine din cota aferentă trimestrului III.

    CAP. VI
    Organele teritoriale de conducere
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 42
    Organele teritoriale de conducere
    Organele teritoriale de conducere ale SNCRR sunt:
    a) adunarea generală a filialei;
    b) comitetele şi birourile filialelor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
    c) comitetele şi birourile subfilialelor municipale şi orăşeneşti;
    d) comitetele subfilialelor comunale.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Adunarea generală
    ART. 43
    Adunarea generală a filialei de Cruce Roşie
    (1) Adunarea generală este organul deliberativ suprem la nivelul filialei.
    (2) Adunarea generală a filialei este constituită din reprezentanţii membrilor de Cruce Roşie de la nivelul subfilialelor municipale, orăşeneşti şi comunale, după o normă de reprezentare stabilită de biroul filialei, dar nu mai puţin de 20 de persoane.
    (3) În cazul filialelor municipiului Bucureşti norma de reprezentare se stabileşte de către birou la nivel de comisii.

    ART. 44
    Sesiunile adunării generale la nivel de filială/subfilială
    (1) Sesiunile adunării generale sunt ordinare şi extraordinare.
    (2) Adunarea generală se întruneşte în sesiune ordinară, o dată la 2 ani, de regulă în primul trimestru, la convocarea comitetului filialei.
    (3) Adunarea generală poate fi convocată în sesiune extraordinară de către:
    a) preşedintele filialei;
    b) majoritatea membrilor comitetului filialei;
    c) comitetul filialei;
    d) 1/3 din membrii adunării generale - delegaţi la adunarea generală precedentă.


    ART. 45
    Convocatorul
    (1) Convocarea adunării generale în sesiune ordinară şi extraordinară se face de către comitetul filialei sau de către preşedintele filialei, în condiţiile art. 44, cu cel puţin 15 zile înainte de data reuniunii, prin intermediul unui convocator care va cuprinde următoarele menţiuni:
    a) modalitatea de convocare: în sesiune ordinară sau extraordinară;
    b) ziua şi ora pentru care se face convocarea;
    c) locul unde se va desfăşura sesiunea adunării generale;
    d) ordinea de zi provizorie;
    e) modalitatea de consultare a documentelor aferente ordinii de zi.

    (2) Convocatorul va fi afişat la sediul filialei, în termenul prevăzut la alin. (1).

    ART. 46
    Cvorumul şi actele adunării generale la nivel de filială/subfilială
    (1) Adunarea generală este statutară dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din membrii săi.
    (2) Dacă nu este realizată această majoritate preşedintele filialei va proceda la o nouă convocare în cel mult 15 zile. Dacă nici atunci nu se realizează majoritatea prevăzută, adunarea generală va avea loc în prezenţa unei treimi dintre membri.
    (3) Lista cu membrii adunării generale şi semnăturile participanţilor este anexă la procesul-verbal de şedinţă şi dovedeşte că adunarea generală a fost statutară şi este de referinţă la convocarea unei adunări generale extraordinare.
    (4) Reuniunea adunării generale este condusă de preşedintele filialei. În cazul convocării unei adunări generale extraordinare la care preşedintele nu este prezent sau refuză să conducă şedinţa, aceasta va fi condusă de oricare alt membru al comitetului filialei, caz în care va fi prezent şi un delegat al Comitetului de direcţie al SNCRR.
    (5) Adunarea generală adoptă hotărâri cu majoritatea simplă de voturi ale celor prezenţi, prin vot deschis sau secret, după cum hotărăsc membrii săi. În cazul adunării generale de alegeri votul secret reprezintă o regulă, conform Statutului.
    (6) După reuniunea adunării generale, prin grija directorului filialei sunt transmise sediului central următoarele documente:
    a) procesul-verbal de şedinţă;
    b) raportul de activitate al filialei pe perioada anterioară - 2 ani;
    c) programul de activitate al filialei pe perioada următoare - 2 ani;
    d) raportul comisiei de cenzori - 2 ani;
    e) documentele financiar-contabile - execuţia bugetară, propunerea de buget de venituri şi cheltuieli;
    f) lista cu delegaţii la adunarea generală a filialei - copie.


    ART. 47
    Desfăşurarea adunării generale
    (1) Desfăşurarea adunării generale la nivelul filialei are loc ca şi în cazul Adunării generale naţionale a SNCRR, inclusiv cea de alegeri, conform anexei nr. 5 - Organizarea şi desfăşurarea adunării generale.
    (2) Directorul filialei îndeplineşte din oficiu funcţia de secretar al adunării generale.
    (3) Adunarea generală adoptă hotărâri, cu majoritatea simplă a voturilor exprimate.

    ART. 48
    Procesul-verbal
    Deliberările adunării generale se consemnează într-un proces-verbal de şedinţă care se înregistrează ca act oficial al filialei, este semnat de cel care îl întocmeşte, de preşedintele filialei şi de directorul filialei.

    ART. 49
    Atribuţiile adunării generale pe filială/subfilială
    Adunarea generală are următoarele atribuţii:
    a) analizează şi aprobă activitatea comitetului filialei;
    b) aprobă programele de activitate ale filialei;
    c) deliberează asupra tuturor problemelor legate de bugetul de venituri şi cheltuieli pe o perioadă de 2 ani;
    d) aprobă execuţia bugetară;
    e) propune amendamente la Statut;
    f) alege prin vot secret şi revocă preşedintele filialei;
    g) stabileşte numărul de vicepreşedinţi şi membri ai comitetului filialei, în limitele prevăzute la art. 50 alin. (2), alege prin vot secret şi revocă aceste persoane;
    h) alege prin vot secret delegaţii pentru Adunarea generală a SNCRR;
    i) analizează şi aprobă activitatea biroului filialei.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Comitetul filialei
    ART. 50
    Noţiune. Componenţă
    (1) Comitetul filialei este organ colegial care conduce şi răspunde de întreaga activitate a filialei între sesiunile adunării generale.
    (2) Comitetul filialei se compune din 11-27 de membri, incluzând preşedintele şi cei 3-7 vicepreşedinţi.
    (3) Cel puţin 3 dintre membrii comitetului filialei vor fi reprezentanţi ai tineretului. Reprezentanţii tineretului trebuie să aibă vârsta între 18 şi 35 ani. Dacă în cursul mandatului reprezentantul tineretului împlineşte vârsta de 35 de ani, îşi va continua mandatul în aceeaşi calitate. Preşedintele filialei nu este considerat reprezentant al tineretului chiar dacă, la momentul alegerii, nu a împlinit vârsta de 35 de ani.
    (4) Comitetul filialei/subfilialei se întruneşte anual sau de câte ori este nevoie. Se consideră statutar constituit dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din totalul membrilor săi.

    ART. 51
    Mandatul comitetului filialei
    (1) Mandatul membrilor comitetului filialei este de 4 ani.
    (2) Membrii comitetului filialei pot fi înlocuiţi înainte de expirarea mandatului, în caz de boală, deces, demisie sau revocare.
    (3) Comitetul de direcţie poate revoca membrii comitetului filialei în caz de încălcări grave ale prevederilor Statutului, pe baza recomandărilor făcute de Comisia de onoare şi arbitraj.
    (4) Hotărârea comitetului filialei privind cooptarea unor alte persoane, în cazul existenţei unor posturi vacante, se adoptă cu majoritate simplă prin vot secret. Această hotărâre este confirmată de proxima adunare generală.
    (5) În cazul în care devine vacant, indiferent de motive, postul de preşedinte, se impune convocarea adunării generale extraordinare pentru alegerea unui nou preşedinte. Conducerea filialei până la alegerea unui nou preşedinte va fi asigurată de unul din vicepreşedinţi numit cu majoritate simplă de voturi de membrii comitetului.

    ART. 52
    Atribuţiile comitetului filialei
    Comitetul filialei are următoarele atribuţii:
    a) stabileşte strategia de dezvoltare cu respectarea principiului unităţii şi a Strategiei naţionale aprobate de Adunarea generală naţională, de cărei implementare în teritoriu este răspunzător;
    b) conduce, îndrumă, sprijină şi controlează activitatea structurilor de Cruce Roşie din teritoriu;
    c) iniţiază, adoptă şi modifică, după caz, programe şi proiecte;
    d) organizează servicii de asistenţă socială şi orice alt tip de servicii în funcţie de vulnerabilităţi;
    e) analizează şi aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli şi participă la asigurarea resurselor financiare ale filialei;
    f) stabileşte numărul membrilor biroului şi alege, dintre membrii săi, prin vot secret membrii biroului filialei care nu au calitatea de preşedinte sau vicepreşedinte;
    g) stabileşte atribuţiile vicepreşedinţilor şi ale celorlalţi membri ai comitetului filialei;
    h) analizează şi aprobă execuţia bugetară anuală a filialei;
    i) evaluează şi aprobă activitatea desfăşurată de directorul filialei;
    j) la propunerea biroului filialei hotărăşte excluderea membrilor de Cruce Roşie în cazul săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute la art. 15 alin. (1) din Statut;
    k) validează înfiinţarea subfilialelor, la propunerea directorului, cu informarea Comitetului de direcţie;
    l) stabileşte comisii de lucru în diverse domenii;
    m) validează eliberarea din funcţie a directorului filialei, în condiţiile art. 77;
    n) ia act de rezultatul concursului de ocupare a postului de director şi propune Comitetului de direcţie al SNCRR validarea acestuia;
    o) îndeplineşte orice alte atribuţii trasate de adunarea generală a filialei şi de organele centrale de conducere ale SNCRR;
    p) desemnează, dacă este necesar, ca preşedinte interimar pe unul dintre vicepreşedinţii filialei, până la alegerea unui nou preşedinte.


    ART. 53
    Sesiunile comitetului filialei
    (1) Comitetul filialei se întruneşte anual, de regulă în primul trimestru, la convocarea comitetului filialei, sau ori de câte ori este nevoie. Sesiunile se consideră statutar constituite dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din totalul membrilor săi.
    (2) Comitetul filialei se întruneşte în sesiuni extraordinare, la convocarea preşedintelui filialei, a biroului filialei sau la cererea unei treimi din membrii săi. Cererea membrilor comitetului filialei se adresează în scris preşedintelui filialei. Preşedintele filialei este obligat să convoace comitetul filialei în cel mult 15 zile de la data depunerii cererii.

    ART. 54
    Convocatorul
    (1) Convocatorul semnat de preşedinte va fi expediat cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru reuniune.
    (2) Convocatorul poate fi transmis prin e-mail sau fax.
    (3) Evidenţa sesiunilor se păstrează la sediul filialei.

    ART. 55
    Cvorumul şi actele comitetului filialei
    (1) Comitetul filialei este statutar întrunit dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din membrii săi.
    (2) Comitetul filialei adoptă hotărâri cu majoritatea simplă a voturilor exprimate.

    ART. 56
    Procesul-verbal
    (1) Deliberările comitetului filialei se consemnează într-un proces-verbal care se înregistrează ca act oficial al filialei.
    (2) O copie a procesului-verbal al comitetului filialei împreună cu un exemplar al materialelor aprobate de comitetul filialei sunt trimise la sediul central în termen de maximum 5 zile de la data desfăşurării reuniunii. Această obligaţie revine directorului de filială în calitate de secretar al comitetului filialei.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Biroul filialei/subfilialei
    ART. 57
    Biroul filialei/subfilialei. Noţiune. Componenţă
    (1) Biroul filialei este organ colegial care organizează şi conduce activitatea curentă a filialei.
    (2) Biroul filialei/subfilialei se compune din 7-11 membri: preşedintele filialei, 2-5 vicepreşedinţi, membri aleşi de comitetul filialei.
    (3) Cel puţin unul dintre membrii biroului filialei este reprezentant al tineretului.

    ART. 58
    Reuniunile biroului filialei
    (1) Biroul filialei se reuneşte o dată pe trimestru sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau la cererea a jumătate plus unu dintre membrii săi.
    (2) Cererea membrilor este adresată în scris preşedintelui filialei, care este obligat ca în termen de cel mult 5 zile de la depunerea cererii să convoace biroul filialei.
    (3) În cazul unui refuz din partea preşedintelui se va proceda potrivit art. 46 alin. (4).

    ART. 59
    Convocatorul
    (1) Convocatorul va fi expediat cu cel puţin 2 zile înainte de data reuniunii şi trebuie să întrunească elementele prevăzute de art. 45 alin. (1).
    (2) Convocatorul poate fi transmis prin e-mail şi fax.

    ART. 60
    Cvorumul şi actele biroului filialei
    (1) Biroul filialei este statutar dacă sunt prezenţi jumătate plus unu dintre membrii săi.
    (2) Biroul filialei adoptă decizii cu majoritatea simplă a voturilor prin vot secret sau vot deschis, după cum hotărăsc membrii săi.
    (3) La trei absenţe consecutive ale unui membru al biroului, directorul va trimite prin e-mail persoanei vizate o scrisoare de informare, prin care o înştiinţează că după a treia absenţă consecutivă a fost suspendată.
    (4) În cazul suspendării unuia sau mai multor membri ai biroului filialei, cvorumul necesar desfăşurării statutare a reuniunilor, prevăzut la art. 31 alin. (2) din Statut, se calculează prin raportarea la numărul membrilor biroului filialei, mai puţin membrul sau membrii suspendaţi, completarea poziţiilor vacante urmând să se facă la următorul comitet al filialei.

    ART. 61
    Atribuţiile biroului filialei
    Biroul filialei are următoarele atribuţii:
    a) analizează activitatea desfăşurată şi întocmeşte raportul anual de activitate pe care îl supune aprobării comitetului filialei;
    b) decide asupra bunurilor mobile şi a mijloacelor fixe aflate în proprietatea filialei;
    c) aplică hotărârile adunării generale şi ale comitetului filialei;
    d) analizează şi rectifică bugetul anual de venituri şi cheltuieli şi îl supune spre aprobare comitetului filialei;
    e) aprobă organigrama filialei la propunerea directorului filialei;
    f) acceptă donaţiile şi legatele oferite filialei, în conformitate cu legislaţia naţională, Statutul, Regulamentul şi Principiile fundamentale ale SNCRR;
    g) urmăreşte îndeplinirea programelor naţionale la nivelul filialei.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Preşedintele filialei
    ART. 62
    Noţiune. Mandat. Atribuţii
    (1) Preşedintele filialei teritoriale de Cruce Roşie reprezintă organizaţia în faţa autorităţilor publice locale şi, atunci când se reclamă interesul exclusiv al filialei, în faţa autorităţilor centrale.
    (2) Preşedintele nu este salariat al filialei. Funcţia de preşedinte este una onorifică.
    (3) Mandatul preşedintelui filialei este de 4 ani, putând fi reînnoit o singură dată. Mandatele pot fi şi consecutive.
    (4) În exercitarea mandatului său preşedintele filialei prezidează şedinţele adunării generale a filialei, comitetului şi biroului filialei.
    (5) Semnează contractul individual de muncă al directorului de filială.

    ART. 63
    Reprezentarea în organele centrale de conducere
    (1) Preşedinţii filialelor sunt delegaţi în adunarea generală a SNCRR şi fac parte din Consiliul naţional.
    (2) La sesiunile acestor organe ei pot fi înlocuiţi de unul dintre membrii biroului filialei, cu mandat scris din partea preşedintelui.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Subfilialele
    ART. 64
    Natura juridică
    Subfiliala este o structură teritorială fără personalitate juridică, subordonată filialei judeţene.

    ART. 65
    Înfiinţarea şi funcţionarea subfilialelor
    (1) Subfilialele se pot înfiinţa la nivel de municipiu, oraş sau comună şi sunt validate de comitetul filialei la propunerea directorului, cu informarea Comitetului de direcţie.
    (2) Numărul minim de membri pentru a înfiinţa şi funcţiona o subfilială este de 15.
    (3) În funcţie de natura, dimensiunea, veniturile şi importanţa activităţii din cadrul unei subfiliale, filialele pot aproba angajarea unui director de subfilială, subordonat directorului filialei.
    (4) Contractul individual de muncă al directorului de subfilială se negociază şi se încheie, în numele filialei, de către directorul acesteia.

    ART. 66
    Organele de conducere ale subfilialelor
    (1) Subfiliala este condusă de un preşedinte de subfilială, ales de adunarea generală a subfilialei, prin vot secret.
    (2) La nivelul subfilialelor municipale, orăşeneşti şi comunale funcţionează un comitet de subfilială, format din 5-7 membri, dintre care cel puţin unul este reprezentant al tineretului.
    (3) La nivelul subfilialelor municipale şi orăşeneşti funcţionează şi un birou de subfilială, format din 3-5 membri, dintre care cel puţin unul este reprezentant al tineretului.
    (4) Atribuţiile comitetelor şi birourilor subfilialelor sunt similare cu cele ale comitetelor şi birourilor filialelor.
    (5) Activitatea subfilialelor este coordonată de comitetul filialei.

    ART. 67
    Înfiinţarea comisiilor
    (1) Filialele pot autoriza crearea, în subordinea lor, de comisii în cadrul diverselor instituţii de învăţământ, societăţi comerciale, regii autonome, instituţii de stat şi private, unităţi militare, unităţi sanitare, precum şi în cartierele localităţilor etc.
    (2) Numărul minim de membri pentru înfiinţarea unei comisii este de 10.
    (3) Înfiinţarea comisiilor este validată de comitetul filialei, în prima reuniune a acestuia.

    ART. 68
    Adunarea generală a subfilialei
    Adunarea generală a subfilialei sau comisiei este formată din reprezentanţii membrilor de Cruce Roşie de la nivelul subfilialei.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Incompatibilităţi
    ART. 69
    Noţiuni şi atribuţii
    Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, director, contabil ale aceleiaşi filiale nu pot fi încredinţate membrilor aceleiaşi familii, rudelor sau afinilor până la gradul patru inclusiv.

    CAP. VII
    Directorul filialei
    ART. 70
    Noţiune
    (1) Directorul de filială este principalul funcţionar executiv al filialei şi salariat al structurii teritoriale, cu contract individual de muncă semnat de preşedintele filialei, ale cărui clauze unitare la nivel naţional vor fi aprobate de Comitetul de direcţie.
    (2) Atribuţiile directorului de filială sunt similare directorului SNCRR, raportate la scară teritorială.

    ART. 71
    Atribuţiile directorului de filială
    (1) În conformitate cu art. 32 din Statut, directorul filialei are următoarele atribuţii principale:
    a) să aplice la nivelul filialelor hotărârile şi deciziile organelor teritoriale şi centrale de conducere ale SNCRR;
    b) să conducă aparatul propriu al filialei şi să răspundă de executarea responsabilităţilor încredinţate;
    c) să coordoneze elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi să răspundă de execuţia bugetară;
    d) să reprezinte filiala în calitatea ei de persoană juridică, în faţa autorităţilor publice locale şi, atunci când se reclamă interesul exclusiv al filialei, şi în faţa autorităţilor centrale;
    e) să îndeplinească orice sarcini încredinţate de organele teritoriale sau centrale de conducere;
    f) să prezinte ori de câte ori este nevoie, în faţa organelor teritoriale sau centrale de conducere, rapoarte privind activitatea filialei;
    g) să îndeplinească din oficiu funcţia de secretar al adunării generale a filialei, al comitetului şi biroului filialei; să pregătească, să organizeze şi să participe fără drept de vot la adunările/întrunirile acestor organe, precum şi la sesiunile organelor centrale de conducere;
    h) să întocmească şi să ţină evidenţa tuturor documentelor privind organizarea şi funcţionarea filialei;
    i) să numească şi să elibereze din funcţie personalul din cadrul aparatului propriu de la nivelul filialei;
    j) să răspundă de administrarea şi gestionarea patrimoniului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România de la nivelul filialei.

    (2) Directorul filialei este ordonator principal de credite.

    ART. 72
    Actele directorului de filială
    În exercitarea atribuţiilor sale directorul de filială emite dispoziţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare, a statutului şi regulamentelor SNCRR.

    ART. 73
    Personalul din subordine
    Directorul filialei, în baza organigramei aprobate de biroul filialei şi în funcţie de disponibilităţile financiare ale filialei, numeşte şi eliberează din funcţie personalul din subordine, respectând legislaţia muncii în vigoare.

    ART. 74
    Relaţia cu directorul general al SNCRR
    (1) Directorii filialelor se află în raporturi de colaborare cu directorul general al SNCRR, iar atribuţiile acestora sunt similare directorului SNCRR raportate la scară teritorială.
    (2) Directorii de filiale au următoarele obligaţii:
    a) de a întocmi rapoarte de activitate, rapoarte financiare etc. la solicitarea directorului general;
    b) de a participa la reuniuni, seminare, conferinţe etc. la solicitarea directorului general;
    c) de a răspunde în faţa organelor teritoriale şi centrale de conducere privind modul de administrare şi gestionare al patrimoniului SNCRR de la nivelul filialei;
    d) de a pune la dispoziţie Comitetului de direcţie, la cererea acestuia orice tip de documente pe care acesta le solicită;
    e) de a respecta toate prevederile contractului individual de muncă, ale fişei postului, Statutului şi regulamentului SNCRR, ale hotărârilor, deciziilor şi dispoziţiilor organelor locale şi centrale de conducere ale SNCRR.


    ART. 75
    Numirea directorului de filială
    (1) Directorii de filială sunt numiţi în urma unui concurs, conform art. 32 alin. (5) din Statut.
    (2) Comitetul de direcţie stabileşte condiţiile de organizare a concursului şi componenţa comisiei de evaluare a candidaţilor.
    (3) La concursul pentru ocuparea postului de director al filialei participă în mod obligatoriu un membru al Comitetului de direcţie, preşedintele filialei şi directorul general, ca membri de drept în comisia de evaluare a candidaţilor.
    (4) Candidatul declarat câştigător va fi propus Comitetului de direcţie spre validare de către comitetul filialei pentru o perioadă de probă de 4 luni.
    (5) Directorul nou numit va fi preluat spre îndrumare de un colectiv numit de Comitetul de direcţie format din directori de filiale care va colabora timp de 4 luni pentru a-i îndruma activitatea în perioada de probă. La sfârşitul acestei perioade, colectivul numit va înainta Comitetului filialei un raport de evaluare, acesta urmând să decidă asupra angajării. Decizia va fi transmisă Comitetului de direcţie spre validare.

    ART. 76
    Revocarea directorului de filială
    Directorul de filială este revocat prin decizie de Comitetul de direcţie al SNCRR, la propunerea comitetului filialei.

    ART. 77
    Revocarea directorului de filială la propunerea Comisiei de onoare şi arbitraj
    (1) Comisia de onoare şi arbitraj poate propune Comitetului de direcţie revocarea din funcţie a directorului filialei în cazul în care acesta nu respectă dispoziţiile art. 74 alin. (2).
    (2) Cercetarea abaterii disciplinare pentru încălcarea de către directorul filialei a dispoziţiilor art. 74 alin. (2) este în competenţa Comisiei de onoare şi arbitraj.
    (3) Dacă va găsi întemeiată propunerea de revocare, Comitetul de direcţie va decide revocarea din funcţie a directorului filialei sau va dispune altă măsură, după caz.
    (4) Decizia de revocare din funcţie a directorului de filială se comunică preşedintelui filialei care va desface contractul individual de muncă al directorului de filială.
    (5) Comisia de onoare şi arbitraj poate propune Comitetului de direcţie şi alte sancţiuni faţă de directorul de filială prevăzute în Codul muncii.

    ART. 78
    Revocarea directorului de filială la propunerea comitetului filialei
    (1) Comitetul filialei poate sesiza Comitetul de direcţie privind activitatea necorespunzătoare a directorului filialei care aduce prejudicii de orice fel Crucii Roşii Române.
    (2) Cercetarea sesizării se face de către Comisia de onoare şi arbitraj care în urma cercetării întocmeşte un raport pe care îl prezintă spre analiză Comitetului de direcţie.
    (3) Dacă va găsi întemeiată propunerea de revocare Comitetul de direcţie va decide revocarea din funcţie a directorului filialei.
    (4) Decizia de revocare din funcţie a directorului de filială se comunică acestuia prin preşedintele filialei în calitate de angajator, iar acesta va aplica sancţiuni conform cu prevederile din Codul muncii.

    CAP. VIII
    Comisia de cenzori
    ART. 79
    Structură. Mandat. Funcţionare
    (1) Comisia de cenzori este alcătuită dintr-un număr impar de membri din care majoritatea este formată din membrii de Cruce Roşie.
    (2) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie să aibă calitatea de expert contabil autorizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi să nu fie membru de Cruce Roşie.
    (3) Mandatul membrilor comisiei de cenzori este de 4 ani.
    (4) Comisiile de cenzori au atribuţiile prevăzute la art. 52 alin. (4) şi (5) din Statut şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui regulament special de funcţionare, prevăzut în anexa nr. 6.
    (5) Filialele au obligaţia de a transmite, anual, copii după raportul comisiei de cenzori şi, după caz, al comisiei de audit.

     PARTEA V
    Organele centrale de conducere ale SNCRR
    ART. 80
    Organele centrale de conducere
    Organele centrale ale SNCRR sunt: adunarea generală, Consiliul naţional, Comitetul de direcţie.

    CAP. I
    Adunarea generală a SNCRR
    ART. 81
    Noţiune. Componenţă
    (1) Adunarea generală este organul deliberativ suprem al SNCRR.
    (2) Adunarea generală se constituie din următoarele persoane:
    a) membrii Consiliului naţional (preşedintele SNCRR, 7 vicepreşedinţi, trezorierul, preşedinţii filialelor, 5 tineri membri din departamentele de tineret ale filialelor, aleşi de adunarea generală, precum şi din 5-9 persoane fără drept de vot, reprezentând diferite ministere şi instituţii cu care SNCRR colaborează);
    b) un delegat ales de adunarea generală a filialei (reprezentant al tineretului din cadrul departamentului de tineret al filialei).

    (3) Membrii Consiliului naţional sunt membrii de drept ai adunării generale.
    (4) Delegatul ales de adunarea generală a filialei trebuie să fie reprezentant al tineretului din cadrul departamentului de tineret al filialei.

    ART. 82
    Sesiunile adunării generale
    (1) Sesiunile adunării generale sunt ordinare sau extraordinare.
    (2) Adunarea generală se întruneşte în sesiune ordinară o dată la doi ani.
    (3) Comitetul de direcţie va stabili data şi locul desfăşurării adunării generale.
    (4) Adunarea generală poate fi convocată în sesiune extraordinară la cererea unei treimi din membrii săi, de către Consiliul naţional, de Comitetul de direcţie al SNCRR sau la cererea preşedintelui SNCRR. Cererea se adresează preşedintelui.

    ART. 83
    Convocatorul
    (1) Adunarea generală se convoacă în scris, prin dispoziţia preşedintelui SNCRR cu cel puţin 30 de zile înainte pentru reuniunile ordinare şi cu cel puţin 10 zile înainte de reuniunile extraordinare, şi va cuprinde următoarele:
    a) modalitatea de convocare, în sesiune ordinară sau extraordinară;
    b) ziua şi ora pentru care se face convocarea;
    c) locul unde se va desfăşura sesiunea adunării generale;
    d) ordinea de zi provizorie;
    e) modalitatea de consultare a documentelor aferente ordinii de zi.

    (2) Convocarea va fi transmisă filialelor prin fax, poştă sau poştă electronică, în termenul prevăzut la alin. 1.
    (3) Toate formalităţile legate de transmiterea convocării se vor îndeplini de către directorul general al SNCRR.

    ART. 84
    Cvorumul
    (1) Adunarea generală este considerată statutar constituită dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din totalul membrilor săi cu drept de vot şi este prezidată de preşedintele Crucii Roşii Române. Dacă nu se întruneşte majoritatea prevăzută, preşedintele face o nouă convocare în cel mult 30 de zile.
    (2) Cvorumul se constată prin raport de către comisia de validare la începutul sesiunii.

    ART. 85
    Dreptul de vot
    (1) Fiecare membru al adunării generale are dreptul la un singur vot în adunarea generală. Dreptul de vot nu poate fi cedat.
    (2) Votul prin corespondenţă este interzis.
    (3) Votul prin procură este permis în situaţia în care preşedintele filialei se află în imposibilitate de participare şi deleagă un membru al biroului filialei să participe la adunarea generală.
    (4) Niciunul dintre vicepreşedinţii SNCRR nu poate fi delegat din partea filialei.

    ART. 86
    Participanţi fără drept de vot la adunarea generală
    (1) Directorii filialelor nu pot fi membri ai adunării generale, dar participă la reuniunile acestora, fără drept de vot. La lucrările adunării generale pot participa fără drept de vot următorii: angajaţii filialelor, angajaţii sediului central şi preşedintele comisiei de cenzori.
    (2) La sesiunile adunării generale pot participa, în calitate de invitaţi sau observatori, şi reprezentanţi ai altor Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie care manifestă interes faţă de activitatea SNCRR.
    (3) Preşedintele SNCRR poate dispune participarea altor invitaţi, fără drept de vot.

    ART. 87
    Conducerea şedinţelor. Ordinea de zi
    (1) Adunarea generală este prezidată de preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România sau, în lipsa acestuia, de către unul dintre vicepreşedinţi desemnat de preşedinte, care devine preşedinte de şedinţă, iar în caz de imposibilitate, de cel mai în vârstă vicepreşedinte.
    (2) Directorul general al SNCRR îndeplineşte din oficiu funcţia de secretar al adunării generale.
    (3) Preşedintele SNCRR sau, după caz, preşedintele de şedinţă supune spre aprobare ordinea de zi.
    (4) Completarea ordinii de zi se face numai cu votul majoritar al celor prezenţi.
    (5) La propunerea preşedintelui de şedinţă şi cu votul deschis al membrilor se poate decide limitarea numărului de intervenţii.

    ART. 88
    Actele adunării generale
    (1) Adunarea generală adoptă hotărâri cu majoritate simplă de voturi a celor prezenţi, prin vot deschis sau secret, după cum hotărăsc membri săi. Alegerea organelor de conducere se va face prin vot secret.
    (2) Hotărârile adoptate în cadrul adunării generale vor fi transmise spre cunoştinţă filialelor.

    ART. 89
    Alegeri. Modalităţi de vot
    (1) Adunarea generală alege prin vot secret preşedintele SNCRR, vicepreşedinţii şi trezorierul.
    (2) Adunarea generală alege prin vot secret membrii Consiliului naţional a căror alegere nu intră în competenţa altor organe.
    (3) Adunarea generală alege, la propunerea preşedintelui SNCRR sau a preşedintelui de şedinţă, înainte de alegeri, comisia de scrutin, formată din 3-5 persoane din rândul membrilor săi.
    (4) Mandatul comisiei de scrutin este limitat la durata şedinţei. Membrii comisiei de scrutin nu pot fi aleşi pentru nicio poziţie pe perioada mandatului. Comisia de scrutin îşi desemnează un preşedinte care informează adunarea generală asupra procedurii de votare. Comisia de scrutin este răspunzătoare pentru corectitudinea scrutinului. La încheierea procedurii de vot, comisia de scrutin întocmeşte un proces-verbal pe care îl semnează toţi membrii.
    (5) Dosarele candidaţilor pentru funcţiile eligibile se depun în scris şi se înregistrează la sediul central, la data şi ora stabilite, şi vor conţine o recomandare din partea filialei unde este membru activ, un curriculum vitae, cazier judiciar şi o scrisoare de intenţie, cu cel puţin 15 zile înaintea sesiunii adunării generale.
    (6) Candidaturile depuse după expirarea termenului prevăzut la alin. (5) nu mai sunt luate în considerare.
    (7) Se depun dosare de candidatură pentru următoarele funcţii eligibile:
    a) preşedinte;
    b) 7 vicepreşedinţi;
    c) trezorier;
    d) 6 preşedinţi de filială pentru funcţia de membru în Comitetul de direcţie;
    e) 5 reprezentanţi ai tineretului în Consiliul naţional;
    f) 3 reprezentanţi ai tineretului în Comitetul de direcţie;
    g) membrii comisiei de cenzori;
    h) membrii Comisiei de onoare şi arbitraj.

    (8) Directorul general este obligat ca, în 24 de ore de la data- limită de depunere a candidaturilor, să afişeze lista candidaţilor la sediul central al SNCRR şi să o comunice filialelor.
    (9) Împotriva candidaţilor înscrişi pe listă se pot face contestaţii în termen de 48 de ore la Comisia de verificare a legalităţii depunerii candidaturilor. Comisia formată din 3 membri este desemnată de Comitetul de direcţie din rândul membrilor Comisiei de onoare şi arbitraj a SNCRR. Comisia analizează dosarele candidaţilor şi supune atenţiei Comitetului de direcţie aspectele constatate, urmând ca acesta să decidă definitiv şi să comunice hotărârea persoanelor interesate.
    (10) Toate alegerile se fac în baza unor buletine de vot. Ordinea de înscriere a candidaturilor pe buletinele de vot este cea a depunerii acestora.
    (11) Culoarea buletinelor de vot este diferită pentru fiecare din funcţiile eligibile.
    (12) Se votează „pentru“ prin bifarea numelui persoanei în favoarea căreia se exprimă opţiunea. Buletinele pe care au fost bifate numele mai multor persoane decât locurile eligibile sau pe care nu s-a bifat niciun nume sunt nule. Comisia de scrutin anulează buletinele de vot nefolosite.
    (13) Toate buletinele se introduc într-o urnă sigilată de către comisia de scrutin.
    (14) Candidaţii vor fi consideraţi eligibili în ordinea numărului de voturi valabil exprimate.
    (15) Comisia de scrutin întocmeşte procesul-verbal, iar preşedintele acesteia îl prezintă adunării generale.

    ART. 90
    Posturi vacante
    În cazul vacantării unui post de vicepreşedinte al SNCRR, atribuţiile acestuia vor fi delegate de preşedintele SNCRR celorlalţi vicepreşedinţi până la următoarea adunare generală.

    CAP. II
    Consiliul naţional al SNCRR
    ART. 91
    Noţiune. Componenţă. Mandat
    (1) Consiliul naţional este organul colegial care conduce şi administrează SNCRR între sesiunile adunării generale.
    (2) Consiliul naţional se compune din următoarele persoane:
    a) cu drept de vot: preşedintele SNCRR, 7 vicepreşedinţi, trezorierul, preşedinţii filialelor, 5 tineri membri din departamentele de tineret ale filialelor aleşi de adunarea generală;
    b) fără drept de vot: 5-9 persoane reprezentând diferite ministere şi instituţii cu care SNCRR colaborează. Acestea au doar statut de observatori.

    (3) Mandatul membrilor Consiliului naţional este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Mandatele pot fi şi consecutive.
    (4) La sesiunile Consiliului naţional participă directorii filialelor SNCRR, precum şi cele 5-9 persoane reprezentând diferite ministere şi instituţii cu care SNCRR colaborează, care au statut de observatori.

    ART. 92
    Sesiunile Consiliului naţional
    (1) Consiliul naţional se întruneşte în sesiuni ordinare sau extraordinare.
    (2) Consiliul naţional se întruneşte în sesiune ordinară o dată la 2 ani, respectiv în anii în care nu are loc adunarea generală.
    (3) Consiliul naţional se întruneşte în sesiune extraordinară, la propunerea Comitetului de direcţie, a preşedintelui SNCRR sau la cererea unei treimi din membrii săi. Convocarea se face în scris de către preşedinte cu 15 zile înainte de reuniunile ordinare şi cu 5 zile înainte pentru cele extraordinare. Cererea membrilor Consiliului naţional se adresează preşedintelui SNCRR şi se depune la sediul central al SNCRR.
    (4) Consiliul naţional se convoacă prin dispoziţia preşedintelui SNCRR şi va cuprinde următoarele menţiuni:
    a) modalitatea de convocare, în sesiune ordinară sau extraordinară;
    b) ziua şi ora pentru care se face convocarea;
    c) locul unde se va desfăşura sesiunea Consiliului naţional;
    d) ordinea de zi provizorie;
    e) documentele aferente ordinii de zi vor fi transmise în format electronic membrilor Consiliului naţional cu o săptămână înainte de data şedinţei ordinare şi 48 de ore în cazul şedinţei extraordinare.

    (5) Convocarea va fi transmisă filialelor SNCRR prin poştă electronică, cu cel puţin 30 de zile înainte de data reuniunii.
    (6) Toate formalităţile legate de transmiterea convocării şi documentelor aferente ordinii de zi se vor duce la îndeplinire sub coordonarea directorului general al SNCRR.

    ART. 93
    Cvorumul. Actele Consiliului naţional
    (1) Consiliul naţional este statutar constituit, dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din numărul total al membrilor săi.
    (2) Cvorumul se constată la începutul sesiunii.
    (3) Consiliul naţional adoptă hotărâri cu majoritatea simplă de voturi a celor prezenţi prin vot deschis sau secret după cum hotărăsc membri săi. În cazul alegerilor votul secret reprezintă regula, conform statutului.

    CAP. III
    Comitetul de direcţie al SNCRR
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 94
    Rolul Comitetului de direcţie
    (1) Comitetul de direcţie este organul deliberativ care are rolul de a guverna activitatea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România între reuniunile adunării generale şi ale Consiliului naţional, după caz, având un mandat de 4 ani.
    (2) Comitetul de direcţie asigură eficientizarea şi monitorizarea activităţii, precum şi dezvoltarea echilibrată a structurilor locale şi centrale ale SNCRR.
    (3) Comitetul de direcţie are atribuţia de a facilita contactele cu instituţiile publice (Guvern, Parlament etc.).

    ART. 95
    Componenţă
    (1) Comitetul de direcţie este format din: preşedintele SNCRR, vicepreşedinţii, trezorierul, 3 reprezentanţi ai tineretului şi 6 preşedinţi ai filialelor.
    (2) Reprezentanţii tineretului şi preşedinţii filialelor se aleg o dată la 2 ani, în reuniunea Consiliului naţional sau a adunării generale.
    (3) O filială nu poate propune decât o singură candidatură în Comitetul de direcţie.

    ART. 96
    Atribuţii
    (1) Conform Statutului şi regulamentelor SNCRR, Comitetul de direcţie are următoarele atribuţii:
    a) să coordoneze întreaga activitate a SNCRR;
    b) să urmărească aplicarea strategiei de dezvoltare a SNCRR, a programelor naţionale şi a hotărârilor adoptate de adunarea generală şi Consiliul naţional;
    c) să elaboreze şi să aprobe documente care reglementează bună funcţionare a SNCRR şi a activităţilor sale;
    d) să aplice toate hotărârile adoptate de adunarea generală şi de Consiliul naţional;
    e) să analizeze şi să rectifice bugetul anual de venituri şi cheltuieli al sediului central şi să controleze execuţia acestuia;
    f) să aprobe organigrama sediului central al SNCRR;
    g) să accepte donaţiile şi legatele oferite SNCRR, în concordanţă cu legislaţia naţională şi cu standardele Mişcării;
    h) să aprobe Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea concursului pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii Pricepuţi“, Regulamentul Convenţiei Naţionale a Echipelor de Prim Ajutor şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a activităţii de voluntariat din cadrul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, urmând ca acestea să fie validate de Consiliul naţional al SNCRR. Acestea produc efecte de la aprobarea lor de către Comitetul de direcţie al SNCRR;
    i) să decidă asupra propunerilor Comisiei de onoare şi arbitraj;
    j) să valideze şi să revoce din funcţie directorii filialelor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, la propunerea comitetelor acestor structuri şi Comisiei de onoare şi arbitraj.

    (2) Între reuniunile Consiliului naţional, Comitetul de direcţie poate exercita atribuţiile Consiliului naţional, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a), b), f), g) şi h) din Statut.
    (3) În exercitarea atribuţiilor, membrii Comitetului de direcţie au obligaţia de a respecta prevederile Codului de conduită pentru membrii organelor deliberative ale SNCRR.
    (4) În exercitarea mandatului, preşedintele SNCRR poate stabili şi atribuţii specifice membrilor Comitetului de direcţie, în funcţie de pregătirea şi competenţa profesională a acestora şi urmăreşte aducerea lor la îndeplinire. În acest sens, preşedintele SNCRR poate solicita periodic rapoarte de activitate membrilor Comitetului de direcţie.
    (5) Membrii nou aleşi în Comitetul de direcţie vor participa la o sesiune de instruire privind Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, structura şi rolul SNCRR şi rolul membrilor din organele de conducere ale SNCRR.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Membrii Comitetului de direcţie
    ART. 97
    Mandatul
    (1) Potrivit art. 42 alin. (2) din Statutul SNCRR, mandatul Comitetului de direcţie este de 4 ani.
    (2) Preşedintele, vicepreşedinţii şi trezorierul sunt aleşi o dată la 4 ani de adunarea generală, conform prevederilor relevante din Statutul SNCRR şi prezentului regulament.

    ART. 98
    Alegerea preşedinţilor de filială
    (1) Cei şase preşedinţi ai filialelor, membri ai Comitetului de direcţie, sunt aleşi o dată la 2 ani, în reuniunea Consiliului naţional sau a adunării generale.
    (2) Criteriile care stau la baza alegerii preşedinţilor comitetelor de filială sunt următoarele:
    a) performanţele filialei respective în implementarea strategiei de dezvoltare şi a programelor naţionale ale SNCRR;
    b) gradul de implicare a preşedintelui filialei în activitatea şi performanţele acesteia;
    c) experienţa şi performanţele preşedintelui filialei ca membru al organelor deliberative centrale sau locale ale SNCRR;
    d) experienţa minimă de 2 ani într-o funcţie de conducere în structurile SNCRR şi performanţele preşedintelui filialei ca membru al organelor deliberative centrale sau locale ale SNCRR.


    ART. 99
    Alegerea reprezentanţilor tineretului
    (1) Cei trei reprezentanţi ai tineretului, membri ai Comitetului de direcţie, sunt aleşi o dată la doi ani, în reuniunea Consiliului naţional sau a adunării generale.
    (2) Criteriile care stau la baza alegerii reprezentanţilor tineretului membri ai Comitetului de direcţie sunt:
    a) vârsta la momentul alegerii între 18 şi 35 de ani. Persoana care, în cursul mandatului, împlineşte vârsta de 35 de ani îşi continuă mandatul până la încheierea acestuia;
    b) performanţele înregistrate în activitatea de voluntariat în cadrul SNCRR;
    c) experienţa în organizarea, coordonarea şi reprezentarea voluntarilor tineri ai SNCRR, la nivel local sau naţional.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Convocarea Comitetului de direcţie
    ART. 100
    Şedinţele ordinare
    Comitetul de direcţie se reuneşte o dată la două luni, în şedinţă ordinară, la convocarea preşedintelui SNCRR.

    ART. 101
    Şedinţe extraordinare
    (1) Comitetul de direcţie se reuneşte în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui SNCRR sau la cererea a jumătate plus unu din membrii acestuia.
    (2) Membrii Comitetului de direcţie care solicită convocarea trebuie să se adreseze în acest scop directorului general al SNCRR, în conformitate cu dispoziţiile art. 47 alin. (2) lit. h) din Statutul SNCRR. Directorul general, primind solicitarea, îl informează pe preşedintele SNCRR care va convoca de urgenţă Comitetul de direcţie.
    (3) Preşedintele SNCRR nu este obligat să dispună convocarea Comitetului de direcţie dacă numărul solicitanţilor este mai mic decât cel stabilit la alin. (1).

    ART. 102
    Conţinutul convocatorului
    (1) Convocarea membrilor Comitetului de direcţie se face prin intermediul unui convocator care trebuie să conţină următoarele elemente:
    a) modalitatea de convocare: în şedinţă ordinară sau extraordinară;
    b) ziua şi ora pentru care se face convocarea;
    c) locul unde se va desfăşura şedinţa Comitetului de direcţie. Dacă în cuprinsul convocatorului nu este indicat locul unde se va desfăşura şedinţa, locul convocării va fi sediul central al SNCRR din str. Biserica Amzei nr. 29, sectorul 1, Bucureşti;
    d) ordinea de zi.

    (2) Convocatorul conţine de asemenea modalitatea de distribuire a documentelor şi informaţiilor referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi.

    ART. 103
    Expedierea convocatorului
    Expedierea convocării va fi realizată, în conformitate cu art. 47 alin. (2) lit. g) şi h) din Statutul SNCRR, de către directorul general al SNCRR.

    ART. 104
    Modalitatea de transmitere a convocatorului
    (1) Convocarea se va face pe adresa electronică (e-mail), comunicată de membrii Comitetului de direcţie directorului general al SNCRR.
    (2) Schimbarea adresei de e-mail trebuie adusă la cunoştinţa directorului general, în timp util, în caz contrar, convocarea considerându-se a fi valabilă.

    ART. 105
    Proceduri privind convocarea în şedinţe ordinare
    (1) Când Comitetul de direcţie este convocat în şedinţe ordinare, convocarea trebuie să fie expediată în scris, cu cel puţin 10 zile înainte de data întrunirii. Cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită pentru ţinerea şedinţei, directorul general al SNCRR trimite prin e-mail membrilor Comitetului de direcţie documentele referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi.
    (2) În ziua reuniunii, fiecare dintre participanţi primeşte o mapă conţinând documentele referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi.

    ART. 106
    Proceduri privind convocarea în şedinţe extraordinare
    (1) Când Comitetul de direcţie este convocat în şedinţă extraordinară, convocarea trebuie să fie expediată în scris, cu cel puţin 5 zile înainte de data reuniunii. Cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită pentru ţinerea şedinţei extraordinare, directorul general al SNCRR trimite prin e-mail membrilor Comitetului de direcţie documentele referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi.
    (2) În ziua reuniunii, fiecare dintre participanţi primeşte o mapă conţinând documentele referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Prezenţa şi reprezentarea la şedinţele Comitetului de direcţie
    ART. 107
    Cvorum
    (1) Potrivit art. 43 din Statutul SNCRR, Comitetul de direcţie se consideră statutar constituit dacă, după convocare, sunt prezenţi jumătate plus unu din membrii săi.
    (2) Dacă nu se întruneşte cvorumul de şedinţă la prima convocare, preşedintele face o nouă convocare în 24 de ore, fiind suficientă prezenţa unei treimi din numărul membrilor Comitetului de direcţie, iar deciziile se iau cu majoritatea voturilor celor prezenţi.

    ART. 108
    Obligativitatea prezenţei
    Prezenţa la şedinţele Comitetului de direcţie este obligatorie.

    ART. 109
    Reprezentarea
    (1) Preşedinţii filialelor membri în Comitetul de direcţie pot fi reprezentaţi de către unul dintre vicepreşedinţii filialei, împuternicit în acest sens. Împuternicirea se va acorda de maximum două ori pe întreaga durată a mandatului pentru care a fost ales membrul în Comitetului de direcţie.
    (2) În baza împuternicirii semnate şi ştampilate de preşedintele şi de directorul filialei membre în Comitetul de direcţie, vicepreşedintele delegat să participe la reuniune preia toate drepturile şi obligaţiile celui dintâi.
    (3) Ceilalţi membri ai Comitetului de direcţie nu pot fi reprezentaţi.

    ART. 110
    Suspendarea
    (1) În situaţia în care unul dintre membrii Comitetului de direcţie nu îşi respectă obligaţiile prevăzute în prezentul regulament şi absentează la 3 şedinţe consecutive, acea persoană va fi suspendată din calitatea de membru al Comitetului de direcţie.
    (2) La trei absenţe consecutive ale unui membru al Comitetului de direcţie, directorul general va trimite prin e-mail persoanei vizate o scrisoare de informare, prin care o înştiinţează că după a treia absenţă consecutivă a fost suspendată.
    (3) În cazul suspendării unuia sau mai multor membri ai Comitetului de direcţie, cvorumul necesar desfăşurării statutare a reuniunilor, prevăzut la art. 43 din Statut, se calculează mai puţin membrul sau membrii suspendaţi, urmând ca completarea poziţiilor vacante să se facă la următorul Consiliul naţional.
    (4) Mandatul membrului înlocuitor se va reduce la perioada de timp rămasă din mandatul membrului înlocuit.
    (5) Mandatul membrului înlocuitor se consideră mandat de drept al persoanei respectiv dacă se depăşeşte jumătatea din perioada de timp pentru care a fost ales.

    ART. 111
    Imposibilitatea de participare
    În cazul în care, din motive întemeiate, un membru al Comitetului de direcţie nu poate participa la reuniune şi dacă înlocuirea sa nu este posibilă, acel membru are obligaţia de a aduce această situaţie la cunoştinţa directorului general al SNCRR, cu cel puţin 3 zile înainte de data reuniunii.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Şedinţele şi documentele Comitetului de direcţie
    ART. 112
    Conducerea şedinţelor, cvorumul şi ordinea de zi
    (1) Reuniunile Comitetului de direcţie sunt prezidate de către preşedintele SNCRR.
    (2) În caz de absenţă sau impediment al preşedintelui, atribuţiile acestuia sunt preluate de cel mai în vârstă vicepreşedinte prezent.
    (3) La începutul şedinţei, persoana care conduce şedinţa verifică existenţa cvorumului, iar dacă această condiţie este îndeplinită, supune atenţiei membrilor ordinea de zi, spre discutare, completare şi aprobare.
    (4) Directorul general al SNCRR îndeplineşte funcţia de secretar al Comitetului de direcţie şi participă fără drept de vot la şedinţele acestui organism.

    ART. 113
    Invitaţi
    În funcţie de subiectele înscrise pe ordinea de zi, preşedintele invită la şedinţă orice persoană relevantă din cadrul SNCRR (angajaţi, membri sau voluntari). De asemenea pot fi invitaţi reprezentanţi ai altor instituţii şi organizaţii, interne şi internaţionale.

    ART. 114
    Reguli privind desfăşurarea şedinţelor
    Şedinţele Comitetului de direcţie se desfăşoară în conformitate cu următoarele reguli:
    a) la începutul şedinţei, după aprobare, preşedintele şi directorul general semnează procesul-verbal al reuniunii anterioare;
    b) participanţii pot lua cuvântul numai cu acordul preşedintelui de şedinţă;
    c) la luările de cuvânt au prioritate raportorii;
    d) participanţii pot lua cuvântul de cel mult două ori pe acelaşi subiect. Durata oricărei intervenţii pe acelaşi subiect nu poate depăşi 5 minute;
    e) invitaţii pot lua cuvântul cu acordul preşedintelui de şedinţă;
    f) preşedintele de şedinţă poate avertiza vorbitorul ale cărui remarci se îndepărtează de la subiectul în discuţie. La nevoie, acestuia i se poate retrage cuvântul;
    g) preşedintele de şedinţă poate acorda dreptul la replică oricărui participant interesat de problema în discuţie;
    h) şedinţa este publică pentru conducerea executivă şi deliberativă a structurilor teritoriale.


    ART. 115
    Procesul-verbal
    (1) Secretarul Comitetului de direcţie sau persoana desemnată de acesta va redacta procesul-verbal care va cuprinde următoarele menţiuni:
    a) modul în care a fost convocat Comitetul de direcţie şi caracterul şedinţei ordinare sau extraordinare;
    b) anul, luna, ziua, ora şi locul unde se desfăşoară şedinţa Comitetului de direcţie;
    c) numărul şi numele membrilor prezenţi;
    d) persoana care a condus dezbaterile;
    e) ordinea de zi;
    f) luările de cuvânt;
    g) rezultatul votării. La cererea membrilor, votul acestora va fi consemnat nominal;
    h) deciziile adoptate;
    i) orice alte activităţi desfăşurate în Comitetul de direcţie.

    (2) Procesul-verbal se semnează de către persoana care a redactat documentul şi, la următoarea şedinţă a Comitetului de direcţie, se supune spre aprobare membrilor acestui organism şi se semnează.
    (3) Procesul-verbal va fi înregistrat şi depus la sediul central al SNCRR, consultarea sa fiind permisă tuturor membrilor SNCRR.

    ART. 116
    Procedura adoptării deciziilor
    (1) Potrivit articolului 43 din Statut, în exercitarea atribuţiilor sale, Comitetul de direcţie adoptă decizii.
    (2) Comitetul de direcţie adoptă decizii cu majoritate simplă de voturi, prin vot deschis sau secret, după cum hotărăsc membrii acestuia, cu excepţia alegerilor în care votul secret este obligatoriu, conform prevederilor prezentului Statut.
    (3) În caz de paritate la vot deschis, votul preşedintelui de şedinţă este hotărâtor.
    (4) Dacă se solicită adoptarea unei decizii prin vot secret, membrii Comitetului de direcţie se vor pronunţa asupra modalităţii de vot prin vot deschis.
    (5) Pentru adoptarea fiecărei decizii referitoare la subiectele de pe ordinea de zi, preşedintele de şedinţă menţionează numărul de voturi pro şi contra.
    (6) Este interzis votul prin procură dată unui alt membru al Comitetului de direcţie, prezent la şedinţă. Împuternicirea unei alte persoane pentru a lua parte la şedinţa Comitetului de direcţie este posibilă în condiţiile prevăzute la articolul 109.
    (7) În cazuri excepţionale şi/sau de urgenţă, preşedintele poate solicita membrilor Comitetului de direcţie să ia decizii prin vot electronic (e-mail). Directorul general va informa Comitetul de direcţie asupra rezultatului şi va îndosaria voturile.
    (8) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea deciziei membrul care, fie personal, fie prin soţ, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes în problema supusă dezbaterii.

    ART. 117
    Semnarea şi evidenţa deciziilor
    (1) Deciziile Comitetului de direcţie se semnează de către preşedintele SNCRR şi directorul general, în calitate de secretar al Comitetului de direcţie.
    (2) Evidenţa şi câte un exemplar original al deciziilor Comitetului de direcţie se ţin într-un dosar, păstrat la sediul central al SNCRR.
    (3) Procesul-verbal şi documentele care au stat la baza dezbaterilor reuniunii Comitetului de direcţie se depun într-un dosar al reuniunii, păstrat la sediul central al SNCRR.

    ART. 118
    Forţa obligatorie a deciziilor
    (1) Deciziile Comitetului de direcţie sunt obligatorii pentru toţi membrii şi salariaţii SNCRR, inclusiv pentru acei membri ai Comitetului de direcţie care nu au participat la reuniunea în cadrul căreia s-a adoptat respectiva decizie ori care au votat împotrivă.
    (2) Deciziile devin obligatorii şi produc efecte de la data comunicării celor interesaţi, cu excepţia cazurilor în care, prin decizie, se stabileşte o altă dată.
    (3) Prin grija directorului general al SNCRR, deciziile Comitetului de direcţie se transmit tuturor filialelor SNCRR şi angajaţilor sediului central, în termen de cinci zile de la data reuniunii în cadrul căreia au fost adoptate.
    (4) Directorii filialelor vor aduce aceste decizii la cunoştinţa membrilor organelor deliberative locale, precum şi a persoanelor direct interesate.

    CAP. IV
    Preşedintele SNCRR, vicepreşedinţii, trezorierul
    SECŢIUNEA 1
    Preşedintele SNCRR
    ART. 119
    Noţiune. Mandat
    (1) Potrivit articolului 45 alineatul (2) din Statut, preşedintele este personalitatea reprezentativă a SNCRR, reprezentând SNCRR în raporturile cu orice instituţie şi organizaţie din ţară, precum şi în relaţiile internaţionale.
    (2) Funcţia de preşedinte este onorifică.
    (3) Mandatul preşedintelui este de patru ani. O persoană nu poate deţine funcţia de preşedinte decât pentru cel mult două mandate care pot fi şi succesive.

    ART. 120
    Atribuţii. Actele preşedintelui
    (1) Preşedintele SNCRR prezidează adunarea generală, Consiliul naţional şi Comitetul de direcţie.
    (2) În faţa adunării generale, preşedintele răspunde împreună cu Comitetul de direcţie pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.
    (3) Preşedintele are o funcţie reprezentativă pentru SNCRR cu respectarea hotărârilor şi deciziilor organelor deliberative centrale.
    (4) Preşedintele dispune publicarea Statutului SNCRR în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu prevederile Legii şi ale Statutului, după aprobarea lui în adunarea generală.
    (5) În exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele emite dispoziţii.
    (6) În caz de absenţă sau impediment al preşedintelui, atribuţiile acestuia sunt preluate de un vicepreşedinte desemnat de preşedinte, iar în caz de imposibilitate, de cel mai în vârstă vicepreşedinte.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Vicepreşedinţii
    ART. 121
    Noţiune. Mandat. Atribuţii
    (1) Vicepreşedinţii sunt personalităţi publice, cu vechime de minimum 2 ani în activităţi de Cruce Roşie, care asigură împreună cu preşedintele supravegherea generală şi bunul mers al SNCRR.
    (2) Funcţia de vicepreşedinte este onorifică.
    (3) Mandatul de vicepreşedinte este de 4 ani. O persoană nu poate deţine funcţia de vicepreşedinte decât pentru cel mult două mandate care pot fi şi succesive.
    (4) Vicepreşedinţii pot primi responsabilităţi pe domenii de competenţă prin dispoziţia preşedintelui.
    (5) Vicepreşedinţii nu pot absenta la mai mult de 3 şedinţe consecutive ale Comitetului de direcţie, într-un mandat. Într-o astfel de situaţie aceştia îşi pierd mandatul.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Trezorierul
    ART. 122
    Trezorierul. Noţiune. Mandat. Atribuţii
    (1) Trezorierul este consilierul financiar al SNCRR şi are studii superioare economice.
    (2) Trezorierul este ales pentru un mandat de adunarea generală a SNCRR pentru 4 ani. Dacă activitatea sa nu este satisfăcătoare, Consiliul naţional la propunerea Comitetului de direcţie îl poate revoca şi numi un trezorier interimar.
    (3) Trezorierul are următoarele atribuţii:
    a) să elaboreze şi să prezinte Comitetului de direcţie elementele politicii financiare a SNCRR;
    b) să acorde consultanţă privind elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SNCRR şi în orice probleme cu implicaţii financiare, la solicitarea Comitetului de direcţie sau a directorului general.


    CAP. V
    Norme comune pentru desfăşurarea reuniunilor organelor centrale şi locale de conducere
    ART. 123
    Organele centrale şi locale de conducere. Caracterul şedinţelor
    La şedinţele structurilor deliberative, adunarea generală, Consiliul naţional şi Comitetul de direcţie, pot asista directorii filialelor.

    ART. 124
    Limba în care se desfăşoară şedinţele
    (1) Lucrările structurilor deliberative se desfăşoară în limba română, limba oficială a statului.
    (2) În structurile deliberative locale, în care membrii care aparţin unei minorităţi naţionale reprezintă cel puţin două treimi din numărul total al membrilor structurii deliberative, la aceste reuniuni se poate folosi şi limba maternă. În aceste cazuri se va asigura, prin grija directorului filialei, traducerea în limba română. În toate cazurile, documentele reuniunilor se întocmesc în limba română.

    ART. 125
    Conducerea şedinţelor, cvorumul şi ordinea de zi
    (1) Şedinţele structurilor deliberative sunt conduse de către preşedintele structurii deliberative sau, în lipsa acestuia, de către unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de acesta.
    (2) La începutul şedinţei, persoana care conduce dezbaterile verifică existenţa cvorumului, iar dacă această condiţie este îndeplinită, supune atenţiei membrilor ordinea de zi, spre discutare, completare şi aprobare.
    (3) Asupra ordinii de zi discutate şi aprobate conform alineatului (2) nu se mai pot face modificări.
    (4) Secretarii structurilor deliberative participă fără drept de vot la şedinţe.

    ART. 126
    Reguli pentru desfăşurarea şedinţelor
    Şedinţele structurilor deliberative se desfăşoară în conformitate cu următoarele reguli:
    a) participanţii pot lua cuvântul numai cu acordul preşedintelui de şedinţă;
    b) la luările de cuvânt au prioritate raportorii;
    c) participanţii pot lua cuvântul de cel mult două ori pe acelaşi subiect. Durata oricărei intervenţii pe acelaşi subiect nu poate depăşi 5 minute;
    d) invitaţii, precum şi observatorii pot lua cuvântul cu acordul preşedintelui de şedinţă;
    e) preşedintele de şedinţă poate avertiza vorbitorul ale cărui remarci se îndepărtează de la subiectul în discuţie. La nevoie, acestuia i se poate retrage cuvântul;
    f) preşedintele de şedinţă poate acorda dreptul la replică oricărui participant vizat de problema în discuţie;
    g) membrii structurii deliberative pot acorda prin vot permisiunea de participare la şedinţă şi altor persoane care solicită acest lucru.


    ART. 127
    Votul. Incompatibilităţi
    (1) Majoritatea simplă este orice majoritate care obţine cel mai mare număr de voturi ale membrilor prezenţi şi care votează.
    (2) În caz de paritate la votul deschis, votul preşedintelui decide.
    (3) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârii membrul care, în problema supusă dezbaterilor structurilor deliberative respective, fie personal, fie prin soţ, soţie, afin sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal, patrimonial sau nepatrimonial, legat sau nelegat de misiunea Crucii Roşii. Hotărârile adoptate de structurile deliberative cu încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept.
    (4) Rezultatul fiecărei votări se consemnează în procesul- verbal al şedinţei. La cererea membrilor, votul acestora poate fi consemnat nominal în procesul-verbal al şedinţei.

    ART. 128
    Procesul-verbal
    (1) Secretarul structurii deliberative desemnează persoanele care vor redacta procesul-verbal al reuniunii şi care va cuprinde următoarele menţiuni:
    a) modul în care a fost convocată reuniunea structurii deliberative şi caracterul şedinţei - ordinară sau extraordinară;
    b) anul, luna, ziua, ora şi locul unde se desfăşoară reuniunea;
    c) numărul şi numele membrilor prezenţi;
    d) persoana care a condus dezbaterile;
    e) ordinea de zi;
    f) luările de cuvânt;
    g) rezultatul votării. La cererea membrilor, votul acestora va fi consemnat nominal;
    h) hotărârile adoptate;
    i) orice alte informaţii relevante privind reuniunea respectivă.

    (2) Procesul-verbal se semnează de persoana care a redactat documentul, iar la următoarea reuniune se supune spre aprobare membrilor respectivei structuri deliberative.
    (3) Înaintea fiecărei reuniuni, secretarul acesteia pune la dispoziţia membrilor săi, în timp util, procesul-verbal al reuniunii anterioare pe care, ulterior, îl va supune spre aprobare reuniunii respective. Membrii structurii deliberative respective au dreptul ca în reuniune să conteste conţinutul procesului-verbal şi să ceară menţionarea exactă a opiniilor exprimate în reuniunea anterioară.
    (4) Procesul-verbal împreună cu documentele care au fost dezbătute în reuniune se depun şi se înregistrează la sediul respectivei structuri a SNCRR, putând fi consultate de orice membru al acesteia.

    ART. 129
    Hotărârile şi deciziile organelor deliberative
    (1) Hotărârile şi deciziile se semnează de preşedintele de şedinţă şi se contrasemnează de secretarul structurilor deliberative.
    (2) Hotărârile şi deciziile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data difuzării conţinutului lor sau de la o dată ulterioară decisă de membrii structurii deliberative, iar cele individuale de la data comunicării.
    (3) Hotărârile şi deciziile structurilor deliberative sunt obligatorii şi pentru membrii organelor de conducere care nu au luat parte la lucrări sau au votat împotrivă.
    (4) Hotărârile şi deciziile structurilor deliberative centrale sunt obligatorii pentru toţi membrii, salariaţii şi voluntarii SNCRR. Hotărârile şi deciziile structurilor deliberative locale sunt obligatorii pentru toţi membrii, voluntarii şi salariaţii filialei.

    ART. 130
    Conduita membrilor structurilor deliberative
    În exercitarea atribuţiilor ce le revin, membrii structurilor deliberative ale SNCRR au obligaţia de a acţiona doar în interesul SNCRR şi de a respecta prevederile Codului de conduită pentru membrii organelor deliberative ale SNCRR.

    CAP. VI
    Directorul general şi aparatul din subordine
    ART. 131
    Noţiune
    (1) Directorul general este principalul funcţionar executiv al SNCRR, care reprezintă organizaţia în calitatea sa de persoană juridică.
    (2) Directorul general conduce aparatul propriu al sediului central al SNCRR.
    (3) Directorul general se află într-o relaţie de colaborare cu directorii de filiale în scopul asigurării unei activităţi unitare a SNCRR.

    ART. 132
    Procedura numirii în funcţie a directorului general
    (1) Comitetul de direcţie stabileşte prin decizie criteriile pentru selecţia directorului general şi numeşte o comisie de selecţie a candidaţilor. Comisia va fi formată din: preşedintele SNCRR, 3 vicepreşedinţi ai Comitetului de direcţie, 3 membri ai Comitetului de direcţie şi 2 directori de filială.
    (2) În termen de 3 zile de la data stabilirii criteriilor de către Comitetul de direcţie, anunţul privind scoaterea la concurs a postului va fi publicat, prin afişare la sediul central al SNCRR, filialelor şi în cel puţin un ziar de circulaţie naţională.
    (3) Candidaţii, angajaţii sau membrii activi ai SNCRR trebuie să depună în scris un curriculum vitae, o scrisoare de intenţie, cazier judiciar, dovada vechimii de minimum 3 ani în structurile SNCRR, declaraţie pe propria răspundere cu privire la experienţa şi apartenenţa la SNCRR, declaraţie pe propria răspundere cu privire la neapartenenţa la un partid politic şi un plan managerial privind intenţiile de organizare şi dezvoltare a activităţii SNCRR, cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului.
    (4) Pe baza documentelor depuse de candidaţi şi a interviului, comisia prevăzută la alin. (1) selectează candidaţii şi stabileşte candidatul câştigător, întocmind şi un proces-verbal al concursului.
    (5) Comisia de selecţie informează preşedintele SNCRR asupra rezultatului concursului. Dacă există cel puţin un candidat care îndeplineşte criteriile de selecţie, preşedintele SNCRR dispune convocarea Comitetului de direcţie în şedinţă extraordinară pentru validarea concursului. Totodată, preşedintele SNCRR dispune convocarea Consiliului naţional în sesiune extraordinară pentru numirea directorului general.
    (6) Comitetul de direcţie prezintă Consiliului naţional reunit în şedinţă extraordinară rezultatul concursului şi, în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) lit. g) din Statut, preşedintele SNCRR propune Consiliului naţional numirea directorului general.
    (7) Dacă comisia de selecţie constată că nicio persoană nu îndeplineşte criteriile prevăzute de Comitetul de direcţie, informează preşedintele SNCRR care dispune reluarea concursului conform aceleiaşi proceduri.
    (8) Contractul individual de muncă al directorului general este semnat în numele SNCRR de preşedintele SNCRR.

    ART. 133
    Sancţionarea şi revocarea din funcţie a directorului general
    (1) Directorul general este sancţionat şi revocat din funcţie de către Consiliul naţional al SNCRR. Măsura sancţionării sau a revocării din funcţie trebuie fundamentată în cuprinsul actului de sancţionare.

    ART. 134
    Revocarea directorului general
    (1) Directorul general este revocat prin hotărârea Consiliului naţional al SNCRR, la propunerea Comitetului de direcţie.
    (2) Cercetarea abaterii disciplinare pentru încălcarea de către directorul general a dispoziţiilor art. 47 alin. 2 din Statut este în competenţa Comisiei de onoare şi arbitraj.
    (3) Comitetul de direcţie poate propune Consiliului naţional şi alte sancţiuni faţă de directorul general prevăzute în Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată. cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Dacă va găsi întemeiată propunerea de revocare, Comitetul de direcţie o va înainta Consiliului naţional care va hotărî revocarea din funcţie a directorului general sau va dispune altă măsură, după caz.
    (5) Decizia de revocare din funcţie a directorului general se comunică filialelor.

    ART. 135
    Asigurarea interimatului
    (1) În cazul în care postul de director general devine vacant, Comitetul de direcţie convocat în şedinţă extraordinară stabileşte şi persoana care să preia interimar atribuţiile postului de director general. La desemnarea acestei persoane, Comitetul de direcţie are în vedere cerinţele, precum şi criteriile de studii şi experienţă prevăzute în fişa postului de director general.
    (2) Interimatul încetează la data numirii în funcţie a unui nou director general de către Consiliul naţional.

    CAP. VII
    Prevederi financiare
    ART. 136
    Cheltuieli de participare la reuniunile structurilor deliberative centrale
    (1) Cheltuielile de participare la adunarea generală, Consiliul naţional şi Comitetul de direcţie vor fi suportate de către fiecare filială, membră în organele respective, pentru reprezentanţii săi.
    (2) Cheltuielile de participare pentru vicepreşedinţi ai SNCRR, preşedinţi de filiale membri în Comitetul de direcţie şi reprezentanţii de tineret din Comitetul de direcţie sunt decontate de sediul central din sumele alocate acestei categorii de cheltuieli.

    ART. 137
    Comisii de cenzori
    (1) Atât la nivelul filialei, cât şi la nivelul SNCRR sunt organizate comisii de cenzori, alese în adunările generale respective. Membrii comisiei de cenzori nu pot fi salariaţi ai niciunei structuri din cadrul SNCRR.
    (2) Comisiile de cenzori funcţionează în baza regulamentului propriu.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale
    ART. 138
    Înfiinţarea comisiilor de specialitate
    Adunarea generală, Consiliul naţional, Comitetul de direcţie sau preşedintele SNCRR pot dispune înfiinţarea unor comisii pe domenii, formate din 3-5 membri, având atribuţia de a analiza şi propune măsuri în domeniile respective, precum şi grupuri consultative sau ad-hoc, pentru elaborarea unor diferite proiecte.

    ART. 139
    Modificarea Statutului SNCRR
    (1) Pentru modificarea Statutului, Comitetul de direcţie, preşedintele sau directorul general vor desemna o comisie care să analizeze propunerile înaintate de membrii SNCRR.
    (2) Propunerile membrilor SNCRR vor fi înaintate directorului general, prin intermediul filialelor, cu cel puţin şase luni înainte de data adunării generale ordinare.
    (3) Comisia prevăzută la alineatul (1) va prezenta Comitetului de direcţie punctul de vedere referitor la propunerile de modificare a Statutului.
    (4) Comitetul de direcţie, dacă consideră că propunerile de modificare ale statutului sunt întemeiate, va dispune înaintarea amendamentelor către Comisa mixtă formată din reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, spre aprobare.
    (5) Comitetul de direcţie, în urma primirii aprobării comisiei prevăzute la alineatul (4), va include pe ordinea de zi a adunării generale a SNCRR propunerile de modificare a Statutului.

     PARTEA VI
    Dispoziţii finale
    ART. 140
    Intrarea în vigoare
    (1) Prezentul regulament a fost aprobat de adunarea generală în şedinţa din 23 iunie 2018 şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă Regulamentul privind aplicarea Statutului SNCRR şi Regulamentul privind patrimoniul SNCRR aprobate la data de 28 ianuarie 2005, Regulamentul de funcţionare a filialelor şi Regulamentul Comitetului de direcţie aprobate la data de 11 noiembrie 2004, Regulamentul privind folosirea emblemei aprobat la data de 29 mai 2003*).
    *) Regulamentul privind aplicarea Statutului SNCRR, Regulamentul privind patrimoniul SNCRR, Regulamentul de funcţionare a filialelor, Regulamentul Comitetului de direcţie şi Regulamentul privind folosirea emblemei nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.


    ART. 141
    Anexe
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul regulament.



                    Directorul general al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România,
                    Ioan Silviu Lefter

    ANEXA 1

    * Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    Ştampilele structurilor teritoriale
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    * Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
    Modelul adreselor
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    * Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.
    Modelul cărţilor de vizită şi al legitimaţiilor
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Adresele filialelor SNCRR

┌────┬─────────────┬───────────────────┐
│Nr. │Filiala │Adresă │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Bucureşti nr. │
│1. │Alba │16, Alba Iulia, cod│
│ │ │poştal 510118 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Ceahlău nr. │
│2. │Arad │22, Arad, cod │
│ │ │poştal 310052 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Piaţa V. Milea nr. │
│3. │Argeş │1, Piteşti, cod │
│ │ │poştal 110053 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Oituz nr. 61, │
│4. │Bacău │Bacău, cod poştal │
│ │ │600251 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. Dacia nr. 23A, │
│5. │Bihor │Oradea, cod poştal │
│ │ │410464 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. C.R. Vivu nr. │
│6. │Bistriţa │6, bl. 6, sc. B, │
│ │ │ap. 17, Bistriţa, │
│ │ │cod poştal 420024 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Victoriei nr. │
│7. │Botoşani │7, bl. E4 - E5, │
│ │ │Botoşani, cod │
│ │ │poştal 710247 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Ştefan cel │
│8. │Brăila │Mare nr. 223, │
│ │ │Brăila, cod poştal │
│ │ │810198 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Mureşenilor │
│9. │Braşov │nr. 5, Braşov, cod │
│ │ │poştal 500026 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. N. Bălcescu nr.│
│10. │Buzău │43, Buzău, cod │
│ │ │poştal 120187 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Prel. Bucureşti nr.│
│11. │Călăraşi │24, bl. D2, tr. 4, │
│ │ │et. 1, Călăraşi, │
│ │ │cod poştal 910149 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Traian Lalescu│
│12. │Caraş-Severin│nr. 7, Reşiţa, cod │
│ │ │poştal 320050 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. George Coşbuc │
│13. │Cluj │nr. 11, Cluj │
│ │ │Napoca, cod poştal │
│ │ │400375 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. C-tin Brătescu│
│14. │Constanţa │nr. 71, Constanţa, │
│ │ │cod poştal 900703 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Kos Karoly nr.│
│15. │Covasna │7, Sfântu Gheorghe,│
│ │ │cod poştal 520055 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Al. I. Cuza │
│16. │Dâmboviţa │nr. 1, Târgovişte, │
│ │ │cod poştal 130015 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. G-ral │
│17. │Dolj │Dragalina nr. 17, │
│ │ │Craiova, cod poştal│
│ │ │200536 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Cloşca nr. 13,│
│18. │Galaţi │bl. PS9, ap. 41, │
│ │ │Galaţi, cod poştal │
│ │ │800346 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. G-ral │
│19. │Giurgiu │Berthelot nr. 10 │
│ │ │bis, Giurgiu, cod │
│ │ │poştal 080031 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Unirii, bl. 9,│
│20. │Gorj │ap. 1, Târgu Jiu, │
│ │ │cod poştal 210134 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Petofi Sandor │
│21. │Harghita │nr. 3, Miercurea │
│ │ │Ciuc, cod poştal │
│ │ │530210 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Al. Viitorului nr. │
│22. │Hunedoara │4, Gojdu, Deva, cod│
│ │ │poştal 330075 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. Chimiei nr. 8, │
│23. │Ialomiţa │Slobozia, cod │
│ │ │poştal 920036 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. Ştefan cel Mare│
│24. │Iaşi │nr. 10, Iaşi, cod │
│ │ │poştal 700063 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. M. Eminescu nr.│
│25. │Ilfov │9, bl. R3, sc. A, │
│ │ │ap. 1, Buftea, cod │
│ │ │poştal 070000 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Pietrosului │
│26. │Maramureş │nr. 5, Baia Mare, │
│ │ │cod poştal 430162 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Aleea Narciselor │
│ │ │nr. 5, bl. D4, sc. │
│27. │Mehedinţi │1, ap. 2, │
│ │ │Drobeta-Turnu │
│ │ │Severin, cod poştal│
│ │ │220089 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Mărăşeşti nr. │
│28. │Mureş │13 A, Târgu Mureş, │
│ │ │cod poştal 540035 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Bistriţei nr. │
│29. │Neamţ │55, Piatra Neamţ, │
│ │ │cod poştal 610071 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Ionaşcu nr. │
│30. │Olt │42, Slatina, cod │
│ │ │poştal 230081 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Bd. Republicii nr. │
│31. │Prahova │2-4, et. 6, cam │
│ │ │605-606, Ploieşti, │
│ │ │cod poştal 100066 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Vlad Ţepeş nr.│
│32. │Satu Mare │3, Satu Mare, cod │
│ │ │poştal 440034 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. 9 Mai nr. 10, │
│33. │Sălaj │bl. R, Zalău, cod │
│ │ │poştal 450060 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Ion Slătineanu│
│34. │Sectorul 1 │nr. 16, sector 1, │
│ │ │cod poştal 010602 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Căluşei nr. │
│35. │Sectorul 2 │56-58, sector 2, │
│ │ │cod poştal 021356 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Biserica Amzei│
│36. │Sectorul 3 │nr. 29, etaj 3, │
│ │ │sector 1, cod │
│ │ │poştal 010393 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. 11 Iunie nr. │
│ │ │41, Casa de Cultură│
│37. │Sectorul 4 │Nicolae Bălcescu, │
│ │ │sector 4, cod │
│ │ │poştal 040171 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Calea Rahovei nr. │
│38. │Sectorul 5 │217, bl. 12, sc. A,│
│ │ │ap. 2, sector 5, │
│ │ │cod poştal 050896 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Calea Plevnei nr. │
│39. │Sectorul 6 │204, sector 6, cod │
│ │ │poştal 060016 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Xenopol nr. 1,│
│40. │Sibiu │Sibiu, cod poştal │
│ │ │550159 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Dobrogeanu │
│41. │Suceava │Gherea nr. 2, │
│ │ │Suceava, cod poştal│
│ │ │720009 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. C-tin │
│42. │Teleorman │Brâncoveanu nr. 64,│
│ │ │Alexandria, cod │
│ │ │poştal 140059 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Eneas nr. 14, │
│43. │Timiş │Timişoara, cod │
│ │ │poştal 300479 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Aleea Crucii Roşii │
│44. │Tulcea │nr. 1, Tulcea, cod │
│ │ │poştal 820017 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Badea Romeo │
│45. │Vaslui │nr. 55, Vaslui, cod│
│ │ │poştal 730138 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Avram Iancu │
│46. │Vâlcea │nr. 1, Râmnicu │
│ │ │Vâlcea, cod poştal │
│ │ │240605 │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Str. Dimitrie │
│47. │Vrancea │Cantemir nr. 5, │
│ │ │Focşani, cod poştal│
│ │ │620098 │
└────┴─────────────┴───────────────────┘



    ANEXA 5

    Organizarea şi desfăşurarea
    Adunării generale a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România
    ART. 1
    Adunarea generală se reuneşte în sesiune ordinară o dată la 2 ani, la locul şi la data stabilite de către adunarea generală precedentă sau de către Consiliul naţional. Convocarea se face în scris de către preşedinte cu cel puţin 30 de zile înainte pentru reuniunile ordinare şi cu cel puţin 10 zile înainte de reuniunile extraordinare.

    ART. 2
    Competenţele Adunării generale a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România sunt următoarele:
    a) să analizeze şi să aprobe activitatea SNCRR între cele două adunări generale;
    b) să elaboreze şi să aprobe strategii de dezvoltare ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România în domeniile sale de activitate;
    c) să aprobe Statutul şi modificările ce i se aduc acestuia;
    d) să numească comisii de lucru în diverse domenii;
    e) să delibereze asupra tuturor problemelor legate de exerciţiul financiar pentru perioada de 2 ani precedentă şi să aprobe execuţia bugetară;
    f) să delibereze asupra tuturor punctelor înscrise pe ordinea de zi şi să adopte hotărâri şi rezoluţii în legătură cu activitatea generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România;
    g) să aleagă, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedinţii şi trezorierul; unul dintre vicepreşedinţi va fi ales din rândul tinerilor voluntari;
    h) să aleagă, prin vot secret, membrii Consiliului naţional a căror alegere nu intră în competenţa altor organe;
    i) să aprobe reprezentanţii diferitelor ministere şi instituţii cu care SNCRR colaborează şi care au fost desemnaţi pentru a participa fără drept de vot în Consiliul naţional al SNCRR.


    ART. 3
    Adunarea generală se consideră statutar constituită dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din totalul membrilor săi şi este prezidată de preşedintele Crucii Roşii Române.

    ART. 4
    (1) Adunarea generală este constituită din membrii de drept ai Consiliului naţional, la care se adaugă 3 delegaţi din partea filialelor teritoriale din care: 2 delegaţi aleşi de adunarea generală a filialei (obligatoriu unul este reprezentant al tineretului din cadrul departamentului de tineret al filialei) şi preşedintele filialei - în calitate de membru de drept al Consiliului naţional.
    (2) Membrii adunării generale au dreptul la câte un singur vot.
    (3) Adunarea generală se consideră statutar constituită dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din totalul membrilor săi şi este prezidată de preşedintele Crucii Roşii Române. Dacă nu se întruneşte majoritatea prevăzută, preşedintele face o nouă convocare în cel mult 30 de zile, când este suficientă prezenţa a unei treimi din totalul membrilor.
    (4) Hotărârile se iau cu majoritatea celor prezenţi prin vot deschis sau secret, după cum hotărăsc membrii săi; în cazul alegerilor votul secret reprezintă regula, conform prevederilor prezentei anexe.

    ART. 5
    (1) Şedinţa adunării generale a SNCRR este condusă de preşedintele SNCRR sau de un vicepreşedinte desemnat de acesta.
    (2) Directorii filialelor nu pot fi membri ai adunării generale a SNCRR, dar pot participa la reuniunile acesteia, fără drept de vot.
    (3) Directorul general al SNCRR îndeplineşte funcţia de secretar al Adunării generale a SNCRR.

    ART. 6
    (1) Cvorumul se constată de către comisia de validare, formată din două persoane, numită de preşedintele SNCRR sau de preşedintele de şedinţă, după caz.
    (2) Raportul comisiei de validare a adunării generale este semnat de membrii comisiei.

    ART. 7
    (1) În cadrul Adunării generale a SNCRR, înainte de alegeri, la propunerea preşedintelui SNCRR se propun membrii comisiei de scrutin.
    (2) Comisia de scrutin este formată din 5 persoane din rândul membrilor Adunării generale a SNCRR, care nu se află printre candidaţii pentru funcţiile eligibile.
    (3) Membrii comisiei de scrutin sunt aprobaţi prin vot deschis de către membrii Adunării generale a SNCRR.
    (4) Mandatul comisiei de scrutin este limitat la durata şedinţei de alegeri.
    (5) Membrii comisiei de scrutin nu pot fi aleşi pentru niciun post pe perioada mandatului, dar au dreptul de a vota în cadrul şedinţei de alegeri.
    (6) Comisia de scrutin îşi desemnează un preşedinte care informează Adunarea generală a SNCRR asupra procedurii de votare.
    (7) Comisia de scrutin este răspunzătoare pentru corectitudinea scrutinului.

    ART. 8
    (1) Pe perioada derulării alegerilor, şedinţa Adunării generale a SNCRR este condusă de preşedintele comisiei de scrutin.
    (2) Preşedintele comisiei de scrutin desfăşoară următoarele activităţi:
    a) face prezenţa nominală a membrilor Adunării generale a SNCRR, consemnând absenţele în tabelul ce se anexează la procesul-verbal, asigurându-se că şedinţa de alegeri este statutară;
    b) prezintă dispoziţiile generale din prezentul document, precum şi articolele referitoare la alegerile la nivelul Adunării generale a SNCRR;
    c) prezintă lista persoanelor care şi-au depus candidatura.


    ART. 9
    (1) Procedura alegerii preşedintelui SNCRR are în vedere următoarele activităţi:
    a) candidaţii pentru funcţia de preşedinte al SNCRR se înscriu pe o foaie tip flip-chart într-un loc vizibil, în ordinea depunerii candidaturilor;
    b) fiecare candidat care şi-a depus candidatura îşi prezintă curriculum vitae, scrisoarea de intenţie şi strategia de acţiune/dezvoltare, în ordinea depunerii candidaturilor;
    c) membrii Adunării generale a SNCRR pot pune întrebări candidaţilor, legate de experienţa personală şi profesională şi de modul în care intenţionează să îşi exercite atribuţiile funcţiei de preşedinte al SNCRR;
    d) membrii comisiei de scrutin verifică şi sigilează urnele, în faţa membrilor Adunării generale a SNCRR, pentru fiecare tur de scrutin;
    e) membrii comisiei de scrutin stabilesc ordinea de înscriere a candidaturilor pe buletinele de vot, prin tragere la sorţi;
    f) membrii comisiei de scrutin completează buletinele de vot, astfel:
    (i) înscriu data la care se desfăşoară votul;
    (ii) scriu funcţia pentru care se desfăşoară turul de scrutin;
    (iii) trec numărul turului de scrutin;
    (iv) scriu toţi candidaţii care participă la alegeri din acel tur de scrutin pe buletinele de vot în ordinea desemnată prin tragerea la sorţi;
    (v) verifică dacă acestea au fost corect completate;

    g) membrii comisiei de scrutin efectuează apoi următoarele operaţiuni:
    (i) multiplică buletinele de vot cu 20 de buletine mai mult decât numărul membrilor cu drept de vot ai Adunării generale a SNCRR (pentru a înlocui buletinele care ar putea să devină inutilizabile datorită unor posibile erori ale votanţilor);
    (ii) ştampilează pe verso, cu ştampila SNCRR, un număr de buletine de vot egal cu numărul de electori; cele 20 de buletine de vot multiplicate suplimentar nu se ştampilează;
    (iii) verifică dacă numărul buletinelor de vot ştampilate este egal cu numărul de persoane prezente şi cu drept de vot

    h) se trece la votul secret, uninominal, al fiecărui membru al Adunării generale a SNCRR cu drept de vot care:
    (i) primeşte un buletin de vot ştampilat pe verso;
    (ii) semnează în tabelul nominal;
    (iii) se deplasează în locul special amenajat pentru vot;
    (iv) votează prin marcarea unui „X“ în căsuţa corespunzătoare candidatului pe care îl votează;
    (v) împătureşte buletinul de vot în patru;
    (vi) părăseşte locul special amenajat pentru vot;
    (vii) introduce buletinul de vot, în prezenţa membrilor comisiei de scrutin, în urnele special amenajate şi sigilate



    ART. 10
    Votarea are loc în sala în care se desfăşoară lucrările Adunării generale a SNCRR, într-un spaţiu amenajat astfel încât să permită exercitarea corespunzătoare a votului secret.

    ART. 11
    (1) În situaţiile în care electorii votează greşit pe buletinele de vot, acestea pot fi returnate comisiei de scrutin.
    (2) Membrii comisiei de scrutin anulează aceste buletine de vot înscriind pe acestea, în diagonală, „ANULAT“.
    (3) Pentru fiecare buletin de vot returnat, membrii comisiei de scrutin ştampilează un nou buletin de vot pe care îl înmânează electorului care a votat eronat.

    ART. 12
    După încheierea votării, comisia de scrutin efectuează, în prezenţa membrilor adunării generale, următoarele activităţi:
    a) anulează buletinele de vot neutilizate;
    b) desigilează urnele;
    c) verifică fiecare buletin de vot şi selectează buletinele de vot valabile şi buletinele de vot anulabile;
    d) anulează buletinele de vot nevalabile înscriind pe acestea, în diagonală, „ANULAT“;
    e) selectează buletinele de vot valabile şi calculează numărul de voturi obţinute de fiecare candidat;
    f) completează procesul-verbal, pe care îl prezintă în plenul şedinţei.


    ART. 13
    În procesul-verbal vor consemna, în mod obligatoriu, următoarele:
    a) dacă au fost respectate prevederile prezentei anexe;
    b) numărul de voturi obţinute de fiecare candidat, pentru fiecare tur de scrutin;
    c) numele şi prenumele candidatului care a întrunit majoritatea de voturi;
    d) numărul de buletine de vot anulate.


    ART. 14
    Procedura alegerii preşedintelui SNCRR are în vedere următoarele:
    a) un buletin de vot este valabil dacă pe acesta există o singură căsuţă marcată cu „X“ din dreptul unei casete cu numele unui candidat;
    b) un buletin de vot se anulează:
    (i) dacă nu există niciun semn „X“;
    (ii) dacă pe buletinul de vot se regăsesc mai multe semne „X“;
    (iii) dacă semnul „X“ a fost înscris într-o casetă necompletată cu numele unui candidat;
    (iv) dacă semnul „X“ de vot a fost marcat în afara casetelor sau pe două ori mai multe casete;
    (v) dacă pe buletinul de vot apar înscrisuri noi;

    c) candidatul obţine un vot atunci când în caseta în care este înscris numele acestuia se regăseşte semnul „X“;
    d) se declară ales în funcţia de preşedinte candidatul care întruneşte majoritatea de voturi (jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate);
    e) în cazul în care niciun candidat nu întruneşte majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin, cu primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi;
    f) al doilea tur de scrutin se desfăşoară după aceeaşi procedură ca şi primul tur de scrutin;
    g) la al doilea tur de scrutin se declară câştigător acel candidat care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.


    ART. 15
    (1) (1) După alegerea preşedintelui SNCRR se trece la alegerea trezorierului SNCRR.
    (2) Procedura alegerii trezorierului SNCRR se desfăşoară similar cu alegerea preşedintelui SNCRR.

    ART. 16
    Procedura alegerii celor 5 vicepreşedinţi SNCRR (obligatoriu unul dintre vicepreşedinţi trebuie ales din rândul tinerilor voluntari), a celor 5 reprezentanţi ai tineretului în Consiliul naţional al SNCRR şi a celor 5 membri ai Comisiei de cenzori, se desfăşoară având în vedere următoarele:
    a) persoana care votează are dreptul să voteze mai mulţi candidaţi pentru funcţiile eligibile:
    (i) pentru funcţia de vicepreşedinte SNCRR: un număr de maximum 4 candidaţi;
    (ii) pentru funcţia de vicepreşedinte SNCRR din rândul tinerilor voluntari: un număr maxim de 1 candidat;
    (iii) pentru funcţia de reprezentant al tineretului în Consiliul naţional al SNCRR: un număr maxim de 5 candidaţi;
    (iv) pentru funcţia de membru al Comisiei de cenzori: un număr maxim de 5 candidaţi;

    b) un buletin de vot este valabil:
    (i) dacă pe acesta există un număr de căsuţe marcate cu „X“, mai mic sau egal cu numărul de poziţii eligibile;
    (ii) dacă pe acesta semnele „X“ sunt marcate în căsuţele din dreptul persoanelor eligibile;

    c) un buletin de vot se anulează:
    (i) dacă nu există niciun semn „X“;
    (ii) dacă semnul „X“ de vot a fost înscris într-o casetă necompletată cu numele vreunui candidat;
    (iii) dacă semnul „X“ de vot a fost marcat într-un număr de căsuţe mai mare decât numărul de poziţii eligibile;
    (iv) dacă semnul „X“ de vot a fost marcat în afara casetelor;
    (v) dacă pe buletinul de vot apar înscrisuri noi;

    d) se declară aleşi candidaţii care întrunesc cel mai mare număr de voturi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi şi în limita numărului de poziţii stabilit.
    e) pot fi organizate alegeri simultane pentru două sau mai multe funcţii dacă nu există niciun candidat care să îşi fi depus mai multe candidaturi. În acest caz trebuie utilizate mai multe urne de vot.


    ART. 17
    (1) După finalizarea tuturor procedurilor legate de votare (validare voturi, numărare voturi), fiecare proces-verbal încheiat de comisia de scrutin se semnează de către preşedintele comisiei de scrutin şi de către membrii acesteia.
    (2) După încheierea şedinţei procesele-verbale se depun la sediul central al SNCRR (împreună cu tabelele nominale cu semnături şi buletinele de vot), se înregistrează şi se păstrează, împreună cu celelalte documente ale Adunării generale a SNCRR, potrivit reglementărilor arhivistice în vigoare.

    ART. 18
    Preşedintele comisiei de scrutin prezintă în faţa Adunării generale a SNCRR rezultatele alegerilor şi persoanele nou-alese în funcţiile eligibile.

    ART. 19
    Procesul-verbal al Adunării generale a SNCRR este semnat de cei care l-au consemnat.

    ART. 20
    (1) Hotărârile Adunării generale a SNCRR se semnează de preşedintele de şedinţă şi se contrasemnează, pentru legalitate, de directorul general al SNCRR.
    (2) Hotărârile Adunării generale a SNCRR sunt obligatorii şi pentru membrii Adunării generale a SNCRR care nu au luat parte la lucrări sau au votat împotrivă.
    (3) Hotărârile Adunării generale a SNCRR sunt obligatorii pentru toţi membrii, salariaţii şi voluntarii SNCRR.


    ANEXA 6

    REGULAMENT
    de organizare şi funcţionare a Comisiei de cenzori la nivelul
    Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România - sediul central şi filiale
    ART. 1
    (1) Comisia de cenzori asigură controlul activităţii financiare şi de gestiune a patrimoniului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România (SNCRR) la nivelul filialelor/sediului central.
    (2) Principalele atribuţii ale Comisiei de cenzori sunt :
    a) verificarea modului în care este administrat patrimoniul SNCRR la nivelul filialelor şi al sediului central;
    b) acordarea de consultanţă privind elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SNCRR - sediul central, la solicitarea directorului general, şi a bugetului de venituri şi cheltuieli a filialelor, la solicitarea directorului filialei;
    c) sesizarea cu promptitudine a Comitetului de direcţie/a biroului filialei în cazul constatării unor nereguli de natură financiar-contabilă;
    d) întocmirea raportului asupra execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al SNCRR şi prezentarea acestuia Consiliului naţional înainte de aprobare.

    (3) Documentele supuse controlului: registrul-jurnal şi registrul numerelor de inventar, care se numerotează şi se sigilează, registrul de casă, balanţele de verificare, bilanţul anual şi anexele acestuia, chitanţierele cu regim special, carnetele de membru pentru cotizaţii, donaţiile, extrasele de cont de la bancă, dispoziţiile de încasare şi de plată, notele contabile, procesele-verbale de predare-primire, facturile, notele de intrare-recepţie, bonurile de consum, fişele de magazie, fişele conturilor sintetice şi analitice, contractele de muncă, ştatele de plată, declaraţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală etc.

    ART. 2
    (1) Comisia de cenzori este compusă din 5 membri la nivelul sediului central şi 3 membri la nivelul filialelor, care sunt aleşi prin vot secret de către Consiliul naţional al SNCRR - pentru sediul central şi de comitetele judeţene - pentru filiale, pentru un mandat de 4 ani.
    (2) Funcţia de membru al Comisiei de cenzori este incompatibilă cu funcţia de membru al SNCRR.
    (3) Cel puţin 3 membri ai Comisiei de cenzori la nivelul sediului central trebuie să aibă studii economice, iar la nivelul filialelor cel puţin unul trebuie să aibă studii economice. Cel puţin unul dintre membrii Comisiei de cenzori trebuie să fie expert contabil sau contabil autorizat.

    ART. 3
    (1) Controlul activităţii economico-financiare se realizează anual. În situaţii deosebite controlul activităţii se poate realiza trimestrial sau semestrial.
    (2) Convocarea Comisiei de cenzori se face de către preşedintele SNCRR la nivelul sediului central şi de către preşedintele filialei la nivelul filialelor.

    ART. 4
    (1) Şedinţa de lucru este regulamentară dacă sunt prezenţi cel puţin 3 membri la nivelul sediului central şi cel puţin 2 membri la nivelul filialelor.
    (2) La şedinţă este obligatoriu ca cel puţin 2 membri din cei prezenţi să aibă studii economice.
    (3) Pe durata controlului, directorul economic - la sediul central şi contabilul - la nivelul filialelor vor fi prezenţi la sediu pe toată durata controlului.

    ART. 5
    (1) Controlul activităţii economico-financiare este obligatoriu să se desfăşoare cel puţin o dată pe an. În acest sens, cu minimum 15 zile înainte de data de începere a controlului, preşedintele SNCRR/al filialei va înainta o notificare scrisă către membrii comisiei.
    (2) În termen de 10 zile de la primirea notificării fiecare membru va confirma la secretariatul SNCRR - sediul central/ filială participarea la control sau va motiva absenţa.
    (3) Controlul activităţii nu poate începe la data stabilită dacă nu sunt prezenţi cel puţin 3 membri ai Comisiei de cenzori, în cazul sediului central, şi 2 membri ai Comisiei de cenzori, în cazul filialei, dintre care cel puţin doi, în cazul sediului central, şi unul cu studii economice, în cazul filialei.
    (4) La începerea controlului comisia înaintează preşedintelui SNCRR/preşedintelui filialei SNCRR o notă de probleme referitoare la obiectivele controlului, materialele ce trebuie puse la dispoziţie, persoanele care trebuie să dea relaţii etc.

    ART. 6
    În cazul în care la data stabilită se motivează temeinic absenţa a cel puţin 3 membri ai Comisiei de cenzori la sediul central/2 membri ai Comisiei de cenzori la filială, preşedintele SNCRR/preşedintele filialei, după consultarea cu preşedintele comisiei, va stabili un nou termen de începere a controlului, care nu poate să depăşească 30 de zile de la data stabilită iniţial.

    ART. 7
    (1) În timpul controlului, comisia poate dispune măsuri pentru remedierea unor situaţii prevăzute în obiectivele controlului.
    (2) Măsurile dispuse de comisie vor fi înregistrate la secretariatul SNCRR - sediul central/filială. O copie a documentelor înregistrate poate fi solicitată de către orice membru al comisiei.

    ART. 8
    (1) La finalizarea controlului se încheie un proces-verbal care va cuprinde informaţii referitoare la obiectivele controlului, situaţii constatate, măsurile dispuse şi cele propuse pentru a se aproba de către Comitetul de direcţie pentru sediul central şi de către biroul filialei pentru filiale. Procesul-verbal va fi semnat de toţi membrii comisiei.
    (2) În cazul în care există opinii divergente între membrii comisiei se va consemna acest lucru în procesul-verbal cu precizări clare asupra motivelor care au generat acest lucru.
    (3) Procesul-verbal în original se înregistrează la secretariatul SNCRR al sediului central/filialei şi se înaintează preşedintelui SNCRR/al filialei.
    (4) O copie a procesului-verbal pe care se consemnează primirea originalului şi restituirea tuturor documentelor care s-au prezentat comisiei se restituie preşedintelui comisiei.

    ART. 9
    (1) În termen de maximum 30 de zile de la finalizarea controlului, procesul-verbal se va prezenta de către preşedintele comisiei, pentru a fi evaluat şi aprobat de către Comitetul de direcţie - pentru sediul central/biroul pentru filiale.
    (2) În cazul în care Comitetul de direcţie - pentru sediul central/biroul - pentru filială sau un membru al său nu este de acord cu măsurile dispuse sau propuse va prezenta în aceeaşi şedinţă o întâmpinare referitoare la rezultatele controlului.
    (3) Comitetul de direcţie/Biroul filialei poate adopta decizii cu privire la materialele prezentate în aceeaşi şedinţă sau poate amâna adoptarea deciziilor pentru următoarea şedinţă.

    ART. 10
    (1) În situaţii deosebite Comisia de cenzori poate solicita punerea de urgenţă la dispoziţie a unor documente sau luarea unor măsuri privind activitatea financiar-contabilă.
    (2) Solicitarea trebuie să fie semnată de preşedinte şi de cel puţin 2 membri ai comisiei - pentru sediul central şi cel puţin un membru al comisiei - pentru filiale şi înregistrată la secretariat.
    (3) În termen de 24 de ore de la înregistrare, preşedintele SNCRR trebuie să avizeze solicitarea sau să motiveze refuzul în scris.
    (4) Motivarea refuzului pentru avizare se va transmite în scris semnatarilor solicitării, iar o copie după aceasta şi cererea de solicitare se va transmite tuturor membrilor comisiei.

    ART. 11
    (1) În cazul refuzului, preşedintele comisiei se va adresa Comitetului de direcţie/biroului filialei pentru clarificarea situaţiei.
    (2) Măsurile dispuse de Comitetul de direcţie/biroul filialei sunt obligatorii şi executorii pentru membrii Comisiei de cenzori şi membrii biroului executiv.

    ART. 12
    (1) Cheltuielile pentru desfăşurarea lucrărilor Comisiei de cenzori se suportă din bugetul SNCRR - sediul central/filială.
    (2) Pentru activitatea prestată membrii Comisiei de cenzori nu sunt retribuiţi, activitatea lor fiind voluntară.

    ART. 13
    În cazul în care un membru al Comisiei de cenzori este cercetat penal pentru infracţiuni de natură economico-financiară, acesta este suspendat de drept până la finalizarea cercetărilor.

    ART. 14
    Membrii Comisiei de cenzori nu pot face declaraţii publice cu privire la modul de desfăşurare a controalelor, rezultatele acestora, măsurile dispuse, modul de realizare, precum şi hotărârile adoptate de Comitetul de direcţie/biroul filialei.

    ART. 15
    (1) Încălcarea prevederilor art. 14 duce la suspendarea de către Comitetul de direcţie/biroul filialei a persoanelor în cauză.
    (2) Suspendarea operează până la şedinţa Consiliului naţional/comitetului filialei care va decide anularea acestei măsuri sau va hotărî revocarea celui în cauză.


    ANEXA 7

    REGULAMENTUL
    privind administrarea şi gestionarea patrimoniului
    Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Scopul reglementării
    Scopul prezentului regulament este de a stabili regulile şi de a preciza atribuţiile necesare pentru administrarea şi gestionarea patrimoniului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România (SNCRR).

    ART. 2
    Baza legală
    (1) Regulamentul privind administrarea şi gestionarea patrimoniului este emis în baza art. 15 din Legea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România nr. 139/1995, denumită în continuare Lege, cu modificările şi completările ulterioare, a Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, denumit în continuare Statut, a Regulamentului de aplicare a Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România şi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    (2) Prezentul regulament se completează cu celelalte regulamente emise de către organele abilitate ale SNCRR.

    ART. 3
    Definiţii
    În sensul prezentului regulament, termenii de mai jos au următoarele înţelesuri:
    a) SNCRR - persoana juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial, cu caracter umanitar, organizaţie de ajutor voluntar, auxiliară a autorităţii publice (art. 1 din Lege);
    b) SNCRR este compusă din sediul central şi filiale (conf. art. 20 din Statut);
    c) patrimoniu - totalitatea drepturilor şi obligaţiilor cu valoare economică aparţinând unei persoane juridice;
    d) bun imobil - bunul imobil prin natură sau prin destinaţie, aşa cum este definit în art. 537-538 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) bun mobil - bunul mobil, aşa cum este definit în art. 539-540 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) dreptul de proprietate - acea relaţie socială de apropriere ce permite titularului să posede, să folosească şi să dispună de obiectul său;
    g) act de dispoziţie - înstrăinarea, gajarea, ipotecarea, cesionarea, închirierea pe o perioadă mai mare de 3 ani, casarea;
    h) act de administrare - orice act juridic, altul decât cel de dispoziţie;
    i) mijloc fix - mijlocul fix, aşa cum este definit în art. 7 pct. 21 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 4
    Administrarea şi utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat
    (1) Fondurile alocate de la bugetul de stat se administrează şi se utilizează conform reglementărilor speciale din acest domeniu.
    (2) Persoanele juridice beneficiare ale fondurilor alocate de la bugetul de stat exercită dreptul de dispoziţie asupra acestora în conformitate cu legile în vigoare.

    ART. 5
    Fondurile băneşti
    (1) Sediul central şi filialele fundamentează, pentru fiecare exerciţiu financiar, următoarele:
    - buget de venituri şi cheltuieli;
    – plan de investiţii;
    – plan de amortizare.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) se aprobă de biroul filialei, respectiv de Comitetul de direcţie pentru sediul central, iar bugetul şi planul de investiţii consolidat la nivelul SNCRR se validează de către Consiliul naţional.

    ART. 6
    Publicitatea imobiliară
    (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra imobilelor, terenuri şi clădiri, se vor înscrie în cartea funciară de către persoana juridică proprietară a bunului.
    (2) Se vor înscrie în cartea funciară şi cesiunile de venituri, precum şi locaţiunea mai mare de 3 ani.
    (3) Toate operaţiunile legate de efectuarea publicităţii imobiliare vor fi efectuate, în numele şi pe seama proprietarului, de persoana mandatată în acest sens.

    ART. 7
    Apărarea dreptului de proprietate
    (1) Calitatea procesuală în acţiunile de revendicare şi acţiunile posesorii o are persoana juridică proprietară a bunului, pe cheltuială proprie.
    (2) Orice litigiu cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul SNCRR, indiferent de persoana juridică care le administrează, trebuie notificat Comitetului de direcţie.

    ART. 8
    Gestiunea şi gestionarii
    (1) Prin gestionarea activelor se înţelege operaţiunea de primire, păstrare şi eliberare a acestor active, la nivelul fiecărei persoane juridice proprietare.
    (2) Pentru sediul central, prin dispoziţia directorului general, se stabilesc gestiunile şi gestionarii activelor cuprinse în aceste gestiuni.
    (3) Directorul de filială răspunde de gestionarea activelor aflate în proprietatea filialei, respectiv de administrarea filialei. Directorul filialei poate desemna un salariat al filialei pentru gestionarea activelor filialei.

    ART. 9
    Majorarea patrimoniului
    (1) Orice activ dobândit cu titlu gratuit intră în patrimoniul persoanei juridice dobânditoare, potrivit actului juridic încheiat în acest scop.
    (2) Orice activ achiziţionat intră în patrimoniul persoanei juridice care a efectuat plata corespunzătoare activului achiziţionat. În cazul în care achiziţia se face cu contribuţia financiară a mai multor persoane juridice, proprietatea este comună, conform contractului încheiat în acest scop.
    (3) Orice activ achiziţionat printr-o finanţare obţinută pe baza unui contract de credit intră în patrimoniul persoanei juridice care a contractat creditul, dispoziţiile alin. (2) fiind aplicabile corespunzător.
    (4) Orice achiziţie de imobile, indiferent de persoana juridică proprietară, se notifică secretariatului Comitetului de direcţie până la sfârşitul lunii când s-a produs evenimentul, însoţită de documentele justificative de provenienţă, în copie.

    ART. 10
    Drepturi reale accesorii activelor din patrimoniu
    (1) Se interzice garantarea cu active din patrimoniul sediului central si/sau a filialelor a obligaţiilor contractate de terţe persoane.
    (2) Ipotecarea şi gajarea bunurilor imobile aflate în proprietatea sediului central si/sau a filialelor se poate face numai cu acordul prealabil al Comitetului de direcţie, la propunerea biroului filialei.

    ART. 11
    Asigurarea bunurilor
    (1) Bunurile imobile, precum şi vehiculele şi alte bunuri de valoare, vor fi asigurate de către proprietar, conform legislaţiei în vigoare.
    (2) Bunurile imobile aflate în proprietatea şi folosinţa sediului central şi/sau filialelor vor fi asigurate de către filiale.

    CAP. II
    Patrimoniul SNCRR
    ART. 12
    Compunerea patrimoniului sediului central şi/sau filialelor
    Patrimoniul sediului central şi/sau filialelor se compune din bunuri mobile şi imobile, provenind din:
    a) cotizaţii ale persoanelor fizice şi juridice;
    b) taxa de timbru a Crucii Roşii conform Legii;
    c) bugetul de stat;
    d) finanţări interne şi externe;
    e) donaţii, colecte de fonduri şi legate testamentare;
    f) sponsorizări, contribuţii în numerar şi bunuri din partea oricărei persoane fizice sau juridice, române sau străine;
    g) venituri din organizarea de manifestări publice, tombole, baluri şi alte asemenea acţiuni, precum şi din activităţi economice, compatibile cu obiectivele sale;
    h) editarea şi vânzarea de periodice proprii, publicaţii şi cărţi privind domeniul de activitate;
    i) transferul bunurilor în proprietatea SNCRR prin hotărâre a Guvernului României;
    j) orice alte surse legal constituite;
    k) toate imobilele;
    l) activele din depozitele zonale.


    ART. 13
    Exercitarea dreptului de dispoziţie asupra activelor din depozitele zonale
    (1) Exercitarea dreptului de dispoziţie cu privire la activele de natura mijloacelor fixe care se află în depozitele zonale (de exemplu, autovehicule, staţii de purificare a apei, bucătării de campanie etc.) se face de către Comitetul de direcţie.
    (2) Exercitarea dreptului de dispoziţie asupra activelor din depozitele zonale, cu excepţia casării şi a celor de la alin. (1), se exercită de către directorul general.
    (3) Comitetul de direcţie aprobă casarea activelor de natura mijloacelor fixe prevăzute la alin. (2), la propunerea comisiilor de inventariere ale filialelor pe teritoriul cărora se găsesc depozitele zonale.

    ART. 14
    Funcţia patrimoniului SNCRR
    Patrimoniul constituie suportul material al SNCRR, care îi permite să funcţioneze în vederea realizării misiunii sale umanitare, care i-a determinat înfiinţarea.

    ART. 15
    Competenţele privind ieşirea activelor din patrimoniul SNCRR
    Competenţele pentru ieşirea din patrimoniul SNCRR a bunurilor imobile aparţin Comitetului de direcţie, la cererea sediului central sau a filialelor.

    ART. 16
    Inventarierea şi evaluarea patrimoniului SNCRR
    (1) Inventarierea patrimoniului SNCRR se realizează conform Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, în baza dispoziţiei directorului general.
    (2) Evaluarea şi reevaluarea patrimoniului SNCRR se face conform legii, competenţa de a decide evaluarea revenind directorului general.

    CAP. III
    Patrimoniul filialelor
    ART. 17
    Compunerea patrimoniului filialei
    (1) Filialele au în proprietate:
    a) bunurile mobile dobândite prin orice mod legal;
    b) bunuri transmise de SNCRR - sediul central, în acest caz fiind exercitate acele prerogative care decurg din actul de transmitere;
    c) bunuri imobile pe care filialele le-au dobândit prin modalităţile prevăzute de lege, începând cu momentul dobândirii personalităţii juridice de către filială.

    (2) Patrimoniul filialelor se compune şi din dezmembrămintele dreptului de proprietate, şi din obligaţiile asumate conform legii.

    ART. 18
    Dobândirea patrimoniului şi dispoziţia asupra acestuia la nivelul filialelor
    (1) Patrimoniul filialelor se dobândeşte prin modurile prevăzute la art. 155 alin. (1) din prezentul regulament.
    (2) Orice act de dispoziţie asupra imobilelor care sunt proprietate a filialei se exercită de către Biroul filialei cu aprobarea Comitetului de direcţie.
    (3) Sumele dobândite din vânzarea imobilelor prevăzute la alin. (2) trebuie folosite numai pentru investiţii în active.
    (4) Actele de dispoziţie asupra patrimoniului filialelor, cu excepţia imobilelor, se exercită doar de către biroul filialei.

    CAP. IV
    Raporturi juridice patrimoniale în cadrul SNCRR
    ART. 19
    Dreptul de proprietate şi actele de dispoziţie asupra bunurilor dobândite
    (1) Asupra imobilelor dobândite de SNCRR - sediul central direct înainte de dobândirea personalităţii juridice de către filiale, SNCRR - sediul central are dreptul de proprietate, în timp ce filiala are drept de administrare.
    (2) Actele de dispoziţie asupra imobilelor prevăzute la alin. (1) se exercită de către Comitetul de direcţie.

    ART. 20
    Transferul activelor în cadrul SNCRR
    (1) Bunurile mobile pot fi transferate in cadrul SNCRR - sediul central, pe bază de contract şi document contabil, încheiate de directorul general, pentru SNCRR - sediul central, respectiv de directorul filialei.
    (2) Bunurile imobile pot fi transferate în cadrul SNCRR, pe bază de decizie a Comitetului de direcţie, pentru SNCRR - sediul central, respectiv a biroului filialei, pentru proprietăţile filialei, care va stabili condiţiile transferului. În baza deciziei, se va încheia contractul corespunzător (vânzare, donaţie, schimb etc.), care se va înregistra la cartea funciară.
    (3) Transferul bunurilor imobile iniţiat de filiale trebuie notificat Comitetului de direcţie.

    ART. 21
    Supravegherea specială a filialei
    În cazul în care o filială este în pericol să îşi diminueze patrimoniul propriu, intră sub supravegherea specială a Comitetului de direcţie.

    ART. 160
    Clarificarea situaţiei juridice a patrimoniului în cadrul SNCRR
    (1) Ori de câte ori există lacune în evidenţa juridică asupra imobilelor din patrimoniul SNCRR şi al filialelor şi acestea nu sunt remediate prin procedurile interne existente, Secretariatul Comitetului de direcţie este îndreptăţit să acţioneze în numele SNCRR, pentru a solicita de la autorităţile competente (cartea funciară, notari, arhive) documentele necesare în vederea clarificării situaţiei juridice a respectivelor imobile.
    (2) În urma acestor demersuri, secretariatul Comitetului de direcţie va întocmi un raport, anexând documentele obţinute, asupra căruia va decide Comitetul de direcţie.
    (3) În decizia sa, Comitetul de direcţie va dispune trecerea în proprietatea filialei dacă este îndeplinit unul dintre următoarele criterii:
    a) sursa finanţării pentru dobândirea sau construirea imobilului;
    b) destinaţia prevăzută în contractul de donaţie, vânzare sau schimb;
    c) modalitatea obţinerii alocării financiare pentru dobândirea sau construirea imobilului.


    CAP. V
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 22
    Inventarierea patrimoniului sediului central şi al filialelor
    (1) Inventarierea patrimoniului sediului central şi al filialelor se realizează juridic şi economic. Inventarul juridic se face pentru imobile şi alte bunuri înregistrate în registre publice şi are la bază documentele de dobândire a bunurilor, precum şi pe cele care fac dovada proprietăţii. Inventarul economic se realizează conform legii contabilităţii, normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, în baza dispoziţiei directorului general, pentru sediul central, şi a directorului filialei, pentru filială.
    (2) Filialele depun la secretariatul sediului central, în copie, un exemplar al documentaţiei de inventariere anuală, inclusiv al procesului-verbal de inventariere aprobat, la data de 30 martie a fiecărui an, precum şi a procesului-verbal de predare-primire a gestiunii la schimbarea directorului filialei.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016