Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 23 ianuarie 2018  de organizare şi funcţionare al Spitalului de Recuperare Borşa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 23 ianuarie 2018 de organizare şi funcţionare al Spitalului de Recuperare Borşa

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 98 bis din 1 februarie 2018
──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. 79 din 23 ianuarie 2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 1 februarie 2018
──────────
    CAP. I
    DISPOZIŢII GENERALE
    ART. 1
    (1) Spitalul de Recuperare Borşa denumit în continuare spital, este unitate sanitară de utilitate publică, cu personalitate juridică, cu rol în asigurarea de servicii medicale, funcţionând conform prevederilor legale în vigoare privind reforma în domeniul sănătăţii şi participând la asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
    (2) Sediul spitalului este în localitatea Borşa, str. Floare de Colţ nr. 1 Jud. Maramureş;
    (3) Spitalul este unitate sanitară de interes public naţional, aflată în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii.

    ART. 2
        Spitalul este unitate sanitară cu paturi pentru adulţi şi copii şi asigură asistenţă medicală în specialităţi clinice şi de recuperare medicină fizică şi balneologie, atât pacienţilor internaţi cât şi celor din ambulatoriu.

    ART. 3
    (1) Ministerul Sănătăţii exercită controlul asupra activităţii spitalului, precum şi asupra modului de aplicare de către acesta a dispoziţiilor legale în vigoare în domeniul sanitar.
    (2) Îndrumarea, coordonarea şi monitorizarea activităţii desfăşurate de spital se exercită de Ministerul Sănătăţii, ca autoritate centrală în domeniul asistenţei de sănătate publică.
    (3) Activităţile organizatorice şi funcţionale cu caracter medico-sanitar din spital, precum şi procedurile şi manevrele medicale sunt supuse reglementărilor în vigoare. Problemele de etică şi deontologie profesională sunt de competenţă, după caz, a Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciştilor din România sau a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
    (4) Personalul spitalului este constituit din personal contractual, iar în vederea stabilirii atribuţiilor şi răspunderilor s-au avut în prevederile legale în vigoare.
    (5) Salarizarea personalului de conducere din spital, precum şi a celorlalte categorii de personal se stabileşte conform legii.

    CAP. II
    OBIECTUL DE ACTIVITATE ŞI ATRIBUŢIILE SPITALULUI
    ART. 4
        În raport cu obiectul său de activitate, spitalul asigură asistenţă medicală completă de specialitate, preventivă, curativă şi de recuperare medicină fizică şi balneologie, atât pacienţilor internaţi cât şi celor din ambulatoriul integrat.

    ART. 5
        În îndeplinirea atribuţiilor sale, spitalul colaborează cu:
    a) toate unităţile sanitare şi cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii;
    b) spitalele şi instituţiile de învăţământ superior medical, respectiv unităţile de învăţământ medical, pe bază de contract încheiat conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.


    ART. 6
    (1) Spitalul este organizat ca unitate sanitară cu paturi şi are ca obiect de activitate asistenţa medicală spitalicească precum şi activitate medicală ambulatorie, desfăşurată prin intermediul ambulatoriului integrat.
    (2) Spitalul asigură asistenţă medicală de specialitate, curativă, preventivă, de recuperare medicală şi alte servicii sau prestaţii autorizate, atât pentru bolnavii internaţi cât şi pentru cei în sistem ambulatoriu, corespunzător normelor legale.
    (3) Spitalul are implementat şi menţine un sistem de management al calităţii conform standardelor internaţionale; parte integrantă a politicii, obiectivelor şi strategiilor proiectate care stabilesc angajamentul şi cooperarea tuturor managerilor, menţinut prin audituri şi analize periodice în scopul confirmării calităţii activităţilor desfăşurate la nivelul cerinţelor şi asigurării eficienţei maxime.

    ART. 7
        În cadrul spitalului într-un sistem funcţional unitar se asigură:
    a) accesul la asistenţă medicală/internare a populaţiei;
    b) utilizarea eficientă a personalului de specialitate şi a mijloacelor tehnice de investigaţie şi tratament;
    c) aplicarea strategiilor şi politicilor de dezvoltare ale Ministerului Sănătăţii, adecvate la necesarul de servicii medicale pentru populaţia deservită precum şi indicatorii de performanţă ai managementului calităţii prin raportare la valorile medii naţionale.
    d) asigurarea şi încurajarea implicării aparţinătorilor la îngrijirea unor categorii de bolnavi (copii până la vârsta de 3 ani şi pacienţi cu nevoi speciale);


    ART. 8
        Spitalul asigură calitatea actului medical prin:
    a) efectuarea consultaţiilor, investigaţiilor, tratamentelor şi a altor îngrijiri medicale ale bolnavilor spitalizaţi, cu respectarea protocoalelor de diagnostic şi terapeutice;
    b) stabilirea corectă a diagnosticului şi a conduitei terapeutice pentru pacienţii spitalizaţi;
    c) recuperarea medicală a bolnavilor internaţi şi a celor în sistem ambulatoriu;
    d) furnizarea tratamentului adecvat şi respectarea condiţiilor de prescriere a medicamentelor prevăzute în nomenclatorul de medicamente, conform reglementărilor în vigoare;
    e) aprovizionarea, depozitarea şi distribuirea medicamentelor potrivit normelor în vigoare; urmărirea calităţii medicamentelor în vederea creşterii eficienţei tratamentelor, evitarea riscului terapeutic; informarea şi documentarea în domeniul medicamentelor;
    f) achiziţionarea, depozitarea, distribuirea şi întreţinerea aparaturii medicale, a altor produse tehnico-medicale, potrivit normelor în vigoare;
    g) aprovizionarea cu substanţe şi materiale de curăţenie şi dezinfectante;
    h) asigurarea unui microclimat corespunzător;
    i) prevenirea şi combaterea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    j) aprovizionarea în vederea asigurării unei alimentaţii corespunzătoare afecţiunii, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, respectând alocaţia de hrană conform legislaţiei în vigoare, precum şi servirea mesei în condiţii de igienă;
    k) încadrarea cu personal medico-sanitar şi cu alte categorii de personal conform normativelor de personal în vigoare care să permită funcţionarea spitalului în condiţii de eficienţă;
    l) informarea despre serviciile medicale oferite şi despre modul în care sunt furnizate atât pacienţilor, cât şi populaţiei, în general.


    ART. 9
    (1) În acordarea asistenţei medicale, personalul medico-sanitar trebuie să se conformeze normelor de etică şi deontologie, să acţioneze întotdeauna în interesul bolnavului şi pentru promovarea stării de sănătate a populaţiei, să aibă o atitudine activă faţă de nevoile de îngrijire a sănătăţii fiecărui cetăţean, să îngrijească toţi bolnavii cu acelaşi interes, fără discriminare şi fără condiţionare de alte avantaje materiale sau servicii personale.
    (2) Pentru prejudicii cauzate pacienţilor, din culpă medicală, răspunderea este individuală şi revine persoanei care a cauzat prejudiciul.
    (3) Personalul spitalului este obligat să asigure în fiecare an respectarea clauzelor prevăzute în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate încheiat cu casa judeţeană de asigurări sociale de sănătate. Nerespectarea clauzelor contractuale reprezintă abatere disciplinară şi nu exclude răspunderea administrativă, patrimonială sau penală, după caz.

    ART. 10
    (1) Spitalul are obligaţia de a înregistra persoanele cărora li se acordă asistenţă medicală, de a întocmi fişa de consultaţie, foaia de observaţie şi alte asemenea acte stabilite prin dispoziţiile legale.
    (2) La externarea pacientului se vor elibera: bilet de externare, scrisoare medicală, prescripţie medicală, certificat de constatare a decesului (după caz).
    (3) Obligaţiile şi răspunderile care revin personalului sanitar din înregistrarea şi raportarea activităţii desfăşurate, documentele folosite şi circuitul acestora se stabilesc prin procedurile standard de realizare a serviciilor medicale şi respectă prevederile legale în domeniu.

    ART. 11
        Spitalul acordă asistenţă medicală în caz de urgenţă, ori de câte ori se solicită aceste servicii, oricărei persoane care se prezintă la spital, dacă starea persoanei este critică, asigurând în caz de nevoie, transportul medical la o altă unitate medico-sanitară de profil.

    ART. 12
        Spitalul verifică dacă pacientul are calitatea de asigurat. În situaţia în care pacientul nu poate face dovada că este asigurat, spitalul va acorda serviciile medicale de urgenţă necesare, va evalua situaţia medicală a pacientului şi îl va externa, dacă internarea nu se mai justifică, la solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de către acesta.

    ART. 13
        Spitalul are obligaţia să respecte confidenţialitatea faţă de terţi asupra datelor şi informaţiilor serviciilor medicale acordate asiguraţilor, precum şi intimitatea şi demnitatea acestora, conform legislaţiei în vigoare privind drepturile pacientului.

    ART. 14
        Alte atribuţii ale spitalului:
    1. Spitalul acordă servicii medicale de specialitate tuturor asiguraţilor, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care s-a virat contribuţia pentru aceştia, în mod nediscriminatoriu şi cu respectarea dreptului la liberă alegere a furnizorului de servicii medicale în situaţia trimiterii pentru consultaţii interdisciplinare.
    2. Spitalul raportează datele solicitate de instituţiile abilitate privind furnizarea serviciilor medicale şi starea de sănătate a persoanelor consultate sau tratate.
    3. Spitalul încheie contract cu casa de asigurări de sănătate judeţeană.
    4. Spitalul raportează indicatorii prevăzuţi în normele privind execuţia, raportarea şi controlul programelor naţionale de sănătate şi utilizează eficient sumele cu această destinaţie.
    5. Spitalul transmite instituţiilor abilitate datele necesare în vederea validării şi decontării serviciilor spitaliceşti.
    6. Spitalul asigură utilizarea formularelor cu regim special unice pe ţară, conform prevederilor legale în vigoare referitoare la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
    7. Spitalul completează corect şi la zi formularele utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
    8. Spitalul respectă dreptul la liberă alegere de către asigurat a medicului şi a furnizorului.
    9. Spitalul încheie acorduri de colaborare cu spitalele din judeţ sau din alte judeţe pentru pacienţii critici, în vederea respectării protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.
    10. Spitalul asigură permanenţa serviciilor medicale furnizate asiguraţilor internaţi.
    11. Spitalul stabileşte programul de lucru şi îl afişează la loc vizibil.
    12. Spitalul stabileşte sarcinile şi obligaţiile de serviciu pentru personalul angajat.
    13. Spitalul asigură condiţiile necesare pentru aplicarea măsurilor de protecţie a muncii, de protecţie civilă şi pază contra incendiilor, conform normelor în vigoare.
    14. Spitalul asigură gestiunea datelor şi informaţiilor medicale prin utilizarea unui program informatic securizat de management spitalicesc.
    15. Spitalul asigură semnalizarea corespunzătoare în zonă şi în interior, semnalizarea circuitelor funcţionale, în special a celor utilizate de pacientul internat.
    16. Spitalul îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de alte acte normative în vigoare.
    17. Spitalul este în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză.
    18. Spitalul asigură libertatea de deplasare a pacientului în cadrul unităţii, cu excepţia perioadelor de vizită medicală.
    19. Spitalul asigură păstrarea anonimatului pacientului şi a confidenţialităţii datelor prin reglementări interne specifice:
    a) toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia;
    b) informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres;
    c) în cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie;
    d) pacientul are acces la datele medicale personale;
    e) medicul va păstra secretul profesional şi va acţiona în acord cu dreptul legal al fiecărei persoane la respectarea vieţii sale private din punctul de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea sa;
    f) obligaţia medicului de a păstra secretul profesional este opozabilă inclusiv faţă de membrii familiei persoanei respective;
    g) obligaţia medicului de a păstra secretul profesional persistă şi după ce persoana respectivă a încetat să îi fie pacient sau a decedat;
    h) transmiterea datelor referitoare la sănătatea persoanei: medicul, la solicitarea persoanei în cauză, o va informa pe aceasta sau pe persoana desemnată de aceasta cu privire la orice informaţie pe care o deţine referitoare la starea de sănătate a persoanei în cauză;
    i) derogările de la dreptul fiecărei persoane, de a-i fi respectată viaţa privată din punctul de vedere al informaţiilor referitoare la sănătate, sunt numai cele prevăzute în mod expres de lege;

    20. Spitalul asigură gestionarea dosarului pacientului astfel:
    a) pe toată perioada spitalizării, foaia de observaţie clinică generală a bolnavului internat pe secţie se păstrează în dosarele cu foi de observaţie ale secţiei respective.
    b) dosarul va avea un opis zilnic care cuprinde: numele şi prenumele pacientului, numărul foii de observaţie, salonul/rezerva unde se află internat;
    c) foaia de observaţie clinică generală va însoţi bolnavul la investigaţiile paraclinice şi după completarea acesteia de către medicul respectiv, va fi adusă şi returnată de către personalul însoţitor asistentei sau medicului de gardă, după caz.

    21. Spitalul asigură anunţarea aparţinătorilor în cazul decesului pacientului, cu respectarea procedurilor interne în astfel de situaţii.


    ART. 15
        Activităţile şi zonele cu risc infecţios identificate la nivel de spital:
    (1) În identificarea activităţilor cu risc infecţios, pe lângă caracteristicile de invazivitate a prestaţiei (specificul intervenţiilor/ gravităţii şi contagiozitatea bolnavilor) este esenţială aprecierea gradului de receptivitate a persoanelor asistate (imunodeficienţe, malnutriţie, boli metabolice, zone de minima rezistenţă induse patologic, stări fiziologice cu rezistenţă redusă), precum şi microfloră proprie conţinând specii patogene.
    (2) Clasificarea riscului de apariţie a infecţiilor asociate asistenţei medicale identificate după contagiozitatea şi susceptibilitatea persoanelor asistate şi a tipului de intervenţie, se face astfel:

        Nivelul de risc:
        Redus - Particularităţile pacienţilor
    a) fără imunodeficienţă
    b) fără patologie asociată

        Mediu - Particularităţile pacienţilor
    a) infecţii preexistente
    b) factori de risc individuali (vârsta, boli asociate)

        Crescut - Particularităţile pacienţilor
    a) imunodeficienţă gravă
    b) politraumatisme, arsuri
    (3) În Spitalul de Recuperare Borşa riscul de apariţie a infecţiilor asociate asistenţei medicale după contagiozitatea şi susceptibilitatea persoanelor asistate şi a tipului de intervenţie este redus, mediu şi crescut.
    (4) Sectoarele cu risc infecţios identificate sunt cele stabilite corespunzător hărţii sau planului epidemiologic al instituţiei. În vederea evaluării riscului infecţios se ţine seama de: condiţiile de spitalizare; contaminarea prin erori de asepsie, izolare, decontaminare-sterilizare; tratamente care reduc rezistenţa antiinfecţioasă a organismului; selectarea de tulpini cu înalt potenţial de patogenitate; purtători sănătoşi printre personalul medical; cumularea factorilor de risc.
    (5) Zonele de risc ale spitalului, identificate, sunt următoarele:

        Zona 1 (fără risc): hol intrarea principală, magazii, birouri administrative, servicii tehnice. Spaţii unde nu există contact cu bolnavii şi care se igienizează zilnic prin măsuri generale de curăţenie.
        Zona 2 (risc mediu): holuri, ascensoare, săli de aşteptare, cabinete pentru consultaţii; secţii medicale, saloane aseptice. Spaţii unde pacienţii nu prezintă infecţii şi nu au receptivitate crescută. Se igienizează prin metode de curăţare şi dezinfecţie de nivel mediu.
        Zona 3 (risc crescut): saloane septice, săli de tratamente, săli de pansamente, ploscare, zona murdară sterilizare, zona murdară spălătorie. Se igienizează prin metode de curăţare şi dezinfecţie de nivel înalt.

    CAP. III
    CONDUCEREA SPITALULUI
    ART. 16
        Conducerea spitalului este asigurată conform legislaţiei în vigoare privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, de:
    a) consiliul de administraţie;
    b) managerul spitalului;
    c) comitetul director.


    ART. 17
    (1) Membrii consiliului de administraţie sunt:
    a) 3 reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş;
    b) un reprezentant numit de consiliul local;
    c) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat;
    d) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat;
        Spitalul este obligat să îşi numească şi membrii supleanţi în consiliul de administraţie.


    (2) Managerul participă la şedinţele consiliului de administraţie fără drept de vot.
    (3) Reprezentantul nominalizat de sindicatul legal constituit în spital, afiliat federaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară participă ca invitat permanent la şedinţele consiliului de administraţie.
    (4) Membrii Consiliului de administraţie ai spitalului se numesc prin act administrativ de către Ministerul Sănătăţii.
    (5) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea majorităţii membrilor săi, a preşedintelui de şedinţă sau a managerului şi ia decizii cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
    (6) Şedinţele Consiliului de administraţie sunt conduse de un preşedinte de şedinţă, ales cu majoritate simplă din numărul total al membrilor pentru o perioadă de 6 (şase) luni.
    (7) Atribuţiile principale ale Consiliului de administraţie sunt următoarele:
    a) avizează bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului, precum şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale;
    b) organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii;
    c) aprobă măsurile pentru dezvoltarea activităţii spitalului în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei;
    d) avizează programul anual al achiziţiilor publice întocmit în condiţiile legii;
    e) analizează modul de îndeplinire a obligaţiilor de către membrii comitetului director şi activitatea managerului şi dispune măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii;
    f) propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai Comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor de incompatibilitate, conform prevederilor legale în vigoare.


    ART. 18
    (1) Managerul spitalului încheie un contract de management cu Ministerul Sănătăţii pe o perioada de maximum 3 ani. La încetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioadă de 3 luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a postului.
        Ministrul sănătăţii, numeşte prin act administrativ un manager interimar până la ocuparea prin concurs a postului de manager. Atribuţiile managerului interimar se stabilesc şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.

    (2) Contractul de management poate înceta înainte de termen în urma evaluării anuale sau ori de câte ori este nevoie. Evaluarea este efectuată pe baza criteriilor de performanţă generale stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (3) Atribuţiile managerului sunt prevăzute în contractul de management, conform normelor legale în vigoare. Tot în contractul de management sunt prevăzuţi şi indicatorii de performanţă a activităţii spitalului. Nivelul indicatorilor de performanţă a activităţii spitalului se stabileşte anual de Ministerul Sănătăţii.
    (4) În domeniul politicii de personal şi al structurii organizatorice managerul are în principal, următoarele atribuţii:
    a) stabileşte şi aprobă numărul de personal, pe categorii şi locuri de muncă, în funcţie de normativul de personal în vigoare;
    b) aprobă organizarea concursurilor pentru posturile vacante, numeşte şi eliberează din funcţie personalul spitalului;
    c) aprobă programul de lucru, pe locuri de muncă şi categorii de personal;
    d) propune structura organizatorică, reorganizarea, schimbarea sediului şi a denumirii unităţii, în vederea aprobării de către Ministerul Sănătăţii, sau după caz, de către autorităţile administraţiei publice locale;
    e) numeşte şi revocă, în condiţiile legii, membrii comitetului director.

    (5) Privitor la activitatea de audit public intern care se desfăşoară la nivel de spital, managerul are următoarele atribuţii principale:
    a) asigură cadrul organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit public intern cu acordul Ministerului Sănătăţii
    b) aprobă planul anual de audit public intern al spitalului, rapoartele elaborate în urma misiunilor de audit intern şi raportul anual al activităţii de audit;

    (6) Contractul individual de muncă al managerului se suspendă de drept pe perioada exercitării mandatului.
    (7) Contractul de management şi respectiv, contractul de administrare încetează în următoarele situaţii:
    a) la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate;
    b) la revocarea din funcţie a managerului, în cazul nerealizării indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului public, prevăzuţi în contractul de management, timp de minimum un an, din motive imputabile acestuia şi/sau în situaţia neîndeplinirii culpabile a celorlalte obligaţii ale managerului;
    c) la revocarea din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii specifice comitetului director în cazul nerealizării indicatorilor specifici de performanţă prevăzuţi în contractul de administrare, timp de minimum un an, din motive imputabile acestora şi/sau în situaţia neîndeplinirii culpabile a celorlalte obligaţii ale acestora;
    d) prin acordul de voinţă al părţilor semnatare;
    e) la apariţia unei situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese prevăzute de lege;
    f) în cazul nerespectării termenului de înlăturare a motivelor de incompatibilitate ori de conflict de interese;
    g) la decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a managerului;
    h) în cazul falimentului persoanei juridice, manager al spitalului, potrivit legii;
    i) la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege;
    j) în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor;
    k) în cazul neacceptării de către oricare dintre membrii Comitetului director a oricărei forme de control efectuate de instituţiile abilitate în condiţiile legii;
    l) în cazul refuzului colaborării cu organele de control desemnate de instituţiile abilitate în condiţiile legii;
    m) în cazul în care se constată de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii abateri de la legislaţia în vigoare care sunt imputabile managerului sau, după caz, oricăruia dintre membrii comitetului director şi care, deşi remediabile, nu au fost remediate în termenul stabilit de organele sau instituţiile respective;
    n) nerespectarea măsurilor dispuse de ministrul sănătăţii în domeniul politicii de personal şi al structurii organizatorice;
    o) dacă se constată că managerul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare pentru exercitarea funcţiei de manager;
    p) în cazul existenţei a 3 luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, în situaţia în care la data semnării contractului de management unitatea sanitară nu înregistrează arierate;
    q) în cazul nerespectării graficului de eşalonare a plăţilor arieratelor, asumat la semnarea contractului de management, în situaţia în care la data semnării contractului de management unitatea sanitară înregistrează arierate.
    r) în cazul denunţării unilaterale a contractului de către manager sau, după caz, de către membrul comitetului director, cu condiţia unei notificări prealabile scrise transmise cu minimum 30 de zile calendaristice înainte de data încetării contractului.


    ART. 19
    (1) Comitetul director are următoarea componenţă:
    a) managerul;
    b) directorul medical;
    c) directorul financiar-contabil;

    (2) Funcţiile specifice Comitetului director se ocupă prin concurs, organizat de manager
    (3) Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară se numeşte prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (4) Principalele atribuţii ale Comitetului director sunt:
    a) elaborează planul de dezvoltare al spitalului pe perioada mandatului, în baza propunerilor scrise ale Consiliului medical;
    b) elaborează, pe baza propunerilor Consiliului medical, planul anual de furnizare de servicii medicale al spitalului;
    c) propune managerului, în vederea aprobării:
    - numărul de personal, pe categorii şi locuri de muncă, în funcţie de reglementările în vigoare;
    – organizarea concursurilor pentru posturile vacante, în urma consultării cu sindicatele, conform legii;

    d) elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare, regulamentului intern şi organigrama spitalului, în urma consultării cu sindicatele, conform legii;
    e) propune spre aprobare managerului şi urmăreşte implementarea de măsuri organizatorice privind îmbunătăţirea calităţii actului medical, a condiţiilor de cazare, igienă şi alimentaţie, precum şi de măsuri de prevenire a infecţiilor nosocomiale, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;
    f) elaborează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului, pe baza centralizării de către Compartimentul economico-financiar a propunerilor fundamentate ale conducătorilor secţiilor şi compartimentelor din structura spitalului, pe care îl supune aprobării managerului;
    g) urmăreşte realizarea indicatorilor privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pe secţii şi compartimente, asigurând sprijin şefilor de secţii şi compartimente pentru încadrarea în bugetul alocat;
    h) analizează propunerea Consiliului medical privind utilizarea fondului de dezvoltare, pe care îl supune spre aprobare managerului;
    i) asigură monitorizarea şi raportarea indicatorilor specifici activităţii medicale, financiari, economici, precum şi a altor date privind activitatea de supraveghere, prevenire şi control, pe care le prezintă managerului, conform metodologiei stabilite;
    j) analizează, la propunerea Consiliului medical, măsurile pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii spitalului, în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei, dezvoltarea tehnologiilor medicale, ghidurilor şi protocoalelor de practică medicală;
    k) elaborează planul de acţiune pentru situaţii speciale şi asistenţa medicală în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză;
    l) la propunerea Consiliului medical, întocmeşte, fundamentează şi prezintă spre aprobare managerului planul anual de achiziţii publice, lista investiţiilor şi a lucrărilor de reparaţii curente şi capitale care urmează să se realizeze într-un exerciţiu financiar, în condiţiile legii, şi răspunde de realizarea acestora;
    m) analizează, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, modul de îndeplinire a obligaţiilor asumate prin contracte şi propune managerului măsuri de îmbunătăţire a activităţii spitalului;
    n) întocmeşte informări lunare, trimestriale şi anuale cu privire la execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, pe care le analizează cu Consiliul medical şi le prezintă Ministerului Sănătăţii, la solicitarea acestuia;
    o) negociază prin manager, directorul medical şi directorul financiar-contabil, contractele de furnizare de servicii medicale cu Casele de asigurări de sănătate;
    p) se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea majorităţii membrilor săi ori a managerului spitalului şi ia decizii în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu majoritatea absolută a membrilor prezenţi;
    q) face propuneri privind structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului şi a denumirii spitalului;
    r) organizează Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    s) se asigură de organizarea şi funcţionarea compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi realizarea contractelor de furnizare de prestări servicii specifice;
    ş) aprobă planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    t) efectuează analiza anuală a îndeplinirii obiectivelor planului de activitate;
    ţ) verifică şi aprobă alocarea bugetului aferent derulării activităţilor din planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    u) se asigură de derularea legală a achiziţiilor şi aprovizionarea tehnico-materială, prevăzute în planul de activitate sau impuse de situaţia epidemiologică din unitate;
    v) asigură prin structurile de specialitate ale spitalului implementarea cu celeritate a recomandărilor şi măsurilor dispuse de organele de control şi audit abilitate conform legii;
    x) negociază cu şeful de secţie/laborator/serviciu şi propune spre aprobare managerului, indicatorii specifici de performanţă a managementului secţiei/laboratorului/serviciului, care vor fi prevăzuţi ca anexă la contractul de administrare al secţiei/laboratorului/serviciului;
    y) răspunde în faţa managerului pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin;
    z) analizează activitatea membrilor săi pe baza rapoartelor de evaluare şi elaborează raportul anual de activitate al spitalului.

    (5) Directorul medical şi directorul financiar-contabil au atribuţii generale şi specifice conform legislaţiei în vigoare.
    (6) Personalul de specialitate medico-sanitar care ocupă funcţii de conducere specifice Comitetului director şi are contractul individual de muncă suspendat poate desfăşura activitate medicală în cadrul unităţii respective. Activitatea medicală se desfăşoară în cadrul funcţiei de conducere ocupate, iar programul de lucru se stabileşte de comun acord cu managerul spitalului.
    (7) Membrii Comitetului director care au ocupat postul prin concurs organizat de managerul spitalului vor încheia cu managerul spitalului un contract de administrare pe o perioadă de maximum 3 ani, în cuprinsul căruia sunt prevăzuţi indicatorii de performanţă asumaţi. Contractul de administrare poate fi prelungit la încetarea mandatului pe o perioadă de 3 luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcţiei. Contractul de administrare poate înceta înainte de termen în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute în acesta. Contractul individual de muncă al persoanelor angajate în unităţile sanitare publice care ocupă funcţii de conducere specifice Comitetului director se suspendă de drept pe perioada exercitării mandatului.
    (8) Membrii Comitetului director au obligaţia de a depune o declaraţie de interese şi o declaraţie referitoare la incompatibilităţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 20
        Conducerea spitalului acţionează cu diligenţa pe care un bun proprietar o depune în administrarea bunurilor sale şi răspunde de integritatea acestora, precum şi de întocmirea şi prezentarea la termenele stabilite a situaţiei patrimoniului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 21
        Conducerea spitalului asigură cadrul organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit public intern.

    ART. 22
        Conducerea spitalului asigură prin structurile de specialitate, implementarea cu celeritate a recomandărilor şi măsurilor dispuse de organele de control şi audit, abilitate conform legii.

    CAP. IV
    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
    ART. 23
        Structura organizatorică a spitalului este aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii şi cuprinde:
    1. Secţia medicină internă cu un compartiment de gastroenterologie
    2. Secţia cardiologie
    3. Compartiment neurologie
    4. Secţia chirurgie generală (care cuprinde: compartiment ortopedie şi traumatologie, compartiment ORL, compartiment oftalmologie)
    5. Compartiment ATI
    6. Compartiment pediatrie
    7. Secţia obstetrică-ginecologie cu un compartiment de neonatologie
    8. Secţia recuperare cardiovasculară
    9. Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie I (care cuprinde compartimente de: recuperare boli respiratorii, recuperare ortopedie-traumatologie, recuperare neurologică)
    10. Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie II (care cuprinde compartimente de: recuperare neurologică, recuperare reumatologie)
    11. Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie III (care cuprinde compartiment de: recuperare neuro-motorie copii)
    12. Compartiment Primire Urgenţe (CPU)
    13. Spitalizare de zi
    14. Însoţitori
    15. Farmacia
    16. Bloc operator
    17. Sterilizare
    18. Unitate de Transfuzie Sanguină
    19. Laborator analize medicale
    20. Laborator radiologie şi imagistică medicală
    21. Laborator explorări funcţionale
    22. Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie
    23. Prosectura
    24. Cabinet planificare familială
    25. Cabinet diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
    26. Compartiment de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
    27. Birou evaluare şi statistică medicală
    28. Dispensar TBC
    29. Birou de Management al calităţii serviciilor medicale
    30. Ambulatoriul integrat cu cabinete în specialităţile: medicină internă/gastroenterologie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, pediatrie, cardiologie, ORL, oftalmologie, neurologie, ortopedie şi traumatologie, dermatovenerologie, endocrinologie, recuperare medicină fizică şi balneologie, urologie, psihiatrie, medicina muncii, reumatologie, pneumologie, alergologie şi imunologie clinică, medicina dentară.
    31. Aparat funcţional


    ART. 24
        Actuala structură organizatorică a spitalului se poate modifica prin ordin al ministrului sănătăţii, la o dată ulterioară intrării în vigoare a prezentului regulament.

    ART. 25
        Secţiile şi compartimentele cu paturi pentru bolnavii acuţi, au în principal următoarele atribuţii specifice:
    1. asigurarea aparatului de urgenţă, cu aprobarea conducerii spitalului;
    2. îmbăierea, dezinfecţia şi deparazitarea bolnavilor;
    3. asigurarea transportului bolnavilor în secţie;
    4. evidenţa zilnică a internării bolnavilor şi asigurarea comunicării cu secţiile privind locurile libere;
    5. repartizarea bolnavilor în saloane, în condiţiile aplicării măsurilor referitoare la prevenirea şi combaterea infecţiilor interioare;
    6. asigurarea examinării medicale complete şi a investigaţiilor minime a bolnavilor în ziua internării;
    7. efectuarea în cel mai scurt timp a examenului clinic şi investigaţiilor necesare stabilirii diagnosticului;
    8. declararea cazurilor de boli contagioase şi a bolilor profesionale conform reglementărilor în vigoare;
    9. asigurarea tratamentului medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare), individualizat şi diferenţiat, în raport de starea bolnavului, cu forma şi stadiu evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale şi chirurgicale conform protocoalelor aprobate pe specialităţi;
    10. indicarea, folosirea şi administrarea alimentaţiei dietetice, medicamentelor, agenţilor fizici, balneari, climatici, a gimnasticii medicale, ergoterapiei, precum şi a protezelor, instrumentarului şi aparaturii medicale şi a mijloacelor specifice de transport;
    11. asigurarea ziua şi noaptea a îngrijirii medicale necesare pe toată durata internării;
    12. asigurarea medicamentelor necesare tratamentului indicat şi administrarea corectă a acestora, nefiind păstrate medicamente la patul bolnavului;
    13. asigurarea condiţiilor necesare recuperării medicale precoce;
    14. asigurarea alimentaţiei bolnavilor, în concordanţă cu diagnosticul şi stadiul evolutiv al bolii;
    15. asigurarea profilaxiei infecţiilor nosocomiale, iar în cazul apariţiei infecţiei, aplicarea procedurilor standard de protecţie;
    16. desfăşurarea unei activităţi care să asigure bolnavilor internaţi un regim raţional de odihnă şi de servire a mesei, de igienă personală, de primire a vizitelor şi păstrarea legăturii acestora cu familia;
    17. asigurarea securităţii contra accidentelor, atât a copiilor din secţiile de pediatrie şi nou născuţi, cât şi securitatea bolnavilor internaţi în secţii pentru adulţi;
    18. transmiterea concluziilor privind diagnosticul şi indicaţiile terapeutice pentru bolnavii externaţi, medicului de familie sau celui din ambulatoriu de specialitate;
    19. educaţia sanitară a bolnavilor şi a aparţinătorilor;
    20. asigurarea securităţii bolnavilor contra accidentelor în secţii;
    21. obţinerea consimţământului pacientului sau aparţinătorilor, cu privire la toate procedurile medicale şi chirurgicale ce urmează a fi efectuate;
    22. asigurarea libertăţii de deplasare a pacientului nerestricţionată, acesta având posibilitatea de a se deplasa liber în spital, pentru a participa la activităţi de terapie ocupaţională, consiliere, slujbă religioasă, etc., conform programului ales, excepţie făcând perioadele de vizită medicală, contravizită, carantină, necesităţile de imobilizare;
    23. anunţarea aparţinătorilor în legătură cu decesul pacientului, cu respectarea următoarelor reguli:
    a) în cazul decesului unui bolnav, acesta se constată de către medicul curant sau de medicul de gardă, după caz, care consemnează data şi ora decesului în foaia de observaţie cu semnătură şi parafă,
    b) anunţarea aparţinătorilor sau reprezentantului legal despre survenirea decesului pacientului se face numai după două ore de la constatarea acestuia de către medicul curant sau de către medicul de gardă care a constatat decesul.



    ART. 26
        Compartimentul de anestezie şi terapie intensivă are în principal, următoarele atribuţii:
    1. primirea în compartiment este admisă în cazul a două categorii de pacienţi: pacienţii în postoperator şi urgenţele transferate din secţii;
    2. repartizarea bolnavilor în saloane în condiţiile aplicării măsurilor referitoare la prevenirea şi combaterea infecţiilor interioare;
    3. efectuarea în cel mai scurt timp a investigaţiilor necesare stabilirii diagnosticului;
    4. asigurarea tratamentului medical complet, individualizat şi diferenţiat, în raport cu starea bolnavului, cu forma şi stadiul evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale şi de anestezie;
    5. indicarea, folosirea şi administrarea alimentaţiei dietetice, a medicamentelor, a agenţilor fizici, a instrumentarului şi aparaturii medicale, precum şi asigurarea timp de 24 de ore a îngrijirii medicale necesare pe toată durata internării;
    6. asigurarea consulturilor interdisciplinare în cazurile simplificate;
    7. asigurarea medicamentelor necesare tratamentului indicat şi administrarea curentă a acestora, fiind interzisă păstrarea medicamentelor la patul bolnavului;
    8. asigurarea condiţiilor necesare recuperării medicale precoce;
    9. asigurarea alimentaţiei bolnavilor, în concordanţă cu diagnosticul şi evoluţia bolii;
    10. desfăşurarea unei activităţi care să asigure bolnavilor internaţi un regim raţional de odihnă şi servire a mesei, de igienă personală, de primire a vizitelor;
    11. efectuarea educaţiei sanitare a bolnavilor şi a aparţinătorilor;
    12. direcţionarea cazurilor mult prea grave, cu prognostic extrem de sever, spre alte unităţi medicale cu dotare superioară în ce priveşte aparatura şi dispozitivele medicale.


    ART. 27
        Atribuţiile specifice ale secţiilor de recuperare, medicină fizică şi balneologie sunt următoarele:
    1. asigurarea unui sistem continuu de educaţie sanitară a bolnavilor în scopul consolidării comportamentului igienic şi al favorizării procesului de recuperare;
    2. repartizarea bolnavilor în saloane, în condiţiile aplicării normelor referitoare la prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale;
    3. asigurarea examinării medicale complete şi a investigaţiilor minime ale bolnavilor în ziua internării;
    4. efectuarea în cel mai scurt timp a consultaţiilor,investigaţiilor necesare stabilirii diagnosticului, tratamentelor şi a altor îngrijiri medicale acordate bolnavilor internaţi;
    5. efectuarea tratamentului şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni reumatismale şi ortopedico-traumatice, cu poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, tulburări de statică ale coloanei şi ale membrelor, luxaţii congenitale ale şoldului, distrofiile musculare, sechele după traumatisme ale membrelor, etc.
    6. asigurarea primului ajutor medical în cazurile de afecţiuni acute prin cabinetele medicale şi camera de gardă;
    7. declararea cazurilor de boli contagioase şi a bolilor profesionale;
    8. asigurarea tratamentului medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare), individualizat şi diferenţiat în raport de starea bolnavului cu forma şi stadiul evolutiv al bolii prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale, indicarea, folosirea şi administrarea alimentaţiei dietetice, medicamentelor, agenţilor fizici, balneari, climatici, a gimnasticii medicale, instrumentarului şi a aparaturii medicale şi a mijloacelor specifice de transport;
    9. asigurarea îngrijirilor medicale necesare pe toată durata internării;
    10. asigurarea medicamentelor necesare tratamentului indicat şi administrarea corectă a acestora;
    11. asigurarea condiţiilor necesare realizării tratamentului de recuperare prin efectuarea procedurilor de kinetoterapie şi balneofizioterapie bolnavilor internaţi;
    12. desfăşurarea activităţilor astfel încât să se asigure bolnavilor internaţi un regim raţional de odihnă şi de servire a mesei, de igienă personală, de primire a vizitelor şi păstrarea legăturii acestora cu familia;
    13. asigurarea securităţii bolnavilor contra accidentelor în secţii;
    14. aplicarea protocoalelor de bună practică în serviciile medicale oferite pacienţilor;
    15. informarea bolnavului sau a persoanelor celor mai apropiate asupra bolii şi evoluţiei acesteia, în scopul asigurării eficienţei tratamentului aplicat;
    16. asigurarea realizării indicatorilor de performanţă stabiliţi, aferenţi obiectivelor calităţii serviciilor medicale.


    ART. 28
        Atribuţiile specifice compartimentelor de recuperare neurologică sunt următoarele:
    - stabilirea diagnosticului, evaluarea, tratamentul şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni neurologice (accidente vasculare cerebrale, traumatisme vertebro-medulare şi cranio-cerebrale, boala Parkinson, scleroză multiplă, neuropatii periferice, etc).


    ART. 29
        Atribuţiile specifice compartimentului de recuperare neuro-motorie copii sunt următoarele:
    1. asigurarea examinării medicale complete şi a investigaţiilor minime ale bolnavilor în ziua internării.
    2. asigurarea tratamentului medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare), individualizat şi diferenţiat în raport de starea bolnavului cu forma şi stadiul evolutiv al bolii prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale, indicarea, folosirea şi administrarea alimentaţiei dietetice, medicamentelor, agenţilor fizici, balneari, climatici, a gimnasticii medicale, instrumentarului şi a aparaturii medicale şi a mijloacelor specifice de transport.
    3. recuperarea afecţiunilor neurologice ale copiilor în encefalopatii, infirmitate motorie cerebrală, sechele după traumatisme vertebrale cu leziuni mielice, sechele după poliomielită, spina bifidă, leziuni traumatice ale nervilor periferici.


    ART. 30
        Atribuţiile Secţiei de recuperare cardiovasculară sunt cele menţionate mai sus, stabilite pentru orice secţie de recuperare, precum şi următoarele atribuţii specifice:
    - stabilirea diagnosticului, evaluarea funcţională a tratamentului medicamentos şi de recuperare a bolnavilor cardiovasculari sau pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare asociate (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice, valvulopatii, venopatii).


    ART. 31
        Atribuţiile compartimentului de primire urgenţe al spitalului (CPU):
    (1) Compartimentul de primire urgenţe este o structură a spitalului care dispune de personal propriu special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.
    (2) Atribuţiile CPU sunt, în principal, cele de mai jos, fiind completate de cele prevăzute de actele normative în vigoare:
    a) se ocupă cu primirea, trierea, investigarea, stabilizarea şi aplicarea tratamentului de urgenţă pacienţilor sosiţi cu ambulanţele sau cu mijloacele proprii de transport;
    b) efectuează evaluarea stării de sănătate a pacienţilor care solicită acest lucru, stabilind lipsa unei afecţiuni sau eventuala internare a pacientului, fiind interzis refuzul acordării asistenţei medicale de urgenţă;
    c) efectuează triajul pacienţilor sosiţi cu ambulanţele sau cu mijloacele proprii de transport;
    d) tratează ca fiind cazuri medicale de urgenţă pacienţii care reprezintă cazuri sociale, necesitând în acelaşi timp îngrijiri medicale;
    e) întocmeşte fişa individuală de urgenţă a pacienţilor sosiţi în CPU, completând şi toate formularele necesare, în scris sau pe calculator;
    f) asigură baremul de urgenţă potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii;
    g) asigură consultul de specialitate în echipa cu medicii de gardă din spital pentru stabilirea secţiei în care urmează să se interneze pacienţii;
    h) examinează pacienţii sosiţi în CPU solicitând investigaţiile necesare şi consulturile de specialitate care se impun, care vor fi efectuate de medicii de specialitate în diferite profiluri din spital;
    i) stabileşte un diagnostic prezumtiv sau final pe baza examinărilor şi a investigaţiilor efectuate;
    j) solicită şi/sau efectuează investigaţiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect sau infirmarea unui diagnostic prezumtiv, în vederea stabilirii unei conduite terapeutice corecte, precum şi în vederea luării unei decizii asupra necesităţii internării unui pacient;
    k) stabileşte conduita terapeutică pentru pacientul aflat sub observaţie, de comun acord cu medicii de gardă din spital;
    l) efectuează supravegherea continuă a bolnavilor, tratamentul şi examenele paraclinice prescrise de medicul din cadrul CPU sau din secţie, efectuând monitorizarea scriptică în fişe de observaţii speciale ale bolnavilor;
    m) trimite spre internare pacientul într-o anumită secţie din spital, pacientului întocmindu-i-se fişa de internare în secţia respectivă;
    n) organizează transportul pacienţilor către secţiile unde urmează să fie internaţi, un angajat al CPU însoţindu-i în caz de nevoie;
    o) comunică permanent cu bolnavul şi aparţinătorii acestuia, anunţându-i despre manevrele ce se efectuează, precum şi despre starea acestuia, comunică şi decesul aparţinătorilor prin intermediul medicului responsabil de tură şi al asistentului de tură/asistentului medico-social;
    p) externează pacienţii din CPU în următoarele situaţii: cu acordul final al medicului responsabil de tură din cadrul CPU, la recomandarea unui medic de gardă din spital pe baza rezultatelor investigaţiilor efectuate sau la cererea pacientului ori, după caz, a aparţinătorilor acestuia, în urma semnării în fişa individuală a pacientului, a refuzului de tratament sau de internare;
    r) eliberează, la solicitarea pacientului sau la nevoie, o scrisoare medicală către medicul de familie, care explică rezultatele investigaţiilor, tratamentul efectuat şi recomandările medicului din CPU şi ale medicilor specialişti din cadrul spitalului;
    s) oferă la externare pacientului informaţiile necesare privind afecţiunea lui şi tratamentul necesar şi privind simptomele care necesită revenirea de urgenţă la CPU;
    ş) respectă criteriile de internare a pacienţilor din CPU stabilite prin legislaţia în vigoare;
    t) în cazurile deosebite (accidente grave, colective, aflux masiv de victime la CPU) coordonează împreună cu alte servicii de specialitate operaţiunile de salvare şi de tratament;
    ţ) propune protocoale de colaborare cu alte secţii şi laboratoare şi asigură respectarea acestora;
    u) asigură şi respectă confidenţialitatea îngrijirilor medicale, a datelor pacienţilor, dând dovadă de un comportament etic faţă de bolnav.



    ART. 32
        Spitalizarea de zi are, în principal, următoarele atribuţii:
    1. asigurarea spitalizării bolnavilor în funcţie de gravitatea diagnosticului în secţie şi de indicaţiile medicilor din secţiile cu paturi;
    2. supravegherea evoluţiei pre şi postoperatorii generale şi locale;
    3. precizarea recomandărilor de urmat la externare, precum şi stabilirea contactelor postoperatorii;
    4. asigurarea tratamentului medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare) individualizat şi diferenţiat, în raport cu starea bolnavului, cu forma şi stadiul evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale;
    5. supravegherea intraterapeutică a pacienţilor;
    6. supravegherea pacienţilor imobilizaţi;
    7. asigurarea medicamentelor necesare tratamentului indicat şi administrarea curentă a acestora, fiind interzisă păstrarea medicamentelor la patul bolnavului;
    8. efectuarea consulturilor interdisciplinare în cazurile simplificate;
    9. asigurarea condiţiilor necesare recuperării medicale precoce.


    ART. 33
        Atribuţiile specifice farmaciei de spital:
    (1) În cadrul spitalului funcţionează o farmacie cu circuit închis. Farmacia asigură şi gestionează întreaga medicaţie necesară bolnavilor internaţi.
    (2) Farmacia are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) recepţia produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare achiziţionate pe baza documentelor de primire;
    b) aprovizionarea, depozitarea şi păstrarea medicamentelor în condiţii corespunzătoare;
    c) asigurarea gestionării, preparării, controlului, conservării şi eliberării medicamentelor şi altor produse de sănătate, pentru pacienţii internaţi;
    d) verificarea termenului de valabilitate a medicamentelor şi substanţelor farmaceutice;
    e) asigurarea de medicamente necesare activităţii de asistenţă medicală a spitalului;
    f) conducerea sau participarea la orice acţiune de informare asupra acestor produse, de promovare şi evaluare a utilizării lor raţionale, precum şi la activitatea de farmacovigilenţă;
    g) activitatea farmaciei de spital este condusă de un farmacist şef angajat de spital conform reglementărilor legale.
    h) farmacia de spital eliberează numai produse medicamentoase care au autorizaţie de punere pe piaţă şi pe care le achiziţionează de la firme/unităţi farmaceutice autorizate de Ministerul Sănătăţii;
    i) depozitarea produselor conform normelor în vigoare (farmacopee, standarde sau norme interne) ţinându-se seama de natura şi proprietăţile lor fizico-chimice;
    j) organizarea şi efectuarea controlului calităţii medicamentului şi luarea de măsuri ori de câte ori este necesar pentru preîntâmpinarea accidentelor, informând imediat organul superior;
    k) asigurarea controlului preventiv, verificarea organoleptică şi fizică, verificarea operaţiilor finale, analiza calitativă a medicamentului la masa de analize;
    l) prepararea şi eliberarea medicamentelor potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii;
    m) întocmirea propunerilor fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de medicamente şi unele materiale sanitare;
    n) operarea în programul informatic a documentelor de eliberare a medicamentelor;
    o) participarea pe baza consumurilor şi a stocurilor din farmacie la efectuarea comenzilor lunare de medicamente simptomatice şi citostatice.



    ART. 34
        Atribuţiile Blocului operator:
    (1) În cadrul Blocului operator, cu puncte de lucru, se efectuează intervenţii chirurgicale ale următoarelor specialităţi: chirurgie generală, ortopedie şi traumatologie obstetrică- ginecologie, oftalmologie, O.R.L.;
    (2) Blocul operator are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) la nivelul acestuia, se desfăşoară activitatea operatorie a spitalului;
    b) asigură condiţiile de antisepsie necesare menţinerii condiţiilor optime de desfăşurare a actului operator;
    c) asigură condiţiile necesare respectării măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale;
    d) păstrează evidenţa zilnică a pacienţilor care se operează şi asigură comunicarea cu Compartimentul de anestezie şi terapie intensivă privind locurile libere;
    e) asigură împreună cu personalul Compartimentului de anestezie şi terapie intensivă transportul bolnavilor din blocul operator în ATI;
    f) urmăreşte consumul de materiale şi îl raportează în sistemul informatic integrat al spitalului;
    g) asigură manipularea, depozitarea şi transportul la Laboratorul de analize medicale a produselor biologice recoltate în actul operator.



    ART. 35
        Sterilizarea are în principal, următoarele atribuţii:
    1. verificarea modului de pregătire şi împachetare a materialelor trimise pentru sterilizare şi respingerea truselor necorespunzătoare;
    2. eliminarea încărcăturii microbiene, încărcăturii organice şi a biofilmului de pe dispozitivele medicale;
    3. asigurarea sterilizării propriu-zise şi a sistemului de control al procesului;
    4. efectuarea procedurilor de control şi marcare a produselor finite;
    5. sesizarea eventualelor neconformităţi şi luarea imediată a măsurilor necesare;
    6. înregistrarea şi arhivarea datelor privind procesul de sterilizare;
    7. efectuarea sterilizării, respectând normele tehnice de sterilizare şi instrucţiunile de sterilizare a fiecărui aparat;
    8. banderolarea şi etichetarea truselor şi pachetelor cu materiale sterilizate;
    9. ţinerea evidenţei activităţii de sterilizare pe aparate;
    10. efectuarea testelor de control şi ţinerea evidenţei acestora;
    11. asigurarea circuitului de stocare, distribuţie, transport la utilizatori;
    12. asigurarea circuitelor pentru securitatea personalului, a mediului şi integritatea dispozitivelor medicale;
    13. supravegherea şi corectarea condiţiilor de desfăşurare a procesului de sterilizare;
    14. verificarea calităţii aerului, apei şi a fluidelor utilizate;
    15. verificarea stării de igienă a suprafeţelor;
    16. verificarea modului de funcţionare a echipamentelor de sterilizare;
    17. verificarea modului de funcţionare a echipamentelor de control, măsură şi testare.


    ART. 36
        Unitate de transfuzie sanguină: În unitatea de transfuzii sanguine din spital se desfăşoară următoarele activităţi:
    1. aprovizionarea cu sânge total şi componente de sânge pe baza solicitărilor scrise din secţiile spitalului;
    2. recepţia, evidenţa, stocarea şi livrarea sângelui total şi a componentelor sanguine către secţiile spitalului;
    3. realizarea distribuţiei de sânge şi a componentelor sanguine de la un centru de transfuzie furnizor către spitalul beneficiar, în baza unui contract de furnizare, care stabileşte condiţiile de distribuţie şi documentaţia aferentă obligatorie;
    4. efectuarea testelor pretransfuzionale;
    5. pregătirea unităţilor de sânge total şi a componentelor sanguine în vederea administrării;
    6. consiliere privind utilizarea clinică a sângelui total şi a componentelor sanguine;
    7. păstrarea probelor biologice pretransfuzionale şi a unităţilor de sânge sau componente sanguine administrate pentru o perioadă de 48 de ore posttransfuzional în spaţiile frigorifice cu această destinaţie;
    8. întocmirea documentaţiei corespunzătoare tuturor activităţilor desfăşurate;
    9. raportarea tuturor evenimentelor legate de actul transfuzional către centrul de transfuzie teritorial;
    10. păstrarea eşantioanelor din ser sau plasmă recoltate pretransfuzional, în cazul tuturor pacienţilor transfuzaţi, pentru o perioadă prevăzută prin norme procedurale, în spaţii frigorifice cu această destinaţie.


    ART. 37
        Atribuţiile specifice Laboratorului analize medicale:
    (1) Laboratorul de analize medicale, deserveşte atât secţiile cu paturi cât şi ambulatoriul integrat şi asigură efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare precizării diagnosticului;
    (2) Laboratorul de analize medicale are în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează analize medicale de biochimie, hematologie, serologie, bacteriologie, virusologie, imunologie, parazitologie, în baza recomandărilor medicilor din unitate; analize necesare precizării diagnosticului şi stadiului de evoluţie a bolii şi examenelor profilactice;
    b) recepţionează produsele sosite pentru examenul de laborator şi asigură înscrierea lor corectă;
    c) asigură recipientele necesare recoltării produselor patologice;
    d) redactarea corectă şi distribuirea la timp a rezultatelor examenelor efectuate;
    e) colaborează cu personalul medical superior în vederea stabilirii diagnosticului ori de câte ori este necesar.
    f) poate acorda consultanţă privind interpretarea rezultatelor investigaţiilor efectuate şi ale eventualelor investigaţii ulterioare necesare;
    g) respectă procedurile aprobate pentru efectuarea analizelor conform prevederilor legale în vigoare;
    h) întocmeşte propunerile fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de reactivi şi materiale de laborator specifice;
    i) asigură raportarea statistică a numărului de analize efectuate pe bolnavii internaţi şi pentru bolnavii din ambulatoriu;
    j) laboratorul funcţionează în baza unui program de lucru afişat şi adus la cunoştinţa secţiilor cu paturi, care cuprinde:
    - orele de recoltare a probelor, de primire a acestora din cadrul secţiilor, de eliberare a rezultatelor de la laborator;
    – zilele şi orele de recoltare sau executare a anumitor analize deosebite;

    k) cazurile de urgenţă se exceptează de la program
    l) transportul produselor la laborator se asigură de asistente sau infirmiere;
    m) rezultatele se distribuie de către registratorul medical al Laboratorului în secţiile cu paturi, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi după obţinerea rezultatului;



    ART. 38
        Laboratorul radiologie şi imagistică medicală, are următoarele atribuţii:
    1. efectuează radiografii şi radioscopii atât pacienţilor internaţi în secţiile cu paturi cât şi celor din ambulatoriu în colaborare şi la solicitarea medicilor de specialitate;
    2. efectuează radiografii şi radioscopii la cererea unor beneficiari, alţii decât pacienţii trataţi în secţiile cu paturi sau bilet de trimitere, contra cost;
    3. eliberează buletine de examinare radiologică în ziua examinării;
    4. respectă procedurile aprobate, aplică măsurile de securitate şi asigură protecţia personalului şi a bolnavilor pe parcursul investigaţiilor conform prevederilor legale în vigoare.
    5. asigură posibilitatea medicilor curanţi de a consulta filmele în colaborare cu medicul de specialitate.
    6. colaborează cu celelalte compartimente şi servicii din unitate pe probleme legate de specificul laboratorului;
    7. pune la dispoziţie compartimentului de statistică informaţiile necesare evaluării activităţii laboratorului (număr de radiografii/radioscopii, etc.);
    8. urmăreşte şi respectă tarifele stabilite pe tip de radiografie/radioscopie, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    9. întocmeşte propunerile fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de filme şi materiale de laborator specifice;
    10. urmăreşte permanent încadrarea în cheltuielile totale aprobate şi alocate;


    ART. 39
        Laboratorul de explorări funcţionale efectuează determinările necesare asupra parametrilor biologici în vederea precizării diagnosticului şi stabilirii conduitei terapeutice conform prevederilor legale în vigoare.
        Asigură efectuarea investigaţiilor medicale conform solicitărilor medicilor de specialitate şi în raport cu dotarea existentă, pentru bolnavii spitalizaţi şi din ambulatoriu integrat al spitalului.

    ART. 40
        Laboratorul de recuperare, medicină fizică şi balneologie are, în principal, următoarele atribuţii:
    1. ţine evidenţa bolnavilor cuprinşi în acţiunea de recuperare medicală, adulţi şi copii;
    2. întocmeşte planurile de recuperare medicală a bolnavilor împreună cu personalul de specialitate din spital şi ambulatoriu;
    3. efectuează tratamente de recuperare prin kinetoterapie şi balneofizioterapie recomandate de medicii de specialitate;
    4. planifică judicios bolnavii la tratament pe proceduri şi ore urmărindu-se evitarea aglomeraţiei şi a suprapunerilor;
    5. organizează şi asigură condiţiile necesare aplicării procedurilor de recuperare medicală a bolnavilor repartizaţi.
    6. transmite către medicii de familie şi de specialitate care au trimis bolnavi pentru tratament medical recuperatoriu, concluziile şi conduita terapeutică post-cură;


    ART. 41
        Prosectura are în principal următoarele atribuţii:
    1. efectuarea de autopsii în scop anatomoclinic şi efectuarea examenului histopatologic al fragmentelor recoltate în cursul autopsiei care sunt obligatorii fiind recomandabil să fie efectuate de către acelaşi anatomopatolog, pentru a corela datele de macroscopie cu cele de microscopie şi ulterior, cu datele clinice, în scopul aprecierii gradului de concordanţă anatomoclinică;
    2. desfăşurarea activităţi de restaurare a aspectului cadavrelor, precum: îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea şi cosmetizarea cadavrelor. Această activitate reprezintă o măsură medicală obligatorie pentru prevenirea contaminării şi trebuie efectuată de personalul specializat al compartimentului de prosectură.
    3. efectuarea autopsiei anatomopatologice care se efectuează obligatoriu în toate decesele survenite în spital care nu sunt cazuri medico-legale şi unde este necesară confirmarea, precizarea sau completarea diagnosticului clinic, inclusiv decesul copiilor sub un an, precum şi decesele materne care nu sunt cazuri medico-legale. Pentru pacienţii cu afecţiuni cronice cunoscute, bine investigate, în condiţiile în care aparţinătorii nu au nicio rezervă asupra bolii şi tratamentului aplicat şi îşi asumă în scris responsabilitatea pentru aceasta, se poate dispune neefectuarea autopsiei, sub semnătură, de către managerul spitalului, cu avizul şefului de secţie unde a fost internat decedatul, al medicului curant şi al medicului de specialitate anatomie patologică.


    ART. 42
        Cabinetul de planificare familială, are în principal următoarele atribuţii:
    1. coordonează, evaluează, realizează controlul asistenţei medicale în domeniul sănătăţii reproducerii şi planificării familiale;
    2. evaluează necesarul de contraceptive pregătind un plan de distribuire a acestora;
    3. coordonează activităţile profilactico-diagnostice şi terapeutice ale femeii şi a cuplului;
    4. stabileşte diagnosticul şi tratamentul sterilităţii şi infertilităţii;
    5. recomandă întreruperea cursului sarcinii în caz de opţiune individuală sau de indicaţii medicale sau medico-sociale;


    ART. 43
        Cabinetul de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, are în principal următoarele atribuţii:
    1. stabilirea diagnosticului şi tratamentului pacienţilor care se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist din ambulatoriu, aflat în relaţie contractuală cu Casa de asigurări de sănătate, şi care nu au necesitat internare în regim continuu sau de spitalizare de zi;
    2. monitorizarea şi controlul pacienţilor care au fost internaţi în spital şi care se prezintă la controalele programate la solicitarea medicului curant sau cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medic specialist din ambulatoriu, aflat în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru afecţiunile pentru care au fost internaţi;
    3. asigură tratamentul pacienţilor care constituie urgenţe ce pot fi soluţionate şi care se prezintă direct la cabinetele de specialitate;
    4. asigură consultaţii interdisciplinare pentru pacienţii internaţi în unitate sau pentru cei internaţi în alte unităţi spitaliceşti, în baza relaţiilor contractuale stabilite cu unităţile sanitare respective;
    5. respectă criteriile de prioritizare la prezentarea pacienţilor în ambulator: urgenţele, gravide, lăuze, persoane cu dizabilităţi, personal medical.
    6. păstrarea confidenţialităţii faţă de terţi asupra datelor de identificare şi serviciile medicale acordate asiguraţilor;
    7. acordarea serviciilor medicale în mod nediscriminatoriu asiguraţilor;
    8. respectarea corectă a condiţiilor de igienă şi sterilizare a materialelor şi instrumentelor medico-sanitare din cabinet;
    9. atribuţiile acestui cabinet derivă şi din reglementările legale cu privire la derularea programului naţional de diabet, nutriţie şi boli metabolice. În cadrul acestui cabinet se desfăşoară consulturile de specialitate ale bolnavilor de diabet, fiind luaţi în evidenţă şi bolnavii noi.


    ART. 44
        Compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale este subordonat managerului şi are în principal, următoarele atribuţii:
    1. organizează şi participă la întâlnirile Comitetului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    2. propune managerului sancţiuni pentru personalul care nu respectă procedurile şi protocoalele de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    3. şeful/responsabilul contractat participă în calitate de membru la şedinţele Comitetului director al unităţii sanitare şi după caz, propune acestuia recomandări pentru implementarea corespunzătoare a planului anual de prevenire a infecţiilor, echipamente şi personal de specialitate;
    4. elaborează şi supune spre aprobare planul anual de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale din unitatea sanitară;
    5. organizează, în conformitate cu metodologia elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, anual, un studiu de prevalenţă de moment a infecţiilor nosocomiale şi a consumului de antibiotice din spital;
    6. organizează şi derulează activităţi de formare a personalului unităţii în domeniul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    7. organizează activitatea serviciului/compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale pentru implementarea şi derularea activităţilor cuprinse în planul anual de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale al unităţii;
    8. propune şi iniţiază activităţi complementare de prevenţie sau de limitare cu caracter de urgenţă, în cazul unor situaţii de risc sau al unui focar de infecţie asociată asistenţei medicale;
    9. elaborează ghidul de izolare al unităţii sanitare şi coordonează aplicarea precauţiilor specifice în cazul depistării colonizărilor/infecţiilor cu germeni multiplurezistenţi la pacienţii internaţi;
    10. întocmeşte harta punctelor şi zonelor de risc pentru apariţia infecţiilor asociate asistenţei medicale şi elaborează procedurile şi protocoalele de prevenire şi limitare în conformitate cu aceasta;
    11. implementează metodologiile naţionale privind supravegherea bolilor transmisibile şi studiile de supraveghere a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    12. verifică completarea corectă a registrului de monitorizare a infecţiilor asociate asistenţei medicale de pe secţii şi centralizează datele în registrul de monitorizare a infecţiilor al unităţii;
    13. raportează la direcţia de sănătate publică judeţeană infecţiile asociate asistenţei medicale ale unităţii şi calculează rata de incidenţă a acestora pe unitate şi pe secţii;
    14. organizează şi participă la evaluarea eficienţei procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie prin recoltarea testelor de autocontrol;
    15. colaborează cu medicul de laborator pentru cunoaşterea circulaţiei microorganismelor patogene de la nivelul secţiilor şi compartimentelor, cu precădere a celor multirezistente şi/sau cu risc epidemiologic major, pe baza planului de efectuare a testelor de autocontrol;
    16. solicită trimiterea de tulpini de microorganisme izolate la laboratoarele de referinţă, în conformitate cu metodologiile elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în scopul obţinerii unor caracteristici suplimentare;
    17. supraveghează şi controlează buna funcţionare a procedurilor de sterilizare şi menţinere a sterilităţii pentru instrumentarul şi materialele sanitare care sunt supuse sterilizării;
    18. supraveghează şi controlează activitatea de triere, depozitare temporară şi eliminare a deşeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală;
    19. organizează, supraveghează şi controlează respectarea circuitelor funcţionale ale unităţii, circulaţia pacienţilor şi vizitatorilor, a personalului şi după caz, a studenţilor şi elevilor din învăţământul universitar, postuniversitar sau postliceal;
    20. avizează orice propunere a unităţii sanitare de modificare în structura unităţii;
    21. supraveghează şi controlează respectarea în secţiile medicale şi paraclinice a procedurilor de triaj, depistare şi izolare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    22. răspunde prompt la informaţia primită din secţii şi demarează ancheta epidemiologică pentru toate cazurile suspecte de infecţie asociată asistenţei medicale;
    23. dispune, după anunţarea prealabilă a managerului unităţii, măsurile necesare pentru limitarea difuziunii infecţiei, respectiv organizează, după caz, triaje epidemiologice şi investigaţii paraclinice necesare;
    24. întocmeşte şi definitivează ancheta epidemiologică a focarului, difuzează informaţiile necesare privind focarul, în conformitate cu legislaţia, întreprinde măsuri şi activităţi pentru evitarea riscurilor identificate în focar;
    25. solicită colaborările interdisciplinare sau propune solicitarea sprijinului extern de la direcţia de sănătate publică sau Institutul Naţional de Sănătate Publică - centru regional la care este arondat, conform reglementărilor în vigoare;
    26. raportează managerului problemele depistate sau constatate în prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    27. întocmeşte rapoarte cu dovezi la dispoziţia managerului spitalului, în cazurile de investigare a responsabilităţilor pentru infecţii asociate asistenţei medicale.


    ART. 45
        Biroul evaluare şi statistică medicală:
    (1) Biroul evaluare şi statistică medicală este subordonat managerului şi coordonează şi activitatea compartimentului de internări.
    (2) Acest birou are în principal, următoarele atribuţii:
    a) monitorizează activitatea informatică din cadrul spitalului care are legatură strictă cu serviciile medicale prestate la nivel de spital, luând măsurile necesare pentru colaborarea în cele mai bune condiţii cu biroul de informatică din cadrul unităţii;
    b) participă la aplicarea sistemului informaţional al spitalului privind serviciile de sănătate;
    c) este responsabil pentru organizarea bazelor de date ale spitalului, verificarea şi codificarea informaţiilor medicale, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
    d) colectează şi prelucrează lunar datele transmise de secţii şi laboratoare, în vederea întocmirii raportului de decontare a serviciilor medicale prestate;
    e) colaborează cu celelalte structuri ale spitalului pe probleme legate de statistică medicală;
    f) întocmeşte şi transmite conform reglementărilor în vigoare datele statistice specifice, solicitate de instituţiile abilitate: Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, Direcţia Judeţeană de Statistică, etc.;
    g) pune la dispoziţia tuturor structurilor interne datele solicitate, iar la dispoziţia structurilor externe date statistice medicale, cu acordul managerului spitalului şi în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    h) îndrumă personalul din secţii şi din cadrul altor compartimente atunci când activitatea acestora necesită procesarea unor programe statistice;
    i) transmite informări operative despre indicatorii realizaţi, managerului spitalului, membrilor comitetului director şi a celorlalte persoane cu atribuţii de decizie;
    j) asigură raportarea şi ulterior validarea cazurilor în sistem DRG;
    k) realizează şi verifică exporturile de date (pacienţi, consum de medicamente) în sistemul informatic unic integrat şi trimiterea lor la CASS;
    l) înregistrează, centralizează şi raportează concediile medicale în programul impus de Casa de Asigurări de Sănătate;
    m) introduce chestionarele de satisfacţie a pacienţilor şi prelucrează datele obţinute
    n) participă la monitorizarea lunară a indicatorilor de performanţă ai spitalului, prin furnizarea datelor şi cifrelor corecte necesare calculării acestora;
    o) la nivelul acestui birou sunt îndeplinite şi orice alte sarcini, stabilite de conducerea spitalului şi care sunt în legatură cu competenţa personalului încadrat;

    (3) Compartimentul de internări desfăşoară următoarele activităţi:
    a) activitatea de informare a tuturor persoanelor care se adresează instituţiei, personal sau telefonic, şi direcţionarea acestora către cabinetele de consultaţii sau către secţii, în cazul internării;
    b) întocmirea foii de observaţie clinică generală, pentru toate tipurile de internări din spital;
    c) asigurarea activităţii de registratură pentru documentele medicale eliberate;
    d) operarea externării bolnavilor din secţii, în registrul general de internări;
    e) întocmirea foii zilnice de alimentaţie pe spital;
    f) întocmirea situaţiilor statistice permanente cu privire la mişcarea bolnavilor;
    g) eliberarea de copii după actele medicale din foaia de observaţie, solicitate de pacient;
    h) încasarea contravalorii serviciilor medicale acordate la cererea bolnavilor;



    ART. 46
        Dispensarul TBC, are în principal următoarele atribuţii:
    1. organizează depistări active, prevenirea şi combaterea tuberculozei precum şi dispensarizarea acestor categorii de bolnavi;
    2. organizează depistările în masă, radio-fotografice şi biologice;
    3. organizează acţiunea de depistare la tuberculină, vaccinarea şi vaccinarea BCG;
    4. asigură dispensarizarea tuturor suspecţilor la care s-a confirmat tuberculoza;
    5. asigură controlul periodic clinic, radiologic şi biologic din focarul cu tuberculoză;
    6. comunică evidenţa cazurilor de tuberculoză la toate forurile superioare.


    ART. 47
        Ambulatoriului integrat al spitalului are, în principal, următoarele atribuţii:
    1. asigură prin cabinetele medicale din structură, asistenţa medicală de specialitate pentru bolnavi, în regim ambulatoriu;
    2. acordă servicii medicale de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi în baza contractelor încheiate cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate;
    3. acordă servicii medicale ambulatorii de specialitate asiguraţilor numai pe baza biletului de trimitere cu excepţia urgenţelor şi afecţiunilor confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul integrat, servicii prevăzute în pachetul de servicii de bază;
    4. stabileşte diagnosticul şi tratamentul pacienţilor care au venit cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist şi care nu necesită internare;
    5. completează, după caz, consultaţiile de specialitate cu investigaţii de laborator şi investigaţii paraclinice;
    6. întocmeşte în mod corect şi complet documentaţia medicală pentru bolnavii asistaţi;
    7. furnizează tratamentul corect şi respectă condiţiile de prescriere a medicamentelor prevăzute în Nomenclatorul de medicamente conform reglementărilor în vigoare, iar medicamentele prescrise şi investigaţiile paraclinice recomandate trebuie să fie în concordanţă cu diagnosticul;
    8. implementează măsurile aprobate pentru creşterea calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor;
    9. valorifică eficient resursele de care dispune pentru implementarea şi îmbunătăţirea sistemului de management al calităţii;
    10. asigură realizarea indicatorilor de performanţă stabiliţi, aferenţi obiectivelor calităţii;
    11. nu poate să refuze acordarea asistenţei medicale în caz de urgenţă medicală, ori de câte ori se solicită aceste servicii medicale;
    12. oferă relaţii despre serviciile acordate, precum şi despre modul în care vor fi furnizate acestea şi acordă consilierea în scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi a păstrării sănătăţii;
    13. respectă normele de raportare a bolilor conform prevederilor legale în vigoare;
    14. respectă dreptul de liberă alegere a medicului de specialitate, de către asigurat;
    15. afişează programul de activitate într-un loc vizibil la cabinetul medical;
    16. informează medicul de familie prin scrisoare medicală despre diagnosticul şi tratamentele recomandate, şi transmite rezultatul investigaţiilor paraclinice;
    17. acordă asistenţă medicală asiguraţilor indiferent de casa de asigurări de sănătate la care s-a virat contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru aceştia;
    18. nu încasează de la asigurat contribuţie personală pentru serviciile medicale furnizate, care se suportă integral de către casele de asigurări de sănătate, conform listelor şi condiţiilor prevăzute în norme;
    19. organizează activitatea proprie pentru creşterea eficienţei actului medical, cu respectarea normelor legale în vigoare;
    20. acordarea asistenţei medicale în ambulatoriul integrat se asigură de medici, în baza specialităţii obţinute şi confirmate prin ordin al ministrului sănătăţii, împreună cu personalul mediu sanitar şi alte categorii de personal.


    ART. 48
        Birou de Management al calităţii serviciilor medicale are următoarele atribuţii principale:
    1. pregăteşte şi analizează planul anual al managementului calităţii;
    2. coordonează activităţile de elaborare a documentelor sistemului de management al calităţii, respectiv manualul calităţii şi procedurile;
    3. coordonează şi implementează programul de acreditare a tuturor serviciilor oferite în cadrul unităţii, pe baza procedurilor operaţionale specifice fiecărei secţii, laborator etc. şi a standardelor de calitate;
    4. coordonează şi implementează procesul de îmbunătăţire continuă a calităţii serviciilor;
    5. colaborează cu toate structurile unităţii în vederea îmbunătăţirii continue a sistemului de management al calităţii;
    6. implementează instrumente de asigurare a calităţii şi de evaluare a serviciilor oferite;
    7. asigură implementarea strategiilor şi obiectivelor referitoare la managementul calităţii, declarate de manager;
    8. asigură implementarea şi menţinerea conformităţii sistemului de management al calităţii cu cerinţele specifice;
    9. coordonează activităţile de analiză a neconformităţilor constatate şi propune managerului acţiunile de îmbunătăţire sau corective ce se impun;
    10. coordonează analizele cu privire la eficacitatea sistemului de management al calităţii;
    11. asigură aplicarea strategiei sanitare şi politica de calitate a unităţii în domeniul medical, în scopul asigurării sănătăţii pacienţilor;
    12. asistă şi răspunde tuturor solicitărilor managerului pe domeniul de management al calităţii.


    ART. 49
        Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin cu privire la activitatea economică, financiară şi administrativă, spitalul are în structură următoarele compartimente funcţionale: Birou resurse umane, normare, organizare şi salarizare, Birou financiar-contabilitate, Birou aprovizionare, transport, Birou administrativ, Birou achiziţii publice, contractare, Compartiment juridic, Compartiment tehnic, Birou informatică, Compartiment securitatea muncii, PSI, protecţie civilă şi situaţii de urgenţă, Compartiment audit intern.

    ART. 50
        Biroul resurse umane, normare, organizare şi salarizare este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii:
    1. întocmeşte şi verifică statul de funcţii şi organigrama, conform structurii organizatorice aprobate, pentru toate categoriile de personal precum şi lucrările necesare pentru modificarea şi completarea acestora, conform dispoziţiilor legale.
    2. stabileşte necesarul de personal în conformitate cu normativele în vigoare;
    3. asigură organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante;
    4. organizează concursurile/examenele de angajare şi promovare a salariaţilor;
    5. asigură secretariatul concursurilor/promovărilor, pentru ocuparea posturilor vacante şi întocmirea formalităţilor pentru semnarea contractelor individuale de muncă de către candidaţii declaraţi admişi, pe baza proceselor verbale ale comisiilor, în conformitate cu prevederile legale;
    6. ţine evidenţa fişei postului în colaborare cu şefii de secţie, laboratoare, compartimente şi birouri;
    7. efectuează controlul prestării muncii, atât în cadrul programului de lucru, cât şi în afara acestui timp (gărzi, ore suplimentare);
    8. participă la elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Spitalului, precum şi a Regulamentului intern;
    9. asigură stabilirea şi acordarea drepturilor salariale în conformitate cu legislaţia în vigoare şi întocmeşte deciziile de stabilire sau de majorare a salariilor de bază, de acordare a sporurilor la salarii, de acordare a gradaţiilor corespunzătoare tranşelor de vechime;
    10. întocmeşte contractele individuale de muncă ale salariaţilor şi modificări ale contractelor individuale de muncă prin încheierea actelor adiţionale, întocmeşte şi completează Registrul general de evidenţă a salariaţilor (prin programul REVISAL), în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    11. întocmeşte deciziile privind încadrarea, promovarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de muncă ale salariaţilor;
    12. întocmeşte, la dispoziţia conducerii, situaţia privind normarea cu personal, ţine evidenţa posturilor vacante şi temporar vacante, face propuneri de ocupare a acestora în funcţie de necesităţi şi condiţiile financiare alocate cheltuielilor de personal;
    13. întocmeşte documentaţia de modificare sau completare a structurii spitalului şi a organigramei;
    14. ţine evidenţa fişelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale salariaţilor şi participă la aplicarea normelor de evaluare a acestor performanţe;
    15. întocmeşte dosarele de pensionare conform dispoziţiilor legale în vigoare;
    16. elaborează planul de formare profesională a personalului în conformitate cu nevoile de formare profesională a salariaţilor pe baza propunerilor secţiilor, laboratoarelor, precum şi serviciilor din spital;
    17. ţine evidenţa pontajelor pe baza cărora se materializează drepturile salariale ale personalului;
    18. întocmeşte lunar statele de plată ale salariaţilor, centralizatorul statelor de salarii;
    19. ţine evidenţa individuală a drepturilor salariale şi de personal acordate în cursul anului, salariaţilor şi eliberează la cerere, adeverinţe cu veniturile realizate de aceştia;
    20. ţine evidenţa concediilor de orice fel, eliberează adeverinţe la solicitarea angajaţilor şi foştilor angajaţi, completează legitimaţiile de serviciu;
    21. întocmeşte şi ţine evidenţa privind programarea anuală a concediilor de odihnă;
    22. ţine evidenţa efectuării de către salariaţi a concediilor (odihnă, medicale, fără plată);
    23. întocmeşte listele pentru acordarea tichetelor de masă;
    24. colaborează cu Biroul financiar-contabil pentru întocmirea raportărilor lunare, trimestriale şi anuale privind cheltuielile de personal efectuate de unitate;
    25. întocmeşte şi depune la forurile competente situaţiile de personal şi dările de seamă statistice;
    26. urmăreşte, studiază şi aplică noile acte normative ce apar şi care vizează specificul activităţii resurse umane, normare, organizare şi salarizare.


    ART. 51
        Biroul financiar-contabilitate este subordonat directorului financiar-contabil şi are următoarele atribuţii:
    1. organizarea şi conducerea contabilităţii;
    2. planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia;
    3. elaborează proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al spitalului;
    4. conduce contabilitatea operaţiunilor de capital, contabilitatea imobilizărilor, contabilitatea stocurilor, contabilitatea terţilor, contabilitatea trezoreriei, contabilitatea cheltuielilor şi veniturilor;
    5. angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor;
    6. organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale;
    7. organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii;
    8. modul de întocmire, circulare, înregistrare şi arhivare a documentelor financiar- contabile;
    9. reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiei publice;
    10. întocmeşte fişele fiscale ale angajaţilor spitalului;
    11. întocmirea situaţiilor financiare ale spitalului la termenele prevăzute de legislaţia în vigoare;
    12. întocmeşte lunar declaraţiile privind obligaţiile de plată către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale şi asigură transmiterea acestora către organele abilitate în termenele prevăzute de lege.
    13. exercită controlul financiar preventiv în conformitate cu dispoziţiile legale, prin salariaţii anume desemnaţi;
    14. asigură îndeplinirea condiţiilor legale privind angajarea gestionarilor, constituirea garanţiilor şi reţinerea ratelor;
    15. asigură efectuarea corectă şi în conformitate cu dispoziţiile legale a operaţiilor de încasări şi plăţi în numerar;
    16. analizează şi face propuneri cu privire la situaţia stocurilor de bunuri materiale pentru prevenirea risipei, imobilizării de fonduri şi formării de stocuri supranormative;
    17. ia măsurile necesare pentru asigurarea integrităţii patrimoniului spitalului şi pentru recuperarea pagubelor produse;
    18. analizează modul de utilizare a resurselor materiale şi financiare ale spitalului, şi propune comitetului director măsurile necesare pentru evitarea cheltuielilor inutile;
    19. monitorizează lunar gradul de realizare a indicatorilor financiari ai spitalului şi informează managerul;
    20. îndeplineşte toate sarcinile specifice stabilite prin legislaţia în vigoare;
    21. organizează evidenţa tuturor creanţelor şi obligaţiilor cu caracter patrimonial care revin spitalului din contracte, protocoale şi alte acte asemănătoare şi urmăreşte realizarea la timp a acestora;
    22. efectuează trimestrial închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli;


    ART. 52
        Biroul aprovizionare, transport, este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii principale:
    1. asigură întocmirea şi executarea planului de aprovizionare, cu respectarea baremului în vigoare;
    2. asigură aprovizionarea spitalului cu alimente, materiale sanitare, instrumentar, aparatură, etc., conform contractelor de achiziţie publică încheiate şi a graficelor de furnizare;
    3. efectuează recepţia calitativă şi cantitativă a produselor achiziţionate;
    4. face propuneri cu privire la necesarul de comenzi în vederea aprovizionării spitalului cu alimente, materiale, instrumentar, aparatură etc., în cele mai bune condiţii şi la termenele contractuale;
    5. ţine evidenţa comenzilor propuse;
    6. eliberează prin intermediul magaziilor spitalului, către toate structurile funcţionale ale acestuia, materialele solicitate, pe baza graficelor aprobate şi a bonurilor de consum şi de mişcare;
    7. asigură condiţiile necesare pentru depozitarea produselor în condiţii optime;
    8. asigură monitorizarea şi cunoaşterea exactă a stocurilor şi a consumurilor zilnice de materiale sanitare şi de laborator, precum şi de materiale pentru curăţenie şi întreţinere;
    9. intră în relaţii cu secţiile şi serviciile din spital şi cu furnizorii de materiale şi medicamente;
    10. confirmă realitatea, regularitatea şi legalitatea aprovizionării cu bunuri, servicii şi lucrări în baza facturilor primite şi ca urmare a comenzilor propuse;
    11. pune la dispoziţia organelor şi organismelor competente, la solicitarea acestora, în condiţiile legii, date privind activitatea biroului;
    12. urmăreşte şi confirmă rapoartele referitoare la întocmirea comenzilor şi corelarea acestora cu înregistrarea în A.L.O.P. (angajamente legale, ordonanţări şi plăţi).
    13. asigură întocmirea, urmărirea şi executarea planului de transport şi utilizarea în condiţii de eficienţă a mijloacelor de transport;
    14. asigură executarea la timp şi în bune condiţii a transporturilor necesare spitalului;
    15. răspunde de depozitarea corespunzătoare a carburanţilor şi lubrifianţilor, precum şi de încadrarea în cota lunară de carburanţi, stabilită potrivit legii;
    16. organizează activitatea de transport, achiziţionarea autovehiculelor, înscrierea acestora la organele de poliţie, efectuarea rodajului şi răspunde de controlul zilnic, reviziile tehnice, reparaţiile curente şi capitale ale autovehiculelor din dotare;
    17. întocmeşte dările de seamă privind aprovizionarea cu materiale şi alimente şi utilizarea mijloacelor de transport.


    ART. 53
    (1) Biroul administrativ este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii principale:
    1. organizează, coordonează şi verifică activitatea în sectorul bloc alimentar, precum şi activitatea spălătoriei spitalului;
    2. asigură respectarea primirii, distribuirii,păstrării,circuitului şi evidenţa documentelor la registratura generală, conform prevederilor legale;
    3. ia măsuri pentru menţinerea stării de igienă în spital, urmărirea bunei desfăşurări a vizitelor aparţinătorilor bolnavilor internaţi, conform programului de vizită;
    4. întocmeşte situaţiile cerute de agenţia de mediu şi Inspecţia Sanitară de Stat pe linie de mediu şi deşeuri;
    5. asigură activitatea de gestionare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase, rezultate din activităţile medicale, conform normelor legale în vigoare;
    6. urmăreşte asigurarea stării de igienă a containerelor pentru colectarea reziduurilor menajere şi periodicitatea transportului acestora la rampa de gunoi;
    7. asigură întreţinerea curăţeniei din curţile şi parcurile spitalului;
    8. asigură procurarea şi distribuţia echipamentului de protecţie şi de lucru al personalului şi ţine evidenţa perioadelor de înlocuire a acestora, conform normativelor legale;
    9. organizează şi asigură paza obiectivelor, bunurilor, valorilor conform legislaţiei în vigoare;
    10. asigură activitatea de întreţinere şi reparaţii a instalaţiilor, utilajelor, clădirilor din spital, precum şi activitatea privind lucrările de reparaţii curente;
    11. întocmeşte dosarele de obiectiv ale clădirilor unităţii şi răspunde de administrarea patrimoniului unităţii;
    12. urmăreşte efectuarea de reparaţii capitale şi de investiţii conform graficului, verificând cantitativ şi calitativ lucrările efectuate de constructori;
    13. avizează nota de fundamentare pentru reparaţii curente şi capitale la construcţii şi instalaţii;
    14. avizează proiectul de reparaţii pentru construcţii şi instalaţii, care se înaintează conducerii spre aprobare;
    15. participă la întocmirea documentaţiei în vederea contractării lucrărilor de reparaţii cu societăţi specializate în construcţii şi instalaţii, conform reglementărilor legale şi urmăreşte executarea lucrărilor de reparaţii sub aspect cantitativ şi calitativ, potrivit clauzelor contractuale;
    16. urmăreşte întocmirea documentaţiilor de recepţie a lucrărilor în conformitate cu prevederile legale;
    17. urmăreşte realizarea remedierilor în termenul de garanţie;
    18. asigură păstrarea arhivelor unităţii conform normelor legale în vigoare;
    19. asigură verificările metrologice şi ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) pentru utilajele şi aparatura din dotare;
    20. ţine evidenţa aparaturii şi dispozitivelor medicale din unitate;
    21. urmăreşte buna funcţionare a aparaturii şi dispozitivelor medicale din unitate;
    22. ia măsuri în vederea emiterii avizelor de funcţionare, pentru aparatura medicală, conform normelor în vigoare;
    23. ţine evidenţa aparatelor supuse verificărilor metrologice (cântare, balanţe, rezervoare de combustibil, etc.) conform normelor în vigoare;
    24. ia măsuri în vederea emiterii Buletinelor de verificare metrologică pentru aparatele mai sus menţionate, de către Biroul Român de Metrologie, emiterea şi reînoirea diverselor autorizaţii, precum: Autorizaţia Sanitară de Funcţionare, Autorizaţia de Mediu, documentele de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
    25. elaborează planul de acţiune pentru situaţii speciale.

    (2) Blocul alimentar are următoarele atribuţii principale:
    a) prepararea hranei în conformitate cu regimul dietetic recomandat;
    b) păstrarea alimentelor în conformitate cu normele igienice;
    c) realizarea periodică a planurilor de diete şi meniuri;
    d) calcularea regimurilor alimentare şi respectarea principiilor alimentare;
    e) luarea probelor din alimente;
    f) asigurarea verificării termenelor de valabilitate ale stocurilor de alimente şi ale celor recepţionate;
    g) repartizarea hranei pacienţilor pe secţii;
    h) respectarea orelor de masă ale pacienţilor;
    i) asigurarea întreţinerii stării igienico-sanitare a spaţiilor de muncă şi a utilajelor;
    j) respectarea normelor PSI;
    k) alte atribuţii specifice.

    (3) Spălătoria, are are următoarele atribuţii principale:
    a) colectarea şi trierea rufăriei murdare aduse din secţiile, laboratoarele şi compartimentele spitalului;
    b) dezinfecţia rufăriei şi inventarului moale;
    c) efectuarea spălării, reparării, călcării şi păstrării întregului echipament şi cazarmament al spitalului;
    d) eliberarea de materiale curate şi în bună stare, în schimbul rufăriei murdare, în cantităţi egale cu cele predate din secţii;
    e) asigurarea întreţinerii stării igienico-sanitare a spaţiilor de muncă şi a utilajelor;
    f) asigurarea integrităţii bunurilor din barem prin desemnarea unei persoane care să răspundă de corecta conservare şi manipulare a întregului inventar;
    g) depozitarea inventarului moale scos din uz;
    h) respectarea normelor PSI;
    i) respectarea circuitelor funcţionale igienico-sanitare, potrivit normelor legale impuse, în ce priveşte manipularea şi transportarea inventarului moale.


    ART. 54
        Birou achiziţii publice, contractare este subordonat managerului şi are în principal următoarele atribuţii:
    1. înregistrează şi direcţionează spre biroul aprovizionare, transport referatele de necesitate în vederea centralizării acestora pentru întocmirea planului anual de achiziţii;
    2. elaborează programul anual al achiziţiilor publice împreună cu biroul aprovizionare transport şi stabileşte gradele de prioritate în achiziţionare, împreună cu managerul instituţiei şi directorul financiar - contabil;
    3. creează, exploatează şi actualizează ori de câte ori este necesar, baza de date privind furnizorii, produsele, serviciile şi lucrările, preţurile practicate;
    4. estimează conform prevederilor legale în vigoare, valoarea contractelor de achiziţii publice, pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv;
    5. definitivează programul anual al achiziţiilor publice şi-l supune avizării directorului financiar - contabil, apoi aprobării managerului instituţiei şi Consiliului de administraţie;
    6. selectează modalitatea de realizare a achiziţiilor publice, respectiv prin achiziţie directă sau, după caz, prin utilizarea uneia dintre procedurile de atribuire: licitaţia deschisă, restrânsă, dialogul competitiv, negocierea, cererea de oferte, concursul de soluţii;
    7. elaborează nota de justificare pentru procedura selectată;
    8. elaborează sau, după caz, coordonează, documentaţia de atribuire a contractelor de achiziţii publice - documentaţia ce cuprinde toate informaţiile legate de obiectul contractului de achiziţie publică şi de procedura de atribuire selectată pentru acesta;
    9. pune la dispoziţia operatorilor economici documentaţia de atribuire, conform modalităţii stabilite de legislaţia în vigoare;
    10. realizează şi transmite spre publicare, cu respectarea termenelor legale, utilizând mijloacele electronice la dispoziţie, anunţurile de intenţie, de participare şi de atribuire către SEAP, după caz, Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, şi către Monitorul Oficial;
    11. primeşte de la Agenţia Naţională Reglementarea Monitorizarea Achiziţiilor Publice, notificările privind invalidarea unor anunţuri, remediază lipsurile sau omisiunile, conform motivaţiei pe care se susţine notificarea în cauză, precum şi acceptul sau refuzul de la derogările solicitate;
    12. răspunde, conform prevederilor legale de desfăşurarea în bune condiţii a corespondenţei (inclusiv respectarea cerinţelor privind înregistrarea documentelor) ce se derulează cu operatorii economici, pe parcursul aplicării procedurilor, în fiecare etapă;
    13. comunică şi transmite datele legate de întregul proces de achiziţii publice, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare;
    14. asigură respectarea regulilor privind evitarea conflictului de interese pe parcursul aplicării procedurii de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi de constituire a comisiilor specifice fiecărui tip de procedură ales;
    15. sesizează conducerii nerespectarea procedurilor de achiziţie din partea comisiilor şi propune măsuri corective;
    16. răspunde de respectarea întocmai a procedurilor de desfăşurare pentru fiecare din procedurile de atribuire selectate şi lansate, împreună cu comisia de licitaţie desemnată;
    17. redactează raportul procedurii de atribuire şi apoi, contractul de achiziţie publică şi îl înaintează spre verificare, avizare şi semnare entităţilor abilitate din cadrul autorităţii contractante;
    18. întocmeşte şi păstrează dosarul achiziţiei publice cu toate documentele aferente conţinute de acesta, specificate conform legislaţiei în vigoare;
    19. participă împreună cu comisia de contestaţii desemnată de către manager, la soluţionarea eventualelor contestaţii privind derularea procedurii de achiziţii publice în cadrul spitalului;
    20. execută orice alte sarcini dispuse de şefii ierarhici superiori, în limita prevederilor legale;
    21. elaborează sau, după caz, coordonează activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire ori, în cazul organizării unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
    22. organizează desfăşurarea licitaţiilor conform reglementărilor legale în vigoare, recepţia bunurilor achiziţionate, precum şi repartiţia acestora către compartimentele solicitante;
    23. participă în comisiile de întocmire, evaluare, negociere şi atribuire a contractelor de achiziţie publică;
    24. îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, conform legislaţiei în vigoare;
    25. aplică şi finalizează procedurile de atribuire;
    26. constituie şi păstrează dosarul achiziţiei publice.


    ART. 55
        Compartimentul juridic este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii:
    1. acordarea asistenţei juridice pentru spital;
    2. avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic şi cele care pot angaja răspunderea patrimonială a spitalului, precum şi orice alte acte care produc efecte juridice;
    3. participarea la negocierea şi încheierea contractelor;
    4. redactarea cererilor de chemare în judecată, de exercitare a căilor de atac;
    5. apărarea intereselor spitalului în faţa organelor administraţiei de stat, a instanţelor judecătoreşti, a altor organe cu caracter jurisdicţional, precum şi în cadrul oricărei proceduri prevăzute de lege;
    6. redactarea opiniilor juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea Spitalului;
    7. preocuparea pentru obţinerea titlurilor executorii şi sesizarea directorului financiar-contabil în vederea luării măsurilor necesare pentru realizarea executării silite a drepturilor de creanţă, iar pentru realizarea altor drepturi sesizarea organelor de executare silită competente;
    8. verificarea legalităţii actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;
    9. participarea alături de alţi membri în comisii de cercetări disciplinare şi alte comisii din cadrul spitalului;
    10. redactarea de documente/acte juridice, la solicitarea membrilor Comitetului director sau a şefilor de secţie/laborator/serviciu/compartiment;
    11. urmărirea, semnalizarea şi transmiterea zilnică organelor de conducere, precum şi serviciilor interesate, a noilor acte normative apărute şi atribuţiile ce le revin din acestea;
    12. contribuirea prin întreaga activitate la asigurarea respectării legii, apărarea proprietăţilor publice şi private a statului aflate în administrarea spitalului, precum şi la buna gospodărire a mijloacelor materiale şi financiare din patrimoniu;
    13. semnalizarea organelor competente a cazurilor de aplicare neuniformă a actelor normative şi când este cazul, face propuneri corespunzătoare;
    14. analizarea împreună cu biroul financiar-contabil, cu compartimentul de audit intern şi cu alte compartimente interesate, a modului în care sunt respectate dispoziţiile legale în desfăşurarea activităţii spitalului, precum şi persoanele şi cauzele care generează prejudicii aduse avutului public sau infracţiuni;
    15. redactarea şi elaborarea contractelor, în general; contractelor de prestări servicii/contractelor de colaborare, cu firme sau persoane fizice, redactarea proceselor verbale ale Consiliului de Administraţie şi ale Comitetului Director, în vederea respectării normelor legale în vigoare;
    16. ţinerea evidenţei actelor normative cu aplicare în sistemul sanitar, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I şi a celor cu caracter general, sau a celor care privesc problemele financiar-contabile ce se regăsesc în activitatea spitalului;
    17. asigurarea, de consultanţă juridică tuturor compartimentelor spitalului;
    18. asigurarea informării personalului, cu privire la actele normative nou apărute, din domeniul de activitate al spitalului;
    19. respectă secretul şi confidenţialitatea activităţii sale, în condiţiile legii;
    20. îndeplineşte orice alte lucrări cu caracter juridic.


    ART. 56
        Compartimentul tehnic este subordonat managerului şi are în principal următoarele atribuţii:
    1. asigură măsurile necesare pentru utilizarea inventarului administrativ-gospodăresc în condiţii de eficienţă maximă;
    2. urmăreşte verificarea la timp şi în bune condiţii a aparaturii şi utilajelor din dotare;
    3. asigură întreţinerea clădirilor şi a instalaţiilor spitalului;
    4. asigură efectuarea lucrărilor de reparaţii curente;
    5. urmăreşte efectuarea lucrărilor de reparaţii şi de investiţii conform graficului, verificând calitativ şi cantitativ executarea lucrărilor de către constructor;
    6. stabileşte cauzele degradării sau distrugerii construcţiilor, instalaţiilor sau utilajelor şi propune măsuri corespunzătoare;
    7. stabileşte necesarul anual de materiale de întreţinere, de construcţii şi de reparaţii clădiri şi instalaţii din Spital;
    8. asigură asistenţa tehnică la recepţionarea aparatelor, utilajelor şi instalaţiilor în conformitate cu metodologia şi competenţele stabilite;
    9. avizează din punct de vedere tehnic propunerile privind casarea aparatelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotare în conformitate cu legile în vigoare;
    10. întocmeşte propunerile de plan anual de aprovizionare cu piese de schimb pentru aparate, utilaje şi instalaţii;
    11. realizează evidenţa exactă a dispozitivelor medicale din dotare;
    12. ia măsurile necesare pentru verificările metrologice ale dispozitivelor medicale;


    ART. 57
        Biroul de informatică este subordonat managerului şi are în principal următoarele atribuţii:
    1. organizează şi monitorizează activitatea de informatică din cadrul spitalului luând toate măsurile necesare pentru derularea acesteia în condiţii optime;
    2. asigură actualizarea site-ului spitalului;
    3. răspunde de colectarea şi transmiterea la termenul solicitat, a situaţiilor ce trebuie comunicate din partea spitalului, în sistem informatic;
    4. asigură întreţinerea şi funcţionarea în bune condiţii a paginii de internet a spitalului;
    5. asigură realizarea instalării, configurării, mentenanţă serverelor de Internet;
    6. monitorizează corespondenţa electronică a spitalului şi o înaintează conducerii, urmând a fi distribuită ulterior compartimentelor interesate;
    7. asigură organizarea, întreţinerea şi actualizarea bazei de date medicale a spitalului, verificarea şi codificarea informaţiilor la intrarea şi ieşirea din această baza de date;
    8. coordonează secţiile şi compartimentele în procesul de culegere a datelor medicale;
    9. colaborează cu Biroul de evaluare şi statistică sanitară, cu care confruntă baza de date medicale;
    10. asigură instalarea softului autorizat pe calculatoarele din dotare la solicitarea şefilor de compartimente şi servicii;
    11. asigură recepţionarea echipamentelor de calcul noi intrate în spital, identificarea şi propunerea spre casare a echipamentelor uzate;
    12. asigură depanare software; întreţinere şi service hardware pentru lege toate calculatoarele din cadrul spitalului;
    13. instruieşte personalul din spital (asistente, registratori, personal TESA şi alte categorii de personal) pentru utilizarea aplicaţiilor şi programelor informatice;
    14. colaborează cu toate compartimentele pe probleme de informatică şi asigură asistenţă în specialitate;
    15. realizează lucrări specifice necesare extinderii/reconfigurării infrastructurii de reţea;
    16. colaborează cu firma contractantă pentru utilizarea datelor din programele informatice pe care le utilizează spitalul, precum şi în vederea actualizării acestora;
    17. menţine în parametrii corespunzători tehnica de calcul din dotarea unităţii (computere, servere, reţea);
    18. răspunde de implementarea hard şi soft a semnăturii digitale la nivelul spitalului;
    19. asigură relaţiile cu prestatorii care execută lucrări şi service specifice activităţii de informatică;
    20. asigură securitatea şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, precum şi a celor cuprinse în bazele de date ale spitalului;
    21. îndeplineşte orice alte dispoziţii stabilite de conducerea spitalului.


    ART. 58
        Compartimentul securitatea muncii, PSI, protecţie civilă şi situaţii de urgenţă este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii principale:
    1. asigură aplicarea şi respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă;
    2. organizează şi conduce activitatea de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire, precum şi de protecţie a muncii;
    3. elaborează instrucţiuni specifice fiecărui loc de muncă, împreună cu responsabilii secţiilor;
    4. participă la evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire la locurile de muncă şi propune măsuri de prevenire corespunzătoare, care vor face parte din planul anual de protecţie a muncii;
    5. verifică dacă noxele se încadrează în limitele de nocivitate admise pentru mediul de muncă;
    6. asigură instruirea şi formarea personalului în probleme de protecţie a muncii;
    7. ţine evidenţa accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale;
    8. întocmeşte şi actualizează planul de protecţie civilă, planul de evacuare, planul de apărare împotriva dezastrelor;
    9. organizează activitatea pentru întocmirea, păstrarea, actualizarea şi aplicarea documentelor;
    10. coordonează împreună cu responsabilul PSI activitatea de prevenire a incendiilor şi instruieşte angajaţii cum să acţioneze în caz de incendiu şi de evacuare a personalului şi bunurilor materiale;
    11. instruieşte pe linie de PSI noii angajaţi şi întocmeşte fişa individuală PSI;
    12. răspunde de încărcarea şi verificarea la scadenţă a stingătoarelor;
    13. verifică starea de întreţinere, dotarea şi starea de exploatare a hidranţilor;
    14. reactualizează lista cu substanţe periculoase şi toxice;
    15. participă la întocmirea Planului de intervenţie în caz de calamităţi naturale, inundaţii, catastrofe;
    16. se preocupă de obţinerea autorizaţiilor PSI;
    17. se preocupă de obţinerea Autorizaţiei de mediu a spitalului;
    18. întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de echipamente de protecţie şi alte materiale specifice sectorului de activitate.


    ART. 59
        Compartimentul de audit intern este subordonat managerului şi are următoarele atribuţii:
    1. elaborează proiectul planului multianual de audit public intern, de regulă pe o perioadă de 3 ani şi pe baza acestuia, proiectul planului anual de audit public intern;
    2. efectuează activităţi de audit public intern pentru a evalua dacă sistemele de management financiar şi control ale unităţii sanitare publice sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţă şi eficacitate;
    3. auditează, cel puţin o dată la 3 ani, fără a se limita la acestea, următoarele:
    a) activităţile financiare sau cu implicaţii financiare desfăşurate de spital din momentul constituirii angajamentelor până la utilizarea fondurilor de către beneficiarii finali, inclusiv a fondurilor provenite din finanţare externă;
    b) plăţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv din fondurile comunitare;
    c) administrarea patrimoniului, precum şi vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului;
    d) concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului;
    e) constituirea veniturilor publice;
    f) alocarea creditelor bugetare;
    g) sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
    h) sistemul de luare a deciziilor;
    i) sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
    j) sistemele informatice;
    k) activitatea de achiziţii publice.

    4. informează şeful structurii de audit din cadrul Ministerului Sănătăţii despre recomandările neînsuşite şi neimplementate de către managerul spitalului, precum şi despre consecinţele acestora;
    5. raportează periodic asupra constatărilor, concluziilor şi recomandărilor rezultate din activităţile de audit;
    6. elaborează raportul anual al activităţii de audit public intern şi îl înaintează, în termenul prevăzut de legislaţia specifică, către structura de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii;
    7. în cazul identificării unor iregularităţi sau posibile prejudicii, raportează imediat conducătorului spitalului;
    8. asigură consilierea managerului;
    9. respectă normele, instrucţiunile, precum şi Codul privind conduita etică în cadrul compartimentului de audit public intern şi poate iniţia măsurile corective necesare, în cooperare cu managerul;
    10. efectuează, cu aprobarea conducerii spitalului, misiuni de audit ad-hoc, considerate misiuni de audit public intern cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual de audit public intern;
    11. respectă şi asigură confidenţialitatea datelor, a informaţiilor şi a documentelor utilizate în conformitate cu normele legale în vigoare;
    12. asigură arhivarea atât fizică cât şi electronică a documentelor din domeniul de activitate conform actelor normative în vigoare;
    13. îndeplineşte alte atribuţii încredinţate de conducerea spitalului, în domeniul de competenţă, în condiţiile şi cu respectarea cadrului legal în vigoare;
    14. elaborează programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii auditului intern, care să permită un control continuu al eficacităţii acestuia.


    CAP. V
    CONSILIILE ŞI COMISIILE DIN CADRUL SPITALULUI
    ART. 60
        În cadrul spitalului funcţionează conform prevederilor legale în vigoare, următoarele consilii, comitete şi comisii:
    1. Consiliul medical
    2. Consiliul etic
    3. Comisia medicamentului;
    4. Comitetul de securitate şi sănătate în muncă
    5. Comisia nucleului de calitate
    6. Comisia de evaluare a ofertelor
    7. Comisia de disciplină
    8. Comisia de angajare şi promovare a salariaţilor
    9. Comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru angajări şi promovări
    10. Comisia pentru probleme de apărare
    11. Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
    12. Comisia de analiză a cazurilor de pacienţi clasificate în sistem Diagnosis Related Groups - DRG
    13. Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare a implementării şi dezvoltării sistemului de control intern managerial al spitalului


    ART. 61
    (1) Consiliul medical este organizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (2) Consiliul medical este alcătuit din şefii de secţii, de laboratoare, farmacistul-şef, asistentul medical şef pe unitate, iar directorul medical este preşedintele acestui consiliu.
    (3) Principalele atribuţii ale consiliului medical, conform prevederilor legale în vigoare, sunt următoarele:
    1. îmbunătăţirea standardelor clinice şi a modelelor de practică în scopul acordării de servicii medicale de calitate în scopul creşterii gradului de satisfacţie a pacienţilor;
    2. monitorizarea şi evaluarea activităţii medicale desfăşurate în spital în scopul creşterii performanţelor profesionale şi utilizării eficiente a resurselor alocate;
    3. evaluarea necesarului de servicii medicale ale populaţiei deservite de spital;
    4. face propuneri pentru elaborarea:
    a) planului de dezvoltare a spitalului
    b) planului anual de furnizare de servicii medicale al spitalului;
    c) planului anual de achiziţii publice, cu privire la achiziţia de aparatură şi echipamente medicale, medicamente şi materiale sanitare;

    5. face propuneri comitetului director în vederea elaborării bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului;
    6. participă la elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare al spitalului, precum şi a regulamentului intern al unităţii;
    7. desfăşoară activitate de evaluare şi monitorizare a calităţii şi eficienţei activităţilor medicale desfăşurate în spital, inclusiv evaluarea satisfacţiei pacienţilor care beneficiază de servicii în cadrul spitalului sau în ambulatoriul acestuia;
    8. monitorizează principalii indicatori de performanţă în activitatea medicală;
    9. contribuie la prevenirea şi controlul infecţiilor nozocomiale;
    10. stabileşte reguli privind activitatea profesională, protocoalele de practică medicală la nivelul spitalului şi răspunde de aplicarea şi respectarea acestora;
    11. elaborează planul anual de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale furnizate de spital, pe care îl supune spre aprobare managerului;
    12. înaintează managerului propuneri cu caracter organizatoric pentru îmbunătăţirea activităţilor medicale desfăşurate la nivelul spitalului;
    13. evaluează necesarul de personal medical al fiecărei secţii/laborator şi face propuneri comitetului director pentru elaborarea strategiei de personal a spitalului;
    14. evaluează necesarul liniilor de gardă şi face propuneri managerului cu privire la structura şi numărul acestora la nivelul spitalului, după caz;
    15. participă la stabilirea fişelor posturilor personalului medical angajat;
    16. înaintează managerului propuneri pentru elaborarea planului de formare şi perfecţionare continuă a personalului medico-sanitar;
    17. face propuneri şi monitorizează desfăşurarea activităţilor de educaţie medicală desfăşurata la nivelul spitalului, în colaborare cu instituţiile acreditate;
    18. reprezintă spitalul în relaţiile cu organizaţii profesionale din ţară şi din străinătate şi facilitează accesul personalului medical la informaţii medicale de ultimă oră;
    19. asigură respectarea normelor de etică profesională şi deontologie medicală la nivelul spitalului, colaborând cu Colegiul Medicilor din România;
    20. răspunde de acreditarea personalului medical al spitalului şi de acreditarea activităţilor medicale desfăşurate în spital, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    21. analizează şi ia decizii în situaţia existenţei unor cazuri medicale deosebite (de exemplu, cazuri foarte complicate care necesită o durată de spitalizare mult prelungită, morţi subite etc.);
    22. participă, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale în caz de dezastre, epidemii şi în alte situaţii speciale;
    23. stabileşte coordonatele principale privind consumul medicamentelor la nivelul spitalului, în vederea unei utilizări judicioase a fondurilor spitalului, prevenirii polipragmaziei şi a rezistenţei la medicamente;
    24. verifică modul în care medicul şef de gardă pe spital respectă obligaţia ce îi revine cu privire la controlul calităţii hranei (organoleptic, cantitativ,calitativ) acordate la bolnavii internaţi;
    25. supervizează respectarea prevederilor în vigoare, referitoare la documentaţia medicală a pacienţilor trataţi, asigurarea confidenţialităţii datelor medicale, constituirea arhivei spitalului;
    26. avizează utilizarea bazei de date medicale a spitalului pentru activităţi de cercetare medicală, în condiţiile legii;
    27. analizează şi soluţionează sugestiile, sesizările şi reclamaţiile pacienţilor trataţi în spital, referitoare la activitatea medicală a spitalului;
    28. elaborează raportul anual de activitate medicală a spitalului, conform legii;
    29. alte atribuţii stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.


    ART. 62
    (1) Consiliul etic, potrivit prevederilor legale în vigoare, are în principal următoarele atribuţii:
    1. promovează valorile etice medicale şi organizaţionale în rândul personalului din spital;
    2. identifică şi analizează vulnerabilităţile etice şi propune managerului măsuri corespunzătoare;
    3. sesizează Colegiul Medicilor ori de câte ori consideră că aspectele unei speţe pot face obiectul unei situaţii de malpraxis;
    4. analizează şi avizează Regulamentul de Ordine Interioară al spitalului;
    5. formulează punct de vedere etic consultativ, analizează situaţiile de dubiu, etic, primeşte sesizări în vederea soluţionării acestora, emite avize de etică referitoare la incidentele de etică semnalate, emite hotărâri cu caracter general privind etica;
    6. comunică avizul etic: managerului, Compartimentului de Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii precum şi petentului. Managerul poartă răspunderea punerii în aplicare a soluţiilor stabilite de avizul etic;
    7. întocmeşte conţinutul comunicărilor adresate petenţilor, ca răspuns la sesizările acestora;
    8. analizează rezultatele centralizării chestionarelor de satisfacţie a pacienţilor.
    9. sesizează organele abilitate ale statului, atunci când consideră că aspectele dintr-o speţă pot face obiectul unei infracţiuni;

    (2) Consiliul etic se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la sesizarea unui pacient/aparţinător al acestuia, a managerului, a preşedintelui consiliului de etică, sau a cel puţin 4 dintre membrii acestuia.
    (3) Consiliul etic poate solicita documente şi informaţii în legătură cu cauza supusă analizei şi poate invita la şedinţele sale persoane care pot să contribuie la soluţionarea speţei prezentate.

    ART. 63
    (1) Comisia medicamentului, potrivit prevederilor legale în vigoare, are în principal, următoarele atribuţii:
    1. stabileşte priorităţile în ce priveşte politica de achiziţii de medicamente şi materiale sanitare şi face propuneri consiliului medical, în vederea aprobării listei de medicamente necesare desfăşurării activităţii medicale;
    2. stabileşte coordonatele principale privind consumul de medicamente şi materiale sanitare la nivelul spitalului, în vederea unei utilizări judicioase a fondurilor spitalului, prevenirii polipracmaziei şi a rezistenţei la medicamente;
    3. asigură stabilirea unei liste de medicamente de bază, obligatorii, care să fie în permanenţă accesibile în farmacia spitalului, specifice fiecărei secţii, precum şi stabilirea listei de medicamente care se achiziţionează în mod facultativ, în cazuri bine documentate medical, pe bază de referat;
    4. verifică în permanenţă stocul de medicamente de bază pentru a preveni disfuncţionalităţile în activitatea medicală;
    5. asigură detectarea precoce a reacţiilor adverse şi a interacţiunii produselor medicamentoase şi monitorizează frecvenţa acestor reacţii adverse;
    6. identifică factorii de risc şi mecanismele fundamentale ale reacţiilor adverse;
    7. analizează şi difuzează informaţiile necesare prescrierii corecte de medicamente;
    8. asigură utilizarea raţională şi în siguranţă a produselor medicamentoase;
    9. înaintează Consiliului medical propuneri pentru întocmirea /introducerea în planul anual de achiziţii publice de medicamente şi materiale sanitare a necesarului fundamentat în urma evaluării şi analizei cazuisticii.

    (2) Componenţa comisiei este stabilită prin act administrativ al managerului şi este formată din directorul medical, medicii din cadrul spitalului şi farmacist.

    ART. 64
    (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă, potrivit prevederilor legale în vigoare, are următoarele atribuţii:
    1. analizează şi face propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie a muncii;
    2. aprobă programul anual de securitate şi sănătate în muncă;
    3. urmăreşte aplicarea acestui program, inclusiv alocarea mijloacelor necesare realizării prevederilor lui şi eficienţa acestora din punct de vedere al îmbunătăţirii condiţiilor de muncă;
    4. urmăreşte modul în care se aplică şi se respectă reglementările legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, măsurile dispuse de inspectorul de muncă şi inspectorii sanitari;
    5. analizează introducerea de noi tehnologii, alegerea echipamentelor, luând în considerare consecinţele asupra securităţii şi sănătăţii, lucrătorilor şi face propuneri în situaţia constatării anumitor deficienţe;
    6. analizează alegerea, cumpărarea, întreţinerea şi utilizarea echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală;
    7. analizează factorii de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională, existenţi la locurile de muncă;
    8. propune măsuri de amenajare a locurilor de muncă, ţinând seama de prezenţa grupurilor sensibile la riscuri specifice;
    9. analizează propunerile lucrătorilor privind prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale, precum şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi propune introducerea acestora în planul de prevenire şi protecţie;
    10. efectuează cercetări proprii asupra accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale;
    11. efectuează inspecţii proprii privind aplicarea şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi face un raport scris privind constatările făcute;
    12. informează inspectoratele de protecţie a muncii despre starea protecţiei muncii în propria unitate;
    13. verifică aplicarea normativului-cadru de acordare şi utilizare a echipamentului individual de protecţie, ţinând seama de factorii de risc identificaţi;
    14. dezbate raportul, scris, prezentat de către conducătorul spitalului, cel puţin o dată pe an, cu privire la situaţia securităţii şi sănătăţii în muncă, acţiunile care au fost întreprinse şi eficienţa acestora în anul încheiat, precum şi programul de protecţie a muncii pentru anul următor; un exemplar din acest raport trebuie prezentat inspectoratului teritorial de protecţie a muncii;
    15. verifică reintegrarea sau menţinerea în muncă a salariaţilor care au suferit accidente de muncă ce au avut ca efect diminuarea capacităţii de muncă.

    (2) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din reprezentanţii lucrătorilor/salariaţilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, pe de o parte, şi reprezentanţii angajatorului, pe de altă parte.

    ART. 65
    Comisia nucleului de calitate
    (1) Comisia nucleului de calitate are sarcina de a asigura monitorizarea internă a calităţii serviciilor medicale furnizate, prin urmărirea respectării criteriilor de calitate şi prin analiza şi raportarea indicatorilor de calitate.
    (2) Potrivit prevederilor legale în vigoare, atribuţiile comisiei nucleului de calitate, sunt următoarele:
    a) implementează măsuri organizatorice privind îmbunătăţirea calităţii actului medical, a condiţiilor de cazare, igienă şi alimentaţie;
    b) desfăşoară activitate de evaluare şi monitorizare a calităţii şi eficienţei activităţilor medicale desfăşurate în spital;
    c) evaluează satisfacţia pacienţilor care beneficiază de servicii în cadrul spitalului sau în ambulatoriul acestuia;
    d) analizează rata de utilizare a paturilor la nivel de secţie şi pe întreg spitalul;
    e) analizează corectitudinea completării documentelor medicale justificative cerute de lege şi existenţa lor;
    f) monitorizează principalii indicatori de performanţă în activitatea medicală;
    g) desfăşoară activităţi de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale, analizează numărul acestor infecţii şi evaluează factorii de risc.


    ART. 66
    Comisia de evaluare a ofertelor
    (1) Are obligaţia de a analiza şi de a verifica fiecare ofertă atât din punct de vedere al elementelor tehnice propuse, cât şi din punct de vedere al aspectelor financiare pe care le implică.
    (2) Atribuţiile comisiei de evaluare a ofertelor, potrivit prevederilor legale în vigoare, sunt următoarele:
    a) deschiderea ofertelor şi, după caz, a altor documente care însoţesc oferta;
    b) verificarea îndeplinirii criteriilor de calificare de către ofertanţi/candidaţi, în cazul în care acestea au fost solicitate prin documentaţia de atribuire;
    c) realizarea selecţiei/preselecţiei candidaţilor, dacă este cazul;
    d) realizarea dialogului cu operatorii economici, în cazul aplicării procedurii de dialog competitiv;
    e) realizarea negocierilor cu operatorii economici, în cazul aplicării procedurilor de negociere;
    f) verificarea propunerilor tehnice prezentate de ofertanţi, din punctul de vedere al modului în care acestea corespund cerinţelor minime din caietul de sarcini sau din documentaţia descriptivă;
    g) verificarea propunerilor financiare prezentate de ofertanţi, din punctul de vedere al încadrării în fondurile care pot fi disponibilizate pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică;
    h) stabilirea ofertelor inacceptabile sau neconforme şi a motivelor care stau la baza încadrării ofertelor respective în această categorie;
    i) stabilirea ofertelor admisibile;
    j) aplicarea criteriului de atribuire, astfel cum a fost prevăzut în documentaţia de atribuire, şi stabilirea ofertei/ofertelor câştigătoare;
    k) în cazuri justificate, conform prevederilor legale, elaborarea unei propuneri de anulare a procedurii de atribuire;
    l) elaborarea raportului procedurii de atribuire, astfel cum acesta este prevăzut legal;


    ART. 67
    (1) Comisia de disciplină funcţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Componenţa comisiei de disciplină este stabilită prin act administrativ al managerului.
    (2) Comisia de disciplină îşi exercită atribuţiile, conform legislaţiei în vigoare, soluţionând cazurile de nerespectare a regulilor de disciplină, a obligaţiilor de serviciu, precum şi a normelor şi dispoziţiilor interne ale spitalului.
    (3) Atribuţiile Comisiei de disciplină sunt următoarele:
    1. convoacă în scris, salariatul care a săvârşit abaterea disciplinară notificată de şeful secţiei/compartimentului în care acesta lucrează, precizând obiectul notificării, data, ora şi locul întrevederii;
    2. asigură salariatului dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi analizează probele şi motivaţiile pe care acesta le consideră necesare în apărarea sa;
    3. efectuează cercetarea disciplinară prealabilă;
    4. stabileşte împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
    5. analizează gradul de vinovăţie a salariatului şi consecinţele abaterii disciplinare;
    6. verifică eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de salariat;
    7. analizează încălcarea prevederilor regulamentului intern;
    8. propune sancţiunea ce urmează a fi aplicată;
    9. întocmeşte proces-verbal cu constatările făcute în timpul cercetării disciplinare prealabile şi îl înaintează managerului pentru a dispune aplicarea sancţiunii disciplinare.


    ART. 68
    (1) Comisia de angajare şi promovare a salariaţilor funcţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Componenţa comisiei este stabilită prin act administrativ al managerului.
    (2) Comisia de angajare şi promovare a salariaţilor are următoarele atribuţii principale:
    1. selectează dosarele de concurs/examen ale candidaţilor;
    2. stabileşte subiectele pentru proba scrisă;
    3. stabileşte planul probei practice şi realizează proba practică;
    4. stabileşte planul interviului şi realizează interviul;
    5. notează pentru fiecare candidat proba scrisă şi/sau proba practică şi interviul;
    6. transmite secretariatului comisiei rezultatele concursului/examenului pentru a fi comunicate candidaţilor;
    7. semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei după fiecare etapă de concurs, precum şi raportul final al concursului.


    ART. 69
    (1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru angajări şi promovări are următoarele atribuţii principale:
    1. soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la selecţia dosarelor şi cu privire la notarea fiecărei probe a concursului/examenului;
    2. transmit secretariatului comisiei rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.

    (2) Comisia de soluţionare a contestaţiilor funcţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Componenţa comisiei este stabilită prin act administrativ al managerului.

    ART. 70
        Comisia pentru probleme de apărare are următoarele atribuţii:
    1. organizează, coordonează şi îndrumă activităţile referitoare la pregătirea pentru apărare ce se desfăşoară în cadrul instituţiei, potrivit legii;
    2. stabileşte măsurile tehnico-organizatorice pentru instituţie în caz de mobilizare şi responsabilităţile ce revin compartimentelor funcţionale ale acesteia;
    3. elaborează şi actualizează documentele de mobilizare;
    4. controlează întreaga pregătire de mobilizare;
    5. analizează anual stadiul pregătirii de mobilizare şi stabileşte măsurile necesare pentru îmbunătăţirea acesteia.


    ART. 71
        Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, are în principal, următoarele atribuţii:
    1. analizează modul de implementare şi derulare, la nivel de spital, a activităţilor cuprinse în planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi stabileşte măsuri de îmbunătăţire a acestuia;
    2. face propuneri comitetului director al spitalului, cu privire la iniţierea unor activităţi complementare de prevenţie sau limitare cu caracter de urgenţă, în cazul unor situaţii de risc sau al unui focar de infecţie asociată asistenţei medicale.


    ART. 72
        Comisia de analiză a cazurilor de pacienţi clasificate în sistem Diagnosis Related Groups (DRG) are în principal, următoarele atribuţii:
    1. Analizează corectitudinea codificării cazurilor de diagnostic medical în sistem Diagnosis Related Groups;
    2. Urmăreşte indicele de concordanţă între diagnosticul la internare cu diagnosticul la externare;
    3. Implementează, sistematizează şi evaluează măsurile luate pentru creşterea numărului cazurilor care beneficiază de spitalizare de zi, în conformitate cu prevederile legale aplicabile;
    4. Analizează cazurile nevalidate şi le retransmite în secţiile de unde provin, pentru a fi remediate deficienţele constatate în vederea raportării acestora spre revalidare;
    5. Instruieşte permanent personalul medical implicat în codificarea în sistem Diagnosis Related Groups;
    6. Prezintă periodic conducerii spitalului, informări privind concluziile analizelor făcute şi propuneri de îmbunătăţire a activităţii.


    ART. 73
        Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare a implementării şi dezvoltării sistemului de control intern managerial al spitalului are în principal, următoarele atribuţii:
    1. Analizează şi avizează Programul anual de dezvoltare a sistemului de control intern managerial al spitalului;
    2. Urmăreşte respectarea termenelor din Programul dezvoltare;
    3. Analizează şi avizează Planul strategic al spitalului;
    4. Analizează, avizează şi propune spre aprobare obiectivele generale şi specifice ale Spitalului de Recuperare Borşa;
    5. Identifică şi prioritizează riscurile semnificative care pot altera obiectivele generale şi elaborează politica de gestionare a acestor riscuri;
    6. Stabileşte indicatorii de performanţă pentru obiectivele specifice în vederea evaluării acestora;
    7. Elaborează proiectul de Raport asupra sistemului de control intern/managerial, la sfârşitul fiecărui an.


    CAP. VI
    FINANŢAREA SPITALULUI
    ART. 74
        În conformitate cu prevederile legale în vigoare, spitalul este finanţat integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii.

    ART. 75
        Contractul de furnizare de servicii medicale al spitalului cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş reprezintă sursa principală a veniturilor în cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului şi se negociază de către manager cu conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, în funcţie de indicatorii stabiliţi în Contractul de furnizare de servicii medicale.

    ART. 76
    (1) Spitalul poate primi sume de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii pentru:
    a) desfăşurarea activităţilor cuprinse în programele naţionale de sănătate;
    b) dotarea cu echipamente medicale, în condiţiile legii;
    c) expertizarea, transformarea şi consolidarea construcţiilor grav afectate de seisme şi de alte cazuri de forţă majoră;
    d) modernizarea, transformarea şi extinderea construcţiilor existente, precum şi efectuarea de reparaţii capitale;
    e) finanţarea activităţilor din cabinetul de planning familial, TBC, programe pentru distrofici, drepturi de personal pentru rezidenţi;

    (2) Spitalul poate realiza venituri suplimentare din:
    a) donaţii şi sponsorizări;
    b) legate;
    c) asocieri investiţionale în domenii medicale ori de cercetare medicală;
    d) închirierea unor spaţii medicale, echipamente sau aparatură medicală către alţi furnizori de servicii medicale, în condiţiile legii;
    e) contracte privind furnizarea de servicii medicale încheiate cu Casele de asigurări private sau cu operatori economici;
    f) servicii medicale, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cererea unor terţi;
    g) servicii de asistenţă medicală la domiciliu, acordate la cererea pacienţilor sau, după caz, în baza unui contract de furnizare de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate;
    h) alte surse, conform legii.

    (3) Bugetele locale participă la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.
        Spitalul monitorizează lunar execuţia bugetară, urmărind realizarea veniturilor şi efectuarea cheltuielilor în limita bugetului aprobat.


    ART. 77
    (1) Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului se elaborează de către comitetul director pe baza propunerilor fundamentate ale conducătorilor secţiilor şi compartimentelor din structura spitalului, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului se aprobă de ordonatorul de credite ierarhic superior, la propunerea managerului spitalului şi cu viza consiliului de administraţie a unităţii.
    (3) Bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului public se repartizează pe secţiile şi compartimentele din structura spitalului.
    (4) Execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pe secţii şi compartimente se monitorizează lunar de către şefii secţiilor şi compartimentelor din structura spitalului, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (5) Execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se raportează lunar, respectiv trimestrial, Ministerului Sănătăţii.
    (6) Controlul asupra activităţii financiare a spitalului public se face, în condiţiile legii, de Curtea de Conturi, Ministerul Sănătăţii sau de alte organe abilitate prin lege.

    ART. 78
        Decontarea contravalorii serviciilor medicale contractate se face conform contractului de furnizare de servicii medicale, pe bază de documente justificative, în funcţie de realizarea acestora, cu respectarea prevederilor legale în vigoare ale contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

    CAP. VII
    DISPOZIŢII FINALE
    ART. 79
    (1) Toate categoriile de personal din spital au obligaţia de a respecta regulamentul de organizare şi funcţionare al spitalului.
    (2) Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa tuturor salariaţilor pe bază de semnătură, după aprobarea acestuia prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (3) Prevederile prezentului regulament se aplică şi pentru:
    a) personalul încadrat într-o altă unitate care efectuează stagii de pregătire profesională, cursuri de perfecţionare, specializare;
    b) bolnavii internaţi în secţiile cu paturi sau trataţi în sistem ambulatoriu, precum şi familiile sau rudele acestora ori vizitatori;
    c) firmele care asigură diverse servicii în incinta spitalului şi care, în afara atribuţiilor şi clauzelor prevăzute în contractele încheiate între părţi, au obligaţia de a respecta prezentul regulament referitor la curăţenia şi circuitele spitalului, integritatea bunurilor din patrimoniul spitalului, cu care intră în contact.


    ART. 80
        Secţiile, laboratoarele, serviciile, compartimentele din cadrul spitalului au obligaţia elaborării şi respectării procedurilor operaţionale specifice activităţilor desfăşurate în cadrul acestuia.

    ART. 81
        Prezentul regulament de organizare şi funcţionare al spitalului se completează cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 82
        Orice modificare sau completare a prezentului regulament se face cu avizul consiliului de administraţie şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.


                                       -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016