Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 22 noiembrie 2023  de organizare şi funcţionare a programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 22 noiembrie 2023 de organizare şi funcţionare a programului "Gala Cercetării Româneşti"

EMITENT: Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1098 din 6 decembrie 2023
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 21.382 din 22 noiembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.098 din 6 decembrie 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Gala Cercetării Româneşti, denumită în continuare Gala, este un program dedicat premierii unor realizări deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 526/2023 privind aprobarea programului „Gala Cercetării Româneşti“, cu modificările ulterioare.
    (2) Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID, organizează Gala anual, la data şi locul stabilite prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
    (3) Gala se derulează conform prevederilor prezentului regulament de organizare şi funcţionare, denumit în continuare Regulamentul Galei.
    (4) MCID are dreptul de a modifica Regulamentul în situaţii excepţionale, dar nu în timpul desfăşurării Galei. Modificările sunt anunţate pe site-ul MCID, https://www.mcid.gov.ro/, în cadrul paginii dedicate Galei.
    (5) Regulamentul Galei este disponibil pe site-ul MCID, în cadrul paginii dedicate Galei.
    (6) MCID îşi rezervă dreptul de a folosi în materialele de promovare a Galei următoarele informaţii: numele participanţilor, informaţiile, fotografiile sau alte materiale incluse în cererile de premiere.
    (7) MCID nu are obligaţia de a proteja confidenţialitatea informaţiilor conţinute în cererile de premiere, cu excepţia datelor de contact.

    CAP. II
    Drepturile şi obligaţiile candidaţilor şi ale MCID
    ART. 2
    (1) Candidaţii au următoarele drepturi:
    a) să se înscrie în programul Galei fără a li se percepe niciun fel de taxe;
    b) să promoveze/să disemineze participarea la Gală, precum şi distincţiile obţinute, utilizând orice canal de comunicare.

    (2) Titularii au dreptul să poarte însemnul Galei în cadrul tuturor evenimentelor tehnico-ştiinţifice internaţionale la care participă, în scopul promovării imaginii programului şi a culturii de cercetare naţională.

    ART. 3
    Candidaţii au următoarele obligaţii:
    a) să respecte prezentul regulament şi deciziile comisiei de evaluare independentă;
    b) să nu angajeze numele Galei, al MCID sau al partenerilor acestuia în contexte defăimătoare, care pot aduce prejudicii imaginii Galei şi organizatorilor săi;
    c) să pună la dispoziţia MCID, dacă este cazul, documente suplimentare care să detalieze informaţiile din cererea de premiere;
    d) să colaboreze, dacă este cazul, cu MCID în vederea elaborării unor materiale şi documente legate de Gală.


    ART. 4
    MCID are următoarele drepturi:
    a) să coordoneze organizarea Galei;
    b) să atragă parteneri în organizarea Galei şi/sau decernarea premiilor;
    c) să promoveze organizarea Galei, utilizând orice canal de comunicare.


    ART. 5
    MCID are următoarele obligaţii:
    a) să asigure tuturor candidaţilor dreptul la o selectare şi evaluare calitativă corecte;
    b) să asigure vizibilitate Galei şi partenerilor;
    c) să colaboreze cu candidaţii în vederea clarificării oricăror detalii privind cererea de premiere, necesare pentru asigurarea unei selecţii corecte a premianţilor.


    CAP. III
    Înscrierea cererilor de premiere la Gală
    ART. 6
    (1) Candidatul poate formula şi depune o singură cerere de premiere, prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul regulament, aferentă unui domeniu ştiinţific dintre cele prevăzute la art. 15 alin. (1), individual sau pentru o echipă de cercetare.
    (2) Cererile se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail: galacercetarii@mcid.gov.ro.

    ART. 7
    (1) Se acordă un singur premiu pentru fiecare domeniu ştiinţific de premiere dintre cele prevăzute la art. 15 alin. (1) candidatului declarat câştigător, fie el candidat „individual“ sau candidat „echipă de cercetare“, după caz.
    (2) Candidatul „individual“ este o persoană care candidează individual pentru un domeniu ştiinţific dintre cele prevăzute la art. 15 alin. (1).
    (3) Candidatul „echipă de cercetare“ este o echipă de cercetare alcătuită din mai multe persoane, care candidează pentru un domeniu ştiinţific dintre cele prevăzute la art. 15 alin. (1), cererea fiind depusă de către liderul echipei.
    (4) În cazul premiului acordat candidatului „echipă de cercetare“, valoarea acestuia se împarte în mod egal membrilor echipei.
    (5) Premiile reprezintă venituri impozabile şi se impozitează conform legii.

    ART. 8
    (1) Cererile de premiere sunt înscrise în programul Galei sub forma unui document unic, prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    (2) Cererea de premiere este depusă în format .pdf neprotejat, este redactată în limba engleză [prin excepţie, redactarea se poate face în limba română pentru cererile din domeniul ştiinţific prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. i)] şi conţine următoarele informaţii:
    a) o descriere a activităţii ştiinţifice, care cuprinde cel puţin următoarele elemente:
    (i) contribuţiile ştiinţifice remarcabile din ultimii 5 ani ale candidatului, impactul lor şi aplicaţiile concrete ale acestora în economie şi/sau societate;
    (ii) premiul şi categoria pentru care candidează;

    b) curriculum vitae narativ al candidatului „individual“ sau al fiecărui membru al echipei de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“, din care să reiasă rezultatele activităţii de cercetare din ultimii 5 ani şi celelalte elemente menţionate în anexa nr. 2 la prezentul regulament - Fişa de selectare şi anexa nr. 3 la prezentul regulament - Fişa de evaluare calitativă, în baza cărora se realizează selectarea şi evaluarea calitativă a cererilor;
    c) lista publicaţiilor candidatului „individual“ sau ale fiecărui membru al echipei de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“, cu evidenţierea publicaţiilor relevante ale candidatului în ultimii 5 ani şi a publicaţiilor comune ale membrilor unei echipe de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“. Se menţionează şi un link al paginii web unde se regăsesc publicaţiile candidatului.

    (3) Candidaţii depun o declaraţie privind prelucrarea datelor cu caracter personal, conform modelului din anexa nr. 5.
    (4) Etapele de înscriere a cererilor de premiere, selecţia premianţilor şi anunţarea câştigătorilor se desfăşoară conform calendarului Galei.
    (5) Calendarul Galei se aprobă anual prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării şi este publicat pe site-ul MCID, în cadrul paginii dedicate Galei.

    CAP. IV
    Desfăşurarea procesului de selecţie
    ART. 9
    (1) Selecţia premianţilor Galei se realizează în baza unei proceduri de evaluare a cererilor de premiere, desfăşurată în două etape:
    a) selectarea cererilor de premiere în vederea evaluării calitative a acestora, denumită în continuare selectarea - prima etapă;
    b) evaluarea calitativă a cererilor de premiere care au depăşit etapa de selectare - a doua etapă.

    (2) Selecţia premianţilor se realizează de către o comisie de evaluare independentă, constituită din comisia de selectare, care are rolul de a coordona etapa de selectare, şi din comisia de evaluare calitativă, care are rolul de a coordona etapa de evaluare calitativă, membrii acestora fiind numiţi anual prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
    (3) Cele două etape de selecţie prevăzute la alin. (1) sunt precedate de verificarea administrativă a criteriilor de eligibilitate reglementate la art. 13.
    (4) Prima etapă este îndeplinită de către comisia de selectare formată din 9 membri, astfel: un membru este reprezentant al MCID, 2 membri sunt propuşi de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), 2 membri sunt propuşi de către Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (CCCDI), 2 membri sunt propuşi de către Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) şi 2 membri sunt propuşi de către Prezidiul Academiei Române (AR).
    (5) Preşedintele comisiei de selectare este reprezentantul MCID.
    (6) Cvorumul pentru derularea lucrărilor comisiei de selectare este de 5 membri.
    (7) Comisia de selectare decide cu votul majorităţii membrilor prezenţi la şedinţă.
    (8) A doua etapă a selecţiei premianţilor Galei este îndeplinită de către comisia de evaluare calitativă, formată din preşedinte şi membrii comisiei, numiţi prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării la propunerile CNCS, CCCDI, CNR şi AR, astfel încât din comisia de evaluare calitativă să facă parte câte cel puţin 3 membri cu expertiză în fiecare dintre domeniile ştiinţifice prevăzute în cadrul fiecărui panel, astfel cum se regăsesc acestea la art. 15 alin. (2).
    (9) Comisia de evaluare calitativă este formată din experţi evaluatori din ţară şi străinătate.
    (10) Membrii comisiei de evaluare calitativă completează o declaraţie pe propria răspundere privind confidenţialitatea, imparţialitatea şi competenţa în domeniul panelului din care fac parte, conform modelului din anexa nr. 4 la prezentul regulament.
    (11) Fiecare expert evaluator se angajează să informeze MCID, în scris, în orice moment pe parcursul procesului de evaluare calitativă despre orice situaţie privitoare la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (10) sau despre aflarea în orice conflict de interese în raport cu cererea de premiere pe care o evaluează.
    (12) În situaţia în care un membru al comisiei de evaluare calitativă se află în conflict de interese în raport cu o cerere de premiere depusă, acesta nu participă la evaluarea respectivei cereri şi nu decide în cazul respectiv.
    (13) Conflictul de interese există dacă expertul evaluator se află în una dintre următoarele situaţii, în raport cu candidatul individual şi/sau cu membrii echipei de cercetare:
    a) a fost implicat în pregătirea cererii de premiere;
    b) are beneficii directe dacă cererea de premiere este premiată;
    c) are o relaţie de afinitate sau rudenie până la gradul III cu candidatul individual sau cu unul dintre membrii echipei de cercetare;
    d) este angajat sau în ultimii 3 ani a fost angajat al instituţiei de la care provine candidatul individual sau unul dintre membrii echipei de cercetare;
    e) a fost coautor al unei lucrări ştiinţifice (articol, brevet, carte) publicate de candidatul individual sau de unul dintre membrii echipei de cercetare, în ultimii 5 ani;
    f) a fost coordonatorul tezei de doctorat a candidatului individual sau a unuia dintre membrii echipei de cercetare;
    g) are afiliere sau un transfer în aşteptare la orice departament/centru de cercetare al instituţiei de la care provine candidatul individual sau unul dintre membrii echipei de cercetare;
    h) se află într-un conflict ştiinţific sau personal în curs de desfăşurare cu candidatul individual sau unul dintre membrii echipei de cercetare;
    i) a fost membru în echipa unui proiect de cercetare în care a fost membru şi candidatul individual sau unul dintre membrii echipei de cercetare care au depus cerere de premiere;
    j) se află în orice altă situaţie care ar putea compromite capacitatea sa de a evalua cererea în mod imparţial.

    (14) În cadrul proceselor de selectare, respectiv evaluare calitativă, membrii comisiilor pot solicita clarificări din partea candidaţilor cu privire la informaţiile din cererea de premiere, fără însă a se permite adăugări la cererea de finanţare.
    (15) Comisia de selectare şi comisia de evaluare calitativă sunt sprijinite din punct de vedere tehnic de personalul Unităţii de Implementare a Reformelor PSF, denumită în continuare UIRPSF, din cadrul MCID.

    ART. 10
    (1) Selectarea cererilor de premiere reprezintă o fază preliminară a etapei de evaluare calitativă şi se realizează în baza indicatorilor cantitativi prevăzuţi în anexa nr. 2.
    (2) Pentru a fi selectată în vederea evaluării calitative, o cerere de premiere trebuie să îndeplinească minimum 3 dintre cei 6 indicatori cantitativi prevăzuţi în anexa nr. 2.
    (3) Selectarea la categoria de premii „individual“ se face în baza activităţii ştiinţifice a candidatului.
    (4) Selectarea la categoria de premii „echipă de cercetare“ se face în baza activităţii ştiinţifice a liderului echipei.
    (5) Sunt declarate admise spre selectare doar cererile de premiere care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 13.
    (6) Sunt declarate admise spre evaluare calitativă doar cererile de premiere care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 13 şi au fost selectate în baza indicatorilor cantitativi de activitate prevăzuţi în anexa nr. 2, conform prevederilor alin. (2).

    ART. 11
    (1) Evaluarea calitativă a cererilor de premiere se face de către comisia de evaluare calitativă şi reprezintă etapa în care sunt analizate din punct de vedere calitativ cererile de premiere care au depăşit etapa de selectare.
    (2) Evaluarea calitativă a cererilor se face conform criteriilor de evaluare calitativă prevăzute la art. 14 şi în anexa nr. 3, avându-se în vedere realizările de excepţie din domeniul ştiinţelor, în concordanţă cu domeniile premiate în cadrul Galei.
    (3) Comisia de evaluare calitativă se constituie în paneluri de evaluare aferente domeniilor prevăzute la art. 15 alin. (2), fiecare membru al comisiei de evaluare calitativă fiind asociat unui panel.
    (4) La finalizarea proceselor de selectare şi evaluare calitativă, comisiile de selectare şi evaluare calitativă reunite înaintează MCID lista cu cererile propuse spre premiere. MCID aprobă lista câştigătorilor, câte unul pentru fiecare domeniu ştiinţific dintre cele prevăzute la art. 15 alin. (1), prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
    (5) După încheierea perioadei de selecţie, cererile de premiere câştigătoare sunt afişate pe site-ul MCID, https://www.mcid.gov.ro/, în cadrul paginii dedicate Galei.

    ART. 12
    (1) O cerere de premiere poate fi evaluată cu maximum 100 de puncte.
    (2) Pentru a putea fi premiat, candidatul „individual“ sau candidatul „echipă de cercetare“ trebuie să obţină minimum 85 de puncte.
    (3) În urma discuţiilor purtate în panel, fiecare membru al panelului acordă un punctaj cuprins între 0 şi 100 de puncte fiecărei cereri evaluate. Punctajul final acordat unei cereri de premiere este calculat ca medie aritmetică a punctajelor acordate de către fiecare expert evaluator, membru al panelului aferent domeniului ştiinţific pentru care a fost depusă cererea.
    (4) Premiul se acordă cererii care a obţinut cel mai mare punctaj din domeniul ştiinţific corespunzător premiului, conform art. 15 alin. (1). Ierarhizarea se face în ordinea descrescătoare a punctajului acordat fiecărei cereri corespunzătoare fiecărui domeniu ştiinţific în care se acordă un premiu, conform art. 15 alin. (1).
    (5) În cazul în care există două cereri de premiere cu punctaj final identic, departajarea acestora se face în funcţie de punctajul total obţinut pentru criteriile din anexa nr. 3, în ordinea în care acestea se regăsesc menţionate.
    (6) În cazul în care pentru un anumit premiu nu există nicio cerere de premiere care a obţinut minimum 85 de puncte, respectivul premiu nu se acordă.
    (7) O cerere de premiere poate fi eliminată în orice moment pe parcursul procesului de selecţie, în cazul în care nu se respectă prevederile prezentului regulament.

    CAP. V
    Criterii de eligibilitate
    ART. 13
    (1) Cererile de premiere depuse sunt considerate eligibile pentru etapele de selectare şi evaluare calitativă, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
    a) candidatul este doctor în ştiinţe;
    b) candidatul a publicat, în ultimii 5 ani anteriori datei-limită pentru depunerea proiectelor, în calitate de autor principal, conform definiţiei prezentate în anexa nr. 6 la prezentul regulament:
    (i) pentru domeniile ştiinţifice cuprinse în panelul ştiinţe exacte şi inginerie şi panelul ştiinţele vieţii, conform art. 15 alin. (2) minimum 6 lucrări, cu afiliere în România (încadrate cu tipul de document/document type article), publicate în reviste din Science Citation Index Expanded, aflate printre primele 50% (cuartila Q1 şi Q2) în cadrul unui subdomeniu/Web of Science Category stabilit de Clarivate Analytics;
    NOTĂ:
    Se iau în considerare cuartilele (Q) corespunzătoare valorilor indicatorilor scientometrici Article Influence Score (AIS) din ultima ediţie Journal Citation Reports (JCR) disponibilă la momentul trimiterii cererii. În cazul în care un jurnal este indexat în mai multe subdomenii conform Clarivate Analytics, se consideră cea mai favorabilă încadrare.


    (ii) pentru domeniile ştiinţifice cuprinse în panelul ştiinţe sociale şi umaniste, conform art. 15 alin. (2) minimum 6 lucrări, cu afiliere în România, încadrate cu tipul de document/document type article), publicate în reviste din Social Sciences Citation Index sau Arts & Humanities Citation Index, aflate printre primele 50% (cuartila Q1 şi Q2) în cadrul unui subdomeniu/Web of Science Category stabilit de Clarivate Analytics sau în reviste din Scopus aflate printre primele 50% (percentila între 75^th şi 100^th sau percentila între 50^th şi 75^th după CiteScore) în cadrul unui subdomeniu/ Subject area-Category stabilit de Elsevier.
    NOTĂ:
    Se iau în considerare cuartilele (Q) corespunzătoare valorilor indicatorilor scientometrici Article Influence Score (AIS) din ultima ediţie Journal Citation Reports (JCR) disponibilă la momentul trimiterii cererii. În cazul în care un jurnal este indexat în mai multe subdomenii conform Clarivate Analytics, se consideră cea mai favorabilă încadrare. În cazul ştiinţelor umaniste, publicarea în ultimii 5 ani a unei cărţi la o editură internaţională de prestigiu sau la o editură clasificată CNCS A este echivalentă cu publicarea a două articole Q1 sau Q2.




    (2) În cazul candidatului „echipă de cercetare“, criteriile de eligibilitate trebuie îndeplinite de către liderul de echipă.
    (3) Sunt acceptate spre selectare şi evaluare calitativă doar cererile de premiere depuse de către cercetători având afiliere instituţională în România. Afilierea trebuie să corespundă cu datele menţionate în cerere.
    (4) Cererile şi CV-urile candidaţilor se postează pe pagina dedicată Galei, cu minimum 3 zile înainte de începerea etapei de verificare a eligibilităţii.
    (5) Îndeplinirea criteriilor de eligibilitate este verificată de către personalul Unităţii de Implementare a Reformelor PSF din cadrul MCID, care poate solicita informaţii suplimentare candidaţilor referitoare la cererile de premiere.
    (6) Înainte de finalizarea procesului de verificare a eligibilităţii, orice persoană poate sesiza MCID cu privire la eventuale neconformităţi în cererile publicate, MCID având obligaţia de a analiza sesizările primite.
    (7) Rezultatele verificării îndeplinirii criteriilor de eligibilitate sunt afişate pe site-ul MCID, https://www.mcid.gov.ro/, în cadrul paginii dedicate Galei, cu minimum 5 zile înainte de demararea procesului de selecţie.
    (8) Contestaţiile referitoare la îndeplinirea criteriilor de eligibilitate se pot transmite prin e-mail, la adresa: galacercetarii@mcid.gov.ro, într-un interval de maximum 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor.
    (9) După analizarea contestaţiilor, afişarea rezultatelor se face conform calendarului Galei, iar cererile de premiere declarate eligibile sunt transmise comisiei de selectare.

    CAP. VI
    Criteriile de evaluare calitativă
    ART. 14
    Evaluarea calitativă a cererilor selectate conform indicatorilor cantitativi de activitate prevăzuţi în anexa nr. 2 se face în baza următoarelor criterii de evaluare calitativă prevăzute în anexa nr. 3:
    a) C1. rezultatele activităţii de cercetare şi/sau inovare, evaluate prin cărţi publicate la edituri internaţionale de prestigiu, articole publicate în jurnale indexate Journal Citation Reports Q1 conform scorului de influenţă (AIS) sau brevete de invenţie aplicate;
    b) C2. impactul activităţii de cercetare şi/sau inovare, evaluat prin calitatea citărilor în jurnale indexate Journal Citation Reports Q1 conform scorului de influenţă şi/sau prin prezentarea unor aplicaţii concrete ale rezultatelor cercetării în economie şi/sau societate;
    c) C3. capacitatea de a atrage fonduri de cercetare sau de a colabora cu organizaţii publice şi/sau private de cercetare, evaluată prin numărul de proiecte de cercetare câştigate şi valoarea acestora sau prin dobândirea calităţii de cadru didactic/cercetător/speaker invitat la universităţi sau la manifestări internaţionale de prestigiu;
    d) C4. prestigiul profesional, evaluat prin gradul de recunoaştere/apreciere a activităţii ştiinţifice a candidatului în comunitatea academică internaţională;
    e) C5. capacitatea organizatorică, evaluată prin modul în care candidatul a contribuit la formarea tinerilor cercetători şi/sau la constituirea unor grupuri de cercetare cu rezultate remarcabile la nivel internaţional.


    CAP. VII
    Domeniile şi categoriile premiate în cadrul Galei
    ART. 15
    (1) Domeniile ştiinţifice pentru care se acordă premiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 526/2023 privind aprobarea programului „Gala Cercetării Româneşti“, cu modificările ulterioare, sunt următoarele:
    a) ştiinţe inginereşti - Premiul „Henri Coandă“;
    b) matematică şi informatică - Premiul „Grigore Constantin Moisil“;
    c) ştiinţele pământului, mediu şi schimbări climatice - Premiul „Grigore Cobălcescu“;
    d) ştiinţele vieţii - Premiul „George Emil Palade“;
    e) chimie - Premiul „Raluca Rîpan“;
    f) energie şi materiale avansate - Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen“;
    g) fizică - Premiul „Şerban Ţiţeica“;
    h) biotehnologii - Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“;
    i) ştiinţe umaniste - Premiul „Dimitrie Cantemir“;
    j) medicină - Premiul „Ana Aslan“;
    k) ştiinţe sociale şi economie - Premiul „Mattei Dogan“.

    (2) Fiecare panel este constituit din experţi evaluatori pentru următoarele domenii ştiinţifice:
    a) panelul ştiinţe exacte şi inginerie: ştiinţe inginereşti; matematică şi informatică; ştiinţele pământului, mediu şi schimbări climatice; chimie; energie şi materiale avansate; fizică;
    b) panelul ştiinţele vieţii: medicină; ştiinţele vieţii; biotehnologii;
    c) panelul ştiinţe sociale şi umaniste: ştiinţe umaniste; ştiinţe sociale şi economie.

    (3) Categoriile pentru care se pot acorda premiile sunt:
    a) individual;
    b) echipă de cercetare.

    (4) Pentru fiecare domeniu ştiinţific se acordă cel mult un premiu, fie pentru categoria „individual“, fie pentru categoria „echipă de cercetare“.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale
    ART. 16
    (1) În situaţia în care un câştigător nu poate fi prezent la decernarea premiilor în timpul desfăşurării Galei, acesta poate delega sau împuternici o altă persoană pentru a participa la Gală.
    (2) MCID poate acorda şi alte distincţii cuprinzând embleme, plachete onorifice, denumiri onorifice şi medalii, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia.
    (3) MCID poate decide acordarea altor premii speciale sau de excelenţă, fără valoare materială, în cadrul Galei.

    ANEXA 1

    la regulament
    CERERE DE PREMIERE*
      * Se redactează în limba engleză. Prin excepţie, redactarea cererii de premiere se face în limba română pentru cererile din domenii cu specific românesc: limba şi literatura română şi dreptul românesc.
    1. Candidat
    Nume:
    Nume anterioare (dacă este cazul):
    Prenume:
    Doctor din anul (se prezintă copie a diplomei de doctor sau echivalent):
    Poziţia ocupată:
    Instituţia:
    Telefon mobil:
    Adresa de e-mail:

    2. Ediţia „Gala Cercetării Româneşti“:
    3. Premiul şi categoria pentru care aplică (individual sau echipă de cercetare):
    4. Lider de echipă, dacă este cazul:
    5. Componenţa echipei de cercetare, dacă este cazul (numele membrilor echipei, poziţia ocupată, anul ultimei diplome acordate):
    6. O descriere a celor mai importante realizări ştiinţifice din ultimii 5 ani (maximum 4 pagini, format A4, caractere Times New Roman, 12 puncte, spaţiere între linii de 1,5 şi margini de 2 cm)**
    ** Rezultatele activităţii de cercetare sunt evaluate conform anexei nr. 3 la Regulamentul de organizare şi funcţionare a programului „Gala Cercetării Româneşti“.

    7. Curriculum vitae narativ al candidatului „individual“ sau al fiecărui membru al echipei de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“, din care să reiasă rezultatele activităţii de cercetare din ultimii 5 ani, conform indicatorilor cantitativi din anexa nr. 2 la regulament şi criteriilor de evaluare calitativă prevăzute în anexa nr. 3 la regulament.
    8. Lista publicaţiilor candidatului „individual“ sau ale fiecărui membru al echipei de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“, cu evidenţierea publicaţiilor relevante ale candidatului în ultimii 5 ani şi a publicaţiilor comune ale membrilor unei echipe de cercetare, în cazul candidatului „echipă de cercetare“. Se menţionează şi un link al paginii web unde se regăsesc publicaţiile candidatului.
    9. Lista proiectelor de cercetare câştigate de candidat şi valoarea acestora
    10. Lista brevetelor depuse şi a celor acceptate, dacă este cazul

    ANEXA 2

    la regulament
    FIŞA DE SELECTARE*
    * https://clarivate.com/highly-cited-researchers/

┌──────────────────────────────────────┐
│Rezultatele activităţii de cercetare │
│ale candidatului din ultimii 5 ani │
├──────────────────────────────────────┤
│Se au în vedere următorii indicatori │
│cantitativi de activitate: │
│1. lucrări în calitate de autor │
│principal sau coautor încadrate cu │
│tipul de document article, publicate │
│în reviste indexate Web of Science JCR│
│cuartila Q1 conform AIS (se ia în │
│considerare ultima clasificare │
│disponibilă în raport cu anul │
│depunerii cererii) - minimum 7. În │
│cazul ştiinţelor umaniste, publicarea │
│a 4 cărţi la edituri internaţionale de│
│prestigiu sau la edituri clasificate │
│CNCS A; │
│2. clasare în top 1% după citări/ │
│Highly Cited Researcher in the field │
│of ...... (conform indexării Highly │
│Cited Researchers^TM, Clarivate^TM)* -│
│Da; │
│3. proiecte de cercetare naţionale şi │
│internaţionale, câştigate prin │
│competiţie, cu valoare de minimum │
│100.000 euro fiecare şi echipă de │
│minimum 3 membri, în calitate de │
│director/conducător de proiect - │
│minimum 1; │
│4. calitatea de cercetător/cadru │
│didactic invitat la universităţi de │
│prestigiu din străinătate - minimum │
│1**; │
│** Conform Ordinului ministrului │
│educaţiei şi cercetării nr. 5.665/2020│
│privind aprobarea listei │
│universităţilor de prestigiu din alte │
│state. │
│5. calitatea de editor-şef la o │
│revistă indexată Journal Citation │
│Reports - minimum 1; │
│6. scor de influenţă cumulat A, │
│calculat după formula *imagine) unde n│
│este numărul articolelor publicate de │
│candidat în ultimii 5 ani, AIS_i │
│reprezintă valoarea AIS al jurnalului │
│în care este publicat articolul i (se │
│ia în considerare ultima clasificare │
│disponibilă în raport cu anul │
│depunerii cererii) şi n_i reprezintă │
│numărul total de autori ai articolului│
│i - A minimum 5***. │
│*** Notă: Se iau în considerare │
│valorile indicatorilor scientometrici │
│Article Influence Score (AIS) din │
│ultima ediţie Journal Citation Reports│
│(JCR) din Web of Science disponibilă │
│la momentul trimiterii cererii. În │
│cazul ştiinţelor umaniste, publicarea │
│în ultimii cinci ani a unei cărţi la o│
│editură internaţională de prestigiu │
│este echivalentă cu publicarea unui │
│articol într-un jurnal cu AIS = 2,5. │
│În cazul în care un jurnal este │
│indexat în mai multe subdomenii, │
│conform Clarivate Analytics, se │
│consideră cea mai favorabilă │
│încadrare. │
├──────────────────────────────────────┤
│O cerere de premiere este selectată │
│pentru etapa de evaluare calitativă │
│dacă îndeplineşte cel puţin 3 │
│indicatori cantitativi de activitate │
│dintre cei 6. │
└──────────────────────────────────────┘


    *imagine) (a se vedea imaginea asociată)

    Propus spre evaluare calitativă****
    **** O cerere de premiere este selectată pentru etapa de evaluare calitativă, dacă îndeplineşte cel puţin 3 indicatori cantitativi de activitate dintre cei 6.

    Respins
    Membrii Comisiei de selectare
    Membru 1
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Membru 2
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Membru n
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    ANEXA 3

    la regulament
    FIŞA DE EVALUARE CALITATIVĂ

┌──────────────────────────────┬───────┐
│Criterii de evaluare │Punctaj│
│calitativă │acordat│
├──────────────────────────────┴───────┤
│C1. Rezultatele activităţii de │
│cercetare şi/sau inovare, evaluate │
│prin cărţi publicate la edituri │
│internaţionale de prestigiu, articole │
│publicate în jurnale indexate Journal │
│Citation Reports Q1 conform scorului │
│de influenţă (AIS) sau brevete de │
│invenţie aplicate │
├──────────────────────────────┬───────┤
│În ce măsură candidatul a │ │
│demonstrat realizări de │ │
│excepţie, dovezi ale gândirii │ │
│independente creative, din │20 │
│domeniul ştiinţelor şi │ │
│promovării identităţii │ │
│culturale naţionale? │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│În ce măsură realizările │ │
│ştiinţifice ale candidatului │20 │
│au depăşit stadiul actual al │ │
│cunoaşterii în domeniu? │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj criteriul 1 │40 │
├──────────────────────────────┴───────┤
│C2. Impactul activităţii de cercetare │
│şi/sau inovare, evaluat prin calitatea│
│citărilor în jurnale indexate Journal │
│Citation Reports Q1 conform scorului │
│de influenţă şi/sau prin prezentarea │
│unor aplicaţii concrete ale │
│rezultatelor cercetării în economie şi│
│/sau societate │
├──────────────────────────────┬───────┤
│Care este calitatea citărilor │ │
│candidatului şi în ce măsură │ │
│realizările ştiinţifice ale │ │
│acestuia se regăsesc în │ │
│societate şi/sau economie? În │ │
│cazul ştiinţelor inginereşti, │20 │
│în ce măsură realizările │ │
│tehnice ale acestuia se │ │
│regăsesc în brevete de │ │
│invenţie internaţionale sau la│ │
│nivelul Uniunii Europene │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj criteriul 2 │20 │
├──────────────────────────────┴───────┤
│C3. Capacitatea de a atrage fonduri de│
│cercetare sau de a colabora cu │
│organizaţii publice şi/sau private de │
│cercetare, evaluată prin numărul de │
│proiecte de cercetare câştigate şi │
│valoarea acestora sau prin dobândirea │
│calităţii de cadru didactic/ │
│cercetător/speaker invitat la │
│universităţi sau la manifestări │
│internaţionale de prestigiu │
├──────────────────────────────┬───────┤
│Care este valoarea proiectelor│ │
│de cercetare câştigate de │ │
│candidat şi/sau ce colaborări │10 │
│naţionale/internaţionale a │ │
│avut acesta? │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj criteriul 3 │10 │
├──────────────────────────────┴───────┤
│C4. Prestigiul profesional, evaluat │
│prin gradul de recunoaştere/apreciere │
│a activităţii ştiinţifice a │
│candidatului în comunitatea academică │
│internaţională │
├──────────────────────────────┬───────┤
│Care este nivelul de apreciere│ │
│al candidatului în comunitatea│ │
│academică internaţională şi │ │
│cum a contribuit acesta la │ │
│cultura şi ştiinţa mondială? │ │
│La ce reviste este editor │ │
│candidatul? │ │
├──────────────────────────────┤ │
│Câte cărţi a publicat/editat │ │
│candidatul la edituri │ │
│internaţionale de prestigiu? │ │
├──────────────────────────────┤20 │
│Ce premii ştiinţifice │ │
│naţionale şi internaţionale a │ │
│obţinut candidatul? │ │
├──────────────────────────────┤ │
│Este candidatul membru al unor│ │
│organizaţii profesionale │ │
│internaţionale de prestigiu? │ │
├──────────────────────────────┤ │
│A fost candidatul implicat în │ │
│organizarea unor manifestări │ │
│internaţionale de prestigiu? │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj criteriul 4 │20 │
├──────────────────────────────┴───────┤
│C5. Capacitate organizatorică, │
│evaluată prin modul în care candidatul│
│a contribuit la formarea tinerilor │
│cercetători şi/sau la constituirea │
│unor grupuri de cercetare cu rezultate│
│remarcabile la nivel internaţional │
├──────────────────────────────┬───────┤
│Cum a contribuit candidatul la│ │
│formarea şi consolidarea unor │ │
│grupuri de cercetare cu │10 │
│rezultate remarcabile la nivel│ │
│internaţional? │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj criteriul 5 │10 │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Punctaj total │100 │
└──────────────────────────────┴───────┘


    Total punctaj obţinut:
    Membrii Comisiei de evaluare calitativă
    Membru 1
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Membru 2
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Membru n
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    ANEXA 4

    la regulament
    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere privind confidenţialitatea, imparţialitatea, competenţa şi conflictul de interese*
    * Prezenta declaraţie se completează de către toţi experţii evaluatori din ţară şi din străinătate din cadrul comisiei de evaluare calitativă.
    Subsemnatul/Subsemnata, ................................................, având calitatea de expert evaluator în cadrul comisiei de evaluare calitativă pentru panelul ......................., domeniul ....................................., în cadrul programului „Gala Cercetării Româneşti“, declar pe propria răspundere competenţa în domeniul menţionat şi că mă angajez să păstrez confidenţialitatea informaţiilor de care iau cunoştinţă în timpul procesului de evaluare calitativă şi să fiu imparţial(ă) în raport cu activitatea desfăşurată pe durata acestui proces, potrivit legii.
    De asemenea, în baza informaţiilor pe care le deţin la această dată, declar pe propria răspundere că participarea în cadrul procesului de evaluare calitativă a cererilor de premiere depuse în cadrul programului „Gala Cercetării Româneşti“ nu este de natură a crea o situaţie de conflict de interese în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (13) din regulament.
    Confirm că, în situaţia în care aş descoperi, pe durata exercitării calităţii de expert evaluator, că mă aflu în una din situaţiile arătate mai sus, precum şi în regulamentul de organizare şi funcţionare a Galei, voi informa comisia de evaluare calitativă imediat cu privire la această situaţie şi mă voi retrage.
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    ANEXA 5

    la regulament
    DECLARAŢIE
    de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal*
    * Prezenta declaraţie este completată de către candidatul „individual“ şi de către membrii echipei de cercetare, după caz.
    Subsemnatul/Subsemnata, ........................, având calitatea de ............(lider de echipă sau membru în echipa de proiect) ..........,
    declar că:
    • am fost informat(ă) cu privire la prevederile Regulamentului (UE) 679/26 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date;
    • am fost informat(ă) că beneficiez de dreptul de acces, de intervenţie asupra datelor mele şi dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale;
    • am fost informat(ă) că datele cu caracter personal urmează să fie prelucrate şi stocate în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
    • am fost informat(ă) că prelucrarea datelor mele cu caracter personal este necesară în vederea obligaţiilor legale ce îi revin Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în cadrul programului „Gala Cercetării Româneşti“, precum şi în scopul intereselor şi drepturilor ce îmi revin, conform regulamentului Galei;
    • am fost informat(ă) că datele mele cu caracter personal sunt comunicate autorităţilor publice, precum şi altor instituţii abilitate (de exemplu: ANAF, ANFP, ITM, ANI, la solicitarea instanţelor judecătoreşti sau organelor de cercetare penală etc.) sau parteneri pentru promovarea Galei;
    • am fost informat(ă) că, în scopul prelucrării exacte a datelor mele cu caracter personal, am obligaţia de a aduce la cunoştinţa Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării orice modificare survenită asupra datelor mele personale;
    • am fost informat(ă) că am dreptul să îmi retrag consimţământul în orice moment printr-o cerere scrisă, întemeiată, datată şi semnată, depusă la sediul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, exceptând cazul în care prelucrarea datelor mele cu caracter personal este necesară în legătură cu procesul de selecţie din cadrul Galei.

    În consecinţă, îmi dau consimţământul pentru prelucrarea, transmiterea şi stocarea datelor cu caracter personal în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
    Lider de echipă
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    Membru echipa de proiect 1
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    Membru echipa de proiect 2
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:

    Membru echipa de proiect n
    Nume şi prenume:
    Semnătura
    Data:


    ANEXA 6

    la regulament
    DEFINIŢIA
    autorului principal/autorilor principali al/ai unei publicaţii
    Autorul sau autorii principali ai unei publicaţii se consideră a fi:
    a) primul autor, în cazul în care ordinea autorilor unei publicaţii reflectă contribuţia lor la publicaţie;
    b) autorul corespondent (numit corresponding author sau aflat în corresponding address în Web of Science), în cazul în care acesta este indicat;
    c) alţi autori a căror contribuţie este indicată explicit în cadrul publicaţiei a fi egală cu contribuţia primului autor sau a autorului corespondent;
    d) ultimul autor, în cazul ştiinţelor biomedicale [pe lângă cei menţionaţi la lit. a), b) şi c)], contribuţia sa fiind considerată egală cu cea a autorului corespondent. Aceste publicaţii trebuie să apară în reviste indexate de Journal Citation Reports în următoarele categorii: Allergy; Anatomy & Morphology; Andrology; Anesthesiology; Behavioral Sciences; Biochemical Research Methods; Biochemistry & Molecular Biology; Biology; Biophysics; Cardiac & cardiovascular Systems; Cell Biology; Clinical Neurology; Critical Care Medicine; Dentistry, Oral Surgery & Medicine; Dermatology; Developmental Biology; Emergency Medicine; Endocrinology & Metabolism; Entomology; Evolutionary Biology; Gastroenterology & Hepatology; Genetics & Heredity; Geriatrics & Gerontology; Hematology; Immunology; Infectious Diseases; Integrative & Complementary Medicine; Marine & Freshwater Biology; Medical Ethics; Medical Informatics; Medical Laboratory Technology; Medicine, General & Internal; Medicine, Legal; Medicine, Research & Experimental; Microbiology; Neuroimaging; Neurosciences; Nutrition & Dietetics; Obstetrics & Gynecology; Oncology; Ophthalmology; Orthopedics; Otorhinolaryngology; Parasitology; Pathology; Pediatrics; Peripheral Vascular Disease; Pharmacology & Pharmacy; Physiology; Plant Sciences; Primary Health Care; Psychiatry; Public, Environmental & Occupational Health; Radiology, Nuclear Medicine & Medical Imaging; Rehabilitation; Reproductive Biology; Respiratory System; Rheumatology; Surgery; Toxicology; Transplantation; Tropical Medicine; Urology & Nephrology; Veterinary Sciences; Virology; Zoology;
    e) toţi autorii publicaţiei, în cazul în care, conform practicii din domeniu, ordinea autorilor unei publicaţii nu reflectă contribuţia lor la publicaţie (în cazurile în care autorii unei publicaţii sunt indicaţi în ordine alfabetică sau sunt indicaţi sub forma unei colaborări, fără a preciza explicit numele autorilor); se consideră aici numai publicaţiile din următoarele domenii: matematică, fizica matematică, informatică şi economie. Aceste publicaţii trebuie să apară în reviste indexate de Journal Citation Reports în următoarele categorii: Mathematics; Physics, Mathematical; Statistics & Probability; Mathematics, Interdisciplinary Applications; Mathematics, Applied; Computer Science (toate subdomeniile); Economics; Business, finance; Management; Operations research & management science; Multidisciplinary sciences;
    f) autorii care au susţinut notă internă de aprobare în vederea trimiterii spre publicare, în cazul publicaţiilor din domeniul fizicii energiilor înalte în care autorii sunt indicaţi în ordine alfabetică sau sunt indicaţi sub forma unei colaborări, fără a preciza explicit numele acestora. Aceste publicaţii trebuie să apară în reviste indexate de Journal Citation Reports în următoarele categorii: Physics, nuclear; Physics, particles and fields; Physics, Multidisciplinary.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016