Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 22 decembrie 2010  pentru atestarea managerilor energetici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 22 decembrie 2010 pentru atestarea managerilor energetici

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 26 ianuarie 2011
    CAP. I
    Scopul şi domeniul de aplicare

    ART. 1
    (1) Prezentul regulament stabileşte cadrul legal pentru atestarea managerilor energetici.
    (2) Managerii energetici, persoane fizice atestate, pot fi încadraţi pe bazã de contract individual de muncã la operatorii economici care consumã mai mult de 1.000 tone echivalent petrol pe an sau la o societate prestatoare de servicii energetice care încheie un contract de management energetic cu operatorii economici care consumã mai mult de 1.000 tone echivalent petrol pe an.
    (3) Societãţile prestatoare de servicii energetice pot încheia contracte de management energetic cu operatorii economici care consumã mai mult de 1.000 tone echivalent petrol pe an numai dacã au minimum 2 angajaţi pe bazã de contract individual de muncã, manageri energetici atestaţi conform legii.
    ART. 2
    Atestarea are ca scop recunoaşterea oficialã la nivel naţional a competenţei tehnice de specialitate a managerilor energetici.
    ART. 3
    Termenii de specialitate din prezentul regulament sunt definiţi în anexa nr. 4.

    CAP. II
    Autoritatea competentã

    ART. 4
    (1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, denumitã în continuare ANRE, este autoritatea competentã sã atesteze manageri energetici în baza prevederilor <>art. 13 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energeticã şi promovarea utilizãrii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie.
    (2) Atestarea persoanei fizice ca manager energetic se face de cãtre Comisia de atestare a managerilor energetici, compusã din specialişti ANRE şi numitã prin decizie internã a preşedintelui ANRE.
    ART. 5
    (1) În cadrul ANRE funcţioneazã Comisia de atestare a managerilor energetici, denumitã în continuare Comisia de atestare, cu urmãtoarele atribuţii:
    a) analizarea studiilor de caz anexate la dosarele depuse de cei care doresc atestarea ca manager energetic şi transmiterea cãtre secretariatul tehnic a observaţiilor sau a completãrilor necesare, atunci când este cazul;
    b) aprobarea proceselor-verbale de analizã a dosarelor depuse de persoanele fizice care doresc sã fie atestate ca manager energetic sau care doresc prelungirea valabilitãţii atestatului de manager energetic;
    c) hotãrârea suspendãrii şi/sau a retragerii atestatului de manager energetic;
    d) examinarea candidaţilor în domeniul managementului energetic şi acordarea atestatului.
    (2) Pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de cei interesaţi se constituie, atunci când este cazul, o comisie de soluţionare a acestora. Refuzul acordãrii atestatului se motiveazã, precizându-se cãile de atac legale. Termenul de introducere a contestaţiei este de 10 zile de la data emiterii actului contestat, iar termenul de soluţionare a contestaţiei este de 15 zile de la data introducerii acesteia.
    (3) Termenul de acordare a atestatelor este de 30 de zile de la data înaintãrii proceselor-verbale de cãtre secretariatul tehnic.
    ART. 6
    (1) Comisia de atestare are un secretariat tehnic, cu urmãtoarele atribuţii:
    a) ţinerea evidenţei cererilor de atestare, respectiv a contestaţiilor;
    b) analizarea dosarelor depuse de persoanele care solicitã obţinerea atestatului de manager energetic, precum şi a dosarelor depuse în vederea prelungirii valabilitãţii atestatului de manager energetic;
    c) întocmirea proceselor-verbale cuprinzând concluziile analizei documentelor depuse de candidaţi;
    d) transmiterea scrisorilor de informare candidaţilor cãrora li s-a aprobat participarea la examenul de atestare, cu precizarea datei de desfãşurare a acestuia;
    e) convocarea Comisiei de atestare, în funcţie de numãrul cererilor primite;
    f) întocmirea proceselor-verbale ale întrunirilor Comisiei de atestare, cuprinzând concluziile verificãrii documentelor depuse de candidaţi şi rezultatele examinãrii acestora;
    g) monitorizarea activitãţii de atestare a managerilor energetici prin constituirea şi actualizarea permanentã a Registrului de evidenţã a managerilor energetici;
    h) redactarea şi transmiterea înştiinţãrii de suspendare, a deciziei de suspendare, respectiv a deciziei de retragere a atestatului; redactarea rãspunsurilor date contestaţiilor şi transmiterea acestora celor interesaţi;
    i) radierea din Registrul de evidenţã a managerilor energetici a persoanelor cãrora li s-a retras atestatul.
    (2) Secretariatul tehnic este sprijinit în activitatea sa de cãtre reprezentanţii departamentului de resort din cadrul oficiilor teritoriale ale ANRE, prin preluarea urmãtoarelor activitãţi:
    a) înregistrarea cererii de obţinere a atestatului de manager energetic, respectiv de prelungire a acesteia;
    b) vizarea memoriului de activitate al managerului energetic;
    c) verificarea documentelor anexate de solicitant la cererea depusã în vederea acordãrii atestatului de manager energetic şi, dacã este cazul, înştiinţarea în scris a solicitantului cu privire la obligaţiile privind eventuale completãri referitoare la cererea şi documentele depuse, în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii;
    d) în cazul în care, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii privind acordarea atestatului de manager energetic, solicitantul nu furnizeazã documentaţia prevãzutã în prezentul regulament, inclusiv completãrile solicitate pe parcurs, oficiile teritoriale ale ANRE restituie acestuia documentaţia aferentã, radiind cererea în cauzã.
    (3) Termenul de analizã a documentaţiei depuse de solicitanţi este de 30 de zile de la data depunerii complete a acesteia.

    CAP. III
    Cerinţe pentru atestare

    ART. 7
    (1) Cerinţele care trebuie îndeplinite de cãtre persoanele fizice în vederea obţinerii atestatului de manager energetic sunt:
    1. Cerinţe de naturã juridicã:
    a) sã aibã capacitate deplinã de exerciţiu;
    b) sã nu fi suferit condamnãri penale definitive şi irevocabile pentru fapte ce au relevanţã în domeniul energetic.
    2. Cerinţe de naturã tehnicã:
    Cerinţele tehnice ce trebuie îndeplinite pentru admiterea la examenul de atestare a managerilor energetici sunt pregãtirea profesionalã, specializarea şi experienţa acumulatã în domeniu, dupã cum urmeazã:


┌────┬──────────────────────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ Pregãtirea profesionalã şi │Durata minimã │Curs de pregãtire│
│crt.│ specializarea │ necesarã a │ în domeniul │
│ │ │ experienţei │ managementului │
│ │ │profesionale │ energetic │
│ │ │de specialitate│ │
│ │ │ acumulate │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 1. │Absolvenţi ai unei facultãţi │ 2 ani │ Necesar │
│ │tehnice cu profil energetic sau │ │ │
│ │asimilat acestuia │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 2. │Absolvenţi ai unei facultãţi │ 3 ani │ Necesar │
│ │tehnice cu profil diferit de cel │ │ │
│ │energetic sau asimilat │ │ │
│ │acestuia, care au absolvit │ │ │
│ │cursuri de perfecţionare în │ │ │
│ │domeniul energetic │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 3. │Absolvenţi de forme de │ 4 ani │ Necesar │
│ │învãţãmânt postliceal cu profil │ │ │
│ │electric, termic sau de instalaţii│ │ │
│ │(tehnicieni), care au absolvit │ │ │
│ │cursuri de perfecţionare în │ │ │
│ │domeniul energetic │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴───────────────┴─────────────────┘



    (2) Experienţa profesionalã trebuie sã fie dobânditã pe durata specificatã mai sus, prin activitate în învãţãmânt, cercetare, proiectare, execuţie sau exploatare, în urmãtoarele domenii tehnice: energeticã industrialã, instalaţii, mecanicã, alte domenii tehnice cu conotaţie energeticã.
    (3) Pregãtirea în domeniul managementului energetic se satisface prin absolvirea unui curs de specialitate organizat de o universitate tehnicã cu profil energetic sau de un formator profesional autorizat de Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, în condiţiile statuate de Ghidul de pregãtire şi examinare a cursanţilor în domeniul gestiunii energiei, aprobat prin <>Decizia preşedintelui Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nr. 58/2003.
    ART. 8
    Cerinţele menţionate constituie condiţii obligatorii ce trebuie îndeplinite de cãtre persoanele fizice care solicitã obţinerea atestatului. Neîndeplinirea uneia dintre aceste cerinţe atrage respingerea cererii de atestare.

    CAP. IV
    Documentele necesare la solicitarea atestãrii şi examinarea candidaţilor

    ART. 9
    (1) Pentru înscrierea la examenul de atestare, solicitanţii trebuie sã prezinte secretariatului tehnic urmãtoarele documente:
    a) cererea de înscriere la examenul de obţinere a atestatului de manager energetic, conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
    b) copie de pe chitanţa sau ordinul de platã a tarifului de atestare a calitãţii de manager energetic; plata a 20% din valoarea totalã a tarifului de atestare la depunerea dosarului şi a 80% dupã verificarea dosarului, înainte de emiterea atestatului; suma de 20% reprezintã tariful pentru analiza documentaţiei şi nu se restituie solicitantului în cazul în care nu se acordã atestatul;
    c) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de naturã tehnicã conform art. 7 alin. (1) pct. 2.
    (2) Documentele menţionate la alin. (1) lit. c) trebuie sã conţinã urmãtoarele:
    a) copie de pe diploma de absolvire a unei facultãţi cu profil tehnic sau a unei forme de învãţãmânt postliceal cu profil electric, termic sau de instalaţii, tehnicieni;
    b) copie de pe carnetul de muncã sau alte documente din care sã rezulte vechimea în munca de specialitate cerutã pe o perioadã cel puţin egalã cu cea stabilitã conform art. 7 alin. (1) pct. 2; copia trebuie sã aibã înscrisã menţiunea "conform cu originalul";
    c) copie de pe contractul individual de muncã care sã aibã înscrisã menţiunea "conform cu originalul";
    d) memoriul tehnic de activitate în domeniu, conţinând şi lista lucrãrilor şi proiectelor elaborate personal sau în colaborare, vizat de oficiul teritorial al ANRE unde a fost înregistratã cererea de înscriere la examenul de obţinere a atestatului;
    e) copie de pe certificatul de absolvire a unui curs de pregãtire în domeniul managementului energetic organizat de o universitate tehnicã sau de un formator profesional autorizat, în condiţiile statuate de Ghidul de pregãtire şi examinare a cursanţilor în domeniul gestiunii energiei, aprobat prin <>Decizia preşedintelui Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nr. 58/2003, sau diploma de absolvire a unui masterat energetic;
    f) cazier judiciar;
    g) în cazul persoanelor fizice trimise spre atestare de cãtre o persoanã juridicã prestatoare de servicii energetice, acestea vor trebui sã prezinte o copie de pe actul constitutiv al persoanei juridice, din care sã rezulte cã desfãşoarã activitãţi în domeniul serviciilor energetice şi/sau al consultanţei energetice.
    (3) Solicitanţii pot depune la ANRE, în vederea atestãrii, documente echivalente celor menţionate la alin. (2) emise de autoritãţile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, însoţite de traduceri autorizate.
    (4) Persoanele fizice care au obţinut atestarea într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European trebuie supuse unui examen, care constã în cunoaşterea legislaţiei naţionale în domeniul energetic. Acestea vor prezenta la ANRE o copie a atestatului de manager energetic obţinutã într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European şi referinţe privind activitatea desfãşuratã în ultimii 3 ani ca manager energetic.
    (5) Documentele menţionate la alin. (2)-(4) vor fi cuprinse într-un dosar şi însoţite de:
    a) o paginã de titlu, cu menţiunea "Dosar pentru solicitarea obţinerii atestatului de manager energetic", numele persoanei fizice solicitante, data solicitãrii, certificatã de ANRE;
    b) o paginã de "Cuprins", cu denumirile documentelor incluse în dosar, în ordinea menţionatã conform alin. (1)-(4).
    ART. 10
    (1) Examenul de atestare constã într-o probã scrisã şi interviu.
    (2) Proba scrisã constã în întocmirea unui proiect de gestiune a energiei, conform prevederilor <>Deciziei preşedintelui Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nr. 16/2005 privind aprobarea conţinutului-cadru al Proiectului de gestiune a energiei.
    (3) În cazul persoanelor fizice trimise la atestare de operatorul economic, proba scrisã va cuprinde un proiect de management energetic pentru acesta; în cazul persoanelor fizice trimise la atestare de cãtre o persoanã juridicã prestatoare de servicii energetice, proba scrisã va cuprinde un proiect de management energetic pentru un operator economic consumator de energie dintr-un sector economic liber ales.
    (4) Proiectul de gestiune a energiei se depune la oficiul teritorial al ANRE de care aparţine operatorul economic, odatã cu documentele menţionate la art. 9.
    (5) Dacã media obţinutã prin notarea lucrãrii scrise de cãtre toţi membrii comisiei este minimum 7,5, candidatul poate susţine interviul.
    (6) Interviul constã în discuţii pe teme de specialitate.
    (7) Candidatul este considerat promovat la examenul de atestare dacã a obţinut nota 7,5 rezultatã ca medie între nota obţinutã la proiectul de gestiune a energiei şi media notelor acordate la interviu.
    ART. 11
    (1) Contestaţiile cu privire la rezultatele examenului de atestare se depun la sediul ANRE în termen de 3 zile de la data afişãrii rezultatelor şi se soluţioneazã în termen de 10 zile de la data depunerii, de cãtre o comisie numitã în acest scop.
    (2) Rezultatele contestaţiilor se afişeazã la sediul ANRE şi se publicã pe pagina de internet a acesteia.
    ART. 12
    (1) Preşedintele ANRE emite atestatul de manager energetic în termen de 30 de zile de la data afişãrii rezultatelor examenului de atestare la sediul acesteia şi de la publicarea pe pagina de internet a acesteia sau, dupã caz, de la data afişãrii/publicãrii rezultatelor la contestaţiile depuse.
    (2) Atestatul are forma prezentatã în anexa nr. 3.

    CAP. V
    Perioada de valabilitate; suspendarea şi retragerea atestãrii

    ART. 13
    (1) Perioada de valabilitate a atestatului de manager energetic emis de ANRE este de 3 ani. Atestatul rãmâne valabil chiar şi în cazul în care posesorul îşi schimbã locul de muncã la un alt operator economic sau la o persoanã juridicã prestatoare de servicii energetice.
    (2) Persoanele fizice atestate au obligaţia sã informeze ANRE asupra oricãrei modificãri a condiţiilor care au stat la baza acordãrii atestatului.
    ART. 14
    (1) Valabilitatea atestatului de manager energetic se poate prelungi o singurã datã, pe o perioadã de 3 ani, iar prelungirea valabilitãţii atestatului se acordã prin decizia preşedintelui ANRE la propunerea scrisã a Comisiei de atestare.
    (2) Solicitarea va cuprinde:
    a) cererea de prelungire a valabilitãţii atestatului de manager energetic înregistratã la oficiul teritorial al ANRE în a cãrui zonã de activitate funcţioneazã operatorul economic angajator al managerului energetic sau societatea prestatoare de servicii energetice, întocmitã conform anexei nr. 2. Cererea se depune cu cel puţin 45 de zile înainte de expirarea valabilitãţii atestatului;
    b) copie de pe chitanţa sau ordinul de platã a tarifului de atestare ca manager energetic; plata a 20% din valoarea totalã a tarifului de atestare la depunerea dosarului şi a 80% înainte de emiterea atestatului; suma de 20% reprezintã tariful pentru analiza documentaţiei şi nu se restituie solicitantului în cazul în care nu se acordã atestatul;
    c) atestatul deţinut anterior, în copie; dupã caz, se va depune dovada declarãrii pierderii atestatului, publicatã într-un ziar de circulaţie la nivel naţional;
    d) memoriul tehnic de activitate al managerului energetic, cu prezentarea realizãrilor din perioada de dupã obţinerea atestatului, avizat de cãtre oficiul teritorial al ANRE în raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea operatorul economic.
    (3) Documentele menţionate la alin. (2) vor fi cuprinse într-un dosar şi însoţite de:
    a) o paginã de titlu, cu menţiunea "Dosar pentru solicitarea obţinerii prelungirii valabilitãţii atestatului de manager energetic", numele persoanei fizice solicitante, data solicitãrii, certificatã de ANRE, oficiul teritorial;
    b) o paginã de "Cuprins", cu denumirile documentelor incluse în dosar, în ordinea menţionatã conform alin. (2).
    ART. 15
    (1) Suspendarea atestatului de manager energetic se face de cãtre Comisia de atestare în una dintre urmãtoarele situaţii:
    a) neîndeplinirea atribuţiilor în calitate de manager energetic în cadrul operatorului economic angajator/societãţii prestatoare de servicii energetice sau necooperarea cu reprezentanţii ANRE;
    b) la solicitarea operatorului economic angajator, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în calitate de manager energetic;
    c) pentru nerespectarea reglementãrilor tehnice în vigoare referitoare la exploatarea optimã a utilajelor şi echipamentelor din dotarea operatorului economic angajator, în scopul asigurãrii eficienţei energetice.
    (2) Constatarea şi notificarea situaţiilor menţionate la alin. (1) se fac de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE ca urmare a controalelor efectuate.
    (3) Comisia de atestare analizeazã situaţiile descrise la alin. (1) şi în termen de 10 zile de la data notificãrii decide suspendarea atestatului de manager energetic al persoanei în cauzã.
    (4) În termen de 15 zile de la data precizatã la alin. (3), preşedintele autoritãţii competente emite o decizie de suspendare în baza propunerilor primite din partea Comisiei de atestare, care va fi comunicatã managerului energetic respectiv.
    (5) Managerul energetic cãruia i s-a emis o decizie de suspendare a atestatului poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Pe perioada contestãrii şi pânã la soluţionarea definitivã a contestaţiei managerul nu are dreptul sã îşi desfãşoare în continuare activitatea.
    (6) Contestaţia se depune la sediul ANRE şi va fi soluţionatã în termen de 30 de zile de la depunerea ei de cãtre o comisie de soluţionare a contestaţiilor constituitã în acest scop.
    ART. 16
    (1) Dacã în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de suspendare se constatã persistenţa uneia dintre situaţiile prevãzute la art. 15 alin. (1), Comisia de atestare retrage atestatul managerului energetic.
    (2) Preşedintele autoritãţii competente emite o decizie de retragere în baza propunerilor primite din partea Comisiei de atestare, iar secretariatul tehnic radiazã persoana în cauzã din Registrul de evidenţã a managerilor energetici.
    (3) Managerul energetic cãruia i s-a emis o decizie de retragere a atestatului poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
    (4) Contestaţia se depune la sediul ANRE şi va fi soluţionatã în termen de 30 de zile de la depunerea ei de cãtre o comisie de soluţionare a contestaţiilor constituitã în acest scop.
    (5) Persoana cãreia i s-a retras atestatul are dreptul de a solicita reatestarea dupã trecerea a minimum 2 ani de la data deciziei ANRE de retragere a acestuia, cu respectarea cerinţelor prevãzute în prezentul regulament.

    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 17
    Atestatele acordate în temeiul reglementãrilor anterioare se echivaleazã cu atestatele instituite prin prezentul regulament.
    ART. 18
    Activitatea managerului energetic atestat va fi verificatã periodic de cãtre personalul împuternicit din cadrul ANRE.
    ART. 19
    Tematica unitarã de pregãtire şi procedurile specifice de examinare a cursanţilor sunt prevãzute în Ghidul de pregãtire şi examinare a cursanţilor în domeniul gestiunii energiei, aprobat prin <>Decizia preşedintelui Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei nr. 58/2003.
    ART. 20
    Registrul de evidenţã a managerilor energetici este publicat prin intermediul paginii de internet a ANRE, www.anre.ro, şi va fi actualizat periodic.
    ART. 21
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.


    ANEXA 1
    la regulament


                                   - model -

                                     CERERE
                      de înscriere la examenul de obţinere
                       a atestatului de manager energetic

    Informaţii personale
    Numele ..................., iniţiala tatãlui ......., prenumele ........................., data naşterii .........................., locul naşterii ......................, actul de identitate ......... seria ......nr. ...................., eliberat de .................... la data de ....................., codul numeric personal .....................
    Locul de muncã ........................................................, adresa locului de muncã ................................, telefon/fax/e-mail .......................
    Domiciliul ........................................................., telefon/fax/e-mail ...........................................
    Subsemnatul/Subsemnata, .................................., solicit înscrierea la examenul de obţinere a atestatului de manager energetic în cadrul unitãţii ........................ .
    În cazul în care în urma examinãrii primesc atestatul de mai sus, solicit înscrierea mea în Registrul de evidenţã a managerilor energetici.
    Sunt de acord cu publicarea datelor mele în acest registru.
    Anexez documentele necesare, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010.
    Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

    Educaţie, cursuri de instruire
    (Se vor ataşa copii de pe diplomele de absolvire.)


 ┌────┬──────────────────┬───────────────────┬───────────────────────────┐
 │Nr. │ Perioada │ Diploma obţinutã │ Instituţia care a eliberat│
 │crt.│ │ │ diploma │
 ├────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 └────┴──────────────────┴───────────────────┴───────────────────────────┘



    Situaţia profesionalã actualã
    Profesia .................., vechimea în muncã ..........., funcţia .............., vechimea în funcţie ........................., responsabilitãţi ........................

    Experienţa profesionalã


 ┌────┬─────────────┬──────────────────────┬────────────────┬────────────────┐
 │Nr. │ Perioada │Denumirea operatorului│Funcţia deţinutã│Responsabilitãţi│
 │crt.│ │ economic │ │ │
 │ │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────┼──────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 └────┴─────────────┴──────────────────────┴────────────────┴────────────────┘



    Semnãtura solicitantului ....................

    Data .............

    Cãtre
    Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei
    Comisia de atestare a managerilor energetici


    ANEXA 2
    la regulament

                                   - model -

                                     CERERE
                   de prelungire a valabilitãţii atestatului
                              de manager energetic

    Numele ......................., iniţiala tatãlui ........, prenumele ..................., data naşterii ........................., locul naşterii ............................., actul de identitate ........... seria ...... nr. .........., eliberat de ......................... la data de ................., codul numeric personal ...................................
    Locul de muncã ................................., adresa locului de muncã ................, telefon/fax/e-mail .................................
    Domiciliul ....................................., telefon/fax/e-mail ..............
    Subsemnatul/Subsemnata, ..............................., posesor/posesoare al/a atestatului de manager energetic, angajat/angajatã în cadrul operatorului economic sau al persoanei juridice prestatoare de servicii energetice ............................................., solicit prelungirea valabilitãţii atestatului, precum şi menţinerea înscrierii mele în Registrul de evidenţã a managerilor energetici.
    Sunt de acord cu publicarea datelor mele în acest registru.
    Anexez documentele necesare, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010.
    Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

    Semnãtura solicitantului .........................

    Data ..............

    Cãtre
    Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei
    Comisia de atestare a managerilor energetici


    ANEXA 3
    la regulament

                                   - model -

                          ATESTAT DE MANAGER ENERGETIC
                      Nr. ........... din ...............

    În baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energeticã şi promovarea utilizãrii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie şi a Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010, ca urmare a obţinerii de cãtre candidatul examinat a calificativului "admis", prin acumularea a .... puncte la examenul de atestare, prezentul atestat de manager energetic se acordã domnului/doamnei ........................., de profesie ......................, cu domiciliul în localitatea .............................., str. ............................... nr. ......, bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ....., judeţul/sectorul ......................., şi îi conferã calitatea de:

                               MANAGER ENERGETIC

    Atestatul de manager energetic este valabil 3 ani de la data emiterii.
    Prelungirea valabilitãţii atestatului de manager energetic se poate face la cererea posesorului, cu respectarea prevederilor stipulate în Regulamentul pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010.
    Atestatul de manager energetic este netransmisibil.

                       Preşedintele Autoritãţii Naţionale
                     de Reglementare în Domeniul Energiei,
                  ...........................................
                              (semnãturã/ştampilã)


    ANEXA 4
    la regulament

                                     GLOSAR
                           de termeni de specialitate

    În contextul Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010, urmãtorii termeni se definesc astfel:
    Management energetic - ansamblul activitãţilor de organizare, conducere şi de gestionare a proceselor energetice ale unui consumator
    Manager energetic - persoanã fizicã sau juridicã prestatoare de servicii energetice atestatã al cãrei obiect de activitate este organizarea, conducerea şi gestionarea proceselor energetice ale unui consumator
    Societate de servicii energetice (SSE) - persoanã juridicã sau fizicã autorizatã care presteazã servicii energetice şi/sau alte mãsuri de îmbunãtãţire a eficienţei energetice în cadrul instalaţiei sau incintei consumatorului şi care, ca urmare a prestãrii acestor servicii şi/sau mãsuri, acceptã un grad de risc financiar. Plata pentru serviciile prestate este bazatã, integral sau parţial, pe îmbunãtãţirea eficienţei energetice şi pe îndeplinirea altor criterii de performanţã convenite de pãrţi
    Atestare - procedura şi activitatea desfãşurate de organismul de atestare privind analizarea, verificarea şi confirmarea scrisã a competenţelor persoanelor fizice care doresc sã obţinã calitatea de manager energetic, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2010, şi cu reglementãrile tehnice în vigoare
    Consum energetic total anual, exprimat în tone echivalent petrol (tep/an) - suma cantitãţilor de energie electricã, termicã şi a tuturor formelor de combustibili şi carburanţi (gaze, lichid, solid), transformate în tone echivalent petrol (tep), consumate într-un an
    Eficienţã energeticã - raportul dintre valoarea rezultatului performant obţinut, constând în servicii, mãrfuri sau energia rezultatã, şi valoarea energiei utilizate în acest scop
    Îmbunãtãţirea eficienţei energetice - creşterea eficienţei energetice la consumatorii finali ca rezultat al schimbãrilor tehnologice, comportamentale şi/sau economice
    Mãsuri de îmbunãtãţire a eficienţei energetice - orice acţiune care, în mod normal, conduce la o îmbunãtãţire a eficienţei energetice verificabilã şi care poate fi mãsuratã sau estimatã
    Programe de îmbunãtãţire a eficienţei energetice - activitãţi care se concentreazã pe grupuri de consumatori finali şi care, în mod normal, conduc la o îmbunãtãţire a eficienţei energetice verificabilã, mãsurabilã sau estimabilã
    Economii de energie - cantitatea de energie economisitã, determinatã prin mãsurarea şi/sau estimarea consumului înainte şi dupã aplicarea uneia sau a mai multor mãsuri de îmbunãtãţire a eficienţei energetice, asigurând în acelaşi timp normalizarea condiţiilor externe care afecteazã consumul de energie
    Instrumente financiare pentru economii de energie - orice instrument financiar, precum fonduri, subvenţii, reduceri de taxe, împrumuturi, finanţare de cãtre terţi, contracte de performanţã energeticã, contracte de garantare a economiilor de energie, contracte de externalizare şi alte contracte de aceeaşi naturã, care sunt fãcute disponibile pe piaţã de cãtre instituţiile publice sau organismele private pentru a acoperi parţial ori integral costul iniţial al mãsurilor de îmbunãtãţire a eficienţei energetice

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016