Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 20 iulie 2017  privind concentrările economice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 20 iulie 2017 privind concentrările economice

EMITENT: Consiliul Concurenţei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 713 bis din 4 septembrie 2017

──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 431/2017 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 713 din 4 septembrie 2017.
──────────

     În temeiul prevederilor art. 13 alin. (5), ale art. 26 alin. (1) şi ale art. 47 alin. (7) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
     Consiliul Concurenţei adoptă prezentul regulament.

     Introducere
     Scopul controlului concentrărilor economice de către Consiliul Concurenţei este de a împiedica apariţia obstacolelor semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante.
     Prezentul regulament este obligatoriu pentru Consiliul Concurenţei, întreprinderi şi asociaţii de întreprinderi - persoane fizice sau juridice - de cetăţenie, respectiv de naţionalitate română sau străină, precum şi pentru autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale sau locale, urmărind aplicarea unitară şi transparentă a prevederilor Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, în condiţii de certitudine juridică.
    CAP. I
    Consideraţii generale
    ART. 1
    Domeniul de aplicare
    (1) Prezentul regulament se aplică controlului concentrărilor economice efectuat în temeiul legii.
    (2) Consiliul Concurenţei, în calitate de autoritate naţională de concurenţă, are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 139 din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 24 din 29 ianuarie 2004.
    (3) Prevederile prezentului regulament se aplică operaţiunilor de concentrare economică, atunci când cifra de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate în operaţiune depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre întreprinderile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro. Pragurile valorice pot fi modificate potrivit prevederilor legii.
    (4) Prezentul regulament se aplică şi situaţiilor în care întreprinderile implicate acceptă restricţionări direct legate şi necesare punerii în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică.

    ART. 2
    Noţiuni generale privind concentrările economice
    (1) Noţiunea de concentrare economică include acele operaţiuni care au ca rezultat modificări de durată ale controlului întreprinderilor şi, prin urmare, în structura pieţei, cuprinzând şi operaţiunile care conduc la crearea de societăţi în comun care îndeplinesc în mod durabil toate funcţiile unei entităţi economice autonome. În sensul legii, prin întreprindere se înţelege orice entitate angajată într-o activitate economică constând în oferirea de bunuri sau de servicii pe o piaţă dată, independent de statutul său juridic şi de modul de finanţare, astfel cum este definită în jurisprudenţa Uniunii Europene.
    (2) Realizarea unei operaţiuni de concentrare economică implică modificarea de durată a controlului prin:
    a) fuzionarea a două sau mai multe întreprinderi independente anterior sau părţi ale unor întreprinderi sau
    b) dobândirea, de către una sau mai multe persoane care controlează deja cel puţin o întreprindere sau de către una sau mai multe întreprinderi, fie prin achiziţionarea de valori mobiliare sau de active, fie prin contract sau prin orice alte mijloace, a controlului direct sau indirect asupra uneia sau mai multor întreprinderi sau părţi ale acestora.

    (3) Operaţiunile care sunt strâns legate între ele printr-o legătură condiţională sau care iau forma unei serii de tranzacţii cu valori mobiliare desfăşurate pe parcursul unei perioade de timp rezonabil de scurtă vor fi tratate ca fiind o singură concentrare.
    (4) Controlul decurge din drepturi, contracte sau orice alte elemente care, fiecare în parte ori luate împreună şi ţinând seama de circumstanţele de fapt sau de drept, conferă posibilitatea de a exercita o influenţă determinantă asupra unei întreprinderi, în special prin:
    a) drepturi de proprietate sau de folosinţă asupra totalităţii ori a unei părţi din activele unei întreprinderi;
    b) drepturi sau contracte care conferă o influenţă determinantă asupra structurii întreprinderii, votului sau deciziilor organelor de conducere ale unei întreprinderi.

    (5) În accepţiunea legii, dobândirea controlului se realizează de către persoana sau persoanele ori de către întreprinderile care:
    a) sunt titulare ale drepturilor ori beneficiare ale contractelor prevăzute la alin. (4);
    b) nu sunt titulare ale drepturilor ori beneficiare ale contractelor prevăzute la alin. (4), dar au puterea de a exercita influenţa determinantă conferită de acestea.


    ART. 3
    Exceptări
    (1) Art. 10 din lege stabileşte patru situaţii în care dobândirea controlului nu constituie o operaţiune de concentrare economică, şi anume:
    a) controlul este dobândit şi exercitat de către un lichidator desemnat prin hotărâre judecătorească sau de către o altă persoană mandatată de autoritatea publică pentru îndeplinirea unei proceduri de încetare de plăţi, redresare, concordat, lichidare judiciară, urmărire silită sau altă procedură similară;
    b) instituţiile de credit sau alte instituţii financiare sau societăţile de asigurări ale căror activităţi obişnuite includ tranzacţionarea şi negocierea de valori mobiliare în contul lor sau în contul altora, deţin temporar valori mobiliare ale unei întreprinderi pe care le-au dobândit în vederea revânzării, cu condiţia ca acestea să nu îşi exercite drepturile de vot conferite de valorile mobiliare în cauză pentru a determina comportamentul concurenţial al întreprinderii în cauză sau cu condiţia să îşi exercite aceste drepturi de vot numai pentru pregătirea cesionării integrale sau parţiale a întreprinderii în cauză sau a activelor acesteia ori a cesionării valorilor mobiliare în cauză, şi ca cesiunea să aibă loc în termen de un an de la data achiziţiei; Consiliul Concurenţei poate prelungi acest termen, la cerere, în cazul în care respectivele instituţii sau societăţi pot dovedi că cesionarea nu a fost posibilă, în condiţii rezonabile, în termenul stabilit;
    c) controlul, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) lit. b) din lege, este dobândit de o întreprindere al cărei obiect unic de activitate este de a achiziţiona participaţii la alte întreprinderi, de a gestiona şi valorifica respectivele participaţii, tară a se implica direct sau indirect în gestionarea întreprinderilor în cauză, aceasta fără a aduce însă atingere drepturilor pe care întreprinderea le deţine în calitate de acţionar, cu condiţia ca drepturile de vot legate de participaţiile deţinute să fie exercitate, în special în ceea ce priveşte numirea membrilor organelor de conducere şi supraveghere ale întreprinderilor la care deţine participaţiile, doar pentru a menţine valoarea integrală a investiţiilor în cauză şi nu pentru a determina, direct sau indirect, comportamentul concurenţial al acelor întreprinderi;
    d) întreprinderile, inclusiv cele care fac parte din grupuri economice, realizează operaţiuni de restructurare sau reorganizare a propriilor activităţi.

    (2) Pentru a determina dacă drepturile aferente participaţiilor dobândite în întreprindere sunt folosite de către achizitor în scopul determinării comportamentului concurenţial al întreprinderii respective, se va urmări, în special, modul de exercitare a următoarelor drepturi:
    a) dreptul de a numi sau de a se opune la numirea de membri în organele de conducere ale întreprinderii;
    b) dreptul de a adopta sau de a se opune la adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli al întreprinderii;
    c) dreptul de a adopta sau de a se opune la adoptarea planului de afaceri al întreprinderii;
    d) dreptul de a adopta sau de a se opune la adoptarea planului de investiţii al întreprinderii.

    (3) Drepturile prevăzute la alin. (2) pot fi stipulate în actele constitutive ale întreprinderii achiziţionate sau în orice act juridic încheiat între părţile la operaţiunea de concentrare. Ca urmare a exercitării oricăruia dintre drepturile enumerate, se poate prezuma că achizitorul determină comportamentul concurenţial al întreprinderii la care a dobândit participaţii. Acele drepturi care sunt exercitate de către achizitor doar în scopul protejării intereselor sale financiare nu sunt considerate ca fiind determinante pentru comportamentul concurenţial al întreprinderii controlate. Printre acestea, se numără capacitatea de a împiedica creşterea sau scăderea valorii acţiunilor, modificarea capitalului social al întreprinderii controlate, lichidarea afacerii sau modificarea statutului.

    CAP. II
    Notificarea concentrărilor economice
    ART. 4
    Dispoziţii generale
    (1) Concentrările economice care depăşesc pragurile valorice prevăzute de art. 12 din lege sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, înainte de punerea în aplicare şi după încheierea acordului, anunţarea ofertei publice sau după preluarea pachetului de control.
    (2) Notificarea poate fi efectuată şi în cazurile în care întreprinderile implicate demonstrează Consiliului Concurenţei intenţia de a încheia un acord sau, în cazul ofertei publice, şi-au anunţat intenţia de a face o astfel de ofertă, cu condiţia ca acordul ori oferta planificată să aibă ca rezultat o concentrare economică notificabilă.
    (3) În accepţiunea legii şi a prezentului regulament, expresia "concentrare notificată" include şi concentrările planificate, notificate potrivit prevederilor alin. (2).
    (4) În scopul calculării cifrei de afaceri a unei întreprinderi implicate vor fi considerate ca făcând parte din grupul acesteia următoarele întreprinderi:
    a) întreprinderea implicată;
    b) întreprinderile la care întreprinderea implicată, în mod direct sau indirect:
    b.1) deţine peste jumătate din capital sau din capitalul de exploatare sau
    b.2) are puterea de a exercita peste jumătate din drepturile de vot sau
    b.3) are puterea de a numi peste jumătate din membrii consiliului de administraţie, ai organelor de conducere sau ai organelor care reprezintă legal întreprinderile sau
    b.4) are dreptul de a gestiona activităţile întreprinderilor;

    c) întreprinderile care deţin în întreprinderea implicată drepturile sau competenţele prevăzute la lit. b);
    d) întreprinderile în care o întreprindere dintre cele prevăzute la lit. c) deţine drepturile sau competenţele enumerate la lit. b);
    e) întreprinderile în care două sau mai multe întreprinderi prevăzute la lit. a)-d) deţin împreună drepturile sau competenţele enumerate lalit. b).

    (5) Cifra de afaceri prevăzută la art. 12 alin. (1) din lege este suma veniturilor obţinute din vânzările de produse şi/sau din prestările de servicii realizate de întreprindere în cursul ultimului exerciţiu financiar, din care se scad sumele datorate cu titlu de obligaţii fiscale şi valoarea contabilizată a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrărilor intracomunitare. Calculul cifrei de afaceri şi modalitatea alocării acesteia părţilor implicate sunt prevăzute în instrucţiuni specifice adoptate de Consiliul Concurenţei.
    (6) Când o operaţiune de concentrare economică are loc prin cumpărare de elemente de activ, din cifra de afaceri stabilită potrivit prevederilor alin. (5) va fi luată în considerare numai suma aferentă activelor constituind obiect al tranzacţiei.
    (7) Dacă, în cursul unei perioade de 2 ani, două sau mai multe tranzacţii de felul celor prevăzute la alin. (6) au loc între aceleaşi persoane fizice şi/sau juridice, acestea sunt considerate ca o singură operaţiune de concentrare economică, realizată la data ultimei tranzacţii.
    (8) Cifrele de afaceri sunt înlocuite:
    a) pentru instituţiile de credit şi alte instituţii financiare, cu suma veniturilor, după deducerea impozitelor şi a taxelor legate direct de acestea.
    b) pentru societăţile de asigurări, cu valoarea primelor brute încasate sau de încasat, conform contractelor de asigurări încheiate de către sau în numele societăţilor de asigurare, inclusiv primele plătite reasigurătorilor, după deducerea impozitelor şi a taxelor percepute asupra cuantumului primelor individuale de asigurare sau a volumului total al acestora.

    (9) În scopul aplicării prevederilor art. 12 din lege, dar tară a aduce atingere dispoziţiilor art. 67 alin. (2) şi (3) din lege, în situaţia în care una dintre întreprinderile avute în vedere la aplicarea prevederilor art. 12 face parte dintr-un grup de întreprinderi, pentru cifra sa de afaceri se va lua în considerare cifra de afaceri cumulată a respectivului grup, conform situaţiilor financiare anuale consolidate.
    (10) în situaţiile în care, faţă de elementele specifice ale unei operaţiuni de concentrare economică, nu rezultă cu certitudine dacă aceasta este supusă sau nu obligaţiei de notificare, părţile vor notifica operaţiunea Consiliului Concurenţei, în vederea emiterii unei adrese/decizii, în termenele prevăzute la art. 47 alin. (1), (2) şi (4) din lege.

    ART. 5
    Persoanele obligate să depună notificări
    (1) Concentrările economice care se realizează prin fuziunea a două sau mai multor întreprinderi trebuie notificate de către fiecare dintre părţile implicate. Pentru concentrările economice preconizate a se realiza ca urmare a lansării unei oferte publice sau a anunţului privind intenţia de a face o astfel de ofertă, notificarea se transmite de către ofertant. În celelalte cazuri, notificarea trebuie să fie înaintată de către persoana, întreprinderea sau întreprinderile care dobândeşte/dobândesc controlul asupra uneia ori mai multor întreprinderi ori asupra unor părţi ale acestora.
    (2) Notificarea se semnează de către reprezentanţii legali ai părţilor obligate să înainteze notificări. În cazul în care notificările sunt semnate de împuterniciţi ai persoanelor sau ai întreprinderilor, aceştia vor prezenta în original dovada scrisă că sunt autorizaţi să le reprezinte. Notificările comune se vor depune de către un reprezentant autorizat să transmită şi să primească documente în numele tuturor părţilor care fac notificarea.
    (3) Fiecare parte care înaintează notificarea este responsabilă pentru caracterul exact şi complet al informaţiilor furnizate.

    ART. 6
    Notificarea intenţiei de a realiza o concentrare economică şi consultările prealabile depunerii notificării
    (1) Notificarea intenţiei de a realiza o concentrare economică, potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) din lege, se poate face în orice moment anterior încheierii acordului, iar în situaţia ofertei publice de preluare a unei societăţi listate, după anunţarea unei astfel de oferte şi, eventual, demararea demonstreze fără dubii intenţia de realizare a concentrării economice.
    (2) Cu cel puţin două săptămâni anterior notificării, se recomandă ca părţile notificatoare să solicite Consiliului Concurenţei desfăşurarea unor consultări la sediul autorităţii de concurenţă, în scopul lămuririi unor aspecte esenţiale privind o concentrare economică. În acest scop, părţile vor pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei, cu 5 zile anterior datei întâlnirii, informaţii exacte cu privire la concentrarea economică: părţile implicate, pieţele pe care acestea activează şi cotele de piaţă deţinute, o descriere sumară a modului de realizare a concentrării şi a modalităţii de exercitare a controlului.

    ART. 7
    Depunerea notificărilor
    (1) Notificările se depun în conformitate cu formularul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament. În condiţiile reglementate în prezentul regulament, notificările se pot depune şi într-un formular simplificat, prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul regulament. Notificările comune se depun printr-un singur formular, în numărul de exemplare prevăzut.
    (2) Notificarea va fi înaintată Consiliul Concurenţei în trei exemplare, după cum urmează: două exemplare în scris, dintre care unul va fi originalul, şi un exemplar în format electronic. Documentele anexate la formular vor fi prezentate în original şi/sau în copii, copiile fiind certificate, pentru conformitate, de către părţile care notifică sau de către împuterniciţii acestora, autorizaţi să le reprezinte.

    ART. 8
    Informaţiile şi documentele care trebuie furnizate
    (1) Notificările conţin informaţiile, inclusiv documentele solicitate în formularele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul regulament.
    (2) Notificarea prezentată Consiliului Concurenţei trebuie să cuprindă:
    a) adresa de înaintare, semnată de reprezentantul legal sau de persoana împuternicită;
    b) formularul de notificare, completat, după caz, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul regulament, împreună cu toate documentele prevăzute şi definite la anexele prevăzute la alin. (1);
    c) dovada plăţii tarifului de notificare.

    (3) în termen de 7 zile de la înregistrarea notificării elaborate potrivit anexelor nr. 1 sau 2, Consiliul Concurenţei va confirma în scris părţilor notificatoare sau reprezentanţilor acestora întrunirea condiţiilor pentru ca notificarea să fie considerată valabil depusă la autoritatea de concurenţă.
    (4) Informaţiile furnizate prin notificare şi prin documentele transmise ulterior înregistrării acesteia trebuie să fie exacte şi complete. Părţile vor ţine seama de obligaţiile şi recomandările prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul regulament.
    (5) Consiliul Concurenţei va putea solicita părţii notificatoare completarea informaţiilor transmise şi/sau confirmarea caracterului exact şi complet al acestora. Notificarea va fi considerată efectivă numai după completarea acesteia.
    (6) Părţile vor putea furniza şi alte informaţii pe care le consideră utile pentru evaluarea operaţiunii de concentrare economică.

    ART. 9
    Transmiterea documentelor
    (1) Transmiterea documentelor şi convocărilor adresate de către Consiliul Concurenţei destinatarilor se poate efectua într-unul dintre următoarele moduri:
    a) personal sau prin curier, cu confirmare de primire;
    b) prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire;
    c) prin fax, cu cerere de confirmare de primire;
    d) prin poştă electronică, cu cerere de confirmare de primire.

    (2) Dacă nu se prevede altfel, prevederile alin. (1) se aplică şi transmiterii de documente de la părţile care fac notificarea, de la alte părţi implicate sau de la terţe părţi către Consiliul Concurenţei.
    (3) În cazul în care documentele sau convocările sunt transmise prin fax sau poşta electronică, se consideră că acestea au fost primite de destinatar în ziua în care au fost trimise.

    ART. 10
    Data efectivă a notificării
    (1) Notificarea devine efectivă la data la care a fost înregistrată la Consiliul Concurenţei, cu excepţia cazurilor în care se constată că informaţiile cuprinse în aceasta sunt inexacte sau incomplete, sub orice aspect, caz în care notificarea devine efectivă la data la care Consiliul Concurenţei a primit toate informaţiile exacte şi complete. Informaţiile incorecte sau care induc în eroare sunt considerate ca fiind informaţii incomplete.
    (2) În cazurile prevăzute la alin. (1), în termen de 20 de zile de la înregistrarea notificării, Consiliul Concurenţei va solicita, în scris, completarea şi/sau confirmarea informaţiilor din notificare şi va stabili un termen până la care informaţiile solicitate vor fi transmise, iară însă ca acesta să depăşească 15 zile de la data solicitării. În cazuri temeinic justificate, la solicitarea părţilor notificatoare, acest termen poate fi prelungit.
    (3) Consiliul Concurenţei va comunica părţilor notificatoare, neîntârziat, data la care notificarea a devenit efectivă.
    (4) Modificările faptelor conţinute în notificare, apărute ulterior notificării, de care părţile care fac notificarea au cunoştinţă sau ar trebui să aibă cunoştinţă sau orice informaţii noi, apărute ulterior notificării, de care părţile au cunoştinţă sau ar trebui să aibă cunoştinţă şi care ar fi trebuit să fie notificate dacă ar fi fost cunoscute la data notificării vor fi comunicate Consiliului Concurenţei fără întârziere. În aceste cazuri, dacă modificările sau informaţiile noi ar putea avea efecte semnificative asupra evaluării concentrării şi autoritatea de concurenţă a confirmat anterior că notificarea a devenit efectivă, părţile vor fi informate în scris asupra faptului că notificarea nu mai este considerată efectivă. Notificarea poate fi considerată efectivă de către Consiliul Concurenţei la data la care noile informaţii relevante sunt primite de către acesta. Consiliul Concurenţei informează în scris, fără întârziere, în acest sens părţile care fac notificarea sau pe reprezentanţii acestora.

    ART. 11
    Publicarea informării cu privire la o notificare
     Consiliul Concurenţei va publica pe pagina sa web şi/sau în presă o informare privind notificarea primită, menţionând în acelaşi timp şi numele întreprinderilor implicate, ţările lor de origine, natura concentrării, domeniile de activitate ale părţilor implicate şi data primirii notificării. Eventualele completări sau modificări ale informaţiilor care privesc concentrarea respectivă vor putea fi, de asemenea, publicate. Consiliul Concurenţei va ţine cont de interesul legitim al întreprinderilor privind protejarea secretelor de afaceri şi a altor informaţii confidenţiale ale acestora. Părţile notificatoare pot solicita ca nicio informare să nu fie publicată până la adoptarea deciziei, indicând motive întemeiate pentru justificarea unei asemenea solicitări, cu excepţia situaţiei în care complexitatea cazului şi efectele anticipate asupra concurenţei determină Consiliul Concurenţei să solicite observaţii de la terţi.

    CAP. III
    Procedura simplificată de notificare şi analiză a anumitor concentrări economice
    ART. 12
    Scopul procedurii simplificate
    (1) Prezentul capitol stabileşte o procedură simplificată prin care Consiliul Concurenţei analizează anumite concentrări economice, în temeiul art. 47 alin. (7) din lege, cu condiţia ca acestea să nu ridice probleme de concurenţă.
    (2) Scopul prezentului capitol este de a stabili condiţiile în care Consiliul Concurenţei poate adopta o decizie prin care declară o concentrare economică compatibilă cu un mediu concurenţial normal, ca urmare a aplicării procedurii simplificate de analiză şi de a oferi orientări în ceea ce priveşte procedura în sine. În cazul în care sunt întrunite condiţiile necesare prevăzute la art. 13 alin. (1) din prezentul regulament şi nu există împrejurări deosebite, în termen de 45 de zile de la primirea notificării complete a unei operaţiuni de concentrare economică Consiliul Concurenţei va adopta o decizie de neobiecţiune, în conformitate cu art. 47 alin. (2) lit. a) din lege, ca urmare a aplicării procedurii simplificate de analiză.
    (3) Cu toate acestea, în anumite cazuri, Consiliul Concurenţei poate să iniţieze revenirea la procedura completă de analiză pentru orice concentrare economică şi să solicite furnizarea informaţiilor prevăzute de formularul complet de notificare din anexa nr. 1, în special în cazul în care sunt aplicabile garanţiile sau excluderile prevăzute la art. 14 din prezentul regulament. În mod similar, Consiliul Concurenţei poate decide că o concentrare economică, pentru care a fost depus un formular de notificare în formă completă, să fie analizată potrivit regulilor procedurii simplificate.

    ART. 13
    Categoriile de concentrări economice care pot face obiectul procedurii simplificate
    (1) Consiliul Concurenţei va aplica procedura simplificată, în principiu, următoarelor categorii de concentrări economice*1):
──────────
    *1) Următoarele categorii se aplică în mod alternativ, iar nu cumulativ; astfel, o concentrare economică notificată care îndeplineşte toate criteriile din oricare dintre categoriile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a), b), c) sau d) va fi, în principiu, eligibilă pentru procedura simplificată. O concentrare economică poate să îndeplinească criteriile aferente mai multor categorii, caz în care părţile notificatoare pot notifica operaţiunea pe baza acestor categorii.
──────────
    a) două sau mai multe întreprinderi dobândesc controlul în comun asupra unei societăţi, cu condiţia ca societatea în comun să nu desfăşoare sau să nu preconizeze că va desfăşura activităţi sau aceste activităţi să nu fie semnificative pe teritoriul României. Aceste cazuri au loc în situaţia în care:
    a.1) cifra de afaceri a societăţii în comun şi/sau cifra de afaceri a activităţilor transferate*2) nu depăşeşte echivalentul în lei a 4 milioane euro pe teritoriul României*3); şi
──────────
    *2) Formularea "şi/sau" se referă la diversitatea situaţiilor vizate; de exemplu:
    - în cazul unei preluări în comun a unei societăţi ţinta, cifra de afaceri care se ia în considerare este cifra de afaceri a acestei societăţi ţinta (societatea în comun),
    – în cazul creării unei societăţi în comun căreia societăţile-mamă îi transferă activităţile lor. cifra de afaceri care se ia în considerare este cifra de afaceri a activităţilor transferate,
    – în cazul apariţiei unei noi părţi care controlează într-o societate în comun existentă, cifra de afaceri care trebuie luată în considerare este cifra de afaceri a societăţii în comun şi cifra de afaceri a activităţilor transferate de noua societate-mamă (după caz).

     *3) Cifra de afaceri a societăţii în comun trebuie stabilită pe baza celor mai recente bilanţuri contabile ale societăţilor-mamă sau ale societăţii în comun. în funcţie de disponibilitatea înregistrărilor separate pentru resursele combinate în societatea în comun.
──────────

    a.2) valoarea totală a activelor transferate societăţii în comun nu depăşeşte echivalentul în lei a 4 milioane euro pe teritoriul României*4);
──────────
    *4) Valoarea totală a activelor societăţii în comun trebuie stabilită pe baza celui mai recent bilanţ contabil al fiecărei societăţi-mamă, încheiat şi aprobat. În acest context, termenul "active" include: 1) toate activele corporale şi necorporale care urmează să fie transferate societăţii în comun (exemple de active corporale includ: unităţi de producţie, puncte de vânzare en gros sau cu amănuntul şi stocul de mărfuri; exemple de active necorporale includ proprietatea intelectuală, fondul de comerţ etc.) şi 2) orice sumă de creditare sau orice obligaţii ale societăţii în comun pe care oricare dintre societăţile-mamă a acceptat să le prelungească sau să le garanteze. În cazul în care activele transferate generează o cifra de afaceri, nici valoarea activelor şi nici cea a cifrei de afaceri nu pot să depăşească echivalentul în lei a 4 milioane Euro.
──────────


    b) două sau mai multe întreprinderi fuzionează ori una sau mai multe întreprinderi dobândesc controlul unic sau în comun asupra unei alte întreprinderi, cu condiţia ca nici una dintre părţile implicate în concentrare să nu desfăşoare activităţi comerciale pe aceeaşi piaţă a produsului şi pe aceeaşi piaţă geografică sau pe o piaţă a produsului situată în amonte sau în aval faţă de o piaţă a produsului pe care este activă oricare altă parte implicată în concentrarea economică;
    c) două sau mai multe întreprinderi fuzionează ori una sau mai multe întreprinderi dobândesc controlul unic sau în comun al unei alte întreprinderi şi:
    c.1) cota de piaţă combinată a tuturor părţilor implicate care desfăşoară activităţi comerciale pe aceeaşi piaţă a produsului şi pe aceeaşi piaţă geografică*5) este mai mică de 20%*6);
──────────
    *5) Relaţii pe orizontală
     *6)Pragurile în cazul relaţiilor pe orizontală şi pe verticală se aplică oricărei definiţii alternative plauzibile a pieţei produsului şi a pieţei geografice, care ar putea fi avută în vedere într-un anumit caz. Este important ca definiţiile pieţelor furnizate în notificare să fie suficient de precise pentru a justifica aprecierea conform căreia pragurile în cauză nu sunt respectate şi că toate definiţiile alternative plauzibile ale pieţelor, care ar fi putut fi avute în vedere, să fie menţionate (inclusiv pieţele geografice mai restrânse decât cele naţionale).
──────────

    c.2) cotele de piaţă individuale sau combinate ale tuturor părţilor implicate care desfăşoară activităţi comerciale pe o piaţă a produsului care se găseşte în amonte sau în aval faţă de o piaţă a produsului pc care îşi desfăşoară activitatea orice altă parte implicată în concentrarea economică*7) sunt mai mici de 30%*8);
──────────
    *7) Relaţii pe verticală. O relaţie pe verticală presupune, în mod normal, că produsul sau serviciul întreprinderii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa din amonte în cauză constituie o contribuţie importantă la produsul sau serviciul întreprinderii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa din aval.
     *8) A se vedea nota de subsol nr. 6.
──────────


    d) una dintre părţi urmează să dobândească controlul unic asupra unei întreprinderi la care deţine deja controlul în comun.

    (2) Relaţiile care există numai între întreprinderile care dobândesc controlul în comun, prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. (b) şi (c), în afara domeniului de activitate al societăţii în comun, nu sunt considerate relaţii pe orizontală sau pe verticală în scopul prezentului regulament. în cazul în care aceste relaţii generează probleme de coordonare, în sensul art. 9 alin. (3) din lege, Consiliul Concurenţei poate apela la o procedură completă de analiză, ca urmare a furnizării informaţiilor prevăzute de formularul complet de notificare din anexa nr. 1 la prezentul regulament.

    ART. 14
    Garanţii şi excluderi
    (1) Pentru a stabili dacă o concentrare economică se încadrează într-una dintre categoriile prevăzute la art. 13 alin. (1) din prezentul regulament, Consiliul Concurenţei se va asigura că toate circumstanţele relevante sunt stabilite suficient de clar. În cazurile în care definirea pieţelor este un element cheie al evaluării respective, părţile vor furniza Consiliului Concurenţei informaţii cu privire la toate definiţiile alternative plauzibile ale pieţelor relevante, în general, în cursul etapei de consultare prealabilă notificării. Părţilor notificatoare le revine responsabilitatea de a descrie toate pieţele relevante ale produsului şi geografice alternative asupra cărora concentrarea economică ar putea avea un impact şi de a furniza datele şi informaţiile legate de definirea pieţelor respective.
    (2) Consiliul Concurenţei îşi rezervă dreptul de a lua hotărârea finală în ceea ce priveşte definirea pieţei relevante, fundamentându-şi decizia pe o analiză a datelor şi faptelor din cazul respectiv. În situaţia în care este dificilă definirea pieţei relevante sau determinarea cotelor de piaţă ale părţilor implicate, Consiliul Concurenţei nu va aplica procedura simplificată. De regulă, în măsura în care concentrările economice ridică noi aspecte juridice de interes general, Consiliul Concurenţei va aplica procedura completă de analiză, caz în care informaţiile vor fi furnizate potrivit formularului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    (3) O concentrare economică ce se încadrează în categoriile prevăzute la art. 13 poate necesita o analiză aprofundată în cadrul procedurii complete de analiză prin furnizarea informaţiilor prevăzute de formularul complet de notificare din anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    (4) Următoarele tipuri de concentrări economice, prezentate cu titlu de exemplu, pot fi excluse din sfera de aplicare a procedurii simplificate de analiză:
    a) concentrările economice în care piaţa este deja concentrată şi în care operaţiunea ar putea elimina o forţă concurenţială importantă sau ar putea reuni doi inovatori importanţi, precum şi concentrările economice care implică o întreprindere care deţine produse în curs de dezvoltare sau în cazul în care există indicii că operaţiunea ar permite părţilor implicate să împiedice extinderea concurenţilor lor;
    b) concentrările economice în care nu este posibilă determinarea cu exactitate a cotelor de piaţă ale părţilor implicate, situaţie care poate apărea îndeosebi atunci când părţile implicate activează pe pieţe noi sau puţin dezvoltate;
    c) concentrările economice care pot conduce la creşterea puterii de piaţă a părţilor implicate, de exemplu prin combinarea resurselor tehnologice, financiare sau de alt tip, chiar dacă părţile implicate nu acţionează pe aceeaşi piaţă;
    d) concentrările economice în care cel puţin două dintre părţile implicate sunt prezente pe pieţe învecinate strâns legate*9), în special atunci când una sau mai multe dintre părţile implicate deţin în mod individual o cotă de piaţă de cel puţin 30% pe orice piaţă a produsului pe care nu există relaţii pe orizontală sau pe verticală între părţi, dar care este o piaţă învecinată cu o altă piaţă pe care îşi desfăşoară activitatea o altă parte implicată în concentrare.
──────────
    *9) Pieţele produselor sunt pieţe învecinate strâns legate atunci când produsele sunt complementare unele faţă de altele sau atunci când aparţin unei game de produse care sunt în general cumpărate de acelaşi tip de clienţi, pentru aceeaşi utilizare finală.
──────────


    (5) Consiliul Concurenţei poate efectua, în cadrul procedurii complete de analiză a unei concentrări economice, o evaluare a anumitor societăţi în comun care au în România o cifră de afaceri sub pragul prevăzut la art. 13 alin. (1) lit. a), dar care, în următorii trei ani, ar putea depăşi în mod semnificativ pragul respectiv. În cazurile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a), poate, de asemenea, să fie necesară o procedură completă de analiză dacă există relaţii pe orizontală sau pe verticală între părţile implicate, pe baza cărora nu se poate exclude faptul că operaţiunea va ridica îndoieli serioase cu privire la compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal sau cu privire la prezenţa unor împrejurări deosebite.
    (6) O concentrare economică realizată prin trecerea de la controlul în comun la cel unic poate impune, în mod excepţional, o analiză mai detaliată a operaţiunii în cadrul unei proceduri complete, ca urmare a furnizării informaţiilor cuprinse în formularul complet de notificare prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament*10).──────────
    *10) Poate interveni o problemă de concurenţă în cazurile în care fosta societate în comun este integrată în grupul sau în reţeaua acţionarului/asociatului unic cu drept de control rămas, fapt care elimină constrângerile disciplinare exercitate de interesele potenţial divergente ale diferiţilor acţionari/asociaţi cu drept de control şi care ar putea consolida poziţia sa strategică pe piaţă. De exemplu, într-o situaţie în care întreprinderile A şi B controlează în comun societatea C, o concentrare în temeiul căreia A dobândeşte controlul unic asupra lui C poate ridica probleme de concurenţă, în situaţia în care C este un concurent direct al lui A. iar C şi A vor deţine o importantă poziţie de piaţă combinată, prin aceasta reducându-se gradul de independenţă deţinut anterior de C.
──────────

    (7) Consiliul Concurenţei poate, de asemenea, apela la o procedură completă de analiză a unei concentrări economice, în cazul în care nu a analizat preluarea anterioară a controlului în comun al respectivei întreprinderi.
    (8) Consiliul Concurenţei nu va aplica procedura simplificată prevăzută la art. 13 alin. (1) lit. b) din prezentul regulament în cazul în care este dificil să se concluzioneze că operaţiunea de concentrare economică nu generează nicio piaţă declarată. Faptul că nu există pieţe declarate trebuie să se dovedească în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din prezentul regulament. Prin urmare, rămâne responsabilitatea părţilor care depun notificarea să transmită Consiliului Concurenţei toate informaţiile necesare pentru a concluziona că operaţiunea propusă nu generează nicio piaţă declarată în România.

    ART. 15
    Dispoziţii procedurale
    (1) Contactele prealabile notificării între părţile notificatoare şi Consiliul Concurenţei sunt utile, chiar şi în cazurile care aparent nu ridică probleme de concurenţă. Pot exista cazuri care, deşi sunt susceptibile de a li se aplica procedura simplificată, sunt de natură a ridica probleme complexe, de exemplu, în ceea ce priveşte definirea pieţei, care trebuie rezolvate în etapa prealabilă notificării. Astfel de contacte permit Consiliului Concurenţei şi părţilor notificatoare stabilirea informaţiilor necesare pentru o analiză adecvată a concentrării propuse. Contactele prealabile notificării trebuie iniţiate cu cel puţin două săptămâni înainte de data la care părţile intenţionează să depună la autoritatea de concurenţă formularul simplificat de notificare a concentrării economice. Părţile notificatoare vor transmite Consiliului Concurenţei, cu cel puţin 5 zile anterior datei consultării prealabile, toate informaţiile necesare pentru a evalua dacă o concentrare economică poate face obiectul procedurii simplificate.
    (2) În cazul în care Consiliul Concurenţei constată îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru aplicarea procedurii simplificate, va emite, în termen de 45 de zile de la data înregistrării notificării complete, o decizie de neobiecţiune în temeiul art. 47 alin. (2) lit. a) din lege prin care declară operaţiunea ca fiind compatibilă cu un mediu concurenţial normal. Consiliul Concurenţei poate opta pentru procedura completă în prima fază de analiză a unei concentrări economice şi, prin urmare, poate iniţia o investigaţie şi/sau emite o decizie ca urmare a procedurii complete.
    (3) În cazul în care, în cursul efectuării analizei, autoritatea de concurenţă constată că respectiva concentrare economică nu îndeplineşte criteriile pentru aplicarea procedurii simplificate de analiză, aceasta va comunica părţilor notificatoare că operaţiunea urmează a fi evaluată în cadrul procedurii complete de analiză şi va solicita acestora furnizarea informaţiilor din formularul complet privind notificarea unei concentrări economice, prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament. În acest caz, notificarea va fi considerată efectivă numai după completarea formularului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament. Părţile vor înainta Consiliului Concurenţei notificarea potrivit formularului complet privind notificarea unei concentrări economice, tară a achita un nou tarif de notificare.

    ART. 16
    Restricţionări auxiliare
     Procedura simplificată nu se aplică în cazurile în care întreprinderile implicate solicită o evaluare expresă a restricţionărilor care sunt direct legate şi necesare pentru punerea în aplicare a concentrării economice.

    CAP. IV
    Punerea în aplicare a unei concentrări economice
    ART. 17
    Interdicţia punerii în aplicare
    (1) În conformitate cu dispoziţiile art. 13 alin. (6) din lege, este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei, potrivit prevederilor art. 47 din lege.
    (2) Prevederile alin. (1) nu împiedică punerea în aplicare a unei oferte publice sau a unei serii de tranzacţii cu valori mobiliare, inclusiv cu valori mobiliare convertibile în alte tipuri de valori mobiliare, acceptate în vederea tranzacţionării pe o piaţă de tipul bursei de valori, prin care se dobândeşte controlul de la vânzători diferiţi, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) concentrarea să fie notificată fără întârziere Consiliului Concurenţei;
    b) cel care dobândeşte controlul să nu exercite drepturile de vot aferente valorilor mobiliare în cauză sau să exercite aceste drepturi numai pentru a menţine valoarea integrală a investiţiei sale în temeiul unei derogări acordate de Consiliul Concurenţei, potrivit prevederilor art. 13 alin. (8) din lege. La acordarea derogării, Consiliul Concurenţei va ţine cont de efectele suspendării concentrării economice asupra uneia sau mai multora dintre întreprinderile implicate în operaţiune sau asupra unor terţi şi de posibila ameninţare reprezentată de concentrare asupra concurenţei.

    (3) Concentrările economice notificabile vor putea fi puse în aplicare numai în următoarele situaţii:
    a) la primirea de către părţile notificatoare a deciziei de neobiecţiune emise de Consiliul Concurenţei, potrivit art. 47 alin. (2) din lege;
    b) la primirea deciziei emise potrivit art. 47 alin. (4) lit. b) şi c) din lege;
    c) cu respectarea prevederilor art. 47 alin. (5) din lege;
    d) la primirea unei decizii de acordare a derogării, potrivit art. 13 alin. (8) din lege.


    ART. 18
    Măsuri de punere în aplicare
     Reprezintă măsuri de punere în aplicare a unei concentrări economice, în special, următoarele:
    a) intrarea întreprinderii achiziţionate pe o altă/nouă piaţă, determinată de strategia de afaceri a achizitorului, respectiv a părţilor la controlul în comun;
    b) ieşirea întreprinderii achiziţionate de pe piaţa pe care activa;
    c) modificarea obiectului de activitate al întreprinderii achiziţionate;
    d) exercitarea drepturilor de vot dobândite pentru numirea de membri în organele de conducere ale întreprinderii;
    e) exercitarea drepturilor de vot dobândite pentru adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli al întreprinderii;
    f) exercitarea drepturilor de vot dobândite pentru adoptarea planului de afaceri al întreprinderii;
    g) exercitarea drepturilor de vot dobândite pentru adoptarea planului de investiţii al întreprinderii achiziţionate;
    h) schimbarea denumirii întreprinderii achiziţionate;
    i) restructurarea, închiderea sau divizarea întreprinderii achiziţionate;
    j) vânzarea de active aparţinând întreprinderii achiziţionate;
    k) concedierea angajaţilor întreprinderii achiziţionate;
    l) încheierea sau rezilierea unor contracte pe termen lung sau a altor acorduri importante încheiate cu terţii;
    m) listarea (cotarea) întreprinderii achiziţionate la bursa de valori.


    CAP. V
    Analiza concentrărilor economice. Emiterea deciziilor
    SECŢIUNEA 1
    Criterii de evaluare
    ART. 19
    Coordonarea comportamentului întreprinderilor prin crearea unei societăţi în comun
    (1) În măsura în care crearea unei societăţi în comun, reprezentând o concentrare economică potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) din lege, are ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurenţial al întreprinderilor rămase independente, o astfel de coordonare este evaluată în conformitate cu criteriile prevăzute la art. 5 alin. (1)-(3) din lege, precum şi cu cele prevăzute la art. 101 alin. (1) şi (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, pentru a se stabili dacă operaţiunea este sau nu compatibilă cu un mediu concurenţial normal.
    (2) În realizarea evaluării prevăzute la alin. (1), Consiliul Concurenţei ia în considerare, în special, următoarele criterii:
    a) dacă două sau mai multe societăţi-mamă reţin, într-o măsură semnificativă, activităţile de pe aceeaşi piaţă ca şi societatea în comun sau de pe o piaţă situată în amonte sau în aval faţă de cea a societăţii în comun ori pe o piaţă vecină aflată în strânsă legătură cu această piaţă;
    b) dacă prin coordonarea care reprezintă consecinţa directă a creării societăţii în comun, întreprinderile implicate au posibilitatea de a elimina concurenţa pentru o parte semnificativă a produselor sau a serviciilor în cauză.


    ART. 20
    Criterii de evaluare a compatibilităţii concentrărilor economice
    (1) Concentrările economice care intră în sfera de aplicare a legii sunt evaluate în scopul stabilirii compatibilităţii acestor operaţiuni cu un mediu concurenţial normal. În acest sens, Consiliul Concurenţei evaluează dacă o concentrare economică poate ridica obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe piaţa românească ori pe o parte substanţială a acesteia.
    (2) La efectuarea acestei evaluări, Consiliul Concurenţei aplică, în special, următoarele criterii consacrate de legislaţia europeană în materie:
    a) necesitatea protecţiei, menţinerii şi dezvoltării unei concurenţe efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, având în vedere, printre altele, structura tuturor pieţelor vizate şi concurenţa actuală sau potenţială;
    b) poziţia pe piaţă a părţilor implicate şi puterea lor economică şi financiară, alternativele disponibile furnizorilor şi utilizatorilor, accesul acestora la surse de aprovizionare sau pieţe şi orice alte bariere legale sau de altă natură la intrarea pe piaţă, tendinţele ofertei şi cererii pentru bunurile şi serviciile relevante, interesele consumatorilor intermediari şi finali, progresul tehnic şi economic, cu condiţia ca acesta să fie în beneficiul consumatorului şi să nu reprezinte un obstacol în calea concurenţei.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Adoptarea deciziilor privind compatibilitatea concentrărilor economice cu un mediu concurenţial normal
    ART. 21
    Deciziile de neobiecţiune
     În termen de 45 de zile de la primirea notificării complete a unei operaţiuni de concentrare economică, Consiliul Concurenţei va emite o decizie de neobiecţiune atunci când constata că, deşi concentrarea economică notificată intră sub incidenţa legii:
    a) nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal; sau
    b) îndoielile serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal au fost înlăturate prin angajamentele propuse de părţile implicate şi acceptate de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă poate stabili prin decizie condiţii şi obligaţii de natură să asigure respectarea de către părţile implicate a angajamentelor pe care şi le-au asumat în scopul realizării compatibilităţii concentrării cu un mediu concurenţial normal.


    ART. 22
    Deciziile adoptate în urma analizei compatibilităţii în cadrul investigaţiilor
    (1) în cazul în care, în urma analizei unei concentrări economice notificate, Consiliul Concurenţei constată că operaţiunea intră sub incidenţa legii şi prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal, care nu au putut fi înlăturate prin angajamentele asumate de părţile implicate, va decide deschiderea unei investigaţii în termen de cel mult 45 de zile de la primirea notificării complete.
    (2) În termen de 5 luni de la primirea notificării complete a unei operaţiuni de concentrare economică pentru care Consiliul Concurenţei a decis deschiderea unei investigaţii din cauza îndoielilor serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal, Consiliul Concurenţei:
    a) va emite o decizie prin care va declara concentrarea economică incompatibilă cu mediul concurenţial normal, întrucât ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante;
    b) va emite o decizie de autorizare, dacă operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante;
    c) va emite o decizie de autorizare condiţionată, prin care stabileşte obligaţiile şi/sau condiţiile destinate să asigure respectarea de către părţile implicate a angajamentelor pe care şi le-au asumat în scopul realizării compatibilităţii concentrării cu un mediu concurenţial normal.


    ART. 23
    Începerea unei acţiuni de concentrare economică
    (1) Validitatea oricărei operaţiuni de concentrare economică, inclusiv a celor realizate cu încălcarea prevederilor legale, depinde de analiza şi decizia pe care Consiliul Concurenţei o adoptă cu privire la operaţiune, potrivit prevederilor prezentului regulament.
    (2) În cazul în care Consiliul Concurenţei nu ia o decizie în termenele prevăzute la art. 21 şi art. 22 din prezentul regulament, operaţiunea de concentrare economică notificată poate avea loc.
    (3) O decizie prin care se declară o concentrare ca fiind compatibilă cu un mediu concurenţial normal acoperă şi restricţionările direct legate şi necesare pentru punerea în aplicare a concentrării. Evaluarea acestor restricţionări auxiliare concentrării economice se va face de către părţile implicate prin autoevaluare, în conformitate cu instrucţiunile Consiliului Concurenţei referitoare la restricţionările direct legate şi necesare pentru punerea în aplicare a concentrărilor economice.

    ART. 24
    Angajamente asumate de întreprinderi
    (1) în cazul în care o concentrare economică notificată prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal, părţile pot adresa Consiliului Concurenţei propuneri de angajamente înainte de data efectivă a notificării sau într-un termen de două săptămâni de la această dată.
    (2) Consiliul Concurenţei, în termenul de 45 de zile prevăzut la art. 47 alin. (2) lit. b) din lege, poate, prin decizie de neobiecţiune, să declare concentrarea compatibilă cu un mediu concurenţial normal, dacă se constată că, în urma angajamentelor asumate de părţile implicate, au fost eliminate îndoielile serioase. În decizia pe care o va emite, autoritatea de concurenţă poate stabili condiţii şi obligaţii de natură să asigure respectarea de către părţile implicate a angajamentelor pe care şi le-au asumat în scopul realizării compatibilităţii concentrării cu un mediu concurenţial normal.
    (3) Când aprecierea angajamentelor propuse evidenţiază faptul că acestea nu sunt suficiente pentru a realiza compatibilitatea operaţiunii cu un mediu concurenţial normal, părţile vor fi informate în consecinţă. Dacă părţile implicate nu au eliminat îndoielile serioase, Consiliul Concurenţei va decide deschiderea unei investigaţii în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din lege.
    (4) În etapa investigării concentrării economice, angajamentele propuse şi asumate de părţi trebuie să fie comunicate Consiliului Concurenţei într-un termen de 30 de zile de la data deschiderii investigaţiei. La cererea părţilor, autoritatea de concurenţă, poate prelungi acest termen cu cel mult 15 zile, sub condiţia prezentării de către solicitanţi a unor circumstanţe excepţionale ce justifică prelungirea.
    (5) În termenul de 5 luni prevăzut la art. 47 alin. (4) din lege, Consiliul Concurenţei va emite o decizie de autorizare condiţionată prin care stabileşte obligaţii şi/sau condiţii destinate să asigure respectarea de către părţile implicate a angajamentelor pe care şi le-au asumat în scopul realizării compatibilităţii concentrării cu un mediu concurenţial normal. În cazul în care angajamentele propuse de părţi nu sunt de natură a elimina obstacolele semnificative în calea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante, autoritatea de concurenţă, în termenul prevăzut de art. 47 alin. (4) din lege, va emite la finalul investigaţiei o decizie prin care declară operaţiunea de concentrare economică incompatibilă cu mediul concurenţial normal.
    (6) La asumarea angajamentelor, întreprinderile în cauză trebuie să identifice în acelaşi timp, în mod clar, orice informaţie pe care o consideră confidenţială, motivând această calificare, şi să furnizeze Consiliului Concurenţei o versiune neconfidenţială a angajamentelor în momentul prezentării lor. În situaţia în care Consiliul Concurenţei intenţionează să accepte angajamentele propuse de părţi, va publica un rezumat al cazului şi conţinutul esenţial al angajamentelor propuse, asupra cărora terţii interesaţi îşi pot prezenta observaţiile în termenul stabilit de autoritatea de concurenţă.
    (7) Propunerile de angajamente, inclusiv varianta neconfidenţială a acestora, şi documentele anexate vor fi înaintate Consiliului Concurenţei în original şi/sau în copii certificate pentru conformitate de către părţi.
    (8) Condiţiile, criteriile, termenele şi procedura pentru prezentarea, acceptarea şi evaluarea angajamentelor propuse de părţi sunt prevăzute în instrucţiuni specifice emise de Consiliul Concurenţei.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Alte decizii
    ART. 25
    Deciziile de acordare a derogării
    (1) Ca urmare a primirii unei cereri motivate, Consiliul Concurenţei poate acorda o derogare de la regula instituită la art. 13 alin. (6) din lege. Aceasta poate fi acordată sub rezerva îndeplinirii unor condiţii şi obligaţii destinate asigurării unei concurenţe efective.
    (2) În interesul părţilor care intenţionează să solicite o derogare de la aplicarea art. 13 alin. (6) din lege, este necesar ca acestea să iniţieze cu Consiliul Concurenţei contacte prealabile depunerii cererii de acordare a derogării.
    (3) Pentru a fi considerată cerere de acordare a derogării, părţile trebuie să prezinte cel puţin următoarele informaţii şi documente:
    a) informaţii privind identitatea părţilor implicate, cu precizarea domeniului în care acestea îşi desfăşoară activitatea;
    b) descrierea operaţiunii de concentrare economică şi a etapelor de realizare a acesteia;
    c) situaţiile economico-financiare anuale ale părţilor implicate (bilanţ contabil, cont de profit şi pierdere, balanţa de verificare sintetică şi analitică etc.);
    d) specificarea măsurilor concrete de punere în aplicare, în privinţa cărora solicită acordarea derogării, şi prezentarea de justificări detaliate cu privire la necesitatea luării fiecăreia dintre acestea sub aspectul viabilităţii întreprinderii;
    e) demonstrarea, pe bază de indicatori economico-financiari (solvabilitate, rată de îndatorare etc.), a efectelor negative ale suspendării punerii în aplicare a operaţiunii asupra uneia sau mai multora dintre întreprinderile implicate ori asupra unor terţi, inclusiv asupra consumatorilor;
    f) estimarea impactului operaţiunii de concentrare economică asupra concurenţei pe piaţa relevantă, ca urmare a punerii în aplicare a concentrării economice, precizând în special:
    f.1) piaţa relevantă pe care se realizează concentrarea economică;
    f.2) cota de piaţă a părţilor implicate;
    f.3) concurenţii importanţi şi cotele de piaţă ale acestora;
    f.4) în cazul realizării integrării pe verticală, se vor furniza şi cotele de piaţă ale părţii care dobândeşte controlul, pe piaţa din amonte sau din aval faţă de piaţa relevantă.


    (4) În termen de 7 zile de la înregistrarea cererii formulate potrivit prevederilor alin. (3), Consiliul Concurenţei va confirma în scris solicitantului sau reprezentanţilor acestuia întrunirea condiţiilor pentru a fi considerată valabil depusă.
    (5) în cazul în care Consiliul Concurenţei consideră întemeiată cererea, va acorda derogarea prin decizie, ţinând cont de efectele suspendării concentrării economice asupra uneia sau mai multora dintre întreprinderile implicate în operaţiune sau asupra unor terţi, inclusiv a consumatorilor, şi de ameninţarea reprezentată de concentrare asupra concurenţei.
    (6) Derogarea poate fi acordată oricând, anterior sau ulterior notificării.

    ART. 26
    Decizii privind impunerea de măsuri interimare
    (1) În materia concentrărilor economice, Consiliul Concurenţei poate impune măsuri interimare adecvate pentru restabilirea sau menţinerea condiţiilor de concurenţă în cazul în care:
    a) concentrarea economică a fost pusă în aplicare cu încălcarea prevederilor art. 13 alin. (6) şi alin. (8) din lege şi nu a fost încă adoptată o decizie privind compatibilitatea concentrării cu un mediu concurenţial normal;
    b) concentrarea economică a fost pusă în aplicare cu încălcarea unei condiţii sau obligaţii impuse printr-o decizie adoptată potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) lit. b) şi alin. (4) lit. c) din lege;
    c) concentrarea economică a fost deja pusă în aplicare şi a fost emisă o decizie prin care operaţiunea de concentrare economică a fost declarată incompatibilă cu mediul concurenţial normal, potrivit prevederilor art. 47 alin. (4) lit. a) din lege.

    (2) Înainte de luarea unei măsuri interimare, părţile implicate pot prezenta în scris punctul lor de vedere. La cererea expresă a părţilor implicate, Consiliul Concurenţei va proceda la ascultarea argumentelor acestora, în Plen.
    (3) O decizie adoptată potrivit prevederilor alin. (1) se aplică pe o durată determinată, ce poate fi reînnoită de Consiliul Concurenţei în măsura în care este necesar şi adecvat. Măsurile interimare încetează de drept la data emiterii unei decizii referitoare la compatibilitatea concentrării economice cu mediul concurenţial.
    (4) Condiţiile, termenele şi procedura pentru adoptarea de măsuri interimare sunt stabilite prin instrucţiuni emise de Consiliul Concurenţei.

    ART. 27
    Decizii privind restabilirea situaţiei anterioare
    (1) În cazul în care Consiliul Concurenţei constată că o concentrare economică a fost deja pusă în aplicare şi că acea concentrare a fost declarată incompatibilă cu mediul concurenţial normal, acesta, prin decizie, poate:
    a) să solicite întreprinderilor implicate să dizolve entitatea rezultată din concentrare, în special prin dizolvarea fuziunii sau prin cesionarea tuturor acţiunilor sau activelor dobândite, astfel încât să se restabilească situaţia existentă anterior punerii în aplicare a concentrării. În cazurile în care, prin dizolvarea entităţii rezultate prin concentrare, nu este posibilă restabilirea situaţiei existente anterior punerii în aplicare a concentrării. Consiliul Concurenţei poate adopta orice altă măsură adecvată pentru a restabili, în măsura posibilului, situaţia anterioară;
    b) să dispună orice altă măsură adecvată pentru a se asigura că întreprinderile implicate dizolvă concentrarea sau iau măsurile de restabilire a situaţiei prevăzută în decizia sa.

    (2) Consiliul Concurenţei poate acţiona potrivit alin. (1) şi atunci când constată că o concentrare economică a fost pusă în aplicare cu încălcarea unei condiţii impuse printr-o decizie adoptată potrivit prevederilor art. 47 alin. (4) lit. c) din lege.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Solicitările de informaţii şi procedura de investigaţie a concentrărilor economice
    ART. 28
    Solicitările de informaţii
    (1) în vederea analizării plângerilor privind încălcarea prevederilor art. 13 din lege şi a notificărilor privind concentrările economice, precum şi în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 25 alin. (1) din lege, în materia concentrărilor economice, inspectorii de concurenţă, indicând temeiul legal, scopul, termenele, precum şi sancţiunile prevăzute, după caz, la art. 53 lit. a) şi b), art. 54 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) şi art. 55 alin. (1) lit. e) din lege, pot solicita informaţiile şi documentele care le sunt necesare:
    a) Întreprinderilor şi asociaţiilor de întreprinderi;
    b) autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale.

    (2) În realizarea procedurii de examinare preliminară, necesară în vederea deschiderii din oficiu a unei investigaţii privind încălcarea dispoziţiilor art. 13 din lege, inspectorii de concurenţă, indicând temeiul legal, scopul, termenele, precum şi sancţiunile prevăzute la art. 53 lit. c) din lege sau, după caz, la art. 54 alin. (1) lit. b) din lege, pot solicita întreprinderilor şi asociaţiilor de întreprinderi, precum şi autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale orice informaţii şi documente necesare.
    (3) Inspectorii de concurenţă, primind acces la documentele, datele şi informaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt ţinuţi la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal respectivelor documente, date şi informaţii.
    (4) Informaţiile colectate potrivit prevederilor art. 34 alin. (1) şi (2), art. 36 şi 38 din lege pot fi utilizate doar în scopul aplicării legislaţiei în domeniul concurenţei. Consiliul Concurenţei va putea sesiza şi alte instituţii sau autorităţi publice în condiţiile în care sunt descoperite aspecte care ţin de competenţa acestora, cum este cazul identificării unor posibile încălcări ale legislaţiei în domeniul fiscal. Comunicarea va privi doar acele informaţii care privesc posibila încălcare a unor norme legale şi va avea în vedere respectarea caracterului confidenţial al informaţiilor aflate în posesia Consiliului Concurenţei.
    (5) în îndeplinirea atribuţiilor legale în materia concentrărilor economice Consiliul Concurenţei poate să ia declaraţii de la orice persoană fizică sau de la reprezentantul legal al persoanei juridice care consimte să dea astfel de declaraţii. Persoanele fizice ale căror declaraţii pot fi primite sunt, printre alţii, angajaţi ai persoanei juridice sau colaboratori ai acesteia.
    (6) În scopul îndeplinirii atribuţiilor legale în materia concentrărilor economice, inspectorii de concurenţă, cu excepţia debutanţilor, pot să intervieveze orice persoană fizică sau juridică, care a consimţit la acest lucru. În vederea realizării interviurilor, Consiliul Concurenţei transmite o solicitare scrisă persoanei sau persoanelor ce urmează a fi intervievate, indicând temeiul legal, scopul, data şi locul derulării interviului, precum şi sancţiunile prevăzute de lege. Interviul poate fi realizat prin orice mijloace, inclusiv pe cale electronică, va fi înregistrat pe suport audiovideo şi consemnat într-un proces-verbal semnat de toţi participanţii.

    ART. 29
    Procedura de investigaţie
    (1) Consiliul Concurenţei, potrivit atribuţiilor sale, dispune efectuarea de investigaţii, dacă există suficient temei de fapt şi de drept:
    a) din oficiu;
    b) la plângerea unei persoane fizice sau juridice afectate în mod real şi direct prin încălcarea prevederilor art. 13 din lege;
    c) potrivit prevederilor art. 47 alin. (3) din lege.

    (2) Ori de câte ori Consiliul Concurenţei dispune declanşarea unei investigaţii, la propunerea directorului general, în ordinul de declanşare a investigaţiei este desemnat raportorul. Acesta este responsabil pentru întocmirea raportului asupra investigaţiei, comunicarea lui părţilor în cauză, primirea observaţiilor şi prezentarea raportului în plenul Consiliului Concurenţei, dacă este cazul. Raportorul desemnat instrumentează toate actele procedurii de investigaţie, propunând Consiliului Concurenţei dispunerea măsurilor care sunt de competenţa acestuia.
    (3) Pentru investigarea încălcării prevederilor art. 13 din lege, inspectorii de concurenţă, cu excepţia debutanţilor, sunt abilitaţi cu puteri de inspecţie în condiţiile art. 38 din lege. Condiţiile exercitării puterilor de inspecţie, procedura şi termenele sunt prevăzute de art. 38-40 din lege şi de Regulamentul de procedură al Consiliului Concurenţei.
    (4) Cu excepţia situaţiei în care, în urma declanşării unei investigaţii din oficiu, se constată că aceasta nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea legii, care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei, în orice procedură de investigaţie Consiliul Concurenţei acordă întreprinderilor participante la concentrarea economică, ce formează obiect al investigaţiei, ocazia de a-şi exprima în scris observaţiile cu privire la conţinutul raportului de investigaţie. În observaţiile scrise, părţile implicate pot solicita organizarea de audieri de către Consiliul Concurenţei. Atunci când apreciază că este util pentru stabilirea adevărului în cauza investigată. Consiliul Concurenţei poate organiza audieri şi în lipsa unei solicitări a părţilor implicate. Data până la care trebuie trimise observaţiile, respectiv data audierii, după caz, este fixată de Consiliul Concurenţei.
    (5) Preşedintele Consiliului Concurenţei poate desemna experţi şi poate admite audierea autorului plângerii privind încălcarea art. 13 din lege, la solicitarea acestuia, precum şi a oricărei persoane fizice sau juridice care declară că deţine date şi informaţii relevante pentru stabilirea adevărului în cauza investigată. Astfel de persoane pot fi:
    a) părţi implicate în concentrarea propusă, altele decât părţile notificatoare,cum ar fi întreprinderea ţintă şi vânzătorul;
    b) terţi care demonstrează un interes suficient, precum membri ai organismelor administrative sau de conducere ale întreprinderilor implicate sau reprezentanţi recunoscuţi ai angajaţilor acestora.
    c) asociaţii de consumatori, în cazul în care concentrarea propusă se referă la produse sau servicii utilizate de consumatorii finali.
     Neprezentarea sau renunţarea la audiere, precum şi refuzul oricărei depoziţii sau declaraţii nu constituie impedimente pentru continuarea procedurii de investigaţie.

    (6) O copie a raportului va fi transmisă spre luare la cunoştinţă părţilor implicate care sunt supuse investigaţiei, acordându-le acestora un termen de minimum 30 de zile în care să îşi formuleze observaţiile. Persoanelor a căror audiere a fost admisă potrivit prevederilor alin. (5) li se va trimite copia raportului numai la cerere şi dacă Consiliul Concurenţei apreciază că este util în interesul investigaţiei.
    (7) Preşedintele Consiliului Concurenţei va permite părţilor în cauză consultarea dosarului şi obţinerea, în format electronic, de copii şi extrase ale actelor procedurii de investigaţie, în conformitate cu dispoziţiile legii. Dreptul de acces la dosar se va exercita în condiţiile prevăzute de instrucţiunile privind regulile de acces la dosar şi ale regulamentului privind tarifele pentru notificări, de acces la documentaţie şi eliberarea de copii sau extrase, adoptate de Consiliul Concurenţei. În cazul unei proceduri de investigaţie, având ca obiect o concentrare economică, dispoziţiile legale referitoare la consultarea dosarului sunt aplicabile asociaţilor şi directorilor executivi ai entităţilor participante la concentrare, în măsura în care aceştia justifică în cauză un interes legitim.
    (8) în situaţia în care, în urma declanşării unei investigaţii din oficiu, se constată că aceasta nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea legii, care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei, acesta, prin ordin al preşedintelui, va închide investigaţia şi va informa de îndată părţile implicate. În situaţia în care investigaţia a fost declanşată ca urmare a unei plângeri şi se constată că aceasta nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea legii, care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei, închiderea investigaţiei se va face prin decizie a Consiliului Concurenţei.
    (9) în materia concentrărilor economice, cu excepţia cazurilor în care investigaţiile sunt închise prin ordin al Preşedintelui, potrivit art. 43 alin. (1) din lege, acestea se finalizează prin decizii. În cazul investigaţiilor şi deciziilor adoptate cu privire la o posibilă încălcare a art. 13 din lege, atunci când operaţiunea de concentrare economică investigată nu este notificată, Consiliul Concurenţei va analiza şi va decide, în acest context, şi cu privire la compatibilitatea operaţiunii cu un mediu concurenţial normal. O copie a deciziei, în formă neconfidenţială, se va transmite autorului plângerii.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Concentrările economice susceptibile să prezinte riscuri pentru siguranţa naţională
    ART. 30
    Procedura privind concentrările economice susceptibile să prezinte riscuri pentru siguranţa naţională
    (1) În situaţiile în care o operaţiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active prezintă riscuri pentru siguranţa naţională, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va emite o hotărâre prin care aceasta să fie interzisă, cu respectarea competenţei Comisiei Europene în acest domeniu. Prin «operaţiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active», în înţelesul art. 47 alin. (9) din lege, se înţelege dobândirea de către o persoană a posibilităţii exercitării unei influenţe determinante, pe baza drepturilor, contractelor sau oricăror altor metode, separat ori în asociere şi cu luarea În considerare a circumstanţelor de fapt şi de drept în cauză, asupra unor întreprinderi sau a unor active de interes din punctul de vedere al siguranţei naţionale, care pot funcţiona şi care au o utilitate economică de sine stătătoare, circumscrisă domeniilor stabilite de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prin Hotărârea nr. 73 din 27.09.2012, publicată pe site-ul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Analiza prevăzută de art. 47 alin. (9) din lege va avea loc indiferent dacă operaţiunea de preluare a controlului reprezintă în acelaşi timp şi o operaţiune de concentrare economică notificabilă în înţelesul art. 9-13 din lege.
    (2) Ori de câte ori înregistrează o notificare a unei concentrări economice, susceptibilă să fie analizată din punctul de vedere al siguranţei naţionale, Consiliul Concurenţei va informa Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, comunicând numărul de înregistrare a operaţiunii şi informaţii de bază privind tranzacţia:
    a) modul de realizare-achiziţie, fuziune etc.;
    b) părţile implicate şi datele de identificare ale acestora;
    c) domeniul de activitate al părţilor implicate;
    d) obiectul tranzacţiei - întreprinderi sau active.

    (3) Autorităţile şi structurile statale cu competenţe în domeniul siguranţei naţionale pot solicita Consiliului Concurenţei orice informaţii şi documente necesare pentru aplicarea prevederilor art. 47 alin. (9) din lege. Dispoziţiile art. 34 alin. (1), art. 53, respectiv ale art. 54 din lege se aplică în mod corespunzător.
    (4) În cazul în care operaţiunea nu întruneşte condiţiile de a fi susceptibilă să afecteze siguranţa naţională, Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării va comunica acest lucru, în mod operativ, Consiliului Concurenţei.
    (5) În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, emite o hotărâre în sensul interzicerii operaţiunii examinate potrivit prevederilor art. 47 alin. (9) din lege, procedura în faţa Consiliul Concurenţei încetează. în termen de 10 zile de la data comunicării acestei hotărâri, Consiliul Concurenţei va informa partea notificatoare, printr-o adresă.
    (6) în situaţia realizării unei concentrări economice în una dintre modalităţile prevăzute de art. 9 alin. (1) şi (2) din lege, dar care nu depăşeşte pragurile prevăzute de art. 12 din lege, susceptibilă să fie analizată din punctul de vedere al siguranţei naţionale, părţile care fuzionează, respectiv partea/părţile care dobândesc controlul vor transmite Consiliului Concurenţei o adresă, care va conţine datele prevăzute la alin. (2) din prezentul articol, urmând ca informarea prevăzută la art. 47 alin. (9) din lege să fie realizată, conform Hotărârii nr. 73 din 27.09.2012 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin intermediul Consiliului Concurenţei.

    ART. 31
    Suspendarea procedurii în faţa Consiliului Concurenţei
    (1) În situaţia în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării comunică Consiliului Concurenţei, prin Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că o operaţiune de concentrare economică notificată este susceptibilă să prezinte riscuri pentru siguranţa naţională, termenele prevăzute la art. 47 alin. (1)-(4) din lege se suspendă de la data acestei comunicări. Consiliul Concurenţei va informa partea notificatoare, printr-o adresă, cu privire la suspendarea termenelor, în termen de 7 zile de la data comunicării realizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
    (2) Suspendarea termenelor prevăzută la alin. (1) încetează la data comunicării către Consiliul Concurenţei a hotărârii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în sensul interzicerii operaţiunii în cauză, respectiv la data comunicării că operaţiunea respectivă nu prezintă riscuri pentru siguranţa naţională.
    (3) În situaţia în care operaţiunea nu prezintă riscuri pentru siguranţa naţională, se reia procedura în faţa Consiliului Concurenţei, care va informa partea notificatoare în acest sens, printr-o adresă, în termen de 7 zile de la data comunicării transmise de Secretariatul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

    CAP. VI
    Dispoziţii diverse
    ART. 32
    Adresa de răspuns privind o concentrare economică
    În termen de 30 de zile de la primirea notificării complete a unei operaţiuni de concentrare economică. Consiliul Concurenţei va răspunde în scris, printr-o adresă, în cazul în care va ajunge la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu intră sub incidenţa legii.

    ART. 33
    Termenele
    (1) Termenele prevăzute de prezentul regulament se calculează potrivit prevederilor art. 181 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.
    (2) Termenele de 30 de zile şi, respectiv, de 45 de zile prevăzute de art. 47 alin. (1)-(3) din lege se calculează de la data la care notificarea este completă, fiind confirmată ca efectivă de către Consiliul Concurenţei. În calculul termenului nu intră nici ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte.
    (3) Termenul de 5 luni, prevăzut de art. 47 alin. (4) din lege, se calculează de la data la care notificarea este completă, fiind confirmată ca efectivă de Consiliul Concurenţei, şi se va împlini în ziua corespunzătoare din luna a cincea. Când o astfel de zi nu există în luna a cincea, termenul se împlineşte în ultima zi din luna a cincea.
    (4) Atunci când ultima zi a termenului nu este o zi lucrătoare, acesta se va prelungi până în prima zi lucrătoare care urmează.

    ART. 34
    Comunicările. Exercitarea dreptului la acţiune
    (1) Deciziile adoptate de Consiliul Concurenţei în materia concentrărilor economice în aplicarea prevederilor legii şi a prezentului regulament vor fi motivate şi comunicate părţilor în termen de 120 de zile de la deliberare. Acestea pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare.
    (2) Instanţa poate dispune, la cerere, suspendarea executării deciziei atacate. În cazul amenzilor, suspendarea se va dispune doar cu condiţia plăţii unei cauţiuni, conform regulilor aplicabile creanţelor bugetare, în baza prevederilor art. 51 alin. (2) din lege.
    (3) Ordinul privind declanşarea unei investigaţii, prevăzută de lege, se poate ataca numai odată cu decizia prin care se finalizează investigaţia.

    ART. 35
    Publicarea deciziilor
    (1) Deciziile emise de către Consiliul Concurenţei în aplicarea legii şi a prezentului regulament vor fi comunicate părţilor în cauză de către Consiliul Concurenţei şi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala contravenientului sau a solicitantului, după caz, ori pe pagina web a Consiliului Concurenţei.
    (2) La publicarea deciziilor se va ţine seama de interesele legitime ale întreprinderilor în cauză, astfel încât secretul de afaceri să nu fie divulgat.

    ART. 36
    Confidenţialitate
    (1) Informaţiile, inclusiv documentele, nu sunt comunicate sau puse la dispoziţie de către Consiliul Concurenţei în măsura în care acestea conţin secrete de afaceri sau alte informaţii confidenţiale a căror dezvăluire nu este considerată necesară de către autoritatea de concurenţă în scopul procedurii.
    (2) Orice persoană, întreprindere sau asociaţie de întreprinderi care furnizează Consiliului Concurenţei informaţii privind concentrările economice în realizarea procedurilor prevăzute de prezentul regulament trebuie să indice în mod clar orice element pe care îl consideră confidenţial, motivând acest lucru, şi să furnizeze separat o versiune neconfidenţială.
    (3) Consiliul Concurenţei poate solicita persoanelor, întreprinderilor sau asociaţiilor de întreprinderi prevăzute la alin. (2) ca, în toate cazurile în care acestea furnizează sau au furnizat documente sau declaraţii în temeiul legii şi al prezentului regulament, să identifice documentele sau părţile de documente în care consideră că există secrete de afaceri sau alte informaţii confidenţiale care le aparţin şi să identifice întreprinderile cu privire la care aceste documente trebuie considerate confidenţiale.
    (4) Consiliul Concurenţei poate solicita părţilor implicate în concentrarea economică să identifice orice parte a unui raport de investigaţie sau a unei decizii adoptate de autoritatea de concurenţă care conţine, în opinia lor, informaţii confidenţiale. În cazul în care sunt identificate astfel de informaţii confidenţiale, acestea trebuie să furnizeze explicaţii, prezentând o versiune neconfidenţială separată în termenul stabilit de Consiliul Concurenţei.
    (5) În cazul în care persoanele, întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi nu respectă prevederile alin. (2)-(4), Consiliul Concurenţei va considera că documentele sau declaraţiile în cauză nu conţin informaţii confidenţiale.
    (6) Inspectorii de concurenţă sunt ţinuţi la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal documentelor, datelor şi informaţiilor la care au primit acces potrivit legii.
    (7) În cazul unei concentrări economice notificabile atât în România la Consiliul Concurenţei, cât şi în cel puţin un alt stat membru al Uniunii Europene (concentrare economică «multijurisdicţională»), Consiliul Concurenţei poate cere permisiunea părţilor implicate de a transmite informaţii confidenţiale cu privire la operaţiunea în cauză autorităţilor de concurenţă din statele membre implicate în evaluarea aceleiaşi concentrări economice.
    (8) În acest sens, părţile implicate pot furniza Consiliului Concurenţei Formularul privind transmiterea de informaţii confidenţiale*11), prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament. Acest formular poate fi adaptat la circumstanţele specifice ale cazului, dar este esenţial să permită schimbul efectiv de informaţii confidenţiale dintre Consiliul Concurenţei şi autorităţile de concurenţă europene implicate în evaluarea aceleiaşi concentrări economice.
──────────
    *11) Anexă la documentul "Best Practices on Cooperation between FU Naţional Competition Authorities in Merger Review", adoptat de către Comisia Europeană în cadrul Reţelei Europene de Concurenţă (ECN).
──────────

    (9) Dacă părţile implicate au furnizat Consiliului Concurenţei Formularul privind transmiterea de informaţii confidenţiale. Consiliul Concurenţei va putea transmite*12) autorităţilor de concurenţă din statele membre implicate în evaluarea aceleiaşi concentrări economice informaţiile confidenţiale în cauză, fără o notificare prealabilă a părţilor implicate.
──────────
    *12) Prin punctul de contact al Reţelei Europene de Concurenţă.
──────────

    (10) Informaţiile confidenţiale cu privire la care părţile au furnizat Formularul privind transmiterea de informaţii confidenţiale nu vor putea fi utilizate de Consiliul Concurenţei în niciun alt scop decât cel al evaluării concentrării economice relevante.

    CAP. VII
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 37
    Dispoziţie tranzitorie
     Orice procedură nouă întreprinsă de Consiliul Concurenţei în materia concentrărilor economice, referitoare la o investigaţie deschisă anterior, va fi îndeplinită cu respectarea condiţiilor şi cerinţelor impuse prin dispoziţiile Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 38
    Anexe
     Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ART. 39
    Intrarea în vigoare
     Prezentul regulament va fi pus în aplicare prin ordin al Preşedintelui Consiliului Concurenţei şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ANEXA NR. 1

     FORMULAR COMPLET PRIVIND NOTIFICAREA UNEI CONCENTRĂRI ECONOMICE

     Introducere
    1.1. Scopul prezentului formular
     Prezentul formular prevede informaţiile care trebuie furnizate de părţile care depun la Consiliul Concurenţei o notificare privind o concentrare economică. Sistemul de control al concentrărilor economice este stabilit de lege şi de Regulamentul privind concentrările economice.
     Având în vedere că termenele prevăzute de lege pentru emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenţei cu privire la o concentrare economică notificată încep să curgă de la data la care notificarea devine efectivă este important ca părţile notificatoare să înainteze un formular completat corespunzător şi să furnizeze autorităţii de concurenţă, în timp util, informaţiile solicitate. În acest context, contactele prealabile notificării sunt extrem de utile, atât pentru părţile care fac notificarea, cât şi pentru autoritatea de concurenţă.
     Necomunicarea informaţiilor necesare analizării concentrării la termenele fixate şi în mod complet şi corect dă dreptul autorităţii de concurenţă să aplice amenzi pentru nefurnizarea de informaţii.

    1.2. Importanţa contactelor prealabile notificării
     Părţile notificatoare sunt sfătuite să apeleze la contacte prealabile notificării cu Consiliul Concurenţei, în scopul clarificării unor aspecte esenţiale privind o concentrare economică. Părţile trebuie să pună la dispoziţie toate datele considerate necesare pentru analiză, iar aceste date vor fi păstrate confidenţiale de către Consiliul Concurenţei dacă părţile îşi motivează solicitarea formulată în acest scop.
     Anumite concentrări economice, care nu sunt susceptibile să ridice probleme de concurenţă, pot fi notificate utilizând formularul simplificat prevăzut în anexa nr. 2 la regulament.

    1.3. Cine trebuie să notifice
     În cazul unei fuziuni sau al dobândirii controlului în comun asupra unei întreprinderi, notificarea trebuie completată în comun de părţile care fuzionează sau de părţile care dobândesc controlul în comun, după caz.
     În cazul dobândirii de către o întreprindere a unei participaţii de control într-o altă întreprindere, partea care preia controlul trebuie să completeze notificarea.
     În cazul unei oferte publice de preluare a unei întreprinderi, ofertantul trebuie să completeze notificarea.
     Fiecare parte care completează notificarea răspunde de corectitudinea informaţiilor pe care le furnizează.

    1.4. Necesitatea unei notificări corecte şi complete
     Toate informaţiile solicitate în prezentul formular trebuie să fie corecte şi complete. Informaţiile solicitate trebuie introduse în secţiunea corespunzătoare din prezentul formular.
     Părţile notificatoare trebuie să aibă în vedere, în special, următoarele aspecte:
    a) Termenele referitoare la notificare încep să curgă de la data la care Consiliul Concurenţei a primit toate informaţiile necesare pentru evaluarea concentrării notificate în termenele prevăzute de lege.
    b) În pregătirea notificării, părţile notificatoare trebuie să se asigure că datele de contact, în special numerele de telefon, fax şi adresele de e-mail furnizate sunt corecte, relevante şi actualizate.
    c) Informaţiile incorecte sau care induc în eroare cuprinse în notificare sunt considerate informaţii incomplete.
    d) În cazul în care o notificare este incompletă, Consiliul Concurenţei are la dispoziţie 20 de zile de la înregistrarea notificării pentru a solicita, în scris, părţilor notificatoare sau reprezentanţilor acestora completarea şi/sau confirmarea informaţiilor din notificare. Prin aceeaşi solicitare Consiliul Concurenţei va stabili termenul până la care părţile vor transmite informaţiile. Notificarea devine efectivă la data la care autoritatea de concurenţă primeşte informaţiile complete şi exacte.
    e) Părţile notificatoare care, în mod intenţionat sau din neglijenţă, furnizează informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori documente incomplete sau nu furnizează informaţiile şi documentele solicitate pot fi sancţionate cu amendă, în conformitate cu prevederile legale.


    1.5. Cum se efectuează notificarea
     Formularul de notificare trebuie completat în limba română. Documentele justificative anexate acestuia pot fi depuse atât în original, cât şi în copii certificate. În cazul în care aceste documente sunt redactate în altă limbă decât limba română, trebuie depusă o traducere efectuată de un traducător autorizat. Dacă documentele sunt acte oficiale, traducerea trebuie să fie şi supralegalizată sau, după caz, să poarte apostila prevăzută de Convenţia de la Haga privind exceptarea de la cerinţa supralegalizării. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, Consiliul Concurenţei poate accepta traducerea în limba română în extras a documentelor justificative anexate.
     Informaţiile solicitate în prezentul formular trebuie furnizate folosind numerele secţiunilor şi paragrafelor din formular, semnând declaraţia prevăzută în Secţiunea a 11-a şi anexând documentele justificative. Originalul formularului de notificare trebuie semnat de către persoanele împuternicite să acţioneze în numele fiecărei părţi care face notificarea sau de către unul sau mai mulţi reprezentanţi externi împuterniciţi ai părţii (părţilor) notificatoare. La completarea Secţiunilor a 7-a şi a 9-a din prezentul formular, părţile notificatoare sunt invitate să analizeze dacă, în scopul clarităţii, aceste secţiuni trebuie prezentate în ordine numerică sau dacă informaţiile pot fi grupate împreună pentru fiecare piaţă afectată (sau grup de pieţe afectate).
     Anumite informaţii pot fi furnizate în anexe. Cu toate acestea, este important ca toate informaţiile esenţiale, în special cele privind cotele de piaţă ale părţilor implicate şi ale principalilor concurenţi, să fie prezentate în corpul formularului. Anexele la formular se utilizează doar pentru suplimentarea informaţiilor furnizate în formularul propriu-zis.
    Notificarea va fi înaintată Consiliului Concurenţei potrivit specificaţiilor prevăzute la art. 7 alin. (2) din regulament, la adresa menţionată pe pagina web a autorităţii de concurenţă.
     Copia electronică a formularului de notificare complet şi documentele anexate trebuie furnizate într-un format editabil, care poate fi utilizat şi care să conţină funcţionalităţi de căutare.

    1.6. Confidenţialitate
     Inspectorii de concurenţă, primind acces potrivit legii la documente, date şi informaţii sunt ţinuţi la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal respectivelor documente, date şi informaţii. Acelaşi principiu trebuie să se aplice, de asemenea, pentru a proteja confidenţialitatea între părţile notificatoare.
     În situaţia în care părţile notificatoare consideră că le sunt lezate interesele dacă informaţiile furnizate autorităţii de concurenţă ar fi publicate sau divulgate altor părţi, aceste informaţii vor fi prezentate separat, precizând clar pe fiecare pagină "secrete de afaceri". Părţile vor prezenta, în scris, motivele pentru care aceste informaţii nu pot fi divulgate sau publicate.
     În cazul fuziunilor, al dobândirilor de control în comun, precum şi în alte cazuri în care notificarea este completată de mai mult de o parte, secretele de afaceri trebuie trimise într-un dosar separat şi declarate în notificare ca anexă.
     Dacă părţile solicită ca informarea cu privire la concentrarea economică să nu fie făcută publică de către Consiliul Concurenţei, vor depune o cerere expresă în acest sens, odată cu notificarea, cu menţionarea motivelor care justifică o astfel de cerere. Consiliul Concurenţei poate hotărî ca informarea să nu fie publicată dacă motivele sunt justificate şi dacă nu există alte motive pentru care depunerea notificării trebuie adusă la cunoştinţa terţilor - de exemplu în situaţia în care este necesar a se primi observaţii cu privire la operaţiunea de concentrare economică.

    1.7. Definiţii şi instrucţiuni în sensul prezentului formular
     Parte (părţi) notificatoare: în cazurile în care o notificare este prezentată de o singură întreprindere, parte la o concentrare economică, expresia "părţi notificatoare" se utilizează doar pentru a desemna întreprinderea care prezintă efectiv notificarea.
     Parte implicată (parte) sau părţi implicate (părţi): aceşti termeni se referă atât la părţile care dobândesc controlul, cât şi la cele care fac obiectul dobândirii controlului sau la părţile care fuzionează, inclusiv toate întreprinderile în care este dobândit un pachet de control sau care fac obiectul unei oferte publice. Termenii întreprindere implicată sau întreprinderi implicate au acelaşi înţeles cu termenii parte implicată sau părţi implicate*13).
──────────
    *13) Pentru conceptul de întreprindere/parte implicată a se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────

     Cu excepţia cazurilor în care se prevede altfel, termenii "parte (părţi) notificatoare" şi "parte implicată (părţi implicate)" includ toate întreprinderile care fac parte din acelaşi grup cu fiecare dintre respectivele părţi.
     Pieţe afectate: secţiunea a 6-a din prezentul formular solicită părţilor notificatoare să definească pieţele relevante ale produselor şi pieţele relevante geografice şi, în continuare, să identifice care dintre aceste pieţe pot fi afectate de operaţiunea notificată. Această definiţie a pieţei afectate se foloseşte ca bază pentru solicitarea de informaţii pentru un număr de alte întrebări din prezentul formular. Acest termen poate desemna o piaţă relevantă fie a produselor, fie a serviciilor.
     An: toate trimiterile la cuvântul "an" din prezentul formular trebuie interpretate ca însemnând an calendaristic, dacă nu se precizează altfel.
     Datele financiare solicitate în secţiunea a 4-a trebuie furnizate în lei şi în euro, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a exerciţiului financiar al anului respectiv.

    SECŢIUNEA 1
    Descrierea concentrării economice
    1.1. Furnizaţi un rezumat al concentrării, precizând părţile implicate, natura concentrării economice (de exemplu: fuziune, dobândire de control sau creare de societate în comun), domeniile de activitate ale părţilor implicate, pieţele asupra cărora concentrarea va avea un impact (inclusiv principalele pieţe afectate) şi motivaţia economică şi strategică a concentrării.
    1.2. Furnizaţi un rezumat (maximum 500 de cuvinte) al informaţiilor prezentate la pct. 1.1. Acest rezumat va fi publicat pe pagina web a Consiliului Concurenţei şi/sau în presă, la data notificării. Rezumatul trebuie să fie redactat astfel încât să nu conţină secrete de afaceri sau alte informaţii confidenţiale.
    SECŢIUNEA a 2-a
    Informaţii despre părţi
    2.1. Pentru fiecare parte notificatoare, precum şi pentru fiecare dintre celelalte părţi implicate, furnizaţi:
    2.1.1. denumirea, sediul legal (potrivit certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului) şi sediul administrativ (sediul real) al întreprinderii;
    2.1.2. numărul şi data certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului;
    2.1.3. codul unic de înregistrare;
    2.1.4. obiectul de activitate principal şi secundar;
    2.1.5. numele, adresa, numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail ale persoanei de contact desemnate pentru relaţia cu autoritatea de concurenţă, precum şi funcţia deţinută de aceasta; adresa furnizată trebuie să fie o adresă de serviciu, la care pot fi transmise documentele şi, în special, deciziile Consiliului Concurenţei, iar persoana de contact menţionată este considerată ca fiind autorizată să primească aceste documente;
    2.1.6. în situaţia în care sunt numiţi unul sau mai mulţi reprezentanţi externi împuterniciţi ai întreprinderii, reprezentantul sau reprezentanţii cărora le pot fi transmise documentele şi, în special, deciziile Consiliului Concurenţei;
    2.1.6.1. numele, adresa, numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail ale fiecărui reprezentant, precum şi funcţia deţinută de acesta; şi
    2.1.6.2. originalul înscrisului în baza căruia fiecare reprezentant este împuternicit să acţioneze în relaţia cu Consiliul Concurenţei.


    2.2. Pentru fiecare dintre părţile notificatoare, precum şi pentru celelalte părţi implicate, descrieţi natura activităţii întreprinderii.
    SECŢIUNEA a 3-a
    Detalii despre concentrare, proprietate şi control
     Informaţiile solicitate în prezenta secţiune pot fi ilustrate cu grafice sau diagrame pentru a prezenta structura de proprietate şi de control a întreprinderilor implicate, înainte şi după realizarea concentrării economice.
    3.1. Descrieţi natura concentrării economice notificate, menţionând:
    3.1.1. pentru fiecare dintre părţile implicate, furnizaţi o listă cu toate întreprinderile care fac parte din acelaşi grup; identificaţi întreprinderile sau persoanele care deţin controlul unic sau în comun al fiecăreia dintre întreprinderile implicate, în mod direct sau indirect, şi descrieţi structura de proprietate şi de control ale fiecăreia dintre întreprinderile implicate înainte de realizarea concentrării;
    3.1.2. explicaţi dacă operaţiunea de concentrare economică rezultă în urma:
    a) unei fuziuni;
    b) unei dobândiri a controlului unic sau în comun; ori
    c) unui contract ori unui alt mijloc care conferă controlul direct sau indirect în sensul legii; sau
    d) creării unei societăţi în comun care îndeplineşte în mod durabil toate funcţiile unei entităţi economice autonome în sensul prevederilor din lege, şi, în acest caz, explicaţi motivele pentru care societate în comun este considerată ca fiind pe deplin funcţională*14);
──────────
    *14) A se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei cu privire la conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────


    3.1.3. explicaţi modul în care se va realiza concentrarea economică (de exemplu, prin încheierea unui acord, prin lansarea unei oferte publice etc.);
    3.1.4. explicaţi care dintre următoarele acţiuni au avut loc la momentul notificării:
    a) s-a încheiat un acord;
    b) s-a preluat un pachet de control;
    c) s-a anunţat (intenţia de a lansa) o ofertă publică; sau
    d) întreprinderile implicate au demonstrat intenţia de a încheia un acord;

    3.1.5. precizaţi data estimată a oricărui eveniment major menit să conducă la realizarea concentrării economice;
    3.1.6. explicaţi structura proprietăţii şi de control ale fiecăreia dintre întreprinderile implicate după realizarea concentrării economice.

    3.2. Descrieţi motivaţia economică a concentrării economice.
    3.3. Menţionaţi valoarea tranzacţiei (preţul de achiziţie sau valoarea tuturor activelor implicate, după caz); precizaţi dacă această valoare este sub formă de capital propriu, numerar sau alte active.
    3.4. Descrieţi orice ajutor financiar sau de altă natură primit de la autorităţile publice de către oricare dintre părţi, precum şi natura şi valoarea acestui ajutor.
    3.5. În ceea ce priveşte părţile implicate şi fiecare întreprindere sau persoană identificată ca răspuns la pct. 3.1.1. şi 3.1.6., furnizaţi:
    3.5.1. o listă a tuturor celorlalte întreprinderi active pe pieţele afectate pe care întreprinderile sau persoanele din grup deţin, individual sau colectiv, 10% sau mai mult din drepturile de vot, din capitalul social emis sau din alte titluri; în fiecare caz, identificaţi titularul şi menţionaţi procentul deţinut;
    3.5.2. pentru fiecare întreprindere, o listă cu membrii consiliilor de administraţie care sunt, de asemenea, membri în consiliile de administraţie sau în alte organe de conducere ale oricărei alte întreprinderi active pe pieţele afectate; şi (dacă este cazul), pentru fiecare întreprindere, o listă cu membrii în organele de conducere care sunt, de asemenea, membri în consiliile de administraţie ale oricărei alte întreprinderi active pe pieţele afectate; în fiecare caz, identificaţi numele celeilalte întreprinderi şi funcţiile deţinute de membrul respectiv în consiliile de administraţie sau în alte organe de conducere;

    3.6. Furnizaţi detalii cu privire la achiziţiile efectuate în ultimii trei ani de către grupurile de întreprinderi menţionate la pct. 3.1.1. active pe pieţele afectate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Cifra de afaceri
    4.3. Pentru fiecare dintre întreprinderile implicate furnizaţi următoarele date*15) pentru ultimii trei ani financiari*16):
──────────
    *15) Cifra de afaceri a părţii sau părţilor achizitoare trebuie să includă şi cifra de afaceri totală a tuturor întreprinderilor considerate ca făcând parte din grupul acesteia/acestora. în sensul art. 4 alin. (4) din regulament. În cazul achiziţionării de elemente de activ, va fi luată în considerare numai suma aferentă activelor care fac obiectul tranzacţiei.
     *16) În ceea ce priveşte conceptele de întreprindere implicată şi calcularea cifrei de afaceri a se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────
    4.3.1. cifra de afaceri la nivel mondial;
    4.3.2. cifra de afaceri la nivel comunitar;
    4.3.3. cifra de afaceri la nivelul României;
    4.3.4. cifra de afaceri realizată în România, defalcată pe categorii de activităţi şi produse;

    4.4. Precizaţi dacă operaţiunea a fost sau va fi notificată şi altei/altor autorităţi de concurenţă şi data notificări/notificărilor.
    4.5. Arătaţi motivul pentru care concentrarea economică nu intră în sfera de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi, menţionând dacă operaţiunea este notificabilă în România în temeiul regulii "două treimi" prevăzute la art. 1 alin. (2) sau art. 1 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004.
    SECŢIUNEA a 5-a
    Documente anexe
     Partea/părţile notificatoare trebuie să furnizeze următoarele:
    5.1. copii certificate ale versiunilor finale sau ale celor mai recente versiuni ale tuturor documentelor prin care se realizează concentrarea, fie prin acord între părţile implicate, fie prin preluarea pachetului de control, fie printr-o ofertă publică;
    5.2. o copie a documentului de ofertă (pentru ofertă publică); dacă documentul nu este disponibil la data notificării, se va furniza o copie a celui mai recent document care atestă intenţia de a lansa o ofertă publică, iar o copie a documentului de ofertă va fi depusă de îndată ce este posibil, dar nu mai târziu de data la care acest document este adresat acţionarilor;
    5.3. copii certificate ale bilanţurilor contabile din exerciţiul financiar din anul anterior concentrării ori copii ale celor mai recente rapoarte şi conturi anuale ale părţilor implicate;
    5.4. copii ale următoarelor documente elaborate de către/pentru ori primite de către orice membru (membri) ai consiliului de administraţie sau ai altor organe de conducere, după caz, sau de altă (alte) persoană (persoane) care exercită funcţii similare (ori cărora funcţiile respective le-au fost delegate sau încredinţate) sau de adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor:
    a) procesele-verbale ale reuniunilor consiliului de administraţie, ale altor organe de conducere şi ale adunării generale a acţionarilor/asociaţilor în cadrul cărora a fost discutată tranzacţia sau extrase din aceste procese-verbale referitoare la discuţiile purtate în legătură cu tranzacţia;
    b) analize, rapoarte, studii, cercetări, prezentări şi orice documente similare în scopul evaluării sau analizării concentrării din perspectiva motivaţiei care stă la baza acesteia (inclusiv documente, atunci când tranzacţia face obiectul unor discuţii legate de potenţialele alternative în materie de achiziţii), a cotelor de piaţă, a condiţiilor de concurenţă, a concurenţilor (actuali şi potenţiali), a potenţialului de creştere a vânzărilor sau de extindere la alte pieţe ale produsului sau pieţe geografice şi/sau a condiţiilor generale de piaţă;
    c) analize, rapoarte, studii, cercetări şi orice documente similare din ultimii doi ani în scopul evaluării oricăreia dintre pieţele afectate din perspectiva cotelor de piaţă, a condiţiilor de concurenţă, a concurenţilor (actuali şi potenţiali) şi/sau a potenţialului de creştere a vânzărilor sau de extindere la alte pieţe ale produsului sau pieţe geografice. Furnizaţi o listă a documentelor prevăzute la punctul 5.4, indicând pentru fiecare document data elaborării, precum şi numele şi funcţia destinatarului (destinatarilor). Consiliul Concurenţei poate solicita oricând prezentarea unor copii certificate ale documentelor încheiate în alte limbi decât limba română.


    SECŢIUNEA a 6-a
    Definirea pieţelor
    6.1. Definirea pieţelor relevante
     În cadrul notificării unei concentrări economice este extrem de important ca părţile să ofere o definire exactă şi motivată a pieţelor relevante, utilizând metodologia uzitată şi instrucţiunile emise în acest scop de Consiliul Concurenţei.
     Pieţele relevante ale produselor şi geografice determină cadrul în care trebuie evaluată puterea de piaţă a noii entităţi rezultate în urma concentrării*17). Atunci când prezintă pieţele relevante, partea/părţile notificatoare trebuie să furnizeze, în plus faţă de orice definiţie a pieţei produsului şi a pieţei geografice pe care o consideră relevantă, toate definiţiile alternative plauzibile ale pieţei produsului şi ale pieţei geografice. Definiţii alternative plauzibile ale pieţei produsului şi ale pieţei geografice pot ti identificate pe baza deciziilor anterioare ale Consiliului Concurenţei, ale Comisiei Europene, a hotărârilor pronunţate de instanţele naţionale şi ale Uniunii Europene, în special atunci când nu există precedente sau în jurisprudenţă, prin trimitere la rapoarte ale sectorului, studii de piaţă şi documente interne ale părţilor implicate.
──────────
    *17) A se vedea instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei cu privire la definirea pieţei relevante.
──────────

     Având în vedere definiţiile pieţelor relevante, inclusiv definiţiile alternative plauzibile ale pieţelor relevante, în continuare, părţile notificatoare trebuie să identifice care dintre aceste pieţe pot fi afectate de operaţiunea notificată şi/sau pe care dintre aceste pieţe operaţiunea poate avea un impact semnificativ.
     Partea sau părţile notificatoare trebuie să furnizeze informaţiile solicitate în prezentul formular de notificare având în vedere următoarele definiţii:
    6.1.1. Pieţele relevante ale produselor
     Piaţa relevantă a produsului cuprinde toate produsele şi/sau serviciile considerate interschimbabile sau substituibile de către consumator, datorită caracteristicilor produselor, preţurilor şi utilizării acestora. Piaţa relevantă a produsului poate fi, în unele cazuri, compusă dintr-o serie de produse şi/sau servicii individuale care au în mare parte caracteristici fizice sau tehnice identice şi care sunt interschimbabile.
     Factorii determinanţi pentru evaluarea pieţei relevante a produsului includ analiza motivelor pentru care produsele sau serviciile de pe aceste pieţe sunt incluse aici şi a motivelor pentru care altele au fost excluse, folosind definiţia menţionată anterior şi având în vedere, de exemplu, substituibilitatea, condiţiile de concurenţă, preţurile, elasticitatea încrucişată a cererii sau alţi factori relevanţi pentru definirea pieţelor produsului (de exemplu substituibilitatea ofertei în cazurile corespunzătoare).

    6.1.2. Pieţele relevante geografice
     Piaţa relevantă geografică cuprinde teritoriul în care întreprinderile în cauză sunt implicate în oferta şi cererea de produse sau servicii relevante, în care condiţiile de concurenţă sunt suficient de omogene şi care se pot deosebi de zonele geografice învecinate deoarece, în special, în aceste zone condiţiile de concurenţă diferă în mod semnificativ. Factorii determinanţi pentru evaluarea pieţei relevante geografice includ, printre altele, natura şi caracteristicile produselor sau serviciilor în cauză, existenţa unor bariere la intrare, preferinţele consumatorilor, diferenţele apreciabile între cotele de piaţă ale întreprinderilor din zonele geografice învecinate sau diferenţele semnificative de preţ.



    6.2. Pieţele afectate
     În sensul informaţiilor solicitate în prezentul formular, pieţele afectate constau în toate pieţele relevante ale produselor şi geografice, precum şi pieţele relevante ale produselor şi geografice alternative plauzibile, pe baza cărora, pe teritoriul României sau pe o parte a acestuia:
    a) două sau mai multe părţi implicate desfăşoară activităţi comerciale pe aceeaşi piaţă relevantă, în cazul în care concentrarea va conduce la o cotă de piaţă combinată de 20% sau mai mult (relaţii pe orizontală);
    b) una sau mai multe părţi implicate desfăşoară activităţi comerciale pe o piaţă relevantă situată în amontele sau în avalul unei pieţe relevante pe care operează orice altă parte implicată şi oricare dintre cotele lor de piaţă individuale sau combinate la orice nivel reprezintă 30% sau mai mult, indiferent dacă există sau nu o relaţie furnizor/client între părţile implicate*18) (relaţii pe verticală).
──────────
    *18) De exemplu, dacă o parte implicată deţine o cotă de piaţă mai mare de 30% pe o piaţă aflată în amonte de o piaţă pe care acţionează cealaltă parte, atunci atât piaţa din amonte, cât şi cea din aval sunt pieţe afectate. În mod similar, dacă se realizează o concentrare economică între o societate integrată vertical şi o altă parte activă în aval şi concentrarea economică conduce la o cotă de piaţă combinată în aval de 30% sau mai mult, atunci atât piaţa din amonte, cât şi cea din aval sunt pieţe afectate.
──────────


     Pe baza definiţiilor şi a pragurilor cotelor de piaţă prevăzute la pct. 6.1., respectiv 6.2., identificaţi fiecare piaţă afectată*19).──────────
    *19) Părţile notificatoare sunt sfătuite să prezinte, în faza de prenotificare, informaţii referitoare la toate pieţele potenţial afectate, chiar dacă părţile consideră. în ultimă instanţă, că pieţele respective nu sunt afectate şi fără a aduce atingere posibilităţii acestora de a avea un anumit punct de vedere în legătură cu definirea pieţei.
──────────


    6.3. Alte pieţe pe care operaţiunea notificată poate avea un impact semnificativ
     Pe baza definiţiilor prevăzute la pct. 6.1., descrieţi produsele şi aria geografică vizate de toate definiţiile alternative plauzibile ale pieţei (în cazul în care aceste pieţe includ o parte sau întregul teritoriu al României) pentru alte pieţe decât cele afectate prevăzute la pct. 6.2, pe care operaţiunea notificată poate avea un impact semnificativ, spre exemplu, în cazul în care:
    a) oricare dintre părţile implicate are o cotă de piaţă mai mare de 30% şi orice altă parte implicată este un concurent potenţial pe acea piaţă. O parte poate fi considerată concurent potenţial în special în cazul în care intenţionează să intre pe piaţă sau dacă a realizat sau a pus în aplicare astfel de planuri în ultimii trei ani.
    b) oricare dintre părţile implicate are o cotă de piaţă mai mare de 30%, iar orice altă parte implicată deţine importante drepturi de proprietate intelectuală pentru acea piaţă;
    c) oricare dintre părţile implicate este prezentă pe o piaţă a produsului care este o piaţă învecinată strâns legată de o piaţă a produsului pe care acţionează orice altă parte implicată, iar cotele de piaţă individuale sau combinate ale părţilor pe oricare dintre aceste pieţe sunt de 30% sau mai mult. Pieţele produsului sunt pieţe învecinate strâns legate atunci când produsele sunt complementare între ele*20) sau atunci când aparţin aceleiaşi game de produse cumpărate în general de aceeaşi categorie de clienţi pentru aceeaşi utilizare finală*21).
──────────
    *20) Produsele (sau serviciile) se numesc complementare atunci când, de exemplu, utilizarea (sau consumul) unui astfel de produs implică în principiu utilizarea (sau consumul) celuilalt produs, cum ar fi capsatoarele şi capsele sau imprimantele şi cartuşele de imprimante.
     *21) Exemple de produse ce aparţin aceleiaşi game ar fi whisky-ul şi ginul vândute barurilor şi restaurantelor, precum şi diferitele materiale utilizate pentru ambalarea unei anumite categorii de bunuri vândute producătorilor acestor bunuri.
──────────


     Pentru a permite autorităţii de concurenţă să analizeze impactul concurenţial al concentrării pe pieţele prevăzute la pct. 6.3., părţile notificatoare vor prezenta informaţiile solicitate la pct. 7.1. şi secţiunea a 8-a, inclusiv pentru aceste pieţe.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Informaţii privind pieţele relevante
    7.1. Informaţii privind pieţele afectate
     Pentru fiecare piaţă afectată, precum şi pentru fiecare dintre celelalte pieţe pe care operaţiunea notificată poate avea un impact semnificativ, pentru fiecare dintre ultimele trei exerciţii financiare, furnizaţi următoarele informaţii:
    7.1.1. pentru fiecare dintre părţile implicate, natura activităţii întreprinderilor, principalele filiale active şi/sau mărci, denumirile produselor şi/sau mărcile comerciale utilizate în fiecare dintre aceste pieţe;
    7.1.2. estimarea mărimii totale a pieţei în funcţie de valoarea şi de volumul vânzărilor (în unităţi fizice)*22); indicaţi baza de calcul şi sursele utilizate în acest sens şi furnizaţi, dacă sunt disponibile, documentele necesare pentru confirmarea acestor calcule;
──────────
    *22) Valoarea şi volumul unei pieţe trebuie să corespundă vânzărilor, scăzându-se exporturile şi adăugându-se importurile pentru zonele geografice luate în considerare.
──────────

    7.1.3. vânzările, în valoare şi în volum, precum şi o estimare a cotelor de piaţă ale fiecăreia dintre părţile implicate;
    7.1.4. estimarea cotei de piaţă ca valoare şi, după caz, ca volum, a tuturor concurenţilor (inclusiv importatori) care deţin cel puţin 5% din piaţa relevantă luată în considerare. Pe baza acesteia, furnizaţi o estimare a IHH*23), înainte şi după concentrarea economică, precum şi a diferenţei dintre cele două (delta)*24). Indicaţi proporţia de cote de piaţă utilizată ca bază de calcul a IHH. Menţionaţi sursele utilizate pentru calculul acestor cote de piaţă şi furnizaţi documentele necesare pentru confirmarea acestui calcul, dacă acestea sunt disponibile;
──────────
    *23) IHH înseamnă indicele Herfindahl-Mirschman, care este o măsură a concentrării pieţei, IHH se calculează prin însumarea pătratelor cotelor de piaţă individuale ale tuturor întreprinderilor de pe piaţă. De exemplu, o piaţă care cuprinde cinci întreprinderi care au cote de piaţă de 40%, 20%, 15%, 15% şi, respectiv, 10% are un IHH de 2 550 (402 + 202 + 152 + 152 + 102 = 2 550). IHH variază de la o cifră apropiată de zero (în cazul unei pieţe atomizate) până la 10.000 (în cazul unui monopol pur). IHH după concentrarea economică se calculează pornind de la ipoteza de lucru că societăţile au cote de piaţă individuale care nu se modifică. Chiar dacă este indicat a include în calcul toate întreprinderile, lipsa de informaţii privind întreprinderile foarte mici nu este o problemă, întrucât aceste întreprinderi nu influenţează IHH în mod semnificativ.
     *24) Creşterea concentrării pieţei, măsurată de IHH, se poate calcula independent de concentrarea totală a pieţei prin înmulţirea cu doi a produsului cotelor de piaţă ale întreprinderilor care realizează o concentrare economică. De exemplu, o concentrare economică între două întreprinderi care deţin cote de piaţă de 30% şi, respectiv, 15% ar mări IHH cu 900 (30 x 15 x 2 = 900). Explicaţia acestei tehnici este următoarea: înainte de concentrarea economică, cotele de piaţă ale întreprinderilor care participă la concentrarea economică contribuie la IHH cu pătratele lor individuale: (a)^2 + (b)^2. După realizarea concentrării economice, contribuţia la IHH este egală cu pătratul sumei lor: (a+b)^2, care este egal cu (a)^2 + (b)^2 + 2ab. Creşterea IHH este egală, aşadar, cu 2ab.
──────────

    7.1.5. denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax pentru concurenţii enumeraţi la pct. 7.1.4.;
    7.1.6. explicaţi în ce măsură comerţul în interiorul teritoriului României cu produsele în cauză este afectat de costurile de transport şi de alte costuri;
    7.1.7. estimarea valorii totale, a volumului total şi a sursei importurilor*25), precizând:
──────────
    *25) Ţările de origine
──────────
    a) procentul din aceste importuri care provine de la grupurile cărora le aparţin părţile implicate;
    b) estimarea măsurii în care cota de import şi barierele tarifare şi netarifare în calea schimburilor comerciale afectează aceste importuri; şi
    c) estimarea măsurii în care costurile de transport şi alte costuri afectează importurile respective.

    7.2. Alte informaţii

     Pentru fiecare piaţă relevantă definită la pct. 6.1., altele decât cele identificate la pct. 6.2. şi 6.3., în cazul în care:
    a) două sau mai multe părţi implicate desfăşoară activităţi comerciale pe aceeaşi piaţă relevantă, în situaţia în care concentrarea va conduce la o cotă de piaţă combinată sub 20% (relaţii pe orizontală);
    b) una sau mai multe părţi implicate desfăşoară activităţi comerciale pe o piaţă relevantă situată în amontele sau în avalul unei pieţe relevante pe care operează orice altă parte implicată, iar oricare dintre cotele de piaţă ale acestor părţi individuale sau combinate, la orice nivel, reprezintă sub 30% (relaţii pe verticală);

     furnizaţi următoarele informaţii:
    7.2.1. estimarea cotelor de piaţă ale fiecăreia dintre părţile implicate, indicând baza de calcul şi sursele utilizate în acest sens;
    7.2.2. principalii concurenţi, denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax pentru aceşti concurenţi.


    SECŢIUNEA a 8-a
    Condiţii generale pe pieţele afectate
    A. Structura ofertei pe pieţele afectate
    8.1. Furnizaţi denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax pentru cei mai importanţi cinci furnizori ai fiecărei părţi implicate pe fiecare dintre pieţele afectate. Precizaţi cotele individuale din achiziţiile efectuate (de materii prime sau de bunuri utilizate la fabricarea produselor relevante) de la fiecare dintre aceşti furnizori.
    8.2. Furnizaţi o explicaţie succintă a structurii ofertei pc fiecare dintre pieţele afectate, precizând în special:
    a) modul în care părţile implicate produc, facturează şi vând produsele şi/sau serviciile; de exemplu, dacă acestea produc, vând şi facturează local;
    b) natura şi gradul de integrare verticală a fiecăreia dintre părţile implicate faţă de concurenţii lor principali;
    c) sistemele de distribuţie existente pe aceste pieţe şi importanţa lor, precum şi măsură în care distribuţia este asigurată de terţe părţi şi/sau de întreprinderi care aparţin aceluiaşi grup ca şi părţile implicate, precum şi importanţa contractelor de distribuţie exclusivă şi a altor tipuri de contracte pe termen lung;
    d) reţelele de servicii existente (de exemplu, întreţinere şi reparaţii) şi importanţa lor pe aceste pieţe. În ce măsură sunt asigurate aceste servicii de terţe părţi şi/sau de întreprinderi care aparţin aceluiaşi grup ca şi părţile implicate?
    e) estimarea capacităţii totale la nivelul României în ultimii trei ani. În această perioadă, ce proporţie din această capacitate a fost deţinută de diferitele părţi implicate şi care au fost gradele respective de utilizare a capacităţii? După caz, indicaţi localizarea şi capacitatea facilităţilor de producţie ale fiecăreia dintre părţile implicate pe pieţele afectate.
     În cazul în care consideraţi că există alte aspecte relevante privind oferta, acestea trebuie precizate.


    B. Structura cererii pe pieţele afectate
    8.3. Furnizaţi denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax pentru cei mai importanţi cinci clienţi ai fiecărei părţi implicate, pe fiecare dintre pieţele afectate, şi cota individuală din vânzările totale de astfel de produse către fiecare dintre aceşti clienţi.
    8.4. Furnizaţi o explicaţie succintă a structurii cererii pc fiecare dintre pieţele afectate, precizând în special:
    a) diferitele etape prin care trec pieţele, de exemplu începutul dezvoltării, expansiunea, maturitatea şi declinul, precum şi o previziune a ratei de creştere a cererii;
    b) importanţa preferinţelor clienţilor, de exemplu în funcţie de fidelitatea pentru o marcă, furnizarea de service înainte şi după vânzare şi furnizarea unei game complete de produse sau de efecte de reţea;
    c) rolul costurilor de schimbare a furnizorului,în funcţie de timp şi cheltuieli, pentru clienţi:
    c.1) în cazul produselor existente; şi
    c.2) în cazul produselor noi, care înlocuiesc produse existente (inclusiv orizontul de timp normal al contractelor cu clienţii);
    d) gradul de concentrare sau de dispersie a clienţilor;
    e) modul în care clienţii cumpără produsele sau serviciile în cauză, în special dacă aceştia utilizează tehnici de achiziţii publice, cum ar fi cererile de propuneri şi procedurile de ofertare.



    C. Diferenţierea produsului şi intensitatea relaţiei concurenţiale
    8.5. Furnizaţi o explicaţie succintă a gradului de diferenţiere a produsului pe fiecare piaţă afectată, precizând, în special:
    a) rolul şi importanţa diferenţierii produsului din punctul de vedere al calităţii şi al altor caracteristici ale produsului;
    b) orice repartizare a clientelei între diferite grupuri, cu o descriere a "clientului tipic" pentru fiecare grup; şi
    c) rivalitatea între părţile implicate în general, precum şi gradul de substituire între produsele părţilor implicate, inclusiv pentru fiecare dintre grupurile de clienţi şi pentru "clienţii tipici" identificaţi în răspunsul la întrebarea de la lit. b).


    D. Intrarea pe piaţă şi ieşirea de pe piaţă
    8.6. Pe parcursul ultimilor cinci ani a avut loc o intrare importantă pe oricare dintre pieţele afectate? În caz afirmativ, identificaţi întreprinderile care au intrat pe piaţă şi furnizaţi denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax ale acestora. Furnizaţi o estimare a cotei de piaţă actuale a fiecăreia dintre acestea.
    8.7. În opinia părţilor notificatoare, există întreprinderi care ar putea intra pe vreuna dintre pieţele afectate? În caz afirmativ, identificaţi aceste întreprinderi şi furnizaţi denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax ale acestora. Explicaţi motivele pentru care această intrare pe piaţă este posibilă şi estimaţi termenul în care această intrare se poate realiza.
    8.8. Furnizaţi o scurtă descriere a principalilor factori care influenţează intrarea pe piaţă pentru fiecare dintre pieţele afectate, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al produselor. În acest sens, aveţi în vedere, după caz:
    a) costurile totale ale intrării (cercetare şi dezvoltare, producţie, stabilirea sistemelor de distribuţie, promovare, publicitate, servicii de asistenţă etc.) la o scară echivalentă celei a unui concurent viabil şi important, indicând cota de piaţă a unui astfel de concurent;
    b) barierele juridice sau de reglementare la intrare, cum ar fi autorizaţiile de natură administrativă sau existenţa unor standarde sub orice formă;
    c) barierele în calea accesului la clienţi, cum ar fi cele care rezultă din procedurile de omologare a produselor sau din necesitatea de a demonstra experienţa în domeniu;
    d) necesitatea şi posibilitatea de a obţine acces la brevete, know-how-uri şi alte drepturi de proprietate intelectuală pe aceste pieţe;
    e) măsura în care fiecare dintre părţile implicate este titular de brevete, acordă sau primeşte licenţe, know-how şi alte drepturi pe pieţele relevante;
    f) importanţa economiilor de scară şi de gamă şi a efectelor de reţea pentru fabricarea sau distribuţia de produse şi/sau servicii pe pieţele afectate;
    g) accesul la sursele de aprovizionare, de exemplu disponibilitatea materiilor prime şi a infrastructurilor necesare.

    8.9. Precizaţi dacă vreuna dintre părţile implicate sau vreunul dintre concurenţi dispune de produse care ar putea fi introduse pe piaţă în termen scurt sau mediu ("produse în curs de dezvoltare") sau dacă doreşte să îşi extindă capacitatea de producţie sau de vânzare pe oricare dintre pieţele afectate. În caz afirmativ, furnizaţi o estimare a vânzărilor şi a cotelor de piaţă preconizate ale părţilor implicate pe următorii trei până la cinci ani.
    8.10. În ultimii cinci ani, a avut loc o ieşire de pe oricare dintre pieţele afectate? În caz afirmativ, identificaţi întreprinderea care a ieşit de pe piaţă şi oferiţi o estimare a cotei sale de piaţă în anul anterior ieşirii.

    E. Cercetare şi dezvoltare
    8.11. Precizaţi importanţa cercetării şi a dezvoltării pentru pieţele afectate, în ceea ce priveşte capacitatea unei întreprinderi de a concura pe termen lung. Explicaţi natura activităţilor de cercetare şi de dezvoltare realizate pe pieţele afectate de întreprinderile care sunt părţi implicate.
     În acest sens, aveţi în vedere, după caz, următoarele:
    a) evoluţia şi intensitatea cercetării şi dezvoltării*26) pe aceste pieţe şi pentru părţile implicate;
──────────
    *26) Intensitatea cercetării şi dezvoltării pot fi ilustrate, de exemplu, prin cheltuielile de cercetare şi dezvoltare exprimate ca procent din cifra de afaceri.
──────────

    b) evoluţia progresului tehnologic pe aceste pieţe pe parcursul unei perioade de timp adecvate (inclusiv frecvenţa introducerii de noi produse şi/sau servicii, evoluţia produselor şi/sau a serviciilor, a procedeelor de fabricaţie, a sistemelor de distribuţie etc.); şi
    c) propriile planuri şi priorităţi ale părţilor implicate în materie de cercetare în următorii trei ani.



    F. Acorduri de cooperare
    8.12. În ce măsură există acorduri de cooperare (orizontale, verticale sau de alt tip) pe pieţele afectate?
    8.13. Dacă este cazul, oferiţi detalii cu privire la cele mai importante acorduri de cooperare încheiate de părţile implicate pe pieţele afectate, precum acordurile de cercetare şi dezvoltare, acordurile de licenţă, de producţie în comun, de specializare, de distribuţie, de furnizare pe termen lung şi de schimb de informaţii şi, în cazul în care consideraţi că este util, furnizaţi o copie a acestor acorduri.
    G. Asociaţii profesionale şi patronale

    8.14. În ceea ce priveşte asociaţiile profesionale/patronale de pe pieţele afectate:
    a) identificaţi acele asociaţii în care sunt membre părţile implicate; şi
    b) identificaţi cele mai importante asociaţii profesionale/patronale în care sunt membri clienţii şi furnizorii părţilor implicate; şi
    c) pentru toate asociaţiile enumerate anterior furnizaţi adresa, numerele de telefon şi de fax, adresa de e-mail ale persoanei de contact competente.


    SECŢIUNEA a 9-a
    Creşterea eficienţei
    9. Furnizaţi o descriere a fiecărei creşteri în eficienţă (inclusiv economiile de costuri, introducerea unor noi produse şi îmbunătăţirile produselor şi serviciilor) care, în opinia părţilor, ar trebui să rezulte din concentrarea în cauză pentru fiecare produs în parte, precum şi documentele justificative corespunzătoare.
     Pentru fiecare creştere în eficienţă pretinsă, furnizaţi:
    a) o explicaţie detaliată a modului în care concentrarea în cauză permite noii entităţi să obţină creşterea în eficienţă. Precizaţi măsurile pe care părţile implicate urmează să le ia pentru obţinerea creşterii în eficienţă, riscurile aferente obţinerii creşterii în eficienţă, perioada de timp şi costurile necesare obţinerii acesteia;
    b) în cazul în care este posibil în mod rezonabil, o evaluare a creşterii în eficienţă şi o explicaţie detaliată a modului de calculare a acestei evaluări. După caz, furnizaţi şi o estimare a importanţei creşterilor în eficienţă legate de introducerea de noi produse sau de îmbunătăţiri ale calităţii. Pentru creşterile în eficienţă care presupun economii de costuri, indicaţi separat economiile de costuri fixe punctuale, economiile de costuri recurente şi economiile de costuri variabile (în unităţi valorice/unitate, precum şi în unităţi valorice/an);
    c) măsura în care clienţii pot beneficia de pe urma creşterii în eficienţă şi o explicaţie detaliată a modului în care se ajunge la această concluzie; şi
    d) motivul pentru care partea nu poate sau părţile implicate nu pot obţine creşterea în eficienţă în aceeaşi măsură prin alt mijloc decât prin concentrarea în cauză şi într-un mod care nu este susceptibil să ridice probleme de concurenţă.


    SECŢIUNEA a 10-a
    Dimensiunea cooperativă a unei societăţi în comun
    10. Răspundeţi la următoarele întrebări:
    a) Două sau mai multe societăţi-mamă continuă într-o măsură semnificativă să desfăşoare activităţi pe aceeaşi piaţă cu societatea în comun sau pe o piaţă situată în amonte sau în aval faţă de piaţa societăţii în comun sau pe o piaţă învecinată strâns legată de această piaţă?
     Dacă răspunsul este afirmativ, indicaţi pentru fiecare dintre pieţele respective:
    a.1) cifra de afaceri a fiecărei societăţi-mamă în exerciţiul financiar precedent;
    a.2) importanţa economică a activităţilor societăţii în comun în raport cu această cifră de afaceri;
    a.3) cota de piaţă a fiecărei societăţi-mamă.


    b) Dacă răspunsul la întrebarea de la lit. a) este afirmativ şi dacă estimaţi că înfiinţarea societăţii în comun nu conduce la o coordonare între întreprinderi independente, care restrânge concurenţa în sensul art. 5 alin. (1) din lege şi art. 101 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, justificaţi răspunsul.
    c) Fără a aduce atingere răspunsurilor la întrebările de la lit. a) şi b) şi pentru a asigura posibilitatea efectuării unei evaluări complete a cazului de către autoritatea de concurenţă, în eventualitatea în care consideraţi că se aplică criteriile prevăzute la art. 5 alin. (2) din lege, precum şi criteriile prevăzute la art. 101 alin. (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, explicaţi aplicabilitatea acestor criterii. în conformitate cu art. 5 alin. (2) din lege, dispoziţiile art. 5 alin. (1) din lege, pot fi declarate neaplicabile în cazul în care operaţiunea:
    c.1) contribuie la îmbunătăţirea producţiei sau distribuţiei de mărfuri ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurând consumatorilor un avantaj corespunzător celui realizat de părţi;
    c.2) impune întreprinderilor în cauză doar acele restricţii care sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective; şi
    c.3) nu oferă întreprinderilor posibilitatea de a elimina concurenţa de pe o parte substanţială a pieţei produselor în cauză.


    SECŢIUNEA a 11-a
    Declaraţie
     La semnarea notificării de către reprezentanţii întreprinderilor, aceştia trebuie să prezinte în original înscrisul în baza căruia fiecare reprezentant este împuternicit să reprezinte respectivele întreprinderi. Acest înscris trebuie să însoţească notificarea.
     Notificarea trebuie să se încheie cu următoarea declaraţie, care trebuie semnată de sau în numele tuturor părţilor care fac notificarea:
    Partea/părţile notificatoare declară că informaţiile furnizate în prezenta notificare sunt, după cunoştinţa lor, adevărate, corecte şi complete, că au fost furnizate copii conforme şi complete ale documentelor solicitate în formularul de faţă, că toate estimările sunt prezentate ca atare şi constituie estimările cele mai precise ale faptelor în cauză şi că toate opiniile exprimate sunt sincere.
     Partea cunoaşte/Părţile cunosc dispoziţiile art. 53 lit. a) şi b) din lege.

     Locul şi data:
     Semnăturile:
     Numele şi funcţia:
    În numele:

    ANEXA NR. 2

     FORMULAR SIMPLIFICAT PRIVIND NOTIFICAREA UNEI CONCENTRĂRI ECONOMICE

     Introducere
    1.1. Scopul formularului simplificat
     Formularul simplificat precizează informaţiile care trebuie furnizate de părţile care depun la Consiliul Concurenţei o notificare privind o concentrare economică ce nu este susceptibilă să ridice probleme de concurenţă.
     Pentru completarea prezentului formular, trebuie avut în vedere Regulamentul privind concentrările economice.
     Ca regulă generală, formularul simplificat poate fi utilizat pentru notificarea concentrărilor economice care îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 13 alin. (1) din regulament.
     Consiliul Concurenţei poate solicita o notificare conform formularului complet prevăzut în anexa nr. 1 la regulament în cazul în care, fie nu sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru utilizarea formularului simplificat, fie, în mod excepţional, aceste condiţii sunt îndeplinite dar autoritatea de concurenţă consideră că o notificare prin formularul complet prevăzut în anexa nr. 1 la regulament este necesară pentru o evaluare adecvată a posibilelor probleme de concurenţă.
     Exemple de cazuri în care poate fi necesară o notificare prin formularul complet prevăzut în anexa nr. 1 la regulament sunt:
    a) concentrările pentru care este dificilă definirea pieţelor relevante (de exemplu pe pieţele emergente sau în cazul în care nu există practică decizională consacrată);
    b) în cazul în care o parte este nou intrată pe piaţă sau potenţial nou intrată ori este o titulară importantă de brevete;
    c) în cazul în care se dovedeşte imposibilă determinarea în mod adecvat a cotelor de piaţă ale părţilor implicate;
    d) pe pieţele cu bariere ridicate la intrare, cu un grad mare de concentrare sau cu probleme cunoscute de concurenţă;
    e) în cazul în care cel puţin două părţi implicate sunt prezente pe pieţe învecinate strâns legate între ele*27);
──────────
    *27) Pieţele produselor sunt pieţe învecinate strâns legate între ele în cazul în care produsele sunt complementare sau aparţin unei game de produse care este în general achiziţionată de aceeaşi categorie de clienţi pentru aceeaşi utilizare finală.
──────────

    f) concentrările care ridică o problemă de coordonare, în sensul celor prevăzute la art. 9 alin. (3) din lege;
    g) în cazul unei părţi care dobândeşte controlul unic al unei societăţi în comun la care deţine deja controlul în comun sau în cazul în care partea care dobândeşte controlul şi societatea în comun deţin împreună o poziţie puternică de piaţă sau societatea în comun şi partea care dobândeşte controlul deţin poziţii puternice pe pieţe legate vertical.


    1.2. Revenirea la notificarea prin utilizarea formularului complet
     Pentru a evalua dacă o concentrare poate fi notificată utilizând formularul simplificat, Consiliul Concurenţei se asigură că toate circumstanţele relevante sunt stabilite suficient de clar. În această privinţă, responsabilitatea de a furniza informaţii corecte şi complete revine părţilor notificatoare.
     În cazul în care, după notificarea concentrării, Consiliul Concurenţei consideră că operaţiunea nu este adecvată pentru o notificare prin utilizarea formularului simplificat, acesta poate solicita o notificare completă potrivit formularului prevăzut în anexa nr. 1 la regulament. Această situaţie poate interveni în cazul în care:
    a) condiţiile necesare pentru utilizarea formularului simplificat, astfel cum sunt prevăzute la art. 13 alin. (1) din regulament, nu rezultă a fi îndeplinite;
    b) deşi condiţiile necesare pentru utilizarea formularului simplificat sunt îndeplinite, o notificare detaliată prin formularul complet prevăzut în anexa nr. 1 la regulament este necesară pentru o evaluare adecvată a posibilelor probleme de concurenţă sau pentru a stabili că operaţiunea este o concentrare economică în sensul legii;
    c) formularul simplificat conţine informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare;
    d) o terţă parte exprimă îngrijorări motivate legate de afectarea concurenţei în termenul stabilit de Consiliul Concurenţei pentru asemenea observaţii.


    1.3. Importanţa contactelor prealabile notificării
     În cazurile în care părţile intenţionează să prezinte o notificare prin formularul simplificat, acestea sunt sfătuite să apeleze la contacte prealabile notificării cu Consiliul Concurenţei, pentru a discuta dacă operaţiunea este adecvată pentru utilizarea unui astfel de formular. Părţile trebuie să pună la dispoziţie toate datele considerate necesare pentru analiză, iar aceste date vor fi păstrate confidenţiale de către Consiliul Concurenţei dacă părţile îşi motivează solicitarea formulată în acest scop.

    1.4. Cine trebuie să notifice
     În cazul unei fuziuni sau al dobândirii controlului în comun asupra unei întreprinderi, notificarea trebuie completată în comun de părţile care fuzionează sau de părţile care dobândesc controlul în comun, după caz.
     În cazul dobândirii de către o întreprindere a unei participaţii de control într-o altă întreprindere, partea care preia controlul trebuie să completeze notificarea.
     În cazul unei oferte publice de preluare a unei întreprinderi, ofertantul trebuie să completeze notificarea.
     Fiecare parte care completează notificarea răspunde de corectitudinea informaţiilor pe care le furnizează.

    1.5. Necesitatea unei notificări corecte şi complete
     Toate informaţiile solicitate în prezentul formular trebuie să fie corecte şi complete. Informaţiile solicitate trebuie introduse în secţiunea corespunzătoare din prezentul formular.
     Părţile notificatoare trebuie să aibă în vedere, în special, următoarele aspecte:
    a) Termenele referitoare la notificare încep să curgă de la data la care Consiliul Concurenţei a primit toate informaţiile necesare pentru evaluarea concentrării notificate în termenele prevăzute de lege.
    b) În pregătirea notificării, părţile notificatoare trebuie să se asigure că datele de contact, în special numerele de telefon, fax şi adresele de e-mail furnizate sunt corecte, relevante şi actualizate.
    c) Informaţiile incorecte sau care induc în eroare cuprinse în notificare sunt considerate informaţii incomplete.
    d) În cazul în care o notificare este incompletă. Consiliul Concurenţei are la dispoziţie 20 de zile de la înregistrarea notificării pentru a solicita, în scris, părţilor notificatoare sau reprezentanţilor acestora completarea şi/sau confirmarea informaţiilor din notificare. Prin aceeaşi solicitare Consiliul Concurenţei va stabili un termen până la care părţile vor transmite informaţiile. Notificarea devine efectivă la data la care autoritatea de concurenţă primeşte informaţiile complete şi exacte.
    e) Părţile notificatoare care, în mod intenţionat sau din neglijenţă, furnizează informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori documente incomplete sau nu furnizează informaţiile şi documentele solicitate pot fi sancţionate cu amendă, în conformitate cu prevederile legale.


    1.6. Cum se efectuează notificarea
     Formularul de notificare trebuie completat în limba română. Documentele justificative anexate acestuia pot fi depuse atât în original, cât şi în copii certificate. În cazul în care aceste documente sunt redactate în altă limbă decât limba română, trebuie depusă o traducere efectuată de un traducător autorizat. Consiliul Concurenţei poate solicita oricând prezentarea de copii certificate ale documentelor încheiate în alte limbi decât limba română. Dacă documentele sunt acte oficiale, traducerea trebuie să fie şi supralegalizată sau, după caz, să poarte apostila prevăzută de Convenţia de la Haga privind exceptarea de la cerinţa supralegalizării. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, Consiliul Concurenţei poate accepta traducerea în limba română în extras a documentelor justificative anexate.
    Informaţiile solicitate în prezentul formular trebuie furnizate folosind numerele secţiunilor şi punctelor din formular, semnând declaraţia prevăzută în secţiunea a 10-a şi anexând documentele justificative. Originalul formularului de notificare trebuie semnat de către persoanele împuternicite să acţioneze în numele fiecărei părţi care face notificarea sau de către unul sau mai mulţi reprezentanţi externi împuterniciţi ai părţii (părţilor) notificatoare. La completarea secţiunii 7 din prezentul formular, părţile notificatoare sunt invitate să analizeze dacă, în scopul clarităţii, această secţiune trebuie prezentată în ordine numerică sau dacă informaţiile pot fi grupate împreună pentru fiecare piaţă declarată (sau grup de pieţe declarate).
     Anumite informaţii pol fi furnizate în anexe. Cu toate acestea, este important ca toate informaţiile esenţiale, în special cele privind cotele de piaţă ale părţilor implicate şi ale principalilor concurenţi, să fie prezentate în corpul formularului. Anexele la formular se utilizează doar pentru suplimentarea informaţiilor furnizate în formularul propriu-zis.
    Notificarea va fi înaintată Consiliului Concurenţei potrivit specificaţiilor de la art. 7 alin. (2) din regulament, la adresa menţionată pe pagina web a autorităţii.
     Copia electronică a formularului de notificare simplificat şi documentele anexate trebuie furnizate într-un format editabil, care poate fi utilizat şi care să conţină funcţionalităţi de căutare.

    1.7. Confidenţialitate
     Inspectorii de concurenţă, primind acces potrivit legii la documente, date şi informaţii sunt ţinuţi la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal respectivelor documente, date şi informaţii. Acelaşi principiu trebuie să se aplice, de asemenea, pentru a proteja confidenţialitatea între părţile notificatoare.
     În situaţia în care părţile notificatoare consideră că le sunt lezate interesele în cazul în care informaţiile furnizate autorităţii de concurenţă ar fi publicate sau divulgate în alt mod altor părţi, aceste informaţii vor fi prezentate separat, precizând clar pe fiecare pagină "secrete de afaceri". De asemenea, trebuie oferite motivele pentru care aceste informaţii nu trebuie divulgate sau publicate.
     În cazul fuziunilor, al dobândirilor de control în comun, precum şi în alte cazuri în care notificarea este completată de mai mult de o parte, secretele de afaceri trebuie trimise într-un dosar separat şi declarate în notificare ca anexă.
     Dacă părţile solicită ca informarea cu privire la concentrarea economică să nu fie făcută publică de către Consiliul Concurenţei, vor depune o cerere expresă în acest sens, odată cu notificarea, cu menţionarea motivelor care justifică o astfel de cerere. Consiliul Concurenţei poate hotărî ca informarea să nu fie publicată dacă motivele sunt justificate şi dacă nu există alte motive pentru care depunerea notificării trebuie adusă la cunoştinţa terţilor - de exemplu în situaţia în care este necesar a se primi observaţii cu privire la operaţiunea de concentrare economică.

    1.8. Definiţii şi instrucţiuni în sensul prezentului formular
     Parte (părţi) notificatoare: în cazurile în care o notificare este prezentată de o singură întreprindere, parte la o concentrare economică, expresia "părţi notificatoare" se utilizează doar pentru a desemna întreprinderea care prezintă efectiv notificarea.
     Parte implicată (parte) sau părţi implicate (părţi): aceşti termeni se referă atât la părţile care dobândesc controlul, cât şi la cele care fac obiectul dobândirii controlului sau la părţile care fuzionează, inclusiv toate întreprinderile în care este dobândit un pachet de control sau care fac obiectul unei oferte publice. Termenii întreprindere implicată sau întreprinderi implicate au acelaşi înţeles cu termenii parte implicată sau părţi implicate*28).
──────────
    *28) Pentru conceptul de întreprindere/parte implicată a se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────

     Cu excepţia cazurilor în care se prevede altfel, termenii "parte (părţi) notificatoare" şi "parte implicată (părţi implicate)" includ toate întreprinderile care fac parte din acelaşi grup cu fiecare dintre respectivele părţi.
     An: toate trimiterile la cuvântul "an" din prezentul formular trebuie interpretate ca însemnând an calendaristic, dacă nu se precizează altfel.
     Datele financiare solicitate în secţiunea a 4-a trebuie furnizate în lei şi în euro la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a exerciţiului financiar al anului respectiv.

    SECŢIUNEA 1
    Descrierea concentrării economice
    1.1. Furnizaţi un rezumat al concentrării, precizând părţile implicate, natura concentrării economice (de exemplu: fuziune, dobândire de control sau creare de societate în comun), domeniile de activitate ale părţilor implicate, pieţele asupra cărora concentrarea va avea un impact (inclusiv principalele pieţe declarate) şi motivaţia economică şi strategică a concentrării.
    1.2. Furnizaţi un rezumat (maximum 500 de cuvinte) al informaţiilor prezentate la pct. 1.1. Acest rezumat va fi publicat pe pagina web a Consiliului Concurenţei şi/sau în presă, la data notificării. Rezumatul trebuie să fie redactat astfel încât să nu conţină secrete de afaceri sau alte informaţii confidenţiale.
     Explicaţi motivele pentru care concentrarea economică se califică pentru procedura simplificată, cu referire la dispoziţiile relevante din prezentul regulament.
    SECŢIUNEA a 2-a
    Informaţii despre părţi
    2.1. Pentru fiecare parte notificatoare, precum şi pentru fiecare dintre celelalte părţi implicate, furnizaţi:
    2.1.1. denumirea, sediul legal (potrivit certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului) şi sediul administrativ (sediul real) al întreprinderii;
    2.1.2. numărul şi data certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului;
    2.1.3. codul unic de înregistrare;
    2.1.4. obiectul de activitate principal şi secundar;
    2.1.5. numele, adresa, numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail ale persoanei de contact desemnate pentru relaţia cu autoritatea de concurenţă, precum şi funcţia deţinută de aceasta; adresa furnizată trebuie să fie o adresă de serviciu, la care pot fi transmise documentele şi, în special, deciziile Consiliului Concurenţei, iar persoana de contact menţionată este considerată ca fiind autorizată să primească aceste documente;
    2.1.6. în situaţia în care sunt numiţi unul sau mai mulţi reprezentanţi externi împuterniciţi ai întreprinderii, reprezentantul sau reprezentanţii cărora le pot fi transmise documentele şi, în special, deciziile Consiliului Concurenţei;
    2.1.6.1. numele, adresa, numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail ale fiecărui reprezentant, precum şi funcţia deţinută de acesta; şi
    2.1.6.2. originalul înscrisului în baza căruia fiecare reprezentant este împuternicit să acţioneze în relaţia cu Consiliul Concurenţei.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Detalii despre concentrare, proprietate şi control
     Informaţiile solicitate în prezenta secţiune pot fi ilustrate cu grafice sau diagrame pentru a prezenta structura de proprietate şi de control a întreprinderilor implicate, înainte şi după realizarea concentrării economice.
    3.1. Descrieţi natura concentrării economice notificate, menţionând:
    3.1.1. pentru fiecare dintre părţile implicate, furnizaţi o listă cu toate întreprinderile care fac parte din acelaşi grup; identificaţi întreprinderile sau persoanele care deţin controlul unic sau în comun al fiecăreia dintre întreprinderile implicate, în mod direct sau indirect, şi descrieţi structura de proprietate şi de control ale fiecăreia dintre întreprinderile implicate înainte de realizarea concentrării;
    3.1.2. explicaţi dacă operaţiunea de concentrare economică rezultă în urma:
    a) unei fuziuni;
    b) unei dobândiri a controlului unic sau în comun; ori
    c) unui contract ori unui alt mijloc care conferă controlul direct sau indirect în sensul legii; sau
    d) creării unei societăţi în comun care îndeplineşte în mod durabil toate funcţiile unei entităţi economice autonome în sensul prevederilor din lege, şi, în acest caz, explicaţi motivele pentru care societate în comun este considerată ca fiind pe deplin funcţională*29);
──────────
    *29) A se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei cu privire la conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────


    3.1.3. explicaţi modul în care se va realiza concentrarea economică (de exemplu, prin încheierea unui acord, prin lansarea unei oferte publice etc.);
    3.1.4. explicaţi care dintre următoarele acţiuni au avut loc la momentul notificării:
    a) s-a încheiat un acord;
    b) s-a preluat un pachet de control;
    c) s-a anunţat (intenţia de a lansa) o ofertă publică; sau
    d) întreprinderile implicate au demonstrat intenţia de a încheia un acord;

    3.1.5. precizaţi data estimată a oricărui eveniment major menit să conducă la realizarea concentrării economice;
    3.1.6. explicaţi structura proprietăţii şi de control ale fiecăreia dintre întreprinderile implicate după realizarea concentrării economice.
    3.1.7. identificaţi toate întreprinderile active pe oricare dintre pieţele declarate;

    3.2. Descrieţi motivaţia economică a concentrării economice.
    3.3. Menţionaţi valoarea tranzacţiei (preţul de achiziţie sau valoarea tuturor activelor implicate, după caz); precizaţi dacă această valoare este sub formă de capital propriu, numerar sau alte active.
    3.4. Descrieţi orice ajutor financiar sau de altă natură primit de la autorităţile publice de către oricare dintre părţile implicate, precum şi natura şi valoarea acestui ajutor.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Cifra de afaceri
    4.1. Pentru fiecare dintre întreprinderile implicate furnizaţi următoarele date pentru ultimele trei exerciţii financiare*30):
──────────
    *30) În ceea ce priveşte conceptele de întreprindere implicată şi calcularea cifră de afaceri a se vedea Instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri.
──────────
    4.1.1. cifra de afaceri la nivel mondial:
    4.1.2. cifra de afaceri la nivel comunitar;
    4.1.3. cifra de afaceri la nivelul României;
    4.1.4. cifra de afaceri realizată în România, defalcată pe categorii de activităţi şi produse;

    4.2. În cazul în care operaţiunea se referă la preluarea controlului comun al unei societăţi în comun, furnizaţi următoarele informaţii pentru ultimele trei exerciţii financiare:
    4.2.1. cifra de afaceri a societăţii în comun şi/sau cifra de afaceri din activităţi cedate societăţii în comun; şi/sau
    4.2.2. valoarea totală a activelor cedate societăţii în comun.

    4.3. Precizaţi dacă operaţiunea a fost sau va fi notificată şi altei/altor autorităţi de concurenţă şi data notificării/notificărilor.
    4.4. Arătaţi motivul pentru care concentrarea economică nu intră în sfera de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi, menţionând dacă operaţiunea este notificabilă în România în temeiul regulii "două treimi" prevăzute la art. 1 alin. (2) sau art. 1 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004.
    SECŢIUNEA a 5-a
    Documente anexe
     Partea/părţile notificatoare trebuie să furnizeze următoarele:
    5.1. copii certificate ale versiunilor finale sau ale celor mai recente versiuni ale tuturor documentelor prin care se realizează concentrarea, fie prin acord între părţile implicate, fie prin preluarea pachetului de control, fie printr-o ofertă publică;
    5.2. copii certificate ale bilanţurilor contabile din exerciţiul financiar din anul anterior concentrării ori copii ale celor mai recente rapoarte şi conturi anuale ale părţilor implicate;
    5.3. informaţiile următoare trebuie furnizate doar în cazurile în care, în urma concentrării, se creează una sau mai multe pieţe declarate: copii ale tuturor prezentărilor elaborate de către sau pentru ori primite de către oricare dintre membrii consiliului de administraţie, ai consiliului director sau ai consiliului de supraveghere, după caz, în funcţie de structura de guvernanţă corporativă, sau de către o altă persoană (alte persoane) care exercită funcţii similare (sau cărora le-au fost delegate ori încredinţate astfel de funcţii) sau de adunarea generală a acţionarilor care a analizat concentrarea notificată.

     Furnizaţi o listă a documentelor prevăzute la pct.5.3, indicând pentru fiecare document data elaborării, precum şi numele şi funcţia destinatarului (destinatarilor).
    SECŢIUNEA a 6-a
    Definirea pieţelor
     Prezenta secţiune trebuie completată pentru concentrările economice care generează una sau mai multe pieţe declarate.
    6.1. Definirea pieţelor relevante
     În cadrul notificării unei concentrări economice este extrem de important ca părţile să ofere o definire exactă şi motivată a pieţelor relevante, utilizând metodologia uzitată şi instrucţiunile emise în acest scop de Consiliul Concurenţei.
     Pieţele relevante ale produselor şi geografice determină cadrul în care trebuie evaluată puterea de piaţă a noii entităţi rezultate în urma concentrării*31). Atunci când prezintă pieţele relevante, partea/părţile notificatoare trebuie să furnizeze, în plus faţă de orice definiţie a pieţei produsului şi a pieţei geografice pe care o consideră relevantă, toate definiţiile alternative plauzibile ale pieţei produsului şi ale pieţei geografice. Definiţii alternative plauzibile ale pieţei produsului şi ale pieţei geografice pot fi identificate pe baza deciziilor anterioare ale Consiliului Concurenţei, ale Comisiei Europene, a hotărârilor pronunţate de instanţele naţionale şi ale Uniunii Europene, în special atunci când nu există precedente sau în jurisprudenţă, prin trimitere la rapoarte ale sectorului, studii de piaţă şi documente interne ale părţilor implicate.
──────────
    *31) A se vedea instrucţiunile adoptate de Consiliul Concurenţei cu privire la definirea pieţei relevante.
──────────

     Partea sau părţile notificatoare trebuie să furnizeze informaţiile solicitate în prezentul formular simplificat de notificare având în vedere următoarele definiţii:
    6.1.1. Pieţele relevante ale produsului
     Piaţa relevantă a produsului cuprinde toate produsele şi/sau serviciile considerate interschimbabile sau substituibile de către consumator, datorită caracteristicilor produselor, preţurilor şi utilizării acestora. Piaţa relevantă a produsului poate fi, în unele cazuri, compusă dintr-o serie de produse şi/sau servicii individuale care au în mare parte caracteristici fizice sau tehnice identice şi care sunt interschimbabile.
     Factorii determinanţi pentru evaluarea pieţei relevante a produsului includ analiza motivelor pentru care produsele sau serviciile de pe aceste pieţe sunt incluse aici şi a motivelor pentru care altele au fost excluse, folosind definiţia menţionată anterior şi având în vedere, de exemplu, substituibilitatea, preţurile, elasticitatea încrucişată a cererii sau alţi factori relevanţi pentru definirea pieţelor de produse (de exemplu substituibilitatea ofertei în cazurile corespunzătoare).

    6.1.2. Pieţele relevante geografice
     Piaţa relevantă geografică cuprinde teritoriul în care întreprinderile în cauză sunt implicate în oferta şi cererea de produse sau servicii relevante, în care condiţiile de concurenţă sunt suficient de omogene şi care se pot deosebi de zonele geografice învecinate deoarece, în special, în aceste zone condiţiile de concurenţă diferă în mod semnificativ.
     Factorii determinanţi pentru evaluarea pieţei relevante geografice includ, printre altele, natura şi caracteristicile produselor sau serviciilor în cauză, existenţa unor bariere la intrare, preferinţele consumatorilor, diferenţele apreciabile între cotele de piaţă ale întreprinderilor din zonele geografice învecinate sau diferenţele semnificative de preţ.



    6.2. Pieţele declarate
     În sensul informaţiilor solicitate în prezentul formular, pieţele declarate constau în toate pieţele relevante ale produselor şi pieţele relevante geografice, precum şi celelalte definiţii alternative plauzibile ale pieţelor relevante ale produselor şi geografice, pe baza cărora:
    a) două sau mai multe părţi implicate (în cazul dobândirii controlului în comun al unei societăţi, societatea în comun şi cel puţin una dintre părţile care dobândesc controlul) desfăşoară activităţi comerciale pe aceeaşi piaţă relevantă (relaţii pe orizontală);
    b) una sau mai multe părţi implicate (în cazul dobândirii controlului în comun al unei societăţi, societatea în comun şi cel puţin una dintre părţile care dobândesc controlul) desfăşoară activităţi comerciale pe o piaţă a produsului situată în amontele sau în avalul unei pieţe pe care operează orice altă parte implicată, indiferent dacă există sau nu relaţii furnizor/client între părţile implicate (relaţii pe verticală).

     Pe baza definiţiilor pieţelor relevante din pct. 6.1., indicaţi toate pieţele declarate.
     În cazul în care concentrarea economică se încadrează în domeniul de aplicare al art. 13 alin. (1) lit. c) din regulament, motivaţi că nu există o piaţă afectată, astfel cum este definită la pct. 6.2. din Formularul complet privind notificarea unei concentrări economice, în cadrul vreunei definiţii plauzibile a pieţei produsului şi a pieţei geografice.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Informaţii privind pieţele
     Prezenta secţiune trebuie completată pentru concentrările economice care generează una sau mai multe pieţe declarate.
    7.1. Pentru fiecare piaţă declarată menţionată la pct. 6.2., pentru ultimele trei exerciţii financiare, furnizaţi următoarele informaţii:
    7.1.1. pentru fiecare dintre părţile implicate, natura activităţii întreprinderilor, principalele filiale active şi/sau mărci, denumirile produselor şi/sau mărcile utilizate în fiecare dintre aceste pieţe;
    7.1.2. estimarea mărimii totale a pieţei în funcţie de valoarea şi de volumul vânzărilor (în unităţi fizice)*32); indicaţi baza de calcul şi sursele utilizate în acest sens şi furnizaţi, dacă sunt disponibile, documentele necesare pentru confirmarea acestor calcule;
──────────
    *32) Valoarea şi volumul unei pieţe trebuie să corespundă vânzărilor, scăzându-se exporturile şi adăugându-se importurilor pentru zonele geografice luate în considerare.
──────────

    7.1.3. vânzările, în valoare şi în volum, precum şi o estimare a cotelor de piaţă ale fiecăreia dintre părţile implicate;
     Valoarea şi volumul unei pieţe trebuie să corespundă vânzărilor, scăzându-se exporturile şi adăugându-se importurile pentru zonele geografice luate în considerare.

    7.1.4. estimarea cotei de piaţă ca valoare şi, după caz, ca volum, a principalilor concurenţi (indicând baza estimărilor). Furnizaţi denumirea, adresa, numerele de telefon şi de fax, pentru aceşti concurenţi.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Activităţile părţilor în cazul în care nu există pieţe declarate
     Prezenta secţiune trebuie completată în cazul concentrărilor economice care nu generează nicio piaţă declarată.
    8.1. Activităţile comerciale ale părţii care dobândeşte controlul sau ale părţilor care dobândesc controlul
     Pentru fiecare parte care dobândeşte controlul sau părţi care dobândesc controlul, descrieţi natura activităţii întreprinderii.

    8.2. Activităţile comerciale ale societăţii-ţintă
    8.2.1. Furnizaţi detalii privind activităţile comerciale actuale şi viitoare ale întreprinderii/întreprinderilor al cărei/căror control este dobândit.
    8.2.2. În cazul unei societăţi în comun care nu desfăşoară sau nu preconizează că va desfăşura activităţi pe teritoriul României în sensul art. 13 alin. (1) lit. a) din prezentul regulament, furnizaţi informaţii privind:
    8.2.2.1. produsele sau serviciile pe care societatea în comun le furnizează sau le va furniza; şi
    8.2.2.2. motivele pentru care societatea în comun nu ar avea niciun efect, în mod direct sau indirect, asupra pieţelor din România.


    8.3. Absenţa unor pieţe declarate
     Explicaţi de ce concentrarea economică nu generează nicio piaţă declarată în România.
    SECŢIUNEA a 9-a
    Dimensiunea cooperativă a unei societăţi în comun
    9. În cazul unei societăţi în comun în sensul legii, răspundeţi la următoarele întrebări:
    a) Două sau mai multe societăţi-mamă continuă într-o măsură semnificativă să desfăşoare activităţi pe aceeaşi piaţă cu societatea în comun sau pe o piaţă care se găseşte în amonte sau în aval faţă de piaţa societăţii în comun sau pe o piaţă învecinată strâns legată de această piaţă*33)?
──────────
    *33) Pentru definiţia pieţelor a se vedea secţiunea a 6-a.
──────────
     Dacă răspunsul este afirmativ, indicaţi pentru fiecare dintre pieţele respective, pentru ultimele trei exerciţii financiare:
    a.1) cifra de afaceri a fiecărei societăţi-mamă;
    a.2) importanţa economică a activităţilor societăţii în comun în raport cu această cifră de afaceri;
    a.3) cota de piaţă a fiecărei societăţi-mamă.
     Dacă răspunsul este negativ, justificaţi răspunsul.


    b) Dacă răspunsul la întrebarea de la lit. a) este afirmativ şi dacă estimaţi că înfiinţarea societăţii în comun nu conduce la o coordonare între întreprinderi independente, care restrânge concurenţa în sensul art. 5 alin. (1) din lege şi art. 101 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, justificaţi răspunsul.
    c) Fără a aduce atingere răspunsurilor la întrebările de la lit. a) şi b) şi pentru a se asigura posibilitatea efectuării unei evaluări complete a cazului de către autoritatea de concurenţă, în eventualitatea în care consideraţi că se aplică criteriile prevăzute la art. 5 alin. (3) din lege şi art. 101 alin. (2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, explicaţi aplicabilitatea acestor criterii. În conformitate cu art. 5 alin. (2) din lege, dispoziţiile art. 5 alin. (1) din lege, pot fi declarate neaplicabile în cazul în care operaţiunea:
    c.1) contribuie la îmbunătăţirea producţiei sau distribuţiei de mărfuri ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurând, în acelaşi timp, consumatorilor un avantaj corespunzător celui realizat de părţi;
    c.2) impune întreprinderilor în cauză doar acele restricţii care nu sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective; şi
    c.3) nu oferă întreprinderilor posibilitatea de a elimina concurenţa de pe o parte substanţială a pieţei produselor în cauză.


    SECŢIUNEA a 10-a
    Declaraţie
     La semnarea notificării de către reprezentanţii întreprinderilor, aceştia trebuie să prezinte în original înscrisul în baza căruia fiecare reprezentant este împuternicit să reprezinte respectivele întreprinderi. Acest înscris trebuie să însoţească notificarea.
     Notificarea trebuie să se încheie cu următoarea declaraţie, care trebuie semnată de sau în numele tuturor părţilor care fac notificarea:
    Partea/părţile notificatoare declară că informaţiile furnizate în prezenta notificare sunt, după cunoştinţa lor, adevărate, corecte şi complete, că au fost furnizate copii conforme şi complete ale documentelor solicitate în formularul de faţă, că toate estimările sunt prezentate ca atare şi constituie estimările cele mai precise ale faptelor în cauză şi că toate opiniile exprimate sunt sincere.
     Partea cunoaşte/Părţile cunosc dispoziţiile art. 53 lit. a) şi b) din lege.

     Locul şi data:
     Semnăturile:
     Numele şi funcţia:
    În numele:

    ANEXA NR. 3

     FORMULAR PRIVIND TRANSMITEREA DE INFORMAŢII CONFIDENŢIALE
     Referitor la: operaţiunea de concentrare economică privind ...
     În numele întreprinderii A, confirm că întreprinderea A, sub rezerva condiţiilor şi a limitărilor prevăzute în prezentul formular, este de acord să renunţe la beneficiul confidenţialităţii conferit de Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (în continuare "obligaţia de confidenţialitate"), care împiedică Consiliul Concurenţei să divulge către [autoritatea de concurenţă X] informaţii confidenţiale obţinute de la întreprinderea A în legătură cu concentrarea economică propusă cu întreprinderea B. Mai exact, întreprinderea A este de acord ca autoritatea de concurenţă din România să transmită către [autoritatea de concurenţă X] orice documente, declaraţii, date şi informaţii furnizate de întreprinderea A, precum şi propriile analize interne ale Consiliului Concurenţei, care conţin sau se referă la materiale furnizate de întreprinderea A, care altfel ar fi interzisă în baza obligaţiei de confidenţialitate*34).──────────
    *34) Acest formular este destinat pentru acele situaţii în care se are în vedere o renunţare la beneficiul confidenţialităţii prevăzut de Legea nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, eu privire la oricare şi la toate documentele şi informaţiile furnizate către Consiliul Concurenţei. Pot fi situaţii în care o astfel de renunţare largă nu se doreşte. În aceste cazuri, părţile pot opta pentru o renunţare limitată ca scop, astfel încât să permită autorităţilor de concurenţă să discute cu privire la posibilele remedii pe care părţile le au în vedere ori pentru a discuta probleme specifice, cum ar fi definirea pieţei produsului sau barierele la intrarea pe piaţă.
──────────

     Această renunţare la beneficiul confidenţialităţii conferit de Legea nr. 21/1996. republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă numai în ceea ce priveşte divulgarea informaţiilor confidenţiale către [autoritatea de concurenţă X] şi numai cu condiţia ca [autoritatea de concurenţă X] să le trateze ca informaţii confidenţiale pe care le obţine de la Consiliul Concurenţei, în conformitate cu termenii din scrisoarea anexată de la [autoritatea de concurenţă X]*35), dacă este cazul. Acest acord nu constituie o renunţare de către întreprinderea A la drepturile sale în temeiul obligaţiei de confidenţialitate cu privire la protecţia acordată întreprinderii A împotriva dezvăluirilor directe sau indirecte către orice terţe părţi, altele decât [autoritatea de concurenţă X].──────────
    *35) [Autoritatea de concurenţă] ar trebui să furnizeze o scrisoare în care să descrie standardul de protecţie a informaţiilor confidenţiale aplicabil de către aceasta. (În unele cazuri, poate fi suficient pentru părţi şi Consiliul Concurenţei dacă această scrisoare este direcţionată către persoana de contact a reprezentanţilor părţilor, cu o confirmare scrisă că [autoritatea de concurenţă] este de acord cu termenii din acea scrisoare.)
──────────

     Întreprinderea A furnizează acest formular privind transmiterea de informaţii confidenţiale, cu condiţia şi înţelegând faptul că, în ceea ce priveşte informaţiile pe care Consiliul Concurenţei le obţine de la întreprinderea A şi le furnizează către [autoritatea de concurenţă X] în temeiul acestui formular, Consiliul Concurenţei va continua să protejeze confidenţialitatea acestor informaţii faţă de alte părţi, în conformitate cu obligaţia de confidenţialitate.
     O copie a acestui formular este transmisă către [persoana de contact din autoritatea de concurenţă X].
     Locul şi data:
     Semnătura:
     Numele şi funcţia:
     În numele:


     --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016