Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 20 decembrie 1999  privind activitatea Arbitrajului de pe langa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 20 decembrie 1999 privind activitatea Arbitrajului de pe langa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 372 din 10 august 2000
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În temeiul <>art. 85-87 din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate împreunã cu Colegiul Medicilor din România, prin ordin comun, constituie Comisia Centrala de Arbitraj de pe lângã Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
La propunerea Comisiei Centrale de Arbitraj, prin ordinul comun prevãzut la alin. 1 se organizeazã comisii de arbitraj teritoriale, potrivit prezentului regulament.
ART. 2
Comisia Centrala de Arbitraj este o instituţie permanenta de arbitraj, fãrã personalitate juridicã. Ea are ca scop organizarea soluţionãrii prin arbitraj a litigiilor privind drepturile şi obligaţiile ce se stabilesc, potrivit legii, în cadrul asigurãrilor sociale de sãnãtate, în afarã de cazurile în care legea sau alte reglementãri date în baza acesteia prevãd în mod expres altfel*).

--------------
*) A se vedea <>art. 37 alin. (2) din Legea nr. 145/1997 , modificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 .

ART. 3
Nu pot forma obiect al arbitrajului litigiile privind drepturi de care pãrţile, potrivit legii, nu pot dispune.
ART. 4
Arbitrajul se desfãşoarã la cererea reclamantului şi în baza convenţiei pãrţilor cu privire la soluţionarea litigiului prin arbitraj.
Dacã pãrţile nu au convenit altfel, procedura arbitrajului va fi cea prevãzutã la art. 340-370^3 din Codul de procedura civilã şi de prezentul regulament.
ART. 5
Arbitru poate fi persoana fizica de cetãţenie romana, cu domiciliul în România, care are capacitate deplina de exerciţiu, cunoaşte limba romana, este licentiata în drept, în economie sau în medicina, are o recunoscuta experienta în activitatea profesionalã, este apta din punct de vedere medical pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, nu are antecedente penale şi se bucura de o buna reputaţie.
ART. 6
Arbitrii sunt independenţi şi impartiali în îndeplinirea atribuţiilor lor. Ei sunt datori sa asigure exercitarea drepturilor pãrţilor, cu respectarea principiului egalitãţii în fata legii şi al contradictorialitãţii, a cerinţelor celorlalte dispoziţii legale de principiu privind soluţionarea litigiilor civile, precum şi confidenţialitatea arbitrajului cauzei.
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România sau orice alta persoana juridicã ori persoana fizica nu au dreptul sa intervinã ori sa influenteze în vreun mod activitatea tribunalului arbitral privind luarea hotãrârilor.
ART. 7
În orice stadiu al arbitrajului arbitrii vor stãrui pentru soluţionarea litigiului pe baza înţelegerii pãrţilor, cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile în cauza.
ART. 8
Pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea şi desfãşurarea arbitrajului, inclusiv pentru plata onorariilor cuvenite arbitrilor, Comisia Centrala de Arbitraj percepe o taxa arbitralã pentru cererea de soluţionare a fiecãrui litigiu, stabilitã în raport cu valoarea obiectului cererii de arbitrare şi cu complexitatea cauzei.
Cuantumul taxelor datorate pentru cererile de arbitrare, ca regula, se recomanda sa nu depãşeascã 60-70% din cuantumul maxim al taxelor judiciare de timbru, prevãzute de normele în vigoare aplicabile pentru aceleaşi cereri în cazul în care sunt introduse la instanţele judecãtoreşti competente.
Taxele arbitrale vor putea fi actualizate de Comisia Centrala de Arbitraj în raport cu evoluţia nivelului taxelor judiciare de timbru, pastrandu-se proporţia prevãzutã la alin. 2.
ART. 9
Taxa arbitralã se achitã la introducerea cererii, anexându-se dovada plãţii.
Taxa arbitralã este supusã reducerii dupã cum urmeazã:
a) cu 25%, în cazul soluţionãrii litigiului de arbitru unic;
b) cu 50%, dacã la primul termen de înfãţişare se constata încetarea litigiului ca urmare a împãcãrii pãrţilor sau a renunţãrii la arbitrare;
c) cu 75%, în cazul în care reclamantul şi-a retras cererea de arbitrare mai înainte de emiterea citaţiilor pentru primul termen de înfãţişare ori tribunalul arbitral pronunţa o hotãrâre prin care constata necompetentã arbitrajului.
Dacã reclamantul îşi reduce pretenţiile mai înainte de primul termen la care pãrţile au fost citate, taxa arbitralã se recalculeazã la valoarea obiectului cererii astfel redus.
În cazul în care instanta judecãtoreascã anuleazã hotãrârea arbitralã pentru necompetentã arbitrajului, taxa arbitralã se restituie în proporţie de 95%.
ART. 10
Partea cãreia i s-a încuviinţat efectuarea unei expertize, administrarea altei probe, efectuarea de traduceri, prezentarea de copii de pe acte ori obţinerea oricãror relaţii consemnate în scris sau în alt mod este obligatã sa avanseze suma necesarã în vederea realizãrii acestora.
Dacã mãsurile prevãzute la alin. 1 sunt dispuse din oficiu, tribunalul arbitral, potrivit art. 359^1 alin. 4 din Codul de procedura civilã, va putea obliga pãrţile sau numai una dintre ele la avansarea sumei respective, stabilind totodatã proporţia plãţii ce revine fiecãrei pãrţi.
ART. 11
Comisia Centrala de Arbitraj emite îndrumãri tehnice cu privire la exercitarea drepturilor şi obligaţiilor pãrţilor în litigiul arbitral, la stabilirea şi plata onorariilor arbitrilor şi a celorlalte cheltuieli de arbitrare, la îndeplinirea atribuţiilor comisiilor de arbitraj, precum şi cu privire la orice alte probleme ce intereseazã buna desfãşurare a arbitrajului în condiţiile legii.
ART. 12
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, în condiţiile convenite cu Colegiul Medicilor din România, ia mãsurile necesare de ordin administrativ şi financiar pentru buna organizare şi funcţionare a Comisiei Centrale de Arbitraj şi a comisiilor de arbitraj teritoriale.
ART. 13
Sediul Comisiei Centrale de Arbitraj de pe lângã Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate se afla la sediul acestei Case din municipiul Bucureşti, Str. Ministerului nr. 1-3, sectorul 1.
Sediul Colegiului Medicilor din România este în municipiul Bucureşti, str. Visarion nr. 4-6, sectorul 1.

CAP. 2
Comisia Centrala de Arbitraj şi comisiile de arbitraj teritoriale

ART. 14
Comisia Centrala de Arbitraj este formatã din 3 arbitri. Un arbitru este delegat de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, unul de Colegiul Medicilor din România, iar unul va fi preşedinte al comisiei respective, acceptat ca atare de ambele pãrţi.
Arbitrii Comisiei Centrale de Arbitraj sunt acreditaţi şi înregistraţi de Ministerul Justiţiei, la solicitarea în scris a conducerilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiului Medicilor din România. O data cu aceasta solicitare se vor comunica, pentru fiecare persoana, datele privind starea civilã, domiciliul, studiile efectuate, profesiunea, locul de munca, precum şi datele referitoare la îndeplinirea cerinţelor prevãzute la art. 5.
Dupã confirmarea în scris a acreditãrii şi înregistrãrii menţionate la alin. 2 cel în cauza va putea fi desemnat ca arbitru, respectiv ca preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj.
În condiţiile prezentului articol şi ale art. 5 vor fi desemnaţi câte 2 supleanţi ai fiecãrui arbitru, inclusiv pentru cel acceptat ca preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj.
ART. 15
Comisia Centrala de Arbitraj soluţioneazã, potrivit procedurii arbitrale menţionate la art. 4, litigiile prevãzute la art. 2 dintre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România, dintre acestea şi casele de asigurãri de sãnãtate judeţene ori casele asimilate acestora sau numai dintre casele de asigurãri de sãnãtate judeţene ori casele asimilate acestora.
Celelalte litigii prevãzute la art. 2, altele decât cele prevãzute la alin. 1, cu aceeaşi procedura menţionatã în acest alineat, se soluţioneazã de cãtre comisiile de arbitraj teritoriale.
ART. 16
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate împreunã cu Colegiul Medicilor din România sau numai una dintre aceste pãrţi poate sesiza în scris Comisia Centrala de Arbitraj cu privire la divergenţele dintre ele în legatura cu îndeplinirea atribuţiilor comune ce le revin în domeniul asigurãrilor sociale de sãnãtate.
Comisia Centrala de Arbitraj convoacã pãrţile, examineazã susţinerile lor, stãruie pentru rezolvarea divergentelor pe cale amiabila şi pentru identificarea şi acceptarea în acest mod a soluţiilor reglementare.
Dacã pãrţile nu convin potrivit alin. 2, Comisia Centrala de Arbitraj va stabili, prin hotãrâre, modul de rezolvare a divergentelor, ţinând seama de dispoziţiile legale aplicabile în materie.
ART. 17
Hotãrârile Comisiei Centrale de Arbitraj, conform <>art. 87 din Legea nr. 145/1997 , sunt obligatorii atât pentru casele de asigurãri de sãnãtate, cat şi pentru Colegiul Medicilor din România.
ART. 18
În afarã celor prevãzute la art. 11 şi 15, Comisia Centrala de Arbitraj are şi urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte localitãţile în care este necesar sa funcţioneze comisii de arbitraj teritoriale şi ia mãsuri pentru organizarea acestora, ţinând seama de volumul de activitate şi de posibilitãţile existente în localitãţile respective;
b) propune Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiului Medicilor din România confirmarea, prin ordin comun, ca arbitri pentru comisiile de arbitraj teritoriale a persoanelor selectate dintre solicitantii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5;
c) tine evidenta arbitrilor confirmati potrivit celor arãtate la lit. b), întocmeşte lista acestora şi o aduce la cunostinta publicului;
d) asigura constituirea tribunalului arbitral în componenta stabilitã prin convenţia pãrţilor sau potrivit regulilor prevãzute de Codul de procedura civilã şi de prezentul regulament;
e) în temeiul art. 353^1 din Codul de procedura civilã, exercita toate atribuţiile referitoare la numirea arbitrilor şi suprrbitrilor, la recuzarea ori înlocuirea acestora din orice motiv;
f) asigura legatura cu instanta judecãtoreascã prevãzutã la art. 342 din Codul de procedura civilã, competenta sa soluţioneze cererile privind înlãturarea piedicilor ce s-ar ivi în organizarea şi desfãşurarea arbitrajului;
g) organizeazã un sistem de informare şi documentare privind legislaţia, doctrina şi jurisprudenta din domeniul arbitrajului;
h) colaboreazã permanent cu Departamentul de jurisdicţie al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate pentru coordonarea activitãţii potrivit atribuţiilor, precum şi cu arbitrajele din alte sectoare, în vederea informãrii şi documentãrii de specialitate.
ART. 19
Comisia Centrala de Arbitraj are un secretariat compus din asistenţi arbitrali, precum şi, în mãsura în care este necesar, din alt personal auxiliar.
Stabilirea atribuţiilor secretariatului şi numirea personalului prevãzut la alin. 1 se fac prin ordin comun emis de preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi de preşedintele Colegiului Medicilor din România, la propunerea preşedintelui Comisiei Centrale de Arbitraj.
În condiţiile prezentului articol se asigura activitatea de secretariat şi pentru comisiile de arbitraj teritoriale.

CAP. 3
Dispoziţii comune

ART. 20
În desfãşurarea arbitrajului ce intra în competenta Comisiei Centrale de Arbitraj de pe lângã Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi a comisiilor de arbitraj teritoriale sunt aplicabile dispoziţiile Cãrţii a IV-a "Despre arbitraj" din Codul de procedura civilã, cu excepţia prevederilor cap. I şi II din prezentul regulament.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 21
Prezentul regulament intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016