Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1997  privind transportul pe caile ferate din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 1997 privind transportul pe caile ferate din Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 29 august 1997

TITLUL I
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul şi sfera de aplicare
1.1. Regulamentul are ca obiect stabilirea normelor cu privire la drepturile, obligaţiile şi rãspunderile transportatorilor feroviari şi clienţilor în efectuarea transporturilor pe cãile ferate din România.
1.2. Regulamentul se aplica expeditiilor transporturilor publice de cãlãtori, bagaje, mãrfuri şi alte bunuri care se executa de transportatori feroviari autorizaţi în România.
1.3. Transporturile publice feroviare se executa pe baza de contract de transport.
În traficul intern contractul de transport se încheie şi se executa în conformitate cu prevederile prezentului Regulament şi ale reglementãrilor în vigoare.
Contractul de transport în traficul internaţional se încheie şi se executa în conformitate cu acordurile, convenţiile şi înţelegerile internaţionale la care România este parte.
1.4. Dacã interesul public sau nevoile exploatãrii cer, calea feratã poate decide ca:
1.4.1. - serviciul şi traficul sa fie suspendate total sau parţial;
1.4.2. - unele expeditii sa fie excluse de la transport sau primite numai în anumite condiţii;
1.4.3. - anumite expeditii sa se bucure de prioritate.
Aceste mãsuri trebuie fãcute publice.
1.5. În caz de necesitate, transporturile militare se vor efectua neintrerupt.
ART. 2
Înţelesul termenilor folosiţi în prezentul Regulament este arãtat în anexa.
ART. 3
Rãspunderea caii ferate pentru agenţii sãi
3.1. Calea feratã este rãspunzãtoare de greşelile sau abuzurile comise de agenţii aflaţi în serviciul ei, precum şi de cele ale altor persoane care participa, din dispoziţia ei, la executarea unui transport cu care s-a însãrcinat.
3.2. În cazul în care, la cererea celui interesat, agenţii caii ferate sau alte persoane întocmesc documente de transport fac traduceri sau alte servicii care nu cad în sarcina caii ferate, se considera ca lucreazã în contul şi pe rãspunderea persoanei interesate pentru care fac aceste servicii.
3.3. Calea feratã nu rãspunde de bagajele încredinţate în staţii şi trenuri unor persoane care nu fac parte din categoria celor prevãzute la art. 3.1.
ART. 4
Tarife. Înţelegeri speciale
4.1. La stabilirea şi aplicarea tarifelor caii ferate se are în vedere acoperirea costurilor şi obţinerea unui minim de profit, în condiţiile de performanta şi constrângeri financiare conform reglementãrilor legale în vigoare.
4.2. Tarifele de transport se modifica conform criteriilor stabilite prin lege.
4.3. Preţul prestaţiei de transport se stabileşte conform tarifului caii ferate valabil în momentul încheierii contractului de transport. Tariful caii ferate trebuie sa conţinã elementele necesare pentru calculul tarifelor de transport şi a celor accesorii, precum şi, dacã este cazul, condiţiile de convertire a valutei.
4.4. Calea feratã va elabora tarife directe formate din cumularea tarifelor fiecãrei cai ferate (transportatori feroviari autorizaţi), care vor sta la baza stabilirii preţului transporturilor şi a lichidãrii conturilor dintre cãile ferate.
4.5. Tarifele cãilor ferate se publica în Buletinul comercial CFR şi se aplica în aceleaşi condiţii, uniform tuturor clienţilor. Tarifele pentru cãlãtori sunt aduse la cunostinta publica şi prin alte mijloace de informare în masa, inclusiv prin afişare în staţii.
4.6. Calea feratã acorda reduceri tarifare în baza unor acte normative cu asigurarea compensãrilor aferente de cãtre autoritatea, agentul, respectiv organizaţia care a solicitat reducerea.
4.7. Calea feratã poate stabili condiţii care comporta reduceri de tarife sau alte avantaje, în condiţiile legii.
La aceleaşi condiţii calea feratã asigura un tratament asemãnãtor.
Calea feratã poate acorda reduceri tarifare în scopuri comerciale.
4.8.Calea feratã este în drept sa perceapã şi alte sume neprevãzute în tarife, ca urmare a unor costuri provocate de clienţi, efectuate de aceasta în timpul transportului. Aceste costuri trebuie justificate şi decontate separat pe documentul de transport, anexându-se documentele justificative.
4.9. Tarifele caii ferate intra în vigoare dupã publicare.
4.10. Tarifele, normele şi instrucţiunile de serviciu nu pot deroga de la Regulament.
ART. 5
Cursul de schimb al monedelor
În condiţiile aplicãrii tarifelor (tarife de import-export, transport internaţional şi altele similare), care, potrivit legii, se pot incasa în valuta, calea feratã trebuie sa facã public, conform art. 4.5, cursul de schimb la care efectueazã convertirea sumelor în moneda strãinã şi acceptarea la plata a monedelor strãine.
ART. 6
Sesizãri
6.1. Sesizãrile clienţilor care necesita rezolvari operative se adreseazã şefului statiei, respectiv şefului de tren, în caz ca trenul este în mers. Aceştia sunt obligaţi sa ia mãsurile de rezolvare care se impun în limita competentelor lor.
6.2. Sesizãrile publicului se pot adresa verbal sau în scris şi se înregistreazã în registrul de sesizãri care se afla în fiecare statie.
6.3. Calea feratã va rãspunde în scris petitionarului în termen de 30 de zile.
ART. 7
Rãspunderea în caz de accident nuclear
Calea feratã este scutitã de rãspunderea ce îi revine potrivit Regulamentului, când paguba a fost cauzatã de un accident nuclear şi dacã, în aplicarea legilor şi regulamentelor care reglementeazã rãspunderea în domeniul energiei nucleare, cel care exploateazã o instalatie nucleara sau o alta persoana care îl substituie sunt rãspunzãtori de aceasta paguba.

TITLUL II
Transportul cãlãtorilor şi bagajelor

CAP. 1
Transportul cãlãtorilor

ART. 8
Condiţiile de acceptare la transport
8.1. Calea feratã efectueazã transporturile de cãlãtori conform Regulamentului atâta timp cat:
8.1.1. - cãlãtorul se conformeazã prezentului Regulament, tarifelor şi dispoziţiilor caii ferate fãcute publice;
8.1.2. - transportul este posibil cu agenţii şi mijloacele de transport disponibile care permit satisfacerea nevoilor regulate ale traficului;
8.1.3. - transportul nu este împiedicat de împrejurãri pe care calea feratã nu le poate evita şi a cãror inlaturare nu depinde de ea.
ART. 9
Persoane excluse la transport. Admiterea condiţionatã
9.1. În tren şi în statie nu se admit sau pot fi evacuate:
9.1.1. - persoanele în stare de ebrietate sau drogate, acelea care prin comportare deranjeaza pe ceilalţi cãlãtori sau care produc vãtãmãri materialului rulant sau care nu respecta prevederile prezentului Regulament. Aceste persoane nu au dreptul la restituirea costului cãlãtoriei şi a tarifelor plãtite pentru transportul bagajelor lor;
9.1.2. - persoanele care din cauza de boala sau din alte cauze incomodeaza pe ceilalţi cãlãtori, în afarã de cazul când cãlãtoresc contra plata într-un compartiment întreg. Persoanele care s-au imbolnavit pe parcurs trebuie sa fie transportate pana la prima statie, unde li se acorda ingrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plãtite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, atât pentru legitimatia de cãlãtorie, cat şi pentru bagaj, în condiţiile prevãzute la art. 33;
9.1.3. - persoanele care insulta personalul caii ferate aflat în timpul serviciului. Acestora li se întocmeşte proces-verbal de contravenţie.
9.2. Transportul bolnavilor contagiosi se reglementeazã prin instrucţiuni comune ale caii ferate şi ale instituţiei de stat insarcinata cu ocrotirea sãnãtãţii publice.
ART. 10
Mersul terenurilor şi suspendarea circulaţiei trenurilor
10.1. Cãlãtorii se transporta cu trenuri prevãzute în mersul trenurilor publicat şi afişat la staţii, cu trenuri suplimentare, cu vagoane suplimentare sau cu trenuri special comandate, necuprinse în mersul trenurilor.
10.2. Calea feratã trebuie sa aducã la cunostinta publicului întreruperea circulaţiei trenurilor prin mass-media şi afişare în staţii.
10.3. Întârzierea trenurilor se aduce la cunostinta publicului prin anunţuri afişate în staţii sau transmise prin instalaţiile de amplificare existente.
10.4. Condiţiile în care pot fi utilizate anumite trenuri, vagoane sau servicii se prevãd în mersul trenurilor şi, dupã caz, în normele uniforme privind transporturile.
10.5. Când din cauza întârzierii trenului, cãlãtorul nu prinde trenul de legatura pentru continuarea cãlãtoriei, calea feratã este obligatã sa-l transporte cu bagajele sale, fãrã a percepe noi tarife, cu primul tren de acelaşi rang sau de rang inferior, pe aceeaşi ruta sau pe alta ruta, astfel ca acesta sa ajungã la destinaţie cu întârzierea cea mai mica.
10.6. În cazul suspendãrii circulaţiei unui tren, dacã acest fapt nu a fost cunoscut înainte de plecarea din statia de pornire, iar cãlãtorul nu doreşte sa continue cãlãtoria cu alte trenuri sau pe alte rute, calea feratã este obligatã sa-l aducã înapoi la statia de plecare, cu primul tren în circulaţie, fãrã plata, restituindu-i-se tarifele plãtite pentru distanta neefectuata.
10.7. Dacã întreruperea sau suspendarea circulaţiei unui tren a fost anunţatã înaintea plecãrii din statia de pornire, cãlãtorii vor plati tarifele aferente rutei ocolitoare.
10.8. În cazul când linia s-a întrerupt într-un punct, calea feratã va organiza, pe cat posibil, un serviciu de transport pentru cãlãtori şi bagaje cu alte vehicule. Tarifele plãtite pentru transportul cu aceste vehicule vor fi suportate de cãlãtori dacã întreruperea a fost anunţatã înainte de plecarea trenului din statia de pornire.
10.9. Cãlãtorul poate renunţa la cãlãtorie sau amana cãlãtoria dacã prezintã legitimatia pentru viza de neutilizare în termenul prevãzut în normele uniforme privind transporturile. Dacã se întrebuinţeazã un tren sau servicii cu tarife mai mari, cãlãtorul va plati diferenţa de tarif.
10.10. Prin aceste dispoziţii nu se prelungeşte durata legitimatiilor de cãlãtorie al cãror timp de întrebuinţare este determinat prin normele uniforme privind transporturile.
ART. 11
Legitimatiile de cãlãtorie şi durata valabilitãţii lor
11.1. Orice legitimatie de cãlãtorie trebuie sa conţinã menţiunile prevãzute în normele uniforme privind transporturile.
11.2. Legitimatiile de cãlãtorie se obţin de la staţii, agenţii, de la agenţi autorizaţi, precum şi de la personalul de tren, în condiţiile stabilite de calea feratã.
11.3. Tarifele pentru legitimatiile de cãlãtorie obţinute de la agenţii, agenţi autorizaţi şi de la personalul de tren pot fi mai mari decât cele de la casele de bilete din staţii, în condiţiile legii.
11.4. Cãlãtorul trebuie sa verifice pe loc, la primirea legitimatiei de cãlãtorie dacã aceasta corespunde cererii sale.
11.5. Revinderea legitimatiilor de cãlãtorie nu este permisã. Legitimatiile de cãlãtorie gãsite în aceste cazuri vor fi anulate, iar cãlãtorii vor fi consideraţi şi trataţi ca fãrã legitimatie de cãlãtorie.
Persoanele neautorizate care revand legitimatii de cãlãtorie vor fi tratate drept contravenienti.
11.6. Cedarea legitimatiilor de cãlãtorie altor persoane care nu au dreptul la acestea este interzisã. Legitimatiile gãsite în aceasta situaţie sunt reţinute de personalul de tren; cãlãtorii în cauza vor fi consideraţi şi trataţi fãrã legitimatie de cãlãtorie.
11.7. Calea feratã va face publice, conform art. 4.5, normele de utilizare şi duratele de valabilitate ale legitimatiilor de cãlãtorie.
ART. 12
Ocuparea şi rezervarea locurilor
12.1. Cãlãtorul poate ocupa loc în tren, respectând dreptul la clasa şi serviciile oferite de legitimatia sa de cãlãtorie.
12.2. La trenurile cu regim de rezervare a locurilor cãlãtorul poate ocupa numai locurile înscrise în legitimatia de cãlãtorie.
12.3. Modalitãţile de rezervare a locurilor în trenuri sunt reglementate de calea feratã şi aduse la cunostinta publicului cãlãtor prin mersul de tren.
12.4. În condiţiile stabilite prin norme uniforme, cãlãtorul poate sa utilizeze un loc la o clasa superioarã, servicii superioare sau un tren de categorie superioarã celor indicate pe bilete sau poate cere sa i se modifice itinerarul.
12.5. Cãlãtorul care nu poate obţine loc şi nu consimte sa calatoreasca în picioare are dreptul sa ceara restituirea tarifului de transport, amânarea cãlãtoriei sau plata diferenţei pentru cãlãtoria la o clasa superioarã.
12.6. La trenurile fãrã regim de rezervare, totuşi, în condiţiile normelor uniforme, se pot rezerva compartimente întregi.
ART. 13
Reduceri din tarifele de cãlãtori
13.1. Copiii pana la varsta de 5 ani împliniţi pentru care nu se cere un loc separat, se transporta gratuit, fãrã legitimatie de cãlãtorie.
13.2. Copiii pana la varsta de 10 ani împliniţi plãtesc 50% din tariful de transport şi din suplimentul de tren, având drept la loc separat. La trenurile cu locuri rezervate plãtesc şi tariful integral al tichetului.
13.3. Calea feratã poate acorda şi alte reduceri, reglementate prin tarife şi aduse la cunostinta publicului cãlãtor prin publicare, conform art. 4.5.
13.4. Nici o reducere acordatã de calea feratã nu se mai poate aplica legitimatiilor de cãlãtorie care se bucura deja de o reducere din tariful întreg.
13.5. Cãlãtorii care beneficiazã de reduceri trebuie sa prezinte la cererea organului de control dovada ca pot beneficia de reducerile respective.
ART. 14
Dreptul la transport
14.1. Cãlãtorul trebuie sa posede o legitimatie de cãlãtorie valabilã la data, trenul, clasa şi serviciul utilizat, obţinutã conform reglementãrilor caii ferate. Celor care contravin acestei prevederi calea feratã nu le recunoaşte nici un drept, de nici o natura, şi nu rãspunde de nici o dãuna ce eventual ar suferi.
14.2. Cãlãtorul este obligat sa pãstreze legitimatia de cãlãtorie asupra sa în tot timpul cãlãtoriei şi sa o prezinte pentru verificare, la cerere, personalului de tren sau agentului caii ferate împuternicit în acest scop.
14.3. Legitimatiile de cãlãtorie care prezintã modificãri necertificate de calea feratã nu sunt valabile şi sunt retrase de agenţii caii ferate.
14.4. Cãlãtorul care nu prezintã, în tren, o legitimatie de cãlãtorie valabilã este obligat sa plãteascã tariful de taxare în tren. În cazul în care refuza plata tarifului de taxare în tren este contravenient şi tratat potrivit legii.
14.5. Cãlãtorii contravenienti care nu pot fi legitimati pentru întocmirea procesului-verbal de contravenţie se predau Corpului gardienilor feroviari sau organelor de poliţie, pentru identificare.
14.6. Verificarea legitimatiilor de cãlãtorie, în tren, în timpul stationarii în staţii se reglementeazã prin normele uniforme privind transporturile.
ART. 15
Întreruperea cãlãtoriei
15.1. Legitimatia de cãlãtorie da dreptul, de regula, la o singura întrerupere a cãlãtoriei de maximum 24 ore de la plecarea trenului cu care a sosit cãlãtorul sau de la plecarea primului tren de legatura de acelaşi rang. Excepţiile sunt prevãzute în normele uniforme.
15.2. Condiţiile în care se acorda întreruperea cãlãtoriei sunt reglementate prin normele uniforme.
ART. 16
Reguli pentru cãlãtori
16.1. Cãlãtorii sunt obligaţi sa se conformeze Regulamentului.
16.2. Cãlãtorilor li se interzic urmãtoarele fapte:
16.2.1. - cãlãtoria pe acoperisul vagoanelor, pe scãri, pe tampoane, între vagoane şi în alte locuri care nu sunt destinate cãlãtorilor;
16.2.2. - urcarea şi cãlãtoria în trenuri speciale, de marfa, de lucru, în vagoane cu afectare anumitã afişatã pe ele, în vagoane de bagaje, de mesagerie, de coletãrie, poştale şi în cabina locomotivei;
16.2.3. - fumatul în vagoane, sali de asteptare, holuri, cu excepţia locurilor unde fumatul este permis şi acest lucru este afişat;
16.2.4. - urcarea sau coborârea din vehicule în mişcare, aplecarea în afarã sau rezemarea de usi, respectiv deschiderea uşilor în timpul mersului trenului;
16.2.5. - aruncarea obiectelor pe ferestrele sau uşile vagoanelor;
16.2.6. - urcarea sau coborârea obiectelor şi persoanelor pe ferestrele vagoanelor;
16.2.7. - deteriorarea vagoanelor, clãdirilor sau instalaţiilor prin distrugere sau sustragere a pieselor sau dotãrilor din inventarul acestora;
16.2.8. - neeliberarea locului ocupat în vagon, care nu corespunde cu cel prevãzut în legitimatia de cãlãtorie;
16.2.9. - exercitarea comerţului în trenuri sau în staţii fãrã autorizaţie eliberata de calea feratã;
16.2.10. - lipirea de afişe în trenuri sau în staţii fãrã acordul scris al caii ferate;
16.2.11. - traversarea liniilor prin alte locuri decât cele special amenajate pentru cãlãtori;
16.2.12. - intrarea sau stationarea în incinta unitãţilor acolo unde accesul publicului este interzis prin afişe sau pictograme corespunzãtoare;
16.2.13. - apelarea la mila cãlãtorilor sau practicarea de jocuri de noroc în trenuri sau unitãţi de cale feratã;
16.2.14. - tulburarea liniştii cãlãtorilor prin producerea de zgomote;
16.2.15. - provocarea de scandal în trenuri sau în incinta unitãţilor de cale feratã;
16.2.16. - refuzul cãlãtorilor consumatori de a pãrãsi vagonul restaurant dupã ora de închidere a acestuia;
16.2.17. - actionarea semnalului de alarma sau a franei de mana pentru motive nejustificate de un pericol iminent pentru siguranta trenului sau a cãlãtorilor;
16.2.18. - murdarirea vehiculelor şi a spaţiilor afectate publicului, inclusiv a celor dintre linii, scrierea sau desenarea neautorizata pe pereţii vagoanelor sau ai clãdirilor caii ferate, dezlipirea fãrã drept a afiselor;
16.2.19. - transportul în vagoanele de cãlãtori a obiectelor sau substanţelor inflamabile, explozibile, radioactive, otravitoare şi rau mirositoare care, potrivit legii şi reglementãrilor caii ferate, nu sunt permise la transport;
16.2.20. - prejudicierea intereselor celorlalţi cãlãtori, împiedicarea liberei circulatii a publicului în trenuri şi staţii, încãlcarea normelor de protecţie a mediului şi contra incendiilor.
16.3. Cãlãtorilor care contravin prevederilor de mai sus, calea feratã nu le recunoaşte nici un drept, de nici o natura, şi nu rãspunde de nici o dãuna ce eventual ar suferi.
16.4. Cãlãtorul care prin faptele sale a adus prejudicii de orice fel caii ferate este obligat la plata despãgubirilor prevãzute în tarife.
16.5. Constatarea abaterilor de la regulile de cãlãtorie se face de cãtre agenţii autorizaţi de calea feratã, sau organele de ordine publica şi se sancţioneazã conform legii.
ART. 17
Bagaje de mana
17.1. Cãlãtorul poate sa ia cu el în vagoanele de cãlãtori, în mod gratuit, obiecte uşor de purtat (bagaje de mana). Bagajele de mana (valize, pachete şi altele asemãnãtoare) trebuie sa fie uşor de manipulat, bine ambalate, astfel încât sa nu fie posibila scurgerea conţinutului, avarierea sau murdarirea vagoanelor sau incomodarea celorlalţi cãlãtori.
17.2. Fiecare cãlãtor dispune, pentru bagajele sale de mana, doar de spaţiul situat deasupra locului pe care îl ocupa sau de un spaţiu echivalent în boxa pentru bagaje a vagoanelor. Greutatea totalã a bagajelor de mana admisã pentru fiecare loc ocupat este de 30 kg.
17.3. În vagoanele de cãlãtori nu pot fi introduse ca bagaje:
17.3.1. - materiile şi obiectele excluse de la transportul de bagaje;
17.3.2. - obiectele de natura sa stânjeneascã sau sa incomodeze cãlãtorii ori sa cauzeze o paguba cãlãtorilor sau caii ferate;
17.3.3. - obiectele interzise prin actele normative ale autoritãţilor administrative;
17.3.4. - vietatile, potrivit art. 18.
17.4. Calea feratã are dreptul sa se asigure, în prezenta cãlãtorului, de natura obiectelor introduse în vagoanele de cãlãtori şi în statie. Dacã nu este posibil sa se identifice persoana care a luat cu ea obiectele supuse verificãrii, calea feratã efectueazã verificarea în prezenta Corpului gardienilor feroviari sau a organelor de poliţie.
17.5. Supravegherea obiectelor pe care cãlãtorul le ia cu el în vagon revine acestuia.
17.6. Cãlãtorul este rãspunzãtor de orice paguba cauzatã de obiectele şi vietatile pe care le ia cu el în vagon.
17.7. Aceste dispoziţii nu influenţeazã rãspunderea pe care o poate avea calea feratã potrivit art. 34.
17.8. Bagajele de mana care depãşesc limitele de mai sus se predau ca bagaje înregistrate la vagonul de bagaje sau la magazia statiei de plecare.
ART. 18
Transportul vietatilor în vagoanele de cãlãtori
18.1. Animalele, pasarile, reptilele, pestii, insectele vii nu se pot lua în vagoanele de cãlãtori.
18.2. Excepţiile de la art. 18.1 sunt prevãzute prin normele uniforme.
18.3. Cãlãtorul rãspunde de prejudiciile produse de vietatile luate cu el în vagon. Aceasta dispoziţie nu influenţeazã rãspunderea pe care o poate avea calea feratã potrivit art. 34.
ART. 19
Avarierea şi murdarirea vagoanelor sau a instalaţiilor
Cãlãtorul este obligat sa despãgubeascã calea feratã pentru daunele cauzate prin avarierea sau murdarirea vagoanelor sau a instalaţiilor, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 20
Alte forme de contractare a transporturilor de cãlãtori
20.1. Calea feratã poate sa ofere publicului vagoane şi trenuri special comandate, altele decât cele publicate în mersul trenurilor, în condiţiile prevãzute în normele uniforme.
20.2. Calea feratã poate face servicii de transport integrate şi cu alte mijloace de transport.

CAP. 2
Transportul bagajelor înregistrate

ART. 21
Transportul bagajelor înregistrate. Trenurile care transporta bagaje
21.1. Calea feratã efectueazã orice transport de bagaje cu condiţia ca:
21.1.1. - bagajele sa apartina unui cãlãtor care poseda legitimatie de cãlãtorie şi care solicita deplasarea acestora pana la destinaţia prevãzutã în legitimatie;
21.1.2. - bagajele sa îndeplineascã prevederile din Regulament şi din tarif;
21.1.3. - transportul sa fie posibil cu personalul şi mijloacele de transport prevãzute în mersul trenurilor;
21.1.4. - transportul sa nu fie împiedicat de împrejurãri pe care calea feratã nu le poate evita şi a cãror inlaturare nu depinde de ea.
21.2. Calea feratã transporta bagaje înregistrate numai cu trenurile de cãlãtori prevãzute cu vagoane de bagaje. Aceste trenuri sunt publicate în mersul trenurilor.
21.3. Asigurarea şi interesul la eliberare a bagajelor înregistrate sunt reglementate prin normele uniforme.
ART. 22
Obiecte admise la transport cu trenurile de cãlãtori
22.1. Bagajele înregistrate admise la transport sunt obiecte destinate scopurilor cãlãtoriei, conţinute în cufere, geamantane, panere, valize, saci de voiaj, cutii sau alte ambalaje de acest fel, precum şi aceste ambalaje.
22.2. În cazul când servesc pentru uzul cãlãtorului, sunt admise la transport:
22.2.1. - fotolii portative sau pe roti pentru bolnavi;
22.2.2. - carucioare pentru copii;
22.2.3. - instrumente muzicale în cutii sau în huse;
22.2.4. - materiale pentru reprezentatiile artiştilor cu condiţia ca impachetarea, volumul şi greutatea sa permitã sa fie ridicate şi aşezate uşor în vagonul de bagaje;
22.2.5. - instrumente de inginerie pana la 4 metri lungime şi unelte de lucru manual;
22.2.6. - biciclete şi motorete cu un loc, cu condiţia ca accesoriile lor sa fie demontate şi rezervorul de benzina sa aibã robinet de golire şi sa fie complet gol;
22.2.7. - saniute, schiuri, vele şi alte materiale sportive care pot fi transportate ca bagaje;
22.2.8. - cufere cu esantioane, animale sau pãsãri închise în custi sau colivii care prezintã garanţii privind soliditatea şi nu constituie un pericol pentru personalul de serviciu şi alte obiecte care nu servesc pentru uzul personal al cãlãtorului, prevãzute în normele uniforme privind transporturile.
ART. 23
Obiecte excluse de la transport ca bagaje
Sunt excluse de la transport:
23.1. - obiectele care sunt excluse sau condiţional admise, în lipsa condiţiilor impuse la transport pe calea feratã prin normele tehnice interne sau internaţionale;
23.2. - obiectele al cãror transport este interzis prin dispoziţii de ordin sanitar, veterinar, fitosanitar, fiscal, vamal şi administrativ sau prin restrictii de trafic ale caii ferate.
ART. 24
Înregistrarea şi transportul bagajelor
24.1. Înregistrarea şi expedierea bagajelor se fac pentru primul tren care transporta bagaje numai dacã au fost predate cu cel puţin 15 minute înainte de plecare.
24.2. Înregistrarea bagajelor se face la cererea cãlãtorului, în baza legitimatiei de cãlãtorie valabilã cel puţin pana la destinaţia bagajelor şi pe itinerarul prevãzut în legitimatie. Calea feratã nu rãspunde pentru indicarea eronatã a parcursului pentru expediţia de bagaje.
24.3. Tariful de transport al bagajelor trebuie sa fie plãtit la înregistrare.
ART. 25
Recipisa de bagaje
25.1. La înregistrarea bagajelor se elibereazã cãlãtorului o recipisa de bagaje.
25.2. Recipisa trebuie sa cuprindã menţiunile prevãzute în normele uniforme privind transporturile.
ART. 26
Starea de prezentare, ambalajul şi marcarea bagajelor
26.1. Bagajele a cãror stare, mod de prezentare sau ambalare sunt necorespunzãtoare sau care prezintã semne evidente de avarii pot fi refuzate de calea feratã.
Dacã le accepta la transport, calea feratã face o menţiune corespunzãtoare pe recipisa de bagaje. Acceptarea de cãtre cãlãtor a recipisei de bagaje cu o astfel de menţiune este consideratã ca o dovada ca exactitatea acestei menţiuni a fost recunoscuta de cãlãtor.
26.2. Bagajele trebuie sa poarte etichete cu numele şi adresa expeditorului şi destinatarului, precum şi statia de destinaţie, amplasate pe colet într-un loc vizibil, bine fixate, scrise fãrã a se putea şterge, clar, nepermitand nici o confuzie.
26.3. Inscripţiile vechi trebuie sa fie inlaturate de cãlãtor. Dacã acest serviciu se face de calea feratã, cãlãtorul va plati tariful aferent.
26.4. Calea feratã poate refuza bagajele care nu îndeplinesc condiţiile de la art. 26.2 şi 26.3.
ART. 27
Rãspunderea cãlãtorului. Verificarea. Tarif suplimentar
27.1. Cãlãtorul este rãspunzãtor de toate consecinţele nerespectãrii prevederilor din articolele 22, 23 şi 26.
27.2. Calea feratã are dreptul, în caz de indicii de încãlcare a prevederilor legale, sa verifice dacã conţinutul bagajelor corespunde normelor. Cãlãtorul trebuie sa fie invitat sa asiste la verificare. Dacã acesta nu se prezintã sau dacã nu poate fi gãsit, verificarea trebuie sa fie facuta în prezenta gardienilor feroviari ori a organelor de poliţie, sau a doi martori strãini de calea feratã.
27.3. Dacã se constata o încãlcare a condiţiilor legale de transport, cãlãtorul trebuie sa plãteascã cheltuielile ocazionate de verificare şi/sau tariful aferent. În cazul încãlcãrii articolelor 22 şi/sau 23, precum şi pentru falsa declarare de conţinut sau de greutate, calea feratã percepe tariful suplimentar, inclusiv plata diferenţei dintre tariful de transport şi despãgubirea pentru eventualele prejudicii.
ART. 28
Eliberarea
28.1. Eliberarea bagajelor se face în schimbul predãrii recipisei de bagaje şi, dacã este cazul, în schimbul achitãrii tarifelor care greveazã expediţia.
28.2. În statia de eliberare, sunt asimilate cu eliberarile cãtre deţinãtorul recipisei:
28.2.1. - remiterea bagajelor autoritãţilor vamale sau agenţilor economici comisionari, în locurile lor de expediţie sau în depozitele lor;
28.2.2. - încredinţarea pentru pãstrare de animale vii unui terţ.
28.3. Deţinãtorul recipisei de bagaje poate cere eliberarea în statia de destinaţie, dupã sosirea trenului cu care bagajele trebuiau sa fie transportate, de îndatã ce a trecut timpul necesar pentru punerea lor la dispoziţie, precum şi dacã este cazul, pentru îndeplinirea formalitãţilor cerute de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative.
28.4. În cazul când nu se prezintã recipisa de bagaje, calea feratã nu este obligatã sa elibereze bagajele decât aceluia care justifica dreptul sau. Dacã aceasta dovada pare insuficienta, calea feratã poate cere depunerea unei garanţii în lei sau valuta.
28.5. Bagajele se elibereazã în statia pentru care au fost înregistrate. La cererea deţinãtorului recipisei, facuta în timp util, dacã împrejurãrile permit şi dacã prescripţiile vamale sau ale altor autoritãţi administrative nu se opun la aceasta, bagajele pot fi restituite în staţiile de plecare sau din parcurs în schimbul predãrii recipisei de bagaje.
28.6. Deţinãtorul recipisei, cãruia bagajele nu îi sunt eliberate în conformitate cu art. 28.3, poate cere sa se certifice pe recipisa data şi ora la care el a cerut eliberarea.
28.7. În momentul eliberãrii, la cererea celui îndreptãţit, calea feratã trebuie sa procedeze la verificarea bagajelor în prezenta sa, în vederea constatãrii unei pagube invocate de el. Cel îndreptãţit poate refuza primirea bagajelor, în cazul când calea feratã nu da curs cererii sale.
Rezervele fãcute de cãlãtor, dacã şi-a primit totuşi bagajele sale, n-au nici un efect dacã nu sunt confirmate în scris de calea feratã.
28.8. Bagajele care nu se reclama în termen de 30 de zile socotite de la data sosirii pot fi utilizate de calea feratã în interes propriu sau pot fi valorificate prin licitaţie, pentru sumele obţinute fiind aplicabile prevederile art. 75.8. Dacã conţinutul bagajelor este supus alterarii sau poate provoca eventuale vãtãmãri, calea feratã este în drept sa dispunã vânzarea sau distrugerea, dupã caz, şi înaintea expirãrii termenului de 30 de zile.
28.9. Dacã bagajele nu se ridica în termen de 24 de ore de la sosire, acestea vor fi supuse la tarife de magazinaj, pentru timpul ce depãşeşte acest termen.
ART. 29
Constatarea pierderilor şi avarierii expeditiilor de bagaje
29.1. Pierderile parţiale sau avariile descoperite sau presupuse de calea feratã sau cele invocate de cel îndreptãţit se constata conform prevederilor art. 75. Calea feratã face cercetãrile şi comunica rezultatul celui interesat.
29.2. Pierderile totale ale bagajelor se cerceteazã de calea feratã. În acest scop expeditorul sau destinatarul, dupã caz, trebuie sa depunã la calea feratã o descrierea cat mai exactã posibil a expeditiei de bagaje.
ART. 30
Alte forme de contractare a transporturilor de bagaje
Calea feratã poate oferi cãlãtorilor şi alte forme de contractare a transporturilor de bagaje, stabilite prin normele uniforme privind transporturile.

CAP. 3
Dispoziţii comune pentru transportul cãlãtorilor şi bagajelor

ART. 31
Îndeplinirea formalitãţilor administrative
Cãlãtorul trebuie sa se conformeze normelor vamale, fiscale, de poliţie şi ale autoritãţilor administrative, atât în ceea ce priveşte persoana sa, cat şi pentru bagajele sale de mana şi înregistrate, respectiv pentru animalele şi pasarile pe care le ia cu el. El trebuie sa asiste la controlul bagajelor sale, în afarã excepţiilor prevãzute în legi şi alte acte normative. Calea feratã nu este rãspunzãtoare fata de cãlãtor, de prejudiciul rezultat din faptul ca acesta nu tine seama de aceste obligaţii.
ART. 32
Informarea cãlãtorilor. Mersul trenurilor
32.1. Calea feratã trebuie sa afiseze la loc vizibil, în staţii, mersul trenurilor şi tarifele pentru cãlãtori.
32.2. În staţiile cu trafic de cãlãtori important trebuie sa existe ghiseu de informaţii, panouri de informaţii care afişeazã suplimentar compunerea trenurilor, principalele legãturi între trenuri şi alte informaţii utile cãlãtorului.
32.3. Trenurile care circula cu ordin special, care se pun şi se retrag din circulaţie în condiţiile stabilite de calea feratã se afişeazã în spaţiul rezervat mersului de tren.
ART. 33
Restituiri de tarife
33.1. Tariful de transport se restituie în totalitate sau parţial când:
33.1.1. - legitimatia de cãlãtorie nu a fost utilizata sau a fost utilizata parţial;
33.1.2. - datoritã lipsei de loc, legitimatia a fost utilizata într-o clasa sau un tren de categorie inferioarã celor menţionate pe legitimatie;
33.1.3. - bagajele înregistrate au fost retrase la statia de primire sau eliberate într-o statie din parcurs în cazul când cãlãtorul are dreptul la restituirea tarifelor de cãlãtorie.
33.2. În situaţia de la art. 33.1.1. restituirea tarifului plãtit poate fi cerutã sub rezerva scaderilor prevãzute în normele uniforme. În cazul legitimatiilor de cãlãtorie neutilizate sau utilizate parţial, motivate de cauza de moarte, boala, accidentarea cãlãtorului, reţinerea de cãtre autoritãţi şi alte situaţii similare trebuie dovedite de cãlãtor cu acte.
33.3. Restituirea totalã sau parţialã se face în conformitate cu reglementãrile în vigoare aduse la cunostinta publicului cãlãtor.
33.4. În cazurile prevãzute la art. 33.1.1. şi 33.1.2. este necesarã viza de neutilizare în condiţiile stabilite prin normele uniforme.
33.5. Limitele maxime privind restituirile se stabilesc sub forma de suma pe kilogram masa, pe colet sau pe alte unitãţi cantitative şi se prevãd în tarife.

CAP. 4
Rãspunderea caii ferate în caz de moarte sau de ranire a cãlãtorilor

ART. 34
Baza rãspunderii
34.1. Calea feratã rãspunde de paguba care rezulta din moartea, ranirea sau orice alta vãtãmare a integritãţii fizice sau mintale a unui cãlãtor, provocate printr-un accident în legatura cu exploatarea feroviara produs în timpul în care cãlãtorul se afla în vehicule, intra sau iese din acestea.
34.2. Calea feratã este, de asemenea, rãspunzãtoare de paguba care rezulta din pierderea totalã sau parţialã sau din avarierea obiectelor pe care cãlãtorul victima a unui astfel de accident le avea fie asupra sa, fie cu el ca bagaje de mana, inclusiv animale şi pãsãri.
34.3. Calea feratã este scutitã de aceasta rãspundere:
34.3.1. - dacã accidentul a fost provocat de împrejurãri strãine de exploatare, pe care calea feratã, cu toate diligenţele cerute de particularitãţile cazului respectiv, nu le putea evita şi ale cãror consecinţe nu le putea preveni;
34.3.2. - total sau parţial, în mãsura în care accidentul se datoreazã vinei cãlãtorului sau unei comportãri a acestuia care nu este conformã cu comportarea normalã a cãlãtorilor;
34.3.3. - dacã accidentul se datoreazã comportamentului unui terţ pe care calea feratã, cu toate diligenţele cerute de particularitãţile cazului respectiv, nu îl putea evita şi ale cãrui consecinţe nu le putea inlatura.
34.4. Regulamentul nu inlatura rãspunderea pe care o poate avea calea feratã pentru cazurile neprevãzute la art. 34.1.
ART. 35
Daune-interese în caz de moarte
35.1. În caz de moarte a cãlãtorului, daunele-interese cuprind:
35.1.1. - cheltuielile necesare ca urmare a decesului, în special cele pentru transportul cadavrului, pentru inmormantare sau pentru incinerare;
35.1.2. - dacã moartea nu s-a produs imediat, daunele-interese prevãzute la articolul 36.
35.2. Dacã, în urma morţii cãlãtorului, rãmân lipsite de sustinator persoane fata de care cãlãtorul avea sau ar fi avut în viitor obligaţia de întreţinere în virtutea legii, aceste persoane au dreptul sa primeascã o indemnizaţie pentru aceasta pierdere.
35.3. Acţiunea de daune-interese a persoanelor pe care cãlãtorul le intretinea, fãrã a fi obligat prin lege, se exercita în condiţiile legii.
ART. 36
Daune-interese în caz de ranire
36.1. În caz de ranire sau orice vãtãmare a integritãţii fizice sau mintale a cãlãtorului, daunele-interese cuprind:
36.1.1. - cheltuielile necesare, în special cele pentru tratament şi pentru transport;
36.1.2. - repararea prejudiciului cauzat, fie prin incapacitatea de munca totalã sau parţialã, fie prin sporirea trebuintelor.
ART. 37
Repararea altor prejudicii
Calea feratã trebuie sa plãteascã daune-interese şi pentru alte prejudicii decât cele prevãzute la articolele 35 şi 36, în special pentru prejudiciile morale şi fizice (pretium doloris), precum şi prejudiciul estetic, potrivit prevederilor legale referitoare la responsabilitatea civilã.
ART. 38
Forma şi limitarea daunelor-interese în caz de moarte şi de ranire
38.1. Daunele-interese prevãzute la art. 35.2 trebuie acordate sub forma de suma globalã.
38.2. Alocarea unei rente în cazul prevãzut la art. 35.2 se poate acorda, la cerere, numai în condiţiile legale.
38.3. Totalul daunelor-interese care urmeazã a fi acordate potrivit art. 38.1. se stabileşte în conformitate cu prevederile legale. În aplicarea Regulamentului, se fixeazã pentru fiecare cãlãtor o limita maxima în suma globalã sau sub forma de renta anuala corespunzãtoare acestei sume globale, prin tarif.
ART. 39
Limitarea daunelor-interese în caz de pierdere sau de avariere a obiectelor
Când calea feratã rãspunde potrivit art. 34.2, ea trebuie sa repare paguba pana la concurenta sumei stabilite pentru fiecare cãlãtor prin tarife.
ART. 40
Interzicerea de a limita rãspunderea
Dispoziţiile tarifare şi cel ale înţelegerilor speciale încheiate între calea feratã şi cãlãtor, care urmãresc sa stabileascã dinainte, total sau parţial, calea feratã de rãspunderea sa, în caz de moarte şi de ranire a cãlãtorilor, sau care au ca efect sa rastoarne sarcina probei ce revine caii ferate sau care stabilesc limite mai mici decât cele fixate la art. 38.2 şi articolul 39, sunt nule de drept. Totuşi, aceasta nulitate nu atrage şi pe aceea a contractului de transport.
ART. 41
Transporturile mixte
41.1. Când vehiculele feroviare sunt transportate cu feribotul sub pavilion roman, dispoziţiile relative la rãspunderea caii ferate în caz de moarte şi de ranire a cãlãtorilor sunt aplicabile pagubelor prevãzute la art. 34.1, cauzate de un accident în legatura cu exploatarea feroviara survenit în timp ce cãlãtorul se afla în vehiculele menţionate ori în timpul în care intra sau iese din ele.
41.2. Când, ca urmare a unei împrejurãri excepţionale, calea feratã este obligatã sa-şi intrerupa provizoriu exploatarea şi transporta cãlãtorii sau dispune transportul acestora cu un alt mijloc de transport, ea rãspunde potrivit reglementãrilor aplicabile acelui mijloc de transport.

CAP. 5
Rãspunderea caii ferate pentru bagaje

ART. 42
Rãspunderea colectivã a caii ferate pentru bagaje
42.1. Calea feratã care a primit bagaje la transport, eliberand o recipisa de bagaje, este rãspunzãtoare de executarea transportului pe întregul parcurs, pana la eliberare.
42.2. Calea feratã de plecare şi fiecare cale feratã urmãtoare, prin însuşi faptul luãrii în primire a bagajelor, participa la contractul de transport şi îşi asuma obligaţiile care rezulta din acesta.
Calea feratã de destinaţie poarta rãspunderea, chiar dacã nu a primit bagajele.
ART. 43
Întinderea rãspunderii caii ferate
43.1. Calea feratã este rãspunzãtoare de paguba ce rezulta din pierderea totalã sau parţialã şi din avarierea bagajelor înregistrate, survenitã din momentul primirii la transport pana la eliberare, precum şi de eliberarea cu întârziere.
43.2. Calea feratã nu este rãspunzãtoare de bagajele de mana, pasarile şi animalele mici, a cãror supraveghere îi incumba cãlãtorului.
43.3. Calea feratã este scutitã de rãspundere când pierderea sau avarierea rezulta din riscurile speciale inerente unora sau mai multora din faptele de mai jos:
43.3.1. - pierderea, avarierea sau eliberarea cu întârziere a avut drept cauza o culpa a cãlãtorului, o dispoziţie a acestuia care nu rezulta din vina caii ferate, un viciu propriu al bagajelor sau împrejurãrii pe care calea feratã nu le putea evita şi ale cãror consecinţe nu le putea preveni;
43.3.2. - se constata o lipsa a ambalajului sau defectuozitatea acestuia;
43.3.3. - bagajele sunt de o natura specialã, nedeclarata.
43.4. Calea feratã este, de asemenea, scutitã de rãspundere pentru paguba rezultatã din cauza eliberãrii cu întârziere a bagajului, dacã probeazã ca întârzierea a fost cauzatã de împrejurãri pe care calea feratã nu putea sa le evite şi/sau pe care n-ar fi putut sa le înlãture.
ART. 44
Sarcina probei
44.1. Proba ca pierderea, avarierea sau eliberarea cu întârziere a avut drept cauza una dintre faptele prevãzute la art. 43.3 cade în sarcina caii ferate.
44.2. În cazul în care calea feratã, ţinând seama de împrejurãrile de fapt, stabileşte ca pierderea sau avarierea a putut rezulta din unul sau mai multe riscuri speciale prevãzute la art. 43.3, exista prezumţia ca paguba rezulta din aceste riscuri. Cei îndreptãţiţi pãstreazã totuşi dreptul de a face dovada ca paguba, în întregime sau în parte, nu a avut drept cauza unul din aceste riscuri.
ART. 45
Prezumţia de pierdere a bagajelor înregistrate
45.1. Cel îndreptãţit poate sa considere un bagaj ca pierdut, fãrã a avea de fãcut alte dovezi, când el nu i-a putut fi eliberat sau ţinut la dispoziţia sa în cele 14 zile care urmeazã dupã data la care cererea de eliberare a fost prezentatã în conformitate cu art. 28.3.
45.2. Când un bagaj înregistrat considerat pierdut este regasit în curs de un an de la data cererii de eliberare, calea feratã trebuie sa înştiinţeze pe cel îndreptãţit, dacã adresa acestuia este cunoscutã sau poate fi aflatã.
45.3. În termen de 30 de zile de la primirea acestei instiintari cel îndreptãţit poate pretinde sa i se elibereze bagajul în una dintre staţiile din parcurs. În acest caz, el trebuie sa plãteascã tarifele aferente transportului bagajului de la statia de plecare pana la cea unde are loc eliberarea şi sa restituie despãgubirea primitã, din care se vor scãdea cheltuielile care au fost cuprinse în aceasta despãgubire. Cu toate acestea, el pãstreazã drepturile sale la despãgubire pentru eliberarea cu întârziere, prevãzute pentru declararea interesului eliberãrii la timp a bagajelor înregistrate.
45.4. În cazul când bagajul regasit nu a fost reclamat în termenul prevãzut la art. 45.3 sau când bagajul este regasit dupã mai mult de un an de la cererea de eliberare, calea feratã dispune de acesta, fie prin utilizarea în interesul propriu, fie prin valorificarea prin licitaţie.
ART. 46
Despãgubiri în caz de pierdere
46.1. În caz de pierdere totalã sau parţialã a bagajelor, calea feratã trebuie sa plãteascã, excluzând orice alte daune-interese:
46.1.1. - dacã valoarea pagubei este doveditã, o despãgubire egala cu aceasta valoare, fãrã a depãşi suma prevãzutã în tarif, pe kilogram de masa bruta lipsa sau pe colet;
46.1.2. - dacã valoarea pagubei nu este doveditã, o despãgubire forfetara pe kilogram de masa bruta lipsa pe colet prevãzutã în tarif, care este în valoare de 30-50% din valoarea de la art. 46.1.1.
46.2. Calea feratã restituie, în plus, tariful de transport, taxe vamale şi celelalte sume plãtite cu ocazia transportului coletului pierdut, sub rezerva excepţiilor prevãzute la art. 50 şi cele privind declararea interesului eliberãrii la timp a bagajelor.
46.3. Modul de despãgubire se stabileşte prin normele uniforme privind transporturile.
ART. 47
Despãgubiri în caz de avariere
47.1. În caz de avariere a bagajelor, calea feratã trebuie sa plãteascã, fãrã orice alte daune-interese, o despãgubire echivalenta cu deprecierea bagajelor, sub rezerva excepţiilor prevãzute la art. 52.2 şi a celor privind declararea interesului eliberãrii la timp a bagajelor.
47.2. Despãgubirea nu poate depãşi:
47.2.1. - suma la care s-ar fi ajuns în caz de pierdere totalã, dacã totalitatea bagajelor este depreciata prin avariere;
47.2.2. - suma la care s-ar fi ajuns în caz de pierdere a partii depreciate, dacã numai o parte din bagaje este depreciata prin avariere.
ART. 48
Despãgubiri în caz de eliberare cu întârziere
48.1. În caz de eliberare cu întârziere a bagajelor înregistrate, calea feratã trebuie sa plãteascã, pentru perioade indivizibile de 24 de ore, calculate din momentul cererii de eliberare, însã cel mult 8 zile:
48.1.1. - dacã cel îndreptãţit dovedeşte ca din aceasta cauza a rezultat o paguba, inclusiv o avariere, o despãgubire egala cu cuantumul pagubei, cel mult suma stabilitã pe kilogram din masa bruta a bagajelor sau pe colet, prin tarife;
48.1.2. - dacã cel îndreptãţit nu dovedeşte ca din aceasta a rezultat o paguba, o despãgubire stabilitã pe kilogram de masa bruta sau pe colet, prin tarif, care va fi de 4 sau 5 ori mai mica decât cea stabilitã conform art. 48.1.1.
48.2. În caz de pierdere totalã a bagajelor înregistrate, despãgubirea prevãzutã la art. 48.1. nu poate fi cumulatã cu cea de la art. 46.
48.3. În caz de pierdere parţialã a bagajelor înregistrate, despãgubirea prevãzutã la art. 48.1 se plãteşte pentru partea care nu s-a pierdut.
48.4. În caz de avariere a bagajelor înregistrate, care nu a rezultat din eliberarea cu întârziere, despãgubirea prevãzutã la art. 48.1 se cumuleazã, dacã este cazul, cu cea de la articolul 47.
48.5. În nici un caz cumulul despãgubirii prevãzute la art. 48.1. cu cele de la art. 46 şi 47 nu poate sa dea loc la plata unei despãgubiri superioare celei care ar fi datoratã în caz de pierdere totalã a bagajelor.
ART. 49
Declararea interesului eliberãrii la timp a bagajelor înregistrate
Declararea interesului eliberãrii la timp a bagajelor înregistrate se stabileşte prin normele uniforme privind transporturile.
ART. 50
Restituirea despãgubirilor
Orice despãgubire plãtitã pe nedrept trebuie restituitã. În caz de frauda, calea feratã are dreptul, pe lângã restituirea sumei plãtite pe nedrept, la o suma egala cu cea plãtitã fãrã sa fie datoratã, fãrã prejudiciul sancţiunilor penale şi contravenţionale.
ART. 51
Autovehicule însoţite
51.1. În caz de întârziere la încãrcare a unui autovehicul dintr-o culpa imputabilã caii ferate sau la eliberarea cu întârziere a acestuia, calea feratã trebuie sa plãteascã, atunci când cel îndreptãţit dovedeşte ca din aceasta a rezultat o paguba, o despãgubire al carei cuantum nu poate depãşi tariful de transport al vehiculului.
51.2. Dacã cel îndreptãţit renunţa la contractul de transport, în caz de întârziere la încãrcare dintr-o culpa imputabilã caii ferate, tariful de transport al vehiculului şi al cãlãtorilor este restituit celui îndreptãţit. În plus, acesta poate cere, când face dovada ca din aceasta întârziere a rezultat o paguba, o despãgubire al carei cuantum nu poate depãşi tariful de transport al vehiculului.
51.3. În caz de pierdere a unui vehicul sau pãrţi din acesta, despãgubirea care se plãteşte celui îndreptãţit pentru paguba doveditã se calculeazã dupã valoarea uzualã a vehiculului şi nu poate depãşi suma stabilitã în tarif.
51.4. În ceea ce priveşte obiectele plasate în vehicul, calea feratã nu este rãspunzãtoare decât de paguba cauzatã din culpa sa. Despãgubirea totalã care se plãteşte nu poate depãşi suma stabilitã prin tarif.
51.5. Calea feratã nu rãspunde de obiectele plasate în exteriorul vehiculului, decât în caz de dol.
51.6. O remorca cu sau fãrã incarcatura este consideratã ca un vehicul.

CAP. 6
Dispoziţii comune privind rãspunderea

ART. 52
Decãderea din dreptul de a invoca limitele de responsabilitate
52.1. Dispoziţiile art. 38, 39, 46-48 şi 51 din Regulament, care limiteazã despãgubirile la o anumitã suma, nu se aplica dacã s-a dovedit ca paguba a rezultat datoritã altor fapte pe care calea feratã le-a comis cu intenţia de a provoca o astfel de paguba.
52.2. În toate cazurile când pierderea totalã sau parţialã, avarierea sau întârzierea bagajelor înregistrate sau a autovehiculelor însoţite are drept cauza un dol sau o neglijenţa vãditã, imputabilã caii ferate, cãlãtorul trebuie despãgubit pentru paguba probatã, pana la concurenta sumelor maxime prevãzute la art. 46, 47 şi 48.
ART. 53
Dobânzi la despãgubire
53.1. Când calculul despãgubirii implica convertirea sumelor exprimate în unitãţi monetare strãine, aceasta se face dupã cursul din ziua şi locul plãţii despãgubirii.
53.2. Cel îndreptãţit poate sa ceara dobânzi pentru despãgubire, calculate în procentul pe an prevãzut în tarif, cu începere din ziua reclamaţiei prevãzute la art. 87 sau, dacã nu s-a fãcut reclamaţia, din ziua chemãrii în judecata.
53.3. Cu toate acestea, pentru despãgubirile datorate potrivit art. 35 şi 36, dobânzile nu curg decât din ziua în care s-au produs faptele care au servit la stabilirea cuantumului lor, dacã aceasta zi este dupã data reclamaţiei sau chemãrii în judecata.
53.4. Dobânzile nu sunt datorate în ceea ce priveşte bagajele decât dacã despãgubirea depãşeşte nivelul stabilit în tarif pentru fiecare recipisa de bagaje.
53.5. În legatura cu bagajele, dacã cel îndreptãţit nu prezintã caii ferate, într-un termen convenabil care îi este fixat, documentele justificative necesare pentru tratarea definitiva a reclamaţiei, dobânzile nu curg între expirarea termenului fixat şi prezentarea efectivã a documentelor.

TITLUL III
Transportul mãrfurilor

CAP. 1
Contractul de transport. Generalitati

ART. 54
Condiţiile de acceptare la transport
54.1. Calea feratã efectueazã transporturile conform Regulamentului atât timp cat:
54.1.1. - expeditorul se conformeazã normelor Regulamentului şi tarifelor;
54.1.2. - transportul este posibil cu personalul şi mijloacele de transport obişnuite;
54.1.3. - transportul nu este împiedicat de împrejurãri pe care calea feratã nu le poate evita şi care nu depind de ea pentru a fi inlaturate.
54.2. Calea feratã nu este obligatã sa primeascã mãrfurile pentru a cãror încãrcare, transbordare sau descãrcare sunt necesare mijloace speciale, în afarã numai de cazurile în care staţiile în care ar trebui sa se facã asemenea operaţiuni, dispun de aceste mijloace.
54.3. Calea feratã nu este obligatã sa primeascã decât mãrfurile al cãror transport se poate face fãrã întârziere.
54.4. În condiţiile stabilite de calea feratã, staţiile pot sa primeascã provizoriu în depozit transporturile care nu se pot expedia imediat cu plata tarifului corespunzãtor. Luarea în pãstrare se face sub rezerva ca primirea pentru expediere şi aplicarea ştampilei de primire pe documentul de transport sa aibã loc numai atunci când expedierea va fi posibila. Calea feratã rãspunde de marfa pana la încheierea contractului de transport doar ca depozitar.
ART. 55
Mãrfuri excluse de la transport
55.1. Sunt excluse de la transport în condiţiile prezentului Regulament:
55.1.1. - mãrfurile al cãror transport este interzis prin dispoziţii legale sau pentru motive de ordine publica, fie chiar şi numai pe o porţiune din parcurs;
55.1.2. - obiectele care, datoritã dimensiunilor şi masei lor sau însuşirilor, nu pot fi transportate cu instalaţiile sau cu mijloacele ordinare în exploatare, fie numai pe o porţiune din parcurs;
55.1.3. - materiile şi obiectele excluse de la transport prin Regulamentul privind normele tehnice referitoare la transportul mãrfurilor periculoase.
ART. 56
Mãrfuri admise la transport în anumite condiţii
Categoriile de mãrfuri prezentate în continuare se primesc la transport numai dacã, pe lângã condiţiile generale, sunt îndeplinite şi condiţiile speciale prevãzute pentru aceste mãrfuri şi anume:
56.1. - materiile şi obiectele admise la transport în condiţiile normelor tehnice privind transportul mãrfurilor periculoase;
56.2. - mãrfurile pentru care sunt stabilite condiţii speciale, prin dispoziţii legale administrative, economice, sanitare, veterinare, fitosanitare şi altele similare, în condiţiile prevãzute de aceste dispoziţii; insotirea animalelor vii este obligatorie;
56.3. - mãrfurile al cãror transport, încãrcare, descãrcare sau transbordare prezintã greutãţi privind manipularea fata de mijloacele sau instalaţiile caii ferate, admise la transport în condiţiile tehnice şi de exploatare convenite de cãtre calea feratã cu clientul, pentru fiecare caz în parte;
56.4. - vehiculele feroviare care circula pe roti proprii sunt admise la transport numai dacã se constata de cãtre calea feratã ca ele sunt apte de a circula pe rotile lor proprii, fapt atestat printr-o inscripţie aplicatã pe vehicul sau printr-un certificat special. Locomotivele, tenderele, automotoarele, trebuie sa fie însoţite de un agent care sa asigure întreţinerea şi ungerea vehiculului;
56.5. - cadavrele se admit la transport numai ca expeditii de vagoane şi numai pe baza autorizaţiilor sanitare de transport mortuar eliberate conform legii. Insotirea cadavrelor este obligatorie;
56.6. - mãrfurile perisabile, animalele, pasarile, peştele viu, albinele, vagoanele cu gabaritul de încãrcare depãşit, vehiculele cu sarcina pe osie depãşitã se primesc la transport în condiţiile prevãzute în normele uniforme privind transporturile.
ART. 57
Comandarea pentru încãrcare a vagoanelor aparţinând caii ferate
57.1. Expeditiile de vagoane complete se transporta şi se tarifeaza diferenţiat ca:
57.1.1. - vagoane izolate sau grupuri de vagoane;
57.1.2. - trenuri complete de marfa comandate, dintre cele prevãzute în mersul de tren în vigoare;
57.1.3. - trenuri special comandate care circula dupã mers special, necuprinse în mersul trenurilor.
57.2. Clientul depune, la statie sau la agenţia de marfa, comanda scrisã pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport, cu minimum 5 zile înainte de începerea încãrcãrii. Calea feratã poate percepe tarife de urgenta, dacã clienţii solicita mijloacele de transport pentru încãrcarea expeditiilor, în interiorul celor 5 zile de la depunerea comenzii.
57.3. Comanda trebuie sa conţinã urmãtoarele: statia de destinaţie a expeditiei, felul mãrfii, modul de prezentare la transport, cantitatea, data şi locul unde are loc încãrcarea, tipul mijloacelor de transport, rechizitele necesare şi trenul cerut pentru expediere.
57.4. La comandarea mijloacelor de transport pentru încãrcare sau cel mai târziu la punerea lor la încãrcare, clientul trebuie sa convinã, în condiţiile tarifului, împreunã cu calea feratã asupra trenului cu care doreşte îndrumarea expeditiei sale. Ca urmare:
57.4.1. - clientul trebuie sa predea expediţia cãtre calea feratã în termenele convenite pentru ca transportul sa poatã pleca cu trenul la ora programata;
57.4.2. - calea feratã trebuie sa garanteze îndrumarea expeditiei cu trenul cerut;
57.4.3. - expeditorul plãteşte tariful orar de utilizare pentru mijloacele de transport care compun expediţia pana la urmãtorul tren, dacã expediţia nu a plecat din vina lui cu trenul convenit;
57.4.4. - când expediţia nu a plecat cu trenul convenit din vina caii ferate, aceasta nu va percepe tariful orar de utilizare. Dacã din aceasta cauza se depãşeşte termenul contractului de transport clientul are dreptul şi la despãgubirile prevãzute în Regulament;
57.4.5. - pentru mijloacele de transport încãrcate care asteapta alt tren pentru îndrumare, ca urmare a faptului ca expeditorul a prezentat scrisori de trasura cu alta destinaţie decât cea din comanda, expeditorul plãteşte tariful orar de utilizare.
57.5. O data cu depunerea comenzii, clientul depune la calea feratã garanţia în lei sau valuta prevãzutã în tarife. Aceasta se restituie dupã încheierea contractului de transport.
57.6. Calea feratã poate încheia cu clienţii cu care are relaţii stabile de afaceri convenţii-cadru de încãrcare-descãrcare în care se reglementeazã modul cum se comanda mijloacele de transport pentru încãrcare, locul de încãrcare sau descãrcare, modul de primire-predare a mãrfurilor şi mijloacelor de transport goale sau încãrcate, programarea incarcarilor, modul de decontare a tarifelor, avizarea transporturilor şi alte condiţii. În acest caz, pentru aceşti clienţi, nu se percepe garanţie în lei sau valuta.
57.7. Calea feratã nu este obligatã sa asigure pentru încãrcare mijloace de transport de construcţie specialã dacã acestea nu sunt disponibile. În acest caz se vor oferi pentru încãrcare vagoane şi containere de uz general.
57.8. Neinceperea încãrcãrii în termen de 6 ore de la punerea mijloacelor de transport la dispoziţia clientului, conform comenzii, înseamnã renunţarea tacitã la încãrcare şi da dreptul caii ferate sa facã venit garanţia.

CAP. 2
Încheierea şi executarea contractului de transport

ART. 58
Predarea la transport şi încãrcarea mãrfii
58.1. Expeditiile de marfa se predau caii ferate în zilele şi orele de serviciu afişate la staţii şi agenţiile comerciale. Predarea-primirea mãrfii la transport este stabilitã în normele uniforme privind transporturile.
58.2. Expeditorul rãspunde de exactitatea şi identitatea mãrfurilor ce se expediazã în raport cu datele înscrise în actele de livrare şi scrisorile de trasura, cat şi de integritatea mãrfurilor încãrcate de el în mijloacele de transport.
58.3. Expeditorul şi calea feratã convin cine executa încãrcarea şi descãrcarea mãrfii în mijlocul de transport. În lipsa unei convenţii, încãrcarea şi descãrcarea revine transportatorului pentru mesagerie şi coletãrie şi, respectiv, expeditorului pentru vagoane complete şi containere.
58.4. Cu excepţia cazului când încãrcarea se face de calea feratã, expeditorul mãrfii rãspunde de toate consecinţele unei încãrcãri defectuoase a mijloacelor de transport şi trebuie sa repare prejudiciul suferit din aceasta cauza, chiar dacã încãrcarea s-a fãcut de alta persoana în numele expeditorului.
58.5. Masa maxima care poate fi încãrcatã în mijlocul de transport nu trebuie sa depãşeascã o limita determinata de caracteristicile tehnice ale mijloacelor de transport şi ale liniilor din parcurs. Limitele de încãrcare se publica prin grija caii ferate, conform art. 4.5.
58.6. Pentru încãrcarea, stivuirea, fixarea şi protejarea mãrfurilor în mijlocul de transport se aplica normele tehnice de încãrcare a mijloacelor de transport.
58.7. Incarcatura vagoanelor descoperite şi a platformelor nu trebuie sa depãşeascã gabaritul de încãrcare admis pe liniile din parcurs. Dimensiunile gabaritului de încãrcare sunt prevãzute în standardele de stat care se publica şi de calea feratã.
58.8. Transportul mãrfurilor perisabile, vietatilor, cu gabaritul de încãrcare depãşit, cu sarcina pe osie depãşitã, mesageria, transportul multimodal şi în mijloace particulare se executa în condiţii speciale. Condiţiile speciale şi tehnologia de transport se stabilesc în normele uniforme privind transporturile.
58.9. Materiile şi obiectele periculoase se transporta în condiţii speciale, cu respectarea normelor tehnice internaţionale şi interne.
58.10. Expeditiile transportate în condiţii speciale se pot tarifa dupã tarife speciale.
58.11. Vagoanele, containerele şi rechizitele de încãrcare care aparţin caii ferate ce se pun la dispoziţia expeditorului pentru încãrcare trebuie sa fie în buna stare, curate şi corespunzãtoare cu natura mãrfii ce urmeazã a fi încãrcatã.
58.12. Expeditorul trebuie sa verifice dacã mijloacele de transport şi rechizitele de încãrcare aparţinând caii ferate, puse la dispoziţia sa, corespund transportului în bune condiţii.
58.13. Dacã expeditorul incarca mijlocul de transport sau foloseşte rechizitele de încãrcare fãrã obiecţiuni, opereazã prezumţia ca acestea au fost corepunzatoare. Expeditorul rãspunde de consecinţele utilizãrii unor mijloace de transport nepotrivite cu felul mãrfii şi cu modul de prezentare a acesteia.
58.14. Calea feratã avizeazã pe expeditori despre punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport pentru încãrcare prin afişare în statie. În convenţiile-cadru de încãrcare-descãrcare se pot prevedea alte modalitãţi de avizare. Calea feratã nu este obligatã în nici un caz sa obţinã de la clienţi o confirmare a avizãrii punerii mijloacelor de transport la dispoziţie.
58.15. Expeditorii trebuie sa predea cãtre calea feratã mijloacele de transport încãrcate cu uşile, clapele sau gurile de golire închise, pãrţile mobile şi rechizitele montate.
58.16. În condiţiile prevãzute în normele uniforme, calea feratã se îngrijeşte de dezinfectarea, dezinsectizarea, curãţirea şi spalarea vagoanelor care aparţin caii ferate.
58.17. Transbordarea mãrfurilor între vagoane de ecartament diferit sau în cazul defectarii vagoanelor sau în orice alta împrejurare impusa de condiţiile de exploatare se executa de cãtre calea feratã. Transbordarea mãrfurilor care necesita mijloace sau condiţii speciale sau care prezintã un pericol deosebit pentru cei care le manipuleaza se efectueazã, la cererea caii ferate, de cãtre expeditor sau destinatar.
58.18. În cazul în care operaţiile de încãrcare, descãrcare sau transbordare a mãrfurilor se efectueazã de expeditor sau de destinatar, aceştia rãspund pentru degradarea mijloacelor de transport, rechizitelor şi instalaţiilor caii ferate produse din vina lor, precum şi pentru pierderea pãrţilor mobile datoritã nemontarii lor dupã încãrcare, descãrcare sau transbordare.
ART. 59
Încheierea contractului de transport
59.1. Contractul de transport se încheie în momentul când:
59.1.1. - statia de expediţie a primit integral marfa care face obiectul expeditiei în condiţiile Regulamentului, însoţitã de scrisoarea de trasura, completatã şi semnatã de cãtre expeditor;
59.1.2. - statia de expediţie aplica ştampila cu data primirii pe exemplarele scrisorii de trasura. Data imprimata de masina, instalatia sau dispozitivul respectiv echivaleaza cu ştampila statiei.
59.2. Lipsa, neregulile din documentul de transport sau pierderea acestuia nu afecteazã existenta, nici valabilitatea contractului de transport, care rãmâne supus dispoziţiilor Regulamentului.
ART. 60
Scrisoarea de trasura
60.1. Calea feratã stabileşte modelele privind scrisoarea de trasura şi modul ei de completare. Scrisorile de trasura se tiparesc prin grija caii ferate sau de cãtre clienţi cu aprobarea caii ferate.
60.2. Calea feratã publica, conform art. 4.5, reglementãrile referitoare la completarea scrisorii de trasura care intereseazã pe expeditor.
60.3. Scrisoarea de trasura trebuie sa cuprindã urmãtoarele menţiuni obligatorii:
60.3.1. - data întocmirii;
60.3.2. - numele şi adresa expeditorului; ca expeditor trebuie sa fie înscrisã o singura persoana fizica sau juridicã;
60.3.3. - denumirea statiilor de expediţie şi destinaţie conform nomenclatorului statiilor de cale feratã din tarif;
60.3.4. - numele şi adresa destinatarului; se admite numele unei singure persoane fizice sau juridice;
60.3.5. - numãrul şi seria sigiliilor aplicate;
60.3.6. - denumirea mãrfii, iar pentru expeditiile de coletãrie şi mesagerie, dupã caz, câtimea, felul ambalajului, marca şi numãrul coletelor şi, în plus, pentru vagoanele particulare ţara, pentru mãrfurile a cãror încãrcare incumba expeditorului;
60.3.7. - enumerarea detaliatã a anexelor la scrisoarea de trasura necesare formalitãţilor administrative în parcurs;
60.3.8. - numãrul mijlocului de transport;
60.3.9. - masa bruta a mãrfii şi alte elemente de calcul care sa permitã determinarea cantitãţii de marfa a expeditiei exprimatã sub alte forme;
60.3.10. - menţiunea de francare, în sensul ca tarifele de transport se plãtesc la expediere sau când se depune un depozit de francare.
60.4. Nu este admisã adãugarea altor anexe decât cele prevãzute în Regulament şi nici folosirea altui tip de document de transport.
60.5. Cu o singura scrisoare de trasura pot fi predate la transport:
60.5.1. - obiecte indivizibile şi de dimensiuni excepţionale a cãror încãrcare necesita mai mult de un vagon;
60.5.2. - expeditiile încãrcate în mai multe vagoane, dacã dispoziţiile speciale ale tarifelor permit aceasta pentru întregul parcurs. În acest caz, grupul de vagoane constituie o expediţie distinctã. Dispoziţiile ulterioare date de expeditor nu trebuie sa aibã ca efect despãrţirea vagoanelor predate la transport cu o singura scrisoare de trasura.
60.6. Nu pot fi predate la transport cu un singur document de transport:
60.6.1. - mãrfurile care, datoritã naturii lor, nu pot fi încãrcate în comun cu alte mãrfuri în acelaşi vagon;
60.6.2. - mãrfurile admise la transport în anumite condiţii când încãrcarea lor în comun cu alte mãrfuri este interzisã prin normele tehnice privind mãrfurile periculoase;
60.6.3. - mãrfurile a cãror încãrcare în comun ar contraveni normelor legale în vigoare;
60.6.4. - mãrfurile a cãror încãrcare este în sarcina caii ferate, pe acelaşi document cu cele a cãror încãrcare este în sarcina expeditorului.
60.7. Pentru expeditiile care circula şi pe linii cu ecartament ingust, numãrul scrisorilor de trasura este determinat de încãrcarea vagoanelor de cale normalã.
60.8. Modul de lucru şi rãspunderile în cazul utilizãrii scrisorii de trasura electronice se stabilesc prin normele uniforme.
ART. 61
Rãspunderea pentru menţiunile din scrisoarea de trasura
61.1. Expeditorul rãspunde de exactitatea indicaţiilor şi a declaraţiilor înscrise, prin grija sa, în scrisoarea de trasura. El suporta toate consecinţele rezultate din faptul ca aceste declaraţii sau indicaţii sunt incorecte, incomplete, prescurtate, insuficiente, neprecise sau scrise în alte rubrici decât în cele rezervate pentru fiecare din ele. Dacã o rubrica este insuficienta, printr-o menţiune facuta în acea rubrica, expeditorul va indica unde se gãseşte în scrisoarea de trasura completarea indicaţiilor sale.
61.2. Pentru expeditiile încãrcate de expeditor, menţiunile din scrisoarea de trasura referitoare la masa mãrfii sau la numãrul coletelor nu fac dovada impotriva caii ferate decât dacã verificarea acestei mase şi a numãrului coletelor a fost facuta efectiv de cãtre calea feratã şi certificatã în scris pe documentul de transport.
ART. 62
Plata prestaţiei de transport
62.1. Tarifele de transport şi accesorii sunt plãtite de cãtre expeditor dacã nu exista o convenţie contrarã între expeditor şi calea feratã.
62.2. Atunci când tarifele sunt în sarcina destinatarului şi când destinatarul nu a ridicat scrisoarea de trasura şi nici nu a modificat contractul de transport, expeditorul rãmâne obligat la plata tarifelor.
62.3. Dacã cheltuielile nu pot fi stabilite exact în momentul predãrii mãrfii la transport, calea feratã pretinde drept garanţie depunerea unei sume reprezentând aproximativ aceste cheltuieli. Decontarea cu expeditorul se face dupã eliberarea mãrfii în statia de destinaţie.
62.4. Plata cãtre calea feratã a tarifelor de transport se face:
62.4.1. - cu ocazia încheierii contractului de transport;
62.4.2. - o data cu eliberarea mãrfii;
62.4.3. - prin facturarea periodicã, atunci când între calea feratã şi client exista convenţie de plata centralizata a tarifelor de transport.
62.5. - În cazul întârzierii plãţii preţului de transport, calea feratã este în drept:
62.5.1. - sa perceapã majorãri de întârziere, prevãzute în tarife;
62.5.2. - sa refuze sau sa opreascã transporturile pentru raii platnici.
62.6. Amenzile vamale şi ale altor autoritãţi administrative stabilite în contul caii ferate care se referã la expeditii se încaseazã de la expeditor sau destinatar, dupã caz.
ART. 63
Declararea interesului la eliberare
63.1. Orice expediţie poate face obiectul unei declaraţii a interesului la eliberare, înscrisã pe scrisoarea de trasura, percepandu-se tariful respectiv. Condiţiile de declarare a interesului la eliberare se stabilesc în normele uniforme privind transporturile.
63.2. Din motive de exploatare calea feratã poate introduce restrictii în aplicarea declarãrii interesului la eliberare.
ART. 64
Ramburse şi deburse
64.1. Expeditorul poate incarca expediţia sa cu un ramburs pana la o valoare egala cu valoarea mãrfii.
64.2. Calea feratã nu este obligatã sa achite expeditorului rambursul decât dacã suma i-a fost plãtitã de destinatar. Valoarea rambursului trebuie pusã la dispoziţia expeditorului în termen de 30 de zile de la achitarea lui de cãtre destinatar.
64.3. Dacã marfa a fost eliberata destinatarului, fãrã sa se fi încasat în prealabil rambursul, calea feratã este obligatã sa plãteascã expeditorului valoarea pagubei pana la maximum suma rambursului, pastrandu-şi dreptul sau de acţiune contra destinatarului.
64.4. Debursele se efectueazã pentru executarea unor operaţiuni legate de marfa transportatã.
64.5. Transporturile încãrcate cu ramburse şi deburse sunt supuse perceperii unor tarife.
64.6. Rambursele şi debursele se admit în conformitate cu prevederile normelor uniforme privind transporturile.
ART. 65
Starea, ambalarea şi marcarea mãrfii
65.1. Când natura mãrfii cere ca ea sa fie ambalata, expeditorul trebuie sa o protejeze astfel încât ea sa fie ferita de pierderea totalã sau parţialã, precum şi de avarii în timpul transportului şi sa nu poatã pricinui pagube persoanelor, mediului, instalaţiilor caii ferate sau celorlalte mãrfuri. Expeditorul trebuie sa foloseascã ambalajele care corespund standardelor sau altor norme tehnice în vigoare.
65.2. Când se prezintã pentru transport o marfa cu semne vizibile de deteriorare, degradare, calea feratã poate pretinde expeditorului sa-şi ia asupra sa rãspunderea, fãcând menţiuni în acest sens în scrisoarea de trasura.
65.3. Ambalajul se considera ca suficient în cazul în care se apreciazã ca el protejeaza marfa, de la predarea ei la transport pana la eliberarea ei destinatarului, de riscurile inerente la transport şi de consecinţele lor.
65.4. Dacã, ţinând seama de dispoziţiile de mai sus, se apreciazã ca ambalarea este necesarã, statia de expediţie poate sa refuze expediţia chiar şi atunci când expeditorul recunoaşte, sub semnatura în scrisoarea de trasura, lipsa, insuficienta sau defectuozitatea ambalajului.
65.5. Expeditorul este rãspunzãtor de consecinţele lipsei, insuficienţei sau defectuozitãţii ambalajului, conform mentiunilor din scrisoarea de trasura, inclusiv de viciile ascunse ale ambalajului. Expeditorul este obligat sa repare paguba suferitã de calea feratã din aceasta cauza.
65.6. Mãrfurile care prin natura lor nu au nevoie de ambalaj se primesc la transport neambalate. Calea feratã poate sa pretindã ca aceste mãrfuri neambalate sa fie prezentate la transport în unitãţi de manipulare mai mari (legãturi, pachete, palete, containere, o anumitã masa pe colet şi alte modalitãţi care faciliteazã operaţiile de manipulare).
65.7. La expeditiile de vagoane complet acoperite sau containere, expeditorul trebuie sa introducã în interiorul acestora datele de identificare ale expeditiei care sa corespundã cu cele din scrisoarea de trasura.
65.8. La expeditiile de coletãrie sau mesagerie, expeditorul este obligat sa aplice pe fiecare colet etichete de identificare sau inscripţii exterioare distincte, care nu se pot şterge, fixate rezistent, care sa nu permitã confuzii şi sa corespundã datelor din scrisoarea de trasura. Fiecare colet va avea înscris cat mai vizibil un numãr de ordine, masa neta şi bruta.
65.9. La expeditiile de vagoane sau containere, expeditorul este obligat sa aplice pe ambele pãrţi ale acestora, în locurile special stabilite, etichete care sa permitã identificarea transportului. Calea feratã poate pretinde folosirea unor etichete tipizate.
65.10. Dacã la transportul unor mãrfuri sunt necesare mãsuri speciale de manipulare, depozitare şi precautie, în funcţie de natura lor, expeditorul trebuie sa aplice etichete sugestive, care sa indice modul de manipulare şi depozitare a mãrfurilor. Calea feratã poate pretinde folosirea unor etichete tipizate.
65.11. Coletele, paletele, containerele şi vagoanele cu etichete sau inscripţii vechi neindepartate nu se primesc la transport.
65.12. Mãrfurile ce se transporta în vrac în vagoane descoperite trebuie astfel însemnate sau marcate de expeditor încât sustragerea din conţinut sa nu fie posibila fãrã urme vizibile.
ART. 66
Aplicarea sigiliilor
66.1. Expeditorul trebuie sa aplice sigilii proprii la toate sistemele de închidere-deschidere care permit accesul în interiorul vagoanelor acoperite, containerelor, boxpaletelor cu capac, mijloacele acoperite cu prelate şi alte dispozitive ce se sigileaza, încãrcate de el. Pentru expeditiile însoţite nu este obligatorie sigilarea.
66.2. Sigiliile trebuie astfel confectionate şi aplicate, încât sa nu permitã înlocuirea sau violarea lor fãrã urme vizibile.
66.3. Calea feratã aplica sigiliile sale ori de câte ori considera ca este în interesul ei sa execute sigilarea.
66.4. Calea feratã stabileşte modelul sigiliilor aplicate de expeditor.
66.5. Calea feratã poate sa refuze la transport expeditiile ale cãror sigilii aplicate de predator, organele vamale sau alte autoritãţi administrative sunt deteriorate sau defectuoase.
66.6. Calea feratã poate admite folosirea de cãtre expeditor a unor încuietori speciale.
ART. 67
Verificarea de cãtre calea feratã
67.1. Calea feratã are totdeauna dreptul sa verifice dacã expediţia corespunde mentiunilor fãcute de expeditor în scrisoarea de trasura şi dacã normele referitoare la transportul mãrfurilor admise în anumite condiţii au fost respectate.
67.2. Rezultatul verificãrii mentiunilor înscrise de expeditor în documentul de transport trebuie sa fie înscrise în acesta.
67.3. În cazul când se constata la colete, la mijlocul de transport, la sigilii, la semnele de marcaj sau la mãrfuri urme de violare, pierderi, scurgeri, alterãri, avarieri, substituiri, diluari, scaderi de masa peste toleranţele legale, se verifica conţinutul expeditiei. Rezultatul verificãrii se consemneazã într-un proces-verbal de constatare. La verificarea conţinutului expeditiei, expeditorul sau destinatarul trebuie sa fie invitat la verificare dupã cum aceasta are lor în statia de predare, în parcurs sau în statia de destinaţie. Dacã cel invitat nu se prezintã, verificarea se face de cãtre agenţii caii ferate în prezenta organelor de poliţie sau a unui specialist autorizat sau a doi martori care nu sunt salariaţi ai caii ferate.
Cheltuielile produse cu verificarea se suporta, dupã caz, de expeditor sau destinatar, în afarã de cazul când verificarea se face din vina caii ferate.
67.4. Când, în urma verificãrii, se constata o alta masa, altfel de marfa sau alte date care modifica preţul de transport, se recalculeazã tarifele şi se stabilesc diferenţele de tarif.
Masa constatatã de cãtre calea feratã rãmâne determinata pentru calcularea tarifelor de transport.
67.5. Când, cu ocazia verificãrilor, se constata pagube, se stabilesc elementele necesare calculului despãgubirilor.
ART. 68
Supraincarcaturi
68.1. Se considera supraincarcatura cantitatea de marfa care depãşeşte limita de încãrcare admisã în funcţie de caracteristicile constructive ale vagonului sau containerului, respectiv de sarcina admisã pe osie sau pe metru liniar de vagon. Se considera, de asemenea, supraincarcatura depãşirea limitei de încãrcare a paletelor care aparţin caii ferate sau a celor aparţinând clienţilor pe care le manipuleaza calea feratã.
68.2. Supraincarcatura constatatã în statia de predare trebuie sa fie descarcata de expeditor.
68.3. Supraincarcatura constatatã pe parcurs se descarca de predatorul avizat în acest sens. Supraincarcatura poate fi descarcata şi de calea feratã, pe cheltuiala expeditorului. Supraincarcaturile descãrcate de calea feratã se pun la dispoziţia expeditorului.
68.4. Dacã cel îndreptãţit dispune ca supraincarcatura sa fie expediatã la statia de destinaţie a încãrcãturii principale, la o alta statie de destinaţie sau sa fie înapoiatã la statia de expediţie, aceasta se trateazã ca o expediţie distinctã.
ART. 69
Tarife suplimentare
69.1. Tarifele suplimentare sunt garantate prin dreptul de gaj al caii ferate privind marfa, oricare ar fi locul unde s-au constatat faptele care justifica perceperea lor.
69.2. Calea feratã poate sa perceapã un tarif suplimentar pentru:
69.2.1. - declararea incorectã, inexactã sau incompleta a materiilor şi obiectelor periculoase excluse sau admise condiţionat la transport, potrivit normelor tehnice privind transportul mãrfurilor periculoase;
69.2.2. - depãşirea limitei de încãrcare, când mijlocul de transport a fost încãrcat de expeditor;
69.2.3. - necuratirea mijloacelor de transport dupã descãrcare sau nemontarea pãrţilor mobile ale acestora la locul lor;
69.2.4. - alte cauze prevãzute în tarif.
69.3. Nu se percep tarife suplimentare în cazul când supraincarcarea a intervenit în parcurs din cauza influentelor atmosferice, dacã se dovedeşte ca incarcatura nu depasea limita de încãrcare în momentul predãrii la transport.
ART. 70
Documente pentru formalitãţile administrative
70.1. Expeditorul trebuie sa anexeze la scrisoarea de trasura documentele necesare pentru îndeplinirea formalitãţilor vamale, fiscale, de poliţie, sanitar-veterinare, fitosanitare sau reglementate de alte autoritãţi, înainte de eliberarea mãrfii. Aceste documente trebuie sa se refere numai la mãrfurile care fac obiectul aceleiaşi scrisori de trasura, dacã normele organelor vamale, ale autoritãţilor administrative publice sau ale caii ferate nu dispun altfel.
70.2. Dacã expeditorul asista el însuşi la îndeplinirea formalitãţilor cerute de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative publice ori este reprezentat printr-un mandatar, este de ajuns ca aceste documente sa fie prezentate cu ocazia îndeplinirii formalitãţilor menţionate. În acest caz, expeditorul va înscrie în rubrica "menţiuni ale expeditorului" din scrisoarea de trasura, cine şi unde îi îndeplineşte formalitãţile.
70.3. Calea feratã nu este obligatã sa verifice dacã documentele prezentate sunt suficiente şi exacte.
70.4. Expeditorul rãspunde fata de calea feratã pentru orice pagube care rezulta din lipsa, insuficienta sau inexactitatea acestor documente şi neefectuarea mentiunilor în scrisoarea de trasura, în afarã de cazul în care calea feratã este în culpa.
70.5. Calea feratã rãspunde, în caz de culpa, de consecinţele pierderii, nefolosirii sau folosirii gresite a anexelor la scrisoarea de trasura.
70.6. Expeditorul este obligat sa se conformeze prescripţiilor vamale sau ale altor autoritãţi administrative privitoare la ambalaj şi la acoperirea cu prelate a mãrfurilor.
ART. 71
Îndeplinirea formalitãţilor administrative
71.1. În cursul transportului, formalitãţile cerute de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative publice se îndeplinesc de calea feratã, fãrã garantarea plãţii taxelor vamale care revin potrivit legii importatorului sau comisionarului în vama, dupã caz.
Calea feratã poate sa încredinţeze aceasta sarcina unui mandatar.
71.2. În îndeplinirea acestor formalitãţi, calea feratã rãspunde de culpa sa sau a mandatarului sau. Eventuala despãgubire nu poate niciodatã sa depãşeascã pe cea prevãzutã în caz de pierdere a mãrfii.
71.3. Expeditorul, printr-o menţiune facuta în scrisoarea de trasura, sau destinatarul, în cazul când are dreptul sa modifice contractul de transport, poate cere:
71.3.1. - sa asiste el însuşi la aceste formalitãţi sau sa fie reprezentat de un mandatar, cu precizarea statiei unde se vor efectua formalitãţile;
71.3.2. - sa îndeplineascã el însuşi aceste formalitãţi sau sa fie îndeplinite de un mandatar, potrivit legii;
71.3.3. - sa plãteascã taxele vamale, alte tarife şi cheltuieli, când asista, el însuşi sau mandatarul sau, la formalitãţi ori le îndeplineşte, în condiţiile legii. Nici expeditorul nici destinatarul care au dreptul la dispoziţie, nici mandatarul lor nu pot lua în primire marfa, decât în condiţiile legii.
71.4. Calea feratã hotãrãşte, conformându-se normelor vamale, dacã marfa trebuie transportatã la biroul vamal sau dacã vamuirea trebuie sa aibã loc în statie.
Cheltuielile ocazionate sunt garantate prin dreptul de gaj al caii ferate privind marfa.
71.5. Dacã procedura pentru îndeplinirea formalitãţilor cerute de expeditor nu poate fi executatã, calea feratã procedeazã în modul pe care îl socoteşte cel mai avantajos pentru interesele celui îndreptãţit şi aduce la cunostinta expeditorului mãsurile luate.
71.6. Dacã expeditorul a înscris în scrisoarea de trasura o menţiune de francare care include taxele vamale, calea feratã poate sa îndeplineascã formalitãţile vamale la alegerea sa, fie în cursul transportului, fie la destinaţie.
71.7. Destinatarul poate sa îndeplineascã formalitãţile vamale la statia de destinaţie, dacã prin scrisoarea de trasura se cere vamuirea la destinaţie sau dacã, în lipsa acestei cereri, marfa a sosit nevamuita.
71.8. Dacã în termenul fixat de tariful în vigoare, în statia de destinaţie, formalitãţile vamale nu sunt îndeplinite nici de destinatar, nici de mandatarul expeditorului, iar scrisoarea de trasura nu a fost scoasa de la casa statiei, calea feratã considera expediţia împiedicatã la eliberare procedând conform Regulamentului.
71.9. Expeditiile sosite în statia de destinaţie nevamuite se avizeazã cãtre destinatar şi din acest moment stau la dispoziţia lui în condiţiile art. 73 pana ce acesta obţine liberul de vama conform legii. Pentru executarea în statia de destinaţie a altor formalitãţi administrative se procedeazã similar.
71.10. Destinatarul poarta rãspunderea integrala pentru neachitarea în termen a taxelor vamale.
ART. 72
Termenele contractului de transport
72.1. Termenele contractului de transport pentru vagoane complete încep sa curgã de la ora 24 a zilei când marfa a fost primitã la transport şi insumeaza:
72.1.1. - termenul de expediere 24 ore;
72.1.2. - termenul de transport, pentru fiecare fracţiune indivizã de 400 km de câte 48 ore;
72.1.3. - termen suplimentar de 24 ore, o singura data, pentru trecerea de pe liniile principale pe liniile secundare sau inguste şi invers; liniile principale se publica în tarife;
72.1.4. - termenele suplimentare stabilite prin normele uniforme.
72.2. Distanţele se raporteazã la ruta tarifara.
72.3. Termenele contractului de transport se prelungesc, cu excepţia unei culpe imputabile caii ferate, cu durata stationarii necesare pentru:
72.3.1. - verificarea expeditiei, din care rezulta diferenţe fata de menţiunile fãcute de expeditor în scrisoarea de trasura;
72.3.2. - îndeplinirea formalitãţilor cerute de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative;
72.3.3. - modificarea contractului de transport;
72.3.4. - tratamente speciale ce trebuie acordate mãrfii;
72.3.5. - transbordarea sau refacerea unei incarcaturi efectuate defectuos de cãtre expeditor;
72.3.6. - circulaţia pe mare, pe cai navigabile interioare sau cu mijloace rutiere, dacã nu exista legatura feroviara;
72.3.7. - pentru alte cazuri prevãzute în normele uniforme;
72.3.8. - orice întrerupere a traficului care impiedica în mod temporar începerea sau continuarea transportului (calamitati naturale, evenimente de cale feratã, incendii, greve şi alte situaţii excepţionale).
Cauza şi durata acestor prelungiri trebuie sa fie menţionate de calea feratã în scrisoarea de trasura. Dacã este cazul, ele pot fi dovedite prin alte mijloace.
72.4. Termenul contractului de transport se suspenda sambata, duminica şi în zilele de sarbatori legale, atunci când calea feratã nu lucreazã în aceste zile, dacã a fãcut public acest fapt.
72.5. Când termenul contractului de transport trebuie sa ia sfârşit dupã ora de terminare a programului statiei de destinaţie, expirarea acestui termen se amana pana la trecerea a doua ore de la ora când se reîncepe programul statiei.
72.6. În cadrul termenului contractului de transport, expediţia trebuie sa soseascã în statia de destinaţie şi sa fie avizatã destinatarului. Pentru expeditiile care nu pot ajunge în statia de destinaţie, deoarece liniile de descãrcare ale destinatarului sunt inaccesibile din vina lui, termenul de executare a contractului de transport se încheie odatã cu avizarea destinatarului asupra opririi acestor transporturi în parcurs. În acest caz mijloacele de transport stau la dispoziţia clientului în condiţiile articolului 73.
72.7. Calea feratã poate stabili şi alte termene ale contractului de transport prin normele uniforme privind transporturile.
ART. 73
Regimul mijloacelor de transport aflate la dispoziţia clientului
73.1. Pe durata cat mijloacele de transport şi rechizitele stau la dispoziţia clientului pentru încãrcare, descãrcare, transbordare, aranjarea încãrcãturii, împiedicarea la transport, împiedicarea la eliberare, executarea dispoziţiei ulteriore, executarea operaţiilor administrative, vamuire se percep tarife orare de utilizare a mijloacelor de transport.
Pe durata când calea feratã nu lucreazã, în condiţiile prevãzute la art. 72.4 sau din cauza accidentelor sau catastrofelor de cale feratã, precum şi din motive de forta majorã, calea feratã nu percepe tarife orare de utilizare.
73.2. Pentru mijloacele de transport şi rechizitele de încãrcare aparţinând caii ferate strãine se percep tarife orare de utilizare în concordanta cu chiriile plãtite în traficul internaţional.
73.3. Pe perioada când statia de cale feratã nu are program de lucru, se întrerupe perceperea tarifului orar de utilizare pentru vagoanele puse la dispoziţie pentru încãrcare, descãrcare, transbordare la clienţii deserviti de statia respectiva.
73.4. Tarifele orare de utilizare se plãtesc de expeditor sau destinatar dupã cum mijloacele de transport au stat la dispoziţia acestora.
73.5. Evidenta mijloacelor de transport puse la dispoziţia clienţilor în vederea calculãrii tarifului orar de utilizare a mijloacelor de transport se tine de calea feratã.
ART. 74
Eliberarea mãrfii la destinaţie
74.1. Calea feratã avizeazã pe destinatar, despre sosirea şi punerea la dispoziţie a expeditiilor pentru descãrcare, prin afişare în statia de destinaţie. Clienţii care au convenţie cadru de încãrcare-descãrcare cu calea feratã, stabilesc modul de avizare a sosirii expeditiilor, în aceste convenţii. Calea feratã nu este obligatã în nici un caz sa obţinã de la clienţi o confirmare a avizãrii transporturilor.
74.2. Calea feratã este obligatã sa remitã destinatarului un exemplar al scrisorii de trasura şi sa elibereze marfa în statia de destinaţie contra semnãturii de primire. Eliberarea mãrfii este condiţionatã de respectarea condiţiilor convenite pentru plata creanţelor.
74.3. Sunt asimilate eliberãrii mãrfii, când sunt efectuate conform normelor în vigoare la staţii de destinaţie:
74.3.1. - predarea mãrfii cãtre autoritãţile vamale sau fiscale, în antrepozitele lor, când acestea nu se gãsesc sub paza caii ferate;
74.3.2. - antrepozitarea la calea feratã a mãrfii sau depozitarea ei la expeditionari, comisionari ori într-un antrepozit public.
74.4. Convenţiile încheiate cu destinatarul stabilesc obligaţia caii ferate sa predea marfa destinatarului în alta parte decât în statia de destinaţie, pe o linie industriala, într-un depozit sau în alte locuri similare.
74.5. Dupã sosirea mãrfii în statia de destinaţie, destinatarul poate cere caii ferate sa-i remitã scrisoarea de trasura şi sa-i elibereze marfa.
74.6. Destinatarul trebuie sa descarce complet mijloacele de transport, sa le curete de orice resturi care provin de la marfa descarcata, sa îndepãrteze sigiliile şi etichetele vechi, sa inchida uşile şi clapele, sa monteze pãrţile mobile ale vagoanelor înainte de a le preda caii ferate. Calea feratã poate face ea aceste operaţii pe cheltuiala destinatarului în condiţiile prevãzute în normele uniforme.
74.7. Dacã este constatatã pierderea mãrfii sau dacã marfa nu a sosit la expirarea termenului contractului de transport, destinatarul poate sa-şi valorifice în nume propriu, fata de calea feratã, drepturile care îi revin din contractul de transport cu condiţia sa execute în prealabil obligaţiile ce-i sunt impuse prin contractul de transport.
74.8. Dacã o parte din mãrfurile menţionate în scrisoarea de trasura lipsesc la eliberare, totalul sumelor care rezulta din scrisoarea de trasura trebuie sa fie plãtite. Destinatarul are dreptul de a reclama restituirea tarifelor pentru mãrfurile neeliberate.
74.9. Calea feratã are asupra mãrfurilor drepturile unui creditor gajist pentru totalitatea creanţelor ce i se cuvin din executarea transportului. Aceste drepturi subzistã atâta timp cat marfa se gãseşte în posesia caii ferate sau a unei terţe persoane ce o deţine în numele ei.
ART. 75
Constatarea pierderii sau a avarierii mãrfii
75.1. Când o pierdere parţialã sau o avariere este descoperitã sau presupusa de calea feratã sau când ea este invocatã de cel îndreptãţit, trebuie sa se întocmeascã fãrã întârziere şi dacã este posibil, în prezenta celui îndreptãţit, un proces-verbal prin care se constata starea mãrfii, masa sa şi, pe cat posibil, mãrimea pagubei, cauza acesteia şi momentul când s-a produs.
O copie a acestui proces-verbal trebuie sa fie înmânatã gratuit celui îndreptãţit.
75.2. Când cel îndreptãţit nu accepta constatãrile din procesul-verbal, el poate cere ca starea şi masa mãrfii, precum şi cauza şi valoarea pagubei sa fie constatate de un expert sau specialist autorizat numit de pãrţi sau un expert desemnat pe cale judiciarã.
75.3. Cel îndreptãţit poate, fãrã sa facã nici o dovada, sa considere marfa ca pierdutã când ea nu a fost eliberata destinatarului sau nu a fost pusã la dispoziţia lui în cele 30 de zile care urmeazã termenului contractului de transport.
75.4. Pierderile totale descoperite sau invocate se cerceteazã de calea feratã, rezultatul investigatiilor comunicându-se celor interesaţi.
Pentru urmãrirea transporturilor, la cererea beneficiarilor, calea feratã percepe tarife.
75.5. Cel în drept, primind plata despãgubirii pentru marfa pierdutã, poate sa ceara sa fie avizat imediat în cazul când marfa este gasita, dar nu mai târziu de 12 luni de la data primirii despãgubirii.
75.6. În termen de 30 de zile de la primirea avizului de gasire a mãrfii, cel în drept poate sa ceara ca marfa sa-i fie eliberata, fãrã cheltuieli, fie în statia de expediţie, fie în statia de destinaţie prevãzutã în scrisoarea de trasura, în schimbul restituirii despãgubirii pe care a primit-o şi cu rezerva acordãrii tuturor drepturilor la indemnizarile pentru întârziere, prevãzute de tarife.
75.7. Când termenele de mai sus nu sunt respectate, calea feratã poate dispune de marfa, fie prin utilizarea în interesul propriu, fie prin valorificare prin licitaţie.
75.8. Sumele obţinute din valorificarea transporturilor se fac venit al caii ferate.
ART. 76
Rectificarea încasãrilor
76.1. În caz de aplicare gresita a unui tarif sau de greseala de calcul la încasarea tarifelor, ceea ce nu s-a încasat trebuie plãtit şi ceea ce s-a încasat în plus trebuie restituit.
76.2. Suma neincasata se plãteşte cãtre calea feratã de expeditor sau destinatar potrivit menţiunii de francare din scrisoarea de trasura.
76.3. Pentru sumele datorate în temeiul prezentului articol curge o dobanda stabilitã prin tarife, din ziua punerii în întârziere pentru plata sau din ziua reclamaţiei ori, dacã nu a avut loc nici punerea în întârziere, nici reclamaţie, din ziua chemãrii în judecata.
Sumele încasate în minus din vina salariaţilor caii ferate se vor achitã de clientul care a efectuat plata iniţial, fãrã dobanda.
Dacã cel îndreptãţit nu prezintã caii ferate documentele justificative necesare pentru tratarea definitiva a reclamaţiei, într-un termen acceptabil care i s-a fixat, dobânzile nu curg de la expirarea termenului fixat şi pana la prezentarea efectivã a documentelor.

CAP. 3
Modificarea contractului de transport

ART. 77
Modificarea contractului de transport de cãtre expeditor
77.1. Expeditorul poate sa modifice contractul de transport prin dispoziţii ulterioare, indicând:
77.1.1. - retragerea mãrfii la statia de expediţie;
77.1.2. - oprirea mãrfii în parcurs;
77.1.3. - amânarea eliberãrii mãrfii;
77.1.4. - eliberarea mãrfii unei alte persoane decât destinatarului înscris în scrisoarea de trasura;
77.1.5. - eliberarea mãrfii la o alta statie decât statia de destinaţie înscrisã în scrisoarea de trasura;
77.1.6. - înapoierea mãrfii la statia de expediţie.
77.2. Calea feratã poate extinde dreptul expeditorului privind modificarea contractului cu urmãtoarele:
77.2.1. - stabilirea unui ramburs;
77.2.2. - majorarea, micşorarea sau anularea unui ramburs;
77.2.3. - preluarea în sarcina sa a tarifelor unei expeditii nefrancate sau majorarea celor luate în sarcina sa.
77.3. În nici un caz dispoziţiile nu trebuie sa aibã ca efect divizarea expeditiei.
77.4. Aceste dispoziţii trebuie sa fie date printr-o declaraţie în forma prevãzutã de calea feratã. Declaraţia trebuie reprodusa şi semnatã de expeditor pe duplicatul scrisorii de trasura ce trebuie prezentat caii ferate.
Orice dispoziţie data într-o alta forma decât cea prevãzutã este nulã.
77.5. Când calea feratã da curs dispoziţiilor expeditorului fãrã sa ceara prezentarea duplicatului, ea este rãspunzãtoare fata de clienţi de paguba care ar rezulta din aceasta cauza. Eventuala despãgubire nu trebuie sa depãşeascã despãgubirea prevãzutã în caz de pierdere a mãrfii.
77.6. Dreptul expeditorului de a modifica contractul de transport, chiar dacã este în posesia duplicatului scrisorii de trasura, se stinge în cazul în care expediţia a fost eliberata destinatarului.
ART. 78
Modificarea contractului de transport de cãtre destinatar
78.1. Când expeditorul nu a luat în sarcina sa tarifele aferente transportului pe calea feratã de destinaţie şi nu a fãcut în scrisoarea de trasura menţiunea "destinatar neautorizat sa dea dispoziţii ulterioare", destinatarul poate, prin dispoziţii ulterioare, sa modifice contractul de transport indicând:
78.1.1. - oprirea mãrfii în parcurs;
78.1.2. - amânarea eliberãrii mãrfii;
78.1.3. - eliberarea mãrfii pe calea feratã de destinaţie unei alte persoane decât destinatarului înscris în scrisoarea de trasura;
78.1.4. - eliberarea mãrfii pe calea feratã de destinaţie la o alta statie decât statia de destinaţie înscrisã în scrisoarea de trasura, cu excepţia unor dispoziţii contrare tarifelor;
78.1.5. - modul de îndeplinire a formalitãţilor vamale sau ale altor autoritãţi administrative publice.
Dispoziţiile destinatarului nu sunt executorii decât dupã intrarea expeditiei în reţeaua caii ferate de destinaţie.
78.2. Dreptul destinatarului de a modifica contractul de transport se stinge în cazul în care:
78.2.1. - a ridicat scrisoarea de trasura;
78.2.2. - a acceptat marfa;
78.2.3. - şi-a valorificat drepturile în conformitate cu art. 81;
78.2.4. - a indicat o persoana şi aceasta a ridicat scrisoarea de trasura sau şi-a valorificat dreptul în conformitate cu art. 74.
78.3. Dacã destinatarul a dispus ca marfa sa fie eliberata unei persoane, aceasta nu este autorizata sa modifice contractul de transport.
78.4. În caz ca transportul circula numai pe reţeaua unei cai ferate, dispoziţiile din prezentul articol nu se aplica.
În acest caz, dreptul de a dispune asupra expeditiei poate aparţine destinatarului, din momentul încheierii contractului de transport, dacã pe scrisoarea de trasura este facuta o menţiune în acest sens de cãtre expeditor. Dispoziţiile date de destinatar sunt similare cu cele pe care le poate da expeditorul.
ART. 79
Executarea dispoziţiilor ulterioare
79.1. Calea feratã nu poate refuza executarea dispoziţiilor ulterioare date de expeditor sau destinatar, nici întârzia executarea lor, în afarã de cazurile în care:
79.1.1. - executarea nu mai este posibila în momentul în care dispoziţiile sosesc la statia care trebuie sa le execute;
79.1.2. - executarea este de natura a perturba serviciul normal al exploatãrii;
79.1.3. - executarea este contrarã actelor normative în vigoare;
79.1.4. - valoarea mãrfii, când este vorba de o schimbare a statiei de destinaţie, nu acoperã, dupã aprecierea caii ferate, toate tarifele care vor greva marfa la sosirea la noua sa destinaţie, numai dacã aceste tarife nu se plãtesc sau plata lor nu se garanteazã imediat.
79.2. Cel care a dat dispoziţii este înştiinţat cat mai curând posibil despre piedicile care se opun executãrii lor. Când calea feratã nu este în mãsura sa prevadã aceste modificãri, cel care a dat dispoziţiile suporta toate consecinţele care rezulta din începerea executãrii lor.
79.3. Tarifele şi cheltuielile care se ivesc din executarea unei dispoziţii, cu excepţia celor care rezulta din vina caii ferate trebuie sa fie plãtite de expeditor sau de destinatar, în conformitate cu menţiunea de francare.
79.4. Calea feratã este rãspunzãtoare, în cazul când este vinovata, de consecinţele neexecutãrii sau executãrii inexacte a unei dispoziţii. Cu toate acestea, eventuala despãgubire nu trebuie sa fie niciodatã mai mare decât cea prevãzutã în caz de pierdere a mãrfii.
79.5. Tarifele de transport se calculeazã pe distanţele parcurse efectiv, ca urmare a executãrii dispozitiei ulterioare. Tarifele aplicabile sunt cele în vigoare pe fiecare din aceste parcursuri, în ziua plãţii.
Dispoziţiile de mai sus sunt aplicabile, prin analogie, tarifelor accesorii şi altor cheltuieli, precum şi cursurilor de convertire.
ART. 80
Împiedicarea la transport
80.1. Constituie împiedicare la transport faptul ca începerea sau continuarea transportului este împiedicatã sau nu mai este posibila pe itinerarul prevãzut. Pot constitui impiedicari la transport calamitatile naturale (inundatii, inzapeziri şi alte fenomene naturale care pot opri continuarea transportului), perturbari în serviciu (deraieri, accidente şi alte evenimente asemãnãtoare din cauza cãrora transportul se opreşte în parcurs), sechestrarea mãrfii, lipsa documentelor insotitoare pentru îndeplinirea formalitãţilor vamale sau administrative, grevele şi alte cazuri similare.
80.2. În caz de împiedicare la transport, calea feratã hotãrãşte dacã este preferabil sa transporte din oficiu marfa, modificând itinerarul sau dacã este indicat, în interesul expeditorului sa-i ceara instrucţiuni, comunicându-i informaţiile utile de care dispune.
80.3. În afarã de cazul când calea feratã este în culpa, ea poate sa perceapã tariful de transport aplicabil pe itinerarul parcurs efectiv şi poate dispune de termenele contractului de transport corespunzãtoare acestui itinerar.
80.4. Dacã continuarea transportului nu este posibila, calea feratã cere instrucţiuni de la expeditor.
80.5. Dacã instrucţiunile expeditorului modifica destinaţia sau statia de destinaţie sau sunt date statiei unde se gãseşte marfa, expeditorul trebuie sa le înscrie pe duplicatul scrisorii de trasura şi sa prezinte acest duplicat caii ferate.
80.6. Când calea feratã da curs instrucţiunilor expeditorului fãrã a pretinde prezentarea duplicatului scrisorii de trasura, este rãspunzãtoare pentru paguba care rezulta din aceasta cauza. Eventuala despãgubire nu trebuie sa depãşeascã niciodatã pe cea prevãzutã pentru pierderea mãrfii.
80.7. Dacã expeditorul, înştiinţat de împiedicare la transport, nu da în termen de 72 de ore instrucţiuni executabile, calea feratã procedeazã potrivit normelor privind împiedicarea la eliberare. Suma obţinutã din vânzarea mãrfii, dupã scãderea tarifelor care greveazã marfa, trebuie sa fie ţinuta la dispoziţia expeditorului; dacã suma obţinutã este mai mica decât aceste tarife, expeditorul trebuie sa plãteascã diferenţa.
80.8. Când împiedicarea la transport înceteazã înaintea sosirii instrucţiunilor expeditorului, marfa este indrumata la destinaţia sa, fãrã a aştepta instrucţiunile, expeditorul fiind înştiinţat despre aceasta în cel mai scurt timp posibil.
80.9. Când împiedicarea la transport intervine dupã ce destinatarul a modificat contractul de transport, calea feratã trebuie sa înştiinţeze despre aceasta destinatarul. Dispoziţiile de la articolele anterioare se aplica în mod corespunzãtor.
80.10. În afarã de cazul când calea feratã este vinovata, ea poate, în caz de împiedicare la transport, sa perceapã tariful orar de utilizare a mijlocului de transport.
ART. 81
Împiedicarea la eliberare
81.1. Se considera împiedicare la eliberare dacã destinatarul refuza primirea expeditiei sau nu poate fi gãsit sau nu ridica scrisoarea de trasura în termenul prevãzut de normele în vigoare de la statia de destinaţie sau expediţia nu poate fi eliberata din alte cauze (sechestre, hotãrâri judecãtoreşti, marfa grevata de un ramburs neadmis în traficul respectiv şi alte situaţii similare).
81.2. În caz de împiedicare la eliberarea mãrfii, calea feratã trebuie sa înştiinţeze pe expeditor fãrã întârziere, pentru a-i cere instrucţiuni.
81.3. Când împiedicarea la eliberare înceteazã înainte de sosirea instrucţiunilor expeditorului la statia de destinaţie, marfa se elibereazã destinatarului. Expeditorul trebuie sa fie înştiinţat despre aceasta fãrã întârziere.
81.4. În cazul când destinatarul refuza marfa, expeditorul are dreptul sa dea instrucţiuni, chiar dacã nu poate prezenta duplicatul scrisorii de trasura.
81.5. Expeditorul poate, de asemenea, sa ceara printr-o menţiune în scrisoarea de trasura, ca marfa sa-i fie înapoiatã din oficiu, dacã se iveşte o împiedicare la eliberare. În afarã de acest caz, este necesar consimţãmântul sau scris.
81.6. Dacã marfa a fost valorificatã prin vânzare, atunci suma obţinutã dupã scãderea tarifelor de transport care greveazã marfa, trebuie sa fie ţinuta la dispoziţia expeditorului. Dacã suma este mai mica decât aceste tarife expeditorul trebuie sa plãteascã diferenţa.
81.7. Dacã împiedicarea la eliberare se iveşte dupã ce destinatarul a modificat contractul de transport, calea feratã trebuie sa înştiinţeze despre împiedicare acest destinatar.
81.8. În nici un caz marfa nu se va înapoia expeditorului fãrã consimţãmântul sau scris.

CAP. 4
Rãspunderea caii ferate

ART. 82
Responsabilitãţi
82.1. Calea feratã care a primit la transport marfa cu scrisoarea de trasura, este rãspunzãtoare de executarea transportului şi de integritatea mãrfii pe întreg parcursul pana la eliberare.
82.2. Când calea feratã a cantarit mãrfurile, ea rãspunde de cantitatea constatatã pe cantarul sau.
82.3. În cazul în care s-a încasat tariful de cantarire de cãtre calea feratã, aceasta rãspunde de cantitatea înscrisã de ea în scrisoarea de trasura, indiferent de faptul ca a efectuat sau nu cantarirea. În situaţia în care nu a înscris masa constatatã, calea feratã rãspunde de masa înscrisã de expeditor.
82.4. Calea feratã va putea face dovada ca, în realitate, a primit mai puţin de la expeditor sau ca marfa sosita la destinaţie corespunde cu masa neta sau cu specificaţiile din actele de livrare sau din scrisoarea de trasura.
82.5. Pentru restul expeditiilor în vagoane complete, precum şi cele în containere, boxpalete şi alte unitãţi de incarcatura sigilate, calea feratã nu rãspunde pentru lipsurile cantitative, pana la proba contrarã, dacã mijlocul de transport închis a ajuns la destinaţie fãrã urme de violare, sustragere, scurgere, avariere şi cu sigiliile intacte, iar mãrfurile încãrcate în mijlocul de transport deschis, cu semnele sau marcajele intacte.
ART. 83
Întinderea rãspunderii
83.1. Calea feratã este rãspunzãtoare pentru paguba care rezulta din pierderea totalã sau parţialã şi din avarierea mãrfii survenitã din momentul primirii la transport şi pana la eliberare, precum şi pentru paguba care rezulta din depãşirea termenului contractului de transport.
83.2. Sarcina probei ca avarierea mãrfii s-a produs în timpul transportului şi din vina cãrãuşului revine celui care reclama.
83.3. În cazul în care, însã, coletul sau mijlocul de transport a fost violat pe parcurs sau poarta urme de violare sau semnele de pe mãrfurile transportate într-un mijloc de transport deschis poarta de asemenea urme de violare, se presupune - pana la proba contrarã - ca mãrfurile au fost avariate din vina caii ferate.
83.4. Calea feratã este scutitã de rãspunderea prevãzutã la art. 83.1 dacã:
83.4.1. - pierderea, avarierea sau depãşirea termenului contractului de transport a avut drept cauza o culpa a celui îndreptãţit, o dispoziţie a acestuia care nu a rezultat dintr-o vina a caii ferate, un viciu propriu al mãrfii (deteriorare anterioarã, pierdere de masa sau de calitate şi altele similare) sau împrejurãri pe care calea feratã nu le putea evita şi ale cãror urmãri nu le putea inlatura;
83.4.2. - se constata diferenţa dintre cantarul folosit la primirea produselor spre transport şi cel folosit la eliberarea acestora cãtre destinatar, atunci când lipsa nu este realã sau se datoreazã expeditorului.
83.5. Calea feratã este scutitã de rãspunderea prevãzutã la art. 89.1 şi în cazul când pierderea, avarierea sau depãşirea termenului contractului de transport este provocatã de riscuri speciale inerente care se datoreazã:
83.5.1. - cauzelor naturale inerente transportului în vehicule deschise, fie şi acoperite cu prelate, potrivit dispoziţiilor aplicabile sau înţelegerilor încheiate între expeditor şi calea feratã şi menţionate în scrisoarea de trasura;
83.5.2. - lipsei sau defectuozitãţii ambalajului pentru mãrfurile care prin natura lor sunt expuse la pierderi din masa sau avarii, dacã nu sunt ambalate sau rau ambalate;
83.5.3. - operaţiilor de încãrcare efectuate de expeditor sau de descãrcare executate de destinatar;
83.5.4. - încãrcãrii defectuoase, în cazul când aceasta încãrcare a fost efectuatã de expeditor;
83.5.5. - îndeplinirii de cãtre expeditor, destinatar, comisionar vamal sau alt mandatar a formalitãţilor cerute de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative;
83.5.6. - naturii anumitor mãrfuri expuse, din cauze inerente însãşi acestei naturi, la pierderea totalã sau parţialã şi la avariere, îndeosebi prin spargere, ruginire, deteriorare interioarã şi spontana, uscare, imprastiere, scãderea naturala a masei etc.;
83.5.7. - denumirii neregulate, inexacte sau incomplete de obiecte excluse de la transport sau admise în anumite condiţii sau nerespectarea de cãtre expeditor a mãsurilor de prevedere prescrise pentru obiectele admise în anumite condiţii;
83.5.8. - transportului care, potrivit dispoziţiilor aplicabile sau înţelegerilor încheiate între expeditor şi calea feratã şi menţionate în scrisoarea de trasura, trebuie sa fie efectuate cu insotitor, dacã pierderea sau avarierea rezulta dintr-un risc pe care insotirea avea drept scop sa-l evite;
83.5.9. - transportului de animale vii sau pãsãri vii.
83.6. Calea feratã are aceeaşi rãspundere ca pentru vehicule deschise fãrã prelata şi atunci când se transporta în astfel de vehicule mãrfuri care, conform dispoziţiilor aplicabile, nu se transporta în vehicule deschise.
83.7. Dovada ca pierderea, scãderea în masa, avarierea se datoreazã cauzelor prevãzute la art. 83.4 cade în sarcina caii ferate.
83.8. Când calea feratã, ţinând seama de împrejurãrile de fapt, stabileşte ca pierderea sau avarierea ar putea rezulta din unul sau mai multe din riscurile speciale prevãzute la art. 83.5, exista prezumţia ca paguba rezulta din aceste riscuri. Cel îndreptãţit pãstreazã totuşi dreptul de a face dovada ca paguba, în întregime sau în parte, nu a avut drept cauza unul dintre aceste riscuri.
Aceasta prezumţie nu este aplicabilã dacã exista o lipsa cantitativã mare sau o pierdere de colet.
83.9. La mãrfurile care, datoritã naturii lor, suferã în mod obişnuit o pierdere din greutate în timpul transportului, calea feratã nu rãspunde, oricare ar fi parcursul efectuat, decât de acea parte din lipsa care depãşeşte toleranţele prevãzute mai jos:
83.9.1. - 2% din masa pentru mãrfurile lichide sau predate la transport în stare umeda;
83.9.2. - 1% din greutate pentru mãrfurile uscate.
83.10. Limitarea rãspunderii prevãzutã la art. 83.9 nu poate fi invocatã dacã se face dovada, dupã împrejurãrile de fapt, ca pierderea nu rezulta din cauzele care justifica toleranta.
83.11. În cazul când se transporta mai multe colete cu o singura scrisoare de trasura, pierderea din masa în timpul transportului se calculeazã pentru fiecare colet, dacã greutatea acestuia la predare s-a indicat separat în scrisoarea de trasura sau poate fi constatatã în alt mod.
83.12. În caz de pierdere totalã a mãrfii, la calcularea despãgubirii nu se face nici o scãdere pentru pierderea din masa în timpul transportului.
ART. 84
Prezumţia în caz de repredare şi prezumţia de pierdere a mãrfii
84.1. Când un transport predat în conformitate cu Regulamentul a fãcut obiectul unei repredari supuse aceloraşi reguli şi când o pierdere parţialã sau o avariere este constatatã dupã aceasta repredare, exista prezumţia ca ea s-a produs în cursul executãrii ultimului contract de transport, dacã transportul a rãmas în paza caii ferate şi a fost repredat în aceeaşi stare în care a sosit la statia de repredare.
Aceasta prezumţie este de asemenea aplicabilã când contractul de transport anterior repredarii nu era supus Regulamentului, dacã acesta ar fi fost aplicabil, în cazul când transportul s-ar fi efectuat direct între prima statie de expediţie şi ultima statie de destinaţie.
Aceasta prezumţie este aplicabilã şi atunci când contractul de transport anterior reexpedierii era supus unei alte convenţii şi dacã aceasta convenţie conţine aceeaşi prezumţie în favoarea transportului mãrfurilor.
84.2. Cel îndreptãţit poate, fãrã a avea de fãcut alte dovezi, sa considere marfa ca pierdutã când ea nu a fost eliberata destinatarului sau ţinuta la dispoziţia sa, în cele 30 de zile care urmeazã dupã împlinirea termenelor contractului de transport.
84.3. Cel îndreptãţit, primind plata despãgubirii pentru marfa pierdutã, poate cere în scris sa fie înştiinţat fãrã întârziere, în cazul când marfa este gasita în curs de un an de la plata despãgubirii. Despre aceasta cerere calea feratã elibereazã o dovada scrisã.
84.4. În termen de 30 de zile de la primirea înştiinţãrii, cel îndreptãţit poate pretinde sa-i fie eliberata la una din staţiile din parcurs marfa pierdutã. În acest caz, el trebuie sa plãteascã tarifele aferente transportului de la statia de expediţie şi pana la aceea unde are loc eliberarea şi sa restituie despãgubirea primitã, din care se vor scãdea tarifele care au fost cuprinse în aceasta despãgubire. Cu toate acestea, el pãstreazã drepturile sale la despãgubire, pentru depãşirea termenelor contractului de transport prevãzute la articolul 85.
84.5. În lipsa, fie a cererii prevãzute la art. 84.3., fie a instrucţiunilor date în termenul prevãzut la art. 84.4. sau dacã marfa este regasita dupã mai mult de un an de la data despãgubirii, calea feratã va dispune de marfa, fie prin utilizarea în interesul propriu, fie prin valorificare prin licitaţie.
ART. 85
Despãgubiri
85.1. Calea feratã este obligatã sa plãteascã despãgubiri pentru pierderea totalã sau parţialã, avarierea mãrfii sau depãşirea termenului contractului de transport. Când se încaseazã tarife necuvenite, calea feratã este obligatã sa le restituie. Calea feratã îşi asuma aceste obligaţii în condiţiile prevãzute în capitolul 5 din Regulament.
85.2. În caz de pierdere totalã sau parţialã a mãrfii, calea feratã trebuie sa plãteascã, excluzând alte daune interese, o despãgubire calculatã dupã factura, dupã preţul curent al mãrfii şi, în lipsa şi a uneia şi a alteia, dupã preţul mãrfurilor de aceeaşi natura şi calitate, la locul şi data la care marfa a fost primitã la transport. Despãgubirea nu poate depãşi valoarea pe kilogram brut de marfa lipsa stabilitã prin tarif. În afarã de aceasta, calea feratã trebuie sa restituie tariful de transport, taxele vamale şi celelalte sume plãtite de client cu ocazia transportului mãrfii pierdute.
85.3. De asemenea, calea feratã trebuie sa plãteascã o despãgubire echivalenta cu avarierea mãrfii, fãrã alte daune-interese. Suma se calculeazã aplicând la valoarea mãrfii, stabilitã, potrivit art. 85.2. procentul de avariere constatat.
Despãgubirea nu poate depãşi:
85.3.1. - dacã marfa este avariata, suma la care s-ar fi ajuns în caz de pierdere totalã;
85.3.2. - dacã numai o parte din marfa este avariata, suma la care s-ar fi ajuns în caz de pierdere a partii avariate.
Calea feratã trebuie sa restituie, în plus, în proporţia determinata de procentul de avariere, tarifele prevãzute la art. 85.2.
85.4. În caz de depasire a termenului contractului de transport, calea feratã este obligatã sa plãteascã 2% din tariful de transport pentru fiecare zi de întârziere, fãrã ca suma totalã sa poatã depãşi jumãtate din tariful de transport.
Dacã se face dovada ca a rezultat un prejudiciu din cauza întârzierii, se va plati pentru acesta o despãgubire ce nu poate depãşi tariful de transport.
Despãgubirile pentru depãşirea termenului contractului de transport nu se pot cumula cu cele care trebuie plãtite în caz de pierdere totalã sau parţialã a mãrfurilor.
În caz de pierdere parţialã, ele se vor plati, dacã este cazul, numai pentru marfa nepierduta.
Despãgubirile pentru depãşirea termenului contractului de transport, în caz de avariere, se cumuleazã, dacã este cazul, cu despãgubirea prevãzutã la art. 85.3.
Numai depãşirea termenului de transport total da dreptul la despãgubire.
Calea feratã poate sa prevadã, în normele uniforme sau convenţii speciale, alte modalitãţi de despãgubire pentru depãşirea termenului contractului de transport.
85.5. Calea feratã este supusã decãderii din dreptul de a invoca limitele de responsabilitate prevãzute la art. 75, 85 şi 87, dacã s-a dovedit ca prejudiciul a rezultat dintr-un fapt comis de calea feratã, cu intenţia de a provoca un astfel de prejudiciu.
85.6. În caz de declarare a interesului la eliberare, în afarã de despãgubirile prevãzute în acest articol, se poate cere o despãgubire pentru paguba suplimentarã doveditã pana la concurenta sumei declarate.
85.7. Cel în drept poate cere dobânzi la despãgubire, calculate la nivelul stabilit prin tarif, începând cu ziua înregistrãrii reclamaţiei administrative prevãzutã la art. 87.
Dacã cel îndreptãţit nu prezintã caii ferate, într-un termen convenabil care îi este fixat, documentele justificative necesare pentru lichidarea definitiva a reclamaţiei, dobânzile nu curg între expirarea termenului fixat şi prezentarea efectivã a documentelor.
ART. 86
Rãspunderea în traficul cale feratã-naval
86.1. În cazul transporturilor cale feratã-naval cãrora li se aplica Regulamentul, ca urmare a prevederilor art. 1.3., la cauzele de exonerare enunţate la art. 86.3 se adauga şi cele prevãzute la art. 83.
86.2. Transportatorul nu poate sa se prevaleze de dispoziţia de mai sus, decât dacã face proba ca pierderea, avarierea sau depãşirea termenului contractului de transport a survenit pe parcursul naval din momentul încãrcãrii mãrfii la bordul navei şi pana la descãrcarea ei de pe nava.
86.3. Cauzele de exonerare a rãspunderii sunt urmãtoarele:
86.3.1. - acţiunile, neglijenţa sau omisiunea cãpitanului, pilotului sau a prepuşilor transportatorului, în navigaţia sau administraţia vasului;
86.3.2. - imposibilitatea navei de a naviga, cu condiţia pentru transportator sa facã dovada ca aceasta stare nu este imputabilã unei lipse de grija normalã din partea sa, de a pune nava în stare de navigare sau de a-i asigura o armare, o echipare şi o aprovizionare corespunzãtoare sau de a amenaja şi pune în buna stare toate pãrţile vasului unde este încãrcatã marfa, în asa fel ca ele sa fie apte pentru primirea, transportul şi pãstrarea mãrfii;
86.3.3. - incendiul, cu condiţia pentru transportator sa facã dovada ca el nu a fost cauzat prin fapta sau vina sa, prin acelea ale cãpitanului, echipajului, pilotului ori ale prepuşilor sãi;
86.3.4. - pericolele, primejdiile sau accidentele de mare ori alte ape navigabile;
86.3.5. - salvarea sau încercarea de salvare de vieţi ori de bunuri pe mare;
86.3.6. - încãrcarea mãrfii pe puntea navei cu consimţãmântul în scris al expeditorului în scrisoarea de trasura şi cu condiţia ca ea sa nu se afle încãrcatã în vagon.
86.4. Cauzele de exonerare de mai sus nu suprima şi nici nu micşoreazã cu nimic obligaţiile generale ale transportatorului şi îndeosebi obligaţia sa de a manifesta o grija normalã pentru a pune nava în stare de navigaţie sau pentru a-i asigura o armare, o echipare şi o aprovizionare corespunzãtoare ori pentru a amenaja şi pune în buna stare toate pãrţile vasului unde este încãrcatã marfa, în asa fel ca ele sa fie apte pentru primirea, transportul şi pãstrarea mãrfii.
86.5. Când cãrãuşul invoca unele din cauzele de exonerare de mai sus el rãmâne totuşi rãspunzãtor, dacã cel îndreptãţit face dovada ca pierderea, avarierea mãrfii sau depãşirea termenului contractului de transport se datoreazã altor culpe ale transportatorului, cãpitanului, echipajului, pilotului sau ale prepuşilor sãi, decât cele prevãzute în Regulament.
86.6. Când un acelaşi parcurs naval este deservit de mai mulţi transportatori, regimul de rãspundere aplicabil pe acest parcurs trebuie sa fie acelaşi pentru toţi transportatorii.
În cazul în care transportatorii au fost înscrişi pe lista transportatorilor navali, adoptarea regimului prevãzut la alineatul de mai sus trebuie sa facã, în prealabil, obiectul unei înţelegeri.

TITLUL IV
Reclamaţii administrative
Acţiuni. Prescripţii

ART. 87
Reclamaţii administrative
87.1. În toate cazurile în care se aplica Regulamentul, orice acţiune privind rãspunderea, cu orice titlu ar fi, nu poate fi exercitatã impotriva caii ferate decât în condiţiile şi limitele acestor reglementãri.
87.2. Aceleaşi reglementãri se aplica şi pentru orice acţiune exercitatã impotriva agenţilor şi altor persoane pentru care calea feratã rãspunde potrivit art. 3.
87.3. Reclamaţiile administrative, rezultate din contractul de transport sunt obligatorii şi trebuie adresate în scris caii ferate în termen de 3 luni de la datele prevãzute la art. 92.4, 92.5 şi 93.3, în afarã cazurilor prevãzute la art. 92.1, 92.3 şi 93.2.
87.4. Dreptul de a reclama aparţine persoanei care are dreptul de a acţiona calea feratã, conform art. 88.
87.5. În cazul restituirilor sau despãgubirilor privind expeditiile de cãlãtori sau bagaje, cel îndreptãţit anexeazã la reclamaţie legitimatiile de cãlãtorie sau recipisele de bagaje şi alte documente în legatura cu prejudiciul, fie în original, fie în copii, acestea din urma legalizate. În caz de aprobare a reclamaţiei, documentele se vor preda în original caii ferate, la lichidarea drepturilor, înainte de efectuarea plãţilor.
87.6. În cazul expeditiilor de marfa, pentru despãgubiri privind pierderea sau avarierea, când reclamaţia este facuta de expeditor, el trebuie sa prezinte duplicatul scrisorii de trasura. Când este facuta de destinatar, el trebuie sa prezinte unicatul scrisorii de trasura.
87.7. Reclamantul este obligat sa depunã, odatã cu reclamaţia, exemplarul corespunzãtor din scrisoarea de trasura şi celelalte acte doveditoare pe care le considera necesare pentru a justifica temeinicia reclamaţiei, inclusiv cele de constatare a pagubei, în original sau în copii legalizate.
Proba valorii, de regula, se face cu factura de cumpãrare.
87.8. În momentul soluţionãrii reclamaţiei, calea feratã va cere sa i se prezinte în original unicatul scrisorii de trasura sau, dupã caz, duplicatul, pentru a mentiona pe ele modul cum s-a lichidat reclamaţia.
87.9. Reclamaţiile trebuie sa fie motivate.
87.10. În cazul restituirilor privind expeditiile de marfa, cel îndreptãţit trebuie sa anexeze la cererea sa de restituire scrisoarea de trasura, alte documente susceptibile de a justifica temeinicia ei şi, în special, justificarea şi devizul cheltuielilor.
Cel îndreptãţit trebuie sa anexeze la cererea sa de despãgubire pentru pierdere sau avariere toate documentele susceptibile de a justifica temeinicia ei şi de a proba valoarea mãrfii, în special cu factura de cumpãrare.
87.11. Reclamaţiile prezentate privind expeditiile de marfa, de alte persoane decât cel îndreptãţit conform art. 88, nu sunt luate în considerare decât dacã ele sunt însoţite de o declaraţie, pe o fila separatã, prin care cel îndreptãţit consimte ca suma de plata sa fie vãrsatã reclamantului. Aceasta declaraţie, a carei semnatura trebuie sa fie legalizatã dacã se cere de calea feratã, trebuie sa fie întocmitã în conformitate cu dispoziţiile legale.
ART. 88
Persoanele care pot exercita dreptul de acţiune impotriva caii ferate
88.1. Acţiunea juridicã contra caii ferate, care se naşte din contractul de transport, aparţine persoanei care poseda legitimatia de cãlãtorie sau recipisa de bagaje, sau scrisoarea de trasura, dupã caz, sau care, în lipsa acestora dovedeşte dreptul sau în alt mod.
88.2. În caz de ranire, acţiunea aparţine persoanei ranite iar în caz de moarte prin accident, moştenitorilor ei legali.
88.3. Acţiunea de restituire a unei sume plãtite în virtutea contractului de transport, nu aparţine decât aceluia care a efectuat aceasta plata.
88.4. Acţiunea relativã la rambursele prevãzute de Regulament, aparţine numai expeditorului.
88.5. Celelalte acţiuni contra caii ferate care deriva din contractul de transport aparţin:
88.5.1. - expeditorului, atâta timp cat el are dreptul sa modifice contractul de transport;
88.5.2. - destinatarului, din momentul în care, fie ca a primit scrisoarea de trasura, fie ca şi-a valorificat drepturile care îi aparţin.
88.6. Pentru a exercita aceste acţiuni, expeditorul trebuie sa prezinte duplicatul scrisorii de trasura. În lipsa duplicatului, el nu poate acţiona calea feratã decât dacã destinatarul l-a autorizat pentru aceasta sau dacã face dovada ca destinatarul a refuzat marfa.
88.7. Pentru a exercita acţiunile sale, destinatarul trebuie sa prezinte scrisoarea de trasura, dacã aceasta i-a fost predatã.
ART. 89
Calea feratã care poate fi actionata
89.1. Acţiunea judecãtoreascã pentru restituirea unei sume plãtite în temeiul contractului de transport poate fi exercitatã impotriva caii ferate care a încasat aceasta suma sau impotriva aceleia în folosul cãreia ea a fost încasatã.
89.2. Acţiunea judecãtoreascã referitoare la ramburs nu poate fi exercitatã decât impotriva caii ferate de predare.
89.3. Celelalte acţiuni judecãtoreşti care izvorãsc din contractul de transport pot fi exercitate impotriva caii ferate de predare, impotriva caii ferate de destinaţie sau impotriva aceleia pe parcursul cãreia s-a produs faptul care a dat naştere acţiunii.
Calea feratã de destinaţie poate fi actionata în judecata, chiar dacã nu a primit nici marfa, nici scrisoarea de trasura.
89.4. Dacã reclamantul are de ales între mai multe cai ferate, dreptul sau de opţiune se stinge de îndatã ce acţiunea a fost intentatã impotriva uneia din aceste cai ferate.
89.5. Acţiunea judecãtoreascã poate fi exercitatã impotriva unei alte cai ferate în cazurile menţionate la art. 89.1, 89.2, 89.3, când ea este formulatã în instanta, pe cale de cerere reconvenţionalã sau de excepţie, în legatura cu acelaşi contract de transport.
ART. 90
Stingerea acţiunii izvorâte din rãspunderea caii ferate în caz de moarte şi de ranire a cãlãtorilor
90.1. Orice acţiune a celui îndreptãţit, intemeiata pe rãspunderea caii ferate, în caz de moarte şi de ranire a cãlãtorilor, este stinsã dacã el nu semnaleaza, în scris, accidentul survenit cãlãtorului, în termen de 6 luni de la cunoaşterea pagubei.
90.2. Totuşi, acţiunea nu se stinge dacã:
90.2.1. - accidentul nu a fost semnalat sau a fost semnalat cu întârziere, ca urmare a unor împrejurãri care nu sunt imputabile celui îndreptãţit;
90.2.2. - cel îndreptãţit dovedeşte ca accidentul a avut drept cauza o culpa a caii ferate.
ART. 91
Stingerea dreptului la acţiune impotriva caii ferate
91.1. Acceptarea bagajelor sau a mãrfii de cãtre cel îndreptãţit stinge orice drept la acţiune izvorata din contractul de transport impotriva caii ferate, în caz de pierdere parţialã, de avariere a mãrfii sau de depasire a termenului contractului de transport, respectiv eliberarea cu întârziere.
91.2. Dreptul la acţiune nu se stinge:
91.2.1. - în caz de pierderi parţiale sau de avariere a mãrfii, dacã:
91.2.1.1. - pierderea sau avarierea mãrfii a fost constatatã înainte ca cel îndreptãţit sa fi primit marfa, în conformitate cu articolul 82;
91.2.1.2. - constatarea care trebuia sa fie facuta în conformitate cu articolul 75, a fost omisa numai din vina caii ferate;
91.2.2. - în caz de reclamaţie pentru pagube neaparente a cãror existenta este constatatã dupã primirea bagajelor sau a mãrfii de cãtre cel îndreptãţit, dacã acesta:
91.2.2.1. - cere constatarea în conformitate cu articolul 75, de îndatã ce a descoperit paguba şi cel mai târziu în 3 zile de la primirea bagajelor sau 5 zile de la acceptarea mãrfii;
91.2.2.2. - dovedeşte, în plus, ca paguba s-a produs în timpul dintre primirea la transport şi eliberarea mãrfii;
91.2.3. - în caz de eliberare cu întârziere a bagajelor, dacã cel îndreptãţit, în termen de 21 de zile, îşi valorifica drepturile;
91.2.4. - în caz de depasire a termenului contractului de transport la expeditiile de marfa, dacã cel îndreptãţit, în termen de 60 de zile şi-a valorificat drepturile la una din cãile ferate indicate la articolul 89.3.;
91.2.5. - dacã cel îndreptãţit dovedeşte ca paguba are drept cauza un dol sau o culpa grava imputabilã caii ferate.
91.3. Rãspunderea pentru pierderea totalã a bagajelor se stinge dacã, în timp de 14 zile dupã sosirea trenului cu care trebuia sa soseascã bagajele, acestea nu au fost cerute în statia de destinaţie, în afarã de cazul când coletul este regasit şi poarta indicaţiile necesare pentru avizare.
91.4. Dacã o parte din bagajele menţionate în recipisa de bagaje lipsesc chiar la eliberare, cãlãtorul poate cere înainte de a lua în primire pe celelalte, ca pe recipisa calea feratã sa-i ateste acest lucru.
91.5. Dacã marfa a fost repredata în conformitate cu art. 84.1., acţiunile în caz de pierdere parţialã sau de avariere izvorâte din unul din contractele de transport anterioare se sting ca şi când ar fi vorba de un singur contract.
ART. 92
Prescripţia acţiunii privind expeditiile de cãlãtori şi bagaje
92.1. Acţiunile pentru daune-interese, întemeiate pe rãspunderea caii ferate în caz de moarte şi de ranire a cãlãtorilor, se prescriu:
92.1.1. - pentru cãlãtori, în 3 ani socotiţi din ziua urmãtoare celei în care s-a produs accidentul;
92.1.2. - pentru ceilalţi îndreptãţiţi, în 3 ani socotiţi din ziua urmãtoare celei în care s-a produs decesul cãlãtorului.
92.2. Celelalte acţiuni care izvorãsc din contractul de transport sunt prescrise dupã trecerea unui an.
92.3. Cu toate acestea, prescripţia este de 2 ani, dacã acţiunea este intemeiata pe o paguba rezultatã dintr-un act sau dintr- acţiune sau dintr-o omisiune comisã fie cu intenţia de a provoca o astfel de paguba, fie având cunostinta ca ar putea rezulta o astfel de paguba şi acceptând producerea ei.
92.4. Prescripţia prevãzutã la art. 92.2. curge pentru acţiunea:
92.4.1. - în daune, pentru pierderea totalã din a 14-a zi care urmeazã dupã expirarea termenului prevãzut la art. 28.3.;
92.4.2. - în daune, pentru pierderea parţialã, avarierea sau eliberarea cu întârziere din ziua în care a avut loc eliberarea;
92.4.3. - privind plata sau restituirea tarifului de transport, a tarifelor accesorii sau a tarifelor suplimentare ori privind rectificarea în caz de aplicare incorectã a unui tarif sau de greseala de calcul sau de încasare, din ziua plãţii sau, dacã nu s-a fãcut plata, din ziua în care plata ar trebui sa fie facuta;
92.4.4. - privind plata unui supliment de tarif reclamat de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative, din ziua cererilor acestor autoritãţi.
92.5. În toate celelalte cazuri privind transportul cãlãtorilor, din ziua expirãrii valabilitãţii legitimatiei de cãlãtorie.
92.5.1. Ziua indicatã ca punct de începere a prescripţiei nu este niciodatã cuprinsã în termen.
92.6. În caz de reclamaţie adresatã caii ferate în conformitate cu art. 87, însoţitã de documentele justificative necesare, prescripţia se suspenda pana la rezolvarea reclamaţiei, însã cel mai târziu pana la expirarea unui termen de 3 luni socotit de la înregistrarea reclamaţiei.
92.6.1. În ziua în care calea feratã respinge în scris reclamaţia restituie documentele. În caz de acceptare parţialã a reclamaţiei, prescripţia reîncepe sa curgã pentru partea de reclamaţie care rãmâne în litigiu.
92.6.2. Dovada primirii reclamaţiei sau a rãspunsului, precum şi a restituirii documentelor, revine în sarcina partii care invoca acest fapt.
92.6.3. Dupã încetarea suspendãrii, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
92.6.4. Prescripţia nu se va împlini totuşi înainte de expirarea unui termen de 6 luni, socotit de la încetarea cauzei de suspendare.
92.7. Reclamaţiile ulterioare având acelaşi obiect nu suspenda prescripţia.
92.8. Acţiunea prescrisã nu poate fi exercitatã, nici chiar pe cale de cerere reconvenţionalã sau de excepţie.
92.9. Pentru calculul termenelor, ziua acceptãrii mãrfii de cel îndreptãţit nu se socoteşte.
92.10. Dacã un termen trebuie sa ia sfârşit într-o sambata ori duminica sau o zi de sãrbãtoare legalã, expirarea lui se prelungeşte pana la prima zi lucrãtoare care urmeazã.
ART. 93
Prescripţia acţiunii privind expeditiile de mãrfuri
93.1. Acţiunea izvorata din contractul de transport se prescrie prin trecerea unui an.
93.2. Cu toate acestea, prescripţia este de 2 ani în ceea ce priveşte acţiunea:
93.2.1. - pentru plata unui ramburs încasat de calea feratã de la destinatar;
93.2.2. - pentru plata unui rest din preţul unei vânzãri efectuate de calea feratã;
93.2.3. - intemeiata pe o paguba rezultatã dintr-o acţiune sau dintr-o omisiune comisã, fie cu intenţia de a provoca o paguba, fie având reprezentarea ca ar putea rezulta o astfel de paguba şi acceptând producerea ei;
93.2.4. - intemeiata pe unul din contractele de transport anterioare repredarii, în cazul prevãzut la art. 84.1.
93.3. Prescripţia curge pentru acţiunea:
93.3.1. - în daune pentru pierderea totalã, din a 30-a zi care urmeazã dupã expirarea termenului de transport;
93.3.2. - în daune pentru pierderea parţialã, avariere a mãrfii sau depãşirea termenului contractului de transport, din ziua în care a avut loc eliberarea mãrfii;
93.3.3. - privind plata sau restituirea tarifelor de transport şi accesorii, altor tarife sau a tarifelor suplimentare ori privind rectificarea în caz de aplicare incorectã a unui tarif sau în caz de greseala de clacul sau de încasare:
93.3.3.1. - dacã s-a fãcut plata, din ziua plãţii;
93.3.3.2. - dacã nu s-a fãcut plata, din ziua primirii mãrfii la transport, dacã plata incumba expeditorului, sau din ziua în care destinatarul a retras scrisoarea de trasura, dacã plata incumba acestuia;
93.3.3.3. - dacã este vorba de sume plãtite în condiţiile prevederilor art. 62.3, din ziua în care calea feratã remite contul cheltuielilor; în lipsa acestei remiteri, termenul pentru creanţele caii ferate curge începând din a 30-a zi dupã expirarea termenului de executare a contractului de transport;
93.3.4. - caii ferate privind restituirea unei sume plãtite de destinatar în locul expeditorului sau invers, şi pe care calea feratã trebuie s-o restituie celui îndreptãţit, din ziua în care a fost facuta cererea de restituire;
93.3.5. - referitoare la ramburse, prevãzute la art. 64, din a 30-a zi care urmeazã dupã expirarea termenului contractului de transport;
93.3.6. - privind plata preţului unei vânzãri, din ziua vânzãrii;
93.3.7. - privind plata unui supliment de tarife reclamat de organele vamale sau de alte autoritãţi administrative, din ziua cererii acestor autoritãţi;
93.3.8. - în toate celelalte cazuri, din ziua în care dreptul poate fi exercitat.
Ziua indicatã ca punct de începere a prescripţiei nu este niciodatã cuprinsã în termen.
93.4. În caz de reclamaţie adresatã caii ferate în conformitate cu art. 87, însoţitã de documentele justificative necesare, prescripţia se suspenda pana în ziua în care calea feratã respinge în scris reclamaţia şi restituie documentele (maximum 3 luni). În caz de acceptare parţialã a reclamaţiei, prescripţia reîncepe sa curgã pentru partea de reclamaţie care rãmâne în litigiu. Dovada primirii reclamaţiei sau a rãspunsului, precum şi aceea a restituirii documentelor sunt în sarcina pãrţilor care invoca acest fapt.
Reclamaţiile ulterioare având acelaşi obiect nu suspenda prescripţia.
93.5. Acţiunea prescrisã nu mai poate fi exercitatã, nici chiar pe cale de cerere reconvenţionalã sau de excepţie.
93.6. În mãsura în care prezentul Regulament nu dispune altfel, acesta se completeazã cu prevederile în vigoare referitoare la suspendarea şi întreruperea prescripţiei.

TITLUL V
Raporturile dintre cãile ferate

ART. 94
Lichidarea conturilor între cãile ferate
94.1. Orice cale feratã care a încasat, fie în statia de primire, la predare, fie la destinaţie, tarifele sau celelalte creanţe care rezulta din contractul de transport trebuie sa le plãteascã cãilor ferate partea care le revine.
Modalitãţile de plata se stabilesc prin înţelegeri încheiate între cãile ferate.
94.2. Calea feratã de predare este rãspunzãtoare de tariful de transport şi de celelalte tarife pe care nu le-a încasat atunci când expeditorul le-a luat în sarcina sa.
94.3. Când calea feratã de destinaţie elibereazã marfa fãrã a incasa tarifele sau alte creanţe care rezulta din contractul de transport, ea este rãspunzãtoare de aceste sume.
94.4. În cazul încetãrii plãţilor din partea uneia din cãile ferate, constatate legal la cererea uneia din cãile ferate creditoare, consecinţele se suporta de toate celelalte cai ferate care au participat la transport proporţional cu partea lor din tariful de transport.
94.5. Dreptul de acţiune în regres impotriva caii ferate a carei stare de încetare de plati a fost constata rãmâne rezervat.
ART. 95
Regres în caz de pierdere sau de avariere
95.1. Calea feratã care a plãtit o despãgubire pentru pierderea totalã sau parţialã a mãrfii ori pentru avarierea ei, în baza Regulamentului, are drept de acţiune în regres impotriva cãilor ferate care au participat la transport, în conformitate cu urmãtoarele dispoziţii:
95.1.1. - calea feratã care a cauzat paguba este singura rãspunzãtoare;
95.1.2. - când paguba a fost cauzatã din vina mai multor cai ferate, fiecare din ele rãspunde de paguba pe care a cauzat-o, iar dacã distincţia nu este posibila, despãgubirea este repartizata între ele în conformitate cu art. 95.1.3.;
95.1.3. - dacã nu se poate dovedi ca paguba a fost cauzatã din vina uneia sau mai multor cai ferate, despãgubirea este repartizata între toate cãile ferate care au participat la transport, cu excepţia acelora care dovedesc ca paguba nu s-a produs pe liniile lor, repartizarea se face proporţional cu distanţele kilometrice de aplicare a tarifelor.
95.2. În caz de insolvabilitate a uneia din aceste cai ferate, partea care îi revine şi nu este plãtitã de ea este repartizata între toate celelalte cai ferate care au participat la transport, proporţional cu distanţele kilometrice de aplicare a tarifelor.
ART. 96
Regres în caz de depasire a termenului contractului de transport
96.1. Art. 95 se aplica şi în caz de despãgubire plãtitã pentru depãşirea termenului contractului de transport.
Dacã aceasta a fost cauzatã de mai multe cai ferate, despãgubirea este repartizata între aceste cai ferate proporţional cu durata întârzierii pe liniile respective.
96.2. Termenele contractului de transport al expeditiilor de mãrfuri stabilite prin art. 72 se împart în felul urmãtor:
96.2.1. - când doua cai ferate au participat la transport:
96.2.1.1. - termenul de expediere se împarte în pãrţi egale;
96.2.1.2. - termenul de transport se împarte proporţional cu distanţele kilometrice de aplicare a tarifelor;
96.2.2. - când trei cai ferate sau mai multe au participat la transport:
96.2.2.1. - termenul de expediere se împarte în pãrţi egale între calea feratã de predare şi calea feratã de destinaţie;
96.2.2.2. - termenul de transport se împarte între toate cãile ferate:
96.2.2.2.1. - o treime în pãrţi egale;
96.2.2.2.2. - restul de doua treimi proporţional cu distanţele kilometrice de aplicare a tarifelor.
96.3. Termenele suplimentare ale expeditiilor de mãrfuri la care o cale feratã are dreptul, se atribuie acestei cai ferate.
96.4. Timpul scurs între predarea mãrfii cãtre calea feratã şi începerea termenului de expediere se atribuie exclusiv caii ferate de predare.
96.5. Împãrţirea de mai sus nu se ia în considerare decât în cazul când termenul total al contractului de transport nu a fost respectat.
ART. 97
Procedura acţiunii în regres
97.1. Valabilitatea plãţii efectuate de calea feratã care exercita una din acţiunile în regres prevãzute la art. 95 şi 96 nu poate fi contestatã de calea feratã impotriva cãreia se exercita acţiunea în regres, când despãgubirea a fost stabilitã de o autoritate judecãtoreascã şi când acestei ultime cai ferate i s-a dat posibilitatea sa intervinã în proces. Judecãtorul sesizat cu acţiunea principala stabileşte termenele acordate pentru înştiinţare şi pentru intervenţie.
97.2. Calea feratã care îşi exercita acţiunea în regres trebuie sa-şi formuleze cererea la una şi aceeaşi instanta impotriva tuturor cãilor ferate cu care nu a cãzut de acord, sub sancţiunea de a-şi pierde dreptul de regres impotriva acelora pe care nu le-a chemat în judecata.
97.3. Judecãtorul trebuie sa hotãrascã prin una şi aceeaşi hotãrâre asupra tuturor acţiunilor în regres cu care este sesizat.
97.4. Cãile ferate acţionate nu mai pot exercita nici o acţiune în regres ulterioara.
97.5. Acţiunile în regres nu pot fi introduse în instanta referitor la cererea de despãgubire exercitatã de cel îndreptãţit, potrivit contractului de transport.
ART. 98
Competenta în materie de acţiune în regres
98.1. Instanta de la sediul caii ferate impotriva cãreia se exercita acţiunea în regres este singura competenta pentru toate acţiunile în regres.
98.2. Când acţiunea trebuie sa fie intentatã impotriva mai multor cai ferate, calea feratã reclamanta are dreptul sa aleagã între instanţele competente în temeiul art. 98.1. pe aceea cãreia îi va prezenta cererea sa.
ART. 99
Înţelegeri referitoare la acţiunile în regres
Cãile ferate pot deroga prin înţelegeri de la dispozitile referitoare la acţiunile în regres reciproce din acest titlu, cu excepţia celei de la art. 97.5.
ART. 100
Derogãri temporare
100.1. Dacã situaţia economicã şi financiarã a unei cai ferate este de natura sa provoace dificultãţi grave în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor Titlului V, doua sau mai multe cai ferate pot deroga şi pot sa decidã, pentru traficul cu calea feratã aflatã în dificultate ca:
100.1.1. - transporturile care se expediazã din fiecare aceste cai ferate sa fie obligatoriu francate la predare pana la frontierele cãilor ferate aflate în dificultate, dar nu mai departe;
100.1.2. - transporturile cu destinaţie pentru fiecare din aceste cai ferate trebuie sa fie francate de expeditor pana la frontierele cãilor ferate în dificultate, dar nu mai departe;
100.1.3. - transporturile cu destinaţia sau cu expediţia în şi din calea feratã în dificultate nu trebuie sa fie grevate de nici un ramburs sau deburs decât dacã acestea sunt admise în limitele unor anumite sume;
100.1.4. - expeditorul nu poate modifica contractul de transport în ceea ce priveşte calea feratã de destinaţie, francarea şi rambursul.
100.2. Dispoziţiile art. 62, 64, 77 şi 78 în traficul cu calea feratã în dificultate pot fi restrictionate.
100.3. Mãsurile de la art. 100.1. şi 100.2. intra în vigoare cel mai devreme la expirarea unui termen de doua zile de la data publicãrii lor, conform art. 4.5.

TITLUL VI
Alte dispoziţii

ART. 101
Contravenţii
101.1 Contravenţiile la Regulamentul de transport pe cãile ferate din România sãvârşite de persoanele fizice şi juridice se stabilesc şi se sancţioneazã prin Hotãrâre a Guvernului României.
101.2. Procesele-verbale de contravenţii se întocmesc de agenţii autorizaţi de calea feratã stabiliţi prin Normele uniforme privind transporturile.
ART. 102
Publicarea normelor uniforme
Calea feratã publica Normele uniforme privind transporturile în Buletinul Comercial CFR.
ART. 103
Dispoziţii finale
Buletinele de mesagerie se vor folosi în continuare pana când Compania Nationala "Cãile Ferate Romane" le va scoate din uz. În aceasta perioada buletinele de mesagerii se considera scrisori de trasura de mesagerie.

ANEXA 1
la Regulamentul de transport pe cãile ferate din România




ÎNŢELESUL TERMENILOR DIN REGULAMENT


1. agent salariat al caii ferate care executa operaţii în legatura cu
transportul feroviar şi angajeazã calea feratã prin
activitatea sa.

2. agenţie subunitate a caii ferate imputernicita sa încheie contracte
de transport pentru cãlãtori şi marfa, precum şi convenţii
cadru pentru încãrcare-descãrcare.

3. avariere avariere, alterare, depreciere, diluare, diminuarea
calitãţii mãrfii şi alte cauze similare.

4. bagaje (Bg) obiecte sau alte bunuri necesare cãlãtorului cu ocazia
cãlãtoriei.

5. bagaje de obiecte transportate de cãlãtor sub supravegherea lui.
mana (Bgm)

6. bagaje obiecte ale cãlãtorului predate de acesta caii ferate,
înregistrate pentru a fi transportate sub supravegherea caii ferate.
(Bgi)

7. cãlãtor (CE) persoana care cãlãtoreşte cu mijloacele de transport ale
caii ferate.

8. Calea Feratã transportatori feroviari autorizaţi (Tfa) sa efectueze
(CF) transport public pe cãile ferate din România.

9. cãrãuş (C) persoana care îşi ia însãrcinarea sa transporte sau sa facã
sa se transporte cãlãtori, mãrfuri şi alte bunuri.

10. categoria încadrarea trenului din punct de vedere tehnic, al
trenului confortului şi regimului de viteza; exemplu: intercity,
rapid, expres, accelerat, personal, tren de mesagerie, de
coletãrie, directe de marfa.

11. client (Cl) parte în contractul de transport care beneficiazã contra
cost de prestaţia de transport.

12. coletãrie expeditii de mãrfuri în cantitãţi nevagonabile care se
(Col) transporta de obicei mai multe în acelaşi vagon.

13. convenţie- înţelegere între client şi calea feratã cu privire la
cadru pentru condiţiile de încãrcare şi descãrcare a mijloacelor de
încãrcare transport.
descãrcare

14. contract de convenţie încheiatã între client şi calea feratã pentru
transport deplasarea în spaţiu a cãlãtorilor, bagajelor sau a
mãrfurilor contra unui preţ, în condiţiile din Regulament.

15. date de data, timpul şi/sau numãrul trenului se înscrie pe
valabilitate (Dv) legitimatia de cãlãtorie sau pe scrisoarea de trasura.

16. deburse procedeu prin care expeditorul foloseşte serviciile caii
ferate pentru a transmite o suma de bani cãtre destinatar
pentru executarea unor operaţiuni legate de marfa
transportatã.

17. declararea modalitãţi de angajare a rãspunderii caii ferate, de cãtre
interesului expeditor, pentru ca expediţia sa ajungã în statia de
la eliberare destinaţie şi sa fie eliberata într-un termen anume,
menţionat în documentul de transport.

18. destinatar persoana care conform contractului de transport primeşte
(D) marfa transportatã din care se compune expediţia.

19. document de înscrisul doveditor al contractului de transport ca:
transport (Dt) legitimatie de cãlãtorie, recipisa de bagaje sau scrisoare
de trasura.

20. durata de intervalul de timp scurs din momentul încheierii
executare a contractului de transport pana în momentul eliberãrii
contractului de transportului sau în unele cazuri pana la avizarea lui cãtre
transport (Dec) destinatar.

21. expediţie (Ex) transport efectuat cu un document de transport.

22. expediţie de transport efectuat cu o recipisa de bagaje.
bagaje (Eb)

23. expediţie de transport de coletãrie efectuat cu o scrisoare de trasura de
coletãrie (Ecol) coletãrie.

24. expediţie de transport efectuat cu o scrisoare de trasura de mesagerie.
mesagerie (Emg)

25. expediţie de transport de vagoane complete efectuat cu o scrisoare de
vagoane (Evc) trasura de vagoane.

26. expeditor persoana care a încheiat un contract de transport pentru o
(E) expediţie.

27. expeditionar persoana mandatata de clienţi sa îl reprezinte în relaţiile
(Epd) cu cãile ferate şi sa dispunã în numele lor.

28. legitimatie înscrisul care dovedeşte încheierea contractului de
de cãlãtorie (Lc) transport de cãlãtori.

29. mesagerie (Mg) expeditii de mãrfuri în cantitãţi limitate transportate cu
trenurile de cãlãtori sau mesagerie.

30. mijloace de vagoane, containere şi alte unitãţi de transport
transport (multimodal).

31. norme uniforme norme de aplicare a Regulamentului de transport pe cãile
privind tran- ferate din România, emise de Ministerul Transporturilor,
sporturile sau aplicabile caii ferate, respectiv transportatorilor
prescurtat feroviari autorizaţi şi clientelei.
"norme uniforme"
(NUT)

32. preţul de suma tarifelor pentru o expediţie rezultatã din aplicarea
transport tarifului caii ferate.

33. ramburs procedeu prin care expeditorul foloseşte serviciile caii
ferate pentru încasarea de la destinatar a contravalorii
mãrfii transportate.

34. recipisa de document de transport pentru bagaje înregistrate.
bagaje (Rb)

35. rechizite mijloace folosite pentru fixarea sau protejarea mãrfurilor
încãrcate în vagoane şi anume: prelate, franghii, grilaje,
pene, lanturi şi altele similare.

36. Regulament Regulamentul de transport pe cãile ferate din România.
(RT)

37. ruta tarifara distanta luatã în calculul tarifelor de transport.
(Rt)

38. ruta de distanta parcursã efectiv de transporturi.
exploatare (Re)

39. scrisoare de înscris doveditor al încheierii contractului de transport
trasura (St) pentru o expediţie de marfa.

40. Servicii alte servicii, decât cele de transport propriu-zis, pe care
special organi- le presteazã cãile ferate pentru public în trenuri şi
zate (Sso) staţii.

41. specialist salariat al unui agent economic care se ocupa de constatarea
autorizat stãrii transporturilor, autorizat de Ministerul
Transporturilor pentru a constata starea expeditiilor şi
care nu este salariat al caii ferate.

42. statie de subunitate de exploatare a caii ferate unde se desfãşoarã
cale feratã activitãţile în relaţia cu publicul.

43. statie de statia în care expeditorul preda şi calea feratã primeşte
expediţie (Se) expeditiile în vederea transportului.

44. statie de statia prevãzutã în documentul de transport ca destinaţie a
destinaţie (Sd) expeditiei.

45. statie de statia unde se elibereazã transportul care de regula este
eliberare (Seb) statia de destinaţie.

46. statia de statia trecutã în legitimatia de cãlãtorie pentru începerea
plecare (pornire) cãlãtoriei.
(Sp)

47. subunitate de subunitate de exploatare, de prestaţii de transport, de
cale feratã producţie, care poate fi: statie, depou, revizie de vagoane,
secţie, regulator de circulaţie, divizie, servicii, agenţii
comerciale şi altele asemenea.

48. ţara masa mijlocului de transport gol.

49. tarif de sume datorate pentru efectuarea deplasarii transportului,
transport calculate conform tarifului caii ferate.

50. Tarife tarife adiacente procesului de deplasare a transporturilor.
accesorii

51. tariful caii reglementarea care cuprinde tarifele de transport,
ferate dispozitile tarifare şi condiţiile de aplicare, publicate de
calea feratã (T.L.M., T.L.C. etc.).

52. tarif tarife percepute pentru acoperirea costurilor suportate în
suplimentar plus de cãtre calea feratã provocate de nerespectarea de
cãtre clienţi a unor prevederi ale Regulamentului.

53. termenul durata transportului stabilitã prin Regulament şi norme
contractului de uniforme (NUT).
transport (Tct)

54. transportator persoana juridicã care îşi ia în sarcina sa transporte.
(T)

55. transportator persoana juridicã autorizata potrivit legii sa efectueze
feroviar autori- transport public pe calea feratã.
zat (Tfa)

56. transport transportul de mãrfuri într-o unitate unica de transport,
combinat utilizând mai mult de un mod de transport.

57. transport transport de mãrfuri, din poarta în poarta, care foloseşte o
multimodal singura unitate de încãrcare şi utilizeazã mai mult de doua
mijloace de transport.

58. transport transport de cãlãtori, bagaje, mãrfuri şi alte bunuri,
public feroviar efectuat pe calea feratã pe baza de contract de transport.



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016