Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 19 februarie 2018  pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de execuţie vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei şi Institutul Naţional de Criminologie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 19 februarie 2018 pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de execuţie vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei şi Institutul Naţional de Criminologie

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 169 din 22 februarie 2018
──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 666/C din 19 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 169 din 22 februarie 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Poate ocupa un post de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, în Ministerul Justiţiei şi în Institutul Naţional de Criminologie, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi care a promovat concursul organizat în acest sens.

    ART. 2
    (1) Dosarul de concurs cuprinde:
    a) copie a actului de identitate;
    b) copie a certificatului de căsătorie sau a altor acte, în cazul în care numele de pe actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
    c) copie a diplomei de licenţă şi a foii matricole a anilor de studii;
    d) curriculum vitae (în format european);
    e) copie a carnetului de muncă sau adeverinţe doveditoare ale vechimii în specialitate, după caz;
    f) declaraţie pe propria răspundere privind conformitatea cu originalul copiilor actelor cerute la lit. a)-c) şi e);
    g) chitanţa de plată a taxei de înscriere;
    h) certificatul de cazier fiscal;
    i) declaraţie pe propria răspundere privind lipsa antecedentelor penale şi certificatul de cazier judiciar, în cazul în care candidaţii nu îşi dau consimţământul expres pentru solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către Ministerul Justiţiei;
    j) orice alte documente din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor specifice, după caz.

    (2) Candidaţii vor prezenta şi originalul documentelor depuse în copie la dosarul de înscriere pentru verificarea conformităţii acestor copii cu originalul.
    (3) Cuantumul taxei de concurs se stabileşte de către ministrul justiţiei, prin ordin.

    CAP. II
    Procedura de desfăşurare a concursului
    ART. 3
    (1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor constă în susţinerea următoarelor probe:
    a) o probă orală de verificare a cunoştinţelor de limbă străină, eliminatorie, la alegere între limba engleză sau franceză;
    b) o probă scrisă pentru verificarea cunoştinţelor teoretice;
    c) un interviu.

    (2) Proba orală de verificare a cunoştinţelor de limbă străină se susţine anterior probei scrise pentru verificarea cunoştinţelor teoretice.

    ART. 4
    (1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, limba străină pentru care se va face testarea, numărul posturilor vacante, cerinţele generale şi specifice pentru ocuparea posturilor, prezentarea generală a posturilor, regulamentul şi probele de concurs, datele de contact, perioada pentru depunerea actelor de înscriere la concurs şi cuantumul taxei de înscriere se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a instituţiei, cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de data fixată pentru susţinerea primei probe a concursului.
    (2) Data şi locul desfăşurării concursului, modul de desfăşurare a concursului, numărul de posturi vacante, probele de concurs şi indicarea sursei de unde se pot obţine informaţii suplimentare în legătură cu concursul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi în trei cotidiene centrale.
    (3) În situaţia în care se modifică data sau locul desfăşurării concursului, se va publica un nou anunţ prin mijloacele prevăzute la alin. (1), cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de data susţinerii primei probe de concurs.
    (4) Anunţul de concurs se elaborează de către compartimentul de resurse umane şi se aprobă de către ministrul justiţiei.
    (5) Tematica pentru proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice se elaborează de către comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice şi se aprobă de către ministrul justiţiei.

    ART. 5
    (1) Cererea pentru înscrierea la concurs împreună cu actele prevăzute la art. 2 alin. (1) se depun la compartimentul de resurse umane, în perioada stabilită pentru depunerea actelor de înscriere, menţionată în anunţul de concurs. Perioada pentru depunerea actelor de înscriere la concurs nu poate fi mai mică de 15 zile calendaristice.
    (2) Formularul-tip pentru cererea de înscriere este pus la dispoziţia candidaţilor de către comisia de organizare a concursului, fiind publicat şi pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
    (3) În cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidatul specifică:
    a) opţiunea pentru limba străină la care doreşte să susţină testarea, între limba engleză sau franceză;
    b) lista actelor depuse la dosarul de concurs;
    c) acordul pentru înregistrarea audio, pentru proba orală de verificare a cunoştinţelor de limbă străină şi pentru interviu.

    (4) Comisia de organizare a concursului verifică dosarele candidaţilor în cel mult 5 zile calendaristice de la data expirării termenului de depunere a acestora, hotărând admiterea sau respingerea cererii de înscriere la concurs. Cererile de înscriere la concurs sunt respinse dacă nu sunt însoţite de actele prevăzute la art. 2 alin. (1) sau dacă din actele depuse nu rezultă îndeplinirea condiţiilor specifice pentru ocuparea postului.
    (5) Rezultatul verificării dosarelor candidaţilor se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data expirării termenului de verificare a dosarelor de înscriere.
    (6) În termen de două zile calendaristice de la data afişării rezultatelor, candidaţii respinşi în urma verificării pot formula contestaţie.
    (7) Contestaţiile vor fi soluţionate în termen de două zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la alin. (6) de către comisia de soluţionare a contestaţiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs.
    (8) Rezultatele contestaţiilor se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a instituţiei.

    ART. 6
    (1) Ministrul justiţiei stabileşte, prin ordin:
    a) comisia de organizare a concursului;
    b) comisia/comisiile de verificare a cunoştinţelor de limbă străină;
    c) comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice;
    d) comisia/comisiile de interviu;
    e) comisia de soluţionare a contestaţiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs;
    f) comisia de soluţionare a contestaţiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice;
    g) comisia de soluţionare a contestaţiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice.

    (2) Comisia/Comisiile de verificare a cunoştinţelor de limbă străină, comisia/comisiile de interviu, comisia de soluţionare a contestaţiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice este/sunt formată/formate din preşedinte, doi membri şi un secretar.
    (3) Comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice şi comisia de soluţionare a contestaţiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice sunt formate din preşedinte, patru membri şi un secretar.
    (4) Preşedinţii comisiilor prevăzute la alin. (1) stabilesc responsabilităţile şi termenele de realizare a atribuţiilor pentru fiecare membru în procesul de selecţie.
    (5) În comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-g) vor fi numiţi şi membri supleanţi, care îi vor înlocui de drept pe acei membri ai comisiei care, din motive întemeiate, nu îşi pot exercita atribuţiile. Înlocuirea se efectuează de preşedintele comisiilor de concurs.
    (6) În comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-g va fi numit şi un secretar supleant, care îl va înlocui de drept pe secretarul comisiei care, din motive întemeiate, nu îşi poate exercita atribuţiile.
    (7) Comisia de organizare a concursului este formată din personal din cadrul compartimentului de resurse umane.
    (8) Din comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-c) şi e)-g) pot face parte personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei, precum şi alţi specialişti.
    (9) Din comisia/comisiile de interviu pot face parte personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei, psihologi, precum şi alţi specialişti.
    (10) Comisia de organizare a concursului, comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice, precum şi comisia de soluţionare a contestaţiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs se constituie cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterior publicării anunţului de concurs.
    (11) Componenţa comisiilor de verificare a cunoştinţelor la limba străină, de verificare a cunoştinţelor teoretice, de soluţionare a contestaţiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice, precum şi de soluţionare a contestaţiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se stabileşte ţinând seama de materiile de concurs şi, respectiv, de limbile străine pentru care au optat candidaţii.
    (12) Din comisiile prevăzute la alin. (1) nu pot face parte acele persoane care sunt soţi, rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu oricare dintre candidaţii înscrişi la concurs.
    (13) Fiecare membru al comisiilor prevăzute la alin. (1) semnează o declaraţie pe propria răspundere în care precizează că:
    a) nu se află în niciuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute la alin. (12);
    b) va respecta secretul şi confidenţialitatea lucrărilor comisiei şi a variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.

    (14) Persoanele care întrunesc condiţiile pentru a face parte din comisiile de concurs pot deţine calitatea de membru al unei singure comisii dintre comisiile menţionate la alin. (1), în cadrul aceluiaşi concurs.
    (15) Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1), precum şi alte persoane implicate în organizarea concursului vor fi retribuite pentru munca depusă, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 257/2005 privind înfiinţarea pe lângă Ministerul Justiţiei a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Comisia de organizare a concursului are în principal următoarele atribuţii:
    a) primeşte şi verifică cererile de înscriere şi actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 2 alin. (1), şi respinge cererile de înscriere ale candidaţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru a putea participa la concurs;
    b) îndeplineşte atribuţiile specifice în legătură cu organizarea şi desfăşurarea concursului;
    c) asigură afişarea rezultatelor verificării dosarelor candidaţilor;
    d) asigură afişarea baremului de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice şi a baremului definitiv de notare a acestei probe;
    e) asigură afişarea rezultatelor probelor de concurs şi a rezultatelor finale ale concursului;
    f) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a concursului.

    (2) Comisia/Comisiile de verificare a cunoştinţelor de limbă străină are/au în principal următoarele atribuţii:
    a) stabileşte/stabilesc planul de desfăşurare a probei;
    b) notează candidaţii;
    c) transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele probei de verificare a cunoştinţelor de limbă străină comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor.

    (3) Comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice are în principal următoarele atribuţii:
    a) stabileşte tematica pentru proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice;
    b) stabileşte subiectele şi baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice;
    c) notează lucrările;
    d) transmite, prin secretariatul comisiei, baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice şi rezultatele probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor.

    (4) La elaborarea subiectelor de concurs, comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice are în vedere următoarele:
    a) subiectele să fie în concordanţă cu tematica aprobată şi publicată pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei;
    b) subiectele să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului tematicii, pentru ca acestea să poată fi tratate în timpul de lucru stabilit;
    c) să se evite repetarea subiectelor de la concursurile anterioare;
    d) timpul necesar rezolvării subiectelor să nu depăşească timpul alocat desfăşurării probei de concurs;
    e) subiectele să nu conţină probleme controversate în doctrină sau în practică.

    (5) Comisia/Comisiile de interviu are/au în principal următoarele atribuţii:
    a) stabileşte/stabilesc planul interviului şi realizează interviul;
    b) notează pentru fiecare candidat proba interviului;
    c) transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele probei interviului comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor.

    (6) Comisia/Comisiile de soluţionare a contestaţiilor are/au, după caz, în principal, următoarele atribuţii:
    a) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul verificării dosarelor candidaţilor şi transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestaţiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor;
    b) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice şi transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestaţiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor;
    c) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la notarea probei de verificare a cunoştinţelor teoretice şi transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestaţiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaţilor.

    (7) Secretarul comisiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) are în principal următoarele atribuţii:
    a) veghează la respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a concursului;
    b) întocmeşte, redactează şi semnează alături de membrii comisiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acestora, inclusiv procesele-verbale ale fiecărei sesiuni de lucru ale comisiilor;
    c) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a concursului.


    ART. 8
    (1) Proba de verificare a cunoştinţelor de limbă străină se susţine oral.
    (2) Înregistrarea acestei probe se realizează prin mijloace tehnice audio, numai cu acordul candidaţilor. Aceştia îşi exprimă acordul pentru înregistrarea audio, în cererea de înscriere.
    (3) În situaţia în care candidatul nu îşi dă acordul pentru înregistrarea audio, secretarul comisiei consemnează în scris întrebările şi răspunsurile, într-un proces-verbal, care se semnează de candidat.
    (4) Proba se notează cu „Admis“ sau „Respins“.
    (5) Rezultatele probei se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a instituţiei, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la susţinerea probei .
    (6) Rezultatele probei de verificare a cunoştinţelor de limbă străină nu se contestă.

    ART. 9
    (1) Candidaţii vor susţine proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice la următoarele discipline: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal.
    (2) Verificarea cunoştinţelor teoretice are loc pe parcursul unei singure zile.
    (3) Modalitatea de testare în cadrul probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice este de tip test-grilă care conţine 100 de întrebări, fiecare întrebare având trei variante de răspuns, una singură fiind corectă. Pentru fiecare disciplină de concurs, testul-grilă cuprinde câte 25 de întrebări.
    (4) Comisia de verificare a cunoştinţelor teoretice are obligaţia de a elabora minimum 5 variante de subiecte pentru această probă.
    (5) Fiecare dintre variantele cu subiectele de concurs este introdusă într-un plic sigilat şi semnat de toţi membrii comisiei de verificare cu cel puţin două ore înainte de desfăşurarea probei.
    (6) Timpul alocat pentru rezolvarea testului-grilă este de 3 ore din momentul comunicării subiectelor.

    ART. 10
    (1) Intrarea candidaţilor în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală şi a actului de identitate, cu o oră înainte de începerea probei scrise. După verificarea identităţii, fiecare candidat păstrează pe bancă actul de identitate, până la predarea lucrării scrise. Pe listă se menţionează prezenţa fiecărui candidat.
    (2) Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba scrisă. Li se interzice candidaţilor să deţină asupra lor pe timpul desfăşurării probei orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi orice mijloace de comunicare ori mijloace de transmitere de date. Încălcarea acestor dispoziţii conduce la eliminarea din concurs.
    (3) După înmânarea tezei de concurs, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmează a fi lipit, după care se aplică ştampila Ministerului Justiţiei, respectiv cea a compartimentului de resurse umane. Ştampila pe acesta şi semnătura pe ştampilă se aplică de preşedintele comisiei de verificare a cunoştinţelor teoretice.
    (4) Plicul cu subiectele de concurs este ales şi desfăcut de către un candidat dintre cele 5 plicuri cu variante de subiecte. Acesta semnează procesul-verbal încheiat în ziua susţinerii probei scrise.
    (5) Pe toată durata desfăşurării probei scrise, în sălile de concurs au acces numai membrii comisiei de organizare a concursului, ai comisiei de verificare a cunoştinţelor teoretice, precum şi persoanele care supraveghează desfăşurarea probei.
    (6) Pe parcursul desfăşurării probei, se poate folosi numai cerneală sau pix cu pastă de culoare albastră. La cerere, se pot pune la dispoziţie, dacă este necesar, cerneală sau pixuri.
    (7) Candidaţii primesc coli de hârtie având ştampila Ministerului Justiţiei - compartimentul de resurse umane - care se folosesc drept ciorne.
    (8) La expirarea timpului prevăzut la art. 9 alin. (6), delegatul care a supravegheat desfăşurarea probei strânge toate tezele de concurs în ordinea predării lor de către candidaţi, sub semnătură, după care le predă comisiei de verificare a cunoştinţelor teoretice pe bază de proces-verbal.
    (9) Dacă examinarea se face în mai multe săli, se întocmeşte câte un proces-verbal pentru lucrările din fiecare sală.
    (10) Lucrarea se consideră predată de candidat după verificarea stării acesteia de către delegatul care a supravegheat desfăşurarea probei şi după semnarea borderoului de către candidat.
    (11) Pe toată durata desfăşurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. În cazuri excepţionale, părăsirea temporară a sălii de concurs se poate face numai cu însoţitor.
    (12) Orice fraudă sau tentativă de fraudă dovedită se sancţionează cu eliminarea din concurs. În aceste cazuri, delegaţii care supraveghează lucrările îl sesizează de îndată pe preşedintele comisiei de verificare a cunoştinţelor teoretice, care întocmeşte un proces-verbal despre constatările făcute şi măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu menţiunea „fraudă“.

    ART. 11
    Pentru a putea participa la interviu, candidaţii trebuie să obţină cel puţin 60 de puncte la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice.

    ART. 12
    (1) Baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice se afişează la centrul/centrele de concurs după încheierea probei de concurs şi se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
    (2) În termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la afişarea baremului, candidaţii pot depune contestaţie cu privire la acesta, la secretariatul compartimentului de resurse umane din Ministerul Justiţiei.
    (3) Comisia de soluţionare a contestaţiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice soluţionează contestaţiile la barem, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
    (4) Baremul definitiv stabilit în urma soluţionării contestaţiilor se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, la expirarea termenului prevăzut la alin. (3).
    (5) În situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se anulează una sau mai multe din întrebări din testul-grilă, punctajul corespunzător întrebărilor anulate se acordă tuturor candidaţilor.
    (6) În ipoteza în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se apreciază că răspunsul corect la una dintre întrebări este altul decât cel indicat în barem, se corectează baremul şi se va acorda punctajul corespunzător întrebării respective numai candidaţilor care au indicat răspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.
    (7) În situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se apreciază că răspunsul indicat ca fiind corect în baremul iniţial nu este singurul răspuns corect, punctajul corespunzător întrebării respective se acordă pentru oricare dintre variantele de răspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv.

    ART. 13
    (1) Rezultatele probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se afişează în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data afişării baremului definitiv.
    (2) Candidaţii nemulţumiţi de rezultatul la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice pot depune contestaţie la secretariatul compartimentului de resurse umane din Ministerul Justiţiei, în termen de 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor.
    (3) În vederea soluţionării contestaţiilor, colţurile tezelor de concurs se lipesc din nou.
    (4) Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice, în termen de cel mult o zi lucrătoare.
    (5) Rezultatele contestaţiilor se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a instituţiei.

    ART. 14
    (1) Candidaţii declaraţi admişi la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice vor susţine un interviu.
    (2) Planul de interviu va conţine elemente care să evidenţieze în persoana candidatului:
    a) abilităţile de comunicare;
    b) factorii care motivează sau demotivează candidatul;
    c) gândirea sintetică;
    d) rezistenţa la stres;
    e) comportamentul în situaţiile de criză.

    (3) Candidaţii sunt consideraţi admişi la proba interviului dacă obţin minimum nota 6.
    (4) Înregistrarea acestei probe se realizează prin mijloace tehnice audio, numai cu acordul candidaţilor. Aceştia îşi exprimă acordul pentru înregistrarea audio, în cererea de înscriere.
    (5) În situaţia în care candidatul nu îşi dă acordul pentru înregistrarea audio, secretarul comisiei consemnează în scris întrebările şi răspunsurile, într-un proces-verbal, care se semnează de candidat.
    (6) Rezultatele probei se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a instituţiei, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la susţinerea probei.
    (7) Rezultatele interviului nu pot fi contestate.

    CAP. III
    Notarea probelor de concurs şi repartizarea candidaţilor
    ART. 15
    (1) Testul-grilă se notează cu puncte de la 1 la 100, câte un punct pentru fiecare întrebare. Punctele se echivalează cu note, astfel încât 100 de puncte înseamnă nota 10, iar 60 de puncte înseamnă nota 6.
    (2) Interviul se notează cu note de la 1 la 10.
    (3) Corectarea lucrărilor de verificare a cunoştinţelor teoretice se face pe baza baremului stabilit de membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor teoretice sau, după caz, pe baza baremului definitiv stabilit de comisia de soluţionare a contestaţiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoştinţelor teoretice.
    (4) Notele acordate la proba de verificare a cunoştinţelor teoretice şi la interviu se trec în litere şi în cifre în borderoul de notare, care este semnat pe fiecare filă de membrii comisiei.
    (5) Nota finală a probei interviului este media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei.
    (6) Nota finală a concursului este suma notelor obţinute la proba de verificare a cunoştinţelor teoretice şi interviu, calculată în raport cu următoarea pondere:
    - proba de verificare a cunoştinţelor teoretice - 90%;
    – interviul - 10%.


    ART. 16
    (1) Nota finală de promovare a concursului este de cel puţin 7.
    (2) Repartizarea candidaţilor declaraţi admişi se face potrivit clasamentului rezultat în urma afişării notelor finale ale concursului şi în raport cu numărul posturilor vacante scoase la concurs.

    ART. 17
    (1) La medii egale, departajarea candidaţilor se va face avându-se în vedere nota finală la proba de verificare a cunoştinţelor teoretice.
    (2) Dacă, după aplicarea alin. (1), egalitatea se menţine, departajarea se face în funcţie de deţinerea titlului ştiinţific de doctor în drept, a calităţii de doctorand în drept, de activitatea publicistică de specialitate.

    ART. 18
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 4, în cazul în care între data anunţării concursului şi data încheierii probelor de concurs se vacantează posturi, acestea pot fi ocupate în ordinea descrescătoare a mediilor de către candidaţii care au obţinut media prevăzută la art. 16 alin. (1), la propunerea compartimentului de resurse umane, cu aprobarea ministrului justiţiei.
    (2) Dispoziţiile art. 17 se aplică în mod corespunzător.

    CAP. IV
    Verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii şi a condiţiei de a fi apt din punct de vedere medical şi psihologic
    ART. 19
    (1) Verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii şi a condiţiei de a fi apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei se realizează după afişarea rezultatelor probelor de concurs, doar în privinţa candidaţilor declaraţi admişi la acestea.
    (2) În vederea verificării îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, candidaţii au obligaţia de a depune la compartimentul de resurse umane, în termen de 10 zile de la data publicării rezultatelor probelor de concurs, următoarele documente:
    a) caracterizarea de la ultimul loc de muncă sau, după caz, caracterizarea de la unitatea de învăţământ absolvită, pentru candidaţii care nu au fost anterior încadraţi în muncă, care să cuprindă inclusiv menţiuni privind existenţa ori inexistenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare sau administrative;
    b) adeverinţe eliberate de primării şi/sau, după caz, de administraţiile financiare de la domiciliile avute în ultimii 3 ani anteriori datei susţinerii primei probe de concurs, din care să rezulte, dacă este cazul, natura şi tipul contravenţiilor comise şi sancţiunile contravenţionale aplicate în această perioadă;
    c) declaraţia pe propria răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii 3 ani anteriori datei susţinerii primei probe de concurs;
    d) orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.

    (3) În vederea verificării îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, compartimentul de resurse umane solicită relaţiile necesare de la instituţiile care deţin informaţiile prevăzute la alin. (5).
    (4) Rezultatele verificării se consemnează de către comisia de organizare a concursului în cuprinsul unui raport, care se validează de către conducerea Ministerului Justiţiei.
    (5) Pentru stabilirea condiţiei bunei reputaţii sunt analizate:
    a) faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18^1 din Codul penal din 1968;
    b) faptele pentru care, deşi s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală a candidaţilor, în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1) din Codul de procedură penală din 1968, nu s-a aplicat o sancţiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968;
    c) faptele cu privire la care s-a dispus clasarea sau achitarea candidaţilor în conformitate cu dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale, cu modificările ulterioare;
    d) faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunţat soluţii de renunţare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei;
    e) faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni disciplinare în alte profesii în ultimii 3 ani anteriori datei susţinerii primei probe de concurs;
    f) faptele pentru care candidaţii au fost eliminaţi din concursurile de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, de admitere în magistratură, de ocupare a posturilor vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri sau din cele organizate pentru ocuparea posturilor vacante de grefier la instanţele judecătoreşti şi la parchetele de pe lângă acestea în ultimii 5 ani anteriori datei susţinerii primei probe de concurs.

    (6) Candidaţii declară pe propria răspundere că nu s-au aflat în niciuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (5).
    (7) La verificarea condiţiei bunei reputaţii sunt avute în vedere următoarele criterii: tipul şi împrejurările de săvârşire a faptei, forma de vinovăţie, tipul de sancţiune aplicată sau tipul soluţiei dispuse faţă de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum şi perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancţiunii disciplinare, contravenţionale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluţiei de condamnare, de renunţare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluţii prevăzute la alin. (5).
    (8) Verificarea condiţiei de a fi apt din punct de vedere medical se realizează de către comisia medicală constituită prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii.
    (9) Testarea psihologică constă în susţinerea unui test scris şi a unui interviu în faţa unui psiholog din cadrul Ministerului Justiţiei sau al unităţilor subordonate acestuia. Rezultatele testării psihologice sunt concretizate într-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecărui candidat, precum şi calificativul „Admis“ sau „Respins“.
    (10) În vederea publicării rezultatelor testării psihologice, fiecărui candidat îi va fi atribuit un cod alcătuit dintr-o literă şi 4 cifre, comunicat candidatului. Calificativul acordat se aduce la cunoştinţă prin publicarea pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
    (11) Candidaţii nemulţumiţi de calificativul acordat pot formula contestaţii, în termen de două zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor. Contestaţiile se soluţionează de comisia de reexaminare psihologică, formată din 3 psihologi, desemnaţi prin ordin al ministrului justiţiei. Calificativul acordat de comisia de reexaminare psihologică este definitiv şi se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
    (12) Candidaţii care nu se bucură de o bună reputaţie, precum şi cei inapţi din punct de vedere medical sau psihologic pentru exercitarea funcţiei sunt declaraţi respinşi.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data finalizării concursului, comisiile prevăzute la art. 6 alin. (1) predau documentaţia de concurs compartimentului de resurse umane din Ministerul Justiţiei.

    ART. 21
    (1) Candidatul declarat admis la probele de concurs, care îndeplineşte condiţia bunei reputaţii şi este apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei, trebuie să se prezinte la post în cel mult 15 zile calendaristice de la data finalizării verificărilor. În cazul în care candidatul nu poate respecta acest termen, acesta înaintează o cerere motivată, în scris, conducerii Ministerului Justiţiei, în care prezintă motivele întârzierii şi termenul la care se poate prezenta la post. Cererea se depune la secretariatul compartimentului de resurse umane.
    (2) În cazul neprezentării la post la termenul prevăzut la alin. (1), precum şi în situaţia declarării candidatului ca inapt din punct de vedere medical ori psihologic sau în situaţia neîndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, verificările prevăzute la art. 19 alin. (1) se reiau pentru candidatul care ocupă poziţia următoare în clasamentul final al concursului.

    ART. 22
    Candidaţii declaraţi admişi în urma concursului, apţi din punct de vedere medical şi psihologic şi care îndeplinesc condiţia bunei reputaţii, vor fi numiţi în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, prin ordin al ministrului justiţiei.

    ART. 23
    Persoanele încadrate ca personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, în urma promovării concursului, ca definitivi, vor depune jurământul în faţa ministrului justiţiei.

    ART. 24
    Candidaţilor retraşi anterior afişării listelor finale cu rezultatele verificării dosarelor de înscriere li se restituie, la cerere, 50% din cuantumul taxei de înscriere la concurs. Cererea de restituire se depune la secretariatul compartimentului de resurse umane.

    ART. 25
    Fişele interviului, lucrările scrise, procesele-verbale privind rezultatele concursului şi, după caz, procesul-verbal încheiat cu ocazia depunerii jurământului vor fi anexate la dosarele profesionale ale candidaţilor declaraţi admişi.

    ART. 26
    Dosarele, lucrările scrise, procesele-verbale referitoare la ceilalţi candidaţi şi alte lucrări privind concursul se arhivează şi se păstrează potrivit nomenclatoarelor arhivistice.

    ART. 27
    (1) Ministerul Justiţiei organizează, până la operaţionalizarea Institutului Naţional de Criminologie, concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul acestuia, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament, împreună cu concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei.
    (2) Repartizarea candidaţilor declaraţi admişi pentru Institutul Naţional de Criminologie se realizează potrivit prevederilor art. 16 alin. (2), în mod centralizat pentru Ministerul Justiţiei şi Institutul Naţional de Criminologie.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016