Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 19 februarie 2003  privind solicitarea, intocmirea, eliberarea si publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru constructii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 19 februarie 2003 privind solicitarea, intocmirea, eliberarea si publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru constructii*)

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 185 bis din 25 martie 2003



──────────
*) Aprobat prin Ordinul nr. 164 din 31 ianuarie 2003, al Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, şi prin <>Ordinul nr. 91 din 19 februarie 2003 , al Ministerului Industriei şi Resurselor, publicarte în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 185 din 25 martie 2003.


CAP. 1
PREVEDERI GENERALE

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cadrul institutional, regulile de procedura şi formatul-cadru privind agrementul tehnic pentru produse pentru construcţii, prevãzut de <>Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii.
(2) Agrementul tehnic pentru produs, identificat în continuare prin sigla ATP, este instrumentul tehnic naţional corespondent agrementului tehnic european şi serveşte ca specificaţie tehnica de referinta pentru atestarea conformitatii produselor şi aplicarea marcajului CS potrivit prevederilor <>Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 .
ART. 2
Pentru scopurile prezentului regulament se aplica termenii de specialitate, potrivit definitiilor stabilite la <>art. 2 al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 .

CAP. 2
ORGANIZAREA INSTITUTIONALA

ART. 3
(1) Autoritatea competenta în domeniul agrementului tehnic pentru produse pentru construcţii este Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, prin Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din subordinea sa, denumit în continuare Consiliul.
(2) Activitãţile tehnice legate de realizarea ATP se desfãşoarã de cãtre organisme specializate cu sediul în România, abilitate în acest scop de autoritatea competenta şi denumite în continuare organisme de agrementare ATP.
(3) Abilitarea organismelor de agrementare ATP se face pe baza unei evaluãri specifice, efectuatã de Consiliu potrivit criteriilor generale de capabilitate prevãzute la <>art. 21 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 , iar lista organismelor abilitate se aproba prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei sau, dupã caz, prin ordin comun al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei şi alte autoritãţi interesate, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Pentru derularea procedurilor de acordare a ATP, pe lângã Consiliu se organizeazã Comisia pentru Agremente Tehnice pentru Produs - CATP, constituitã din reprezentanţii desemnaţi ai tuturor organismelor de agrementare ATP, cu secretariatul deţinut de Consiliu. CATP este condusã de un preşedinte, ales prin vot dintre membrii CATP.
ART. 4
(1) Consiliul menţine la zi evidenta organismelor de agrementare ATP şi coordoneazã şi monitorizeazã derularea procedurilor de acordare a ATP.
(2) În cadrul organizaţiilor de agrementare, constituite pe plan european sau internaţional, România este reprezentatã de Consiliu.
(3) CATP asigura şi rãspunde de coordonarea în problemele specifice aferente activitãţii de agrementare, stabilind în acest scop grupe de specialitate la organismele elaboratoare. Secretariatul CATP organizeazã şi menţine actualizatã banca de date privind agrementele tehnice pentru produse eliberate şi agrementele tehnice europene. Lista la zi a acestor agremente se transmite anual Consiliului, care o ia în considerare la actualizarea "Listei specificatiilor tehnice şi a documentelor tehnice directoare de referinta în domeniul produselor pentru construcţii şi al construcţiilor", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Sub coordonarea CATP, organismele de agrementare trebuie sa colaboreze potrivit procedurilor aplicabile în elaborarea agrementelor tehnice pentru produse.
(5) În exercitarea atribuţiilor ce-i revin, CATP trebuie sa-şi adopte hotãrârile prin consens. Problemele care nu pot fi soluţionate astfel, trebuie transmise spre rezolvare Consiliului.

CAP. 3
SOLICITAREA AGREMENTELOR TEHNICE PENTRU PRODUS

ART. 5
(1) O cerere pentru un ATP poate fi facuta de cãtre persoana responsabilã cu introducerea pe piata, definitã conform <>art. 2, lit. j din Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 , denumita în continuare solicitant. În cazul în care cererea este facuta de reprezentant, acesta trebuie sa prezinte o împuternicire scrisã din partea producãtorului în numele cãruia acţioneazã.
(2) Cererea de ATP trebuie adresatã direct oricãrui organism de agrementare ATP, care este abilitat pentru domeniul respectiv. Nu este permisã adresarea unei cereri pentru acelaşi produs la mai multe organisme de agrementare ATP.
ART. 6
Conform prezentului Regulament, prin cererea sa, solicitantul autorizeaza organismul de agrementare ATP cãruia i-a adresat cererea sa informeze Consiliul, secretariatul CATP şi alte organisme de agrementare ATP despre conţinutul cererii.
ART. 7
(1) Înainte de a-şi depune cererea, solicitantul va primi, dacã solicita acest lucru, dupã oferirea informaţiilor cerute de organismul de agrementare ATP, informaţii privind:
- procedura de agrementare ce va fi aplicatã, potrivit prevederilor art. 15;
- estimarea graficului de timp necesar pentru a se finaliza procedura de agrementare pentru produsul specificat;
- o estimare a costului pentru derularea procedurii de agrementare şi modalitãţile de plata.
(2) În situaţia în care domeniul subiectului nu a fost deja aprobat drept corespunzãtor pentru ATP-uri, sau în cazul unui produs care diferã semnificativ de standardele naţionale prevãzute la art. 13 alin. (a), informaţiile precizate la alin. (1) vor fi date solicitantului dupã luarea unei hotãrâri privind posibilitatea acordãrii unui ATP conform procedurii descrise la art. 19.
(3) Solicitantul va fi informat asupra hotãrârii.
ART. 8
(1) Cererea de ATP trebuie întocmitã în limba romana şi în formatul tipizat prezentat în anexa nr. 1 la prezentul Regulament.
(2) Cererea trebuie sa fie însoţitã de o descriere a produsului pentru construcţii, de specificaţii, desene şi rapoarte de încercãri, care sa explice în detaliu subiectul cererii şi utilizarea preconizata pentru produs.
(3) În cerere, solicitantul trebuie sa indice toate sediile de fabricaţie. El trebuie sa asigure ca aceste sedii pot fi verificate de organismul de agrementare ATP, prin reprezentanţii sãi, oricând în timpul orelor de program, în vederea elaborãrii ATP.
ART. 9
(1) În curs de doua luni de la depunerea cererii, organismul de agrementare ATP trebuie sa-i confirme solicitantului acceptarea cererii şi sa-i comunice faptul ca va iniţia procedurile de agrementare, printr-o adresa tipizata conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentul Regulament.
(2) Dacã cererea nu este acceptatã, trebuie sa i se comunice solicitantului motivele respingerii cererii. În astfel de cazuri, solicitantul se poate adresa altui organism de agrementare ATP.
ART. 10
(1) Organismul de agrementare ATP trebuie sa informeze solicitantul în legatura cu documentele, rezultatele încercãrilor, calculele etc., pe care trebuie sa le punã la dispoziţia organismului de agrementare ATP, pentru a-i permite acestuia sa evalueze adecvarea la utilizare a produsului conform domeniilor menţionate în cerere.
(2) Solicitantul este obligat sa furnizeze organismului de agrementare ATP documentele cerute şi sa sprijine organismul de agrementare ATP în sarcina sa de evaluare.
(3) Organismul de agrementare ATP va informa secretariatul CATP în legatura cu cererea solicitantului şi cu evoluţia demersurilor fãcute pentru agrementare.
ART. 11
Organismul de agrementare ATP, CATP şi Consiliul trebuie sa asigure mãsurile necesare pentru a asigura confidenţialitatea tuturor informaţiilor importante care, în cursul activitãţilor ajung la cunostinta lor.
ART. 12
(1) Solicitantul trebuie sa se angajeze, printr-un contract încheiat cu organismul de agrementare ATP, ca va achitã toate costurile care deriva din procedura de agrementare şi din constituirea documentelor asociate.
(2) Dacã solicitantul nu-şi îndeplineşte obligaţiile asa cum sunt definite în contract, organismul de agrementare ATP poate, dupã o perioada rezonabila de timp, sa anuleze cererea.

CAP. 4
ACORDAREA AGREMENTELOR TEHNICE PENTRU PRODUS

4.1. Reguli generale
ART. 13
(1) Potrivit prevederilor <>art. 19 alin. (1) al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 , ATP poate fi acordat pentru produsele individualizate, fabricate în România şi în tari din afarã Uniunii Europene, aflate în urmãtoarele situaţii:
a) produse pentru care nu exista nici standarde naţionale care transpun standarde europene armonizate în vigoare, nici alte standarde naţionale recunoscute, indicate în cadrul "Listei specificatiilor tehnice şi a documentelor tehnice directoare de referinta în domeniul produselor pentru construcţii şi al construcţiilor", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau aflate în curs de a fi incluse în aceasta Lista;
b) produse care se abat în mod semnificativ de la specificaţiile tehnice prevãzute la lit. a.
(2) Se poate admite acordarea unui ATP şi atunci când pentru produsul respectiv este începutã elaborarea unui standard naţional, dacã exista deja un Ghid pentru ATP corespunzãtor acelui produs. Valabilitatea acestui ATP este limitatã pana la intrarea în vigoare a standardului naţional.
(3) În cazuri speciale, prin ordin MLPTL, se poate autoriza eliberarea unui ATP şi prin derogare de la alin. (1) lit. a, dar numai pentru o perioada determinata.
(4) Durata de valabilitate a unui ATP este de maximum cinci ani, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, dar nu mai mult de doi ani.
ART. 14
(1) Agrementul tehnic pentru produs trateazã numai aspecte ale produsului care sunt în legatura cu cerinţele esenţiale, asa cum sunt definite în anexa nr. 1 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 şi în "Ghidul de interpretare a cerinţelor esenţiale ale construcţiei în vederea stabilirii adecvarii la o utilizare prevãzutã a produselor pentru construcţii", aprobat cu <>Ordinul MLPTL nr. 166/31.01.2003 . Numai aceste aspecte au legatura cu marcajul CS.
(2) Dacã se iau în considerare şi alte aspecte, evaluarea respectiva trebuie sa fie clar diferenţiatã de cea raportatã la cerinţele esenţiale. Decizia privind modul de abordare a evaluãrii produsului se stabileşte prin consens în cadrul CATP. Astfel de evaluãri suplimentare vor fi voluntare şi nu vor fi incluse în cerinţele de atestare a conformitatii produselor.
(3) Formatul ATP trebuie sa corespundã cu "formatul-cadru" prezentat în anexa nr. 3 la prezentul Regulament
ART. 15
(1) Acordarea agrementelor tehnice pentru produs se poate face prin doua proceduri:
a) pe baza Ghidurilor pentru ATP;
b) în absenta Ghidurilor pentru ATP.
(2) Domeniile pentru care se elaboreazã Ghiduri pentru ATP sunt stabilite de MLPTL, la propunerea Consiliului.
(3) Elaborarea acestor Ghiduri se va face potrivit prevederilor <>art. 24 al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 .
4.2. Acordarea unui ATP pe baza Ghidurilor
ART. 16
(1) Conţinutul şi formatul ATP trebuie sa corespundã prevederilor Ghidului pentru ATP relevant.
(2) Organismul de agrementare care întocmeşte ATP va trimite proiectul de ATP la:
- toate celelalte organisme de agrementare ATP;
- secretariatul CATP, care va transmite o copie Consiliului.
ART. 17
În cursul unei perioade determinata individual prin fiecare Ghid pentru ATP, pentru a asigura posibilitatea comparãrii ATP-urilor similare emise de mai multe organisme de agrementare ATP, proiectul de ATP întocmit de un organism, împreunã cu documentele insotitoare (în special, rezultatele încercãrilor), este supus unei consultãri preliminare din partea altor organisme, ce vor fi nominalizate de CATP în fiecare caz, şi din partea secretariatului CATP, solicitandu-se comentariile acestora. Organismele consultate trebuie sa-şi prezinte opiniile într-o perioada de doua luni.
ART. 18
Dacã autoritãţile competente stabilesc, în temeiul <>art. 15 alin. (2) al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 şi pe baza unui aviz din partea Consiliului, o deficienta într-un ATP acordat, datoratã unei deficiente dintr-un Ghid pentru ATP, organismele de agrementare nu vor mai întocmi alte ATP-uri pe baza acelui Ghid pentru ATP.
4.3. Acordarea unui ATP în absenta Ghidului
ART. 19
(1) Conţinutul şi formatul ATP trebuie sa corespundã "formatului-cadru" prezentat în anexa nr. 3 a prezentului Regulament.
(2) Organismul de agrementare ATP care primeşte o solicitare în situaţiile prevãzute la art. 7 sau o cerere pentru un ATP solicitat pentru prima data pentru un produs din familia respectiva, trebuie sa aibã o consultare preliminarã cu secretariatul CATP, pentru a primi acordul de principiu pentru acordarea unui ATP acelui produs, precum şi pentru principiul procedurii de atestare a conformitatii propuse.
ART. 20
(1) Dacã, în cadrul CATP, se ajunge la un consens cu privire la cererile care corespund art. 13 alin. (1) lit. a, atunci informaţiile corespunzãtoare cerute de Consiliu sunt trimise acestuia cu aprobarea Preşedintelui CATP, pentru a obţine acordul Consiliului de a emite ATP-urile respective. Dacã în cadrul CATP nu se poate ajunge la un consens, cererile vor fi transmise spre soluţionare Consiliului, decizia acestuia rãmânând definitiva.
(2) În cazul unor cereri de ATP care corespund art. 13 alin. (1) lit. b, Consiliul va confirma pe baza evaluãrii şi a informaţiilor relevante furnizate de CATP, dacã un produs dintr-o familie acoperitã de standarde armonizate sau standarde naţionale recunoscute diferã semnificativ de acestea şi prin urmare dacã se poate acorda ATP.
(3) Dupã primirea acordului Consiliului pentru emiterea ATP, secretariatul CATP atribuie acestuia numãrul de înregistrare în Registrul unic pentru ATP, pe care îl comunica organismului de agrementare ATP la care s-a depus cererea.
ART. 21
(1) Dupã obţinerea acordului prevãzut la art. 20, organismul de agrementare ATP care a primit cererea, va organiza o discuţie preliminarã cu celelalte organisme relevante nominalizate de CATP, în care va explica modul în care intenţioneazã sa instrumenteze cererea, în sensul prezentãrii programului de încercãri, a cerinţelor de performanta şi procedurii propuse pentru atestarea conformitatii.
(2) Organismul de agrementare ATP implicat trebuie sa ia în considerare observaţiile formulate de celelalte organisme consultate.
(3) Când cererea pentru ATP se referã la un produs dintr-o familie pentru care procedura menţionatã la alin. (1) a fost deja stabilitã, agrementul trebuie sa se bazeze pe acea procedura.
ART. 22
(1) Înainte de emiterea ATP, organismul de agrementare ATP trimite proiectul agrementului însoţit de justificãrile furnizate de solicitant organismelor relevante nominalizate de CATP şi secretariatului CATP, solicitandu-le comentarii în decurs de doua luni.
(2) ATP este considerat finalizat numai dupã ce toate organismele consultate şi-au exprimat consimţãmântul în scris, sub semnatura reprezentantului lor în CATP.
(3) Proiectul ATP în forma finala se transmite conform prevederilor art. 16 alin. (2).
ART. 23
(1) Dacã apar obiecţiuni care nu pot fi rezolvate de organismul elaborator, acestea se supune analizei în plen a CATP.
(2) Dacã în CATP se ajunge la consens, atunci ATP este eliberat de cãtre organismul de agrementare ATP.
(3) Dacã în CATP nu se ajunge la consens, atunci subiectul este supus analizei Consiliului, care trebuie sa stabileascã mãsuri pentru rezolvarea situaţiei. Dacã în Consiliu exista divergenţe de pãreri, decizia finala este stabilitã de autoritãţile competente.

CAP. 5
RETRAGEREA AGREMENTELOR TEHNICE PENTRU PRODUS

ART. 24
(1) Organismul de agrementare ATP trebuie sa retragã ATP dacã primeşte o înştiinţare în acest sens din partea Consiliului, ca urmare a mãsurilor adoptate potrivit prevederilor <>art. 15 alin. (2) al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 .
(2) Organismul de agrementare ATP trebuie sa informeze celelalte organisme de agrementare şi secretariatul CATP asupra retragerii, iar secretariatul CATP informeazã Consiliul.

CAP. 6
MODIFICAREA AGREMENTELOR TEHNICE PENTRU PRODUS

ART. 25
(1) Pentru modificarea unui ATP se aplica în mod corespunzãtor procedura pentru cerere noua. Cererea trebuie adresatã organismului de agrementare ATP care a emis agrementul supus modificãrii.
(2) Prevederile stabilite la 4.2. şi 4.3. trebuie aplicate corespunzãtor: procedura de acordare se va referi numai la aspectele afectate de modificare.
(3) Ca urmare a modificãrii, se emite un nou ATP care îl înlocuieşte pe cel anterior.

CAP. 7
PRELUNGIREA VALABILITĂŢII AGREMENTELOR TEHNICE PENTRU PRODUS

ART. 26
(1) În conformitate cu art. 13 alin. (4), perioada de valabilitate a unui ATP este de cinci ani şi poate fi prelungitã cu o perioada suplimentarã, nu mai mare de doi ani, cu condiţia ca, între timp, Consiliul sa nu fi înştiinţat organismele de agrementare ATP şi/sau CATP asupra schimbãrii condiţiilor în care s-a emis iniţial ATP.
(2) Cererile trebuie prezentate în scris de cãtre solicitant şi trebuie primite de organismul de agrementare ATP cu cel puţin şase luni înainte de data expirãrii.
(3) În cazul în care procedura poate fi initiata, se aplica prevederile de la 4.2. sau 4.3., dupã caz.
ART. 27
(1) Cererea de prelungire trebuie însoţitã de documentele tehnice relevante prevãzute în Ghidurile ATP pentru prelungirea unui ATP.
(2) Dacã astfel de Ghiduri nu exista, organismul de agrementare ATP, dupã consultarea celorlalte organisme ATP şi a secretariatului CATP, va informa solicitantul în legatura cu documentele ce trebuie prezentate.
(3) Astfel de prelungiri devin responsabilitatea organismului de agrementare ATP care le elibereazã şi trebuie sa fie la fel de complete ca şi evaluarea originala. Prelungirile rãmân sub acelaşi numãr de identificare al ATP.

CAP. 8
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

ART. 28
(1) La data intrãrii în vigoare a <>Hotararei Guvernului nr. 102/2003 , Agrementul tehnic în Construcţii eliberat pentru produse, va fi înlocuit treptat prin Agrementul Tehnic pentru produs.
(2) Agrementele Tehnice în Construcţii eliberate pentru produse îşi menţin valabilitatea pe intreaga durata aprobatã.
ART. 29
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 3a fac parte integrantã din prezentul Regulament.

ANEXA 1
────────
la regulament
──────────────

CERERE TIP PENTRU UN AGREMENT TEHNIC PENTRU PRODUS

1. Cererea se adreseazã cãtre:
(Numele organismului de agrementare, inclus în lista organismelor abilitate conform prevederilor <>Hotararei Guvernului nr. 102/2003 )
2. Solicitant:
(Persoana responsabilã cu introducerea pe piata în România. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat sau importatorul. În cazul când cererea se face de cãtre reprezentant, aceasta trebuie însoţitã de împuternicirea data de producãtor.)
3. Denumirea tipului generic al produsului pentru construcţii:
4. Denumirea(ile) comercialã(e) a(le) produsului, asa cum vor fi indicate în agrement
5. Definirea produsului pentru construcţii şi a utilizãrii preconizate:
(Odatã cu cererea, solicitantul trebuie sa predea documentele adiţionale precizate în art. 8 alin. (2) al Regulamentului privind solicitarea, întocmirea, eliberarea şi publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru construcţii)
6. Unitãţile de producţie în care urmeazã a fi realizat produsul:
7. Declaraţia solicitantului:

Prin prezenta declar
[]*) - Ca nu am fãcut alta cerere pentru un agrement tehnic privind produsul pentru construcţii la care se face referire la punctele 3 şi 4 de mai sus cãtre un alt organism de agrementare ATP,
[]*) - Ca am fãcut o alta cerere pentru un agrement tehnic privind produsul pentru construcţii la care se face referire la articolele 3 şi 4 cãtre .............../(se va mentiona numele organismului de agrementare ATP).


Acea cerere nu a fost acceptatã

___________
(*) Se selecteaza casuta adecvatã situaţiei.


- Ca sunt de acord ca alte organisme de agrementare ATP, Comisia pentru Agremente Tehnice pentru Produs şi Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii sa fie nnstiintate cu privire la aceasta cerere,
- Ca voi achitã costurile care provin din procedura de agrementare conform devizului de cheltuieli prezentat de organismul de agrementare ATP la termenele şi nn condiţiile prevãzute prin contract (conform <>art. 20 alin. (3) al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 );
- Ca voi sprijini procedura de agrementare, dupã cum mi se cere;
- Ca voi asigura ca locurile de fabricaţie sa poatã fi vizitate oricrnd de cãtre organismul de agrementare sau reprezentanţii sãi nn timpul orelor de lucru, nn vederea emiterii agrementului tehnic pentru produs.

.............................
(locul şi data)
.............................
(semnãturi autorizate)


ANEXA 2
────────
la regulament
──────────────

(Numele şi adresa organismului de agrementare ATP)

CONFIRMAREA ACCEPTĂRII CERERII PENTRU ACORDAREA
UNUI AGREMENT TEHNIC PENTRU PRODUS

1. Cererea facuta de: ......... în data de ....../(data cererii de agrement) pentru un agrement tehnic privind produsul pentru construcţii: ...... definit conform articolelor 3 şi 4 ale cererii susmenţionate, este acceptatã prin prezenta şi procedura a fost initiata.
2. Procedura de agrementare are urmãtorul numãr de referinta: ...............
3. Procedura de agrementare se bazeazã, pe:
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii;
- Regulamentul privind solicitarea, întocmirea, eliberarea şi publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru construcţii, aprobat cu Ordinul MLPTL nr. 164/31.01.2003 şi MIR nr. 91/19.02.2003.
- (prevederi, statute, texte de contract sau acte similare ale organismului de agrementare, dupã caz).
4. Costurile pentru procedura de agrementare sunt determinate pe baza: ......... (lista onorariilor, prevederi legale sau orice alte prevederi în vigoare pentru organismul de agrementare, cu referinte)

.........................
(Locul şi data)
................................
(Semnatura autorizata)

ANEXA 3
──────────
la regulament
──────────────

FORMATUL-CADRU PENTRU AGREMENTUL TEHNIC PENTRU PRODUS(ATP)

NOTA:
Prezentul "Format-cadru al agrementului tehnic pentru produs" urmãreşte sa asigure ca prezentarea agrementelor sa fie în esenta aceiaşi, indiferent de produsul sau produsele pentru construcţii implicate, sau de organismul care emite agrementul.
În acest scop, "Formatul-cadru" stabileşte în mod unitar:
- conţinutul general, secţiunile comune şi numerotarea lor;
- textul titlurilor generale;
- textul clauzelor comune,
şi da informaţii generale (în litere italice) asupra modului în care trebuie concepute diversele secţiuni şi clauze ale ATP.

......... Numele, adresa şi logo-ul organismului de agrementare care emite ATP:
Abilitat conform <>art. 20 al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii.

MEMBRU AL CATP
(prezentat sub forma de logo al CATP)
COMISIA PENTRU AGREMENTE TEHNICE PENTRU PRODUS

AGREMENT TEHNIC PENTRU PRODUS - ATP - ........ (numãr în cadrul sistemului de numerotare CATP)

Denumirea comercialã: ..... Se indica denumirea(ile) comercialã(e), dacã este cazul, sau orice alta referinta asupra produsului(elor), asa cum este(sunt) folositã(e) în Comunitatea europeanã (şi în alte tari aparţinând AELS) şi în România pentru comercializarea produsului(elor). Denumirea(ile) comercialã(e) sau alta referinta asupra produsului(elor) nu trebuie sa conducã la neintelegeri în ce priveşte performanta sau utilizarea preconizata a produsului(elor).

Titularul agrementului: ........... Se indica numele şi adresa solicitantului (producãtorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau importatorul) cãruia i s-a emis ATP (în conformitate cu prevederile Capitolului IV al <>Hotararei Guvernului nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii, denumita în continuare Hotãrârea Guvernului, şi ale art. 5 alin. (1) din Regulamentul privind solicitarea, întocmirea, eliberarea şi publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru construcţii, denumit în continuare Regulamentul de proceduri comune).

Tipul generic şi utilizarea produsului(elor) pentru construcţii:
..... Se indica, în limba romana şi în limba engleza, tipul generic şi utilizarea preconizata a produsului(elor) acoperite de ATP, precum şi principalele niveluri/clase de performanta, dacã sunt relevante, în conformitate cu art. 5 alin. (2) şi art. 11 alin. (3) al Hotararei Guvernului.
Valabil de la ......................
pana la ................ (a se vedea <>art. 19 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 )
Unitatea(unitãţile) de producţie*1):
... Se indica unitatea (unitãţile) de producţie. Dacã sunt mai multe fabrici/ateliere de fabricaţie, acestea trebuie indicate într-o Anexa la care trebuie sa se facã referire aici.
Prezentul Agrement Tehnic pentru Produs conţine ...... pagini incluzând ..... Anexe care fac parte integrantã din acest document. (Se indica numãrul total de pagini (text şi desene, dacã este cazul, în partea principala şi în Anexe) şi numãrul de Anexe)
___________
*1) Indicarea unitãţii(ilor) de producţie se face numai dacã este necesarã din motive tehnice, de exemplu, datoritã presupunerilor fãcute la II.4.1. Fabricare. Când este adecvat din considerente practice sau dacã titularul ATP doreşte, unitatea(unitãţile) de producţie poate(pot) fi stabilitã(e) şi într-un supliment la ATP nepublicabil care este pãstrat de organismul de agrementare emitent şi urmeazã a fi comunicat numai organismelor notificate implicate în procedura de atestare a conformitatii.

I. TEMEIURI LEGALE ŞI CONDIŢII GENERALE
1. Prezentul Agrement Tehnic pentru Produs este emis de ............. (numele organismului de agrementare ATP) în conformitate cu:
- <>Hotãrârea Guvernului României nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii*2);
- Regulamentul privind solicitarea, întocmirea, eliberarea şi publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru construcţii, aprobat cu Ordinul MLPTL nr. 164/31.01.2003 şi MIR nr. 91/19.02.2003*3);
- Ghidul ATP pentru ....... (Se indica titlul şi numãrul ghidului ATP pe baza cãruia se acorda agrementul, cu excepţia situaţiilor în care ATP este emis în absenta ghidurilor ATP în conformitate cu cap. 4.3. al Regulamentului de proceduri comune).
___________
*2) <>Hotãrârea Guvernului nr. 102/2003 privind condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 129/27.02.2003.
*3) Ordinul MLPTL nr. 164/31.01.2003 şi MIR nr. 91/19.02.2003 de aprobare a Regulamentului privind solicitarea, întocmirea, eliberarea şi publicarea agrementelor tehnice pentru produse pentru construcţii a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185/2003.

2. ....... (numele organismului de agrementare ATP emitent) este autorizat sa verifice dacã se respecta prevederile prezentului Agrement Tehnic pentru Produs. Verificarea poate avea loc în unitatea (imitatiile) de producţie (de exemplu privind îndeplinirea ipotezelor asumate în prezentul agrement cu privire la fabricare). Cu toate acestea, responsabilitatea pentru conformitatea produselor cu Agrementul Tehnic pentru Produs şi pentru adecvarea lor la utilizarea preconizata rãmâne în sarcina titularului de Agrement Tehnic pentru Produs.
3. Prezentul Agrement Tehnic pentru Produs nu va fi transferat altor producãtori sau reprezentanţi ai producãtorilor în afarã celor indicaţi la pagina 1, sau altor unitãţi de producţie decât cele indicate la pagina 1/stabilite în contextul prezentului Agrement (se şterge unde este cazul).
4. Prezentul Agrement Tehnic pentru Produs poate fi retras de cãtre ......... (numele organismului de agrementare ATP emitent) în temeiul art. 24 din Regulamentul de proceduri comune.
5. Reproducerea prezentului Agrement Tehnic pentru Produs, inclusiv transmiterea lui prin mijloace electronice, trebuie sa fie integrala. Totuşi o reproducere parţialã poate fi facuta cu consimţãmântul scris al ........ (numele organismului de agrementare ATP emitent). În acest caz, reproducerea parţialã trebuie denumita ca atare. Textele şi desenele din broşuri publicitare nu trebuie sa contrazica sau sa utilizeze în mod greşit ATP.

II. CONDIŢII SPECIFICE PRIVIND AGREMENTUL TEHNIC PENTRU PRODUS
1. Definirea produsului(elor) şi a utilizãrii(ilor) preconizate
Se face o descriere tehnica a produsului(elor) şi se specifica utilizarea preconizata pe:
- o pagina (sau mai puţin) conţinând text şi unul sau mai multe desene generale, care urmeazã a fi prezentate pe o pagina ca anexa nr. 1, la care se face referire în textul prezentat la pct. II.1.
sau,
- doua pagini de text.
Se descrie tipul şi forma produsului(elor) (incluzând nivelurile de performanta relevante), materialele constituente, componentii precum şi procedeele de instalare şi tipul de construcţii pentru care produsul(ele) acoperit(e) de ATP este(sunt) prevãzut(e) a fi utilizat(e).
Se indica durata de viata prezumatã a produsului(elor) pentru utilizarea preconizata.
2. Caracteristici ale produsului(elor) şi metode de verificare
Se prezintã caracteristici şi parametri precisi şi masurabili pentru produs(e) şi pentru constituentii şi componentii sãi(lor), dupã caz, luându-se în consideraţie Ghidul ATP aferent familiei de produse relevante, sau dacã produsul(ele) se bazeazã pe procedura descrisã în art. 22 alin. (2) al Hotararei Guvernului, apelând în mod direct la cerinţele esenţiale relevante (anexa nr. 1 a Hotararei Guvernului) şi la "Ghidul de interpretare" a acestora (menţionat la art. 14 alin. (1) din Regulamentul de proceduri comune) şi la niveluri sau clase de performanta, în sensul prevederilor din "Ghidul de interpretare", Secţiunea I, pct. 3.2., dacã şi în mãsura în care este necesar.
În situaţia în care compozitia sau parametrii produsului reclama un tratament confidenţial (de exemplu compozitia chimica a unor materiale), acestea nu trebuie indicate în conţinutul propriu-zis al ATP, dar trebuie pãstrate de organismul de agrementare ATP emitent în documentaţia tehnica aferentã ATP şi comunicate numai organismelor notificate implicate în procedura de atestare a conformitatii, în mãsura în care sunt necesare pentru efectuarea sarcinilor acestora de încercare, inspecţie şi certificare.
Se prezintã sumar procedurile pe baza cãrora s-au fãcut estimarile cu privire la durabilitate, la caracteristicile şi la performanţele produsului. Se face referire la Ghidurile ATP şi/sau la standardele armonizate sau la standardele naţionale sau de alta natura recunoscute (privitoare la metode de încercare, metode de calcul etc.) şi se indica valorile şi parametrii relevanti, obţinuţi din rezultate ca fiind corespunzatori şi necesari pentru utilizarea produsului(elor) şi pentru proiectarea construcţiilor sau a elementelor de construcţii în care este utilizat produsul. Se prezintã pe scurt orice metode speciale de încercare sau de evaluare şi se indica valorile şi parametru relevanti, obţinuţi din rezultate ca fiind corespunzatori şi necesari pentru utilizarea produsului şi pentru proiectarea construcţiilor sau a elementelor de construcţii în care este utilizat produsul. Dacã este necesar şi adecvat, se face trimitere la o anexa (anexe) ale ATP.
3. Evaluarea conformitatii şi marcajul CS
3.1. Sistemul de atestare a conformitatii
Se indica sistemul impus pentru atestarea conformitatii (dintre cele prevãzute la <>art. 30 al Hotararei Guvernului nr. 102/2003 ), asa cum e stabilit prin "Regulamentul privind atestarea conformitatii produselor", aprobat cu <>Ordinul MLPTL nr. 165/31.01.2003 şi MIR nr. 92/19.02.2003. Dacã ATP acoperã mai multe produse, sistemul impus pentru atestarea conformitatii trebuie indicat separat pentru fiecare din acestea.
3.2. Responsabilitãţi
3.2.1. Sarcinile producãtorului
3.2.1.1. Controlul intern al producţiei
Se specifica metodele şi amploarea controlului intern permanent al producţiei care trebuie asumat de producãtor, incluzând tipurile de încercãri şi frecventa minima a acestora. Dacã ATP acoperã mai multe produse, fiecare din acestea trebuie tratat separat.
3.2.1.2. Alte sarcini ale producãtorului (dacã este cazul)
Se specifica alte sarcini ale producãtorului în funcţie de sistemul impus pentru atestarea conformitatii, de exemplu, incercarile iniţiale de tip. Dacã ATP acoperã mai multe produse, fiecare din acestea trebuie tratat separat.
3.2.2. Sarcini ale organismelor notificate
Se specifica diferitele sarcini ce revin organismelor notificate în funcţie de sistemul impus pentru atestarea conformitatii, incluzând tipurile şi frecventa încercãrilor, a inspectiilor şi a supravegherii, dupã caz. Dacã ATP acoperã mai multe produse, fiecare din acestea trebuie tratat separat.
3.3. Marcajul CS
Marcajul CS trebuie aplicat pe ... (produsul însuşi - indicandu-se, dacã este necesar, unde anume pe produs, sau o eticheta ataşatã acestuia: ambalaj; documente comerciale insotitoare). Marcajul CS va fi însoţit de urmãtoarele informaţii:
Se specifica, în concordanta cu prevederile generale stabilite în anexa nr. 3 a Hotararei Guvernului pentru marcajul de conformitate, informaţiile care trebuie date împreunã cu marcajul CS, de exemplu:
- Numele sau marca de identificare a producãtorului şi a instalaţiei;
- Numãrul organismului notificat implicat;
- Identitatea produsului (denumirea comercialã);
- Numãrul ATP;
- Caracteristicile/performanţele relevante ale produsului şi nivelurile clasele acestora (toate produsele având aceiaşi denumire, indiferent de instalatia de fabricaţie, trebuie sa îndeplineascã caracteristicile şi valorile de performanta relevante ale produsului).
- Anul de fabricaţie şi, dacã este necesar, data fabricaţiei şi numãrul lotului de producţie.
4. Prezumţii pe baza cãrora a fost evaluatã favorabil adecvarea produsului(elor) la utilizarea preconizata
4.1. Fabricaţie
Se indica tehnicile speciale de fabricaţie şi asamblare în fabrica şi se stabilesc prevederi pentru calificarea personalului şi pentru instalaţiile tehnice ale unitãţii de producţie (de exemplu, pentru construcţii incleiate sau sudate), în mãsura în care sunt relevante pentru adecvarea produsului(elor) la utilizarea preconizata când acesta(ea) este(sunt) incorporat(e) în construcţii şi în mãsura în care exista o legatura cu satisfacerea cerinţelor esenţiale.
În situaţia în care prevederile referitoare la fabricaţie reclama un tratament confidenţial, acestea nu trebuie indicate în conţinutul propriu-zis al ATP, dar trebuie pãstrate de organismul de agrementare ATP emitent în documentaţia tehnica aferentã ATP şi comunicate numai organismelor notificate implicate în procedura de atestare a conformitatii, în mãsura în care sunt necesare pentru efectuarea sarcinilor acestora de încercare, inspecţie şi certificare.
4.2. Punere în opera
Se specifica prevederi referitoare la montarea/asamblarea produsului(elor) pe şantier. Se dau instrucţiuni speciale pentru personalul angajat în execuţie şi pentru maiştri, în mãsura în care aceste aspecte sunt relevante pentru realizarea adecvarii produsului(lor) la utilizarea preconizata, atunci când produsul(ele) este(sunt) incorporat(e) în construcţii. Se dau de asemenea şi parametrii (valori de calcul etc.) şi metodele care sunt necesare, dacã este cazul, pentru proiectarea construcţiilor sau a elementelor de construcţii în care este prevãzutã utilizarea produsului(elor). Acolo unde este cazul, se face referire la standarde, la Ghiduri ATP sau la anexa(ele) la ATP. Se precizeazã clar faptul ca revine producãtorului acelui(lor) produs(e) responsabilitatea sa asigure ca informaţiile cuprinse în aceste prevederi sunt date celor interesaţi.
5. Recomandãri pentru producãtor
5.1. Recomandãri cu privire la ambalare, transport şi depozitare
Se specifica astfel de prevederi, în mãsura în care sunt relevante pentru realizarea adecvarii produsului(elor) la utilizarea preconizata atunci când acesta(ea) este(sunt) incorporat(e) în construcţii. Se precizeazã clar faptul ca revine producãtorului acelui(lor) produs(e) responsabilitatea sa asigure ca informaţiile cuprinse în aceste prevederi sunt date celor interesaţi
5.2. Recomandãri cu privire la utilizare, mentenanta, reparaţii
Se specifica prevederi referitoare la "modul de intervenţie", pentru mentenanta, reparaţii şi prevenire, în mãsura în care sunt relevante pentru a menţine adecvarea produsului(elor) la utilizarea prevãzutã atunci când acesta(ea) este(sunt) incorporat(e) în construcţii. Se precizeazã clar faptul ca revine producãtorului acelui(lor) produs(e) responsabilitatea sa asigure ca informaţiile cuprinse în aceste prevederi sunt date celor interesaţi.

ANEXA 3a)

Anexa 1
──────────
(la ATP nr. ...)
────────────────

DESCRIEREA PRODUSULUI(ELOR)

...... Desen(e) descriind în general produsul(ele) pe o pagina, dacã este cazul (asa cum se arata şi în cadrul secţiunii II.1.)

Anexa 2 ...... n

Alte anexe, dacã este cazul, indicând de exemplu:
- O descriere suplimentarã a produsului(elor) şi a constituentilor sãi(lor), a detaliilor privind fabricatia, transportul, manipularea, depozitarea sau punerea în opera (cu desene, dacã este cazul);
- Metode pentru determinarea caracteristicilor produsului (încercare, calcul, alte metode, în cazul în care referirea la Ghiduri ATP sau la standarde nu este posibila);
- Metode de proiectare a elementelor de construcţii în care se intenţioneazã a fi incorporat(e) produsul(ele), în mãsura în care sunt relevante pentru adecvarea produsului(elor) la utilizarea preconizata atunci când acesta(ea) este(sunt) incorporat(e) în construcţii şi dacã referirea la Ghiduri ATP sau la standarde nu este posibila;
- Instrucţiuni pentru montare/prelucrare, în mãsura în care sunt relevante pentru adecvarea produsului(elor) la utilizarea preconizata atunci când acesta(ea) este(sunt) incorporat(e) în construcţii şi dacã referirea la Ghiduri ATP sau la standarde nu este posibila.


──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016