Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 18 octombrie 2004  privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Bărbăţie şi Credinţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 18 octombrie 2004 privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Bărbăţie şi Credinţă

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1003 din 1 noiembrie 2004
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 413 din 18 octombrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.003 din 1 noiembrie 2004.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Bărbăţie şi Credinţă se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Bărbăţie şi Credinţă este limitat la maximum 8.500 de membri, împărţiţi pe grade, astfel:
    a) Cavaler - 4.600;
    b) Ofiţer - 2.800;
    c) Comandor - 850;
    d) Mare Ofiţer - 250.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se prezintă sub forma unei cruci de Malta cu braţe egale, având diametrul aparent de 45 mm, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie, emailată roşu translucid, înconjurată cu o bordură albă, lată de 1,8 mm. Braţele crucii sunt despicate, având la centru, lângă medalion, lăţimea de 10 mm şi, la vârfuri, lăţimea de 17 mm. Vârfurile braţelor crucii sunt terminate cu sfere cu diametrul de 2 mm.
    (2) Medalionul central are înălţimea de 15 mm şi lăţimea de 11 mm, este emailat roşu translucid, iar pe avers este înconjurat de un inel emailat alb, lat de 3 mm.
    (3) Pe aversul medalionului central este aplicată o acvilă, confecţionată din argint, înaltă de 14 mm, lată de 9 mm, ţinând în cioc o cruce ortodoxă, în gheara dreaptă o spadă, iar în gheara stângă un buzdugan şi având pe piept scutul mic al stemei României.
    (4) Pe revers, central, medalionul are inscripţionat, în relief, cu cifre şi litere înalte de 3 mm: "1903/BĂRBĂŢIE/ŞI/CREDINŢĂ/2004", reprezentând date istorice privind Ordinul Bărbăţie şi Credinţă.
    (5) Pentru militari, pe avers, medalionul central al însemnului este înconjurat de o ramură de laur, la dreapta, şi una de palmier, la stânga, încrucişate, aurite.
    (6) Însemnul este surmontat de o semicunună din frunze de laur, cu lăţimea exterioară de 30 mm şi înălţimea de 20 mm, având capetele semicununii unite printr-o bară, prin intermediul căreia se petrece panglica. Pe bară, pe revers, sunt poansonate titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei.
    (7) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat galben, având, începând de la margini, câte o bandă albastră şi una roşie, late fiecare de 3 mm şi, în centru, o bandă din fir aurit, lată de 3 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (8) Pentru persoanele de sex feminin, personal civil, panglica este pliată sub forma unei funde, realizată prin plierea unei panglici din rips moarat, lungă de 120 mm şi lată de 40 mm.
    (9) Bareta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 20 mm, lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%. Pe spate are un sistem de prindere.
    (10) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul este aurit;
    b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 20 mm;
    c) bareta este asemănătoare cu cea a gradului de Cavaler, pe care este prinsă o rozetă cu diametrul de 10 mm;
    d) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%; pe revers are un sistem de prindere;
    e) pentru persoanele de sex feminin, personal civil, pe centrul fundei se aplică o rozetă cu diametrul de 20 mm.


    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se prezintă sub forma unei cruci de Malta cu braţe egale, având diametrul aparent de 55 mm, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie aurit, emailată roşu translucid, înconjurată cu o bordură albă, lată de 2,5 mm. Braţele crucii sunt despicate, având la centru, lângă medalion, lăţimea de 12 mm şi, la vârfuri, lăţimea de 22 mm. Vârfurile braţelor crucii sunt terminate cu sfere cu diametrul de 2,5 mm.
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) pe avers, medalionul central, emailat roşu translucid, are înălţimea de 20 mm şi lăţimea de 14 mm şi este înconjurat de un inel emailat alb, lat de 3,5 mm;
    b) acvila, aplicată pe aversul medalionului, este înaltă de 17 mm, lată de 12 mm şi este confecţionată din argint aurit;
    c) însemnul este surmontat de o cunună deschisă din ramuri de laur, cu lăţimea exterioară de 33 mm şi înălţimea de 27 mm, de care este prins un inel plat, înalt de 25 mm şi lat de 3 mm, prin care se petrece panglica; pe reversul inelului sunt poansonate titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă, pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; benzile colorate au lăţimea de 4 mm;
    e) bareta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 24 mm, lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%; pe centrul baretei este prins un disc din argint cu diametrul de 5 mm. Pe spate este un sistem de prindere;
    f) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler. Pe spate are un sistem de prindere;
    g) pentru doamne, personal civil, panglica are aceleaşi caracteristici cu cele prevăzute la lit. d).


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
    (2) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o cruce de forma crucii de Malta, cu braţe egale şi despicate, având diametrul aparent de 75 mm, şi este confecţionată din argint diamantat, cu titlul de 925 la mie. Pe placă este aplicat însemnul avers al gradului de Ofiţer; lăţimea capetelor braţelor este de 33 mm, iar lângă medalion este de 13 mm. Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate denumirea firmei producătoare, titlul metalului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Bareta are dimensiunile celei a gradului de Comandor, pe ea fiind aplicat un romb în relief, din argint, având diagonala mare de 7 mm şi diagonala mică de 4 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (5) Rozeta gradului se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată, la exterior, în piele naturală galbenă pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi în piele ecologică, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, are colţare şi închizători metalice; interiorul este căptuşit cu pluş şi cu mătase de culoare albastră, are inscripţionată denumirea firmei producătoare şi, în colţul drept jos, este scris numărul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    (3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat în piele ecologică galbenă pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi cu înlocuitor de piele, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler.

    ART. 8
    (1) Ordinul Bărbăţie şi Credinţă se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Bărbăţie şi Credinţă şi în alte situaţii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Bărbăţie şi Credinţă.
    (6) Militarii poartă Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în conformitate cu reglementările din prezenta lege şi cu regulamentele militare specifice.
    (7) Personalul civil poartă Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în aceleaşi condiţii ca militarii.

    ART. 9
        Zilnic, se poartă numai bareta sau rozeta, astfel:
    a) bareta se poartă la uniforma militară, pe pieptul stâng al vestonului;
    b) la uniforma militară se poartă alăturat baretele tuturor gradelor, în ordinea descrescătoare a acestora, prima fiind cea a gradului cel mai înalt;
    c) militarii în ţinută civilă, decoraţi cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă, poartă numai rozeta gradului cel mai înalt;
    d) personalul civil, decorat cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă, poate purta numai rozeta gradului cel mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.


    ART. 10
        Unităţile militare aparţinând instituţiilor publice din domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale pot fi decorate cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în toate gradele. Însemnul decoraţiei se ataşează drapelului de luptă al unităţii, astfel:
    a) la un capăt al panglicii este ataşat ordinul, iar la celălalt este un canaf argintiu; panglica este de lăţimea specifică gradului, lungă de 2.000 mm;
    b) panglica îndoită la jumătate se prinde de hampă sub pajură;
    c) placa gradului de Mare Ofiţer se prinde de pânză, în colţul superior al benzii albastre, la 100 mm de hampă şi de latura superioară a pânzei.


    ART. 11
    (1) Conferirea Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se face în mod obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Bărbăţie şi Credinţă se poate face numai după îndeplinirea, cu rezultate deosebite, timp de 5 ani, a unor funcţii militare sau civile în cadrul ministerelor şi instituţiilor publice specializate în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    ART. 12
    (1) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane, este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer 5 ani.

    (2) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (3) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 13
     Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani prevăzut la art. 11 alin. (2) şi vechimea minimă în grad prevăzută la art. 12 alin. (1) pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 14
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 15
    (1) Ordinul Bărbăţie şi Credinţă recompensează serviciile deosebite aduse statului român în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale, de către:
    a) funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţer, funcţionari publici sau personal civil din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi din instituţiile publice din domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    b) ofiţeri în activitate, în rezervă sau în retragere din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi din instituţiile publice din domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    c) unităţi militare, ofiţeri şi personal civil cu funcţii de răspundere, aparţinând statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    (2) Prin servicii deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) conceperea, pregătirea, organizarea şi coordonarea unor acţiuni eficiente privind protecţia vieţii cetăţenilor, a proprietăţii private şi publice şi a infrastructurii de interes strategic;
    b) organizarea şi conducerea unor acţiuni eficiente privind menţinerea sau restabilirea ordinii publice;
    c) conceperea, coordonarea şi conducerea unor măsuri eficiente privind prevenirea şi limitarea fenomenului infracţionalităţii şi al criminalităţii;
    d) coordonarea şi conducerea unor acţiuni eficiente de combatere a crimei organizate transfrontaliere, a traficului ilegal de persoane, droguri, armamente şi muniţie, bunuri de patrimoniu, materiale radioactive şi strategice;
    e) organizarea unor strategii specifice vizând combaterea eficientă a fenomenului corupţiei şi de promovare a măsurilor legale privind sancţionarea faptelor de corupţie;
    f) conceperea şi organizarea securizării frontierei de stat a României;
    g) coordonarea la standarde internaţionale a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul migraţiei şi azilului;
    h) derularea de acţiuni eficiente de gestionare a crizelor, de protecţie civilă şi stingere a incendiilor;
    i) aducerea de contribuţii meritorii privind asigurarea şi administrarea rezervelor de stat;
    j) elaborarea de strategii privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare şi de administrare a rezervelor pentru mobilizare;
    k) conducerea cu eficienţă maximă a serviciilor de informaţii speciale şi obţinerea unor informaţii importante pentru asigurarea securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    l) coordonarea eficientă a acţiunilor de prevenire şi combatere a fenomenului terorist şi de neutralizare a unor acţiuni teroriste şi de diversiune;
    m) cercetarea ştiinţifică şi aplicarea în practică în domeniul transmisiunilor speciale şi în alte domenii privind securitatea internă, ordinea publică şi siguranţa naţională;
    n) aducerea de contribuţii meritorii la realizarea şi dezvoltarea colaborării dintre România şi alte state sau organisme internaţionale specializate în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale, de combatere a criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului internaţional;
    o) aducerea de contribuţii meritorii de către unităţile militare specializate în asigurarea securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi de către unităţile de învăţământ care pregătesc cadre specializate pentru ministerele şi instituţiile centrale autonome ale statului privind securitatea internă, ordinea publică şi siguranţa naţională.


    ART. 16
     În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Secretariatul General al Guvernului, pentru instituţiile de specialitate din subordinea sa, ministerele şi instituţiile centrale autonome ale statului cu responsabilităţi în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor elabora, în baza art. 15, reglementările specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin hotărâre a Guvernului şi ordine ale miniştrilor de resort şi ale conducătorilor instituţiilor centrale autonome ale statului, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Bărbăţie şi Credinţă.


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016