Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 17 decembrie 2014  pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie*) (Anexa 2)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 17 decembrie 2014 pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie*) (Anexa 2)

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI - DEPARTAMENTUL PENTRU EFICIENŢĂ ENERGETICĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 25 bis din 13 ianuarie 2015
──────────
    *) Aprobat de Decizia nr. 2.794 din 17 decembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 13 ianuarie 2015.
──────────


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie, denumit în continuare Regulament, stabileşte condiţiile de autorizare pentru persoanele fizice şi juridice care efectuează audituri energetice cu identificarea soluţiilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din sectoarele economiei naţionale.
    (2) Prevederile prezentului regulament se aplică:
    a) persoanelor fizice şi juridice, române şi străine care solicită autorizarea în vederea elaborării de audituri energetice din industrie, pe teritoriul României, cu respectarea legilor şi normelor în vigoare în domeniul eficienţei energetice;
    b) persoanelor fizice şi juridice, române şi străine care desfăşoară, în baza autorizaţiilor obţinute, activităţi de elaborare a auditurilor energetice pentru industrie.
    (3) Prevederile prezentului regulament nu se aplică auditorilor energetici pentru clădiri.
    ART. 2
    (1) Calitatea de auditor energetic din industrie, denumit în continuare auditor energetic, se dovedeşte prin autorizaţia de auditor energetic, ştampilă şi legitimaţie.
    (2) Modelele autorizaţiilor de auditor energetic, ştampila şi legitimaţia acestuia sunt prevăzute în Anexele nr. 1, 2 şi 3 la Regulament.
    ART. 3
    Termenii de specialitate din prezentul Regulament sunt definiţi în Anexa nr. 1 la Regulament.
    ART. 4
    Autorizarea persoanei fizice sau juridice având activitate în domeniul serviciilor şi/sau al consultanţei energetice, ca auditor energetic se realizează de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - Departamentul pentru Eficienţă Energetică, denumit în continuare ANRE-DEE.

    CAP. II
    Criterii minime pentru auditurile energetice, inclusiv cele desfăşurate ca parte a sistemelor de gestionare a energiei

    ART. 5
    (1) Auditurile energetice se bazează pe următoarele criterii minime:
    1. Conţin date operaţionale actualizate, măsurate, verificabile şi trasabile privind consumul de energie şi profilurile de sarcină pentru energia electrică, astfel:
    a) utilizează date privind consumul de energie privind toate tipurile de combustibili folosiţi;
    b) folosesc informaţiile din facturile de la furnizorii de energie, cât şi datele de exploatare curentă din evidenţa primară, rezultate din citirea aparatelor de măsură şi control aflate în dotarea normală a echipamentelor şi instalaţiilor;
    c) verifică existenţa acestor aparate conform proiectului, cât şi modul de realizare a controlului metrologic;
    d) analizează, împreună cu personalul de exploatare, realizarea de puncte de măsură suplimentare şi posibilitatea de realizare a măsurătorilor cu echipamentul auditorului. Trasabilitatea este o proprietate a rezultatului unei măsurări de a putea fi raportat la o referinţă prin intermediul unui lanţ neîntrerupt şi documentat de etalonări, fiecare contribuind la incertitudinea de măsurare; în cazul unor variaţii mari a parametrilor măsuraţi se recomandă trasarea unor curbe de regresie pentru determinarea unor valori de calcul relevante întocmirii auditului. Se precizează factorii de conversie utilizaţi la transformarea unităţilor fizice de energie în unităţi echivalente de energie.
    2. Conţin o revizuire detaliată a profilului de consum de energie al operaţiunilor sau instalaţiilor industriale, inclusiv transporturile.
    a) La auditurile energetice pentru industrie se analizează consumul de energie al proceselor individuale; în faza de pregătire a auditului energetic se stabileşte conturul de consum energetic în vederea auditării şi un regim caracteristic de funcţionare a instalaţiei/instalaţiilor auditate, în special funcţie de gradul de încărcare uzual al acesteia; în acest scop se recomandă analiza pe o perioada de timp a regimurilor de funcţionare, cât şi prevederile funcţionării în perspectivă şi se decide asupra regimului considerat caracteristic;
    b) La auditurile energetice pentru transporturi se au în vedere următoarele aspecte: componenţa flotei, caracteristici tehnice ale vehiculelor, numărul de ore de exploatare ale unui vehicul pentru o perioadă de referinţă, indicatori specifici cum ar fi tone/km sau persoane/km, consumul de energie şi posibilităţi de reducere a acestuia, programe de întreţinere, programe de optimizare a rutei, programe de formare a conducătorilor auto.
    3. Analiza costurilor ciclului de viaţă şi a perioadelor simple de rambursare pentru a lua în considerare economiile pe termen lung, valorile reziduale ale investiţiilor pe termen lung şi ratele de actualizare. Se calculează şi se analizează valoarea actualizată netă şi rata internă de rentabilitate pentru investiţiile aferente masurilor recomandate în urma auditului energetic; calculul perioadelor simple de rambursare se aplică numai măsurilor cu timp de recuperare redus al investiţiilor.
    4. Proporţionalitate, reprezentativitate pentru a permite crearea unei imagini fiabile a performanţei energetice globale şi identificarea fiabilă a celor mai semnificative oportunităţi de îmbunătăţire.
    (2) Auditurile energetice permit calcule detaliate şi validate pentru măsurile propuse, astfel încât să furnizeze informaţii clare cu privire la economiile potenţiale. Datele furnizate prin audit trebuie să fie suficiente pentru iniţierea unui studiu de pre/fezabilitate.
    (3) Datele utilizate în auditurile energetice sunt stocabile în scopul analizei istorice şi al urmăririi performanţei. Sunt păstrate datele utilizate din cel puţin ultimele 2 audituri, fie în format electronic, fie în format letric. Analiza comparativă a performanţelor se va realiza în condiţii comparabile, ţinând seama de influenţa unor variabile aleatoare: gradul de încărcare al echipamentului, condiţiile climatice, calitatea materiei prime, cantitatea rebuturilor, etc.
    (4) La elaborarea auditurilor energetice se recomandă luarea în considerare a prevederilor din:
    a) Ghidul de elaborare a auditurilor energetice aprobat prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 2123/2014, publicat pe pagina de internet a ANRE;
    b) Standardul SR EN 16247-1-2013. Audit energetic. Partea 1: Cerinţe generale.

    CAP. III
    Clase şi tipuri de audituri energetice

    ART. 6
    Se definesc două clase şi trei tipuri de audituri energetice, după cum urmează:

┌───────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ CLASA │ TIPUL DE AUDIT ENERGETIC │
├───────┼────────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────┤
│ │ Audit electroenergetic │ Audit termoenergetic │ Audit complex │
├───────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────┤
│ I │ P(i) ≤ 1000 kW │ P(i) ≤ 2000 kW │ P(i) ≤ 3.000 kW │
├───────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────┤
│ II │ P(i) > 1000 kW │ P(i) > 2000 kW │ Nelimitat │
└───────┴────────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────┘
──────────
    *) P(i) - puterea instalată pe conturul de audit energetic
──────────


    ART. 7
    (1) Persoanele fizice care au calitatea de auditor energetic sunt autorizate să efectueze audituri energetice de clasa I.
    (2) Persoanele juridice care au calitatea de auditor energetic sunt autorizate să efectueze audituri energetice de clasa I sau clasa II.

    CAP. IV
    Condiţii de obţinere a avizului ANRE-DEE de către furnizorii de formare profesională pentru organizarea cursurilor de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice

    ART. 8
    Cursurile de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice sunt organizate de către instituţii de învăţământ superior din domeniul electric/energetic şi societăţi comerciale de formare profesională autorizate conform legislaţiei în domeniu, denumite în continuare furnizori de formare profesională, care au obţinut în prealabil avizul ANRE-DEE pentru organizarea acestor cursuri.
    ART. 9
    Pentru obţinerea avizului ANRE-DEE, în vederea organizării cursurilor de specialitate pentru elaborarea auditurilor energetice, furnizorii de formare profesională trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) experienţă de formare de minimum 10 ani în domeniul energetic;
    b) existenţa unui colectiv de minimum patru profesori universitari cu specialitatea în domeniul energetic;
    d) existenţa unei baze materiale adecvate, care constă din laboratoare specializate, dispunând de dotarea necesară, care să acopere toate capitolele din programa analitică.
    ART. 10
    Furnizorii de formare profesională vor depune la ANRE-DEE un dosar care să cuprindă următoarele:
    a) cerere de solicitare a avizului pentru organizarea de cursuri de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice;
    a) statutul instituţiei;
    b) dovada experienţei de formare de minimum 10 ani în domeniul energetic;
    c) lista formatorilor, Curriculum Vitae al fiecăruia, copii ale diplomelor de licenţă/masterat/doctorat şi copii ale contractelor de muncă pentru fiecare formator;
    d) lista laboratoarelor specializate şi a altor instalaţii cu caracter experimental care pot servi ca bază materială pentru pregătirea practică în domeniul elaborării auditorilor energetice;
    e) o declaraţie semnată de reprezentantul împuternicit prin care furnizorii de formare profesională îşi asumă responsabilitatea respectării programei analitice avizată de către DEE pentru cursurile de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice.
    ART. 11
    Furnizorii de formare profesională pot forma consorţii care să organizeze prin cooperare desfăşurarea cursurilor de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice, cu respectarea prevederilor art. 9 şi art. 10. În acest caz consorţiul primeşte avizul ANRE-DEE pentru organizarea cursurilor de specialitate.
    ART. 12
    Programa analitică a cursurilor de specialitate, avizată de ANRE-DEE, se publică pe pagina de internet a ANRE.
    ART. 13
    Documentele prezentate la art. 10 sunt analizate de către Comisia de autorizare a auditorilor energetice, numită prin decizie a şefului ANRE-DEE. Comisia propune şefului ANRE-DEE avizul favorabil sau refuz de aviz, după caz. Avizul este valabil numai pentru perioada în care sunt respectate cerinţele art. 9, în caz contrar, acesta se retrage.
    ART. 14
    La absolvirea cursurilor de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice, instituţiile de învăţământ superior din domeniul electric/energetic şi societăţile comerciale de formare profesională eliberează cursanţilor care au promovat testele de verificare, certificate de absolvire.
    ART. 15
    Lista furnizorilor de formare profesională care au primit avizul pentru organizarea cursurilor de specialitate în domeniul elaborării auditorilor energetice este publicată pe site-ul ANRE şi se actualizează permanent de către direcţia de specialitate din cadrul ANRE-DEE.
    ART. 16
    Furnizorii de formare profesională care au primit avizul pentru organizarea cursurilor de specialitate în domeniul elaborării auditorilor energetice notifică ANRE-DEE modificările intervenite în condiţiile care au stat la baza acordării avizului, în termen de 7 zile lucrătoare de la apariţia acestora.

    CAP. V
    Condiţiile obţinerii autorizaţiei de auditor energetic:

    ART. 17
    (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
    b) să prezinte certificatul de cazier judiciar emis în condiţiile legii;
    c) să aibă pregătirea profesională, specializarea şi experienţa acumulată în domeniu cerute de prezentul Regulament.
    (2) Experienţa profesională se referă la activitate didactică, cercetare, proiectare, execuţie sau exploatare acumulată în domeniile tehnice menţionate în tabelul următor:

┌─────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────┐
│ Pregătirea profesională │Condiţii minime privind│ Curs de │
│ şi specializarea │experienţa profesională│ pregătire │
│ │ pe care trebuie │în domeniul│
│ │ să le îndeplinească │ auditului │
│ │ persoana fizică │ energetic │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│Absolvenţi ai ciclului de licenţă│ 2 ani │ Necesar │
│în domeniul: inginerie energetică│ │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│Absolvenţi ai ciclului de licenţă│ 3 ani │ Necesar │
│în domeniile: │ │ │
│- ingineria civilă │ │ │
│- ingineria instalaţiilor │ │ │
│- inginerie electrică │ │ │
│- mine, petrol şi gaze │ │ │
│- inginerie mecanică │ │ │
│- inginerie industrială │ │ │
│- inginerie şi management │ │ │
│- inginerie chimică │ │ │
└─────────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────┘


    (3) Cerinţa referitoare la pregătirea în domeniul elaborării auditurilor energetice este îndeplinită prin absolvirea unui curs de specialitate privind elaborarea auditurilor termoenergetice şi/sau electroenergetice organizat de furnizorii de formare profesională prevăzuţi la art. 8 sau prin absolvirea cursurilor de master în eficienţă energetică la una dintre facultăţile care au primit avizul ANRE-DEE ori prin obţinerea doctoratului în unul din domeniile eligibile prevăzute la art. 17 alin. (2).
    (4) În funcţie de tipul autorizaţiei solicitate persoana fizică trebuie să prezinte certificat de absolvire a cursului de specialitate, conform tabelului de mai jos:

┌─────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Tipul de autorizaţie solicitată │ Cursul de specialitate necesar │
├─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Clasa I, tip Electroenergetic │ Elaborare audituri electroenergetice │
├─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Clasa I, tip Termoenergetic │ Elaborare audituri termoenergetice │
├─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │ Elaborare audituri electroenergetice │
│ Clasa I, tip Complex │ şi │
│ │ Elaborare audituri termoenergetice │
└─────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


    (5) Solicitantul trebuie să facă dovada că are în dotare echipamente de măsurare, verificate metrologic, specifice auditurilor respective. Lista de echipamente care include minimum de aparate necesare efectuării măsurătorilor la elaborarea auditurilor energetice este prezentată în Anexa nr. 5 la Regulament.
    ART. 18
    În vederea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic, persoanele juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fie prevăzută în obiectul de activitate prestarea de servicii energetice, activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de aceasta sau activităţi de testări şi analize tehnice;
    b) să aibă minim 3 auditori energetici autorizaţi conform legii, angajaţi pe bază de contract individual de muncă; în cazul societăţilor cu răspundere limitată asociatul/asociaţii are/au dreptul să presteze activitate de auditor energetic autorizat, conform legii;
    c) să facă dovada că au în dotare echipamente de măsurare, verificate metrologic, specifice auditurilor energetice pentru care solicită autorizarea.
    d) pentru obţinerea autorizaţiei de auditor energetic clasa II, tip complex, solicitantul, persoana juridică, trebuie să aibă în componenţa echipei trei auditori energetici conform prevederilor de la lit. b) dintre care cel puţin un auditor energetic să deţină autorizaţie clasa I, tip termoenergetic şi un altul autorizaţie clasa I, tip electroenergetic sau, cel puţin un auditor energetic cu autorizaţie clasa I, tip complex.

    CAP. VI
    Procedura de autorizare şi documentele necesare la solicitarea autorizării de către persoanele fizice şi juridice

    ART. 19
    (1) Documentaţiile depuse de solicitanţi sunt analizate de către Comisia de autorizare a auditorilor energetici care propune şefului ANRE-DEE:
    a) acordarea autorizaţiei de auditor energetic;
    b) modificarea autorizaţiei de auditor energetic;
    c) prelungirea autorizaţiei de auditor energetic;
    d) suspendarea autorizaţiei de auditor energetic;
    e) retragerea autorizaţiei de auditor energetic;
    f) eliberarea duplicatului autorizaţiei de auditor energetic.
    (2) Pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de cei interesaţi, se constituie, atunci când este cazul, o comisie de soluţionare a acestora, numită prin Decizie a şefului ANRE-DEE. Refuzul acordării autorizaţiei se motivează, precizându-se căile de atac legale.
    ART. 20
    Termenul de analiză a documentaţiei depuse de solicitanţi este de 30 de zile de la data depunerii complete a acesteia.
    ART. 21
    (1) Registrul de evidenţă a auditorilor energetici este elaborat sub formă de document scris, se publică pe pagina de internet www.anre.ro şi este actualizat permanent. Registrul cuprinde două părţi: auditori energetici persoane fizice şi auditori energetici persoane juridice.
    (2) Informaţiile din Registrul de evidenţă a auditorilor energetici sunt prezentate sub formă tabelară, cuprinzând următoarele date:
    a) numele şi prenumele auditorului energetic pentru persoanele fizice şi denumirea operatorului economic pentru persoanele juridice;
    b) adresa auditorului energetic persoană juridică;
    c) numărul autorizaţiei de auditor energetic;
    d) clasa şi tipul de audit energetic pentru care este autorizat;
    e) data până la care este valabilă autorizaţia de auditor energetic;
    f) date de contact: telefon, fax, e-mail.
    ART. 22
    (1) Pentru acordarea autorizaţiei, persoana fizică prezintă următoarele documente:
    a) cerere de eliberare a autorizaţiei de auditor energetic, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 6 la Regulament;
    b) copia chitanţei sau ordinului de plată a tarifului de autorizare;
    c) copia diplomei licenţă eliberată de o facultate cu profil tehnic în domeniile menţionate la art. 17 alin. (2);
    d) memoriu tehnic de activitate care să demonstreze experienţa profesională dobândită pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform art. 17 alin. (2);
    e) documente în original sau copie certificată "conform cu originalul", emise în condiţiile legii, din care să rezulte vechimea în activitatea de specialitate cerută pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform conform art. 17 alin. (2);
    f) copia certificatului de absolvire a unui curs de specialitate în domeniul elaborării auditurilor energetice, organizat de un furnizor de formare profesională, conform art. 17 alin. (4) sau, după caz, diplomă de master în eficienţă energetică absolvit la una din facultăţile la una dintre facultăţile care au primit avizul ANRE-DEE ori diplomă de doctor în unul din domeniile eligibile prezentate la art. 17 alin. (2);
    g) lista cu echipamentele deţinute de solicitantul persoană fizică, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana fizică solicită autorizarea, însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al acestora, şi/sau copia contractului de închiriere sau de comodat a echipamentelor de măsurare încheiat cu un operator economic/o instituţie care are astfel de echipamente;
    h) solicitanţii angajaţi cu contract individual de muncă la o persoană juridică autorizată ca auditor energetic sau aflată în curs de autorizare, prezintă lista echipamentelor însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al persoanei juridice angajatoare asupra echipamentelor;
    i) cazier judiciar;
    j) documentele emise de autorităţile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European sunt însoţite de traduceri autorizate ale acestora.
    (2) Persoanelor fizice autorizate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European li se echivalează autorizaţia de auditor energetic în România, dacă fac dovada cunoaşterii legislaţiei româneşti în domeniu, în urma susţinerii unui interviu.
    (3) Pentru echivalarea autorizaţiei, solicitanţii trebuie să depună la ANRE-DEE următoarele documente:
    a) copia certificată a autorizaţiei eliberată într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European,
    b) referinţe privind activitatea desfăşurată în ultimii 3 ani ca auditor energetic;
    c) lista cu echipamentele deţinute de solicitantul persoană fizică, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana fizică solicită autorizarea, însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al acestora, şi/sau copia contractului de închiriere sau de comodat a echipamentelor de măsurare încheiat cu un operator economic/o instituţie care are astfel de echipamente;
    (4) Persoanele fizice din statele din afara Uniunii Europene trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1) atestatul de echivalare/recunoaştere a diplomei de studii universitare aferente eliberat de Consiliul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
    (5) Documentele menţionate la alin. (1), alin. (2) şi alin. (3) se prezintă îndosariate, şi vor fi însoţite de:
    a) o pagină de titlu, cu menţiunea "Dosar pentru solicitarea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic clasa I, tipul......", numele persoanei fizice solicitante, data înregistrării solicitării la DEE;
    b) o pagină de "Cuprins", conţinând enumerarea documentelor incluse în dosar, în ordinea menţionată conform alin. (1), alin. (2) şi alin. (3) cu semnătura solicitantului.
    ART. 23
    (1) Pentru acordarea autorizaţiei, persoana juridică prezintă următoarele documente:
    a) cerere de eliberare a autorizaţiei de auditor energetic - persoană juridică, conform modelului prezentat în Anexa nr. 7 la Regulament.
    b) copia chitanţei sau ordinului de plată a tarifului de autorizare;
    c) copia actului constitutiv al persoanei juridice, din care să rezulte că desfăşoară activitate în domeniul serviciilor energetice, ingineriei şi consultanţei tehnice legate de aceasta sau activităţi de testări şi analize tehnice;
    d) copia Certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
    e) certificat constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în original sau copie legalizată, cu maxim 10 zile anterior depunerii cererii de acordare a autorizaţiei;
    f) copiile contractelor individuale de muncă ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi în cadrul persoanei juridice solicitante;
    g) copiile autorizaţiilor de auditor energetic clasa I ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi în cadrul persoanei juridice solicitante;
    h) lista cu echipamentele aflate în proprietatea sau folosinţa persoanei juridice solicitante, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana juridică solicită autorizarea, însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al acestora şi/sau copia contractului de închiriere sau de comodat a echipamentelor de măsurare încheiat cu un operator economic/o instituţie care are astfel de dotări;
    i) cazier judiciar
    (2) Persoanelor juridice autorizate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European li se echivalează autorizaţia de auditor energetic în România, dacă reprezentanţii acestora fac dovada cunoaşterii legislaţiei româneşti în domeniu în urma susţinerii unui interviu.
    (3) Pentru echivalarea autorizaţiei, solicitanţii trebuie să depună la ANRE-DEE următoarele documente:
    a) copia certificată a autorizaţiei eliberată într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European;
    b) referinţe privind activitatea desfăşurată de persoana juridică în ultimii 3 ani, în calitate de auditor energetic în industrie şi/sau în alte sectoare economice cu excepţia sectorului clădiri;
    c) lista cu echipamentele aflate în proprietatea sau folosinţa persoanei juridice solicitante, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana juridică solicită autorizarea, însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al acestora şi/sau copia contractului de închiriere sau de comodat a echipamentelor de măsurare încheiat cu un operator economic/o instituţie care are astfel de dotări.
    (4) Documentele menţionate la alin. (1) şi alin. (3) se prezintă îndosariate, şi vor însoţite de:
    a) o pagină de titlu, cu precizarea "Dosar pentru solicitarea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic clasa II, tipul......", numele persoanei juridice solicitante, data înregistrării solicitării la ANRE-DEE;
    b) o pagină de "Cuprins", conţinând enumerarea documentelor incluse în dosar, în ordinea precizată conform alin. (1) şi alin. (3) cu semnătura solicitantului.

    CAP. VII
    Acordarea, modificarea, prelungirea, suspendarea, retragerea şi eliberarea duplicatului autorizaţiilor de auditor energetic

    SECŢIUNEA 1
    Acordarea autorizaţiei de auditor energetic

    ART. 24
    ANRE-DEE acordă autorizaţia de auditor energetic persoană fizică sau juridică în termen de 30 de zile de la data publicării rezoluţiilor Comisiei de autorizare pe pagina de internet a acesteia. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de auditor energetic este de 3 ani de la data acordării acesteia.
    ART. 25
    (1) Decizia privind refuzul acordării autorizaţiei de auditor energetic poate fi contestată în termen de 3 zile de la data comunicării; răspunsul ANRE-DEE la contestaţie se comunică solicitantului, în termen de 10 zile de la data înregistrării acesteia.
    (2) Rezultatele contestaţiilor se publică pe pagina de internet a ANRE-DEE.
    (3) Solicitanţii nemulţumiţi de rezultatele contestaţiilor se pot adresa instanţelor de contencios administrativ, conform legii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Modificarea autorizaţiei de auditor energetic

    ART. 26
    (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice autorizate au obligaţia să informeze ANRE-DEE asupra oricărei modificări a condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei.
    (2) În cazul persoanelor juridice modificarea autorizaţiei se realizează pe baza documentului care atestă schimbările intervenite.
    (3) Modificarea autorizaţiei de auditor energetic persoană juridică se realizează în următoarele situaţii:
    a) schimbarea denumirii persoanei juridice;
    b) schimbarea statutului şi/sau a formei de organizare a persoanei juridice;
    c) schimbarea adresei sediului social al persoanei juridice.
    (4) Documentele necesare la solicitarea modificării autorizaţiei de auditor energetic persoană juridică sunt următoarele:
    a) cerere de solicitare a modificării autorizaţiei de auditor energetic cu precizarea schimbărilor intervenite;
    b) certificatul constatator în original sau copie legalizată cu privire la înregistrarea şi situaţia operatorului economic solicitant, eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu cel mult 10 zile înainte de data depunerii la ANRE-DEE";
    c) Copia chitanţei sau ordinului de plată a tarifului de modificare a autorizaţiei de auditor energetic persoană juridică.
    (5) Tariful de modificare a autorizaţiei de auditor energetic persoană juridică, se aprobă, anual, prin ordin al preşedintelui ANRE.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Prelungirea autorizaţiei de auditor energetic

    ART. 27
    (1) Valabilitatea autorizaţiei de auditor energetic este de 3 ani de la data acordării şi se poate prelungi, o singură, dată pe o perioadă de 3 ani.
    (2) Prelungirea valabilităţii se realizează prin Decizie a şefului ANRE-DEE, la propunerea scrisă a Comisiei de autorizare, pe baza următoarelor documente:
    a) cerere de prelungire prezentată cu minim 45 de zile anterior datei de expirare a valabilităţii autorizaţiei, întocmită conform Anexei nr. 9 la Regulament, pentru auditorul energetic persoană fizică şi conform Anexei nr. 10 la Regulament, pentru auditorul energetic persoană juridică;
    b) copia chitanţei sau ordinului de plată a tarifului de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic;
    c) autorizaţia de auditor energetic deţinută anterior, în copie; solicitantul persoană juridică trebuie să ataşeze la dosar şi copii xerox ale autorizaţiilor auditorilor energetici angajaţi pe bază de contract; după caz, se va depune dovada declarării pierderii autorizaţiei, publicată într-un ziar de circulaţie la nivel naţional;
    d) copiile contractelor de muncă ale auditorilor energetici angajaţi, ataşate de către solicitantul persoană juridică;
    e) memoriu tehnic de activitate al auditorului energetic persoană fizică, respectiv Raportul multianual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice, pentru auditorul energetic persoană juridică, după caz;
    f) minim două recomandări emise de beneficiarii auditurilor energetice elaborate, inclusiv lista măsurilor rezultate în urma auditului şi care au fost implementate de beneficiar, după caz;
    g) lista cu echipamentele deţinute de solicitantul persoană fizică sau juridică, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care se solicită autorizarea, însoţită de documentele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă al acestora, şi/sau copia contractului de închiriere sau de comodat a echipamentelor de măsurare încheiat cu un operator economic/o instituţie care are astfel de echipamente;
    h) în cazul solicitanţilor persoane fizice angajaţi cu contract individual de muncă la o persoană juridică autorizată ca auditor energetic, aceştia includ în documentaţie lista echipamentelor însoţită de documentele ce atestă apartenenţa acestora la patrimoniul persoanei juridice angajatoare.
    (3) Documentele menţionate la alin. (2) se prezintă îndosariate, în ordinea precizată în prezentul Regulament şi vor fi însoţite de:
    a) o pagină de titlu, cu precizarea "Dosar pentru solicitarea prelungirii valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic clasa ..., tipul ...", numele persoanei fizice sau juridice solicitante, data înregistrării solicitării la ANRE-DEE;
    b) o pagină de "Cuprins", conţinând enumerarea documentelor incluse în dosar, în ordinea precizată conform alin. (2), cu semnătura solicitantului.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Suspendarea şi retragerea autorizaţiei de auditor energetic

    ART. 28
    (1) Suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei fizice sau a persoanei juridice se realizează de către Comisia de autorizare în una dintre următoarele situaţii:
    a) nerespectarea Codului de conduită al auditorului energetic autorizat, prezentat în Anexa nr. 11 Regulament;
    b) nerespectarea criteriilor minime prevăzute la art. 5, pentru elaborarea auditurilor energetice;
    c) lipsa numărului minim de auditori energetici persoane fizice din cadrul persoanei juridice;
    d) netransmiterea Raportului anual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice, până la data de 30 ianuarie a anului următor celui analizat către Comisia de autorizare. Raportul se transmite pe suport de hârtie şi în format electronic. Conţinutul şi modul de întocmire al raportului sunt prezentate în Anexa nr. 12 la Regulament.
    (2) Suspendarea autorizaţiei de auditor se realizează pe o perioada de maxim 60 de zile.
    ART. 29
    (1) Sesizarea situaţiilor prevăzute la art. 29 alin. (1) poate fi efectuată de o persoană fizică sau juridică ori de către auditorul energetic în cauză.
    (2) Comisia de autorizare analizează situaţiile sesizate şi notifică auditorul energetic în cauză.
    (3) În termen de 10 zile de la data notificării, în cazul în care auditorul nu dă curs solicitării notificării, Comisia de autorizare propune şefului DEE suspendarea autorizaţiei.
    (4) În termen de 10 zile de la data propunerii suspendării autorizaţiei, şeful ANRE-DEE emite Decizia de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic care va fi comunicată persoanei în cauză.
    (5) Direcţia de specialitate din cadrul din ANRE-DEE face menţiunea "autorizaţie suspendată", cu specificarea perioadei de suspendare din decizia respectivă în Registrul de evidenţă al auditorilor energetici persoane juridice.
    (6) Auditorul energetic căruia i s-a emis o decizie de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia.
    (7) Contestaţia împotriva deciziei de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic se depune la ANRE-DEE şi va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia, de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor, constituită în acest scop.
    (8) Dacă în termen de 60 zile de la data comunicării deciziei de suspendare persistă una din situaţiile care au dus la suspendarea autorizaţiei, Comisia de autorizare propune retragerea acesteia.
    (9) Şeful DEE emite o decizie de retragere a autorizaţiei de auditor energetic care va fi comunicată persoanei în cauză, iar direcţia de specialitate radiază persoana în cauză din Registrul de evidenţă a auditorilor energetici.
    (10) Auditorul energetic, căruia i s-a emis o decizie de retragere a autorizaţiei de auditor energetic poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
    (11) Contestaţia se depune la ANRE-DEE şi va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea ei, de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor, constituită în acest scop.
    ART. 30
    (1) La retragerea autorizaţiei de auditor energetic a unei persoanei fizice, ANRE-DEE transmite o înştiinţare de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic persoanei juridice angajatoare, dacă în condiţiile date, numărul total de auditori energetici autorizaţi angajaţi s-a redus sub cel prevăzut de la art. 18 lit. b).
    (2) Auditorul energetic persoană juridică care a primit o înştiinţare de suspendare a autorizaţiei notifică ANRE-DEE cu privire la numărul total al auditorilor energetici persoane fizice angajate în termen de 10 zile de la data comunicării înştiinţării de suspendare.
    (3) Suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei juridice angajatoare, se face la 30 de zile de la data emiterii deciziei de retragere a autorizaţiei de auditor energetic a unuia dintre auditorii energetici autorizaţi din cadrul acesteia, dacă numărul total al auditorilor energetici angajaţi s-a redus sub cel prevăzut la art. 18 lit. b).
    (4) DEE emite o decizie de suspendare în baza propunerilor primite din partea Comisiei de autorizare.
    ART. 31
    Autorizaţia de auditor energetic a unei persoane juridice se retrage de către ANRE-DEE la 30 de zile de la comunicarea deciziei de suspendare, dacă în acest interval de timp numărul total de auditori energetici autorizaţi angajaţi s-a redus sub cel prevăzut la art. 18 lit. b).

    SECŢIUNEA a 5-a
    Eliberarea duplicatului autorizaţiei de auditor energetic; eliberarea deciziei de prelungire a autorizaţiei

    ART. 32
    (1) Autorizaţia de auditor energetic persoană fizică sau juridică/Decizia de prelungire a acesteia pierdut/pierdută se declară nulă într-un ziar local, titularul având dreptul de a solicita eliberarea unui duplicat.
    (2) În vederea eliberării unui duplicat al autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau juridică/deciziei de prelungire a acesteia, solicitantul depune la ANRE-DEE următoarele documente:
    a) cerere de eliberare a unui duplicat al autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau juridică/deciziei de prelungire a acesteia, conform modelului prezentat în Anexa nr. 8 la Regulament;
    b) copia cărţii de identitate a solicitantului sau împuternicirea şi copia cărţii de identitate a reprezentantului împuternicit pentru persoana juridică;
    c) copie după anunţul publicat într-un ziar local;
    d) copia chitanţei sau ordinului de plată a tarifului de eliberare a unui duplicat al autorizaţiei de auditor energetic sau deciziei de prelungire a autorizaţiei de auditor energetic, după caz.
    (3) Tariful de eliberare a duplicatului se aprobă anual prin ordin al preşedintelui ANRE.

    CAP. IX
    Plata tarifului de autorizare auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică, a tarifului de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică

    ART. 33
    Cererea de eliberare a autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică şi cererea de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică generează o obligaţie financiară a solicitantului faţă de ANRE, având la bază tarifele în vigoare, actualizate anual prin ordin al preşedintelui ANRE.
    ART. 34
    Solicitantul achită integral obligaţia financiară respectivă direct la ANRE, la înregistrarea cererii sale ori înainte de înregistrarea acesteia, prin transmiterea sumei în contul ANRE.
    ART. 35
    Sumele achitate de solicitanţi, în contul ANRE, ca plată a tarifului de autorizare auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică sau a tarifului de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică nu se restituie în cazul în care, în urma analizei documentaţiei transmise la ANRE-DEE se constată că nu sunt îndeplinite prevederile prezentului Regulament.

    CAP. X
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 36
    Autorizaţiile auditorilor energetici persoane fizice/şi/juridice emise anterior intrării în vigoare a prezentului Regulament îşi menţin valabilitatea.
    ART. 37
    Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezentul Regulament.


    ANEXA 1
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                                 MODEL
             de autorizaţie de auditor energetic-persoană fizică
                        Nr. ......... din ..........

    În baza Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică şi a Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Decizia Şefului Departamentului pentru Eficienţă Energetică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. ....., ca urmare a verificării documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de către solicitant, prezenta autorizaţie de auditor energetic se acordă domnului (doamnei) ............, de profesie ......, cu domiciliul în localitatea .........., str. ........... nr. ..., bl. ....., sc. ..., et. ..., ap. ....., judeţul/sectorul ........., şi conferă calitatea de:

                    AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT CLASA I

                  ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX
           (tipul de audit energetic pentru care este autorizat)

    Autorizaţia de auditor energetic este valabilă numai pentru tipul şi clasa de audit energetic precizate mai sus, servind pentru dovedirea competenţei tehnice de specialitate a posesorului, în vederea elaborării de audituri energetice pe bază contractuală, în următoarele sectoare de activitate: industrie, transporturi, servicii.
    Autorizaţia de auditor energetic este valabilă 3 ani de la data emiterii.
    Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic se face la cererea titularului, cu respectarea prevederilor Regulamentului în vigoare.
    Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibilă.

                           VICEPREŞEDINTE,
           ŞEF AL DEPARTAMENTULUI PENTRU EFICIENŢĂ ENERGETICĂ,
                         Semnătură/Ştampilă


    ANEXA 2
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                               MODEL
          de autorizaţie de auditor energetic-persoană juridică
                      Nr. ......... din .........

    În baza Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică şi a Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Decizia Şefului Departamentului pentru Eficienţă Energetică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. ......., ca urmare a verificării documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de către solicitant, se autorizează persoana juridică .........., având sediul în ........, numărul de înregistrare în Registrul Comerţului ........ şi codul fiscal .........

                     AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT CLASA II
                   ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX
           (tipul de audit energetic pentru care este autorizat)

    Autorizaţia de auditor energetic este valabilă numai pentru tipul şi clasa de audit energetic menţionate mai sus, servind pentru dovedirea competenţei tehnice de specialitate a persoanei juridice titulare, în vederea elaborării de audituri energetice pe bază contractuală, în următoarele sectoare de activitate: industrie, transporturi, servicii.
    Autorizaţia de auditor energetic este valabilă 3 ani de la data emiterii.
    Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic se face la cererea persoanei juridice titulare, cu respectarea prevederilor Regulamentului în vigoare.
    Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibilă.

                             VICEPREŞEDINTE,
            ŞEF AL DEPARTAMENTULUI PENTRU EFICIENŢĂ ENERGETICĂ,
                            Semnătură/Ştampilă


    ANEXA 3
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                    Model de ştampilă şi legitimaţie
               pentru auditor energetic persoană fizică

──────────
    *) Notă CTCE:
    Modelul se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 bis din 13 ianuarie 2015, la paginile 56-57 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    ANEXA 4
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

              DEFINIŢII, TERMENI DE SPECIALITATE ŞI ABREVIERI

    În înţelesul prezentului Regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

    Audit complex - auditul energetic care are la bază bilanţul complex urmărind contabilizarea tuturor formelor de energie ale căror fluxuri sunt monitorizate în interiorul conturului de bilanţ.
    Audit electroenergetic - auditul energetic care are la bază bilanţul electroenergetic urmărind contabilizarea fluxurilor de energie electrică.
    Audit termoenergetic - auditul energetic care are la bază bilanţul termoenergetic urmărind contabilizarea fluxurilor de energie termică şi combustibili.
    Autorizare - procedura şi activitatea desfăşurate de organismul de autorizare privind analizarea, verificarea şi confirmarea scrisă a competenţelor persoanelor fizice sau juridice care doresc să obţină calitatea de auditor energetic, în conformitate cu prezentul regulament şi cu reglementările tehnice în vigoare.
    Autorizaţia de auditor energetic - act ce dovedeşte competenţa tehnică a persoanelor fizice şi juridice care efectuează audituri energetice în România.
    Cod CAEN - codul clasificaţiilor activităţilor economice din România
    PFA - persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă; înregistrată la Registrul Comerţului.

    Semnificaţia altor termeni şi expresii din Regulament este cea prevăzută în Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.


    ANEXA 5
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

         Lista de echipamente care include minimum de aparate necesare
         efectuării măsurătorilor la elaborarea auditurilor energetice

    A. Pentru elaborarea auditurilor electroenergetice sunt necesare următoarele echipamente:
    1. Analizor trifazat de energie electrică
    2. Trusă de măsură pentru parametrii electrici
    3. Multimetru
    4. Luxmetru

    B. Pentru elaborarea auditurilor termoenergetice sunt necesare următoarele echipamente:
    1. Cameră de termoviziune
    2. Pirometru
    3. Analizor de gaze de ardere
    4. Termometru cu sonde de contact
    5. Debitmetru ultrasonic
    6. Termohigrometru


    ANEXA 6
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                                 MODEL
         cerere de eliberare a autorizaţiei de auditor energetic
                          Nr. ......./.........

              PERSOANĂ FIZICĂ - AUDITOR ENERGETIC CLASA I

          TIPUL DE AUDIT PENTRU CARE SE SOLICITĂ AUTORIZAREA:
                    [] [] []
             ELECTROENERGETIC TERMOENERGETIC COMPLEX

    INFORMAŢII PERSONALE
    Nume .............. iniţiala tatălui ............. prenume ...............
    Data naşterii .................. locul naşterii ..........................
    Act de identitate .... seria ....... nr. ....... eliberat de .............
    la data de .............
    CNP ....................
    Domiciliu:
    str. ................. nr. ...... bl. ..... sc. ..... et. ..... ap. .....
    loc. .......... jud. ..................
    Telefon .............. fax ............
    e-mail ................................
    PLĂTITOR*)................................................................
──────────
    *) Informaţii necesare pentru emiterea facturii aferente tarifului de
       autorizare
──────────

    Str. ................. nr. ...... loc. ............ jud. .................
    Telefon .............. Fax ............
    e-mail ................................
    Nume şi prenume director general..........................................
    Număr de înmatriculare în Registrul comerţului/an ........................
    Cod fiscal ............................
    Cont bancar............................ deschis la Banca..................

    Subsemnatul/Subsemnata, solicit autorizarea mea pentru clasa I şi tipul de
auditor energetic menţionat mai sus şi înscrierea mea în Registrul de evidenţă
a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordona-
telor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie, în acest registru.
    Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului.
    Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
    Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului
energetic şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor
de elaborare a auditurilor energetice.
    Am luat cunoştinţă de faptul că, potrivit prevederilor art. 35 din
prezentul Regulament sumele achitate de solicitanţi, în contul ANRE, ca plată
a tarifului de autorizare auditor energetic persoană fizică sau persoană
juridică sau a tarifului de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor
energetic persoană fizică sau persoană juridică nu se restituie în cazul în
care, în urma analizei documentaţiei transmise la ANRE - Departamentul pentru
Eficienţă Energetică se constată că nu sunt îndeplinite prevederile prezentului
Regulament.

    EDUCAŢIE, CURSURI DE INSTRUIRE
    Se vor ataşa copii după diplomele de absolvire
┌────────┬────────────┬──────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. Crt.│ Perioada │ Diploma obţinută │Instituţia care a eliberat diploma│
├────────┼────────────┼──────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │
└────────┴────────────┴──────────────────┴──────────────────────────────────┘

    SITUAŢIA PROFESIONALĂ ACTUALĂ
    Profesia ................... vechime în muncă .................
    Funcţia..................... vechime în funcţie................
    Responsabilităţi ..............................................
    ...............................................................

    EXPERIENŢA PROFESIONALĂ
┌────┬─────────┬─────────┬──────────────────────┬──────────┬────────────────┐
│Nr. │ Din │ Până │Denumirea operatorului│ Funcţia │Responsabilităţi│
│crt.│ anul │ în anul │ economic │ deţinută │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────────┴──────────────────────┴──────────┴────────────────┘

    Semnătura solicitantului ................... Data .............

    Către:

    ANRE-Departamentul pentru Eficienţă Energetică

    Comisia de autorizare a auditorilor energetici



    ANEXA 7
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                                 MODEL
          de cerere de eliberare a autorizaţiei de auditor energetic
                        Nr. ........../.........

               PERSOANĂ JURIDICĂ - AUDITOR ENERGETIC CLASA II

    Persoana juridică (denumirea), ...........................................
    ..........................................................................
    Codul fiscal ......... înregistrat în Registrul Comerţului cu nr. ........
    cu sediul în ........... str. ............ nr. .......... judeţul/sectorul
    ................ telefon/fax. ............... e-mail .....................
    reprezentat legal prin director/manager (numele şi prenumele) ............
    Cont bancar .................. deschis la Banca ..........................

              TIPUL DE AUDIT PENTRU CARE SE SOLICITĂ AUTORIZAREA:

                       [] [] []

                ELECTROENERGETIC TERMOENERGETIC COMPLEX

    Subsemnatul/Subsemnata, în calitate de reprezentant delegat*) solicit
eliberarea autorizaţiei de auditor energetic pentru persoana juridică: ........
........................................................... pentru clasa II şi
tipul de audit energetic menţionat şi înscrierea persoanei juridice pe care o
reprezint în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu
publicarea denumirii persoanei juridice, a coordonatelor şi a detaliilor
înscrise în autorizaţie, în acest Registru.
    Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului în
vigoare. Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
    Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului
energetic şi vom acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor
de elaborare a auditurilor energetice. Am luat cunoştinţă de faptul că, potrivit
prevederilor art. 35 din prezentul Regulament sumele achitate de solicitanţi,
în contul ANRE, ca plată a tarifului de autorizare auditor energetic persoană
fizică sau persoană juridică sau a tarifului de prelungire a valabilităţii
autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică nu se
restituie în cazul în care, în urma analizei documentaţiei transmise la ANRE -
Departamentul pentru Eficienţă Energetică se constată că nu sunt îndeplinite
prevederile prezentului Regulament.

    Data ........... Semnătura şi ştampila persoanei juridice
                                    (nume, prenume, funcţie)

    Către:

    ANRE-Departamentul pentru Eficienţă Energetică

    Comisia de autorizare a auditorilor energetici

──────────
    *) NOTĂ: Persoana juridică va fi reprezentată în relaţia cu organismul de
autorizare de către un reprezentant împuternicit.
──────────



    ANEXA 8
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                     Cerere de eliberare a unui duplicat

    [] al autorizaţiei de auditor energetic nr..../......
    [] al deciziei de prelungire nr......../ .........a autorizaţiei de auditor
       energetic nr...../......
    (se bifează cu semnul "X" căsuţa corespunzătoare solicitării)

    Subsemnatul/a: Numele ..............., iniţiala tatălui ..................,
    prenumele ............, data naşterii ..........., locul naşterii ........,
    actul de identitate ...... seria ...... nr. ........, eliberat de..........
    la data de ........., codul numeric personal ........... Domiciliul .......
    .............., telefon/fax/e-mail ........................

    Loc de muncă ..............................................................
    Str. ............ nr. ....... loc. .......... jud. .........
    Telefon/fax/e-mail ......................

    Vă rog să-mi aprobaţi eliberarea unui DUPLICAT după:
    [] autorizaţia de auditor energetic nr. ..../.....
    [] decizia de prelungire nr. ......./......... a autorizaţiei de auditor
       energetic nr. ..../.....
    (se bifează cu semnul "X" căsuţa corespunzătoare solicitării)

    Motivul pentru care solicit eliberarea duplicatului:
    .........................................................................
    .........................................................................

    Data: Semnătură:

    Către ANRE-Departamentul pentru Eficienţă Energetică

    Comisia de atestare manageri energetici



    ANEXA 9
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                                 MODEL
                de cerere de prelungire a valabilităţii
                   autorizaţiei de auditor energetic
                       Nr. ........./..........

              PERSOANĂ FIZICĂ - AUDITOR ENERGETIC CLASA I

       TIPUL DE AUDIT PENTRU CARE SE SOLICITĂ PRELUNGIREA AUTORIZĂRII:

                    [] [] []
            ELECTROENERGETIC TERMOENERGETIC COMPLEX

    Nume ........... iniţiala tatălui ..... prenume ...................
    Data naşterii ............. locul naşterii ........................
    Act de identitate ..... seria ......... nr. ........... eliberat de
    ............... la data de ..................
    CNP .....................
    Domiciliu:
    str. ............ nr. ...... bl. ...... sc. .... et. .... ap. .....
    loc. .......... jud. ...........
    Telefon .......... fax ...........
    e-mail ...........................

    PLĂTITOR*) ........................................................
──────────
    *) Informaţii necesare pentru emiterea facturii aferente tarifului
       de prelungire a autorizaţiei de auditor energetic
──────────

    Str. ........... nr. ...... loc. .............. jud. ..............
    Telefon ............. Fax ...............
    e-mail ..................................
    Nume şi prenume director general ..................................
    Număr de înmatriculare în Registrul comerţului/an..................
    Cod fiscal ........................................................
    Cont bancar ................ deschis la Banca .....................

    Subsemnatul/Subsemnata, în calitate de auditor energetic autorizat
solicit prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic
pentru clasa I şi tipul menţionat mai sus, precum şi menţinerea înscrierii
mele în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu
publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în
autorizaţie în acest Registru.
    Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului
în vigoare.
    Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
    Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului
energetic şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor
de elaborare a auditurilor energetice.
    Am luat cunoştinţă de faptul că, potrivit prevederilor art. 35 din
prezentul Regulament sumele achitate de solicitanţi, în contul ANRE, ca
plată a tarifului de autorizare auditor energetic persoană fizică sau
persoană juridică sau a tarifului de prelungire a valabilităţii autorizaţiei
de auditor energetic persoană fizică sau persoană juridică nu se restituie
în cazul în care, în urma analizei documentaţiei transmise la ANRE -
Departamentul pentru Eficienţă Energetică se constată că nu sunt îndeplinite
prevederile prezentului Regulament.

    Semnătura solicitantului ................ Data ............

    Către:

    ANRE-Departamentul pentru Eficienţă Energetică

    Comisia de autorizare a auditorilor energetici



    ANEXA 10
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                                 MODEL
           de cerere de prelungire a valabilităţii autorizaţiei
                          de auditor energetic
                        Nr. ........../.........

              PERSOANĂ JURIDICĂ - AUDITOR ENERGETIC CLASA II

    Persoana juridică (denumirea), .........................................
    Codul fiscal ................... înregistrat în Registrul Comerţului cu
    nr. ......... cu sediul în ............. str. ........... nr. ..........
    judeţul/sectorul ........... telefon/fax ........... e-mail ............
    reprezentat legal prin director/manager (numele şi prenumele) ..........
    Cont bancar .............. deschis la Banca ..............

        TIPUL DE AUDIT PENTRU CARE SE SOLICITĂ PRELUNGIREA AUTORIZĂRII

                      [] [] []
               ELECTROENERGETIC TERMOENERGETIC COMPLEX

    Subsemnatul/Subsemnata, în calitate de reprezentant delegat*) solicit
prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic pentru clasa II
şi tipul menţionat mai sus, pentru persoana juridică ............. precum şi
menţinerea înscrierii persoanei juridice pe care o reprezint în Registrul de
evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea denumirii
persoanei juridice, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie
în acest Registru.
    Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului în
vigoare. Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
    Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului
energetic şi vom acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor
de elaborare a auditurilor energetice. Am luat cunoştinţă de faptul că,
potrivit prevederilor art. 35 din prezentul Regulament sumele achitate de
solicitanţi, în contul ANRE, ca plată a tarifului de autorizare auditor
energetic persoană fizică sau persoană juridică sau a tarifului de prelungire
a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică sau persoană
juridică nu se restituie în cazul în care, în urma analizei documentaţiei
transmise la ANRE - Departamentul pentru Eficienţă Energetică se constată că
nu sunt îndeplinite prevederile prezentului Regulament.

    Data ............ Semnătura şi ştampila persoanei juridice
                                         (nume, prenume, funcţie)

    Către:


    ANRE-Departamentul pentru Eficienţă Energetică

    Comisia de autorizare a auditorilor energetici

──────────
    *) NOTĂ: Persoana juridică va fi reprezentată în relaţia cu organismul de
autorizare de către un reprezentant delegat.
──────────



    ANEXA 11
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

              CODUL DE CONDUITĂ AL AUDITORULUI ENERGETIC AUTORIZAT

    Realizarea auditurilor energetice se desfăşoară pe baza principiilor precizate în continuare, a căror respectare de către auditorii energetici autorizaţi ca persoane fizice şi juridice este obligatorie, pentru evitarea unor incompatibilităţi şi/sau conflicte de interese ce ar putea fi generate în desfăşurarea acestei activităţi.
    Auditorul energetic autorizat:
    1. Acţionează profesional, fără discriminare.
    2. Acţionează în sensul creşterii competenţei proprii şi asistă pe cei aflaţi în subordinea sa să îşi dezvolte abilităţile relaţionale în activitatea de realizare a auditurilor energetice.
    3. Nu activează ca reprezentant al unor producători de echipament energetic.
    4. Păstrează confidenţialitatea datelor obţinute sau rezultate în urma auditului energetic, cu excepţia cazurilor în care este obligat să le facă cunoscute în condiţiile legii, sau obţine consimţământul scris al beneficiarului auditului energetic în acest sens.
    5. Nu comunică informaţii eronate care să compromită activitatea de realizare a auditului energetic sau procesul de autorizare.
    6. Nu prejudiciază prin activităţile sale reputaţia organismului de autorizare.


    ANEXA 12
    la Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie

                              Conţinutul cadru
            al Raportului anual privind activitatea de elaborare
            a auditurilor energetice de către persoanele juridice
                              autorizate şi PFA

    Raportul va avea următorul cuprins:

    a) Formă tipărită va cuprinde:
    1. Date de identificare ale auditorului autorizat, persoană juridică sau PFA;
    2. Lista cronologică a auditurilor energetice efectuate în anul raportat şi beneficiarii acestora;
    3. Fişa auditului (va cuprinde elementele tehnice principale ale fiecărui audit);
    4. Note privind oportunitatea aplicării unor măsuri cu grad ridicat de replicabilitate şi creştere semnificativă a eficienţei energetice.

    b) Forma electronică va cuprinde:

    Tabel 1
    la Raportul anual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice

┌────┬────────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Auditorul │Beneficiarul│ Tipul auditului energetic │
│crt.│ energetic │ auditului ├────────────────┬──────────────┬─────────┤
│ │ PJ │ energetic │ Audit │ Audit │ Audit │
│ │ │ │electroenergetic│termoenergetic│ complex │
├────┼────────────┼────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────┤
│ . │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────┤
│ . │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────┤
│ n │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────────────┴────────────────┴──────────────┴─────────┘


    Tabel 2
    la Raportul anual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice

┌────┬────────────┬───────────┬─────────┬────────────────────────────────┐
│Nr. │Beneficiarul│Domeniul de│Conturul │Principalele măsuri de eficienţă│
│Crt.│ auditului │activitate │auditului│ energetică propuse │
│ │ energetic │ al benefi-│energetic├───────────┬──────────┬─────────┤
│ │ │ ciarului │ │ Denumirea │ Economii │ Costul │
│ │ │ │ │ măsurii │de energie│implemen-│
│ │ │ │ │ │ estimate │ tării │
│ │ │ │ │ │ (tep) │(mii RON)│
├────┼────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────┤
└────┴────────────┴───────────┴─────────┴───────────┴──────────┴─────────┘


                   Conţinut cadru al Fişei auditului

    Fişa cadru trebuie să conţină următoarele informaţii:
    1. Tipul auditului energetic
    2. Auditul real:
       a) conturul de audit şi enumerarea proceselor tehnologice aflate în funcţiune;
       b) consumul total real de combustibili şi energie pe anul anterior efectuării auditului, corespunzător conturului de audit;
       c) indicatorii specifici de consum de combustibili şi energie;
       d) concluzii cu privire la situaţia existentă.
    3. Auditul optimizat:
       Notă: Pentru acest tip de audit se vor prezenta informaţii similare cu cele menţionate mai sus pentru auditul real.
    4. Măsuri propuse pentru creşterea eficienţei energetice, grupate pe categorii şi estimarea tehnico-economică a aplicării acestora (consumuri specifice de combustibili şi energie, randamente energetice, durata de recuperare a investiţiei, rata internă de rentabilitate).

                                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016