Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 16 iunie 2004  privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Agricol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 16 iunie 2004 privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Agricol

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 609 din 6 iulie 2004
──────────
    Conţinut de LEGEA nr. 267 din 16 iunie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 6 iulie 2004
──────────
    ART. 1
    Ordinul Meritul Agricol se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Agricol este limitat la maximum 8.600 de membri, împărţiţi pe grade astfel:
    a) Cavaler - 5.400;
    b) Ofiţer - 2.200;
    c) Comandor - 800;
    d) Mare Ofiţer - 200.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Agricol se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu braţe egale, având diametrul de 40 mm, confecţionată din argint cu titlul de 800 la mie, emailată verde. Braţele crucii sunt despicate, având la centru lăţimea de 5 mm, iar la vârfuri de 23 mm.
    (2) Pe avers, pe braţele crucii este aplicată o cunună ovală, lată de 24 mm şi înaltă de 28 mm, formată din spice de grâu, la dreapta, şi frunze de stejar cu ghinde, la stânga, legate în partea de jos cu o panglică în formă de fundă. Central este aplicată stema României, ştanţată în metal, cu înălţimea de 12 mm şi lăţimea de 8 mm.
    (3) Pe revers, central, este aplicat un scut emailat albastru, pe care este scris cu litere înalte de 2 mm, "MERITUL/AGRICOL", iar pe braţele orizontale sunt scrise, cu cifre înalte de 4 mm, de la stânga la dreapta, datele: "1932" şi "2000".
    (4) Însemnul este surmontat de o sferă prin care se petrece un inel cu diametrul de 20 mm, care are la bază frunze de laur emailate verde.
    (5) Marginea însemnului, cununa, stema şi inelul păstrează culoarea naturală a argintului.
    (6) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat verde închis, străbătută de 7 benzi galbene, late de 2 mm.
    (7) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliată sub forma unei funde, realizată prin plierea unei panglici din rips moarat, lungă de 120 mm şi lată de 40 mm.
    (8) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
    Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul este aurit;
    b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 4 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta se aplică pe centrul fundei.


    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Agricol se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu braţe egale, despicate la vârf, cu diametrul de 50 mm; braţele crucii au la centru lăţimea de 7 mm, iar la vârfuri de 27 mm.
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) pe avers, cununa are lăţimea exterioară de 30 mm şi înălţimea de 36 mm;
    b) pe revers, scutul are înălţimea de 15 mm; literele inscripţiei sunt înalte de 2,5 mm, iar cifrele au înălţimea de 5 mm;
    c) inelul de prindere a panglicii este plat şi are înălţimea de 30 mm şi lăţimea de 4 mm;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; lăţimea fiecărei benzi galbene este de 2,5 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler.


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
    (2) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o stea de formă pătrată, cu patru grupe de raze, confecţionată din argint cu titlul de 925, având laturile de 55 mm; fiecare grupă de raze porneşte din braţele aversului însemnului de Comandor. Pe revers, într-un medalion central, sunt inscripţionate numele firmei producătoare şi titlul argintului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată la exterior în piele naturală verde, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologică, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, având colţare şi închizători metalice; interiorul este căptuşit cu pluş galben şi cu mătase galbenă, are inscripţionat numele firmei producătoare şi în colţul drept, jos, este scris numărul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    (3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat în piele ecologică verde pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi cu înlocuitor de piele, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler.

    ART. 8
    (1) Ordinul Meritul Agricol se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi la manifestările ştiinţifice sau culturale de importanţă naţională.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul Agricol se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Agricol se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul Agricol care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.

    ART. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Agricol se face obligatoriu, începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul Agricol se poate face numai după obţinerea, timp de 5 ani, a unor merite deosebite în activitatea specifică.
    (3) Decorarea anterioară cu Medalia Meritul Agricol este un factor pozitiv, de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Agricol, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
    (4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 2 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 3 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer - 5 ani.

    (5) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (6) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 10
    Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani şi vechimea minimă în grad prevăzută la art. 9 alin. (4) pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 11
    Institutele naţionale, regiile autonome, agenţiile naţionale şi instituţiile publice de specialitate din ţară sau din străinătate pot fi decorate în mod excepţional cu Ordinul Meritul Agricol.

    ART. 12
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 13
    (1) Ordinul Meritul Agricol este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini, cu merite deosebite în domeniile: agricultură, industrie alimentară, silvicultură, ape şi protecţia mediului, în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică sau care au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituţiile de specialitate din străinătate şi cele din România.
    (2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) utilizarea cu înalt randament a exploataţiilor agricole, indiferent de forma de proprietate;
    b) creşterea pe baze ecologice a producţiilor agricole, piscicole şi zootehnice;
    c) realizarea de produse agroalimentare ecologice, cu înalt nivel calitativ, şi promovarea lor pe pieţele externe;
    d) exploatarea raţională şi prelucrarea superioară a masei lemnoase;
    e) măsuri eficiente pentru combaterea eroziunii solului, pentru protecţia şi ameliorarea calităţii acestuia;
    f) promovarea, dezvoltarea ştiinţelor agrozootehnice şi a învăţământului românesc de specialitate;
    g) descoperirea şi introducerea în exploatare a unor soiuri superioare de plante şi rase de animale;
    h) măsuri eficiente de combatere a dăunătorilor, în special prin metode biologice şi de creştere a rezistenţei plantelor sau animalelor faţă de aceştia;
    i) rezultate deosebite în gospodărirea apelor, în activităţile de meteorologie, hidrologie şi hidrogeologie;
    j) finalizarea acţiunilor privind cadastrul de specialitate în domeniile agriculturii, silviculturii şi apelor;
    k) studii, prognoze şi strategii în domeniile de cercetare ale istoriei şi retrologiei agrare şi în domeniul protecţiei mediului, în scopul utilizării durabile a resurselor naturale.


    ART. 14
    În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, în colaborare cu instituţiile publice abilitate, vor elabora, în conformitate cu art. 13, reglementările specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordine ale miniştrilor de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul Agricol.


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016