Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 15 noiembrie 2006  privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de consilier de probatiune si inspector de probatiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 15 noiembrie 2006 privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de consilier de probatiune si inspector de probatiune

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 20 noiembrie 2006

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Poate fi consilier de probaţiune sau inspector de probaţiune persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 20, respectiv la <>art. 16 şi 21 din Legea nr. 123/2006 privind statutul personalului din serviciile de probaţiune, denumitã în continuare lege.

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea concursului pentru ocuparea posturilor de consilier de probaţiune

ART. 2
(1) Pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor de consilier de probaţiune, candidaţii vor prezenta un dosar de înscriere care va conţine:
a) copie a actului de identitate;
b) copie a certificatului de cãsãtorie, în cazul în care numele de pe actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
c) copie de pe diploma de licenţã sau adeverinţa provizorie;
d) declaraţie pe propria rãspundere privind lipsa antecedentelor penale şi a celor fiscale sau certificatele de cazier judiciar şi cazier fiscal, în original;
e) o recomandare de la ultimul loc de muncã sau de la universitatea absolvitã;
f) curriculum vitae (format european);
g) cerere-tip de înscriere la concurs;
h) chitanţa de platã a taxei de înscriere la concurs, emisã de casieria tribunalului în raza cãruia se aflã domiciliul candidatului.
(2) Vor fi luate în considerare diplomele ori adeverinţele care atestã studiile absolvite, indiferent de formã sau emitent.
(3) În momentul repartizãrii pe posturi, candidaţii declaraţi admişi îşi completeazã dosarul cu certificatele de cazier judiciar şi fiscal, dacã acestea nu au fost depuse în momentul înscrierii, şi prezintã originalul documentelor depuse în copie la dosarul de înscriere, pentru verificarea conformitãţii acestor copii cu originalul.
(4) Cuantumul taxei de înscriere la concurs se stabileşte de cãtre ministrul justiţiei prin ordin, astfel încât sã acopere costurile necesare organizãrii şi desfãşurãrii concursului.
ART. 3
Concursul pentru ocuparea posturilor de consilier de probaţiune cuprinde urmãtoarele etape:
a) selecţia dosarelor;
b) proba de interviu;
c) proba scrisã de verificare a cunoştinţelor generale şi specifice;
d) testarea medicalã şi psihologicã;
e) repartizarea pe posturi.
ART. 4
(1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, numãrul şi distribuţia geograficã a posturilor vacante în funcţie de specialitatea de bazã, categoriile de posturi vacante, cerinţele generale ale fiecãrui post, regulamentul şi probele de concurs, datele de contact, termenul limitã de depunere a actelor de concurs, precum şi cuantumul taxei de înscriere la concurs vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor cu cel puţin 30 de zile înainte de data organizãrii concursului.
(2) Anunţul de concurs, publicat prin intermediul mass-media, cuprinde data şi locul desfãşurãrii concursului, numãrul de posturi vacante, probele de concurs şi indicarea sursei de unde se pot obţine informaţii suplimentare în legãturã cu concursul.
(3) În situaţia în care se modificã data sau locul desfãşurãrii concursului, se va publica un nou anunţ prin mijloacele prevãzute la alin. (1), cu cel puţin 5 zile înainte de data susţinerii primei probe de concurs.
ART. 5
Tematica, bibliografia de concurs, precum şi criteriile de interviu se elaboreazã de Direcţia de probaţiune, care le supune spre aprobare ministrului justiţiei. Se menţioneazã temele, capitolele şi subcapitolele care fac parte din tematicã, cu indicarea autorilor şi a materialelor aferente bibliografiei (inclusiv ediţia).
ART. 6
(1) Cererea pentru înscrierea la concurs, împreunã cu actele prevãzute la art. 2 alin. (1), se adreseazã ministrului justiţiei şi se depun, cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului, la tribunalul în raza cãruia îşi are domiciliul candidatul.
(2) Formularul-tip pentru cererea de înscriere este pus la dispoziţie candidaţilor la momentul înscrierii, fiind publicat şi pe site-ul Ministerului Justiţiei. Pe aceeaşi paginã se publicã şi modelul de curriculum vitae (format european), ce trebuie ataşat la dosarul candidatului.
(3) Taxa de înscriere la concurs se restituie candidaţilor care îşi anunţã retragerea cu cel puţin 5 zile înainte de prima etapã de concurs.
(4) Dosarele candidaţilor înscrişi la concurs sunt transmise de îndatã de tribunale, dupã finalizarea perioadei de înscriere, Ministerului Justiţiei - Direcţia de probaţiune.
ART. 7
(1) Pentru fiecare concurs organizat, în raport cu specificul posturilor scoase la concurs, cu numãrul candidaţilor şi cu probele susţinute, ministrul justiţiei numeşte, prin ordin:
a) comisia de organizare a concursului;
b) comisia de interviu;
c) comisia de verificare a cunoştinţelor;
d) comisia de soluţionare a contestaţiilor;
e) comisia de repartizare pe posturi, precum şi preşedinţii acestor comisii.
(2) Fiecare comisie are în componenţa sa un preşedinte, membri şi un secretar.
(3) În funcţie de numãrul şi distribuţia posturilor vacante în acord cu specialitatea de bazã, în vederea intervievãrii candidaţilor, pot exista mai multe comisii de interviu.
(4) Din comisii fac parte reprezentanţi ai direcţiei şi serviciilor de probaţiune, ai altor direcţii din Ministerul Justiţiei, precum şi alţi colaboratori externi, cum ar fi cadre universitare sau reprezentanţi ai organizaţiilor partenere.
ART. 8
Comisia de organizare a concursului are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) verificã cererile de înscriere şi actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 2 şi 6, şi respinge cererile de înscriere ale candidaţilor dacã nu sunt însoţite de actele prevãzute la art. 2 alin. (1) sau din actele depuse nu rezultã îndeplinirea condiţiilor specifice pentru ocuparea postului;
b) asigurã afişarea rezultatelor verificãrii dosarelor candidaţilor;
c) asigurã afişarea rezultatelor probelor de concurs şi a rezultatelor finale ale concursului;
d) asigurã transmiterea rezultatelor concursului Direcţiei de probaţiune;
e) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
ART. 9
Comisia de interviu are urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte întrebãrile şi baremul pentru interviu;
b) stabileşte planul interviului şi realizeazã interviul;
c) comunicã în scris rezultatele interviului comisiei de organizare a concursului, în vederea afişãrii acestora.
ART. 10
Comisia de verificare a cunoştinţelor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte subiectele pentru proba scrisã şi corecteazã lucrãrile scrise;
b) stabileşte baremul pentru fiecare subiect;
c) corecteazã lucrãrile candidaţilor şi stabileşte media notelor acordate candidaţilor de fiecare membru al comisiei;
d) recorecteazã şi stabileşte nota finalã acordatã fiecãrui subiect al probei, dacã existã o diferenţã în notare mai mare de douã puncte între corectori;
e) comunicã în scris rezultatele probei comisiei de organizare a concursului, în vederea afişãrii acestora.
ART. 11
Comisia de soluţionare a contestaţiilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul selecţiei dosarelor candidaţilor;
b) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la interviu;
c) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la notarea lucrãrii scrise;
d) comunicã în scris comisiei de organizare a concursului rezultatele soluţionãrii contestaţiilor, în vederea afişãrii acestora.
ART. 12
Comisia de repartizare pe posturi are ca atribuţie principalã repartizarea candidaţilor pe posturile de consilieri de probaţiune scoase la concurs.
ART. 13
(1) Nu pot face parte din comisiile prevãzute la art. 7 alin. (1) acele persoane care sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul IV inclusiv cu oricare dintre candidaţii înscrişi la concurs.
(2) Fiecare membru al comisiilor sus-menţionate semneazã o declaraţie pe propria rãspundere, în care precizeazã cã:
a) nu se aflã în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la alin. (1);
b) va respecta secretul şi confidenţialitatea lucrãrilor comisiei şi variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.
(3) Membrii comisiilor prevãzute la art. 7 alin. (1), precum şi persoanele care vor asigura supravegherea desfãşurãrii probei scrise vor fi retribuiţi pentru munca depusã, în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 257/2005 privind înfiinţarea pe lângã Ministerul Justiţiei a unei activitãţi finanţate integral din venituri proprii.
(4) Neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasã a responsabilitãţilor de cãtre persoanele menţionate la alin. (3) atrage neplata sau reducerea corespunzãtoare a indemnizaţiei plãtite pentru contribuţia la desfãşurarea concursului.
ART. 14
(1) Lista cu candidaţii admişi sau respinşi dupã selecţia dosarelor este afişatã pe site-ul Ministerului Justiţiei şi la sediile tribunalelor în termen de maximum 5 zile de la ultima zi de înscriere.
(2) Candidaţii declaraţi respinşi în urma selecţiei dosarelor pot depune la Direcţia de probaţiune, personal sau prin fax, contestaţie în termen de douã zile lucrãtoare de la afişarea listelor.
(3) Contestaţiile candidaţilor respinşi în urma selecţiei dosarelor sunt soluţionate în termen de maximum 3 zile de la sesizare de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(4) Lista finalã cu candidaţii admişi dupã selecţia dosarelor, precum şi informaţiile cu privire la data, locul şi ora de desfãşurare a interviului vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediile tribunalelor în termenul prevãzut la alin. (3).
ART. 15
(1) A doua etapã de concurs constã în susţinerea unui interviu în vederea evaluãrii motivaţiei, abilitãţilor de comunicare, atitudinii şi experienţei profesionale ale candidaţilor, dupã caz. Comisia de interviu va acorda un punctaj fiecãrui candidat. La finalizarea interviurilor se va afişa grila de interviu pe uşa sãlii de examinare şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.
(2) Interviul are caracter eliminatoriu.
(3) Întrebãrile şi rãspunsurile la interviu se înregistreazã audio. În acest sens, în cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidaţii îşi vor exprima acordul în vederea înregistrãrii interviului, urmând ca aceastã înregistrare sã fie pusã la dispoziţia comisiei de soluţionare a contestaţiilor, dacã este cazul.
(4) Rezultatele la interviu se exprimã prin "admis"/"respins". Vor fi consideraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum nota 7 la interviu. Rezultatele interviului vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor, în maximum douã zile de la ultima zi a probei.
(5) Rezultatele interviului pot fi contestate în termen de douã zile lucrãtoare de la afişare. Contestaţia se depune la Direcţia de probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei.
(6) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (5).
(7) Lista cu candidaţii admişi dupã proba interviului, precum şi informaţiile cu privire la data, locul şi ora de desfãşurare a probei scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor, în termenul prevãzut la alin. (6).
ART. 16
(1) Candidaţii declaraţi admişi în urma interviului se vor prezenta la proba scrisã.
(2) Intrarea candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã şi a actului de identitate, cu o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise. Pe listã se menţioneazã prezenţa fiecãrui candidat.
(3) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine concursul. Este interzisã intrarea în salã a candidaţilor cu mijloace de comunicare la distanţã, computere personale, PDA-uri etc.
(4) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie având ştampila Direcţiei de probaţiune. Se poate folosi numai cernealã sau pix cu pastã de culoare albastrã.
(5) Înainte de a se dicta subiectele, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã sã fie lipit, pe care se aplicã ştampila Direcţiei de probaţiune şi semnãtura unuia dintre membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor.
(6) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor şi persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei.
(7) Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrii este cel stabilit de comisia de verificare a cunoştinţelor; candidaţii predau lucrãrile nu mai târziu de expirarea timpului stabilit pentru proba scrisã, iar delegatul care a supravegheat desfãşurarea acesteia strânge toate lucrãrile şi le predã cu numãr comisiei de verificare a cunoştinţelor, care le înscrie într-un borderou.
(8) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se întocmeşte câte un borderou pentru lucrãrile din fiecare salã.
(9) Lucrarea se considerã predatã de candidat dupã verificarea stãrii acesteia de cãtre delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului şi dupã semnarea de cãtre candidat în borderou.
(10) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale, pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se poate face numai cu însoţitor.
(11) Pentru asigurarea ordinii în timpul concursului, membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor sau persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei pot reaşeza candidaţii în salã.
(12) Orice fraudã sau încercare de fraudã doveditã se sancţioneazã prin eliminarea din concurs; în aceste cazuri, delegaţii care supravegheazã desfãşurarea probei îl sesizeazã de îndatã pe preşedintele comisiei de verificare a cunoştinţelor, care întocmeşte un proces-verbal despre constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã, cu menţiunea "fraudã".
(13) La finalizarea probei scrise, baremul de corectare se va afişa la locaţia de desfãşurare a acesteia şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.
ART. 17
(1) Comisia de verificare a cunoştinţelor corecteazã lucrãrile în termen de maximum 10 zile de la data susţinerii probei scrise. Comisia de verificare a cunoştinţelor apreciazã lucrãrile cu note de la 0 la 10, întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, trimite rezultatele comisiei de organizare a concursului în vederea afişãrii acestora şi predã întregul material de concurs Direcţiei de probaţiune.
(2) Comisia de organizare a concursului ia mãsurile necesare pentru afişarea rezultatelor concursului pe site-ul Ministerului Justiţiei, la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor.
(3) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la proba scrisã pot depune, personal sau prin fax, contestaţii la Direcţia de probaţiune, în termen de douã zile lucrãtoare de la afişarea rezultatelor.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã, în termen de maximum 5 zile de la depunerea acestora, de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
ART. 18
Rezultatele probei scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor.
ART. 19
Prin derogare de la prevederile art. 4 şi 6, în cazul în care între data anunţãrii concursului şi data încheierii probelor de concurs se vacanteazã posturi, acestea pot fi ocupate de cãtre candidaţi, în condiţiile art. 20 şi 21.
ART. 20
(1) Candidaţii pentru posturile de consilier de probaţiune care au obţinut minimum media 5 la proba scrisã sunt supuşi unei testãri medicale şi psihologice, cu caracter eliminatoriu.
(2) Rezultatele testãrii medicale şi psihologice şi data stabilitã pentru repartizarea pe posturi a candidaţilor pentru posturile de consilier de probaţiune vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor.
(3) Candidaţii pentru posturile de consilier de probaţiune, declaraţi apţi în urma testãrii medicale şi psihologice, vor participa la repartizarea pe posturi.
ART. 21
(1) Repartizarea candidaţilor pe posturile de consilier de probaţiune se face în maximum 5 zile de la comunicarea rezultatelor prevãzute la art. 20 alin. (2).
(2) Repartizarea pe posturi se va face în funcţie de:
a) numãrul şi categoriile de posturi vacante în funcţie de specialitatea de bazã;
b) mediile obţinute la proba scrisã; departajarea candidaţilor cu note egale, care opteazã pentru posturile vacante din cadrul aceluiaşi serviciu, se face în funcţie de mediile de la examenul de licenţã.
(3) Sunt declaraţi admişi candidaţii repartizaţi pe posturi, în condiţiile prezentului articol.
(4) Lista candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizãrii pe posturi va fi publicatã pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişatã la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii de repartizare.
ART. 22
(1) Candidaţii admişi în condiţiile prezentului regulament trebuie sã se prezinte la post în maximum 15 zile de la data afişãrii listei candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizãrii pe posturi. În cazul în care candidaţii admişi nu pot respecta termenul menţionat, aceştia înainteazã o cerere motivatã, în scris, directorului Direcţiei de probaţiune, în care prezintã motivele întârzierii şi termenul la care se pot prezenta la post.
(2) În cazul neprezentãrii la post la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmând sã se comunice urmãtorului candidat posibilitatea de a-şi exprima opţiunea în vederea ocupãrii postului respectiv, în condiţiile prezentului regulament.

CAP. III
Organizarea şi desfãşurarea concursului pentru ocuparea posturilor de inspector de probaţiune

ART. 23
(1) Pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor de inspector de probaţiune, candidaţii vor prezenta un dosar de înscriere care va conţine:
a) copie a actului de identitate;
b) copie a certificatului de cãsãtorie, în cazul în care numele de pe actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
c) copie de pe carnetul de muncã din care sã rezulte calitatea de consilier de probaţiune şi gradul profesional necesar înscrierii la concurs;
d) declaraţie pe propria rãspundere privind lipsa antecedentelor penale şi a celor fiscale sau certificatele de cazier judiciar şi cazier fiscal, în original;
e) curriculum vitae (format european);
f) cerere-tip de înscriere la concurs;
g) chitanţa de platã a taxei de înscriere la concurs, emisã de casieria tribunalului pe lângã care funcţioneazã serviciul de probaţiune unde îşi desfãşoarã activitatea candidatul.
(2) Înaintea numirii pe post candidaţii declaraţi admişi îşi completeazã dosarul cu certificatul de cazier judiciar şi fiscal, dacã acestea nu au fost depuse în momentul înscrierii, şi prezintã originalul documentelor depuse în copie la dosarul de înscriere pentru verificarea conformitãţii acestor copii cu originalul.
(3) Cuantumul taxei de înscriere la concurs se stabileşte de cãtre ministrul justiţiei, prin ordin, astfel încât sã acopere costurile necesare organizãrii şi desfãşurãrii concursului.
ART. 24
Concursul pentru ocuparea posturilor de inspector de probaţiune cuprinde urmãtoarele etape:
a) selecţia dosarelor;
b) proba de interviu;
c) testarea medicalã şi psihologicã;
d) proba scrisã de verificare a cunoştinţelor generale şi specifice.
ART. 25
(1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, numãrul posturilor vacante, cerinţele generale ale postului, regulamentul şi probele de concurs, datele de contact, termenul limitã de depunere a actelor de concurs, precum şi cuantumul taxei de înscriere vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor cu cel puţin 30 de zile înainte de data organizãrii concursului.
(2) Anunţul de concurs publicat prin intermediul mass-media cuprinde data şi locul desfãşurãrii concursului, numãrul de posturi vacante, probele de concurs şi indicarea sursei de unde se pot obţine informaţii suplimentare în legãturã cu concursul.
(3) În situaţia în care se modificã data sau locul desfãşurãrii concursului, se va publica un nou anunţ prin mijloacele prevãzute la alin. (1), cu cel puţin 5 zile înainte de data susţinerii primei probe de concurs.
ART. 26
Tematica, bibliografia de concurs, precum şi criteriile de interviu se elaboreazã de Direcţia de probaţiune, care le supune spre aprobare ministrului justiţiei. Se menţioneazã temele, capitolele şi subcapitolele care fac parte din tematicã, cu indicarea autorilor şi a materialelor aferente bibliografiei (inclusiv ediţia).
ART. 27
(1) Cererea pentru înscrierea la concurs, împreunã cu actele prevãzute la art. 23 alin. (1), se adreseazã ministrului justiţiei şi se depun, cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului, la tribunalul pe lângã care funcţioneazã serviciul de probaţiune unde îşi desfãşoarã activitatea candidatul.
(2) Formularul-tip pentru cererea de înscriere este pus la dispoziţia candidaţilor la momentul înscrierii, fiind publicat şi pe site-ul Ministerului Justiţiei. Pe aceeaşi paginã se publicã şi modelul de curriculum vitae (format european), ce trebuie ataşat la dosarul candidatului.
(3) Taxa de înscriere la concurs se restituie candidaţilor care îşi anunţã retragerea cu cel puţin 5 zile înainte de prima etapã de concurs.
(4) Dosarele candidaţilor înscrişi la concurs sunt transmise de îndatã de tribunale, dupã finalizarea perioadei de înscriere, Ministerului Justiţiei - Direcţia de probaţiune.
ART. 28
(1) Pentru fiecare concurs organizat ministrul justiţiei numeşte, prin ordin:
a) comisia de organizare a concursului;
b) comisia de interviu;
c) comisia de verificare a cunoştinţelor;
d) comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Fiecare comisie are în componenţa sa un preşedinte, membri şi un secretar.
(3) Din comisii fac parte reprezentanţi ai Direcţiei de probaţiune, ai altor direcţii din Ministerul Justiţiei, precum şi alţi colaboratori externi, cum ar fi cadre universitare sau reprezentanţi ai organizaţiilor partenere.
(4) În cazul în care concursul pentru ocuparea posturilor de inspector de probaţiune se desfãşoarã simultan cu cel pentru ocuparea posturilor de consilier de probaţiune, se pot stabili comisii comune de concurs.
ART. 29
Comisia de organizare a concursului are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) verificã cererile de înscriere şi actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 23 şi 27, şi respinge cererile de înscriere ale candidaţilor dacã nu sunt însoţite de actele prevãzute la art. 23 alin. (1) sau dacã din actele depuse nu rezultã îndeplinirea condiţiilor specifice pentru ocuparea postului;
b) asigurã afişarea rezultatelor verificãrii dosarelor candidaţilor;
c) asigurã afişarea rezultatelor probelor de concurs şi a rezultatelor finale ale concursului;
d) asigurã transmiterea rezultatelor concursului Direcţiei de probaţiune;
e) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
ART. 30
Comisia de interviu are urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte întrebãrile şi baremul pentru interviu;
b) stabileşte planul interviului şi realizeazã interviul;
c) comunicã în scris rezultatele interviului comisiei de organizare a concursului, în vederea afişãrii acestora.
ART. 31
Comisia de verificare a cunoştinţelor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte subiectele pentru proba scrisã şi corecteazã lucrãrile scrise;
b) stabileşte baremul pentru fiecare subiect;
c) corecteazã lucrãrile candidaţilor şi stabileşte media notelor acordate candidaţilor de fiecare membru al comisiei;
d) recorecteazã şi stabileşte nota finalã acordatã fiecãrui subiect al probei, dacã existã o diferenţã în notare mai mare de douã puncte între corectori;
e) comunicã în scris rezultatele probei comisiei de organizare a concursului, în vederea afişãrii acestora.
ART. 32
Comisia de soluţionare a contestaţiilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul selecţiei dosarelor condidaţilor;
b) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la interviu;
c) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la notarea lucrãrii scrise;
d) comunicã în scris comisiei de organizare a concursului rezultatele soluţionãrii contestaţiilor, în vederea afişãrii acestora.
ART. 33
(1) Nu pot face parte din comisiile prevãzute la art. 28 alin. (1) acele persoane care sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul IV inclusiv cu oricare dintre candidaţii înscrişi la concurs.
(2) Fiecare membru al comisiilor sus-menţionate semneazã o declaraţie pe propria rãspundere, în care precizeazã cã:
a) nu se aflã în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la alin. (1);
b) va respecta secretul şi confidenţialitatea lucrãrilor comisiei şi variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.
(3) Membrii comisiilor prevãzute la art. 28 alin. (1), precum şi persoanele care vor asigura supravegherea desfãşurãrii probei scrise vor fi retribuiţi pentru munca depusã, în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 257/2005 .
(4) Neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasã a responsabilitãţilor de cãtre persoanele menţionate la alin. (3) atrage neplata sau reducerea corespunzãtoare a indemnizaţiei plãtite pentru contribuţia la desfãşurarea concursului.
ART. 34
(1) Lista cu candidaţii admişi sau respinşi dupã selecţia dosarelor este afişatã pe site-ul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor, în termen de maximum 5 zile de la ultima zi de înscriere.
(2) Candidaţii declaraţi respinşi în urma selecţiei dosarelor pot depune la Direcţia de probaţiune, personal sau prin fax, contestaţie în termen de douã zile lucrãtoare de la afişarea listelor.
(3) Contestaţiile candidaţilor respinşi în urma selecţiei dosarelor sunt soluţionate în termen de maximum 3 zile de la sesizare, de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(4) Lista finalã cu candidaţii admişi dupã selecţia dosarelor, precum şi informaţiile cu privire la data, locul şi ora de desfãşurare a interviului vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor de la care provin candidaţii, în termenul prevãzut la alin. (3).
ART. 35
(1) A doua etapã de concurs constã în susţinerea unui interviu în vederea evaluãrii motivaţiei, abilitãţilor de comunicare, atitudinii şi experienţei profesionale ale candidaţilor. Comisia de interviu va acorda un punctaj fiecãrui candidat. La finalizarea interviurilor se va afişa grila de interviu pe uşa sãlii de examinare şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.
(2) Interviul are caracter eliminatoriu.
(3) Întrebãrile şi rãspunsurile la interviu se înregistreazã audio. În acest sens, în cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidaţii îşi vor exprima acordul în vederea înregistrãrii interviului, urmând ca aceastã înregistrare sã fie pusã la dispoziţia comisiei de soluţionare a contestaţiilor, dacã este cazul.
(4) Rezultatele la interviu se exprimã prin "admis"/"respins". Vor fi consideraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum nota 7 la interviu. Rezultatele interviului vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor de la care provin candidaţii, în maximum douã zile de la ultima zi a probei.
(5) Rezultatele interviului pot fi contestate în termen de douã zile lucrãtoare de la afişare. Contestaţia se depune la Direcţia de probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei.
(6) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor, în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (5).
(7) Lista cu candidaţii admişi dupã proba interviului, precum şi informaţiile cu privire la data, locul şi ora de desfãşurare a testãrii medicale şi psihologice vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor de la care provin candidaţii, în termenul prevãzut la alin. (6).
ART. 36
(1) Candidaţii admişi dupã proba interviului sunt supuşi unei testãri medicale şi psihologice, cu caracter eliminatoriu.
(2) Rezultatele testãrii medicale şi psihologice vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor de la care provin candidaţii.
ART. 37
(1) Candidaţii declaraţi apţi în urma testãrii medicale şi psihologice se vor prezenta la proba scrisã.
(2) Intrarea candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã şi a actului de identitate, cu o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise. Pe listã se menţioneazã prezenţa fiecãrui candidat.
(3) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine concursul. Este interzisã intrarea în salã a candidaţilor cu mijloace de comunicare la distanţã, computere persoanele, PDA-uri etc.
(4) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie având ştampila Direcţiei de probaţiune. Se poate folosi numai cernealã sau pix cu pastã de culoare albastrã.
(5) Înainte de a se dicta subiectele, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã sã fie lipit, pe care se aplicã ştampila Direcţiei de probaţiune şi semnãtura unuia dintre membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor.
(6) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor şi persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei.
(7) Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrii este cel stabilit de comisia de verificare a cunoştinţelor; candidaţii predau lucrãrile nu mai târziu de expirarea timpului stabilit pentru proba scrisã, iar delegatul care a supravegheat desfãşurarea acesteia strânge toate lucrãrile şi le predã cu numãr comisiei de verificare a cunoştinţelor, care le înscrie într-un borderou.
(8) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se întocmeşte câte un borderou pentru lucrãrile din fiecare salã.
(9) Lucrarea se considerã predatã de candidat dupã verificarea stãrii acesteia de cãtre delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului şi dupã semnarea de cãtre candidat în borderou.
(10) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale, pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se poate face numai cu însoţitor.
(11) Pentru asigurarea ordinii în timpul concursului, membrii comisiei de verificare a cunoştinţelor sau persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei pot reaşeza candidaţii în salã.
(12) Orice fraudã sau încercare de fraudã doveditã se sancţioneazã prin eliminarea din concurs; în aceste cazuri, delegaţii care supravegheazã desfãşurarea probei îl sesizeazã de îndatã pe preşedintele comisiei de verificare a cunoştinţelor, care întocmeşte un proces-verbal despre constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã, cu menţiunea "fraudã".
(13) La finalizarea probei scrise, baremul de corectare se va afişa la locaţia de desfãşurare a acesteia şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.
ART. 38
(1) Comisia de verificare a cunoştinţelor corecteazã lucrãrile în termen de maximum 10 zile de la data susţinerii probei scrise. Comisia de verificare a cunoştinţelor apreciazã lucrãrile cu note de la 0 la 10, întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, trimite rezultatele comisiei de organizare a concursului, în vederea afişãrii acestora, şi predã întregul material de concurs Direcţiei de probaţiune.
(2) Comisia de organizare a concursului ia mãsurile necesare pentru afişarea rezultatelor concursului pe site-ul Ministerului Justiţiei, la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor.
(3) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la proba scrisã pot depune personal sau prin fax contestaţii la Direcţia de probaţiune în termen de douã zile lucrãtoare de la afişarea rezultatelor.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã în termen de maximum 5 zile de la depunerea acestora de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(5) Sunt admişi, în ordinea descrescãtoare a mediilor, în limita posturilor vacante, candidaţii pentru posturile de inspector de probaţiune care au obţinut cel puţin media 7 la proba scrisã.
ART. 39
Prin derogare de la prevederile art. 25 şi 27, în cazul în care între data anunţãrii concursului şi data încheierii probelor de concurs se vacanteazã posturi, acestea pot fi ocupate de cãtre candidaţii pentru posturile de inspector de probaţiune care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 38 alin. (5), cu respectarea celorlalte condiţii prevãzute de prezentul regulament.
ART. 40
Rezultatele probei scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei şi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediul tribunalelor de la care provin candidaţii.
ART. 41
(1) Candidaţii admişi pentru posturile de inspector de probaţiune trebuie sã se prezinte la post la data numirii în funcţie prin ordin al ministrului justiţiei. În cazul în care candidaţii admişi nu se pot prezenta la post la data precizatã în ordinul de numire, înainteazã o cerere motivatã, în scris, directorului Direcţiei de probaţiune, în care prezintã motivele întârzierii şi termenul la care se pot prezenta la post.
(2) În cazul neprezentãrii la post la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmând sã se comunice urmãtorului candidat, care îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezentul regulament, posibilitatea ocupãrii postului respectiv.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 42
Candidaţii admişi în urma concursului vor fi numiţi în funcţia de consilier de probaţiune, respectiv inspector de probaţiune, prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 43
Lucrãrile scrise ale candidaţilor admişi şi procesele-verbale privind rezultatele concursului sunt transmise Direcţiei pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi incluse la dosarul profesional al candidaţilor. Dosarele, procesele-verbale, lucrãrile scrise referitoare la ceilalţi candidaţi şi orice alte documente în legãturã cu concursul se arhiveazã şi se pãstreazã la Direcţia de probaţiune.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016