Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 15 decembrie 2006  de organizare si functionare al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 15 decembrie 2006 de organizare si functionare al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania

EMITENT: UNIUNEA NATIONALA A PRACTICIENILOR IN INSOLVENTA DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 78 din 1 februarie 2007

CAP. I
Dispoziţii generale, obiective şi atribuţii

ART. 1
Uniunea Naţionalã a Practicienilor în Insolvenţã din România (U.N.P.I.R.), denumitã în continuare Uniune, este persoanã juridicã de utilitate publicã, autonomã şi fãrã scop lucrativ, din care fac parte practicienii în insolvenţã, în condiţiile stabilite de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G.
ART. 2
(1) Uniunea are patrimoniu propriu, autonomie de decizie şi funcţionalã şi putere de autoreglementare, în conformitate cu art. 46 din O.U.G.
(2) Uniunea îşi asigurã resursele financiare din venituri proprii, donaţii şi sponsorizãri din partea persoanelor fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate, alte venituri conform prevederilor legale.
ART. 3
Uniunea îşi exercitã autoritatea pe întregul teritoriu al României şi poate constitui filiale cu personalitate juridicã în municipiul Bucureşti şi în reşedinţele de judeţ, în baza art. 45 alin. (2) din O.U.G.
ART. 4
Structura aparatului propriu şi bugetul de venituri şi cheltuieli se stabilesc în raport cu nevoile Uniunii şi în limita posibilitãţilor financiare. Structura aparatului propriu se va stabili de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
ART. 5
(1) Uniunea are siglã proprie, aprobatã de Consiliul naţional de conducere al Uniunii. Aceasta va figura pe toate documentele emise de Uniune şi de filialele sale.
(2) Sediul central al Uniunii este în municipiul Bucureşti, adresa fiind stabilitã de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
(3) Denumirea Uniunea Naţionalã a Practicienilor în Insolvenţã din România, cu specificarea sediului central, sau, dupã caz, denumirea filialei judeţene ori a municipiului Bucureşti, cu specificarea sediului acesteia, va figura pe toate actele emise de Uniune sau de filialele sale.
ART. 6
(1) Obiectivele şi atribuţiile Uniunii sunt cele definite la art. 47 şi 48 din O.U.G.
(2) În exercitarea dreptului de autoreglementare, prevãzut la art. 48 din O.U.G., regulamentele se adoptã prin hotãrâri ale Congresului Uniunii, iar instrucţiunile şi normele interne, prin decizii ale Consiliului naţional de conducere al Uniunii.

CAP. II
Membrii Uniunii. Drepturile şi obligaţiile acestora

ART. 7
Pot fi membri ai Uniunii, având totodatã calitatea de practician în insolvenţã, persoanele fizice şi juridice, române sau strãine, în condiţiile O.U.G. şi ale prezentului regulament.
ART. 8
(1) Profesia de practician în insolvenţã poate fi exercitatã în urmãtoarele forme, definite la art. 4-24 din O.U.G.:
a) cabinete individuale, denumite în continuare CI;
b) cabinete asociate, denumite în continuare CA;
c) societate civilã profesionalã fãrã personalitate juridicã, denumitã în continuare SPPI;
d) societate civilã profesionalã cu rãspundere limitatã, denumitã în continuare SPRL;
e) întreprindere profesionalã unipersonalã cu rãspundere limitatã, denumitã în continuare IPURL.
(2) Practicianul în insolvenţã nu îşi poate organiza şi desfãşura activitatea concomitent în mai multe forme de organizare şi nu poate avea calitatea de asociat decât într-o singurã societate civilã profesionalã, cu sau fãrã personalitate juridicã.
ART. 9
(1) Forma de exercitare a profesiei de practician în insolvenţã poate fi schimbatã oricând cu oricare dintre formele menţionate la art. 8 alin. (1) din prezentul regulament, cu înştiinţarea Uniunii în termen de cel mult 30 de zile de la data la care schimbarea devine efectivã, în condiţiile art. 24 din O.U.G.
(2) La schimbarea formei de exercitare a profesiei, pentru operaţiunile legate de înregistrãrile în Tabloul de evidenţã al Uniunii (Tabloul Uniunii) şi cele în Registrul societãţilor profesionale se va percepe o taxã al cãrei cuantum va fi stabilit de Congresul Uniunii.
ART. 10
(1) Persoanele fizice române pot dobândi calitatea de membru al Uniunii, fiind cuprinse în urmãtoarele categorii: practicieni stagiari, practicieni definitivi şi persoane incompatibile, în condiţiile art. 25 şi 27-32 din O.U.G.
(2) Persoanele juridice române pot dobândi calitatea de membru al Uniunii dacã îndeplinesc condiţiile stabilite la art. 9-23 din O.U.G.
(3) Persoanele fizice strãine şi persoanele juridice strãine pot dobândi calitatea de membru al Uniunii în condiţiile art. 26 din O.U.G.
ART. 11
Membrii Uniunii au urmãtoarele drepturi, în condiţiile art. 28-30 din O.U.G.:
a) sã desfãşoare activitatea de practician în insolvenţã pe întregul teritoriu al României, dupã dobândirea calitãţii de practician definitiv şi atât timp cât nu se gãsesc în situaţiile de incompatibilitate prevãzute la art. 28 din O.U.G.;
b) sã participe la lucrãrile adunãrilor generale ale filialei din care fac parte, precum şi la lucrãrile Congresului Uniunii la care sunt delegaţi;
c) sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere ale Uniunii şi ale filialelor sale, în condiţiile în care nu se gãsesc în situaţii de incompatibilitate;
d) sã voteze în Congresul Uniunii şi în adunãrile generale ale filialelor, fiecare membru având dreptul la un singur vot;
e) sã participe la activitãţile şi la manifestãrile Uniunii şi ale filialelor sale;
f) sã colaboreze la elaborarea publicaţiilor Uniunii;
g) sã utilizeze mijloacele de informare şi de documentare ale Uniunii şi ale filialelor sale;
h) sã fie recomandaţi pentru a face parte din colectivele de studii, expertize, consultanţã şi instruire profesionalã;
i) sã primeascã periodicul Uniunii;
j) sã foloseascã în documentele oficiale şi personale menţiunea de membru al Uniunii;
k) sã primeascã onorarii conform art. 37 din O.U.G., ţinându-se cont de gradul de complexitate al activitãţii;
l) sã primeascã, dacã este membru compatibil al Uniunii, Tabloul Uniunii, prin intermediul filialei.
ART. 12
(1) Membrii Uniunii aflaţi în situaţia de incompatibilitate potrivit art. 28 alin. (1) din O.U.G. pierd dreptul de a desfãşura activitatea de practician pe întregul teritoriu al României şi dreptul de a fi aleşi în organele de conducere ale Uniunii şi ale filialelor sale, pe perioada incompatibilitãţii.
(2) În cazul în care intervine încetarea stãrii de incompatibilitate, prevãzutã la alin. (1), cererea de trecere în altã secţiune a Tabloului Uniunii va fi aprobatã de Consiliul naţional de conducere al Uniunii, pe baza documentelor justificative depuse.
(3) Suspendarea la cerere, în condiţiile art. 35 lit. d) din O.U.G., duce la înscrierea membrului, persoanã fizicã, în secţiunea incompatibili. Cererea de suspendare se supune aprobãrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii.
(4) Durata suspendãrii este de un an de la data aprobãrii cererii. Persoanele suspendate la cerere au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca cele înscrise în secţiunea membrilor incompatibili.
(5) Reînscrierea în secţiunea membrilor compatibili a Tabloului Uniunii a persoanelor înregistrate ca suspendate la cerere se face de drept la expirarea perioadei de suspendare.
ART. 13
Membrii Uniunii au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte actele normative care reglementeazã activitatea de practician în insolvenţã, precum şi hotãrârile şi deciziile Uniunii;
b) sã participe la realizarea obiectivelor Uniunii;
c) sã plãteascã cotizaţia fixã anualã, în cuantumul aprobat de Congresul Uniunii, pânã la data de 30 aprilie pentru anul în curs, în caz de neplatã aplicându-se prevederile art. 42 alin. (2) din O.U.G.;
d) sã plãteascã contribuţia pe tranşe de venituri, calculatã conform art. 71 alin. (3) lit. f) din prezentul regulament, pânã la data de 30 aprilie a anului în curs pentru veniturile realizate în anul anterior, în caz de neplatã aplicându-se prevederile art. 42 alin. (2) din O.U.G.;
e) sã se asigure profesional, pentru exercitarea profesiei de practician în insolvenţã, în conformitate cu prevederile art. 41 din O.U.G. şi în cuantumul minim stabilit de Congresul Uniunii;
f) sã comunice conducerii filialei Uniunii, în termen de 30 de zile, numirea ca administrator judiciar sau ca lichidator, termenul menţionat raportându-se la data şedinţei la care numirea a fost efectuatã de un judecãtor-sindic sau la data depunerii semnãturii în registrul comerţului, dupã caz;
g) sã nu desfãşoare activitãţi politice în cadrul sau cu ocazia manifestãrilor organizate de Uniune;
h) sã completeze formularele statistice şi sã le transmitã filialei Uniunii, astfel:
1. pânã la data de 30 ianuarie a fiecãrui an - pentru situaţia numirilor ca administrator judiciar, administrator special sau ca lichidator, la finele anului anterior;
2. pânã la data de 15 martie a fiecãrui an - pentru declaraţia veniturilor realizate în anul anterior şi stabilirea contribuţiei anuale aferente;
i) sã comunice filialei Uniunii, în termen de 30 de zile, schimbãrile intervenite în legãturã cu situaţiile de incompatibilitate, precum şi cele de naturã sã aducã modificãri ale datelor înscrise în Tabloul Uniunii şi în fişa personalã de evidenţã;
j) sã furnizeze datele necesare verificãrii prin sondaj efectuate de cãtre delegatul conducerii filialei, în legãturã cu îndeplinirea obligaţiilor profesionale, excepţie fãcând raporturile cu clientul şi onorariul aferent.

CAP. III
Organizarea şi conducerea Uniunii

ART. 14
Organele de conducere ale Uniunii sunt: Congresul Uniunii, preşedintele Uniunii şi Consiliul naţional de conducere al Uniunii.

SECŢIUNEA 1
Congresul Uniunii

ART. 15
(1) Congresul Uniunii se constituie din:
a) membrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii;
b) toţi membrii consiliilor de conducere ale filialelor Uniunii şi ai comisiilor de disciplinã;
c) delegaţii desemnaţi de filiale.
(2) În stabilirea numãrului de delegaţi ai fiecãrei filiale se ia în considerare numãrul total al membrilor filialei, din care se scad membrii titulari ai consiliului de conducere şi ai comisiei de disciplinã, iar pentru numãrul astfel rezultat se desemneazã câte un delegat la fiecare 20 de membri. În cazul în care un membru titular al consiliului de conducere este indisponibil, poate fi înlocuit cu un membru supleant. În cazul în care toţi membrii titulari sunt disponibili, participarea la congres a membrilor supleanţi ai organelor de conducere ale Uniunii şi ale filialelor sale se va face numai în cazul desemnãrii acestora de cãtre adunarea generalã a filialei, în cadrul numãrului de locuri aferent normei de reprezentare de 1/20.
ART. 16
Congresul Uniunii se reuneşte cel puţin o datã pe an sau ori de câte ori se considerã necesar.
ART. 17
(1) Congresul Uniunii se convoacã de:
a) Consiliul naţional de conducere al Uniunii, conform art. 51 alin. (2) din O.U.G.;
b) 25% din numãrul membrilor Uniunii.
(2) Convocarea Congresului Uniunii se anunţã cel puţin într-un cotidian naţional de largã circulaţie cu minimum 30 de zile înainte de data programatã. Secretariatul general al Uniunii va transmite anunţul şi direct comitetelor de conducere ale filialelor, pentru afişare la sediul acestora.
ART. 18
(1) Congresul Uniunii este legal constituit în prezenţa majoritãţii membrilor prevãzuţi la art. 15, iar hotãrârile sunt valabil adoptate cu votul majoritãţii membrilor prezenţi fizic sau prin mandat.
(2) Dacã la prima convocare nu se întruneşte numãrul necesar de membri, se va stabili o altã datã şi orã pentru urmãtorul congres. Urmãtorul congres va hotãrî cu majoritatea simplã a membrilor prezenţi.
ART. 19
Congresul Uniunii adoptã hotãrâri. Hotãrârile vor fi numerotate în ordinea adoptãrii lor. În cazul în care într-un an calendaristic se convoacã mai multe congrese, hotãrârile acestora vor fi numerotate în continuare pentru anul respectiv. Hotãrârile vor fi semnate de secretarul general şi de preşedintele Uniunii.
ART. 20
Pe lângã atribuţiile prevãzute la art. 52 din O.U.G., Congresul Uniunii are şi urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte limita minimã a valorii poliţei de asigurare profesionalã (limitele minime ale valorilor poliţelor de asigurare profesionale sunt prevãzute în anexa nr. 8 la prezentul regulament);
b) stabileşte cuantumul cotizaţiei anuale, la care se adaugã contribuţia pe tranşe de venit pentru venitul brut realizat în anul anterior, nivelul taxei de participare la examenul de acces în profesie şi a celui pentru dobândirea calitãţii de practician definitiv, cuantumul taxei de înscriere în Tabloul Uniunii şi în Registrul societãţilor profesionale, precum şi taxele percepute pentru operaţiuni legate de Registrul societãţilor profesionale.
ART. 21
Congresul Uniunii poate institui funcţia de preşedinte de onoare, fãrã atribuţii executive, precum şi criteriile de desemnare, fiind exclusã desemnarea în aceastã funcţie a mai multor persoane în acelaşi interval de timp.

SECŢIUNEA a 2-a
Preşedintele Uniunii

ART. 22
(1) Preşedintele Uniunii este ales de Congresul Uniunii dintre membrii Uniunii pentru un mandat de 4 ani. Preşedintele Uniunii este şi preşedintele Consiliului naţional de conducere al Uniunii. Preşedintele poate fi reales pentru încã un mandat de 4 ani.
(2) În cazul în care preşedintele nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile, mandatul este preluat de un membru al Consiliului naţional de conducere al Uniunii, desemnat prin vot secret.
(3) Mandatul incomplet nu va avea regimul numeric al mandatelor de 4 ani prevãzute la alin. (1).
ART. 23
(1) Preşedintele Uniunii reprezintã Uniunea în faţa autoritãţilor publice, precum şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate.
(2) În absenţa sa, preşedintele Uniunii va desemna unul dintre vicepreşedinţi pentru exercitarea prerogativelor.
ART. 24
Preşedintele Uniunii angajeazã personalul Uniunii potrivit structurii organizatorice şi în limitele de salarizare aprobate de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.

SECŢIUNEA a 3-a
Consiliul naţional de conducere al Uniunii

ART. 25
(1) Consiliul naţional de conducere al Uniunii este format din 11 membri titulari, dintre care un preşedinte, 3 vicepreşedinţi, 7 membri, precum şi 5 membri supleanţi, aleşi de Congresul Uniunii dintre membrii Uniunii pentru un mandat de 4 ani. Membrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii pot fi realeşi pentru încã un mandat de 4 ani.
(2) În cazul în care un membru titular nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile înlãuntrul mandatului de 4 ani din motive de sãnãtate sau este demisionar, sancţionat ori incompatibil, va elibera locul din cadrul Consiliului naţional de conducere al Uniunii, loc ce va fi ocupat de un membru supleant, desemnat de cãtre Consiliu prin vot secret.
(3) Membrii supleanţi pot fi invitaţi la şedinţele Consiliului naţional de conducere al Uniunii fãrã a avea însã drept de vot la adoptarea deciziilor.
ART. 26
Consiliul naţional de conducere al Uniunii se întruneşte cel puţin o datã la douã luni sau ori de câte ori este necesar, la propunerea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numãrul membrilor, şi adoptã decizii privind activitatea Uniunii.
ART. 27
(1) În afarã de atribuţiile prevãzute la art. 53 din O.U.G., Consiliul naţional de conducere al Uniunii are urmãtoarele atribuţii:
a) acordã aviz provizoriu pentru înfiinţarea filialelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi urmãreşte funcţionarea acestora în condiţiile legii;
b) emite refuzul avizului definitiv de funcţionare unor filiale ale Uniunii, în cazul în care nu sunt respectate prevederile art. 31 alin. (1) din prezentul regulament;
c) desfiinţeazã o filialã constituitã definitiv în cazul în care numãrul practicienilor în insolvenţã definitivi şi compatibili din cadrul filialei respective scade sub cel stabilit la art. 31 alin. (1) din prezentul regulament şi în cazul în care majoritatea membrilor filialei solicitã aceasta. Membrii filialei astfel desfiinţate, precum şi cei ai filialelor care nu au primit aviz definitiv vor fi rearondaţi filialei din care s-au desprins. Patrimoniul filialelor care sunt desfiinţate, precum şi al filialelor care nu au primit aviz definitiv trece de drept la filiala din care s-au desprins la acordarea avizului provizoriu;
d) aprobã înscrierea/radierea practicienilor în insolvenţã, membri ai Uniunii, în/din Tabloul Uniunii, precum şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I bis;
e) aprobã înscrierea/radierea practicienilor în insolvenţã - persoane juridice în Registrul societãţilor profesionale;
f) organizeazã examenele de acces în profesie, precum şi examenele de definitivat;
g) asigurã participarea unui membru al sãu sau al Comisiei superioare de disciplinã la adunãrile generale de constituire ale filialelor sau la orice altã adunare generalã, dacã acest lucru este solicitat de conducerea filialei;
h) soluţioneazã contestaţiile împotriva respingerii cererii de înscriere la examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã şi, respectiv, în Tabloul Uniunii;
i) soluţioneazã contestaţiile împotriva hotãrârilor Comisiei superioare de disciplinã privind sancţionarea membrilor comisiilor de disciplinã ale filialelor;
j) hotãrãşte afilierea la organizaţii profesionale similare din alte ţãri şi supune spre ratificare hotãrârea la proximul Congres al Uniunii;
k) organizeazã alegerile pentru organele de conducere ale Uniunii;
l) aprobã normele pe baza cãrora se desfãşoarã adunãrile generale ale filialelor şi se fac nominalizãrile pentru organele de conducere ale Uniunii;
m) face propuneri pentru alegerea prin vot secret a preşedintelui Uniunii, a membrilor titulari şi a celor supleanţi ai Consiliului naţional de conducere al Uniunii, precum şi pentru alegerea prin vot deschis a membrilor Comisiei superioare de disciplinã şi a cenzorilor;
n) stabileşte nivelul diurnei pentru deplasãrile în interesul Uniunii şi modul de decontare a cheltuielilor de transport.
(2) Pentru unele activitãţi nepermanente Consiliul naţional de conducere al Uniunii poate angaja colaboratori externi.

SECŢIUNEA a 4-a
Comisia superioarã de disciplinã a Uniunii

ART. 28
(1) Comisia superioarã de disciplinã a Uniunii funcţioneazã pe lângã Consiliul naţional de conducere al Uniunii şi este compusã din 5 membri titulari (un preşedinte şi 4 membri) şi 3 membri supleanţi, desemnaţi de Congresul Uniunii pentru o perioadã de 4 ani dintre practicienii în insolvenţã aflaţi în evidenţa Uniunii, care se bucurã de autoritate profesionalã şi moralã deosebitã. Membrii Comisiei superioare de disciplinã a Uniunii pot fi realeşi pentru încã 4 ani.
(2) Comisia superioarã de disciplinã a Uniunii are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã respectarea de cãtre membrii Uniunii a principiilor fundamentale de eticã profesionalã, conform Codului de eticã profesionalã şi disciplinã al Uniunii;
b) soluţioneazã, în complet de 3 membri, contestaţiile împotriva hotãrârilor comisiei de disciplinã a filialei;
c) soluţioneazã, în complet de 3 membri, plângerile formulate împotriva membrilor consiliilor de conducere ale filialelor şi ai comisiilor de disciplinã ale filialelor;
d) face propuneri de sancţionare disciplinarã în cazul abaterilor comise de membri ai consiliului de conducere al filialei, pe care le supune aprobãrii Congresului Uniunii, potrivit art. 52 alin. (1) lit. g) din O.U.G.;
e) soluţioneazã plângerile formulate împotriva membrilor Consiliului naţional de conducere al Uniunii şi face propuneri de sancţionare a acestora, pe care le supune hotãrârii Congresului Uniunii;
f) elaboreazã şi supune aprobãrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii norme privind procedura disciplinarã, cu precizarea competenţelor comisiilor de disciplinã ale filialelor;
g) asigurã instruirea periodicã a comisiilor de disciplinã ale filialelor şi controlul activitãţii acestora;
h) urmãreşte evitarea concurenţei neloiale şi acţioneazã prin mãsuri disciplinare aplicate în baza analizãrii sesizãrilor primite sau a unor anchete efectuate prin autosesizare;
i) mediazã, la solicitarea unor membri ai Uniunii, eventualele litigii, în cazul în care pãrţile implicate doresc stingerea litigiului pe cale amiabilã. Mediatorul va fi ales de preşedintele Comisiei superioare de disciplinã a Uniunii dintre practicienii cu ţinutã moralã şi profesionalã deosebitã.
(3) Reclamaţiile privind abaterile comise de membri ai Comisiei superioare de disciplinã a Uniunii se analizeazã de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii, propunerile de sancţionare disciplinarã urmând a fi supuse hotãrârii Congresului Uniunii.
(4) În intervalul cuprins între data formulãrii propunerilor de sancţionare a unor membri ai Consiliului naţional de conducere al Uniunii şi, respectiv, ai Comisiei superioare de disciplinã a Uniunii şi data întrunirii primului Congres al Uniunii, persoanele în cauzã sunt suspendate din funcţie, locul lor fiind ocupat de unul dintre membrii supleanţi ai respectivului organ.
(5) Procedura privind analizarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor este prevãzutã în anexa nr. 6 la prezentul regulament.

SECŢIUNEA a 5-a
Secretariarul general al Uniunii

ART. 29
Secretariatul general al Uniunii are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã activitatea curentã a Uniunii prin compartimentele:
- Secretariat-evidenţã-comunicare;
- Financiar-contabilitate, resurse umane;
- Juridic-contencios;
- Baze de date, Registrul societãţilor profesionale, Tabloul Uniunii;
b) poate constitui, în condiţiile asigurãrii resurselor financiare necesare, compartimente distincte pentru activitãţile profesionale, de organizare şi control, relaţii externe etc., subordonate vicepreşedinţilor de resort;
c) asigurã pãstrarea documentelor Uniunii şi arhivarea acestora;
d) efectueazã operaţiunile tehnice de evidenţã a membrilor, în vederea întocmirii şi actualizãrii Tabloului Uniunii, precum şi a Registrului societãţilor profesionale;
e) elibereazã şi atestatele de membru;
f) elibereazã certificatele de înregistrare şi, la cerere, certificate constatatoare şi alte documente oficiale opozabile terţilor;
g) urmãreşte încasarea de cãtre filiale a taxelor, cotizaţiilor şi contribuţiilor membrilor şi emite anual legitimaţia sau atestatul de membru al Uniunii, eliberat de filiale dupã încasarea cotizaţiilor;
h) centralizeazã datele statistice referitoare la activitatea membrilor Uniunii;
i) primeşte de la filialele Uniunii cererile şi documentele de înscriere a candidaţilor la examenul de dobândire a calitãţii de practician în insolvenţã;
j) participã la şedinţele Consiliului naţional de conducere al Uniunii şi asigurã redactarea documentelor acestuia;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Consiliul naţional de conducere al Uniunii şi de preşedintele acesteia;
l) asigurã publicarea anunţurilor în presã;
m) angajeazã, cu acordul preşedintelui Uniunii, colaboratori externi pentru unele activitãţi nepermanente.
ART. 30
Secretariatul general al Uniunii este condus de un secretar general, al cãrui salariu se stabileşte de preşedintele Uniunii.

CAP. IV
Organizarea şi conducerea filialelor

SECŢIUNEA 1
Constituire

ART. 31
(1) Filialele judeţene şi a municipiului Bucureşti se constituie cu avizul Consiliului naţional de conducere al Uniunii, cu un numãr minim de 12 membri persoane fizice compatibile.
(2) Avizul definitiv al Consiliului naţional de conducere al Uniunii se acordã condiţionat de proba existenţei unui sediu pentru filialã, având ca dotãri minime un calculator, conexiune Internet şi fax, precum şi o persoanã angajatã pentru activitatea de secretariat. Proba acestora trebuie fãcutã în termen de un an de la data acordãrii avizului prealabil. Avizul definitiv al Consiliului naţional de conducere al Uniunii este condiţionat şi de respectarea obligaţiilor consiliului de conducere al filialei, prevãzute la art. 37 din prezentul regulament.

SECŢIUNEA a 2-a
Adunarea generalã

ART. 32
(1) Organele de conducere ale filialei sunt: adunarea generalã şi consiliul de conducere.
(2) Adunarea generalã a filialei este formatã din membrii acesteia, practicieni în insolvenţã, care îşi au domiciliul sau sediul social, dupã caz, în raza de competenţã a filialei.
ART. 33
Adunãrile generale ale filialelor se reunesc o datã pe an sau ori de câte ori se considerã necesar.
ART. 34
(1) Adunarea generalã a filialei se convoacã de:
a) consiliul de conducere al filialei;
b) 25% din numãrul membrilor filialei.
(2) Filialele vor convoca adunãrile generale cu minimum 15 zile înainte de data programatã, publicând anunţul în presa localã, şi vor informa Secretariatul general al Uniunii. Consiliul de conducere al filialei va putea anunţa şi direct membrii filialei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 35
(1) Adunarea generalã a filialei este legal constituitã în prezenţa majoritãţii membrilor acesteia, iar hotãrârile sunt valabil adoptate cu votul majoritãţii celor prezenţi.
(2) Dacã la prima convocare nu se întruneşte numãrul necesar de membri, se vor stabili o altã datã şi orã pentru urmãtoarea adunare generalã. Urmãtoarea adunare generalã va hotãrî cu majoritatea simplã a membrilor prezenţi.

SECŢIUNEA a 3-a
Consiliul de conducere al filialei

ART. 36
(1) Consiliul de conducere al filialei este format din 3 membri titulari pentru filialele ce au sub 100 de membri şi poate creşte pânã la 5 în cazul filialelor cu peste 100 de membri, dintre care un preşedinte, precum şi 3 membri supleanţi, aleşi de adunarea generalã pentru o perioadã de 4 ani. Pentru preşedintele şi membrii consiliului de conducere al filialei se aplicã prevederile art. 54 alin. (1) şi (2) din O.U.G.
(2) Alegerea membrilor consiliului de conducere se face prin vot secret, calitatea de membru titular şi, respectiv, de membru supleant fiind dobânditã pe baza numãrului de voturi obţinute. În cazul numãrului egal de voturi, departajarea se va face pe criteriul vechimii în Uniune (data înscrierii în Tabloul Uniunii) sau prin consens.
(3) Preşedintele consiliului de conducere al filialei va fi, de regulã, membrul titular cu cel mai mare numãr de voturi.
(4) În cazul în care un membru titular nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile înlãuntrul mandatului de 4 ani din motive de sãnãtate sau este demisionar, sancţionat ori incompatibil, va elibera locul din cadrul consiliului, loc ce va fi ocupat de un membru supleant, respectiv cel care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunarea generalã ce a ales membrii consiliului de conducere. În cazul în care membrul titular este şi preşedinte al consiliului de conducere al filialei, funcţia de preşedinte va fi preluatã de un preşedinte interimar, ales prin vot secret dintre membrii consiliului de conducere.
ART. 37
Consiliul de conducere al filialei are urmãtoarele atribuţii:
a) supune spre avizare Consiliului naţional de conducere al Uniunii actul de înfiinţare a filialei şi orice modificãri ale acestuia;
b) asigurã desfãşurarea activitãţii filialei;
c) transmite Consiliului naţional de conducere al Uniunii orice modificare în legãturã cu membrii sãi, în vederea actualizãrii Tabloului Uniunii;
d) convoacã şi organizeazã adunarea generalã a filialei;
e) propune Uniunii primirea de noi membri;
f) propune adunãrii generale candidaţii pentru comisia de disciplinã şi comisia de cenzori;
g) analizeazã şi avizeazã documentaţia de înscriere la examenul de dobândire a calitãţii de practician în insolvenţã;
h) comunicã Secretariatului general al Uniunii, la cererea acestuia, numirile ca administrator judiciar sau lichidator ale membrilor filialei;
i) angajeazã personalul executiv al secretariatului filialei.

SECŢIUNEA a 4-a
Comisia de disciplinã a filialei

ART. 38
(1) Pe lângã consiliul de conducere al filialei funcţioneazã o comisie de disciplinã compusã din 3 membri titulari (un preşedinte şi 2 membri) şi 3 membri supleanţi, aleşi de adunarea generalã, prin vot deschis, pentru o perioadã de 4 ani, dintre membrii practicieni în insolvenţã definitivi şi compatibili, care se bucurã de autoritate profesionalã şi moralã deosebitã.
(2) Comisia de disciplinã a filialei are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã aplicarea mãsurilor prevãzute la art. 28 alin. (2) lit. a), g) şi h) din prezentul regulament cu privire la membrii filialei;
b) judecã, în primã instanţã şi în complet de 3 membri, abaterile disciplinare sãvârşite de membrii filialei respective, cu excepţia celor sãvârşite de cãtre unul dintre membrii consiliului de conducere al filialei, precum şi de membrii titulari ai comisiei de disciplinã;
c) comunicã Secretariatului general al Uniunii, în termen de 5 zile, sancţiunile aplicate potrivit art. 69 alin. (1) din O.U.G. şi prezentului regulament.
(3) Hotãrârile pronunţate de comisia de disciplinã a filialei pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicãrii. Contestaţiile se depun la Secretariatul general al Uniunii şi se soluţioneazã de Comisia superioarã de disciplinã a Uniunii.

CAP. V
Abateri şi sancţiuni

ART. 39
Constituie abateri urmãtoarele fapte:
1. îndeplinirea de activitãţi specifice profesiei pentru persoane cu interese contrare;
2. divulgarea secretului profesional, cu excepţia cazurilor prevãzute expres de lege;
3. nerespectarea obligaţiei de asigurare de rãspundere profesionalã, prevãzutã la art. 41 alin. (6) din O.U.G.;
4. neîndeplinirea obligaţiei de asigurare profesionalã pânã la expirarea perioadei de suspendare;
5. încãlcarea principiilor fundamentale de eticã profesionalã, definite de Codul de eticã profesionalã şi disciplinã al Uniunii;
6. desfãşurarea de activitãţi politice în cadrul Uniunii şi cu ocazia manifestãrilor organizate de aceasta;
7. neparticiparea fãrã motive temeinice a membrilor Congresului Uniunii la douã congrese succesive la care au fost delegaţi;
8. neparticiparea fãrã motive temeinice a membrilor filialelor la douã adunãri generale succesive la care au fost convocaţi;
9. neplata cotizaţiei anuale şi a contribuţiei pe tranşe de venituri la termenul stabilit la art. 35 lit. c) din O.U.G.;
10. neplata cotizaţiei anuale şi a contribuţiei pe tranşe de venituri sau numai a uneia dintre acestea, pânã la expirarea perioadei de suspendare de 3 luni;
11. declararea incorectã a veniturilor obţinute ca urmare a desfãşurãrii activitãţii de practician în insolvenţã şi implicit plata unei contribuţii anuale pe tranşe de venituri neconforme cu realitatea;
12. necomunicarea în termen de 30 de zile a schimbãrilor intervenite în legãturã cu datele înscrise în Tabloul Uniunii;
13. intrarea în una dintre situaţiile de nedemnitate prevãzute la art. 27 din O.U.G.;
14. deschiderea împotriva practicianului în insolvenţã, prin hotãrâre irevocabilã, a procedurii falimentului.
ART. 40
Se sancţioneazã cu avertisment scris faptele prevãzute la art. 39 pct. 1 şi 6.
ART. 41
Se sancţioneazã cu suspendarea calitãţii de practician în insolvenţã pe o perioadã cuprinsã între 3 luni şi un an faptele prevãzute la art. 39 pct. 2, 3, 5 şi 9.
ART. 42
(1) Se sancţioneazã pecuniar, cu amendã, faptele prevãzute la art. 39 pct. 7, 8 şi 12.
(2) Cuantumul amenzilor se stabileşte între 1.000 lei şi 5.000 lei. Sumele obţinute din sancţiunile pecuniare se fac venit la bugetul filialei sau al Uniunii, dupã caz.
(3) Neplata amenzii în termen de 30 de zile de la data aplicãrii sancţiunii duce la excluderea definitivã din Uniune.
ART. 43
(1) Membrul Uniunii sancţionat cu suspendarea calitãţii de practician în insolvenţã are urmãtoarele interdicţii pe perioada suspendãrii:
a) nu poate activa ca practician în insolvenţã;
b) nu are drept de vot în adunarea generalã a filialei şi nu poate participa la Congresul Uniunii;
c) nu poate fi ales în organele de conducere ale filialei sau ale Uniunii;
d) nu poate reprezenta filiala sau Uniunea.
(2) Membrii Uniunii sancţionaţi cu suspendarea calitãţii de practician în insolvenţã sunt obligaţi ca în termen de cel mult 10 zile de la rãmânerea definitivã a hotãrârii de suspendare sã prezinte la conducerea filialei dovada cã au solicitat înlocuirea lor cu un alt practician în insolvenţã pe perioada suspendãrii.
(3) Dacã suspendarea îl priveşte pe unul dintre membrii organelor de conducere alese ale Uniunii sau ale filialelor, acesta va fi înlocuit pe perioada suspendãrii de cãtre unul dintre membrii supleanţi ai organului de conducere respectiv.
ART. 44
(1) Se sancţioneazã pecuniar, amendã care se face venit la bugetul Uniunii, fapta prevãzutã la art. 39 pct. 11.
(2) Amenda este egalã cu suma neachitatã Uniunii conform veniturilor reale realizate.
ART. 45
Se sancţioneazã cu excluderea definitivã din Uniune, însoţitã de pierderea calitãţii de practician în insolvenţã, faptele prevãzute la art. 39 pct. 4, 10, 13 şi 14.
ART. 46
Sancţiunea de excludere definitivã din Uniune determinã radierea din Tabloul Uniunii şi pierderea calitãţii de practician în insolvenţã.
ART. 47
(1) Orice abatere disciplinarã sãvârşitã de membrii unei filiale se judecã de cãtre comisia de disciplinã a acesteia, în primã instanţã şi în complet de 3 membri, care aplicã sancţiunile prevãzute la art. 69 alin. (1) din O.U.G., potrivit limitelor stabilite la art. 40-46 din prezentul regulament.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) membrii titulari ai consiliului de conducere al filialei şi ai comisiei de disciplinã a filialei, ale cãror abateri disciplinare se judecã în primã instanţã de Comisia superioarã de disciplinã, în complet de 3 membri.
(3) Contestaţiile împotriva hotãrârilor comisiei de disciplinã a filialei se depun la Secretariatul general al Uniunii în termen de 30 de zile de la comunicare şi se soluţioneazã de Comisia superioarã de disciplinã.
(4) Împotriva deciziei Comisiei superioare de disciplinã se poate formula acţiune în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.

CAP. VI
Dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã de cãtre persoanele fizice române şi regulile de organizare şi desfãşurare a examenelor

ART. 48
Primirea în profesie se face pe baza unui examen organizat de Uniune.
ART. 49
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar se organizeazã în mod unitar, la nivel naţional, de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
(2) Examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar se va desfãşura, de regulã, anual, dacã Consiliul naţional de conducere al Uniunii nu decide altfel.
(3) Secretariatul general al Uniunii va anunţa cu cel puţin 60 de zile înainte, într-un cotidian naţional, precum şi pe site-ul Uniunii, data începerii sesiunii de examen şi data limitã pentru depunerea documentaţiei de înscriere conţinând cererea de înscriere şi documentele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor stabilite la art. 25 din O.U.G.
(4) Documentaţia de înscriere se va depune la comitetul de conducere al filialei, care va asigura analizarea îndeplinirii condiţiilor şi transmiterea acesteia la Secretariatul general al Uniunii.
(5) Documentaţia de înscriere va fi verificatã prin grija Secretariatului general al Uniunii, care va afişa la sediul central şi va transmite filialelor, cu cel puţin 7 zile înaintea datei examenului, lista cuprinzând candidaţii care îndeplinesc condiţiile pentru susţinerea examenului.
(6) Consiliul naţional de conducere al Uniunii va desemna o comisie de pregãtire a subiectelor de examen. Preşedintele comisiei este vicepreşedintele Consiliului naţional de conducere al Uniunii, responsabil cu pregãtirea profesionalã.
ART. 50
Documentaţia de înscriere la examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar va conţine:
a) cererea de înscriere;
b) curriculum vitae şi copie de pe cartea/buletinul de identitate;
c) copie legalizatã de pe diploma de licenţã în drept, ştiinţe economice sau de inginer;
d) certificatul de cazier judiciar;
e) dovada experienţei de cel puţin 3 ani de la data obţinerii diplomei de studii superioare de lungã duratã. Dovada se face, de regulã, cu: copia carnetului de muncã, adeverinţã pentru cei care au activat în instituţii care nu au întocmit carnete de muncã, convenţie civilã înregistratã la camera de muncã ori adeverinţa eliberatã de Baroul de avocaţi, copii ale unor diplome sau atestate [diplomã de masterat şi/sau doctorat, atestat de expert contabil sau contabil autorizat, auditor, evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) etc.]
ART. 51
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar constã într-o probã scrisã, sub forma unui test-grilã.
(2) Regulile de desfãşurare a examenului sunt prezentate în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul regulament.
(3) Candidaţii vor plãti o taxã de înscriere la examen. În cazul în care candidatul îşi retrage cererea de înscriere cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte de data desfãşurãrii examenului, acesta va beneficia de restituirea taxei de înscriere. Candidaţii care solicitã retragerea cererii de înscriere dupã împlinirea acestui termen, precum şi cei care nu se prezintã la examen la data şi ora începerii desfãşurãrii acestuia pierd dreptul de restituire a taxei de înscriere.
(4) Membrii comisiei de pregãtire a subiectelor, ai comisiei de analizare a contestaţiilor şi ai celei de supraveghere a desfãşurãrii examenului vor fi remuneraţi pentru activitatea depusã, potrivit citeriilor stabilite de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
ART. 52
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã definitiv se va organiza în mod unitar, la nivel naţional, de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii, data acestuia fiind adusã la cunoştinţã candidaţilor, în scris, de cãtre consiliul de conducere al fiecãrei filiale, cu cel puţin 60 de zile înainte.
(2) Examenul de definitivat se va organiza anual, la el putând participa numai practicienii în insolvenţã stagiari care au efectuat stagiul complet de pregãtire profesionalã cu durata de 2 ani.
(3) Practicianul în insolvenţã stagiar care la data promovãrii examenului pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar se aflã în situaţia de incompatibilitate prevãzutã de art. 28 alin. (1) lit. a) din O.U.G. va trebui sã facã dovada încetãrii situaţiei de incompatibilitate în timpul stagiului complet de pregãtire profesionalã cu durata de 2 ani.
(4) Pierd dreptul de a susţine examenul de definitivat practicienii în insolvenţã stagiari care nu îl susţin şi nu îl promoveazã în cel mult 5 ani de la dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar.
(5) În intervalul de timp menţionat practicianul în insolvenţã stagiar va putea susţine de cel mult douã ori examenul de definitivat.
(6) Documentaţia de înscriere la examen se va depune la consiliul de conducere al filialei şi va conţine urmãtoarele documente:
a) cererea de înscriere;
b) raport de activitate privind stagiul de pregãtire profesionalã efectuat;
c) caracterizarea întocmitã de coordonatorul/coordonatorii de stagiu pe lângã care stagiarul a funcţionat ca salariat sau colaborator.
(7) Candidaţii la examenul de definitivat vor plãti o taxã de înscriere aprobatã de Congresul Uniunii pentru anul respectiv.
ART. 53
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã definitiv constã într-o probã scrisã. Subiectele vor fi elaborate de o comisie care are în componenţã practicieni în insolvenţã cu experienţã profesionalã. Comisia poate avea în componenţã membri ai Consiliului naţional de conducere al Uniunii şi preşedinţi ai unor consilii de conducere ale filialelor.
(2) Nota minimã de promovare a examenului este 7.
(3) Examenul de definitivat se va desfãşura în una sau mai multe zile, în funcţie de numãrul persoanelor examinate şi în conformitate cu instrucţiunile emise de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
ART. 54
Persoanele fizice române care au dobândit calitatea de practician în insolvenţã definitiv pot opta pentru oricare dintre formele de exercitare a profesiei precizate la art. 8 din prezentul regulament.

CAP. VII

SECŢIUNEA 1
Dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã de cãtre persoane fizice române organizate în societãţi civile profesionale, fãrã personalitate juridicã

ART. 55
(1) SPPI este constituitã din mai mulţi practicieni în insolvenţã, în condiţiile art. 6 din O.U.G., pe baza contractului de societate civilã înregistrat la Uniune în Registrul societãţilor profesionale la data aprobãrii cererii de înscriere în Tabloul Uniunii de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii. Contractul de societate poate dobândi datã certã în condiţiile dreptului civil.
(2) Contractul de societate civilã profesionalã, fãrã personalitate juridicã, va cuprinde obligatoriu clauze referitoare la:
a) numele şi prenumele asociaţilor, datele de identificare şi domiciliul acestora;
b) data dobândirii calitãţii de practician în insolvenţã şi data definitivãrii în profesie a asociaţilor;
c) denumirea societãţii (care poate conţine şi numele unuia sau mai multor asociaţi, cu menţiunea "societate civilã profesionalã"), sediul şi, dupã caz, emblema acesteia;
d) numele asociatului sau asociaţilor care reprezintã/ coordoneazã societatea în raporturile cu terţii, desemnat dintre asociaţii care au calitatea de practician în insolvenţã definitiv şi compatibil;
e) constituirea patrimoniului, împãrţirea beneficiilor.
(3) Orice modificare a contractului se poate face numai în scris.
(4) Lipsa din contract a oricãrei clauze obligatorii atrage refuzul înregistrãrii la Uniune în Registrul societãţilor profesionale. Asociaţii, împreunã sau oricare dintre ei, precum şi persoana desemnatã de aceştia sã reprezinte societatea în raporturile cu terţii pot complini lipsa clauzei obligatorii din contract.

SECŢIUNEA a 2-a
Dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã de cãtre persoane juridice române

ART. 56
(1) SPRL se constituie, în baza unui act constitutiv, prin asocierea a cel puţin 2 practicieni în insolvenţã, în condiţiile art. 9 din O.U.G. Actul constitutiv, în formã scrisã, se înregistreazã la Uniune în Registrul societãţilor profesionale, la data aprobãrii cererii de înscriere în Tabloul Uniunii de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii. Actul constitutiv poate dobândi datã certã şi în condiţiile dreptului comun.
(2) Actul constitutiv al SPRL va cuprinde în mod obligatoriu clauze referitoare la:
a) numele şi prenumele asociaţilor, codul numeric personal, datele de identificare şi domiciliul acestora;
b) data dobândirii calitãţii de practician în insolvenţã şi data definitivãrii în profesie a asociaţilor;
c) denumirea societãţii (conform art. 11 din O.U.G.), sediul şi, dacã este cazul, emblema societãţii;
d) capitalul social, integral vãrsat (conform art. 15 din O.U.G.), cu menţionarea aportului fiecãrui asociat, în industrie, în bani sau în naturã ori de clientelã, valoarea aporturilor în industrie, în naturã sau în clientelã, precum şi modul evaluãrii lor; aportul în numerar la formarea capitalului social nu va putea fi inferior echivalentului în lei al sumei de 3.000 de euro;
e) numãrul şi valoarea nominalã a pãrţilor sociale, precum şi numãrul pãrţilor sociale atribuite fiecãrui asociat pentru aportul sãu, respectiv participarea la beneficii şi pierderi a fiecãrui asociat;
f) asociaţii care reprezintã şi administreazã societatea împreunã cu puterile ce li s-au conferit; dacã sunt mai mulţi administratori şi ei formeazã un consiliu de administraţie, se vor preciza regulile de organizare şi funcţionare ale acestui organism;
g) reguli privind transmiterea pãrţilor sociale şi condiţiile de retragere a asociaţilor;
h) durata societãţii;
i) modul de transformare, reorganizare, dizolvare şi lichidare.
(3) Orice modificare a actului constitutiv al SPRL se poate face numai în scris.
(4) Dispoziţiile art. 55 alin. (4) din prezentul regulament se vor aplica în mod similar.
ART. 57
(1) IPURL se constituie fie prin actul de voinţã al unui singur practician în insolvenţã, fie ca urmare a decesului, incompatibilitãţii, retragerii sau excluderii unuia ori mai multor asociaţi dintr-o SPRL, care au ca efect reducerea asociaţilor la unul singur, dacã acest din urmã asociat opteazã pentru organizarea activitãţii sale sub forma IPURL.
(2) Actul constitutiv al IPURL va cuprinde aceleaşi elemente cu cele menţionate pentru SPRL la art. 56 alin. (2) din prezentul regulament.

CAP. VIII
Dobândirea calitãţii de membru al Uniunii de cãtre persoanele fizice strãine care au calitatea de practician în insolvenţã

ART. 58
(1) Persoanele fizice strãine pot dobândi calitatea de membru al Uniunii, putând activa astfel ca practician în insolvenţã, dacã în statul în care îşi au domiciliul au aceastã specialitate, certificatã de organismele profesionale recunoscute sau de autoritãţile publice care le autorizeazã şi în condiţiile stabilite prin convenţii bilaterale, conform prevederilor art. 26 din O.U.G.
(2) Pentru practicienii în insolvenţã din statele membre al Uniunii Europene nu este necesarã existenţa unor convenţii bilaterale.
(3) Documentaţia de evaluare pentru dobândirea calitãţii de membru al Uniunii va conţine:
a) cererea de evaluare;
b) curriculum vitae şi copie a paşaportului;
c) certificatul (atestatul) profesional, în copie legalizatã şi traducere autorizatã, în termen de 3 luni de la eliberarea lui;
d) diploma universitarã;
e) certificat de onorabilitate;
f) declaraţia de compatibilitate;
g) solicitarea de stagiu de adaptare de 2 ani sau de susţinere a probei de aptitudini.
(4) Etapele necesare dobândirii calitãţii de membru al Uniunii şi documentele aferente sunt cele cuprinse în metodologia prezentatã în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul regulament.
(5) Convenţiile bilaterale încheiate de Uniune cu organismele similare din statele din care provin practicienii în insolvenţã, altele decât statele membre ale Uniunii Europene, vor conţine în principal elemente din metodologia prezentatã în anexa nr. 2, precum şi condiţii privind soluţionarea unor litigii în legãturã cu activitatea practicienilor în insolvenţã.

CAP. IX
Dobândirea calitãţii de membru al Uniunii de cãtre persoanele juridice strãine care au calitatea de practician în insolvenţã

ART. 59
(1) Persoanele juridice strãine care nu au sediul profesional în România pot dobândi calitatea de membru al Uniunii, putând activa astfel ca practician în insolvenţã, dacã în statul în care îşi au sediul profesional desfãşoarã aceastã activitate şi au statutul de societate civilã profesionalã, certificatã de organismele profesionale recunoscute sau de autoritãţile publice care le autorizeazã şi în condiţiile stabilite prin convenţii bilaterale, conform prevederilor art. 26 alin. (2) şi (4) din O.U.G.
(2) Pentru societãţile civile profesionale de insolvenţã din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesarã existenţa unor convenţii bilaterale.
(3) Documentaţia de evaluare pentru dobândirea calitãţii de membru al Uniunii va conţine:
a) cererea de evaluare, semnatã de reprezentantul legal al societãţii;
b) copia paşaportului reprezentantului legal al societãţii (în cazul în care acesta nu a dobândit anterior calitatea de membru al Uniunii, persoanã fizicã strãinã);
c) certificatul (atestatul) profesional emis de autoritatea competentã, în copie legalizatã şi traducere autorizatã, în termen de 3 luni de la eliberarea lui;
d) actul constitutiv sau statutul societãţii civile profesionale de insolvenţã.
(4) Cererea de evaluare, cu documentele aferente, se supune aprobãrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii, care va hotãrî cu privire la înscrierea societãţii în Tabloul Uniunii.

CAP. X
Pregãtirea profesionalã

ART. 60
(1) Fiecare practician în insolvenţã definitiv şi compatibil are obligaţia sã urmeze în decursul unei perioade de 3 ani cel puţin douã seminarii de pregãtire profesionalã, sub sancţiunea suspendãrii din profesie.
(2) Practicienii în insolvenţã incompatibili pot participa la programul de pregãtire profesionalã, acesta devenind însã obligatoriu de la data încetãrii situaţiei de incompatibilitate.
(3) Fiecare practician în insolvenţã stagiar are obligaţia sã urmeze în decursul perioadei de stagiu cel puţin un seminar de pregãtire profesionalã, ceea ce condiţioneazã înscrierea la examenul de definitivat.
(4) Seminariile de pregãtire profesionalã vor fi conduse de formatori (lectori) selecţionaţi pe baza criteriilor stabilite de Consiliul naţional de conducere al Uniunii. Selecţia şi coordonarea activitãţii formatorilor vor fi asigurate de o comisie numitã de Consiliul naţional de conducere al Uniunii şi condusã de cãtre vicepreşedintele responsabil cu pregãtirea profesionalã.
(5) Cheltuielile aferente desfãşurãrii programului de pregãtire profesionalã se suportã, în principal, din taxele de participare. Consiliul naţional de conducere al Uniunii poate aloca unele fonduri în limita sumelor prevãzute anual în bugetul de venituri şi cheltuieli.
(6) Seminariile vor avea caracter interactiv şi se vor încheia, de regulã, cu o probã de verificare a cunoştinţelor în strictã corelare cu tematica seminarului şi expunerilor prezentate. Rezultatul nesatisfãcãtor la seminariile din cadrul ciclului de 3 ani obligã persoana în cauzã la reluarea programului de pregãtire, într-un interval de cel mult 2 ani.
(7) Secretariatul general al Uniunii va asigura centralizarea datelor referitoare la seminarii, inclusiv a prezenţei cursanţilor la seminarii şi a calificativelor obţinute, pe baza datelor comunicate de filiale şi va raporta periodic situaţia Consiliului naţional de conducere al Uniunii pe baza rezultatelor obţinute.

CAP. XI
Coordonatorii de stagiu

ART. 61
(1) Persoanele fizice române care au dobândit calitatea de practician în insolvenţã stagiar, ca urmare a promovãrii examenului organizat de Uniune, au obligaţia efectuãrii stagiului de pregãtire profesionalã cu durata de 2 ani.
(2) Persoanele fizice strãine, practicieni în insolvenţã în ţara în care îşi au domiciliul şi care doresc sã activeze în România, pot opta pentru efectuarea unui stagiu de adaptare cu durata de 2 ani.
(3) Stagiul de pregãtire profesionalã, precum şi stagiul de adaptare se desfãşoarã sub îndrumarea unui coordonator de stagiu, practician în insolvenţã definitiv ori societate civilã profesionalã, stagiarul având calitatea de salariat sau colaborator.
(4) Pentru salariaţii societãţilor de reorganizare şi lichidare, nemembri ai Uniunii, angajaţi cu contract de muncã pe termen nelimitat la data aprobãrii prezentului regulament, în cazul promovãrii examenului de acces în profesie, vechimea înregistratã ca salariat al societãţii de insolvenţã se ia în calcul pentru durata de 2 ani a stagiului de pregãtire profesionalã.
(5) Raporturile dintre stagiar şi coordonatorul de stagiu vor fi consemnate într-un document scris, reprezentând înţelegerea dintre pãrţi, care va fi solicitat de Uniune numai în situaţii litigioase.
ART. 62
(1) Consiliul naţional de conducere al Uniunii va atesta anual coordonatorii de stagiu pe baza unor criterii de selecţie care vor lua în considerare, în principal, urmãtoarele:
a) sã aibã vechime de cel puţin 3 ani de la data înscrierii în Tabloul Uniunii;
b) sã nu fi suferit nicio sancţiune disciplinarã de natura celor prevãzute la cap. V din prezentul regulament;
c) venitul brut din activitatea de practician în insolvenţã.
(2) În funcţie de volumul de activitate al coordonatorului de stagiu - pentru cabinete individuale şi pentru societãţi profesionale sau cabinete asociate - pe baza unei grile întocmite în funcţie de veniturile realizate în anul anterior atestãrii, Consiliul naţional de conducere al Uniunii va stabili numãrul de stagiari. Veniturile realizate de coordonatorul de stagiu nu se pot situa sub valoarea de 10.000 lei.
(3) Lista coordonatorilor de stagiu va fi actualizatã anual, pânã la data de 15 aprilie a fiecãrui an, pe baza declaraţiei de venit pentru veniturile din activitatea de practician în insolvenţã realizate în anul anterior şi se va publica pe site-ul Uniunii.

CAP. XII
Tabloul Uniunii

ART. 63
Activitatea de practician în insolvenţã poate fi desfãşuratã, pe întregul teritoriu al României, numai de persoanele care au aceastã calitate dobânditã în condiţiile legii şi care sunt înscrise în Tabloul Uniunii.
ART. 64
Tabloul Uniunii are 7 secţiuni, definite în anexa nr. 4 la prezentul regulament, şi cuprinde datele de identificare prevãzute în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 65
(1) La înscrierea în Tabloul Uniunii fiecare practician în insolvenţã va primi un cod numeric netransmisibil acordat de Secretariatul general al Uniunii, prin înregistrarea cererilor de înscriere în ordine alfabeticã, pe filiale. În cazul reînscrierii unei persoane fizice sau juridice, se atribuie acelaşi cod numeric deţinut anterior radierii.
(2) Înscrierea în Tabloul Uniunii a practicienilor în insolvenţã se face la cererea solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile necesare şi achitã taxa de înscriere, astfel:
a) persoanele fizice române depun cererea de înscriere la filiala Uniunii corespunzãtoare domiciliului stabil;
b) persoanele juridice române depun documentele doveditoare la filiala Uniunii corespunzãtoare sediului principal al societãţii, aceasta asigurã verificarea îndeplinirii condiţiilor legale şi va transmite documentele respective la Secretariatul general al Uniunii;
c) persoanele fizice şi juridice strãine depun la Secretariatul general al Uniunii cererile şi documentele necesare, cu respectarea condiţiilor stabilite prin lege şi prin prezentul regulament.
(3) Cererea de înscriere se supune aprobãrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii. Secretariatul general al Uniunii elibereazã decizia de înscriere, care va conţine principalele date de identificare ale practicianului în insolvenţã, precum şi codul numeric din Tabloul Uniunii şi, respectiv, numãrul de înregistrare din Registrul societãţilor profesionale.
(4) Codul numeric al practicianului în insolvenţã este personalizat şi are douã componente, una formatã dintr-o cifrã sau o cifrã şi o literã, reprezentând apartenenţa la una dintre secţiunile sau subsecţiunile Tabloului Uniunii (1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3, 4, 5 şi 6), iar cea de-a doua, formatã din 4 cifre care reprezintã numãrul alocat persoanei înregistrate.
(5) Cabinetele individuale se înregistreazã cu numele titularului, urmat de sintagma "cabinet individual de insolvenţã", iar cabinetele asociate se individualizeazã cu numele tuturor titularilor şi sintagma "cabinete asociate de insolvenţã".
(6) Societatea civilã profesionalã se individualizeazã cu denumiri personalizate sau printr-o denumire specificã, în condiţiile art. 11 din O.U.G.
ART. 66
(1) Respingerea cererii de înscriere în Tabloul Uniunii poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii. Comunicarea se face de cãtre Secretariatul general al Uniunii prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Contestaţia se depune în termenul menţionat mai sus la Secretariatul general al Uniunii şi se soluţioneazã de Consiliul naţional de conducere al Uniunii, în condiţiile art. 64 alin. (3) din O.U.G.
ART. 67
(1) Tabloul Uniunii se publicã anual în Monitorul Oficial al României, Partea I bis, prin grija Secretariatului general al Uniunii.
(2) Tabloul Uniunii se transmite integral la toate filialele Uniunii şi se publicã pe site-ul acesteia.
ART. 68
Legitimaţia de practician în insolvenţã şi, respectiv, atestatul pentru persoanele juridice şi cabinetele individuale vor fi emise anual de Secretariatul general al Uniunii, vor avea înscrise codul numeric din Tabloul Uniunii şi se vor elibera numai dupã achitarea cotizaţiei pe anul respectiv. Forma şi conţinutul legitimaţiei şi ale atestatului vor fi aprobate de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.

CAP. XIII
Registrul societãţilor profesionale. Conţinut, înscriere, taxe

ART. 69
(1) În Registrul societãţilor profesionale sunt înregistrate societãţile constituite în conformitate cu art. 6, 9 şi 12 din O.U.G.
(2) Elemente supuse înregistrãrii în Registrul societãţilor profesionale computerizat sunt:
a) actul constitutiv al societãţii civile profesionale (capital social, obiect de activitate, durata);
b) sediul social (inclusiv codul poştal); sediu secundar, filiale, sucursale, puncte de lucru (acolo unde este cazul);
c) lista asociaţilor, cu indicarea numelui şi prenumelui, domiciliului, cetãţeniei, datei şi locului naşterii, codului numeric personal, numãrului de înmatriculare în Tabloul Uniunii;
d) lista asociaţilor societãţii civile profesionale, cu sau fãrã personalitate juridicã, cu indicarea numãrului de înregistrare în Registrul societãţilor profesionale şi în Tabloul Uniunii;
e) în cazul SPRL sau IPURL, lista angajaţilor şi a colaboratorilor permanenţi, practicieni în insolvenţã;
f) în cazul SPRL sau IPURL, filialele, sucursalele, punctele de lucru şi lista practicienilor în insolvenţã, persoane fizice, angajaţi în cadrul acestora sau având statutul de colaborator permanent;
g) pentru SPPI, numele şi prenumele asociatului (asociaţilor) coordonator (coordonatori), iar pentru SPRL, componenţa organelor de conducere executive şi/sau de administrare;
h) informaţii financiare, prezentate anual, care trebuie sã conţinã: cifra de afaceri pe baza bilanţului anual depus şi veniturile realizate;
i) menţiuni cu privire la schimbarea formei de exercitare a profesiei.
(3) Se depun spre menţionare urmãtoarele:
a) dovezile vãrsãmântului de capital social;
b) cereri de îndreptare de erori materiale privind modificarea elementelor menţionate la alin. (2);
c) oricare alt act prevãzut de O.U.G. sau de prezentul regulament, depus ulterior înregistrãrii în Registrul societãţilor profesionale.
(4) Dovada înregistrãrii în Registrul societãţilor profesionale se face prin emiterea unui certificat de înregistrare al societãţii, ale cãrui format şi conţinut vor fi stabilite prin decizie a Consiliului naţional de conducere al Uniunii. Pentru înregistrãrile efectuate în termenul prevãzut la art. 72 alin. (2) din O.U.G. se va emite un certificat provizoriu de funcţionare, valabil 45 de zile, pânã la prelucrarea documentelor depuse la înregistrare.
(5) Taxele de înregistrare pentru emiterea de certificate de înregistrare, certificate constatatoare, pentru preschimbãri, copii certificate şi alte operaţiuni efectuate de departamentul specializat din cadrul Secretariatului general al Uniunii vor fi stabilite anual prin hotãrâre a Congresului Uniunii.
(6) În cazul în care douã sau mai multe societãţi opteazã pentru denumiri identice la înscrierea în Registrul societãţilor profesionale, prioritatea o reprezintã data înscrierii în Tabloul Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, denumitã în continuare UNPRL.
(7) Formatul Registrului societãţilor profesionale este prevãzut în anexa nr. 5 la prezentul regulament.

CAP. XIV
Patrimoniul şi veniturile Uniunii

ART. 70
Patrimoniul Uniunii şi al filialelor acesteia este constituit din totalitatea bunurilor mobile şi imobile dobândite de Uniune şi este gestionat de Consiliul naţional de conducere al Uniunii şi, respectiv, de comitetele de conducere ale filialelor.
ART. 71
(1) Veniturile Uniunii se constituie din taxe, cotizaţii, penalitãţi pecuniare, donaţii, sponsorizãri şi din alte venituri, potrivit legii.
(2) Nivelul taxelor, cotizaţiilor şi contribuţiilor anuale ale membrilor Uniunii se aprobã pentru anul calendaristic urmãtor de cãtre Congresul Uniunii, la propunerea Consiliului naţional de conducere al Uniunii.
(3) Taxele, cotizaţiile şi contribuţiile sunt urmãtoarele:
a) taxa de înscriere la examenul de dobândire a calitãţii de practician în insolvenţã;
b) taxa de susţinere a examenului de definitivat în profesie;
c) taxele de operare a înscrierilor în Tabloul Uniunii;
d) taxele percepute pentru operaţiuni legate de Registrul societãţilor profesionale, în cuantumul prevãzut în anexa nr. 7 la prezentul regulament;
e) cotizaţia anualã;
f) contribuţia anualã pe tranşe de venituri, reprezentând cota-parte din venitul brut realizat din activitatea membrilor, conform art. 1 din O.U.G., exclusiv TVA, astfel:
- pânã la 50.000 lei: 1%;
- între 50.000 lei şi 100.000 lei: 500 lei + 0,25% din sumele ce depãşesc 50.000 lei;
- între 100.000 lei şi 1.000.000 lei: 1.000 lei + 0,25% din sumele ce depãşesc 100.000 lei;
- peste 1.000.000 lei: 1.500 lei + 0,25% din sumele ce depãşesc 1.000.000 lei.
(4) Taxele, cotizaţiile şi contribuţiile menţionate la alin. (3) sunt scutite de TVA [conform art. 141 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, modificat prin <>art. I pct. 108 din Legea nr. 343/2006 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal].
(5) Contribuţia anualã pe tranşe de venituri se determinã de fiecare cotizant, pe baza unei declaraţii scrise, transmisã Secretariatului general al Uniunii pânã la data de 15 martie a anului în curs pentru anul anterior. Realitatea declaraţiei este supusã verificãrii, prin sondaj, de cãtre cenzorii filialelor.
ART. 72
Neplata cotizaţiilor şi contribuţiilor anuale pânã la data de 30 aprilie atrage sancţionarea conform art. 42 alin. (2) din O.U.G. Eliberarea atestatelor pentru anul în curs de cãtre filialele Uniunii este condiţionatã de plata cotizaţiei şi a contribuţiei.
ART. 73
(1) Repartizarea veniturilor între Uniune şi filialele sale se efectueazã astfel:
a) taxele de înscriere la examen şi taxele de înscriere în evidenţele Uniunii se constituie venit la bugetul Uniunii;
b) veniturile realizate din încasarea cotizaţiilor şi contribuţiilor se repartizeazã astfel: 50% se constituie venit la bugetul filialei, iar 50% se vireazã cãtre Uniune, pânã la data de 10 a lunii în curs pentru luna anterioarã, când a fost efectuatã plata;
c) veniturile realizate din încasarea taxelor pentru operaţiunile legate de Registrul societãţilor profesionale se constituie venit la bugetul Uniunii;
d) sumele rezultate din vânzarea publicaţiilor proprii, editate de Consiliul naţional de conducere al Uniunii, se constituie venit la bugetul Uniunii;
e) sumele provenite din penalitãţile pecuniare se constituie venit la bugetul Uniunii sau al filialei, dupã caz;
f) filialele Uniunii îşi vor deschide un cont la o sucursalã sau o filialã a bãncii la care este deschis şi contul Uniunii;
g) liberalitãţile, donaţiile, sponsorizãrile etc. vor fi acceptate de Uniune sau de filialele sale cu acordul Consiliului naţional de conducere al Uniunii.
(2) Filialele au obligaţia sã depunã un exemplar din bilanţul contabil, certificat şi aprobat, la Secretariatul general al Uniunii, pânã la data de 30 aprilie a anului în curs pentru exerciţiul contabil al anului anterior.
ART. 74
(1) În baza bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, Consiliul naţional de conducere al Uniunii efectueazã cheltuieli pentru:
a) iniţierea, organizarea şi desfãşurarea acţiunilor prevãzute în planul de activitate al Uniunii;
b) organizarea şi funcţionarea structurilor Uniunii pentru îndeplinirea obiectivelor Uniunii;
c) extinderea bazei materiale a Uniunii;
d) promovarea cunoştinţelor tehnice şi a punctelor de vedere ale Uniunii;
e) sprijinirea funcţionãrii comisiilor permanente şi temporare ale Uniunii;
f) asigurarea relaţiilor cu celelalte organizaţii similare din ţarã şi din strãinãtate, plata cotizaţiilor, în cazul afilierii la organizaţii interne sau internaţionale, şi a cheltuielilor de reprezentare şi de participare a delegaţiilor Uniunii;
g) recompensarea, pentru activitãţi permanente, a unor persoane care îndeplinesc funcţii eligibile;
h) întreţinerea patrimoniului Uniunii şi alte cheltuieli administrative, gospodãreşti sau de reprezentare;
i) asigurarea unui abonament permanent la periodicul de informare al Uniunii şi participarea la manifestãrile organizate de Uniune pentru toţi membrii Uniunii.
(2) Soldul bugetar la sfârşitul anului calendaristic se reporteazã în anul urmãtor.
ART. 75
(1) Contabilitatea patrimoniului şi a activitãţilor desfãşurate de Uniune şi filiale se organizeazã şi se conduce potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(2) Uniunea, având statut de persoanã juridicã autonomã şi fãrã scop lucrativ, îşi constituie veniturile din sursele stabilite conform art. 61 din O.U.G., completate cu prevederile art. 71 din prezentul regulament. Din aceste venituri îşi acoperã în întregime cheltuielile.
(3) Contabilitatea sinteticã şi analiticã a veniturilor şi cheltuielilor se organizeazã distinct, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli. Prin bugetul de venituri şi cheltuieli se vor asigura fondurile necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii Uniunii, fiind determinate resursele de acoperire pe categorii de cheltuieli. Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli se întocmeşte şi se supune aprobãrii Congresului Uniunii.
(4) Normativele de cheltuieli pentru protocol, deplasãri în ţarã şi în strãinãtate, dotãri cu inventar gospodãresc şi cu mijloace de transport se stabilesc prin decizii ale Consiliului naţional de conducere al Uniunii. În cazul în care cheltuielile de protocol, pentru deplasãri în interes de serviciu sau pentru dotãri cu inventar gospodãresc nu depãşesc valoarea de 2.500 lei, acestea pot fi fãcute şi pe baza unui referat supus aprobãrii preşedintelui Uniunii.
(5) Filialele, având personalitate juridicã conform art. 45 alin. (2) din O.U.G., au obligaţia organizãrii şi conducerii contabilitãţii proprii la sediile declarate de pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile reglementãrilor legale în vigoare.
(6) Uniunea şi filialele au obligaţia, potrivit legii, de a întocmi bilanţul contabil anual şi în situaţia încetãrii activitãţii, potrivit legii. Bilanţurile contabile certificate de cenzori se supun aprobãrii Consiliului naţional de conducere al Uniunii sau adunãrilor generale ale filialelor, dupã caz.

CAP. XV
Procedura de administrare a fondului de lichidare constituit conform <>art. 4 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei

ART. 76
(1) Uniunea va constitui, în baza <>art. 4 alin. (7) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile ulterioare, un subcont special în care vor fi virate sumele prevãzute la <>art. 4 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 .
(2) Uniunea va încheia, prin filialele sale, cu tribunalele judeţene un protocol al cãrui obiect îl constituie predarea de cãtre tribunal şi preluarea de cãtre filiala Uniunii a sumelor în lei, cu destinaţie - fond de lichidare, a soldului contului în care se aflã, a situaţiei facturilor depuse în cadrul procedurii, a situaţiei sumelor ridicate de practicienii în insolvenţã ca avansuri în cadrul procedurii şi a situaţiei sumelor nefacturate de participanţii la procedurã, practicieni în insolvenţã.
(3) Sumele virate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în contul Uniunii, precum şi sumele provenite de la Registrul societãţilor agricole şi Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor vor fi redistribuite în conturile deschise la filialele Uniunii conform încasãrilor înregistrate pe raza filialelor respective.
(4) Comisioanele bancare pentru operaţiunile de redistribuire conform alin. (3) se suportã din fondul de lichidare.
ART. 77
(1) Distribuirea cãtre practicienii în insolvenţã de cãtre filialele Uniunii a sumelor colectate în fondul de lichidare se va face pe baza urmãtoarelor criterii:
a) cheltuieli de procedurã, în ordinea vechimii;
b) cheltuieli noi de procedurã, în ordinea prezentãrii;
c) onorarii vechi stabilite prin hotãrâre judecãtoreascã, în ordinea vechimii;
d) onorarii curente, stabilite prin hotãrâre judecãtoreascã, ce vor fi achitate numai dupã achitarea onorariilor restante;
e) onorarii stabilite pentru procedura prevãzutã de <>Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Ţinând cont de criteriile principale enunţate la alin. (1), consiliul de conducere al filialei poate stabili criterii secundare de distribuire a sumelor, ţinând cont de situaţii speciale.
ART. 78
(1) Operaţiunile contabile legate de fondul de lichidare se fac pe baza unei monografii contabile aprobate de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
(2) Justificarea plãţii sumelor din fondul de lichidare, operatã de cãtre filialele Uniunii, se va face în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(3) Cheltuielile de administrare a fondului de lichidare, atât la nivel central, cât şi la nivelul filialelor, vor fi suportate din fondul de lichidare numai pe bazã de documente justificative. Nivelul maxim de salarizare a personalului angajat pentru aceastã activitate, precum şi cheltuielile de biroticã vor fi stabilite de Consiliul naţional de conducere al Uniunii pe baza propunerilor primite de la filiale.
(4) La nivel central va fi constituitã o comisie de analizã a sesizãrilor, având şi atribuţii de control. Cheltuielile legate de activitatea comisiei se vor suporta din bugetul Uniunii.
(5) Sumele restante de platã din fondul de lichidare, cuvenite fostelor societãţi comerciale profesionale sau persoanelor fizice, membre ale UNPRL, se transferã, dupã caz, cãtre cabinetele individuale sau cãtre societãţile profesionale, membre ale Uniunii, pe bazã de declaraţii scrise, în 3 exemplare, dintre care un exemplar pentru filiala Uniunii din care fac parte membrii. Declaraţia scrisã va fi însoţitã de documente justificative.

CAP. XVI
Mãsuri tranzitorii. Dispoziţii finale

ART. 79
(1) Membrii Uniunii înscrişi în Tabloul UNPRL în secţiunea I - Persoane fizice române (compatibile) pot opta pentru înscrierea în subsecţiunea IB - Practicieni definitivi organizaţi în cabinete individuale sau în subsecţiunea IC - Practicieni definitivi asociaţi în societãţi profesionale şi/sau salariaţi în interiorul profesiei.
(2) Cererea-opţiune de înscriere în Tabloul Uniunii va fi depusã la filialele teritoriale în termen de cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
(3) Persoanele fizice care nu vor efectua aceastã operaţiune în termenul stabilit la alin. (2) vor fi radiate din Tabloul Uniunii.
(4) Conţinutul cererii-opţiune de înscriere va fi aprobat de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii, documentul urmând a conţine sau a fi însoţit de o declaraţie pe propria rãspundere cu privire la compatibilitatea solicitantului.
(5) Persoanele fizice care vor opta pentru exercitarea profesiei în cadrul unui cabinet individual sau al unor cabinete asociate vor adopta o denumire specificã, în conformitate cu prevederile art. 65 alin. (5) din prezentul regulament.
(6) Înscrierea în Tabloul Uniunii a persoanelor fizice care fac obiectul prezentului articol se va efectua fãrã perceperea unei taxe de înscriere în evidenţã, acestea având obligaţia achitãrii cotizaţiei şi contribuţiei pe tranşe de venituri, în cazul în care acestea nu au fost achitate anterior solicitãrii înscrierii.
ART. 80
(1) Membrii Uniunii înscrişi în secţiunea a II-a - Persoane juridice române a Tabloului UNPRL sunt obligaţi, conform art. 72 alin. (2) din O.U.G., sã se înregistreze în Tabloul Uniunii şi în Registrul societãţilor profesionale.
(2) Societãţile comerciale profesionale membre ale UNPRL, cu asociere sau acţionariat mixt, vor proceda la constituirea asocierii exclusiv dintre practicienii în insolvenţã definitivi, în condiţiile prevãzute în O.U.G.
(3) Înregistrarea societãţilor civile profesionale de practicieni în insolvenţã, rezultate din transformarea societãţilor comerciale profesionale de reorganizare şi lichidare se va efectua în baza cererii şi a documentelor doveditoare ale îndeplinirii prevederilor legale, depuse la filialele teritoriale ale Uniunii.
(4) Conţinutul cererii de înscriere, cu precizarea documentelor ce trebuie anexate, va fi aprobat de Consiliul naţional de conducere al Uniunii.
(5) Pentru societãţile civile profesionale rezultate în condiţiile alin. (2), cererea va fi însoţitã de acordul scris al persoanelor care au renunţat, în condiţiile legii, la calitatea de asociat/acţionar în fostele societãţi comerciale.
(6) Înscrierea în Tabloul Uniunii a societãţilor civile profesionale care fac obiectul prezentului articol se va efectua fãrã perceperea unei taxe de înscriere în evidenţã, acestea având însã obligaţia achitãrii cotizaţiei şi a contribuţiei pe tranşe de venituri, în cazul în care acestea nu au fost achitate anterior prezentãrii cererii de înscriere.
(7) Secretariatul general al Uniunii va emite, în termen de 30 de zile de la data aprobãrii cererii de înscriere de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii, deciziile de înregistrare a societãţii în Registrul societãţilor profesionale.
(8) În cadrul aceluiaşi termen vor fi editate şi atestatele de membru al Uniunii, ce vor fi eliberate condiţionat de achitarea cotizaţiilor anuale şi prin retragerea atestatelor de membru al UNPRL, emise anterior. Pentru înregistrãrile efectuate în termenul prevãzut la art. 72 alin. (2) din O.U.G. se va emite un certificat provizoriu de funcţionare valabil 45 de zile, pânã la prelucrarea documentelor depuse la înregistrare.


ANEXA 1


───────
la regulament
─────────────

REGULI
de desfãşurare a examenului pentru dobândirea calitãţii de practician în insolvenţã stagiar

Examenul constã într-o probã scrisã, sub forma unui test-grilã.
În funcţie de numãrul candidaţilor, comisia de pregãtire a examenului va putea decide desfãşurarea examenului în mai multe serii. Organizatorii examenului vor putea pune la dispoziţia candidaţilor, la intrarea în salã, unele detalii privind desfãşurarea acestuia.
Lucrãrile vor fi notate de la 1 la 10, proporţional cu punctajul obţinut. Nota minimã de promovare a examenului este 7.
Rezultatele examenului vor fi afişate la sediul Uniunii şi al fiecãrei filiale, pentru candidaţii respectivi, în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data susţinerii acestuia.
Contestaţiile asupra rezultatelor examenului vor putea fi depuse la Secretariatul general al Uniunii, în termen de cel mult douã zile lucrãtoare de la afişarea lor, prin fax sau având data poştei în acest termen. Transmiterea contestaţiilor prin poştã se va efectua doar prin poştã rapidã sau priori-post.
Contestaţiile vor fi analizate în cel mult 15 zile de la data expirãrii termenului de depunere a contestaţiilor, de cãtre o comisie formatã din 3 membri desemnaţi de Consiliul naţional de conducere al Uniunii. Pentru toate contestaţiile primite se va proceda la reprocesarea grilelor. Activitatea Comisiei de analizare a contestaţiilor înceteazã la data semnãrii procesului-verbal.
Preşedintele Comisiei de analizare a contestaţiilor este vicepreşedintele Consiliului naţional de conducere al Uniunii, responsabil cu pregãtirea profesionalã.
Rezultatele contestaţiilor vor fi afişate la sediul Uniunii.

ANEXA 2
───────
la regulament
─────────────

METODOLOGIA
de atestare a calificãrii de practician în insolvenţã şi a calitãţii de membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţã din România (Uniune)

Aprobarea cererii privind exercitarea în România a profesiei de practician în insolvenţã şi dobândirea calitãţii de membru al Uniunii se realizeazã potrivit urmãtoarelor 3 etape, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 200/2004 , privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România şi în temeiul <>art. 26 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G.
A. Etapa de informare
Scrisoarea de informare adresatã Uniunii de cãtre solicitant se transmite Secretariatului general al Uniunii, care va furniza datele cu privire la mijloacele de pregãtire (cerere-tip de solicitare a accesului la profesie, cu lista documentelor care trebuie sã însoţeascã cererea, tematica şi bibliografia orientativã pentru proba de aptitudini).
B. Etapa de evaluare
1. cererea de solicitare a accesului la profesia de practician în insolvenţã (formular-tip), în care sunt menţionate documentele necesare ce se anexeazã;
2. fotografie tip paşaport;
3. curriculum vitae - original semnat;
4. paşaport - copie xerox (fãrã legalizare);
5. certificatul (atestatul) organismului profesional sau al autoritãţii publice din statul al cãrui cetãţean este solicitantul sau, dupã caz, unde acesta îşi are domiciliul ori sediul profesional, cu legalizarea în original efectuatã în statul respectiv şi cu traducere autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
6. diploma emisã de o universitate sau de un colegiu universitar, prin care se certificã încheierea de cãtre titular a unui ciclu de studii superioare cu durata minimã de 3 ani, în copie legalizatã, cu legalizarea în original efectuatã în statul respectiv şi cu traducere autorizatã (efectuatã de un notar public din România) - ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
7. certificat de onorabilitate eliberat de autoritãţile competente sau declaraţie datã în faţa unei autoritãţi competente din statul de origine sau de provenienţã al solicitantului, în copie legalizatã, cu legalizarea în original efectuatã în statul membru al Uniunii Europene şi cu traducere autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
8. declaraţie pe propria rãspundere datã la un notariat din România, reprezentând angajamentul de a nu desfãşura alte activitãţi în afara celei de practician în insolvenţã, ceea ce i-ar atrage situaţia de incompatibilitate cu practicarea profesiei;
9. precizarea opţiunii solicitantului în legãturã cu:
a) efectuarea unui stagiu de adaptare de 2 ani;
b) prestarea unei probe de aptitudini.
În varianta a), cererea va fi însoţitã de acordul scris al unui membru al Uniunii - persoanã fizicã compatibilã românã sau persoanã juridicã românã - care acceptã atribuţiile de coordonator al stagiului de 2 ani al solicitantului.
Coordonatorii de stagiu vor fi atestaţi anual de cãtre Consiliul naţional de conducere al Uniunii, pe baza rezultatelor activitãţii lor profesionale.
Lista coordonatorilor de stagiu atestaţi va fi publicatã pe site-ul Uniunii www.unpir.ro.
Condiţiile colaborãrii dintre solicitant şi coordonator vor face obiectul unui contract între pãrţi, care nu este necesar a fi prezentat Uniunii, cu excepţia situaţiilor litigioase, când acesta reprezenta documentul în baza cãruia cererea poate intra în procedura de examinare. Acordul scris al coordonatorului de stagiu va conţine precizarea cu privire la existenţa contractului între pãrţi.
În timpul stagiului de adaptare, coordonatorul va efectua evaluãri preliminare la fiecare 6 luni şi o evaluare finalã la încheierea stagiului de adaptare, care condiţioneazã pãstrarea de cãtre solicitant a calitãţii de membru al Uniunii. Evaluãrile preliminare şi evaluarea finalã vor fi depuse la Secretariatul general al Uniunii, prin grija solicitantului.
Nedepunerea în termen a evaluãrilor preliminare va fi urmatã de atenţionarea în scris, atât a solicitantului, cât şi a coordonatorului de stagiu.
În varianta b), cererea va fi urmatã de programarea probei de cunoştinţe profesionale, care va avea loc numai dupã achitarea taxei de examinare, comunicatã solicitantului prin grija Secretariatului general al Uniunii.
Proba de cunoştinţe profesionale va consta dintr-o evaluare scrisã, sub forma unui test-grilã cu câte 3 grupe de subiecte din urmãtoarele domenii:
- drept comercial, cu accent pe domeniul insolvenţei şi lichidãrii voluntare (inclusiv organizarea activitãţii practicienilor în reorganizare şi lichidare);
- contabilitate;
- management;
- evaluare.
Domeniul exceptat va fi cel pentru care solicitantul deţine şi prezintã diploma de studii superioare potrivit pct. 6.
Comisia de evaluare va cuprinde atât practicieni în insolvenţã (în principal din conducerea Uniunii), cât şi cadre didactice universitare din domeniile menţionate.
Comisia de evaluare, ţinând seama de tematica şi bibliografia orientativã, va elabora testele-grilã cu subiectele de evaluare, dintre care fiecare solicitant va extrage un singur test.
Testele-grilã vor fi editate atât în limba românã, cât şi în traducere în limbile englezã sau francezã (la alegerea solicitantului).
Taxa de examinare va trebui sã acopere cheltuielile de organizare a probei de aptitudini, taxa individualã fiind determinatã de numãrul solicitanţilor aferenţi unei sesiuni de evaluare, organizate în limita termenului stabilit potrivit <>art. 34 alin. (3) din Legea nr. 200/2004 .
Nota de promovare a probei de aptitudini este 7, cu o apreciere de la 1 la 10.
Comisia de evaluare întocmeşte un proces-verbal ce se va ataşa, împreunã cu testul-grilã, documentelor anexã la cererea de solicitare a accesului la profesie. În baza acestui document se încheie procedura de examinare a cererii.
C. Etapa înscrierii în Tabloul Uniunii
1. cererea de înscriere în Tabloul Uniunii;
2. depunerea jurãmântului scris, cu textul prevãzut de art. 32 alin. (4) din O.U.G.;
3. atestatul de asigurare profesionalã, conform art. 26 din O.U.G. (copie, cu legalizarea în original);
4. achitarea taxei de înscriere în Tabloul Uniunii.
NOTĂ: Pentru practicienii în insolvenţã din statele care nu aparţin Uniunii Europene, documentaţia va conţine şi convenţia bilateralã încheiatã de Uniune cu organismul profesional similar din ţara în care solicitantul are domiciliul.


ANEXA 3
───────
la regulament
──────────────

ACTE
cabinete individuale, acte constitutive, contracte de societate, contracte de asociere

DECIZIE DE ÎNFIINŢARE
a cabinetului individual de practician în insolvenţã
.................................
- model -

Subsemnatul ........, numele purtat anterior ........., B.I./C.I. seria ..... nr. ...., eliberat/eliberatã de ......., la data de ......., cod numeric personal ........, domiciliat în ......., str. ...... nr. ..., bl. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ......, judeţul ........., practician în insolvenţã definitiv, înscris în Tabloul Uniunii sub nr. ...... din data de ......, în calitate de practician în insolvenţã titular,

ÎNFIINŢEZ,
în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Uniunii, cabinetul individual de practician în insolvenţã cu:

1. Denumirea .....................................................
2. Sediul profesional al cabinetului este în ......., str. ........ nr. ..., bl. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ....., judeţul ....., cod poştal ......., telefon ............ .
3. Aportul la constituirea patrimoniului de afectaţiune profesionalã necesar cabinetului constã în: (se descriu aportul, valoarea, actul sau modalitatea de dobândire) ...............................................
4. Practicieni colaboratori:
- domnul/doamna ................., practician în insolvenţã, definitiv/stagiar, înscris în Tabloul Uniunii sub nr. ........... din data de .........................;
- domnul/doamna ................., practician în insolvenţã, definitiv/stagiar, înscris în Tabloul Uniunii sub nr. ........... din data de .........................;
- domnul/doamna ................., practician în insolvenţã, definitiv/stagiar, înscris în Tabloul Uniunii sub nr. ........... din data de ........................ .
Mã angajez sã achit întocmai şi la termen taxele şi contribuţiile profesionale ce îmi revin, precum şi sã închei asigurarea profesionalã conform legislaţiei în vigoare.

Data ........... Semnãtura ...........


CONTRACTUL
societãţii civile profesionale de practicieni în insolvenţã (SPPI)
........................
- model -
Subsemnaţii:
- domnul/doamna ......, numele purtate anterior ......., B.I./C.I. seria ..... nr. ....., eliberat/eliberatã de ..... la data de ..........., cod numeric personal ......, nãscut/nãscutã în ...... la data de ........, domiciliat/domiciliatã în ......., înscris/înscrisã în Tabloul Uniunii în data de ...... şi practician în insolvenţã definitiv din data de ........;
- domnul/doamna ......, numele purtate anterior ......., B.I./C.I. seria ..... nr. ......, eliberat/eliberatã de ...... la data de ........., cod numeric personal ......, nãscut/nãscutã în ..... la data de ........., domiciliat/domiciliatã în ......., înscris/înscrisã în Tabloul Uniunii în data de ...... şi practician în insolvenţã definitiv din data de ........;
- societatea ......., cu sediul în ......, str. ........... nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ....., judeţul ........, cod poştal ....., telefon ....., fax ......, e-mail ....., înscrisã în Registrul societãţilor profesionale membre ale Uniunii la data de ....... sub nr. ......., cod fiscal ........, cont bancar deschis la .......... nr. .............................,
au convenit constituirea unei societãţi civile profesionale, fãrã personalitate juridicã, supusã reglementãrilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G., şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare al Uniunii, denumit în continuare Regulament.

TITLUL I
Denumire, sediu, formã, scop, duratã

ARTICOLUL 1
Denumire
În concordanţã cu Dovada de rezervare denumire nr. ........./......., societatea este denumitã ......... - societate civilã profesionalã de practicieni în insolvenţã (SPPI).
ARTICOLUL 2
Sediul
Sediul societãţii este situat în ....................................
ARTICOLUL 3
Forma
Prezenta societate este înfiinţatã ca o societate civilã profesionalã de practicieni în insolvenţã, fãrã personalitate juridicã, compusã din subsemnaţii practicieni în insolvenţã, înscrişi în Tabloul Uniunii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I bis, nr. ........ din ........................., ca practicieni în insolvenţã definitivi:
- ......................... - asociat;
- ......................... - asociat;
- ......................... - asociat.
ARTICOLUL 4
Obiect
Societatea are ca obiect unic de activitate exercitarea în comun a profesiei de practician în insolvenţã conform O.U.G. şi Regulamentului.
ARTICOLUL 5
Scop profesional
Fiecare asociat, practician colaborator şi practician salarizat în interiorul profesiei îşi angajeazã rãspunderea profesionalã pentru activitatea desfãşuratã în cadrul societãţii.
ARTICOLUL 6
Durata
Societatea se constituie pentru o duratã de ........ ani din momentul înscrierii sale în Registrul societãţilor profesionale, ţinut de Secretariatul general al Uniunii.

TITLUL II
Capitalul social

ARTICOLUL 7
Compunerea patrimoniului
1. Patrimoniul este compus dupã cum urmeazã:
- domnul ............................, aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie: ...................... lei;
- domnul ............................, aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie: ...................... lei;
- societatea ........................, aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie: ...................... lei.
2. Aporturile în bunuri/clientelã/industrie ale asociaţilor sunt constituite din urmãtoarele:
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat domnul .........., membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), conform Raportului de evaluare nr. ......... din data de ............, la valoarea de ..................... lei;
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat domnul .........., membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. .... din data de ....., la valoarea de .................. lei;
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat domnul .........., membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. .... din data de ....., la valoarea de .................. lei;
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat domnul .........., membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. .... din data de ....., la valoarea de .................. lei.
ARTICOLUL 8
Repartizare
Patrimoniul este divizat în ......... pãrţi sociale a câte ............ lei fiecare, integral subscrise şi vãrsate de cãtre asociaţi, potrivit aporturilor menţionate la art. 7, astfel:
- domnul ........... - ........ pãrţi sociale, reprezentând .......% din pãrţile sociale;
- domnul ........... - ........ pãrţi sociale, reprezentând .......% din pãrţile sociale;
- Societatea Comercialã .... - .... pãrţi sociale, reprezentând ....% din pãrţile sociale.

TITLUL III
Adunarea generalã

ARTICOLUL 9
Adunãrile generale
1. Adunarea generalã reprezintã totalitatea asociaţilor şi deciziile luate sunt obligatorii pentru toţi asociaţii.
2. Fiecare parte socialã subscrisã şi vãrsatã dã dreptul la un vot.
3. Asociaţii nu pot fi reprezentaţi în adunarea generalã decât de alţi asociaţi.
4. Adunãrile generale se convoacã de oricare dintre asociaţi, prin orice mijloace care sã poatã proba realizarea convocãrii cu minimum 5 zile înainte de data ţinerii lor.
5. Adunarea generalã se va întruni la sediul principal al societãţii sau, cu acordul unanim al asociaţilor, în orice alt loc.
6. Hotãrârile adunãrilor generale se iau prin votul asociaţilor reprezentând majoritatea pãrţilor sociale/sau ...................... .
7. Pentru hotãrârile având ca obiect modificarea actelor de constituire este necesar acordul unanim al asociaţilor.
ARTICOLUL 10
Atribuţiile adunãrii generale
Principalele atribuţii ale adunãrii generale sunt:
a) aprobarea bilanţului anual;
b) repartizarea rezultatelor financiare (beneficiul);
c) mãrirea sau reducerea capitalului social;
d) fuziunea;
e) schimbarea denumirii societãţii;
f) schimbarea sediului principal;
g) crearea sau anularea pãrţilor de industrie;
h) primirea de noi asociaţi;
i) excluderea asociatului/asociaţilor;
j) alegerea asociatului practician în insolvenţã coordonator al societãţii;
k) desemnarea lichidatorului/lichidatorilor;
l) orice modificare a statutului societãţii.
ARTICOLUL 11
Procedura adunãrii generale şi procesele-verbale
1. Adunãrile generale sunt prezidate de asociatul coordonator.
2. Procesul-verbal va fi întocmit de secretarul adunãrii generale, desemnat dintre asociaţi, şi va cuprinde: data, locul, prezenţa, ordinea de zi, rezumatul dezbaterilor, hotãrârile luate şi voturile exprimate pentru fiecare hotãrâre. Procesul-verbal va fi semnat de asociaţii prezenţi.
3. Lucrãrile adunãrii generale se consemneazã într-un registru numerotat şi parafat de coordonatorul societãţii.

TITLUL IV
Coordonarea activitãţii

ARTICOLUL 12
Coordonarea
1. Societatea este coordonatã de un asociat sau asociaţi practicieni în insolvenţã coordonatori, membri compatibili. Aceştia sunt numiţi prin hotãrârea asociaţilor care deţin împreunã mai mult de jumãtate din capitalul social.
2. Mandatul asociatului practician în insolvenţã coordonator este de .............. ani.
3. Calitatea de practician în insolvenţã coordonator înceteazã prin revocare, deces, demisie, retragere voluntarã din societate sau pentru motive temeinice, cu aprobarea adunãrii generale a asociaţilor.
ARTICOLUL 13
Desemnarea asociatului practician în insolvenţã coordonator
Domnul/Doamna .............. este desemnat/desemnatã începând cu data de ........ ca fiind asociatul compatibil practician în insolvenţã coordonator al societãţii.
ARTICOLUL 14
Drepturile şi obligaţiile practicianului coordonator
1. Practicianul coordonator reprezintã societatea în raporturile cu terţii.
2. Actele de înstrãinare cu privire la drepturile şi bunurile societãţii se încheie numai cu autorizarea prealabilã a asociaţilor conform art. 9. Asociaţii pot fixa un plafon maximal al valorii bunurilor care pot fi înstrãinate de cãtre asociatul coordonator fãrã a fi necesarã autorizarea prealabilã.
3. Raporturile dintre practicianul coordonator şi ceilalţi practicieni ai societãţii nu implicã nicio subordonare în plan profesional.
ARTICOLUL 15
Remunerare
Practicianul coordonator poate fi remunerat potrivit hotãrârii adunãrii generale.

TITLUL V
Conturile şi informarea asociaţilor cu privire la rezultatele obţinute de societate

ARTICOLUL 16
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe de la data de 1 ianuarie şi se sfârşeşte la data de 31 decembrie ale fiecãrui an, cu excepţia primului an, când începe la data înfiinţãrii şi dureazã pânã la data de 31 decembrie.
ARTICOLUL 17
Conturile şi informarea asociaţilor
1. Operaţiunile în conturile bancare ale societãţii sunt efectuate de practicianul coordonator, singur, alãturi sau împreunã cu alte persoane desemnate prin hotãrârea adunãrii generale. La încheierea exerciţiului financiar, practicianul coordonator întocmeşte bilanţul, contul de profit şi pierdere şi raportul de activitate.
2. Asociaţii pot lua cunoştinţã de bilanţ, de anexele la acesta şi pot consulta orice registru şi document contabil ale societãţii.
3. Societatea poate angaja cenzori şi auditori pentru a verifica evidenţele contabile ale societãţii şi pentru a întocmi raportul asupra gestiunii acestuia.
ARTICOLUL 18
Rezultatele financiare
Adunarea generalã ordinarã aprobã conturile, exerciţiul financiar, bilanţul şi hotãrãşte cu privire la utilizarea rezultatelor financiare.
ARTICOLUL 19
Repartizarea beneficiilor
1. Beneficiul net al societãţii va fi stabilit dupã scãderea din totatul veniturilor a cheltuielilor deductibile, urmând a fi repartizat cãtre asociaţi.
2. Dupã deducerea tuturor celorlalte obligaţii şi contribuţii care pot greva beneficiul net al societãţii, repartizarea rezultatelor financiare rãmase se va face astfel:
- cota alocatã deţinãtorilor pãrţilor sociale ...................;
- cota alocatã deţinãtorilor pãrţilor de industrie ..............;
- alte alocãri (fond de premiere, provizioane de risc, fond de rezervã, fond de investiţii etc.) ................................. .

TITLUL VI
Cesiunea şi transmiterea pãrţilor sociale

ARTICOLUL 20
Cesiunea pãrţilor sociale
1. Cesiunea pãrţilor sociale poate fi fãcutã numai cãtre practicieni în insolvenţã definitivi cu drept de exercitare a profesiei, în condiţiile O.U.G. şi ale Regulamentului.
2. Cesiunea între asociaţi este liberã.
3. Pãrţile sociale pot fi cesionate numai cu acordul unanim şi exprimat în scris al asociaţilor.
4. Oricare asociat îşi poate exercita dreptul de preempţiune în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii ofertei de cesiune. În caz de concurs între asociaţi, la preţ egal este preferat asociatul care doreşte sã achiziţioneze numãrul total de pãrţi sociale ofertate sau, în lipsã, dupã caz, asociaţii vor achiziţiona pãrţile sociale proporţional cu cotele deţinute în capitalul social.
ARTICOLUL 21
Notificarea cesiunii
1. Asociatul care intenţioneazã sã cedeze pãrţile sociale este obligat sã notifice intenţia sa, cu minimum 30 de zile anterioare transmiterii, cãtre toţi asociaţii.
2. În caz de neexercitare a dreptului de preempţiune, cesiunea poate fi fãcutã cãtre practicianul/practicienii neasociat/neasociaţi, fãrã ca ceilalţi asociaţi sã se poatã opune, dispoziţiile art. 20 pct. 2 de mai sus nefiind aplicabile.
3. Oferta notificatã este irevocabilã pe toatã durata sa de valabilitate.
ARTICOLUL 22
Retragerea asociaţilor
1. Asociatul se poate retrage oricând din societate, cu condiţia de a notifica, în scris, celorlalţi asociaţi şi filialei Uniunii din care face parte intenţia de retragere cu cel puţin 3 luni înainte.
2. La împlinirea termenului prevãzut în notificare Registrul societãţilor profesionale va lua act de retragerea asociatului, operând modificãrile corespunzãtoare în evidenţele sale.
3. În caz de neînţelegere cu privire la desocotirea consecutivã a retragerii, se aplicã în mod corespunzãtor urmãtoarele prevederi ale prezentului contract: ...................................................
ARTICOLUL 23
Încetarea calitãţii de asociat
1. Asociatul care din orice motiv pierde dreptul de exercitare a profesiei de practician în insolvenţã, asociatul exclus din societate, asociatul care s-a retras din societate sau asociatul pus sub interdicţie are la dispoziţie un termen de 3 luni pentru cesionarea pãrţilor sociale, în condiţiile prevãzute în prezentul titlu.
2. În cazul în care, la expirarea acestui termen, cesiunea nu a avut loc, pãrţile sociale se vor anula, iar statutul se va modifica corespunzãtor.
ARTICOLUL 24
Decesul asociatului
1. La data decesului unui asociat, pãrţile sociale deţinute de acesta se anuleazã.
2. Pãrţile semnatare convin cã desocotirea dintre asociaţi şi succesorii asociatului decedat se va face potrivit urmãtoarelor reguli: ..........................................................................
3. În termen de maximum 3 luni de la data anulãrii pãrţilor sociale, asociaţii vor proceda dupã cum urmeazã:
a) reducerea corespunzãtoare a capitalului social;
b) emiterea de noi pãrţi sociale, în vederea reconstituirii capitalului social la valoarea existentã la momentul decesului;
c) încetarea formei de exercitare a profesiei.
ARTICOLUL 25
Alte dispoziţii
Cesionarii sunt obligaţi sã depunã la Registrul societãţilor profesionale un exemplar original al actului de cesiune.
(Se pot introduce clauze specifice privind retragerea forţatã, retragerea voluntarã etc.).

TITLUL VII
Exercitarea profesiei

ARTICOLUL 26
Activitatea şi rãspunderea profesionalã
1. Asociaţii, practicienii colaboratori şi practicienii salarizaţi în interiorul profesiei exercitã profesia de practician în insolvenţã în numele societãţii.
2. Fiecare practician în insolvenţã rãspunde pentru actele profesionale pe care le îndeplineşte.
3. Societatea va încheia contracte de asigurare profesionalã în nume propriu şi pentru fiecare practician în insolvenţã care îşi exercitã profesia în cadrul acesteia.
ARTICOLUL 27
Suspendarea asociaţilor ..............................................
ARTICOLUL 28
Intervenirea cazurilor de incapacitate de exercitare a profesiei .....
......................................................................

TITLUL VIII
Dizolvarea şi lichidarea

ARTICOLUL 29
Dizolvarea
Societatea se dizolvã în urmãtoarele situaţii:
a) prin hotãrârea luatã în unanimitate de asociaţi;
b) prin hotãrâre judecãtoreascã;
c) prin radierea din profesie a tuturor asociaţilor;
d) prin decesul simultan al tuturor asociaţilor;
e) prin dobândirea tuturor pãrţilor sociale de cãtre un singur asociat şi pãstrarea lor de cãtre acesta o perioadã mai mare de 3 luni;
f) la cererea simultanã de retragere din societate formulatã de toţi asociaţii.
ARTICOLUL 30
Lichidarea
1. Societatea intrã în lichidare din momentul dizolvãrii sale. În toate actele sale se va menţiona "În lichidare".
2. Asociaţii vor desemna un lichidator cu votul cerut pentru numirea practicianului coordonator. În caz contrar, acesta va fi numit de cãtre preşedintele filialei Uniunii de care aparţine societatea.
3. Asociaţii vor fi convocaţi pentru a decide cu privire la rezultatele obţinute de lichidatori, a repartizãrii activului net şi pentru a constata încheierea lichidãrii.
4. În situaţiile în care în societate rãmâne un singur asociat pentru o perioadã mai mare de 3 luni, societatea intrã în lichidare, cu excepţia cazului în care asociatul rãmas decide reorganizarea acesteia.

TITLUL IX
Condiţia suspensivã şi publicitate

ARTICOLUL 31
Condiţia suspensivã
1. Societatea este constituitã între asociaţi de la data semnãrii contractului, sub condiţia suspensivã a înscrierii sale în Registrul societãţilor profesionale, ţinut de Secretariatul general al Uniunii.
2. Dupã înscrierea societãţii, asociatul practician în insolvenţã coordonator va convoca o adunare generalã extraordinarã pentru a se constata îndeplinirea tuturor condiţiilor cerute pentru începerea activitãţii.
ARTICOLUL 32
Publicitate
1. Acest contract va fi prezentat Secretariatului general al Uniunii în vederea înscrierii în Registrul societãţilor profesionale.
2. Prezentul contract de societate a fost redactat astãzi .........., în localitatea ........................., într-un numãr de .............. exemplare.

Semnãturi:
Asociat: ......................
Asociat: ......................
Asociat: ......................

ACT CONSTITUTIV
al societãţii civile profesionale cu rãspundere limitatã
...................
- model -
Subsemnaţii:
- domnul/doamna ........, numele purtate anterior ........, B.I./C.I. seria .... nr. ....., eliberat/eliberatã de ...... la data de ......., cod numeric personal ....., nãscut/nãscutã în ..... la data de ......., domiciliat/domiciliatã în ......., înscris/înscrisã în Tabloul Uniunii în data de ...... şi practician în insolvenţã definitiv din data de ......;
- domnul/doamna ........, numele purtate anterior ........, B.I./C.I. seria .... nr. ....., eliberat/eliberatã de ...... la data de ......., cod numeric personal ....., nãscut/nãscutã în ..... la data de ......., domiciliat/domiciliatã în ......., înscris/înscrisã în Tabloul Uniunii în data de ...... şi practician în insolvenţã definitiv din data de ......;
- societatea ......, cu sediul în ......, str. ....... nr. ......., bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ...., sectorul ....., judeţul ......., cod poştal ....., telefon ........, fax ......., e-mail ........, înscrisã în Registrul societãţilor profesionale membre ale Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţã din România, denumitã în continuare Uniune, la data de ....... sub nr. ....., cod fiscal .........., cont bancar deschis la .......... nr. .........,
au convenit constituirea unei societãţi civile profesionale cu rãspundere limitatã, supusã reglementãrilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G., şi Regulamentului de organizare şi funcţionare al Uniunii, denumit în continuare Regulament, dupã cum urmeazã:

TITLUL I
Denumire, sediu, formã, emblemã, obiect, scop, duratã

ARTICOLUL 1
Denumire
În concordanţã cu Dovada de rezervare denumire nr. ......../........, societatea este denumitã ............... - societate civilã profesionalã cu rãspundere limitatã (SPRL).
În toate actele, scrisorile, publicaţiile şi alte documente emise de societate, denumirea societãţii va fi urmatã de iniţialele societate civilã profesionalã cu rãspundere limitatã (SPRL).
ARTICOLUL 2
Sediul
Sediul principal al societãţii este situat în .......................
.....................................................................
Societatea îşi poate constitui filiale, precum şi sucursale sau alte sedii secundare-entitãţi fãrã personalitate juridicã, care se înregistreazã în Registrul societãţilor profesionale.
ARTICOLUL 3
Forma
Prezenta societate este înfiinţatã ca o societate civilã profesionalã de practicieni în insolvenţã, cu rãspundere limitatã, compusã din subsemnaţii practicieni în insolvenţã, înscrişi în Tabloul Uniunii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I bis, nr. ......... din ......................, ca practicieni în insolvenţã definitivi:
- .............................. - asociat;
- .............................. - asociat;
- .............................. - asociat.
ARTICOLUL 4
Emblema
Emblema societãţii reprezintã: (descrierea elementelor componente ale desenului) ...................................................... şi este redatã în anexa la prezentul act constitutiv.
ARTICOLUL 5
Obiect
Societatea are ca obiect unic de activitate exercitarea în comun a profesiei de practician în insolvenţã conform O.U.G. şi Regulamentului.
ARTICOLUL 6
Scop profesional
Fiecare asociat, practician colaborator şi practician salarizat în interiorul profesiei îşi angajeazã rãspunderea profesionalã numai în limitele capitalului social subscris şi vãrsat.
ARTICOLUL 7
Durata
Societatea se constituie pentru o duratã de ............ ani din momentul înscrierii sale în Registrul societãţilor profesionale, ţinut de Secretariatul general al Uniunii.

TITLUL II
Capitalul social

ARTICOLUL 8
Compunerea capitalului social
1. Capitalul social este constituit integral din numerar/echivalentul minimum a 3.000 euro şi în naturã, evaluat la .................. lei.
2. Capitalul social este compus dupã cum urmeazã:
- domnul/doamna ......., aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie: ............ lei;
- domnul/doamna ......., aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie ............. lei;
- societatea .........., aport în bunuri/numerar/clientelã/industrie ............. lei.
3. Aporturile în bunuri/clientelã/industrie ale asociaţilor sunt constituite din urmãtoarele:
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat, domnul ........, membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. ............. din data de ..........., la valoarea de ............ lei;
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat, domnul ........, membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. ............. din data de ..........., la valoarea de ............ lei;
- ........, evaluat de cãtre evaluatorul autorizat, domnul ........, membru ANEVAR, conform Raportului de evaluare nr. ............. din data de ..........., la valoarea de ............ lei.
ARTICOLUL 9
Repartizare
Capitalul social este divizat în ......... pãrţi sociale a câte ...... lei fiecare, integral subscrise şi vãrsate de cãtre asociaţi, potrivit aporturilor menţionate la art. 8, astfel:
- domnul ......... - ........ pãrţi sociale, reprezentând ..........% din pãrţile sociale;
- domnul ......... - ........ pãrţi sociale, reprezentând ..........% din pãrţile sociale;
- Societatea Comercialã ......... - ........... pãrţi sociale, reprezentând ..........% din pãrţile sociale.
ARTICOLUL 10
Capitalul social a fost vãrsat integral la data constituirii societãţii.

TITLUL III
Adunarea generalã

ARTICOLUL 11
Adunãrile generale
1. Adunarea generalã reprezintã totalitatea asociaţilor şi deciziile luate sunt obligatorii pentru toţi asociaţii.
2. Fiecare parte socialã subscrisã şi vãrsatã dã dreptul la un vot.
3. Asociaţii nu pot fi reprezentaţi în adunarea generalã decât de alţi asociaţi.
4. Adunãrile generale se convoacã de oricare dintre asociaţi prin orice mijloace care sã poatã proba realizarea convocãrii cu minimum 5 zile înainte de data ţinerii lor.
5. Adunarea generalã se va întruni la sediul principal al societãţii sau, cu acordul unanim al asociaţilor, în orice alt loc.
6. Hotãrârile adunãrilor generale se iau prin votul asociaţilor reprezentând majoritatea pãrţilor sociale/sau .......................... .
7. Pentru hotãrârile având ca obiect modificarea actelor de constituire este necesar acordul unanim al asociaţilor.
ARTICOLUL 12
Atribuţiile adunãrii generale
Principalele atribuţii ale adunãrii generale sunt:
a) aprobarea bilanţului anual;
b) repartizarea rezultatelor financiare (beneficiul);
c) mãrirea sau reducerea capitalului social;
d) fuziunea;
e) schimbarea denumirii societãţii;
f) schimbarea sediului principal;
g) crearea sau anularea pãrţilor de industrie;
h) primirea de noi asociaţi;
i) excluderea asociatului/asociaţilor;
j) alegerea asociatului practician în insolvenţã coordonator al societãţii;
k) desemnarea lichidatorului/lichidatorilor;
l) orice modificare a statutului societãţii.
ARTICOLUL 13
Procedura adunãrii generale şi procesele-verbale
1. Adunãrile generale sunt prezidate de asociatul coordonator.
2. Procesul-verbal va fi întocmit de secretarul adunãrii generale, desemnat dintre asociaţi, şi va cuprinde: data, locul, prezenţa, ordinea de zi, rezumatul dezbaterilor, hotãrârile luate, voturile exprimate pentru fiecare hotãrâre. Procesul-verbal va fi semnat de asociaţii prezenţi.
3. Lucrãrile adunãrii generale se consemneazã într-un registru numerotat şi parafat de coordonatorul societãţii.

TITLUL IV
Coordonarea activitãţii

ARTICOLUL 14
Coordonarea
1. Societatea este coordonatã de un asociat sau asociaţi practicieni în insolvenţã coordonatori, membri compatibili. Aceştia sunt numiţi prin hotãrârea asociaţilor ce deţin împreunã mai mult de jumãtate din capitalul social pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
2. Societatea poate fi coordonatã de mai mulţi asociaţi coordonatori care formeazã un consiliu de coordonare pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
3. Mandatul asociatului/consiliului de coordonare este de .......... ani.
4. Calitatea de practician în insolvenţã coordonator înceteazã prin revocare, deces, demisie, retragere voluntarã din societate sau pentru motive temeinice, cu aprobarea adunãrii asociaţilor.
ARTICOLUL 15
Desemnarea asociatului practician în insolvenţã coordonator
Domnul/Doamna ............... este desemnat/desemnatã începând cu data de ......... ca fiind asociatul practician în insolvenţã coordonator al societãţii, membru compatibil.
ARTICOLUL 16
Drepturile şi obligaţiile practicianului coordonator
1. Practicianul coordonator reprezintã societatea în raporturile cu terţii.
2. Actele de înstrãinare cu privire la drepturile şi bunurile societãţii se încheie numai cu autorizarea prealabilã a asociaţilor conform art. 11. Asociaţii pot fixa un plafon maximal al valorii bunurilor care pot fi înstrãinate de cãtre asociatul coordonator fãrã a fi necesarã autorizarea prealabilã.
3. Raporturile dintre practicianul coordonator şi ceilalţi practicieni ai societãţii nu implicã nicio subordonare în plan profesional.
ARTICOLUL 17
Remunerare
Practicianul coordonator poate fi remunerat potrivit hotãrârii adunãrii generale.
ARTICOLUL 18
Drepturile şi obligaţiile consiliului de coordonare
Consiliul de coordonare reprezintã societatea în relaţiile cu terţii.

TITLUL V
Conturile şi informarea asociaţilor cu privire la rezultatele obţinute de societate

ARTICOLUL 19
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la data de 1 ianuarie şi se sfârşeşte la data de 31 decembrie ale fiecãrui an, cu excepţia primului an, când începe la data înfiinţãrii şi dureazã pânã la 31 decembrie.
ARTICOLUL 20
Conturile şi informarea asociaţilor
Operaţiunile în conturile bancare ale societãţii sunt efectuate de practicianul coordonator, singur, alãturi sau împreunã cu alte persoane desemnate prin hotãrârea adunãrii generale. ..............................
ARTICOLUL 21
Rezultatele financiare
Adunarea generalã ordinarã aprobã conturile, exerciţiul financiar, bilanţul şi hotãrãşte cu privire la utilizarea rezultatelor financiare.
ARTICOLUL 22
Repartizarea beneficiilor
1. Beneficiul net al societãţii va fi stabilit dupã scãderea din totalul veniturilor a cheltuielilor deductibile, urmând a fi repartizat cãtre asociaţi.
2. Dupã deducerea tuturor celorlalte obligaţii şi contribuţii care pot greva beneficiul net al societãţii, repartizarea rezultatelor financiare rãmase se va face astfel:
- cota alocatã deţinãtorilor pãrţilor sociale ................. ;
- cota alocatã deţinãtorilor pãrţilor de industrie .............;
- alte alocãri (fond de premiere, provizioane de risc, fond de rezervã, fond de investiţii etc.) ............................ .

TITLUL VI
Cesiunea şi transmiterea pãrţilor sociale

ARTICOLUL 23
Cesiunea pãrţilor sociale
1. Cesiunea pãrţilor sociale poate fi fãcutã numai cãtre practicieni în insolvenţã definitivi cu drept de exercitare a profesiei, în condiţiile O.U.G. şi ale Regulamentului.
2. Cesiunea între asociaţi este liberã.
3. Pãrţile sociale pot fi cesionate numai cu acordul unanim şi exprimat în scris al asociaţilor.
4. Oricare asociat îşi poate exercita dreptul de preempţiune în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii ofertei de cesiune. În caz de concurs între asociaţi, la preţ egal, este preferat asociatul care doreşte sã achiziţioneze numãrul total de pãrţi sociale ofertate sau, în lipsã, dupã caz, asociaţii vor achiziţiona pãrţile sociale proporţional cu cotele deţinute la capitalul social.
5. În cazul transmiterii pãrţilor sociale, al retragerii sau decesului unui asociat, toate bunurile împreunã cu orice drepturi, inclusiv clientela, aduse ca aport la capitalul societãţii de respectivul asociat, rãmân proprietatea societãţii sau ........................................
ARTICOLUL 24
Notificarea cesiunii
1. Asociatul care intenţioneazã sã cedeze pãrţile sociale este obligat sã notifice intenţia sa, cu minimum 30 de zile anterior transmiterii, cãtre toţi asociaţii.
2. În caz de neexercitare a dreptului de preempţiune, cesiunea poate fi fãcutã cãtre practician/practicienii neasociat/neasociaţi, fãrã ca ceilalţi asociaţi sã se poatã opune, dispoziţiile art. 23 pct. 2 de mai sus nefiind aplicabile.
3. Oferta notificatã este irevocabilã pe toatã durata ei de valabilitate.
ARTICOLUL 25
Retragerea asociaţilor
1. Asociatul se poate retrage oricând din societate cu condiţia de a notifica, în scris, celorlalţi asociaţi şi filialei Uniunii din care face parte intenţia de retragere, cu cel puţin 3 luni înainte.
2. La împlinirea termenului prevãzut în notificare Registrul societãţilor profesionale va lua act de retragerea asociatului, operând modificãrile corespunzãtoare în evidenţele sale.
3. În caz de neînţelegere cu privire la desocotirea consecutivã a retragerii, se aplicã corespunzãtor urmãtoarele prevederi ale prezentului act constitutiv. ........................................................
.....................................................................
ARTICOLUL 26
Încetarea calitãţii de asociat
1. Asociatul care din orice motiv pierde dreptul de exercitare a profesiei de practician în insolvenţã, asociatul exclus din societate, asociatul care s-a retras din societate sau asociatul pus sub interdicţie are la dispoziţie un termen de 3 luni pentru cesionarea pãrţilor sociale, în condiţiile prevãzute în prezentul titlu.
2. În cazul în care, la expirarea acestui termen, cesiunea nu a avut loc, pãrţile sociale se vor anula, iar statutul se va modifica corespunzãtor.
ARTICOLUL 27
Decesul asociatului
1. La data decesului unui asociat, pãrţile sociale deţinute de acesta se anuleazã.
2. Pãrţile semnatare convin cã desocotirea dintre asociaţi şi succesorii asociatului decedat se va face potrivit urmãtoarelor reguli:
.....................................................................
.....................................................................
3. În termen de maximum 3 luni de la data anulãrii pãrţilor sociale, asociaţii vor proceda dupã cum urmeazã:
a) reducerea corespunzãtoare a capitalului social;
b) emiterea de noi pãrţi sociale, în vederea reconstituirii capitalului social la valoarea existentã la momentul decesului;
c) încetarea formei de exercitare a profesiei.
ARTICOLUL 28
Alte dispoziţii
Cesionarii sunt obligaţi sã depunã la Registrul societãţilor profesionale un exemplar original al actului de cesiune.
(Se pot introduce clauze specifice privind retragerea forţatã, retragerea voluntarã etc.)

TITLUL VII
Exercitarea profesiei

ARTICOLUL 29
Activitatea şi rãspunderea profesionalã
1. Asociaţii, practicienii colaboratori şi practicienii salarizaţi în interiorul profesiei exercitã profesia de practician în insolvenţã în numele societãţii.
2. Fiecare practician în insolvenţã rãspunde pentru actele profesionale pe care le îndeplineşte.
3. Societatea va încheia contracte de asigurare profesionalã, în nume propriu şi pentru fiecare practician în insolvenţã care îşi exercitã profesia în cadrul acesteia.
ARTICOLUL 30
Suspendarea asociaţilor
......................................................................
......................................................................
ARTICOLUL 31
Intervenirea cazurilor de incapacitate de exercitare a profesiei
......................................................................

TITLUL VIII
Dizolvarea şi lichidarea

ARTICOLUL 32
Dizolvarea
Societatea se dizolvã în urmãtoarele situaţii:
a) prin hotãrârea luatã în unanimitate de asociaţi;
b) prin hotãrâre judecãtoreascã;
c) prin radierea din profesie a tuturor asociaţilor;
d) prin decesul simultan al tuturor asociaţilor;
e) prin dobândirea tuturor pãrţilor sociale de cãtre un singur asociat şi pãstrarea lor de cãtre acesta o perioadã mai mare de 3 luni;
f) la cererea simultanã de retragere din societate formulatã de toţi asociaţii.
ARTICOLUL 33
Lichidarea
1. Societatea intrã în lichidare din momentul dizolvãrii sale. În toate actele sale se va menţiona "în lichidare".
2. Asociaţii vor desemna un lichidator cu votul cerut pentru numirea practicianului coordonator. În caz contrar, acesta va fi numit de cãtre preşedintele filialei Uniunii de care aparţine societatea.
3. Asociaţii vor fi convocaţi pentru a decide cu privire la rezultatele obţinute de lichidatori, repartizarea activului net şi pentru a constata încheierea lichidãrii.
4. În situaţiile în care în societate rãmâne un singur asociat pentru o perioadã mai mare de 3 luni, societatea intrã în lichidare, cu excepţia cazului în care asociatul rãmas decide reorganizarea acesteia.

TITLUL IX
Condiţia suspensivã şi publicitate

ARTICOLUL 34
Condiţia suspensivã
1. Societatea este constituitã între asociaţi de la data semnãrii actului constitutiv, sub condiţia suspensivã a înscrierii sale în Registrul societãţilor profesionale, ţinut de Secretariatul general al Uniunii.
2. Dupã înscrierea societãţii, asociatul practician în insolvenţã coordonator va convoca o adunare generalã extraordinarã pentru a se constata îndeplinirea tuturor condiţiilor cerute pentru începerea activitãţii.
ARTICOLUL 35
Publicitate
1. Acest act constitutiv va fi prezentat Secretariatului general al Uniunii în vederea înscrierii în Registrul societãţilor profesionale.
2. Prezentul act constitutiv a fost redactat azi ............, în localitatea ................., într-un numãr de ......... exemplare.

Semnãturi:
Asociat: ...............
Asociat: ...............
Asociat: ...............

CONVENŢIE
de asociere a cabinetelor individuale de practicieni în insolvenţã
(cabinete asociate)
- model -
Între:
1. Cabinetul individual ..........., reprezentat prin ............., practician în insolvenţã titular;
2. Cabinetul individual ..........., reprezentat prin ............., practician în insolvenţã titular,
în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G., şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţã din România (Uniune), denumit în continuare Regulament, s-a convenit asocierea în scopul exercitãrii în comun a profesiei sub formã de cabinete asociate de practicieni în insolvenţã.
Pe durata existenţei prezentei asocieri, cabinetele individuale au convenit cã exercitã profesia în numele prezentei asocieri.
ARTICOLUL 1
Denumirea asocierii
Asocierea este denumitã ................, urmatã de sintagma "cabinete asociate de practicieni în insolvenţã".
ARTICOLUL 2
Sediul şi durata asocierii
1. Sediul asocierii este stabilit în .......... str. ....... nr. ...., bl. ...., et. ..., ap. ...., sectorul ......, judeţul ....., cod poştal ....., telefon ......, fax ....., e-mail .......................... .
2. Asocierea se încheie pe o duratã de ......... ani (nedeterminatã).
ARTICOLUL 3
Aporturi în bunuri pentru asociere
Pentru funcţionarea asocierii cabinetele individuale îşi aduc aporturi în bunuri, dupã cum urmeazã:
1. Cabinetul individual ....................... aporteazã:
a) în naturã (cu titlu de patrimoniu de afectaţiune profesionalã) urmãtoarele bunuri: .........., în valoare de ................. lei (valoarea de înregistrare în evidenţele financiar-contabile ale asocierii, pentru fiecare bun în parte);
b) în numerar - ........ lei, depuşi în contul profesional ......., deschis la ....................;
2. Cabinetul individual ....................... aporteazã:
a) în naturã (cu titlu de patrimoniu de afectaţiune profesionalã) urmãtoarele bunuri: ........, în valoare de ....... lei (valoarea de înregistrare în evidenţele financiar-contabile ale asocierii, pentru fiecare bun în parte);
b) în numerar - ....... lei, depuşi în contul profesional ........, deschis la .................... .
ARTICOLUL 4
Cota de participare la asociere
1. Cota de participare la asociere convenitã de pãrţi este:
Cabinetul individual .................. - ................ %;
Cabinetul individual .................. - ................ %.
Aporturile prevãzute la art. 3, aporturile în clientelã, activitatea profesionalã concretã au reprezentat criteriile de stabilire a cotei prevãzute la pct. 1.
2. Toate cheltuielile necesare asocierii (remuneraţiile pentru practicienii salarizaţi, salariile, retrocedãrile de onorarii pentru practicienii colaboratori, cheltuielile de întreţinere, chirii, amortizãri, taxe şi impozite aferente bunurilor folosite în interesul asocierii, costul materialelor, consumabile, investiţii, utilitãţi şi dotãri, precum şi orice alte cheltuieli) sunt suportate de cãtre asociere din veniturile realizate de cãtre aceasta.
3. Dupã deducerea cheltuielilor prevãzute la pct. 2 venitul rãmas se distribuie între asociaţi conform cotelor convenite la pct. 1.
4. Asociaţii pot conveni înainte de distribuirea de la pct. 3 constituirea unui fond de rezervã al asocierii.
5. Cota de participare la asociere conferã asociaţilor dreptul şi obligaţia de a încasa venitul şi de a suporta pierderea.
ARTICOLUL 5
Conducerea şi coordonarea asocierii
1. Organul de conducere al asocierii este adunarea generalã, formatã din titularii cabinetelor individuale asociate.
2. Se vor menţiona clauze convenite privind conducerea şi coordonarea asocierii, cu respectarea O.U.G. şi a Regulamentului.
.....................................................................
ARTICOLUL 6
Exercitarea profesiei
1. Fiecare asociat exercitã profesia de practician în insolvenţã în numele asocierii. În actele sale profesionale va indica denumirea (forma) asocierii.
2. Asociaţii vor consacra în beneficiul asocierii întreaga lor activitate profesionalã şi se vor informa reciproc în legãturã cu aceasta.
3. Pot fi incluse clauze convenite privind organizarea exercitãrii profesiei, pentru cazul incapacitãţii temporare de exercitare a profesiei, privind rãspunderea profesionalã etc., cu respectarea O.U.G. şi a Regulamentului.
ARTICOLUL 7
Încetarea asocierii. Lichidarea asocierii
(Pot fi incluse clauze convenite, cu respectarea O.U.G. şi a Regulamentului.)
.....................................................................
ARTICOLUL 8
Alte clauze
.....................................................................
.....................................................................
ARTICOLUL 9
Dispoziţii finale
1. Prezentul contract va fi înregistrat la Uniune.
2. Încheiat astãzi, ........., la ..........., în ....... exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar unul spre a fi înregistrat la Uniune.
Semnãturile practicienilor titulari şi ştampila fiecãrui cabinet individual:
1. .............................................................
2. .............................................................


ANEXA 4
────────
la regulament
─────────────

Format Tablou de Evidenta al Uniunii

TABLOUL DE EVIDENTA AL UNIUNII

Sectiunea I: Persoane fizice romane - data de identificare

Subsectiunea IA - Practicieni stagiari





┌───┬─────────┬────────┬───────────────┬────────────┬────────────────────┐
│Nr.│Numele si│ Numar │Data inscrierii│Situatia de │Domiciliul,telefon │
│crt│prenumele│matricol│ in Tabloul │suspendare a│fax, E-mail │
│ │ │ │ Uniunii │stagiului │ │
│ │ │ │ │ (perioada) │ │
├───┼─────────┼────────┼───────────────┼────────────┼────────────────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├───┼─────────┼────────┼───────────────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────┴────────┴───────────────┴────────────┴────────────────────┘



Subsectiunea IB- Practicieni definitivi organizati in cabinete individuale



┌───┬─────────┬────────┬───────────────┬─────────────┬───────────┬────────┐
│Nr.│Numele si│ Numar │Data inscrierii│ Data │Domiciliul,│ │
│crt│prenumele│matricol│ in Tabloul │inregistrarii│telefon, │Mentiuni│
│ │ │ │ Uniunii │ cabinetului│fax, E-mail│ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────┼────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├───┼─────────┼────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────┴────────┴───────────────┴─────────────┴───────────┴────────┘



Subsectiunea IC - Practicieni definitivi asociati in societati profesionale si/sau salariati in interiorul profesiei



┌───┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┬─────────┐
│Nr.│Numele si│ Numar │Data │Asociat/│din data│Domiciliul,│ │
│crt│prenumele│matricol│inscrierii│angajat │ de │telefon, │Mentiuni │
│ │ │ │in Tabloul│la so- │ │fax, E-mail│ │
│ │ │ │Uniunii │cietatea│ │ │ │
├───┼─────────┼────────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├───┼─────────┼────────┼──────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴───────────┴─────────┘



Sectiunea aII-a Societati profesionale - date de identificare

Subsectiunea a II-a A - Societati profesionale cu personalitate juridica



┌───┬──────────┬──────────┬────────────┬────────┬──────────┬────────┐
│Nr.│Denumirea │ Sediul │numarul de │Numar │ Data │Mentiuni│
│crt│societatii│ social, │inregistrare│matricol│inscrierii│ │
│ │ │ numarul │in Registrul│ │in Tabloul│ │
│ │ │de telefon│societatilor│ │ Uniunii │ │
│ │ │fax,e-mail│profesionale│ │ │ │
├───┼──────────┼──────────┼────────────┼────────┼──────────┼────────┤
│0 │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ │
├───┼──────────┼──────────┼────────────┼────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────┴──────────┴────────────┴────────┴──────────┴────────┘




Subsectiunea a II-a B - Societati profesionale fara personalitate juridica


┌───┬──────────┬──────────┬────────────┬────────┬──────────┬────────┐
│Nr.│Denumirea │ Sediul │numarul de │Numar │ Data │Mentiuni│
│crt│societatii│ social, │inregistrare│matricol│inscrierii│ │
│ │ │ numarul │in Registrul│ │in Tabloul│ │
│ │ │de telefon│societatilor│ │ Uniunii │ │
│ │ │fax,e-mail│profesionale│ │ │ │
├───┼──────────┼──────────┼────────────┼────────┼──────────┼────────┤
│0 │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ │
├───┼──────────┼──────────┼────────────┼────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────┴──────────┴────────────┴────────┴──────────┴────────┘



Subsectiunea a II-a C - Sucursale, puncte de lucru ale societatilor profesionale cu personalitate juridica



┌───┬──────────┬────────────┬──────────────────┬──────────────────────┐
│Nr.│Denumirea │ numarul de │Filiala, sucursala│Data inregistrarii in │
│crt│societatii│inregistrare│ sediul secundar │ Tabloul Uniunii │
│ │ │in Registrul│ │ │
│ │ │societatilor│ │ │
│ │ │profesionale│ │ │
├───┼──────────┼────────────┼──────────────────┼──────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├───┼──────────┼────────────┼──────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
└───┴──────────┴────────────┴──────────────────┴──────────────────────┘




Sectiunea a III-a: Persoane fizice straine - date de identificare


┌────┬─────────┬────────┬───────────────┬────┬───────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Numele si│ Numar │Data inscrierii│ │Domiciliul,│Dovada │Conventia │
│crt.│prenumele│matricol│ in Tabloul │ │ telefon, │calitatii │bilaterala│
│ │ │ │ Uniunii │ │ fax, │ de │incheiata │
│ │ │ │ │ │ E-mail │practician│cu Uniunea│
│ │ │ │ │ │ │ in │ │
│ │ │ │ │ │ │lichidare │ │
│ │ │ │ │ │ │in tara de│ │
│ │ │ │ │ │ │domiciliu │ │
├────┼─────────┼────────┼───────────────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼─────────┼────────┼───────────────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴───────────────┴────┴───────────┴──────────┴──────────┘




Sectiunea a IV-a: Persoane juridice straine - date de identificare


┌────┬──────────┬───────────┬────────┬──────────┬────────────────┬────────────┐
│Nr. │Denumirea │ Adresa │ Numar │ Data │Dovada calitatii│ Conventia │
│crt.│societatii│ sediului │matricol│inscrierii│de practician in│ bilaterala │
│ │ │ central, │ │ in │ lichidare in │incheiata cu│
│ │ │ telefon, │ │ Tabloul │tara in care isi│ Uniunea │
│ │ │fax, E-mail│ │ Uniunii │ are sediul │ │
│ │ │ │ │ │ profesional │ │
├────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┼────────────────┼────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼──────────┼───────────┼────────┼──────────┼────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴───────────┴────────┴──────────┴────────────────┴────────────┘



Sectiunea a V-a: Persoane incompatibile - date de identificare


┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────────────┬──────────────┬───────┐
│Nr. │Numele si │ Numar │ Data │ Data │ Motivul │Domici-│
│crt.│prenumele │ matricol │inscrierii│ intrarii │incompatibili-│liul, │
│ │ │ │ in │ in │tatii │telefon│
│ │ │ │ Tabloul │incompatibilitate│ │fax, │
│ │ │ │ Uniunii │ │ │E-mail │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────────────┼──────────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────────────┼──────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────────────┴──────────────┴───────┘




Sectiunea a VI-a: Sanctiuni


┌────┬──────────┬────────┬──────────┬───────────┬──────────┬────────┬──────────┐
│Nr. │Numele si │ Numar │ Data │Domiciliul │ Felul │ Data │ Organul │
│crt.│prenumele │matricol│inscrierii│ sau │sanctiunii│sanctio-│ care a │
│ │ sau │ │ in │ adresa │ termenul │narii │ aplicat │
│ │denumirea │ │ Tabloul │ sediului │ │ │sanctiunea│
│ │societatii│ │ Uniunii │ central, │ │ │ │
│ │ │ │ │ telefon, │ │ │ │
│ │ │ │ │fax, E-mail│ │ │ │
├────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴────────┴──────────┴───────────┴──────────┴────────┴──────────┘



Sectiunea a VII-a: Radieri



┌────┬──────────┬────────┬──────────┬───────────┬──────────┬────────┬────────┐
│Nr. │Numele si │ Numar │ Data │Domiciliul │ Motivul │ Data │Organul │
│crt.│prenumele │matricol│inscrierii│ sau │radierii │radierii│care a │
│ │ sau │ │ in │ adresa │ │ │hotarat │
│ │denumirea │ │ Tabloul │ sediului │ │ │radierea│
│ │societatii│ │ Uniunii │ central │ │ │ │
├────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼──────────┼────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴────────┴──────────┴───────────┴──────────┴────────┴────────┘



ANEXA 5


───────
la regulament
─────────────

Formatul registrului societatilor profesionale







┌───────────────┬───────────┬─────────┐
│Tip societate │SPRL SPPI, │Modif. │
│ │IPURL │data │
│ ├───────────┼─────────┤
├───────────────┼─────┬─────┼─────────┼─────┬───┬───┬───┬───┬──────┬─────┬────┐
│Act │numar│ │Act │ │ │ │ │ │ │ │ │
│constitutiv │ │ │aditional│numar│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼───┼───┼───┼───┼──────┼─────┼────┤
│Contract │data │ │ │data │ │ │ │ │ │ │ │
│societate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼───┼───┼───┼───┼──────┼─────┼────┘
│Sediul social │judet│oras │strada │nr. │bl.│sc.│et.│ap.│cod │din │
│ │sec- │ │ │ │ │ │ │ │postal│data │
│ │tor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼───┼───┼───┼───┼──────┼─────┤
│schimbare ├─────┼─────┼─────────┼─────┼───┼───┼───┼───┼──────┼─────┤
│sediu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼───┴───┴───┴───┴──────┴─────┘
│Adrese contact │tel. │fax │E-mail │Web │
│ ├─────┼─────┼─────────┼─────┤
├───────────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┤
│modificari │ │ │ │ │
┌──┼────────────┬──┴─────┴─────┴─────────┴─────┴────────────┬───────────────┬────────┐
│Nr│Lista │ │Alte │Tabloul │
│ │asociatiilor│ Domiciliu │informatii │UNPIR │
├──┼────────────┼───────┬────┬──────┬──┬──┬──┬──┬──────┬────┼─────┬────┬────┼────────┤
│1 │Nume │prenume│oras│strada│nr│bl│sc│ap│cod │jud.│ceta │loc │CNP │Numar │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │postal│ │tenie│nas-│ │matricol│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tere│ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┼─────┼────┼────┼────────│
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┼─────┼────┼────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┼─────┴────┴────┴────────┘
│Nr│Filiale │jud/ │oras│strada│nr│bl│sc│ap│cod │din │
│1 │ │sector │ │ │ │ │ │ │postal│data│
│ │ ├───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┤
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┤
│Nr│Sucursale │jud/ │oras│strada│nr│bl│sc│ap│cod │din │
│1 │ │sector │ │ │ │ │ │ │postal│data│
│ │ ├───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┤
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┤
│Nr│Puncte de │jud/ │oras│strada│nr│bl│sc│ap│cod │din │
│1 │lucru │sector │ │ │ │ │ │ │postal│data│
│ │ ├───────┼────┼──────┼──┼──┼──┼──┼──────┼────┤
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┼──┴──┴──┴──┴──────┴────┘
│ │Conducerea │Nume │pre-│numar │
│ │soc │ │nume│matri-│
│ │ │ │ │col │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│Nr│Organe ├───────┼────┼──────┤
│1 │executive │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│Nr│Administra- ├───────┼────┼──────┤
│1 │tori │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│Nr│Asociati ├───────┼────┼──────┤
│1 │coordonatori│ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│Nr│Asociatii │Nume │pre-│numar │
│ │societatii │ │nume│matri-│
│ │ │ │ │col │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│1 │cabinete │ │ │ │
├──┤ ├───────┼────┼──────┤
│2 │ │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┴──────┤
│Nr│Asociatii │Denumi-│Nr.inregis-│
│ │societatii │re │trare in │
│ │ │ │ RSP │
├──┼────────────┼───────┼───────────┤
│1 │societati │ │ │
├──┤ ├───────┼───────────┤
│2 │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┬──────┤
│Nr│Angajati │Nume │pre-│nr. │
│ │ │ │nume│matri-│
│ │ │ │ │col │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│1 │ │ │ │ │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│Nr│Colaboratori│Nume │pre-│nr. │
│ │ │ │nume│matri-│
│ │ │ │ │col │
├──┼────────────┼───────┼────┼──────┤
│1 │ │ │ │ │
└──┼────────────┼───────┼────┼──────┼────┬────┬────┐
│Informatii │pt.anul│2006│ 2007 │2008│2009│2010│
│financiare ├───────┼────┼──────┼────┼────┼────┤
│ │cifra │ │ │ │ │ │
│ │afaceri│ │ │ │ │ │
│ ├───────┼────┼──────┼────┼────┼────┤
│ │veni- │ │ │ │ │ │
│ │turi │ │ │ │ │ │
├────────────┴───────┴────┴──────┴────┴────┴────┤
│Mentiuni cu privire la forma de exercitare a │
│profesiei │
└───────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 6


───────
la regulament
────────────

PROCEDURA
privind analizarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor

§ 1. Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Protecţia onoarei şi prestigiului profesiei, respectarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, denumitã în continuare O.U.G., a regulamentului profesiei şi a deciziilor obligatorii ale organelor profesiei sunt încredinţate organelor constituite potrivit dispoziţiilor legii.
(2) Fapta sãvârşitã de membrul Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţã din România (Uniune), prin care se încalcã dispoziţiile O.U.G., ale regulamentului profesiei, hotãrârile obligatorii ale organelor profesiei, şi care este de naturã sã prejudicieze onoarea ori prestigiul profesiei sau al corpului practicienilor în insolvenţã, constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã.
(3) Constituie abatere disciplinarã gravã încãlcarea dispoziţiilor O.U.G. şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare al Uniunii ce prevãd expres o astfel de calificare.
ART. 2
(1) Rãspunderea disciplinarã a membrului Uniunii nu exclude rãspunderea civilã, penalã, contravenţionalã sau administrativã.
(2) Acţiunea disciplinarã poate fi exercitatã în termen de cel mult un an de la data sãvârşirii abaterii.
(3) Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstanţã agravantã, care va fi luatã în considerare la aplicarea sancţiunii.
ART. 3
Comisiile de disciplinã ale filialelor Uniunii sunt obligate sã ţinã evidenţa sancţiunilor disciplinare aplicate fiecãrui membru al acesteia şi sã comunice situaţia disciplinarã a practicianului, la cererea organelor profesiei, constituite potrivit O.U.G.
ART. 4
Instanţele disciplinare sunt:
a) Comisia de disciplinã a filialei Uniunii;
b) Comisia superioarã de disciplinã;
c) Consiliul naţional de conducere al Uniunii;
d) Congresul Uniunii.

§ 2. Organizarea şi funcţionarea instanţelor disciplinare

ART. 5
(1) În fiecare filialã a Uniunii se organizeazã şi funcţioneazã o comisie de disciplinã, independentã de organele de conducere ale filialei, alcãtuitã din 3 membri titulari, aleşi de adunarea generalã a filialei.
(2) Membrii comisiilor de disciplinã se aleg dintre practicienii care se bucurã de o autoritate profesionalã şi moralã deosebitã.
ART. 6
(1) Comisia de disciplinã a filialei Uniunii, precum şi Comisia superioarã de disciplinã este coordonatã de un preşedinte ales de cãtre membrii acesteia.
(2) Comisia de disciplinã a filialei Uniunii, precum şi Comisia superioarã de disciplinã vor desemna un secretar care îndeplineşte funcţia de grefier, calitate în care pãstreazã, ţine evidenţele şi efectueazã lucrãrile necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii comisiilor, sub îndrumarea preşedintelui.
(3) Alcãtuirea comisiei, programarea şedinţelor, organizarea evidenţelor şi a activitãţilor cu caracter administrativ ale Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii sunt în sarcina preşedintelui.
ART. 7
Comisia de disciplinã a filialei Uniunii soluţioneazã, în prima instanţã, în complet de 3 membri, abaterile disciplinare sãvârşite de membrii Uniunii înscrişi în cadrul acesteia, cu excepţia abaterilor sãvârşite de membrii titulari ai comisiei, precum şi de membrii consiliului de conducere al filialei.
ART. 8
Comisia superioarã de disciplinã soluţioneazã:
a) ca instanţã de fond, în complet de 3 membri, abaterile membrilor comisiilor de disciplinã ale filialelor, precum şi ale membrilor consiliilor de conducere ale filialei;
b) în contestaţie, în complet de 3 membri, contestaţiile declarate de partea interesatã împotriva deciziilor pronunţate de comisiile de disciplinã ale filialelor.
ART. 9
Comisia superioarã de disciplinã face propuneri de sancţionare disciplinarã a membrilor consiliului de conducere al filialei, pe care le supune aprobãrii Congresului Uniunii.
ART. 10
Consiliul naţional de conducere al Uniunii, constituit ca instanţã disciplinarã, în plenul sãu, soluţioneazã abaterile comise de membrii Comisiei superioare de disciplinã, urmând ca acestea sã fie supuse hotãrârii Congresului Uniunii.
ART. 11
Congresul Uniunii, în plenul sãu, soluţioneazã abaterile comise de membrii consiliilor de conducere ale filialelor, ai Comisiei superioare de disciplinã, precum şi ai Consiliului naţional de conducere al Uniunii.
ART. 12
(1) Membrul comisiei de disciplinã a filialei Uniunii care ştie cã existã un motiv de recuzare în privinţa sa sau se aflã în conflict de interese cu vreuna dintre pãrţi trebuie sã se abţinã de la soluţionarea pricinii.
(2) Nu poate lua parte la soluţionarea pricinii membrul comisiei de disciplinã care a fost desemnat administrator judiciar sau lichidator, avocat, consilier juridic, expert contabil, contabil autorizat, evaluator, auditor financiar, cenzor, arbitru, mediator, conciliator, expert financiar al unei pãrţi din dosar, decât dacã a trecut o perioadã de minimum 2 ani.
(3) De asemenea, nu poate lua parte la soluţionarea plângerii membrul comisiei de disciplinã dacã soţul (soţia), o rudã ori afin pânã la gradul al III-lea inclusiv a fost desemnat/desemnatã administrator judiciar/lichidator sau a reprezentat o parte în cadrul procedurii în care s-a comis fapta supusã analizei, decât dacã a trecut o perioadã de minimum 2 ani.
(4) Alin. 2 se extinde şi asupra asociaţilor/acţionarilor, angajaţilor sau colaboratorilor societãţii profesionale de insolvenţã în care membrul comisiei îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 13
În cazul în care, datoritã abţinerii sau din alte motive, consiliul va fi nevoit sã soluţioneze cauza cu un numãr mai mic de 3 membri, se va convoca un membru supleant. Niciodatã comisia nu va funcţiona cu un numãr mai mic de 3 membri.
ART. 14
În intervalul cuprins între data formulãrii propunerilor de sancţionare a unor membri ai consiliului de conducere al filialei, ai Consiliului naţional de conducere al Uniunii şi, respectiv, ai Comisiei superioare de disciplinã şi data întrunirii primului Congres al Uniunii, persoanele în cauzã sunt suspendate din funcţie, locul lor fiind ocupat de unul dintre membrii supleanţi ai respectivului organ.

§ 3. Sesizarea Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii

ART. 15
(1) Orice cerere adresatã Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii trebuie sã fie fãcutã în scris, sã cuprindã numele, domiciliul sau reşedinţa pãrţilor, dupã caz, denumirea şi sediul societãţii, abaterea sãvârşitã de membrul Uniunii şi semnãtura. Lipsa numelui, domiciliului sau reşedinţei pãrţilor duce la respingerea reclamaţiei formulate.
(2) Lipsa calitãţii de membru al Uniunii a persoanei reclamate duce la respingerea acţiunii.
(3) Plângerea îndreptatã împotriva unui membru al Uniunii se adreseazã Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii din care acesta face parte.
(4) Atât Comisia superioarã de disciplinã, dar în special comisiile de disciplinã ale filalelor Uniunii au obligaţia de a monitoriza mass-media localã şi naţionalã privind eventualele abateri sãvârşite de membrii Uniunii, caz în care se autosesizeazã.
(5) Comisiile de disciplinã ale filialelor Uniunii pot fi sesizate de preşedintele Uniunii, Consiliul naţional de conducere al Uniunii sau de consiliul de conducere al filialei.
ART. 16
(1) Cercetarea abaterii disciplinare se va face cu celeritate.
(2) Cercetãrile se efectueazã dupã convocarea în scris, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, a membrului Uniunii cercetat, trimisã la domiciliul/sediul sãu profesional înscris în Tabloul Uniunii. Convocarea se poate face şi prin înştiinţare în scris printr-un mijloc de comunicare ce asigurã conservarea dovezii şi a datei la care s-a fãcut înştiinţarea ori prin luarea la cunoştinţã prin semnãturã.
(3) Cercetarea se efectueazã numai dupã efectuarea demersurilor de la alin. (2). Membrul Uniunii cercetat poate da explicaţii scrise.
(4) Refuzul de a da curs convocãrii nu împiedicã desfãşurarea acţiunii disciplinare.
(5) În cursul cercetãrilor, preşedintele Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii va convoca în vederea ascultãrii persoana care a formulat plângerea, precum şi orice alte persoane ale cãror declaraţii pot elucida cazul, va dispune efectuarea de verificãri de înscrisuri şi va culege informaţii prin mijloacele prevãzute de lege.

§ 4. Desfãşurarea şedinţelor comisiilor de disciplinã

ART. 17
Soluţionarea sesizãrii disciplinare de cãtre Comisiile de disciplinã ale filialelor Uniunii se desfãşoarã dupã cum urmeazã:
- se ascultã pãrţile şi se administreazã probele;
- în caz de amânare a soluţionãrii cauzei, se redacteazã o încheiere, arãtându-se motivele care au determinat amânarea. Încheierea se semneazã de cãtre preşedintele completului.
ART. 18
(1) În faţa instanţei disciplinare membrul Uniunii se va înfãţişa personal sau prin reprezentantul legal. Membrul Uniunii poate fi asistat de un apãrãtor ales.
(2) Şedinţa instanţei disciplinare nu este publicã.
(3) Lipsa pãrţilor regulat citate nu împiedicã soluţionarea, instanţa disciplinarã putându-se pronunţa pe baza actelor şi a dovezilor administrate în cauzã.
(4) Instanţa disciplinarã hotãrãşte cu majoritate de voturi şi pronunţã o decizie disciplinarã.
(5) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de gravitatea faptei, de cauzele şi împrejurãrile în care aceasta a fost sãvârşitã, de gradul de vinovãţie a practicianului, dacã acesta a avut şi alte abateri în trecut, precum şi de urmãrile abaterii.
ART. 19
(1) Decizia disciplinarã rãmasã definitivã este obligatorie faţã de pãrţi şi de organele profesiei.
(2) Decizia Comisiei de disciplinã a filialei Uniunii se va comunica pãrţilor în cauzã.
(3) Contestaţiile declarate împotriva mãsurilor luate de Comisia de disciplinã a filialei Uniunii se depun la filiala din care face parte comisia care a aplicat sancţiunea, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotãrârii, sub sancţiunea decãderii. Dupã declararea contestaţiei, Comisia de disciplinã a filialei Uniunii, care a pronunţat hotãrârea, va înainta contestaţia, împreunã cu dosarul cauzei, instanţei disciplinare superioare.

§ 5. Suspendarea. Perimarea. Reabilitarea

ART. 20
(1) Instanţa disciplinarã va suspenda soluţionarea sesizãrii:
a) când ambele pãrţi o cer;
b) dacã niciuna dintre pãrţi nu se înfãţişeazã la termenul stabilit pentru soluţionarea sesizãrii.
(2) Cu toate acestea, pricina se soluţioneazã dacã una dintre pãrţi a cerut în scris acest lucru în lipsã.
ART. 21
(1) Instanţa disciplinarã poate dispune suspendarea sesizãrii:
a) când dezlegarea pricinii atârnã, în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecãţi;
b) când s-a început urmãrirea penalã pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotãrâtoare asupra hotãrârii ce urmeazã sã se dea.
(2) Suspendarea va dãinui pânã când hotãrârea pronunţatã în pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabilã.
ART. 22
Soluţionarea sesizãrii disciplinare reîncepe prin cererea de redeschidere fãcutã de una dintre pãrţi.
ART. 23
Reclamantul poate oricând sã renunţe la soluţionarea sesizãrii, fie verbal, în şedinţa comisiei, fie prin cerere scrisã.
ART. 24
(1) Orice sesizare disciplinarã se perimã de drept dacã a rãmas în nelucrare, din vina pãrţii, timp de un an.
(2) Cursul perimãrii este suspendat cât timp dãinuieşte suspendarea pronunţatã în baza art. 20 alin. (1).
(3) În cazul art. 20 alin. (1), cursul perimãrii este suspendat pânã la 3 luni de la data când s-au soluţionat cererile ce au fãcut obiectul judecãţii sau pronunţãrii soluţiei penale.
(4) Perimarea se constatã din oficiu sau la cererea pãrţii interesate.
ART. 25
(1) Orice sesizare disciplinarã se perimã de drept dacã a rãmas în nelucrare, din vina pãrţii, timp de un an.
(2) Pe durata urmãririi penale sau când dezlegarea pricinii atârnã, în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei judecãţi, soluţionarea plângerii disciplinare se suspendã.
ART. 26
Persoana fizicã sau juridicã se reabiliteazã de drept în termen de un an de la terminarea executãrii sancţiunii.

ANEXA 7
───────
la regulament
─────────────

NIVELUL TAXELOR
pentru operaţiunile legate de Registrul societãţilor profesionale*), valabile pentru anul 2007

Se vor percepe taxe pentru operaţiunile legate de Registrul societãţilor profesionale, pentru:





1. cerere disponibilitate denumire/opţiune
denumire ....... 20 lei;
2. cerere înregistrare societate profesionalã/
înregistrare ....... 200 lei;
3. eliberare certificat de înregistrare ....... 100 lei;
4. cerere îndreptare eroare materialã/operare/
dovadã ....... 30 lei;
5. cerere de furnizare informaţii/extras registru ....... 50 lei;
6a) cerere de eliberare acte/duplicat certificat
de înregistrare ....... 50 lei;
6b) cerere de eliberare acte/copii certificate ....... 20 lei/act;
7. cerere de preschimbare certificat de
înregistrare/eliberare certificat ....... 100 lei.



_________
*) Conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitãţii practicienilor în insolvenţã, sunt exceptate de la plata taxelor de înregistrare şi a eliberãrii certificatelor de înregistrare societãţile comerciale de practicieni în reorganizare şi lichidare, care solicitã înregistrarea în Tabloul Uniunii ca societãţi profesionale, pânã la data de 31 decembrie 2006.


ANEXA 8


────────
la regulament
─────────────

NIVELUL COTIZAŢIILOR,
precum şi plafonul minim de asigurare profesionalã

CAP. I
Nivelul cotizaţiilor în anul 2007

ART. 1
Taxa de înscriere la examenul de dobândire a calitãţii de practician în reorganizare şi lichidare va fi de:
- 500 lei.
ART. 2
Taxa de înscriere în Tabloul Uniunii va fi de:
- 500 lei pentru persoane fizice;
- 800 lei pentru persoane juridice.
ART. 3
Cotizaţia anualã este de :
- 300 lei pentru persoane fizice compatibile;
- 200 lei pentru persoane fizice incompatibile;
- 2.000 lei pentru persoane juridice.
ART. 4
Nivelul cotizaţiilor şi al taxelor de la art. 1, 2 şi 3 se aplicã de la data de 1 ianuarie 2007.

CAP. II
Plafonul minim de asigurare profesionalã

ART. 1
Plafonul minim de asigurare profesionalã pentru persoanele fizice române, înscrise în subsecţiunea IB şi IC a Tabloului Uniunii, este de 15.000 lei.
ART. 2
Plafonul minim de asigurare profesionalã pentru persoane juridice, înscrise în subsecţiunea a II-a A a Tabloului Uniunii, este de 150.000 lei.
ART. 3
Plafonul minim de asigurare profesionalã pentru persoanele fizice strãine, înscrise în subsecţiunea a III-a a Tabloului Uniunii, este de 15.000 lei.
ART. 4
Plafonul minim de asigurare profesionalã pentru persoanele juridice strãine, înscrise în subsecţiunea a IV-a a Tabloului Uniunii, este de 150.000 lei.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016