Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 15 decembrie 2003  privind descrierea şi acordarea Ordinului Meritul Sanitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 15 decembrie 2003 privind descrierea şi acordarea Ordinului Meritul Sanitar

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 926 din 23 decembrie 2003
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 539 din 15 decembrie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Meritul Sanitar se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Sanitar conferit ca decoraţie civilă este limitat la maximum 4.000 de membri, împărţiţi pe grade astfel:
    a) Cavaler - 2.200;
    b) Ofiţer - 1.100;
    c) Comandor - 500;
    d) Mare Ofiţer - 200.

    (2) Depăşirea numărului fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
    (3) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar ca decoraţie militară de război se poate face nelimitat.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Sanitar este o cruce cu braţele egale, late de 9 mm, având diametrul de 30 mm şi cu îmbinarea braţelor arcuită, confecţionată din argint cu titlul de 800 la mie, emailată roşu. Dintre braţele crucii ies raze metalice care depăşesc crucea atât la partea superioară, cât şi la cea inferioară, dându-se însemnului o formă ovală, cu înălţimea de 40 mm şi cu lăţimea de 32 mm. Razele metalice au culoarea naturală a argintului.
    (2) Pe avers, central, este aplicat simbolul medicinii: doi şerpi încolăciţi pe un toiag înaripat, confecţionat din argint cu titlul de 925 la mie şi având înălţimea de 18 mm.
    (3) Pe revers sunt înscrise cu litere şi cifre înalte de 4 mm, pe braţul orizontal "MERITUL SANITAR", iar pe braţul vertical, în partea superioară, anul "1913" şi, în partea inferioară, anul "2000", reprezentând date istorice privind Ordinul Meritul Sanitar.
    (4) Însemnul este surmontat de o semicunună din frunze de laur, cu lăţimea exterioară de 30 mm şi înălţimea exterioară de 20 mm, având capetele semicununii unite printr-o bară, prin intermediul căreia se petrece panglica. Pe bară, pe revers, sunt poansonate titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei.
    (5) Panglica, din rips moarat alb, are la 1 mm de margini câte o bandă roşie, lată de 6 mm. Panglica are lăţimea de 40 mm şi înălţimea aparentă de 50 mm.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin, personal civil, panglica este pliată sub formă de fundă şi are lungimea de 120 mm.
    (7) Panglica însemnului de război primeşte pe margini un fir auriu, lat de 2 mm.
    (8) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.
    (9) Bareta pentru medicii militari se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 20 mm, lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%. Pe spate are un sistem de prindere.
    (10) Bareta de război primeşte pe margini un fir auriu, lat de 1 mm.

    ART. 4
        Însemnul şi rozeta gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul Sanitar au caracteristicile generale ale însemnului şi rozetei gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul este aurit;
    b) panglica primeşte o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi înălţimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin rozeta se aplică pe mijlocul fundei;
    e) bareta pentru medicii militari este asemănătoare cu cea a gradului de Cavaler, pe care este prinsă o rozetă cu diametrul de 10 mm;
    f) bareta de război primeşte pe marginile sale şi ale rozetei un fir auriu, lat de 1 mm.


    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Sanitar este o cruce cu braţele egale, late de 11 mm şi cu diametrul de 40 mm, confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie, aurit. Piesa ovală are înălţimea de 50 mm şi lăţimea de 38 mm.
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul medicinii de pe avers are înălţimea de 22 mm;
    b) literele şi cifrele inscripţiei de pe revers sunt înalte de 5 mm;
    c) însemnul este surmontat de o cunună deschisă din frunze de laur cu lăţimea exterioară de 37 mm şi înălţimea de 28 mm, de care este prins un inel plat, înalt de 30 mm şi lat de 3 mm, prin care se petrece panglica; pe reversul inelului sunt poansonate titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; benzile roşii au lăţimea de 7 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formată prin suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler; pe spate are un sistem de prindere;
    f) bareta pentru medicii militari se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 23 mm, lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%; pe centrul baretei este prins un disc din argint cu diametrul de 5 mm; pe spate are un sistem de prindere;
    g) bareta de război primeşte pe margini şi pe discul de argint un fir auriu, lat de 1 mm.


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Sanitar este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
    (2) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Sanitar sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o stea cu 8 raze, confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie şi având diametrul de 70 mm. Pe placă este aplicat însemnul avers al gradului de Comandor. Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producătoare, titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
    (5) Bareta pentru medicii militari are dimensiunile celei a gradului de Comandor, pe ea fiind aplicat un romb în relief, din argint, având diagonala mare de 7 mm şi diagonala mică de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (6) Bareta de război primeşte pe margini şi pe centrul rombului un fir auriu, lat de 1 mm.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată în piele albă şi în interior este căptuşită cu pluş roşu.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu: stema României, denumirea şi gradul ordinului.

    ART. 8
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul Sanitar şi în alte situaţii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul Sanitar se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Sanitar se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Sanitar se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul Sanitar care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului cel mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.
    (7) Militarii poartă Ordinul Meritul Sanitar în conformitate cu regulamentele militare specifice.

    ART. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar se face obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate deosebite, timp de 5 ani, a unor activităţi sau funcţii specifice.

    ART. 10
    (1) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer 5 ani.

    (2) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (3) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 11
     Pentru merite cu totul deosebite termenul de 5 ani, ca şi vechimea minimă în grad, prevăzute la art. 9 alin. (2) şi la art. 10 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 12
    (1) Ordinul Meritul Sanitar, ca decoraţie militară de război, se conferă fără a se ţine seama de timpul servit în structurile medicale sau militare, ci numai pentru meritele şi abnegaţia dovedite în serviciile specifice pe timp de conflict armat sau de război.
    (2) Medicii care pe timp de pace au fost decoraţi cu Ordinul Meritul Sanitar pot primi, pentru meritele avute pe timp de conflict armat sau de război, gradul imediat superior al decoraţiei militare de război.

    ART. 13
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 14
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poate acorda medicilor civili sau militari şi persoanelor cu studii superioare, cetăţeni români sau străini, care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei, în combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării şi practicii medicale, în creşterea prestigiului ştiinţei medicale româneşti şi în asigurarea asistenţei medicale atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război.
    (2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) obţinerea unor rezultate semnificative în asigurarea stării de sănătate a populaţiei;
    b) introducerea unor metode noi în practica actului medical;
    c) combaterea eficientă a bolilor sociale;
    d) prevenirea maladiilor epidemice şi obţinerea performanţelor medicale în tratarea diferitelor boli;
    e) descoperirea şi producerea unor medicamente sau substanţe medicamentoase noi şi eficiente în tratarea diverselor maladii;
    f) asigurarea îngrijirii medicale corespunzătoare a combatanţilor răniţi pe timp de conflict armat sau de război;
    g) obţinerea brevetului de invenţie-inovaţie pentru realizarea de aparatură în domeniul medical.


    ART. 15
     În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort vor elabora, în baza art. 14, reglementări specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se conferă Ordinul Meritul Sanitar.


                                     ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016