Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 15 aprilie 2005  de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 15 aprilie 2005 de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale*)

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 410 bis din 16 mai 2005
_________
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 591/C din 15 aprilie 2005 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 410 din 16 mai 2005

CAP. I
DISPOZIŢII GENERALE

Prezentul Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF), s-a elaborat în baza <>art. 10 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 1
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este organizat în sub ordinea Ministerului Justiţiei ca instituţie publicã cu personalitate juridicã, finanţatã integral din venituri proprii.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are patrimoniu propriu, autonomie funcţionalã şi de decizie.
(3) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt organizate în fiecare judeţ, ele funcţioneazã în subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi nu au personalitate juridicã.
(4) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are atribuţiile care îi revin potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, precum şi cele stabilite prin alte acte normative cu incidenţã în domeniul sãu de activitate.

CAP. II
PRINCIPALELE FUNCŢIUNI ALE OFICIULUI NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI ŞI ALE OFICIILOR REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALE

ART. 2
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are sediul în Bucureşti şi ţine, potrivit legii, registrul central al comerţului.
(2) La nivel teritorial, registrul comerţului este ţinut de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale.
ART. 3
(1) Principala funcţie a registrului comerţului ţinut de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale este cea de înregistrare a tuturor persoanelor juridice supuse obligaţiei de înregistrare, a persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale care desfãşoarã activitãţi economice, cu sediul/domiciliul pe raza teritorialã a tribunalului.
(2) Ca efect al înregistrãrii persoanelor juridice, persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale care desfãşoarã activitãţi economice cu sediul/ domiciliul pe raza tribunalului, prin registrul comerţului se realizeazã evidenţa datelor de identificare a persoanelor supuse înregistrãrii, precum şi arhiva oficialã a documentelor cu caracter constitutiv sau modificator ale acestora şi a situaţiilor financiare anuale.
(3) Prin registrul comerţului se realizeazã publicitatea legalã, înregistrãrile fiind opozabile faţã de terţi de la data efectuãrii lor ori de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, partea a-IV-a şi partea a VII-a, în condiţiile legii.
(4) Pe baza documentelor depuse de persoanele juridice şi fizice supuse înregistrãrii în registrul comerţului, oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale au competenţa de a emite potrivit <>art. 4 din Legea nr. 26/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, la cererea persoanelor interesate, certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este sau nu este înscris în registrul comerţului şi copii certificate de pe înregistrãrile efectuate şi/sau de pe documentele depuse.
(5) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale emit în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile aduse prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/2004 , extras de registru privind starea persoanei juridice referitoare la funcţionare, dizolvare, reorganizare, lichidare, insolvenţã, reorganizare judiciarã, faliment sau suspendare temporarã a activitãţii.
(6) Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice şi juridice supuse înregistrãrii în registrul comerţului, în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale funcţioneazã birourile de asistenţã pentru comercianţi, care au rolul de a asigura prestarea serviciilor de asistenţã prevãzute de <>art. 35 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificãrile ulterioare.
ART. 4
(1) În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale au fost înfiinţate prin lege birourile unice, în scopul simplificãrii procedurilor de înregistrare şi autorizare a funcţionãrii pe baza declaraţiei tip pe propria rãspundere.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã obţinerea înregistrãrii fiscale a contribuabililor şi a codului unic de înregistrare de la Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 5
(1) În calitate de persoanã juridicã ce are în subordine oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are, potrivit legii, urmãtoarele atribuţii:
a) ţine registrele centrale ale comerţului computerizate pentru persoanele juridice, persoanele fizice şi asociaţiile familiale care desfãşoarã activitãţi economice, prin înregistrarea în baza de date dematerializat în format electronic şi sub forma de documente în format hârtie;
b) asigurã centralizarea tuturor datelor înregistrate în evidenţele registrelor comerţului ţinute la nivel teritorial, pe care le înscrie în registrul central computerizat;
c) ţine catalogul firmelor la nivel naţional;
d) asigurã îndrumarea metodologicã unitarã la nivel naţional;
e) asigurã, pe baza datelor înregistrate la nivel naţional, informarea statisticã;
f) asigurã eliberarea de certificate constatatoare, extrase de registru şi furnizarea de informaţii privind situaţia înregistrãrilor efectuate în registrele comerţului teritoriale şi centralizate în registrul comerţului computerizat;
g) asigurã coordonarea activitãţii de îndrumare şi reprezentare legalã;
h) asigurã proiectarea, realizarea, implementarea şi întreţinerea sistemului informatic unitar la nivel naţional;
i) asigurã proiectarea formulãristicii tipizate utilizatã în activitatea registrului comerţului;
j) asigurã administrarea hard şi soft a reţelelor locale de calculatoare şi a comunicaţiilor cu oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
k) colaboreazã cu autoritãţile şi instituţiile publice responsabile pentru elaborarea, actualizarea şi utilizarea unor nomenclatoare unitare pe plan naţional;
l) colaboreazã cu autoritãţile şi instituţiile publice implicate în constituirea şi autorizarea funcţionãrii comercianţilor, pentru simplificarea procedurilor specifice;
m) asigurã organizarea în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale a activitãţii de asistenţã acordatã persoanelor juridice şi persoanelor fizice supuse înregistrãrii;
n) asigurã când este cazul, multiplicarea materialelor şi a formularelor utilizate;
o) coordoneazã activitatea în domeniul bugetar, financiar-contabil, administrarea şi gestionarea patrimoniului propriu;
p) coordoneazã activitatea de resurse umane şi formare profesionalã a salariaţilor;
q) supravegheazã şi asigurã liberul acces la informaţiile de interes public;
r) organizeazã activitãţile de protecţia muncii, P.S.I., medicina muncii, normare şi cuantificare taxe;
s) obţine şi ţine evidenţa acordurilor Secretariatului General al Guvernului privind folosirea firmei în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 72/2004 pentru modificarea <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 cu modificãrile ulterioare;
t) asigurã continuitatea aprovizionãrii cu mijloace fixe, obiecte de inventar şi materiale consumabile specifice activitãţii;
u) asigurã şi executã auditul activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
v) editeazã Buletinul procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment în care se publicã citaţiile, convocãrile şi notificãrile actelor de procedurã efectuate de instanţele judecãtoreşti dupã deschiderea procedurii reorganizãrii judiciare şi a falimentului.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului exercitã competenţe şi îndeplineşte orice alte funcţiuni şi atribuţii stabilite prin lege.

CAP. III
ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA OFICIULUI NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI

ART. 6
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului funcţioneazã potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei şi are structura organizatoricã şi numãrul maxim de posturi menţionate în Anexele nr. 1, 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h şi 1i la prezentul regulament.
(2) În subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sunt organizate 42 de oficii ale registrului comerţului care funcţioneazã pe lângã tribunale, a cãror organigramã este prevãzutã în Anexele nr. 2 şi nr. 3 la prezentul regulament.
(3) Datã fiind amploarea operaţiunilor desfãşurate, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti, are organigrama prevãzutã în Anexa nr. 3 la prezentul regulament.
(4) Ponderea funcţiilor de conducere nu poate depãşi 15% din numãrul total de posturi aprobate pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, inclusiv pentru Oficiul Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti.
(5) În cazul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, ponderea posturilor de conducere se calculeazã la numãrul total de posturi stabilit la nivel naţional.
(6) În stabilirea şi ocuparea posturilor de conducere, se va ţine seama de veniturile încasate din activitatea curentã a fiecãrui an, cu obligaţia încadrãrii în bugetul de venituri şi cheltuieli aşa cum este aprobat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi avizat de Ministerul Justiţiei.
(7) Structurile interne (servicii, birouri, colective) ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt coordonate de directorul fiecãruia şi sunt în acelaşi timp subordonate direcţiilor corespunzãtoare de specialitate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(8) În cadrul fiecãrui oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal funcţioneazã câte un birou unic în vederea derulãrii procedurii unice de înregistrare şi autorizare a funcţionãrii comercianţilor pe baza declaraţiei pe propria rãspundere.
(9) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale presteazã servicii de asistenţã pentru comercianţi, organizate numai în structuri distincte de biroul unic şi numai pentru operaţiuni anterioare depunerii cererilor de înregistrare.
(10) Birourile teritoriale se organizeazã şi funcţioneazã în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, personalul acestora fiind direct subordonat directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(11) Structura organizatoricã şi normativul de personal al biroului teritorial se stabilesc de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului la propunerea directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, corelat cu numãrul de posturi aprobat şi volumul de lucrãri.
(12) Conducerea şi coordonarea administrativã a activitãţii fiecãrui birou teritorial se asigurã de responsabilul desemnat de cãtre directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal.
(13) Pentru birourile teritoriale nu se respectã norma generalã de personal, întrucât activitatea nu justificã numãrul minim prevãzut de norma de structurã aprobatã.
(14) Salarizarea personalului se asigurã, potrivit legii, din venituri proprii şi se stabileşte prin negociere, conform contractelor individuale de muncã anexã la contractul colectiv de muncã al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 14/1998 aşa cum a fost aprobatã prin Legea nr. 27/1999 şi ale <>Legii nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncã, republicatã.

SECTIUNEA I
CONDUCEREA OFICIULUI NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI

ART. 7
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este condus de un director general numit prin ordin al ministrului justiţiei, care, potrivit dispoziţiilor legii, poate fi şi un magistrat detaşat.
(2) DIRECTORUL GENERAL al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului este ordonator secundar de credite şi totodatã conducãtorul şi coordonatorul activitãţii specifice prevãzute de lege, iar în aceastã calitate asigurã:
a) aprobarea bugetului anual de venituri şi cheltuieli;
b) angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli;
c) realizarea veniturilor;
d) efectuarea cheltuielilor în limitele stabilite prin bugetul anual;
e) organizarea asigurãrii integritãţii bunurilor ce fac parte din patrimoniul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
f) organizarea activitãţii pentru ţinerea la zi a contabilitãţii şi prezentarea la termen a situaţiilor financiare;
g) organizarea sistemului de monitorizare a programului de achiziţii publice şi a programului de lucrãri şi investiţii necesare;
h) organizarea activitãţii de ţinere la zi a evidenţei patrimoniului;
i) organizarea controlului financiar preventiv şi a auditului intern;
j) coordonarea activitãţii şefilor de compartimente din cadrul instituţiei;
k) angajarea personalului de conducere şi de execuţie;
l) înfiinţarea şi desfiinţarea birourilor teritoriale ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale se face cu consultarea Comitetului de Direcţie, ţinând cont de condiţiile financiare ale desfãşurãrii activitãţii acestora; numãrul de persoane pentru birourile teritoriale se stabileşte funcţie de rezultatele financiare ale oficiului registrului comerţului în structura cãruia funcţioneazã;
m) are orice alte competenţe prevãzute de lege, stabilite de Ministerul Justiţiei şi de prezentul regulament.
(3) În realizarea atribuţiilor sale, directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului poate delega prin decizie, competenţele ce îi revin, precum şi dreptul de semnãturã, directorilor generali adjuncţi indicând compartimentele pe care aceştia le coordoneazã, precum şi directorilor de direcţii, funcţie de specificul activitãţii acestora.
(4) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului va fi consultat cu privire la numirea directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi angajeazã restul personalului instituţiei, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat anual.
(5) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului aprobã prin decizie, normele de muncã aplicabile în activitatea specificã şi regulamentul intern, dupã consultarea reprezentanţilor salariaţilor.
ART. 8
(1) Pentru activitatea de îndrumare metodologicã şi organizare ce revine Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, directorul general numeşte prin decizie, Comitetul de Direcţie.
(2) COMITETUL DE DIRECTIE este organ consultativ şi colegial, format din directorul general, directorii generali adjuncţi, directorul Direcţiei Juridice, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã tribunalul Bucureşti şi patru dintre directorii de oficii ale registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(3) Comitetul de direcţie se întruneşte la convocarea şi sub conducerea directorului general, iar în lipsa acestuia a unuia dintre directorii generali adjuncţi.
(4) Dezbaterile Comitetului de direcţie vor fi consemnate în procesul verbal de şedinţã şi vor cuprinde discuţiile purtate, opiniile exprimate şi hotãrârile adoptate.
(5) Pentru întrunirile Comitetului de Direcţie, membrii acestuia care nu domiciliazã în localitatea unde se ţine şedinţa, au dreptul la decontarea cheltuielilor de deplasare şi cazare prevãzute de lege.
(6) Atribuţiile şi competenţele Comitetului de Direcţie vor fi stabilite prin decizie a directorului general.
ART. 9
(1) În conformitate cu <>Ordinul nr. 187/15.04.1998 , publicat în Monitorul Oficial nr. 169/29.04.1998, la nivelul Oficiului Naţional al Registrului funcţioneazã COMITETUL DE DECURITATE SI SANATATE IN MUNCA, cu respectarea prevederilor Normelor Generale de Protecţia Muncii (aprobate prin <>Ordinul nr. 508/20.11.2002 ) - Capitolul V, art. 44 şi art. 45.
(2) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are urmãtoarea componenţã:
a) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) Şeful Biroului securitatea muncii, P.S.I. şi protecţie civilã;
c) Reprezentantul cabinetului medical de medicina muncii;
d) Reprezentanţi ai salariaţilor - 6 persoane - desemnate din cadrul primelor 6 oficii ale registrului comerţului în funcţie de numãrul salariaţilor.
(3) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã programul anual de securitate şi sãnãtate în muncã;
b) urmãreşte aplicarea programului anual de securitate şi sãnãtate în muncã;
c) urmãreşte modul în care se aplicã şi se respectã reglementãrile legale privind securitatea şi sãnãtatea în muncã;
d) analizeazã propunerile salariaţilor privind îmbunãtãţirea condiţiilor de munca;
e) efectueazã inspecţii proprii privind aplicarea şi respectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã;
f) informeazã Inspectoratul de muncã despre situaţia protecţiei muncii în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 10
(1) În activitatea sa, directorul general este ajutat de unul sau mai mulţi DIRECTORI GENERALI ADJUNCTI, potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) Directorii generali adjuncţi sunt numiţi potrivit legii, prin ordin al ministrului justiţiei.
(3) Directorul general adjunct reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în raporturile cu alte instituţii publice pe baza delegãrilor de competenţã date de directorul general.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul general adjunct analizeazã lucrãrile elaborate în cadrul compartimentelor de specialitate pentru care a fost împuternicit, propune mãsuri de organizare eficientã a muncii atât în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cât şi în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi urmãreşte realizarea în termen a sarcinilor primite, în strictã concordanţã cu reglementãrile în vigoare.
(5) Directorul general împreunã cu directorii generali adjuncţi coordoneazã activitatea directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(6) Directorii generali adjuncţi îndeplinesc orice alte atribuţii rezultate din lege sau din dispoziţiile directorului general, specifice domeniului de activitate.
ART. 11
(1) DIRECTORII OFICIILOR REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LÂNGA TRIBUNALE au atribuţii şi competenţe de conducere la nivel teritorial, revenindu-le obligaţia coordonãrii şi organizãrii activitãţii specifice a acestora.
(2) Directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti este ajutat în activitatea sa de unul sau mai mulţi directori adjuncţi, potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(3) Directorii adjuncţi ai Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti organizeazã, coordoneazã, controleazã activitãţile pe baza delegãrilor date de directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti.
(4) Colectivul pentru evidenţa resurselor umane este în subordinea directorului.
(5) Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, colaboreazã cu directorii direcţiilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi au urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã aplicarea unitarã de cãtre personalul din subordine, a legislaţiei în vigoare în materia constituirii şi efectuãrii modificãrilor actelor constitutive ale tuturor persoanelor juridice şi fizice înregistrate în registrul comerţului;
b) controleazã corectitudinea calculãrii de cãtre personalul din subordine cu atribuţii în acest sens, a taxelor, tarifelor, precum şi altor sume care se colecteazã prin oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c) dispun efectuarea lucrãrilor prevãzute de legislaţia în vigoare privind acţiunile de dizolvare judiciarã a societãţilor comerciale;
d) controleazã conduita personalului din subordine în relaţia cu publicul, precum şi în relaţiile specifice cu alte autoritãţi sau instituţii publice şi persoane fizice sau juridice;
e) soluţioneazã sesizãrile şi reclamaţiile formulate în legãturã cu activitatea specificã instituţiei pe care o conduc;
f) ţin, împreunã cu compartimentul de specialitate, evidenţa financiar contabilã la nivel de balanţã lunarã;
g) întocmesc propuneri pentru elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli, iar dupã aprobarea acestuia, executã şi urmãresc încadrarea cheltuielilor în sumele aprobate;
h) participã, împreunã cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la elaborarea programelor de perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
i) îndeplinesc atribuţiile dispuse de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în legãturã cu toate compartimentele funcţionale pe care le coordoneazã (financiar-contabil, de personal, administrativ etc);
j) rãspund de încadrarea salariaţilor, potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei în limita bugetului de venituri şi cheltuieli şi a normativelor de personal aprobate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
k) negociazã salariile cu personalul din subordine, cu respectarea prevederilor contractului colectiv de muncã negociat anual şi cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli prognozat pentru anul în curs;
l) întocmesc fişa postului pentru fiecare salariat, în baza fişei cadru a postului stabilitã de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
m) participa şi urmãresc efectuarea cercetãrii administrative în cazul sãvârşirii de abateri de la Regulamentul Intern şi propun conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sancţiunile specifice încãlcãrii raporturilor de muncã;
n) asigurã întocmirea, lunar, şi înaintarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, a balanţelor de verificare;
o) asigurã respectarea normelor de ordine şi disciplinã de cãtre salariaţii din subordine, precum şi a Regulamentului Intern;
p) asigurã efectuarea controlului financiar preventiv, potrivit legii;
q) organizeazã şi rãspund de rezolvarea în termenul legal a cererilor cu care sunt sesizaţi din partea terţilor şi a personalului din subordine;
r) comunicã Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, orice incidente sau disfuncţionalitãţi apãrute în activitate, precum şi necesarul de mijloace fixe şi obiecte de inventar pentru dotare;
s) organizeazã activitatea specificã de asistenţã acordatã comercianţilor;
t) comunicã Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în termen, orice informaţii solicitate despre activitatea proprie;
u) asigurã, prin legãtura cu preşedintele tribunalului pe lângã care funcţioneazã, prezenţa judecãtorului delegat în ritmicitatea necesarã impusã pentru eliberarea în termen a cererilor de înregistrare;
v) asigurã un climat corespunzãtor desfãşurãrii activitãţii;
w) prelucreazã cu personalul şi aplicã Planul de Norme privind sãnãtatea în muncã la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
x) urmãresc aplicarea şi respectarea prevederilor legale privind activitatea de apãrare împotriva incendiilor;
y) emit deciziile necesare desfãşurãrii activitãţii proprii;
z) întocmesc şi înainteazã la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, propuneri privind spaţiul necesar funcţionãrii birourilor teritoriale, dotarea materialã şi tehnicã de calcul, cu încadrarea obligatorie în bugetul de venituri şi cheltuieli al oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
) stabilesc programul de lucru al birourilor teritoriale care se afişeazã la loc vizibil şi verificã respectarea acestuia;
bb) verificã, ori de câte ori este necesar, activitatea birourilor teritoriale şi respectarea prevederilor Regulamentului intern, a normelor de protecţia muncii şi P.S.I.;
ce) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 12
DIRECTORII DE DIRECTII organizate în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sunt numiţi prin decizie a directorului general, şi asigurã în principal:
a) organizarea, coordonarea şi supravegherea activitãţii specifice a direcţiei pe care o conduc, potrivit actelor normative aplicabile;
b) respectarea şi punerea în practicã a deciziilor ce le sunt aplicabile, emise de directorul general;
c) îndeplinirea la termen a obligaţiilor prevãzute de lege sau a sarcinilor pe care le primesc;
d) coordonarea activitãţii de specialitate desfãşuratã de personalul din compartimentele din subordine şi de cel care lucreazã în aceleaşi compartimente organizate la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
e) întocmirea fişei postului pentru fiecare salariat subordonat;
f) informarea corectã a directorului general adjunct coordonator cu privire la problemele specifice şi la eventualele di s funcţionalitãţi constatate în cadrul direcţiei pe care o conduc;
g) asigurarea informãrii celorlalte direcţii şi compartimente din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu privire la activitatea proprie şi la implicaţiile acesteia asupra întregii activitãţi;
h) iniţierea acţiunilor de instruire a personalului de specialitate din subordine;
i) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 13
ŞEFII DE SERVICIU din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, sunt numiţi prin decizie a directorului general şi au urmãtoarele atribuţii:
a) stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi le repartizeazã lucrãrile;
b) participã şi rãspund de realizarea calitativã şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate compartimentelor pe care le coordoneazã;
c) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate compartimentului;
d) prezintã şi susţin la conducerea direcţiei, lucrãrile şi corespondenţa elaboratã în cadrul compartimentului;
e) îndeplinesc orice alte sarcini primite pe linie ierarhicã în legãturã cu activitatea serviciului pe care îl conduc.
ART. 14
ŞEFII DE BIROU din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt numiţi prin decizie a directorului general şi au urmãtoarele atribuţii:
a) stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi le repartizeazã lucrãrile;
b) rãspund de realizarea calitativã şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate;
c) avizeazã toate documentele care angajeazã activitatea biroului;
d) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate biroului;
e) îndeplinesc orice alte sarcini primite pe linie ierarhicã în legãturã cu activitatea biroului pe care îl conduc.
ART. 15
Personalul ce ocupã funcţiile prevãzute la art. 7, 10, 11, 12, 13 şi 14 beneficiazã de indemnizaţia de conducere negociatã şi stabilitã prin contractul colectiv de muncã aprobat anual la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 16
(1) Colectivele sunt structuri organizatorice în cadrul cãrora se desfãşoarã acelaşi tip de operaţiuni. Se pot organiza la nivelul fiecãrui oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal şi sunt formate din douã sau mai multe persoane cu atribuţii specifice operaţiunii desfãşurate.
(2) Activitatea colectivelor poate fi coordonatã de un şef de colectiv. Funcţia "şef colectiv" nu se regãseşte în organigramã şi statul de funcţiuni. Şeful de colectiv nu beneficiazã de prevederile art. 15 din prezentul regulament.

SECTIUNEA a II-a
ATRIBUŢIILE DIRECŢIILOR DIN CADRUL OFICIULUI NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI ŞI ALE COMPARTIMENTELOR DIN SUBORDINEA ACESTORA

ART. 17
(1) DIRECTIA JURIDICA coordoneazã activitatea de îndrumare metodologicã, de contencios şi de asistenţã din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi are în subordine:
a) Serviciul îndrumare juridicã şi metodologicã, în urmãtoarea structurã:
♦ Colectivul îndrumare juridicã şi metodologicã;
♦ Colectivul elaborare norme pentru înregistrarea în registrul comerţului computerizat.
b) Serviciul contencios.
(2) Serviciul îndrumare juridicã şi metodologicã, este organizat în colective cu urmãtoarele atribuţii:
a) Colectivul îndrumare juridicã si metodologicã:
a.1. înainteazã Comitetului de Direcţie proiectul normelor privind modul de ţinere a registrelor comerţului şi de efectuare a înregistrãrilor care urmeazã a fi aprobat prin ordin al ministrului justiţiei;
a.2. asigurã stabilirea unitarã pentru toate oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale a modului de efectuare a înregistrãrilor, în cazul apariţiei unor acte normative noi cu incidenţã în activitatea specificã;
a.3. elaboreazã precizãri şi instrucţiuni punctuale pentru aplicarea unitarã a reglementãrilor specifice, la solicitarea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.4. analizeazã şi înainteazã directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului propuneri de îmbunãtãţire a reglementãrilor specifice registrului comerţului, precum şi propuneri privind pro.eedur^a de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
a.5. sesizeazã directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu aspectele de naturã juridicã ridicate de aplicarea actelor normative, în vederea gãsirii unor soluţii unitare de efectuare a înregistrãrilor şi de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
a.6. elaboreazã propuneri de simplificare a procedurilor de înregistrare şi de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
a.7. avizeazã pentru legalitate deciziile emise de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, contractele în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este parte şi orice alte acte care necesitã avizare;
a.8. participã la negocierea contractelor ce urmeazã a fi încheiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
a.9. participã la derularea procedurilor de achiziţie publica, la întocmirea documentaţiei aferente şi la soluţionarea contestaţiilor;
a.10. colaboreazã şi acordã asistenţã de specialitate compartimentelor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu privire la activitãţile specifice acestora;
a.11. aduce la cunoştinţa compartimentelor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, actele normative cu implicaţii în activitatea acestora;
a.12. colaboreazã cu autoritãţile publice implicate în activitatea specificã instituţiei registrului comerţului;
a.13. formuleazã observaţii şi propuneri la elaborarea unor lucrãri ce fac obiectul altor compartimente ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.14. la solicitarea ministerelor iniţiatoare a unor acte normative cu implicaţii în activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, comunicã acestora punctul de vedere al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.15. controleazã şi sprijinã activitatea consilierilor juridici din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, a birourilor unice şi a activitãţilor de asistenţã şi acordã acestora asistenţã de specialitate;
a.16. urmãreşte aplicarea unitarã, în activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, a legislaţiei privind înregistrarea şi autorizarea funcţionãrii comercianţilor şi propune mãsuri pentru organizarea instruirii profesionale a consilierilor juridici;
a.17. se implicã în soluţionarea problemelor rezultate din aplicarea în practicã a normelor privind modul de ţinere a registrelor şi de efectuare a înregistrãrilor, precum şi din aplicarea procedurilor şi metodologiei de lucru pentru autorizarea funcţionãrii comercianţilor;
a.18. elaboreazã nomenclatorul arhivistic conform Legii Arhivelor Naţionale;
a.19. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul elaborare norme pentru înregistrarea în registrul comerţului computerizat are urmãtoarele atribuţii:
b.1. asigurã stabilirea unitarã a modului de efectuare a înregistrãrilor, în vederea elaborãrii aplicaţiilor informatice;
b.2. în cazul apariţiei unor acte normative noi, cu incidenţã în activitatea specificã registrului comerţului, elaboreazã norme metodologice în vederea actualizãrii aplicaţiilor informatice;
b.3. colaboreazã cu direcţiile de specialitate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în vederea identificãrii soluţiilor privind perfecţionarea aplicaţiilor informatice;
b.4. elaboreazã precizãri şi instrucţiuni punctuale pentru aplicarea reglementãrilor legale în vigoare, la solicitarea expresã a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale care se confruntã cu probleme la înregistrarea în registrul comerţului computerizat;
b.5. analizeazã şi înainteazã directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului propunerile de îmbunãtãţire a aplicaţiilor informatice, formulate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b.6. analizeazã şi înainteazã directorului direcţiei juridice propunerile oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale de îmbunãtãţire a reglementãrilor specifice registrului comerţului computerizat;
b.7. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(3) Serviciul contencios are urmãtoarele atribuţii:
a) redacteazã şi depune în termen cererile de chemare în judecatã, întâmpinãrile, notele de şedinţã/probele şi concluziile scrise, precum şi motivele care stau la baza exercitãrii cãilor de atac împotriva hotãrârilor judecãtoreşti, atunci când este cazul, în dosarele în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, sunt parte;
b) întocmeşte toate actele procedurale legate de reprezentarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi/sau a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în faţa instanţelor judecãtoreşti;
c) coordoneazã şi urmãreşte activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, legatã de litigiile în care acestea au calitatea de parte;
d) ţine registrul computerizat privind evidenţa litigiilor în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, sunt parte;
e) reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în dosarele în care este parte şi/sau propune delegarea dreptului de reprezentare;
f) prezintã informãri privitoare la cazuistica în care, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, sunt parte;
g) asigurã analiza reclamaţii lor şi sesizãrilor primite, participã la anchetele administrative când este cazul, soluţioneazã reclamaţiile şi sesizãrile solicitanţilor, în termenele legale;
h) asigurã controlul activitãţii proprii a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi/sau a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
i) colaboreazã şi acordã asistenţã de specialitate compartimentelor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, la solicitarea acestora;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 18
SERVICIUL RELATIA CU MINISTERUL JUSTITIEI asigurã legãtura Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu Ministerul Justiţiei pe linia activitãţii specifice prevãzute de lege, îndeplinind urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã legãtura cu direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, pe linie juridicã, economicã şi tehnologia informaţiei;
b) participã, alãturi de specialiştii IT din Ministerul Justiţiei, la întreţinerea şi interoperabilitatea reţelelor de comunicaţie;
c) participã, alãturi de specialiştii IT din Ministerul Justiţiei, la elaborarea aplicaţiilor software pentru gestionarea diverselor activitãţi din sistem;
d) sprijinã compartimentele de specialitate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru elaborarea normelor privind modul de ţinere al registrelor şi de efectuare a înregistrãrilor şi urmãreşte aprobarea acestora prin ordin al ministrului justiţiei;
e) colaboreazã cu compartimentele de specialitate în vederea elaborãrii unor avize şi/sau soluţii pentru aplicarea unitarã a normelor de ţinere a registrelor comerţului, precum şi de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
f) formuleazã observaţii şi propuneri la elaborarea de cãtre compartimentele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a lucrãrilor de specialitate (acorduri de colaborare cu alte autoritãţi şi instituţii publice, proiecte de acte normative etc.) şi le supune spre analizã şi aprobare directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 19
SERVICIUL AUDIT PUBLIC INTERN are urmãtoarele atribuţii principale:
a) certificã trimestrial şi anual, prin raportul de audit, situaţiile financiare şi contul de execuţie bugetarã ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului prin verificarea legalitãţii, realitãţii şi exactitãţii evidenţelor contabile şi ale actelor financiare şi de gestiune, înaintea aprobãrii situaţiilor financiare şi a contului de execuţie bugetarã de cãtre Ministerul Justiţiei;
b) executã auditul activitãţii proprii la nivel central şi teritorial, pe baza planului de audit intern aprobat de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
c) examineazã legalitatea, regularitatea şi conformitatea operaţiunilor financiar contabile, identificând erorile, risipa, gestiunea defectuoasã şi eventualele fraude;
d) informeazã directorul general cu privire la neregulile constatate şi propune mãsuri de remediere a acestora;
e) propune mãsuri şi soluţii pentru recuperarea pagubelor şi sancţionarea celor vinovaţi, când este cazul;
f) întocmeşte raportul de control al inspecţiei de audit, îl prezintã spre luare la cunoştinţã directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi spre aprobare directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) urmãreşte aplicarea mãsurilor stabilite prin raportul de control şi soluţioneazã eventualîele contestaţii în termenul prevãzut de lege;
h) executã auditul de management la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale cu luarea în considerare a parametrilor de economicitate, eficacitate, oportunitate temporalã, acoperire a riscului intern al acţiunilor, operaţiunilor sau activitãţilor obiectului auditat;
i) organizeazã evidenţa proprie a actelor de control şi audit;
j) reprezintã instituţia în raporturile cu celelalte instituţii care au atribuţii pe linie de audit şi control;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 20
BIROUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE asigurã accesul la informaţiile de interes public şi are în principal urmãtoarele atribuţii:
a) publicã pe Internet şi actualizeazã anual un buletin informativ, care va cuprinde informaţiile prevãzute în <>Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
b) înlesneşte accesul la informaţiile de interes public prin: afişare la sediul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în spaţii special amenajate, prin publicaţii proprii, prin mass-media, precum şi prin pagina proprie de Internet;
c) asigurã persoanelor solicitante, furnizarea informaţiilor de interes public solicitate în scris, cu respectarea termenelor legale pentru rãspuns;
d) asigurã solicitanţilor, la cererea acestora, informaţiile de interes public în cadrul unui program stabilit de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
e) asigurã accesul mass-media la informaţiile de interes public prin intermediul purtãtorului de cuvânt desemnat de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
f) colaboreazã cu autoritãţile publice competente pentru autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice pe baza declaraţiei-tip pe propria rãspundere, precum şi cu oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale în acest domeniu;
g) elaboreazã proiectul protocoalelor de furnizare a informaţiilor şi cele privind relaţiile interinstituţionale specifice activitãţii desfãşurate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 21
(1) DIRECTIA ECONOMICA asigurã şi rãspunde de îndeplinirea atribuţiilor ce revin Oficiului Naţional al Registrului Comerţului potrivit legii, în urmãtoarele domenii:
a) elaborarea, fundamentarea şi urmãrirea obţinerii acordului ordonatorului principal de credite pe proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul urmãtor, precum şi pe propunerile de rectificare ale bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
b) financiar contabil;
c) administrarea şi gestionarea patrimoniului propriu constituit la nivel central şi teritorial.
(2) Direcţia economicã are, la nivel centrala urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, urmare analizei propunerilor din teritoriu şi a necesarului propriu;
b) întocmeşte situaţiile financiare anuale şi trimestriale pe baza datelor centralizate din balanţele lunare de verificare proprie şi celor din teritoriu;
c) efectueazã periodic inventarierea patrimoniului, potrivit dispoziţiilor legale;
d) centralizeazã şi analizeazã propunerile primite de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, privind veniturile şi cheltuielile acestora, în vederea elaborãrii proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, iar varianta adoptatã o transmite spre respectare atât pentru nivelul veniturilor, care reprezintã valori minimale, cât şi a cheltuielilor care reprezintã valori maximale;
e) întocmeşte documentele necesare angajãrii, lichidãrii, ordonanţãrii şi plãţii cheltuielilor în limita prevederilor bugetare, valori care reprezintã limite maximale aprobate;
f) asigurã evidenţa resurselor financiare necesare activitãţii proprii;
g) urmãreşte angajarea şi utilizarea resurselor financiare potrivit necesitãţilor proprii în condiţiile unei bune gestiuni financiare, cu respectarea dispoziţiilor legale;
h) ţine registrele contabile prevãzute de lege;
i) asigurã condiţii pentru organizarea şi ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului, conform dispoziţiilor legale;
j) ţine evidenţa tuturor operaţiunilor financiare;
k) urmãreşte modul în care se gestioneazã patrimoniul în condiţii de maximã eficienţã;
l) urmãreşte realizarea ultimei faze a procesului execuţiei bugetare a cheltuielilor bugetare, respectiv plata, cu respectarea prevederilor legale.
(3) Direcţia economicã are, la nivel teritoriala urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã îndrumarea metodologicã a activitãţii financiar-contabile desfãşuratã de personalul de specialitate economicã din teritoriu;
b) asigurã supravegherea şi controlul activitãţii desfãşurate pe linie financiar-contabilã de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(4) Direcţia Economicã funcţioneazã în urmãtoarele structuri:
a) Serviciul financiar, buget, salarii, format din:
♦ Biroul financiar, buget;
♦ Biroul salarii.
b) Serviciul contabilitate, format din:
♦ Biroul evidenţã contabilã;
♦ Colectivul analizã economicã.
c) Serviciul investiţii, format din:
♦ Biroul urmãrire obiective investiţii;
♦ Colectivul proiecte investiţii.
d) Serviciul administrativ, format din:
♦ Biroul gestionare parc auto;
♦ Biroul urmãrire derulare contracte;
♦ Colectivul administrativ.
(5) Serviciul financiar este organizat în birouri grupate pe activitãţi, astfel:
a) Biroul Financiar, Buget are urmãtoarele atribuţii, privind:
a.1. Operaţiunile de trezorerie:
a.1.1. întocmeşte facturile fiscale şi documentele de platã pentru operaţiunile financiare potrivit reglementãrilor în vigoare;
a.1.2. întocmeşte documentele necesare angajãrii, lichidãrii, ordonanţãrii şi plãţii cheltuielilor în limita prevederilor bugetare, valori care reprezintã limite maximale aprobate;
a.1.3. urmãreşte procesul de decontare a sumelor încasate de oficiile registrului comerţului judeţene;
a.1.4. urmãreşte decontarea altor mijloace de platã permise de lege;
a.1.5. efectueazã ridicãrile şi depunerile de numerar în conturile proprii;
a.1.6. verificã toate operaţiunile consemnate de Trezoreria Statului în extrasele de cont;
a.1.7. urmãreşte încasarea contravalorii facturilor emise;
a.1.8. efectueazã plata drepturilor bãneşti ale salariaţilor şi/sau colaboratorilor şi rãspunde pentru corecta întocmire a formelor de platã;
a.1.9. verificã şi înregistreazã în contabilitate documentele care stau la baza operaţiunilor de încasãri şi plãţi cuprinse în registrul de casã;
a.1.10. urmãreşte corectitudinea încasãrilor şi efectuãrii decontãrilor cu ordonatorii de credite pentru care oficiul registrului comerţului colecteazã taxe şi/sau tarife potrivit dispoziţiilor legale;
a.1.11. urmãreşte încasãrile şi efectuarea decontãrilor cu/pentru RA Monitorul Oficial şi alte persoane fizice sau juridice;
a.2. Obligaţiile fiscale:
a.2.1. rãspunde de îndeplinirea obligaţiilor fiscale, atât pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cât şi pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, referitoare la impozitele şi taxele cuvenite bugetului de stat şi bugetelor locale, impozite şi contribuţii la fondurile speciale aferente drepturilor sal ari ale şi altor beneficiari stipulate în actele normative aprobate;
a.2.2. întocmeşte şi depune lunar declaraţiile privind îndeplinirea obligaţiilor de naturã fiscalã cu respectarea dispoziţiilor legale şi rãspunde pentru corecta întocmire a acestora;
a.3. Bugetul:
a.3.1. elaboreazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, urmare analizei propunerilor din teritoriu şi a necesarului propriu;
a.3.2. centralizeazã şi analizeazã propunerile primite de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, privind veniturile şi cheltuielile acestora, în vederea elaborãrii proiectului de buget de venituri şi cheltuieli iar varianta adoptatã o transmite spre respectare atât pentru nivelul veniturilor, care reprezintã valori minimale, cât şi a cheltuielilor care reprezintã valori maximale;
a.3.3. asigurã evidenţa resurselor financiare necesare activitãţii proprii;
a.3.4. urmãreşte angajarea şi utilizarea resurselor financiare potrivit necesitãţilor proprii în condiţiile unei bune gestiuni financiare, cu respectarea dispoziţiilor legale;
a.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Biroul salarii îndeplineşte urmãtoarele atribuţii în relaţia cu salariaţii:
b.1. întocmeşte şi depune fişele fiscale prevãzute de lege, dacã este cazul;
b.2. calculeazã drepturile bãneşti cuvenite salariaţilor pe baza notelor, deciziilor şi fişelor de prezenţã primite de la Direcţia Resurse Umane şi Formare Profesionalã, în vederea achitãrii acestora la datele stabilite prin Contractul colectiv de muncã;
b.3. elibereazã adeverinţele solicitate de salariaţi pentru diverse instituţii (spitale, cabinete medic de familie, policlinici etc);
b.4. elibereazã adeverinţele ce cuprind câştigurile salariale realizate de salariaţi;
b.5. întocmeşte şi depune lunar declaraţiile privind îndeplinirea obligaţiilor de platã la bugetul general consolidat cu respectarea dispoziţiilor legale şi rãspunde pentru corecta întocmire a acestora;
b.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(6) Serviciul contabilitate este organizat în birouri/colective grupate pe activitãţi, astfel:
a) Biroul evidenţã contabilã are urmãtoarele atribuţii privind:
a.1. Înregistrãrile în contabilitate, pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale:
a.1.1. întocmeşte documentele justificative pentru orice operaţiune care afecteazã patrimoniul instituţiei. Documentele justificative care stau la baza înregistrãrilor în contabilitate angajeazã rãspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat ori înregistrat în contabilitate;
a.1.2. înregistreazã în contabilitate operaţiunile patrimoniale în mod cronologic, cu respectarea succesiunii documentelor justificative, dupã data de întocmire sau intrare în instituţie şi sistematic în conturi sintetice şi analitice, în registrul jurnal completat astfel încât sã permitã, în orice moment, identificarea şi controlul operaţiunilor contabile efectuate;
a.1.3. verificã înregistrarea în contabilitate a drepturilor de naturã salarialã, a decontãrilor cu personalul şi a celorlalte decontãri care intrã în categoria cheltuielilor de personal;
a.2. Inventarierea patrimoniului, pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale:
a.2.1. inventariazã patrimoniul, care cuprinde toate elementele de activ şi de pasiv şi asigurã înregistrarea acestora în registrul inventar, grupate în funcţie de natura lor, conform posturilor din bilanţul contabil şi potrivit normelor legale;
a.2.2. inventariazã bunurile aparţinând altor persoane fizice sau juridice aflate temporar în pãstrare (custodie) sau pentru alte scopuri în incintã;
a.2.3. înregistreazã în contabilitate ca plusuri sau minusuri, diferenţele între soldurile scriptice corespunzãtoare bunurilor respective şi stocurile constatate cu ocazia inventarierii dupã efectuarea în prealabil a compensãrilor admise, numai în cazurile în care existã riscul de confuzie între acestea, pentru aceeaşi perioadã de gestiune;
a.3. Evaluarea elementelor patrimoniale, cu ocazia inventarierii anuale pe baza propunerilor comisiei de inventariere numitã prin decizia directorului general:
a.3.1. evalueazã la valoarea contabilã, bunurile de natura imobilizãrilor, stocurilor şi celelalte bunuri la preţurile la care acestea au fost înregistrate în contabilitate la intrarea în patrimoniu;
a.3.2. întocmeşte situaţia bunurilor depreciate şi fãrã mişcare şi înainteazã propuneri pentru valorificarea lor;
a.3.3. stabileşte creanţele şi obligaţiile incerte şi în litigiu şi propune mãsurile corespunzãtoare pentru lichidarea lor;
a.3.4. evalueazã la valoarea lor nominalã creanţele şi obligaţiile faţã de terţi;
a.3.5. evalueazã la valoarea de utilitate fiecare element din bunurile depreciate, în funcţie de utilitatea bunului în instituţie şi de preţul pieţei;
a.3.6. propune casarea bunurilor depreciate nevalorificabile;
a.3.7. evalueazã la valoarea de utilitate creanţele şi obligaţiile incerte şi în litigiu, stabilitã în funcţie de valoarea lor posibil de încasat, respectiv de platã;
a.3.8. evalueazã la cursul în vigoare creanţele, obligaţiile, precum şi disponibilitãţile în devize;
a.4. Situaţiile lunare, trimestriale şi anuale:
a.4.1. stabileşte totalul sumelor debitoare şi creditoare, precum şi soldul final al fiecãrui cont;
a.4.2. centralizeazã balanţele lunare ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.4.3. verificã balanţele de verificare ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale pentru asigurarea egalitãţii sumelor şi soldurilor debitoare şi creditoare;
a.4.4. întocmeşte lunar balanţa de verificare a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.4.5. întocmeşte situaţiile financiare trimestriale şi anuale, ce se compun din bilanţ, cont de execuţie bugetarã şi anexe, acestea incluzând situaţia patrimoniului şi a rezultatelor obţinute, respectiv a activelor şi pasivelor, precum şi a cheltuielilor, veniturilor şi a excedentului sau deficitului;
a.5. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul analizã economicã având urmãtoarele atribuţii:
b.1. întocmeşte informãri şi analize privind situaţia principalilor indicatori economico-financiari şi de eficienţã (lunar şi anual) şi ori de câte ori este necesar;
b.2. întocmeşte situaţia operativã a încasãrilor din extrasele conturilor de Trezorerie şi registrul de casã şi ia mãsuri pentru urgentarea încasãrii facturilor;
b.3. întocmeşte note, informãri şi analize dispuse de conducerea instituţiei;
b.4. asigurã aplicarea legislaţiei în acest domeniu şi aduce la cunoştinţa conducerii apariţia unor situaţii financiare neprevãzute;
b.5. colaboreazã cu direcţiile din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care potrivit atribuţiilor utilizeazã datele centralizate din Direcţia Economicã;
b.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(7) Serviciul investiţii îşi desfãşoarã activitatea în baza legislaţiei în vigoare privitoare la finanţele publice, achiziţiile publice de produse, servicii şi lucrãri, fiind organizat în birouri/colective grupate pe activitãţi, astfel:
a) Biroul urmãrire obiective investiţii are urmãtoarele atribuţii:
a.1. achiziţioneazã echipamente şi software pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.2. achiziţioneazã celelalte mijloace fixe necesare desfãşurãrii activitãţii;
a.3. analizeazã periodic stadiul lucrãrilor, derulãrii contractelor încheiate inclusiv respectarea prevederilor contractuale, a facturilor plãtite şi a justificãrii notelor de platã şi de asemenea, acordã viza "bun de platã" pe facturile sau celelalte documente;
a.4. asigurã supravegherea tehnicã în realizarea investiţiilor şi întocmeşte situaţiile periodice privind stadiul de realizare a acestora;
a.5. asigurã gestionarea documentaţiei tehnico-economice pentru lucrãri de investiţii inclusiv întocmirea dosarului achiziţiei publice, în situaţia în care are membrii în comisia de evaluare;
a.6. încheie cu organele de specialitate, procesele verbale de recepţie şi urmãreşte funcţionarea investiţiei în perioada de probã şi garanţie;
a.7. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul proiecte investiţii are urmãtoarele atribuţii:
b.1. elaboreazã şi propune spre aprobare programul anual de achiziţii publice şi programul de lucrãri de investiţii, cu încadrarea strictã în prevederile bugetare, pe baza obiectivelor stabilite, cu defalcarea pe trimestre şi luni şi urmãreşte realizarea acestuia dupã aprobare;
b.2. participã la efectuarea de prospectãri de teren şi de releveuri pentru alegerea amplasamentelor pentru investiţiile imobiliare atunci când este cazul;
b.3. participã la selectarea ofertelor potenţialilor proiectanţi, executanţi de investiţii şi furnizori, prin organizarea de licitaţii cu stricta respectare a legislaţiei în domeniu;
b.4. urmãreşte asigurarea studiilor tehnico-economi ce pentru investiţiile planificate;
b.5. furnizeazã informaţii necesare întocmirii programelor de investiţii, grupate pe categoriile prevãzute de legea finanţelor publice;
b.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(8) Serviciul administrativ este organizat în birouri/colective îndeplinind atribuţii, atât la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cât şi la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale:
a) Biroul gestionare parc auto cu urmãtoarele atribuţii:
a.1. administreazã şi gestioneazã parcul auto din patrimoniul propriu, indiferent de titlul cu care sunt deţinute;
a.2. organizeazã gestionarea pieselor de schimb, a carburanţilor şi a lubrifianţilor;
a.3. urmãreşte folosirea sau exploatarea parcului auto pentru satisfacerea nevoilor instituţiei potrivit destinaţiei acestora şi cu respectarea normativelor în vigoare;
a.4. organizeazã şi controleazã modul de ţinere a evidenţei operative de cãtre gestionari şi ia mãsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor legale de gestionare (magazii, arhive proprii activitãţii);
a.5. organizeazã întreţinerea şi efectuarea reparaţiilor parcului auto, în regie proprie sau cu terţi;
a.6. urmãreşte încheierea şi derularea contractelor încheiate pentru întreţinere-reparaţii (service) pentru autoturisme, confirmând îndeplinirea obligaţiilor în vederea efectuãrii plãţii;
a.7. colaboreazã la acţiunile de inventariere a bunurilor şi valorilor pe care le gestioneazã, fãcând propuneri de noi dotãri (mijloace fixe şi obiecte de inventar) pentru parcul auto;
a.8. face propuneri de casare a bunurilor din dotare la comisiile de inventariere, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare şi asigurã valorificarea materialelor rezultate prin dezmembrarea bunurilor pentru care se obţine aprobarea;
a.9. organizeazã activitãţile pentru care are dotãri şi personal, iar pentru alte activitãţi necesare, propune încheierea de contracte de prestãri servicii cu terţii şi urmãreşte realizarea acestora, confirmând plata;
a.10. efectueazã aprovizionarea cu materiale, piese de schimb, carburanţi;
a.11. organizeazã activitatea de exploatare a parcului auto propriu, asigurând condiţiile de garare şi urmãrirea consumului de carburanţi, lubrifianţi, cu încadrarea în normele de consum, întocmind evidenţa operativã;
a.12. acordã viza "bun de platã" pe facturi şi alte documente de platã conform contractelor sau referatelor aprobate, confirmând astfel prestarea serviciului;
a.13. elaboreazã şi propune spre aprobare programul anual de achiziţii publice pe baza necesarelor şi consumurilor înregistrate, ţinând cont de prevederile bugetare şi urmãrind angajarea şi utilizarea resurselor proprii pe baza unei bune gestiuni financiare;
a.14. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Biroul urmãrire derulare contracte cu urmãtoarele atribuţii:
b.1. urmãreşte încheierea şi derularea contractelor incheiate, inclusiv a celor pentru întreţinere-reparaţii (service) pentru utilajele şi instalaţiile din dotare (copiatoare, fax, calculatoare, aparaturã de birou, clãdiri etc), confirmând îndeplinirea obligaţiilor în vederea efectuãrii plãţii;
b.2. organizeazã gestionarea arhivei activitãţii proprii şi asigurã condiţiile de pãstrare potrivit termenelor prevãzute în Nomenclatorul arhivistic;
b.3. acordã viza "bun de platã" pe facturi şi alte documente de platã conform contractelor sau referatelor aprobate, confirmând astfel prestarea serviciului;
b.4. are orice alte atribuţii prevãzute de lege sau dispuse de directorul general;
b.5. asigurã gestionarea documentaţiei pentru toate achiziţiile efectuate, inclusiv întocmirea dosarului achiziţiei publice, în situaţia în care are membrii în comisia de evaluare;
b.6. elaboreazã şi propune spre aprobare programul anual de achiziţii publice pe baza necesarelor şi consumurilor înregistrate, ţinând cont de prevederile bugetare şi urmãrind angajarea şi utilizarea resurselor proprii pe baza unei bune gestiuni financiare;
b.7. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
c) Colectivul administrativ cu urmãtoarele atribuţii:
c.1. administreazã şi gestioneazã bunurile mobile şi imobile din patrimoniul propriu, indiferent de titlul cu care sunt deţinute;
c.2. organizeazã gestionarea mijloacelor fixe, a obiectelor de inventar, a materialelor şi pieselor de schimb, a carburanţilor, lubrifianţilor şi a altor valori materiale aflate în dotare şi asigurã înscrierea numãrului de inventar pe mijloacele fixe;
c.3. urmãreşte folosirea sau exploatarea bunurilor din dotare pentru satisfacerea nevoilor instituţiei potrivit destinaţiei acestora şi cu respectarea normativelor în vigoare;
c.4. organizeazã şi controleazã modul de ţinere a evidenţei operative de cãtre gestionari şi ia mãsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor legale de gestionare (magazii, arhive proprii activitãţii);
c.5. efectueazã aprovizionarea cu materiale, mãrfuri, pe care le preia în gestiune şi elibereazã pe baza bonurilor de consum (inclusiv piese de schimb şi carburanţi);
c.6. organizeazã întreţinerea şi efectuarea reparaţiilor pentru, clãdiri, dotãri şi alte active din patrimoniul instituţiei, în regie proprie sau cu terţi;
c.7. colaboreazã la acţiunile de inventariere a bunurilor şi valorilor pe care le gestioneazã, fãcând propuneri de noi dotãri (mijloace fixe şi obiecte de inventar);
c.8. face propuneri de casare a bunurilor din dotare la comisiile de inventariere, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare şi asigurã valorificarea materialelor rezultate prin dezmembrarea bunurilor pentru care se obţine aprobarea;
c.9. organizeazã activitãţile pentru care are dotãri şi personal, iar pentru alte activitãţi necesare, propune încheierea de contracte de prestãri servicii cu terţii şi urmãreşte realizarea acestora, confirmând plata;
c.10. organizeazã activitatea de registraturã generalã şi de secretariat;
c.11. elaboreazã şi propune spre aprobare programul anual de achiziţii publice pe baza necesarelor şi consumurilor înregistrate, ţinând cont de prevederile bugetare şi urmãrind angajarea şi utilizarea resurselor proprii pe baza unei bune gestiuni financiare.
c.12. acordã viza "bun de platã" pe facturi şi alte documente de plata conform contractelor sau referatelor aprobate, confirmând astfel prestarea serviciului;
c.13. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(9) Controlul financiar preventiv (C.F.P.) se exercitã de persoanele propuse de directorul general spre a fi aprobate de ordonatorul principal de credite, respectiv ministrul justiţiei, pe baza dosarelor complete ale acestor persoane întocmite în conformitate cu prevederile legale, respectiv dispoziţiile cap. III, pct. 6 din Codul specific de norme profesionale.
ART. 22
Structurile prevãzute la art. 17, 18, 19, 20 şi 21 din prezentul Regulament, sunt în subordinea directã a directorului general.
ART. 23
(1) Direcţia ADMINISTRARE BAZE DE DATE administreazã registrele comerţului la nivel central, nomenclatoarele interne şi naţionale utilizate în cadrul sistemului informatic unitar, catalogul de firme şi embleme, arhiva electronicã de documente, coordoneazã întreţinerea şi administrarea acestora la nivel teritorial, asigurã publicitatea datelor din registrul central al comerţului prin furnizarea de certificate constatatoare, extrase de registru, informaţii şi statistici şi este alcãtuitã din:
a) Serviciul registrul comerţului computerizat, format din:
♦ Colectivul administrare registrul central computerizat;
♦ Colectivul elaborare şi întreţinere nomenclatoare;
♦ Colectivul administrare cataloage firme şi embleme.
b) Serviciul valorificare date, format din:
♦ Biroul certificate constatatoare, furnizare informaţii;
♦ Colectivul prelucrãri statistice.
c) Serviciul administrare arhiva electronicã şi de documente, format din:
♦ Colectivul arhivã de documente;
♦ Colectivul arhivã electronicã.
(2) Serviciul registrul comerţului computerizat este organizat în colective cu urmãtoarele atribuţii:
a) Colectivul administrare registrul central computerizat desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a.1. acordã asistenţã de specialitate personalului oficiilor registrului comerţului teritoriale implicat în procesarea datelor care se înregistreazã în registrul comerţului computerizat;
a.2. recepţioneazã bazele de date transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.3. actualizeazã informaţiile din registrul central computerizat al comerţului;
a.4. valideazã informaţiile primite de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.5. asigurã auditul bazelor de date;
a.6. preia bazele de date de bilanţ de la Ministerul Finanţelor Publice, le adapteazã şi coreleazã cu evidenţa privind situaţiile financiare anuale depuse de comercianţi la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.7. transmite şi recepţioneazã înştiinţãrile la şi de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale pe probleme de registru computerizat;
a.8. asigurã buna desfãşurare a protocoalelor încheiate cu alte instituţii prin selecţia, validarea şi transmiterea datelor cãtre acestea;
a.9. dezvoltã programe pentru susţinerea activitãţilor mai sus menţionate;
a. 10. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul elaborare şi întreţinere nomenclatoare are urmãtoarele atribuţii:
b.1. întreţine nomenclatoarele proprii cu informaţii necesare pentru activitatea curentã de ţinere a registrelor comerţului la nivel central şi teritorial;
b.2. preia, verificã, adapteazã nomenclatoarele preluate de la alte instituţii în vederea utilizãrii în activitatea curentã;
b.3. elaboreazã noi nomenclatoare, potrivit cerinţelor activitãţii proprii.
b.4. dezvoltã programe pentru susţinerea activitãţilor mai sus menţionate;
b.5. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
c) Colectivul administrare cataloage firme şi embleme are atribuţia de a întreţine şi actualiza catalogul naţional de firme şi catalogul naţional de embleme. De asemenea, îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(3) Serviciul valorificare date este organizat în birouri/colective grupate pe activitãţi astfel:
a) Biroul certificate constatatoare, furnizare informaţii are urmãtoarele atribuţii:
a.1. emite certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat;
a.2. emite extrase de registru;
a.3. elaboreazã rapoarte pentru satisfacerea cerinţelor de informare ale autoritãţilor şi instituţiilor publice şi persoanelor solicitante;
a.4. elaboreazã programe informatice şi/sau interogãri speciale pentru furnizarea de informaţii ce nu pot fi obţinute cu aplicaţiile informatice existente;
a.5. asigurã tehnoredactarea şi editarea documentelor necesare în activitatea proprie;
a.6. asigurã încheierea şi urmãrirea derulãrii contractelor de furnizare informaţii din registrul comerţului computerizat;
a.7. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul prelucrãri statistice are urmãtoarele atribuţii:
b.1. elaboreazã analize şi prelucrãri statistice periodice (lunare, anuale etc.) pentru informarea conducerii şi a autoritãţilor şi instituţiilor publice;
b.2. elaboreazã analize şi prelucrãri statistice pentru soluţionarea solicitãrilor formulate de terţi;
b.3. valideazã aplicaţiile de încãrcare prin analiza statisticã a datelor din registrul comerţului;
b.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(4) Serviciul administrare arhiva electronicã şi de documente este organizat în colective grupate pe activitãţi astfel:
a) Colectivul arhivã de documente asigurã evidenţa şi arhivarea documentelor
privitoare la înregistrãrile efectuate, comunicate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, depozitarea şi pãstrarea acestora. De asemenea, îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul arhivã electronicã are urmãtoarele atribuţii:
b.1. acordã asistenţã tehnicã oficiilor teritoriale ale registrului comerţului în implementarea, întreţinerea şi exploatarea sistemului informatic de arhivare electronicã a documentelor;
b.2. configureazã şi menţine în funcţiune sistemul de arhivare (echipamente şi software);
b.3. controleazã respectarea de cãtre personalul implicat în operaţiunile de arhivare (selectare şi pregãtire documente, scanare, verificare şi indexare) a instrucţiunilor privind procesarea documentelor;
b.4. monitorizeazã pachetele transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b.5. monitorizeazã actualizarea informaţiilor din bazele de date aferente;
b.6. asigurã auditul sistemului central;
b.7. asigurã auditul bazelor de date (transmisia şi recepţia înştiinţãrilor la şi de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale pe problema datelor din arhiva electronicã);
b.8. asigurã securitatea funcţionãrii sistemului de arhivare electronicã, inclusiv drepturi de acces;
b.9. dezvoltã programe pentru susţinerea activitãţilor mai sus menţionate;
b.10. proiecteazã şi realizeazã aplicaţiile necesare valorificãrii arhivei electronice;
b.11. monitorizeazã salvarea permanentã a bazelor de date;
b.12. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 24
(1) DIRECTIA ANALIZA-PROGRAMARE asigurã analiza, proiectarea, realizarea, implementarea şi evidenţa aplicaţiilor utilizate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale pentru activitãţile de înregistrare şi furnizare de informaţii prevãzute de lege, şi are în subordine Serviciul dezvoltare sistem informatic unitar al Registrului Comerţului.
(2) Serviciul dezvoltare sistem informatic unitar al Registrului Comerţului organizat în birouri/colective grupate pe activitãţi astfel:
a) Biroul analizã, proiectare., dezvoltare, întreţinere sistem informatic care are urmãtoarele atribuţii:
a.1. proiecteazã aplicaţiile necesare oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pentru ţinerea registrelor comerţului şi efectuarea înregistrãrilor;
a.2. proiecteazã aplicaţiile informatice necesare pentru informatizarea activitãţii curente;
a.3. proiecteazã aplicaţiile necesare, pentru furnizarea de informaţii, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.4. proiecteazã aplicaţiile pentru schimbul de informaţii şi colaborare cu alte instituţii;
a.5. proiecteazã aplicaţiile/serviciile necesare furnizãrii pe Internet, a informaţiilor din registrul comerţului computerizat şi privitoare la activitatea specificã;
a.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Biroul programare are urmãtoarele atribuţii:
b.1 - realizeazã/actualizeazã aplicaţiile pe baza specificaţiilor concepute de cãtre biroul de analizã;
b.2. întreţine sistemul informatic unitar al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b.3. elaboreazã documentaţia de prezentare şi de utilizare a aplicaţiilor informatice realizate;
b.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
c) Colectivul validare şi testare aplicaţii are atribuţii în verificarea şi testarea aplicaţiilor realizate de cãtre biroul de programare. De asemenea, îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
d) Colectivul implementare sistem informatic unitar şi asistenţã tehnicã are urmãtoarele atribuţii:
d.1. acordã asistenţã tehnicã oficiilor teritoriale ale registrului comerţului în implementarea, întreţinerea şi exploatarea sistemului informatic;
d.2. controleazã respectarea de cãtre referenţi şi operatori a instrucţiunilor privind procesarea cererilor şi documentelor specifice;
d.3. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 25
(1) DIRECTIA TEHNOLOGIA INFORMATIEI are în subordine:
a) Serviciul tehnologia informaţiei, format din:
♦ Colectivul servicii Internet şi aplicaţii web;
♦ Colectivul administrare reţele şi comunicaţii;
♦ Colectivul securitate şi audit reţele.
b) Biroul intervenţii de urgenţã reţele.
(2) Serviciul tehnologia informaţiei are urmãtoarele atribuţii:
a) culege informaţiile privind configuraţia reţelei de calculatoare, nivelul de dotare cu echipamente şi produse software şi comunicaţii de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) propune necesarul de echipamente şi produse software pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c) asigurã securitatea funcţionãrii la nivelul reţelelor şi comunicaţiilor de date în interiorul şi în exteriorul oficiilor registrului comerţului;
d) asigurã administrarea serverelor, a reţelelor interne şi a echipamentelor de comunicaţii;
e) asigurã auditul la nivel de reţea, servere, servicii oferite, etc;
f) instaleazã, configureazã şi administreazã serviciile Internet proprii sau adresate solicitanţilor (e-mail, servere, WEB);
g) dezvoltã şi întreţine site-urile şi aplicaţiile web proprii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
h) acordã asistenţã tehnicã clienţilor, pentru accesul la servicii;
i) asigurã aducerea la îndeplinire a mãsurilor stabilite de Direcţia de exploatare a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, în ceea ce priveşte activitatea de informaticã;
j) asigurã legãtura cu firmele furnizoare de echipamente, software şi servicii;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(3) Serviciul tehnologia informaţiei este organizat în colective pe activitãţi, astfel:
a) Colectivul servicii Internet si aplicaţii web are urmãtoarele atribuţii:
a.1. asigurã administrarea serverelor Internet;
a.2. asigurã instalarea, configurarea şi administrarea pachetelor software pentru servicii Internet;
a.3. dezvoltã şi întreţine site-urile şi aplicaţiile web proprii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.4. monitorizeazã şi efectueazã auditul (jurnalizarea) acceselor la site-urile web;
a.5. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul administrare reţele si comunicaţii are urmãtoarele atribuţii:
b.1. asigurã administrarea serverelor de baze de date;
b.2. asigurã administrarea reţelelor interne din punct de vedere hardware şi software;
b.3. asigurã mentenanţa pentru echipamentele din reţea (staţii de lucru, imprimante etc);
b.4. asigurã instalarea şi configurarea staţiilor de lucru şi serverelor baze de date;
b.5. asigurã salvarea periodicã a datelor de pe servere;
b.6. monitorizeazã funcţionarea echipamentelor şi activitatea în reţea;
b.7. asigurã instalarea, configurarea şi administrarea echipamentelor de comunicaţii;
b.8. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
c) Colectivul securitate şi audit are urmãtoarele atribuţii:
c.1. stabileşte şi implementeazã politicile de securitate la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c.2. asigurã instalarea, configurarea şi administrarea pachetelor software şi a echipamentelor care implementeazã politicile de securitate;
c.3. asigurã auditul şi rezolvarea incidentelor de securitate la nivelul întregului sistem informatic;
c.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(4) Biroul intervenţii de urgenţã reţele are urmãtoarele atribuţii:
a) realizeazã lucrãri de cablare, modificare şi verificare a reţelelor de transmisii de date şi voce la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) instaleazã, configureazã şi menţine în funcţiune reţelele de transmisii de date şi voce;
c) acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale la instalarea echipamentelor şi a software-lui de bazã;
d) acordã consultanţa şi asistenţa tehnicã pentru utilizatorii din reţeaua registrului comerţului pe orice probleme de hardware, software de sistem şi utilitar, comunicaţii şi securitate;
e) asigurã aducerea la îndeplinire a mãsurilor stabilite de Direcţia de exploatare a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, în ceea ce priveşte activitatea de informaticã;
f) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 26
Structurile prevãzute la art. 23, 24, şi 25 din prezentul Regulament, sunt în subordinea directã a unuia dintre cei doi directorii generali adjuncţi.
ART. 27
(1) DIRECTIA RESURSE-UMANE SI FORMARE PROFESIONALA coordoneazã activitatea de evidenţã a personalului şi de formare profesionalã a acestuia şi este structuratã în:
a) Serviciul resurse umane format din:
♦ Colectivul evidenţã personal;
♦ Colectivul elaborare C.C.M., C.I.M., salarizare;
♦ Colectivul formare profesionalã.
b) Colectivul resurse umane din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(2) Serviciul evidenţã personal are urmãtoarele atribuţii repartizate pe colective:
a) Colectivul evidenţã personal:
a.1. ţine registrul de evidenţã a personalului, mişcarea acestuia în cadrul instituţiei, precum şi dosarele personale ale salariaţilor;
a.2. elibereazã, la cererea salariaţilor, adeverinţele care atestã calitatea de salariat;
a.3. întocmeşte şi completeazã la zi, în ordine cronologicã, registrele generale de evidenţã a salariaţilor, pe fiecare oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal şi pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
a.4. gestioneazã din programul de personal nomenclatorul de mãrci, pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.5. asigurã completarea, pãstrarea şi evidenţa carnetelor de muncã, în conformitate cu prevederile legale;
a.6. întocmeşte formalitãţile necesare înaintãrii dosarelor de pensie pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.7. întocmeşte fişele colective de prezenţã pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi le predã serviciului financiar;
a.8. elibereazã adrese privind programarea concediului de odihnã a salaraţilor pentru anul urmãtor şi urmãreşte efectuarea programãrilor concediilor de odihnã;
a.9. primeşte şi analizeazã temeinicia reclamaţii lor, sesizãrilor şi contestaţiilor în legãturã cu relaţiile de muncã înaintate de salariaţi, fãcând propuneri pentru soluţionarea lor, în condiţiile legii, şi urmãreşte comunicarea rãspunsurilor;
a.10. elibereazã legitimaţiile de serviciu;
a.11. ţine evidenţa declaraţiilor de avere ale personalului cu funcţie de conducere la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.12. ţine evindenţa deducerilor suplimentare ale salariaţilor în baza reglementãrilor legale în vigoare;
a.13. comunicã Direcţiei Organizare situaţia salariatelor însãrcinate, în vederea respectãrii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locul de muncã;
a.14. comunicã Direcţiei Organizare pânã la data de 2 ale fiecãrei luni, situaţia modificãrilor intervenite în situaţia personalului (angajãri, suspendãri contracte de muncã, promovãri, schimbãri locuri de munca etc);
a.15. întocmeşte fişele de lichidare pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului care îşi înceteazã activitatea;
a.16. întocmeşte şi ţine la zi statul de personal al tuturor salariaţilor;
a.17. ţine evidenţa concediilor de odihnã, concediilor medicale şi a orelor suplimentare, pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.18. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul elaborare C.C.M., C.I.M., salarizare:
b.1. prezintã directorului general situaţia drepturilor salariale (sporuri etc.) ce decurg din lege şi din contractul colectiv de muncã în vederea dimensionãrii cheltuielilor cu salariile;
b.2. participã la elaborarea şi negocierea contractului colectiv de muncã anual al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi asigurã înregistrarea acestuia în timp util la D.G.F.S.S.;
b.3. cu ocazia negocierilor anuale, editeazã Contractul Colectiv de Muncã;
b.4. întocmeşte contractele individuale de muncã şi deciziile de angajare ale salariaţilor nou angajaţi şi, când este cazul, acte adiţionale la contractele individuale de muncã;
b.5. urmãreşte întocmirea fişei postului pentru fiecare salariat, asigurã înmânarea acesteia titularului şi o arhiveazã ca anexã la contractul individual de muncã;
b.6. participã alãturi de comisiile desemnate la efectuarea cercetãrii administrative în cazul sãvârşirii de abateri de la Regulamentul Intern, şi propune directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sancţiunile specifice raporturilor de muncã;
b.7. urmãreşte aplicarea unor forme de salarizare stimulative, în concordanţã cu importanţa şi rezultatele muncii depuse;
b.8. ţine la zi şi opereazã în statul de salarii, vechimea în muncã a salariaţilor;
b.9. ţine evidenţa deducerilor suplimentare ale salariaţilor;
b.10. ţine şi actualizeazã evidenţa salariaţilor pe casele de sãnãtate de care aparţin;
b.11. întocmeşte raportãrile statistice cãtre Institutul Naţional de Statisticã privind fondurile salari ale şi alte fonduri datorate cãtre bugetul de stat, lunar, semestrial şi anual;
b.12. întocmeşte şi actualizeazã listele cu salariaţii care beneficiazã de tichete de masã, conform legii;
b.13. actualizeazã în baza de personal orice modificare intervenitã cu privire la schimbãrile nivelului sal ari al, schimbarea funcţiei, modificarea locurilor de muncã, încetarea raporturilor de muncã;
b.14. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
c) Colectivul formare profesionalã:
c.1. organizeazã şi coordoneazã activitatea de recrutare a personalului şi de angajare a acestuia, precum şi de formare profesionalã;
c.2. asigurã organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi de promovare a personalului, conform Regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei;
c.3. elaboreazã pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - sediul central - anunţurile privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante şi asigurã publicarea acestora;
c.4. colaboreazã cu oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, propunând tematica pentru concursurile organizate în teritoriu, pentru ocuparea posturilor vacante;
c.5. elaboreazã planul anual de formare şi perfecţionare a personalului instituţiei, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor şi urmãreşte îndeplinirea acestuia dupã aprobare;
c.6. urmãreşte actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice fiecãrui post şi loc de muncã şi perfecţionarea profesionalã pentru ocupaţii de bazã;
c.7. urmãreşte încheierea actelor adiţionale la contractele de muncã ale salariaţilor care participã la programe de formare profesionalã;
c.8. colaboreazã cu instituţiile abilitate, anunţând periodic numãrul posturilor vacante din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
c.9. colaboreazã cu agenţiile judeţene/Municipiului Bucureşti de ocupare a forţei de muncã şi formare profesionalã, solicitând, când este cazul, sistarea plãţii ajutorului de şomaj;
c.10. pregãteşte documentaţia necesarã eliberãrii paşapoartelor, obţinerii vizelor de intrare şi tranzit pentru personalul care pleacã în strãinãtate în interesul serviciului;
c.11. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(3) Direcţia resurse-umane şi formare profesionalã prin Serviciul de Resurse Umane colaboreazã cu serviciile de specialitate din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi coordoneazã toate activitãţile de personal desfãşurate în cadrul acestora urmãrind corectitudinea desfãşurãrii concursurilor, negocierilor, modul în care sunt aduse la îndeplinire solicitãrile conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, privind problemele de personal.
ART. 28
(1) Direcţia Organizare funcţioneazã în urmãtoarea structurã:
a) Serviciul elaborare flux operaţiuni, normare activitãţi, elaborare taxe şi tarife, format din:
♦ Colectivul elaborare flux operaţiuni;
♦ Colectivul normare, elaborare taxe şi tarife.
b) Biroul evaluare personal, elaborare structuri organizatorice, state de funcţiuni;
c) Biroul securitatea muncii, P.S.I. şi protecţie civilã, format din:
♦ Colectivul securitatea muncii, P.S.I. şi protecţie civilã;
♦ Colectivul evidenţã medicina muncii.
(2) Serviciul elaborare flux operaţiuni, normare activitãţi, elaborare taxe şi tarife este structurat în colective, pe activitãţi, astfel:
a) Colectivul elaborare flux operaţiuni are urmãtoarele atribuţii:
a.1. elaboreazã nomenclatorul de operaţiuni ce se efectueazã în registrul
comerţului;
a.2. elaboreazã fluxul operaţional al activitãţilor desfãşurate în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.3. alte activitãţi:
a.1.1. primirea de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, înregistrarea şi transmiterea la Secretariatul General al Guvernului a documentaţiei depuse de societãţile comerciale în vederea obţinerii acordului privind folosirea firmei, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 72/2004 pentru modificarea <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, aprobatã prin <>Legea nr. 519/2004 ;
a.1.2. înştiinţarea în scris a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale despre acordul eliberat de Secretariatul General al Guvernului sau, dupã caz, refuzul eliberãrii acordului sau despre necesitatea completãrii documentaţiei înaintate acestuia;
a.1.3. transmiterea înştiinţãrilor, cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, cu confirmare de primire;
a.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul normare elaborare taxe si tarife are urmãtoarele atribuţii:
b.1. elaboreazã proiectul normelor de muncã şi îl înainteazã spre consultare reprezentanţilor salariaţilor;
b.2. elaboreazã normativele de personal necesar în activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în raport cu normele de munca şi numãrul operaţiunilor efectuate în registrul comerţului;
b.3. elaboreazã proiectul de fundamentare a taxelor şi tarifelor, ţinând cont de nomenclatorul de operaţiuni, normele de muncã, numãrul operaţiunilor efectuate în registrul comerţului şi situaţia financiarã a anului anterior;
b.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(3) Biroul evaluare personal, elaborare structuri organizatorice, state de funcţii are urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte proiectul de organigramã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) întocmeşte Regulamentul de organizare şi funcţionare al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
c) întocmeşte fişa-cadru a postului pentru personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
d) întocmeşte psihoprofesiogramele aferente categoriilor profesionale existente în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
e) efectueazã analiza posturilor în colaborare cu directorii celorlalte direcţii;
f) în urma analizelor efectuate, propune mãsuri privind raţionalizarea, organizarea muncii;
g) stabileşte metodele şi tehnicile de recrutare şi selecţie;
h) participã la procesul de selecţie al personalului, efectuând evaluarea psihologicã a candidaţilor;
i) întocmeşte raportul de evaluare pentru fiecare candidat testat;
j) urmãreşte integrarea în activitate a personalului nou angajat;
k) participã la concursurile de promovare a salariaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, efectuând evaluarea psihologicã a persoanelor în cauzã;
l) efectueazã evaluarea psihologicã periodicã a personalului angajat în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
m) asigurã, ori de câte ori este necesar, consilierea personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
n) elaboreazã şi propune spre aprobare conducerii sistemul de evaluare a performanţelor salariaţilor;
o) centralizeazã calificativele obţinute în baza fişelor de evaluare a performanţelor;
p) efectueazã analize de diagnozã la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
q) colaboreazã cu medicul de medicina muncii în vederea soluţionãrii diferitelor probleme legate de examenul medical periodic al salariaţilor;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(4) Biroul securitatea muncii, P.S.I. şi protecţie civilã este structurat în colective, pe activitãţi, astfel:
a) Colectivul securitatea muncii. P.S.I. şi protecţie civilã are urmãtoarele atribuţii:
a.1. rãspunde, potrivit legislaţiei în vigoare şi competenţei pe care o are, de îndrumarea şi controlul activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
a.2. realizeazã fundamentarea deciziilor privind activitatea de securitatea muncii şi P.S.I., asigurã întocmirea planurilor de intervenţie şi condiţiile pentru ca acestea sã fie operaţionale în orice moment având atribuţii specifice în realizarea acesteia;
a.3. colaboreazã cu cabinetul medical ce asigurã serviciile de medicina muncii la nivel de instituţie pentru fundamentarea programului de mãsuri pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã;
a.4. stabileşte mãsurile tehnice şi organizatorice de protecţie a muncii, corespunzãtoare condiţiilor de munca şi factorilor de risc evaluaţi la locurile de muncã;
a.5. întocmeşte anual programul de mãsuri pe linie de securitatea şi sãnãtatea în muncã şi prevenirea şi stingerea incendiilor şi prevede fondurile necesare realizãrii acestora;
a.6. acordã asistenţã tehnicã de specialitate coordonatorilor sectoarelor de activitate (direcţii, servicii, birouri etc.) în organizarea şi desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în munca şi apãrare împotriva incendiilor;
a.7. verificã îndeplinirea mãsurilor de prevenire şi apãrare împotriva accidentelor de muncã, bolilor profesionale şi incendiilor, a vieţii oamenilor şi a bunurilor deţinute de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
a.8. executã controale tehnice de specialitate, verificã respectarea normelor, normativelor şi a altor prescripţii tehnice, precum şi îndeplinirea mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor, stabilind masuri pentru înlãturarea neajunsurilor şi aplicarea întocmai a prevederilor legale;
a.9. verificã modul de întreţinere şi funcţionare a instalaţiilor, utilajelor, aparatelor şi mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi cunoaşterea de cãtre personalul încadrat a utilizãrii acestora;
a.10. acordã asistenţã tehnicã de specialitate la stabilirea mãsurilor în vederea prevenirii şi stingerii incendiilor în caz de calamitãţi naturale şi catastrofe, precum şi în timpul funcţionãrii instalaţiilor (termice, de ventilaţie, de energie electricã etc);
a.11. implementeazã sistemul de management al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã la nivelul instituţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
a.12. elaboreazã instrucţiuni de apãrare împotriva incendiilor şi stabileşte sarcinile ce revin salariaţilor, pentru fiecare loc de muncã;
a.13. face demersurile necesare în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor prevãzute de lege;
a.14. participã la acţiuni de stingere a incendiilor şi la cercetarea cauzelor care le-au determinat;
a.15. implementeazã sistemul de depistare şi cunoaştere a oricãror situaţii sau aspecte care pot favoriza producerea incendiilor (cauze de incendii, stãri de pericol, alte încãlcãri, scoateri din funcţiune) ori a accidentelor de muncã;
a.16. evalueazã criteriile de performanţã la incendiu al locaţiilor înainte de încheierea contractelor de închiriere;
a.17. asigurã formularele tipizate (permise de lucru cu foc, fişe de instruire) şi a documentaţiei de specialitate pe linie de securitate şi sãnãtate în munca şi apãrare împotriva incendiilor;
a.18. întocmeşte, înainteazã spre aprobare şi difuzeazã documentele specifice activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
a.19. analizeazã cauzele producerii incendiilor ori accidentelor de muncã şi stabileşte mãsuri conform cu realitatea, precum şi împrejurãrile şi factorii determinanţi;
a.20. întocmeşte şi înainteazã spre aprobare documente cum ar fi: decizii, dispoziţii pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor şi le actualizeazã ori de câte ori apar modificãri;
a.21. stabileşte clauzele contractuale pe linie de securitatea şi sãnãtatea în muncã şi apãrare împotriva incendiilor la încheierea contractelor de închiriere a locaţiilor din cadrul instituţiei, conform legislaţiei în vigoare;
a.22. analizeazã anual, cu prilejul controalelor sau dupã producerea incendiilor ori accidentelor de muncã, activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor şi înainteazã conducerii raportul de analiza;
a.23. asigurã întocmirea planurilor de intervenţie şi condiţiile pentru ca acestea sa fie operaţionale în orice moment;
a.24. propune sancţiuni pentru nerespectarea mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
a.25. controleazã toate locurile de muncã în scopul prevenirii accidentelor de muncã;
a.26. participã la angajarea personalului, verificând modul în care acesta corespunde cerinţelor de securitate;
a.27. asigurã instruirea şi informeazã personalul în probleme de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
a.28. organizeazã acţiuni de propagandã de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
a.29. participã la cercetarea accidentelor de muncã şi ţine evidenţa acestora;
a.30. propune sancţiuni pentru nerespectarea cerinţelor de securitate a muncii;
a.31. întreprinde acţiuni pentru prevenirea accidentelor de munca;
a.32. supravegheazã efectiv condiţiile de sãnãtate în muncã;
a.33. asigurã identificarea, monitorizarea şi evaluarea factorilor de risc specifici, generatori de evenimente periculoase;
a.34. stabileşte şi urmãreşte îndeplinirea mãsurilor şi a acţiunilor de prevenire şi de pregãtire a intervenţiei, în funcţie de încadrarea în clasificarea de protecţie civilã;
a.35. participã la exerciţii şi aplicaţii de protecţie civilã şi conduc nemijlocit acţiunile de alarmare, evacuare, intervenţie, limitare şi înlãturare a urmãrilor situaţiilor de urgenţã desfãşurate de unitãţile proprii;
a.36. organizeazã instruirea şi pregãtirea personalului încadrat în muncã privind protecţia civilã;
a.37. asigurã instruirea salariaţilor privind protecţia civilã, sistematic, împreunã cu instructajele de prevenire şi stingere a incendiilor;
a.38. înştiinţeazã persoanele şi organismele competente asupra factorilor de risc şi le semnaleazã, de îndatã, cu privire la iminenţa producerii sau producerea unei situaţii de urgenţã civilã la nivelul instituţiei;
a.39. prevede fondurile necesare realizãrii mãsurilor de protecţie civilã în programul anual de masuri (buget);
a.40. îndeplineşte orice alte obligaţii şi mãsuri stabilite, potrivit legii, de cãtre organismele şi organele abilitate;
a.41. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul evidentã medicina muncii asigurã securitatea şi sãnãtatea muncii şi are urmãtoarele atribuţii:
b.1. organizeazã şi gestioneazã evidenţa personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru activitatea de medicinã a muncii;
b.2. întocmeşte solicitãrile pentru examenul medical de angajare, precum şi solicitãrile pentru examenul medical periodic;
b.3. întocmeşte fişele de risc profesional;
b.4. organizeazã examenele medicale la angajare şi cele anuale;
b.5. întocmeşte evidenţa examenelor medicale efectuate angajaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b.6. verificã lunar datele tuturor angajaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b.7. ţine evidenţa şi transmite medicului de medicinã a muncii situaţia angajatelor însãrcinate;
b.8. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 29
(1) Direcţia Elaborarea Buletinului procedurilorele reorganizare judiciarã şi faliment funcţioneazã în urmãtoarea structurã:
a) Serviciul editare electronicã a Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment, format din:
♦ Colectivul procesare şi administrare baze de date;
♦ Colectivul dezvoltare sistem informatic.
b) Serviciul de îndrumare juridicã a Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment şi relaţia cu autoritatea judecãtoreascã şi alte instituţii;
c) Serviciul derulare contracte şi valorificare date înregistrate în Buletinul procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment, format din:
♦ Colectivul urmãrire derulare contracte;
♦ Colectivul valorificare date.
(2) Serviciul editare electronicã a Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment este structurat pe colective, în funcţie de activitãţile desfãşurate, astfel:
a) Colectivul procesare şi administrare baze de date administreazã la nivel central baza de date conţinând actele de procedurã din dosarele comerciale de reorganizare judiciarã şi faliment şi are urmãtoarele atribuţii:
a.1. analizeazã volumul comunicãrilor primite de la instanţele judecãtoreşti implicate în procedura de reorganizare judiciarã şi faliment privind situaţia dosarelor, a actelor de procedurã dispuse şi periodicitatea şedinţelor de judecatã, în scopul determinãrii periodicitãţii editãrii buletinului;
a.2. stabileşte nivelul tirajului acestuia cu consultarea organelor care aplicã procedura de reorganizare judiciarã şi faliment;
a.3. asigurã tehnoredactarea şi editarea documentelor;
a.4. asigurã gruparea actelor de procedurã în funcţie de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal unde este înregistrat debitorul, instanţa judecãtoreascã care aplicã procedura, faza de procedurã şi tipul actelor;
a.5. asigurã formatul buletinului şi punerea în paginã a acestuia în colaborare cu editura, pentru îndeplinirea cerinţelor de publicare;
a.6. asigurã arhivarea, depozitarea şi evidenţa documentelor comunicate de cãtre instanţele judecãtoreşti, judecãtorii - sindici, administratori şi lichidatori judiciari şi transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.7. la nivel teritorial coordoneazã administrarea acestora;
a.8. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul dezvoltare sistem informatic asigurã proiectarea, dezvoltarea şi îmbunãtãţirea sistemului informatic pentru procesarea şi administrarea datelor privind actele de procedurã publicate în buletin şi are urmãtoarele atribuţii:
b.1. proiecteazã şi executã aplicaţiile necesare oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale pentru operarea informaţiilor din actele de procedurã primite de la instanţele judecãtoreşti, judecãtori - sindici, administratori şi lichidatori judiciari;
b.2. asigurã modul unitar de întreţinere a bazei de date informatizate a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b.3. în caz de modificãri legislative, actualizeazã aplicaţia informaticã;
b.4. realizeazã aplicaţia necesarã pentru colaborarea cu editura;
b.5. acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale pentru introducerea aplicaţiei referitoare la baza de date conţinând informaţii privind actele de procedurã publicate în buletin;
b.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(3) Serviciul de îndrumare juridicã a Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment şi relaţia cu autoritatea judecãtoreascã şi alte instituţii monitorizeazã, centralizeazã, evalueazã şi valideazã informaţiile conţinând actele de procedurã emise de instanţele judecãtoreşti, judecãtorii -sindici, administratorii sau lichidatorii judiciari, în scopul efectuãrii lucrãrilor de editare, publicare şi difuzare a buletinului şi are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã stabilirea unitarã pentru compartimentele similare din cadrul tuturor oficiilor registrului comerţului de pe lîngã tribunale a conţinutului actelor (citaţii, convocãri, notificãri, comunicãri hotãrîri judecãtoreşti şi documente însoţitoare) transmise acestora dupã deschiderea procedurii prevãzute de <>Legea nr. 64/1995 , republicatã;
b) urmãreşte şi controleazã aplicarea unitarã la nivelul compartimentelor similare din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lîngã tribunale a actelor normative privind procedura de reorganizare judiciarã şi faliment, precum şi a actelor cu incidenţã asupra acestei proceduri;
c) elaboreazã precizãri şi instrucţiuni punctuale sau propuneri de îmbunãtãţire a procedurilor de comunicare a informaţiilor, ca urmare a situaţiilor practice privind aplicarea procedurii de reorganizare judiciarã şi faliment;
d) colaboreazã cu instanţele judecãtoreşti, judecãtorii - sindici, administratorii şi lichidatorii judiciari, Uniunea Naţionalã a Practicienilor în Reorganizare Judiciarã şi Faliment, pentru îmbunãtãţirea procesului de editare a buletinului;
e) întocmeşte toate actele procedurale necesare în cauzele ce au ca obiect procedura de reorganizare judiciarã şi faliment conform <>Legii nr. 64/1995 , republicatã şi asigurã reprezentarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în instanţã;
f) redacteazã şi avizeazã contractul de colaborare dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi tipografie pentru editarea buletinului;
g) redacteazã şi avizeazã contractele dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi terţi privind furnizarea de informaţii din Buletinul procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment;
h) redacteazã şi avizeazã, dacã este cazul, contractul dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi distribuitori;
i) formuleazã şi comunicã opinia Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu privire la modificãrile actelor normative ce reglementeazã procedura de reorganizare judiciarã şi faliment la solicitarea expresã a instituţiilor iniţiatoare;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(4) Serviciul derulare contracte şi valorificare date înregistrate în Buletinul procedurilor este structura care gestioneazã încheierea contractelor care decurg din procedura de editare şi publicare a buletinului, precum şi urmãrirea derulãrii acestora, şi este structurat pe colective, în funcţie de activitãţile desfãşutare, astfel:
a) Colectivul urmãrire derulare contracte are urmãtoarele atribuţii:
a.1. asigurã cadrul contractual dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi tipografie în scopul editãrii buletinului;
a.2. asigurã cadrul contractual dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi distribuitori, dacã este cazul;
a.3. asigurã cadrul contractual dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi terţi pentru furnizarea de informaţii din buletin;
a.4. urmãreşte realizarea obligaţiilor asumate prin contractele mai sus menţionate;
a.5. comunicã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice nerespectare a clauzelor încheiate ca urmare a editãrii, publicãrii şi difuzãrii Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment;
a.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
b) Colectivul valorificare date are urmãtoarele atribuţii:
b.1. furnizeazã informaţii din buletin, punctual şi prin sistemul abonamentelor pe bazã de contract;
b.2. elibereazã copii certificate de pe actele de procedurã publicate în buletin;
b.3. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 30
Structurile prevãzute la art. 27, 28, şi 29 din prezentul Regulament sunt în subordinea directã a unuia dintre directorii generali adjuncţi.

CAP. IV

SECTIUNEA I
ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA OFICIILOR REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALE

ART. 31
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt organizate în subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(2) Funcţia principalã a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale este ţinerea registrului comerţului pentru persoanele juridice şi persoanele fizice sau asociaţiile familiale supuse înregistrãrii, cu sediul în raza teritorialã a tribunalului pe lângã care funcţioneazã.
(3) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt conduse de un director care reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în raporturile cu terţii pe raza teritorialã a tribunalului pe lângã care funcţioneazã, în limita competenţelor delegate prin decizia directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 32
(1) Numãrul de posturi şi categoriile de structuri interne care funcţioneazã în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt stabilite prin statul de funcţiuni aprobat de Ministrul Justiţiei.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului stabileşte anual pe baza nomenclatorului de operaţiuni şi a normelor de muncã, normativele de personal necesar, precum şi structurile funcţionale necesare pentru fiecare oficiu al registrului comerţului, prin raport la veniturile încasate în anul anterior şi ţinând cont de proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al anului curent, aşa cum este avizat de Ministerul Justiţiei.
(3) În acest scop, anual, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, va stabili funcţie de numãrul operaţiunilor de înregistrare efectuat de fiecare oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunale în anul anterior şi prin raport la normele de muncã negociate cu reprezentanţii salariaţilor, necesarul de personal şi structurile funcţionale - servicii, birouri, colective.
(4) Necesarul de personal astfel stabilit, nu va putea depãşi numãrul maxim de posturi stabilit prin organigrama aprobatã prin ordin al ministrului justiţiei.
(5) Structurile interne (servicii, birouri, colective) ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt coordonate de directorul fiecãruia şi sunt în acelaşi timp subordonate direcţiilor corespunzãtoare de specialitate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(6) Activitatea personalului care utilizeazã aplicaţii informatice ONRC sau proprii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale este coordonatã de şeful serviciului/biroului/colectivului Tehnologia informaţiei/Administrare baze de date şi valorificare informaţii.
(7) În cadrul fiecãrui oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal funcţioneazã câte un birou unic în vederea derulãrii procedurii unice de înregistrare şi autorizare a funcţionãrii comercianţilor pe baza declaraţiei pe propria rãspundere.
(8) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale presteazã servicii de asistenţã pentru comercianţi, organizate numai în structuri distincte de biroul unic, şi numai pentru operaţiuni anterioare depunerii cererilor de înregistrare.
(9) În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale se pot organiza birouri teritoriale pentru prestarea serviciilor de asistenţã, o parte din serviciile specifice activitãţii de ţinere a registrelor comerţului, precum şi activitãţi economico-administrative.

SECTIUNEA a II-a
ATRIBUŢIILE OFICIILOR REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALE

ART. 33
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale ţin, gestioneazã şi administreazã registrele comerţului pentru toate categoriile de persoane fizice şi juridice prevãzute de <>art. 1 alin. (2) din Legea nr. 26/1990 cu modificãrile ulterioare, respectiv:
a) registrul computerizat al persoanelor fizice care desfãşoarã în mod independent activitãţi economice şi al asociaţiilor familiale, ambele categorii cu sediul situat pe raza teritorialã a tribunalului;
b) registrul computerizat al persoanelor juridice (societãţi comerciale înfiinţate conform <>Legii nr. 31/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, sucursale şi puncte de lucru ale acestora, societãţi şi companii naţionale, organizaţii din sistemul cooperaţiei meşteşugãreşti, al cooperaţiei de consum şi al cooperaţiei de credit, regii autonome, grupuri de interes economic înfiinţate şi organizate potrivit legii), toate cu sediul situat pe raza teritorialã a tribunalului;
c) dosarele conţinând toate documentele pe baza cãrora s-au fãcut înregistrãri în registrul comerţului, pentru persoanele fizice şi juridice menţionate la lit. a şi b, arhivate şi pe suport electronic.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale mai au urmãtoarele atribuţii prevãzute de lege:
a) ţin, gestioneazã şi administreazã toate bazele de date şi/sau documentele prevãzute de lege;
b) verificã disponibilitatea firmelor şi/sau rezervarea acestora prin înregistrarea lor în registrul comerţului;
c) ţin, gestioneazã şi administreazã bazele de date privind declaraţiile pe propria rãspundere;
d) asigurã caracterul public al registrului comerţului prin eliberarea de copii certificate de pe actele aflate în dosarul tuturor categoriilor de comercianţi înregistraţi, prin eliberarea de certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat în registrul comerţului, furnizarea de informaţii punctuale şi/sau agregate, la cerere şi contra cost, potrivit dispoziţiilor <>art. 4 din Legea nr. 26/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi extrasele de registru;
e) efectueazã lucrãrile de grefã, secretariat şi de evidenţã pentru cererile de înregistrare aflate în curs de soluţionare de cãtre judecãtorul delegat şi/sau directorul oficiului registrului comerţului, precum şi înregistrãrile din oficiu în condiţiile legii;
f) executã lucrãrile necesare pentru înregistrarea acţiunilor de radiere, a recursurilor şi a opoziţiilor, precum şi evidenţa acestora;
g) pãstreazã, gestioneazã şi ţin evidenţa arhivelor de documente şi electronice create în realizarea activitãţilor specifice;
h) asigurã integritatea şi securitatea documentelor pãstrate în arhivã;
i) asigurã colaborarea şi/sau comunicarea pe cale electronicã cu autoritãţile şi instituţiile publice implicate în procedurile de înregistrare şi de autorizare a funcţionãrii persoanelor juridice înregistrate, inclusiv înregistrarea fiscalã a acestora;
j) asigurã comunicarea pe cale electronicã cu celelalte oficii ale registrului comerţului de pe lângã tribunale în vederea efectuãrii operaţiunilor comune, când este cazul;
k) transmit la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului actele şi baza de date necesarã înregistrãrii în registrul comerţului computerizat la nivel central;
l) întocmesc şi comunicã tribunalului pe lângã care funcţioneazã, situaţia privind cererile depuse şi soluţionate de judecãtorii delegaţi;
m) asigurã informarea iniţialã a persoanelor solicitante, privind înregistrarea în registrul comerţului;
n) elibereazã, la cerere şi contra cost, duplicate dupã certificatele de înregistrare şi/sau anexe la certificatele de înregistrare aflate în arhiva lor;
o) organizeazã primirea, verificarea şi înregistrarea cererilor în registrul unic de intrare-ieşire ţinut de registraturã, precum şi selectarea, clasarea şi opisarea lucrãrilor executate de compartimentele funcţionale proprii şi predarea acestora la arhivã;
p) organizeazã şi executã operaţiunile necesare asigurãrii publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a actelor care, potrivit legii, se publicã, precum şi ţinerea evidenţei şi contabilitãţii rezultate din aceste lucrãri;
q) asigurã atribuirea numerelor de ordine în registrul comerţului pentru toate categoriile de persoane juridice şi persoane fizice supuse înregistrãrii;
r) asigurã jpe bazã de protocol sau la cererea organelor abilitate, furnizarea de informaţii din baza de date a registrului comerţului şi/sau pune la dispoziţia organelor de cercetare/urmãrire penalã documente aflate în arhivã;
s) executã procedurile prevãzute de lege pentru refacerea înscrisurilor pierdute, dispãrute sau degradate;
t) asigurã formarea, gestionarea şi administrarea bazei de date a registrului comerţului, potrivit programelor informatice şi instrucţiunilor de operare elaborate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
u) asigurã tehnoredactarea şi editarea documentelor emise în soluţionarea cererilor depuse de reprezentanţii comercianţilor (încheieri, extrase ale încheierilor, certificate de înregistrare, certificate constatatoare, certificate de înregistrare menţiuni, extrase de registru etc);
v) asigurã securitatea bazelor de date constituite pentru registrul comerţului;
w) elaboreazã programe informatice în scopul informatizãrii activitãţilor desfãşurate şi asigurã actualizarea lor periodicã;
x) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
ART. 34
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã organizarea şi coordonarea activitãţilor biroului unic în vederea obţinerii înregistrãrii comercianţilor, în condiţiile legii, astfel:
a) primesc, direct sau prin corespondenţã, verificã şi înregistreazã cererile de înregistrare însoţite de actele doveditoare prevãzute de lege;
b) întocmesc notele de calcul privind cuantumul taxelor şi tarifelor prevãzute de lege pentru operaţiunile efectuate, încaseazã aceste taxe şi tarife şi le vireazã în contul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului deschis la trezoreria statului;
c) verificã dovezile privind plata taxelor şi tarifelor legale;
d) elibereazã comerciantului certificatul de înregistrare însoţit de certificatul constatator (conform <>art. 17^1 din Legea nr. 359/2004 ) şi, dupã caz, a celorlalte documente prevãzute de lege.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã condiţiile necesare pentru constituirea, organizarea şi gestionarea bazei de date privind datele din declaraţiile-tip pe propria rãspundere, conform <>Legii nr. 359/2004 , cu modificãrile ulterioare.
(3) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã organizarea şi coordonarea activitãţii de prestare a serviciilor de asistenţã în condiţiile prevãzute de lege.
(4) Colectivul Elaborarea Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale este structura care funcţionaezã la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în vederea editãrii Buletinului procedurilor de reorganizare judiciarã şi faliment. În cadrul acestei structuri se desfãşoarã activitãţi de culegere şi operare date, activitãţi de îndrumare juridicã, metodologicã şi reprezentare în instanţã şi activitãţi de furnizare informaţii din buletin, având urmãtoarele atribuţii:
a) recepţioneazã, proceseazã şi transmite la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului datele comunicate de instanţele judecãtoreşti, judecãtorii - sindici, administratorii şi lichidatorii judiciari;
b) aduce la îndeplinire îndrumãrile metodologice elaborate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru aplicarea unitarã a dispoziţiilor legale privind procedura reorganizãrii judiciare şi falimentului, precum şi cele elaborate ca urmare a modificãrii cadrului legal şi informatic;
c) comunicã la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului orice situaţie privind interpretarea juridicã a dispoziţiilor legale privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, care ar conduce la modificarea sistemului informatic;
d) întocmeşte toate actele procedurale necesare în cauzele ce au ca obiect procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului conform Legii nr. 65/1995, republicatã, pe baza îndrumãrilor juridice transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
e) asigurã reprezentarea în faţa instanţelor judecãtoreşti a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în cauzele mai sus precizate, pe baza delegaţiilor de reprezentare emise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
f) întocmeşte dovada privind îndeplinirea procedurii de citare, comunicare, convocare şi notificare a actelor de procedurã, cuprinzând numãrul şi data buletinului în care acestea au fost publicate şi o transmite la instanţele judecãtoreşti;
g) furnizeazã informaţii din buletin, punctual şi prin sistemul abonamentelor pe bazã de contract;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general specifice domeniului de activitate.
(5) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, prin intermediul birourilor teritoriale, desfãşoarã serviciile de asistenţã prevãzute de <>art. 35 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã, precum şi autorizarea funcţionãrii acestora, modificatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/2004 , o parte din serviciile specifice activitãţii de ţinere a registrelor comerţului şi activitãţi economico-administrative.
(6) Activitãţile de asistenţã se desfãşoarã funcţie de dotarea birourilor teritoriale şi de nivelul comunicaţiei.
(7) Activitãţile specifice registrului comerţului, care pot fi desfãşurate la birourile teritoriale, funcţie de dotarea acestora şi de nivelul comunicaţiei, sunt:
a) verificarea şi rezervarea denumirii şi/sau emblemei;
b) verificarea calitãţii de asociat unic şi a unicitãţii sediului;
c) certificarea specimenului de semnãturã a persoanelor care, potrivit legii, au obligaţia sã depunã semnãtura în registrul comerţului;
d) calculul şi încasarea taxelor şi tarifelor pentru serviciile comandate, precum şi a celor privind înregistrarea documentelor în registrul comerţului, a taxelor pentru publicarea în Monitorul Oficial a extraselor încheierilor judecãtorului delegat, a actelor adiţionale, hotãrârilor AGA, precum şi a altor acte pentru care legea dispune obligativitatea publicãrii;
e) calculul şi încasarea taxei judiciare de timbru şi verificarea aplicãrii timbrului judiciar, realizate numai pe baza încheierii de cãtre oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal a unui act adiţional la Protocolul cu Primãria, în vederea decalãrii termenului prevãzut pentru virament;
f) primirea, verificarea şi formarea dosarelor pentru depunerea la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, împreunã cu declaraţiile tip pentru autorizarea activitãţii;
g) transmiterea/depunerea spre înregistrare a dosarelor la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal şi urmãrirea acestora;
h) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal a cererilor pentru eliberarea extraselor de registru şi a certificatelor constatatoare din care rezultã cã un act sau fapt este sau nu este înregistrat în registrul comerţului;
i) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal a situaţiilor financiare ale persoanelor juridice;
j) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare a cererilor privind eliberarea de copii certificate de pe actele existente în dosarul comerciantului;
k) eliberarea:
k.1. în cazul înmatriculãrii - a certificatelor de înregistrare conţinând numãrul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, însoţit de încheierea judecãtorului delegat, precum şi de alte acte prevãzute de lege;
k.2. în cazul modificãrilor - a certificatului de înscriere menţiuni însoţit de încheierea judecãtorului delegat, precum şi a altor acte prevãzute de lege;
k.3. a certificatelor constatatoare, extraselor de registru, copiilor certificate, a altor documente emise de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal.
l) activitãţi de multiplicare.
(8) Activitãţile economice (financiare, contabile şi administrative) se vor desfãşura obligatoriu cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, în special ale <>Decretului nr. 209/1976 privind Regulamentul operaţiilor de casã, şi sunt:
a) emiterea facturii fiscale - chitanţã pentru serviciile prestate solicitanţilor în baza notei de calcul;
b) transmiterea fişierului cu încasãrile la sfârşitul fiecãrei zile la compartimentul financiar-contabilitate din cadrul oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal;
c) listarea şi verificarea zilnicã a registrului de casã;
d) întocmirea foii de vãrsãmânt pentru încasãrile zilei şi depunerea la trezoreria de la sediul biroului teritorial a întregii sume încasate în ziua încasãrii sau cel mai târziu a doua zi, în cadrul programului de lucru al trezoreriei. Vãrsãmântul se efectueazã în contul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
e) predarea zilnicã sau cel mai târziu sãptãmânal la compartimentul financiar-contabilitate din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal a registrului de casã împreunã cu actele doveditoare;
f) ridicarea, sãptãmânalã, a formularelor cu regim special, de la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, pe bazã de proces verbal;
g) întocmirea necesarelor de mijloace fixe, consumabile, formulare cu regim special şi înaintarea acestora compartimentului administrativ din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
h) asigurarea condiţiilor pentru respectarea prevederilor <>Legii nr. 333/2003 , inclusiv a numerarului manipulat prin activitatea de casierie.
(9) În cadrul birourilor teritoriale este interzisã în totalitate efectuarea de plãţi din încasãrile zilnice.

CAP. V
RESPONSABILITĂŢILE PERSONALULUI SALARIAT AL OFICIULUI NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI ŞI AL OFICIILOR REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALE

ART. 35
(1) Personalul salariat are obligaţia sã îndeplineascã cu profesionalism, corectitudine şi în mod conştiincios toate îndatoririle de serviciu stabilite prin fişa postului, şi trebuie sã se abţinã de la orice faptã care ar putea aduce prejudicii instituţiei din care face parte.
(2) Personalul salariat este obligat sã se conformeze dispoziţiilor date de personalul cu funcţii de conducere şi cãruia îi este subordonat ierarhic, conform organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(3) Fac excepţie de la regula stabilitã la aliniatul precedent, situaţiile în care personalul de execuţie este obligat de conducãtorul ierarhic sã dea curs unor dispoziţii ilegale. În asemenea cazuri personalul are obligaţia sã motiveze în scris refuzul îndeplinirii dispoziţiei primite şi temeiul legal al susţinerilor sale.
(4) Personalul are îndatorirea sã participe la programele de perfecţionare profesionalã organizate la nivel local, regional sau naţional. Rezultatele obţinute la cursurile de perfecţionare vor fi avute în vedere la cuantificarea primelor şi la evaluarea anualã a activitãţii.
(5) Personalul are obligaţia de a îndeplini şi alte sarcini de serviciu, dacã acestea sunt stabilite de conducãtorul ierarhic, sunt compatibile cu pregãtirea sa profesionalã şi au legãturã cu interesele instituţiei.
(6) Conducãtorii tuturor compartimentelor sunt obligaţi sã asigure cunoaşterea şi respectarea de cãtre întregul personal din subordine a dispoziţiilor prezentului Regulament de Organizare şi Funcţionare.
ART. 36
(1) Constituie abateri disciplinare şi atrag dupã sine aplicarea sancţiunilor disciplinare prevãzute de Codul Muncii, acele fapte în legãturã cu munca şi care constau într-o acţiune sau inacţiune sãvârşitã cu vinovãţie de cãtre salariat, prin care acesta a încãlcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual sau contractul colectiv de muncã, dispoziţiile legale ale conducãtorilor ierarhici.
(2) Cu titlu exemplificativ şi funcţie de împrejurãrile în care fapta a fost sãvârşitã, de gradul de vinovãţie a salariatului, de consecinţele faptei, de comportarea generalã şi de eventualele sancţiuni disciplinare aplicate anterior, pot constitui abateri disciplinare urmãtoarele fapte:
a) întârzierea sau neglijenţa repetatã în efectuarea lucrãrilor;
b) absenţele nemotivate din timpul programului de muncã şi fãrã permisiunea conducãtorului ierarhic;
c) refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile şi atribuţiile de serviciu stabilite în limitele legii şi ale prezentului Regulament;
d) comportamentul necorespunzãtor în relaţia cu publicul sau existenţa unor reclamaţii şi sesizãri repetate din partea solicitanţilor de servicii specifice.
ART. 37
Prevederile prezentului regulament se completeazã cu dispoziţiile legale care privesc organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, cu dispoziţiile legale referitoare la raporturile de muncã, la disciplina financiar contabilã, precum şi cu orice alte dispoziţii legale aplicabile în activitatea desfãşuratã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 38
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale au siglã proprie, înregistratã ca marcã de servicii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(2) În corespondenţa purtatã cu autoritãţi şi instituţii publice, cu persoane fizice sau juridice, precum şi între oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sau între acestea şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, folosirea siglei proprii este obligatorie.
Anexele 1, 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentul Regulament de Organizare şi Funcţionare.


ANEXA 1
la regulament
--------------


MINISTERUL JUSTIŢIEI
[sigla] ──────────────────────────────────────────
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI


Numãrul maxim de posturi ONRC, ORC de pe
langa tribunale: 2.200
Din care posturi de conducere: 330
Numãrul maxim de posturi ONRC: 270


┌───────────────────────────────┐
│ Serviciul │ ┌──────────────────┐
│Relaţia cu Ministerul Justitiei├┐ ┌─┤Secretariat │
└───────────────────────────────┘│ ┌────────────────┐ │ └──────────────────┘
┌──────────────────────────────┐ ├─┤DIRECTOR GENERAL├──┤ ┌──────────────────┐
│ Serviciul │ │ └─────┬──────────┘ │ │Biroul Informare │
│ Audit Public Intern ├─┘ │ └─┤si Relatii Publice│
└──────────────────────────────┘ │ └──────────────────┘

┌─────────────────────┬──────────┴─────┬──────────────────┐
┌──────┴───────────┐ │ │ ┌─────────┴────────┐
┌──┤ DIRECTOR GENERAL │ │ │ │ DIRECTOR GENERAL ├─┐
│ │ ADJUNCT │ │ │ │ ADJUNCT │ │
│ └────────┬─────────┘ │ │ └────────┬─────────┘ │
│ ┌─────┼─────┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─────┼─────┐ │
│ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ │D │ │E │ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ │
│ │A │ │B │ │C │ └──┘ └──┘ │F │ │G │ │H │ │
│ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │
│ │
│ │
│ │
│ ┌────────────────────────────────┬────┐ │
└─────────────────────┤ Oficiile Registrului Comertului│ ├──────────────────┘
│ de pe lângã Tribunale │ 42 │
└────────────────────────────────┴────┘

LEGENDA:



A = Directia Administrare Baze de Date
B = Directia Analiza Programare
C = Directia Tehnologia Informatiei
D = Directia Juridica
E = Directia Economica
F = Directia Resurse Umane si Formare Profesionala
G = Directia Organizare
H = Directia Elaborarea Buletinului Procedurilor de
Reorganizare Judiciara si Faliment



ANEXA 1a
la regulament
--------------


┌──────────────────┐
│ DIRECTOR GENERAL │
└───────┬──────────┘

┌────────────────────┼──────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
┌───┴┬───┬────┐ ┌───┬───┴┬────┐ │
│ 1 │ - │ 11 │ │ 1 │ - │ 6 │ │
├────┴───┴────┤ ├───┴────┴────┤ │
│ Serviciul │ │ Serviciul │ │
│ Relatia cu │ │ Audit │ │
│ Ministerul │ │ Public │ │
│ Justitiei │ │ Intern │ │
└─────────────┘ └─────────────┘ │

┌─────┼───────┐
│ 1 │ 5 │
├─────┴───────┤
│ Biroul │
│Informare si │
│ Relatii │
│ Publice │
└─────────────┘



ANEXA 1 b
la regulament
--------------


┌────────────────────────────┬──┐
│ DIRECŢIA │ │
│ADMINISTRARE BAZE DE DATE │ 1│
└────────────┬───────────────┴──┘

┌─────────────────┬─────┴───────────┬─────────────────┐
│ │ │ │
┌───┬──┴──┬───┐ │ ┌───┬──┴──┬───┐ ┌───┬──┴──┬───┐
│ 1 │ - │ 9 │ │ │ 1 │ 1 │24 │ │ 1 │ - │ 12│
├───┴─────┴───┤ │ ├───┴─────┴───┤ ├───┴─────┴───┤
│ Serviciul │ │ │ Serviciul │ │ Serviciul │
│ Registrul │ │ │ Valorificare│ │Administrare │
│Comertului │ │ │ Date │ │Arhiva Elec- │
│Computerizat │ │ ├─────────────┘ │tronica si de│
├─────────────┘ │ │ │ Documente │
│ │ │ ├─────────────┘
│ ┌─────┬─────┐ │ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐
│ │ - │ 5 │ │ │ │ 1 │ 20 │ │ │ - │ 5 │
│ ├─────┴─────┤ │ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤
├──┤Colectivul │ │ ├─┤ Biroul │ ├──┤Colectivul │
│ │Administrare │ │ │Certificate│ │ │Arhiva de │
│ │Registrul │ │ │ │Constata- │ │ │ Documente │
│ │ Central │ │ │ │toare, │ │ └───────────┘
│ │Compute- │ │ │ │Furnizare │ │
│ │rizat │ │ │ │Informatii │ │
│ └───────────┘ │ │ └───────────┘ │
│ ┌─────┬─────┐ │ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐
│ │ - │ 2 │ │ │ │ - │ 4 │ │ │ - │ 7 │
│ ├─────┴─────┤ │ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤
├──┤Colectivul │ │ ├─┤ Colectivul│ ├──┤Colectivul │
│ │Elaborare │ │ │ │ Prelucrari│ │ │ Arhiva │
│ │si Intre- │ │ │ │ Statistice│ │ │Electronica│
│ │ tinere │ │ │ └───────────┘ │ └───────────┘
│ │Nomencla- │ │ │ │
│ │ toare │ │ │ │
│ └───────────┘ │ │ │
│ │ │ │
│ ┌─────┬─────┐ │ │ │
│ │ - │ 2 │ │ │ │
│ ├─────┴─────┤ │ │ │
│ │Colectivul │ │ │ │
│ │Adminis- │ │ │ │
└──┤trare │ │ │ │
│Cataloage │ │ │ │
│ Firme si │ │ │ │
│ Embleme │ │ │ │
└───────────┘ │ │ │
┌────┬─────┬──┴──┐ ┌────┴┬─────┬─────┐ │ ┌─────┬──────┬──────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────┴─────┤ ├─────┴─────┴─────┤ │ ├─────┴──────┴──────┤
│Serviciul/Biroul│ │Serviciul/Biroul/│ └──┤ Serviciul/Biroul/ │
│ Registrul │ │ Colectivul │ │Colectivul Admi- │
│ Comertului │ │Valorificare Date│ │nistrare Arihiva │
│ORC teritoriale │ │ ORC teritoriale│ │Electronica si de │
└────────────────┘ └─────────────────┘ │ Documente │
│ ORC teritoriale │
└───────────────────┘



ANEXA 1c
la regulament
--------------


┌────────────────────┬───┐
│ DIRECŢIA │ │
│ ANALIZA PROGRAMARE │ 1 │
└──────────┬─────────┴───┘


┌──────────┬─────────┴──┬─────────────┐
│ 1 │ 2 │ 28 │
├──────────┴────────────┴─────────────┤
│ Serviciul │
│Dezvoltare Sistem Informatic Unitar │
│ al Registrului Comertului │
├─────────────────────────────────────┘


│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ 1 │ 8 │
│ ├──────────┴──────────┤
├──┤ Biroul │
│ │ Analiza │
│ └─────────────────────┘
│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ 1 │ 14 │
│ ├──────────┴──────────┤
├──┤ Biroul │
│ │ Programare │
│ └─────────────────────┘
│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ - │ 2 │
│ ├──────────┴──────────┤
├──┤ Colectivul │
│ │ Validare si Testare │
│ │ Aplicatii │
│ └─────────────────────┘
│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ - │ 4 │
│ ├──────────┴──────────┤
├──┤ Colectivul │
│ │ Implementare Sistem │
│ │ Informatic Unitar si│
│ │ Asistenta Tehnica │
│ └─────────────────────┘



│ ┌──────────────────┬────────────────────┐
│ │ │ │
│ ├──────────────────┴────────────────────┤
│ │ Serviciul/Biroul/Colectivul │
│ │Tehnologia Informaţiei, Administrare │
└─┤Baze de Date şi Valorificare Informaţii│
│ ORC teritoriale │
└───────────────────────────────────────┘



ANEXA 1 d
la regulament
--------------


┌────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI │
└──────────┬─────────────┘
┌─────────────────────┴───────────────────┐
│ │
┌─────┬─┴─────┬─────────┐ ┌────────┼───────────────┐
│ 1 │ - │ 12 │ │ 1 │ 6 │
├─────┴───────┴─────────┤ ├────────┴───────────────┤
│ Serviciul │ │ Biroul │
│Tehnologia Informaţiei │ │ Interventii de Urgenta │
├───────────────────────┘ │ Retele │
│ ┌──────────┬──────────┐ └────────────────────────┘
│ │ - │ 4 │
├──┼──────────┴──────────┤
│ │ Colectivul │
│ │ Servicii Internet şi│
│ │ aplicatii web │
│ └─────────────────────┘
│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ - │ 5 │
├──┼──────────┴──────────┤
│ │ Colectivul │
│ │ Administrare Retele │
│ │ si Comunicatii │
│ └─────────────────────┘
│ ┌──────────┬──────────┐
│ │ - │ 3 │
├──┼──────────┴──────────┤
│ │ Colectivul │
│ │ Securitate si Audit │
│ │ Retele │
│ └─────────────────────┘



│ ┌──────────────────┬────────────────────┐
│ │ │ │
│ ├──────────────────┴────────────────────┤
│ │ Serviciul/Biroul/Colectivul │
│ │Tehnologia Informaţiei, Administrare │
└─┤Baze de Date şi Valorificare Informaţii│
│ ORC teritoriale │
└───────────────────────────────────────┘



ANEXA 1 e
la regulament
--------------


┌───────────────────┬────┐
│ DIRECŢIA │ │
│ JURIDICA │ 1 │
└──────────┬────────┴────┘
┌─────────────────────┴───────────────────┐
│ │
┌─────┬─┴─────┬─────────┐ ┌────────┼──────┬────────┐
│ 1 │ - │ 10 │ │ 1 │ - │ 10 │
├─────┴───────┴─────────┤ ├────────┴──────┴────────┤
│ Serviciul │ │ Serviciul │
│Indrumare Juridica si │ │ Contencios │
│ Metodologica │ └─────────┬──────────────┘
├───────────────────────┘ │
│ ┌──────────┬──────────┐ │
│ │ - │ 7 │ │
│ ├──────────┴──────────┤ │
│ │ Colectivul │ │
├──┤Indrumare Juridica si│ │
│ │ Metodologica │ │
│ └─────────────────────┘ │
│ ┌──────────┬──────────┐ │
│ │ - │ 3 │ │
│ ├──────────┴──────────┤ │
│ │ Colectivul │ │
├──┤Elaborare Norme │ │
│ │pentru Inregistrarea │ │
│ │in Registrul Comertu-│ │
│ │lui Computerizat │ │
│ └─────────────────────┘ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ ┌────────┬─────────┬────────────┐ ┌───────┼─────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├────────┴─────────┴────────────┤ ├───────┴─────────┴──────────┤
│ │ Serviciul/Biroul/Colectivul │ │ Serviciul/Biroul/Colectivul│
└─┤Lucrari de Grefa si Secretariat│ │ Juridic │
│ ORC teritoriale │ │ ORC teritoriale │
└───────────────────────────────┘ └────────────────────────────┘



ANEXA 1 f
la regulament
--------------


┌──────────────────┬─────┐
│ DIRECŢIA │ 1 │
│ ECONOMICĂ │ │
└──────────┬───────┴─────┘

┌─────────────────┬─────┴───────────┬─────────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │
┌───┬──┴──┬───┐ ┌───┬──┴──┬───┐ ┌───┬──┴──┬───┐ ┌───┬──┴──┬───┐ │
│ 1 │ 2 │ 7 │ │ 1 │ 1 │ 7 │ │ 1 │ 1 │ 5 │ │ 1 │ 2 │16 │ │
├───┴─────┴───┤ ├───┴─────┴───┤ ├───┴─────┴───┤ ├───┴─────┴───┤ │
│ Serviciul │ │ Serviciul │ │ Serviciul │ │ Serviciul │ │
│ Financiar, │ │Contabilitate│ │ Investitii │ │Administrativ│ │
│ Buget, │ ├─────────────┘ ├─────────────┘ ├─────────────┘ │
│ Salarii │ │ │ │ │
├─────────────┘ │ │ │ │
│ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │
│ │ 1 │ 4 │ │ │ 1 │ 5 │ │ │ 1 │ 3 │ │ │ 1 │ 5 │ │
│ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │
├──┤ Biroul │ ├─┤ Biroul │ ├─┤ Biroul │ ├──┤ Biroul │ │
│ │ Financiar │ │ │ Evidenta │ │ │ Urmarire │ │ │ Gestionare│ │
│ │ Buget │ │ │ Contabila │ │ │ Obiective │ │ │Parc Auto │ │
│ └───────────┘ │ └───────────┘ │ │ Investitii│ │ └───────────┘ │
│ │ │ └───────────┘ │ │
│ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬─────┐ │
│ │ 1 │ 3 │ │ │ - │ 2 │ │ │ - │ 2 │ │ │ 1 │ 6 │ │
│ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴─────┤ │
└──┤ Biroul │ └─┤ Colectivul│ └─┤ Colectivul│ ├──┤ Biroul │ │
│ Salarii │ │ Analiza │ │ Proiecte │ │ │ Urmarire │ │
│ │ │Economica │ │ Investitii│ │ │ Derulare │ │
└───────────┘ └───────────┘ └───────────┘ │ │ Contracte │ │
│ └───────────┘ │
│ │
│ ┌─────┬───────┐ │
│ │ - │ 5 │ │
│ ├─────┴───────┤ │
└──┤ Colectivul │ │
│Administrativ│ │
└─────────────┘ │

┌───────┘
┌─────┬──┴───┬──────┐
│ │ │ │
├─────┴──────┴──────┤
│ Serviciul/Biroul/ │
│Colectivul Economic│
│ ORC teritoriale │
└───────────────────┘



ANEXA 1 g
la regulament
-------------


┌──────────────────────────────────────┬────┐
│ DIRECŢIA │ │
│ RESURSE UMANE ŞI FORMARE PROFESIONALĂ│ 1 │
└───────────────────┬──────────────────┴────┘


┌─────────────────────┴───────────────────┐
│ │
┌─────┬─┴─────┬─────────┐ │
│ 1 │ - │ 10 │ │
├─────┴───────┴─────────┤ │
│ Serviciul │ │
│ Resurse Umane │ │
├───────────────────────┘ │
│ ┌──────────┬──────────┐ │
│ │ - │ 4 │ │
│ ├──────────┴──────────┤ │
├──┤ Colectivul │ │
│ │ Evidenta │ │
│ │ Personal │ │
│ └─────────────────────┘ │
│ ┌──────────┬──────────┐ │
│ │ - │ 4 │ │
│ ├──────────┴──────────┤ │
├──┤ Colectivul │ │
│ │ Elaborare C.C.M.,CIM│ │
│ │ Salarizare │ │
│ └─────────────────────┘ │
│ ┌──────────┬──────────┐ │
│ │ - │ 2 │ │
│ ├──────────┴──────────┤ │
└──┤ Colectivul │ │
│ Formare Profesionala│ │
│ │ │
└─────────────────────┘ │
┌───────┼────────┐
│ │ │
├───────┴────────┤
│ Colectivul │
│ Resurse Umane │
│ ORC teritoriale│
└────────────────┘



ANEXA 1 h
la regulament
-------------


┌──────────────────┬─────┐
│ DIRECŢIA │ 1 │
│ ORGANIZARE │ │
└──────────┬───────┴─────┘

┌───────────────────────┴───────────┬───────────────────────┐
│ │ │
┌──────┴┬──────────┬─────────┐ │ │
│ 1 │ - │ 7 │ │ │
├───────┴──────────┴─────────┤ │ │
│ Serviciul │ │ │
│ Elaborare Flux Operatiuni, │ │ │
│ Normare Activitati, │ │ │
│ Elaborare taxe si Tarife │ │ │
├────────────────────────────┘ ┌┘ │
│ ┌─────┬─────┐ ┌────┴┬────────┐ ┌────────┼─────────┐
│ │ - │ 5 │ │ 1 │ 5 │ │ 1 │ 5 │
│ ├─────┴─────┤ ├─────┴────────┤ ├────────┴─────────┤
├──┤Colectivul │ │ Biroul │ │ Biroul │
│ │Elaborare │ │ Evaluare │ │Securitatea Muncii│
│ │ Flux │ │ Personal, │ │ P.S.I. si │
│ │ Operatiuni│ │ Elaborare, │ │ Protectie Civila │
│ └───────────┘ │ Structuri │ ├──────────────────┘
│ ┌─────┬─────┐ │Organizatorice│ │ ┌─────┬─────┐
│ │ - │ 2 │ │ State de │ │ │ - │ 3 │
│ ├─────┴─────┤ │ Functii │ │ ├─────┴─────┤
└──┤Colectivul │ └──────────────┘ ├─┤Colectivul │
│ Normare, │ │ │Securitatea│
│ Elaborare │ │ │ Muncii, │
taxe si │ │ │ P.S.I. si │
│ Tarife │ │ │ Protectia │
└───────────┘ │ │ Civila │
│ └───────────┘

│ ┌─────┬───────┐
│ │ - │ 2 │
│ ├─────┴───────┤
├─┤ Colectivul │
│ │ Evidenta │
│ │ Medicina │
│ │ Muncii │
│ └─────────────┘



│ ┌─────┬────────┐
│ │ │ │
│ ├─────┴────────┤
└─┤ Colectivul │
│ Protectia │
│ Muncii │
│ si P.S.I. │
│ORC teritorial│
└──────────────┘



ANEXA 1 i
la regulament
--------------


┌────────────────────────────────────┬─────┐
│ DIRECŢIA ELABORAREA │ │
│ BULETINULUI PROCEDURILOR DE │ 1 │
│ REORGANIZARE JUDICIARĂ ŞI FALIMENT │ │
└───────────────────┬────────────────┴─────┘

┌───────────────────────┴──────┬────────────────────────────┬─────────┐
│ │ │ │
┌──────┴┬──────────┬─────┐ ┌──────┬───┴───┬────────┐ ┌──────┬──────┴─┬──────┐│
│ 1 │ - │ 20 │ │ 1 │ - │ 6 │ │ 1 │ - │ 7 ││
├───────┴──────────┴─────┤ ├──────┴───────┴────────┤ ├──────┴────────┴──────┤│
│ Serviciul │ │Serviciul de Indrumare │ │ Serviciul ││
│Editare Electronica a │ │Juridica a Buletinului │ │ Derulare Contracte ││
│Buletinului Procedurilor│ │ Procedurilor de │ │ si Valorificare ││
│ de Reorganizare │ │Reorganizare Judiciara │ │ Date inregistrate in ││
│ Judiciara si Faliment │ │si Faliment si Relatia │ │Buletinul Procedurilor││
├────────────────────────┘ │ cu Autoritatea │ └┬─────────────────────┘│
│ │ Judecatoreasca si │ │ │
│ │ Alte Institutii │ │ │
│ └───────────────────────┘ │ │
│ ┌─────┬─────┐ │ ┌────────┬─────────┐ │
│ │ - │ 5 │ │ │ - │ 4 │ │
│ ├─────┴─────┤ │ ├────────┴─────────┤ │
├──┤Colectivul │ │ │ Colectivul │ │
│ │Elaborare │ ├─┤ Urmarire Derulare│ │
│ │ Flux │ │ │ Contracte │ │
│ │ Operatiuni│ │ └──────────────────┘ │
│ └───────────┘ │ │
│ ┌─────┬─────┐ │ ┌─────┬──────┐ │
│ │ - │ 2 │ │ │ - │ 3 │ │
│ ├─────┴─────┤ │ ├─────┴──────┤ │
└──┤Colectivul │ └─┤Colectivul │ │
│ Normare, │ │Valorificare│ │
│ Elaborare │ │ Date │ │
taxe si │ └────────────┘ │
│ Tarife │ ┌─────────┘
└───────────┘ │

┌─────┬───┴┬────┐
│ │ │ │
├─────┴────┴────┤
│ Colectivul │
│ Elaborarea │
│ Buletinului │
│ Procedurilor │
│de Reorganizare│
│ Judiciara │
│ si Faliment │
│ORC teritoriale│
└───────────────┘



ANEXA 2
la regulament
-------------


MINISTERUL JUSTIŢIEI
[sigla] ─────────────────────────────────────────────
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI

ORGANIGRAMA
oficiilor registrului comertului
de pe langa tribunale
Numarul maxim de posturi: 1.575

┌─────────────────────────────────────────────┐
│ OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI │
└───────────────────┬─────────────────────────┘

┌────────────────────────┴────────────────────────────┐
│ OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNAL │
└────────────────────────┬────────────────────────────┘
┌───────┴────────┐
│ DIRECTOR │
└───────┬────────┘

┌─────────────┐ │
│ Secretariat├────────────┤
└─────────────┘ │


│ │ │ │ │ │ |


┌─────┴──────┐ │┌─────────────┴──────┐ ┌──────────┴──────────┐│ ┌───┴──────┐ |
│ Serviciul/│ ││ Serviciul/ Biroul │ │Serviciul/Biroul/ ││ │Serviciul/│ |
│Biroul Unic │ ││Registrul Comertului│ │Colectivul Tehnologia││ │Biroul/ │ |
│ │ ││ │ │Informatiei, Baze de ││ │Colectivul│ |
│ │ ││ │ │Date si Valorificarea││ │Economic │ |
│ │ ││ │ │ Informatiilor ││ │ │ |
└─────┬──────┘ │└─────────┬──────────┘ └──────────┬──────────┘│ └────┬─────┘ |
┌───┴──┐ │ ┌───┬─┴─┬────┐ ┌─────┼────┐ │ ┌──┴──┐ |
┌┴─┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐┌─┴┐ ┌┴─┐┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌┴─┐ ┌─┴┐ ┌┴─┐ ┌┴─┐┌──┐
│A │ │B │ │C │ │D ││E │ │ F││G │ │H │ │I │ │J │ │K │ │L │ │M ││N │
└──┘ └──┘ └──┘ └──┘└──┘ └──┘└──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘└──┘


LEGENDA:



A = Biroul/Colectivul Registratura
B = Biroul/Colectivul Primire Verificare Cereri

C = Biroul/Colectivul Servicii de Asistenta

D = Biroul/Colectivul Inregistrare in Registrul Comertului
Computerizat si Verificare Date
E = Biroul/Colectivul Lucrari de Grefa si Secretariat
F = Biroul/Colectivul Relatia cu Prefecturile, Primariile, Monitorul
Oficial, Directiile Generale ale Finantelor Publice, Alte Institutii
G = Biroul/Colectivul Arhiva de Documente si Electronica a Comerciantilor

H = Biroul/Colectivul Verificare Disponibilitate Firma si Emblema,
Unicitate Sediu, Asociat Unic
I = Biroul/Colectivul Tehnologia Informatiei, Baze de Date
J = Biroul/Colectivul Valorificare Date din Registrul Comertului

K = Biroul/Colectivul Juridic, Elaborarea Buletinului Procedurilor
de Reorganizare Judiciara si Faliment

L = Biroul/Colectivul Financiar Contabilitate
M = Biroul/Colectivul Administrativ
N = Biroul Teritorial


ANEXA 3
la regulament
-------------



Numarul maxim de posturi: 355

MINISTERUL JUSTIŢIEI
[sigla] ─────────────────────────────────────────────
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI

┌─────────────────────────────────────────────┐
│ OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI │
└───────────────────┬─────────────────────────┘

┌────────────────────────┴───────────────────────────────────────┐
│ OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUCURESTI│
└────────────────────────┬───────────────────────────────────────┘
┌───────┴────────┐
│ DIRECTOR │
└───────┬────────┘

│ ┌───────────┐
├──┤Secretariat│
│ └───────────┘

┌─────────────────┬─────┴┬────────┬───────────────────┐
│ │ │ │ │
┌─────┴──────┐ │ │ │ ┌───┴─────┐
│ DIRECTOR │ │ │ │ │DIRECTOR │
│ ADJUNCT │ │ │ │ │ADJUNCT │
└────┬───────┘ │ │ │ └───┬─────┘
┌───┴──┬────┬───┐ │ │ │ ┌──────┴┬───────┐
┌┴─┐ ┌─┴┐ │ ┌─┴┐ ┌┴─┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌┴─┐ ┌─┴┐
│A │ │B │ │ │C │ │E │ │ F│ │G │ │H │ │I │ │J │
└┬─┘ └┬─┘ │ └──┘ └┬─┘ └┬─┘ └┬─┘ └┬─┘ └┬─┘ └┬─┘
│ │ ┌─┴┐ ├e1 │ ├g1 ├h1 │ │
├a1 │ │D │ │ ├f1 │ │ ├i1 ├j1
│ ├b1 └──┘ └e2 │ └g1 ├h2 │ │
├a2 │ └f2 │ └─i2 └j2
│ └b2 ├h3
└a3 │
├h4

└h5
LEGENDA:



A = Serviciul Registratura
a1 = Biroul Registratura Intrari
a2 = Biroul Registratura Eliberari
a3 = Biroul Monitorizare Stadiu Solicitari

B = Serviciul Biroul Unic
b1 = Biroul Primire, Verificare Cereri Inmatriculare/Mentiuni
b2 = Biroul Primire, Verificare Alte Tipuri de Cereri

C = Serviciul Asistenta

D = Biroul Verificare Disponibilitate Denumire Firma si Emblema
Unicitate Sediu/Asociat Unic

E = Serviciul Juridic
e1 = Biroul Metodologie Interna
e2 = Biroul Contencios

F = Serviciul Economic
f1 = Biroul Financiar Contabilitate
f2 = Biroul Administrativ

G = Serviciul Elaborarea Buletinului Procedurilor de Reorganizare
Judiciara si Faliment
g1 = Biroul Juridic, Elaborarea Buletinului Procedurilor de
Reorganizare Judiciara si Faliment
g2 = Biroul Operare Date Buletinului Procedurilor de
Reorganizare Judiciara si Faliment

H = Serviciul Registrul Comertului
h1 = Biroul Inregistrare Date
h2 = Biroul Lucrari de Grefa si Secretariat
h3 = Biroul Editare, Listare, Pregatire Documente pentru Eliberare
h4 = Biroul Relatii interinstitutionale
h5 = Biroul Solutionare Sesizari

I = Serviciul Tehnologia Informatiei, Baze de Date si
Valorificarea Informatiilor
i1 = Biroul Tehnologia Informatiei, Baze de Date
i2 = Biroul Valorificare Date din Registrul Comertului Computerizat

J = Serviciul Arhiva
j1 = Biroul Arhiva de Documente
j2 = Biroul Arhiva Electronica

---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016