Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 octombrie 2003  de organizare si desfasurare a concursurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 14 octombrie 2003 de organizare si desfasurare a concursurilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 29 octombrie 2003
SECŢIUNEA 1
Activitãţi premergãtoare desfãşurãrii concursului

ART. 1
(1) În vederea organizãrii şi desfãşurãrii concursurilor, autoritãţile şi instituţiile publice care pot organiza concurs potrivit legii au obligaţia sa solicite avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu cel puţin 45 de zile înainte de data sustinerii concursului.
(2) Solicitarea trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) condiţiile de desfãşurare a concursului, respectiv data pana la care se pot depune dosarele de înscriere, autoritatea sau instituţia publica la care se depun dosarele de înscriere, precum şi data, ora şi locul organizãrii fiecãrei probe a concursului;
b) condiţiile de participare la concurs, respectiv funcţiile publice vacante pentru ocuparea cãrora se organizeazã concursul, condiţiile prevãzute de lege pentru ocuparea acestor funcţii publice, condiţiile de studii necesare ocupãrii fiecãrei funcţii publice vacante, alte condiţii specifice prevãzute în fişa postului aferentã fiecãrei funcţii publice vacante;
c) bibliografia, stabilitã de cãtre conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate;
d) alte menţiuni referitoare la organizarea concursului sau la condiţiile de participare la concurs.
(3) Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici are obligaţia sa emita avizul prevãzut la alin. (1) şi sa transmitã numele, prenumele şi funcţia detinuta de reprezentantul acesteia în comisia de concurs, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data primirii solicitãrii.
ART. 2
Pe baza avizului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, înainte cu cel puţin 30 de zile de la data sustinerii concursului, autoritatea sau instituţia publica organizatoare a concursului are urmãtoarele obligaţii:
a) sa constituie comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor;
b) sa publice condiţiile de desfãşurare a concursului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a;
c) sa afiseze la sediul autoritãţii sau instituţiei publice şi sa publice, dacã este cazul, pe pagina de Internet a autoritãţii sau instituţiei publice organizatoare condiţiile de desfãşurare a concursului, condiţiile de participare la concurs, bibliografia şi actele solicitate candidaţilor pentru dosarul de înscriere.
ART. 3
(1) În situaţia în care concursul se organizeazã de Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici, condiţiile de participare la concurs se aproba prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, la propunerea autoritãţilor şi instituţiilor publice în al cãror stat de funcţii sunt prevãzute funcţiile publice vacante.
(2) În situaţia în care concursul se organizeazã pentru recrutarea inaltilor funcţionari publici, condiţiile de participare la concurs se aproba prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
(3) Prevederile art. 2 se aplica în mod corespunzãtor pentru concursul organizat de Agenţia Nationala a Funcţionarilor Publici şi pentru concursul organizat pentru recrutarea inaltilor funcţionari publici.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile comisiei de concurs, ale comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi ale secretariatului

ART. 4
Comisiile de concurs au urmãtoarele atribuţii principale:
a) selecteaza dosarele de concurs ale candidaţilor;
b) stabilesc subiectele pentru proba scrisã;
c) stabilesc planul interviului şi realizeazã interviul;
d) noteaza pentru fiecare candidat fiecare proba a concursului;
e) transmit compartimentelor de resurse umane, prin secretariatul comisiei, rezultatele concursului pentru a fi comunicate candidaţilor.
ART. 5
Comisiile de soluţionare a contestaţiilor au urmãtoarele atribuţii principale:
a) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la notarea fiecãrei probe a concursului;
b) transmit, prin secretariatul comisiei, compartimentelor de resurse umane rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.
ART. 6
Secretariatul comisiei de concurs are urmãtoarele atribuţii principale:
a) vegheazã la respectarea procedurii de organizare şi desfãşurare a concursului;
b) întocmeşte, redacteazã şi semneazã alãturi de comisia de concurs intreaga documentaţie privind activitatea specifica a acesteia;
c) asigura transmiterea rezultatelor concursului compartimentelor de resurse umane, pentru a fi comunicate candidaţilor;
d) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
ART. 7
Secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor îndeplineşte în mod corespunzãtor atribuţiile prevãzute la art. 6 lit. b) şi c).

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de desfãşurare a concursului

ART. 8
(1) În vederea participãrii la concurs, în termen de 20 de zile de la data publicãrii anunţului, candidaţii depun la secretariatul comisiei de concurs dosarul de concurs, care va conţine în mod obligatoriu:
a) copia actului de identitate;
b) formularul de înscriere prevãzut la pct. 2 din prezenta anexa;
c) copiile diplomelor de studii şi ale altor acte care atesta efectuarea unor specializãri;
d) copia carnetului de munca sau, dupã caz, o adeverinta care sa ateste vechimea în munca şi, dupã caz, în specialitate;
e) cazierul judiciar;
f) adeverinta care sa ateste starea de sãnãtate corespunzãtoare;
g) copia fisei de evaluare a performantelor profesionale individuale sau, dupã caz, recomandarea de la ultimul loc de munca;
h) declaraţia pe propria rãspundere sau adeverinta care sa ateste ca nu a desfãşurat activitãţi de poliţie politica.
(2) Copiile de pe actele prevãzute la alin. (1) se prezintã însoţite de documentele originale, care se certifica pentru conformitatea cu originalul de cãtre secretariatul comisiei de concurs, sau în copii legalizate.
(3) Formularul de înscriere se pune la dispoziţie candidaţilor prin secretariatul comisiei de concurs din cadrul autoritãţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.
(4) În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data şi ora desfãşurãrii concursului, autoritatea sau instituţia publica are obligaţia de a anunta prin aceleaşi mijloace de informare prevãzute la art. 2 modificãrile intervenite în desfãşurarea concursului.
ART. 9
(1) În termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data expirãrii termenului prevãzut la art. 8 alin. (1), comisia de concurs are obligaţia de a selecta dosarele de concurs pe baza îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs.
(2) Rezultatele selectãrii dosarelor de înscriere se afişeazã, cu menţiunea "admis" sau "respins", la sediul autoritãţii ori instituţiei publice organizatoare a concursului, în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 10
(1) Subiectele pentru proba scrisã se stabilesc pe baza bibliografiei de concurs, astfel încât sa reflecte capacitatea de analiza şi sinteza a candidaţilor, în concordanta cu nivelul şi specificul funcţiilor publice pentru care se organizeazã concursul. Pentru ocuparea aceleiaşi funcţii publice, subiectele vor fi identice în cadrul aceluiaşi concurs.
(2) Comisia de concurs va stabili subiectele şi va alcãtui seturile de subiecte pentru proba scrisã, înainte cu doua ore de începerea acestei probe.
(3) În cazul în care proba scrisã consta în rezolvarea unor teste grila, întrebãrile pot fi formulate cu cel mult 5 zile înainte de proba scrisã, cu condiţia ca numãrul acestora sa fie de 3 ori mai mare decât numãrul intrebarilor stabilit pentru fiecare test grila. Întrebãrile pentru fiecare test grila se stabilesc înainte cu doua ore de începerea probei scrise.
(4) În cazul în care, datoritã numãrului mare de candidaţi, proba scrisã se organizeazã în mai multe serii de concurs, subiectele se vor schimba la fiecare serie, cu excepţia situaţiei în care se organizeazã simultan.
(5) Seturile de subiecte se semneazã de toţi membrii comisiei de concurs şi se inchid în plicuri sigilate purtând ştampila autoritãţii sau a instituţiei publice organizatoare a concursului.
ART. 11
(1) Cu cel puţin 3 ore înainte de începerea probei scrise, la locul desfãşurãrii acesteia, dacã este cazul, se va afişa repartizarea pe sali a candidaţilor.
(2) Cu 30 de minute înainte de începerea probei scrise se va face apelul nominal al candidaţilor, în vederea îndeplinirii formalitãţilor prealabile, respectiv verificarea identitãţii. Verificarea identitãţii candidaţilor se face numai pe baza buletinului de identitate sau a cãrţii de identitate.
(3) Dupã verificarea identitãţii candidaţilor, ieşirea din sala a acestora atrage eliminarea din concurs, cu excepţia situaţiilor de urgenta în care aceştia pot fi insotiti de unul dintre membrii comisiei de concurs sau de persoanele care asigura supravegherea.
(4) Durata probei scrise se stabileşte de comisia de concurs în funcţie de gradul de dificultate şi complexitate al subiectelor, dar nu poate depãşi 3 ore.
(5) La ora stabilitã pentru începerea probei scrise, comisia de concurs prezintã candidaţilor seturile de subiecte şi invita un candidat sa extraga un plic cu subiectele de concurs.
(6) Dupã începerea comunicãrii subiectelor este interzis accesul candidaţilor care întârzie sau al oricãrei persoane, în afarã membrilor comisiei de concurs, precum şi a persoanelor care asigura secretariatul comisiei, respectiv supravegherea desfãşurãrii probei. În acest caz candidatul este eliminat din concurs.
(7) În încãperea în care are loc concursul, pe toatã perioada derulãrii acestuia, inclusiv a formalitãţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizarii probei, candidaţilor nu le este permisã deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanta.
(8) Nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (7) atrage eliminarea candidatului din proba de concurs. Comisia de concurs, constatând încãlcarea acestor dispoziţii, va elimina candidatul din sala, va face menţiunea "anulat" pe lucrare şi va consemna cele intamplate în procesul-verbal.
(9) Lucrãrile vor fi redactate, sub sancţiunea anulãrii, doar pe seturile de hârtie asigurate de autoritatea sau instituţia publica organizatoare a concursului, purtând ştampila acesteia pe fiecare fila, în coltul din stanga sus. În situaţia concursurilor organizate pentru recrutarea inaltilor funcţionari publici, seturile de hârtie vor purta ştampila Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Prima fila, dupã înscrierea numelui şi a prenumelui în coltul din dreapta, va fi lipita astfel încât datele înscrise sa nu poatã fi identificate şi se va aplica ştampila autoritãţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.
(10) Candidatul are obligaţia de a preda comisiei de concurs lucrarea scrisã, respectiv testul grila, la expirarea timpului alocat probei scrise, semnand borderoul special întocmit în acest sens.
ART. 12
(1) Comisia de concurs stabileşte modul de acordare a punctajului pentru proba scrisã, care se afişeazã la finalizarea acestei probe, la locul desfãşurãrii concursului.
(2) Conducãtorii autoritãţilor sau instituţiilor publice organizatoare a concursului pot stabili, pentru fiecare dintre probele de concurs prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. b) şi c) din hotãrâre, în funcţie de gradul de interes acordat acestora, o anumitã pondere. În acest caz, atât punctajul final de minimum 100 de puncte prevãzut la art. 11 alin. (1) din hotãrâre, cat şi punctajele minime de 50 de puncte necesare pentru promovarea fiecãrei probe prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. b) şi c) din hotãrâre se modifica în mod proporţional.
ART. 13
(1) Interviul se susţine, de regula, nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data sustinerii probei scrise.
(2) Fiecare membru al comisiei de concurs poate adresa întrebãri candidatului. Nu se pot adresa întrebãri referitoare la opiniile politice ale candidatului, activitatea sindicala, religie, etnie, sex, stare materialã şi origine socialã.
(3) Întrebãrile şi rãspunsurile la interviu se consemneazã în anexa la procesul-verbal întocmit de secretariatul comisiei de concurs, semnatã de membrii comisiei şi de candidat.
(4) Cunoaşterea limbilor strãine se poate testa în cadrul probei scrise şi, eventual, al interviului.
ART. 14
La finalizarea fiecãrei probe a concursului se întocmeşte câte un proces-verbal. La finalizarea concursului se întocmeşte un proces-verbal care sa conţinã modul de desfãşurare a concursului şi rezultatele obţinute de candidaţi, semnat de membrii comisiei de concurs.

SECŢIUNEA a 4-a
Notarea probelor şi comunicarea rezultatelor

ART. 15
(1) Notarea probei scrise sau a interviului se face, de regula, în termen de 48 de ore, dar nu mai târziu de 3 zile de la data sustinerii probei.
(2) Acordarea punctajului pentru fiecare proba se face pe baza mediei aritmetice a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs.
ART. 16
(1) Lucrãrile scrise se corecteaza sigilate.
(2) Lucrãrile scrise care prezintã însemnãri în scopul identificarii candidaţilor se anuleazã şi nu vor mai fi notate. Menţiunea "anulat" se va face atât pe lucrare, cat şi pe borderoul de notare şi pe centralizatorul nominal, consemnându-se aceasta în procesul-verbal.
(3) Lucrãrile scrise, dupã notarea de cãtre fiecare membru al comisiei de concurs, se desigileaza.
ART. 17
(1) Punctajele obţinute, cu menţiunea "admis" sau "respins", se comunica candidaţilor prin afişare la sediul autoritãţii sau instituţiei organizatoare a concursului, în termenul prevãzut la art. 15 alin. (1), dar care sa asigure rãmânerea a cel puţin 24 de ore pana la susţinerea urmãtoarei probe, dupã rezolvarea unor eventuale contestaţii.
(2) Se considera admis la concursul pentru ocuparea unei funcţii publice vacante candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj dintre candidaţii care au concurat pentru aceeaşi funcţie publica, cu condiţia ca aceştia sa fi obţinut punctajul minim necesar promovãrii.
(3) La punctaje egale, are prioritate candidatul care a obţinut punctajul cel mai mare la proba scrisã, iar dacã egalitatea se menţine, are prioritate cel care are specializãri în domeniul funcţiei publice pentru care a candidat.
(4) Comunicarea punctajelor şi a rezultatelor finale ale concursului se face prin afişare la locul desfãşurãrii concursului, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data sustinerii ultimei probe.
ART. 18
Punctajele finale ale concursului, în ordine descrescãtoare, vor fi înscrise într-un centralizator nominal în care se va mentiona, pentru fiecare candidat, punctajul obţinut la fiecare dintre probele concursului, în vederea unor eventuale contestaţii. Centralizatorul nominal se semneazã pe fiecare pagina de fiecare dintre membrii comisiei de concurs.

SECŢIUNEA a 5-a
Soluţionarea contestaţiilor

ART. 19
Dupã afişarea rezultatelor obţinute la concurs, candidaţii nemultumiti pot face contestaţie, în termen de 24 de ore de la data afişãrii punctajelor pentru fiecare proba a concursului, la sediul autoritãţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, sub sancţiunea decãderii din acest drept.
ART. 20
Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza anexa la procesul-verbal întocmit în condiţiile prevãzute la art. 13 alin. (3), precum şi procesele-verbale întocmite în condiţiile prevãzute de art. 14, va acorda punctajele pentru fiecare dintre cele doua probe şi va aproba contestaţia modificând punctajul final acordat de comisia de concurs în situaţia în care:
a) constata ca punctajele nu au fost acordate potrivit baremului şi raspunsurilor din lucrarea scrisã;
b) constata ca exista o diferenţa mai mare de 10 puncte/proba între punctajele acordate de comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor.
ART. 21
Contestaţia va fi respinsã în urmãtoarele situaţii:
a) dacã în urma analizarii contestaţiei se constata ca punctajele au fost acordate potrivit baremului şi raspunsurilor din lucrarea scrisã;
b) dacã între punctajul acordat de comisia de concurs şi cel apreciat de comisia de soluţionare a contestaţiilor nu este o diferenţa mai mare de 10 puncte/proba;
c) dacã punctajul acordat de comisia de soluţionare a contestaţiilor este mai mic decât punctajul acordat de comisia de concurs.
ART. 22
Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se face prin afişare la sediul autoritãţii sau instituţiei organizatoare a concursului, imediat dupã soluţionarea contestaţiilor.
ART. 23
În cazul respingerii contestaţiei candidatul se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.




2. FORMULAR DE ÎNSCRIERE

Autoritatea/instituţia publica ................................

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Funcţia publica solicitatã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Date personale │
│ │
│ Numele: Prenumele: │
│ Adresa: Nr. de telefon: │
│ Data naşterii: Locul naşterii: │
│ Starea civilã: Copii: │
│ Stagiul militar: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ Studii generale şi de specialitate: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Studii medii liceale sau postliceale: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Instituţia Perioada Diploma obţinutã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ Studii superioare de scurta durata: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Instituţia Perioada Diploma obţinutã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ Studii superioare de lungã durata: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Instituţia Perioada Diploma obţinutã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ Studii postuniversitare, masterat sau doctorat: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Instituţia Perioada Diploma obţinutã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Alte tipuri de studii: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Instituţia Perioada Diploma obţinutã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Limbi strãine (slab, bine, foarte bine)*): │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Scris Citit Vorbit │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ *) Se va mentiona şi limba maternã, acolo unde este cazul. │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Cunoştinţe operare calculator: │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Cariera profesionalã: │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Perioada Instituţia/Firma Funcţia detinuta Principalele │
│ responsabilitãţi │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Detalii despre ultimul loc de munca (se vor mentiona calificativele │
│ acordate la evaluarea performantelor profesionale în ultimii 2 ani, │
│ dacã este cazul): │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Persoane de contact pentru recomandãri: │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Numele şi prenumele Instituţia Funcţia Nr. de telefon │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




Declar pe propria rãspundere, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, ca datele furnizate în acest formular sunt adevãrate, ca îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 49 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi nu ma aflu în una dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute de lege pentru functionarii publici.


Data .....................


Semnatura .................


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016