Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 decembrie 2010  de organizare si functionare al Agentiei Nationale de Integritate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 14 decembrie 2010 de organizare si functionare al Agentiei Nationale de Integritate

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 35 din 14 ianuarie 2011

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentul regulament de organizare şi funcţionare este întocmit în temeiul <>art. 16 alin. (4) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 2
    (1) Dispoziţiile Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale de Integritate, denumit în continuare regulament, se aplicã personalului Agenţiei Naţionale de Integritate, denumitã în continuare Agenţie.
    (2) Prezentul regulament poate fi completat prin ordin al preşedintelui Agenţiei cu norme interne, precum şi cu norme specifice în domeniul conduitei funcţionarilor publici şi a persoanelor angajate cu contract individual de muncã din cadrul Agenţiei.

    CAP. II
    Scopul şi obiectivele Agenţiei

    ART. 3
    Agenţia este organizatã şi funcţioneazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 144/2007, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice, pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, ale <>Legii nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale altor acte normative aplicabile.
    ART. 4
    Agenţia este autoritate administrativã autonomã, cu personalitate juridicã, ce funcţioneazã la nivel naţional, ca structurã unicã, cu sediul în municipiul Bucureşti.
    ART. 5
    (1) Scopul Agenţiei este asigurarea integritãţii în exercitarea demnitãţilor şi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale, prin exercitarea de responsabilitãţi în evaluarea declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificãrilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitãţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care se pot afla persoanele prevãzute la <>art. 1 din Legea nr. 176/2010, pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnitãţilor publice.
    (2) În îndeplinirea acestui scop, Agenţia poate dezvolta relaţii de colaborare prin încheierea de protocoale cu entitãţi din ţarã sau din strãinãtate.
    (3) Activitatea de evaluare efectuatã de cãtre inspectorii de integritate din cadrul Agenţiei se desfãşoarã cu privire la situaţia averii existente pe durata exercitãrii demnitãţilor şi funcţiilor publice, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor persoanelor care fac obiectul <>Legii nr. 176/2010, conform prevederilor acesteia, care se completeazã cu dispoziţiile actelor normative în vigoare.
    ART. 6
    Orientãrile strategice în activitatea Agenţiei sunt urmãtoarele:
    a) consolidarea capacitãţii de evaluare a declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificãrilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitãţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care se pot afla persoanele prevãzute de lege, pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnitãţilor publice;
    b) consolidarea capacitãţii administrative;
    c) implementarea şi consolidarea sistemelor informatice necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, precum şi a celor decizionale;
    d) consolidarea componentelor de prevenţie şi de conştientizare în activitatea de combatere a corupţiei prin crearea mecanismelor de acţiune proactive adecvate;
    e) îmbunãtãţirea cadrului legal, crearea şi implementarea mecanismelor de aplicare efectivã a legii;
    f) monitorizarea permanentã a soluţiilor date de cãtre entitãţile jurisdicţionale, judiciare şi disciplinare relevante în privinţa cauzelor înaintate de Agenţie;
    g) pregãtirea profesionalã continuã a inspectorilor de integritate şi a personalului din cadrul departamentelor administrative;
    h) dezvoltarea relaţiilor de colaborare prin încheierea de protocoale cu entitãţi din ţarã sau din strãinãtate;
    i) îndeplinirea obiectivelor strategice prevãzute prin angajamentele asumate de România la nivel european prin acte normative şi alte documente pragmatice.
    ART. 7
    În realizarea scopului pentru care a fost înfiinţatã, Agenţia organizeazã în mod unitar şi instituţionalizat activitatea de evaluare a situaţiei averii existente pe durata exercitãrii demnitãţilor şi funcţiilor publice, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor persoanelor care fac obiectul <>Legii nr. 176/2010, conform prevederilor acesteia.
    ART. 8
    Activitatea de evaluare a situaţiei averii existente pe durata exercitãrii funcţiilor ori demnitãţilor publice, dupã caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor care se efectueazã de cãtre Agenţie este supusã controlului judecãtoresc.
    ART. 9
    Principiile dupã care se desfãşoarã activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţionalã, celeritatea, buna administrare, dreptul la apãrare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii.
    ART. 10
    Potrivit principiului independenţei operaţionale, preşedintele, vicepreşedintele şi inspectorii de integritate nu vor solicita sau primi dispoziţii referitoare la evaluãrile privind averea persoanelor, conflictele de interese şi incompatibilitãţile de la nicio autoritate publicã, instituţie sau persoanã.
    ART. 11
    (1) Agenţia îndeplineşte activitatea de evaluare a declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificãrilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitãţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care se pot afla persoanele prevãzute de lege, pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnitãţilor publice, din oficiu sau la sesizarea oricãrei persoane fizice ori juridice, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitãţii de soluţionare a petiţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 233/2002.
    (2) Agenţia asigurã afişarea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localitãţii unde sunt situate, a adresei instituţiei care administreazã activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnãturii. Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se menţin pe pagina de internet a Agenţiei pe toatã durata exercitãrii funcţiei sau mandatului şi 3 ani dupã încetarea acestuia şi se arhiveazã potrivit legii.

    CAP. III
    Organizarea şi structura Agenţiei

    ART. 12
    Personalul Agenţiei este format din preşedintele Agenţiei, vicepreşedintele Agenţiei, inspectori de integritate, funcţionari publici şi personal contractual. Preşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de secretar de stat, vicepreşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de subsecretar de stat, iar funcţia de inspector de integritate este funcţie publicã cu statut special.
    ART. 13
    Agenţia este condusã de un preşedinte şi de un vicepreşedinte, numiţi de cãtre Senat, pe bazã de concurs organizat de Consiliul Naţional de Integritate.
    ART. 14
    Agenţia are un secretar general care face parte din categoria înalţilor funcţionari publici şi este numit în condiţiile legii.
    ART. 15
    În cadrul Agenţiei sunt organizate şi funcţioneazã urmãtoarele structuri, la nivel de direcţie generalã, direcţii, servicii şi compartimente:
    15.1. Direcţie generalã:
    - Inspecţia de integritate*1), cu urmãtoarele structuri funcţionale:
    ● Inspecţia de integritate I*2);
--------
    *1) Funcţioneazã la nivel de direcţie generalã.
    *2) Funcţioneazã la nivel de direcţie.

    ● Serviciul inspecţie de integritate 1;
    ● Serviciul inspecţie de integritate 2;
    ● Serviciul inspecţie de integritate 3;
    ● Serviciul inspecţie de integritate 4;
    ● Serviciul inspecţie de integritate 5;
    ● Serviciul inspecţie de integritate 6.
    15.2. Direcţii:
    a) Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare, cu urmãtoarele structuri funcţionale:
    ● Serviciul avizare şi legislaţie;
    ● Compartimentul control;
    ● Compartimentul contencios;
    ● Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie;
    b) Direcţia economicã, cu urmãtoarele structuri funcţionale:
    ● Serviciul financiar şi contabilitate;
    ● Compartimentul contabilitate;
    ● Compartimentul de investiţii şi achiziţii publice;
    ● Compartimentul arhivã;
    ● Serviciul administrativ.
    15.3. Servicii:
    a) Serviciul de tehnologia informaţiei, cu urmãtoarele structuri funcţionale:
    ● Compartimentul administrare infrastructurã informaticã;
    ● Compartimentul informaţii clasificate;
    b) Serviciul resurse umane, cu urmãtoarele structuri funcţionale:
    ● Biroul resurse umane;
    ● Compartimentul protecţia muncii;
    ● Secretariat.
    15.4. Compartimente:
    a) Compartimentul de audit public intern;
    b) Registraturã generalã.
    ART. 16
    În cadrul numãrului maxim de posturi aprobat, în structura Agenţiei se organizeazã şi funcţioneazã cabinetele demnitarilor, cu statut de compartimente distincte, cu activitate permanentã.
    ART. 17
    Structura organizatoricã a Agenţiei este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.

    CAP. IV
    Conducerea Agenţiei

    SECŢIUNEA 1
    Preşedintele

    ART. 18
    Preşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de secretar de stat, numit în funcţie de cãtre Senat, pe bazã de concurs organizat de Consiliul Naţional de Integritate, denumit în continuare Consiliul. Mandatul acestuia este de 4 ani şi nu poate fi reînnoit.
    ART. 19
    Funcţia de preşedinte al Agenţiei este incompatibilã cu orice altã funcţie publicã sau privatã, cu excepţia funcţiilor ori activitãţilor exclusiv didactice din învãţãmântul superior.
    ART. 20
    Preşedintele Agenţiei nu îndeplineşte atribuţii operative referitoare la evaluãrile privind averea persoanelor, conflictele de interese şi incompatibilitãţile.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Vicepreşedintele

    ART. 21
    Vicepreşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de subsecretar de stat, numit în funcţie de cãtre Senat, pe bazã de concurs organizat de Consiliu. Mandatul acestuia este de 4 ani şi nu poate fi reînnoit.
    ART. 22
    Funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei este incompatibilã cu orice altã funcţie publicã sau privatã, cu excepţia funcţiilor ori activitãţilor exclusiv didactice din învãţãmântul superior.
    ART. 23
    Vicepreşedintele Agenţiei nu îndeplineşte atribuţii operative referitoare la evaluãrile privind averea persoanelor, conflictele de interese şi incompatibilitãţile.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Secretarul general

    ART. 24
    Secretarul general al Agenţiei este înalt funcţionar public, numit în condiţiile legii. Acesta asigurã realizarea legãturilor funcţionale între structurile Agenţiei.
    ART. 25
    Secretarul general este subordonat preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, coordoneazã activitãţile stabilite potrivit structurii organizatorice a Agenţiei, îndeplinind şi alte atribuţii care îi sunt delegate de preşedintele Agenţiei, acţionând pentru ducerea la îndeplinire a ordinelor şi mãsurilor stabilite de acesta.
    ART. 26
    Secretarul general nu îndeplineşte atribuţii operative referitoare la evaluãrile privind averea persoanelor, conflictele de interese şi incompatibilitãţile.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Atribuţiile conducerii Agenţiei pe niveluri ierarhice

    Atribuţiile preşedintelui Agenţiei
    ART. 27
    (1) Principalele atribuţii ale preşedintelui Agenţiei sunt urmãtoarele:
    a) organizeazã, coordoneazã, conduce şi controleazã, în limitele legii, activitatea curentã a Agenţiei;
    b) aprobã statul de funcţii şi de personal;
    c) numeşte prin ordin personalul Agenţiei, în condiţiile legii;
    d) exercitã acţiunea disciplinarã împotriva personalului din subordine;
    e) asigurã publicarea raportului anual de activitate a Agenţiei şi a auditului extern independent pe pagina de internet a Agenţiei;
    f) prezintã Consiliului, trimestrial sau la cererea acestuia, ori de câte ori este necesar, informãrile referitoare la activitatea Agenţiei;
    g) reprezintã Agenţia în raporturile cu orice altã instituţie publicã sau privatã ori persoanã fizicã;
    h) asigurã întocmirea strategiei privind procedurile operaţionale de evaluare a averii, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor de cãtre Agenţie, ţinând seama şi de recomandãrile Consiliului; strategia se întocmeşte anual şi se prezintã pentru aprobare Consiliului;
    i) emite ordine;
    j) îndeplineşte orice alte atribuţii ce pot decurge din eventuale modificãri legislative survenite ulterior, prevãzute de lege.
    (2) Preşedintele Agenţiei poate delega, prin ordin, în condiţiile legii, atribuţii şi sarcini vicepreşedintelui, secretarului general, precum şi altor persoane din conducerea structurilor Agenţiei, împuternicite în acest scop.
    (3) Preşedintele Agenţiei aprobã prin ordin regulamentul de organizare şi funcţionare şi structura organizatoricã ale Agenţiei, cu respectarea condiţiilor legale.
    (4) Preşedintele Agenţiei are calitatea de ordonator principal de credite. În cazul în care funcţia de preşedinte al Agenţiei este vacantã, precum şi în orice alte cazuri în care preşedintele se aflã în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia, calitatea de ordonator principal de credite este exercitatã de vicepreşedintele Agenţiei sau de secretarul general al Agenţiei.
    (5) Pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Agenţiei, preşedintele sau, dupã caz, vicepreşedintele Agenţiei întocmeşte proiectul de buget, în vederea aprobãrii prin lege.
    (6) Preşedintele Agenţiei procedeazã la comunicarea raportului de audit, în termen de maximum 5 zile de la primirea acestuia, Consiliului.
    (7) Preşedintele Agenţiei, în cazul sesizãrii din oficiu, întocmeşte procesul-verbal de sesizare.
    (8) Dacã preşedintele şi/sau vicepreşedintele Agenţiei sunt/este suspendaţi/suspendat din funcţie, Consiliul deleagã atribuţiile de conducere unui inspector de integritate. Interimatul înceteazã la data revenirii în funcţie a titularilor sau la data numirii altor persoane.

    Atribuţiile vicepreşedintelui Agenţiei
    ART. 28
    (1) Vicepreşedintele Agenţiei exercitã atribuţiile prevãzute de lege ori încredinţate de preşedintele Agenţiei. În cazul în care preşedintele Agenţiei se aflã în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia sau funcţia este vacantã, vicepreşedintele exercitã urmãtoarele atribuţii:
    a) organizeazã, coordoneazã, conduce şi controleazã, în limitele legii, activitatea curentã a Agenţiei;
    b) aprobã statul de funcţii şi de personal;
    c) numeşte, prin ordin, personalul Agenţiei, în condiţiile legii;
    d) exercitã acţiunea disciplinarã împotriva personalului din subordine;
    e) asigurã publicarea raportului anual de activitate a Agenţiei şi a auditului extern independent pe pagina de internet a Agenţiei;
    f) prezintã Consiliului, trimestrial sau la cererea acestuia, ori de câte ori este necesar, informãrile referitoare la activitatea Agenţiei;
    g) reprezintã Agenţia în raporturile cu orice altã instituţie publicã sau privatã ori persoanã fizicã;
    h) asigurã întocmirea strategiei privind procedurile de evaluare a averii, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor de cãtre Agenţie, ţinând seama şi de recomandãrile Consiliului; strategia se întocmeşte anual şi se prezintã pentru aprobare Consiliului;
    i) emite ordine;
    j) îndeplineşte orice alte atribuţii ce pot decurge din eventuale modificãri legislative survenite ulterior, prevãzute de lege.
    (2) În cazul în care funcţia de preşedinte al Agenţiei este vacantã, precum şi în orice alte cazuri în care preşedintele se aflã în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, calitatea de ordonator principal de credite este exercitatã de vicepreşedintele Agenţiei sau de secretarul general al Agenţiei.
    (3) Proiectul de buget se întocmeşte de preşedintele sau, dupã caz, de vicepreşedintele Agenţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, şi se înainteazã Guvernului, pentru a fi inclus distinct în proiectul bugetului de stat supus aprobãrii prin lege.
    (4) Dacã preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei sunt suspendaţi din funcţie, Consiliul deleagã atribuţiile de conducere unui inspector de integritate. Interimatul înceteazã la data revenirii în funcţie a titularilor sau la data numirii altor persoane.

    Atribuţiile secretarului general
    ART. 29
    (1) Principalele atribuţii şi responsabilitãţi ale secretarului general sunt urmãtoarele:
    a) coordoneazã buna funcţionare a compartimentelor şi activitãţilor cu caracter funcţional din cadrul Agenţiei şi asigurã legãtura operativã dintre preşedinte, vicepreşedinte şi conducãtorii tuturor direcţiilor (generale) şi celelalte compartimente din Agenţie;
    b) participã la elaborarea şi avizarea actelor normative care privesc activitatea Agenţiei;
    c) urmãreşte şi asigurã ducerea la îndeplinire a atribuţiilor ce revin Agenţiei;
    d) monitorizeazã şi controleazã elaborarea raportãrilor periodice prevãzute de reglementãrile în vigoare;
    e) coordoneazã activitatea de elaborare a politicilor de personal din cadrul direcţiilor (generale) şi celorlalte compartimente şi principiile directoare pentru managementul de personal din cadrul compartimentelor;
    f) reprezintã Agenţia, pe baza împuternicirii date de preşedinte, în faţa autoritãţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice de drept privat şi a persoanelor fizice;
    g) colaboreazã cu secretarii generali din celelalte autoritãţi ale administraţiei publice centrale, în probleme de interes comun;
    h) urmãreşte modul în care este primitã şi distribuitã corespondenţa cabinetului preşedintelui;
    i) aprobã graficul concediilor de odihnã pentru personalul din cadrul Agenţiei;
    j) aprobã orele suplimentare efectuate, la propunerea structurilor din Agenţie;
    k) asigurã utilizarea cu eficienţã a creditelor bugetare primite şi integritatea patrimoniului Agenţiei;
    l) coordoneazã activitatea de perfecţionare a personalului din cadrul Agenţiei;
    m) coordoneazã procesul de monitorizare şi evaluare a politicilor publice elaborate de Agenţie;
    n) asigurã realizarea de cãtre direcţiile (generale) pe care le coordoneazã a sarcinilor primite din partea preşedintelui şi a vicepreşedintelui;
    o) cu sprijinul cabinetelor demnitarilor, organizeazã şi urmãreşte modul de rezolvare a audienţelor cetãţenilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    p) avizeazã anunţurile pentru concursurile organizate în cadrul aparatului propriu al Agenţiei, în vederea publicãrii lor în presã;
    q) evalueazã performanţele profesionale individuale ale funcţionarilor publici care ocupã funcţii de conducere de nivel imediat inferior funcţiei de secretar general;
    r) îndeplineşte şi alte însãrcinãri prevãzute de lege, regulamentul de organizare şi funcţionare ori încredinţate de preşedinte şi vicepreşedinte.
    (2) Secretarul general are urmãtoarele atribuţii comune:
    a) îndrumã şi urmãreşte activitatea direcţiilor/serviciilor/ compartimentelor coordonate şi avizeazã regulamentul de organizare şi funcţionare sub aspectele referitoare la acestea;
    b) stabileşte obiectivele individuale ale directorilor/şefilor de serviciu ai structurilor coordonate;
    c) urmãreşte realizarea sarcinilor direcţiilor din subordine şi ia mãsuri operative pentru îndeplinirea lor;
    d) analizeazã periodic activitatea direcţiilor/serviciilor/ compartimentelor pe care le coordoneazã, ia mãsuri sau face propuneri pentru îmbunãtãţirea acesteia;
    e) avizeazã rãspunsurile la punctele de vedere solicitate Agenţiei;
    f) avizeazã toate proiectele de ordin în domeniul carierei funcţionarului public ale preşedintelui Agenţiei;
    g) asigurã resursele şi logistica pentru realizarea sarcinilor primite din partea preşedintelui şi a vicepreşedintelui de cãtre direcţiile/serviciile/compartimentele pe care le coordoneazã;
    h) avizeazã protocoalele încheiate între Agenţie şi alte instituţii;
    i) avizeazã diverse tipuri de corespondenţã între direcţiile din subordine sau între acestea şi alte instituţii sau autoritãţi publice.
    (3) În situaţia în care, din orice motive, atribuţiile curente ale funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Agenţiei nu pot fi exercitate, cu excepţia situaţiei în care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei sunt suspendaţi din funcţie, secretarul general va exercita aceste atribuţii.
    (4) În situaţia în care funcţia de preşedinte al Agenţiei este vacantã, precum şi în orice alte cazuri în care preşedintele se aflã în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, calitatea de ordonator principal de credite este exercitatã de vicepreşedintele Agenţiei sau de secretarul general al Agenţiei.
    (5) Secretarul general are atribuţii pe linia reprezentãrii Agenţiei în acţiuni interne sau externe privind:
    a) participarea, din dispoziţia preşedintelui sau a vicepreşedintelui Agenţiei, la întâlniri şi negocieri cu diverse instituţii/organizaţii;
    b) participarea, din dispoziţia preşedintelui sau a vicepreşedintelui Agenţiei, la conferinţe, congrese, simpozioane etc.;
    c) participarea, din dispoziţia preşedintelui sau a vicepreşedintelui Agenţiei, la negocieri cu diverse instituţii pe linia sarcinilor specifice ale direcţiilor.

    Atribuţii comune ale directorilor generali, directorilor şi şefilor de servicii
    ART. 30
    (1) Directorii/Directorii generali au în principal urmãtoarele atribuţii, competenţe şi responsabilitãţi, în funcţie de specificul direcţiei/direcţiei generale pe care o conduc şi în funcţie de limitele de competenţã stabilite în fişa postului:
    a) conduc, organizeazã, coordoneazã, controleazã şi rãspund de activitatea direcţiei/direcţiei generale;
    b) participã la elaborarea sau realizarea unor lucrãri de complexitate sau importanţã deosebitã;
    c) participã la elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare şi regulamentului intern;
    d) stabilesc atribuţiile şi obiectivele individuale pentru directorul sau şefii de serviciu din subordinea directã;
    e) evalueazã performanţele profesionale ale directorului sau ale şefilor de serviciu din subordine şi contrasemneazã evaluarea performanţelor profesionale individuale ale personalului din subordinea acestora;
    f) rãspund de încãrcarea echilibratã a salariaţilor din subordine, elaboreazã şi revizuiesc fişele posturilor pentru directorul sau şefii de serviciu din subordinea directã şi avizeazã fişele posturilor pentru personalul din subordinea acestora;
    g) repartizeazã compartimentelor din subordine lucrãrile atribuite spre rezolvare direcţiei/direcţiei generale pe care o conduc;
    h) stabilesc mãsurile necesare pentru cunoaşterea şi aplicarea legilor şi dispoziţiilor conducãtorilor ierarhici, care vizeazã domeniile de activitate ale direcţiei/direcţiei generale pe care o conduc;
    i) stabilesc mãsuri de aplicare a regulamentului de organizare şi funcţionare şi a regulamentului intern;
    j) urmãresc şi iau mãsuri pentru corecta aplicare a legislaţiei în vigoare în domeniile de activitate ale direcţiei/direcţiei generale;
    k) verificã, vizeazã şi/sau propun spre avizare/avizeazã lucrãrile elaborate în cadrul direcţiei/direcţiei generale pe care o conduc;
    l) urmãresc respectarea normelor de conduitã şi disciplinã de cãtre personalul din direcţia/direcţia generalã pe care o conduc;
    m) dispun, în condiţiile legii, efectuarea orelor suplimentare peste durata normalã a timpului de lucru sau în zilele de sãrbãtori legale ori declarate nelucrãtoare de cãtre personalul din direcţia/direcţia generalã pe care o conduc şi avizeazã propunerile privind plata sau recuperarea acestora;
    n) avizeazã şi urmãresc realizarea graficului concediului de odihnã al personalului din direcţia/direcţia generalã pe care o conduc, corespunzãtor normelor legale în vigoare şi programelor de activitate ale acestora;
    o) propun spre avizare pontajul lunar pentru personalul din cadrul direcţiei/direcţiei generale;
    p) prezintã propuneri privind relaţiile cu instituţii şi organizaţii din alte ţãri;
    q) analizeazã şi sprijinã propunerile şi iniţiativele motivate ale personalului din direcţia/direcţia generalã pe care o conduc, în vederea îmbunãtãţirii activitãţii direcţiei/direcţiei generale;
    r) rãspund în faţa preşedintelui, a vicepreşedintelui sau, dupã caz, a secretarului general, pentru activitatea desfãşuratã;
    s) directorii sunt înlocuitorii de drept ai directorilor generali;
    t) stabilesc persoanele cãrora li se distribuie atribuţiile de serviciu ale personalului lipsã, în funcţie de competenţa şi pregãtirea acestora, precum şi perioada de delegare a acestor sarcini;
    u) exercitã alte atribuţii primite de la superiorii ierarhici, în condiţiile legii.
    (2) Şefii de servicii/Şefii de birou au urmãtoarele atribuţii, competenţe şi responsabilitãţi, în funcţie de specificul serviciului pe care îl conduc şi în funcţie de limitele de competenţã stabilite în fişa postului:
    a) organizeazã, îndrumã, controleazã şi rãspund de activitatea structurii pe care o conduc;
    b) participã la elaborarea ori la realizarea unor lucrãri de complexitate sau importanţã deosebitã, dispuse de superiorii ierarhici;
    c) participã la elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare şi a regulamentului intern;
    d) prezintã conducerii Agenţiei sau direcţiei/direcţiei generale în a cãrei structurã sunt încadraţi lucrãrile şi corespondenţa elaborate în cadrul compartimentului;
    e) informeazã superiorul imediat ierarhic asupra principalelor probleme pe care le au de rezolvat sau care s-au rezolvat în absenţa acestora;
    f) stabilesc atribuţiile şi obiectivele individuale pentru personalul din subordine;
    g) evalueazã anual performanţele profesionale individuale ale personalului din cadrul serviciului/biroului;
    h) elaboreazã şi revizuiesc fişele posturilor pentru personalul din subordine, în condiţiile legii;
    i) repartizeazã lucrãri, ţinând seama de încãrcarea personalului, pregãtirea şi competenţa acestuia şi în concordanţã cu importanţa postului, pentru personalul din subordine;
    j) stabilesc mãsurile necesare pentru cunoaşterea şi aplicarea legilor şi a dispoziţiilor conducãtorilor ierarhici, pentru structurile de care rãspund;
    k) urmãresc şi iau mãsuri pentru corecta aplicare a legislaţiei în vigoare în domeniul de activitate al compartimentului;
    l) întocmesc planurile de acţiune în vederea realizãrii obiectivelor stabilite pentru serviciile/birourile pe care le conduc şi le prezintã spre avizare/aprobare superiorilor ierarhici;
    m) verificã, vizeazã şi/sau propun spre avizare lucrãrile din compartimentele pe care le conduc;
    n) urmãresc respectarea normelor de conduitã şi disciplinã de cãtre personalul din subordine;
    o) stabilesc, în condiţiile legii, efectuarea de cãtre personalul din subordine a orelor suplimentare peste durata normalã a timpului de lucru sau în zilele de sãrbãtori legale ori declarate nelucrãtoare şi propun plata sau recuperarea acestora;
    p) vizeazã şi urmãresc realizarea graficului concediului de odihnã al personalului din subordine, corespunzãtor normelor legale în vigoare şi programelor de activitate ale structurilor conduse;
    q) realizeazã pontajul lunar pentru personalul din subordine, pe care îl semneazã de vizat şi îl prezintã superiorului ierarhic;
    r) analizeazã şi sprijinã propunerile şi iniţiativele motivate ale personalului din subordine, în vederea îmbunãtãţirii activitãţii compartimentului;
    s) stabilesc persoanele cãrora li se distribuie atribuţiile de serviciu ale personalului lipsã, în funcţie de competenţa şi pregãtirea acestora, precum şi perioada de delegare a acestor sarcini;
    t) exercitã alte atribuţii primite de la superiorii ierarhici, în condiţiile legii.
    (3) Directorii generali, directorii, şefii de servicii, şefii de birouri pot delega o parte dintre atribuţiile lor cãtre funcţionarii din subordine, în condiţiile legii.

    CAP. V
    Atribuţiile compartimentelor funcţionale din structura organizatoricã a Agenţiei

    SECŢIUNEA 1
    Cabinetul demnitarilor

    ART. 31
    Principalele atribuţii:
    a) înregistreazã corespondenţa primitã;
    b) organizeazã pregãtirea şi prezentarea corespondenţei adresate conducerii;
    c) urmãreşte soluţionarea şi prezentarea documentelor la termen de cãtre structurile Agenţiei;
    d) ţine evidenţa şi transmite conducerii solicitãrile de audienţe, întâlniri de lucru şi asigurã programarea acestora;
    e) coordoneazã activitatea privind expedierea corespondenţei, în colaborare cu Registratura generalã;
    f) asigurã evidenţa, folosirea şi pãstrarea ştampilelor conducerii, conform prevederilor legale;
    g) pãstreazã şi ţine evidenţa ordinelor emise de cãtre preşedintele Agenţiei;
    h) ţine evidenţa delegaţiilor efectuate de cãtre personalul Agenţiei;
    i) asigurã legãturile telefonice cu conducerea Agenţiei, prin centrala telefonicã de care dispune aceasta;
    j) elaboreazã documentele specifice cabinetului;
    k) gestioneazã agenda de lucru a conducerii;
    l) exercitã orice alte atribuţii dispuse de cãtre conducerea Agenţiei.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Compartimentul de audit public intern

    ART. 32
    Organizarea şi funcţionarea Compartimentului de audit public intern (denumit în continuare C.A.P.I.) este guvernatã de urmãtoarele normative: <>Legea nr. 144/2007, republicatã, <>Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, normele metodologice specifice privind organizarea şi funcţionarea auditului public intern în cadrul Agenţiei, <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.702/2005 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consiliere desfãşurate de cãtre auditorii interni din cadrul entitãţilor publice, <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 252/2004 pentru aprobarea Codului de conduitã eticã a auditorului intern şi de <>Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 33
    Auditul public intern este asigurat în cadrul Agenţiei de cãtre C.A.P.I., care funcţioneazã în subordinea directã a preşedintelui.
    ART. 34
    Din punctul de vedere al strategiei, al conformitãţii legale şi al scopului, activitatea C.A.P.I. este monitorizatã prin evaluãri regulate de cãtre Unitatea Centralã de Armonizare pentru Auditul Public Intern, denumitã în continuare U.C.A.A.P.I., unitate cãreia îi este subordonatã din punct de vedere metodologic.
    ART. 35
    (1) Auditul public intern se exercitã asupra tuturor activitãţilor desfãşurate în cadrul Agenţiei, cu urmãtoarea precizare: în ceea ce priveşte activitatea specificã, desfãşuratã de cãtre inspectorii de integritate ai Agenţiei (funcţionari publici cu statut special), aceasta este protejatã de confidenţialitate, prin specificaţiile <>Legii nr. 144/2007, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Astfel, misiunile de audit planificate a se desfãşura la nivelul Inspecţiei de integritate vor viza, pe de o parte, suficienţa cadrului normativ, iar, pe de altã parte, existenţa, aplicarea şi suficienţa sistemului de control intern:
    a) elaborarea procedurilor operaţionale de lucru: dacã existã, dacã sunt cunoscute de cãtre toţi cei implicaţi, dacã sunt aplicate/respectate;
    b) niveluri de decizie: dacã sunt stabilite, dacã sunt desemnate persoanele responsabile, dacã persoanele de decizie corespund profesional, dacã sunt asigurate condiţii de lucru corespunzãtoare;
    c) dacã sunt stabilite suficiente controale pentru menţinerea riscurilor asociate în limite acceptabile;
    d) dacã este stabilit un sistem de raportare şi dacã acesta funcţioneazã efectiv.
    (2) În vederea susţinerii eficienţei activitãţii specifice Agenţiei, controlul acesteia va fi asigurat în mod direct şi nemijlocit de cãtre conducerea Agenţiei.
    ART. 36
    C.A.P.I. desfãşoarã la nivelul Agenţiei activitatea funcţional independentã şi obiectivã menitã sã dea asigurãri şi consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor şi cheltuielilor publice, perfecţionând activitãţile Agenţiei, pe care o ajutã sã îşi îndeplineascã obiectivele printr-o abordare sistematicã şi metodicã; auditul public intern evalueazã şi îmbunãtãţeşte eficienţa şi eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului şi a proceselor de administrare. În acelaşi timp, C.A.P.I., prin misiunile de consiliere desfãşurate la nivelul Agenţiei, are menirea de a aduce plusvaloare şi de a îmbunãtãţi administrarea Agenţiei, gestiunea riscului şi controlul intern, fãrã ca auditorul intern sã îşi asume responsabilitãţi manageriale. Alãturi de activitãţile de asigurare, activitãţile de consiliere se efectueazã potrivit planului anual de audit, dar şi la cererea expresã a preşedintelui Agenţiei.
    ART. 37
    Coordonarea activitãţii de specialitate a C.A.P.I. este asiguratã de cãtre un coordonator numit prin ordin de cãtre preşedintele Agenţiei, pe baza avizului U.C.A.A.P.I. obţinut de cãtre coordonator.
    ART. 38
    Auditorii din cadrul C.A.P.I. au urmãtoarele atribuţii specifice:
    a) elaboreazã norme metodologice specifice de organizare şi funcţionare a activitãţii de audit public intern desfãşurate la nivelul Agenţiei, cu avizul U.C.A.A.P.I.;
    b) elaboreazã, pânã la data de 30 noiembrie a anului precedent, proiectul planului anual de audit public intern, pe baza evaluãrii riscului asociat diferitelor structuri, activitãţi, programe/proiecte sau operaţiuni, precum şi prin preluarea sugestiilor preşedintelui Agenţiei, ţinând seama de recomandãrile Curţii de Conturi. Proiectul planului anual de audit este înaintat spre aprobare preşedintelui Agenţiei;
    c) elaboreazã planul strategic (prognozã) pe 3-5 ani;
    d) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern, pe care îl transmite U.C.A.A.P.I. pânã la data de 25 ianuarie;
    e) efectueazã activitãţi de audit public intern cu privire la eficienţa sistemelor de control intern, la formarea şi utilizarea fondurilor publice, precum şi la administrarea patrimoniului public;
    f) efectueazã, la cererea preşedintelui Agenţiei, misiuni ad hoc, respectiv misiuni de audit public intern cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual de audit public intern;
    g) auditeazã, cel puţin o datã la 3 ani şi fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
    (i) angajamentele bugetare şi legale din care derivã direct sau indirect obligaţiile de platã, inclusiv din fondurile comunitare;
    (ii) plãţile asumate prin angajamentele bugetare şi legale;
    (iii) vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului;
    (iv) concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului;
    (v) constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare şi de stabilire a titlurilor de creanţã şi facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
    (vi) alocarea creditelor bugetare;
    (vii) sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
    (viii) sistemul de luare a deciziilor;
    (ix) sistemele de conducere şi control;
    (x) sistemele informatice;
    h) desfãşoarã misiuni de consiliere a cãror formã este propusã de cãtre coordonatorul C.A.P.I. şi aprobatã de cãtre preşedintele Agenţiei, numai în condiţiile în care acestea nu genereazã conflicte de interese şi nu sunt incompatibile cu îndatoririle auditorilor interni;
    i) raporteazã periodic asupra constatãrilor, concluziilor şi recomandãrilor rezultate din activitãţile sale de audit;
    j) în cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat preşedintelui Agenţiei şi structurii de control intern abilitate;
    k) elaboreazã şi actualizeazã, ori de câte ori este cazul, Manualul procedurilor operaţionale specifice activitãţii de audit public intern, cu scopul standardizãrii activitãţii;
    l) respectã prevederile Codului de conduitã eticã a auditorului intern;
    m) se preocupã permanent de perfecţionarea cunoştinţelor profesionale;
    n) elaboreazã Programul de asigurare şi îmbunãtãţire a calitãţii activitãţii de audit public intern;
    o) urmãresc stadiul implementãrii recomandãrilor formulate în urma misiunilor efectuate şi informeazã U.C.A.A.P.I. despre recomandãrile neînsuşite de cãtre structurile auditate, precum şi despre consecinţele neimplementãrii acestora, ataşând documentaţia relevantã;
    p) prin supervizarea misiunilor sau verificarea încrucişatã realizeazã evaluarea internã a activitãţii de audit, care va garanta calitatea rapoartelor de audit.
    ART. 39
    Coordonatorul C.A.P.I. are urmãtoarele atribuţii specifice:
    a) asigurã gestionarea optimã a resurselor umane de care dispune compartimentul, în sensul repartizãrii auditorilor în misiuni de audit în funcţie de pregãtirea, competenţa şi experienţa acestora, dar şi ţinând cont de faptul cã atunci când misiunile de asigurare sunt realizate în urma unei misiuni de consiliere, efectuarea misiunilor de asigurare şi, respectiv, a misiunilor de consiliere va fi realizatã pe cât posibil de auditori şi supervizori diferiţi;
    b) verificã sub confirmarea semnãturii toate documentele rezultate din activitatea specificã;
    c) asigurã aplicarea prevederilor legale şi a reglementãrilor interne la nivelul compartimentului;
    d) asigurã elaborarea şi predarea lucrãrilor de specialitate în termenele legale sau solicitate prin apostila de repartizare;
    e) asigurã împreunã cu conducerea Agenţiei condiţiile necesare pregãtirii profesionale a auditorilor interni, perioada legalã destinatã în acest scop fiind de minimum 15 zile pe an pentru fiecare auditor;
    f) asigurã respectarea Programului de asigurare şi îmbunãtãţire a calitãţii activitãţii de audit public intern, precum şi a Codului de conduitã eticã a auditorului intern;
    g) asigurã supervizarea misiunilor de audit public intern desfãşurate în cadrul Agenţiei;
    h) asigurã comunicarea cu U.C.A.A.P.I.;
    i) informeazã fãrã întârziere conducerea Agenţiei asupra oricãrei situaţii care ar putea sã afecteze independenţa sau obiectivitatea auditorilor interni;
    j) întocmeşte fişa fiecãrui post din subordine;
    k) asigurã elaborarea şi actualizarea permanentã a procedurilor operaţionale scrise şi formalizate, specifice activitãţii desfãşurate.
    ART. 40
    În scopul evitãrii prejudicierii independenţei şi obiectivitãţii auditorilor interni, atunci când misiunile de asigurare sunt realizate în urma unei misiuni de consiliere, efectuarea misiunilor de asigurare şi, respectiv, a misiunilor de consiliere va fi realizatã de auditori şi supervizori diferiţi.
    ART. 41
    Auditorii din cadrul C.A.P.I. sunt numiţi/destituiţi din funcţie de cãtre preşedintele Agenţiei, cu avizul prealabil al coordonatorului Compartimentului de audit public intern.
    ART. 42
    Coordonatorul structurii de audit este numit/destituit din funcţie de cãtre preşedintele Agenţiei, cu avizul prealabil al U.C.A.A.P.I.
    ART. 43
    Personalul de conducere şi de execuţie din structurile auditate are obligaţia sã ofere documentele şi informaţiile solicitate, în termenele stabilite, precum şi tot sprijinul necesar desfãşurãrii în bune condiţii a auditului public intern.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Structura de securitate

    ART. 44
    Structura de securitate este formatã din Serviciul de tehnologia informaţiei, în structura cãruia sunt organizate Compartimentul informaţii clasificate şi Compartimentul administrare infrastructurã informaticã.
    ART. 45
    Organizarea şi funcţionarea Structurii de securitate sunt prevãzute în prezentul regulament.
    ART. 46
    Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul Structurii de securitate de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    ART. 47
    Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii Structurii de securitate şi a personalului sãu.
    ART. 48
    Structura de securitate asigurã implementarea procedurilor şi normelor de protecţie a informaţiilor clasificate reglementate legal referitoare la:
    - protecţia juridicã;
    - protecţia prin mãsuri procedurale;
    - protecţia personalului;
    - protecţia fizicã;
    - protecţia sistemelor informatice.
    ART. 49
    Structura de securitate are urmãtoarele atribuţii generale:
    a) elaboreazã şi supune aprobãrii conducerii Agenţiei normele interne privind protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
    b) întocmeşte Programul de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate şi îl supune avizãrii instituţiilor abilitate, iar dupã aprobare acţioneazã pentru aplicarea acestuia;
    c) coordoneazã activitatea de protecţie a informaţiilor clasificate, în toate componentele acesteia;
    d) asigurã relaţionarea cu instituţia abilitatã sã coordoneze activitatea şi sã controleze mãsurile privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
    e) monitorizeazã activitatea de aplicare a normelor de protecţie a informaţiilor clasificate şi modul de respectare a acestora;
    f) consiliazã conducerea Agenţiei în legãturã cu toate aspectele privind securitatea informaţiilor clasificate;
    g) informeazã conducerea Agenţiei despre vulnerabilitãţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate şi propune mãsuri pentru înlãturarea acestora;
    h) acordã sprijin reprezentanţilor autorizaţi ai instituţiilor abilitate, potrivit competenţelor legale, pe linia verificãrii persoanelor pentru care se solicitã accesul la informaţii clasificate;
    i) organizeazã activitãţi de pregãtire specificã a persoanelor care au acces la informaţii clasificate;
    j) asigurã pãstrarea şi organizeazã evidenţa certificatelor de securitate şi a autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate;
    k) actualizeazã permanent evidenţa certificatelor de securitate şi a autorizaţiilor de acces;
    l) întocmeşte şi actualizeazã listele informaţiilor clasificate elaborate sau pãstrate de unitate, pe clase şi niveluri de secretizare;
    m) prezintã conducerii Agenţiei propuneri privind stabilirea obiectivelor, sectoarelor şi locurilor de importanţã deosebitã pentru protecţia informaţiilor clasificate din sfera de responsabilitate şi, dupã caz, solicitã sprijinul instituţiilor abilitate;
    n) efectueazã, cu aprobarea conducerii Agenţiei, controale privind modul de aplicare a mãsurilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate;
    o) exercitã alte atribuţii în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, potrivit legii.
    ART. 50
    Structura de securitate are urmãtoarele atribuţii pe linia protecţiei personalului:
    a) asigurã implementarea normelor interne privind securitatea personalului;
    b) iniţiazã procesul de solicitare a eliberãrii certificatelor de securitate, din dispoziţia preşedintelui Agenţiei;
    c) pune la dispoziţia persoanei pentru care se solicitã eliberarea certificatului de securitate formularul-tip corespunzãtor nivelului de acces solicitat;
    d) acordã asistenţã în vederea completãrii formularelor de verificare, cu respectarea termenului de transmitere a solicitãrii;
    e) acordã sprijinul necesar instituţiilor cu atribuţii în efectuarea verificãrilor asupra personalului ce urmeazã sã aibã acces la informaţii clasificate;
    f) ţine evidenţa actualizatã a tuturor persoanelor din cadrul instituţiei care au acces la informaţii clasificate, evidenţa certificatelor de securitate şi ia mãsurile necesare pentru revalidarea sau retragerea certificatelor de securitate;
    g) reanalizeazã periodic şi actualizeazã normele interne de implementare a reglementãrilor privind protecţia informaţiilor clasificate.
    ART. 51
    Pe linia protecţiei juridice, personalul Structurii de securitate are sarcina de a consilia conducãtorii unitãţilor pentru ca toate persoanele din instituţie care gestioneazã informaţii clasificate sã cunoascã reglementãrile în vigoare referitoare la protecţia informaţiilor clasificate.
    ART. 52
    Structura de securitate are urmãtoarele responsabilitãţi pe linia protecţiei prin mãsuri procedurale:
    a) elaboreazã şi supune aprobãrii conducerii Agenţiei normele interne de lucru şi de ordine interioarã privind protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
    b) întocmeşte Programul de prevenire a scurgerilor de informaţii clasificate şi îl supune avizãrii instituţiilor abilitate, iar dupã aprobare acţioneazã pentru aplicarea acestuia.
    ART. 53
    Structura de securitate are urmãtoarele atribuţii pe linia protecţiei fizice:
    a) prezintã conducãtorului persoanei juridice propuneri referitoare la mãsurile de securitate fizicã şi controlul accesului în zonele de securitate, pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate;
    b) verificã viabilitatea mãsurilor de securitate fizicã ale obiectivelor, sectoarelor şi locurilor în care sunt manipulate sau pãstrate informaţii clasificate;
    c) supravegheazã aplicarea mãsurilor necesare asigurãrii protecţiei fizice în zonele şi încãperile în care se desfãşoarã activitãţi în cadrul cãrora sunt vehiculate informaţii clasificate;
    d) elaboreazã şi, dupã aprobare, concretizeazã programele de inspecţie a mãsurilor de securitate fizicã şi informeazã şeful instituţiei cu privire la vulnerabilitãţile constatate;
    e) realizeazã verificãri inopinate ale sistemelor de protecţie fizicã;
    f) stabileşte planul de cooperare cu alte instituţii cu responsabilitãţi în asigurarea protecţiei fizice.
    ART. 54
    Structura de securitate are urmãtoarele atribuţii pe linia protecţiei sistemelor informatice:
    a) coordoneazã activitãţile de protecţie a informaţiilor clasificate care sunt stocate, procesate sau transmise prin intermediul sistemelor informatice şi de comunicaţii;
    b) analizeazã cauzele care au generat incidente de securitate în sistemele informatice şi de comunicaţie;
    c) semnaleazã conducãtorului persoanei juridice incidentele de securitate;
    d) prezintã propuneri de certificare şi autorizare a sistemelor de securitate specifice sistemelor informatice şi de comunicaţii.
    ART. 55
    Structura de securitate este parte integrantã a funcţiei de conducere. Personalul din Structura de securitate este numit de preşedintele Agenţiei şi se subordoneazã direct acestuia. Şeful Structurii de securitate este numit de preşedintele Agenţiei din cadrul persoanelor care deţin funcţii de conducere şi decizie în cadrul Agenţiei: vicepreşedintele sau secretarul general.
    ART. 56
    Şeful Structurii de securitate are urmãtoarele atribuţii:
    a) coordoneazã, îndrumã, controleazã şi rãspunde de activitatea Structurii de securitate;
    b) repartizeazã sarcinile, monitorizeazã îndeplinirea acestora în cadrul Structurii de securitate în acord cu atribuţiile specifice fiecãrui tip de protecţie a informaţiilor clasificate;
    c) asigurã includerea personalului din Structura de securitate în sistemul permanent de pregãtire şi perfecţionare, organizat de instituţiile învestite cu atribuţii de coordonare a activitãţii şi de control al mãsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
    d) asigurã aplicarea strictã a normelor cu privire la întocmirea, manipularea, circulaţia şi pãstrarea documentelor cu regim special şi a informaţiilor clasificate, în domeniul de activitate al structurii;
    e) propune spre aprobare sau avizeazã toate documentele elaborate în cadrul Structurii de securitate;
    f) asigurã o bunã colaborare cu instituţii sau autoritãţi publice cu care intrã în contact în realizarea atribuţiilor ce îi revin conform prezentului regulament şi actelor normative în vigoare cu incidenţa asupra activitãţii pe care o desfãşoarã;
    g) asigurã asistenţa de specialitate.

    Serviciul de tehnologia informaţiei
    ART. 57
    Serviciul de tehnologia informaţiei (denumit în continuare S.T.I.) se aflã în subordinea directã a preşedintelui Agenţiei, sprijinã şeful Structurii de securitate în desfãşurarea activitãţii Structurii de securitate şi asigurã implementarea, administrarea şi securitatea infrastructurii I.T. a Agenţiei, în directã corespondenţã cu legislaţia în vigoare din domeniul I.T. şi al informaţiilor clasificate.
    ART. 58
    Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul S.T.I. de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    ART. 59
    Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii de tehnologia informaţiei, a informaţiilor clasificate şi a personalului sãu.
    ART. 60
    S.T.I. este compus din douã compartimente: Compartimentul informaţii clasificate şi Compartimentul administrare infrastructurã informaticã.
    ART. 61
    Managementul S.T.I. este asigurat de cãtre un şef serviciu.
    ART. 62
    Atribuţiile generale ale şefului de serviciu al S.T.I. sunt:
    a) organizeazã, coordoneazã, îndrumã, controleazã şi rãspunde de activitatea S.T.I.;
    b) repartizeazã sarcinile, monitorizeazã îndeplinirea acestora în cadrul S.T.I., în acord cu atribuţiile specifice fiecãrui post din subordine;
    c) gestioneazã resursele umane şi materiale la nivelul S.T.I.;
    d) rãspunde de informarea personalului din S.T.I. referitor la aspectele de interes;
    e) asigurã dezvoltarea profesionalã a personalului din subordine;
    f) dispune mãsuri pentru personalul din cadrul S.T.I., cu aprobarea conducerii Agenţiei, referitoare la: scoaterea la concurs a posturilor vacante din subordinea sa; promovarea în carierã şi în trepte de salarizare a personalului din subordinea sa, conform reglementãrilor legale în vigoare; stimularea, premierea şi acordarea altor drepturi salariale pentru angajaţii din subordine; acordarea salariilor de merit pentru personalul serviciului; sesizarea Comisiei de disciplinã;
    g) asigurã aplicarea strictã a normelor cu privire la întocmirea, manipularea, circulaţia şi pãstrarea documentelor cu regim special şi a informaţiilor clasificate, în domeniul de activitate al serviciului;
    h) asigurã administrarea sistemului de securitate fizicã şi informaţionalã al Agenţiei;
    i) asigurã crearea, analiza, dezvoltarea şi administrarea sistemelor informatice ale Agenţiei, în vederea optimizãrii îndeplinirii atribuţiilor de serviciu ale personalului din suportul administrativ şi din Inspecţia de integritate;
    j) participã la realizarea de consultanţe şi proiecte, precum şi la elaborarea de contracte în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
    k) propune spre aprobare toate documentele elaborate în cadrul S.T.I.

    Compartimentul administrare infrastructurã informaticã
    ART. 63
    Compartimentul administrare infrastructurã informaticã este un compartiment special pentru asigurarea infrastructurii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Agenţiei şi corelarea acesteia cu necesitãţile angajaţilor în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi cu mãsurile de securitate impuse chiar şi în gestionarea informaţiilor clasificate.
    ART. 64
    Compartimentul administrare infrastructurã informaticã are urmãtoarele atribuţii:
    a) asigurã suportul informatic necesar desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţilor din cadrul Agenţiei;
    b) asigurã întreţinerea sistemului informatic propriu şi de comunicaţii al Agenţiei, alinierea acestuia la cerinţele de integrare europeanã şi cadrul pentru implementarea directivelor Uniunii Europene în domeniul IT&C;
    c) analizeazã şi face propuneri de dezvoltare/optimizare a diverselor componente ale sistemului informaţional-decizional;
    d) analizeazã şi face propuneri de dotare cu echipamente de tehnicã de calcul şi de soluţii hardware/software de interconectare în cadrul Agenţiei, în conformitate cu studiile de oportunitate elaborate în acest sens, asigurând dezvoltarea unitarã a sistemelor informatice ale Agenţiei;
    e) participã la pregãtirea planului de aprovizionare tehnicomaterialã necesar domeniului de activitate, prin întocmirea de referate de necesitate pentru echipamentele de tehnicã de calcul şi comunicaţii, la solicitarea scrisã a direcţiilor/serviciilor/compartimentelor, dupã analizarea acestora;
    f) face propuneri la alegerea, implementarea, dezvoltarea şi gestionarea soluţiilor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor complexe;
    g) face propuneri de specificaţii tehnice pentru realizarea caietelor de sarcini privind procurarea de tehnicã de calcul şi comunicaţii;
    h) face propuneri şi participã la elaborarea şi implementarea unor proiecte informatice specifice domeniului;
    i) asigurã implementarea politicii de securitate a datelor gestionate în cadrul Agenţiei şi asigurã pãstrarea confidenţialitãţii asupra datelor şi informaţiilor deţinute;
    j) asigurã utilizarea optimã şi eficientã a echipamentelor de tehnicã de calcul din dotare (calculatoare, reţele, terminale, echipamente de comunicaţii etc.), a produselor software achiziţionate cu licenţã de la firme specializate, precum şi a celor elaborate în cadrul Agenţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    k) asigurã administrarea tuturor echipamentelor de tehnicã de calcul, prin montarea, instalarea şi întocmirea evidenţei acestora la utilizatorii desemnaţi;
    l) asigurã asistenţã tehnicã utilizatorilor de tehnicã de calcul din cadrul Agenţiei, pe toate problemele specifice;
    m) asigurã consilierea şi îndrumarea metodologicã a compartimentelor din cadrul Agenţiei pentru informatizarea, administrarea şi gestionarea datelor cu care acestea opereazã;
    n) asigurã depanarea primarã la tehnica de calcul (devirusãri, deblocãri etc.), instalarea/configurarea echipamentelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a echipamentelor periferice, instalarea de sisteme de operare, a tuturor aplicaţiilor folosite (MS Office, antivirus, Ciel, utilitare etc.), precum şi configurarea şi optimizarea acestora;
    o) face propuneri pentru proiectarea şi postarea de tronsoane de cablu şi conectarea la reţeaua atât localã, cât şi globalã a diverselor echipamente active/pasive de reţea şi a calculatoarelor, imprimantelor, multifuncţionalelor etc.;
    p) face propuneri pentru proiectarea şi postarea de tronsoane de cablu TV şi telefonie şi pentru instalarea diverselor elemente pasive;
    q) asigurã serviciile de telefonie fixã, mobilã şi specialã, precum şi pe cele de internet şi legãtura cu furnizorii acestora;
    r) asigurã, în colaborare permanentã cu Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie, suportul tehnic pentru organizarea şi buna desfãşurare a conferinţelor, seminarelor, precum şi a altor evenimente pentru care serviciul este solicitat. Participã la toate activitãţile specifice, în scopul construirii şi dezvoltãrii unei imagini favorabile a Agenţiei;
    s) asigurã crearea şi executarea diverselor elemente grafice, elaborarea diverselor materiale, layouturi, prezentãri, prelucrãri foto şi video etc., asigurând folosirea corectã a elementelor şi materialelor de identitate vizualã corporativã, în directã colaborare cu Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie, în vederea asigurãrii caracterului coerent şi unic al mesajului public al conducerii Agenţiei, creãrii şi evaluãrii imaginii publice a instituţiei, realizarea activitãţilor de comunicare internã, externã şi internaţionalã, precum şi elaborarea materialelor de presã;
    t) asigurã actualizarea şi gestionarea paginii de internet a Agenţiei, inclusiv a poştei electronice şi a intranetului;
    u) întreţine relaţii de colaborare şi consultanţã cu instituţii specializate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
    v) se preocupã permanent de cunoaşterea stadiului şi evoluţiei domeniului informatic (documentaţii, reviste, cãrţi de specialitate etc.);
    w) asigurã administrarea sistemului de securitate fizicã şi informaţionalã al Agenţiei;
    x) participã la crearea, analiza şi dezvoltarea de sisteme informatice necesare în activitatea Agenţiei (atât administrativã, cât şi pentru Inspecţia de integritate).

    Compartimentul informaţii clasificate
    ART. 65
    Compartimentul informaţii clasificate este organizat în conformitate cu prevederile <>art. 41 alin. (1) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 66
    Compartimentul informaţii clasificate este un compartiment special pentru evidenţa, întocmirea, pãstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate în condiţii de securitate, la nivelul Agenţiei.
    ART. 67
    Compartimentul informaţii clasificate îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
    a) întocmeşte materiale şi documente ce conţin informaţii clasificate;
    b) înregistreazã şi ţine evidenţa materialelor şi documentelor care conţin informaţii clasificate în registre speciale, întocmite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificãrile ulterioare;
    c) asigurã pãstrarea materialelor şi documentelor ce conţin informaţii clasificate pe niveluri de secretizare, în condiţiile legii;
    d) asigurã prelucrarea, procesarea la calculator, precum şi multiplicarea materialelor şi documentelor ce conţin informaţii clasificate. Multiplicarea documentelor clasificate se face în baza aprobãrii conducãtorului direcţiei/serviciului/compartimentului solicitant, cu avizul Structurii de securitate şi cu menţiunea necesitãţii multiplicãrii;
    e) asigurã difuzarea şi evidenţa documentelor clasificate multiplicate, cu avizul Structurii de securitate;
    f) asigurã distrugerea documentelor clasificate, în condiţiile legii. Toate acestea vor fi menţionate într-un proces-verbal aprobat de preşedintele Agenţiei şi semnat de cãtre şeful Structurii de securitate şi de cãtre persoana autorizatã sã aibã acces la informaţii clasificate de nivel "strict secret de importanţã deosebitã", care asistã la distrugere;
    g) asigurã arhivarea documentelor clasificate, în condiţiile legii;
    h) asigurã manipularea, transmiterea şi transportul documentelor clasificate, în condiţiile legii, prin asigurarea tuturor mãsurilor de securitate necesare împiedicãrii diseminãrii neautorizate a informaţiilor şi a compromiterii acestora;
    i) organizeazã activitãţi specifice de evidenţã a certificatelor de securitate/autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate pentru personalul avizat;
    j) întocmeşte lista informaţiilor secrete de stat, pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de cãtre Agenţie;
    k) elaboreazã Nomenclatorul registrelor ce se creeazã în cadrul Compartimentului de informaţii clasificate;
    l) sprijinã autoritãţile desemnate de Structura de securitate, potrivit competenţelor legale, pe linia verificãrilor persoanelor care solicitã accesul la informaţii clasificate;
    m) asigurã relaţia cu Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii abilitate în domeniu, pe linia mãsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate;
    n) colaboreazã cu Compartimentul de administrare infrastructurã informaticã din cadrul Agenţiei pe componenta INFOSEC, potrivit competenţelor;
    o) coordoneazã activitãţi specifice domeniului protecţiei informaţiilor clasificate;
    p) monitorizeazã activitatea de aplicare a normelor care reglementeazã protecţia informaţiilor clasificate în cadrul Agenţiei;
    q) informeazã conducerea Agenţiei şi Structura de securitate despre vulnerabilitãţile şi riscurile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate, propunând mãsurile necesare diminuãrii riscurilor şi înlãturãrii acestora;
    r) asigurã managementul activitãţilor specifice de inventariere anualã a documentelor clasificate la nivelul Agenţiei;
    s) participã la consfãtuirile organizate periodic de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pe problematica informaţiilor naţionale clasificate, NATO şi UE clasificate şi acţioneazã pentru implementarea noilor reglementãri în materie la nivelul Agenţiei.
    ART. 68
    Regulile specifice referitoare la circuitul documentelor care conţin informaţii clasificate:
    ● Corespondenţa externã:
    1. În conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.349/2002 privind colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia pe teritoriul României a corespondenţei clasificate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Serviciul Român de Informaţii (prin unitatea specializatã - U.M. 0356 Bucureşti) organizeazã şi rãspunde, potrivit legii, de colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia, pe teritoriul României, a corespondenţei ce conţine informaţii secrete de stat şi informaţii secrete de serviciu dintre autoritãţile şi instituţiile publice, operatorii economici cu capital integral sau parţial de stat, precum şi alte persoane de drept public ori privat, deţinãtoare de asemenea informaţii.
    2. Circuitul documentelor clasificate se realizeazã prin Compartimentul informaţii clasificate din cadrul Agenţiei, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificãrile ulterioare, cap. III (Reguli generale privind evidenţa, întocmirea, pãstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate).
    ● Corespondenţa internã:
    1. Documentele care conţin informaţii clasificate vor fi întocmite cu respectarea strictã a dispoziţiilor legale prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificãrile ulterioare, cap. III (Reguli generale privind evidenţa, întocmirea, pãstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate).
    2. Documentele care conţin informaţii clasificate "secret de serviciu" se vor întocmi numai pe calculatoarele din reţeaua privatã a Agenţiei, fãrã conectivitate la internet şi care respectã normele minime de emisii de radiaţii electromagnetice, atestate prin standardul EnergyStar 4.0.
    3. Documentele care conţin informaţii clasificate "secret de stat" se vor întocmi numai pe calculatorul destinat, din încãperea special amenajatã a Compartimentului informaţii clasificate.
    4. Circuitul documentelor clasificate, întocmite la nivelul Agenţiei, se va realiza şi asigura numai la nivelul persoanelor autorizate, posesoare de certificate de securitate/autorizaţii de acces la informaţii clasificate, cu aprobarea scrisã a şefului Structurii de securitate, în registre, pe bazã de semnãturã.
    5. Personalul care va avea acces la informaţii clasificate va fi instruit cu privire la protecţia informaţiilor clasificate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Registratura generalã

    ART. 69
    (1) Organizarea şi funcţionarea Registraturii generale sunt prevãzute în prezentul regulament.
    (2) Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul secretariatului general de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    (3) Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii Registraturii generale şi a personalului sãu.
    ART. 70
    Registratura generalã funcţioneazã la nivel de compartiment şi se subordoneazã secretarului general al agenţiei.
    ART. 71
    (1) Registratura generalã are urmãtoarele atribuţii:
    a) primeşte şi verificã corespondenţa adresatã Agenţiei şi o prezintã preşedintelui pentru a dispune, prin rezoluţie, direcţia/serviciul, compartimentul şi/sau persoana care va soluţiona şi redacta rãspunsul;
    b) verificã dacã documentele au fost corect adresate Agenţiei şi semneazã în condica de expediţie, în cazul în care corespondenţa se face prin scrisoare recomandatã sau prin curierat;
    c) ia mãsuri pentru expedierea de îndatã pe bazã de borderou a lucrãrilor, dupã semnarea de cãtre preşedintele Agenţiei, vicepreşedintele Agenţiei, secretarul general;
    d) tehnoredacteazã lucrãrile repartizate prin dispoziţia preşedintelui Agenţiei, vicepreşedintelui Agenţiei, secretarului general;
    e) asigurã evidenţa, folosirea şi pãstrarea în condiţii corespunzãtoare a ştampilelor;
    f) pãstreazã secretul profesional şi respectã confidenţialitatea lucrãrilor efectuate;
    g) îndeplineşte orice alte atribuţii dispuse de preşedintele Agenţiei, vicepreşedintele Agenţiei, secretarul general.
    (2) Registratura inspecţiei de integritate are urmãtoarele atribuţii:
    a) primeşte corespondenţa adresatã Inspecţiei de integritate, o verificã şi o prezintã directorului general al Direcţiei generale Inspecţia de integritate;
    b) înregistreazã în aplicaţia SIMIDAI corespondenţa adresatã inspectorilor de integritate şi o distribuie acestora;
    c) dupã ce lucrãrile au primit rezoluţie datã de directorul general al Inspecţiei de integritate, înregistreazã lucrãrile pentru a fi repartizate aleatoriu de aplicaţia SIMIDAI;
    d) distribuie lucrãrile cãtre inspectorii de integritate în urma repartizãrii aleatorii a lucrãrilor;
    e) primeşte lucrãrile pentru redistribuire aleatorie în cazurile prevãzute de <>art. 9 din Legea nr. 176/2010;
    f) înregistreazã şi scaneazã corespondenţa pregãtitã pentru expediere, luând mãsuri de efectuare a acestor operaţiuni în cel mai scurt timp;
    g) înregistreazã adresele/procesele-verbale de predareprimire a declaraţiilor de avere şi de interese depuse de entitãţi, cãrora li se asociazã o etichetã (MCD) pentru a fi transmise furnizorului de servicii;
    h) asigurã evidenţa, folosirea şi pãstrarea ştampilelor compartimentului, conform prevederilor legale;
    i) pãstreazã secretul profesional şi confidenţialitatea lucrãrilor;
    j) exercitã orice alte atribuţii dispuse de preşedintele Agenţiei, vicepreşedintele Agenţiei, secretarul general, directorul general, inspectorul-şef serviciu ori, dupã caz, de inspectorul de integritate care instrumenteazã lucrarea.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Inspecţia de integritate

    ART. 72
    Organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de integritate (ce funcţioneazã la nivel de direcţie generalã) sunt prevãzute în prezentul regulament.
    ART. 73
    Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul Inspecţiei de integritate de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    ART. 74
    Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii Inspecţiei de integritate şi a personalului sãu.
    ART. 75
    Inspecţia de integritate funcţioneazã la nivel de direcţie generalã, având în subordine o direcţie. În subordinea direcţiei funcţioneazã 6 servicii ale Inspecţiei de integritate.
    ART. 76
    Activitatea de evaluare cu privire la situaţia averii existente pe durata exercitãrii demnitãţilor şi funcţiilor publice, a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor persoanelor care fac obiectul <>Legii nr. 176/2010, conform prevederilor acesteia, care se completeazã cu dispoziţiile actelor normative în vigoare, se efectueazã de cãtre inspectorii de integritate din cadrul Agenţiei.
    ART. 77
    (1) În vederea desfãşurãrii activitãţii în condiţii de profesionalism, cu respectarea principiilor legalitãţii, confidenţialitãţii, imparţialitãţii, independenţei operaţionale, celeritãţii, dreptului la apãrare, bunei administrãri şi prezumţiei dobândirii licite a averii, repartizarea şi redistribuirea lucrãrilor se fac în mod aleatoriu, de cãtre conducerea inspectorilor de integritate, prin sistem electronic.
    (2) Redistribuirea lucrãrilor repartizate inspectorilor se poate face numai în urmãtoarele cazuri:
    a) imposibilitate de exercitare a atribuţiilor timp de cel puţin 20 de zile;
    b) solicitare motivatã a inspectorului de integritate cãruia i-a fost repartizatã lucrarea;
    c) suspendare din activitate, în condiţiile legii;
    d) incompatibilitate;
    e) conflict de interese;
    f) existenţa unor diferenţe semnificative în sensul prevederilor <>art. 18 din Legea nr. 176/2010, între modificãrile intervenite în averea inspectorului de integritate pe durata exercitãrii funcţiei publice şi veniturile obţinute în aceastã perioadã;
    g) lãsarea în nelucrare, din motive imputabile inspectorului de integritate, pe o duratã mai mare de 30 de zile lucrãtoare.
    ART. 78
    Inspecţia de integritate desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
    a) primeşte, colecteazã, centralizeazã şi proceseazã date şi informaţii cu privire la situaţia averii existente pe durata exercitãrii demnitãţilor şi funcţiilor publice, a incompatibilitãţilor şi a conflictelor de interese privind persoanele care ocupã funcţii sau demnitãţi publice;
    b) evalueazã declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese;
    c) efectueazã controlul depunerii la termen a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese de cãtre persoanele prevãzute de <>Legea nr. 176/2010;
    d) evalueazã, în condiţiile prezentului capitol, diferenţele semnificative, în sensul prevederilor <>art. 18 din Legea nr. 176/2010, dintre modificãrile intervenite în avere pe durata exercitãrii demnitãţilor şi funcţiilor publice şi veniturile realizate în aceeaşi perioadã;
    e) evalueazã conflicte de interese sau incompatibilitãţi ale persoanelor care ocupã demnitãţi sau funcţii publice;
    f) întocmeşte rapoarte de evaluare în cazul în care, în urma evaluãrii, identificã elemente de încãlcare a legislaţiei privind regimul declarãrii averii, al conflictelor de interese, respectiv al incompatibilitãţilor, precum şi, dupã caz, a legislaţiei disciplinare fiscale, contravenţionale sau penale;
    g) întocmeşte rapoarte de evaluare în cazul în care, în urma evaluãrii, nu identificã elemente de încãlcare a legislaţiei privind regimul declarãrii averii, al conflictelor de interese, respectiv al incompatibilitãţilor;
    h) aplicã sancţiunile şi ia mãsurile prevãzute de lege în competenţa acesteia.
    ART. 79
    (1) Activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentã, precum şi a modificãrilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitãrii funcţiilor ori demnitãţilor publice, precum şi cea de evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilitãţilor se efectueazã atât pe durata exercitãrii funcţiilor ori demnitãţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani dupã încetarea acestora.
    (2) Activitatea ce se efectueazã pe durata prevãzutã la alin. (1) constã în evaluarea declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentã, precum şi a modificãrilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilitãţilor, exclusiv pentru perioada exercitãrii funcţiilor sau demnitãţilor publice.
    ART. 80
    (1) Inspecţia de integritate îndeplineşte activitatea de evaluare din oficiu sau la sesizarea oricãrei persoane fizice sau juridice, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 233/2002.
    (2) Sesizarea din oficiu se face în una dintre urmãtoarele modalitãţi:
    a) pe baza unui raport de sesizare întocmit de preşedintele Agenţiei;
    b) pe baza unei note întocmite de cãtre inspectorul de integritate, aprobatã de conducerea inspectorilor de integritate; în cazul în care aceasta respinge propunerea de sesizare din oficiu, refuzul motivat se transmite preşedintelui Agenţiei, pentru a dispune fie începerea verificãrilor, fie menţinerea propunerii.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare

    ART. 81
    (1) Organizarea şi funcţionarea Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare sunt prevãzute în prezentul regulament.
    (2) Prevederile prezentului regulament se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    (3) Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare rãspunde în mod nemijlocit de îndeplinirea şi executarea la timp şi în bune condiţii a tuturor lucrãrilor cu caracter sau conţinut juridic privind activitatea Agenţiei;
    ART. 82
    Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare este subordonatã secretarului general al Agenţiei Naţionale de Integritate.
    ART. 83
    (1) Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare este o structurã de specialitate din cadrul Agenţiei, care cuprinde:
    - Serviciul avizare şi legislaţie;
    - Compartimentul contencios;
    - Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie.
    (2) În cadrul Serviciului avizare şi legislaţie este organizat şi funcţioneazã Compartimentul control.
    ART. 84
    Managementul Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare este asigurat de un director şi un şef serviciu pentru Serviciul avizare şi legislaţie.
    ART. 85
    Atribuţiile directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare sunt urmãtoarele:
    a) organizeazã, coordoneazã, îndrumã, controleazã şi rãspunde de activitatea direcţiei pe care o conduce;
    b) repartizeazã sarcinile, monitorizeazã îndeplinirea acestora în cadrul direcţiei în acord cu atribuţiile fiecãrei unitãţi din subordine şi ia mãsurile oportune pentru soluţionarea inadvertenţelor sau întârzierilor;
    c) gestioneazã resursele umane şi materiale la nivelul direcţiei;
    d) rãspunde de informarea personalului din subordine referitor la aspectele de interes;
    e) asigurã dezvoltarea profesionalã a personalului din subordine;
    f) dispune mãsuri pentru personalul din subordine, cu aprobarea conducerii Agenţiei, referitor la: scoaterea la concurs a posturilor vacante din subordinea sa; promovarea în carierã a personalului din subordinea sa şi în trepte de salarizare, conform reglementãrilor legale în vigoare; stimularea, premierea şi acordarea altor drepturi salariale, pentru angajaţii din subordine; acordarea salariilor de merit pentru personalul direcţiei; sesizarea Comisiei de disciplinã;
    g) asigurã aplicarea strictã a normelor cu privire la întocmirea, manipularea, circulaţia şi pãstrarea documentelor cu regim special şi a informaţiilor clasificate, în domeniul de activitate al direcţiei;
    h) propune spre aprobare toate documentele elaborate în cadrul direcţiei;
    i) întocmeşte fişa fiecãrui post din subordine;
    j) asigurã o bunã colaborare cu celelalte structuri din cadrul Agenţiei, precum şi cu alte structuri, instituţii sau autoritãţi publice cu care intrã în contact în realizarea atribuţiilor ce îi revin conform prezentului regulament şi a actelor normative în vigoare cu incidenţa asupra activitãţii pe care o desfãşoarã;
    k) întocmeşte necesarul de consumabile şi dotãri tehnice la nivelul direcţiei;
    l) elaboreazã şi propune spre avizare bugetul direcţiei;
    m) coordoneazã întocmirea şi actualizarea procedurilor operaţionale corespunzãtoare activitãţilor desfãşurate în cadrul direcţiei;
    n) îndeplineşte alte sarcini trasate de cãtre conducerea Agenţiei, ce vizeazã domeniul de activitate al direcţiei.
    ART. 86
    Atribuţiile şefului Serviciului avizare şi legislaţie sunt urmãtoarele:
    a) organizeazã, coordoneazã, îndrumã, controleazã şi rãspunde de activitatea serviciului pe care îl conduce;
    b) repartizeazã sarcinile, monitorizeazã îndeplinirea acestora în cadrul serviciului, în acord cu atribuţiile fiecãrei unitãţi din subordine, şi ia mãsurile oportune pentru soluţionarea inadvertenţelor sau întârzierilor;
    c) gestioneazã resursele umane şi materiale la nivelul serviciului;
    d) rãspunde de informarea personalului din subordine referitor la aspectele de interes;
    e) asigurã dezvoltarea profesionalã a personalului din subordine;
    f) dispune mãsuri pentru personalul din subordine, cu avizul directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare şi cu aprobarea conducerii Agenţiei, referitor la: scoaterea la concurs a posturilor vacante din subordinea sa; promovarea în carierã a personalului din subordinea sa şi în trepte de salarizare, conform reglementãrilor legale în vigoare; stimularea, premierea şi acordarea altor drepturi salariale, pentru angajaţii din subordine; acordarea salariilor de merit pentru personalul din cadrul serviciului; sesizarea Comisiei de disciplinã;
    g) asigurã aplicarea strictã a normelor cu privire la întocmirea, manipularea, circulaţia şi pãstrarea documentelor cu regim special şi a informaţiilor clasificate, în domeniul de activitate al serviciului;
    h) propune spre aprobare toate documentele elaborate în cadrul serviciului;
    i) întocmeşte fişa fiecãrui post din subordine;
    j) asigurã o bunã colaborare cu celelalte structuri din cadrul Agenţiei, precum şi cu persoanele fizice sau juridice cu care intrã în contact în scopul realizãrii atribuţiilor ce îi revin conform prezentului regulament de organizare şi funcţionare şi a actelor normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii pe care o desfãşoarã;
    k) întocmeşte necesarul de consumabile şi dotãri tehnice la nivelul serviciului;
    l) elaboreazã şi propune spre avizare bugetul serviciului;
    m) coordoneazã întocmirea procedurilor operaţionale corespunzãtoare activitãţilor desfãşurate în cadrul serviciului;
    n) îndeplineşte alte sarcini atribuite de cãtre conducerea Agenţiei, ce vizeazã domeniul de activitate al serviciului.
    ART. 87
    (1) Direcţia juridicã, control, relaţii publice şi comunicare asigurã, prin personalul desemnat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, secretariatul Consiliului.
    (2) Secretariatul Consiliului are urmãtoarele atribuţii:
    a) asigurã buna desfãşurare a activitãţilor Consiliului;
    b) redacteazã procesul-verbal de şedinţã, recomandãrile, hotãrârile şi alte acte emise de cãtre Consiliu;
    c) înregistreazã, expediazã şi arhiveazã corespondenţa oficialã a Consiliului.
    (3) Secretariatul Consiliului are obligaţia de a pune la dispoziţie urmãtoarele servicii:
    a) salã de şedinţe;
    b) instalaţii de sonorizare şi înregistrare audio;
    c) corespondenţã şi curierat;
    d) registraturã;
    e) organizarea conferinţelor de presã şi a altor evenimente publice în limita competenţelor Consiliului;
    f) alte facilitãţi strict necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor prevãzute de lege.
    (4) La nivelul secretariatului Consiliului sunt constituite urmãtoarele evidenţe:
    a) registrul de hotãrâri ale Consiliului;
    b) registrul de recomandãri ale Consiliului;
    c) registrul de sesizãri privind personalul Agenţiei;
    d) registrul proceselor-verbale;
    e) arhiva înregistrãrilor magnetice şi electronice;
    f) registrul de corespondenţã al Consiliului;
    g) alte arhive de informaţii şi date, conform legii.
    ART. 88
    (1) Compartimentul contencios este structura de specialitate care asigurã reprezentarea Agenţiei Naţionale de Integritate, apãrã drepturile şi interesele legitime ale acesteia în raporturile cu autoritãţile publice, respectiv cu alte persoane fizice sau juridice.
    (2) Compartimentul contencios este organizat şi funcţioneazã în subordinea directã a directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare.
    (3) Obiectivul Compartimentului contencios este de a asigura apãrarea drepturilor şi intereselor legitime ale Agenţiei, în conformitate cu Constituţia şi cu legile ţãrii.
    (4) Compartimentul contencios are urmãtoarele atribuţii:
    a) reprezintã Agenţia în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe jurisdicţionale, pe baza delegaţiei date de conducerea Agenţiei, apãrã drepturile şi interesele acesteia în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, precum şi în raporturile cu persoane fizice sau juridice şi/sau formuleazã propuneri de delegare a dreptului de reprezentare;
    b) formuleazã şi promoveazã, în termenele procedurale, acţiunile civile, comerciale, de contencios administrativ, în litigii de muncã, asigurãri sociale şi de altã naturã, dupã caz, apãrãrile, cãile de atac ordinare şi extraordinare, precum şi orice alte acte de procedurã, în litigiile în care Agenţia este parte;
    c) transmite spre executare Direcţiei economice hotãrârile judecãtoreşti definitive şi/sau irevocabile privind obligaţiile stabilite în sarcina Agenţiei, în dosarele având ca obiect acţiuni promovate de personalul Agenţiei, şi asigurã executarea hotãrârilor judecãtoreşti irevocabile câştigate de Agenţie;
    d) formuleazã propuneri, ori de câte ori considerã necesar, cu privire la executarea pe cale amiabilã a obligaţiilor stabilite prin hotãrârile judecãtoreşti;
    e) pãstreazã evidenţa dosarelor aflate pe rolul instanţelor judecãtoreşti şi actualizeazã sãptãmânal stadiul acestora;
    f) transmite sãptãmânal Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie stadiul dosarelor aflate pe rolul instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, în vederea actualizãrii paginii de internet a Agenţiei;
    g) elaboreazã şi prezintã conducerii Agenţiei, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri de soluţionare pe cale amiabilã a litigiilor aflate pe rol;
    h) elaboreazã şi prezintã conducerii Agenţiei, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri privind oportunitatea promovãrii cãilor de atac împotriva hotãrârilor judecãtoreşti nefavorabile Agenţiei;
    i) elaboreazã statistici şi analize privind interpretãrile şi modul de aplicare a legii de cãtre instanţele judecãtoreşti în domeniul de competenţã al Agenţiei;
    j) participã în comisiile constituite la nivelul Agenţiei în vederea desfãşurãrii examenelor pentru ocuparea posturilor din cadrul instituţiei, conform prevederilor legale;
    k) asigurã secretariatul Comisiei de soluţionare a reclamaţiilor formulate în temeiul reglementãrilor privind liberul acces la informaţiile de interes public;
    l) asigurã la cerere, pe domeniul de competenţã al compartimentului, consultanţã juridicã de specialitate structurilor Agenţiei;
    m) pune la dispoziţia Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie rãspunsurile, punctele de vedere cu privire la solicitãrile, sesizãrile şi memoriile formulate în baza prevederilor <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în baza <>Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitãţii de soluţionare a petiţiilor adresate Agenţiei de cãtre persoane fizice sau juridice pe domeniul de competenţã, în legãturã cu activitatea Agenţiei;
    n) pune la dispoziţia Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie copii ale documentelor solicitate de petiţionari în vederea comunicãrii acestora;
    o) analizeazã anual activitatea proprie şi propune conducerii Agenţiei mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii pe linie de competenţã;
    p) asigurã constituirea fondului arhivistic neoperativ al serviciului, din documentele rezultate din activitatea de profil;
    q) îndeplineşte orice alte sarcini dispuse de conducerea Agenţiei, pe domeniul de competenţã, în legãturã cu activitatea Agenţiei.
    ART. 89
    (1) Serviciul avizare şi legislaţie este structura de specialitate care analizeazã şi, dupã caz, avizeazã din perspectiva legalitãţii actele cu caracter juridic încheiate de Agenţie.
    (2) Serviciul avizare şi legislaţie este organizat şi funcţioneazã în subordinea directã a şefului de serviciu şi în coordonarea directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare. În cadrul Serviciului avizare şi legislaţie este organizat şi funcţioneazã Compartimentul control.
    (3) Obiectivul Serviciului avizare şi legislaţie este de a asigura legalitatea actelor de autoritate emise de conducerea Agenţiei şi a actelor administrative elaborate în cadrul unitãţilor din structura organizatoricã a Agenţiei.
    (4) Serviciul avizare şi legislaţie are urmãtoarele atribuţii:
    a) urmãreşte publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a actelor normative cu relevanţã pentru domeniul de activitate al Agenţiei;
    b) formuleazã puncte de vedere cu privire la proiectele de acte normative aferente domeniului de competenţã aflate în procesul de legiferare;
    c) participã dupã caz, în condiţiile legii, la definitivarea unor proiecte de acte normative incidente domeniului de activitate al Agenţiei;
    d) asigurã la cerere, pe domeniul de competenţã al compartimentului, consultanţã juridicã de specialitate tuturor structurilor din cadrul Agenţiei;
    e) formuleazã puncte de vedere cu privire la proiectele de protocoale, memorandumuri, acorduri-cadru de colaborare, bi- sau multilaterale ce urmeazã a fi semnate atât la nivel naţional, cât şi internaţional;
    f) întocmeşte, din dispoziţia conducerii Agenţiei sau la solicitarea altor compartimente, note şi/sau puncte de vedere referitoare la aplicarea normelor legale, ce au legãturã cu specificul Agenţiei pe domeniul de competenţã al compartimentului;
    g) urmãreşte ca actele normative cu relevanţã comunitarã sã fie implementate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;
    h) analizeazã şi, dupã caz, avizeazã, sub aspectul legalitãţii, ordinele, punctele de vedere şi/sau instrucţiunile pe care urmeazã sã le emitã conducerea Agenţiei;
    i) analizeazã şi propune spre avizare din punct de vedere al legalitãţii dispoziţiile privind problemele de personal (organizare, reorganizare, încadrãri în muncã, încetarea contractelor de muncã, aplicarea de sancţiuni disciplinare etc.);
    j) analizeazã dacã sunt îndeplinite condiţiile legale de procedurã privind iniţierea şi promovarea proiectelor de acte administrative (existenţa notelor, referatelor, expunerii de motive, a extrasului din legislaţia invocatã, documentaţia aferentã - puncte de vedere scrise ale compartimentelor cu activitate din domeniul de reglementare ale proiectelor de acte administrative etc.);
    k) exprimã puncte de vedere cu privire la legalitatea documentelor pe care unitãţile Agenţiei le propun spre avizare/aprobare conducerii Agenţiei;
    l) analizeazã şi formuleazã rãspunsuri în termenul legal, la solicitãrile, sesizãrile şi memoriile formulate în baza prevederilor <>Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în baza <>Legii nr. 233/2002 adresate Agenţiei de cãtre persoane fizice sau juridice pe domeniul de competenţã, în legãturã cu activitatea Agenţiei;
    m) pune la dispoziţia Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie rãspunsurile, punctele de vedere cu privire la solicitãrile, sesizãrile şi memoriile formulate în baza prevederilor <>Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în baza <>Legii nr. 233/2002 adresate Agenţiei de cãtre persoane fizice sau juridice pe domeniul de competenţã, în legãturã cu activitatea Agenţiei;
    n) pune la dispoziţia Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie copii ale documentelor solicitate de petiţionari în vederea comunicãrii acestora;
    o) analizeazã anual activitatea proprie şi propune conducerii mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii pe linie de competenţã;
    p) asigurã constituirea fondului arhivistic neoperativ al serviciului, din documentele rezultate din activitatea de profil;
    q) îndeplineşte orice alte sarcini dispuse de conducerea Agenţiei, pe domeniul de competenţã, în legãturã cu activitatea Agenţiei.

    Compartimentul control
    ART. 90
    (1) Compartimentul control este organizat şi funcţioneazã în subordinea directã a şefului de serviciu şi coordonarea directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare.
    (2) Compartimentul control constatã abaterile de legalitate, deficienţe sau nereguli în urma cãrora propune mãsuri corespunzãtoare de înlãturare a acestora.
    (3) Compartimentul control funcţioneazã ţinând cont de prevederile <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 946/2005 pentru aprobarea Codului controlului intern, cuprinzând standardele de management/control intern la entitãţile publice şi pentru dezvoltarea sistemelor de control managerial, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Compartimentul control asigurã controlul intern al Agenţiei, ca instrument managerial utilizat pentru a furniza o asigurare rezonabilã cã obiectivele managementului sunt îndeplinite. Controlul intern reprezintã ansamblul politicilor şi procedurilor concepute şi implementate de cãtre managementul şi personalul entitãţii publice, în vederea furnizãrii unei asigurãri rezonabile pentru: atingerea obiectivelor entitãţii publice într-un mod economic, eficient şi eficace; respectarea regulilor externe şi a politicilor şi regulilor managementului; protejarea bunurilor şi a informaţiilor; prevenirea şi depistarea fraudelor şi greşelilor; calitatea documentelor de contabilitate şi producerea în timp util de informaţii de încredere, referitoare la segmentul financiar şi de management.
    (5) Compartimentul control, în exercitarea funcţiei sale, are urmãtoarele atribuţii:
    a) elaboreazã Programul de dezvoltare a sistemelor de control managerial la nivelul Agenţiei, pe care îl înainteazã conducerii spre analizã, avizare şi aprobare;
    b) poate efectua cercetãri administrative privind fapta sesizatã ca abatere disciplinarã a funcţionarului public la solicitarea Comisiei de disciplinã, cu aprobarea preşedintelui Agenţiei;
    c) se preocupã permanent de cunoaşterea şi aplicarea legilor specifice domeniului de activitate;
    d) verificã şi monitorizeazã modul de aplicare al ordinelor şi instrucţiunilor emise de conducerea Agenţiei;
    e) asigurã îndeplinirea obiectivelor generale ale Agenţiei, evaluarea sistematicã şi menţinerea, la un nivel considerat acceptabil, a riscurilor asociate structurilor, programelor, proiectelor sau operaţiunilor specifice Agenţiei;
    f) urmãreşte şi controleazã modul în care sunt duse la îndeplinire, de cãtre toate departamentele, prevederile tuturor actelor normative aplicabile activitãţii Agenţiei, ale ordinelor emise de cãtre preşedintele Agenţiei, precum şi ale tuturor reglementãrilor interne cuprinse în note interne;
    g) stabileşte obiectivele specifice controlului intern, astfel încât acestea sã fie adecvate, cuprinzãtoare, rezonabile şi integrate misiunii Agenţiei şi obiectivelor de ansamblu ale instituţiei;
    h) asigurã o atitudine cooperantã a personalului cu funcţii de conducere şi de execuţie, cãrora le revine obligaţia sã sprijine efectiv controlul intern şi sã rãspundã în orice moment solicitãrilor conducerii;
    i) asigurã întocmirea unor rapoarte periodice de control intern sau note şi informãri cu privire la aspectele controlate, pe care le înainteazã conducerii Agenţiei; prin rapoartele sale formuleazã propuneri de optimizare a activitãţii administrative şi management al structurilor controlate şi, dupã aprobarea lor de cãtre preşedinte, verificã modul în care acestea sunt duse la îndeplinire. În situaţia în care acestea nu sunt duse la îndeplinire va informa preşedintele Agenţiei pentru luarea deciziilor ce se impun;
    j) elaboreazã anual un plan de activitate aprobat de cãtre preşedintele Agenţiei;
    k) efectueazã acţiuni de control în cadrul structurilor Agenţiei atât în baza planului anual de activitate, cât şi din ordinul preşedintelui Agenţiei;
    l) ţine sub strictã evidenţã dosarele întocmite în urma controalelor efectuate şi rãspunde direct de confidenţialitatea lor;
    m) urmãreşte înregistrarea şi pãstrarea, în condiţiile legii, în mod adecvat, a documentelor, astfel încât acestea sã fie disponibile cu promptitudine pentru a fi examinate de cãtre cei în drept;
    n) primeşte formularul de constatare şi raportare a iregularitãţilor întocmit de cãtre Compartimentul de audit public intern al Agenţiei, în condiţiile legii, în cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii; analizeazã situaţia raportatã în urma misiunii de audit efectuatã, propune mãsuri de soluţionare a iregularitãţilor constatate şi le supune spre aprobare preşedintelui Agenţiei; urmãreşte modul de punere în aplicare a ordinelor emise în acest sens şi monitorizeazã rezultatele obţinute în urma aplicãrii acestora;
    o) asigurã, la cerere, consultanţã tuturor structurilor din cadrul Agenţiei, în ceea ce priveşte elaborarea procedurilor operaţionale specifice activitãţii desfãşurate în cadrul structurilor funcţionale ale Agenţiei.

    Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie
    ART. 91
    Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie este organizat şi funcţioneazã în subordinea directã a directorului Direcţiei juridice, control, relaţii publice şi comunicare şi în coordonarea secretarului general al Agenţiei.
    ART. 92
    Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie este structura de specialitate care asigurã interfaţa de comunicare între Agenţie şi opinia publicã, analizeazã, elaboreazã şi propune spre avizare strategii şi politici de comunicare, asigurã îndeplinirea atribuţiilor ce rezultã din cooperarea naţionalã şi internaţionalã în care Agenţia este implicatã.
    ART. 93
    Obiectivul Compartimentului comunicare, relaţii publice şi strategie este de a realiza activitãţile de comunicare internã, externã şi internaţionalã, precum şi de a identifica şi a pune în practicã abordãrile strategice ale Agenţiei în materie de cooperare naţionalã şi internaţionalã, relaţii publice, comunicare.
    ART. 94
    (1) Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie are urmãtoarele atribuţii pe palierul relaţiilor internaţionale:
    a) informeazã conducerea Agenţiei asupra aspectelor conexe domeniului de activitate, aflate pe agenda internaţionalã;
    b) menţine legãtura cu instituţiile şi entitãţile internaţionale pe domeniul de activitate;
    c) elaboreazã agenda externã şi obiectivele în relaţiile internaţionale şi le propune conducerii Agenţiei;
    d) organizeazã şi asigurã participarea şi/sau participã la reuniuni, comitete şi grupuri de lucru interinstituţionale interne şi internaţionale pe probleme specifice activitãţii Agenţiei în problematici specifice;
    e) coordoneazã, monitorizeazã şi sprijinã îndeplinirea obligaţiilor care decurg din acordurile bilaterale, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale la care Agenţia este parte;
    f) elaboreazã periodic, în colaborare cu celelalte compartimente ale Agenţiei, documente de progres în domeniul de competenţã;
    g) efectueazã demersurile şi lucrãrile pregãtitoare pentru încheierea, monitorizarea şi respectarea prevederilor protocoalelor bilaterale şi multilaterale în domeniul de competenţã şi participã la acestea;
    h) monitorizeazã îndeplinirea angajamentelor asumate de cãtre Agenţie la nivel internaţional şi urmãreşte respectarea obligaţiilor asumate prin tratatele internaţionale la care România este parte, în domeniul de activitate al Agenţiei;
    i) colaboreazã cu misiunile diplomatice sau oficiile consulare strãine acreditate în România şi cele ale României din strãinãtate pe domeniul de activitate al Agenţiei;
    j) propune şi/sau asigurã, dupã caz, participarea la seminare, simpozioane, conferinţe, vizite de studiu, vizite pentru schimb de experienţã, cursuri de perfecţionare, în ţarã şi în strãinãtate, în domeniile de interes pentru Agenţie;
    k) produce, editeazã şi difuzeazã pliante, ghiduri şi materiale informative pentru uz internaţional.
    (2) Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie are urmãtoarele atribuţii pe palierul de comunicare publicã:
    a) elaboreazã strategia de comunicare a Agenţiei;
    b) examineazã conţinutul şi repartizeazã solicitãrile primite în baza <>Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cãtre compartimentele competente spre analizare şi formularea unor rãspunsuri;
    c) coordoneazã, centralizeazã şi avizeazã rãspunsuri la solicitãrile primite în baza <>Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în scopul rezolvãrii cererilor şi sesizãrilor primite;
    d) furnizeazã şi transmite rãspunsurile la solicitãrile primite în baza <>Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, telefonic, prin e-mail sau fax;
    e) acordã fãrã discriminare, în termen de cel mult douã zile de la înregistrare, acreditare ziariştilor la Agenţie;
    f) pune la dispoziţia cetãţenilor, în vederea consultãrii, documente ce conţin informaţii de interes public, prin Punctul de informare-documentare (avizier);
    g) elaboreazã şi actualizeazã permanent baza de date referitoare la reprezentanţii mass-media;
    h) informeazã în timp util şi asigurã accesul ziariştilor la activitãţile şi acţiunile de interes public organizate de Agenţie;
    i) rãspunde, la nivelul Agenţiei, de pregãtirea şi organizarea audienţelor, acordate persoanelor fizice sau juridice;
    j) stabileşte, cu acordul conducerii Agenţiei, modalitatea practicã de desfãşurare a audienţelor;
    k) organizeazã şi coordoneazã programul audienţelor cu publicul ale conducãtorilor instituţiei, conform programului aprobat;
    l) participã, prin reprezentant, alãturi de conducãtorii direcţiilor de specialitate, la programul de audienţe, ocazie cu care ia notã de conţinutul solicitãrilor petenţilor;
    m) centralizeazã, într-o bazã de date, informaţiile legate de conţinutul petiţiilor, memoriilor, scrisorilor, adresate de cãtre persoanele fizice sau juridice Agenţiei, precum şi modul de rezolvare a acestora de cãtre direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei;
    n) comunicã rãspunsurile cãtre cetãţeni în termenele stabilite de prevederile legale în vigoare;
    o) organizeazã conferinţele de presã ale Agenţiei;
    p) elaboreazã discursurile oficiale pentru evenimente speciale;
    q) evalueazã imaginea publicã a Agenţiei şi elaboreazã recomandãri în consecinţã;
    r) redacteazã şi emite drepturile la replicã în cazul în care un anumit eveniment prejudiciazã imaginea instituţiei;
    s) asigurã întocmirea corespondenţei cu caracter protocolar adresate de preşedintele Agenţiei cu diverse ocazii şi redacteazã rãspunsurile la corespondenţa de acest tip primitã de conducerea Agenţiei;
    t) colaboreazã atunci când este cazul cu direcţiile de specialitate în vederea soluţionãrii problemelor ce privesc relaţia Agenţiei cu persoanele fizice sau juridice, în scopul luãrii mãsurilor ce se impun;
    u) colaboreazã cu serviciile şi direcţiile similare din celelalte instituţii naţionale, comunitare, internaţionale;
    v) participã la toate acţiunile Agenţiei care au relevanţã informaţionalã, în funcţie de situaţie;
    w) dupã caz, produce, editeazã şi asigurã difuzarea de pliante, ghiduri şi materiale documentare în colaborare cu structurile instituţiei;
    x) elaboreazã sau, dupã caz, avizeazã machetele materialelor de informare pe domeniul de competenţã, necesare activitãţilor şi programelor organizate de cãtre Agenţie sau în parteneriat;
    y) sesizeazã cu operativitate conducerea Agenţiei în legãturã cu evenimentele deosebite;
    z) este singura structurã abilitatã sã elaboreze şi sã transmitã comunicate de presã, colaborând în acest sens cu toate compartimentele Agenţiei;
    ) aprobã toate materialele care urmeazã a fi publicate sau postate pe pagina de internet a instituţiei (www.integritate.eu) sub orice formã şi prin orice mijloc de comunicare;
    bb) elaboreazã şi implementeazã programele de formare/specializare profesionalã, cu finanţare/cofinanţare externã, a personalului Agenţiei;
    cc) organizeazã şi/sau coordoneazã pregãtirea şi specializarea profesionalã a personalului Agenţiei prin programe/proiecte internaţionale;
    dd) relaţioneazã cu reprezentanţii mass-media;
    ee) stabileşte şi monitorizeazã relaţiile de cooperare/colaborare cu instituţiile publice, organizaţiile nonguvernamentale, societatea civilã;
    ff) organizeazã culegerea, analiza, stocarea (sau difuzarea) informaţiilor ce apar în mass-media internã şi internaţionalã privind problemele şi activitãţile Agenţiei.
    (3) Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie are urmãtoarele atribuţii pe palierul de protocol:
    a) aplicã şi respectã normele specifice de protocol şi ceremonial, pe baza reglementãrilor naţionale şi a practicii internaţionale, la acţiunile organizate de Agenţie;
    b) asigurã organizarea acţiunilor protocolare (primiri, recepţii, mese oficiale şi de lucru, cadouri), la nivelul conducerii Agenţiei;
    c) acordã asistenţã de specialitate în organizarea unor acţiuni de protocol la nivelul direcţiilor şi serviciilor de specialitate;
    d) asigurã acţiunea de procurare şi de transmitere a felicitãrilor adresate de conducerea Agenţiei cu diferite prilejuri (Anul Nou, Sfintele Sãrbãtori de Paşti şi de Crãciun, zile naţionale etc.);
    e) asigurã confecţionarea tipãriturilor necesare desfãşurãrii activitãţii de protocol: pliante, broşuri, ecusoane, invitaţii, cãlãreţi, programe de vizitã;
    f) asigurã formalitãţile necesare pentru confecţionarea, obţinerea şi, dupã caz, prelungirea paşapoartelor diplomatice şi de serviciu şi a obţinerii vizelor necesare personalului Agenţiei care cãlãtoreşte în misiuni oficiale în afara ţãrii;
    g) elaboreazã planurile de amenajare corespunzãtoare a saloanelor în care urmeazã sã aibã loc activitãţi oficiale ale conducerii Agenţiei;
    h) colaboreazã cu celelalte structuri ale Agenţiei pentru organizarea vizitelor oficiale directe în România sau la invitaţia conducerii Agenţiei;
    i) întocmeşte, în colaborare cu celelalte structuri ale Agenţiei, documentaţia aferentã deplasãrilor în ţarã şi în strãinãtate ale delegaţiilor oficiale ale Agenţiei;
    j) ţine legãtura cu misiunile diplomatice sau oficiile consulare române acreditate în strãinãtate, cu misiunile diplomatice strãine acreditate în România şi, dupã caz, cu organizatorii evenimentelor interne şi internaţionale;
    k) asigurã întocmirea corespondenţei cu caracter protocolar adresatã sau primitã de conducerea Agenţiei;
    l) efectueazã demersurile necesare aferente deplasãrilor interne şi internaţionale ale delegaţiilor oficiale ale Agenţiei (corespondenţã protocolarã, asigurarea cazãrii, transportului etc.);
    m) propune/avizeazã deplasãrile sau participãrile reprezentanţilor Agenţiei la reuniunile, comitetele şi grupurile de lucru interinstituţionale interne şi internaţionale pe probleme specifice activitãţii Agenţiei, precum şi la cursuri de formare şi specializare profesionalã;
    n) participã la întruniri/misiuni pregãtitoare în vederea planificãrii, organizãrii şi desfãşurãrii acţiunilor din ţarã şi strãinãtate la care participã conducerea Agenţiei;
    o) colaboreazã cu celelalte structuri ale Agenţiei pentru organizarea conferinţelor, seminarelor sau altor evenimente internaţionale;
    p) colaboreazã cu structurile de protocol ale instituţiilor centrale şi, dupã caz, cu misiunile diplomatice, în vederea aplicãrii unitare a normelor de protocol şi ceremonial;
    q) elaboreazã şi executã programul detaliat al vizitelor oficiale ale conducerii Agenţiei;
    r) organizeazã sau colaboreazã la organizarea în ţarã sau în strãinãtate a ceremoniilor de semnare a acordurilor, convenţiilor, protocoalelor de colaborare;
    s) menţine legãtura cu cabinetul preşedintelui Agenţiei pentru rezolvarea unor probleme curente specifice de protocol, inclusiv traducerea documentelor sau asigurarea serviciilor de translaţie;
    t) propune transmiterea unor mesaje sau felicitãri cu prilejul unor evenimente externe ori interne;
    u) organizeazã protocolul sosirii şi plecãrii invitaţilor la/de la aeroport, garã, port; rezolvã problemele de protocol în colaborare cu instituţiile abilitate pentru buna desfãşurare a vizitelor invitaţilor oficiali ai conducerii Agenţiei;
    v) organizeazã ceremoniile de depunere a jurãmântului în faţa conducerii Agenţiei de cãtre funcţionarii publici şi inspectorii de integritate.
    ART. 95
    Compartimentul comunicare, relaţii publice şi strategie are urmãtoarele atribuţii:
    a) asigurã asistenţa de specialitate în activitatea privind aplicarea pe programe cu finanţare externã sub incidenţa proiectelor implementate;
    b) realizeazã activitãţi de cercetare în vederea elaborãrii strategiilor aferente domeniului de activitate (comunicare etc.);
    c) identificã şi analizeazã oportunitãţile de stabilire a colaborãrii interne şi internaţionale, precum şi de afiliere la organizaţii internaţionale;
    d) monitorizeazã stadiul implementãrii strategiilor şi a planurilor de acţiune stabilite la nivelul Agenţiei;
    e) monitorizeazã stadiul implementãrii proiectelor cu finanţare externã în care Agenţia este implicatã;
    f) elaboreazã şi propune spre avizare Strategia de comunicare a Agenţiei şi Strategia de monitorizare a surselor de informare publicã;
    g) identificã şi propune mãsurile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din Strategia de comunicare a Agenţiei;
    h) efectueazã statistici şi rapoarte prin centralizarea datelor din sistemul informatic integrat;
    i) centralizeazã datele şi informaţiile colectate de la nivelul structurilor Agenţiei în vederea elaborãrii rapoartelor de activitate.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Direcţia economicã

    ART. 96
    (1) Organizarea şi funcţionarea Direcţiei economice (denumitã în continuare D.E.) sunt prevãzute în prezentul regulament. Activitatea D.E. este coordonatã de secretarul general al Agenţiei.
    (2) Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul D.E. de personalul sãu, fãrã excepţie.
    (3) În structura D.E. sunt Serviciul financiar şi contabilitate, în cadrul cãruia funcţioneazã Compartimentul contabilitate, precum şi Compartimentul investiţii şi achiziţii publice, Compartimentul arhivã şi serviciul administrativ.
    (4) Regulamentul se completeazã cu acte normative ce reglementeazã organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii D.E. şi a personalului sãu.
    ART. 97
    Conducerea D.E. este asiguratã de un director şi 2 şefi serviciu.
    ART. 98
    D.E. asigurã îndeplinirea atribuţiilor specifice Agenţiei ce revin din actele normative în vigoare, dispoziţiile conducerii Agenţiei în domeniul elaborãrii şi execuţiei bugetului de cheltuieli, al controlului financiar preventiv propriu, al contabilitãţii, calculului şi plãţii drepturilor salariale cuvenite personalului Agenţiei şi membrilor Consiliului, achiziţiilor publice şi investiţiilor, arhivãrii documentelor, gestiunii patrimoniului, administrãrii sediului administrativ şi a parcului auto, concretizate astfel:
    a) exercitã controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni iniţiate la nivelul Agenţiei, în vederea asigurãrii bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public;
    b) fundamenteazã şi elaboreazã proiectul de buget de cheltuieli al Agenţiei, pe baza propunerilor de cheltuieli transmise de cãtre structurile Agenţiei;
    c) întocmeşte propunerile de repartizare pe trimestre a cheltuielilor bugetare aprobate pentru Agenţie prin Legea bugetului de stat, precum şi solicitãrile de modificare a repartizãrii pe trimestre şi le transmite la Ministerul Finanţelor Publice;
    d) fundamenteazã şi elaboreazã proiectul de rectificare a bugetului de cheltuieli al Agenţiei şi-l transmite la Ministerul Finanţelor Publice;
    e) face propuneri de virãri de credite, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza analizei execuţiei bugetare şi a identificãrii necesarului de fonduri pânã la sfârşitul exerciţiului bugetar;
    f) efectueazã deschideri şi repartizãri de credite, în vederea finanţãrii cheltuielilor curente şi de capital;
    g) avizeazã proiectele de acte juridice prin care se creeazã o obligaţie de platã pe seama Agenţiei;
    h) asigurã întocmirea statelor de platã a salariilor şi a altor drepturi de personal şi declararea, în condiţiile legii, a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor de asigurãri sociale aferente salariilor;
    i) întocmeşte statele de platã a indemnizaţiilor de şedinţã de care beneficiazã membrii Consiliului, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 29 alin. (5) din Legea nr. 144/2007, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    j) efectueazã plata cheltuielilor aprobate de ordonatorul principal de credite, în limita bugetului aprobat, din conturile de cheltuieli şi de disponibilitãţi deschise pe seama Agenţiei la Trezoreria Statului şi instituţii de credit;
    k) întocmeşte proiectele de ordine privind stabilirea competenţelor pentru angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 500/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1.792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
    l) organizeazã şi conduce contabilitatea pe bazã de angajamente, potrivit <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare;
    m) asigurã respectarea normelor emise de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile patrimoniale şi înregistrarea lor în contabilitate;
    n) asigurã ţinerea corectã şi la zi a evidenţei financiar-contabile, în conformitate cu prevederile legale în materie;
    o) verificã documentele justificative şi întocmeşte notele contabile pentru toate operaţiunile economico-financiare;
    p) ţine evidenţa contabilã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, imobilizãrilor în curs şi imobilizãrilor financiare;
    q) elaboreazã sau, dupã caz, coordoneazã activitatea de elaborare a documentaţiei tehnico-economice şi întocmeşte notele de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuãrii cheltuielilor asimilate investiţiilor, pe care le supune aprobãrii, în condiţiile legii, pentru obiectivele de investiţii şi celelalte cheltuieli asimilate investiţiilor, care se cuprind în programele de investiţii anuale, anexe la bugetul de cheltuieli al Agenţiei;
    r) elaboreazã şi, dupã caz, actualizeazã programul anual al achiziţiilor publice, pe baza necesitãţilor transmise de celelalte compartimente din cadrul Agenţiei;
    s) elaboreazã sau, dupã caz, coordoneazã activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire sau, în cazul organizãrii unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
    t) îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    u) aplicã şi finalizeazã procedurile de atribuire;
    v) constituie şi pãstreazã dosarul achiziţiei publice;
    x) întocmeşte contractele de achiziţii publice şi urmãreşte derularea acestora;
    y) întocmeşte rapoarte periodice cu privire la derularea procedurilor de achiziţii publice;
    z) întocmeşte rapoarte lunare de monitorizare a investiţiilor, pe care le transmite la Ministerul Finanţelor Publice;
    ) asigurã arhivarea documentelor.

    Serviciul financiar şi contabilitate
    ART. 99
    Serviciul financiar şi contabilitate are urmãtoarele atribuţii:
    a) întocmeşte nota de fundamentare privind proiectul de buget de cheltuieli al Agenţiei;
    b) elaboreazã proiectul de buget de cheltuieli al Agenţiei;
    c) întocmeşte nota de fundamentare privind necesarul lunar de credite, pe titluri de cheltuieli, în vederea solicitãrii deschiderilor de credite, dispoziţia bugetarã privind repartizarea creditelor bugetare, nota justificativã pentru cererea de deschidere a creditelor bugetare şi borderoul pentru transmiterea dispoziţiei pentru repartizarea creditelor bugetare;
    d) analizeazã legalitatea şi necesitatea activitãţilor şi operaţiunilor cuprinse în documentele de cheltuieli şi corecta lor încadrare pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare;
    e) întocmeşte notele de fundamentare privind efectuarea de virãri de credite, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice;
    f) întocmeşte documentele necesare deschiderii finanţãrii investiţiilor aprobate prin bugetul Agenţiei;
    g) întocmeşte lunar şi transmite la Ministerul Finanţelor Publice, la termenele prevãzute de reglementãrile în vigoare, situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal;
    h) organizeazã evidenţa creditelor bugetare aprobate, a angajamentelor bugetare şi legale;
    i) efectueazã plata cheltuielilor angajate, lichidate şi ordonanţate în condiţiile legii;
    j) întocmeşte statele de platã a salariilor şi a altor drepturi de personal;
    k) asigurã plata drepturilor salariale şi a altor drepturi de personal, precum şi plata şi declararea, în condiţiile legii, a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale aferente salariilor;
    l) întocmeşte fişele fiscale FF1 si FF2, în conformitate cu reglementãrile legale, şi le depune la Administraţia Financiarã;
    m) întocmeşte şi transmite cãtre organele în drept raportãrile statistice privind salarizarea personalului;
    n) urmãreşte derularea din punct de vedere financiar a contractelor economice încheiate;
    o) verificã deconturile de deplasãri în ţarã şi în strãinãtate;
    p) efectueazã operaţiuni de casierie în lei şi în valutã, cu respectarea Regulamentului operaţiunilor de casã;
    q) elaboreazã norme procedurale interne pentru activitãţile specifice serviciului.
    Compartimentul contabilitate
    ART. 100
    Compartimentul contabilitate are urmãtoarele atribuţii specifice:
    a) ţine contabilitatea cheltuielilor, care asigurã înregistrarea plãţilor de casã şi a cheltuielilor efective, pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare, potrivit bugetului aprobat;
    b) ţine evidenţa contabilã a mijloacelor fixe şi a amortizãrii;
    c) ţine evidenţa contabilã a garanţiilor gestionare, constituite în condiţiile legii;
    d) ţine evidenţa contabilã a altor valori materiale din patrimoniul Agenţiei;
    e) ţine evidenţa conturilor în valutã şi în lei, deschise la bãnci comerciale;
    f) ţine evidenţa cantitativ-valoricã a stocurilor de materiale şi a imobilizãrilor, prin utilizarea programului informatic de gestiune comercialã;
    g) ţine evidenţa contabilã a angajamentelor, potrivit <>Legii nr. 500/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    h) editeazã lunar, trimestrial şi anual, cu ajutorul softului de contabilitate, Registrul-jurnal, fişele de cont, balanţa de verificare sinteticã şi analiticã;
    i) întocmeşte situaţiile financiare ale Agenţiei, trimestriale şi anuale, şi asigurã depunerea acestora la Ministerul Finanţelor Publice, la termenele prevãzute de lege;
    j) întocmeşte formularele financiar-contabile, cu respectarea dispoziţiilor prevãzute de <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile;
    k) organizeazã inventarierea anualã a patrimoniului Agenţiei şi asigurã valorificarea rezultatelor inventarierii şi cuprinderea acestora în situaţiile financiare anuale;
    l) analizeazã şi avizeazã propunerile de scoatere din funcţiune a mijloacelor fixe, clasarea sau declasarea celorlalte dotãri sau materiale;
    m) exercitã controlul financiar preventiv propriu, în condiţiile legii.
    Compartimentul de investiţii şi achiziţii publice
    ART. 101
    (1) Compartimentul de investiţii şi achiziţii publice se organizeazã şi funcţioneazã potrivit prezentului regulament.
    (2) Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul Compartimentului de investiţii şi achiziţii publice de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    (3) Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii Compartimentului de investiţii şi achiziţii publice şi a personalului sãu.
    ART. 102
    Compartimentul de investiţii şi achiziţii publice este compartimentul de specialitate al Agenţiei care îndeplineşte atribuţii privind programarea, executarea şi monitorizarea investiţiilor publice, precum şi programarea, efectuarea şi raportarea achiziţiilor publice.
    ART. 103
    Atribuţiile Compartimentului de investiţii şi achiziţii publice sunt urmãtoarele:
    a) întocmeşte notele de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuãrii cheltuielilor asimilate investiţiilor;
    b) elaboreazã proiectul programului de investiţii publice, anexã la bugetul de cheltuieli al Agenţiei;
    c) întocmeşte lista de investiţii pentru "Alte cheltuieli de investiţii", în limita creditelor bugetate alocate pentru cheltuieli de capital, în vederea aprobãrii de cãtre ordonatorul principal de credite;
    d) coordoneazã executarea investiţiilor publice aprobate prin Lista de investiţii;
    e) întocmeşte şi transmite cãtre organele în drept raportãrile privind realizarea programului de investiţii;
    f) colaboreazã cu celelalte structuri din cadrul Agenţiei în vederea fundamentãrii necesarului de fonduri pentru cheltuieli de capital;
    g) elaboreazã şi, dupã caz, actualizeazã programul anual al achiziţiilor publice, pe baza necesitãţilor transmise de celelalte compartimente din cadrul Agenţiei;
    h) realizeazã prospectarea pieţei, în vederea selectãrii celor mai avantajoase oferte;
    i) elaboreazã sau, dupã caz, coordoneazã activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire ori, în cazul organizãrii unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
    j) îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum acestea sunt prevãzute de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice;
    k) aplicã şi finalizeazã procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice;
    l) întocmeşte rãspunsurile la clarificãrile de ofertã solicitate de participanţii la procedurile de achiziţii publice şi elaboreazã punctele de vedere asupra contestaţiilor formulate de operatorii economici, cu privire la derularea procedurilor de achiziţie publicã, împreunã cu persoana desemnatã prin ordin al preşedintelui Agenţiei cu atribuţia de elaborare a caietului de sarcini;
    m) constituie şi pãstreazã dosarul achiziţiilor publice;
    n) asigurã secretariatul comisiilor de evaluare a ofertelor, în cadrul procedurilor de achiziţii publice, precum şi reprezentarea compartimentului în cadrul acestor comisii;
    o) încheie contractele de achiziţii publice, urmãreşte derularea acestora şi propune mãsuri în funcţie de rezultatele analizelor;
    p) întocmeşte rapoarte periodice cu privire la derularea procedurilor de achiziţii publice, inclusiv cele care se elaboreazã potrivit legislaţiei specifice;
    q) elaboreazã norme procedurale interne pentru activitãţile specifice serviciului.
    Compartimentul arhivã
    ART. 104
    Compartimentul arhivã asigurã din punct de vedere logistic desfãşurarea în condiţii de normalitate a activitãţii Agenţiei, prin servicii în domeniul de competenţã, şi are urmãtoarele atribuţii:
    a) preia dosarele de la creatorii de documente;
    b) selecţioneazã periodic arhiva generalã;
    c) ţine evidenţa documentelor din arhivã cu ajutorul Registrului de evidenţã, potrivit legii, în care sunt consemnate dosarele şi documentele intrate în arhivã, precum şi mişcarea acestora în decursul timpului;
    d) pune la dispoziţia salariaţilor documentele din arhiva generalã;
    e) elibereazã copii de pe documentele de arhivã, la solicitarea scrisã a persoanelor fizice şi juridice;
    f) predã la Arhivele Naţionale dosarele cu termen de pãstrare "permanent".
    Serviciul administrativ
    ART. 105
    Serviciul administrativ este compartimentul de specialitate al Agenţiei care îndeplineşte atribuţii privind gestiunea patrimoniului, administrarea sediului administrativ şi a parcului auto, concretizate astfel:
    a) urmãreşte derularea contractelor de utilitãţi, respectiv alimentarea cu energie electricã, apã rece, cãldurã etc.;
    b) urmãreşte derularea contractelor de prestãri de servicii cu caracter administrativ, de întreţinere, revizii şi reparaţii;
    c) organizeazã gestiunea magaziei de bunuri de natura materialelor, obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe;
    d) asigurã depozitarea şi pãstrarea în bune condiţii a bunurilor din magazie;
    e) asigurã întocmirea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a documentelor specifice referitoare la primirea, pãstrarea, eliberarea/darea în consum/folosinţã a bunurilor din magazia instituţiei (note de intrare-recepţie, fişe de magazie, bonuri de consum, avize de însoţire a mãrfii, ordine de transfer, procese-verbale de predare-primire, bonuri de mişcare etc.);
    f) întocmeşte referate de necesitate pentru bunurile, lucrãrile şi serviciile necesare activitãţii administrative;
    g) participã la efectuarea inventarierii bunurilor din patrimoniul Agenţiei şi face propuneri pentru declasarea şi casarea bunurilor uzate fizic sau moral;
    h) furnizeazã datele necesare pentru elaborarea programului anual al achiziţiilor publice, pe baza necesitãţilor identificate la nivelul propriu;
    i) ţine evidenţa parcului auto al Agenţiei, asigurã întreţinerea, exploatarea şi repararea acestuia, precum şi aplicarea prevederilor legale în vigoare care reglementeazã activitatea de transporturi auto;
    j) normeazã consumul de carburanţi pentru fiecare autoturism din parcul auto, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    k) urmãreşte încadrarea în normele de consum prevãzute de lege şi rãspunde de transmiterea la termen a situaţiilor lunare privind consumurile de carburanţi la Serviciul financiar şi contabilitate, în vederea înregistrãrii în contabilitate;
    l) face propuneri de disponibilizare, casare şi valorificare a autoturismelor din parcul auto al Agenţiei;
    m) întocmeşte, verificã şi avizeazã foile de parcurs şi foile de activitate zilnicã;
    n) asigurã încheierea poliţelor de asigurare, obligatorii şi CASCO, pentru toate autoturismele din parcul auto, precum şi respectarea clauzelor din contractele de asigurãri;
    o) asigurã efectuarea procedurilor de înmatriculare/radiere, disponibilizare, casare a autoturismelor;
    p) asigurã menţinerea stãrii de curãţenie a sediului administrativ, prin respectarea normelor igienico-sanitare;
    q) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de cãtre conducerea Agenţiei şi de cãtre directorul D.E.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Serviciul resurse umane

    ART. 106
    (1) Organizarea şi funcţionarea Serviciului resurse umane (denumit în continuare S.R.U.) sunt prevãzute în prezentul regulament.
    (2) Regulamentul se aplicã tuturor activitãţilor desfãşurate la nivelul S.R.U. de cãtre personalul sãu, fãrã excepţie.
    (3) Regulamentul se completeazã cu actele normative reglementând organizarea şi funcţionarea Agenţiei, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare cu incidenţã asupra activitãţii S.R.U. şi a personalului sãu.
    ART. 107
    (1) S.R.U. are urmãtoarea structurã organizatoricã: Biroul resurse umane, Compartimentul protecţia muncii şi Secretariatul.
    (2) Conducerea serviciului este asiguratã de un şef de serviciu şi un şef de birou.
    ART. 108
    (1) S.R.U. asigurã îndeplinirea atribuţiilor specifice Agenţiei în domeniul resurselor umane, formãrii, pregãtirii profesionale, organizãrii şi gestiunii de personal pentru personalul Agenţiei, precum şi al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
    (2) S.R.U. are urmãtoarele atribuţii:
    a) asigurã elaborarea lucrãrilor de evidenţã şi mişcare a personalului din cadrul Agenţiei;
    b) aplicã strategia Agenţiei referitoare la gestionarea resurselor umane, la pregãtirea profesionalã şi la dezvoltarea carierei personalului sãu;
    c) asigurã gestiunea carnetelor de muncã pentru angajaţii din cadrul Agenţiei, inclusiv demnitarii;
    d) asigurã întocmirea actelor necesare pensionãrii pentru angajaţii Agenţiei care întrunesc condiţiile prevãzute de lege;
    e) asigurã centralizarea şi transmiterea cãtre D.E. a pontajelor transmise de cãtre structurile Agenţiei şi asigurã centralizarea situaţiei concediilor de odihnã, a orelor suplimentare, a concediilor fãrã platã aprobate, a concediilor medicale, precum şi a altor aspecte privind timpul de muncã şi de odihnã;
    f) elaboreazã rãspunsurile la cererile, reclamaţiile, sesizãrile şi contestaţiile adresate Agenţiei în domeniul resurselor umane;
    g) asigurã evidenţa, arhivarea şi pãstrarea ordinelor preşedintelui din domeniul resurselor umane;
    h) prezintã spre avizare conducerii Agenţiei statul de funcţii al Agenţiei;
    i) asigurã elaborarea lunarã a statului de personal, operând modificãrile necesare;
    j) asigurã consultanţã în procesul de evaluare a personalului din cadrul Agenţiei, potrivit legii;
    k) în scopul asigurãrii gestionãrii unitare şi eficiente a resurselor umane, precum şi pentru urmãrirea carierei funcţionarului public, asigurã întocmirea, actualizarea, rectificarea, pãstrarea şi evidenţa dosarelor profesionale ale funcţionarilor publici;
    l) propune spre avizare proiectele de ordin referitoare la: încadrare, salarizare, avansare, promovare, încetarea raporturilor de serviciu/de muncã, sancţionare, eliberarea din funcţie, pensionare etc.;
    m) împreunã cu D.E. fundamenteazã cheltuielile de personal în vederea elaborãrii proiectului de buget de stat şi al bugetului rectificat;
    n) asigurã întocmirea contractelor individuale de muncã/actelor adiţionale pentru personalul contractual din cadrul Agenţiei;
    o) asigurã organizarea şi desfãşurarea concursurilor/examenelor şi asigurã secretariatul comisiilor de încadrare şi promovare a personalului, dupã caz;
    p) asigurã elaborarea programelor de pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi urmãreşte aplicarea lor;
    q) asigurã, împreunã cu celelalte structuri din cadrul Agenţiei, condiţiile necesare pentru participarea angajaţilor la acţiuni de instruire şi perfecţionare profesionalã, în limitele stabilite de cãtre conducerea Agenţiei;
    r) asigurã monitorizarea şi evaluarea aplicãrii programelor de pregãtire şi perfecţionare profesionalã;
    s) colaboreazã cu instituţiile de profil la organizarea de acţiuni de perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului din cadrul Agenţiei;
    t) asigurã, în colaborare cu structurile din cadrul Agenţiei, întocmirea şi modificarea, dupã caz, a regulamentului de organizare şi funcţionare şi a regulamentului intern;
    u) asigurã monitorizarea modului de aplicare a <>Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduitã a funcţionarilor publici, republicatã;
    v) asigurã gestiunea fişelor de post şi a fişelor de evaluare ale personalului din cadrul Agenţiei;
    w) coordoneazã, organizeazã şi controleazã activitãţile desfãşurate în cadrul Compartimentului protecţia muncii, asigurând respectarea legislaţiei în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã în cadrul Agenţiei;
    x) îndeplineşte alte atribuţii specifice activitãţii de resurse umane: eliberarea adeverinţelor solicitate de funcţionarii publici şi personalul contractual, gestionarea şi vizarea legitimaţiilor etc.
    Biroul resurse umane
    ART. 109
    (1) Biroul resurse umane este structura de specialitate a Agenţiei care îndeplineşte atribuţii, sarcini şi responsabilitãţi în domeniul resurselor umane, formãrii, pregãtirii profesionale, organizãrii şi gestiunii personalului Agenţiei, astfel cum sunt prevãzute în prezentul regulament.
    (2) Biroul resurse umane are urmãtoarele atribuţii:
    a) elaboreazã, în condiţiile legii, proiectul statului de funcţii pentru personalul Agenţiei;
    b) rãspunde de întocmirea şi actualizarea lunarã a statului de personal pentru personalul Agenţiei;
    c) analizeazã, elaboreazã şi fundamenteazã lucrãri privind repartizarea, în condiţiile legii, a numãrului de posturi aprobate - funcţii publice generale, funcţii publice cu statut special şi funcţii contractuale, pe compartimente, structuri organizatorice, clase, categorii, grade sau trepte profesionale;
    d) întocmeşte, în colaborare cu celelalte compartimente ale Agenţiei, regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei şi regulamentul intern;
    e) elaboreazã baza de date privind evidenţa funcţionarilor publici din cadrul Agenţiei, pe care, în condiţiile legii, o transmite Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum şi a oricãror modificãri intervenite ulterior;
    f) aplicã reglementãrile legale şi întocmeşte lucrãrile necesare privind acordarea drepturilor salariale şi a altor drepturi de personal de care beneficiazã personalul Agenţiei;
    g) întocmeşte, în condiţiile legii, lucrãrile necesare pentru acordarea drepturilor salariale şi a altor drepturi de personal (spor de vechime, spor pentru titlul ştiinţific de doctor, salarii de merit, spor pentru complexitatea muncii, alte sporuri) pentru personalul Agenţiei, pe care le supune spre aprobare sau spre informare conducerii S.R.U.;
    h) asigurã derularea procedurilor legale privind selecţia şi recrutarea personalului Agenţiei;
    i) elaboreazã, dupã caz, documentaţia necesarã pentru numirea în funcţii publice sau angajarea pe funcţii contractuale, stabilirea drepturilor salariale, modificarea, suspendarea, încetarea raportului de serviciu sau a contractului individual de muncã, promovarea în funcţii, avansarea în trepte de salarizare, numirea îndrumãtorilor, sancţionarea sau orice alte acte administrative din domeniul gestiunii resurselor umane;
    j) monitorizeazã şi asigurã consultanţã în procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale anuale ale personalului, potrivit competenţelor;
    k) elaboreazã şi transmite proiectul planului de ocupare a funcţiilor publice, în condiţiile legii;
    l) fundamenteazã cheltuielile de personal în vederea elaborãrii proiectului de buget de stat şi al bugetului rectificat;
    m) asigurã aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale de stat, întocmind documentaţia necesarã pensionãrii pentru angajaţii Agenţiei;
    n) centralizeazã şi transmite D.E. pontajele primite de la structurile Agenţiei;
    o) centralizeazã situaţia concediilor de odihnã, situaţia orelor suplimentare, a concediilor fãrã platã aprobate, a concediilor de boalã şi altor aspecte care privesc timpul de muncã şi de odihnã;
    p) întocmeşte contractele individuale de muncã/actele adiţionale pentru personalul contractual al Agenţiei;
    q) efectueazã lucrãri de evidenţã şi mişcare a personalului din cadrul Agenţiei;
    r) întocmeşte, completeazã şi gestioneazã carnetele de muncã şi dosarele profesionale şi personale pentru salariaţii din cadrul Agenţiei;
    s) ţine evidenţa ordinelor preşedintelui specifice domeniului resurselor umane;
    t) elaboreazã programe de pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi urmãreşte aplicarea lor;
    u) colaboreazã cu instituţiile de profil la organizarea de acţiuni de perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului din cadrul Agenţiei;
    v) monitorizeazã modul de aplicare a <>Legii nr. 7/2004, republicatã;
    w) întocmeşte rapoarte trimestriale privind respectarea normelor de conduitã de cãtre funcţionarii publici din cadrul Agenţiei;
    x) pãstreazã confidenţialitatea asupra datelor şi informaţiilor deţinute.
    Compartimentul protecţia muncii
    ART. 110
    Compartimentul protecţia muncii asigurã din punct de vedere logistic desfãşurarea în condiţii de normalitate a activitãţii Agenţiei prin servicii interne în domeniul de competenţã (securitatea şi sãnãtatea în muncã).
    ART. 111
    Compartimentul protecţia muncii are urmãtoarele atribuţii:
    a) controleazã şi urmãreşte modul în care se aplicã reglementãrile legislative în vigoare privind protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor de cãtre toţi angajaţii;
    b) acordã consultanţã compartimentelor din cadrul instituţiei cu privire la reglementãrile legislative în vigoare şi normele privitoare la protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor;
    c) asigurã instruirea şi informarea personalului în probleme de protecţie a muncii, prevenire şi stingere a incendiilor, prin cele 3 forme de instructaj (introductiv general, la locul de muncã şi periodic);
    d) ţine şi completeazã fişele de instructaj individual;
    e) identificã factorii de risc de accidente şi îmbolnãviri profesionale, stabileşte nivelul de risc pentru fiecare loc de muncã din instituţie;
    f) cerceteazã, înregistreazã, declarã şi ţine evidenţa accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale, a accidentelor tehnice şi a avariilor;
    g) elaboreazã instrucţiuni de securitate a muncii proprii instituţiei;
    h) elaboreazã, împreunã cu conducerea Agenţiei, lista cu dotarea cu echipamente de protecţie şi de lucru a salariaţilor;
    i) întocmeşte planul de intervenţie în vederea prevenirii şi stingerii incendiilor pentru toate zonele de lucru;
    j) întocmeşte întreaga documentaţie cu privire la obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de mediu;
    k) se preocupã de permanenta perfecţionare în domeniul de activitate;
    l) îndeplineşte şi alte atribuţii delegate ierarhic;
    m) elaboreazã şi actualizeazã Planul de prevenire şi protecţie;
    n) elaboreazã instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementãrilor de securitate şi sãnãtate în muncã, ţinând seama de particularitãţile activitãţilor şi ale structurii, precum şi ale locurilor de muncã/posturilor de lucru;
    o) propune atribuţiile şi rãspunderile în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã ce revin angajaţilor, corespunzãtor funcţiilor exercitate, care se consemneazã în fişa postului, cu aprobarea preşedintelui;
    p) verificã cunoaşterea şi aplicarea de cãtre toţi angajaţii a mãsurilor prevãzute în Planul de prevenire şi protecţie, precum şi a atribuţiilor şi responsabilitãţilor ce le revin în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, stabilite prin fişa postului;
    q) întocmeşte un necesar de documentaţii cu caracter tehnic de informare şi instruire a lucrãtorilor în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
    r) elaboreazã tematici pentru toate fazele de instruire, stabileşte periodicitatea adecvatã pentru fiecare loc de muncã, asigurã informarea şi instruirea lucrãtorilor în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã şi verificã cunoaşterea şi aplicarea de cãtre lucrãtori a informaţiilor primite;
    s) elaboreazã programul de instruire-testare la nivelul fiecãrei structuri;
    t) asigurã întocmirea planului de acţiune în caz de pericol grav şi iminent şi asigurã ca toţi angajaţii sã fie instruiţi pentru aplicarea lui;
    u) elaboreazã o evidenţã a zonelor cu risc ridicat şi specific;
    v) stabileşte zonele care necesitã semnalizare de securitate şi sãnãtate în muncã, tipul de semnalizare necesar şi amplasarea acestuia conform prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau sãnãtate la locul de muncã;
    w) elaboreazã o evidenţã a meseriilor şi a profesiilor prevãzute de legislaţia specificã pentru a cãror exercitare este necesarã autorizarea;
    x) elaboreazã o evidenţã a posturilor de lucru care necesitã examene medicale suplimentare;
    y) elaborezã o evidenţã a posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesitã testarea aptitudinilor şi/sau control psihologic periodic;
    z) monitorizezã funcţionarea sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de mãsurã şi control, precum şi a instalaţiilor de ventilare sau a altor instalaţii pentru controlul noxelor în mediul de muncã;
    ) verificã starea de funcţionare a sistemelor de alarmare, avertizare, semnalizare de urgenţã, precum şi a sistemelor de siguranţã;
    bb) informeazã în scris conducerea Agenţiei asupra deficienţelor constatate în timpul controalelor efectuate la locul de muncã, pentru care propune mãsuri de prevenire şi protecţie;
    cc) ţine evidenţa echipamentelor de muncã şi controleazã periodic dacã verificarea echipamentelor de muncã este efectuatã de cãtre persoane competente, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate pentru utilizarea în muncã de cãtre lucrãtori a echipamentelor de muncã;
    dd) identificã echipamentele individuale de protecţie necesare pentru posturile de lucru din întreprindere şi întocmeşte necesarul de dotare a lucrãtorilor cu echipament individual de protecţie, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate pentru utilizarea de cãtre lucrãtori a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncã;
    ee) participã la cercetarea accidentelor de muncã conform competenţelor;
    ff) întocmeşte evidenţa evenimentelor;
    gg) elaboreazã rapoartele privind accidentele de muncã suferite de angajaţii Agenţiei;
    hh) urmãreşte realizarea mãsurilor dispuse de cãtre inspectorii de muncã cu prilejul vizitelor de control şi al cercetãrii evenimentelor;
    ii) întocmeşte un necesar de mijloace materiale pentru desfãşurarea acestor activitãţi.
    Secretariatul
    ART. 112
    (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, la nivelul S.R.U., Secretariatul organizeazã evidenţa proprie a documentelor, pe baza registrului de intrare-ieşire a corespondenţei.
    (2) Activitatea de secretariat a S.R.U. este coordonatã de cãtre şeful S.R.U.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 113
    Toate structurile şi întregul personal din cadrul Agenţiei au obligaţia:
    a) sã asigure realizarea la timp şi de calitate a tuturor sarcinilor stabilite de conducerea Agenţiei;
    b) sã manifeste fermitate în aplicarea legilor şi solicitudine faţã de organele centrale sau locale cu care colaboreazã sau care cer sprijin în rezolvarea unor probleme din domeniile de activitate ale Agenţiei;
    c) sã manifeste solicitudine faţã de toţi cetãţenii care se adreseazã Agenţiei prin audienţe, cereri, sesizãri sau reclamaţii în vederea rezolvãrii acestora potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
    d) sã nu divulge datele sau informaţiile la care au avut acces decât în condiţiile legii. Aceastã obligaţie se menţine timp de 5 ani dupã încetarea activitãţii, sub sancţiunea legii penale.
    ART. 114
    Atribuţiile stabilite prin prezentul regulament se detaliazã pentru fiecare post din structura organizatoricã prin fişa postului.
    ART. 115
    Prevederile prezentului regulament se completeazã cu orice alte dispoziţii legale care privesc organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Agenţiei.
    ART. 116
    Conducãtorii compartimentelor din cadrul Agenţiei sunt obligaţi sã asigure cunoaşterea şi însuşirea de cãtre întregul personal din subordine a prezentului regulament.
    ART. 117
    Nerespectarea prevederilor prezentului regulament antreneazã rãspunderea disciplinarã prevãzutã de <>Legea nr. 188/1999, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau, dupã caz, de <>Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    ANEXĂ



Font 8*

    Numãr de posturi = 200, unclusiv demnitari

    167 FP 93 Inspecţia de integritate, din care:
                          8 de conducere
                          85 de execuţie

             74 Funcţii publice, din care:
                         7 de conducere
                         67 de execuţie

           ┌────────────────────────────────────────────────────────────┐
           │STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A AGENŢIEI NAŢIONALE DE INTEGRITATE│
           └────────────────────────────────────────────────────────────┘

                    ┌───────────┐
                    │PREŞEDINTE │
                    └────┬──────┘
    ┌────────────┐ │ ┌───────────────┐
    │ CABINET │ │ │COMPARTIMENTUL │
    │ PREŞEDINTE │ │ ┌──────┤ DE AUDIT │
    │ 6 │ │ │ │ PUBLIC INTERN │
    └────────────┘ │ │ │ 0/2 │ ┌───────────────┐
                         │ │ └───────────────┘ │ COMPARTIMENTUL│
                         ├────┤ │ ADMINISTRARE │
                         │ │ ┌──────┤ INFRASTRUCTURĂ│
                         │ │ │ │ INFORMATICĂ │
                         │ │ ┌─────────────┐ ┌─────────────┐ │ │ 0/5 │
                         │ │ │ STRUCTURA DE│ │SERVICIUL DE │ │ └───────────────┘
                         │ └──────────┤ SECURITATE ├────┤TEHNOLOGIA ├────┤
                         │ │ │ │INFORMAŢIEI │ │ ┌───────────────┐
                         │ └─────────────┘ │ 1/7 │ │ │ COMPARTIMENTUL│
                         │ └─────────────┘ │ │ INFPRMAŢII │
                         │ └──────┤ CLASIFICATE │
                         │ │ 0/2 │
                 ┌───────┴──────┐ └───────────────┘
                 │VICEPREŞEDINTE│
                 └───────┬──────┘
                         │
                         │ ┌───────────────────────┐
                         ├──────────┤CABINET VICEPREŞEDINTE │
                         │ │ 5 │
                         │ └───────────────────────┘
                 ┌───────┴─────────┐
                 │SECRETAR GENERAL │
                 └───────┬─────────┘
                         │ ┌───────────────┐
                         │ │ REGISTRATURĂ │
                         ├────────────┤ GENERALĂ │
                         │ │ 0/3 │
                         │ └───────────────┘
                         │
       ┌─────────────────┴────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┐
 ┌─────┴────────────────────┐ ┌─────────┴─────────┐ │ │
 │INSPECŢIA DE INTEGRITATE*)│ │ DIRECŢIA JURIDICĂ,│ ┌───────┴──────────┐ ┌──────┴────────┐
 │ 8/85 │ │ CONTROL, RELAŢII │ │ │ │ SERVICIUL │
 └─────┬────────────────────┘ │ PUBLICE ŞI │ │DIRECŢIA ECONOMICĂ│ │RESURSE UMANE │
 ┌─────┴─────────────────────┐ │ COMUNICARE │ │ 2/1/34 │ │ 2/20 │
 │INSPECŢIA DE INTEGRITATE**)│ │ 2/19 │ │ │ │ │
 │ 7/85 │ └┬──────────────────┘ └┬─────────────────┘ └┬──────────────┘
 └──┬────────────────────────┘ │ ┌────────────────┐ │ │
    │ │ │SERVICIUL │ │ ┌───────────────┐ │ ┌──────────────┐
    │ ┌────────────────────┐ ├─┤AVIZARE ŞI │ ├─┤SERVICIUL │ ├─┤BIROUL RESURSE│
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ │ │LEGISLAŢIE │ │ │FINANCIAR ŞI │ │ │ UMANE │
    ├─┤ DE INTEGRITATE 1 │ │ │ 1/7 │ │ │CONTABILITATE │ │ │ 1/18 │
    │ │ 1.14 │ │ └─┬──────────────┘ │ │ 1/17 │ │ └──────────────┘
    │ └────────────────────┘ │ ┌┴──────────────┐ │ └─┬─────────────┘ │
    │ ┌────────────────────┐ │ │COMPARTIMENTUL │ │ │ ┌──────────────┐ │ ┌──────────────┐
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ │ │ CONTROL │ │ └─┤COMPARTIMENTUL│ │ │COMPARTIMENTUL│
    ├─┤ DE INTEGRITATE 2 │ │ │ 0/2 │ │ │CONTABILITATE │ │┌─┤ PROTECŢIA │
    │ │ 1.13 │ │ └───────────────┘ │ │ 0/5 │ ││ │ MUNCII │
    │ └────────────────────┘ │ ┌────────────────┐ │ └──────────────┘ └┤ │ 0/1 │
    │ ┌────────────────────┐ ├─┤COMPARTIMENTUL │ │ ┌───────────────┐ │ └──────────────┘
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ │ │ CONTENCIOS │ ├─┤COMPARTIMENTUL │ │ ┌──────────────┐
    ├─┤ DE INTEGRITATE 3 │ │ │ 0/7 │ │ │DE INVESTIŢII │ └─┤ SECRETARIAT │
    │ │ 1.14 │ │ └────────────────┘ │ │ŞI ACHIZIŢII │ │ 0/1 │
    │ └────────────────────┘ │ ┌────────────────┐ │ │ PUBLICE │ └──────────────┘
    │ ┌────────────────────┐ │ │COMPARTIMENTUL │ │ │ 0/8 │
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ └─┤COMUNICARE, │ │ └─┬─────────────┘
    ├─┤ DE INTEGRITATE 4 │ │RELAŢII PUBLICE │ │ │ ┌──────────────┐
    │ │ 1.15 │ │ŞI STRATEGIE │ │ └─┤COMPARTIMENT │
    │ └────────────────────┘ │ 0/5 │ │ │ ARHIVĂ │
    │ ┌────────────────────┐ └────────────────┘ │ │ 0/1 │
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ │ └──────────────┘
    ├─┤ DE INTEGRITATE 5 │ │ ┌───────────────┐
    │ │ 1.15 │ └─┤ SERVICIUL │
    │ └────────────────────┘ │ADMINISTRATIV │
    │ ┌────────────────────┐ │ 1/9 │
    │ │SERVICIUL INSPECŢIE │ └───────────────┘
    └─┤ DE INTEGRITATE 6 │
      │ 1.14 │
      └────────────────────┘



---------
    *) Funcţioneazã la nivel de direcţie generalã.
    **) Funcţioneazã la nivel de direcţie.

                             -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016