Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 decembrie 2004  privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Diplomatic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 14 decembrie 2004 privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Diplomatic

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1264 din 29 decembrie 2004
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 572 din 14 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.264 din 29 decembrie 2004.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Meritul Diplomatic se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Diplomatic este limitat la maximum 500 de membri împărţiţi pe grade, astfel:
    a) Cavaler - 250;
    b) Ofiţer - 120;
    c) Comandor - 80;
    d) Mare Ofiţer - 50.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul-limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Diplomatic se prezintă sub forma unei cruci cu braţe egale de tip pisan - cu braţele arcuite şi vârfurile în unghi arcuit -, având diametrul de 44 mm, confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie, emailată negru, cu bordura emailată verde.
    (2) Pe avers, central, este un medalion cu diametrul de 20 mm, emailat negru, cu bordura emailată verde, pe care este aplicată stema României, ştanţată în argint; între braţele crucii, lipite de acestea, este câte o ramură de laur, cu frunze reliefate, din argint, cu fructe emailate negru.
    (3) Pe revers, central, este un medalion cu diametrul de 20 mm, emailat negru, pe care este inscripţionat, cu litere şi cifre înalte de 2 mm, "SEMPER FIDELIS PATRIAE", iar în centru este scris "2004", dată ce reprezintă anul instituirii.
    (4) Însemnul este surmontat de o semicunună din frunze de laur, cu lăţimea exterioară de 30 mm şi înălţimea exterioară de 20 mm, având capetele semicununii unite printr-o bară.
    (5) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat galben-pai, având, la 4 mm de margini, privind de la exterior spre interior, dungi de culoare albastru, galben închis şi roşu, lipite între ele şi late fiecare de câte 1 mm; în centru este o bandă din fir auriu, lată de 5 mm.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliată sub forma unei funde, realizată prin plierea unei panglici din rips moarat, lungă de 120 mm şi lată de 40 mm.
    (7) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul Diplomatic are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul este aurit;
    b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips, cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta se aplică pe centrul fundei.


    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Diplomatic se prezintă sub forma unei cruci cu braţe egale, cu diametrul de 55 mm şi confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie, aurit.
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) medalionul din centrul decoraţiei are diametrul de 24 mm;
    b) literele şi cifrele de pe revers sunt înalte de 4 mm;
    c) însemnul este surmontat de o cunună deschisă din frunze de laur, cu lăţimea exterioară de 37 mm şi înălţimea de 28 mm, având capetele unite printr-o bară scurtă, de care este prins un inel aplatizat, înalt de 30 mm şi lat de 4 mm, prin care se petrece panglica;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; lăţimea benzii aurii este de 7 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer peste cea a gradului de Cavaler.


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Diplomatic este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
    (2) Însemnul propriu-zis al gradului de Mare Ofiţer este identic cu însemnul gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o stea cu 12 raze puternic reliefate, din argint cu titlul de 925 la mie, având diametrul de 70 mm şi 4 raze centrale mai mari, sub formă de cruce, aurite, faţetate, înalte de 75 mm, cu lăţimea la bază, lângă medalion, de 10 mm şi spre vârf, la nivelul restului plăcii, de 20 mm; în centrul acestei cruci este redată crucea pisană a ordinului în grad de Comandor. Central este aplicat un medalion emailat negru, cu diametrul de 24 mm, având aplicată stema României, din argint aurit, înconjurat de un inel emailat verde, lat de 4 mm, pe care este scris "SEMPER FIDELIS PATRIAE 2004". Ramurile de laur, cu frunze aurite şi fructe negre, sunt plasate între braţele principale ale stelei. Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producătoare, titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului se compune dintr-o panglică dreptunghiulară din rips argintiu, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată la exterior în piele naturală de culoare neagră, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologică, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler; are colţare şi închizători metalice; interiorul este căptuşit cu pluş verde şi mătase albă, are inscripţionat numele firmei producătoare, iar în colţul din dreapta jos este scris numărul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    (3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat în piele ecologică, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în înlocuitor de piele, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, toate de culoare neagră.

    ART. 8
    (1) Ordinul Meritul Diplomatic se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi la diferite acţiuni protocolare.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul Diplomatic se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Diplomatic se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Diplomatic se poartă pe partea stângă a pieptului;
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul Diplomatic care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau taiorului.

    ART. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Diplomatic se face obligatoriu, începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul Diplomatic se poate face numai după obţinerea timp de 5 ani a unor merite deosebite în activitatea specifică.
    (3) Decorarea anterioară cu Medalia Meritul Diplomatic este un factor pozitiv de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Diplomatic, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
    (4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer - 5 ani.

    (5) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (6) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 10
     Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani, prevăzut la art. 9 alin. (2), şi vechimea minimă în grad, prevăzută la art. 9 alin. (4), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 11
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 12
    (1) Ordinul Meritul Diplomatic este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini care au activat ori activează în Ministerul Afacerilor Externe, la misiunile diplomatice şi consulare din ţară şi din străinătate, cu merite deosebite în promovarea politicii externe româneşti şi în consolidarea relaţiilor dintre România şi alte state sau organisme internaţionale.
    (2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) obţinerea unor rezultate semnificative în stabilirea, menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii externe bune cu terţe puteri sau cu organisme şi organizaţii internaţionale;
    b) realizarea unor acorduri bilaterale, economice, culturale, ştiinţifice şi de altă natură, favorabile României;
    c) contribuţii remarcabile la pregătirea şi organizarea unor vizite oficiale sau de stat, atât ale şefilor de stat, cât şi la nivel de prim-miniştri, fie ale oficialilor români în ţara în care sunt acreditaţi, fie ale oficialilor străini în România;
    d) organizarea unor acţiuni care să ducă la o mai bună cunoaştere a României, la creşterea interesului publicului pentru istoria şi civilizaţia românească, la stabilirea unor bune relaţii cu personalităţi străine care au putere de influenţare a opiniei publice din ţările respective;
    e) stabilirea unor relaţii cordiale cu membrii diasporei româneşti, susţinerea interesului faţă de ţara natală şi sprijinirea acestora, în limitele legalităţii, pe lângă autorităţile locale, în vederea păstrării şi exprimării identităţii lor etnice, culturale şi religioase, precum şi a intereselor lor economice;
    f) menţinerea unor relaţii speciale cu personalităţi străine care au legături economice, culturale, ştiinţifice sau de orice altă natură cu instituţii similare sau cu personalităţi din România;
    g) realizarea unui management eficient al misiunii sau al departamentului pe care îl coordonează;
    h) promovarea, pe lângă autorităţile române, a unor personalităţi străine, politice sau cultural-ştiinţifice importante, care au ajutat la crearea unei imagini pozitive a României şi îşi manifestă simpatia pentru ţara noastră;
    i) iniţierea unor acţiuni politice internaţionale care să contribuie la stingerea unor focare de conflict sau la menţinerea păcii;
    j) coordonarea, cu maximă competenţă, a unor organizaţii sau organisme internaţionale ori regionale.


    ART. 13
     În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Afacerilor Externe va elabora, în baza art. 12, reglementările specifice domeniului său de activitate, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul Diplomatic.


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016