Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 august 2006  privind modelul si insemnele uniformei, modul de acordare si portul acesteia de catre inspectorii Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 14 august 2006 privind modelul si insemnele uniformei, modul de acordare si portul acesteia de catre inspectorii Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 734 din 28 august 2006

CAP. I
Portul şi modul de acordare al uniformei de serviciu cu însemnele specifice şi al echipamentului de protecţie

ART. 1
(1) Au dreptul la uniformã de serviciu cu însemnele specifice şi echipament de protecţie inspectorii Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. care efectueazã inspecţia şi controlul asupra transporturilor rutiere şi activitãţilor conexe acestora, denumiţi în continuare inspectori A.R.R.
(2) În timpul exercitãrii inspecţiei şi controlului asupra transporturilor rutiere şi a activitãţilor conexe acestora, inspectorii A.R.R au obligaţia de a purta uniforma de serviciu cu însemnele specifice şi în mod suplimentar echipamentul de protecţie, în cazul efectuãrii acţiunilor de control în trafic.
(3) Uniforma de serviciu cu însemnele specifice poate fi purtatã şi pe drumul de la domiciliu la locul de muncã, în timpul deplasãrilor efectuate în interesul serviciului în diferite misiuni, la mitinguri, festivitãţi, precum şi pe durata frecventãrii unor cursuri de perfecţionare profesionalã.
(4) Sunt interzise scoaterea din ţarã a uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecţie, cu excepţia cazurilor în care existã o solicitare, aprobatã de conducerea Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., precum şi purtarea acestora în locuri şi în condiţii care ar putea prejudicia prestigiul instituţiei.
ART. 2
Uniforma de serviciu cu însemnele specifice şi echipamentul de protecţie se acordã gratuit inspectorilor A.R.R., costul acestora fiind suportate de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.
ART. 3
(1) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. are obligaţia sã ţinã evidenţa acordãrii uniformei de serviciu cu însemnele specifice şi a echipamentului de protecţie inspectorilor A.R.R.
(2) Evidenţa prevãzutã la alin. (1) se ţine pe luni, începând cu data acordãrii acestora.
ART. 4
(1) În perioada suspendãrii din funcţie uniforma de serviciu cu însemnele specifice şi echipamentul de protecţie nu se acordã, iar perioada suspendãrii din funcţie nu se include în calculul duratei normate de folosinţã a componentelor uniformei de serviciu cu însemnele specifice şi a echipamentului de protecţie.
(2) Pe durata suspendãrii din funcţie se interzice utilizarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice, precum şi a echipamentului de protecţie.
ART. 5
În cazul în care inspectorul A.R.R. pierde dreptul de a efectua inspecţia şi controlul asupra transporturilor rutiere şi activitãţilor conexe acestora, uniforma de serviciu cu însemnele specifice şi echipamentul de protecţie vor fi predate instituţiei, indiferent dacã durata normatã de folosinţã este îndeplinitã sau nu.
ART. 6
Inspectorii A.R.R. sunt obligaţi sã întreţinã uniforma de serviciu cu însemnele specifice, precum şi echipamentul de protecţie în stare corespunzãtoare, sã o foloseascã în mod îngrijit şi sã respecte cu stricteţe ţinuta impusã de portul acesteia.
ART. 7
(1) În cazul deteriorãrii, pierderii sau distrugerii din cauze obiective a uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecţie, se va putea acorda o nouã uniformã de serviciu cu însemnele specifice/echipament de protecţie înainte de expirarea duratei normate de folosinţã, cu aprobarea conducerii instituţiei.
(2) În cazul deteriorãrii, pierderii sau distrugerii uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecţie din cauze subiective (utilizare defectuoasã, neglijenţã etc.), se poate acorda o nouã uniformã de serviciu cu însemnele specifice, cu plata diferenţei de valoare stabilite proporţional cu durata normatã de folosinţã neconsumatã pentru uniforma veche.
ART. 8
Este interzisã modificarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice şi a echipamentului de protecţie sau înlocuirea componentelor acestora cu alte articole de îmbrãcãminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.
ART. 9
Componentele uniformei cu însemnele specifice şi durata de folosinţã normatã a acestora sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentul regulament.

CAP. II
Modelul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, precum şi al echipamentului de protecţie

Modelul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, precum şi al echipamentului de protecţie sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentul regulament.

A. Uniforma de serviciu cu însemnele specifice
1. Costum de culoare gri-bleu, compus din sacou şi 2 pantaloni (figura nr. 1).
Costumul de varã se confecţioneazã din stofã tergal, iar cel pentru iarnã din stofã camgarn.
Sacoul are croiala clasicã, la un rând, încheiat cu trei nasturi, fãrã şliţ la spate. Pentru femei, sacoul este pensat şi puţin evazat.
În partea inferioarã, sacoul este prevãzut cu douã buzunare ascunse fãrã clapã, dispuse lateral în ambele pãrţi, în partea superioarã stânga, cu un buzunar ascuns, iar la interior, cu un buzunar în partea stângã, în dreptul pieptului.
Pantalonul are croiala dreaptã, fãrã manşetã, şi este prevãzut cu douã buzunare laterale şi unul la spate.
Modelul pantalonului de iarnã este similar pentru bãrbaţi şi femei.
2. Fustã
Culoare gri-bleu, croiala este dreaptã, lãrgimea se stabileşte în raport cu talia, iar lungimea pânã la rotula genunchiului.
Uniforma de serviciu cu însemnele specifice se confecţioneazã în douã variante, respectiv pentru varã şi pentru iarnã.
3. Cãmaşã [figurile nr. 2a) şi 2b)]
Cãmãşile se confecţioneazã în variantã mânecã lungã şi mânecã scurtã, din bumbac de culoare bleu deschis. Cãmãşile sunt croite drept şi sunt prevãzute cu guler şi un singur buzunar exterior pe piept, în partea stângã. Mânecile lungi sunt prevãzute cu manşete care se închid cu nasturi de format mic, confecţionaţi din material plastic.
4. Scurtã tip "trei sferturi" pentru iarnã, cu bluzon [figurile nr. 3a) şi 3b)]
Scurta este prevãzutã la interior cu un bluzon ataşat cu fermoar. Scurta de culoare gri-bleu are glugã detaşabilã, cordon în talie, 4 buzunare aplicate cu clapã, douã sus şi douã jos, şi un buzunar la interior, pe partea stângã, în dreptul pieptului.
Scurta se închide cu fermoar şi are culoarea identicã cu cea a sacoului de la costumul de iarnã.
Bluzonul este confecţionat din acelaşi material cu scurta, se închide cu fermoar, are în faţã douã buzunare ascunse înclinate, un buzunar pe piept în partea stângã sus şi lungimea este pânã la talie.
Atât scurta, cât şi bluzonul au aplicat brodat pe mâneca stângã ecusonul cu însemnele "AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.", iar în dreptul pieptului (între piept şi umãr), pe faţã şi pe spate, au cusutã o bandã din material textil reflectorizant, gri deschis, cu lãţimea de 2 cm.
La partea din spate a scurtei şi bluzonului se aplicã o bandã din acelaşi material, pe care figureazã înscrisul "AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.", prinsã sub banda reflectorizantã.
5. Cravatã
Cravata are culoare bleumarin şi este confecţionatã din fire sintetice.
6. Caschetã (figura nr. 4)
Cascheta pentru varã este confecţionatã din stofã tergal de culoare gri-bleu, are înãlţimea de 120 mm de la cozoroc la vârf şi are încorporat material întãritor. Partea cilindricã dintre cozoroc şi partea superioarã este confecţionatã din material textil striat de culoare neagrã. La partea din faţã, deasupra cozorocului şi pe jumãtate din circumferinţã, cascheta este prevãzutã cu un şnur dublu, împletit, de culoare gri reflectorizant, cu o emblemã metalicã cu însemnele "ARR".
7. Cãciulã (figura nr. 5)
Cãciula de culoare brumãrie este confecţionatã din blanã sinteticã şi are un cozoroc scurt din acelaşi material, cu întãriturã. La partea din faţã a cãciulii se aplicã emblema metalicã cu însemnele "ARR", similar cu cascheta.
8. Fular
Fularul de iarnã este confecţionat din ţesãturã tip lânã, de culoarea sacoului.
Fularul subţire pentru primãvarã-toamnã este confecţionat din ţesãturã tip mãtase şi are, de asemenea, culoarea sacoului.
9. Mãnuşi
Mãnuşile sunt confecţionate din piele şi au culoarea neagrã.
10. Geantã
Geanta destinatã pãstrãrii documentelor are culoarea neagrã şi este confecţionatã din piele sau înlocuitori sintetici. Va avea o singurã încuietoare metalicã pe mijloc, în colţul din stânga sus, cu douã compartimente, va fi inscripţionatã cu sigla "ARR" şi va avea dimensiunile de 40 cm lungime, 30 cm înãlţime şi 10 cm lãţime.
11. Curea
Cureaua este confecţionatã din piele şi are culoarea neagrã.

B. Însemnele specifice
1. Ecusonul (figura nr. 6.1) - se poartã în partea stângã a pieptului, este confecţionat din metal eloxat pe fond auriu, este înscris cu negru şi are forma dreptunghiularã cu dimensiunile 80 mm lãţime şi 30 mm înãlţime. În partea superioarã este înscrisã denumirea instituţiei "AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R." şi "INSPECTORATUL RUTIER", la mijloc prezintã o bandã tricolorã (albastru, galben şi roşu), pe toatã lungimea însemnului cu lãţimea de circa 3-4 mm, iar în partea dreaptã sunt înscrise numãrul autorizaţiei de control şi funcţia, iar pe ultimul rând, numele şi prenumele persoanei.
2. Emblema (figura nr. 6.2) - este aplicatã pe partea frontalã a caschetei/cãciulii, în centru.
3. Insigna (figura nr. 6.3) - se poartã pe reverul stâng al uniformei de serviciu cu însemnele specifice şi este confecţionatã din metal eloxat pe fond auriu.
4. Sigla (figura nr. 6.4) - se confecţioneazã din material textil, brodat cu fir de mãtase albastru pe fond gri reflectorizant, având dimensiunea de 80 x 30 mm.

C. Echipamentul de protecţie
În timpul acţiunilor de inspecţie şi control în trafic, inspectorii A.R.R. au obligaţia de a purta echipamentul de protecţie care, în funcţie de anotimp, se compune din:
1. scurtã reflectorizantã cu mâneci detaşabile;
2. ham reflectorizant;
3. baston reflectorizant.
Echipamentul de protecţie este confecţionat din material de culoare galben-citron, cu proprietãţi reflectorizante, pe care se aplicã dungi din material special reflectorizant de culoare gri deschis.
Echipamentul de protecţie este personalizat atât la partea din faţã, cât şi la cea din spate, cu înscrisul "AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.".


ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

COMPONENTELE UNIFORMEI cu însemnele specifice şi durata de folosinţã normatã a acestora


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea U.M. Prevederi
articolelor uniformei ───────────────────
Cantitatea Durata
în luni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Coifura
Caschetã din stofã pentru varã bucatã 1 36
Cãciulã bucatã 1 36
b) Îmbrãcãminte
Costum din stofã carmgarn:
- sacou cu 2 pantaloni (bãrbaţi) bucatã 1 36
- sacou, 1 fustã, 1 pantalon (femei)
Costum din stofã tergal:
- sacou cu 2 pantaloni (bãrbaţi) bucatã 1 36
- sacou, 1 fustã, 1 pantalon (femei)
Scurtã trei sferturi pentru iarnã,
din material tip pro-lain bucatã 1 36
Bluzon din material tip pro-lain bucatã 1 36
c) Cãmãşi
Cãmaşã cu mânecã lungã bucatã 4 24
Cãmaşã cu mânecã scurtã bucatã 4 24
d) Echipament divers
Cravatã bleumarin bucatã 2 24
Fular tip lânã/mãtase bucatã 1/1 24
Mãnuşi pereche 1 24
Geantã bucatã 1 24
Curea bucatã 2 24
e) Însemnele specifice
Ecuson bucatã 1 24
Emblemã bucatã 1 24
Insignã bucatã 2 24
Siglã bucatã 3 24
f) Echipament de protecţie
Scurtã reflectorizantã bucatã 1 36
Ham reflectorizant bucatã 1 24
Baston reflectorizant bucatã 1 36
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

Fig. 1 - Costum vara/iarna

NOTA(CTCE)
Fig. 1 - Costum vara/iarna - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 28 august 2006, pag. 28. - (A se vedea imaginea asociata.)



Fig. 2a - Camasa cu maneca scurta si Fig. 2b - Camasa cu maneca lunga

NOTA(CTCE)
Fig. 2a - Camasa cu maneca scurta si Fig. 2b - Camasa cu maneca lunga - se gasesc in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 28 august 2006, pag. 29. - (A se vedea imaginea asociata.)


Fig. 3a - Scurta
Fig. 3b - Bluzon
Fig. 4 - Cascheta
Fig. 5 - Caciula

NOTA(CTCE)
Fig. 3a - Scurta, Fig. 3b - Bluzon, Fig. 4 - Cascheta si Fig. 5 - Caciula - se gasesc in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 28 august 2006, pag. 30. - (A se vedea imaginea asociata.)



Fig. 6.1. - Insemnul specific si Fig. 6.2. - Insemnul specific



ALBASTRU GALBEN ROSU
↑ ↑ ↑
│ │ │
│ │ │
┌─┼──────────────┼───────────────┼─┬─────────────────────
│ │ │ │ │ ▲ ▲
│ │ AUTORITATEA│RUTIERA ROMANA │ │ 13 │ │
│ │ INSPECTORATUL│RUTIER │ │ │ │
│ │ │ │ │ ▼ │
├─┴──────────────┴───────────────┴─┼───────────── │
TRICOLORUL ──────→│ │ 4 ▲ │
│ │ ▼ 30│
├──────────────────────────────────┼───────────── │
│ │ ▲ │
│ 157 INSPECTORI SP. I │ 13 │ │
│ IONESCU CONSTANTIN │ │ │
│ │ ▼ ▼
├──────────────────────────────────┼──────────────────
│ 80 │
│◄────────────────────────────────►│


Fig. 6.1. - Insemnul specific



NOTA(CTCE)
Fig. 6.1. - Insemnul specific si Fig. 6.2. - Insemnul specific - se gasesc in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 28 august 2006, pag. 31. - (A se vedea imaginea asociata.)



Fig. 6.3. - Insigna



┌────────────────────────────────────────┐
│ │
│ AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - ARR │
│ │
└────────────────────────────────────────┘


Fig. 6.4. - Sigla


NOTA(CTCE)
Fig. 6.3. - Insigna si Fig. 6.4. - Sigla - se gasesc in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 28 august 2006, pag. 32. - (A se vedea imaginea asociata.)

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016