Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 aprilie 2004  privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 14 aprilie 2004 privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei

EMITENT: CONSILIUL CONCURENŢEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 430 din 13 mai 2004

    În temeiul prevederilor art. 28 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 22 din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliului Concurentei adoptă prezentul regulament.

    CAP. I
    Inspectorii de concurenţă

    ART. 1
    Descoperirea şi investigarea încălcărilor prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996 şi ale Legii privind ajutorul de stat nr. 143/1999 incumbă Consiliului Concurentei, care acţionează prin inspectorii de concurenţă.
    ART. 2
    (1) Inspectorii de concurenţă, cu excepţia debutanţilor, sunt abilitaţi următoarele puteri de inspecţie:
    a) să intre în spaţiile, pe terenurile sau în mijloacele de transport de uz profesional aparţinând agenţilor economici sau asociaţiilor de agenţi economici;
    b) să examineze orice documente, registre, acte financiar-contabile şi comerciale sau alte evidenţe legate de activitatea agenţilor economici sau asociaţiilor de agenţi economici, indiferent de locul în care acestea se află;
    c) să ia declaraţii reprezentanţilor şi angajaţilor agentului economic sau asociaţiei de agenţi economici referitoare la fapte sau documente considerate relevante;
    d) să ridice orice documente, registre, acte financiar-contabile şi comerciale sau din alte evidenţe legate de activitatea agentului economic sau asociaţiei de agenţi economici, sau să obţină, în orice formă, copii sau extrase de pe acestea;
    e) să sigileze orice amplasament destinat activităţilor agentului economic sau asociaţiei de agenţi economici şi orice documente, registre, acte financiar-contabile şi comerciale sau alte evidenţe legate de activitatea agentului economic sau asociaţiei de agenţi economici pe durata şi în măsura necesară inspecţiei.
    (2) Exercitarea puterilor de inspecţie se face în conformitate cu regulamentul privind organizarea, funcţionarea şi procedură Consiliului Concurenţei.
    (3) Inspectorii de concurentă cu puteri de inspecţie vor proceda potrivit prevederilor de la alin. (1) dacă există indicii că pot fi găsite documente sau pot fi obţinute informaţii considerate necesare pentru îndeplinirea misiunii lor, iar rezultatul acestora se va consemna într-un proces-verbal de constatare şi inventariere.
    (4) Inspectorii de concurenţă prevăzuţi la alin. (1) pot face inspecţii inopinate şi pot solicita orice fel de informaţii sau justificări legate de activităţile supuse controlului, atât la faţa locului, cât şi la convocare la sediul Consiliului Concurenţei.
    ART. 3
    (1) În baza autorizării judiciare date prin încheiere de către preşedintele tribunalului în a cărui circumscripţie sunt situate locurile de controlat sau de către un judecător delegat de acesta, inspectorii de concurenţă pot efectua inspecţii în orice alte spaţii decât cele prevăzute la art. 2, inclusiv în domiciliul, pe terenuri sau în mijloace de transport aparţinând conducătorilor, administratorilor, directorilor şi altor angajaţi ai agenţilor economici sau asociaţiilor de agenţi economici supuşi investigaţiei. Când locurile ce fac obiectul inspecţiei sunt situate în circumscripţiile unor tribunale diferite şi acţiunea trebuie desfăşurată simultan în fiecare dintre ele, oricare dintre preşedinţii tribunalelor competente poate emite o încheiere unica;
    (2) Inspectorii de concurenţă pot proceda la inspecţii, în conformitate cu prevederile alin.(l), numai în cadrul inspecţiei cerute de către preşedintele Consiliului Concurenţei şi cu autorizarea judiciară.
    (3) Inspecţia şi actele pe care le cuprinde se efectuează sub autoritatea şi controlul judecătorului care le-a autorizat.
    ART. 4
    (1) Organele administraţiei publice centrale şi locale, precum şi oricare alte instituţii şi autorităţi publice sunt obligate să permită inspectorilor de concurenţă accesul la documentele, datele şi informaţiile deţinute de acestea, în măsura în care sunt necesare îndeplinirii misiunii legale a Consiliului Concurenţei, fără a se putea opune caracterul de secret de stat sau secret de serviciu al unor asemenea documente, date şi informaţii.
    (2) Inspectorii de concurenţă, primind acces la documentele, datele şi informaţiile menţionate la alin.(l) sunt ţinuţi la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal respectivelor documente, date şi informaţii.
    ART. 5
    (1) Inspectorii de concurenţă, cu excepţia debutanţilor, constată şi aplică sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la art. 55 lit. b)-e) şi art. 56 alin. (1) lit.d) din Legea concurenţei nr. 21/1996 precum şi pentru contravenţiile prevăzute la art. 26^3 din Legea privind ajutorul de stat nr. 143/1999.
    (2) Contravenţiilor prevăzute la alin.(l) li se aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu excepţia art. 28 şi art. 29.
    ART. 6
    (1) Inspectorii de concurenţă propun plenului Consiliului Concurentei în raportul de investigaţie, sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 56 alin.(l) lit.a) şi b), precum şi, dacă este cazul, luarea măsurii prevăzute la art. 60 alin.(5) din Legea concurenţei.
    (2) Inspectorii de concurenţă propun comisiilor Consiliului Concurenţei, printr-o notă, sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 55 lit.a) şi art. 56 alin.(l) lit.c) din Legea concurentei, precum şi, dacă este cazul, luarea măsurii prevăzute la art. 60 alin.(5) din Legea concurenţei.
    (3) Inspectorii de concurenţă propun, printr-o notă, comisiilor Consiliului Concurenţei aplicarea amenzilor cominatorii prevăzute la art. 59 din Legea concurenţei nr. 21/1996.
    ART. 7
    Dacă, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei, contravenientul nu se conformează măsurilor dispuse, Consiliul Concurenţei îi poate aplica amenda maximă prevăzuta la art.56 alin.(l) din Legea concurenţei.
    ART. 8
    Dacă pe parcursul efectuării investigaţiei, inspectorii de concurenţă constată săvârşirea infracţiunii prevăzute la art. 63 din Legea concurenţei nr. 21/1996, vor propune Consiliului Concurentei, în cadrul raportului de investigaţie, sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea punerii în mişcare a acţiunii penale.

    CAP. II
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către inspectorii de concurenţă

    ART. 9
    (1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 5 şi aplicarea sancţiunilor revine inspectorilor de concurenţă, care întocmesc în acest sens proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii.
    (2) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1) va fi redactat cu respectarea dispoziţiilor O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002. în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament este prezentat modelul de proces verbal de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor.
    ART. 10
    (l) Procesul verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient.
    (2) În cazul în care contravenientul nu este de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor, în acest caz, procesul verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
    (3) Nu poate avea calitate de martor un alt agent constatator.
    (4) în lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului verbal în acest mod.
    (5) Agentul constatator va aduce la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare şi sancţionare.
    Eventualele obiecţiuni vor fi consemnate la rubrica "Alte menţiuni" din procesul-verbal.
    ART. 11
    (1) Copia de pe procesul verbal se înmânează contravenientului, iar dacă acesta nu este prezent sau refuză să semneze procesul verbal, aceasta i se va comunica în termen de cel mult o lună de la data încheierii lui.
    (2) Comunicarea se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul/sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces verbal semnat de cel puţin un martor.

    CAP. III
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către plenul şi comisiile Consiliului Concurentei

    ART. 12
    (1) Competenta în ceea ce priveşte constatarea şi aplicarea sancţiunilor în cazul săvârşirii contravenţiilor stipulate la art.56 alin.(l) lit.a) şi b) din Legea concurentei nr. 21/1996 aparţine plenului Consiliului Concurentei.
    (2) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 55 lit. a), la art. 56 alin.(l) lit.c), precum şi aplicarea amenzilor cominatorii prevăzute la art. 59 din Legea concurenţei este de competenţa comisiilor Consiliului Concurenţei.
    (3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor date în competenta plenului sau a comisiilor Consiliului Concurenţei se realizează prin decizii.
    ART. 13
    În situaţia obţinerii de profituri sau, după caz, de venituri suplimentare în urma săvârşirii contravenţiilor prevăzute şi sancţionate de legea concurentei, prin decizie a Consiliului Concurentei se va dispune confiscarea şi vărsarea acestora la bugetul de stat.
    ART. 14
    Deciziile trebuie să cuprindă elemente care să conducă la identificarea contravenientului, descrierea faptei contravenţionale, raportarea la articolul din lege încălcat, punctul de vedere al contravenientului cu privire la fapta reţinută în sarcina sa, amenda aplicată, termenul şi modalitatea de plată, termenul de contestare şi instanţa competentă să soluţioneze contestaţia.
    ART. 15
    Comunicarea deciziilor se face prin poştă, cu aviz de primire sau prin afişare la domiciliul/sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces verbal semnat de cel puţin un martor.

    CAP. IV
    Modalităţile de plată a amenzilor şi urmărirea executării

    ART. 16
    (1) Sumele reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia săvârşită, stabilită prin proces-verbal sau decizie, precum şi cele reprezentând amenzile cominatorii stabilite prin decizii, se achită de contravenient prin ordin de plată, ca venit la bugetul de stat, în contul indicat în actul de sancţionare, în termen de 15 zile de la înmânare, respectiv comunicare.
    (2) O copie de pe dovada achitării amenzii se transmite în maximum 15 zile de la constatare şi aplicare, de către contravenient, Consiliului Concurenţei pentru a fi ataşată dosarului cauzei.
    (3) În caz de neprezentare a documentului de plată prin care se face dovada achitării sumei, după trecerea termenului menţionat la alin. (2), Consiliul Concurenţei va transmite actul de constatare, care constituie titlu executoriu, la organele administraţiei financiare, spre executare.
    ART. 17
    Procesul verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat în termen de 15 zile de la înmânare sau comunicare, precum şi hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluţionat plângerea, constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.

    CAP. V
    Căile de atac

    ART. 18
    Împotriva proceselor verbale de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor se poate face plângere, care se depune împreună cu o copie după actul contestat, la Consiliul Concurenţei, în termen de 15 zile de la înmânare, respectiv comunicare. Plângerile astfel formulate se transmit, de îndată, împreună cu dosarul, instanţei de judecată competente să soluţioneze cauza.
    ART. 19
    (1) Împotriva deciziilor comisiilor Consiliului Concurentei, prin care se aplică amenzile prevăzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 alin. (l) lit. a) - c) din lege, se poate face plângere, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ.
    (2) Împotriva deciziilor prin care se aplică amenzile cominatorii prevăzute la art. 59 din lege, se poate face plângere, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ.
    ART. 20
    Deciziile plenului Consiliului Concurenţei prin care a fost constatată şi aplicată sancţiunea pentru fapta reţinută în sarcina contravenientului pot fi contestate de către acesta la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 21
    Pe data intrării în vigoare a prezentului regulament, Regulamentul privind personalul de control şi investigaţie, precum şi constatarea şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Legea concurenţei nr. 21/1996, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. l16 bis din 9 iunie 1997, se abrogă.


    ANEXĂ
    la regulament


    CONSILIUL CONCURENŢEI

                                 PROCES-VERBAL
                                SERIA NR.
               de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor
         încheiat în ziua__, luna ________, anul________, localitatea_

    Subsemnaţii ______________________________________________________________
având funcţia de inspectori de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei, în
calitate de agenţi constatatori, în temeiul Legii concurenţei nr. 21/1996 şi în
baza legitimaţiilor nr. ________________, eliberate de Consiliul Concurenţei, în
urma controlului efectuat în ziua de/perioada_____________, luna_________, anul
_______ ora _____,la _______________________________ din _________________,
str._____________________, nr. _____, cu număr de înmatriculare în Registrul
Comerţului _____________ şi cod unic de înregistrare _________, am constatat
următoarele:
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


    Semnătura agent constatator, Semnătura martor,
      ______________________ _______________

    Semnătura reprezentant contravenient,
      ______________________


    Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor art._____
din______________________.
    De săvârşirea acestor fapte se face vinovat(ă)____________________________
reprezentat (ă) prin___________________________________, având calitatea de
______________________, domiciliat (ă) în_______________, str.____________
nr.___,bl.__, se.__, ap.__, judeţ/sector _____________ şi legitimat(ă) cu
B.I. (C.I.) seria __ nr._________, eliberat de ____________________, la data
de_________, CNP ________________.
    Faţă de contravenţiile constatate, în temeiul Legii concurentei nr. 21/1996,
cu modificările şi completările ulterioare / Legii nr. 143/1999 privind ajutorul
de stat, cu modificările şi completările ulterioare şi al O.G. nr. 2/2001,
aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, se aplică
următoarele sancţiuni:
    Contravenientul_________________ se amendează cu ________________________,
conform art. __________ din _________________________________________________.
    Amenda se va achita în contul nr. ____________, deschis la ______________.

    ALTE MENŢIUNI: Contravenientului i s-a adus la cunoştinţă că are dreptul de
a face obiecţiuni cu privire la conţinutul procesului verbal.
    Contravenientul a formulat următoarele obiecţiuni:_______________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

    Împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a
contravenţiei, care ţine loc şi de înştiinţare de plată, se poate face plângere
la Consiliul Concurenţei în termen de 15 zile de la data înmânării sau
comunicării.
    Plângerea va fi însoţită de copia procesului verbal de constatare şi
sancţionare a contravenţiei şi se va depune la sediul organului constatator care
a aplicat sancţiunea, depunătorul urmând a primi o dovadă în acest sens.


    Semnătura agent constatator, Semnătura martor,
      _________________________

    Semnătura reprezentant contravenient,
      _________________________


    În termen de 15 zile de la data comunicării sau înmânării procesului verbal,
contravenientul poate achita voluntar amenda. Dacă în acest termen,
contravenientul nefăcând plata voluntară, nu exercită nici calea de atac legală
împotriva prezentului proces verbal, acesta constituie titlu executoriu, fără
vreo altă formalitate.
    O copie după prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare
contravenţională s-a înmânat astăzi contravenientului ________________________
/ se va comunica contravenientului.

    Menţiuni privind împrejurările în care s-a semnat procesul-verbal:
_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________




                                    Martor,

    Subsemnatul ____________________________________, domiciliat în
_________________________, str. ________________________,nr.__, bl.__, sc.__,
ap.__, Judeţ/sector________________, legitimat cu B.I. (C.I.) seria____, nr.
______________, eliberat de _______________________________________________,
CNP ___________________________, confirm, ca martor, faptul că reprezentantul
contravenientului nu s-a aflat de faţă la semnarea prezentului proces-verbal /
a refuzat / nu a putut să semneze prezentul proces-verbal.
    Menţionez că nu am calitatea de agent constatator.


    Semnătura,

    Menţiuni privind lipsa semnăturii martorului ___________________________

_____________________________________________________________________________


    Agenţi constatatori, Contravenient,
    (nume, semnătura) (nume reprezentant, semnătura)

     _________________ ___________________________



                                 ----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016