Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 13 decembrie 2006  pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica din surse regenerabile de energie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 13 decembrie 2006 pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica din surse regenerabile de energie

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.041 din 28 decembrie 2006
CAP. I
Scop

ART. 1
Prezentul Regulament stabileşte:
a) Cerinţele şi documentele necesare calificãrii de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în domeniul Energiei a Configuraţiilor de Producţie Prioritarã din SRE;
b) Capacitatea electricã aferentã Configuraţiilor Calificate pentru Producţie Prioritarã din surse regenerabile de energie;
c) Drepturile şi obligaţiile ce revin producãtorilor calificaţi.

CAP. II
Domeniul de aplicare

ART. 2
Prezentul Regulament se aplicã:
a) Producãtorilor care deţin în exploatare comercialã unitãţi de producţie din SRE şi care doresc sã beneficieze de calificarea pentru producţie prioritarã din Surse Regenerabile de Energie;
b) Operatorului Pieţei de Energie Electricã, pentru verificarea/validarea/modificarea Notificãrilor preliminare şi finale de producţie prioritarã transmise de producãtorii care deţin în exploatare comercialã unitãţi de producţie din surse regenerabile de energie sau de participanţii la piaţa pentru ziua urmãtoare care îi reprezintã;
c) Operatorului de Transport şi Sistem, pentru validarea Notificãrilor fizice corespunzãtoare producãtorilor care deţin în exploatare comercialã unitãţi de producţie din surse regenerabile de energie;
d) Operatorilor de Reţea, la reţelele cãrora sunt racordate unitãţile calificate pentru producţie prioritarã din Surse Regenerabile de Energie.

CAP. III
Definiţii şi abrevieri

ART. 3
Termenii folosiţi în cadrul prezentului Regulament au semnificaţiile urmãtoare:
a) An de Operare şi Mentenanţã: perioadã de un an (8760 ore) pe baza cãreia se face, de regulã, calificarea Configuraţiilor de Producţie Prioritarã. Este reprezentatã de ultimele 12 luni calendaristice consecutive pentru care existã înregistrãri ale datelor de exploatare şi informaţiilor solicitate prin prezentul Regulament.
b) Autoconsum: energia electricã furnizatã pe bazã de contract/convenţie, din producţia proprie a Configuraţiei, unui consumator racordat la barele sau la un punct de transformare de pe teritoriul acestuia. În Autoconsum nu se include consumul propriu tehnologic al Configuraţiei.
c) Biogaz: combustibil gazos obţinut prin fermentare din materii reziduale organice.
d) Biomasã: fracţiunea biodegradabilã a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agriculturã, inclusiv substanţe vegetale şi reziduuri din origine animalã, silviculturã şi industrii conexe, precum şi fracţiunea biodegradabilã a deşeurilor industriale şi comunale, orãşeneşti şi municipale.
e) Capacitate Electricã Calificatã a Configuraţiei: este capacitatea electricã instalatã (MW) a unei Configuraţii calificate pentru Producţie Prioritarã, conform prevederilor prezentului Regulament.
f) Capacitate Electricã Instalatã a Configuraţiei: este capacitatea electricã instalatã a tuturor unitãţilor de producţie ale respectivei Configuraţii care în decursul unui an pot concura la realizarea Energiei Electrice a Configuraţiei propusã pentru calificare. În cazul amplasamentului pentru care se identificã mai mult de o Configuraţie, suma Capacitãţilor Electrice Instalate ale Configuraţiilor definite trebuie sã fie egalã cu puterea electricã instalatã a amplasamentului respectiv, aşa cum este înscrisã în licenţa de producere a energiei electrice.
g) Centralã hibrid: centralã care utilizeazã drept combustibil atât SRE (biomasã), cât şi surse convenţionale de energie.
h) Configuraţie Calificatã: este o configuraţie de instalaţii de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de energie, aşa cum a fost definitã de Responsabilul de Configuraţie, care demonstreazã pe baza resurselor folosite, studiilor tehnico-economice şi/ sau datelor de exploatare, cã se încadreazã în cerinţele de calificare prevãzute de prezentul Regulament.
i) Configuraţie de producţie de energie electricã din Surse Regenerabile de Energie: ansamblul echipamentelor şi sistemelor de operare, incluzînd sistemele de mãsurare şi control, care concurã la realizarea producţiei de energie electricã din surse regenerabile de energie. Include una sau mai multe unitãţi de producţie din SRE aflate pe acelaşi amplasament sau în aceeaşi zonã geograficã.
j) Dezechilibru: diferenţa dintre valorile planificate şi cele realizate pentru producţia unei unitãţi de producţie calificate.
q) Energia Electricã Calificatã a Configuraţiei: cantitatea anualã de energie electricã (MWh) ce urmeazã a fi livratã în reţea (inclusiv autoconsumul) de Configuraţie, în perioada calificãrii.
r) Energie electricã produsã din surse regenerabile de energie; energia electricã produsã în centrale care utilizeazã numai surse regenerabile de energie, precum şi proporţia de energie electricã produsã din surse regenerabile de energie în centrale hibride care utilizeazã şi surse convenţionale de energie, incluzând energia electricã consumatã de sistemele de stocare a purtãtorilor de energie convenţionalã şi excluzând energia electricã obţinutã din aceste sisteme.
s) Gaz de depozit: gazul rezultat din fermentarea deşeurilor.
t) Notificare finalã de producţie prioritarã: informare transmisã zilnic la OPEE de participanţii la PZU care deţin configuraţii calificate sau reprezintã producãtori care deţin configuraţii calificate pentru producţie prioritarã.
u) Notificare preliminarã: informare transmisã periodic la OPEE de participanţii la PZU care deţin configuraţii calificate sau reprezintã producãtori care deţin configuraţii calificate, care cuprinde programul producţiei prioritare nete în perioada anunţatã.
v) Producţie Prioritarã: producţia calificatã de energie electricã a unui producãtor/Configuraţie/unitate de producţie pentru care sunt acordate drepturi preferenţiale de vânzare a energiei electrice calificate, în conformitate cu prevederile Codului Comercial al pieţei angro de energie electricã.
w) Producţie Prioritarã Controlabilã: este Producţia Prioritarã care poate fi gestionatã în mod activ de producãtor pentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile contractuale notificate.
x) Producţie Prioritarã Necontrolabilã: este Producţia Prioritarã care nu poate fi gestionatã în mod activ de producãtor pentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile contractuale notificate.
y) Retehnologizare: Ansamblul de lucrãri de înlocuire/modificare a unor tehnologii existente uzate moral şi/sau fizic, utilizate în cadrul unor structuri, instalaţii şi componente considerate mijloace fixe, cu tehnologii bazate pe concepţii tehnice de datã recentã, în scopul creşterii producţiei, reducerii consumurilor specifice, scãderii cheltuielilor de exploatare şi întreţinere, schimbãrii combustibililor sau a tehnologiilor de ardere, reducerii emisiilor poluante etc.
z) Responsabil de Configuraţie: persoana fizicã sau juridicã ce solicitã înregistrarea şi calificarea unei Configuraţii pentru Producţie Prioritarã şi care este producãtorul titular de licenţã pentru producerea energiei electrice din unitãţile componente ale respectivei Configuraţii.
) Surse regenerabile de energie: surse regenerabile de energie nefosile, cum sunt: energia eolianã, energia solarã, energia valurilor şi a mareelor, energia geotermalã, energia hidroelectricã, biomasa, gazul de depozit, gazul de fermentare a nãmolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogazul, cât şi energia obţinutã din alte surse regenerabile, neexploatate în prezent.
ART. 4
Abrevierile utilizate în cadrul prezentului Regulament, altele decît cele evidenţiate la art. 3, au urmãtoarea semnificaţie:
a) ANRE - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în domeniul Energiei
b) OTS - Operatorul de Transport şi de Sistem.
c) OPEE - Operatorul Pieţei de Energie Electricã.
d) PZU - Piaţa pentru Ziua Urmãtoare.
e) PE - Piaţa de Echilibrare
f) SRE - Surse Regenerabile de Energie.
g) E-SRE - Energie electricã produsã din Surse Regenerabile de Energie.

CAP. IV
Documente de referinţã

ART. 5
Prezentul Regulament are la bazã prevederile urmãtoarelor documente de referinţã:
a) <>Legea energiei electrice nr. 318/2003 ;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producţiei de energie electricã din surse regenerabile de energie;
c) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1429/2004 pentru aprobarea Regulamentului de certificare a originii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie;
d) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1892/2004 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie;
e) <>Hotãrârea Guvernului nr. 958/2005 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producţiei de energie electricã din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1892/2004 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie;
f) <>Ordinul preşedintelui ANRE nr. 23/2004 privind aprobarea Procedurii de supraveghere a emiterii garanţiilor de origine pentru energia electricã produsã din surse regenerabile de energie;
g) <>Hotãrârea Guvernului nr. 890/2003 privind aprobarea "Foii de parcurs din domeniul energetic din România";
h) Codul Comercial al pieţei angro de energie electricã din România, aprobat prin <>ordinul preşedintelui ANRE nr. 25/2004 ;
i) Codul de Mãsurare a energiei electrice, aprobat prin <>ordinul preşedintelui ANRE nr. 17/2002 ;
j) Codul de conduitã al participanţilor la piaţa angro de energie electricã, aprobat prin <>ordinul preşedintelui ANRE nr. 26/2002 .

CAP. V
Documente necesare şi etape de calificare

ART. 6
Responsabilul de Configuraţie cu cel puţin douã luni înainte de data la care doreşte sã-şi califice configuraţia(-ile) pentru producţie prioritarã trebuie sã transmitã la ANRE:
a) Cererea de calificare (Anexa 1),
b) Descrierea Configuraţiilor pentru care solicitã calificarea cu specificarea cel puţin a: puterii instalate a Configuraţiei, SRE utilizatã, echipamentele principale ale Configuraţiei, echipamentele de mãsurare a E-SRE, alte informaţii necesare ANRE (Anexele 2 şi 3),
c) Producţia lunarã de E-SRE realizatã pe ultimele 12 luni şi prognoza lunarã a producţiei de E-SRE a Configuraţiei pentru perioada de calificare; (Anexa 4).
ART. 7
(1) Configuraţiile de producţie a E-SRE se calificã de regulã pentru un an calendaristic în baza informaţiilor de la art. 6. Fac excepţie Configuraţiile care sunt puse în funcţiune sau intrã în exploatare comercialã în cursul anului calendaristic.
(2) Documentele de la art. 6 lit. b) se depun doar la transmiterea primei cereri de calificare a unei Configuraţii pentru Producţie Prioritarã şi ori de câte ori apar modificãri în datele furnizate de cãtre producãtorii de E-SRE.
ART. 8
În termen de douã sãptãmâni de la primirea documentaţiei pentru calificare, ANRE poate solicita Responsabilului de Configuraţie, completarea acesteia cu orice date/informaţii suplimentare sau care lipsesc, necesare soluţionãrii cererii.
ART. 9
În cazul primirii unei solicitãri de completare a documentaţiei depuse, Responsabilul de Configuraţie trebuie sã transmitã la ANRE datele/informaţiile solicitate în termen de o sãptãmânã de la primirea solicitãrii ANRE. În caz contrar, ANRE poate respinge cererea de calificare a Configuraţiei pentru Producţie Prioritarã.
ART. 10
În maxim 30 de zile de la constituirea dosarului complet, ANRE informeazã în scris Responsabilul de Configuraţie asupra deciziei luate. În cazul respingerii cererii de înregistrare, decizia luatã se va motiva.
ART. 11
Datele transmise cãtre ANRE în cursul procesului de analizã a documentaţiilor şi identificate de Responsabilii de Configuraţie ca fiind confidenţiale, vor fi tratate de ANRE ca informaţii confidenţiale, dacã acest lucru nu contravine legii.
ART. 12
ANRE va ţine evidenţa cererilor de calificare primite, a deciziilor de calificare emise şi a tuturor datelor şi informaţiilor relevante pe baza cãrora au fost acordate acestea.

CAP. VI
Calificarea Producţiei Prioritare de E-SRE

6.1. Solicitarea calificãrii. Condiţii de calificare

ART. 13
(1) Calificarea pentru Producţie Prioritarã a producãtorilor se face de cãtre Autoritatea Competentã la solicitarea adresatã în scris Autoritãţii de cãtre aceştia.
(2) Cererea de calificare a unei Configuraţii de Producţie Prioritarã din SRE (anexa 1) este însoţitã de informaţiile cuprinse în anexele 2,3 şi 4.
ART. 14
Configuraţiile de producţie de E-SRE se calificã pentru Producţie Prioritarã de regulã anual, în baza cererii şi a informaţiilor menţionate la art. 13 şi transmise la ANRE de Responsabilul de Configuraţie în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.
ART. 15
Fac excepţie de la prevederile art. 14 Configuraţiile rezultate în urma unor investiţii ca şi cele ale cãror unitãţi de producţie urmeazã a intra în exploatare comercialã dupã retehnologizare. În aceste cazuri calificarea se face doar pentru lunile de operare rãmase pânã la sfârşitul anului în curs.
ART. 16
Producãtorii de E-SRE trebuie sã facã dovada dotãrii unitãţilor de producţie propuse pentru calificare cu sisteme de mãsurare, care sã asigure mãsurarea orarã a energiei electrice produse din SRE.
ART. 17
(1) Producţia Prioritarã de energie electricã pe bazã de SRE este calificatã pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. 1 unitãţile de producţie care utilizeazã biomasa, energia geotremalã, precum şi cele care utilizeazã surse hidro cu posibilitate de control a debitului uzinat la nivei de cel puţin o zi, a cãror Producţie se calificã pentru Producţie Prioritarã Controlabilã.
ART. 18
(1) E-SRE produsã într-o configuraţie care utilizeazã biomasã şi altã sursã convenţionalã de energie se stabileşte cu ajutorul urmãtoarei relaţii de calcul:


Q(SRE) x Pci(SRE)


Q(SRE) x Pci(SRE) + Q(conv) x Pci(conv)


unde:
E(SRE) - energia electricã produsã din SRE [MWh]
Q(SRE) - energia conţinutã în SRE utilizatã [MWh]
Pci(SRE) - puterea calorificã a SRE utilizatã [PJ/tonã]
E - energia electricã total produsã de configuraţie [MWh]
Q(conv) - energia conţinutã în sursa convenţionalã de energie utilizatã [PJ/tonã, mii mc]
Pci(conv)- puterea calorificã a sursei convenţionale de energie utilizatã [PJ/tonã, mii mc]

(2) Ponderea energiei electrice produse din SRE reprezintã valoarea procentualã a E(SRE) din totalul energiei produse (E).
ART. 19
Producãtorul a cãrui Configuraţie cuprinde unitãţi de producere a E-SRE din tipuri diferite de SRE are obligaţia instalãrii de grupuri de mãsurare separate pentru fiecare unitate.
ART. 20
(1) Pentru o Configuraţie de producţie de E-SRE, se calificã pentru Producţie Prioritarã pe perioada de valabilitate a calificãrii:
a) întreaga producţie de energie electricã ce urmeazã a fi livratã în reţea (inclusiv autoconsumul),
şi
b) întreaga Capacitate Electricã Instalatã a Configuraţiei.
(2) În cazul Configuraţiilor constituite din unitãţi care utilizeazã atît SRE (biomasã) cât şi surse convenţionale de energie primarã, se pot propune/accepta pentru calificare ca Producţie Prioritarã din SRE doar producţii şi capacitãţi parţiale, corespunzãtoare ponderii SRE în total energie primarã consumatã.

6.2. Calificarea

ART. 21
Autoritatea Competentã, dupã primirea cererii pentru calificarea producţiei unei configuraţii pentru Producţie Prioritarã şi a informaţiilor necesare conform art. 6:
a) verificã informaţiile prezentate şi, dacã este necesar, cere solicitantului modificãri şi/sau completãri ale acestora pentru susţinerea cererii;
b) emite decizia de calificare pentru producţia prioritarã a Configuraţiei;
c) transmite în scris solicitantului motivaţia în cazul neacceptãrii cererii de calificare.
ART. 22
Decizia de calificare emisã de ANRE conţine urmãtoarele informaţii:
a) Unitãţile din Configuraţia/Configuraţiile de producţie calificate care pot participa la realizarea Producţiei Prioritare;
b) Tipul - dispecerizabilã/nedispecerizabilã - al fiecãrei unitãţi de producţie din Configuraţie;
c) Capacitatea electricã a Configuraţiei/Configuraţiilor care se calificã pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã;
d) Capacitatea electricã a Configuraţiei/Configuraţiilor care se calificã pentru Producţie Prioritarã Controlabilã dispecerizabilã;
e) Capacitatea electricã a Configuraţiei/Configuraţiilor care se calificã pentru Producţie Prioritarã Controlabilã nedispecerizabilã;
f) Perioada de valabilitate a calificãrii.
ART. 23
Producãtorul care a obţinut calificarea pentru Producţie Prioritarã din SRE, pentru o anumitã capacitate electricã în perioada de valabilitate a calificãrii:
a) pune la dispoziţia ANRE toate informaţiile solicitate de aceasta şi care sunt relevante pentru efectuarea verificãrilor;
b) permite accesul la instalaţiile proprii pentru personalul ANRE responsabil cu efectuarea verificãrilor.
ART. 24
Autoritatea Competentã dupã emiterea deciziei de calificare comunicã, dupã caz, producãtorul sau lista producãtorilor calificaţi pentru producţie prioritarã, capacitatea electricã calificatã, tipul producţiei proritare controlabilã/necontrolabilã, urmãtoarelor pãrţi:
a) OPEE, în cazul tuturor Unitãţilor de Producţie care sunt conectate la Reţeaua Electricã de Transport sau în cazul Unitãţilor de Producţie care au o capacitate mai mare decât o valoare de referinţã stabilitã de Autoritatea Competentã;
b) OTS, în cazul tuturor Unitãţilor Dispecerizabile sau a tuturor unitãţilor care au o capacitate mai mare decât o valoare de referinţã stabilitã de OTS;
c) Operatorilor de Reţea, la reţelele cãrora sunt racordate unitãţile calificate pentru producţie prioritarã.
ART. 25
(1) Autoritatea Competentã poate decide sã retragã decizia de calificare pentru Producţie Prioritarã acordatã unui producãtor:
a) la solicitarea Producãtorului respectiv;
b) ca urmare a unui comportament care conduce la inducerea de distorsiuni în funcţionarea pieţei, şi comunicã pãrţilor interesate decizia luatã.
(2) Retragerea deciziei pentru cazurile prevãzute la lit. a) şi b) este pe întreaga perioadã de valabilitate a deciziei, care este, de regulã, un an calendaristic.

CAP. VII
Drepturile şi obligaţiile producãtorilor de E-SRE calificaţi pentru Producţie Prioritarã

ART. 26
Producãtorul de E-SRE calificat pentru Producţie Prioritarã are urmãtoarele drepturi:
a) sã transmitã oferte pe PZU pentru E-SRE care a fost notificatã şi nu a fost contractatã prin contracte bilaterale;
b) sã tranzacţioneze cu prioritate pe PZU doar cantitãţile de energie electricã notificate şi validate ca Producţie Prioritarã disponibile, dupã considerarea cantitãţilor de energie electricã din contractele bilateral negociate de respectivul producãtor;
c) sã beneficieze, conform legislaţiei în vigoare, de sistemul de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie;
d) sã transmitã la OTS Notificãri Fizice în dezechilibru pentru Producţia Prioritarã rãmasã netranzacţionatã pe PZU.
ART. 27
Producãtorul de E-SRE calificat pentru Producţie Prioritarã are urmãtoarele obligaţii:
a) sã se înscrie la OPEE ca Producãtor calificat pentru Producţie Prioritarã din SRE, conform procedurii specifice elaborate de acesta;
b) sã comunice la OPEE, cantitãţile de energie electricã tranzacţionale prin contracte bilaterale;
c) sã suporte din punct de vedere financiar Dezechilibrele generate de unitãţile de producţie din configuraţiile calificate pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã, în condiţiile in care tranzacţioneazã pe PZU şi/sau prin contracte bilaterale negociate de vânzare/cunnpãrare de energie electricã.
ART. 28
Producãtorul de E-SRE calificat pentru Producţie Prioritarã din SRE în condiţiile în care tranzacţioneazã pe PZU are urmãtoarele obligaţii:
d) sã transmitã la OPEE notificãri preliminare de producţie prioritarã;
e) sã transmitã la OPEE notificãri finale de producţie prioritarã;
f) sã oferteze pe PZU ca producţie prioritarã cel mult cantitãţile orare de energie electricã care reprezintã diferenţa pozitivã dintre cantitãţile orare de energie electricã din Notificarea finalã de producţie prioritarã validatã de OPEE şi cantitãţile orare de energie electricã vândute prin toate contractele bilaterale negociate de respectivul producãtor,
ART. 29
(1) Producãtorii calificaţi pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã, nu sunt penalizaţi financiar pentru Dezechilibrele generate de unitãţile de producţie din Configuraţiile calificate pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã;
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) producãtorii calificaţi pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã care sunt angajaţi în:
a) tranzacţii pe PZU;
b) contracte bilaterale negociate de vânzare/cumpãrare;
(3) Partea Responsabilã cu Echilibrarea care include şi producãtori calificaţi pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã şi care nu se încadreazã în situaţia prevãzutã la alin. (2), preia dreptul producãtorilor de a nu suporta penalizãrile financiare aferente Dezechilibrelor generate de unitãţile de producţie din configuraţiile calificate pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã;
(4) Partea Responsabilã cu Echilibrarea care include şi producãtori calificaţi pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã şi care se încadreazã în situaţia prevãzutã la alin. (2), suportã penalizãrile financiare aferente Dezechilibrelor generate de unitãţile de producţie din configuraţiile calificate pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã;
(5) Pentru determinarea Poziţiei Nete Mãsurate a unei PRE care include şi producãtori calificaţi pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã, suma Valorilor Mãsurate Aprobate ale unitãţilor de producţie din configuraţiile calificate pentru Producţie Prioritarã Necontrolabilã înregistrate în respectiva PRE şi care nu suportã dezechilibre, se va înlocui cu suma cantitãţilor orare de energie electricã tranzacţionate prin contracte bilaterale din respectivele Configuraţii, de cãtre PRE, în perioada de decontare corespunzãtoare."

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 30
În cazul în care, pentru un anumit Responsabil de Configuraţie, în urma efectuãrii de cãtre ANRE a verificãrii, se constatã transmiterea unor informaţii eronate, ANRE aplicã sancţiunile prevãzute de lege.


ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

[Antet producãtor de E-SRE]

Cerere de calificare a Configuraţiei pentru
producţie prioritarã de energie electricã

Cãtre

Autoritatea Naţionalã de Reglementare în domeniul Energiei
Str. Constantin Nacu, nr. 3, sectorul 2, Bucureşti, cod 020995



Domnule Preşedinte,


Subsemnatul [prenumele şi numele], în calitate de [director general/administrator unic] la agentul economic înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului cu denumirea [denumirea societãţii comerciale], cu sediul social în [numele comunei/oraşului/municipiului, strada nr., judeţul], nr. telefon [nr. telefon], nr. fax [nr. fax] si contul [specificaţia/numãrul de cont/ROL], deschis la banca [denumirea bãncii comerciale], sucursala [denumirea/localizarea sucursalei unde este deschis contul societãţii comerciale], titular al licenţei de producere nr. [nr. licenţei de producere] din data de [data emiterii licenţei de producere],
solicit calificarea pentru producţie prioritarã a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, conform datelor prevãzute in anexele la prezenta.


Director General,
[Nume, prenume şi semnãturã]


Data .......


ANEXA 2
--------
la regulament
-------------

1. Detalii privind amplasarea Configuraţiei/Configuraţiilor

Configuraţia nr. ......


┌────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Denumire amplasament │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Adresã │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Oraş │ │
├────────────────────────────────────────────┼────────────┬──────────────┤
│Judeţ │ │Cod poştal │
├────────────────────────────────────────────┼────────────┴──────────────┤
│Tipul de producţie prioritarã pentru │[se completeazã dupã caz, │
│care se solicitã înregistrarea Configuraţiei│unul sau ambele tipuri de │
│(controlabilã şi/sau necontrolabilã) │producţie prioritarã] │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Puterea electricã instalatã în Configuraţia │[se completeazã dupã caz] │
│corespunzãtoare producţiei prioritare │ │
│controlabile [MW] │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Puterea electricã instalatã în Configuraţia │[se completeazã dupã caz] │
│corespunzãtoare producţiei prioritare │ │
│necontrolabile [MW] │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Energia electricã prognozatã pentru │ │
│calificare [MWh]*1) │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Operatorul de reţea la care sunt racordate │ │
│unitãţile de producţie ale Configuraţiei │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘


*1) Energia electricã anualã prognozatã pe perioada calificãrii
(livratã in reţea, inclusiv autoconsumul).



2. Responsabilul de Configuraţie nominalizat*2)
-------
*2) Detalii privind societatea nominalizatã ca responsabil pentru managementul energetic al Configuraţiei/Configuraţiilor propuse pentru calificare şi detalii privind persoana fizicã de contact. ANRE va comunica cu societatea care doreşte sã califice Configuraţia prin intermediul acestei persoane.



┌────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Denumire societate │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────┬────────────────────┤
│Numele persoanei de contact │ │Poziţie deţinutã │
├────────────────────────────────────────────┼──────┴────────────────────┤
│Adresã │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Oraş │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────┬────────────────────┤
│Judeţ │ │Cod poştal │
├────────────────────────────────────────────┼──────┼────────────────────┤
│Nr. telefon │ │Nr. Fax │
├────────────────────────────────────────────┼──────┴────────────────────┤
│E-mail │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Date de identificare ale participantului │ │
│la PZU care face notificãrile şi ofertele │ │
│de producţie prioritarã │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



Confirm cã, din ceea ce ştiu, sunt singurul solicitant pentru calificarea Configuraţiei/Configuraţiilor sus menţionate şi cã detaliile conţinute în prezenta cerere sunt corecte. De asemenea, mã angajez sã informez ANRE asupra oricãror schimbãri, relevante procesului de Calificare, ce se vor aduce Configuraţiei.


Responsabil de Configuraţie
[Nume, prenume şi semnãturã]


Data ....................



ANEXA 3
-------
la regulament
-------------


Descrierea Configuraţiei / Configuraţiilor
pentru care se solicitã calificarea


Documentaţia de calificare va conţine pentru fiecare Configuraţie urmãtoarele informaţii:
1. Schema electricã monofilarã cu specificarea grupurilor de mãsurare.
2. Schema termomecanicã simplificatã pentru cazul biomasei, biogazului.
3. Informaţii privind SRE utilizatã.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ SURSA DE ENERGIE │
│ │
│ Vânt offshore [] Soare [] Geotermal [] │
│ Vânt onshore [] Hidro [] │
│ │
│ │
│ │
│ Biomasã putere calorifica (GJ/tona) │
│ │
│ - Deşeuri forestiere/agricole [] [_______________] │
│ - Culturi energetice [] [_______________] │
│ - Gaz de deposit [] [_______________] │
│ - Gaz de fermentaţie a nãmolurilor [] [_______________] │
│ │
│ - Biogaz, alcool carburant [] [_______________] │
│ - Deşeuri menajere solide [] [_______________] │
│ - Deşeuri industriale [] [_______________] │
│ │
│ Combustibil fosil [] [_______________] │
│ Pondere SRE în total combustibil utilizat (%) [_______________] │
│ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Lista echipamentelor şi caracteristicile acestora


┌──────────┬──────────┬────┬──────────────┬────────────┬──────────┬──────────┐
│ │Producator│An │Tipul unitatii│Tip (tipuri)│Nivel de │Capacitate│
│Echipament│ / Model │PIF │ de productie │de combusti-│tensiune │electrica │
│ │ │ │ [dupa caz] │bil utilizat│la care │instalata,│
│ │ │ │ │ [dupa caz] │este │in MW │
│ │ │ │ │ │racordat │[dupa caz]│
│ │ │ │ │ │[dupa caz]│ │
├──────────┼──────────┼────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│ ...... │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴────┴──────────────┴────────────┴──────────┴──────────┘




5. Lista echipanentelor de mãsurare a energiei electrice*)
-----------
*) Informaţiile solicitate se adreseazã doar producãtorilor de E-SRE care deţin grupuri nedispecerizabile



┌─────────┬─────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┐
│Identifi-│ │Proprie- │ An │Produca- │Serviciu│Iesire - │Iesire -│
│cator in │ │tarul │instala-│tor / │masurat │domeniu │unitate │
│schema │Serie │echipamen│re │Model │ │de valori│de │
│electrica│ │tului de │ │ │ │ │masura │
│simplifi-│ │masurare │ │ │ │ │ │
│cata │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ ..... │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┘




6. Alte informaţii necesare ANRE.



ANEXA 4
-------
la regulament
-------------


Producţia şi prognoza de E-SRE a
Configuraţiei/Configuraţiilor pentru
care se solicitã calificarea


1. Producţia lunarã de E-SRE realizatã pe ultimele 12 luni



┌────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Productie de E-SRE*3) [MWh] │
│ [Anul de ├────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┤
│ operare] │Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├────────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│Configuratia / │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Centrala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ ........... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘


*3) Producţia de E-SRE livratã în reţea, inclusiv autoconsumul,
în anul de operare.



2. Prognoza lunarã a producţiei de E-SRE, pentru perioada de calificare



┌────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Prognoza productiei de E-SRE*4) [MWh] │
│ [Anul de ├────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┤
│ calificare] │Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│Luna│
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├────────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│Configuratia / │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Centrala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ ........... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘


*4) Prognoza producţei de E-SRE livratã în reţea, inclusiv autoconsumul,
în anul de calificare.



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016