Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 octombrie 2022  privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 12 octombrie 2022 privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar

EMITENT: Consiliul Concurenţei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1045 din 28 octombrie 2022
──────────
    Pus în aplicare de ORDINUL nr. 1.235 din 12 octombrie 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1045 din 28 octombrie 2022.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament stabileşte regimul de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
    (2) Contravenţiile prevăzute de art. 61 alin. (1),(2) şi alin. (3) lit. a) din Lege se constată şi se sancţionează de către Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar care aplică, după caz, şi prevederile art. 62, respectiv art. 62^1 din Lege.

    ART. 2
    (1) Constatarea contravenţiilor prevăzute de art. 61 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. a) din Lege şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar, prin decizie.
    (2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 61 alin. (3) lit. b) din Lege şi aplicarea sancţiunilor se fac prin proces-verbal, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament, de către inspectorii de concurenţă abilitaţi cu puteri de inspecţie prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei.

    ART. 3
    (1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţii, prevăzute la art. 61 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. a) din Lege, structura organizatorică constituită conform art. 55 alin. (16) din Lege care asigură aparatul tehnic necesar desfăşurării activităţii Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar, structură denumită în continuare structură organizatorică, va întocmi şi va înainta Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar o notă care va cuprinde datele de identificare ale contravenientului, prezentarea situaţiei de fapt şi de drept constatate, propunerea de sancţionare, precum şi punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa.
    (2) Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar va analiza cazul, iar în situaţia constatării săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute la art. 61 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. a) din Lege, se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzii aplicate. Prin aceeaşi decizie, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar poate decide aplicarea prevederilor art. 62 din Lege.

    ART. 4
    (1) În situaţia aplicării art. 62 din Lege, structura organizatorică va întocmi şi va înainta Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar o notă cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de aplicare a amenzilor cominatorii şi punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa.
    (2) Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar va analiza cazul prezentat în conformitate cu prevederile alin. (1) din prezentul regulament, iar în situaţia constatării incidenţei art. 62 din Lege, se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzilor cominatorii şi data de la care acestea încep să curgă.
    (3) La încetarea faptei care a condus la aplicarea amenzilor cominatorii sau în cazul în care fapta nu încetează, dar se apreciază că nu mai este necesară menţinerea acestei măsuri, structura organizatorică va întocmi şi va înainta Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar o notă cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi propunerea de încetare a aplicării amenzilor cominatorii.
    (4) Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar va analiza cazul prezentat în conformitate cu prevederile alin. (3) din prezentul regulament şi va emite o decizie prin care va constata încetarea aplicării amenzilor cominatorii şi care va conţine numărul de zile pentru care s-au aplicat amenzile cominatorii, cuantumul pe zi de întârziere, precum şi cuantumul total al acestora.

    ART. 5
    (1) Deciziile prin care se constată şi se sancţionează o contravenţie conform prezentului regulament trebuie să cuprindă următoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale, indicarea dispoziţiei legale încălcate, criteriile de individualizare a sancţiunii, punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa, amenda aplicată, amenzi cominatorii, dacă este cazul, şi data de la care acestea încep să curgă, termenul şi modalitatea de plată, termenul de contestare şi instanţa competentă să soluţioneze contestaţia.
    (2) Deciziile se semnează de membrii Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar şi ulterior sunt comunicate părţilor implicate, cu respectarea termenelor legale. Exemplarul care se comunică părţilor este semnat doar de preşedintele Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar.

    ART. 6
    Comunicarea deciziilor emise de Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar prin care se constată şi se sancţionează o contravenţie se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, prin fax sau prin e-mail, cu confirmare de primire, şi, dacă acest lucru nu este posibil, prin afişarea deciziei într-o formă confidenţializată la sediul/domiciliul contravenientului. În situaţia în care comunicarea deciziei se realizează prin afişare, se întocmeşte proces-verbal de afişare semnat de cel puţin un martor, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul regulament.

    ART. 7
    Deciziile emise de Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar se publică pe pagina web proprie. La publicare se va ţine seama de interesele legitime ale părţilor în cauză. Deciziile vor fi confidenţializate într-o formă care asigură protejarea secretelor de afaceri ale părţilor.

    CAP. II
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Lege de către inspectorii de concurenţă
    ART. 8
    (1) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 61 alin. (3) lit. b) din Lege se fac prin proces-verbal întocmit de către personalul din cadrul structurii organizatorice, abilitat cu puteri de inspecţie, prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei.
    (2) Procesul-verbal va fi redactat cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Contravenţiei prevăzute la art. 61 alin. (3) lit. b) din Lege îi sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia art. 5,8, 28,29,32 şi 34.
    (3) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de inspectorii de concurenţă şi de reprezentantul legal al contravenientului şi se înregistrează atât la sediul contravenientului, cât şi în Registrul special de procese-verbale al Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar. În momentul încheierii procesului-verbal, inspectorii de concurenţă sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare. Eventualele obiecţii vor fi consemnate la rubrica „Alte menţiuni“, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.
    (4) În cazul în care contravenientul nu este de faţă, refuză sau nu poate să semneze, inspectorii de concurenţă vor face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de un martor. În lipsa unui martor, inspectorii de concurenţă vor preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
    (5) În situaţia prevăzută la alin. (4), procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia. Nu poate avea calitate de martor un alt inspector de concurenţă.
    (6) Un exemplar al procesului-verbal se înmânează contravenientului, iar dacă acesta nu este prezent sau, deşi este prezent, refuză ori nu poate să primească procesul-verbal, acesta i se va comunica în termen de cel mult două luni de la data încheierii acestuia.
    (7) Comunicarea se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, cu confirmare de primire, respectiv prin e-mail, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, prin afişare la sediul/domiciliul contravenientului, în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal de afişare semnat de cel puţin un martor, potrivit modelului prevăzut la anexa nr. 2.

    CAP. III
    Modalitatea de plată a amenzilor şi urmărirea executării
    ART. 9
    (1) Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor întocmite de inspectorii de concurenţă cu puteri de inspecţie, prin care se constată şi se aplică sancţiuni pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 61 alin. (3) lit. b) din Lege, neatacate în termenele prevăzute de Lege constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.
    (2) Deciziile Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar prin care se constată contravenţii şi se aplică sancţiuni potrivit art. 61 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. a) din Lege pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.

    ART. 10
    (1) Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia constatată prin decizie a Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar se achită de contravenient prin numerar, ordin de plată sau prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la unităţile Trezoreriei Statului, către bugetul de stat, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
    (2) Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia constatată prin proces-verbal se achită de contravenient prin numerar sau ordin de plată, către bugetul de stat, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.
    (3) O copie a documentului care face dovada achitării amenzii se transmite Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal sau în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, pentru a fi ataşată dosarului cauzei. Pentru a verifica efectuarea plăţii, înscrisurile doveditoare trebuie să conţină: denumirea plătitorului, codul unic de identificare (CUI), numărul şi data documentului de plată, contul în care a fost virată amenda, suma plătită, titlul de creanţă în baza căruia a fost efectuată plata, respectiv numărul şi data procesului-verbal/deciziei.

    ART. 11
    (1) În caz de neprezentare a documentului prin care se face dovada achitării amenzii în termenele prevăzute la art. 10, structura organizatorică va transmite de îndată, spre executare, copia procesului-verbal sau a deciziei, după caz, organelor de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în raza teritorială unde are sediul/domiciliul fiscal contravenientul.
    (2) În acele situaţii în care contravenientul a formulat acţiune în anulare împotriva deciziei prin care a fost aplicată sancţiunea amenzii contravenţionale, structura organizatorică va transmite, spre informare, la finalizarea procedurii judiciare, organelor de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală copia hotărârii judecătoreşti definitive în cazul respingerii acţiunii contravenientului sau al reducerii cuantumului amenzii aplicate.

    CAP. IV
    Căile de atac
    ART. 12
    (1) Deciziile Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar prin care se constată contravenţii şi se aplică sancţiuni potrivit prevederilor Legii pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.
    (2) Instanţa poate dispune, la cerere, suspendarea executării deciziei atacate, cu condiţia plăţii unei cauţiuni stabilite conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la creanţele bugetare.
    (3) Cererile de suspendare a executării actelor prin care se constată contravenţii şi se aplică sancţiuni potrivit Legii se soluţionează de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 13
    Procesele-verbale prin care se constată contravenţii şi se aplică sancţiuni, potrivit Legii, pot fi contestate la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 14
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ART. 15
    Prezentul regulament este pus în aplicare prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ANEXA 1

    la regulament
    Model de proces-verbal de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor
    Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar
    PROCES-VERBAL Nr. ...........
    de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor
    Încheiat în ziua de .......... luna .......... anul .........., localitatea ...................................
    Subsemnaţii, ......................., având funcţia de inspectori de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei, în calitate de agenţi constatatori, în temeiul Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Legea nr. 202/2016), în urma inspecţiei inopinate efectuate în baza ........................... (numărul ordinului de inspecţie) în ziua de/perioada ............... luna ............ anul ............, ora ............,
    la ....................... din ...................., str. ................... nr. ......., cu număr de înmatriculare în registrul comerţului ............... şi cod unic de înregistrare .................., am constatat următoarele:
    ....................................................................

    Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor art. .......... din Legea nr. 202/2016. De săvârşirea acestor fapte se face vinovat(ă) ................................., reprezentat(ă) prin ................................, având calitatea de ....................., domiciliat(ă) în ............................., str. ......................... nr. ........, bl. ......, sc. ......, ap. ......, judeţul/sectorul ........................., şi legitimat(ă) cu B.I.(C.I.)/paşaport/alt document seria .......... nr. .............., eliberat(ă) de .................. la data de ................, CNP ......................... .
    Faţă de contravenţiile constatate, în temeiul Legii nr. 202/2016 şi al Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică următoarele sancţiuni:
    Contravenientul .............................. se amendează cu .................., conform art. .......... din .................. . Amenda se va achita în contul de amenzi deschis la trezoreria în a cărei rază teritorială se află sediul social al .................... .
    Dovada plăţii se va prezenta la Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar în termen de 15 zile de la comunicarea/înmânarea prezentului proces-verbal. În cazul în care plata se face prin ordin de plată, acesta va fi certificat de trezoreria de care aparţine plătitorul.

    Alte menţiuni: Contravenientului i s-a adus la cunoştinţă că are dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul procesului-verbal.
    Contravenientul a formulat următoarele obiecţii:
    .........................................................

    Împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate face plângere la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în termen de 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal.
    În termen de 15 zile de la data înmânării sau a comunicării procesului-verbal, contravenientul poate achita voluntar amenda. Dacă în acest termen contravenientul nu face dovada plăţii voluntare a amenzii aplicate, procesul-verbal constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate. O copie de pe prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională s-a înmânat astăzi reprezentantului contravenientului, ..............................,/se va comunica contravenientului.
    Menţiuni privind împrejurările în care s-a semnat procesul-verbal:
    .......................................................

    Martor,
    Subsemnatul, ........................., domiciliat în ......................, str. ................... nr. ......., bl. ......, sc. ......, ap. ......, judeţul/sectorul ............................., legitimat cu B.I. (CI.) seria ....... nr. ......, eliberat(ă) de ..................., CNP ................................., confirm, ca martor, faptul că reprezentantul contravenientului nu s-a aflat de faţă la semnarea prezentului proces-verbal/a refuzat/nu a putut să semneze prezentul proces-verbal. Menţionez că nu am calitatea de agent constatator.
    Semnătură .........................
    Menţiuni privind lipsa semnăturii martorului
    ....................................................

    Inspectori de concurenţă,
    ........................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Contravenient,
    ...........................
    (numele, prenumele şi semnătura)

    ANEXA 2

    la regulament
    Model de proces-verbal de afişare a deciziilor
    Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar/
    proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
    Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar
    PROCES-VERBAL DE AFIŞARE
    Nr. .................. din data .....................
    Subsemnaţii, ................................, inspectori de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei, în calitate de agenţi constatatori, în baza art. 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, constatând că reprezentantul întreprinderii ....................., cu nr. de înregistrare în registrul comerţului J ............... CUI ...................../şi cod fiscal ......................., având sediul în ................................................., domnul/doamna ................................., în calitate de administrator/director/membru al directoratului/persoană împuternicită, având CNP ............................., identificat(ă) cu B.I./C.I/paşaport seria ................. nr. ...................., eliberat(ă) de ....................... la data de ...................... ^1), nu este prezent(ă) pentru a semna/este prezent(ă), dar refuză să semneze comunicarea Deciziei Consiliului Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar nr. ..................... din ...................../Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, am procedat la afişarea acesteia/acestuia la intrarea în sediul principal/secundar al contravenientului din ........................ ^2).
    ^1) În cazul în care inspectorii de concurenţă nu au obţinut datele de identificare ale reprezentantului, acestea nu vor fi menţionate.
    ^2) Adresa detaliată.

    Procedura afişării s-a desfăşurat în prezenţa martorului^3), domnul/doamna ........................., având CNP.............................., identificat(ă) cu B.I./C.I/paşaport seria ..................... nr. ....................., eliberat(ă) de ........................., la data de ........................ .
    ^3) Procesul-verbal de afişare trebuie semnat de cel puţin un martor, în caz contrar fiind obligatoriu a se comunica prin poştă, cu confirmare de primire.

    Inspectori de concurenţă,
    ..........................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Martor,
    .........................
    (numele, prenumele şi semnătura)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016