Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 noiembrie 2009  pentru autorizarea si verificarea persoanelor fizice care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in domeniul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 12 noiembrie 2009 pentru autorizarea si verificarea persoanelor fizice care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in domeniul gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 25 noiembrie 2009


CAP. I
Dispoziţii generale

Scop
ART. 1
(1) Prezentul regulament are ca scop stabilirea condiţiilor, termenelor şi procedurilor de acordare, de suspendare şi de retragere a legitimaţiilor care atestã calitatea de instalator autorizat pentru persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare pentru obiective aferente instalaţiilor tehnologice de suprafaţã pentru producţia şi/sau înmagazinarea subteranã a gazelor naturale, precum şi pentru obiective aferente transportului, distribuţiei şi/sau instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.
(2) Acordarea, suspendarea şi retragerea legitimaţiilor precizate la alin. (1), precum şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se fac de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, denumitã în continuare Autoritate competentã, conform legislaţiei în vigoare.
Domeniul de aplicare
ART. 2
(1) Prezentul regulament se aplicã persoanelor fizice române sau strãine care solicitã autorizarea în vederea desfãşurãrii activitãţilor de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniile precizate la art. 1 alin. (1).
(2) Obiectivele din domeniul gazelor naturale vor fi proiectate, executate şi exploatate exclusiv de instalatori autorizaţi de Autoritatea competentã, în condiţiile prezentului regulament.
(3) Prezentul regulament reglementeazã relaţiile şi schimbul de informaţii dintre Autoritatea competentã şi persoanele fizice care deţin sau intenţioneazã sã dobândeascã calitatea de instalator autorizat.

CAP. II
Tipuri de legitimaţii

ART. 3
Calitatea de instalator autorizat, conferitã prin legitimaţie, se acordã pentru urmãtoarele tipuri de activitãţi:
a) proiectare, execuţie şi/sau exploatare a obiectivelor aferente instalaţiilor tehnologice de suprafaţã pentru producţia şi/sau înmagazinarea subteranã a gazelor naturale, a obiectivelor aferente transportului gazelor naturale, precum şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai mare de 6 bar; legitimaţiile sunt structurate pe urmãtoarele grade: gradul I T, respectiv gradul II T;
b) proiectare, execuţie şi/sau exploatare a obiectivelor aferente sistemelor de distribuţie şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai micã sau egalã cu 6 bar; legitimaţiile sunt structurate pe urmãtoarele grade: gradul I D, gradul II D şi gradul III D.

CAP. III
Condiţiile, procedurile şi termenele de acordare a legitimaţiilor

Condiţii
ART. 4
(1) Calitatea de instalator autorizat se dobândeşte prin examinare.
(2) Actele necesare pentru înscrierea la examinare în vederea autorizãrii sunt:
a) cerere-tip, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1;
b) copia actului de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau paşaport pentru persoanele fizice strãine);
c) copia actelor de pregãtire profesionalã în domeniu, precum şi dovada recunoaşterii acestora pe teritoriul României pentru persoanele fizice strãine;
d) adeverinţã eliberatã de angajator sau copie a carnetului de muncã care sã ateste vechimea şi sã confirme experienţa dobânditã în domeniul gazelor naturale, conform cerinţelor gradului de autorizare solicitat; pentru persoanele fizice strãine, copii ale documentelor emise în alte state, întocmite într-un scop echivalent sau din care reiese clar experienţa dobânditã în domeniul gazelor naturale, conform cerinţelor gradului de autorizare solicitat;
e) fotografie format 3/4 pe hârtie sau format electronic;
f) dovada achitãrii tarifului de examinare în vederea autorizãrii, stabilit conform anexei nr. 2;
g) dovada urmãrii unui curs de specializare, dupã caz.
(3) Pentru persoanele fizice strãine, documentele precizate la alin. (2) lit. b), c) şi d) vor fi prezentate în traducere în limba românã.
(4) Cererea de examinare în vederea autorizãrii şi dosarul complet conţinând documentele prevãzute la alin. (2) se depun la sediul Autoritãţii competente.
(5) În vederea autorizãrii pentru un grad superior sau a reautorizãrii pentru acelaşi grad, solicitanţii depun cererea de examinare însoţitã doar de documentele prevãzute la alin. (2) care au suferit modificãri.
(6) În cazul în care solicitantul intenţioneazã sã susţinã examenul pentru autorizarea în domeniul distribuţiei şi transportului de gaze naturale în cadrul aceleiaşi sesiuni de examinare, acesta prezintã un singur dosar care sã conţinã toate informaţiile necesare.
ART. 5
Condiţiile de studii şi practicã în domeniul gazelor naturale pentru proiectarea, execuţia şi/sau exploatarea obiectivelor aferente instalaţiilor tehnologice de suprafaţã pentru activitatea de producţie şi/sau de înmagazinare a gazelor naturale, a obiectivelor aferente transportului gazelor naturale, precum şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai mare de 6 bar sunt:
A. pentru gradul I T:
- ingineri şi subingineri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, care au obţinut gradul II T şi au o vechime în acest grad de minimum 6 ani;
B. pentru gradul II T:
a) ingineri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, indiferent de vechimea în domeniu;
b) subingineri, tehnicieni şi maiştri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, care au o practicã în domeniu de minimum un an;
c) muncitori, având pregãtirea aferentã profilurilor petrolgaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale, mecanic, electromecanic, automatizãri sau metrologie, care au o practicã în domeniu de minimum 2 ani.
ART. 6
Condiţiile de studii şi practicã în domeniul gazelor naturale pentru proiectarea, execuţia şi/sau exploatarea obiectivelor aferente sistemelor de distribuţie şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai micã sau egalã cu 6 bar sunt:
A. pentru gradul I D:
- ingineri, subingineri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, care au obţinut gradul II D şi au o vechime în acest grad de minimum 3 ani;
B. pentru gradul II D:
a) ingineri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, indiferent de vechimea în domeniu;
b) subingineri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrolgaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, care au o practicã în domeniu de minimum 2 ani;
c) tehnicieni, maiştri, care au obţinut gradul III D şi au o vechime în acest grad de minimum 3 ani;
C. pentru gradul III D:
a) ingineri, subingineri, tehnicieni, maiştri, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, indiferent de vechimea în domeniu;
b) lucrãtori calificaţi, având pregãtirea aferentã profilurilor petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale, mecanic, electromecanic, automatizãri sau metrologie, care au o practicã în domeniu de minimum un an.
ART. 7
(1) La depunerea dosarului întocmit conform prevederilor art. 4 alin. (2) solicitantul achitã tariful de examinare în vederea autorizãrii, stabilit conform prevederilor anexei nr. 2.
(2) Candidatul care, din motive obiective, independente de voinţa sa, nu se poate prezenta la examinare în vederea autorizãrii notificã Autoritãţii competente în termen de maximum 5 zile înainte de data examenului, fiind reprogramat la o sesiune ulterioarã.
(3) Dosarele incomplete sau neconforme prevederilor prezentului regulament se resping de cãtre Autoritatea competentã, fãrã restituirea tarifului de examinare.
ART. 8
(1) Participarea la primul examen de instalator autorizat, indiferent de gradul solicitat, este permisã numai dupã ce candidatul face dovada cã a urmat un curs de specializare organizat de un furnizor de formare profesionalã sau de o instituţie de învãţãmânt superior.
(2) Pentru formarea teoreticã corespunzãtoare a persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, instalatorii autorizaţi au obligaţia de a urma un curs de specializare organizat de un furnizor de formare profesionalã sau de o instituţie de învãţãmânt superior cel puţin o datã la 6 ani.
(3) Persoanele fizice care au dobândit calitatea de instalator autorizat şi cãrora le-a expirat valabilitatea legitimaţiei, dar care nu mai îndeplinesc condiţiile prezentului regulament, se pot prezenta la o nouã sesiune de autorizare, numai pentru acelaşi grad, doar dacã fac dovada cã au urmat un curs de specializare organizat de un furnizor de formare profesionalã sau de o instituţie de învãţãmânt superior.
(4) Autoritatea competentã publicã în timp util, pe pagina de internet proprie, informaţii cu privire la cursurile de instruire; organizatorii comunicã în prealabil Autoritãţii competente tematica şi suportul cursului care urmeazã a fi organizat, pentru verificarea conformitãţii acestora cu legislaţia specificã, în vigoare la momentul comunicãrii.
Proceduri şi termene
ART. 9
Organizarea examinãrii se face în baza Regulamentului privind organizarea şi desfãşurarea examenului de autorizare a personalului care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, aprobat prin decizie a preşedintelui Autoritãţii competente şi publicat pe pagina proprie de internet la data publicãrii anunţului de examinare.
ART. 10
(1) Examinarea personalului se face de cãtre comisii numite prin decizie a preşedintelui Autoritãţii competente.
(2) Comisia de examinare, pentru fiecare centru de susţinere a examenului, are în componenţã reprezentanţi ai Autoritãţii competente şi un reprezentant, cadru didactic de specialitate, din cadrul facultãţilor care au urmãtoarele profiluri: petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic.
(3) Autoritatea competentã încheie un contract de prestãri de servicii cu instituţiile de învãţãmânt superior de specialitate menţionate la alin. (2) pentru activitatea desfãşuratã de reprezentanţii acestora în cadrul comisiilor de examinare.
(4) Autoritatea competentã asigurã, din fonduri proprii, cheltuielile aferente transportului, cazãrii şi indemnizaţiei pentru activitatea prestatã de cãtre membrii comisiei de examinare; indemnizaţia se stabileşte de cãtre Autoritatea competentã pentru fiecare sesiune de examen în funcţie de numãrul de candidaţi înscrişi.
ART. 11
(1) Candidatul declarat admis în urma examinãrii dobândeşte calitatea de instalator autorizat, atestatã prin legitimaţie.
(2) În termen de 90 de zile calendaristice de la afişarea rezultatelor pe pagina de internet a Autoritãţii competente, persoanele declarate admise ridicã legitimaţiile de la sediul autoritãţii.
(3) Termenul de valabilitate a legitimaţiilor este de 3 ani de la data promovãrii examenului.
(4) În situaţia în care un candidat obţine un grad superior înainte de expirarea valabilitãţii legitimaţiei deţinute anterior, aceasta din urmã se anuleazã.
(5) Persoanele autorizate care nu se prezintã la examen şi cãrora le-a expirat valabilitatea legitimaţiei nu mai deţin calitatea de instalator autorizat.
ART. 12
Legitimaţia este nominalã şi netransmisibilã.

CAP. IV
Competenţele instalatorilor autorizaţi pentru proiectarea, execuţia şi/sau exploatarea obiectivelor/sistemelor din domeniul gazelor naturale

ART. 13
În domeniul proiectãrii, execuţiei şi/sau exploatãrii instalaţiilor tehnologice de suprafaţã aferente activitãţii de producţie şi/sau de înmagazinare a gazelor naturale, a obiectivelor pentru transportul gazelor naturale, precum şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai mare de 6 bar, instalatorii autorizaţi au urmãtoarele competenţe:
a) pentru gradul I T - proiectarea, avizarea tehnicã a proiectelor în vederea execuţiei, coordonarea lucrãrilor de execuţie şi de exploatare, recepţia şi punerea în funcţiune a acestor obiective;
b) pentru gradul II T - execuţia, exploatarea şi/sau coordonarea lucrãrilor aferente acestor obiective.
ART. 14
În domeniul proiectãrii, execuţiei şi/sau exploatãrii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de presiune de lucru mai micã sau egalã cu 6 bar, instalatorii autorizaţi au urmãtoarele competenţe:
a) pentru gradul I D - proiectarea, avizarea tehnicã a proiectelor, precum şi coordonarea lucrãrilor de execuţie, exploatare, recepţie şi punere în funcţiune a acestor obiective;
b) pentru gradul II D - execuţia şi exploatarea acestor obiective; dupã 3 ani de vechime în acest grad instalatorii au competenţa de coordonare a lucrãrilor de execuţie, recepţie şi punere în funcţiune a acestor obiective;
c) pentru gradul III D - execuţia şi exploatarea lucrãrilor aferente acestor obiective.
ART. 15
(1) Activitatea de instalator autorizat poate fi exercitatã de titularul legitimaţiei numai ca salariat sau administrator al operatorului economic autorizat conform prevederilor Regulamentului pentru autorizarea şi verificarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
(2) Instalatorul autorizat are obligaţia sã punã legitimaţia de instalator la dispoziţia unui singur operator economic, la care este salariat/administrator, în scopul autorizãrii acestuia, conform Regulamentului pentru autorizarea şi verificarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
(3) În scopul precizat la alin. (2), instalatorul autorizat dã o declaraţie scrisã, pe propria rãspundere, privind acceptul sãu de uz al legitimaţiei de cãtre operatorul economic, în vederea autorizãrii acestuia din urmã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la Regulamentul pentru autorizarea şi verificarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
(4) Instalatorul autorizat are obligaţia sã semneze documentaţiile sau documentele pentru lucrãrile pe care le proiecteazã, le executã, le recepţioneazã, le pune în funcţiune, le exploateazã sau le supravegheazã direct, în limita gradului obţinut şi numai pentru operatorul economic în cadrul cãruia îşi desfãşoarã activitatea.

CAP. V
Rãspunderi şi sancţiuni

ART. 16
Încãlcarea prevederilor prezentului regulament atrage rãspunderea juridicã, în condiţiile legii.
ART. 17
Stabilirea, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac potrivit prevederilor <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
(1) Nerespectarea de cãtre instalatorii autorizaţi a prevederilor legale specifice domeniului gazelor naturale, în funcţie de gravitatea abaterii, atrage aplicarea de cãtre Autoritatea competentã a urmãtoarelor mãsuri:
a) avertisment scris;
b) amendã contravenţionalã;
c) suspendarea calitãţii de instalator autorizat pe o perioadã determinatã;
d) retragerea calitãţii de instalator autorizat, cu drept de prezentare la o nouã examinare;
e) retragerea calitãţii de instalator autorizat, fãrã drept de prezentare la o nouã examinare.
(2) Sancţiunile se vor consemna în registrul de evidenţã a legitimaţiilor, întocmit de departamentul de resort din cadrul Autoritãţii competente; aceste informaţii sunt publice şi pot fi consultate pe pagina de internet a autoritãţii.
(3) Suspendarea calitãţii de instalator autorizat nu conduce la prelungirea termenului de valabilitate a legitimaţiei de instalator cu perioada suspendatã.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 19
(1) Legitimaţiile de instalator autorizat obţinute pânã la intrarea în vigoare a prezentului regulament rãmân valabile pânã la expirarea acestora, urmând ca pentru continuarea activitãţii în domeniul gazelor naturale solicitanţii sã se prezinte la un nou examen.
(2) În situaţia pierderii/deteriorãrii legitimaţiei de instalator autorizat, posesorul acesteia poate solicita eliberarea unui duplicat; în acest sens se adreseazã Autoritãţii competente cu o cerere însoţitã de dovada publicãrii anunţului privind pierderea/deteriorarea legitimaţiei într-un cotidian de rãspândire naţionalã.
ART. 20
Autoritatea competentã poate acorda, în situaţii temeinic justificate, calitatea de instalator autorizat personalului angajat al Autoritãţii competente în departamentele tehnice de reglementare în domeniul gazelor naturale sau de control, cu respectarea condiţiilor de studii şi vechime prevãzute în prezentul regulament.
ART. 21
Comitetul de reglementare al Autoritãţii competente poate aproba, la cerere, autorizarea pentru gradele I T şi/sau I D, fãrã examen, a cadrelor didactice de specialitate din cadrul facultãţilor de profil petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale sau politehnic, dacã acestea au o experienţã profesionalã în domeniu de minimum 10 ani; cererea de autorizare este însoţitã de un curriculum vitae şi de documentele prevãzute la art. 4 alin. (2).
ART. 22
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, legitimaţiile aferente gradelor III T, II DA şi II DB acordate persoanelor fizice sunt asimilate gradelor corespunzãtoare, dupã cum urmeazã:
a) gradul III T este corespunzãtor gradului II T;
b) gradele II DA şi II DB sunt corespunzãtoare gradului II D.
(2) Instalatorii autorizaţi gradul II DA, II DB şi III T îşi pãstreazã competenţele obţinute în urma susţinerii examenului de autorizare pânã la expirarea valabilitãţii legitimaţiilor.
ART. 23
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
la Regulamentul pentru autorizarea şi verificarea
persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi de proiectare,
execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale

CERERE
pentru înscriere la examenul de instalator autorizat

Domnule preşedinte,
Subsemnatul, ................., domiciliat în localitatea ....................., str. ............... nr. ..., bl. ..., et. .., ap. ..., posesor al actului de identitate seria .... nr. ..............., eliberat de Poliţia ............................... la data de ......................, cod numeric personal I__I__I__I__I__I__I__I__I__I__I__I__I__I, nãscut în anul ....., luna ...., ziua ....., în localitatea ....., judeţul ........., vã rog sã-mi aprobaţi înscrierea la examenul de instalator autorizat gradul ...... şi, respectiv, gradul .....*).
Sunt absolvent al ....................., din localitatea ............., posed actul de studii nr. ..... , eliberat de ............. .
Sunt calificat în meseria de ...................., posed actul de calificare nr. ........., eliberat de ............................ .
Am o practicã de ... ani şi ..... luni în domeniul gazelor naturale, efectuatã la:
- operatorul economic ............., în perioada ............... ;
- operatorul economic ............., în perioada ............... ;
- operatorul economic ............., în perioada ............... .
Sunt (Nu sunt) instalator autorizat şi am legitimaţia nr. I__I__I__I__I__I__I__I__I__I
Pânã în prezent am efectuat lucrãri de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale, cele mai semnificative fiind:
.......................................................................
Pentru înscriere anexez:
a) copia actului de identitate (buletin de identitate/carte de identitate sau paşaport pentru persoanele fizice strãine);
b) copia actelor de pregãtire profesionalã sau copii ale diplomelor de calificare profesionalã şi dovada recunoaşterii acestora pe teritoriul României, pentru persoanele fizice strãine;
c) adeverinţã eliberatã de angajator care sã ateste vechimea şi sã confirme experienţa dobânditã prin lucrãri în domeniul gazelor naturale la care am participat conform cerinţelor gradului de autorizare solicitat sau copie a carnetului de muncã (din care sã reiasã vechimea în muncã în domeniul gazelor naturale), respectiv, pentru persoanele fizice strãine, copii ale documentelor care atestã vechimea şi experienţa în domeniu, eliberate de cãtre operatorii economici unde respectivele persoane fizice şi-au desfãşurat activitatea, şi/sau autorizaţii similare eliberate de cãtre alte autoritãţi competente;
d) fotografie format 3 pe hârtie sau format electronic;
e) dovada achitãrii tarifului de examinare.
Subsemnatul, ................., declar pe propria rãspundere cã documentele depuse în vederea participãrii la examen sunt conforme cu realitatea.

Data Semnãtura
................ ................

---------
*) Se completeazã doar în cazul în care solicitantul doreşte sã susţinã examenul pentru autorizarea în domeniul distribuţiei şi/sau transportului de gaze naturale în cadrul aceleiaşi sesiuni de examinare.


ANEXA 2
la Regulamentul pentru autorizarea şi verificarea
persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi de proiectare,
execuţie şi exploatare în domeniul gazelor naturale

TARIFELE *)
pentru autorizarea/verificarea instalatorilor care desfãşoarã
activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare
în domeniul gazelor naturale

--------
*) Tarifele se actualizeazã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

a) Pentru autorizare gradele I T şi I D: 190 lei
b) Pentru autorizare gradele II T şi II D: 160 lei
c) Pentru autorizare gradul III D: 110 lei
d) Pentru eliberare duplicat legitimaţie: 20 lei

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016