Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 noiembrie 2002  de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 12 noiembrie 2002 de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR - AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 857 din 27 noiembrie 2002

CAP. 1
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Temei legal

ART. 1
Prezentul regulament este emis în conformitate cu prevederile art. 5 lit. s) şi ale <>art. 8 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 , şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 .

SECŢIUNEA a 2-a
Scop

ART. 2
Prezentul regulament are ca scop stabilirea cadrului legal de desfãşurare a activitãţii de inspecţie şi control, în condiţii de obiectivitate, transparenta şi eficienta, efectuatã de cãtre Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumita în continuare ANRGN.

SECŢIUNEA a 3-a
Domeniu de aplicare

ART. 3
Prezentul regulament se aplica urmãtoarelor categorii:
1. persoanelor juridice titulare de:
a) licenţe pentru activitãţi de transport, tranzit, inmagazinare/stocare, dispecerizare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale;
b) autorizaţii pentru înfiinţarea, funcţionarea şi modificarea unor capacitãţi de producţie, transport, tranzit, inmagazinare/stocare, dispecerizare şi distribuţie a gazelor naturale;
c) autorizaţii pentru proiectarea, execuţia şi/sau exploatarea unor obiective/sisteme de producţie, inmagazinare/stocare, transport, distribuţie, precum şi a instalaţiilor de utilizare în sectorul gazelor naturale;
2. persoanelor fizice autorizate pentru desfãşurarea activitãţilor de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniile: producţie, inmagazinare/stocare, transport, distribuţie şi utilizarea gazelor naturale;
3. persoanelor fizice sau juridice, neautorizate/nelicentiate, în cazul în care desfãşoarã activitãţi în sectorul gazelor naturale din categoria celor menţionate la pct. 1 şi 2;
4. consumatorilor de gaze naturale, persoane fizice şi juridice.
ART. 4
Punerea în aplicare a prevederilor prezentului regulament va fi asigurata de cãtre agenţii constatatori ai ANRGN.

SECŢIUNEA a 4-a
Terminologie

ART. 5
Termenii utilizaţi în prezentul regulament sunt definiţi în anexa nr. 1.

CAP. 2
Agenţi constatatori

SECŢIUNEA 1
Calitatea de agent constatator

ART. 6
(1) În înţelesul prezentului regulament, calitatea de agent constatator o are personalul ANRGN împuternicit în acest sens.
(2) Conţinutul împuternicirii este prevãzut în anexa nr. 2.

SECŢIUNEA a 2-a
Activitatea agenţilor constatatori

ART. 7
(1) Activitatea agenţilor constatatori se desfãşoarã în baza unui program anual, întocmit de Departamentul inspecţie, control, sesizãri, reclamaţii, grupe teritoriale şi aprobat de preşedintele ANRGN.
(2) Activitatea prevãzutã la alin. (1) va fi completatã, ori de câte ori este necesar, cu acţiuni de control dispuse de Departamentul inspecţie, control, sesizãri, reclamaţii, grupe teritoriale şi aprobate de preşedintele ANRGN.

SECŢIUNEA a 3-a
Competentele şi obligaţiile agentului constatator

ART. 8
Agenţii constatatori au în principal urmãtoarele competente:
a) efectuarea de controale şi inspecţii la agenţii economici care desfãşoarã activitãţi în sectorul gazelor naturale, precum şi la consumatorii de gaze naturale şi/sau lichefiate, în vederea verificãrii modului de aplicare a reglementãrilor emise în sectorul gazelor naturale;
b) solicitarea de informaţii în legatura cu problemele care constituie obiectul controlului;
c) aplicarea mãsurilor corespunzãtoare când sunt constatate abateri, potrivit prevederilor legale în vigoare;
d) sigilarea şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din sãvârşirea contravenţiilor în sectorul gazelor naturale;
e) informarea şefului ierarhic, în cel mai scurt timp, despre abaterile constatate în sectorul gazelor naturale cu ocazia exercitãrii activitãţii de control;
f) luarea mãsurilor de sistare a lucrãrilor în cazul constatãrii abaterilor de la legislaţia în vigoare, pana la îndeplinirea condiţiilor legale;
g) orice alte atribuţii prevãzute de lege.
ART. 9
Agenţii constatatori au urmãtoarele obligaţii:
a) sa se legitimeze înainte de exercitarea activitãţii de inspecţie şi control;
b) sa efectueze controalele cu responsabilitate şi obiectivitate;
c) sa redacteze o nota de constatare cu ocazia fiecãrei acţiuni întreprinse;
d) sa încheie procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în cazul abaterilor de la reglementãrile din sectorul gazelor naturale.
ART. 10
(1) În timpul efectuãrii acţiunii de control agenţii constatatori au acces, în condiţiile legii, în incinta clãdirilor, la instalaţii, precum şi în orice alt loc în perimetrul cãruia sunt situate instalaţiile de producţie, transport, tranzit, inmagazinare/stocare, dispecerizare, distribuţie, furnizare şi utilizare a gazelor naturale, la instalaţiile de GPL, GNCV şi GNL.
(2) Pentru efectuarea controalelor şi a inspectiilor persoanele juridice care desfãşoarã activitãţi în sectorul gazelor naturale sunt obligate sa punã la dispoziţie agenţilor constatatori toate documentele şi actele specifice.
(3) Consumatorii de gaze naturale sunt obligaţi sa permitã accesul agenţilor constatatori la instalaţiile de utilizare.

CAP. 3
Abateri de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale

ART. 11
(1) Constituie contravenţii în sectorul gazelor naturale, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, sa fie considerate infracţiuni, faptele prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi de <>Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 .
(2) Abaterile de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, care potrivit legii constituie infracţiuni, nu fac obiectul prezentului regulament şi vor fi soluţionate de organele abilitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. 4
Constatarea contravenţiilor, aplicarea şi executarea amenzilor

SECŢIUNEA 1
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor

ART. 12
(1) În sectorul gazelor naturale constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor urmeazã regimul general prevãzut în <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 .
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac prin proces-verbal încheiat de agenţii constatatori. Modelul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor este prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 13
(1) În funcţie de gravitatea abaterii constatate, Departamentul inspecţie, control, sesizãri, reclamaţii, grupe teritoriale va inainta preşedintelui ANRGN raportul de control prin care se propune suspendarea/retragerea autorizaţiei/licenţei contravenientului.
(2) Suspendarea/retragerea autorizaţiei/licenţei contravenientului va fi aprobatã prin decizie a preşedintelui ANRGN.

SECŢIUNEA a 2-a
Executarea amenzilor

ART. 14
(1) Plata amenzii contravenţionale se va face în termenul prevãzut de lege.
(2) Dacã dupã expirarea termenului de plata contravenientul nu a achitat amenda, se va trece la punerea în executare a acesteia, prin comunicarea de cãtre ANRGN la administraţia financiarã, conform modelului din anexa nr. 5.
ART. 15
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile calendaristice de la data inmanarii sau comunicãrii acestuia.
(2) Plângerea, însoţitã de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei, se depune la sediul ANRGN.
(3) ANRGN va transmite plângerea împreunã cu dosarul cauzei la judecãtoria în a carei circumscripţie a fost sãvârşitã contravenţia.

CAP. 5
Notificarea abaterilor şi evidenta documentelor

SECŢIUNEA 1
Notificarea abaterilor

ART. 16
Persoanele juridice autorizate şi/sau licentiate, care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale şi care în exercitarea atribuţiilor specifice constata sãvârşirea unor fapte ce constituie contravenţii în sensul prezentului regulament, au obligaţia sa sesizeze ANRGN aspectele şi împrejurãrile constatate.
ART. 17
Dupã primirea notificãrii ANRGN va proceda în conformitate cu prevederile prezentului regulament, în vederea constatãrii sãvârşirii contravenţiei şi aplicãrii, dacã este cazul, a sancţiunii corespunzãtoare.

SECŢIUNEA a 2-a
Evidenta documentelor

ART. 18
(1) Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor sunt documente cu regim special.
(2) Eliberarea documentelor cu regim special prevãzute la alin. (1) se face de cãtre personalul Departamentului inspecţie, control, sesizãri, reclamaţii, grupe teritoriale, cu respectarea regulilor privind circuitul imprimatelor cu regim special.
(3) Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor aplicate se înscriu într-un registru special, în cadrul departamentului.
(4) Modelul registrului de evidenta a proceselor-verbale este prevãzut în anexa nr. 4.
(5) Grupele teritoriale vor organiza propria evidenta.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 19
În funcţie de natura contravenţiilor, agenţii constatatori pot colabora cu:
a) inspectorii pentru protecţia mediului din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 127/1994 privind stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii la normele pentru protecţia mediului înconjurãtor, cu modificãrile ulterioare;
b) inspectorii pentru protecţia muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã;
c) Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat şi Biroul Roman de Metrologie Legalã, aflate în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor;
d) Inspectoratul de Stat în Construcţii;
e) Ministerul Public, Ministerul de Interne;
f) alte organe competente, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 20
Încãlcarea prevederilor prezentului regulament de cãtre agenţii constatatori atrage rãspunderea disciplinarã în condiţiile legii.
ART. 21
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

TERMINOLOGIE

În sensul prezentului regulament, urmãtorii termeni se definesc astfel:
1. contravenţie - fapta sãvârşitã cu vinovãţie, stabilitã şi sancţionatã prin lege, ordonanta, prin hotãrâre a Guvernului sau, dupã caz, prin hotãrâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, a consiliului judeţean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
2. control - verificare permanenta sau periodicã facuta într-un domeniu, în scopul cunoaşterii condiţiilor, modului de desfãşurare şi rezultatelor unei activitãţi;
3. inspecţie - control, verificare autorizata a unor activitãţi, obiective, instalaţii, infrastructuri, a executãrii anumitor dispoziţii, hotãrâri etc.;
4. reclamaţie - scrisoare, petiţie, prin care o persoana fizica sau juridicã solicita anumite lãmuriri ori aduce învinuiri unei alte persoane fizice sau juridice, cu privire la activitãţi ce ţin de sectorul gazelor naturale;
5. sesizare - acţiunea de a sesiza şi rezultatul ei.
Ceilalţi termeni utilizaţi în regulament sunt definiţi în Codul tehnic al sectorului gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 616/2002, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 438 din 24 iunie 2002.

ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE

ÎMPUTERNICIRE

Doamna/Domnul........................, având funcţia de ..........., în conformitate cu prevederile <>art. 87 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi ale Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 939/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este imputernicita/împuternicit:
1. sa efectueze, în vederea verificãrii modului de respectare a reglementãrilor din sectorul gazelor naturale, controale şi inspecţii la agenţii economici din sectorul gazelor naturale, precum şi la consumatorii de gaze naturale şi/sau lichefiate;
2. sa constate şi sa sanctioneze contravenţiile prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi la <>art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 .

Preşedinte,
..................
Data eliberãrii
.......................

ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

PROCES - VERBAL Nr....
de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

Încheiat în ziua.....luna.. ...anul.......în localitatea............. judeţul...................
Subsemnatul..................................., agent constatator împuternicit de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN, cu sediul în Bucureşti, Sos. Cotroceni nr.4, sector 6, având legitimatia nr........., eliberata de ANRGN, constat ca: persoana fizica ......................................., angajat al .............., ocupaţia ...................., cu domiciliul în ...................... str............................., nr.............., bl......., sc......, ap......, judeţ/sector......., identificat/identificata cu act de identitate seria........, nr........., CNP .......................... eliberat de ...................... la data de................,
persoana juridicã.................. cu sediul în ................., cod unic de înregistrare............ şi nr. de ordine în Registrul Comerţului........................., reprezentatã de ..............., cu domiciliul în localitatea..............., str......................, nr..., bl..., sc...., ap..., judeţ/sector......, identificat/identificata cu act de identitate seria......., nr..........., CNP ............ eliberat de ........................ la data de.................
A sãvârşit urmãtoarele: În data de ................. locul ......... ora ............................................................. ................................................................. ......................... Semnatura contravenient(ştampila) ........
Cele arãtate constituie contravenţie/contravenţii prevãzutã/prevãzute de art... alin... lit. ...., din .................................... şi sancţionate de art. ..., alin... lit. ..., din ........................
Stabilesc AVERTISMENT/AMENDA ...................................... lei care va fi achitatã în contul nr................... la ..........., iar copia chitanţei şi copia procesului verbal vor fi depuse la sediul ANRGN în termen de 15 zile calendaristice de la data înştiinţãrii/comunicãrii prezentului proces verbal.
Contravenientul declara: "Ma angajez/Nu ma angajez sa achit în termen de 48 ore în contul nr.................. la ..................., jumãtate din minimul amenzii, adicã suma de ......................../(cifre şi litere)/................................. lei, iar chitanţa de plata a amenzii şi copia procesului verbal sa le remit unitãţii emitente în termenul menţionat". Semnatura contravenient:........................

Contravenientul, semnand procesul-verbal, recunoaşte ca a primit o copie de pe acesta.
Contravenientul nu este de fata/refuza/ nu poate lua la cunostinta despre conţinutul procesului verbal, lucru atestat de martorul ........... domiciliat în ......................., str. ..............., nr......, bl.... sc....., ap....., judeţ/sector.........., identificat/identificata cu act de identitate seria...., nr.............., CNP .................. eliberat de ....................... la data de.....................
Alte menţiuni ....................................................
....................................................................
....................................................................
Obiecţiuni ale contravenientului ...................................
Contravenientul poate face plângere impotriva prezentului proces verbal în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicãrii acestuia şi va fi depusa la sediul ANRGN, Sos. Cotroceni nr. 4, sector 6 Bucureşti.
La încheierea procesului verbal a fost de fata şi .................. domiciliat în ..................., str. .................., nr......., bl...... sc........ ap..., judeţ/sector..........., în calitate de traducãtor (interpret).

Prezentul proces-verbal a fost încheiat în 2 exemplare, un exemplar fiindu-i înmânat/comunicat contravenientului.

ÎNŞTIINŢARE DE PLATA

Amenda se achitã în contul nr. .......... deschis la ............, în termen de 15 zile calendaristice, dupã care chitanţa şi copia procesului verbal vor fi remise de îndatã unitãţii emitente. În cazul neachitarii amenzii se procedeazã la executarea silitã a sancţiunii. În acelaşi interval contravenientul poate depune plângere, ce trebuie însoţitã de copia procesului-verbal, la sediul ANRGN din Soseaua Cotroceni nr.4, Sector 6 Bucureşti.



Agent constatator Contravenient Martor
Nume şi prenume.......... Am primit copia Nume şi prenume.....
Semnatura................ procesului verbal şi ....................
înştiinţarea de plata Semnatura...........
Nume şi prenume........
Ştampila Semnatura..............
Ştampila





ANEXA 4


la regulament
-------------

REGISTRU
de evidenta a proceselor-verbale



┌────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬───┬────┬───┬────┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11│ 12 │ 13│ 14 │ 15│
├────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴───┴────┴───┴────┴───┘

0 - Nr. crt.
1 - Nr. procesului-verbal
2 - Data/Locul încheierii procesului-verbal
3 - Agentul constatator
4 - Contravenţia constatatã
5 - Încadrarea contravenţiei
6 - Numele şi prenumele/Denumirea contravenientului
7 - Domiciliul/Sediul contravenientului
8 - Obiecţii
9 - Contravenţia principala
10 - Contravenţia complementara
11 - Achitarea amenzii în 48 de ore
12 - Achitarea amenzii în termen de 15 zile
13 - Depunerea contestaţiei
14 - Hotãrâre judecãtoreascã
15 - Comunicare cãtre administraţia financiarã



ANEXA 5
-------
la regulament
-------------

AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE

Cãtre
Administraţia Finaciara a ........................
Adresa: ...................................

Va transmitem alãturat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. ......, din data de ............., prin care ....(numele/denumirea persoanei fizice/juridice) ....., domiciliat/cu sediul în ............................, str. ............................ nr. ......, bl. ......, sc. ...., et. ...., ap. ..., sectorul/judeţul ............., cod unic de înregistrare .............. şi nr. de ordine în registrul comerţului ......................... cod fiscal .................., a fost sancţionatã contraventional, amenda fiind în cuantum de ........ lei.
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei a rãmas definitiv la data de ............ , prin trecerea termenului prevãzut de <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 .
Conform prevederilor <>art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , procesul-verbal rãmas definitiv constituie titlu executoriu.
Ca urmare, va solicitam sa procedati la punerea sa în executare, potrivit prevederilor legale.

Preşedinte,
..................

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016