Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 mai 2004  privind repartizarea aleatorie a dosarelor in cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 12 mai 2004 privind repartizarea aleatorie a dosarelor in cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 482 din 28 mai 2004
ART. 1
Repartizarea cauzelor pe completuri, în cadrul judecãtoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, se face dupã criteriul alfabetic, în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament.
ART. 2
(1) Preşedintele instanţei sau, dupã caz, al secţiei stabileşte la începutul fiecãrui an calendaristic:
a) numãrul de completuri;
b) desemnarea judecãtorilor pe completuri;
c) alocarea literelor pe completuri.
(2) Orice modificare a elementelor prevãzute la alin. (1) poate fi fãcutã în cursul anului calendaristic numai în condiţiile legii şi ale prezentului regulament.
(3) Stabilirea elementelor prevãzute la alin. (1) se va face, pentru anul 2004, pânã la data de 15 august.
ART. 3
(1) Repartizarea cauzelor pe completuri se face în funcţie de modalitatea de sesizare a instanţei, dupã cum urmeazã:
a) la judecãtorii:
1. în cauzele civile şi comerciale, în cauzele penale prevãzute la art. 279 alin. 2 lit. a) din Codul de procedurã penalã şi în cauzele privind plângerile întemeiate pe dispoziţiile art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, de cãtre judecãtorul de serviciu;
2. în cauzele penale în care sesizarea instanţei se face prin rechizitoriu sau în cauzele în care sesizarea se face prin corespondenţã, de cãtre preşedintele instanţei;
b) la tribunale şi curţi de apel, de cãtre preşedintele de secţie.
(2) În cazul în care în cadrul unui tribunal sau al unei curţi de apel funcţioneazã douã sau mai multe secţii civile, douã sau mai multe secţii penale ori douã sau mai multe secţii comerciale, repartizarea cauzelor între secţii de acelaşi fel se face de vicepreşedintele coordonator, în funcţie de alocarea literelor între secţii.
ART. 4
Preşedintele instanţei, preşedintele secţiei sau judecãtorul de serviciu fixeazã termenul şi completul de judecatã pe baza urmãtoarelor criterii:
a) alocarea literelor pe completuri, stabilitã anual;
b) programarea completurilor pe şedinţe de judecatã, în funcţie de numãrul de completuri stabilite la începutul anului calendaristic;
c) numãrul de cauze atribuite anterior completurilor care au alocatã aceeaşi literã.
ART. 5
(1) Alocarea literelor pe completuri se face:
a) la judecãtorii, de cãtre preşedintele instanţei;
b) la tribunale şi curţi de apel, de cãtre preşedinţii de secţii.
(2) În cazul în care în cadrul unui tribunal sau al unei curţi de apel funcţioneazã douã sau mai multe secţii civile, douã sau mai multe secţii penale ori douã sau mai multe secţii comerciale, alocarea literelor între secţii de acelaşi fel se face de vicepreşedintele coordonator.
(3) La alocarea literelor pe completuri se ţine seama de numãrul mediu de cauze generate de fiecare literã.
(4) Pentru stabilirea numãrului mediu de cauze generate de fiecare literã, fiecare instanţã întocmeşte anual un studiu privind numãrul de cauze înregistrate în ultimii 2 ani. Studiul pentru anul 2004 se realizeazã pânã la data de 1 august 2004.
(5) Alocarea literelor pe completuri se realizeazã astfel încât sã fie respectatã media anualã de cauze pe complet.
(6) De regulã, aceeaşi literã este repartizatã unui singur complet. La instanţele cu volum mare de activitate, unde funcţioneazã mai mult de 10 completuri pe sãptãmânã, aceeaşi literã poate fi alocatã la cel mult 3 completuri, iar unde funţioneazã mai mult de 15 completuri pe sãptãmânã, aceeaşi literã poate fi alocatã la cel mult 4 completuri.
ART. 6
Alocarea literelor pe completuri poate fi modificatã în urmãtoarele cazuri:
a) la sfârşitul vacanţei judecãtoreşti, dacã s-a constatat cã alocarea iniţialã a produs o distribuire disproporţionatã a cauzelor între completuri de cel puţin 10%;
b) au intervenit modificãri ale schemelor de personal;
c) a intervenit modificarea numãrului de sãli de şedinţã disponibile.
ART. 7
(1) Repartizarea cauzelor pe completuri în funcţie de criteriul alfabetic se face potrivit urmãtoarelor reguli:
a) în cauzele civile, comerciale şi de contencios administrativ, în litigiile de muncã, în cauzele penale prevãzute la art. 279 alin. 2 lit. a) din Codul de procedurã penalã şi în cauzele privind plângerile întemeiate pe dispoziţiile art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a numelui pãrţii care sesizeazã instanţa;
b) în cauzele penale în care sesizarea instanţei se face prin rechizitoriu, cauza se repartizeazã în funcţie de prima litera a numelui inculpatului;
c) în cazul în care sesizarea instanţei este fãcutã de mai multe pãrţi sau când existã mai mulţi inculpaţi, cauza se repartizeazã dupã numele pãrţii care a sesizat instanţa sau al inculpatului, alegându-se numele a cãrui primã literã este cea mai apropiatã de litera "A";
d) în cazul apelului şi al recursului exercitate împotriva hotãrârilor pronunţate în cauzele prevãzute la lit. a), cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a numelui apelantului ori recurentului, iar în situaţia existenţei mai multor apelanţi sau recurenţi, se aplicã regula prevãzutã la lit. c); atunci când apelul sau recursul împotriva hotãrârilor pronunţate în cauzele prevãzute la lit. a) este introdus numai de parchet, cauza se repartizeazã completului cãruia îi este atribuitã litera "P"; atunci când apelul sau recursul împotriva hotãrârilor pronunţate în cauzele prevãzute la lit. a) este introdus de mai mulţi apelanţi sau recurenţi, dintre care unul este parchetul, se aplicã regula prevãzutã la lit. c);
e) în cazul apelului şi al recursuui exercitate împotriva hotãrârilor pronunţate în cauzele prevãzute la lit. b), cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a numelui inculpatului; dacã sunt mai mulţi inculpaţi, se aplicã regula prevãzutã la lit. c);
f) pentru toate celelalte tipuri de cereri, inclusiv cãile extraordinare de atac, cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a numelui pãrţii care a formulat cererea.
(2) În cazul persoanelor juridice, cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a numelui strãzii unde persoana juridicã îşi are sediul. În cazul persoanelor juridice care îşi au sediul în sate şi comune, în mãsura în care nu este posibilã identificarea persoanei juridice dupã denumirea strãzii unde îşi are sediul, cauza se repartizeazã în funcţie de prima literã a denumirii localitãţii unde persoana juridicã îşi are sediul. Dispoziţiile alin. (1) lit. c), d) şi f) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 8
(1) În cazul completurilor specializate, repartizarea cauzelor care intrã în competenţa acestora se face distinct, dupã criteriul alfabetic, în funcţie de numãrul completurilor.
(2) În cazul cererilor privind arestarea preventivã, al cãilor de atac referitoare la mãsura arestãrii preventive, al cererilor de recuzare în cauzele cu arestaţi, al cãilor de atac privind recuzarea în cauzele cu arestaţi şi în cazul cererilor de încuviinţare a percheziţiei, cauza se repartizeazã conform planificãrilor de permanenţã.
(3) În cazul cererilor de ordonanţã preşedinţialã şi al cererilor privind asigurarea dovezilor, cauzele pot fi repartizate, în funcţie de urgenţã, completurilor din ziua respectivã, în ordinea înregistrãrii cererilor.
ART. 9
(1) Numãrul de completuri stabilit în condiţiile art. 2 poate fi modificat dacã au intervenit schimbãri ale schemelor de personal sau ale numãrului de sãli de şedinţã disponibile.
(2) Desemnarea judecãtorilor pe completuri, în condiţiile art. 2, poate fi modificatã în situaţia incompatibilitãţilor şi a celorlalte situaţii prevãzute de lege care împiedicã participarea judecãtorului desemnat.
(3) Repartizarea dosarului unui alt complet decât cel cãruia i-ar fi fost repartizat potrivit criteriului alfabetic şi trecerea cauzei de la un complet la altul se poate face în situaţia incompatibilitãţilor şi a celorlalte situaţii prevãzute de lege. În aceste situaţii cauza este repartizatã unui alt complet care are atribuitã aceeaşi literã sau completului cãruia îi este atribuitã litera imediat ulterioarã. În cazul în care nu existã literã ulterioarã, cauza este repartizatã completului care are atribuitã litera "A". În cazul în care în cadrul unui tribunal sau al unei curţi de apel funcţioneazã douã ori mai multe secţii civile, douã sau mai multe secţii penale ori douã sau mai multe secţii comerciale, dacã nu existã literã ulterioarã, cauza este repartizatã completului cãruia îi este atribuitã litera imediat anterioarã dintre literele repartizate secţiei respective, în conformitate cu art. 5 alin. (2).
(4) În cazul în care se constatã cã repartizarea unei cauze s-a fãcut în alte condiţii decât cele prevãzute în prezentul regulament, preşedintele completului are obligaţia de a-l înştiinţa de îndatã pe preşedintele instanţei sau, dupã caz, al secţiei, care va putea repartiza cauza completului cãruia i-ar fi fost repartizat potrivit criteriului alfabetic la data introducerii cererii, în funcţie de stadiul procesului.
(5) Cauzele deja înregistrate, aflate în curs de judecatã, vor rãmâne pânã la soluţionare la completurile la care au fost repartizate, iar cauzele suspendate cu ocazia repunerii pe rol vor fi repartizate aceluiaşi complet cãruia îi fuseserã repartizate înainte de suspendare.
ART. 10
Dispoziţiile prezentului regulament se aplicã în cauzele care vor fi înregistrate începând cu data de 1 septembrie 2004.
ART. 11
(1) Instanţele la care funcţioneazã un sistem informatizat de repartizare aleatorie a cauzelor vor utiliza acel sistem şi dupã data de 1 septembrie 2004.
(2) Instanţele la care va funcţiona un sistem informatizat de repartizare aleatorie a cauzelor dupã data de 1 septembrie 2004 vor folosi acel sistem de la data dobândirii posibilitãţii folosirii sistemului informatizat.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016