Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 decembrie 2017  pentru compunerea şi portul echipamentului individual de protecţie de mare vizibilitate şi al uniformei de ceremonii pentru personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 12 decembrie 2017 pentru compunerea şi portul echipamentului individual de protecţie de mare vizibilitate şi al uniformei de ceremonii pentru personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 176 din 26 februarie 2018
──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 1.418 din 12 decembrie 2017, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 176 din 26 februarie 2018.
──────────
    TITLUL I
    Echipament individual de protecţie pentru personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor publice de ambulanţă (medici, asistenţi medicali, ambulanţieri, conducători auto sanitară şi operatori registratori)
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte forma, dimensiunile şi condiţiile tehnice de calitate pe care trebuie să le îndeplinească echipamentul individual de protecţie de mare vizibilitate al personalului din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi este destinat echipării exclusive a angajaţilor serviciilor de ambulanţă.

    CAP. II
    Componenţa echipamentului
    ART. 2
    Echipamentul va cuprinde:
    a) şapcă de vară;
    b) şapcă de iarnă;
    c) tricou mânecă scurtă;
    d) tricou mânecă lungă;
    e) vestă vară;
    f) pantalon subţire;
    g) pantalon gros;
    h) jachetă cu mâneci detaşabile;
    i) haină exterioară;
    j) încălţăminte de lucru şi protecţie - pantofi şi bocanci tip S3 SRC;
    k) curea de piele.

    CAP. III
    Descriere echipamente
    SECŢIUNEA 1
    Şapca de vară
    ART. 3
    (1) Şapca de vară este un echipament de lucru de concepţie simplă, confecţionată în 6 clini, cu cozoroc şi paspoal în contrast (roşu), din 100% bumbac periat.
    (2) Şapca este ajustabilă la spate, se livrează într-o singură mărime, are culoarea bleumarin RAL 5011 şi greutatea de 260 +/-10 g/mp.
    (3) Şapca se personalizează cu ecuson rotund „crucea vieţii cu 6 braţe“.
    (4) Fondul ecusonului este alb cu margine albastră, crucea vieţii cu 6 braţe este pe fond albastru (şarpele de culoarea albă).
    (5) Diametrul ecusonului este de 5,5 cm şi se aplică direct pe şapcă pe mijloc faţă deasupra cozorocului.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Şapca de iarnă
    ART. 4
    (1) Şapca de iarnă este un echipament de lucru de concepţie simplă, confecţionată în 6 clini, cu cozoroc, din 100% lână.
    (2) Şapca este prevăzută cu protecţie pentru urechi şi ceafa pliabilă în interior, se livrează într-o singură mărime, are culoarea bleumarin şi greutatea de 300 +/-10 g/mp.
    (3) Şapca se personalizează cu ecuson rotund „crucea vieţii cu 6 braţe“.
    (4) Fondul ecusonului este alb cu margine albastră, crucea vieţii cu 6 braţe este pe fond albastru (şarpele de culoarea albă).
    (5) Diametrul ecusonului este de 5,5 cm şi se aplică direct pe şapcă pe mijloc faţă deasupra cozorocului.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Tricoul cu mânecă scurtă şi tricoul cu mânecă lungă
    ART. 5
    (1) Tricoul cu mânecă scurtă este un produs proiectat astfel încât să fie conform EN20471:2003 clasa 2, cu o construcţie compusă din:
    a) faţă, spate, mâneci scurte, bentiţă aplicată la răscroiala gâtului din material de bază şi două benzi retroreflectante argintii (de tip segmentate) de 50 mm aplicate circular orizontal la mijlocul tricoului astfel: prima bandă la 2 cm în jos faţă de linia imaginară de la subraţ, iar a doua bandă la 5 cm distanţă de prima bandă;
    b) pe cele două mâneci scurte se aplică o bandă retroreflectantă la minimum 5 cm de terminaţia mânecii.

    (2) Tricoul cu mânecă lungă este un produs proiectat astfel încât să fie conform EN 20471:2003 clasa 2, cu o construcţie compusă din:
    a) faţă, spate, mâneci lungi cu tiv la terminaţie, bentiţă aplicată la răscroiala gâtului din material de bază şi două benzi retroreflectante argintii (de tip segmentate) de 50 mm aplicate circular orizontal la mijlocul tricoului astfel: prima bandă la 2 cm în jos faţă linia imaginară de la subraţ, iar a doua bandă la 5 cm distanţă de prima bandă;
    b) cele două benzi retroreflectante se continuă şi pe cele două mâneci.

    (3) Tricourile vor fi confecţionate din material de bază din poliester microfibră, culoare fluorescentă RAL 3026, cu caracteristici deosebite care trebuie să îi confere purtătorului lejeritate în purtare, preia transpiraţia şi permite evaporarea rapidă a acesteia, corpul rămânând uscat în permanenţă.

    ART. 6
    (1) Tricoul cu mânecă scurtă şi cel cu mânecă lungă se vor personaliza astfel:
    a) pe mâneca stângă: se va personaliza cu ecusonul rotund, diametrul 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României, aplicat deasupra benzii retroreflectante;
    b) pe mâneca dreaptă: personalizare cu sigla rotundă cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu denumirea serviciului de ambulanţă cu tricolor, central „crucea vieţii“, aplicată deasupra primei benzi retroreflectante;
    c) pe piept stânga: personalizare cu numele purtătorului, dimensiunea acestuia fiind de 9 x 3 cm, şi se aplică pe piept în partea dreaptă deasupra primei benzi retroreflectante;
    d) pe piept dreapta: chenar de identificare a profesiei, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea chenarului, de culoare albă, este de 9 x 3 cm şi se aplică pe piept deasupra primei benzi retroreflectante;
    e) pe spate: personalizare cu denumirea serviciului de ambulanţă + nume judeţ, în culoare albă, aşezată la mijlocul distanţei dintre prima bandă retroreflectantă şi răscroiala gâtului:
    - dimensiuni litere pentru denumirea serviciului de ambulanţă: 2,5 cm;
    – dimensiuni litere pentru denumirea judeţului: 4 cm.


    (2) Întreaga personalizare se va realiza direct pe tricou prin procedee specifice care să nu deterioreze culoarea materialului sau benzile retroreflectante.

    ART. 7
    (1) Materialul de bază pentru tricou va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia > 100% poliester microfibră;
    b) culoare fluorescentă > RAL 3026;
    c) masă material > 150 +/- 10 g/mp;
    d) fineţea firelor > 30/1 Nm;
    e) modificare dimensională la spălat > longitudinal şi transversal +/- 3%;
    f) modificarea culorii la spălare (după 50 de spălări): fără modificare;
    g) stare culoare la spălare (după 50 de spălări): culorile nu se întrepătrund.

    (2) Banda retroreflectantă va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) tip bandă: segmentată;
    b) lăţime: 50 mm;
    c) culoare: argintie;
    d) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    e) rezistenţa la abraziune: 5.000 de cicluri (EN 530 metoda 2);
    f) rezistenţa la spălare: 50 de cicluri la 40 grade Celsius.

    (3) Performanţele benzii trebuie să corespundă cerinţelor EN ISO 20471:2013 „Îmbrăcăminte de semnalizare de mare vizibilitate pentru utilizare profesională“.

    ART. 8
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească criteriul de performanţă cerut prin EN ISO 20471:2013 pentru clasa 2 de vizibilitate.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază şi a benzii reflectorizante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru tricou model ambulanţă;
    b) raport de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică - materia primă de bază şi banda retroreflectantă tip segmentată emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecţie) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare al organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 9
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 de luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Vesta de vară cu benzi retroreflectante microprismatice
    ART. 10
    (1) Vesta de vară este un produs proiectat astfel încât să fie conform EN20471:2003 clasa 1.
    (2) Vesta este executată din material de bază în două culori, culoare fluorescentă RAL 3026 pentru culoarea de bază şi culoare bleumarin RAL 5011 părţile contrastante, peste care se aplică două benzi retroreflectante microprismatice personalizate cu „crucea vieţii cu 6 braţe“. La interior vesta este prevăzută cu material tip plasă pentru a asigura confortul în purtare.
    (3) Umerii produsului sunt din material de culoare bleumarin RAL 5011 simetric faţă-spate, pe faţa produsului, la piept, sub cusătura orizontală se aplică două buzunare cu clape şi închidere prin două capse pe fiecare clapă (stânga-dreapta). Pe clapele buzunarelor de la piept se aplică scai pufos cu dimensiunea de 9,5 x 3 cm pentru ataşare ecuson nume şi funcţie.
    (4) Sub cele două buzunare se aplică prin coasere circular prima bandă retroreflectantă microprismatică cu lăţime de 5 cm.
    (5) Sub prima bandă retroreflectantă sunt două buzunare oblice cu clapa de buzunar prinsă în cusătura laterală şi cusătura orizontală, prevăzută şi cu o capsă. Această construcţie de buzunar asigură obiectele aflate în buzunarul vestei să nu cadă chiar dacă persoana purtătoare se apleacă sau se mişcă mai brusc. La 5 cm de terminaţia vestei se aplică a doua bandă retroreflectantă microprismatică personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“. Sub banda retroreflectantă inferioară vesta are o betelie cu părţi laterale în elastic pentru a regla lărgimea terminaţiei. Vesta se închide cu fermoar şi este prevăzută cu guler.
    (6) Umerii produsului, marginea clapelor buzunarelor superioare şi inferioare, betelia, precum şi la cusătura orizontală de pe spate se foloseşte material de culoare bleumarin RAL 5011. Restul produsului este confecţionat din material de culoare fluorescentă RAL 3026. Pe spatele produsului deasupra cusăturii orizontale se aplică un scai pufos cu dimensiunea de 20 x 5 cm pentru ataşare ecuson funcţie.

    ART. 11
    (1) Vesta de vară se va personaliza astfel:
    a) pe buzunarul stâng se va personaliza cu ecusonul rotund, diametrul 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României, aplicat deasupra benzii retroreflectante;
    b) pe buzunarul drept: se va personaliza ecusonul rotund după modelul din anexa nr. 3 la ordin cu Ministerul Sănătăţii - denumirea serviciului de ambulanţă - România cu tricolor - central „crucea vieţii“, aplicat deasupra benzii retroreflectante;
    c) ecusonul brodat cu funcţia, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe clapa stângă;
    d) ecusonul brodat cu numele: dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe clapa dreaptă;
    e) ecuson brodat cu funcţia, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea de 20 x 5 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe spatele produsului;
    f) pe spate: personalizare cu denumirea serviciului de ambulanţă + judeţ + crucea vieţii cu 6 braţe, în culoare gri reflectorizant, aşezată la mijlocul distanţei dintre prima bandă retroreflexivă şi linia orizontală de culoare bleumarin RAL 5011:

    (2) Dimensiunile elementelor ecusonului vor fi următoarele:
    a) dimensiuni litere pentru denumirea serviciului de ambulanţă: 2,5 cm;
    b) dimensiuni litere pentru denumirea judeţului: 4 cm;
    c) dimensiune crucea vieţii cu 6 braţe: 12 cm;
    d) dimensiune totală personalizare: 20 cm;


    ART. 12
    (1) Materialul de bază vestă va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia > 67% poliester + 33% bumbac;
    b) masa material > 240 +/- 5 g/mp [ISO 3801];
    c) culoare: RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast;
    d) rezistenţa la tracţiune > min. 1.100N în urzeală şi min. 1.000N în bătătură [ISO13934];
    e) rezistenţa la sfâşiere > min. 40N în urzeală şi min. 35N în bătătură [ISO4674];
    f) rezistenţa la abraziune > min. 5.000 de cicluri [ISO12947];
    g) rezistenţa la stropire > 90 [ISO4920];
    h) modificare dimensională la spălat > longitudinal şi transversal +/- 2%;
    i) rezistenţa minimă a vopsirii la spălare 60 grade Celsius, la uscare, frecare uscată şi umedă, la lumină > 4-5.

    (2) Banda retroreflectantă microprismatică va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) tip bandă: microprismă retroreflectantă;
    b) personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ (tip umbră);
    c) lăţime: 50 mm;
    d) culoare: argintiu sau alb cu umbră crucea vieţii cu 6 braţe;
    e) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    f) unghi de observaţie - minimum 500;
    g) rezistenţa la spălare: 50 de cicluri la 60 grade Celsius.

    (3) Performanţele benzii trebuie să corespundă cerinţelor EN ISO 20471:2013 „Îmbrăcăminte de semnalizare de mare vizibilitate pentru utilizare profesională“.

    ART. 13
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 1 de vizibilitate, conform EN ISO 20471:2013.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază şi benzii retroreflectante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru vesta de vară model ambulanţă;
    b) raport de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică, materia primă de bază şi banda retroreflectantă microprismatică emise de un laborator acreditat din Uniunea Europeană.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare ale organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 14
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 12 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normale.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Pantalon subţire cu benzi retroreflectante microprismatice
    ART. 15
    (1) Pantalonul subţire se va confecţiona din material amestec bumbac cu poliester, se compune din două repere faţă pantalon de culoare bleumarin, două repere spate pantalon de culoare bleumarin, betelie cu găici de culoare bleumarin pentru curea de piele cu lăţime de 5 cm, două buzunare cu deschidere oblică pe şold de culoare bleumarin, două buzunare cu clapă aplicate pe părţile laterale de culoare fluorescentă RAL 3026, închidere cu capse, două buzunare cu clapă, aplicate pe spate, de culoare bleumarin RAL 5011, închidere cu capse, şliţ închis cu fermoar.
    (2) De la terminaţia buzunarului lateral în jos până la prima bandă retroreflectantă se aplică o garnitură din materialul de bază de culoare fluorescentă RAL 3026, având aceeaşi lăţime cu cea a buzunarului. Pantalonul este prevăzut cu genunchier de culoare bleumarin. Toate tighelele sunt executate la maşina cu două ace. Pantalonul are la partea inferioară două benzi microprismatice retroreflectante argintii de 50 mm, personalizate cu „crucea vieţii cu 6 braţe“, aplicate circular pe fiecare picior de la garnitura de material culoare fluorescentă RAL 3026 în jos, cu distanţa de 5 cm între cele două benzi. Pantalonul va fi confecţionat astfel încât să îndeplinească cerinţele EN ISO 20471:2013, clasa 1 de vizibilitate.

    ART. 16
    Ţesătura de bază a pantalonului va avea următoarele caracteristici:
    a) compoziţia > 67% poliester + 33% bumbac;
    b) masă material pantalon subţire > 240 +/- 5 g/mp [ISO3801];
    c) culoare: RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast;
    d) rezistenţa la tracţiune > min. 1100N în urzeală şi min. 1000N în bătătură [ISO13934];
    e) rezistenţa la sfâşiere > min. 40N în urzeală şi min. 35N în bătătură [ISO4674];
    f) rezistenţa la abraziune > min. 5.000 de cicluri [ISO12947];
    g) rezistenţa la stropire > 90 [ISO4920];
    h) modificare dimensională la spălat > longitudinal şi transversal +/- 2%;
    i) rezistenţa minimă a vopsirii la spălare 60°C, la uscare, frecare uscată şi umedă, la lumină > 4-5.


    ART. 17
    Banda retroreflectantă microprismatică va respecta următoarele caracteristici:
    a) tip bandă: microprismă retroreflectantă;
    b) personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ (tip umbră);
    c) lăţime: 50 mm;
    d) culoare: argintiu sau alb cu umbra crucea vieţii;
    e) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    f) unghi de observaţie - minimum 500;
    g) rezistenţa la spălare: 50 de cicluri la 60 grade Celsius.


    ART. 18
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 1 de vizibilitate, conform EN ISO 20471:2013.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază şi benzii retroreflectante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru pantalon subţire model ambulanţă;
    b) raport de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică, materia primă de bază şi banda retroreflectantă microprismatică emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare ale organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 19
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 de luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normale.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Pantalon gros cu benzi retroreflectante microprismatice
    ART. 20
    (1) Pantalonul gros se va confecţiona din material amestec bumbac cu poliester, se compune din două repere faţă pantalon de culoare bleumarin, două repere spate pantalon de culoare bleumarin, betelie cu găici de culoare bleumarin, două buzunare cu deschidere oblică pe şold de culoare bleumarin, două buzunare cu clapă aplicate pe părţile laterale de culoare fluorescentă RAL 3026, închidere cu capse, două buzunare cu clapă, aplicate pe spate, de culoare bleumarin, închidere cu capse, şliţ închis cu fermoar.
    (2) De la terminaţia buzunarului lateral în jos până la prima bandă retroreflectantă se aplică o garnitură din materialul de bază de culoare fluorescentă RAL 3026, având aceeaşi dimensiune cu cea a buzunarului. Pantalonul este prevăzut cu genunchier de culoare bleumarin RAL 5011.
    (3) Toate tighelele sunt executate la maşină cu două ace. Pantalonul are la partea inferioară două benzi microprismatice retroreflectante argintii de 50 mm personalizate cu „crucea vieţii cu 6 braţe“, aplicate circular pe fiecare picior de la garnitura de material culoare fluorescentă RAL 3026 în jos, cu distanţa de 5 cm între cele două benzi. Pantalonul va fi confecţionat astfel încât să îndeplinească cerinţele EN ISO 20471:2013, clasa 1 de vizibilitate.

    ART. 21
     Materialul de bază al pantalonului va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia > 50% poliester + 50% bumbac;
    b) structura > poliester exterior + bumbac interior;
    c) masă material pantalon gros > 260 +/-5 g/mp [ISO3801];
    d) culoare: RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast;
    e) rezistenţa la tracţiune > min. 850N în urzeală şi min. 1100N în bătătură [ISO13934];
    f) rezistenţa la sfâşiere > min. 40N în urzeală şi min. 35N în bătătură [ISO4674];
    g) rezistenţa la abraziune > min. 5.000 de cicluri [ISO12947];
    h) rezistenţa la stropire > 90 [ISO4920];
    i) modificare dimensională la spălat la 60°C > longitudinal şi transversal +/-2%;
    j) rezistenţa minimă a vopsirii la spălare 60 grade C, la uscare, frecare uscată şi umedă, la lumină > 4-5.


    ART. 22
    Banda retroreflectantă microprismatică va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) tip bandă: microprismă retroreflectantă;
    b) personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ (tip umbră);
    c) lăţime: 50 mm;
    d) culoare: argintiu sau alb cu umbră crucea vieţii;
    e) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    f) unghi de observaţie - minimum 500;
    g) rezistenţa la spălare: 50 de cicluri la 60 grade Celsius.


    ART. 23
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 1 de vizibilitate, conform EN ISO 20471:2013.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază şi benzii retroreflectante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru pantalon gros model ambulanţă;
    b) raport de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică, materia primă de bază şi banda retroreflectantă microprismatică emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare ale organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 24
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 12 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Jacheta cu mâneci detaşabile şi benzi retroreflectante microprismatice
    ART. 25
    (1) Jacheta cu mâneci detaşabile este un produs proiectat astfel încât să fie conform EN 20471:2003 clasa 2, multifuncţional, care în perioadele de iarnă poate fi purtată sub haina exterioară, având rolul de a asigura protecţie termică purtătorului, iar în perioadele mai puţin friguroase, jacheta poate fi purtată individual şi în două variante cu mânecile montate sau fără mâneci. Jacheta este confecţionată din material tip softshell într-o combinaţie de două culori, culoare RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast, cu două benzi retroreflectante microprismatice personalizate cu „crucea vieţii cu 6 braţe“, aplicate circular pe produs şi pe mâneci.
    (2) Prima bandă retroreflectantă se aplică la cca 3 cm de linia imaginară de la subraţ, iar a doua bandă la cca 10 cm de prima bandă. Jacheta are mâneci detaşabile montate cu fermoare, astfel încât produsul poate fi utilizat şi fără mâneci, tip vestă. La închidere se foloseşte fermoar. Umerii produsului sunt din material bleumarin simetric faţă-spate.
    (3) Pe faţa produsului, deasupra benzii retroreflectante superioare, se vor coase direct ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României, aplicat deasupra benzii retroreflectante în partea stângă, şi sigla rotundă cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu denumirea serviciului de ambulanţă cu tricolor, central „crucea vieţii“, aplicată deasupra primei benzi retroreflectante în partea dreaptă.
    (4) Între cele două ecusoane rotunde şi banda retroreflectantă se vor coase cele două bucăţi de scai pufos, cu dimensiunea de 9,5 x 3 cm pentru ataşarea ecusonului nume şi funcţie.
    (5) La îmbinarea cusăturilor verticale, pe cele două margini ale părţii de culoarea bleumarin de pe umăr, la răscroiala mânecilor şi la cca 12 cm de terminaţia mânecii se aplică un insert reflectorizant, tip vipuşcă. Jacheta are două buzunare laterale la partea inferioară, care se închid cu fermoar în poziţie verticală. La interior în partea stângă piept se aplică un buzunar închis cu fermoar. La terminaţia mânecilor se vor executa două şliţuri cu fermoare şi protecţie vânt pentru a oferi lejeritate purtătorului, dacă acest lucru este necesar.
    (6) Jacheta este confecţionată din material de culoare fluorescentă RAL 3026 pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast (la umeri, mâneci după a doua bandă retroreflectantă, partea laterală după a doua bandă retroreflectantă, interiorul gulerului).

    ART. 26
    (1) Jacheta cu mâneci, detaşabile se va personaliza astfel:
    a) pe piept stânga se va aplica direct pe produs ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României, aplicat deasupra benzii retroreflectante;
    b) pe piept dreapta se va aplica sigla rotundă cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu denumirea serviciului de ambulanţă cu tricolor, central „crucea vieţii“, aplicată deasupra primei benzi retroreflectante;
    c) ecusonul brodat de funcţie, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică scaiul pufos stânga de pe geacă;
    d) ecusonul brodat de nume; dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos dreapta de pe geacă;
    e) pe spate se va aplica denumirea serviciului de ambulanţă + nume judeţ + crucea vieţii cu 6 braţe, în culoare gri reflectorizant, aşezată la mijlocul distanţei dintre prima bandă retroreflectantă şi linia orizontală bleumarin.

    (2) Dimensiunile vor fi următoarele:
    a) dimensiuni litere pentru serviciul de ambulanţă: 2,5 cm;
    b) dimensiuni litere pentru denumirea judeţului: 4 cm;
    c) dimensiune crucea vieţii cu 6 braţe: 12 cm;
    d) dimensiune totală personalizare: 20 cm.


    ART. 27
    (1) Materialul de bază al gecii va avea următoarele caracteristici:
    a) compoziţia > 84% poliester PES + 16% poliuretan trilaminat (pes construcţie ripstop + membrană poliester + lână);
    b) masă material > 290 +/- 10 g/mp [ISO3801];
    c) culoare: RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast;
    d) rezistenţa la tracţiune > min. 950N în urzeală şi min. 600N în bătătură [ISO13934];
    e) rezistenţa la sfâşiere > min. 50N în urzeală şi min. 45N în bătătură [ISO4674];
    f) rezistenţa la abraziune > min. 5.000 de cicluri [ISO12947];
    g) rezistenţa la stropire > 90 [ISO4920];
    h) rezistenţa la vaporii de apă><35 mp. Pa/W [ISO11092];
    i) rezistenţa la presiune hidrostatică > min. 500 mm/coloană de apă [ISO20811];
    j) modificare dimensională la spălat > longitudinal şi transversal +/- 2%;
    k) rezistenţa minimă a vopsirii la spălare 40 grade C, la uscare, frecare uscată şi umedă, la lumina > 4-5.

    (2) Banda retroreflectantă microprismatică va respecta următoarele caracteristici tehnice:
    a) tip bandă: microprismă retroreflectantă;
    b) personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ (tip umbră);
    c) lăţime: 50 mm;
    d) culoare: argintiu/alb cu umbră crucea vieţii;
    e) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    f) unghi de observaţie - minimum 500;
    g) rezistenţă la spălare: 50 de cicluri la 60 grade Celsius.


    ART. 28
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate, conform EN ISO 20471:2013.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază şi benzii retroreflectante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru jacheta cu mâneci detaşabile model ambulanţă;
    b) rapoarte de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică, materia primă de bază şi banda retroreflectantă microprismatică emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare ale organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 29
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 de luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normale.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Haina exterioară cu benzi retroreflectante microprismatice
    ART. 30
    (1) Haina exterioară este un produs proiectat astfel încât să fie conform EN 20471:2003 clasa 2 şi este executată din material de bază în două culori, RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast, peste care se aplică circular două benzi retroreflectante microprismatice personalizate cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ la partea inferioară şi mâneci, precum şi o bandă la partea superioară în faţă şi în spate (dispuse orizontal şi vertical de jur-împrejurul plătcii de culoare bleumarin).
    (2) Haina are o formă ergonomică corectă, fără a limita libertatea de mişcare a purtătorului. Haina se va închide în faţă cu un fermoar de cant protejat cu fentă dublă închisă cu capse.
    (3) Gluga impermeabilă montată în răscroitura gulerului poate fi împachetată în gulerul inferior, iar lărgimea manşetelor este reglabilă cu ajutorul unor epoleţi cu scai.
    (4) Lărgimea în talie este reglabilă cu ajutorul unui şnur montat într-un canal şi ale cărui terminaţii sunt în cele două lăcaşuri protectoare deasupra buzunarului. Haina este căptuşită cu căptuşeală impermeabilă şi termosaldată cu benzi în două straturi.
    (5) Haina are două buzunare superioare cu laist şi clapă de buzunar închise cu capse. Pe clapele buzunarelor se aplică scai pufos cu dimensiunea de 9,5 x 3 cm pentru ataşare ecuson nume şi funcţie şi două buzunare inferioare cu clape de buzunar închise cu capse.
    (6) Pe cele două mâneci se vor coase direct ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României, şi cu denumirea serviciului de ambulanţă cu tricolor, central „crucea vieţii“.
    (7) Mânecile sunt fixe, nu se pot detaşa de produs, cu două rânduri de benzi reflexive dispuse circular în continuarea benzilor de pe cele două buzunare inferioare ale produsului.
    (8) Pe spatele produsului, deasupra benzii retroreflectante superioare, se aplică un scai pufos cu dimensiunea de 20 x 5 cm pentru ataşare ecuson funcţie.
    (9) Gulerul exterior este în culoarea roşu fluorescent, cel interior bleumarin, fenta faţă are culoarea exterioară roşu fluorescent, iar culoarea interioară bleumarin.
    (10) Haina prezintă pe partea superioară (piept şi spate) o platcă în culoarea RAL 5011 bleumarin, iar terminaţia gecii şi a mânecilor este de asemenea de culoare bleumarin (partea produsului de sub ultima bandă retroreflectantă). Restul produsului este executat în culoare de bază RAL 3026 roşu fluorescent.

    ART. 31
    (1) Haina de protecţie se va personaliza astfel:
    a) pe mâneca stângă: se va aplica direct pe produs ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, brodat cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor - central stema României;
    b) pe mâneca dreaptă: personalizare cu siglă rotundă cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, cu denumirea serviciului de ambulanţă cu tricolor, central „crucea vieţii“;
    c) ecusonul brodat cu funcţia, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe clapa stângă;
    d) ecusonul brodat cu numele; dimensiunea de 9,5 x 3 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe clapa dreaptă;
    e) ecuson brodat funcţie, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator; dimensiunea de 20 x 5 cm se coase pe scai aspru şi se aplică pe scaiul pufos de pe spatele produsului;
    f) pe spate: personalizare cu denumirea serviciului de ambulanţă + nume judeţ + crucea vieţii cu 6 braţe, în culoare gri reflectorizant, aşezată la mijlocul distanţei dintre prima bandă retroreflectantă şi canalul cu şnur de ajustare.

    (2) Dimensiunile vor fi următoarele:
    a) dimensiuni litere pentru denumirea serviciului de ambulanţă: 2,5 cm;
    b) dimensiuni litere pentru denumirea judeţului: 4 cm;
    c) dimensiune crucea vieţii cu 6 braţe: 12 cm;
    d) dimensiune totală personalizare: 20 cm.


    ART. 32
    (1) Materialul de bază a hainei va avea următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia > 67% poliester + 33% bumbac;
    b) masă material > 240 +/-5 g/mp [ISO3801];
    c) culoare: RAL 3026 roşu fluorescent pentru culoarea de bază şi RAL 5011 bleumarin pentru părţile în culoare contrast;
    d) rezistenţa la tracţiune > min. 1100N în urzeală şi min. 1000N în bătătură [ISO13934];
    e) rezistenţa la sfâşiere > min. 40N în urzeală şi min. 35N în bătătură [ISO4674];
    f) rezistenţa la abraziune > min. 5.000 cicluri [ISO12947];
    g) rezistenţa la stropire > 90 [ISO4920];
    h) modificare dimensională la spălat > longitudinal şi transversal +/-2%;
    i) rezistenţa minimă a vopsirii la spălare 60 grade C, la uscare, frecare uscată şi umedă, la lumină > 4-5.

    (2) Căptuşeala impermeabilă va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia: poliester 100% în diverse variante de tricot;
    b) impermeabilitate obţinută prin laminarea materialului textil cu un strat de PU sau PES;
    c) greutate specifică: 150 +/-5 gr/m^2;
    d) rezistenţa la evaporare: ISO 11092/EN ISO 31092: RET 20 mp PA/W;
    e) rezistenţa la presiune hidrostatică: ≥20 kPa, conform DIN EN 20811, inclusiv după 50 de spălări.

    (3) Banda retroreflectantă microprismatică va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) tip bandă: microprismă retroreflectantă;
    b) personalizată cu „crucea vieţii cu 6 braţe“ (tip umbră);
    c) lăţime: 50 mm;
    d) culoare: argintiu sau alb cu umbră crucea vieţii;
    e) coeficient de retroreflexie: conf. cap. 6 - EN ISO 20471;
    f) unghi de observaţie - minimum 500;
    g) rezistenţa la spălare: 50 de cicluri la 60 grade Celsius.

    (4) Performanţele benzii trebuie să corespundă cerinţelor EN ISO 20471:2013 „Îmbrăcăminte de semnalizare de mare vizibilitate pentru utilizare profesională“.

    ART. 33
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 3 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013 şi clasa 2 conform EN ISO 343:2003.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii caracteristicilor tehnice ale produsului finit, materialului de bază, căptuşelii şi benzii retroreflectante se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare acreditat pentru haina exterioară model ambulanţă;
    b) rapoarte de încercări/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică - materia primă de bază, căptuşeala impermeabilă şi banda retroreflectantă microprismatică - emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare al organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 34
    Marcarea produselor se realizează cu o emblemă din material ţesut imprimată cu tuş rezistent la spălări repetate, pe care se înscriu următoarele:
    a) denumirea producătorului;
    b) compoziţia fibroasă;
    c) instrucţiuni de întreţinere;
    d) mărimea;
    e) data de fabricaţie;
    f) menţiuni despre normele europene îndeplinite de fiecare produs.


    ART. 35
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Încălţăminte de lucru şi protecţie
    ART. 36
    (1) Bocancii tip S3 SRC sunt parte componentă a echipamentului individual de protecţie al personalului de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi sunt destinaţi echipării exclusive a angajaţilor serviciilor de ambulanţă.
    (2) Materialul de bază din care sunt confecţionaţi bocancii este hidrofobizat, bombeul este nemetalic şi conferă purtătorului lejeritate în purtare, lamela este nemetalică, capse nemetalice pentru înşiretare şi sistem de deşiretare rapid.
    (3) Bocancii sunt din piei bovine cu faţă naturală, cu ansamblul superior format din căpută, carâmbi, căptuşiţi la căpută cu neţesut împâslit şi la carâmbi cu tricot pichet caşerat cu spumă poliuretanică. La marginea superioară are element de confort amortizant. Căptuşeala este matlasată prin două rânduri de cusătură. Burduful din înlocuitor piele este asamblat peste căpută şi carâmbi. Îmbinarea este căpută peste carâmbi, cu sistem de închidere peste burduf prin înşiretare prin capse metalice. Talpa exterioară din PU dublă densitate este injectată direct pe ansamblul superior şi prezintă suprafaţă antiderapantă sub formă de figuri geometrice neregulate.
    (4) Feţele de culoare neagră, căptuşeala şi cusăturile de culoare roşie prezintă elemente reflectorizante pe părţile laterale la îmbinarea căputului cu carâmbii, pentru sporirea vizibilităţii pe timp de noapte, aţă şi accesorii de culoare roşie. Bombeul nemetalic este din material compozit cu rezistenţa de 200J la şoc şi compresiune.
    (5) Talpa este injectată din poliuretan dublă densitate, antistatică, antiderapantă, rezistentă la hidrocarburi. Lamela antiperforaţie este nemetalică, perforaţie zero.
    (6) Închiderea se face prin înşiretare prin perforaţii consolidate cu capse nemetalice şi sistem de deşiretare rapidă.
    (7) Aţa este din poliester, grosime NM 50.
    (8) Bocancii sunt căptuşiţi integral cu material având următoarele proprietăţi:
    a) antiperspirant;
    b) respirabilitate;
    c) tratat antibacterian şi antimicotic;
    d) greutate maximă: 1.300 g/pereche - pentru mărimea 42.


    ART. 37
    (1) Bocancii S3 SRC trebuie să îşi păstreze neschimbate caracteristicile funcţionale, forma, dimensiunile şi culoarea pe toată durata utilizării lor.
    (2) Bocancii S3 vor fi confecţionaţi din piei bovine cu faţa netedă de culoare neagră.

    ART. 38
    (1) Materialul feţelor va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) material din piei de bovine cu faţa naturală netedă hidrofobizată de culoare neagră;
    b) rezistenţa la sfâşiere > 120 N;
    c) permeabilitatea la vapori de apă > 0,8 mg/(cm^2h).

    (2) Talpa externă va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) material din TPU de culoare - bicoloră neagră cu gri;
    b) rezistenţa la sfâşiere - conform ISO 20345:2011;
    c) rezistenţa la abraziune - conform ISO 20345:2011;
    d) rezistenţa la flexiune - conform ISO 20345:2011.

    (3) Căptuşeala, căputa şi carâmbul vor prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare căptuşeală - roşie;
    b) culoare căpută şi carâmb - neagră;
    c) material - tricot piquet pentru carâmbi şi neţesut împâslit pentru căpută;
    d) rezistenţă la sfâşiere >15 N;
    e) rezistenţa la abraziune - suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede;
    f) permeabilitatea la vapori de apă > 2,0 mg/(cm^2h).

    (4) Limba va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare - neagră;
    b) material - înlocuitor piele tip PU;
    c) rezistenţa la sfâşiere > 18N.

    (5) Gulerul va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare - neagră;
    b) material - înlocuitor piele tip PU;
    c) rezistenţa la frecare - Suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 de cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede.

    (6) Branţul va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) material - material textil;
    b) grosime > 2,0 mm;
    c) absorbţie de apă > 70 mg/cm^2;
    d) desorbţie de apă > 80%;
    e) acoperiş de branţ detaşabil;
    f) material - material textil pe suport polimeric;
    g) absorbţie de apă > 70 mg/cm^2;
    h) rezistenţa la abraziune - suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 de cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede.


    ART. 39
    Marcarea bocancilor se realizează cu o emblemă din material ţesut imprimată cu tuş rezistent la spălări repetate, pe care se înscriu următoarele:
    a) mărimea;
    b) denumirea producătorului;
    c) data de fabricaţie;
    d) referire la standardul internaţional, adică ISO 20345:2011;
    e) simbolul S3 SRC.


    ART. 40
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 luni în condiţii de utilizare şi întreţinere normală.

    ART. 41
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească cerinţele de performanţă cerute conform EN ISO 20345:2011 pentru tip S3 SRC.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii cerinţelor tehnice şi de performanţă se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru bocanci S3 model ambulanţă;
    b) rapoarte de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare al organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    ART. 42
    (1) Pantofii tip S3 SRC sunt parte componentă a echipamentului individual de protecţie al personalului de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi sunt destinaţi echipării exclusive a angajaţilor serviciilor de ambulanţă.
    (2) Materialul din care sunt confecţionaţi pantofii tip S3 SRC este hidrofobizat, bombeul este nemetalic şi conferă purtătorului lejeritate în purtare, lamela este nemetalică, capsele pentru înşiretare sunt nemetalice.
    (3) Pantofii tip S3 SRC sunt din piei de bovine cu faţa naturală, cu ansamblul superior format din căpută, carâmbi, căptuşiţi la căpută cu neţesut împâslit şi la carâmbi cu tricot pichet caşerat cu spumă poliuretanică. La marginea superioară are element de confort amortizant. Căptuşeala este matlasată prin două rânduri de cusătură. Burduful din înlocuitor piele este asamblat peste căpută şi carâmbi. Îmbinarea este căpută peste carâmbi, cu sistem de închidere peste burduf prin înşiretare prin capse metalice. Talpa exterioară din PU dublă densitate este injectată direct pe ansamblul superior şi prezintă suprafaţa antiderapantă sub formă de figuri geometrice neregulate.
    (4) Feţele de culoare neagră, căptuşeala şi cusăturile de culoare roşie prezintă elemente reflectorizante pe părţile laterale la îmbinarea capătului cu carâmbii, pentru sporirea vizibilităţii pe timp de noapte, aţă şi accesorii de culoare roşie.
    (5) Bombeul este nemetalic din material compozit cu rezistenţa de 200J la şoc şi compresiune.
    (6) Talpa este injectată din poliuretan dublă densitate, antistatică, antiderapantă, rezistentă la hidrocarburi. Lamela antiperforaţie este nemetalică, perforaţie zero. Închiderea se face prin înşiretare prin perforaţii consolidate cu capse nemetalice şi sistem de deşiretare rapidă.
    (7) Aţa este din poliester cu grosimea NM 50.
    (8) Pantofii tip S3 SRC sunt căptuşiţi integral cu material având următoarele proprietăţi:
    a) antiperspirant;
    b) respirabilitate;
    c) tratat antibacterian şi antimicotic;
    d) greutate maximă: 1.250 g/pereche - pentru mărimea 42.


    ART. 43
    (1) Pantofii tip S3 SRC trebuie să îşi păstreze neschimbate caracteristicile funcţionale, forma, dimensiunile şi culoarea pe toată durata utilizării lor.
    (2) Pantofii tip S3 SRC vor fi confecţionaţi din piei de bovine cu faţa netedă de culoare neagră.

    ART. 44
    (1) Materialul feţelor are următoarele caracteristici tehnice:
    a) material din piei de bovine cu faţa naturală netedă hidrofobizată de culoare neagră;
    b) rezistenţa la sfâşiere > 120N;
    c) permeabilitatea la vapori de apă > 0,8 mg/(cm^2h).

    (2) Talpa externă are următoarele caracteristici tehnice:
    a) material din TPU de culoare - bicoloră neagră cu gri;
    b) rezistenţa la sfâşiere - conform ISO 20345:2011;
    c) rezistenţa la abraziune - conform ISO 20345:2011;
    d) rezistenţa la flexiune - conform ISO 20345:2011.

    (3) Căptuşeala, căputa şi carâmbul au următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare căptuşeală - roşie;
    b) culoare căpută si carâmb - neagră;
    c) material - tricot piquet pentru carâmbi şi neţesut împâslit pentru căpută;
    d) rezistenţa la sfâşiere >15N;
    e) rezistenţa la abraziune - suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede;
    f) permeabilitatea la vapori de apă > 2,0 mg/(cm^2h).

    (4) Limba are următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare - neagră;
    b) material - înlocuitor piele tip PU;
    c) rezistenţa la sfâşiere > 18N.

    (5) Gulerul are următoarele caracteristici tehnice:
    a) culoare - neagră;
    b) material - înlocuitor piele tip PU;
    c) rezistenţa la frecare - suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 de cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede.

    (6) Branţul are următoarele caracteristici tehnice:
    a) material - material textil;
    b) grosime > 2,0 mm;
    c) absorbţie de apă > 70 mg/cm^2;
    d) desorbţie de apă > 80%.

    (7) Acoperiş de branţ detaşabil:
    a) material - material textil pe suport polimeric;
    b) absorbţie de apă > 70 mg/cm^2;
    c) rezistenţa la abraziune - suprafaţa de uzură nu va dezvolta nicio gaură înainte de 25.600 de cicluri uscate şi 12.800 de cicluri umede.


    ART. 45
    Marcarea pantofilor tip S3 SRC se realizează cu o emblemă din material ţesut imprimată cu tuş rezistent la spălări repetate, pe care se înscriu următoarele:
    a) mărimea;
    b) denumirea producătorului;
    c) data de fabricaţie;
    d) referire la standardul internaţional, adică ISO 20345:2011;
    e) simbolul S3 SRC.


    ART. 46
    Pantofii tip S3 SRC beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 luni în condiţii de utilizare şi întreţinere normală.

    ART. 47
    (1) Produsul trebuie să îndeplinească cerinţele de performanţă cerute conform EN ISO 20345:2011 pentru tip S3 SRC.
    (2) În vederea stabilirii îndeplinirii cerinţelor tehnice şi de performanţă se solicită:
    a) certificat de examinare EC de tip, emis de un organism de certificare pentru pantofii S3 SRC model ambulanţă;
    b) rapoarte de încercare/buletine de analiză pentru materialele/accesoriile care au specificaţie tehnică emise de un laborator acreditat.

    (3) Produsele livrate vor fi însoţite de:
    a) declaraţie de conformitate care trebuie să facă referire la reglementarea tehnică aplicabilă (Directiva 89/686/CEE) şi să conţină informaţii clare privind numele producătorului, denumirea modelului, numărul certificatului de examinare şi denumirea, adresa şi numărul de identificare al organismului de certificare care a emis certificatul de examinare EC de tip;
    b) certificat de garanţie;
    c) fişa de instrucţiuni în limba română.


    SECŢIUNEA a 10-a
    Curea de piele
    ART. 48
    Cureaua va fi de piele naturală, culoarea neagră, cataramă cu 2 ace şi cataramă metalică care are gravat sau ştanţat pe faţa cataramei „crucea vieţii“, lungime reglabilă, lăţime de 5 cm, grosime de 4-5 mm.

    ART. 49
    Produsul beneficiază de o perioadă de garanţie de 24 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    ART. 50
    (1) Ansamblul format din pantalonul subţire sau pantalonul gros şi tricoul cu mânecă scurtă trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013.
    (2) Ansamblul format din pantalonul subţire sau pantalonul gros şi tricoul cu mânecă lungă trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013.
    (3) Ansamblul format din pantalon subţire sau pantalon gros şi vestă de vară trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013.
    (4) Ansamblul format din pantalon subţire sau pantalon gros şi jachetă cu mâneci detaşabile trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013.
    (5) Ansamblul format din pantalon subţire sau pantalon gros şi haina exterioară trebuie să îndeplinească minimum cerinţele de performanţă pentru clasa 2 de vizibilitate conform EN ISO 20471:2013.

    TITLUL II
    Uniforma de ceremonie din cadrul serviciilor publice de ambulanţă
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 51
    Prezentul regulament stabileşte forma, dimensiunile şi condiţiile tehnice de calitate pe care trebuie să le îndeplinească uniforma de ceremonie destinată echipării exclusive a angajaţilor serviciilor de ambulanţă.

    CAP. II
    Componenţa echipamentului
    ART. 52
    Echipamentul se compune din:
    a) cămaşă mânecă scurtă;
    b) cămaşă mânecă lungă;
    c) cravată;
    d) pantalon stofă;
    e) sacou stofă;
    f) curea piele;
    g) pantofi piele.


    CAP. III
    Descriere echipamente
    SECŢIUNEA 1
    Cămaşă cu mânecă lungă şi cămaşă cu mânecă scurtă
    ART. 53
    (1) Cămaşa este confecţionată din ţesătură de culoare albă, se realizează cu mânecă lungă sau mânecă scurtă, iar pe pieptul stâng şi drept este prevăzută cu câte un buzunar cu clapă.
    (2) Cămaşa se compune din piepţi, spate, mâneci, plătci, buzunare cu clape, epoleţi şi guler.
    (3) Gulerul, epoleţii, clapele buzunarelor, precum şi terminaţia mânecilor sunt din material de culoare bleumarin RAL 5011. Piepţii sunt realizaţi dintr-un singur reper, prevăzuţi cu fentă, iar închiderea se realizează prin sistem de nasturi şi butoniere.
    (4) Pe pieptul stâng şi drept se aplică câte un buzunar care se închide cu clapă de culoare bleumarin RAL 5011 prevăzut cu câte un nasture. Gulerul, de culoare bleumarin RAL 5011, se compune din pelerină şi stei, iar mânecile sunt croite dintr-o singură bucată.
    (5) Cămaşa cu mânecă lungă are prevăzută la terminaţia mânecilor câte o manşetă de culoare bleumarin RAL 5011, cu colţurile rotunjite, care se încheie în 2 nasturi. Pentru cămaşa cu mânecă scurtă terminaţia mânecilor va fi de culoare bleumarin RAL 5011. Epoleţii sunt realizaţi din material de culoare bleumarin RAL 5011, iar pe aceştia se aplică prin brodare crucea vieţii cu 6 braţe.
    (6) Marcarea produsului se realizează printr-o etichetă fixată pe mijlocul răscroielii gâtului care conţine denumirea furnizorului, mărimea, anul confecţionării şi semnul de control.

    ART. 54
    Personalizarea cu însemne specifice serviciului de ambulanţă se face după cum urmează:
    a) pe mâneca stângă: se va aplica direct pe produs ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, brodat cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României;
    b) pe piept dreapta se va aplica direct pe produs deasupra clapetei de buzunar ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, brodat cu Ministerul Sănătăţii - denumirea serviciului de ambulanţă + judeţ - România cu tricolor - central „crucea vieţii“;
    c) ecusonul de dimensiunea de 9,5 x 3 cm cu funcţia, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator, se aplică pe piept stânga deasupra clapetei buzunarului;
    d) crucea vieţii cu 6 braţe se aplică direct pe epoleţii de pe cei doi umeri;
    e) două insigne de rever cu menţiunea „AMBULANŢA“ şi crucea vieţii, conform descrierii şi dimensiunii din anexa nr. 3 la ordin, insigne care se fixează pe cele două părţi din faţa gulerului cămăşii cu mânecă scurtă şi lungă.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Cravată
    ART. 55
    Cravata se confecţionează din material poliester şi culoarea va fi bleumarin RAL 5011.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Pantalon din stofă
    ART. 56
    (1) Pantalonul se confecţionează din stofă de culoare bleumarin RAL 5011, este drept fără manşetă, are 3 buzunare, dintre care două laterale şi unul la spate cu capac. În faţă pantalonul are şliţ cu fermoar şi falduri pe direcţia dungii pantalonului. Şliţul se dublează cu căptuşeală şi se întăreşte cu inserţie termoadezivă, iar la terminaţie şliţul are cheiţă.
    (2) Buzunarele sunt executate pe cant şi au contrafileţi din material de bază. Distanţa de la cusătura beteliei până la deschiderea buzunarului este de aproximativ 3 cm. La partea superioară a spatelui sunt prevăzute 2 pense, spatele la partea dreaptă are un buzunar cu clapă executat la distanţa de 5-6 cm de cusătura beteliei, se încheie printr-o bridă şi un nasture.
    (3) Pungile de buzunar sunt din terocel la culoare. La partea superioară pantalonul este prevăzut cu betelie din material de bază întărită cu inserţie termoadezivă pe care se fixează 8 găici pentru curea.
    (4) Găicile pentru curea sunt fixate astfel: 2 pe direcţia faldurilor, 2 pe direcţia cusăturilor laterale, 2 pe direcţia penselor de la spate şi 2 la mijloc spate. Pantalonul pe toate cusăturile se asamblează pe cusătura simplă, deschisă, finisarea tuturor rezervelor se realizează prin surfilare la maşină cu 3 fire. În cusăturile laterale pantalonii au montată vipuşca din tergal de culoare albă cu lăţime de 0,2-0,3 cm. Marcarea pantalonului se realizează printr-o etichetă fixată de rezerva de la căptuşeala beteliei şi conţine denumirea furnizorului, mărimea, anul confecţionării şi semnul de control.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Sacou din stofă
    ART. 57
    (1) Sacoul se confecţionează din aceeaşi stofă de culoare bleumarin RAL 5011, similar pantalonului. Sacoul se compune din piepţi, spate, mâneci şi guler cu revere ascuţite, iar închiderea se realizează la 2 rânduri de nasturi. Pe umeri sunt confecţionate 2 bride din material de bază pe care se aplică prin brodare cu argintiu crucea vieţii cu 6 braţe. Piepţii se croiesc dintr-un singur reper şi un clin lateral fiecare, cu o pensă verticală, cu capătul inferior la nivelul buzunarului cu clapă, la aproximativ 1 cm de capătul din faţă al acestuia. La partea superioară a pieptului stâng sacoul va avea un buzunar fals, iar la capete se va fixa cu tighel.
    (2) Sub linia taliei se execută buzunare prevăzute cu clape, dublate cu căptuşeală şi întărite cu inserţie termoadezivă. Refileţii sunt prevăzuţi cu inserţie termoadezivă şi se realizează la maşina specială de refileţi. Pe toată suprafaţa piepţilor se aplică întăritura termoadezivă. Bizeţii se croiesc separat, iar pe toată suprafaţa acestora se aplică inserţie termoadezivă. Pe pieptul stâng sunt 2 butoniere la 2 cm de linia cantului, iar pe pieptul drept se cos nasturii corespunzători butonierelor de pe pieptul stâng, iar pe direcţia butonierei de sus se festonează o butonieră ce are corespondent un nasture cusut la interiorul pieptului stâng. Pe fiecare piept se cos câte 3 nasturi. Spatele se croieşte din 2 repere, având cusătura pe linia de mijloc. La îmbinarea spatelui cu piepţii, sub guler, se aplică un aplac stabilizat cu întăritură termoadezivă. Mânecile sunt fără manşetă, prevăzute la terminaţia acestora cu un şliţ pe care se montează 2 nasturi. Rezerva la terminaţia sacoului şi a mânecii este de 5 cm. Sacoul este prevăzut cu cuglu pentru obţinerea unei poziţii corespunzătoare a mânecii.
    (3) Gulerul se croieşte din faţă şi dos de guler. Faţa de guler este din material de bază, iar dosul de guler este dintr-o pâslă la culoare. Sacoul este dublat în întregime cu căptuşeală la culoare şi este prevăzut la interior pe cei 2 piepţi cu câte un buzunar cu refileţi din material de bază. Închiderea buzunarelor interioare se realizează cu o bridă şi un nasture.
    (4) Marcarea sacoului se realizează printr-o etichetă fixată pe mijlocul răscroielii gâtului care conţine denumirea furnizorului, mărimea, anul confecţionării şi semnul de control.

    ART. 58
    Personalizarea cu însemne specifice serviciului de ambulanţă se face după cum urmează:
    a) pe mâneca stângă: se va aplica direct pe produs ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, brodat cu Ministerul Sănătăţii - România cu tricolor, central stema României;
    b) pe piept dreapta se va aplica direct pe produs ecusonul rotund cu diametrul de 9 cm, după modelul din anexa nr. 3 la ordin, brodat cu Ministerul Sănătăţii - denumirea serviciului de ambulanţă + judeţ - România cu tricolor - central „crucea vieţii“;
    c) ecusonul cu dimensiunea de 9,5 x 3 cm brodat cu funcţia, respectiv: medic, asistent, ambulanţier, conducător auto şi operator registrator, se aplică pe piept stânga deasupra buzunarului;
    d) crucea vieţii cu 6 braţe se aplică direct pe bridele de pe cei doi umeri;
    e) 2 insigne de rever cu menţiunea „AMBULANŢA“ şi crucea vieţii, conform descrierii din anexa nr. 3 la ordin, care se aplică pe cele două laturi ale gulerului sacoului prin cuiele de prindere.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Curea piele
    ART. 59
    Cureaua din piele naturală căptuşită cu meşină, culoarea neagră, cataramă cu 1 ac, lungime reglabilă, lăţime de 3 cm, grosime de 2 mm.

    ART. 60
    Produsul beneficiază de o perioadă de garanţie de 12 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Pantofi piele
    ART. 61
    Pantofii sunt confecţionaţi din piei de bovine cu faţa naturală netedă, căptuşită integral, de culoare neagră. Sistemul de închidere este prin înşiretare. Talpa este din poliuretan lipită.

    ART. 62
    Produsul beneficiază de o perioadă de garanţie de 12 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normală.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Caracteristici tehnice ale materialelor componente
    ART. 63
    Materialul de bază pentru cămaşă va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) compoziţia 60 +/- 5% bumbac, 40 +/- 5% poliester;
    b) masa 110-120 g/mp;
    c) desimea în urzeală 450-550 fire/10 cm, în bătătură 250-300 fire/10 cm;
    d) sarcina de rupere în urzeală minimum 400 N, în bătătură minimum 200 N;
    e) modificări dimensionale la spălat +/- 2% maximum;
    f) capacitatea de revenire la şifonare minimum 140 grade;
    g) legătură pânză;
    h) rezistenţe minime ale vopsirii nota 4-5;
    i) culoare alb şi bleumarin RAL 5011.


    ART. 64
    Materialul de bază pentru pantalon şi sacou va prezenta următoarele caracteristici tehnice:
    a) stofă, compoziţie amestec 60% (+/- 5%) lână fină şi 40% (+/- 5%) poliester trevira tratat antipiling şi antistatic;
    b) masa 180-200 g/mp;
    c) sarcina de rupere - în urzeală minimum 500 N şi în bătătură minimum 400 N;
    d) desimea - în urzeală şi bătătură minimum 240-250 fire pe 10 cm;
    e) modificări dimensionale la călcat şi curăţare chimică +/- 1% maxim;
    f) capacitatea de revenire din şifonare minimum 150 grade;
    g) piling minimum 4 după 4.000 de cicluri;
    h) rezistenţe minime ale vopsirii - nota 4-5.


    ART. 65
    Produsele beneficiază de o perioadă de garanţie de 12 luni în condiţii de depozitare, utilizare şi întreţinere normale.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016