Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 11 octombrie 2011  de aplicare a masurilor de protectie civila in unitatile Ministerului Administratiei si Internelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 11 octombrie 2011 de aplicare a masurilor de protectie civila in unitatile Ministerului Administratiei si Internelor

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 745 din 24 octombrie 2011

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Mãsurile de protecţie civilã se aplicã în toate unitãţile Ministerului Administraţiei şi Internelor, denumit în continuare M.A.I., în scopul:
    a) stabilirii unei concepţii unitare privind activitatea de planificare, organizare, coordonare, conducere şi realizare a mãsurilor pentru limitarea şi înlãturarea efectelor produse de situaţiile de urgenţã şi atacurile din aer pe timpul conflictelor armate;
    b) protejãrii personalului propriu şi a bunurilor din dotare;
    c) menţinerii capacitãţii operaţionale şi operative pentru îndeplinirea misiunilor specifice stabilite în competenţã şi intervenţia în situaţii de protecţie civilã în sprijinul populaţiei pânã la restabilirea stãrii de normalitate.
    (2) Mãsurile de protecţie civilã sunt de prevenire, de protecţie şi de intervenţie.
    (3) Mãsurile de prevenire se executã în perioada premergãtoare producerii situaţiei de protecţie civilã şi se referã la:
    a) identificarea tipurilor de riscuri generatoare de situaţii de urgenţã care pot afecta unitatea şi elaborarea planurilor de protecţie şi intervenţie;
    b) înştiinţarea personalului cu funcţii de conducere despre iminenţa producerii sau producerea situaţiilor de protecţie civilã;
    c) alertarea personalului despre iminenţa producerii sau producerea situaţiilor de protecţie civilã;
    d) organizarea şi asigurarea stãrii de operativitate şi a capacitãţii de intervenţie optime a personalului, tehnicii şi a mijloacelor stabilite pentru a participa, în situaţii de protecţie civilã, la misiuni în sprijinul populaţiei la nivel naţional sau internaţional;
    e) pregãtirea personalului în domeniul protecţiei civile.
    (4) Mãsurile de protecţie se realizeazã pe timpul atacului aerian, în caz de conflict armat sau al producerii situaţiei de urgenţã şi constau în:
    a) protecţia personalului propriu, a tehnicii, a bunurilor materiale şi a valorilor din dotare sau pe care le gestioneazã în situaţii de protecţie civilã;
    b) organizarea activitãţilor de evacuare în situaţii de protecţie civilã, conform planurilor întocmite.
    (5) Mãsurile de intervenţie se realizeazã dupã producerea situaţiei de urgenţã, a atacului aerian sau a acţiunilor militare în caz de conflict armat ori pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlãturarea efectelor acestora în locurile de dispunere şi în cele de competenţã, executate independent sau în cooperare cu alte elemente specializate.
    ART. 2
    În situaţia în care mai multe unitãţi au sediul în aceeaşi clãdire sau în acelaşi grup de clãdiri, organizarea şi planificarea mãsurilor de protecţie civilã se realizeazã unitar, sub conducerea comandantului/şefului cu funcţia cea mai mare sau, la funcţii egale, a comandantului/şefului stabilit prin decizie a nivelului ierarhic superior.
    ART. 3
    (1) Termenii şi expresiile referitoare la situaţia şi mãsurile de protecţie civilã au înţelesurile prevãzute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Termenii şi expresiile referitoare la situaţiile de urgenţã, factorii şi tipurile de riscuri, stare de alertã şi evacuare au înţelesurile prevãzute la art. 2 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 15/2005.

    CAP. II
    Organizarea activitãţii de protecţie civilã în unitãţile M.A.I.

    ART. 4
    (1) Organizarea activitãţii de protecţie civilã la nivelul unitãţilor M.A.I. constã în:
    a) constituirea organismelor pentru managementul situaţiilor de urgenţã;
    b) desemnarea personalului care îndeplineşte atribuţiile în domeniul protecţiei civile, cu excepţia celui din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurile subordonate acestuia;
    c) stabilirea capacitãţilor pentru intervenţie la sediul propriu şi în sprijinul populaţiei pe baza riscurilor specifice care pot afecta zona de competenţã;
    d) elaborarea planurilor de protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţã pe baza riscurilor specifice care pot afecta sediul;
    e) planificarea şi organizarea activitãţilor de pregãtire a personalului în domeniul protecţiei civile;
    f) planificarea evacuãrii în situaţii de urgenţã şi de conflict armat;
    g) planificarea resurselor materiale şi financiare necesare funcţionãrii organismelor de management al situaţiilor de urgenţã şi capacitãţilor de intervenţie stabilite în documentele de conducere;
    h) organizarea activitãţilor necesare achiziţiei, aprovizionãrii, transportului, depozitãrii, conservãrii şi împrospãtãrii materialelor necesare pregãtirii şi realizãrii mãsurilor de protecţie civilã;
    i) organizarea cooperãrii şi colaborãrii în situaţii de urgenţã.
    (2) Organizarea activitãţilor prevãzute la alin. (1) lit. h) se realizeazã de cãtre Direcţia generalã logisticã şi structurile de logisticã din cadrul unitãţilor M.A.I., potrivit competenţelor.
    (3) În situaţii de conflict armat, la nivelul unitãţilor M.A.I. se pun în aplicare documentele de conducere elaborate potrivit ordinelor şi dispoziţiilor specifice.
    ART. 5
    (1) Ministrul administraţiei şi internelor conduce şi rãspunde de organizarea şi realizarea activitãţii de protecţie civilã în toate unitãţile M.A.I.
    (2) La nivelul M.A.I., managementul situaţiilor de urgenţã se asigurã de cãtre comitetul ministerial şi centrul operativ cu activitate permanentã, constituite în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 21/2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 15/2005.
    (3) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţã şi centrul operativ cu activitate permanentã asigurã gestionarea situaţiilor de urgenţã specifice tipurilor de riscuri stabilite prin actele normative în vigoare şi îndeplinirea funcţiilor de sprijin repartizate.
    ART. 6
    (1) Pe timp de pace/normalitate, Direcţia generalã management operaţional reprezintã structura ce coordoneazã modul de planificare, organizare şi realizare a activitãţii de protecţie civilã în unitãţile M.A.I.
    (2) Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurile subordonate asigurã sprijin de specialitate în domeniul protecţiei civile unitãţilor M.A.I., stabilind anual persoane de contact, pânã la 15 ianuarie a anului în curs.
    (3) În situaţii de conflict armat, la declararea mobilizãrii şi la instituirea stãrii de asediu, activitatea de protecţie civilã este condusã şi coordonatã de structura constituitã conform regulamentelor interne specifice.
    ART. 7
    Comandanţii/Şefii unitãţilor M.A.I. rãspund de planificarea, organizarea şi realizarea activitãţii de protecţie civilã.
    ART. 8
    (1) În unitãţile M.A.I. care au în subordine structuri teritoriale se înfiinţeazã un post al cãrui titular îndeplineşte atribuţiile în domeniul protecţiei civile.
    (2) În fiecare unitate, în afara celor stabilite la alin. (1), se desemneazã, prin ordin de zi/dispoziţie zilnicã, persoana care îndeplineşte atribuţiile în domeniul protecţiei civile. Atribuţiile se includ în fişa postului persoanei desemnate.
    ART. 9
    (1) Pe timpul situaţiilor de urgenţã se constituie grupa operativã ca structurã de suport decizional compusã din specialişti din cadrul unitãţii.
    (2) Compunerea şi atribuţiile grupei operative se stabilesc în documentele de conducere a acţiunilor în situaţii de urgenţã, elaborate la nivelul unitãţii.
    (3) În unitãţile de ordine şi siguranţã publicã cu efective reduse conducerea şi coordonarea acţiunilor se realizeazã de cãtre comandanţii/şefii acestora, iar documentele de conducere se elaboreazã de cãtre eşalonul ierarhic superior.
    ART. 10
    (1) Reprezentanţii unitãţilor M.A.I. desemnaţi în cadrul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţã, organizate la nivelul administraţiei publice centrale şi locale, se stabilesc de comandanţii/şefii acestora.
    (2) Nominalizarea reprezentanţilor M.A.I. în cadrul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţã, organizate la nivelul administraţiei publice centrale şi locale, se consemneazã în ordinul de zi/dispoziţia zilnicã elaboratã la nivelul unitãţii din care aceştia fac parte.

    CAP. III
    Atribuţii pentru aplicarea mãsurilor de protecţie civilã

    ART. 11
    (1) Ministrul administraţiei şi internelor îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
    a) asigurã gestionarea tipurilor de riscuri specifice şi îndeplinirea funcţiilor de sprijin stabilite în competenţã, potrivit legii;
    b) aprobã participarea reprezentanţilor M.A.I. la activitãţile componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţã organizate la nivelul administraţiei publice centrale;
    c) aprobã planurile elaborate la nivelul inspectoratelor generale pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionãrii situaţiilor de urgenţã şi urmãreşte îndeplinirea prevederilor acestora;
    d) verificã, prin structurile abilitate, punerea în practicã a prevederilor legale referitoare la organizarea şi pregãtirea activitãţii de protecţie civilã;
    e) conduce şi coordoneazã, prin Direcţia generalã management operaţional, participarea structurilor de ordine şi siguranţã publicã la acţiunile de limitare şi înlãturare a efectelor situaţiilor de protecţie civilã;
    f) analizeazã situaţiile de protecţie civilã create, ia mãsuri pentru aplicarea hotãrârilor Guvernului şi ale Consiliului Suprem de Apãrare a Ţãrii, emite ordine şi dispoziţii cãtre unitãţile centrale şi teritoriale privind modul de acţiune a acestora;
    g) hotãrãşte, în baza propunerilor prezentate de Direcţia generalã management operaţional şi inspectoratele generale, constituirea de capacitãţi operaţionale de intervenţie, modul de folosire a acestora şi de asigurare a sprijinului în raport cu evoluţia situaţiei operative;
    h) verificã, prin reprezentanţi ai Direcţiei generale management operaţional, mãsurile luate de comandanţi/şefi pentru executarea misiunilor ce le revin şi stadiul îndeplinirii acestora;
    i) elaboreazã, prin structurile abilitate, completãri şi modificãri ale Strategiei naţionale de protecţie civilã pe care le prezintã Guvernului spre aprobare.
    (2) În exercitarea atribuţiilor prevãzute la alin. (1), ministrul administraţiei şi internelor dispune orice alte mãsuri prevãzute de lege în vederea asigurãrii capacitãţii de rãspuns credibile, eficiente şi adecvate, a unitãţilor M.A.I., la riscurile existente şi probabile la adresa securitãţii individuale şi colective a personalului.
    ART. 12
    Direcţia generalã management operaţional îndeplineşte urmãtoarele atribuţii pentru coordonarea modului de planificare, organizare şi realizare a activitãţii de protecţie civilã în unitãţile M.A.I.:
    a) elaboreazã proiectele regulamentelor şi instrucţiunilor de aplicare a mãsurilor de protecţie civilã în M.A.I., în baza propunerilor structurilor subordonate cu competenţe în domeniu;
    b) participã la elaborarea legislaţiei în domeniul protecţiei civile, în colaborare cu reprezentanţii structurilor competente în domeniu;
    c) analizeazã cererile adresate de alte ministere, autoritãţi şi instituţii publice privind participarea M.A.I. la exerciţiile din domeniul protecţiei civile şi prezintã propuneri în acest sens conducerii ministerului;
    d) participã la activitãţi de protecţie civilã conduse de alte autoritãţi şi instituţii specializate naţionale sau internaţionale;
    e) analizeazã şi avizeazã documentele de conducere a exerciţiilor internaţionale/regionale şi naţionale organizate de unitãţile M.A.I.;
    f) coordoneazã participarea forţelor şi mijloacelor Departamentului ordine şi siguranţã publicã, atunci când sunt implicate douã sau mai multe structuri, la activitãţile de pregãtire internaţionale/regionale şi naţionale organizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã;
    g) participã, la solicitarea structurilor Departamentului ordine şi siguranţã publicã, la planificarea şi desfãşurarea activitãţilor de pregãtire internaţionale/regionale şi naţionale organizate de acestea;
    h) asigurã, la ordin, activarea grupei de conducere şi coordonare a acţiunilor şi completarea Centrului operaţional de comandã/Centrului naţional de conducere a acţiunilor de ordine publicã cu reprezentanţi ai unitãţilor aparatului central şi ai inspectoratelor generale pentru gestionarea evenimentelor publice de amploare care pot genera situaţii de urgenţã sau coordonarea participãrii structurilor de ordine publicã la realizarea funcţiilor de sprijin;
    i) asigurã, la ordin, intrarea în funcţiune a Punctului de conducere operativ înaintat/mobil al M.A.I., la producerea situaţiilor de urgenţã;
    j) analizeazã situaţiile operative existente/produse şi face propuneri privind realizarea mãsurilor de protecţie în unitãţi şi intervenţia acestora în sprijinul populaţiei;
    k) asigurã transmiterea deciziilor, ordinelor sau dispoziţiilor conducerii M.A.I. referitoare la desfãşurarea activitãţilor de protecţie civilã;
    l) elaboreazã, în colaborare cu structurile abilitate din ministerele cu atribuţii în domeniu, planurile de cooperare interministeriale în situaţii de protecţie civilã;
    m) coordoneazã, la nivelul M.A.I., activitãţile de evacuare în situaţii de urgenţã şi de dislocare în situaţii de conflict armat a unitãţilor M.A.I.;
    n) asigurã punerea în aplicare a planurilor de cooperare interinstituţionalã încheiate în domeniile de competenţã pentru gestionarea situaţiilor de protecţie civilã;
    o) executã controale privind organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de protecţie civilã, inclusiv pregãtirea pe aceastã linie;
    p) centralizeazã analizele anuale privind capacitatea de rãspuns în situaţii de protecţie civilã, elaborate de unitãţile M.A.I.
    ART. 13
    Comandanţii/Şefii unitãţilor M.A.I. îndeplinesc, direct sau prin personalul desemnat prin ordin de zi/dispoziţie zilnicã, urmãtoarele atribuţii principale pentru planificarea, organizarea şi realizarea activitãţii de protecţie civilã:
    a) aprobã documentele de conducere a activitãţilor de protecţie civilã şi înainteazã analizele anuale privind capacitatea de rãspuns;
    b) asigurã aplicarea mãsurilor stabilite în documentele de conducere;
    c) conduc activitatea de pregãtire pe linie de protecţie civilã a întregului personal;
    d) analizeazã propunerile grupei operative cu privire la modul de gestionare a situaţiilor create şi hotãrãsc mãsurile de protecţie şi intervenţie care se pun în aplicare;
    e) stabilesc mãsurile de protecţie a personalului şi conduc nemijlocit intervenţia pentru limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiilor de urgenţã asupra sediului propriu;
    f) asigurã realizarea cooperãrii forţelor proprii cu celelalte structuri care participã la intervenţie;
    g) verificã trimestrial, prin structurile de specialitate, gradul de dotare şi existenţa mijloacelor de protecţie individualã şi stabilesc mãsuri pentru asigurarea acestora, potrivit normelor de înzestrare;
    h) participã la activitãţile componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţã organizate la nivelul administraţiei publice centrale şi locale;
    i) participã la activitãţile de protecţie civilã conduse de alte autoritãţi şi instituţii specializate naţionale sau internaţionale, în limitele conferite de actele normative care reglementeazã organizarea şi funcţionarea unitãţii;
    j) aprobã procedurile operaţionale privind modul de acţiune a personalului din subordine în situaţii de protecţie civilã;
    k) verificã periodic şi ori de câte ori este necesar gradul de pregãtire a personalului din subordine pentru aplicarea mãsurilor de protecţie şi intervenţie;
    l) conduc acţiunile de evacuare în situaţii de urgenţã şi de dislocare în caz de conflict armat, conform planurilor elaborate la nivelul unitãţii/structurii;
    m) stabilesc forţele şi mijloacele unitãţii care participã la activitãţi de pregãtire în domeniul protecţiei civile, în baza solicitãrilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã şi ale structurilor subordonate acestuia;
    n) constituie, în baza planurilor de cooperare, capacitãţi operaţionale de intervenţie, pe care, în caz de necesitate, le pun la dispoziţia autoritãţilor administraţiei publice locale, în limita posibilitãţilor umane şi tehnice existente, dupã asigurarea misiunilor proprii.
    ART. 14
    Grupa operativã, constituitã pe timpul situaţiilor de urgenţã, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
    a) analizeazã situaţiile create, face propuneri privind asigurarea protecţiei personalului propriu, întocmeşte documentele de conducere şi de raportare-informare;
    b) pune în aplicare prevederile documentelor de conducere în domeniul protecţiei civile;
    c) asigurã transmiterea cãtre întregul personal al unitãţii a mãsurilor de protecţie şi intervenţie ordonate;
    d) asigurã intrarea în funcţiune a punctelor de conducere operative înaintate/mobile;
    e) elaboreazã propuneri pentru intervenţia în sprijinul populaţiei, la solicitarea scrisã a organelor administraţiei publice locale;
    f) organizeazã şi menţine cooperarea cu celelalte structuri care participã la acţiunile de protecţie şi intervenţie;
    g) asigurã punerea în aplicare a ordinelor şi dispoziţiilor emise de conducerea M.A.I. pe timpul situaţiilor de urgenţã.
    ART. 15
    Persoanele care, conform prevederilor art. 8, îndeplinesc sarcinile în domeniul protecţiei civile au urmãtoarele atribuţii principale:
    a) coordoneazã planificarea şi realizarea activitãţilor şi mãsurilor de protecţie civilã;
    b) analizeazã şi propun, în baza datelor Schemei cu riscurile teritoriale din unitatea administrativ-teritorialã elaborate de inspectoratul pentru situaţii de urgenţã judeţean sau al municipiului Bucureşti, modul de organizare şi realizare a mãsurilor de protecţie civilã;
    c) participã la întocmirea planului de evacuare în situaţii de urgenţã şi a planului de protecţie şi intervenţie în colaborare cu ceilalţi specialişti din unitate/structurã;
    d) stabilesc modul de acţiune a personalului pe baza procedurilor existente, regulamentelor şi ordinelor în vigoare;
    e) gestioneazã şi actualizeazã permanent documentele operative de conducere în situaţii de protecţie civilã;
    f) asigurã aducerea la cunoştinţa întregului personal, în pãrţile care îl privesc, a prevederilor actelor normative, a ordinelor şi instrucţiunilor pe linie de protecţie civilã;
    g) coordoneazã şi executã pregãtirea de protecţie civilã a întregului personal, în conformitate cu ordinele şi instrucţiunile ministrului administraţiei şi internelor;
    h) informeazã comandantul/şeful unitãţii, periodic şi de câte ori este necesar, despre stadiul realizãrii mãsurilor de protecţie şi intervenţie stabilite şi propun mãsuri de îmbunãtãţire a acestora;
    i) verificã întocmirea documentelor de conducere de cãtre unitãţile subordonate sau coordonate;
    j) participã periodic la verificarea pregãtirii efectivelor pentru protecţia civilã prin exerciţii;
    k) asigurã şi menţin permanent colaborarea cu serviciile de urgenţã profesioniste;
    l) propun modul de realizare a schimbului de informaţii de protecţie civilã cu autoritãţile administraţiei publice locale, cu instituţiile şi organismele cu atribuţii în domeniu;
    m) propun comandantului/şefului unitãţii forţele şi mijloacele care participã la activitãţile de pregãtire în domeniul protecţiei civile, în baza solicitãrilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã şi ale structurilor subordonate acestuia;
    n) organizeazã şi planificã, în cooperare cu structura teritorialã pentru probleme speciale şi inspectoratul pentru situaţii de urgenţã judeţean sau al municipiului Bucureşti, mãsurile privind primirea altor unitãţi evacuate sau dislocate, în unitatea proprie;
    o) ţin evidenţa ordinelor şi documentelor elaborate în situaţii de protecţie civilã şi urmãresc respectarea acestora;
    p) întocmesc analiza anualã privind capacitatea de rãspuns în situaţii de protecţie civilã a unitãţii/structurii.
    ART. 16
    Personalul unitãţilor M.A.I. are urmãtoarele obligaţii pe linia realizãrii mãsurilor de protecţie civilã:
    a) participã la pregãtirea de protecţie civilã în scopul însuşirii cunoştinţelor şi formãrii deprinderilor necesare;
    b) participã la realizarea mãsurilor de protecţie şi la acţiunile de limitare şi înlãturare a efectelor;
    c) respectã normele, regulile şi mãsurile de protecţie civilã stabilite;
    d) participã la instruiri, exerciţii şi alte forme de pregãtire specifice.

    CAP. IV
    Protecţia personalului şi a bunurilor materiale

    SECŢIUNEA 1
    Activitãţile care se executã la primirea mesajelor de protecţie civilã

    ART. 17
    Protecţia personalului şi a bunurilor materiale se realizeazã printr-un ansamblu de activitãţi care constau în înştiinţare, avertizare şi alarmare, adãpostire, protecţie chimicã, biologicã, radiologicã şi nuclearã, evacuare şi alte mãsuri tehnice şi organizatorice specifice.
    ART. 18
    Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea în situaţii de protecţie civilã se realizeazã în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.259/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activitãţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilã, şi ale altor reglementãri interne în domeniu.
    ART. 19
    La primirea mesajelor de protecţie civilã, personalul din serviciul de permanenţã executã urmãtoarele activitãţi:
    a) verificã autenticitatea mesajului primit, în raport cu modalitatea recepţionãrii acestuia;
    b) informeazã comandantul/şeful unitãţii despre mesajul primit şi, în funcţie de ordinul/decizia comunicatã, alerteazã personalul pentru creşterea capacitãţii operaţionale, conform nivelului stabilit;
    c) declanşeazã semnalul de prealarmare, alarmare sau încetare, specific mesajului primit, şi asigurã recepţionarea lui de cãtre întregul personal aflat în unitate şi în serviciu;
    d) asigurã retransmiterea în timpul cel mai scurt a mesajului la unitãţile stabilite prin plan, când unitatea are asemenea atribuţii;
    e) conduce activitãţile unitãţii pânã la sosirea comandantului/şefului;
    f) executã alte activitãţi prevãzute în procedurile de acţiune pentru situaţia creatã.
    ART. 20
    La primirea semnalului/mesajului "PREALARMĂ AERIANĂ" se executã urmãtoarele activitãţi principale:
    a) înştiinţarea, prin mijloacele aflate la dispoziţie, a personalului din unitate, a celui aflat în serviciu în afara acesteia şi a structurilor subordonate sau coordonate;
    b) întãrirea pazei sediilor proprii şi a obiectivelor stabilite în competenţã;
    c) încetarea activitãţilor de pregãtire curentã;
    d) prezentarea în locurile stabilite prin planuri a personalului de legãturã şi a celui desemnat în organismele de conducere care se activeazã în raport cu situaţia creatã;
    e) deplasarea spre locurile de adãpostire a personalului;
    f) trecerea în poziţie de aşteptare a mijloacelor de protecţie individualã;
    g) verificarea funcţionãrii mijloacelor de legãturã;
    h) adunarea în locurile stabilite şi pregãtirea mijloacelor specifice de cãtre forţele prevãzute pentru intervenţie în asemenea situaţii;
    i) executarea mãsurilor de camuflare a bunurilor materiale.
    ART. 21
    La primirea semnalului/mesajului "ALARMĂ AERIANĂ", principalele activitãţi ce se executã sunt:
    a) deplasarea personalului spre locurile de adãpostire şi ocuparea spaţiilor repartizate;
    b) folosirea posibilitãţilor de protecţie din zonã de cãtre efectivele care continuã îndeplinirea misiunilor şi cele care nu dispun de adãposturi adecvate;
    c) camuflarea sau dispersarea tehnicii şi a materialelor importante.
    ART. 22
    La primirea semnalului/mesajului de alarmã "ALARMĂ LA DEZASTRE" se executã:
    a) adoptarea mãsurilor de protecţie a personalului corespunzãtoare tipului dezastrului;
    b) realizarea mãsurilor de protecţie a bunurilor materiale;
    c) activarea şi pregãtirea forţelor stabilite pentru intervenţie;
    d) punerea în aplicare a planului de protecţie şi intervenţie sau de evacuare, dupã caz.
    ART. 23
    La primirea semnalului/mesajului "ÎNCETAREA ALARMEI", activitãţile care se desfãşoarã sunt:
    a) cercetarea în zona de responsabilitate pentru determinarea efectelor produse de atacul aerian sau situaţia de urgenţã şi evaluarea acestora;
    b) încetarea folosirii mijloacelor de protecţie individuale şi colective, dupã efectuarea controlului nuclear, biologic şi chimic, dacã rezultatele acestuia exclud posibilitatea contaminãrii;
    c) executarea intervenţiei pentru limitarea şi înlãturarea efectelor produse de atacul aerian sau situaţia de urgenţã;
    d) executarea decontaminãrii personalului şi tehnicii contaminate în condiţiile întrebuinţãrii mijloacelor CBRN în locurile de dispunere ale unitãţilor M.A.I., cu sprijinul echipelor specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti ori ale unitãţilor Ministerului Apãrãrii Naţionale;
    e) reorganizarea modului de îndeplinire a misiunilor specifice în funcţie de situaţia creatã;
    f) executarea misiunilor stabilite prin planurile de cooperare, în sprijinul populaţiei, la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Protecţia nemijlocitã a personalului şi a bunurilor materiale în situaţii de protecţie civilã

    ART. 24
    Protecţia nemijlocitã a personalului şi a bunurilor materiale proprii în situaţii de protecţie civilã cuprinde ansamblul mãsurilor organizatorice şi activitãţilor practice care se pun în aplicare, pe timpul şi dupã producerea acestora, în scopul limitãrii şi înlãturãrii efectelor produse, menţinerii capacitãţii operative a unitãţilor M.A.I. pentru asigurarea îndeplinirii misiunilor specifice.
    ART. 25
    (1) Mãsurile de protecţie se stabilesc prin Planul de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã al fiecãrei unitãţi şi se aplicã la producerea acestor situaţii, în funcţie de condiţiile concrete.
    (2) La declararea mobilizãrii, la instituirea stãrii de urgenţã sau a stãrii de asediu şi în caz de conflict armat se aplicã normele şi mãsurile de asigurare a acţiunilor de protecţie a personalului, prevãzute de actele normative în vigoare, consemnate în documentele de conducere şi asigurare a acţiunilor.
    ART. 26
    (1) Pe timpul producerii situaţiilor de protecţie civilã generate de dezastre, mãsurile de protecţie nemijlocitã a personalului şi bunurilor materiale se referã la:
    a) avertizarea/alertarea personalului unitãţii despre iminenţa producerii sau producerea dezastrului;
    b) prognoza evoluţiei situaţiei operative şi a efectelor dezastrelor asupra personalului şi bunurilor materiale;
    c) întreruperea alimentãrii cu electricitate, gaze, apã şi agent termic, în funcţie de tipul dezastrului;
    d) evacuarea personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale din zonele ameninţate sau afectate de dezastre;
    e) utilizarea de cãtre personal a mijloacelor de protecţie individualã şi colectivã, în situaţia pericolului contaminãrii CBRN, ca urmare a producerii accidentelor tehnologice la obiectivele economice surse de risc;
    f) asigurarea, la ordin, a distribuirii/administrãrii substanţelor radioprotectoare, vaccinurilor sau antidoturilor cu sprijinul structurilor specializate;
    g) respectarea mãsurilor şi regulilor de sanitaţie şi profilactice speciale, precum şi a celor sanitar-veterinare;
    h) instituirea regimului de supraveghere medicalã;
    i) respectarea restricţiilor de consum al alimentelor şi al apei;
    j) executarea decontaminãrii iniţiale a personalului şi a bunurilor materiale şi a celei totale, la ieşirea din zona afectatã, cu sprijinul structurilor specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    (2) Mãsurile de protecţie a personalului, a documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale se vor adopta în funcţie de tipul dezastrului produs.
    ART. 27
    Pe timpul atacului aerian, principalele mãsuri de protecţie nemijlocitã a personalului şi bunurilor materiale sunt:
    a) alarmarea personalului prin introducerea mesajului de "ALARMĂ AERIANĂ";
    b) utilizarea de cãtre personal a mijloacelor de protecţie colectivã;
    c) adãpostirea şi/sau dispersarea personalului, a tehnicii şi a bunurilor materiale;
    d) prevenirea producerii unor pierderi şi distrugeri complementare;
    e) respectarea restricţiilor de circulaţie impuse.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Adãpostirea

    ART. 28
    (1) Protecţia personalului se realizeazã utilizând întreaga capacitate a adãposturilor de protecţie civilã şi a spaţiilor clãdirilor proprii care pot fi utilizate în urma unor amenajãri sumare.
    (2) Când fondul de adãpostire al unitãţii este insuficient se solicitã sprijinul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti în vederea repartizãrii unor spaţii suplimentare, situate în imediata apropiere a sediului propriu, care pot fi folosite, la nevoie, direct sau în urma unor amenajãri sumare.
    ART. 29
    La stabilirea dotãrii, echipãrii şi întreţinerii unor spaţii ca adãposturi de protecţie civilã pentru personal se vor respecta prevederile normelor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã.
    ART. 30
    Încãperile destinate ca adãposturi de protecţie civilã pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandã, cu respectarea normelor tehnice şi obligaţia de a fi aduse, în maximum 24 de ore, când situaţia o impune, în stare de operativitate.
    ART. 31
    (1) La realizarea unor construcţii noi se vor amenaja adãposturi de protecţie civilã, conform avizelor tehnice obţinute de la autoritãţile abilitate.
    (2) La nivel central, Direcţia generalã logisticã coordoneazã realizarea de adãposturi de protecţie civilã şi puncte de comandã la construcţiile noi ale unitãţilor M.A.I., în conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 560/2005 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adãposturilor de protecţie civilã, precum şi a celor la care se amenajeazã puncte de comandã, cu modificãrile ulterioare. Evidenţa şi controlul modului de dotare, echipare şi întreţinere a acestora se realizeazã de cãtre Direcţia generalã logisticã.
    (3) Structurile de logisticã din cadrul unitãţilor M.A.I. întocmesc situaţia privind evidenţa spaţiilor de adãpostire şi documentaţia tehnicã specificã, asigurã menţinerea acestor spaţii în stare de operativitate şi realizeazã mãsurile necesare pentru dotarea, echiparea şi întreţinerea spaţiilor destinate ca adãposturi de protecţie civilã pentru personalul propriu, precum şi executarea acestora la construcţiile noi.
    (4) La nivelul unitãţilor M.A.I., structurile de logisticã proprii asigurã întocmirea situaţiei cu necesarul de fonduri pentru realizarea mãsurilor de protecţie civilã şi transmiterea acesteia structurilor de buget-contabilitate de la nivel central şi teritorial, în vederea introducerii în planul financiar sau în bugetul de venituri şi cheltuieli al M.A.I.
    ART. 32
    În scopul cunoaşterii de cãtre personalul unitãţii a locurilor destinate adãpostirii, şefii/comandanţii asigurã marcarea adãposturilor aflate în administrare prin semnul distinctiv naţional de protecţie civilã, potrivit prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 630/2005 pentru stabilirea semnului distinctiv naţional prin care se identificã personalul şi se marcheazã mijloacele tehnice, adãposturile, alte bunuri de protecţie civilã, uniforma şi cartea de identitate specifice personalului specializat cu atribuţii în domeniul protecţiei civile.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Asanarea teritoriului de muniţia rãmasã neexplodatã

    ART. 33
    Asanarea reprezintã ansamblul de lucrãri şi operaţiuni executate de cãtre structuri specializate şi specialişti pirotehnicieni cu nivel ridicat al capacitãţii operaţionale din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurile subordonate acestuia, dupã caz, pentru înlãturarea sau distrugerea muniţiei neexplodate şi dezafectarea terenurilor, altele decât poligoanele de trageri ale structurilor de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã.
    ART. 34
    Prin muniţii se înţelege cartuşele pentru armamentul de infanterie, terestru, de pe maşinile de luptã sau antiaerian, pânã la calibrul 14,5 mm, loviturile pentru tunurile terestre, de bord sau de pe nave, peste calibrul 20 mm, bombele şi loviturile reactive pentru aruncãtoare, rachetele terestre, de bord sau de pe nave, arme sub apã, respectiv torpile şi mine, bombe de aviaţie, grenade de mânã, mine de geniu, cartuşe de semnalizare şi iluminare, petarde, pulberi, explozivi, materii incendiare şi fumigene, utilizate pentru încãrcarea muniţiilor, mijloacele pirotehnice de iniţiere şi aprindere, precum şi orice elemente ale acestora, încãrcate cu substanţe explozive.
    ART. 35
    (1) Delimitarea zonei unde s-a descoperit muniţie neexplodatã şi interzicerea accesului se asigurã de cãtre echipajele/echipele de poliţie şi jandarmerie, pânã la ridicarea acestora de cãtre specialiştii pirotehnicieni din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurile subordonate acestuia.
    (2) Însoţirea transporturilor de muniţie neexplodatã pânã la locul de distrugere se va asigura, la solicitarea serviciilor de urgenţã profesioniste, de cãtre structurile specializate ale Jandarmeriei Române.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Protecţia chimicã, biologicã, radiologicã şi nuclearã

    ART. 36
    (1) Protecţia chimicã, biologicã, radiologicã şi nuclearã, denumitã în continuare protecţia CBRN, a personalului se realizeazã cu mijloace de protecţie individualã, colectivã sau prin alte mãsuri tehnice şi organizatorice specifice desfãşurate în cooperare cu structurile specializate, cu prioritate în zonele de risc.
    (2) Utilizarea mijloacelor de protecţie individualã se executã la ordinul/dispoziţia comandanţilor/şefilor nemijlociţi în situaţia în care existã indicii temeinice de întrebuinţare a mijloacelor CBRN sau la primirea mesajului corespondent acestora.
    ART. 37
    (1) La nivel central, Direcţia generalã logisticã coordoneazã asigurarea şi dotarea unitãţilor cu mijloace individuale de protecţie, în conformitate cu normele de înzestrare în vigoare.
    (2) La nivelul unitãţilor M.A.I. structurile de logisticã asigurã necesarul de mijloace de protecţie individualã, în conformitate cu normele de înzestrare în vigoare.
    (3) Mijloacele de protecţie individualã se asigurã, cu prioritate, pentru personalul unitãţilor M.A.I. dispuse în zonele de risc chimic, biologic sau nuclear/radiologic şi a celor care desemneazã structurile de protecţie fizicã sau de monitorizare a transporturilor speciale de substanţe chimice, biologice sau radioactive.
    ART. 38
    Cercetarea chimicã, biologicã şi radioactivã pentru determinarea naturii şi nivelului de contaminare se realizeazã în cooperare cu formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 39
    (1) Controlul contaminãrii chimice, biologice şi radioactive a personalului, bunurilor şi tehnicii se executã, în cooperare cu formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti, pentru a determina gradul de contaminare şi volumul lucrãrilor de decontaminare.
    (2) Controlul contaminãrii se executã la ieşirea din raionul contaminat, precum şi dupã realizarea decontaminãrii totale a acestora de cãtre personalul instruit în a doua specialitate în domeniul CBRN sau de cãtre formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 40
    Controlul contaminãrii surselor de apã, a rezervelor de alimente şi a echipamentului se executã de cãtre structuri specializate şi personal medical, veterinar şi laboratoare de specialitate, pe baza planurilor de cooperare întocmite din timp.
    ART. 41
    (1) Controlul contaminãrii radioactive se executã de specialişti ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti ori ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu în scopul determinãrii dozelor de radiaţie primite de personal şi stabilirii mãsurilor de protecţie care se impun.
    (2) Limitele de doze maxim admise pentru personal, în situaţii de urgenţã şi conflict armat, sunt cele prevãzute în normele stabilite de autoritãţile abilitate şi comunicate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 42
    Mãsurarea debitelor de dozã se executã pentru a stabili dozele de radiaţie primite de personal şi se realizeazã de specialişti ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti ori ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
    ART. 43
    (1) În cazul desfãşurãrii misiunilor în zonele contaminate pentru realizarea acţiunilor rapide de ajutorare a persoanelor în pericol, în condiţii excepţionale pot fi depãşite limitele de doze anuale stabilite pentru personalul expus profesional, în scopul prevenirii expunerii la radiaţii a unui numãr mare de persoane.
    (2) La primirea de cãtre personalul care desfãşoarã acţiuni de intervenţie în zonele contaminate radioactiv a unor doze de radiaţii mai mari decât cele stabilite, comandanţii/şefii sunt obligaţi sã raporteze imediat la eşalonul superior şi sã organizeze monitorizarea dozimetricã individualã şi supravegherea medicalã corespunzãtoare, cu sprijinul instituţiilor abilitate în domeniu.
    (3) Întreruperea misiunilor în curs de execuţie se face numai cu aprobarea eşalonului superior.
    (4) Personalul participant la acţiunile în zonele contaminate radioactiv va fi voluntar şi va fi pregãtit în mod special, anterior acestora, pentru a reduce la minimum dozele rezultate în urma intervenţiei.
    ART. 44
    (1) Pe timpul îndeplinirii misiunilor într-un raion contaminat CBRN se utilizeazã mijloace de protecţie adecvate.
    (2) În adãposturi special amenajate şi prevãzute cu instalaţii de filtroventilaţie personalul poate sta fãrã a folosi mijloacele de protecţie individualã.
    ART. 45
    (1) Personalul solicitat pentru intervenţie în zone contaminate chimic, biologic sau radioactiv acţioneazã numai dupã ce operatorul economic şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţã sau al municipiului Bucureşti au transmis informaţiile cu privire la modul de asigurare a protecţiei individuale, necesare pentru evitarea pierderilor complementare.
    (2) Unitãţile M.A.I. care desemneazã personal de intervenţie în zone contaminate chimic, biologic sau radiologic solicitã, conform prevederilor legale în vigoare, operatorului economic sursã de risc major asigurarea mijloacelor de protecţie individualã, inclusiv a cartuşelor filtrante specifice substanţei periculoase şi complete de protecţie.
    (3) Pentru realizarea prevederilor alin. (2), unitãţile M.A.I. iniţiazã din timp demersurile necesare cãtre comitetele judeţene/locale pentru situaţii de urgenţã, structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiei create.
    (4) Pentru desfãşurarea acţiunilor în raioanele contaminate cu substanţe chimice toxice industriale se utilizeazã echipamentele de protecţie individualã, completele filtrant-absorbante sau mijloacele de protecţie izolante prevãzute cu aparate de respirat autonome, în funcţie de gradul de asigurare la nivelul unitãţii.
    (5) Pentru unitãţile M.A.I. dispuse în zonele limitrofe frontierei de stat, care pot fi afectate de cãtre operatorii economici sursã de risc aflaţi pe teritoriul altei ţãri, echipamentele de protecţie individualã sunt prevãzute prin normele şi tabelele proprii de înzestrare.
    ART. 46
    Decontaminarea personalului, echipamentului, tehnicii, animalelor şi a clãdirilor cuprinde decontaminarea radioactivã, decontaminarea chimicã, decontaminarea biologicã şi poate fi imediatã, operaţionalã sau totalã.
    ART. 47
    (1) Decontaminarea imediatã se executã în locuri special amenajate prin folosirea echipamentelor şi materialelor din dotarea formaţiunilor specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti şi cele existente pe plan local.
    (2) Decontaminarea operaţionalã reprezintã ansamblul acţiunilor întreprinse de personalul formaţiunilor specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti prin utilizarea echipamentelor de decontaminare în scopul reducerii riscurilor de contaminare, ca urmare a mânuirii/manipulãrii echipamentelor şi materialelor şi evitarea transferului contaminãrii radioactive.
    (3) Dacã efectivele sunt obligate sã acţioneze un timp îndelungat într-un teren contaminat radioactiv, decontaminarea imediatã sau operaţionalã poate fi executatã şi în raionul contaminat, repetându-se obligatoriu dupã ieşirea din acesta.
    ART. 48
    (1) Decontaminarea totalã reprezintã ansamblul acţiunilor întreprinse de formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti în scopul reducerii contaminãrii personalului, echipamentelor, materialelor la cel mai scãzut nivel posibil, în cadrul raioanelor de decontaminare dispuse în afara raioanelor contaminate.
    (2) Dacã pentru executarea decontaminãrii totale se impune întreruperea executãrii unor misiuni, atunci se solicitã aprobarea eşalonului superior.
    ART. 49
    Decontaminarea totalã se executã astfel:
    a) cu sprijinul formaţiunilor specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti;
    b) prin utilizarea mijloacelor şi instalaţiilor amenajate în zonã;
    c) prin intervenţia, la cerere, a subunitãţilor de decontaminare aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale.
    ART. 50
    Decontaminarea totalã a personalului se executã în punctele de decontaminare a personalului sau prin folosirea mijloacelor, instalaţiilor şi altor posibilitãţi existente în unitate sau în zonã.
    ART. 51
    (1) Decontaminarea totalã a tehnicii se executã în punctele de decontaminare a tehnicii sau direct în dispozitivul/raionul de dispunere şi constã în îndepãrtarea prafului radioactiv de pe tehnica şi echipamentul de specialitate şi neutralizarea substanţelor chimice sau a agenţilor biologici pânã la limitele admise prevãzute în legislaţia în vigoare.
    (2) De regulã, decontaminarea totalã începe cu tehnica şi mijloacele de intervenţie, dupã care se executã pentru personal, cu excepţia situaţiei când aceasta se realizeazã în puncte de decontaminare ce permit desfãşurarea simultanã a operaţiunilor.
    ART. 52
    (1) Decontaminarea totalã a echipamentului şi stocurilor se executã, în funcţie de natura şi gradul de contaminare al acestora, în punctele de decontaminare a echipamentului, la spãlãtoriile proprii sau la cele din zona de dispunere, stabilite de cãtre inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    (2) Decontaminarea totalã a animalelor se executã cu forţele şi mijloacele structurilor veterinare şi de logisticã.
    (3) Decontaminarea totalã a apei destinate consumului şi preparãrii hranei, în cazul în care nu este posibilã aprovizionarea cu apã de la surse care nu au fost afectate, se executã de cãtre structurile medicale în colaborare cu instituţiile de specialitate.
    (4) Alimentele şi furajele contaminate chimic, biologic sau radioactiv sunt supuse, înainte de darea în consum, analizelor laboratoarelor medicale şi veterinare. Alimentele care se pãstreazã în ambalaje ermetice se folosesc dupã executarea decontaminãrii şi controlului dozimetric.
    ART. 53
    Decontaminarea terenului şi a cãilor de acces se executã, de regulã, de cãtre structurile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti şi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale.
    ART. 54
    (1) În cazul contaminãrii cu agenţi biologici, dupã delimitarea de cãtre structurile medicale a focarelor epidemice, comandantul/şeful stabileşte, la propunerea acestora, regimul de supraveghere medicalã care cuprinde:
    a) limitarea contactului celor contaminaţi cu personalul unitãţii;
    b) punerea sub observaţie medicalã a personalului afectat, izolarea şi spitalizarea la timp a bolnavilor;
    c) aplicarea mãsurilor profilactice urgente cu antibiotice;
    d) executarea vaccinãrilor preventive;
    e) stabilirea unui control riguros asupra respectãrii mãsurilor sanitaro-igienice;
    f) executarea decontaminãrii totale a personalului.
    (2) Durata regimului de supraveghere medicalã se stabileşte în funcţie de categoria agentului patogen şi se calculeazã începând din ziua când s-au terminat mãsurile de decontaminare a personalului.
    (3) În funcţie de categoria agentului patogen şi de modul de acţiune al acestuia asupra personalului, raportat la perioada de incubaţie, tipul bolii şi cãile de transmitere a acesteia, la propunerea structurilor medicale se introduce starea de carantinã. Durata acesteia începe din momentul izolãrii ultimei persoane bolnave şi terminãrii mãsurilor de decontaminare biologicã a zonei/raionului afectate/afectat.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Mãsurile igienico-sanitare şi profilactice speciale

    ART. 55
    Mãsurile igienico-sanitare constau în:
    a) studierea şi aplicarea regulilor de igienã individualã şi colectivã, precum şi a modului de manipulare şi consum al alimentelor şi de utilizare a apei;
    b) efectuarea controlului sanitaro-antiepidemic al raioanelor de dispunere şi acţiune a efectivelor;
    c) menţinerea unei stãri de igienã şi sãnãtate corespunzãtoare a personalului;
    d) organizarea supravegherii continue a modului de aprovizionare, depozitare, preparare, transport şi servire a hranei;
    e) trierea, evacuarea, izolarea şi supravegherea bolnavilor şi contaminaţilor;
    f) declararea carantinei la unitãţile în care s-au înregistrat focare epidemice şi aplicarea mãsurilor de luptã în focar.
    ART. 56
    (1) Controlul sanitar-antiepidemic se executã de cãtre structurile medicale ale M.A.I. organizate la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale sau zonal în colaborare cu instituţiile medicale teritoriale, în scopul prevenirii apariţiei şi rãspândirii bolilor infecţioase în rândul personalului.
    (2) Vaccinãrile profilactice se executã conform planificãrii, precum şi la recomandarea instituţiilor specializate.
    ART. 57
    (1) Mãsurile de prevenţie speciale constau în administrarea substanţelor radioprotectoare, produselor biologice şi a antidoturilor, în scopul pãstrãrii stãrii de sãnãtate a personalului la efectul agenţilor biologici, mijloacelor chimice şi radiologice. Produsele biologice, antidoturile şi substanţele radioprotectoare se folosesc la/şi dupã indicaţiile structurilor medicale specializate.
    (2) Produsele biologice şi antidoturile se folosesc atunci când apar primele simptome de intoxicare, pentru neutralizarea substanţei toxice pãtrunse în organism sau a efectelor nocive ale acesteia.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Evacuarea în situaţii de protecţie civilã

    ART. 58
    Evacuarea reprezintã mãsura de protecţie civilã luatã înainte, pe timpul sau dupã producerea unei situaţii de urgenţã, la declararea stãrii de alertã, instituirea stãrii de urgenţã sau în caz de conflict armat care constã în scoaterea din zonele afectate/potenţial a fi afectate şi ale acţiunilor militare, în mod organizat, a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale, în scopul dispunerii acestora în zone şi localitãţi care asigurã condiţii de protecţie şi supravieţuire.
    ART. 59
    În scopul executãrii evacuãrii în situaţii de urgenţã fiecare unitate elaboreazã "Planul de evacuare în situaţii de urgenţã". Aceasta se executã, de regulã, în localitãţile unde se evacueazã autoritãţile administraţiei publice locale sau în cele limitrofe acestora, în unitãţi de profil sau în alte spaţii comunicate ori stabilite în colaborare cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 60
    (1) În stabilirea locurilor de evacuare se va urmãri, pe cât posibil, folosirea capacitãţilor de cazare, hrãnire şi conducere existente la celelalte unitãţi subordonate sau coordonate din zona neafectatã, aprobate de eşalonul ierarhic superior.
    (2) În situaţia în care nu existã posibilitãţi de folosire a capacitãţilor de cazare, hrãnire şi conducere existente la celelalte unitãţi subordonate sau coordonate din zona neafectatã, spaţiile necesare evacuãrii se asigurã pe baza convenţiilor încheiate cu operatorii economici ori, dupã caz, a cererilor de rechiziţii de bunuri înaintate autoritãţilor abilitate de cãtre unitãţile M.A.I., potrivit prevederilor în vigoare.
    (3) Inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti comunicã unitãţilor M.A.I. riscurile identificate la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale. Solicitãrile de evacuare ale unitãţilor M.A.I. se înainteazã, prin autoritãţile abilitate, secretariatului tehnic al comisiei mixte de rechiziţii judeţene, în vederea formulãrii propunerilor de repartiţie pentru spaţiile respective. Repartiţia spaţiilor de evacuare aprobate de comisia mixtã de rechiziţii judeţeanã se comunicã unitãţii M.A.I. care executã evacuarea şi deţinãtorului spaţiilor unde acestea se realizeazã.
    (4) În principiu, în funcţie de efectele situaţiei de urgenţã, evacuarea se planificã şi se executã pe teritoriul aceleiaşi localitãţi şi numai când aceasta nu este posibilã se face în alte zone.
    ART. 61
    (1) Evacuarea, în situaţii de urgenţã, se executã la ordinul ministrului administraţiei şi internelor, pe baza propunerilor şefilor/comandanţilor înaintate pe cale ierarhicã sau direct, în funcţie de situaţia creatã.
    (2) Când situaţia impune, pentru scoaterea de sub efectele situaţiei de urgenţã a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale, şefii/comandanţii ordonã începerea evacuãrii, raportând despre aceasta pe cale ierarhicã ministrului administraţiei şi internelor.
    ART. 62
    Concomitent cu executarea evacuãrii continuã îndeplinirea misiunilor specifice, în conformitate cu atribuţiile stabilite în competenţã.
    ART. 63
    (1) În plan se va preciza modul de organizare a evacuãrii membrilor de familie aflaţi în întreţinerea personalului unitãţii/structurii.
    (2) Variantele de evacuare a membrilor de familie, necesarul de mijloace de transport şi spaţii de cazare se stabilesc de comun acord cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 64
    (1) În situaţii de conflict armat, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.222/2005 privind stabilirea principiilor evacuãrii în situaţii de conflict armat, se pun în aplicare documentele de conducere elaborate potrivit ordinelor şi dispoziţiilor specifice.
    (2) Documentele prevãzute la alin. (1) se pun în aplicare la ordinul ministrului administraţiei şi internelor, pe baza hotãrârii Consiliului Suprem de Apãrare a Ţãrii.

    CAP. V
    Intervenţia unitãţilor M.A.I. în situaţii de protecţie civilã

    ART. 65
    În funcţie de situaţia creatã, unitãţile M.A.I. continuã îndeplinirea misiunilor specifice, organizeazã limitarea şi înlãturarea efectelor în locurile de dispunere şi participã cu personalul disponibil, la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, la acţiuni în sprijinul populaţiei.
    ART. 66
    Misiunile pe care le executã unitãţile M.A.I. în cadrul intervenţiei sunt comune şi specifice.
    ART. 67
    Misiunile comune executate de unitãţile M.A.I. în locurile de dispunere constau în:
    a) salvarea persoanelor surprinse şi afectate de situaţia de urgenţã sau de atacul aerian şi acordarea primului ajutor;
    b) transportul rãniţilor la structurile medicale pentru acordarea de asistenţã specializatã;
    c) transportul persoanelor contaminate la punctele special amenajate pentru decontaminare;
    d) prevenirea producerii de pierderi complementare ca urmare a avarierii clãdirilor, instalaţiilor de apã, gaz, electricitate etc.;
    e) executarea controlului chimic, biologic, radiologic sau nuclear în zonele afectate cu privire la personal, alimente, apã, furaje, instalaţii, clãdiri, teren şi altele, de cãtre formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti;
    f) decontaminarea personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional, tehnicii, echipamentului, instalaţiilor, terenului şi clãdirilor de cãtre formaţiunile specializate ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti;
    g) respectarea mãsurilor sanitar-antiepidemice, profilactice speciale şi restricţiilor de consum de alimente, apã, furaje etc.;
    h) evacuarea personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi bunurilor materiale din locurile unde aceasta se impune;
    i) refacerea şi repunerea în funcţiune a tehnicii, adãposturilor şi instalaţiilor avariate;
    j) adaptarea şi, la nevoie, reorganizarea mãsurilor de protecţie în conformitate cu situaţia creatã.
    ART. 68
    Misiunile comune executate de unitãţile M.A.I. în sprijinul populaţiei şi la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, în limita resurselor umane şi tehnice avute la dispoziţie, constau în:
    a) monitorizarea pericolelor şi riscurilor specifice, precum şi a efectelor acestora;
    b) participarea la determinarea şi evaluarea efectelor situaţiilor de protecţie civilã;
    c) informarea, înştiinţarea şi avertizarea populaţiei în zonele în care nu existã instalate mijloace specializate sau acestea nu sunt în stare operativã de funcţionare;
    d) planificarea şi pregãtirea resurselor umane, materialelor şi tehnicii;
    e) participarea la acţiuni de cãutare şi salvare a persoanelor;
    f) evacuarea şi transportul persoanelor afectate la unitãţile medicale specializate;
    g) participarea la evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale ale acestora;
    h) neutralizarea efectelor materialelor periculoase prin structurile specializate;
    i) asigurarea transportului forţelor şi mijloacelor de intervenţie, persoanelor evacuate şi altor resurse;
    j) asigurarea cazãrii şi adãpostirii persoanelor afectate sau evacuate;
    k) menţinerea şi restabilirea ordinii publice;
    l) participarea la distribuirea cãtre populaţie a ajutoarelor de primã necesitate şi a asistenţei umanitare internaţionale;
    m) asigurarea apei şi hranei pentru persoanele afectate, pânã la încetarea situaţiei de protecţie civilã;
    n) efectuarea rechiziţiilor de bunuri şi chemarea persoanelor fizice pentru prestãri de servicii în interes public, în condiţiile legii.
    ART. 69
    Misiunile specifice structurilor de poliţie sunt:
    a) stabilirea şi comunicarea, prin efectivele aflate în serviciu, a primelor date şi informaţii privind efectele situaţiilor de protecţie civilã produse în zona de competenţã;
    b) evaluarea posibilitãţii de producere a efectelor secundare în zona afectatã şi transmiterea datelor şi informaţiilor cãtre autoritatea competentã pentru gestionarea situaţiei;
    c) stabilirea şi comunicarea cãilor de acces în zona afectatã care pot fi utilizate de structurile specializate de intervenţie;
    d) aplicarea mãsurilor de interzicere a circulaţiei în zonele afectate şi dirijarea acesteia pe alte rute;
    e) izolarea preliminarã a zonei afectate şi devierea circulaţiei autovehiculelor şi persoanelor, în scopul diminuãrii pierderilor complementare;
    f) intensificarea mãsurilor de menţinere a ordinii publice, a celor de combatere a infracţiunilor şi a altor fapte antisociale;
    g) supravegherea încetãrii activitãţilor publice, în cazul atacului aerian sau în alte situaţii când s-a hotãrât aceasta, şi respectarea mãsurilor de protecţie specifice;
    h) sprijinirea activitãţii de evidenţã a populaţiei care se evacueazã în raioanele afectate şi în cele unde se executã evacuarea;
    i) participarea la identificarea victimelor şi stabilirea situaţiei persoanelor dispãrute;
    j) participarea la mobilizarea populaţiei apte de muncã, a mijloacelor de transport şi tehnice, în vederea folosirii lor la acţiunile de intervenţie.
    ART. 70
    (1) Misiunile specifice unitãţilor de jandarmi sunt:
    a) stabilirea şi comunicarea, prin efectivele aflate în serviciu, a primelor date şi informaţii privind efectele situaţiilor de urgenţã ce au afectat zona de competenţã;
    b) informarea, înştiinţarea şi avertizarea structurilor abilitate cu privire la posibilitatea apariţiei unor situaţii conflictuale care pot conduce la tulburarea ordinii publice;
    c) participarea, atunci când situaţia o impune, la acţiuni de cãutare şi salvare a persoanelor captive în medii ostile vieţii sau a persoanelor declarate dispãrute;
    d) supravegherea sau protecţia şi ordinea publicã ale obiectivelor, bunurilor şi valorilor de importanţã deosebitã stabilite de Guvern, inclusiv a documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a obiectivelor aparţinând M.A.I.;
    e) monitorizarea pericolelor şi riscurilor specifice, precum şi a efectelor acestora;
    f) asigurarea securizãrii zonelor în care se desfãşoarã acţiuni cu public numeros;
    g) intensificarea activitãţilor de supraveghere/protecţie şi ordine publicã sau protecţie instituţionalã a obiectivelor din competenţã;
    h) participarea, cu efectivele aflate în misiuni de ordine publicã, la îndrumarea populaţiei spre cele mai apropiate adãposturi;
    i) participarea la evacuarea populaţiei, fluidizarea circulaţiei, paza raioanelor evacuate şi a celor în care se face evacuarea populaţiei, menţinerea ordinii publice în raioanele de evacuare etc.;
    j) asigurarea supravegherii şi protecţiei infrastructurii critice şi transporturilor devenite vitale pentru gestionarea situaţiei;
    k) participarea, atunci când situaţia o impune, la transportul unor categorii de forţe şi mijloace de intervenţie, al persoanelor evacuate şi altor resurse, precum şi la distribuirea apei şi alimentelor pentru persoanele şi animalele afectate sau evacuate;
    l) asigurarea mãsurilor de ordine publicã şi de protecţie a zonelor afectate/potenţial a fi afectate de situaţii de urgenţã şi restabilirea ordinii publice;
    m) asigurarea logisticã a forţelor proprii participante la intervenţie şi punerea la dispoziţia altor structuri, potrivit reglementãrilor în domeniu, a unor categorii de tehnicã, materiale şi echipamente;
    n) planificarea şi pregãtirea resurselor proprii.
    (2) Pentru gestionarea evenimentelor publice de amploare care pot genera situaţii de urgenţã, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate îndeplinesc misiunile stabilite prin actele normative în vigoare care reglementeazã activitatea în domeniu.
    ART. 71
    Misiunile specifice structurilor poliţiei de frontierã sunt:
    a) stabilirea şi comunicarea, prin efectivele aflate în serviciu, a primelor date şi informaţii privind efectele situaţiilor de protecţie civilã produse în zona de competenţã;
    b) evaluarea posibilitãţii de producere a efectelor secundare în zona afectatã şi transmiterea datelor şi informaţiilor cãtre autoritatea competentã de gestionare a situaţiei;
    c) informarea, înştiinţarea şi avertizarea populaţiei în zonele în care nu existã instalate mijloace specializate sau acestea nu sunt în stare operativã de funcţionare;
    d) intensificarea supravegherii şi controlului la trecerea frontierei;
    e) prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalitãţii transfrontaliere în zona de competenţã, precum şi a oricãrei alte încãlcãri a regimului juridic al frontierei de stat;
    f) asigurarea menţinerii ordinii şi liniştii publice în punctele de trecere a frontierei de stat, iar la solicitarea altor autoritãţi participã la astfel de acţiuni în localitãţile din zona de frontierã;
    g) supravegherea, prin observare directã permanentã, a spaţiului aerian adiacent frontierei de stat şi a mãrii teritoriale;
    h) permiterea trecerii frontierei de stat, pe baza aprobãrilor legale, a persoanelor care pãrãsesc zona afectatã, asigurând respectarea locurilor de trecere şi a itinerariilor de deplasare;
    i) informarea persoanelor care se prezintã pentru trecerea frontierei despre producerea situaţiilor de protecţie civilã;
    j) facilitarea trecerii frontierei de stat a structurilor specializate de intervenţie şi asistenţei umanitare din partea altor state, în conformitate cu prevederile acordurilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte;
    k) participarea cu forţele şi mijloacele disponibile, în limita resurselor umane şi tehnice avute la dispoziţie dupã organizarea/planificarea misiunilor proprii şi la solicitarea structurilor specializate, la limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiei de urgenţã, îndeosebi la salvarea persoanelor şi transportul acestora spre punctele de acordare a asistenţei medicale, înlãturarea unor obstacole, transportul de materiale şi bunuri de prim ajutor etc.
    ART. 72
    Misiunile specifice Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurilor subordonate sunt cele prevãzute prin actele normative care reglementeazã activitatea acestora.
    ART. 73
    Misiunile specifice Inspectoratului General de Aviaţie sunt:
    a) cercetarea, supravegherea şi observarea din aer a zonelor afectate;
    b) coordonarea din aer a acţiunilor unitãţilor M.A.I. pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice;
    c) asigurarea transportului în timp oportun a persoanelor desemnate sã conducã şi sã coordoneze acţiunile de intervenţie în situaţii de protecţie civilã;
    d) executarea unor recunoaşteri din aer în zone afectate de situaţii de protecţie civilã, în scopul stabilirii mãsurilor de protecţie şi intervenţie pentru salvarea populaţiei şi bunurilor, limitarea şi înlãturarea efectelor;
    e) asigurarea deplasãrii rapide a unor echipaje ale poliţiei rutiere pe traseele de evacuare a populaţiei şi a bunurilor materiale, a fondului arhivistic, a valorilor din patrimoniul naţional, precum şi deplasarea unor forţe şi mijloace necesare limitãrii şi înlãturãrii urmãrilor situaţiilor produse;
    f) executarea operaţiunilor de cãutare şi salvare aerianã a persoanelor din zone greu accesibile;
    g) participarea la transportul alimentelor, medicamentelor şi materialelor de strictã necesitate în zonele afectate;
    h) participarea la transportul aerian special;
    i) însoţirea coloanelor oficiale şi transporturilor speciale;
    j) transmiterea în direct, ziua şi noaptea, a imaginilor cãtre centrele operaţionale de comandã şi/sau înregistrarea acestora;
    k) stingerea incendiilor de suprafaţã cu ajutorul instalaţiilor speciale;
    l) informarea/alertarea publicã;
    m) evacuarea aero-medicalã a persoanelor afectate cãtre structuri medicale specializate;
    n) participarea la executarea cercetãrii de radiaţie în raioanele contaminate radioactiv efectuate de specialişti ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
    ART. 74
    Misiunile specifice Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sunt:
    a) planificarea şi pregãtirea resurselor şi serviciilor pentru punerea la dispoziţie, conform legii, a unor resurse materiale şi umane;
    b) asigurarea de medicamente şi de instrumentar medical pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţã;
    c) asigurarea apei şi hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, ulterior primelor 72 de ore de la începerea evacuãrii şi pânã la încetarea situaţiei de protecţie civilã;
    d) acordarea de ajutoare umanitare de primã necesitate pentru populaţia afectatã.
    ART. 75
    Unitãţile M.A.I., în situaţii de protecţie civilã, pot executa şi alte sarcini în funcţie de situaţia creatã.

    CAP. VI
    Pregãtirea pentru protecţia civilã a personalului M.A.I.

    ART. 76
    Personalul unitãţilor M.A.I. are dreptul şi, în acelaşi timp, obligaţia de a participa la activitatea de pregãtire în vederea cunoaşterii şi aplicãrii regulilor şi mãsurilor de protecţie civilã.
    ART. 77
    În unitãţile M.A.I. se planificã şi se desfãşoarã pregãtirea generalã a întregului efectiv în scopul însuşirii cunoştinţelor, formãrii şi perfecţionãrii deprinderilor de autoprotecţie.
    ART. 78
    (1) Pregãtirea pentru protecţia civilã se include în programele/planurile anuale, aprobate de comandanţi/şefi, punându-se accent pe cunoaşterea tipurilor de risc din zona de competenţã şi formarea deprinderilor necesare executãrii misiunilor ce îi revin personalului unitãţii.
    (2) Pentru pregãtirea personalului în domeniul protecţiei civile, unitãţile M.A.I., altele decât cele din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, vor aloca minimum 8 ore anual, dintre care 4 ore pentru exerciţii.
    ART. 79
    Pentru desfãşurarea cu eficienţã a pregãtirii se va solicita inspectoratelor pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti, altor instituţii şi organizaţii cu atribuţii în domeniu sprijin în elaborarea unor materiale didactice, prezentarea unor teme şi conducerea unor şedinţe de instruire.
    ART. 80
    Pregãtirea pentru protecţia civilã în instituţiile de învãţãmânt ale M.A.I. este obligatorie şi se desfãşoarã pe baza tematicilor elaborate în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi structurile subordonate acestuia, avizate de Direcţia generalã management resurse umane.
    ART. 81
    Pe timpul desfãşurãrii exerciţiilor şi antrenamentelor de specialitate cu populaţia din zona de competenţã, organizate şi conduse de inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti şi autoritãţile administraţiei publice locale, în unitãţile M.A.I. se planificã activitãţi similare de aplicare a mãsurilor de protecţie şi intervenţie, în funcţie de situaţia creatã. Aceste activitãţi vor fi prevãzute în programele/planurile de pregãtire a personalului.
    ART. 82
    Participarea cu forţe şi mijloace la exerciţiile şi antrenamentele de specialitate cu populaţia din zona de competenţã, organizate şi conduse de inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti şi autoritãţile administraţiei publice locale, se realizeazã în baza planurilor de cooperare. La activitãţile de pregãtire participã efectivele şi mijloacele care nu sunt implicate în misiuni specifice.

    CAP. VII
    Conducerea activitãţilor de protecţie civilã

    SECŢIUNEA 1
    Organizarea conducerii

    ART. 83
    (1) Sistemul de conducere este structura decizionalã care are rolul de a asigura conducerea activitãţilor şi acţiunilor desfãşurate pentru îndeplinirea misiunilor.
    (2) Sistemul de conducere se compune din subsistemele decizional, operaţional, informaţional, logistic, de securitate, precum şi din relaţiile organizatorice ale acestuia.
    (3) Subsistemul decizional este reprezentat de comandant/şef care decide, ordonã şi controleazã modul de îndeplinire a misiunilor.
    (4) Subsistemul operaţional este reprezentat de grupa operativã care îl asistã pe şef/comandant în actul decizional prin elaborarea documentelor de conducere şi informare.
    (5) Celelalte subsisteme se constituie în raport cu organigrama structurii/unitãţii.
    (6) Relaţiile organizatorice sunt raporturile care se stabilesc între subsisteme şi personalul acestora, în scopul desfãşurãrii normale a actului decizional.
    ART. 84
    (1) Conducerea activitãţilor în situaţii de protecţie civilã reprezintã atributul şefului/comandantului şi se realizeazã prin grupa operativã, pentru zona de competenţã.
    (2) Întrebuinţarea unitãţilor M.A.I. pentru gestionarea situaţiilor de urgenţã şi realizarea funcţiilor de sprijin constituie atributul inspectorilor generali/similari, în cazul acţiunilor de intervenţie în care sunt necesare forţe şi mijloace din afara zonei de competenţã a unei structurii teritoriale.
    (3) Direcţia generalã management operaţional asigurã, la ordin, coordonarea planificãrii şi realizãrii funcţiilor de sprijin de cãtre structurile de ordine şi siguranţã publicã, la producerea situaţiilor de protecţie civilã ce afecteazã municipiul Bucureşti sau mai multe judeţe.
    (4) Şeful inspectoratului pentru situaţii de urgenţã judeţean sau al municipiului Bucureşti coordoneazã acţiunile desfãşurate de structurile teritoriale ale M.A.I. dispuse în zona de competenţã, pentru limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiei de protecţie civilã.
    (5) Conducerea nemijlocitã a intervenţiei se asigurã de comandantul acţiunii, împuternicit potrivit legii, care poate fi ajutat în îndeplinirea sarcinilor de cãtre grupa operativã şi punctul operativ avansat.
    ART. 85
    Conducerea trebuie sã asigure:
    a) organizarea şi desfãşurarea acţiunilor într-o concepţie unitarã;
    b) punerea în aplicare imediatã a mãsurilor de protecţie şi intervenţie;
    c) analizarea situaţiei şi prognozarea evoluţiei acesteia;
    d) continuitatea îndeplinirii misiunilor specifice, adaptarea şi completarea acestora, în funcţie de situaţia creatã;
    e) planificarea pe urgenţe a intervenţiei;
    f) concentrarea efortului pentru salvarea persoanelor;
    g) continuitatea în realizarea acţiunilor de protecţie şi intervenţie, pânã la normalizarea situaţiei;
    h) realizarea mãsurilor de siguranţã pentru forţele de intervenţie;
    i) cooperarea cu celelalte forţe destinate intervenţiei.
    ART. 86
    (1) În urgenţa întâi, la nivelul unitãţilor M.A.I. se planificã, de regulã, acţiuni pentru salvarea persoanele rãnite, limitarea avariilor şi a altor factori care pot genera efecte complementare.
    (2) Echipele specializate ale inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţã sau al municipiului Bucureşti acţioneazã, în raport cu forţele şi mijloacele la dispoziţie, în sprijinul unitãţilor M.A.I. pentru:
    a) deblocarea cãilor de acces şi a adãposturilor;
    b) limitarea efectelor negative în cazul riscului iminent de prãbuşire a unor construcţii;
    c) cãutarea-salvarea persoanelor surprinse sub dãrâmãturi sau la înãlţime;
    d) acordarea asistenţei medicale de urgenţã;
    e) limitarea şi înlãturarea avariilor la reţelele de gospodãrie comunalã;
    f) stingerea incendiilor;
    g) decontaminarea personalului, terenului, clãdirilor şi tehnicii.
    (3) În urgenţa a doua se continuã acţiunile de intervenţie pânã la restabilirea stãrii de normalitate.
    ART. 87
    Conducerea acţiunilor în situaţii de conflict armat se realizeazã din puncte de comandã de bazã, de rezervã ori înaintate, fixe sau mobile, organizate conform regulamentelor interne specifice.
    ART. 88
    (1) La producerea situaţiei de protecţie civilã sau existenţa pericolului iminent de producere a acesteia, conducerea acţiunilor se realizeazã prin aplicarea mãsurilor stabilite în planul de protecţie şi intervenţie, adaptate la situaţia creatã.
    (2) Pânã la sosirea şefului/comandantului conducerea acţiunilor constituie atribut al personalului din serviciul de permanenţã.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Documentele pentru conducere şi informare

    ART. 89
    Pentru organizarea şi realizarea mãsurilor de protecţie civilã, în unitãţile M.A.I. se elaboreazã documente de conducere, informare şi diverse.
    ART. 90
    Documentele de conducere constau în:
    a) planul de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã;
    b) planul de evacuare în situaţii de urgenţã;
    c) hotãrârea/decizia pentru intervenţie/evacuare;
    d) dispoziţia preliminarã pentru intervenţie/evacuare;
    e) ordinul pentru intervenţie/evacuare.
    ART. 91
    Documentele pentru informare sunt:
    a) fişa de eveniment şi raport de situaţie;
    b) jurnalul acţiunilor operative;
    c) analiza anualã privind capacitatea de rãspuns în situaţii
    de protecţie civilã.
    ART. 92
    Documente diverse se folosesc pentru documentarea şefului/comandantului şi se referã la cunoaşterea situaţiei, a actelor normative etc., iar acestea nu au o formã prestabilitã şi pot fi sub formã de tabele, scheme, hãrţi şi prezentãri grafice.
    ART. 93
    (1) Planul de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã este documentul de bazã pentru pregãtirea şi desfãşurarea acţiunilor de limitare şi înlãturare a efectelor situaţiilor de urgenţã şi atacului aerian pe timpul conflictului armat.
    (2) Planul se elaboreazã de cãtre fiecare unitate M.A.I. pentru tipurile de risc ce pot afecta sediul, personalul şi bunurile materiale.
    (3) În conţinutul planului de protecţie şi intervenţie vor fi materializate atât mãsurile de protecţie a personalului şi a bunurilor materiale, cât şi acţiunile de intervenţie, desfãşurate pentru limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiei de protecţie civilã ce a afectat unitatea.
    (4) Acţiunile de intervenţie în sprijinul populaţiei vor fi materializate în planurile de cooperare elaborate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 94
    (1) Pentru elaborarea planului se vor identifica tipurile de risc ce pot afecta sediul propriu, în colaborare cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti, autoritãţile administraţiei publice locale şi instituţiile autorizate cu atribuţii în domeniu.
    (2) Structura de principiu a planului de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã este prevãzutã în anexa nr. 1.
    ART. 95
    (1) Planul de evacuare în situaţii de urgenţã se elaboreazã de fiecare unitate, din timpul stãrii de normalitate, în baza tipurilor de risc ce pot afecta zona/raionul de dispunere sau sediul.
    (2) Planul trebuie sã conţinã suficiente elemente de planificare, avându-se în vedere cã evacuarea în situaţii de urgenţã se executã, de regulã, când este iminent pericolul de a fi afectatã unitatea, în timp foarte scurt, sau dupã producerea acestora, în condiţii deosebit de complexe.
    (3) Structura de principiu a planului de evacuare în situaţii de urgenţã este prevãzutã în anexa nr. 2.
    ART. 96
    (1) Conducerea acţiunilor de intervenţie pentru limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiilor de urgenţã se realizeazã pe baza hotãrârii/deciziei pentru intervenţie, dispoziţiei preliminare şi a ordinului de intervenţie.
    (2) Structura de principiu a documentelor prevãzute la alin. (1) este prevãzutã în anexa nr. 3.
    (3) Metodologia elaborãrii documentelor în situaţii de conflict armat se stabileşte prin regulamente interne specifice.
    ART. 97
    (1) Dispoziţia preliminarã şi hotãrârea/decizia pentru executarea misiunilor se transmit executanţilor verbal sau scris, în funcţie de timpul avut la dispoziţie.
    (2) Hotãrârile/Deciziile şi dispoziţiile transmise verbal se înscriu obligatoriu în Jurnalul acţiunilor operative, iar pentru cele date în scris se menţioneazã numãrul de înregistrare şi locul de pãstrare al acestora.
    ART. 98
    Fişa de eveniment şi raportul de situaţie se elaboreazã şi se disemineazã în conformitate cu reglementãrile interne specifice M.A.I.
    ART. 99
    (1) Jurnalul acţiunilor operative se elaboreazã în conformitate cu reglementãrile interne specifice M.A.I.
    (2) Mesajele de protecţie civilã primite/transmise de unitate se înscriu de cãtre personalul din serviciul de permanenţã în documentele de lucru ale acestuia, urmând a fi consemnate în jurnalul acţiunilor operative.
    (3) Jurnalul se completeazã pe mãsura desfãşurãrii misiunilor de cãtre personalul grupei operative.
    (4) Şefii grupelor operative verificã autenticitatea datelor înscrise în jurnal, iar la terminarea unei misiuni importante îl prezintã comandantului/şefului.
    ART. 100
    (1) Analiza anualã privind capacitatea de rãspuns de protecţie civilã se întocmeşte pânã la 15 ianuarie a anului în curs pentru anul care a trecut de fiecare unitate care elaboreazã Planul de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã. Raportul se înainteazã, ierarhic, la inspectoratele generale şi la structurile care coordoneazã activitatea, pânã la 30 ianuarie.
    (2) Inspectoratele generale şi structurile care coordoneazã activitatea elaboreazã raportul pentru toate unitãţile din subordine/coordonare, pe care îl înainteazã Direcţiei generale management operaţional pânã la data de 15 februarie.
    (3) Structura de principiu a analizei anuale privind capacitatea de rãspuns de protecţie civilã este prevãzutã în anexa nr. 4.
    ART. 101
    (1) Protecţia documentelor/suporturilor care conţin informaţii clasificate se realizeazã în conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Hotãrârii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Hotãrârii Guvernului nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu şi ale altor reglementãri interne specifice M.A.I.
    (2) Planurile de evacuare şi planurile de protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţã elaborate de unitãţile M.A.I. se clasificã drept documente "secret de serviciu".

    CAP. VIII
    Cooperarea în situaţii de protecţie civilã

    ART. 102
    (1) Cooperarea constã în coordonarea eforturilor, în timp şi în spaţiu, a tuturor forţelor participante şi se organizeazã între unitãţile M.A.I., autoritãţile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, la toate nivelurile, în funcţie de situaţie, detaliat pe misiuni şi pe toatã durata acestora.
    (2) Unitãţile M.A.I. realizeazã şi menţin cooperarea pe timpul intervenţiei în situaţii de urgenţã prin centrele operaţionale/ dispeceratele proprii sau grupele operative.
    (3) La organizarea cooperãrii se stabilesc, în mod concret, modalitãţile de intervenţie şi relaţionarea forţelor care participã la îndeplinirea misiunilor.
    ART. 103
    Organizarea şi menţinerea permanentã a cooperãrii reprezintã atributul comandanţilor/şefilor şi se realizeazã prin:
    a) cunoaşterea şi înţelegerea unitarã a concepţiei acţiunilor şi a modului de îndeplinire a misiunilor;
    b) cunoaşterea în permanenţã a situaţiei operative;
    c) asigurarea şi menţinerea neîntreruptã a legãturilor dintre unitãţi şi celelalte forţe de intervenţie;
    d) stabilirea unui sistem unic de semnale pentru conducerea acţiunilor de intervenţie.
    ART. 104
    Cooperarea dintre unitãţile M.A.I. se organizeazã pentru:
    a) informarea reciprocã despre pericolul şi efectele situaţiilor de protecţie civilã;
    b) sprijin reciproc în realizarea mãsurilor de protecţie a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale;
    c) participarea în comun la acţiunile de intervenţie pentru limitarea şi înlãturarea efectelor;
    d) stabilirea şi menţinerea permanentã a legãturilor dintre forţele ce acţioneazã;
    e) stabilirea misiunilor specifice comune din domeniile de competenţã.
    ART. 105
    (1) Cooperarea unitãţilor M.A.I. cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile publice şi alte organisme cu atribuţii în domeniu se realizeazã în baza:
    a) planurilor de cooperare interministeriale elaborate de Direcţia generalã management operaţional în colaborare cu ministerele care au atribuţii în domeniu;
    b) extraselor din planurile de analizã şi acoperire a riscurilor şi din planurile de gestionare a situaţiilor de urgenţã generate de tipurile de riscuri identificate în zona de competenţã, la nivel judeţean.
    (2) Cooperarea constã în:
    a) informarea reciprocã despre pericolul şi efectele situaţiilor de protecţie civilã;
    b) stabilirea raioanelor/obiectivelor/punctelor de intervenţie, a forţelor ce vor acţiona şi organizarea conducerii acestora;
    c) participarea la informarea/alarmarea populaţiei despre pericolul producerii sau producerea situaţiei de protecţie civilã şi mãsurile stabilite a se aplica;
    d) stabilirea raioanelor/localitãţilor pentru evacuarea populaţiei, a documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale;
    e) asigurarea, la nevoie, cu mijloace tehnice de transport, de protecţie şi alte materiale necesare pe timpul acţiunilor în situaţii de protecţie civilã;
    f) sprijinirea autoritãţilor în exercitarea atribuţiilor legale;
    g) punerea la dispoziţie a unor spaţii de cazare pentru persoanele evacuate;
    h) asigurarea datelor cu privire la locurile destinate pentru adãpostirea documentelor din Fondul Arhivistic Naţional, a unor bunuri materiale deosebite şi documente importante, în scopul stabilirii mãsurilor de pazã şi protecţie;
    i) sprijin reciproc în activitãţile de pregãtire în domeniu a personalului şi asigurarea mijloacelor pentru intervenţie.
    ART. 106
    (1) Pentru menţinerea permanentã a cooperãrii şi în scopul asigurãrii înştiinţãrii şi conducerii acţiunilor se folosesc legãturile radio, telefonice şi telegrafice existente, precum şi cele care se organizeazã în situaţii de protecţie civilã.
    (2) Aparatura şi tehnica de comunicaţii şi transmisiuni necesare, contravaloarea convorbirilor, precum şi personalul pentru deservirea mijloacelor de legãturã se asigurã de fiecare unitate.
    ART. 107
    Verificarea modului de organizare şi menţinere a cooperãrii dintre unitãţile M.A.I. şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu se realizeazã de cãtre Direcţia generalã management operaţional şi structurile ierarhice superioare pentru unitãţile din subordine/coordonare.

    CAP. IX
    Logistica acţiunilor de protecţie civilã

    ART. 108
    (1) Materialele necesare pregãtirii şi realizãrii mãsurilor de protecţie şi intervenţie sunt cele existente în dotare şi completate conform normei, tabelelor de înzestrare şi a planurilor pentru asigurarea cu resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţã.
    (2) Materialele aflate în rezerva de stat, rezerva de mobilizare şi rezerva operativã pot fi folosite în activitãţile de protecţie civilã, potrivit reglementãrilor în vigoare.
    ART. 109
    Înzestrarea unitãţilor cu mijloacele de protecţie, tehnica şi materialele necesare intervenţiei pentru limitarea şi înlãturarea efectelor situaţiilor de protecţie civilã se realizeazã prin grija compartimentelor logistice, în funcţie de situaţia concretã şi misiunile ce le revin.
    ART. 110
    Cererile pentru mijloace suplimentare de transport şi carburanţi necesare în situaţii de urgenţã se fac cãtre structurile teritoriale pentru probleme speciale, prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţã judeţene sau al municipiului Bucureşti.
    ART. 111
    Transportul materialelor şi personalului destinat intervenţiei se asigurã cu mijloacele din dotare, atât în situaţii reale, cât şi pentru activitãţi de pregãtire, iar consumul de motoresurse se realizeazã din norma anualã alocatã pentru nevoi de pregãtire şi/sau pentru îndeplinirea misiunilor specifice.
    ART. 112
    Asistenţa medicalã a personalului M.A.I. din zonã participant la intervenţie şi asigurarea cu materialele de resort, necesare pregãtirii şi intervenţiei, se realizeazã de structurile medicale ale M.A.I. în cooperare cu structurile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Societãţii Naţionale de Cruce Roşie.
    ART. 113
    Direcţia medicalã a M.A.I. asigurã înfiinţarea, la ordinul ministrului administraţiei şi internelor, a unitãţilor medicale modulare mobile de urgenţã şi creşterea capacitãţii spitalelor existente pentru a satisface nevoile în acordarea asistenţei medicale specializate în asemenea situaţii. În cadrul spitalelor, la ordin, se organizeazã puncte mobile de prim ajutor şi triaj, dotate cu sãli de operaţie pentru intervenţii de micã chirurgie în scopul dirijãrii acestora spre zonele în care este necesarã acordarea asistenţei medicale de urgenţã.
    ART. 114
    Mãsurile sanitar-veterinare se asigurã de personalul specializat al reţelei Direcţiei medicale în colaborare cu cel al structurilor sanitar-veterinare publice sau private abilitate.

    CAP. X
    Dispoziţii finale

    ART. 115
    (1) Verificarea pregãtirii personalului pentru protecţia civilã se executã periodic, odatã cu verificãrile la celelalte categorii de pregãtire.
    (2) Verificarea unitãţilor privind capacitatea de protecţie şi intervenţie pentru situaţii de protecţie civilã se va face prin exerciţii de specialitate şi în cadrul celor de creştere a capacitãţii operaţionale.
    (3) Competenţele de verificare privind aplicarea mãsurilor de protecţie civilã sunt cele stabilite prin structura organizatoricã şi prezentul regulament.
    ART. 116
    În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament se elaboreazã/actualizeazã planurile prevãzute la art. 93 şi 95.
    ART. 117
    Şefii/Comandanţii unitãţilor sunt responsabili de punerea în aplicare a prezentului regulament.
    ART. 118
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.


    ANEXA 1


    ───────
la regulament
──────────────

                            PLAN
        de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã

    Planul de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã se elaboreazã sub formã de text şi grafic, astfel:
    Partea I cuprinde:
    1. baza legalã, scopul şi obiectivele la care trebuie sã rãspundã planul;
    2. domeniile de aplicabilitate (unitãţi şi structuri cuprinse în plan, zona de aplicare etc.);
    3. situaţiile de protecţie civilã ce pot afecta unitatea - structura şi caracteristicile acestora (tipul, amploarea şi evoluţia probabilã a efectelor);
    4. realizarea mãsurilor de protecţie a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a celor clasificate, precum şi a bunurilor materiale (responsabilitãţi, forţe şi mijloace de execuţie etc. pentru fiecare tip de risc);
    5. concepţia întrebuinţãrii forţelor şi mijloacelor, atât pentru limitarea efectelor situaţiilor de protecţie civilã la sediul propriu, cât şi pentru intervenţie în sprijinul populaţiei;
    6. modul de punere în aplicare a planului;
    7. conducerea şi cooperarea;
    8. dispoziţii finale.
    Partea a II-a - anexe:
    1. procedurile de acţiune pe fiecare tip de risc ce poate afecta unitatea;
    2. componenţa grupei operative;
    3. tabelul cu adresele şi telefoanele personalului grupei operative;
    4. modul de asigurare logisticã a intervenţiei;
    5. planificarea personalului pentru intervenţie;
    6. schemã cu organizarea înştiinţãrii - alertãrii unitãţilor/structurii;
    7. organizarea legãturilor;
    8. alte date necesare pentru aplicarea eficientã a mãsurilor de protecţie şi intervenţie;
    9. harta/planul cu mãsurile de protecţie şi intervenţie în situaţii de protecţie civilã:
    a) dispunerea surselor de risc şi raioanele probabile de manifestare a efectelor acestora;
    b) dispunerea unitãţii proprii şi a celor subordonate/coordonate;
    c) dispunerea forţelor cu care se coopereazã;
    d) zonele/raioanele de intervenţie, pe variante de acţiune;
    e) organizarea şi amplasarea conducerii, a forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie;
    f) itinerare de deplasare de bazã şi de rezervã;
    g) locurile de dispunere, profilul şi posibilitãţile structurilor medicale care pot acorda ajutor calificat personalului afectat;
    h) adãposturile de protecţie civilã ce pot fi folosite în caz de nevoie;
    i) mijloacele fixe de decontaminare ale inspectoratelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã (puncte de decontaminare a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional, mijloace de transport şi echipament);
    j) alte date necesare pentru organizarea şi punerea în aplicare a mãsurilor de protecţie şi intervenţie.
    Harta/planul se alege la o scarã convenabilã, în funcţie de mãrimea zonei de competenţã, şi se redacteazã conform regulilor stabilite prin actele normative în vigoare.
    10. scheme cu organizarea mãsurilor de protecţie şi intervenţie la diferite obiective (se elaboreazã numai pentru sediul unitãţii/structurii proprii şi la cele cu o suprafaţã micã unde reprezentarea acestora pe hartã nu este posibilã sau nu exprimã în totalitate concepţia acţiunilor de protecţie şi intervenţie):
    a) dispunerea mijloacelor de alarmare/alertare proprii;
    b) locul adãposturilor de protecţie civilã existente şi a celor ce pot fi utilizate în urma unor amenajãri sumare, capacitatea acestora şi cine le utilizeazã;
    c) reţelele de gaze, canal, apã, combustibil, electricitate, termoficare, locurile camerelor de distribuţie şi control;
    d) locurile de adunare a forţelor destinate intervenţiei, materialele şi tehnica din dotarea acestora.


    ANEXA 2
    ───────
la regulament
──────────────

                              PLAN
                 de evacuare în situaţii de urgenţã

    Planul de evacuare în situaţii de urgenţã se elaboreazã sub formã de text şi grafic, astfel:
    I. Partea I cuprinde:
    1. baza legalã şi scopul evacuãrii;
    2. situaţii în care se realizeazã evacuarea;
    3. concepţia evacuãrii:
    a) personalul, tehnica, materialele şi alte bunuri care se evacueazã;
    b) documentele clasificate care se evacueazã, modul de asigurare a securitãţii acestora pe timpul transportului şi în locul de evacuare;
    c) modul de trecere la executarea evacuãrii;
    d) locul unde se executã evacuarea, pe variante;
    e) itinerare de bazã şi de rezervã pentru evacuare;
    f) forţele destinate continuãrii îndeplinirii misiunilor de bazã ale unitãţii/structurii şi altor acţiuni ordonate.
    4. organizarea evacuãrii:
    a) ordinea, pe urgenţe, în care se executã evacuarea;
    b) repartizarea personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale pe mijloace de transport;
    c) repartizarea spaţiilor în localitatea (sediul) unde se executã evacuarea;
    5. asigurarea acţiunilor de evacuare;
    6. cooperarea pe timpul evacuãrii şi în localitatea (locul) de evacuare;
    7. logistica evacuãrii (tipul şi numãrul mijloacelor de transport necesare pentru evacuare; necesarul de carburanţi şi lubrifianţi pentru mijloacele de transport; alte mãsuri pentru realizarea evacuãrii);
    8. conducerea evacuãrii.
    Organizarea şi atribuţiile personalului de conducere pentru executarea evacuãrii.
    9. Modul de organizare a evacuãrii membrilor de familie aflaţi în întreţinere ai personalului unitãţii/structurii.
    II. Partea a II-a - anexe:
    1. ordinele de repartiţie pentru clãdirile (spaţiile) ce vor fi utilizate pentru evacuare, eliberate de autoritãţile administraţiei publice (acolo unde se cunoaşte locul);
    2. regulile de acces în locurile unde se executã evacuarea;
    3. sub formã graficã (scheme, planuri sau hãrţi):
    a) locul (sediul) unde se executã evacuarea;
    b) itinerare pentru executarea evacuãrii;
    c) repartiţia personalului în locul (sediul) unde se executã evacuarea;
    d) schema spaţiilor în care se depoziteazã documentele şi materialele evacuate.
    III. Alte date necesare pentru executarea în timp scurt şi organizat a evacuãrii: personalul care se evacueazã; tabele cu organizarea transportului; atribuţii ale personalului implicat; încadrarea structurilor constituite pentru desfãşurarea evacuãrii; comunicaţii etc.


    ANEXA 3
    ───────
la regulament
─────────────

                           STRUCTURA DE PRINCIPIU
        a hotãrârii/deciziei pentru intervenţie, dispoziţiei preliminare şi a
                        ordinului de intervenţie

    Hotãrârea/decizia pentru intervenţie
    1. Date despre efectele produse de situaţia de protecţie civilã, inclusiv asupra capacitãţii de intervenţie a unitãţii/structurii
    2. Date privind modul general de intervenţie, forţele destinate pentru aceasta, locul şi rolul forţelor proprii în acţiunile comune
    3. Concepţia de acţiune a unitãţii (succesiunea misiunilor pe urgenţe, unde se concentreazã efortul principal, forţele care vor acţiona pentru intervenţie şi mijloacele utilizate, durata intervenţiei)
    4. Misiunile subunitãţilor/compartimentelor destinate pentru intervenţie
    5. Itinerariile de evacuare şi punctele de adunare a personalului
    6. Timpul de începere şi terminare a misiunilor
    7. Cooperarea cu celelalte forţe participante la intervenţie
    8. Organizarea şi asigurarea legãturilor
    9. Asigurarea acţiunilor de intervenţie
    10. Logistica intervenţiei
    11. Cereri cãtre eşalonul superior
    12. Conducerea intervenţiei

    Dispoziţia preliminarã
    1. Date sumare despre situaţia produsã
    2. Precizãri pentru pregãtirea forţelor de intervenţie (organizare, mijloace şi materiale ce se vor folosi, locurile pentru constituire, data începerii şi terminãrii intervenţiei)
    3. Organizarea conducerii

    Ordinul de intervenţie
    1. Scurte concluzii asupra efectelor situaţiei de protecţie civilã
    2. Misiunea unitãţii/structurii
    3. Misiunile subunitãţilor/compartimentelor cãrora li se stabileşte: organizarea pentru intervenţie, mijloacele tehnice din dotare şi punctele (obiectivele, raioanele) de acţiune; unde se concentreazã efortul principal; itinerarele de deplasare; succesiunea executãrii operaţiilor; locul punctelor de comandã
    4. Misiunile forţelor de intervenţie care acţioneazã în aceleaşi puncte (obiective, raioane) de intervenţie
    5. Organizarea cooperãrii
    6. Logistica intervenţiei
    7. Organizarea conducerii
    8. Durata intervenţiei
    9. Termenele şi procedeele de prezentare a rapoartelor


    ANEXA 4
    ────────
la regulament
─────────────

                      STRUCTURA DE PRINCIPIU
        a analizei anuale privind capacitatea de rãspuns de protecţie civilã

    1. Gradul de elaborare şi actualizare a documentelor de conducere în situaţii de protecţie civilã
    2. Organizarea şi gradul de operabilitate al forţelor şi mijloacelor destinate intervenţiei în sediul propriu şi în sprijinul populaţiei
    3. Nivelul de pregãtire a efectivelor unitãţii pentru a acţiona în situaţii de protecţie civilã se stabileşte de comandant/şef pe baza calificativelor obţinute de aceasta în urma controalelor şi inspecţiilor executate de eşaloanele superioare, precum şi la verificãrile periodice privind pregãtirea personalului
    4. Gradul de realizare a mãsurilor de protecţie a personalului, documentelor din Fondul Arhivistic Naţional şi a bunurilor materiale
    5. Principalele activitãţi de protecţie civilã la care urmeazã sã participe unitatea/structura, stabilite de autoritãţile administraţiei publice locale şi serviciile publice comunitare profesioniste pentru situaţii de urgenţã
    6. Intervenţiile în situaţiile de urgenţã civilã ce s-au produs în zona de competenţã (situaţia se prezintã numeric atât pentru intervenţii, cât şi pentru personalul participant)
    7. Propuneri pentru perfecţionarea activitãţii în situaţii de protecţie civilã
                   ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016