Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 11 iulie 2023  privind concediile personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 11 iulie 2023 privind concediile personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 657 din 18 iulie 2023
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.174/C din 11 iulie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 657 din 18 iulie 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei, denumit în continuare personal de specialitate juridică, are dreptul la concediu de odihnă plătit, concedii de studii de specialitate plătite pentru participarea la cursuri sau alte forme de specializare organizate în ţară sau în străinătate, pentru pregătirea şi susţinerea examenului de capacitate şi de doctorat, concedii fără plată, concedii medicale, precum şi la alte concedii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    CAP. II
    Concediul de odihnă
    ART. 2
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul la un concediu de odihnă anual, plătit, de 35 de zile lucrătoare. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
    (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
    (3) Pentru personalul de specialitate juridică încadrat în timpul anului, durata concediului de odihnă se va stabili proporţional cu perioada cuprinsă între data încadrării şi ultima zi a anului.
    (4) Personalul de specialitate juridică ce nu a desfăşurat activitate întregul an calendaristic nu are dreptul la concediu de odihnă pentru acel an.
    (5) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor şi perioada absenţei de la locul de muncă în condiţiile art. 152^2 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se consideră perioade de activitate prestată.
    (6) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

    ART. 3
    (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an calendaristic.
    (2) Conducerile compartimentelor din Ministerul Justiţiei au obligaţia să asigure efectuarea concediului de odihnă de către personalul de specialitate juridică în cursul anului calendaristic în care s-a născut acest drept.
    (3) În cazul în care persoana încadrată ca personal de specialitate juridică, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

    ART. 4
    (1) Programarea concediilor de odihnă se face la sfârşitul anului, pentru anul următor, de către conducerile compartimentelor din Ministerul Justiţiei, cu consultarea personalului de specialitate juridică şi avându-se în vedere asigurarea funcţionării în bune condiţii a compartimentelor instituţiei.
    (2) Concediul de odihnă poate fi fracţionat, la cererea personalului de specialitate juridică, cu condiţia ca una dintre fracţiuni să fie de cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

    ART. 5
    (1) Pentru perioada concediului de odihnă, personalul de specialitate juridică beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă.
    (2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, a indemnizaţiilor şi sporurilor cu caracter permanent, luate împreună, corespunzătoare lunii calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media zilnică se calculează distinct pentru fiecare lună.
    (3) Media zilnică a veniturilor prevăzute la alin. (2) se stabileşte în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează concediul de odihnă.
    (4) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte la cerere, cu cel mult 5 zile înaintea datei plecării în concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează fracţionat, indemnizaţia de concediu se acordă o singură dată.
    (5) În situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (6) şi art. 3 alin. (3), drepturile băneşti se suportă din fondurile aferente anului în care se efectuează concediul de odihnă.

    ART. 6
    (1) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă în cazul încetării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
    (2) Compensarea se calculează pe baza numărului de zile de concediu neefectuat şi a mediei zilnice a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, a indemnizaţiilor şi sporurilor cu caracter permanent, luate împreună, corespunzătoare lunii calendaristice în care activitatea personalului de specialitate juridică în cadrul Ministerului Justiţiei încetează.
    (3) În cazul decesului persoanei încadrate ca personal de specialitate juridică, suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se va acorda moştenitorilor acesteia, conform legii.

    ART. 7
    (1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea persoanei încadrate ca personal de specialitate juridică, pentru motive obiective.
    (2) Concediul de odihnă se întrerupe şi în situaţia în care în timpul efectuării acestuia a intervenit incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal ori concediul de îngrijitor, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce au încetat situaţiile respective, iar, când nu este posibil, zilele neefectuate se reprogramează.
    (3) Concediul de odihnă poate fi întrerupt şi în cazul în care persoana încadrată ca personal de specialitate juridică este rechemată, în scris, de către conducerea compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea, în caz de forţă majoră sau pentru situaţii urgente care impun prezenţa acesteia la locul de muncă. În această situaţie, persoana în cauză are dreptul la rambursarea cheltuielilor sale şi ale familiei necesare pentru revenirea la locul de muncă, precum şi la acoperirea eventualelor prejudicii suferite ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
    (4) În cazul întreruperii concediului de odihnă, personalul de specialitate juridică are dreptul să efectueze restul zilelor de concediu după ce au încetat situaţiile respective sau, când acest lucru nu mai este posibil, în perioada stabilită printr-o nouă programare.

    ART. 8
    În cazul în care concediul de odihnă este întrerupt, indemnizaţia nu se restituie. În această situaţie se va proceda la regularizarea plăţilor în raport cu indemnizaţia aferentă zilelor de concediu neefectuat şi cu indemnizaţia cuvenită pentru activitatea efectuată în perioada de întrerupere a concediului de odihnă.

    ART. 9
    (1) Concediul de odihnă cuvenit personalului de specialitate juridică detaşat în cadrul altor autorităţi sau instituţii publice se acordă de către autorităţile sau instituţiile publice la care îşi desfăşoară activitatea.
    (2) Personalul de specialitate juridică detaşat în cadrul altor autorităţi sau instituţii publice cu sediul în altă localitate are dreptul la rambursarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor efectuate pentru transportul, dus-întors, între localitatea unde este detaşat şi Bucureşti, în situaţia în care concediul de odihnă se efectuează în timpul detaşării.
    (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică şi personalului de specialitate juridică delegat la alte autorităţi sau instituţii publice.

    ART. 10
    Concediul de odihnă neacordat personalului de specialitate juridică transferat la o altă autoritate sau instituţie publică, de către Ministerul Justiţiei, se va acorda de autoritatea sau instituţia publică la care a fost transferat, iar indemnizaţia de concediu acordată potrivit legii va fi suportată de cele două instituţii implicate, proporţional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea în cursul anului calendaristic respectiv. În acelaşi mod se va proceda şi în cazul transferului la Ministerul Justiţiei de la o altă autoritate sau instituţie publică, precum şi în situaţia în care concediul de odihnă a fost efectuat înainte de transfer.

    ART. 11
    Personalul de specialitate juridică este obligat să restituie Ministerului Justiţiei partea din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat concediul de odihnă, în situaţia eliberării din funcţie a acestuia.

    ART. 12
    (1) Efectuarea concediului de odihnă de către personalul de specialitate juridică cu funcţii de execuţie, precum şi de către directorii adjuncţi, şefii de servicii, şefii de birouri - personal de specialitate juridică, din cadrul direcţiilor din Ministerul Justiţiei - se aprobă de directorii direcţiilor în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.
    (2) Efectuarea concediului de odihnă de către directorii direcţiilor din Ministerul Justiţiei şi ceilalţi conducători ai compartimentelor din structura organizatorică a ministerului - personal de specialitate juridică - se aprobă, după caz, de ministrul justiţiei, secretarul de stat, secretarul general sau secretarul general adjunct coordonator.

    CAP. III
    Concediile pentru formare profesională
    ART. 13
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concedii pentru formare profesională, la cerere, cu plată sau fără plată.
    (2) În cazul concediilor pentru formare profesională, cu plată sau fără plată, studiile efectuate trebuie să aibă relevanţă pentru funcţia exercitată.

    ART. 14
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul, la cerere, la concedii plătite pentru formare profesională, în următoarele situaţii:
    a) participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate în ţară ori în străinătate;
    b) pregătirea şi susţinerea examenului de capacitate, a examenelor de promovare în grade profesionale şi a examenului de doctorat.

    (2) Durata concediilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se aprobă de către conducerea instituţiei, în funcţie de durata cursurilor ori a specializărilor efectuate, fără a putea depăşi 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
    (3) Pentru pregătirea şi susţinerea examenului de capacitate, personalul de specialitate juridică are dreptul la un concediu plătit de 30 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
    (4) Pentru pregătirea şi susţinerea examenelor de promovare în grade profesionale, personalul de specialitate juridică are dreptul la un concediu plătit ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare pentru fiecare examen într-un an calendaristic.
    (5) Personalul de specialitate juridică care urmează programe de studii universitare de master are dreptul la un concediu plătit ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
    (6) În cadrul studiilor universitare de doctorat, pentru susţinerea examenelor corespunzătoare programului de pregătire universitară avansată, pentru susţinerea proiectelor de cercetare ştiinţifică şi elaborarea tezei de doctorat, precum şi pentru susţinerea acesteia, personalul de specialitate juridică are dreptul la un concediu plătit ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
    (7) Concediile prevăzute la alin. (3)-(6) se aprobă de către conducerea instituţiei.

    ART. 15
    (1) Durata concediului pentru formare profesională, cu plată, nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de activitate efectivă în ceea ce priveşte drepturile personalului de specialitate juridică.
    (2) Concediul pentru formare profesională, cu plată, constituie vechime în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.

    ART. 16
    (1) Concediul pentru formare profesională, fără plată, se acordă, la cerere, pentru perioada formării profesionale urmate la iniţiativa personalului de specialitate juridică.
    (2) Conducerea instituţiei poate respinge solicitarea numai dacă absenţa persoanei în cauză ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
    (3) Durata concediului pentru formare profesională, fără plată, nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de activitate efectivă în ceea ce priveşte drepturile personalului de specialitate juridică, altele decât drepturile salariale.
    (4) Perioada concediului pentru formare profesională, fără plată, constituie vechime în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.

    CAP. IV
    Concediul fără plată pentru interese personale
    ART. 17
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concedii fără plată pentru interese personale. Durata însumată a acestor concedii nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
    (2) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concedii fără plată pentru interese personale, fără limita prevăzută la alin. (1), în următoarele situaţii:
    a) îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, pe perioada indicată de medicul curant;
    b) însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate, pe timpul cât acesta/aceasta se află la tratament în străinătate. Prin rudă apropiată se înţelege fiul, fiica, mama, tatăl, sora sau fratele personalului de specialitate juridică.

    (3) În mod excepţional, personalul de specialitate juridică poate beneficia de concediu fără plată pentru interese personale şi pentru alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2), pe o durată mai mare de 90 de zile lucrătoare, stabilită prin acordul părţilor.
    (4) Perioada concediilor fără plată pentru interese personale nu constituie vechime în funcţia de personal de specialitate juridică.
    (5) În perioada concediilor fără plată, personalul de specialitate juridică îşi păstrează această calitate.

    CAP. V
    Alte concedii
    ART. 18
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concedii medicale, concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, concediu paternal, concediu de îngrijitor şi la alte concedii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    (2) Perioada concediilor medicale, a concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, a concediului paternal, a concediului de îngrijitor şi a altor concedii constituie vechime în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 19
    (1) Personalul de specialitate juridică are dreptul la concedii plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă, în cazul unor evenimente familiale, după cum urmează:
    a) căsătorie - 5 zile lucrătoare;
    b) naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;
    c) decesul soţului sau, după caz, soţiei ori al unei rude sau afin până la gradul al III-lea, inclusiv, a/al personalului de specialitate juridică, a/al soţului sau, după caz, soţiei acestuia - 3 zile lucrătoare.

    (2) Concediile prevăzute la alin. (1) se aprobă, la cerere, de conducerea instituţiei şi nu se pot acorda mai târziu de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

    ART. 20
    Pentru efectuarea controlului medical anual, personalul de specialitate juridică are dreptul la un concediu plătit de o zi lucrătoare, la cerere.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Evidenţa efectuării concediilor prevăzute în prezentul regulament se ţine de secretarii direcţiilor sau ai celorlalte compartimente din structura organizatorică a ministerului.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016