Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 11 decembrie 2003  privind descrierea şi modul de acordare a Medaliei Bărbăţie şi Credinţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 11 decembrie 2003 privind descrierea şi modul de acordare a Medaliei Bărbăţie şi Credinţă

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 925 din 23 decembrie 2003
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 528 din 11 decembrie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 925 din 23 decembrie 2003.
──────────
    ART. 1
        Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemne de pace şi de război se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de pace este nelimitată ca număr pentru clasele a III-a şi a II-a şi limitată la 10.000 pentru clasa I.
    (2) Depăşirea numărului de medalii pentru clasa I constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele vor fi restituite.

    ART. 3
    (1) Însemnul de pace al Medaliei Bărbăţie şi Credinţă se prezintă sub forma unei piese ovale, având mediana mare de 35 mm şi mediana mică de 22 mm şi este confecţionată din tombac.
    (2) Pe avers este ştanţată stema României cu înălţimea de 22 mm.
    (3) Pe revers, central, sunt înscrise în relief, cu cifre şi litere înalte de 3 mm, anii şi denumirea: 1903/BĂRBĂŢIE/ŞI/CREDINŢĂ/2000, reprezentând date istorice privind Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de pace. Marginal este ştanţată o cunună deschisă, formată dintr-o ramură de laur şi o ramură de palmier, încrucişate.
    (4) Pentru militari, însemnul este surmontat de o semicunună formată din ramuri de laur, cu lăţimea de 28 mm şi înălţimea de 15 mm, având capetele semicununii unite printr-o bară, prin intermediul căreia se petrece panglica.
    (5) Pentru civili, însemnul este surmontat de o sferă cu diametrul de 5 mm prin care se petrece un inel cu diametrul de 20 mm.
    (6) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat galben, având la margini câte o bandă albastră şi una roşie, late de câte 3 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (7) Pentru persoanele de sex feminin, personal civil, panglica este pliată sub formă de fundă şi are lungimea de 100 mm.
    (8) Bareta pentru militari şi funcţionari publici cu statut special se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 18 mm, lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Deosebirea dintre clase este următoarea:
    a) clasa a III-a este arămită;
    b) clasa a II-a este argintată;
    c) clasa I este placată cu aur.


    ART. 5
        Însemnul de război al Medaliei Bărbăţie şi Credinţă are caracteristicile generale ale însemnului de pace pentru militari, cu următoarele particularităţi:
    a) pe revers este înscris: 1916/BĂRBĂŢIE/ŞI/CREDINŢĂ/2000, reprezentând date istorice privind Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de război;
    b) între însemn şi semicunună sunt aplicate două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 30 mm, din materialul însemnului;
    c) panglica este mărginită spre interior de un fir auriu, lat de 1 mm;
    d) bareta specifică de război primeşte două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 15 mm, din materialul corespunzător clasei; pe margini primeşte un fir auriu lat de 1 mm.


    ART. 6
    (1) Cutia în care se păstrează medalia este din carton îmbrăcat în pergamoid galben şi este căptuşită cu mătase albastră.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate argintiu: denumirea, clasa şi categoria medaliei.

    ART. 7
    (1) Medalia Bărbăţie şi Credinţă se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, precum şi în situaţiile stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Se poartă numai însemnul clasei celei mai înalte a Medaliei Bărbăţie şi Credinţă.
    (3) Bareta se poartă numai la uniformă, pe partea stângă a pieptului.
    (4) La uniformă se poartă alăturat baretele tuturor claselor, în ordinea descrescătoare a acestora, prima fiind cea a clasei celei mai mari.
    (5) Bareta însemnului de război are întâietate, chiar dacă este a unei clase mai mici.
    (6) Militarii şi funcţionarii publici cu statut special poartă Medalia Bărbăţie şi Credinţă în conformitate cu prevederile prezentei legi şi cu regulamentele specifice.
    (7) Personalul civil poartă Medalia Bărbăţie şi Credinţă în aceleaşi condiţii ca militarii.

    ART. 8
    (1) Conferirea Medaliei Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de pace se face obligatoriu începând cu clasa a III-a.
    (2) Conferirea Medaliei Bărbăţie şi Credinţă se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate deosebite timp de 4 ani a unor funcţii militare sau civile în cadrul unităţilor sau instituţiilor care concură la apărarea ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    ART. 9
    (1) Pentru a se conferi o clasă superioară aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioară, astfel:
    a) de la clasa a III-a la clasa a II-a: 5 ani;
    b) de la clasa a II-a la clasa I: 6 ani.

    (2) În propunerile de conferire trebuie să se ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (3) Conferirea directă a claselor superioare la prima promoţie se poate face ca urmare a însumării unor merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de clase superioare.

    ART. 10
     Pentru merite cu totul deosebite termenul de 4 ani, ca şi vechimea minimă în clasă, prevăzută la art. 9 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 11
     Militarilor în termen li se poate conferi Medalia Bărbăţie şi Credinţă pentru merite cu totul deosebite şi fac excepţie de la termenele şi condiţiile prevăzute la art. 8 şi 9.

    ART. 12
    (1) Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de pace este o distincţie care răsplăteşte rezultatele deosebite obţinute în exercitarea atribuţiilor şi îndeplinirea misiunilor de către:
    a) maiştri militari şi subofiţeri în activitate, în rezervă sau în retragere şi militari în termen sau militari angajaţi pe bază de contract din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale, al protecţiei civile şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
    b) funcţionarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri şi alţi funcţionari publici sau personal civil din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale, al protecţiei civile şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
    c) personal din structura administraţiei publice locale, specializat în servicii publice comunitare pentru situaţii de urgenţă sau care prestează servicii de pază;
    d) personalul aparţinând unor obiective de interes strategic, specializat în prevenirea şi stingerea incendiilor şi în protecţie civilă;
    e) personal din structura societăţilor specializate de pază şi protecţie;
    f) maiştri militari, subofiţeri, personal civil şi agenţi de poliţie specializaţi în apărarea ordinii publice şi în combaterea criminalităţii transfrontaliere, aparţinând unor state şi organisme internaţionale cu care România colaborează în aceste domenii.

    (2) Prin rezultate deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) măsuri şi acţiuni eficiente privind protecţia vieţii cetăţenilor, a proprietăţii private şi publice şi a infrastructurii de interes strategic;
    b) acţiuni eficiente privind menţinerea sau restabilirea ordinii publice specifice jandarmeriei, poliţiei şi altor instituţii abilitate de lege;
    c) măsuri eficiente privind prevenirea şi limitarea fenomenului infracţionalităţii şi al criminalităţii;
    d) acţiuni eficiente de combatere a crimei organizate transfrontaliere, a traficului ilegal de persoane, droguri, armamente şi muniţie, materiale radioactive şi strategice;
    e) combaterea eficientă a fenomenului corupţiei;
    f) acţiuni eficiente privind securizarea frontierei de stat;
    g) funcţionarea la standarde internaţionale a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniile migraţiei şi azilului;
    h) acţiuni eficiente de gestionare a crizelor, de protecţie civilă, de prevenire şi stingere a incendiilor;
    i) obţinerea unor informaţii care au contribuit decisiv la restabilirea ordinii publice şi/sau la realizarea securităţii naţionale;
    j) măsuri eficiente de prevenire şi combatere a fenomenului terorist şi de neutralizare a unor acţiuni teroriste şi de diversiune.


    ART. 13
        Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu însemn de război se acordă maiştrilor militari, subofiţerilor şi militarilor în termen, militarilor angajaţi pe bază de contract sau rezervişti mobilizaţi din unităţile aparţinând forţelor terestre specializate în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pentru fapte de arme deosebite săvârşite pe timp de război sau de conflict armat şi pentru acţiuni de luptă desfăşurate sub egida unor organisme internaţionale.

    ART. 14
     În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministerele şi instituţiile centrale autonome ale statului cu responsabilităţi în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor elabora, în baza art. 12 şi 13, reglementări specifice, aprobate prin ordin al miniştrilor de resort şi al conducătorilor instituţiilor centrale autonome ale statului, specializate în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care vor detalia condiţiile în care se conferă Medalia Bărbăţie şi Credinţă.


                                ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016