Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 10 decembrie 2021  pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 10 decembrie 2021 pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1173 din 10 decembrie 2021
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 183 din 10 decembrie 2021, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1173 din 10 decembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte uniformele de poliţie şi reglementează portul articolelor de echipament din compunerea acestora.

    ART. 2
    (1) Întregul personal căruia i se aplică Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de structura în care este încadrat şi de condiţiile în care îşi desfăşoară serviciul, este obligat să cunoască compunerea uniformelor de poliţie şi să respecte regulile privind portul acestora atât în timpul serviciului, cât şi în afara orelor de program, să îşi asigure şi să deţină în permanenţă o uniformă de reprezentare şi ceremonialuri şi o uniformă de serviciu, constituite din toate articolele de echipament prevăzute de normele de echipare cu respectivele uniforme, curate, bine întreţinute şi conform modelelor în vigoare.
    (2) Şefii nemijlociţi/direcţi au obligaţia să respecte şi să urmărească îndeplinirea de către personalul din subordine a prevederilor Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie şi să ia măsurile ce se impun în situaţia constatării unor încălcări ale acestora.

    ART. 3
    (1) Pentru constituirea uniformelor de poliţie se folosesc articolele de echipament prevăzute în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de poliţie, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Diferenţierea între specialităţi se realizează, atât prin culoarea articolelor de echipament, cât şi prin folosirea de accesorii şi însemne distinctive.

    ART. 4
    (1) În funcţie de gradul profesional şi de accesoriile specifice acestuia, uniformele se clasifică astfel:
    a) uniforme pentru chestori;
    b) uniforme pentru comisari;
    c) uniforme pentru inspectori;
    d) uniforme pentru agenţi;
    e) uniforme pentru studenţi şi elevi.

    (2) În funcţie de activitatea la care participă poliţistul, studentul sau elevul, uniformele se clasifică astfel:
    a) uniforma de reprezentare şi ceremonialuri;
    b) uniforma de serviciu;
    c) uniforma de oraş;
    d) uniforma de instruire.

    (3) În funcţie de sezon, uniformele se clasifică astfel:
    a) uniformă de vară - se poartă de regulă în perioada 1 mai-31 octombrie;
    b) uniformă de iarnă - se poartă de regulă în perioada 1 noiembrie-30 aprilie.


    ART. 5
    Schimbarea uniformelor în funcţie de sezon şi portul unor articole de echipament din compunerea acestora se fac în funcţie de condiţiile climaterice din zona geografică de responsabilitate, prin dispoziţii ale şefilor de unităţi. Cu ocazia schimbării ţinutei de sezon, şefii nemijlociţi verifică dotarea fiecărui poliţist cu respectiva uniformă, dispunând măsurile de remediere ce se impun, după caz.

    ART. 6
    (1) Poliţiştii care fac parte din structurile de Ordine Publică şi de Poliţie Rutieră, aparţinând poliţiei judeţene, municipale, orăşeneşti, rurale, Poliţie Transporturi, Pază şi Control Acces, dispecerate, structurile de relaţii cu publicul, centrele de reţinere şi arestare preventivă, structurile de intervenţie şi acţiuni speciale, structurile de protecţia animalelor, structurile de siguranţă şcolară, personalul didactic, instructorii şi comandanţii de subunităţi din instituţiile de învăţământ, instructorii şi conductorii câini de serviciu, ghişeele de eliberare a cazierului judiciar, ghişeele de lucru cu publicul ale serviciilor publice comunitare de paşapoarte, ghişeele de lucru cu publicul ale serviciilor publice comunitare de regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, ghişeele de lucru ale Inspectoratului General pentru Imigrări, personalul examinator pentru obţinerea permisului de conducere, personalul din centrele regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, centrele de cazare a străinilor luaţi în custodie publică, personalul structurilor poliţiei de frontieră care încadrează punctele de frontieră, personalul care execută misiuni de supraveghere a frontierei, alţi poliţişti care interacţionează cu societatea civilă pe timpul desfăşurării serviciului, poliţiştii care conduc autospeciale inscripţionate, poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare şi ceremonialuri, de serviciu şi/sau echipamentul specific, stabilite prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice.
    (2) Poliţiştii care încadrează alte structuri în afara celor menţionate la alin. (1) sunt obligaţi să poarte uniforma, pe timpul programului de lucru sau pentru desfăşurarea unor activităţi, la decizia şefilor sau pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii ale inspectorului general/similar.
    (3) Şefii unităţilor şi subunităţilor din subordinea inspectoratelor generale şi adjuncţii acestora sunt obligaţi să poarte uniforma, dacă specificul activităţilor nu impune altfel, când desfăşoară activităţi la care participă efective în uniformă sau în situaţia în care efectuează controale sau verificări ale activităţii acestora.

    ART. 7
    Poliţiştii sunt obligaţi să poarte uniforma prevăzută cu însemnele distinctive ale corpului din care fac parte, precum şi ale structurii în care îşi desfăşoară activitatea.

    ART. 8
    Poliţiştii sunt obligaţi să îşi asigure articolele de echipament din compunerea uniformei numai de la unităţile în care sunt încadraţi sau la care sunt alocaţi la drepturi de echipament, fiindu-le interzisă orice altă modalitate de asigurare contrară prezentului regulament.

    ART. 9
    (1) Poliţiştii care încadrează structurile menţionate la art. 6 alin. (1) pot purta, în timpul programului de lucru, ţinută civilă, decentă şi îngrijită, corespunzătoare anotimpului, în funcţie de natura activităţilor desfăşurate, doar cu aprobarea şefului de unitate.
    (2) Poliţiştii care încadrează structurile menţionate la art. 6 alin. (1) pot purta ţinută civilă, corespunzătoare anotimpului, pe timpul deplasării la şi de la serviciu.
    (3) Poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, în timpul programului de lucru la ghişeu şi în contact nemijlocit cu cetăţenii, sunt echipaţi în ţinută civilă, decentă şi îngrijită, corespunzătoare anotimpului.
    (4) Studenţii şi elevii pot purta haine civile pe timpul concediilor sau al învoirilor.

    ART. 10
    Poliţiştii care, după încetarea raporturilor de serviciu, au aprobarea să poarte uniforma de poliţie sunt obligaţi să respecte prevederile prezentului regulament.

    ART. 11
    Poliţiştilor le este interzis:
    a) portul combinat al articolelor de echipament din compunerea uniformei de reprezentare şi ceremonialuri cu articolele de echipament din compunerea uniformei de serviciu;
    b) portul combinat al articolelor de echipament din structura normelor de echipare aplicabile până la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 985/2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti cu articolele de echipament din structura normelor de echipare aplicabile după intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 985/2021;
    c) portul unor articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte atipice, uzate, deteriorate sau cu accesorii necorespunzătoare gradului profesional;
    d) folosirea articolelor de echipament pentru acţiuni şi misiuni specifice în afara locurilor de desfăşurare a activităţilor pentru care au fost acordate, cu excepţia deplasării la/de la serviciu;
    e) efectuarea de modificări ale articolelor de echipament care contravin dispoziţiilor prezentului regulament şi modelului aprobat pentru acestea de către inspectorii generali/similari;
    f) achiziţia de articole de echipament din compunerea uniformei, sub orice formă, de la orice persoană fizică şi/sau juridică.


    ART. 12
    Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 11 se sancţionează disciplinar, în condiţiile legii.

    CAP. II
    Compunerea uniformelor de poliţie
    ART. 13
    Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri se asigură pentru corpul ofiţerilor şi agenţilor de poliţie.
    Elementele componente ale uniformei de reprezentare şi ceremonialuri sunt:

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şapcă din stofă^1│x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Căciulă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Costum din stofă^│x │x │
│ │2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Pulover │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Scurtă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Impermeabil │ │ │
│6. │pentru ploaie/ │x │x │
│ │Pardesiu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Cămaşă │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Cămaşă-bluză │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Pantofi din piele│x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Ghete din piele^3│- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Cravată │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Fular │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Mănuşi din piele │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Curea din piele │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Suport cu grad │x │x │
│ │profesional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Epoleţi cu grad │x │x │
│ │profesional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Suport de grad │x │x │
│ │pentru mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson pentru │x │x │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Petliţe │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ecuson nominal │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ecuson drapel │x │x │
│ │naţional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Eghilet cu │x │x │
│ │accesorii^4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Şnur ceremonie^5 │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│24. │Ciorapi^6 │x │x │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘


    ^1 Pentru femei se poate asigura pălărie.
    ^2 Pentru femei se poate asigura fustă în loc de pantalon.
    ^3 Pentru femei se asigură cizme din piele.
    ^4 Se asigură numai pentru ofiţerii de poliţie.
    ^5 Se asigură numai pentru agenţii de poliţie.
    ^6 Pentru femei se pot asigura dresuri.


    ART. 14
    Uniforma de serviciu se asigură pentru corpul ofiţerilor şi agenţilor de poliţie.
    Elementele componente ale uniformei de serviciu sunt:

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şepcuţă/Beretă │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Şapcă cu 2 coafe │x │x │
│ │impermeabilă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Căciulă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fes │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Scurtă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Bluzon │x │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Jachetă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantaloni de │ │ │
│8. │intervenţie/ │x │x │
│ │tactici │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bluză de │ │ │
│9. │intervenţie/ │x │x │
│ │tactică │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Pulover │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Pelerină de │x │x │
│ │ploaie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Tricou │x │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Cămaşă-bluză │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum termic │ │ │
│14. │(bluză şi │- │x │
│ │pantalon) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de │ │ │
│15. │intervenţie/ │x │x │
│ │tactici │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Ghete │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Centură │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Mănuşi │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Suport cu grad │x │x │
│ │profesional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ecuson pentru │x │x │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ecuson nominal │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson drapel │x │x │
│ │naţional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Ciorapi │x │x │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘




    ART. 15
    Uniforma de oraş se asigură studenţilor din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ şi elevilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor.
    Elementele componente ale uniformei de oraş sunt:

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şapcă din stofă^1│x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Costum din stofă^│x │x │
│ │2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă pentru │- │x │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Impermeabil │ │ │
│4. │pentru ploaie/ │x │x │
│ │Pardesiu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Cămaşă │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Pantofi │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Ghete^3 │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Cravată │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Curea din piele │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Fular │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Mănuşi de piele │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Însemne an de │x │x │
│ │studiu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Ecuson pentru │x │x │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Ecuson drapel │x │x │
│ │naţional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Ecuson nominal │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Petliţe^4 │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Eghilet cu │x │x │
│ │accesorii^5 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ciorapi^6 │x │x │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘


    ^1 Pentru femei se poate asigura pălărie.
    ^2 Pentru femei se poate asigura fustă în loc de pantalon.
    ^3 Pentru femei se asigură cizme din piele.
    ^4 şi ^5 Numai pentru studenţii din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“.
    ^6 Pentru studentele din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ se pot asigura dresuri.


    ART. 16
    Uniforma de instruire se asigură studenţilor din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ şi elevilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor.
    Elementele componente ale uniformei de instruire sunt:

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şepcuţă/Beretă │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Căciulă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Fes │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Basc │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Scurtă pentru │- │x │
│ │instruire │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Bluzon │x │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Jachetă │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantaloni de │ │ │
│8. │intervenţie/ │x │x │
│ │tactici │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Costum/combinezon│x │x │
│ │de instruire │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Pulover │- │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Cămaşă-bluză │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum termic │ │ │
│13. │(bluză şi │- │x │
│ │pantalon) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Pantofi │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Ghete │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Centură │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Mănuşi pentru │- │x │
│ │instruire │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson pentru │x │x │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson nominal │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ecuson drapel │x │x │
│ │naţional │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ciorapi │x │x │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Însemne an de │x │x │
│ │studiu │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘



    CAP. III
    Portul uniformelor de poliţie
    ART. 17
    (1) Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri se poartă, de regulă, pe timpul deplasărilor la şi de la serviciu şi pe timpul serviciului de către personalul cu activităţi preponderente de birou, inclusiv de către personalul didactic din instituţiile de învăţământ, sau la ordinul şefilor, iar, ocazional, se poate purta şi în afara serviciului, cu sau fără eghilet/şnur, pentru participarea la spectacole, evenimente în familie/societate, ceremonii/ceremonialuri, decernări de ordine, premii şi medalii sau alte activităţi ce nu compromit calitatea de poliţist. Pe timpul activităţilor zilnice şi pe timpul deplasărilor la şi de la serviciu, uniforma se poartă fără eghilet/şnur, cu excepţia cazurilor când se dispune portul acestora pentru participarea la anumite activităţi.
    (2) Poliţiştilor în rezervă, cărora li s-a acordat dreptul de port al uniformei, pot purta această uniformă pentru participarea la spectacole, evenimente în familie/societate, ceremonii/ ceremonialuri, decernări de ordine, premii şi medalii sau alte activităţi la care sunt invitaţi în uniformă.
    A. Coifura
    1. Şapcă din stofă
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    1.1. Pălărie
    Se poartă de către femei, în loc de şapcă, obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    2. Căciulă
    Se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condiţiile climaterice în care acţionează, poliţiştii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.


    B. Îmbrăcăminte
    1. Sacou
    Se poartă numai cu cămaşă albă şi cravată, având montate pe el toate accesoriile specifice.
    Efectivele Poliţiei Române, pentru activităţile zilnice, poartă sacoul în combinaţie cu pantalonul/fusta fără vipuşcă/lampas, iar pentru ceremonialuri în combinaţie cu pantalonul/fusta cu vipuşcă/lampas.
    Celelalte structuri, pentru activităţile zilnice, poartă sacoul în combinaţie cu pantalonul/fusta.

    2. Pantalon
    Se poartă împreună cu sacoul sau cu alte articole de echipament prevăzute în normă.
    Efectivele Poliţiei Române, pentru activităţile zilnice, poartă pantalonul fără vipuşcă/lampas, iar pentru ceremonialuri poartă pantalonul cu vipuşcă/lampas.

    2.1. Fusta
    Se poartă împreună cu sacoul sau cu alte articole de echipament.
    Efectivele Poliţiei Române, pentru activităţile zilnice, poartă fusta fără vipuşcă/lampas, iar pentru ceremonialuri poartă fusta cu vipuşcă/lampas.

    3. Pulover
    Se poate purta ca element exterior de ţinută peste cămaşă, cu/fără cravată, sau, cu cămaşă şi cravată, pe sub celelalte elemente de ţinută, precum: scurtă, impermeabil pentru ploaie sau pardesiu.

    4. Scurtă
    Se poartă în anotimpul rece peste pulover/sacou/cămaşă cu cravată.

    5. Impermeabil pentru ploaie
    Se poartă pe timp ploios sau variabil peste pulover/sacou/ cămaşă cu cravată sau peste cămaşa-bluză, închis/deschis la gât.

    5.1. Pardesiu
    Se poartă în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară ori de la toamnă la iarnă sau pe timpul sezonului rece.


    C. Lenjerie
    1. Cămaşă
    Se poartă introdusă în pantaloni la costumul din stofă, cu cravată şi curea pentru pantaloni, sau în combinaţie cu puloverul cu/fără cravată.

    2. Cămaşă-bluză
    Poate fi confecţionată cu sau fără bandă la terminaţie, cu mânecă lungă sau scurtă.
    Se poartă deschisă la gât, fără cravată, introdusă în pantaloni/fustă sau peste pantaloni/fustă în cazul celei cu bandă la terminaţie.


    D. Încălţăminte
    Pantofii din piele, ghetele din piele şi cizmele din piele pentru femei se poartă pe sub pantaloni, adaptate condiţiilor de timp, anotimp şi stare a vremii.

    E. Echipament divers
    1. Cravată
    Se poartă la cămaşă. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cămăşii.

    2. Fular
    Se poartă la scurtă/pardesiu, fără a se face nod în faţă.

    3. Mănuşi din piele
    Se poartă pe timpul sezonului rece.

    4. Cureaua din piele
    Se poartă strânsă pe talie, fixată în găicile de la pantaloni.

    5. Ciorapi
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub pantaloni.

    5.1. Dresuri
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub fustă/pantaloni.


    F. Accesorii
    1. Epoleţi cu grad profesional
    Se fixează pe ambii umeri ai sacoului, scurtei, impermeabilului pentru ploaie şi pardesiului.

    2. Suport cu grad profesional
    Se aplică pe epoleţii din material fond, montaţi pe umerii cămăşii-bluză şi puloverului.

    3. Ecusonul specific pentru mânecă este constituit din două piese:
    a) ecuson pentru mânecă;
    b) ecuson drapel naţional.
    Se aplică pe sacou, pulover, scurtă, impermeabil pentru ploaie/pardesiu şi cămaşă-bluză.


    4. Ecuson nominal
    Se poartă la sacou, cămaşă-bluză şi pulover, centrat pe pieptul stâng.

    5. Petliţe
    Se aplică pe gulerul sacoului şi pardesiului, având curbura şi ramura mică orientate spre exterior.

    6. Suport grad pentru mânecă
    Se aplică pe ambele mâneci la sacou şi pardesiu, potrivit categoriei de personal din care face parte poliţistul.

    7. Eghilet cu accesorii
    Se poartă pe umărul drept, la sacou, de către ofiţerii de poliţie, la decizia şefilor sau facultativ în afara programului de lucru.

    8. Şnur de ceremonie
    Se poartă pe umărul drept, la sacou, de către agenţii de poliţie, la decizia şefilor sau facultativ în afara programului de lucru.




    ART. 18
    (1) Uniforma de serviciu se poartă obligatoriu, pe timpul serviciului, de către personalul structurilor operative care desfăşoară preponderent activităţile în teren sau care implică relaţionarea cu cetăţenii, de către cei care participă la activităţi de pregătire şi instruire, misiuni internaţionale sau la decizia şefilor.
    (2) Uniforma de serviciu poate fi purtată facultativ şi de către personalul care desfăşoară preponderent activităţi de birou, dar pe timpul serviciului.
    (3) Uniforma de serviciu poate fi purtată facultativ de către personalul prevăzut la alin. (1) şi (2) pe timpul deplasărilor la şi de la serviciu.
    A. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    1.2. Beretă
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora. Atunci când nu este utilizată poate fi poziţionată sub epoletul stâng, pliată în două.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură se aplică lateral stânga.

    2. Şapcă cu 2 coafe impermeabile
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    3. Căciulă
    Se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condiţiile climaterice în care acţionează, poliţiştii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    4. Fes
    Se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condiţiile climaterice în care acţionează, poliţiştii pot trece la portul fesului în mod facultativ sau la ordin. Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii.


    B. Îmbrăcăminte
    1. Scurtă
    Se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    2. Bluzon
    Se poartă în anotimpul călduros, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    3. Jachetă
    Se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    4. Pantaloni de intervenţie/tactici
    Se poartă în combinaţie cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu.

    5. Bluză de intervenţie/tactică
    Se poartă combinată cu pantalonii de intervenţie/tactici, cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu.

    6. Pulover
    Se poartă pe timpul sezonului rece, pe sub celelalte elemente de ţinută precum scurtă, jachetă sau pelerină de ploaie sau ca element exterior de ţinută.

    7. Pelerină de ploaie
    Se poartă pe timpul intemperiilor (ploaie, ninsoare) peste celelalte elemente de ţinută ale uniformei de serviciu, corespunzătoare sezonului.


    C. Lenjerie
    1. Tricou
    Se poartă pe timp călduros în combinaţie cu pantalonii de intervenţie/tactici, introdus în aceştia, având montate toate accesoriile.

    2. Cămaşă-bluză
    Se poartă introdusă în pantalonii de intervenţie/tactici, deschisă sau închisă la gât, având montate toate accesoriile.

    3. Costum termic
    Se poartă pe timpul sezonului rece, pe sub articolele de echipament din compunerea prezentei uniforme.


    D. Încălţăminte
    Pantofii de intervenţie/tactici şi ghetele se poartă corespunzător sezonului sau misiunilor.

    E. Echipament divers
    1. Centură
    Se poartă strânsă pe talie, introdusă în găicile de la pantalonii de intervenţie/tactici sau deasupra articolelor de îmbrăcăminte.

    2. Mănuşi
    Se poartă pe timpul sezonului rece.

    3. Ciorapi
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub pantaloni.


    F. Accesorii
    1. Suport cu grad profesional
    Se aplică pe epoleţii din material fond, montaţi pe umerii articolelor de îmbrăcăminte.

    2. Ecusonul specific pentru mânecă este constituit din două piese:
    a) ecuson pentru mânecă;
    b) ecuson drapel naţional.
    Se aplică pe bluzon, jachetă, scurtă, bluză intervenţie/tactică, tricou, pulover şi cămaşă-bluză.


    3. Ecuson nominal
    Se poartă centrat pe pieptul stâng al articolelor de echipament.




    ART. 19
    Uniforma de oraş (studenţi şi elevi) se poartă în următoarele ocazii:
    a) din dispoziţia directorului instituţiei, cu ocazia diferitelor festivităţi sau în anumite misiuni;
    b) pe timpul concediilor, învoirilor sau, la ordin, pe timpul stagiului de practică.
    A. Coifura
    1. Şapcă din stofă
    Se poartă obligatoriu în afara incintei instituţiei de învăţământ şi facultativ în interiorul acesteia.
    Se poartă pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    1.1. Pălărie
    Se poartă de către femei, în loc de şapcă, obligatoriu în afara incintei instituţiei de învăţământ şi facultativ în interiorul acesteia.
    Se poartă pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.


    B. Îmbrăcămintea
    1. Costum din stofă
    a) Sacoul se poartă numai cu cămaşă şi cravată, având montate pe el toate accesoriile specifice.
    b) Pantalonul se poartă împreună cu sacoul sau cu alte articole de echipament prevăzute în normă.
    c) Fusta se poartă împreună cu sacoul sau cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de oraş.

    2. Scurtă pentru oraş
    Se poartă în anotimpul rece peste pulover/sacou/cămaşă cu cravată.

    3. Impermeabil pentru ploaie
    Se poartă pe timp ploios sau variabil, peste sacou/cămaşă cu cravată sau peste cămaşa-bluză închis/deschis la gât.

    3.1. Pardesiu
    Se poartă în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară ori de la toamnă la iarnă sau pe timpul sezonului rece.


    C. Lenjerie
    1. Cămaşă
    Se poartă introdusă în pantaloni la costumul din stofă, cu cravată şi curea pentru pantaloni sau în combinaţie cu pulover cu/fără cravată.


    D. Încălţăminte
    Pantofii din piele, ghetele din piele sau cizmele din piele pentru femei se poartă adaptate condiţiilor de timp, anotimp şi stare a vremii.

    E. Echipament divers
    1. Cravată
    Se poartă la cămaşă. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cămăşii.

    2. Curea din piele
    Se poartă strânsă pe talie, fixată în găicile de la pantaloni.

    3. Fular
    Se poartă la scurtă, fără a se face nod în faţă.

    4. Mănuşi de piele
    Se poartă pe timpul sezonului rece.

    5. Ciorapi
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub pantaloni.

    5.1. Dresuri
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub fustă/pantaloni.


    F. Accesorii
    1. Însemn an studiu
    Se poartă pe pieptul stâng, fixat cu bandă velcro, la sacou, scurtă pentru oraş, impermeabil pentru ploaie.

    2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional. Se aplică pe sacou, pulover, scurtă, impermeabil pentru ploaie şi cămaşă-bluză.

    3. Ecuson nominal
    Se poartă la sacou, cămaşă-bluză şi pulover, centrat pe pieptul stâng.

    4. Petliţe
    Se aplică pe gulerul sacoului şi pardesiului, având curbura şi ramura mică orientate spre exterior.

    5. Eghilet cu accesorii
    Se poartă pe umărul drept, la sacou, la decizia directorului instituţiei.




    ART. 20
    Uniforma de instruire (elevi şi studenţi) se poartă în următoarele ocazii:
    a) în cadrul procesului instructiv-educativ desfăşurat în cadrul instituţiilor de învăţământ;
    b) la ordin, pe timpul stagiului de practică sau pentru desfăşurarea unor activităţi.
    A. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    1.2. Beretă
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora. Atunci când nu este utilizată poate fi poziţionată sub epoletul stâng, pliată în două.
    Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură se aplică lateral stânga.

    2. Căciulă
    Se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condiţiile climaterice în care acţionează, poliţiştii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos. Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

    3. Fes
    Se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condiţiile climaterice în care acţionează, poliţiştii pot trece la portul fesului în mod facultativ sau la ordin. Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii.

    4. Basc
    Se poartă obligatoriu în afara clădirilor şi facultativ în interiorul acestora. Se poziţionează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema pentru coifură se aplică lateral stânga.


    B. Îmbrăcămintea
    1. Scurtă pentru instruire
    Se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de instruire, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    2. Bluzon
    Se poartă în anotimpul călduros, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de instruire, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    3. Jachetă
    Se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de instruire, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    4. Pantaloni de intervenţie/tactici
    Se poartă în combinaţie cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de instruire.

    5. Pulover
    Se poartă pe timpul sezonului rece, pe sub celelalte elemente de ţinută precum scurtă, jachetă sau impermeabil pentru ploaie ori ca element exterior de ţinută.

    6. Costum/combinezon de instruire
    Se poartă la clasă sau pe timpul activităţilor de instruire în teren, tabere de instruire sau, la ordin, pe timpul practicii la unităţile de poliţie.


    C. Lenjerie
    1. Tricou
    Se poartă pe timp călduros în combinaţie cu pantalonii de intervenţie/tactici introdus în aceştia, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

    2. Cămaşă-bluză
    Se poartă, după caz, introdusă în pantalonii de intervenţie/tactici sau peste aceştia dacă are bandă la terminaţie, deschisă sau închisă la gât, având montate toate accesoriile, inclusiv însemnele de an studiu.

    3. Costum termic
    Se poartă pe timpul sezonului rece, pe sub articolele din compunerea prezentei uniforme.


    D. Încălţăminte
    Pantofii şi ghetele se poartă corespunzător sezonului sau misiunilor.

    E. Echipament divers
    1. Centură
    Se poartă strânsă pe talie, introdusă în găicile de la pantalonii de intervenţie/tactici.

    2. Mănuşi pentru instruire
    Se poartă pe timpul sezonului rece.

    3. Ciorapi
    Se poartă împreună cu articolele de încălţăminte, pe sub pantaloni.


    F. Accesorii
    1. Însemn an studiu
    Se poartă pe pieptul stâng, fixat cu bandă velcro, la scurta pentru instruire, bluzon, jachetă, bluză de intervenţie/tactică, tricou, pulover şi cămaşă-bluză.

    2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional. Se aplică pe bluzon, jachetă, scurtă pentru instruire, tricou, pulover şi cămaşă-bluză.

    3. Ecuson nominal
    Se poartă centrat pe pieptul stâng al articolelor de echipament.





    CAP. IV
    Modelul uniformelor de poliţie
    ART. 21
    (1) Modelul uniformelor de poliţie se stabileşte astfel:
    a) pentru Poliţia Română de către Inspectoratul General al Poliţiei Române;
    b) pentru Poliţia de Frontieră Română de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră;
    c) pentru toate celelalte structuri de către Direcţia Generală Logistică.

    (2) Descrierea amănunţită a fiecărui articol de echipament din compunerea uniformelor de poliţie se face prin specificaţiile tehnice de produs.

    ART. 22
    (1) Specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament prevăzute în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se elaborează de către structurile logistice ale inspectoratelor generale şi unităţilor necuprinse în structura acestora, pe baza descrierii din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a modelelor aprobate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale Logistice, după caz.
    (2) Specificaţiile tehnice elaborate de către inspectoratele generale şi unităţile necuprinse în structura acestora se avizează de către Direcţia Generală Logistică.
    (3) Specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament prevăzute în normele nr. 3-5 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se elaborează la nivelul unităţii care realizează achiziţia. Inspectoratele generale avizează specificaţiile tehnice întocmite de către unităţile din subordine.

    ART. 23
    Inspectoratele generale comunică Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ specificaţiile tehnice referenţiale pentru articolele de echipament ce vor fi achiziţionate pentru echiparea promoţiei de ofiţeri.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016