Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1 octombrie 2001  privind receptia lucrarilor de geodezie, cartografie, cadastru, fotogrammetrie si teledetectie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 1 octombrie 2001 privind receptia lucrarilor de geodezie, cartografie, cadastru, fotogrammetrie si teledetectie

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE - OFICIUL NATIONAL DE CADASTRU, GEODEZIE SI CARTOGRAFIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 789 din 12 decembrie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte condiţiile de recepţie prin care Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (ONCGC) şi oficiile judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie (OJCGC) îşi exercita atribuţiile în conformitate cu prevederile <>Legii cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Prevederile regulamentului sunt obligatorii pentru persoanele fizice şi juridice care desfãşoarã activitãţi în domeniile geodeziei, cartografiei şi cadastrului.
(2) Recepţia se executa pentru urmãtoarele categorii de lucrãri:
1. reţele de referinta (nivelment, planimetrie, tridimensionale);
2. mãsurãtori GPS;
3. harti şi planuri analogice şi digitale;
4. lucrãri de aerofotografiere;
5. ortofotoharti, ortofotoplanuri;
6. înregistrãri satelitare;
7. date de cadastru general şi cadastre de specialitate (limite de proprietate, categorii de folosinta, proprietari);
8. date topografice rezultate din aplicarea pe teren a proiectelor de organizare a teritoriului agricol;
9. date topografice rezultate din scoaterea terenurilor din circuitul agricol sau pentru lucrãrile pentru expropriere pentru o cauza de utilitate publica.
ART. 2
Recepţia lucrãrilor specificate în prezentul regulament se efectueazã, dupã caz, de ONCGC sau de OJCGC, în funcţie de emitentul avizului de execuţie.
ART. 3
Recepţia este obligatorie pentru toate categoriile de lucrãri cuprinse în prezentul regulament, indiferent de sursa lor de finanţare.
ART. 4
(1) Recepţia se executa de ONCGC sau de OJCGC prin personalul propriu. În cazul în care recepţia nu poate fi executatã prin personalul propriu, ONCGC sau OJCGC poate încheia contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit normelor legale.
(2) Pentru lucrãrile executate sub coordonarea Unitãţii de implementare a proiectului cadastrului general şi publicitãţii imobiliare recepţia se face de o comisie numita prin ordin al preşedintelui ONCGC din care face parte directorul general al Inspecţiei de stat pentru cadastru, geodezie şi cartografie (ISCGC).
(3) Pentru lucrãrile executate de Institutul de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie (ICGFC) recepţia se va executa de cãtre ISCGC.
ART. 5
Recepţia tuturor categoriilor de lucrãri are ca scop verificarea îndeplinirii condiţiilor de execuţie impuse de normativele, metodologiile şi instrucţiunile elaborate sau avizate de ONCGC, a standardelor tehnice în vigoare şi a avizelor eliberate potrivit Regulamentului de avizare a lucrãrilor de cadastru, geodezie, cartografie, fotogrammetrie şi teledetectie.
ART. 6
Recepţia se face în condiţiile în care s-au executat controlul lucrãrilor şi validarea acestora, pe etapele menţionate în aviz, conform normelor tehnice specificate pe categorii de lucrãri.
ART. 7
Executantul are obligaţia sa angajeze persoane juridice sau persoane fizice autorizate din afarã personalului propriu, pentru verificarea şi întocmirea dosarului de verificare a lucrãrilor, atât pentru faza de teren, cat şi pentru cea de birou, conform Regulamentului pentru verificarea lucrãrilor de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei realizate de persoane fizice şi juridice autorizate, aprobat prin <>Ordinul ministrului administraţiei publice nr. 535/2001 .
ART. 8
Executantul şi persoana fizica sau juridicã angajata pentru verificarea lucrãrii rãmân rãspunzãtori pentru calitatea generalã a întregii lucrãri, inclusiv pentru procentul de elemente neverificate.
ART. 9
Executantul lucrãrilor este obligat sa solicite recepţia de cãtre ONCGC sau, dupã caz, de cãtre OJCGC, pe etape sau în întregime, în termen de 10 zile de la data întocmirii dosarului de verificare. Datele de începere a receptiilor se stabilesc de cãtre ONCGC sau OJCGC, de comun acord cu executantii lucrãrilor.
ART. 10
(1) Beneficiarul sau, dupã caz, executantul lucrãrii depune la ONCGC sau la OJCGC, dupã caz, urmãtoarea documentaţie, în scopul realizãrii recepţiei:
- adresa de inaintare însoţitã de opis al documentelor;
- copie de pe aviz;
- dosarul de verificare;
- documentaţia de execuţie potrivit specificului lucrãrii;
- harti, planuri, schite şi alte documente grafice şi textuale, prevãzute în aviz.
(2) Documentaţia este înregistratã de cãtre serviciile de resort din cadrul ONCGC sau OJCGC într-un registru special destinat acestui scop.
(3) I.S.C.G.C., respectiv OJCGC, comunica beneficiarului lucrãrii data recepţiei şi persoanele împuternicite sa participe la recepţie.
(4) Fac excepţie de la întocmirea documentelor prevãzute la alin. (1) lucrãrile care fac obiectul cap. VI.
(5) Ca urmare a realizãrii recepţiei se întocmeşte un proces-verbal de recepţie sau o nota de constatare, în cazul în care lucrarea recepţionatã este declarata respinsã.
ART. 11
Documentele tehnice care compun lucrarea, precum şi dosarul de verificare vor fi puse la dispoziţie ONCGC sau OJCGC pentru realizarea recepţiei parţiale sau finale a lucrãrilor.
ART. 12
Cheltuielile ocazionate de recepţia lucrãrii, precum şi cele de verificare şi întocmire a dosarului de verificare vor fi prevãzute în valoarea contractului de execuţie. Costul recepţiei este prevãzut în tarifele aprobate prin ordin al preşedintelui ONCGC, iar costurile de verificare şi întocmire a dosarului de verificare se vor stabili în contractul de execuţie, prin negocierea directa între pãrţi.

CAP. 2
Recepţia reţelelor geodezice, hartilor şi planurilor analogice şi digitale, ortofotohartilor şi ortofotoplanurilor

ART. 13
Recepţia va parcurge urmãtoarele etape:
a) analiza generalã, urmãrindu-se:
- respectarea prevederilor avizului şi a modului de îndeplinire a acestora;
- verificarea respectãrii normelor şi a nivelului de prezentare a documentaţiei;
- constatarea modului de folosire a lucrãrilor executate anterior în zona;
- conţinutul şi modul de întocmire a dosarului de verificare;
- respectarea prevederilor proiectului de execuţie (dacã este cazul);
b) verificarea lucrãrilor de teren, urmãrindu-se:
- modul de materializare şi amplasare a punctelor reţelelor geodezice şi a punctelor reţelelor de ridicare;
- corespondenta conţinutului produselor cartografice cu realitatea din teren;
- gradul de precizie a hartilor analogice şi digitale;
c) verificarea lucrãrilor de birou, urmãrindu-se:
- modul de utilizare a datelor iniţiale pentru realizarea lucrãrii şi de respectare a proiectului tehnic de execuţie;
- calitatea şi corectitudinea operaţiunilor, mãsurãtorilor şi calculelor;
- calitatea produselor şi a documentelor finale din punct de vedere al conţinutului, formei de prezentare şi gradului de precizie.

CAP. 3
Recepţia lucrãrilor de aerofotografiere

ART. 14
Recepţia va cuprinde analizarea şi verificarea lucrãrilor de teren şi de birou, urmãrindu-se:
- modul de întocmire şi conţinutul schemei de dispunere a fotogramelor şi fotomozaicului aerofotografierii zonei;
- asigurarea calitãţii fotografice a fotogramelor prin imagini cu contraste corespunzãtoare, care sa rãspundã complet condiţiilor cerute de lucrãrile fotogrammetrice;
- modul de verificare a rezultatelor aerofotografierii cu privire la calitatea fotografica;
- corectitudinea şi corespondenta datelor de recepţie a aerofotografierii cu fişa tehnica.
ART. 15
În urma realizãrii recepţiei, în plus fata de prevederile art. 12, se vor preda la ONCGC sau, dupã caz, la OJCGC urmãtoarele documente:
- negative originale pe film sau înregistrãrile numerice - 1;
- copii de pe contact pe hârtie fotografica - 1;
- certificat de calibrare a camerei fotoaeriene - 1;
- mozaicul cu dispunere a fotogramelor - 1;
- fişa tehnica de recepţie a aerofotografierii - 1.

CAP. 4
Recepţia lucrãrilor de cadastru general tehnic

ART. 16
În scopul realizãrii recepţiei executantul va preda la OJCGC documentele tehnice care compun lucrarea şi dosarul de verificare, întocmite conform prevederilor Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general, conţinând datele şi documentele stabilite în avizul de execuţie şi în prezentul regulament.
ART. 17
Potrivit prevederilor contractuale, se pot efectua recepţii parţiale, dar numai la lucrãrile sau la etapele încheiate, prevãzute în contract.
ART. 18
Recepţia lucrãrilor de introducere a cadastrului general - partea tehnica - consta în analizarea şi verificarea prin sondaj a tuturor documentaţiilor, atât la teren, cat şi la birou, ţinându-se seama şi de documentele de control ale OJCGC încheiate pe parcursul executãrii lucrãrilor, de procesele-verbale de recepţie parţialã şi de avizare a proiectului tehnic de ansamblu şi a celui tehnic de execuţie.
ART. 19
În cazurile în care se constata ca lucrãrile necesita remedieri de conţinut sau de prezentare grafica ce conduc la hotãrârea amânãrii recepţiei, în locul procesuluiverbal de recepţie se întocmeşte o nota de constatare în care se nominalizeaza deficientele constatate şi completãrile necesare, precum şi termenele în care se vor efectua remedierile. Procesul-verbal de recepţie, respectiv nota de constatare, se semneazã de cãtre împuterniciţii ONCGC sau ai OJCGC şi de cãtre executantul lucrãrii.
ART. 20
Dupã recepţie se va realiza publicarea rezultatelor prin afişarea la sediul consiliului local al unitãţii administrativ-teritoriale respective a datelor rezultate în urma mãsurãtorilor cadastrale - date de identificare, suprafata parcelelor, a corpurilor de proprietate şi partidele cadastrale pe proprietari. Proprietarii care au domiciliul în alte localitãţi decât cele în care s-au executat lucrãrile vor fi înştiinţaţi, prin grija consiliului local, în mod obligatoriu prin adresa scrisã, expediatã prin posta.
ART. 21
La rezolvarea contestaţiilor depuse în termen de 60 de zile de la publicarea rezultatelor se va avea în vedere soluţionarea numai a acelor probleme care se referã la exactitatea mãsurãtorilor cadastrale, dovedite printr-o documentaţie tehnica întocmitã de o persoana fizica sau juridicã autorizata.
ART. 22
Stabilirea soluţiilor şi a modului de compensare a unor suprafeţe gãsite în plus sau în minus, prin mãsurãtorile executate pentru introducerea cadastrului general, fata de înscrisurile din titlurile de proprietate şi din alte documente legale intra în responsabilitatea consiliilor locale.
ART. 23
La introducerea cadastrului general datele cadastrale modificatoare vor fi actualizate - pe baza documentaţiilor elaborate pentru înscrierea cu caracter nedefinitiv în Cartea funciarã - de cãtre executantul lucrãrii.
ART. 24
Recepţia finala a lucrãrilor de cadastru general se va realiza în termen de 30 de zile de la data expirãrii celor 60 de zile prevãzute pentru depunerea contestaţiilor, timp în care se vor rezolva de cãtre executantul lucrãrii problemele legate de refaceri sau corectii ale datelor privind exactitatea mãsurãtorilor.
ART. 25
Procesul-verbal de recepţie finala se întocmeşte în doua exemplare şi se semneazã de membrii comisiei de recepţie, se consemneazã luarea la cunostinta de cãtre primar şi se aproba de directorul general al OJCGC. Data definitivãrii lucrãrilor de cadastru coincide cu data întocmirii proceselor-verbale de recepţie finala.

CAP. 5
Recepţia datelor de geodezie, cartografie şi cadastru general din lucrãrile cadastrelor de specialitate

ART. 26
La recepţia datelor de geodezie, cartografie şi cadastru general din lucrãrile cadastrelor de specialitate se va avea în vedere în mod special asigurarea condiţiilor tehnice pentru recuperarea şi integrarea datelor în baza de date a cadastrului general.
ART. 27
ONCGC şi, respectiv, OJCGC împreunã cu beneficiarii şi executantii de lucrãri de cadastru de specialitate vor întocmi programe comune pentru efectuarea receptiilor pe etape.
ART. 28
În scopul realizãrii recepţiei executantul va preda la OJCGC documentele tehnice care conţin datele de geodezie, cartografie şi cadastru general şi dosarul de verificare, întocmite conform prevederilor normelor metodologice ale fiecãrui cadastru de specialitate, avizate şi aprobate de ONCGC.
ART. 29
În cazul în care, datoritã mãrimii sau ariei de rãspândire şi amplasare a lucrãrilor de cadastru de specialitate, acestea se finalizeazã în perioade care depãşesc 12 luni, se admite şi efectuarea de recepţii pe zone, dar numai pe faze de lucrãri încheiate, finalizate cu documentaţii care pot fi preluate pentru a fi integrate în baza de date a cadastrului general.

CAP. 6
Recepţia planurilor de amplasament şi delimitare a bunurilor imobile, necesare înregistrãrii în evidentele cadastral-juridice sau utilizãrii în circuitul civil

ART. 30
Recepţia planurilor de amplasament şi delimitare a bunurilor imobile, necesare înregistrãrii în evidentele cadastral-juridice potrivit prevederilor <>art. 61 din Legea nr. 7/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã prin OJCGC. În aceleaşi condiţii se vor receptiona şi planurile de amplasament şi delimitare a bunurilor imobile, necesare utilizãrii în circuitul civil.
ART. 31
Recepţia documentelor se efectueazã din punct de vedere tehnic. Consemnarea verificãrii lucrãrilor şi recepţiei va consta în aplicarea parafei OJCGC pe documentaţia de întocmire a planurilor de amplasament şi delimitare a bunurilor imobile, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, cu menţionarea datei, numelui şi prenumelui celui care a efectuat verificarea.
ART. 32
Executantul va preda la OJCGC un exemplar al documentaţiei de întocmire a planurilor de amplasament şi delimitare a bunurilor imobile conform instrucţiunilor privind întocmirea documentaţiei cadastrale tehnice necesare la înscrierea cu caracter nedefinitiv în Cartea funciarã a actelor şi faptelor juridice referitoare la terenuri şi construcţii.
ART. 33
Recepţia documentaţiei topografice, elaborata conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societãţile comerciale cu capital de stat, modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 468/1998 , şi pe baza Criteriilor Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului nr. 2.665/IC/311/1992 privind stabilirea şi evaluarea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat, modificate şi completate prin Modificãrile şi Completãrile nr. 21.541/8.392NN/1998, se face pe baza prevederilor acestora, cu participarea unui delegat al ONCGC sau al OJCGC dupã caz.

CAP. 7
Date şi documente care se predau la ONCGC/OJCGC

ART. 34
Categoriile de date şi documente care trebuie sa fie transmise în mod obligatoriu - o data cu recepţia lucrãrilor - la ONCGC sau la OJCGC sunt cele stabilite la emiterea avizelor de execuţie, pe baza prevederilor prezentului regulament.
ART. 35
Pentru lucrãrile care au fãcut obiectul avizãrii conţinutului topografic al documentelor cartografice destinate uzului public beneficiarul este obligat ca dupã tipãrirea (editarea, reproducerea) lucrãrii sa transmitã, în termen de 10 zile, doua exemplare la ONCGC sau, dupã caz, la OJCGC.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 36
La finalul lucrãrii se încheie procesul-verbal de recepţie, în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1, în 3 exemplare, unul pentru beneficiar, unul pentru oficiul care a efectuat analiza şi altul pentru executantul lucrãrii.
ART. 37
În cazul lucrãrilor care nu pot fi recepţionate, în procesul-verbal trebuie enumerate deficientele gãsite şi propuneri de remediere a lor. Procesul-verbal de recepţie se semneazã de reprezentanţii executantului şi de cei ai ONCGC sau OJCGC. Refuzul semnãrii acestor documente nu modifica valabilitatea constatãrilor reţinute de ONCGC, sau de OJCGC.
ART. 38
Lucrãrile care fac obiectul prezentului regulament sunt considerate valide şi adecvate scopurilor pentru care au fost comandate de beneficiari, numai dacã au fost declarate admise prin procesul-verbal de recepţie.
ART. 39
Beneficiarii au obligaţia de a nu prelua, utiliza sau pune la dispoziţie categoriile de date şi documente rezultate din procesul de realizare a lucrãrilor descrise în cap. II, III, IV, V şi VI, dacã acestea nu au fost recepţionate conform prevederilor prezentului regulament.
ART. 40
Lucrãrile realizate prin forte şi mijloace proprii OJCGC sau ICGFC, finanţate de la bugetul de stat, sunt recepţionate de ONCGC.
ART. 41
Persoanele fizice autorizate care executa operaţiuni de verificare, specificate prin contracte de execuţie a lucrãrilor prevãzute în prezentul regulament, nu pot face parte din comisia de recepţie a acelor lucrãri.
ART. 42
(1) Recepţia lucrãrilor de teledetectie se va face pe baza unor reglementãri speciale, elaborate de ONCGC, ca urmare a solicitãrii avizului de execuţie, pentru fiecare caz.
(2) Recepţia datelor de geodezie, topografie, cadastru general, rezultate din executarea lucrãrilor de cadastru agricol, aplicarea pe teren a proiectelor de organizare a teritoriului agricol, scoaterea terenurilor din circuitul agricol, exproprierea pentru o cauza de utilitate publica, se face potrivit dispoziţiilor cap. V.
ART. 43
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament de cãtre persoanele fizice şi juridice se sancţioneazã potrivit legii.
ART. 44
(1) Dupã efectuarea recepţiei delegatul împuternicit al ONCGC va întocmi un raport asupra efectuãrii recepţiei, pe care îl va prezenta directorului general al ISCGC. Procesul-verbal de recepţie sau, dupã caz, nota de constatare, dosarul de verificare, documentele care se predau ca urmare a efectuãrii recepţiei conform prevederilor prezentului regulament se înregistreazã la ONCGC şi se dau în primire Fondului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie prin grija şefului serviciului control din ISCGC.
(2) Procesul-verbal de recepţie, dosarul de verificare, documentele care se predau ca urmare a efectuãrii recepţiei pentru categoriile de lucrãri enunţate în prezentul regulament se înregistreazã şi se predau la fondul judeţean de cadastru, geodezie şi cartografie prin grija şefului serviciului de resort din OJCGC.
ART. 45
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.



ANEXA 1


la regulament
-------------

GUVERNUL ROMÂNIEI
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
ONCGC/OJCGC
Nr. ........... data ............


PROCES - VERBAL DE RECEPŢIE
Întocmit azi, ......................

Privind lucrarea .................... avizatã de ONCGC/OJCGC cu nr. ....,
la data de ...........................................
1. Beneficiar .
2. Executant .............................................................
3. Date despre membrii Comisiei de recepţie: .............................
......(numele şi prenumele persoanelor şi funcţiile)..........................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
4. Lista cuprinzând categoriile de lucrãri recepţionate (denumire,
amplasament, cantitãţi, valori, numele beneficiarului, sursa de finanţare)
5. Nominalizarea documentelor şi a documentaţiilor care se predau la
ONCGC/OJCGC, conform avizului de execuţie
6. Concluziile comisiei de recepţie. Lucrarea este declarata
admisã/respinsã
7. Condiţii impuse pentru refacerea sau completarea lucrãrilor în cazul
calificativului de lucrare respinsã (referire la nota de constatare).


Semnãturi:

Executant, Membrii Comisiei de recepţie,
.......................... ....................................
....................................




ANEXA 2


la regulament
-------------


PARAFA
prin care se atesta receptionarea planurilor de amplasament
şi delimitare a bunurilor imobile


┌────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ Oficiul Naţional de Cadastru, │
│ Geodezie şi Cartografie │
│ │
│ Oficiul judeţean de cadastru, │
│ geodezie şi cartografie │
│ │
│ │
│ Nr. de înregistrare ......... data ......... │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────┤
│ Verificat şi receptionat: │
├────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Funcţia .................................... │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────┘


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016