Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1 iunie 1993  pentru furnizarea si utilizarea energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 1 iunie 1993 pentru furnizarea si utilizarea energiei electrice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 134 din 24 iunie 1993

Definitii
In prezentul regulament, in afara cazurilor in care se prevede altfel, prin termenii mentionati in continuare in ordine alfabetica, se intelege:
1. Aviz de racordare: aviz scris care se da de catre Regia Autonoma de Electricitate "RENEL" sau de catre unitatile sale furnizoare asupra posibilitatilor si conditiilor de alimentare cu energie electrica din Sistemul energetic national (S.E.N.) a unui consumator.
2. Consumator: persoana fizica sau juridica ale carei instalatii electrice de utilizare sint conectate la reteaua furnizorului prin unul sau mai multe puncte de alimentare prin care primeste si livreaza, daca are centrala proprie, energie electrica.
3. Consumator casnic: consumatorul care foloseste energia electrica pentru iluminat si receptoare electrocasnice necesare in propria locuinta.
4. Consumatori industriali si similari: consumatorii care folosesc energia electrica, in principal, in domeniul extragerii de materii prime, fabricarii unor materiale sau prelucrarii materiilor prime, a materialelor sau a unor produse agricole in mijloace de productie sau bunuri de consum. Prin asimilare, santierele de constructii, statiile de pompare, inclusiv cele pentru irigatii, unitatile de transporturi feroviare, rutiere, navale si aeriene si altele asemenea se considera consumatori industriali.
5. Consumatori tertari: restul consumatorilor, in afara consumatorilor casnici si a celor industriali si similari.
6. Echipament de masurare: aparatura si ansamblul instalatiilor care servesc la masurarea puterii si energiei electrice furnizate unui consumator sau livrate de catre acesta in sistemul energetic, in vederea facturarii.
7. Furnizor: unitate din subordinea Regiei Autonome de Electricitate "Renel", la care activitatea de baza este furnizarea energiei electrice catre consumatori.
8. Instalatie de alimentare (bransament - la joasa tensiune - si racord la medie si inalta tensiune): instalatia electrica prin care se face legatura dintre reteaua furnizorului, in punctul de racordare, si instalatia consumatorului in punctul de delimitare.
9. Instalatie de utilizare: ansamblul instalatiilor electrice apartinind consumatorului, situat in aval de punctul de delimitare.
10. Loc de consum: amplasamentul instalatiilor de utilizare ale unui consumator, inclusiv ale subconsumatorilor sai, prin care se consuma energie electrica furnizata prin una sau mai multe instalatii de alimentare.
11. Punct de delimitare: locul in care instalatiile consumatorului se racordeaza la instalatiile furnizorului si in care acestea se delimiteaza ca proprietate.
12. Putere contractata: cea mai mare putere medie cu inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pe care consumatorul are dreptul sa o absoarba in perioada de consum.
13. Putere la orele de virf ale Sistemului energetic national: cea mai mare putere medie cu durata de inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pentru a fi absorbita de consumator la orele de virf ale Sistemului energetic national.
14. Putere minima de avarie: puterea strict necesara consumatorului pentru mentinerea in functiune a agregatelor care conditioneaza securitatea instalatiilor si a personalului.
15. Puterea minima tehnologica: cea mai mica putere necesara - in regim de limitari - necesara unui consumator pentru mentinerea in functiune, in conditii de siguranta, numai a acelor echipamente si instalatii impuse de procesul tehnologic, pentru a evita pierderi de productie nerecuperabile.
16. Regim de limitare sau restrictie: situatie in care este necesara reducerea la anumite limite a puterii electrice absorbite de consumatori cu asigurarea puterii minime tehnologice, pentru mentinerea in limitele normale a parametrilor de functionare a sistemului energetic.
17. Sistem pausal: modul de stabilire a consumului de energie electrica, in functie de puterea instalata si de numarul orelor de utilizare, pe tipuri de receptoare electrice.
18. Situatie de avarie in Sistemul energetic national: situatie in care, datorita avarierii unor instalatii si agregate energetice sau intreruperii intempestive a importului de energie electrica, nu se mai pot mentine parametrii principali in limitele normale de functionare a Sistemului energetic national.
19. Statie de primire: prima statie situata pe amplasamentul sau in vecinatatea amplasamentului unui consumator, care poate fi statie electrica de transformare sau de conexiuni, post de transformare sau tablou de distributie si care indeplineste simultan urmatoarele conditii:
a) se afla pe traseul retelelor electrice de legatura dintre furnizor si consumator;
b) prin intermediul acesteia se realizeaza nemijlocit alimentarea cu energie electrica a consumatorului;
c) tensiunea primara sau tensiunea secundara a statiei este egala cu cea mai mare tensiune din instalatia de utilizare a consumatorului.
20. Subconsumator: persoana fizica sau juridica, ale carei instalatii electrice sint racordate la instalatiile electrice ale unui consumator.
21. taxe de putere: suma fixa, stabilita prin tarif, pe unitatea de putere contractata sau absorbita, pentru o anumita perioada de timp (luna sau an).
22. taxe de racordare: suma pe care o plateste anticipat un consumator pentru executarea instalatiei de alimentare si racordare la reteaua furnizorului.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileste raporturile dintre furnizor si consumatori privind contractarea, furnizarea si utilizarea energiei electrice absorbite din reteaua electrica a furnizorului. Acest regulament se aplica si raporturilor dintre consumator si subconsumator. ART. 2
Prevederile regulamentului se aplica, de asemenea, la proiectarea, executarea, receptionarea, exploatarea si intretinerea instalatiilor electrice de alimentare.
ART. 3
(1) Consumatorii pot avea unul sau mai multe locuri de consum.
(2) Prevederile prezentului regulament se aplica consumatorilor in raport cu fiecare loc de consum, luat separat.
ART. 4
Consumatorii pot sa racordeze la instalatiile lor instalatii ale subconsumatorilor, cu respectarea prevederilor prezentului regulament si a prescriptiilor specifice Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".
ART. 5
(1) In functie de puterea contractata, consumatorii se impart in:
a) mici consumatori, cu puteri contractate sub 100 kW;
b) mari consumatori, cu puteri contractate de 100 kW sau mai mari.
(2) Dupa natura consumului de energie electrica, consumatorii se impart in urmatoarele categorii:
a) consumatori casnici;
b) consumatori industriali si similari;
c) consumatori tertiari.
ART. 6
Orele de virf de sarcina ale Sistemului energetic national se stabilesc, prin decizie a Regiei Autonome de Electricitate "RENEL", pina la data de 30 septembrie pentru anul urmator si apoi se aduc la cunostinta consumatorilor.
ART. 7
(1) Consumatorii de energie electrica, exceptind consumatorii casnici, au obligatia de a obtine, inainte de a incepe proiectarea instalatiei de utilizare, avizul de racordare de la furnizorul de energie.
(2) Pentru consumatorii casnici, avizul de racordare se considera obtinut o data cu aprobarea cererii de alimentare cu energie electrica.
ART. 8
Proiectarea, executarea si receptionarea instalatiilor de alimentare si de utilizare a energiei electrice, racordate la Sistemul energetic national, precum si extinderea sau modificarea acestora se vor efectua in conformitate cu prescriptiile, normativele si reglementarile in vigoare.

CAP. 2
Reglementari privind contractarea energiei electrice

ART. 9
(1) Furnizarea energiei electrice se face numai pe baza de contract incheiat de furnizor cu consumatorul.
(2) Consumul de energie electrica fara contract este considerat consum fraudulos, constituie contraventie sau infractiune, dupa caz, si se pedepseste conform legilor in vigoare.
ART. 10
Continutul contractului de furnizare a energiei electrice se convine intre partile contractante, cu respectarea prevederilor prezentului regulament si a dispozitiilor Codului comercial roman. Contractul-cadru se intocmeste de Regia Autonoma de Electricitate "RENEL" si se aproba de ministerul coordonator al regiei.
ART. 11
Contractul de furnizare a energiei electrice se incheie pentru fiecare loc de consum pe o durata convenita.
ART. 12
Contractarea energiei electrice, la toate categoriile de consumatori, se face tinind seama atit de necesarul solicitat, cit si de posibilitatile de asigurare de catre furnizor, iar cantitatile convenite se prevad in anexele la contract, cu exceptia consumatorilor casnici.
ART. 13
(1) Contractul reglementeaza raporturile dintre furnizor si consumator cu privire la furnizarea, facturarea, plata si conditiile de utilizare a energiei electrice.
(2) Avizul de racordare sta la baza contractului si constituie parte integranta a acestuia.
ART. 14
(1) Prevederile din contract pot fi detaliate si completate prin acte aditionale.
(2) Clauzele contractuale variabile in timp fac obiectul anexelor la contract si constituie parti integrante ale acestuia.
ART. 15
(1) Modificarile cantitatilor de energie electrica contractate trimestrial sau lunar pot fi cerute de consumator, in scris, cu minimum 5 zile calendaristice inaintea inceperii perioadei pentru care se cere modificarea.
(2) Furnizorul va comunica, in scris, raspunsul sau la solicitarea consumatorului, in cel mult 4 zile.
(3) In mod exceptional, furnizorul poate aproba operativ, pentru o perioada determinata de timp, depasirea puterii absorbite, peste prevederile contractuale, de catre un consumator, la cererea acestuia.
ART. 16
Pentru consumatorii la care, prin contract, nu sint stabilite cantitatile de energie electrica lunare, defalcarea pe luni a cantitatilor trimestriale se face la propunerea scrisa a consumatorilor, care trebuie inregistrata la furnizor cu 15 zile inainte de inceperea trimestrului in cauza.
In lipsa unei asemenea comunicari, defalcarea se va face de catre furnizor, prin impartirea in mod egal pe luni a cantitatilor trimestriale.
ART. 17
Pentru fiecare mare consumator industrial se stabileste prin contract puterea ce poate fi redusa in situatii de deficit de putere si energie, pina la limita puterii minime tehnologice, defalcate pe 4 transe pentru fiecare schimb.

Prevederi specifice pe categorii de consumatori.
Consumatori casnici

ART. 18
Pentru incheierea contractelor de furnizare a energiei electrice este obligatorie prezentarea, de catre viitorul consumator casnic, a urmatoarelor documente:
a) actul de proprietate sau contractul de inchiriere a locuintei;
b) dovada de la furnizorul din zona unde a avut domiciliul anterior ca nu are debite restante.
ART. 19
In cazul locuintelor cu mai multi locatari principali, cu un singur bransament si un singur contor de decontare, contractul se incheie cu locatarul principal in spatiul caruia este montat contorul sau cu unul dintre locatarii principali, desemnat de ceilalti, cind contorul este montat in spatiul comun.
ART. 20
La imobilele cu destinatia de locuinte, unde exista consum de energie electrica in incaperi sau in instalatii de folosinta comuna, contractul de furnizare a energiei electrice se incheie cu asociatia de locatari sau, in lipsa acesteia, cu persoana imputernicita de locatari sau de proprietar, dupa caz.
ART. 21
(1) Consumatorul casnic, care foloseste energia electrica si in alte scopuri decit cele de iluminat si utilizari casnice, este obligat sa solicite racord separat pentru acest consum.
(2) In mod exceptional, cind separarea nu este posibila sau justificata, se va proceda la stabilirea ponderii consumului casnic din totalul consumului, pe baza sistemului pausal, in vederea aplicarii tarifelor corespunzatoare.
ART. 22
Consumatorul casnic, titular al unui contract de furnizare a energiei electrice, este obligat sa ceara rezilierea contractului si incetarea furnizarii energiei electrice cu minimum 5 zile inainte de a pierde titlul juridic care a stat la baza incheierii contractului.
ART. 23
La incheierea contractului, furnizorul are obligatia de a inlocui contorul cu altul verificat si atestat metrologic in prezenta noului consumator, indiferent daca cel demontat are plomba metrologica in termenul de valabilitate.

Mari consumatori industriali si similari

ART. 24
In contractul ce se incheie de catre furnizor cu asemenea consumator, printre altele se vor mentiona obligatoriu urmatoarele:
a) conditiile de corelare a marimilor de reglaj a instalatiilor de protectie si de automatizare ale consumatorului cu cele din instalatiile furnizorului;
b) incadrarea in limitele prevazute de prescriptiile Regiei Autonome de Electricitate "RENEL" a efectelor perturbatoare determinate de functionarea receptoarelor consumatorului;
c) nivelul de siguranta in alimentarea cu energie electrica a consumatorului in functie de sarcina maxima, de durata si de conditiile de continuitate cerute de consumator, in limitele prescriptiilor Regiei Autonome de Electricitate "RENEL";
d) sursele de compensare a energiei electrice reactive cu dispozitivele de reglaj;
e) puterile absorbite la orele de virf.
ART. 25
(1) Contractul incheiat intre furnizor si consumatorul care are centrala electrica proprie va contine si prevederi privind livrarile de energie electrica de la consumator la furnizor, convenite de parti.
(2) In contractele care se incheie de furnizor cu consumatorii care au centrale proprii, care functioneaza interconectat cu sistemul energetic, se precizeaza si cantitatile lunare de energie electrica produse si care se livreaza in sistem, precum si puterile produse si debitate in sistem la orele de virf ale acestuia, atit in zilele lucratoare, cit si in zilele nelucratoare.
ART. 26
(1) Livrarile de energie electrica de catre consumator, in afara celor prevazute in contract, se pot realiza pe baza negocierii intre parti, efectuata anterior realizarii efective a acestora.
(2) Daca asemenea livrari au loc fara negociere, din vina consumatorului, furnizorul este in drept sa plateasca pentru aceste livrari preturile prevazute in contract, diminuate cu 20%.
(3) Livrarile de energie electrica efectuate de catre consumator, suplimentar fata de prevederile contractuale, la comanda furnizorului prin dispecerul sau energetic, se platesc cu tarifele prevazute in contract.
ART. 27
Prelungirea contractului incheiat pe o perioada limitata se poate efectua, la solicitarea in scris a consumatorului, cu minimum 15 zilele inaintea expirarii termenului de valabilitate a contractului.
ART. 28
Contractul de furnizare a energiei electrice incheiat intre un consumator si subconsumatorul sau se aduce la cunostinta furnizorului.
ART. 29
(1) Rezilierea contractului se poate efectua la cererea consumatorului, cu anuntarea prealabila scrisa, de 30 de zile, cu exceptia cazurilor in care regulamentul prevede, in mod expres, altfel.
(2) Rezilierea contractului din initiativa furnizorului se va efectua dupa 45 de zile de la data intreruperii energiei electrice.

CAP. 3
Reglementari privind realizarea instalatiilor electrice de alimentare si de utilizare
ART. 30
(1) Instalatiile de alimentare cu energie electrica a consumatorilor se proiecteaza si se executa prin unitati specializate, cu personal autorizat, la comanda Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".
(2) Prin exceptie de la prevederile alineatului precedent, coloanele si cofretul general de la blocurile de locuinte pot fi proiectate si executate si de alti agenti economici cu personal autorizat, pe baza de documentatii avizate de furnizor.
ART. 31
Pentru realizarea racordurilor si bransamentelor electrice consumatorii vor pune la dispozitia furnizorului avizul de racordare obtinut, inclusiv acordurile definitive ale detinatorilor de teren sau alte proprietati de pe traseul acestora, si vor achita taxa de racordare stabilita conform reglementarilor in vigoare.
ART. 32
Orice modificare a instalatiei de alimentare cu energie electrica solicitata de consumator va fi platita integral de acesta.
ART. 33
In vederea racordarii si punerii in functiune a instalatiilor executate, consumatorul are obligatia de a depune la furnizor un dosar, intocmit de executant, in conformitate cu instructiunile in vigoare.
ART. 34
(1) Punerea sub tensiune a instalatiei consumatorului se va efectua, dupa incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, numai de catre furnizor, in prezenta beneficiarului si a executantului. Executantul va prezenta atestarea in scris ca s-au efectuat, in prealabil, toate verificarile tehnice necesare, insotita de buletinele respective, si ca instalatia corespunde normelor, prescriptiilor si normativelor.
(2) La cererea beneficiarului furnizorul poate executa, contra plata, verificari, incercari si probe ale instalatiei de utilizare.
ART. 35
(1) Se admite racordarea provizorie a instalatiei unui consumator la instalatiile furnizorului pe o durata determinata de timp care nu poate depasi 90 de zile.
(2) Pentru consumatorii care incheie contract cu durata determinata de timp, se admite racordarea temporara pe durata valabilitatii contractului.
(3) Racordarile provizorii vor fi executate astfel incit sa nu poata da nastere la accidente de circulatie, electrocutari, sa nu incomodeze caile de acces sau sa nu constituie sursa altor pericole.
ART. 36
Se interzice executarea de constructii, subterane sau terestre, pe traseele instalatiilor de alimentare apartinind furnizorului, la distante mai mici decit prevad prescriptiile in vigoare, fara aprobarea prealabila a acestuia, indiferent de proprietarul terenului pe care este amplasata instalatia de alimentare.
ART. 37
Distrugerea, avarierea sau degradarea prin interventii necontrolate sau intentionate a instalatiilor de alimentare, proprietate a furnizorului, este considerata, dupa caz, contraventie sau infractiune.

CAP. 4
Delimitarea instalatiilor electrice dintre furnizor si consumator

ART. 38
(1) Prealabil delimitarii propriu-zise, furnizorul impreuna cu consumatorul vor stabili statia de primire.
(2) Statiile de racord adinc, care alimenteaza un singur consumator, se considera statii de primire.
ART. 39
(1) Delimitarea instalatiilor electrice din punct de vedere al proprietatii se face in raport cu statia de primire: in amonte, in aval sau in cadrul statiei de primire.
(2) Instalatiile din amonte de punctul de delimitare apartin furnizorului, iar cele din aval, consumatorului. Notiunile de amonte si aval corespund sensului de parcurgere a instalatiilor dinspre instalatiile furnizorului spre instalatiile consumatorului.
ART. 40
Punctul de delimitare se stabileste la un element fizic care permite realizarea efectiva a separarii instalatiilor ce apartin furnizorului de cele ale consumatorului (cleme, borne, izolatoare de trecere, cutii terminale etc.).
ART. 41
(1) Cladirile si serviciile interne ale statiilor de primire apartin, dupa caz, consumatorului sau furnizorului, in functie de punctul de delimitare.
(2) In cazul in care delimitarea instalatiilor se face in cadrul statiei de primire, apartenenta cladirilor statiei si a serviciilor interne se stabileste in functie de situatia concreta, pe baza de protocol incheiat intre furnizor si consumator. In acest caz, spatiul destinat furnizorului se separa de cel al consumatorului prin pereti sau ingradiri fixe.
ART. 42
Pentru instalatiile electrice ce se vor realiza dupa intrarea in vigoare a prezentului regulament, delimitarea lor se va face prin avizul de racordare de care se tine seama la proiectarea si executarea instalatiilor.

CAP. 5
Conditii tehnice si organizatorice referitoare la functionarea instalatiilor de alimentare si de utilizare

ART. 43
Furnizorul si marii consumatori vor incheia conventii de exploatare care sa cuprinda obligatii reciproce cu privire la exploatarea si intretinerea instalatiilor electrice si urmarirea regimului de consum.
ART. 44
(1) Comanda electrica sau mecanica a intrerupatoarelor, proprietate a furnizorului, care sint montate pe transformatoarele sau pe liniile de alimentare ale utilajelor tehnologice ale consumatorului, poate fi data pentru manevrarea acestuia, la cerere, pe baza unei conventii de exploatare care obliga pe consumator sa asigure exploatarea corecta a dispozitivelor respective.
(2) Intretinerea si repararea intrerupatoarelor, care fac obiectul alineatului precedent, se fac de furnizor.
ART. 45
In acelasi mod se poate proceda si cu comanda electrica la distanta a comutatoarelor de reglaj sub sarcina a tensiunii la transformatoarele care apartin furnizorului si alimenteaza un singur consumator.
ART. 46
Consumatorii care au echipamente sau instalatii la care intreruperea alimentarii cu energie electrica peste o durata critica mai mica decit cea corespunzatoare nivelului de siguranta inscris in contract poate conduce la explozii, incendii, distrugeri de utilaje sau accidente umane, au obligatia sa asigure surse proprii de alimentare cu energie electrica a acestor instalatii.
ART. 47
(1) Toate centralele electrice, compensatoarele sincrone si bateriile de condensatoare statice de 5 MVAr si mai mari, conectate la Sistemul energetic national, se supun operativ comenzii prin dispecer, atit in ceea ce priveste pornirea si oprirea, cit si regimul de functionare a acestora, conform prevederilor din contract.
(2) Consumatorii care au montate mijloace de compensare a energiei reactive sint obligati sa scoata din functiune aceste mijloace in schimburile si in zilele in care nu lucreaza, cu exceptia situatiilor in care furnizorul cere sa ramina in functiune, in conformitate cu prevederile din contract.
ART. 48
Oprirea din functiune, pentru intrarea in reparatii a unor instalatii dintr-o centrala electrica interconectata, proprietate a unui consumator, avind drept urmare reducerea puterii ce poate fi produsa, se va face dupa aprobarea data, la cererea consumatorului, de dispecerul energetic national prin treapta de dispecer care are aceasta competenta.
ART. 49
Lucrarile de reparatii si durata acestora, la instalatia de alimentare, proprietate a furnizorului, situate in incinta consumatorului, se stabilesc de furnizor cu acordul consumatorului.
ART. 50
Executantul unor instalatii de alimentare noi sau de reparare si modificare a unor instalatii existente este obligat sa readuca la starea initiala terenul si alte elemente de constructii si instalatii afectate de lucrarile pe care le-a executat.
ART. 51
In cazul in care, in mod exceptional, este necesar ca pe terenul pe care este amplasata instalatia de alimentare sa se execute o constructie, beneficiarul acesteia va suporta toate cheltuielile de modificare si va obtine acordurile definitive ale detinatorilor de teren sau ai altor proprietati de pe traseul pe unde urmeaza sa fie amplasata noua instalatie.
ART. 52
Consumatorii sint obligati sa asigure accesul liber la instalatiile apartinind furnizorului si sa nu permita, pe traseele liniilor electrice aeriene si pe cabluri, ridicarea de constructii, depozitarea diferitelor materiale, precum si executarea pe aceste locuri de lucrari subterane cu scoaterea pavajului, fara a avea, in prealabil, autorizatia furnizorului.
ART. 53
Consumatorii au obligatia de a permite accesul delegatului furnizorului la echipamentele de masurare si pentru verificarea instalatiilor, in cazul consumurilor frauduloase de energie electrica.
ART. 54
(1) Furnizorul are obligatia de a livra energie electrica la parametrii - frecventa si tensiune - nominali de functionare a Sistemului energetic national, potrivit clauzelor contractuale. Exceptie fac situatiile in care aceste conditii sint nerealizate din vina consumatorilor sau a unor factori independenti de furnizor.
(2) Continuitatea in livrarea energiei electrice la un mare consumator va fi asigurata de furnizor, in limitele nivelului de siguranta inscris in contract.
(3) Limitele maxime de variatii ale parametrilor - frecventa si tensiune - pe care furnizorul este obligat sa le asigure fata de parametrii nominali sint urmatoarele:
- la frecventa 50 Hz cu variatii de +/_ 0,5 Hz;
- la tensiuni variatiile fata de valorile nominale sint cele prevazute in standardele in vigoare.
(4) Limitele variatiilor de tensiune in punctul de delimitare, mentionate, sint valabile numai in cazul in care consumatorul realizeaza un factor de putere mediu lunar de cel putin 0,92 sau cel optim rezultat din calcule tehnico-economice.
ART. 55
(1) Intreruperile in furnizarea energiei electrice, care depasesc limitele prevazute prin contract si pentru care s-au inregistrat sesizari scrise din partea consumatorilor, vor fi analizate de catre furnizor si consumator pentru stabilirea responsabilitatilor ce decurg din aceste evenimente.
(2) Termenul pentru depunerea sesizarii scrise de catre consumator este de maximum 3 zile lucratoare de la data intreruperii.
ART. 56
(1) Furnizorul este obligat a efectua analiza intreruperilor mentionate in articolul precedent impreuna cu consumatorul, in maximum 10 zile de la primirea sesizarii consumatorului.
(2) Consumatorul va pune la dispozitia furnizorului toate datele legate de intrerupere si care sint necesare sustinerii sesizarii.
ART. 57
(1) Pentru intreruperile in furnizarea energiei electrice, care depasesc limitele precizate prin gradul de siguranta prevazut in contract si ale caror cauze s-au identificat a fi din culpa furnizorului, despagubirea datorata de furnizor nu va depasi, pe intrerupere si in limita prejudiciului suferit de consumator, pretul energiei electrice vindute in cursul unei zile medii din punct de vedere al livrarii considerate, ziua medie fiind stabilita pe baza ultimei citiri. Pentru intreruperile din aceeasi zi, suma despagubirilor nu va putea depasi de doua ori pretul energiei vindute in cursul unei zile medii.
(2) Consumatorii la care, prin specificul activitatii lor productive, intreruperile de furnizare a energiei electrice le pot cauza prejudicii importante, trebuie sa-si prevada surse proprii care sa le asigure energia electrica a carei furnizare din sistemul energetic s-a intrerupt. Neindeplinirea de catre consumatori a acestei obligatii determina, implicit, riscul de a primi o despagubire limitata.
(3) Pentru energia electrica prevazuta in contract si nelivrata din centrala electrica proprie a consumatorului in reteaua furnizorului, in perioada in care in sistemul energetic se aplica limitari de consum, consumatorul plateste furnizorului contravaloarea energiei electrice nelivrate cu de 4 ori tariful convenit, cu exceptia cazurilor prevazute expres in contractul incheiat intre cele doua parti.
ART. 58
(1) Pentru energia electrica livrata unui mare consumator timp de mai mult de 30 de minute consecutiv, cu o tensiune sau cu o frecventa in afara limitelor precizate de art. 54, la cererea scrisa a consumatorului, furnizorul va acorda o reducere tarifara de 12,5%, iar in cazul in care furnizarea energiei electrice se face cu nerespectarea concomitenta a limitelor de tensiune si frecventa, reducerea va fi de 25%.
(2) Cererea scrisa a consumatorului pentru aplicarea reducerii tarifare se va depune la furnizor in maximum 3 zile lucratoare de la constatarea situatiei anormale.
ART. 59
Reducerile tarifare mentionate in articolul precedent se acorda numai in situatia in care, in perioada de consum respectiva, consumatorul s-a incadrat permanent in puterile si cantitatile de energie electrica prevazute in contract.
ART. 60
(1) Furnizorul nu raspunde fata de consumator pentru intreruperea furnizarii energiei electrice sau pentru calitatea energiei electrice furnizate, in cazul unor calamitati sau unor fenomene ale naturii care au avut o intensitate mai mare decit cele prevazute in prescriptiile de proiectare.
(2) De asemenea, furnizorul nu raspunde pentru intreruperile cauzate de consumator.
ART. 61
(1) Furnizorul are obligatia sa ia masuri neintirziate pentru remedierea defectelor si a deranjamentelor din instalatiile de distributie si de alimentare ale consumatorilor.
(2) Cind se constata ca defectiunile sint localizate in instalatiile de utilizare sau in instalatiile furnizorului dar sint din culpa consumatorului, acesta va suporta costul remedierii si al cheltuielilor de deplasare a personalului de interventie al furnizorului.
(3) Furnizorul are obligatia de a permite accesul delegatului consumatorului, cu respectarea conditiilor impuse de zona, la echipamentele de masurare in incinta sa.
ART. 62
Furnizorul are urmatoarele drepturi:
a) de a constata la consumatori incadrarea in prevederile contractuale;
b) de a sesiza organelor judiciare cazurile de consum fraudulos de energie electrica sau de distrugeri, degradare si sustrageri de elemente din instalatiile electrice proprii, in scopul recuperarii pagubelor.
ART. 63
Consumatorii au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte intocmai clauzele contractuale si, in mod special, sa se incadreze permanent in puterile si cantitatile de energie electrica contractate;
b) sa exploateze si sa intretina instalatiile proprii in conformitate cu prescriptiile si normativele in vigoare;
c) sa realizeze un factor de putere mediu lunar de 0,92 sau cel optim rezultat din calcule tehnico-economice;
d) sa pastreze permanent in buna stare instalatiile si utilajele apartinind furnizorului si care se afla in incinta consumatorului;
e) sa nu instaleze si sa nu puna in functiune receptoare electrice neomologate, din tara sau din import, fara acordul furnizorului;
f) sa respecte dispozitiile dispecerului furnizorului;
g) sa nu modifice categoria de receptoare prevazuta in avizul de racordare decit cu acordul scris al furnizorului;
h) sa nu modifice valorile parametrilor de protectie si reglaj stabilite de comun acord cu furnizorul;
i) sa mentina in buna stare de functionare dispozitivele de reglaj automat al bateriilor de condensatoare din dotare;
j) sa permita accesul delegatului furnizorului la punctul de masurare pentru a verifica respectarea prevederilor contractuale;
k) sa permita neconditionat accesul in incinta sa a mijlocului de transport cu echipa de interventie a furnizorului, in scopul executarii unor lucrari de revizii si reparatii sau pentru remedierea unor deranjamente sau avarii ale instalatiilor electrice ale furnizorului, cu respectarea conditiilor tehnice specifice zonei;
l) sa intocmeasca si sa puna la dispozitia furnizorului, la cerere, curbele de consum zilnice pe perioada solicitata, iar consumatorii care au centrale electrice proprii sa comunice si datele privind functionarea acestora;
m) sa ia masuri pentru incadrarea in limitele prevazute de prescriptii a efectelor perturbatoare determinate de functionarea receptoarelor sale. Pina la luarea masurilor respective, consumatorul ale carui receptoare provoaca perturbatiile este obligat sa plateasca daunele justificate cerute de consumatori afectati si, respectiv, pierderile suplimentare de energie electrica produse in instalatiile furnizorului.
ART. 64
Prevederile suplimentare introduse in instalatiile furnizorului de perturbatiile provocate de receptoarele consumatorului se determina, prin studii si masuratori, de catre o unitate de specialitate convenita intre furnizor si consumator.
ART. 65
Consumatorii au dreptul de a solicita furnizorului sa ia masuri corespunzatoare in urmatoarele cazuri:
a) deranjamente in instalatiile de alimentare;
b) in situatii justificate tehnic pentru reconsiderarea marimilor de reglaj ale protectiilor;
c) functionarea necorespunzatoare a echipamentului de masurare a energiei electrice;
d) depasirea limitelor de variatii admisibile ale parametrilor de calitate cu care se livreaza energia electrica;
e) accesul pentru delegatul sau la echipamentele de masurare, cind acestea sint montate in instalatia furnizorului;
f) plata energiei electrice neconsumate ca urmare a limitarilor impuse de furnizor si a intreruperilor cauzate de acesta;
g) reducerea tarifelor in conditiile furnizarii energiei electrice in afara limitelor parametrilor de calitate.

CAP. 6
Intreruperi si limitari in furnizarea energiei electrice

ART. 66
Furnizorul va intrerupe furnizarea energiei electrice in urmatoarele cazuri:
a) consumarea de energie electrica fara contract incheiat in acest scop;
b) consum fraudulos de energie electrica;
c) neachitarea facturii, notei de plata sau anticipatiei in termenele stabilite, precum si neplata daunelor rezultate din deteriorarea unor instalatii ale furnizorului;
d) impiedicarea delegatului imputernicit al furnizorului de a monta, verifica, inlocui sau citi aparatele de masurare pentru decontarea energiei electrice sau de a verifica si remedia defectiunile la instalatiile proprietate a furnizorului, cind acestea se afla pe teritoriul consumatorului;
e) contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele altei persoane fizice sau juridice decit ale celei ce detine de drept locul de consum;
f) consumatorul nu aplica reducerea puterii absorbite, convenite prin contract, ceruta de furnizor sau de dispecerul energetic in regim de restrictii;
g) consumatorul a depasit puterea maxima contractata a fi absorbita la orele de virf de sarcina si in afara acestora, iar la cererea repetata a furnizorului, nu a luat masuri de incadrare;
h) consumatorul a depasit consumul de energie electrica prevazut in contract si nu a luat masuri pentru reducerea acestuia pina la incadrarea in cantitatile contractate;
i) consumatorul nu participa la intocmirea programului pentru intreruperi in scopul executarii reviziilor tehnice ale instalatiei de alimentare sau nu respecta acest program convenit;
j) consumatorul modifica reglajele instalatiilor de protectie stabilite cu furnizorul;
k) pentru a lua masuri imediate de prevenire sau de lichidare a avariilor din instalatiile sale, anuntind in prealabil consumatorii, in afara cazurilor cind urgenta nu permite;
l) cind consumatorul nu a luat, la termenele convenite cu furnizorul, masurile de limitare a perturbatiilor pina la valorile normate;
m) pentru lucrari de instalatii de alimentare noi sau pentru remedierea, inlocuirea sau modificarea celor existente, pe baza de program convenit cu consumatorul;
n) la cererea consumatorului.
ART. 67
La consumatorii care au echipamente sau instalatii la care intreruperea alimentarii cu energie electrica peste o durata critica poate conduce la explozii, incendii, distrugeri de utilaje sau accidente umane, puterea absorbita de acestia se reduce pina la nivelul puterii minime de avarii, cu exceptia prevederii lit. n) din articolul precedent.
ART. 68
Se excepteaza de la prevederile art. 66, mai putin lit. a), b), j), k), m) si n), tractiunea urbana si interurbana, minele subterane, alimentarile cu apa si gaze, instalatiile de canalizare si de evacuare a apelor reziduale, instalatiile de termoficare, spitalele, policlinicile, statiile de salvare, caminele de batrini, cresele, unitatile militare, precum si porturile, aeroporturile, organele de trafic aerian, naval si feroviar care concura la siguranta circulatiei.
ART. 69
Cazurile de intrerupere a furnizarii energiei electrice prevazute la art. 66 lit. c), d), e), f), g), h), i), l) si m) vor fi obligatoriu preavizate cu 5 zile lucratoare inainte si vor fi aplicate in cazul cind consumatorul nu s-a conformat preavizului primit.
ART. 70
Sistarea temporara a furnizarii energiei electrice se poate efectua, la solicitarea, in scris, a unui consumator, daca perioada de intrerupere solicitata este mai mare de 3 luni si de maximum un an. Consumatorul va plati lucrarile pentru dezlegare si legare din nou la retea, dupa caz.
ART. 71
(1) In regim de restrictii, cind este deficit de putere sau de energie in Sistemul energetic national, furnizorul aplica la consumatori transele de reducere a puterii sau a consumului de energie electrica precizate in contracte.
(2) Transa de reducere care trebuie aplicata ca si durata de aplicare se comunica tuturor consumatorilor afectati de reducere prin telex, fax sau nota telefonica, cu cel putin 24 de ore inainte de aplicare.
(3) In situatii speciale, pentru mentinerea in functiune a Sistemului energetic national, furnizorul are dreptul sa aplice limitari de putere si de energie si la restul consumatorilor care nu au stabilite transe de reducere prin contract.
ART. 72
In situatia in care apar deficite de putere si de energie electrica de scurta durata, prin avarierea unor instalatii de producere sau de transport al energiei electrice, inclusiv intreruperea importului prin avarierea liniilor de transport ale partenerilor, Regia Autonoma de Electricitate "RENEL este in drept sa dispuna operativ, prin dispecerul energetic national, masuri de deconectare a puterii absorbite de consumatori cu asigurarea ulterioara a puterii minime de avarii, pentru prevenirea efectelor grave ale unor avarii in Sistemul energetic national.
ART. 73
Consumatorul are dreptul sa consume, cu acordul furnizorului, intr-o perioada de maximum 30 de zile, energia electrica neconsumata in perioada de limitari, prin depasirea energiei zilnice fara sa depaseasca puterea contractata a fi absorbita la orele de virf de sarcina a Sistemului energetic national. In acest caz, furnizorul nu mai plateste consumatorului energia electrica limitata.

CAP. 7
Plata energiei electrice furnizate
Tarifare - principii

ART. 74
(1) Tarifele pentru energia electrica, unice pe tara, acopera costurile de productie, transport si distributie a energiei electrice, cota pentru crearea surselor de dezvoltare a sistemului energetic, coeficientul de risc, precum si profitul furnizorului.
(2) Plata energiei electrice furnizate se face fie dupa tarife monome (pret unic lei/kWh), fie cu tarife binome la care, in afara pretului energiei electrice (lei/kWh) se percepe si o taxa fixa de putere (lei/kW) platita independent de cantitatea energiei consumate.
(3) La consumatorii care realizeaza un factor de putere mediu lunar sub cel neutral se plateste si energia reactiva consumata (lei/kVArh) cu pretul legal aprobat.
ART. 75
Tipul de tarif care se aplica unui consumator se negociaza cu acesta, avindu-se in vedere conditiile tehnice de functionare existente la consumator, precum si posibilitatea de masurare a marimilor necesare.
ART. 76
(1) Tipul de tarif convenit intre furnizor si consumator se inscrie in contractul de furnizare a energiei electrice.
(2) Tipul de tarif inscris in contract poate fi modificat pe parcurs, din initiativa uneia dintre partile contractante, in cazul in care s-a convenit aplicarea unui alt tip de tarif.
(3) Tariful cu care furnizorul plateste energia electrica preluata de la centralele electrice proprii ale consumatorilor se negociaza cu acestia.
Echipamente de masurare
ART. 77
(1) Echipamentele de masurare, care servesc pentru decontare intre partile contractante, vor fi omologate legal, se monteaza numai de furnizor si se procura, de regula, de acesta.
(2) Echipamentele de masurare ce se procura de consumator vor fi avizate, in prealabil, de furnizor si se vor preda acestuia, iar valoarea lor se scade din taxa de racordare.
(3) In cazul in care echipamentul de masurare este defect, calculul cantitatilor de energie electrica consumata se face dupa metodologia stabilita de furnizor impreuna cu consumatorul.
ART. 78
(1) Furnizorul stabileste, de comun acord cu consumatorul, pentru fiecare loc de consum, tipul echipamentelor de masurare in functie de categoria consumatorului si tariful corespunzator.
(2) Instalarea echipamentelor de masurare se va face in locuri accesibile pentru citire, atit furnizorului cit si consumatorului.
ART. 79
In cazul in care se convine prin contract, se admite utilizarea tehnicii de calcul pentru decontarea energiei electrice cu folosirea unor agregate acceptate de ambele parti.
ART. 80
(1) Echipamentele de masurare vor fi verificate, periodic sau ori de cite ori este necesar, si inlocuite, in caz de uzura sau avariere, de furnizor pe cheltuiala sa.
(2) In cazul cind deteriorarea, in orice mod, se produce din vina consumatorului, acesta va suporta costul echipamentelor deteriorate si al lucrarilor de demontare, verificare si de remontare.
ART. 81
Echipamentele de masurare se monteaza, de regula, in statia de primire sau in imediata apropiere a acesteia.
ART. 82
Contoarele pasante montate in instalatiile de utilizare de catre consumatori nu servesc la decontarea energiei electrice cu furnizorul.
ART. 83
Echipamentele de masurare se monteaza si se sigileaza de furnizor in prezenta obligatorie a delegatului imputernicit al consumatorului, cu consemnarea acestei operatiuni intr-un proces-verbal.
ART. 84
Ruperea sau violarea sigiliilor aplicate echipamentelor de masurare, precum si afectarea integritatii lor in orice mod, cind acestea se afla in incinta consumatorului, constituie contraventii si se pedepsesc in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
ART. 85
(1) Furnizorul are obligatia sa inlocuiasca, in termen de cel mult 10 zile de la data inregistrarii sesizarii scrise, echipamentul de masurare reclamat ca fiind defect sau suspect de inregistrari eronate.
(2) Echipamentul de masurare demontat se verifica de un laborator metrologic autorizat, care stabileste eroarea de inregistrare cu care se va recalcula consumul pe perioada nefunctionarii acestuia.
ART. 86
(1) Echipamentul de masurare pentru decontarea energiei electrice debitate in retelele furnizorului, de catre un consumator cu centrala electrica proprie se verifica metrologic si se monteaza prin grija consumatorului. Sigilarea echipamentului se face simultan de ambele parti contractante.
(2) In acest caz, echipamentul de masurare se procura de consumator si ramine proprietatea sa, acesta avind obligatia sa efectueze verificarea periodica si inlocuirea, in caz de uzura sau avariere, numai in prezenta furnizorului.
ART. 87
(1) Contoarele de energie electrica ce servesc la schimburile de energie dintre furnizor si consumatorul cu centrala electrica proprie vor fi prevazute cu blocarea mersului invers.
(2) De asemenea, la consumatorii care au montate mijloace de compensare a energiei electrice reactive, contoarele de energie reactiva vor fi prevazute cu blocarea mersului invers.
ART. 88
Se interzice conectarea la retelele furnizorului a instalatiei de utilizare a unui consumator, care nu este prevazuta cu echipamente de masurare.
Facturarea si incasarea contravalorii energiei electrice livrate
ART. 89
(1) Energia electrica livrata consumatorilor se factureaza de furnizori pe baza masurarii energiei electrice consumate.
(2) Taxa de putere se factureaza in functie de tariful aplicat, fie la puterea absorbita masurata, fie la puterea contractata.
(3) In situatiile in care echipamentul de masurare lipseste, calculul cantitatilor de energie electrica consumata se face dupa sistemul pausal.
ART. 90
Periodicitatea de citire a echipamentelor de masurare si modul de facturare sint cele stabilite prin contract.
ART. 91
(1) Factura pentru plata taxei de putere se prezinta spre achitare in prima zi a perioadei pentru care se face facturarea.
(2) Consumatorii carora li se aplica tariful monom vor plati energia electrica activa pentru jumatate din consumul prezumat, in prima zi a perioadei de facturare.
ART. 92
(1) Achitarea facturilor emise de furnizor pentru energia electrica livrata se face fie din contul in banca al consumatorului, la termenele prevazute in contract, fie prin plati directe la casieria furnizorului sau delegatului acestuia, fie prin alte sisteme de plata.
(2) Eventualele corecturi ale valorii facturii, in cazul constatarii unor erori, se vor efectua cel mai tirziu cu ocazia emiterii urmatoarelor facturi.
ART. 93
(1) Pentru neachitarea facturii in termen de 10 zile de la data inregistrarii acesteia la un mare consumator se percepe o majorare de tarif de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, cu incepere din prima zi a inregistrarii facturii si pina la achitarea ei.
(2) Dupa trecerea a 15 zile de la aplicarea majorarilor, daca factura nu a fost achitata de consumator, furnizorul va proceda la intreruperea livrarii energiei electrice cu un preaviz de 5 zile lucratoare, iar eventualele consecinte ce rezulta din aceasta intrerupere privesc in exclusivitate pe consumator.
(3) Dupa efectuarea platii facturilor si a majorarilor respective, furnizorul va realimenta consumatorul in maximum 3 zile.
ART. 94
(1) La restul consumatorilor, pentru neachitarea contravalorii energiei electrice livrate in termen de 5 zile lucratoare de la data instiintarii de plata, se aplica o majorare de tarif de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, incepind cu ziua a 6-a pina la achitarea facturii.
(2) Dupa trecerea a 30 de zile calendaristice de la aplicarea majorarii, cu un preaviz de 3 zile lucratoare, furnizorul va intrerupe livrarea energiei electrice.
(3) Dupa efectuarea platii facturilor si a majorarilor respective, furnizorul va realimenta consumatorul in maximum 3 zile.
(4) In cazul in care consumatorul nu efectueaza in termen de 15 zile calendaristice, de la data intreruperii furnizarii energiei electrice, plata integrala a consumului si a majorarilor aplicate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare si sa desfiinteze racordul sau bransamentul de alimentare, urmind sa obtina pe cale legala recuperarea debitelor respective restante.
(5) Consumatorul, la care s-a desfiintat bransamentul sau racordul, dupa ce a platit facturile restante si majorarile respective, poate cere un nou racord urmind aceeasi metodologie ca un nou consumator.
ART. 95
(1) In cazul in care, la verificarea efectuata din initiativa furnizorului sau la cererea consumatorului, se constata erori ce depasesc limitele admisibile, consumul de energie electrica se va recalcula retroactiv, dupa metodologia stabilita de furnizor impreuna cu consumatorul.
(2) Daca abaterile se incadreaza in limitele de erori admise, consumatorul care a solicitat verificarea va suporta plata integrala a cheltuielilor efectuate de furnizor cu ocazia verificarii. In celelalte situatii cheltuielile se suporta de furnizor.
ART. 96
(1) In cazul constatarii unui consum fraudulos de energie electrica, determinarea consumului se va efectua conform sistemului pausal.
(2) Perioada de recalculare se ia in considerare de la data inceperii consumului fraudulos sau, cind acesta nu se poate constata, se procedeaza conform reglementarilor legale.
ART. 97
La aplicarea tarifului pe niveluri de tensiune, facturarea energiei electrice se efectueaza la tariful corespunzator tensiunii punctului de delimitare a instalatiei.
ART. 98
Daca punctul de masurare a puterii si (sau) a energiei electrice pentru facturare nu corespunde cu punctul de delimitare a instalatiei, furnizorul va introduce in factura corecturile necesare convenite cu consumatorul, care sa tina seama de pierderile din linii si transformatoare situate intre punctul de masurare si cel de delimitare.
ART. 99
In situatia in care unui consumator i se livreaza energie electrica, pentru acelasi loc de consum, prin mai multe puncte de delimitare dotate cu masura distincta, tariful stabilit pentru consumatorul respectiv se aplica separat pentru fiecare punct de delimitare, in afara cazului in care exista posibilitatea tehnica a insumarii puterii simultane din toate punctele.
ART. 100
La incheierea contractului, consumatorul persoana fizica depune la furnizor contravaloarea consumului prezumat de energie electrica pentru o perioada de 30 de zile, denumita anticipatie.
ART. 101
Daca se constata la un consumator ca valoarea anticipatiei este cu peste 20% mai mica decit valoarea consumului de energie electrica pentru o perioada de 30 de zile, furnizorul are dreptul sa solicite majorarea in mod corespunzator a anticipatiei, iar consumatorul este obligat sa plateasca diferenta in termen de pina la 90 de zile de la data anuntarii de catre furnizor.
ART. 102
Suma depusa drept anticipatie se va restitui numai in situatia in care cel ce a depus-o inceteaza de a mai fi consumator al furnizorului la care a platit anticipatia si a lichidat integral debitul sau fata de acesta.
ART. 103
In cazul in care consumatorul realizeaza un factor de putere mediu lunar mai mic de 0,65, plateste energia reactiva consumata cu de 3 ori tariful in vigoare, exceptind cazul in care mijloacele de compensare au fost deconectate la dispozitia dispeceratului furnizorului.
ART. 104
(1) In cazul depasirii, fara acordul operativ al furnizorului, cu peste 10% si pe o durata de peste 15 minute a puterii contractate a fi absorbita in timpul orelor de virf de sarcina, consumatorii, cu exceptia celor casnici, vor plati pentru puterea depasita de 2 ori tariful prevazut in contract.
(2) In situatia in care, la cererea furnizorului, consumatorul nu aplica reducerile de putere convenita prin contract, consumul de energie electrica realizata prin nereducerea puterii absorbite se determina ca produsul dintre puterea neredusa si timpul pentru care s-a dispus reducerea si se factureaza cu de 8 ori tariful convenit prin contract.
ART. 105
Cantitatile de energie electrica reduse de consumatori, cu exceptia celor casnici, la cererea furnizorului, vor fi platite de acesta cu aceleasi tarife pe care furnizorul le aplica consumatorului la cantitatile contractate.

CAP. 8
Reglementari privind electricienii autorizati

ART. 106
In scopul respectarii prevederilor prescriptiilor tehnice si a normativelor in vigoare, toate instalatiile de utilizare care se racordeaza la Sistemul energetic national vor fi proiectate si executate sub supravegherea electricienilor autorizati de Regia Autonoma de Electricitate "RENEL".
ART. 107
Calitatea de electrician autorizat se obtine numai in baza unui examen care se desfasoara in conformitate cu instructiunile de autorizare elaborate de Regia Autonoma de Electricitate "RENEL".
ART. 108
(1) Candidatul care este declarat admis, in urma examenului sustinut, primeste calitatea de electrician autorizat atestata prin carnet.
(2) Carnetul de electrician autorizat este nominal, netransmisibil si valabil pe intreg teritoriul tarii, in baza vizei periodice a emitentului.
ART. 109
Activitatea depusa, in baza calitatii de electrician autorizat, poate fi exercitata de titularul carnetului pe cont propriu sau ca angajat al unui agent economic cu capital de stat sau privat.
ART. 110
Calitatea de electrician autorizat are la baza principiul competentei si este organizata pe patru grade, dupa cum urmeaza:
a) Gradul I - acorda competenta pentru lucrari la instalatiile de utilizare de joasa tensiune cu puteri instalate pina la 10 kW inclusiv;
b) Gradul II - acorda competenta pentru lucrari la instalatiile de utilizare de joasa tensiune cu puteri instalate pina la 200 kW inclusiv;
c) Gradul III - acorda competenta pentru lucrari la instalatii de utilizare de joasa si de medie tensiune cu putere nelimitata;
d) Gradul IV - acorda competenta pentru lucrari la instalatii de utilizare la toate tensiunile si putere nelimitata.
ART. 111
La intrarea in vigoare a prezentului regulament, in termen de maximum doi ani, electricienii autorizati se vor prezenta la reexaminare pentru verificarea cunostintelor privind noul regulament si obtinerea autorizatiei corespunzatoare.
ART. 112
(1) Electricienii autorizati au obligatia ca in activitatea ce o presteaza, in baza titlului obtinut, sa respecte intocmai prevederile prezentului regulament si a celorlalte acte normative privind proiectarea, executia si verificarea instalatiilor de utilizare.
(2) De asemenea, au obligatia de a avea un comportament corect, etic si profesional, in relatiile cu beneficiarii si cu furnizorii de energie electrica.
ART. 113
Sint interzise electricienilor autorizati urmatoarele:
a) semnarea de documentatii pentru lucrari pe care nu le-au executat sau supravegheat personal;
b) executarea de lucrari in afara competentei prevazute in autorizatie;
c) inceperea executiei unei instalatii de utilizare, pentru care nu exista avizul de racordare al furnizorului;
d) executarea racordarii instalatiei de utilizare la reteaua electrica a furnizorului;
e) ruperea sau violarea sigiliilor furnizorului sau reconectarea unei instalatii deconectate de furnizor;
f) interventia sub orice forma in instalatiile furnizorului.
ART. 114
Electricienii autorizati care au proiectat sau supravegheat in executie si executat o instalatie de utilizare sint obligati sa participe la conectarea instalatiei respective la reteaua furnizorului, la data stabilita de acesta de comun acord cu beneficiarul.
ART. 115
Reprogramarea racordarii unei instalatii de utilizare la reteaua furnizorului din cauza neprezentarii electricianului autorizat, responsabil de lucrare la data stabilita conform articolului precedent sau datorita imposibilitatii racordarii din cauza unor deficiente in instalatia de utilizare, va fi conditionata de achitarea taxelor corespunzatoare de catre beneficiarul lucrarii, pentru lucrarile ce vor fi executate de furnizor.

CAP. 9
Dispozitii finale si tranzitorii

ART. 116
Regia Autonoma de Electricitate "RENEL" este imputernicita sa elaboreze instructiuni de detaliere a unor reglementari ce decurg din prezentul regulament.
ART. 117
Pentru instalatiile existente la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, punerea de acord cu prevederile de delimitare se va face in termen de 10 luni, inclusiv intocmirea formelor legale de transmitere a instalatiilor.
ART. 118
Consumatorii existenti, care nu au platit anticipatia pina la data publicarii prezentului regulament, vor depune la furnizor contravaloarea anticipatiei in termen de 90 de zile calendaristice de la aceasta data.
ART. 119
Partile contractante nu raspund pentru nerespectarea obligatiilor contractuale cind aceasta se datoreaza unor cauze de forta majora.
ART. 120
Solutionarea eventualelor divergente intre furnizor si consumator, care apar la incheierea contractelor de furnizare a energiei electrice, se va face de organul imputernicit in acest scop de catre conducerea Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016