Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1 februarie 2008  de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de expert criminalist oficial    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 1 februarie 2008 de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de expert criminalist oficial

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 15 februarie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Încadrarea ca expert criminalist oficial pe post vacant se face prin concurs, conform prezentului regulament.
ART. 2
Concursul are ca scop garantarea aplicãrii unor criterii obiective pentru ocuparea posturilor vacante de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, denumit în continuare INEC.
ART. 3
Concursul se organizeazã de cãtre INEC ori de câte ori este necesar şi se desfãşoarã la sediul INEC. Data organizãrii acestuia se stabileşte prin decizie a directorului INEC.
ART. 4
Concursul se organizeazã pe genuri de expertize, în funcţie de necesitãţile INEC, şi se desfãşoarã în limba românã.
ART. 5
(1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de expert criminalist constã în susţinerea a douã probe: un interviu şi o probã scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice.
(2) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, numãrul posturilor vacante, cuantumul taxei de participare şi alte informaţii cu privire la organizarea concursului se publicã cu cel puţin 60 de zile înainte pe site-ul INEC, la sediul INEC şi într-un cotidian central.
(3) Cuantumul taxei de participare la concurs se stabileşte prin decizie a directorului INEC, astfel încât sã acopere costurile necesare organizãrii şi desfãşurãrii concursului.

CAP. II
Înscrierea candidaţilor

ART. 6
Se poate înscrie la concurs persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) cunoaşte limba românã, are domiciliul în România şi capacitate deplinã de exerciţiu;
b) a absolvit studii superioare de lungã duratã, corespunzãtoare genului de expertizã pentru care candideazã la concurs;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) este aptã din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea calitãţii de expert;
e) nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliţie politicã.
ART. 7
(1) Pentru înscrierea la concurs fiecare candidat va prezenta:
a) cerere de înscriere, însoţitã de curriculum vitae;
b) copie a actului de identitate;
c) copie de pe certificatul de naştere şi, unde este cazul, de pe certificatul de cãsãtorie;
d) copie a diplomei de studii superioare şi a altor acte care atestã efectuarea unor specializãri;
e) adeverinţã de la medicul de familie, care sã ateste starea de sãnãtate corespunzãtoare îndeplinirii calitãţii de expert criminalist oficial;
f) certificatul de cazier judiciar şi certificatul de cazier fiscal;
g) copie de pe carnetul de muncã sau de pe acte doveditoare a vechimii în muncã, copia fişei de evaluare a performanţelor profesionale individuale sau recomandarea de la ultimul loc de muncã, dacã este cazul;
h) declaraţie pe propria rãspundere sau adeverinţã care sã ateste cã nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliţie politicã;
i) chitanţa de platã a taxei de participare la concurs;
j) douã fotografii color tip buletin.
(2) Dosarele de înscriere se depun la secretariatul comisiei de organizare a concursului pânã la termenul stabilit pentru finalizarea înscrierilor.
(3) În momentul depunerii dosarului de înscriere la concurs, secretariatul comisiei de organizare a concursului va verifica conformitatea cu originalul a copiilor actelor prezentate de candidat.
ART. 8
(1) Comisia de organizare a concursului verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs a candidaţilor înscrişi. În urma analizei dosarelor de înscriere, candidatul este admis sau respins. Decizia comisiei de examinare a cunoştinţelor cu privire la respingerea unui candidat va fi motivatã şi se afişeazã la sediul INEC şi pe site-ul acestuia.
(2) Candidaţii au dreptul sã conteste rezultatul studierii dosarelor, în termen de 48 de ore de la data afişãrii acestuia. Contestaţia se rezolvã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor, în termen de 48 de ore de la data depunerii.
(3) Candidaţilor al cãror dosar a fost declarat "respins" li se returneazã 75% din suma de participare la concurs, în termen de 30 de zile de la data afişãrii deciziei comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

CAP. III
Organizarea concursului

ART. 9
(1) Pentru organizarea şi desfãşurarea concursului, directorul INEC, cu avizul consultativ al Consiliului INEC, numeşte prin decizie:
a) comisia de organizare a concursului;
b) comisia de examinare a cunoştinţelor;
c) comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Fiecare comisie are în componenţa sa un preşedinte, membri şi un secretar.
(3) Comisia de examinare a cunoştinţelor poate include şi experţi sau specialişti în domeniu de la alte institute de specialitate din ţarã sau din strãinãtate.
(4) Nu pot face parte din comisiile de organizare a concursului, de examinare a cunoştinţelor şi de soluţionare a contestaţiilor cei care au rude sau afini pânã la gradul al IV-lea inclusiv în rândul candidaţilor.
(5) O persoanã nu poate fi membru decât al uneia dintre comisiile menţionate la alin. (1), în cadrul aceluiaşi concurs.
(6) Fiecare membru al comisiilor de concurs semneazã, dupã expirarea termenului de înscriere a candidaţilor, o declaraţie pe propria rãspundere, în care precizeazã cã:
a) nu se aflã în situaţia de incompatibilitate prevãzutã la alin. (4);
b) va respecta secretul şi confidenţialitatea lucrãrilor comisiei.
(7) Membrii comisiei de examinare a cunoştinţelor, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi ai comisiei de organizare a concursului vor fi retribuiţi pentru munca depusã, în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 257/2005 privind înfiinţarea pe lângã Ministerul Justiţiei a unei activitãţi finanţate integral din venituri proprii.
ART. 10
Comisia de organizare a concursului are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte, verificã cererile de înscriere şi actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 7 alin. (3), şi respinge cererile de înscriere ale candidaţilor care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a putea participa la concurs;
b) îndeplineşte atribuţiile specifice în legãturã cu organizarea şi desfãşurarea concursului;
c) asigurã afişarea rezultatelor verificãrii dosarelor candidaţilor;
d) asigurã supravegherea candidaţilor în sãlile de concurs pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise;
e) asigurã afişarea rezultatelor probelor de concurs şi a rezultatelor finale ale concursului;
f) preia contestaţiile şi le înainteazã comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
g) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
ART. 11
Atribuţiile comisiei de examinare a cunoştinţelor sunt:
a) stabilirea planului interviului şi realizarea interviului;
b) stabilirea tematicii şi a bibliografiei şi elaborarea subiectelor pentru proba scrisã prevãzutã la art. 5 alin. (1);
c) evaluarea şi notarea candidaţilor la proba scrisã şi la interviu.
ART. 12
(1) Atribuţiile comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt:
a) înregistrarea contestaţiilor primite de la comisia de organizare a concursului;
b) soluţionarea contestaţiilor depuse de candidaţi cu privire la rezultatul verificãrii dosarelor acestora;
c) soluţionarea contestaţiilor depuse de candidaţi cu privire la notarea fiecãrei probe a concursului;
d) comunicarea rezultatelor cãtre comisia de organizare a concursului, în termenul prevãzut de prezentul regulament.
(2) Deciziile comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt definitive.

CAP. IV
Desfãşurarea concursului

ART. 13
Candidaţii ale cãror dosare de înscriere îndeplinesc condiţiile de participare la concurs vor susţine interviul şi proba scrisã.
ART. 14
Interviul şi proba scrisã se vor desfãşura separat, în douã zile consecutive, iar comisia de examinare a cunoştinţelor va stabili modalitatea de desfãşurare a probei scrise şi durata în ore a acesteia.
ART. 15
(1) Interviul constã într-un set de întrebãri prestabilite şi are scopul de a permite membrilor comisiei de examinare a cunoştinţelor sã constate dacã respectivul candidat:
a) deţine cunoştinţele teoretice şi abilitãţile necesare funcţiei vizate;
b) are profilul profesional şi psihologic corespunzãtor;
c) îşi va putea îndeplini obligaţiile în noua funcţie.
(2) Grila de interviu poate cuprinde şi întrebãri din tematica şi bibliografia stabilite pentru proba scrisã.
(3) Corectarea lucrãrilor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice, generale şi specifice se face pe baza baremului pe subiecte stabilit de membrii comisiei de examinare a cunoştinţelor.
(4) Baremul de corectare corespunzãtor probelor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice, generale şi specifice şi modul de notare a etapelor interviului se afişeazã pe uşa fiecãrei sãli de concurs şi pe pagina web a INEC dupã încheierea fiecãrei probe de concurs.
ART. 16
(1) Intrarea candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã şi a actului de identitate, cu o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise. Dupã verificarea identitãţii, fiecare candidat pãstreazã pe bancã actul de identitate pânã la predarea lucrãrii scrise. Pe listã se menţioneazã prezenţa fiecãrui candidat.
(2) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba scrisã.
Este interzisã intrarea în salã a candidaţilor cu mijloace de comunicare la distanţã, computere personale, PDA-uri etc.
(3) Înainte de dictarea subiectelor, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã a fi lipit, dupã care se aplicã ştampila INEC. Ştampila pe lucrãrile scrise şi semnãtura pe ştampilã se aplicã de preşedintele comisiei de examinare a cunoştinţelor.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este ales şi desfãcut de cãtre un candidat dintre cele 3 plicuri cu variante de subiecte. Acesta semneazã procesul-verbal încheiat în ziua susţinerii probei scrise.
(5) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiilor de organizare a concursului şi de examinare a cunoştinţelor.
(6) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie format A4 având ştampila INEC. La cerere, se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie de acelaşi fel, care la finalul probei vor fi predate delegatului supraveghetor.
Candidaţii vor folosi pixuri cu pastã de acelaşi fel, care vor fi puse la dispoziţie de organizatori.
(7) La expirarea timpului prevãzut, delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei strânge toate lucrãrile în ordinea predãrii lor de cãtre candidaţi, sub semnãturã, dupã care le predã comisiei de examinare a cunoştinţelor, care le înscrie într-un borderou.
(8) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se întocmeşte câte un borderou pentru lucrãrile din fiecare salã.
(9) Lucrarea se considerã predatã de candidat dupã verificarea stãrii acesteia de cãtre delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei şi dupã semnarea borderoului de cãtre candidat.
(10) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale, pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se poate face numai cu însoţitor.
(11) Orice fraudã sau tentativã de fraudã doveditã se sancţioneazã cu eliminarea din concurs. În aceste cazuri, delegaţii care supravegheazã sãlile de concurs îl sesizeazã de îndatã pe preşedintele comisiei de examinare a cunoştinţelor, care întocmeşte un proces-verbal despre constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã".
ART. 17
(1) Rezultatele celor douã probe se afişeazã în acelaşi timp, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la susţinerea celei de-a doua probe.
(2) Candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţie la secretariatul comisiei de organizare a concursului, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor.
(3) În vederea soluţionãrii contestaţiilor rezultatelor la proba scrisã, colţurile lucrãrilor se lipesc din nou.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor, numitã în conformitate cu art. 9 alin. (1).
ART. 18
(1) Media generalã se calculeazã ca medie aritmeticã a notelor obţinute de candidat la interviu şi la proba scrisã.
(2) Pentru a fi declarat admis la concurs, candidatul trebuie sã obţinã cel puţin media generalã 7, dar nu mai puţin de nota 5 la fiecare dintre cele douã probe de concurs.
ART. 19
(1) Rezultatele concursului vor fi consemnate într-un proces-verbal ce va cuprinde notele obţinute şi media generalã, însoţite de menţiunea "admis" sau "respins".
(2) Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescãtoare a notelor obţinute la proba de interviu şi apoi în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute la examenul de licenţã.
(3) Comisia de examinare a cunoştinţelor va înainta rezultatele finale ale concursului comisiei de organizare a concursului pentru afişarea acestora potrivit art. 10 lit. e).
ART. 20
(1) Candidatul declarat admis trebuie sã se prezinte la post în maximum 30 de zile de la data afişãrii rezultatelor finale. În cazul în care candidatul admis nu poate respecta termenul menţionat, acesta înainteazã o cerere motivatã, în scris, directorului INEC, în care prezintã motivele întârzierii şi termenul la care se poate prezenta la post.
(2) În cazul neprezentãrii la post la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmând sã se comunice urmãtoarei persoane declarate admisã la concurs posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
ART. 21
Fişele interviului, lucrãrile scrise şi procesele-verbale privind rezultatele concursului vor fi anexate la dosarele profesionale ale candidaţilor declaraţi admişi.
ART. 22
Dosarele, lucrãrile scrise şi procesele-verbale referitoare la ceilalţi candidaţi şi alte lucrãri privind concursul se arhiveazã şi se pãstreazã potrivit nomenclatoarelor arhivistice.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016