Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT-CADRU din 31 ianuarie 2024  privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT-CADRU din 31 ianuarie 2024 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Apărare, ordine publică şi securitate naţională"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 107 din 6 februarie 2024
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 72 din 31 ianuarie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 6 februarie 2024.
──────────
    ART. 1
    Prezentul regulament-cadru stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, prevăzute la art. 12 alin. (2) din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională“.

    ART. 2
    Sporurile pentru condiţii de muncă, prevăzute la art. 1, sunt următoarele:
    a) spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare;
    b) spor pentru condiţii grele de muncă;
    c) spor pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată.


    ART. 3
    Locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă sunt prevăzute în anexele nr. 1-3, după cum urmează:
    a) anexa nr. 1, pentru condiţii periculoase sau vătămătoare;
    b) anexa nr. 2, pentru condiţii grele de muncă;
    c) anexa nr. 3, pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată.


    ART. 4
    Locurile, condiţiile de muncă şi operaţiunile, precum şi procentele de acordare a sporurilor pentru condiţii de muncă se aprobă de ordonatorii principali de credite prin ordin sau prin decizie, după caz, în limita prevederilor din anexele prevăzute la art. 3.

    ART. 5
    La stabilirea locurilor de muncă pentru care se acordă sporurile prevăzute la art. 2 se au în vedere, în principal, următorii factori:
    a) existenţa factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
    b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
    c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
    d) efortul fizic mare, în condiţii de microclimat nefavorabil, de zgomot intens sau de vibraţii;
    e) risc de îmbolnăvire determinat de suprasolicitarea nervoasă generată de întocmirea, avizarea sau aprobarea unor documente cu grad de complexitate ridicat, precum şi de existenţa riscului de accidentare;
    f) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
    g) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o solicitare nervoasă deosebită, atenţie foarte încordată şi multilaterală, concentrare intensă şi ritm de lucru intens.


    ART. 6
    Sporurile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în locurile de muncă prevăzute la art. 3, fără a depăşi numărul de ore lunar corespunzător timpului normal de lucru al fiecărei luni, potrivit regimului de lucru aprobat.

    ART. 7
    (1) Personalul care, în cadrul programului normal de muncă, îşi desfăşoară activitatea fracţionat la mai multe locuri de muncă, prevăzute în prezentul regulament-cadru, cu sporuri diferite, beneficiază de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă, în funcţie de timpul efectiv lucrat.
    (2) Evidenţa timpului efectiv lucrat, exprimat în ore, în diferite locuri de muncă unde se acordă spor în procente diferite, precum şi certificarea efectuării acestuia se realizează de către şeful fiecărui loc de muncă în care şi-a desfăşurat activitatea personalul respectiv, cu aprobarea comandantului/şefului/ directorului unităţii.

    ART. 8
    (1) Personalul care desfăşoară activităţi în locuri de muncă în alte unităţi din cadrul instituţiei în care este încadrat, unde se acordă sporurile prevăzute de prezentul regulament-cadru, beneficiază de acestea în condiţiile stabilite pentru locurile de muncă respective.
    (2) Personalul care îşi desfăşoară activitatea în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau este detaşat între aceste instituţii beneficiază de sporuri în aceleaşi condiţii stabilite pentru personalul din structurile unde îşi desfăşoară activitatea ori este detaşat.
    (3) Plata sporurilor pentru condiţii de muncă se face pe baza documentelor eliberate de unităţile/structurile/instituţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), din care trebuie să rezulte activitatea, timpul efectiv lucrat exprimat în ore şi cota procentuală a sporului.

    ART. 9
    Plata sporurilor pentru condiţii de muncă se face cu încadrarea în fondurile aprobate cu această destinaţie prin buget, cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    Sporurile pentru condiţii de muncă se acordă în baza situaţiilor lunare, prezentate structurii financiar-contabile, în care se evidenţiază timpul efectiv lucrat de fiecare persoană la locurile de muncă prevăzute în anexele nr. 1-3 la prezentul regulament-cadru.

    ART. 11
    (1) Pentru perioada în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea la mai multe locuri de muncă prevăzute în aceeaşi anexă, acestea beneficiază de un singur spor din anexa respectivă, şi anume de cel mai mare, cu încadrarea în prevederile art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru perioada în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă prevăzute în anexe diferite la prezentul regulament-cadru, modalitatea de acordare a sporurilor aferente condiţiilor de muncă se stabileşte prin ordin sau, după caz, decizie a ordonatorilor principali de credite.

    ART. 12
    La acordarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se au în vedere următorii factori care determină încadrarea locurilor de muncă în aceste condiţii:
    a) existenţa factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
    b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
    c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
    d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic mare, în condiţii de microclimat de zgomot intens sau de vibraţii;
    e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un risc de accidentare sau îmbolnăvire;
    f) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
    g) alţi factori care pot duce la uzura prematură a organismului.


    ART. 13
    (1) Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se acordă acolo unde, cu toate măsurile de securitate a muncii luate, se menţine un permanent risc de îmbolnăvire sau leziune fizică, cum ar fi:
    a) pericol de explozie;
    b) pericol de iradiere;
    c) pericol de contagiune şi/sau contaminare;
    d) pericol de accidentare;
    e) pericol de agresiune fizică.

    (2) La stabilirea concretă a procentelor de spor în cadrul cuantumului aprobat se vor avea în vedere următoarele criterii:
    a) riscul de îmbolnăvire şi/sau de accidentare;
    b) solicitarea nervoasă;
    c) indicii de morbiditate.


    ART. 14
    (1) Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă, care se eliberează de organele de specialitate militare sau civile, având în vedere următoarele criterii:
    a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
    b) gradul de creştere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
    c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă;
    d) existenţa unui complex de noxe care prin cumulare pot conduce la efecte dăunătoare asupra stării de sănătate.

    (2) Buletinele de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă, eliberate de organele de specialitate militare sau civile, se avizează de persoanele sau structurile abilitate în domeniul inspecţiei muncii sau, după caz, securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul instituţiilor unde îşi desfăşoară activitatea personalul prevăzut în anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor cuprinde explicarea din punct de vedere medical a acţiunii factorilor nocivi asupra organismului şi stării de sănătate a persoanelor, interpretare efectuată de structuri competente în acest domeniu.
    (3) Buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă se refac ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă şi amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii.

    ART. 15
    (1) În vederea acordării sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se numeşte o comisie ale cărei atribuţii şi componenţă se stabilesc în condiţiile prevăzute prin ordin/decizie a conducătorului instituţiei. Comisia consultă reprezentanţii organizaţiilor sindicale în vederea acordării sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, unde este cazul.
    (2) Comisia consemnează într-un proces-verbal: locurile de muncă şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare, timpul de lucru la locurile de muncă respective şi procentele de acordare a sporului. Timpul de lucru se stabileşte pe baza unor date statistice sau a unor măsurători prealabile, avându-se în vedere condiţiile periculoase sau vătămătoare rezultate din buletinele de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă.
    (3) În baza procesului-verbal aprobat de către comandant/şef/director se emite ordin de zi pe unitate sau similar pentru alocarea la drepturi pe perioada aprobată. În cazul în care în cursul anului intervin modificări, acestea se consemnează în ordinul de zi pe unitate sau similar, pentru a se stabili drepturile în raport cu situaţiile create.

    ART. 16
    Sporul pentru condiţii grele de muncă se acordă personalului care execută sau participă efectiv la operaţiuni sau activităţi în locurile de muncă prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul regulament-cadru.

    ART. 17
    (1) În vederea acordării sporului pentru condiţii grele de muncă se numeşte o comisie ale cărei atribuţii şi componenţă se stabilesc în condiţiile prevăzute prin ordin/decizie al/a conducătorului instituţiei. Comisia consultă reprezentanţii organizaţiilor sindicale în vederea acordării sporului pentru condiţii grele de muncă, unde este cazul.
    (2) Comisia consemnează într-un proces-verbal: locurile de muncă şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii grele de muncă, timpul de lucru la locurile de muncă respective şi procentele de acordare a sporului.
    (3) În baza procesului-verbal aprobat de către comandant/ şef/director se emite ordin de zi pe unitate sau similar pentru alocarea la drepturi pe perioada aprobată. În cazul în care în cursul anului intervin modificări, acestea se consemnează în ordinul de zi pe unitate sau similar, pentru a se stabili drepturile în raport cu situaţiile create.

    ART. 18
    (1) În vederea acordării sporului pentru încordare psihică foarte ridicată se numeşte o comisie ale cărei atribuţii şi componenţă se stabilesc în condiţiile prevăzute prin ordin/decizie al/a conducătorului instituţiei. Comisia consultă reprezentanţii organizaţiilor sindicale în vederea acordării sporului pentru încordare psihică foarte ridicată, unde este cazul.
    (2) Comisia consemnează într-un proces-verbal: activităţile şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de încordare psihică foarte ridicată, timpul de lucru la locurile de muncă respective şi procentele de acordare a sporului.
    (3) În baza procesului-verbal aprobat de către comandant/şef/director se emite ordin de zi pe unitate sau similar pentru alocarea la drepturi pe perioada aprobată. În cazul în care în cursul anului intervin modificări, acestea se consemnează în ordinul de zi pe unitate sau similar, pentru a se stabili drepturile în raport cu situaţiile create.

    ART. 19
    Sporurile prevăzute la art. 16 şi 18 se acordă în baza proceselor-verbale prevăzute la art. 17 alin. (2) şi art. 18 alin. (2), asimilate buletinelor de determinare sau de expertizare a locurilor de muncă, cu respectarea criteriilor prevăzute la art. 14 alin. (1).

    ART. 20
    Sporurile pentru condiţii de muncă prevăzute de prezentul regulament-cadru se plătesc odată cu plata soldelor şi salariilor.

    ART. 21
    Anexele nr. 1-3*) fac parte integrantă din prezentul regulament-cadru.
    *) Anexele nr. 1-3 sunt clasificate şi se comunică numai instituţiilor interesate.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016