Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT-CADRU din 30 iulie 2020  privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT-CADRU din 30 iulie 2020 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie

EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 773 din 25 august 2020
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 4.813 din 30 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 773 din 25 august 2020.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament-cadru conţine prevederi privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie, în conformitate cu prevederile art. 26 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu Hotărârea Guvernului nr. 559/2020 privind funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie.
    (2) Unităţile de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, denumite în continuare şcoli-pilot, de unităţi experimentale, denumite în continuare şcoli experimentale, şi de unităţi de aplicaţie, denumite în continuare şcoli de aplicaţie, sunt unităţi de învăţământ din reţeaua naţională a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
    (3) Organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar precizate la art. 1 sunt reglementate de prevederile Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi ale regulamentelor specifice.

    ART. 2
    Pentru şcolile-pilot, organizarea şi funcţionarea se reglementează adaptat tipului de intervenţie stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin regulament specific, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, care precizează următoarele elemente:
    a) tipul intervenţiei educaţionale;
    b) obiectul intervenţiei educaţionale;
    c) gradul de complexitate al intervenţiei educaţionale;
    d) grupul-ţintă al intervenţiei educaţionale;
    e) durata intervenţiei educaţionale;
    f) rezultatele aşteptate;
    g) structura/instituţia din Ministerul Educaţiei şi Cercetării responsabilă pentru coordonarea şi aplicarea intervenţiei educaţionale;
    h) mecanismele de asigurare a calităţii;
    i) modalităţile de evaluare;
    j) mecanismul de finanţare;
    k) mecanismul de management al resurselor umane implicate.


    ART. 3
    Pentru şcolile-experimentale, organizarea şi funcţionarea se reglementează de către instituţiile coordonatoare care propun spre avizare Ministerului Educaţiei şi Cercetării, la înfiinţarea/selecţia şcolii experimentale, şi regulamentul specific de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ respective, în care vor fi precizate:
    a) scopul proiectului de cercetare educaţională;
    b) grupul-ţintă;
    c) resursele materiale şi umane implicate în proiectul de cercetare educaţională;
    d) rezultatele aşteptate;
    e) mecanismele de asigurare a calităţii;
    f) modalităţile de evaluare;
    g) mecanismul de finanţare adaptat specificului proiectului de cercetare educaţională;
    h) mecanismul de management al resurselor umane implicate, adaptat specificului proiectului de cercetare educaţională.


    ART. 4
    (1) Pentru şcolile de aplicaţie care sunt unităţi de învăţământ preuniversitar liceal cu profil pedagogic, organizarea şi funcţionarea se stabilesc prin regulamentul-cadru specific învăţământului pedagogic preuniversitar, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.
    (2) Pentru şcolile de aplicaţie selectate, pe baza criteriilor prevăzute de metodologia-cadru, dintre unităţile de învăţământ din reţeaua şcolară naţională, organizarea şi funcţionarea se stabileşte prin prezentul regulament-cadru.

    ART. 5
    (1) Statutul de şcoală de aplicaţie, membră a reţelei naţionale a şcolilor de aplicaţie, este dobândit de unităţile de învăţământ preuniversitar, altele decât unităţile cu profil pedagogic, pentru o perioadă de minimum 5 ani şi este aprobat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.
    (2) La expirarea perioadei de minimum 5 ani, la solicitarea unităţilor de învăţământ preuniversitar - şcoli de aplicaţie, altele decât unităţile cu profil pedagogic, cu aprobarea inspectoratului şcolar şi cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, statutul de şcoală de aplicaţie poate fi prelungit, pentru o perioadă egală cu perioada iniţială.

    ART. 6
    Statutul de şcoală de aplicaţie parteneră a unei instituţii de formare iniţială sau continuă a cadrelor didactice este dobândit de unitatea de învăţământ preuniversitar - membră a reţelei naţionale a şcolilor de aplicaţie - pentru o perioadă precizată în contractul încheiat cu instituţia de învăţământ universitar.

    ART. 7
    (1) Selecţia personalului didactic implicat în activităţile din cadrul şcolii de aplicaţie se realizează la nivelul unităţii de învăţământ şi respectă criteriile specifice precizate în Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.485/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind constituirea corpului profesorilor mentori pentru coordonarea efectuării stagiului practic în vederea ocupării unei funcţii didactice şi clauzele din contractul încheiat între universitate şi unitatea de învăţământ - şcoală de aplicaţie.
    (2) În cadrul fiecărei şcoli de aplicaţie, potrivit reglementărilor metodologice specifice domeniului formării iniţiale şi al formării continue a cadrelor didactice, va fi selectat un număr adecvat de cadre didactice, profesori-mentori, care să asigure derularea activităţilor practice pedagogice şi a altor tipuri de activităţi din domeniul educaţional.
    (3) Cadrele didactice cu statut de profesor-mentor, profesor metodist în liceu pedagogic, profesor coordonator de practică pedagogică trebuie să îndeplinească acele condiţii de formare stabilite pentru realizarea sau conducerea practicii pedagogice.
    (4) Pe întreaga durată a funcţionării unităţii de învăţământ, la care sunt încadrate cu statut de şcoală de aplicaţie, cadrele didactice implicate în activităţi specifice vor fi remunerate potrivit timpului de muncă efectiv lucrat pentru organizarea şi desfăşurarea practicii pedagogice, în funcţie de contractul individual de muncă (structura încadrării)/de anexele la contractul individual de muncă.
    (5) Normarea cadrelor didactice din şcolile de aplicaţie, care realizează şi conduc practica pedagogică, va fi realizată potrivit legislaţiei aplicabile domeniului educaţie şi va include activităţi didactice şi de mentorat, tutorat, coaching etc.

    ART. 8
    (1) Finanţarea unităţilor de învăţământ precizate la art. 1 se face conform prevederilor legale în vigoare, din bugetul de stat, cu respectarea costului standard/elev.
    (2) În situaţia în care finanţarea unităţilor de învăţământ precizate la art. 1 se face din alte surse, complementare bugetului de stat, pot fi aprobate mecanisme adaptate de finanţare, stabilite prin regulamentele specifice.
    (3) În cazul şcolilor de aplicaţie, mecanismul de finanţare de la bugetul de stat include şi componenta de finanţare a practicii pedagogice, pentru elevii din liceele cu profil pedagogic sau pentru studenţii înscrişi la programe universitare de formare pentru cariera didactică, inclusiv masterat didactic, potrivit legislaţiei aplicabile în domeniul organizării şi desfăşurării practicii şi în domeniul salarizării în sectorul educaţie.
    (4) Regulamentele de practică pedagogică prevăzute de legislaţia salarizării sunt regulamentele aplicabile pentru programele de studii de pregătire psihopedagogică, pentru programele de masterat didactic şi de masterat în domeniul ştiinţelor educaţiei şi regulamentul pentru practica pedagogică organizată şi desfăşurată în unităţile de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic.
    (5) Pentru studenţii înscrişi la programe universitare de formare pentru cariera didactică, inclusiv masterat didactic, practica pedagogică se organizează şi se desfăşoară în baza unui regulament anexat contractului încheiat de instituţia de învăţământ universitar la care sunt înmatriculaţi şi unitatea de învăţământ preuniversitar cu statut de şcoală de aplicaţie.

    ART. 9
    Elevilor înmatriculaţi în unităţile de învăţământ precizate la art. 1 le sunt aplicabile prevederile legislaţiei specifice învăţământului preuniversitar şi nu le sunt afectate/restrânse drepturile prevăzute de Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) cu privire la accesul la educaţie, evaluare, transfer, participare la evaluări şi examene naţionale etc.

    ART. 10
    Prevederile referitoare la contextele specifice/particulare de organizare şi desfăşurare a procesului educaţional în unităţile de învăţământ precizate la art. 1 sunt cuprinse în regulamentele instituţionale specifice de organizare şi funcţionare.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016