Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT - CADRU din 24 septembrie 1998  de organizare si functionare a consiliilor pentru dezvoltare regionala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT - CADRU din 24 septembrie 1998 de organizare si functionare a consiliilor pentru dezvoltare regionala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 379 din 25 octombrie 1998

CAP. 1
Organizarea Consiliului pentru dezvoltare regionala

ART. 1
Consiliul pentru dezvoltare regionala, denumit in continuare consiliul regional, este organul deliberativ al Agentiei pentru dezvoltare regionala, care coordoneaza intregul proces de dezvoltare regionala in cadrul regiunii de dezvoltare, denumita in continuare regiune.
ART. 2
(1) Consiliul regional este alcatuit din:
- presedintii consiliilor judetene ale regiunii;
- un reprezentant al consiliilor locale comunale din fiecare judet al regiunii;
- un reprezentant al consiliilor locale orasenesti din fiecare judet al regiunii;
- un reprezentant al consiliilor locale municipale din fiecare judet al regiunii.
(2) In cazul municipiului Bucuresti, in consiliul regional se desemneaza un reprezentant al Consiliului General al Municipiului Bucuresti si cate un reprezentant al consiliilor locale ale sectoarelor.
ART. 3
(1) Presedintele si vicepresedintele consiliului regional sunt alesi pentru un mandat de un an si trebuie sa reprezinte judete diferite ale regiunii.
(2) In cazul in care presedintele nu isi poate indeplini atributiile, acestea vor fi preluate de catre vicepresedinte.
(3) In absenta motivata a presedintelui si a vicepresedintelui, lucrarile reuniunii vor fi conduse de unul dintre membrii consiliului regional, ales prin votul deschis al majoritatii membrilor prezenti.
ART. 4
Secretariatul consiliului regional este asigurat de Agentia pentru dezvoltare regionala.
ART. 5
(1) La lucrarile consiliului regional participa prefectii judetelor. Pot lua parte, in calitate de invitati, alti reprezentanti ai consiliilor locale municipale, orasenesti si comunale, precum si ai institutiilor si organizatiilor cu atributii in domeniul dezvoltarii regionale, cu acordul presedintelui consiliului regional, daca la reuniunea respectiva se discuta probleme specifice domeniului de activitate al acestora.
(2) La fiecare reuniune a consiliului regional participa de drept directorul Agentiei pentru dezvoltare regionala.
(3) Participantii la sedinte, altii decat membrii consiliului regional, nu au drept de vot. Acestia pot face propuneri pe care consiliul regional le poate dezbate si supune la vot, daca este cazul.
CAP. 2
Functionarea consiliului regional

ART. 6
(1) Reuniunile consiliului regional se pot desfasura numai in prezenta a cel putin jumatate plus unul din numarul membrilor ce il constituie si cu conditia reprezentarii tuturor judetelor din cadrul regiunii.
(2) In exercitarea atributiilor ce ii revin, consiliul regional adopta hotarari prin consens. Daca acesta nu se realizeaza, hotararile vor fi luate prin vot cu majoritatea simpla a membrilor prezenti. In caz de paritate, votul presedintelui va fi decisiv.
(3) Hotararile adoptate se comunica celor interesati de catre secretariat.
ART. 7
(1) Sedintele consiliului regional se desfasoara trimestrial sau ori de cate ori este nevoie, la convocarea presedintelui ori, in absenta acestuia, a vicepresedintelui.
(2) In cazuri deosebite, sedintele extraordinare ale consiliului regional se pot organiza la solicitarea unei treimi din numarul total al membrilor consiliului regional, a directorului Agentiei pentru dezvoltare regionala, precum si la cererea Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala sau a Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala.
ART. 8
(1) Convocarea sedintelor ordinare se face in scris, cu cel putin 15 zile inainte de data desfasurarii reuniunii, contine, in mod obligatoriu, ziua, ora, locul desfasurarii, ordinea de zi si se transmite impreuna cu documentele care urmeaza a fi analizate si aprobate de catre consiliul regional.
(2) Convocarea sedintelor extraordinare se face, in conditiile alin. (1), cu cel putin 5 zile inainte de data desfasurarii reuniunii.
ART. 9
(1) La inceputul fiecarei sedinte, presedintele consiliului regional supune la vot ordinea de zi a acesteia, care se aproba cu votul majoritatii membrilor prezenti.
(2) Ordinea de zi poate fi completata si cu alte probleme decat cele comunicate initial, cu aprobarea a doua treimi din numarul membrilor prezenti.
(3) La sfarsitul fiecarei sedinte se stabileste data viitoarei sedinte.
CAP. 3
Atributiile consiliului regional

ART. 10
(1) Consiliul regional are urmatoarele atributii principale:
a) analizeaza si aproba strategia si programele anuale si multianuale de dezvoltare regionala ale regiunii;
b) analizeaza si aproba proiectele de dezvoltare regionala, selectate si propuse de catre Agentia pentru dezvoltare regionala;
c) analizeaza si aproba propunerile Agentiei pentru dezvoltare regionala pentru constituirea Fondului pentru dezvoltare regionala;
d) analizeaza si aproba criteriile si prioritatile de selectare a proiectelor de dezvoltare regionala, precum si alocarea si destinatiile resurselor provenite din Fondul pentru dezvoltare regionala;
e) analizeaza si aproba proiectul bugetului Agentiei pentru dezvoltare regionala, destinat cheltuielilor de organizare si functionare;
f) coordoneaza activitatea Agentiei pentru dezvoltare regionala, urmareste respectarea obiectivelor politicii de dezvoltare regionala si asigura un tratament egal si corect fata de toate judetele care alcatuiesc regiunea;
g) numeste, pe baza de concurs, si elibereaza din functie, in conditiile legii, directorul Agentiei pentru dezvoltare regionala;
h) aproba organigrama Agentiei pentru dezvoltare regionala, astfel incat fiecare judet sa fie reprezentat in mod egal;
i) aproba documentatiile elaborate de Agentia pentru dezvoltare regionala in vederea obtinerii, pentru unele zone din cadrul regiunii, a statutului de zona defavorizata;
j) solicita Agentiei pentru dezvoltare regionala sa prezinte studii, analize si sa faca recomandari privind modul de realizare a obiectivelor strategiei de dezvoltare regionala;
k) aproba rapoartele, studiile, analizele, propunerile si programele de lucru pe care Agentia pentru dezvoltare regionala trebuie sa le inainteze Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala si Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala.
(2) In termen de 30 de zile de la constituirea sa, consiliul regional infiinteaza Agentia pentru dezvoltare regionala si aproba statutul si modul de organizare si functionare a acesteia.
ART. 11
Presedintele consiliului regional are urmatoarele atributii:
a) convoaca si conduce sedintele consiliului regional;
b) coordoneaza pregatirea sedintelor, cu respectarea prevederilor art. 3;
c) aproba proiectul ordinii de zi, lista cuprinzand invitatii, precum si materialele ce urmeaza sa fie transmise cu ocazia convocarii sedintelor consiliului regional;
d) semneaza hotararile si procesele-verbale ale sedintelor;
e) aproba modificarile la procesele-verbale ale sedintelor, tinand seama de propunerile si observatiile vicepresedintelui, ale membrilor consiliului regional, precum si ale secretariatului permanent;
f) impreuna cu vicepresedintele reprezinta consiliul regional in cadrul Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala;
g) reprezinta regiunea si consiliul regional in relatiile cu alte regiuni din tara si din strainatate.
ART. 12
Vicepresedintele consiliului regional are urmatoarele atributii:
a) preia atributiile presedintelui consiliului regional, daca acesta, din diverse motive, nu le poate indeplini;
b) ajuta presedintele consiliului regional in organizarea si conducerea sedintelor;
c) indeplineste, intre sedinte, alte atributii decise de consiliul regional;
d) impreuna cu presedintele reprezinta consiliul regional in cadrul Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala;
e) face observatii si propuneri cu privire la continutul si modul de intocmire al procesului-verbal al sedintei consiliului regional.
ART. 13
Agentia pentru dezvoltare regionala asigura consiliului regional activitatile de secretariat, care cuprind:
a) pregatirea documentelor necesare convocarii reuniunilor consiliului regional;
b) intocmirea procesului-verbal al sedintei, pe care il trimite, semnat de catre presedintele consiliului regional, tuturor participantilor la respectiva sedinta, in termen de 10 zile de la data la care a avut loc reuniunea;
c) operarea in procesul-verbal al sedintei a modificarilor formulate de participanti;
d) trimiterea formei finale a procesului-verbal, semnat de presedinte, tuturor participantilor si Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala, in termen de 30 de zile de la data la care a avut loc reuniunea;
e) asigurarea intre sedinte a asistentei de specialitate presedintelui si vicepresedintelui consiliului regional;
f) primirea si distribuirea corespondentei destinate consiliului regional;
g) asigurarea activitatilor de registratura si arhivare pentru toate documentele privind activitatile consiliului regional.
CAP. 4
Dispozitii finale

ART. 14
Membrii consiliului regional isi exercita atributiile cu titlu gratuit.
ART. 15
Adoptarea regulamentului de organizare si functionare a consiliului regional se face cu votul a doua treimi din numarul membrilor consiliului regional si numai in prezenta a cel putin unui reprezentant din fiecare judet.
ART. 16
Regulamentul de organizare si functionare a consiliului regional se transmite Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala si Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala.
ART. 17
Modificarea regulamentului de organizare si functionare a consiliului regional se poate face cu votul a doua treimi din numarul membrilor consiliului regional si numai in prezenta a cel putin unui reprezentant din fiecare judet.
ART. 18
Daca la o sedinta a consiliului regional nu sunt intrunite conditiile de participare formulate la art. 6 alin. (1), atunci ea se amana, urmand sa fie convocata o noua sedinta in termen de 15 zile. Sedinta convocata in urma unei amanari se desfasoara chiar daca nu intruneste conditiile prevazute la art. 6 alin. (1), iar hotararile adoptate de consiliul regional in cadrul acestei sedinte trebuie aplicate.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016