Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT-CADRU din 24 mai 2018  privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestora pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT-CADRU din 24 mai 2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestora pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Cultură"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 451 din 30 mai 2018
──────────
    Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 360 din 24 mai 2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 451 din 30 mai 2018.
──────────
    ART. 1
    Prezentul regulament-cadru stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă, precum şi condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură“, astfel cum sunt acestea prevăzute în anexa nr. III „Familia ocupaţională de funcţii bugetare «CULTURĂ»“ la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în cazul în care sunt depăşite limitele maxim admisibile pentru factorii consideraţi nocivi, prevăzute în legislaţia din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
    (2) Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, stabilit potrivit prezentului regulament-cadru, se acordă pe baza deciziei emise de ordonatorul de credite.

    ART. 3
    Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, prevăzut în cap. VI art. 1 alin. (1) lit. a) din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cotă de până la 15% din salariul de bază, pentru timpul efectiv lucrat în condiţiile respective, personalului salarizat din instituţiile publice de cultură prevăzut în cap. I-V din anexa nr. III la aceeaşi lege, dacă îşi desfăşoară activitatea permanent sau temporar în următoarele locuri de muncă:
    a) în perimetrul cărora se dezvoltă noxe care pot provoca intoxicaţii profesionale şi se utilizează azbest, siliciu, talc, mică, precum şi alte pulberi vătămătoare;
    b) la care se folosesc diferite substanţe toxice, metale sau metaloizi şi compuşii lor, hidrocarburi, acizi, precum şi alte substanţe folosite în activitatea de restaurare, conservare preventivă şi/sau curativă, investigare fizico-chimică şi/sau biologică, de cercetare şi documentare arheologică, istorică sau numismatică, în instituţii publice de cultură;
    c) unde activitatea se desfăşoară în condiţii de microclimat nefavorabil, în care există zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată şi altele asemenea, dar fără a se limita la acestea;
    d) în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj.


    ART. 4
    Personalul din instituţiile publice de cultură care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare sau în condiţii grele de muncă şi este încadrat pe alte anexe decât anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de sporurile prevăzute de regulamentele-cadru aferente domeniilor respective, cu respectarea prevederilor art. 25 din respectiva lege.

    ART. 5
    Mărimea concretă a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se stabileşte de fiecare ordonator de credite, în parte, prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază, stabilit potrivit legii, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor stabilite prin lege şi prin prezentul regulament-cadru.

    ART. 6
    La încadrarea locurilor de muncă în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase şi la stabilirea cuantumului sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se vor avea în vedere:
    a) natura factorilor, respectiv fizici, chimici sau biologici, precum şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
    b) intensitatea de acţiune a factorilor sau asocierea acestora;
    c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
    d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă sau psihică, ce determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire;
    e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic sau psihic mare, în condiţii nefavorabile, determinate printre altele de condiţii de microclimat, zgomot intens sau vibraţii;
    f) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
    g) alte condiţii de muncă periculoase, vătămătoare sau grele, care pot duce la uzura prematură a organismului.


    ART. 7
    Sporul prevăzut la art. 3 se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, eliberate în condiţiile legii. Acesta se acordă până la data eliminării factorilor vătămători sau periculoşi, de către angajator, conform prevederilor legale.

    ART. 8
    Instituţiile publice de cultură au obligaţia să solicite refacerea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă ori de câte ori intervin modificări în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă şi amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare respective.

    ART. 9
    Pentru personalul prevăzut la cap. I-V din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, mărimea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, în funcţie de numărul de factori de risc întruniţi, se stabileşte astfel:
    a) spor de la 10,1% până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc dintre cei prevăzuţi la art. 6 din prezentul regulament-cadru;
    b) spor de la 5,1% până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 3 factori de risc dintre cei prevăzuţi la art. 6 din prezentul regulament-cadru;
    c) spor de la 0,1% până la 5% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc dintre cei prevăzuţi la art. 6 din prezentul regulament-cadru.


    ART. 10
    (1) Poate beneficia de sporul pentru condiţii grele de muncă, prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. b) din cap. VI al anexei nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, personalul din instituţiile de spectacole sau concerte, biblioteci publice, muzee şi din alte instituţii publice de cultură prevăzute la cap. I-V din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţiile stabilite de prezentul regulament-cadru.
    (2) Locurile de muncă pentru care se poate acorda sporul pentru condiţii grele, prevăzut la alin. (1), sunt sălile şi spaţiile în care se realizează repetiţii şi/sau reprezentări de spectacole sau concerte, bibliotecile, spaţiile destinate activităţilor de conservare, circulaţie şi prelucrare de carte în depozite de carte şi biblioteci, muzeele, depozitele, laboratoarele de restaurare, conservare, şantierele arheologice, arhivele, magaziile de materiale, atelierele, birourile, încăperile, precum şi alte locuri de muncă în care îşi desfăşoară activitatea personalul prevăzut alin. (1).
    (3) Cuantumul sporului pentru condiţii de muncă grele se stabileşte, în urma identificării factorilor prevăzuţi la art. 6, astfel:
    a) spor de la 10,1% până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a minimum 4 factori;
    b) spor de la 0,1% până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a minimum 3 factori.

    (4) Identificarea concretă a locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a cuantumului sporului prevăzut la alin. (1), precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc prin decizie de către ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor prezentului regulament-cadru, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

    ART. 11
    (1) Sporul pentru condiţii grele de muncă se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare eliberate în condiţiile legii, în limita prevederilor stabilite prin lege şi prin prezentul regulament-cadru, de către fiecare ordonator de credite, în parte, prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază, stabilit potrivit legii.
    (2) Sporul pentru condiţii grele de muncă se acordă pe baza deciziei emise de ordonatorul de credite.

    ART. 12
    (1) Personalul care în cadrul programului normal de muncă îşi desfăşoară activitatea fracţionat, la mai multe locuri de muncă, pentru care sunt prevăzute sporuri diferite, va beneficia de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă în funcţie de timpul efectiv lucrat în aceste locuri.
    (2) Evidenţa timpului lucrat efectiv în ore şi zile, în locuri de muncă pentru care se acordă spor în procente diferite, precum şi certificarea efectuării acestuia se realizează de către ordonatorul de credite.

    ART. 13
    Actul administrativ prevăzut la art. 2 alin. (2) şi art. 11 alin. (2) se modifică ori de câte ori intervin modificări de natură să impună o astfel de măsură.

    ART. 14
    Instituţiile publice de cultură vor lua toate măsurile tehnice, sanitare, organizatorice sau de altă natură pentru eliminarea factorilor vătămători sau periculoşi care afectează diversele categorii de personal în activitatea desfăşurată.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016