Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT CADRU din 1 ianuarie 1969  privind organizarea si functionarea cursurilor pentru calificarea si erfectionarea muncitorilor si a personalului cu pregatire medie*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT CADRU din 1 ianuarie 1969 privind organizarea si functionarea cursurilor pentru calificarea si erfectionarea muncitorilor si a personalului cu pregatire medie*)

EMITENT: MINISTERUL INVATAMANTULUI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 1969
__________
*) Elaborat de Ministerul Învãţãmîntului, Direcţia generalã a învãţãmîntului profesional şi tehnic.

Partea I
DISPOZIŢII GENERALE

CAP. 1
ORGANIZAREA, SCOPUL ŞI SARCINILE CURSURILOR PENTRU CALIFICAREA ŞI PERFECŢIONAREA MUNCITORILOR ŞI A PERSONALULUI CU PREGĂTIRE MEDIE

ART. 1
Cursurile de calificare au scopul de a pregati la locul de munca muncitori şi personal mediu de specialitate, potrivit cerinţelor de cadre ale întreprinderilor şi celorlalte organizaţii socialiste care le organizeazã.
ART. 2
Cursurile de perfecţionare au scopul de a da muncitorilor calificaţi şi personalului mediu de specialitate, potrivit cerinţelor locurilor de munca unde activeazã, cunoştinţele teoretice şi practice privind noi utilaje perfectionate şi tehnologii de fabricaţie introduse în producţie sau de a le adinci cunoştinţele într-un domeniu restrîns al meseriei sau specialitatii lor.
ART. 3
Cursurile de calificare şi cele de perfecţionare prevãzute la art. 1 şi 2 se organizeazã şi se desfãşoarã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 11/1968 privind învãţãmîntul în Republica Socialistã România şi ale <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 2105/1969 privind cursurile pentru calificarea şi perfecţionarea muncitorilor şi a personalului cu pregãtire medie.
ART. 4
Cursurile de calificare şi cele de perfecţionare se organizeazã de întreprinderi şi celelalte organizaţii socialiste, potrivit planului de şcolarizare şi în limitele fondurilor alocate prin planul de stat, cu aprobarea ministerelor şi celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat sau a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti cãrora le sînt subordonate aceste organizaţii.
Pentru întreprinderile din subordinea centralelor industriale, combinatelor, trusturilor sau grupurilor de întreprinderi, organizarea cursurilor fãrã scoatere de la locul de munca se aproba de cãtre conducerea acestora. Aceasta aprobare se da în limita planului de şcolarizare pentru aceste cursuri, stabilit conform prevederilor art. 107 coroborat cu art. 74 din Legea învãţãmîntului.
Cursurile de calificare şi cele de perfecţionare pot fi organizate şi în centre, înfiinţate de organele centrale şi locale ale administraţiei de stat, pentru pregãtirea personalului necesar mai multor organizaţii socialiste din subordine.
ART. 5
Într-o întreprindere sau alta organizaţie socialistã se pot organiza cursuri de calificare sau de perfecţionare numai dacã este necesarã pregãtirea a cel puţin 25 de persoane.
În cazul cînd cursul este organizat cu un numãr mai mare de persoane, predarea obiectelor se face pe grupe constituite din 25-30 de persoane. Pot funcţiona grupe cu mai puţin de 25 de persoane, dar nu mai puţin de 10, numai în cazuri excepţionale şi numai cu aprobarea organului în subordinea cãruia funcţioneazã întreprinderea respectiva.
Aprobãrile pentru organizarea cursurilor se dau de organele prevãzute la art. 4, la începutul fiecãrui semestru. Întreprinderile şi celelalte organizaţii socialiste înainteazã organelor în subordinea cãrora funcţioneazã cererile pentru organizarea unor astfel de cursuri cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea semestrului respectiv.
ART. 6
Cursurile de calificare şi cele de perfecţionare funcţioneazã fãrã scoaterea de la locul de munca a celor care le frecventeazã.
Potrivit prevederilor <>art. 3 din H.C.M. nr. 2105/1969 , în mod excepţional, pentru unele meserii (specialitãţi sau funcţii) care necesita o pregãtire complexa ce nu poate fi asigurata concomitent cu activitatea în producţie sau pentru întreprinderile şi secţiile noi, se vor putea organiza cursuri de calificare şi perfecţionare cu scoatere de la locul de munca.
Meseriile (specialitatile sau funcţiile) pentru care se vor organiza cursuri cu scoatere de la locul de munca vor fi avizate de Ministerul Învãţãmîntului şi Ministerul Muncii, la propunerea organelor prevãzute la art. 4 alin. 1.
ART. 7
Centrele de calificare şi perfecţionare înfiinţate potrivit prevederilor art. 4 alineatul ultim au sigiliu (ştampila rotunda) propriu, cu stema Republicii Socialiste România.
Titulatura acestor centre este urmãtoarea:



Republica Socialistã România
............................
(organul în subordinea
cãruia funcţioneazã)

Centrul de calificare şi
perfecţionare a cadrelor din
sectorul.......... (se trece
denumirea sectorului pentru
care pregãteşte cadre)

(Localitatea) ..............
(Strada) ...................



ART. 8
Materialul didactic şi bibliografic (manuale, broşuri, indrumatoare etc.) necesar desfãşurãrii cursurilor pentru calificarea şi perfecţionarea muncitorilor şi personalului cu pregãtire medie se asigura prin grija organelor prevãzute la art. 4.
ART. 9
Baza materialã (sali de cursuri, laboratoare, condiţii de practica etc.) necesarã pentru buna desfãşurare a procesului de învãţãmînt se asigura de organizaţiile socialiste în cadrul cãrora sînt organizate cursurile, cu sprijinul centralelor industriale, combinatelor, grupurilor de întreprinderi sau trusturilor în subordinea cãrora funcţioneazã.
Pentru cursurile organizate în centre permanente de calificare şi perfecţionare, baza materialã se asigura prin grija organelor centrale sau locale ale administraţiei de stat care au înfiinţat astfel de centre.
ART. 10
Unitãţile în cadrul cãrora se organizeazã cursuri de calificare sau perfecţionare rãspund de buna funcţionare a acestora.
În aplicarea art. 220 din Legea învãţãmîntului şi a <>art. 20 din H.C.M. nr. 586/1969 cu privire la Statutul-cadru al centralei industriale, îndrumarea şi controlul cursurilor de calificare şi cursurilor de perfecţionare se realizeazã prin:
- organele de inspecţie şcolarã din Ministerul Învãţãmîntului;
- organele de specialitate din ministere şi celelalte organe şi organizaţii centrale care le organizeazã, precum şi din centrala industriala, respectiv trustul, combinatul sau grupul de întreprinderi în subordinea cãrora funcţioneazã unitãţile în care se organizeazã astfel de cursuri;
- inspectoratele şcolare judeţene şi inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti, pentru cursurile organizate de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.

CAP. 2
CURSURILE DE CALIFICARE

ART. 11
Cursurile de calificare organizate pentru calificarea la locul de munca a muncitorilor se desfãşoarã, în funcţie de complexitatea meseriei, în unul sau doua cicluri (grade), dupã cum urmeazã:
- cursuri de calificare de gradul I, prin care se asigura muncitorilor necalificati în meseria respectiva cunoştinţele teoretice şi practice necesare executãrii lucrãrilor prevãzute în indicatoarele tarifare de calificare;
- cursuri de calificare de gradul II, prin care se asigura muncitorilor calificaţi prin cursuri de gradul I cunoştinţele teoretice şi practice necesare executãrii lucrãrilor complexe prevãzute în indicatoarele tarifare de calificare la meseriile, specialitatile, funcţiile şi categoriile pentru care se prevede necesitatea absolvirii unor cursuri de gradul II.
Meseriile, specialitatile, funcţiile şi categoriile pentru care este necesarã pregãtirea prin cursurile de gradul II se stabilesc prin indicatoarele tarifare de calificare, completate în acest sens de Ministerul Muncii, pe baza propunerilor organelor centrale şi locale ale administraţiei de stat:
ART. 12
Cursurile de calificare organizate pentru calificarea personalului cu pregãtire medie se desfãşoarã într-un singur ciclu, în conformitate cu prevederile planurilor de învãţãmînt.
ART. 13
Durata cursurilor de calificare organizate pentru calificarea la locul de munca a muncitorilor este de 3-12 luni pentru un ciclu şi se stabileşte prin nomenclator pentru fiecare meserie, în funcţie de volumul de cunoştinţe care trebuie predate.
Durata cursurilor de calificare organizate pentru calificarea personalului cu pregãtire medie este de 3-12 luni şi se stabileşte de asemenea prin nomenclator pentru fiecare specialitate, în funcţie de volumul de cunoştinţe care trebuie predate.
ART. 14
Nomenclatorul de meserii şi ciclurile în care se pregãtesc muncitori calificaţi, precum şi nomenclatorul de specialitãţi în care se pregãteşte personal mediu de specialitate prin cursuri de calificare se aproba de Ministerul Învãţãmîntului, la propunerea organelor centrale ale administraţiei de stat, a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi a Comitetului executiv al Consiliului popular al municipiului Bucureşti ori a organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste, cu consultarea Comitetului de Stat al Planificarii şi a Ministerului Muncii.
ART. 15
Planul anual de şcolarizare pentru cursurile de calificare se stabileşte de organele prevãzute la art. 4 al. 1, cu consultarea Comitetului de Stat al Planificarii şi a Ministerului Finanţelor şi cu acordul Ministerului Învãţãmîntului şi Ministerului Muncii.
ART. 16
Cursurile de calificare se desfãşoarã potrivit planurilor de învãţãmînt şi programelor de curs elaborate de organele prevãzute la art. 4 al. 1, pe baza normelor stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.
ART. 17
Cursurile de calificare se încheie printr-un examen teoretic şi practic, celor care promoveazã acest examen eliberindu-li-se certificate de absolvire.
Certificatele de absolvire care se elibereazã absolvenţilor sînt, dupã caz, urmãtoarele:
- certificat de absolvire a cursului de calificare de gradul I;
- certificat de absolvire a cursului de calificare de gradul II;
- certificat de absolvire a cursului de calificare pentru personal mediu.
Aceste acte de studii se elibereazã absolvenţilor de cãtre întreprinderile şi celelalte organizaţii socialiste sau centrele de calificare şi perfecţionare în cadrul cãrora au funcţionat cursurile.
Actele de studii specificate mai sus vor fi tipãrite, prin grija organelor prevãzute la art. 4 al. 1, dupã modelele stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.

CAP. 3
CURSURILE DE PERFECŢIONARE

ART. 18
Cursurile de perfecţionare organizate în scopul prevãzut la art. 2 au durata de 2-6 luni, stabilitã prin planurile de învãţãmînt, în funcţie de volumul cunoştinţelor care trebuie predate.
ART. 19
Planul anual de şcolarizare pentru cursurile de perfecţionare se aproba de organele prevãzute la art. 4 al. 1, în funcţie de cerinţele întreprinderilor sau altor organizaţii socialiste subordonate şi în limita fondurilor alocate prin planul de stat.
ART. 20
Cursurile de perfecţionare se desfãşoarã potrivit planurilor de învãţãmînt şi programelor de curs elaborate pe baza procedurii stabilite la art. 16.
ART. 21
Cursurile de perfecţionare se încheie printr-un examen teoretic şi practic, celor care promoveazã acest examen eliberindu-li-se certificat de absolvire.
Certificatele de absolvire a cursului de perfecţionare se elibereazã în condiţiile stabilite la art. 17 penultimul alineat. Ele se tiparesc, prin grija organelor prevãzute la art. 4 al. 1, dupã modelul stabilit de Ministerul Învãţãmîntului.

Partea a II-a
PERSOANELE CARE FRECVENTEAZĂ CURSURILE DE CALIFICARE SAU DE PERFECŢIONARE

CAP. 4
CONDIŢIILE DE ADMITERE LA CURSURILE DE CALIFICARE ŞI LA CURSURILE DE PERFECŢIONARE

ART. 22
Potrivit prevederilor <>art. 110 din Legea nr. 11/1968 privind învãţãmîntul în Republica Socialistã România, condiţiile de admitere la cursurile de calificare şi la cursurile de perfecţionare se stabilesc de organele prevãzute în prezentul regulament la art. 4 al. 1, în funcţie de cerinţele şi complexitatea fiecãrei meserii sau specialitãţi. Stabilirea condiţiilor de admitere la cursurile de calificare se face cu acordul Ministerului Învãţãmîntului şi al Ministerului Muncii.
Recrutarea candidaţilor pentru admiterea la cursurile de calificare şi la cursurile de perfecţionare se face dintre angajaţii organizaţiilor socialiste.
În cazul în care recrutarea nu se poate asigura numai dintre angajaţii unitãţii respective, pentru cursurile de calificare se pot recruta şi alte persoane, care, o data cu admiterea la cursuri, devin angajaţi cu contract de munca pe durata nedeterminatã.
ART. 23
În aplicarea prevederilor art. 22 se stabilesc urmãtoarele criterii generale de admitere la cursurile de calificare şi la cursurile de perfecţionare:
a) La cursurile de calificare de gradul I se admit persoane care au absolvit şcoala generalã sau alte şcoli echivalente, indiferent de virsta.
În meserii de complexitate mai redusã, potrivit <>art. 22 din H.C.M. nr. 2105/1969 , vor putea fi admise la aceste cursuri şi persoane care nu au absolvit încã şcoala generalã, dar au ca studii cel puţin 4 clase ale şcolii generale. În acest caz, vor fi admişi în primul rind angajaţii necalificati existenţi în întreprinderi şi alte organizaţii socialiste.
Lista meseriilor în care se vor califica prin cursuri de calificare de gradul I angajaţii care nu au absolvit şcoala generalã se stabileşte de Ministerul Muncii împreunã cu Ministerul Învãţãmîntului, la propunerea organelor prevãzute la art. 4 alin. 1 ori a organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste interesate. În cazul admiterii la cursurile de calificare de gradul I a unor angajaţi care nu au absolvit şcoala generalã, întreprinderile şi celelalte organizaţii socialiste au obligaţia de a-i sprijini în vederea completãrii studiilor generale prin învãţãmîntul seral sau fãrã frecventa.
b) La cursurile de calificare de gradul II se admit absolvenţi ai cursurilor de calificare de gradul I, precum şi muncitorii asimilaţi acestora în condiţiile <>art. 18 din H.C.M. nr. 2105/1969 .
c) La cursurile de calificare pentru pregãtirea personalului mediu de specialitate se admit numai persoane care au absolvit liceul de cultura generalã sau o alta şcoala echivalenta (cu sau fãrã examen de bacalaureat, maturitate, diploma), recrutate dintre angajaţii întreprinderilor şi celorlalte organizaţii socialiste sau din afarã acestora în condiţiile prevãzute la art. 22, alineatul ultim.
d) La cursurile de perfecţionare se admit muncitori calificaţi sau, dupã caz, personal cu pregãtire medie, potrivit cerinţelor locurilor de munca unde activeazã.
ART. 24
Recrutarea persoanelor pentru admiterea la cursurile de calificare şi cele de perfecţionare se face în condiţiile stabilite la art. 22 alineatul ultim, în funcţie de planul de şcolarizare aprobat, de o comisie numita în acest scop de conducerea unitãţii, cu sprijinul comitetului sindicatului şi al organizaţiei U.T.C.
În cazul cînd nu se poate asigura recrutarea dintre angajaţii unitãţii respective, se vor putea recruta persoane din localitatea de resedinta sau alte localitãţi din cadrul judeţului, cu avizul Direcţiei judeţene pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale, iar din alte judeţe pe baza planului de recrutare aprobat de Ministerul Muncii.
Direcţiile pentru problemele de munca şi ocrotiri sociale vor sprijini unitãţile în activitatea de recrutare a persoanelor care urmeazã sa se califice.
ART. 25
Selecţionarea candidaţilor pentru cursurile de calificare şi de perfecţionare se face de cãtre unitãţile care organizeazã aceste cursuri, în funcţie de condiţiile fizice necesare pentru exercitarea meseriei sau specialitatii în care urmeazã sa fie pregatiti, de aptitudinile profesionale sau, dupã caz, de priceperea şi rezultatele obţinute în munca.
ART. 26
Înscrierea candidaţilor pentru primire la cursurile de calificare şi cele de perfecţionare organizate cu scoaterea de la locul de munca se face pe baza de cerere, însoţitã de urmãtoarele acte:
- certificat de naştere în original şi copie (copia se certifica de comisia de recrutare din întreprindere şi se pãstreazã anexatã la cerere, iar originalul se restituie);
- actele de studii şi, dupã caz, şi actele de calificare în copii legalizate de notariatul de stat;
- certificat medical eliberat de circumscripţia medico-sanitarã la care candidatul este luat în evidenta;
- buletin de analiza singelui şi rezultatul examenului radiologic pulmonar (radioscopie, radiografie sau microradiografie) efectuat cu cel mult 3 luni înainte de începerea cursului.
La cursurile de calificare şi cele de perfecţionare organizate fãrã scoatere de la locul de munca, înscrierea candidaţilor pentru primirea la cursuri se face numai pe baza de cerere, dacã celelalte acte necesare sînt depuse la serviciul de personal din unitatea la care sînt angajaţi.
ART. 27
În conformitate cu prevederile <>art. 12 din H.C.M. nr. 2105/1969 , înainte de începerea cursurilor persoanele admise la cursurile de calificare şi cele de perfecţionare cu scoatere de la locul de munca încheie cu organizaţiile socialiste angajamente de şcolarizare, curs cu caracter de act adiţional la contractul de munca, prin care îşi iau obligaţia:
- sa-şi însuşeascã temeinic cunoştinţele teoretice şi practice ale meseriei sau specialitatii;
- sa respecte programul de instruire teoreticã şi practica stabilit;
- sa se încadreze în normele privind disciplina, atît în cadrul locului de munca, cît şi în cadrul cursului;
- sa lucreze dupã absolvirea cursului timp de trei ani în cadrul organizaţiei socialiste care le-a şcolarizat sau la care vor fi repartizate.
În cazul cînd se pregãtesc cadre pentru unitãţi socialiste noi ce urmeazã sa între în funcţiune, contractele de munca şi angajamentele de şcolarizare se vor încheia cu organizaţia socialistã care a primit sarcina pregãtirii cadrelor pentru unitatea respectiva.
Persoanele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile asumate prin angajamentul de şcolarizare vor restitui sumele reprezentind contravaloarea drepturilor primite, cu excepţia celor cuvenite pentru munca prestatã pe timpul pregãtirii practice în producţie. Sumele ce se vor restitui se stabilesc proporţional cu perioada de munca rãmasã neprestata fata de prevederile din angajamentul de şcolarizare, ca urmare a încetãrii raporturilor de munca pentru motive ce le sînt imputabile.
Aceeaşi obligaţie de restituire a sumelor reprezentind contravaloarea drepturilor primite revine şi celor care au fost exmatriculati sau au pãrãsit cursul din motive ce le sînt imputabile.
Restituirea sumelor va fi integrala şi se va realiza prin procedura prevãzutã de Codul muncii.
Modelul angajamentului tip de şcolarizare, stabilit de Ministerul Muncii împreunã cu Ministerul Învãţãmîntului, este cuprins în anexa nr. 1 la prezentul regulament.

CAP. 5
DESFĂŞURAREA CURSURILOR ŞI SUSŢINEREA EXAMENULUI DE ABSOLVIRE

ART. 28
Cursurile de calificare şi cursurile de perfecţionare organizate fãrã scoatere de la locul de munca se desfãşoarã de 2-4 ori pe saptamina, dupã programul de lucru al unitãţii care le organizeazã, în funcţie de prevederile planurilor de învãţãmînt.
Cursurile de calificare şi cursurile de perfecţionare organizate cu scoaterea de la locul de munca se desfãşoarã zilnic cîte 6 ore de curs teoretic, iar în zilele afectate instruirii practice cîte 8 ore zilnic.
ART. 29
Durata orelor de curs teoretic este de 50 de minute, dupã care se da o pauza de 10 minute; pauza a treia din cursul unei zile este de 20 de minute.
La mijlocul zilei de instruire practica sa acorda o pauza de 30 de minute.
ART. 30
Obiectele de învãţãmînt teoretic şi instruirea practica, precum şi numãrul orelor pentru fiecare din acestea sînt stabilite prin planul de învãţãmînt. Respectarea planului de învãţãmînt este obligatorie.
ART. 31
Conţinutul şi volumul cunoştinţelor, priceperilor şi deprinderilor pentru fiecare obiect de învãţãmînt şi pentru instruirea practica sînt indicate în programele de curs.
Respectarea programelor de curs este obligatorie.
Stabilirea conţinutului şi desfãşurarea metodica a lectiilor, lucrãrilor de laborator, lucrãrilor practice etc. prevãzute de programele de curs se fac în mod planificat, evitindu-se supraincarcarea cursanţilor şi asigurindu-se verificarea periodicã a cunoştinţelor şi deprinderilor.
ART. 32
Intreaga activitate instructiv-educativã a cursurilor de calificare şi a celor de perfecţionare se organizeazã şi se desfãşoarã pe baza planului de munca, care cuprinde obiectivele şi sarcinile principale ale cursului pentru perioada respectiva, mãsurile ce urmeazã a fi luate pentru îndeplinirea lor, termenele şi responsabilii pentru îndeplinirea acestora.
Planul de munca se aproba de conducerea unitãţii care a organizat cursul.
ART. 33
Activitatea de predare la cursuri se desfãşoarã pe baza orarului, care stabileşte pentru fiecare zi a saptaminii orele de predare sau de activitãţi practice la fiecare obiect de învãţãmînt, ora la care începe şi se încheie ziua de studiu, începutul şi sfîrşitul fiecãrei lecţii şi recreatiile.
Orarul se întocmeşte de compartimentul de învãţãmînt din unitatea respectiva şi se aproba de conducerea unitãţii.
La întocmirea orarului se va urmãri ca obiectele ce solicita mai mult pe cursanţi sa fie puse în primele ore ale zilei. În orarul unei zile nu se intercaleaza ore libere între obiecte.
Conducãtorul cursului, respectiv directorul centrului de calificare şi perfecţionare, rãspunde de respectarea cerinţelor pedagogice şi de asigurarea stabilitatii orarului.
ART. 34
Notarea cunoştinţelor persoanelor care frecventeazã cursurile de calificare şi cursurile de perfecţionare se face cu nota de la 10 la 1, media minima de promovare fiind 5,00.
ART. 35
Verificarea cunoştinţelor persoanelor care frecventeazã cursurile se face, dupã specificul obiectului, prin examinari orale şi scrise, lucrãri grafice sau probe practice.
Pe durata cursurilor se fac cel puţin 3 examinari orale la fiecare obiect de studiu, inclusiv la instruirea practica, numãrul acestora crescind în funcţie de numãrul de ore repartizat fiecãrui obiect din planurile de învãţãmînt.
Cel mult doua din note se pot da pe baza de lucrãri scrise de control curent (extemporal), al cãror subiect se stabileşte, de regula, din materialul predat în lectia anterioarã.
În ultimele doua saptamini ale cursului se fac recapitularea şi sistematizarea întregii materii, dîndu-se o proba de control de sinteza (teza, lucrare grafica sau proba practica), dupã specificul obiectelor de studiu.
Subiectele lucrãrilor scrise sau grafice de control se stabilesc de personalul însãrcinat cu predarea obiectelor respective.
Subiectele lucrãrilor practice se stabilesc de maistrii în secţiile cãrora se desfãşoarã instruirea practica.
ART. 36
La sfîrşitul cursului, la fiecare obiect de învãţãmînt se încheie o medie de promovare.
Media de promovare se stabileşte astfel: se calculeazã aritmetic media notelor obţinute la rãspunsurile orale şi la lucrãrile de control curent (extemporale), apoi se aduna cu nota obţinutã la proba de control de sinteza (teza, lucrare grafica sau lucrare practica) şi suma se împarte la doi. Media de promovare trebuie sa fie un numãr întreg. Fracţiunile de 50 şi peste 50 de sutimi se rotunjesc spre nota mai mare, iar cele sub 50 de sutimi se rotunjesc spre nota mai mica.
ART. 37
Persoanele care vor obţine medii mai mici de 5,00 la unul sau mai multe obiecte vor fi examinate încã o data înainte de începerea examenului de absolvire. Dacã şi dupã aceasta examinare nu obţin medii de promovare, ele vor fi declarate respinse şi nu se vor putea prezenta la examenul de absolvire.
În asemenea cazuri, la cursurile organizate cu scoatere de la locul de munca, persoanele declarate respinse vor fi obligate sa restituie sumele reprezentind drepturile primite pe durata cursului, în condiţiile <>art. 12 din H.C.M. nr. 2105/1969 , nepromovarea cursurilor constituind o nerespectare a clauzelor prevãzute în angajamentul de şcolarizare.
ART. 38
Instruirea practica a persoanelor care frecventeazã cursurile de calificare sau de perfecţionare se asigura de cei mai buni muncitori calificaţi, şefi de echipa (brigada), maiştri, tehnicieni, ingineri şi alt personal cu studii superioare.
Unitãţile care organizeazã cursurile sînt obligate sa asigure cursanţilor condiţii corespunzãtoare pentru efectuarea instruirii practice.
ART. 39
Angajaţii cuprinşi la cursurile de calificare şi la cursurile de perfecţionare sînt obligaţi sa le frecventeze cu regularitate, dupã programul stabilit de organizaţia socialistã sau centrul de calificare şi perfecţionare unde sînt organizate cursurile.
La începutul fiecãrei ore de curs personalul de predare este dator sa facã prezenta cursanţilor.
Evidenta prezentei angajaţilor la cursuri, precum şi a notarii cunoştinţelor acestora se tine cu ajutorul catalogului de grupa, întocmit conform modelului din anexa nr. 2.
Angajaţii care absenteazã de la orele de curs teoretic vor fi notati absenţi pentru fiecare ora în parte. Absentarea angajaţilor de la pregãtirea practica se noteaza în catalog cu o singura absenta pentru fiecare zi absentata, indiferent de numãrul orelor de instruire practica ce revine pentru ziua respectiva.
ART. 40
Sînt considerate motivate numai absentele (de la cursurile teoretice şi instruirea practica) care se datoresc imbolnavirii angajatului, bolilor molipsitoare în familie sau altor cazuri de forta majorã, dovedite cu acte legale sau cunoscute de întreprindere, respectiv de centrul de calificare şi perfecţionare.
Motivarea absentelor se face de responsabilul de învãţãmînt din unitatea în care este organizat cursul sau, dupã caz, de conducerea centrului de calificare şi perfecţionare.
ART. 41
Angajaţii cuprinşi la cursurile de calificare şi la cursurile de perfecţionare care din cauza de boala absenteazã 20 de zile în cazul cursurilor de perfecţionare, 30 de zile în cazul cursurilor de calificare cu durata de pînã la 6 luni şi 45 de zile în cadrul cursurilor de calificare cu o durata mai mare de 6 luni sînt consideraţi aminati şi au dreptul de a se reinscrie la seria urmãtoare a cursurilor.
Angajaţii care absenteazã de la cursuri pînã la cel mult numãrul de zile prevãzut în alineatul precedent vor fi examinati din materia parcursã în timpul absentarii în perioada rãmasã pînã la sfîrşitul cursului.
ART. 42
Persoanele care promoveazã cursurile de calificare sau cursurile de perfecţionare, în condiţiile stabilite la art. 36 şi 37, susţin un examen teoretic şi practic de absolvire. Cei care promoveazã acest examen primesc actele de studii prevãzute la art. 17 şi respectiv art. 21, în funcţie de cursul urmat.
ART. 43
Examenul de absolvire a cursurilor de calificare şi a cursurilor de perfecţionare consta dintr-o proba practica şi dintr-un examen teoretic la obiectul de profil.
Examenul de absolvire se susţine în fata unei comisii constituite din:
- inginerul şef sau asimilaţi ai acestuia ca preşedinte;
- şeful sectorului în care s-a desfãşurat instruirea practica;
- maistrul atelierului sau asimilaţi ai acestuia, în funcţie de specificul meseriilor şi specialitatilor în care se pregãtesc sau se perfectioneaza cadrele respective;
- specialistul care a predat tehnologia meseriei sau, în cazul cursurilor de calificare sau de perfecţionare a personalului cu pregãtire medie, obiectul de profil al cursului;
- responsabilul cu învãţãmîntul din întreprindere ca secretar al cursului.
În cadrul cursurilor organizate în centre de calificare şi perfecţionare, directorul centrului va fi preşedintele comisiei, iar secretarul centrului va îndeplini şi atribuţiile de secretar al comisiei.
ART. 44
Stabilirea lucrãrilor ce se executa în cadrul probei practice se face din timp de cãtre întregul colectiv al comisiei la propunerea şefului de sector sau a maistrului atelierului. Repartizarea lucrãrilor se face în ziua începerii examenului.
Proba practica se executa în condiţii de timp şi calitate dinainte stabilite. Durata probei practice nu poate fi mai mare de şase zile. Comisia verifica şi caietul de practica al candidatului.
La stabilirea lucrãrii ce se da spre executare candidaţilor se are în vedere gradul cursului pentru care se tine examenul de absolvire.
Aprecierea probei practice se face de comisie prin note, ţinînd seama atît de executarea lucrãrii practice cît şi de stabilirea procesului tehnologic.
ART. 45
Susţinerea examenului teoretic se face oral, în fata întregii comisii, pe baza intrebarilor puse de membrii acesteia, pentru rãspunsurile date dîndu-se de asemenea o nota.
ART. 46
Media de promovare a examenului de absolvire se calculeazã aritmetic, adunindu-se nota de la proba practica şi nota de la examenul teoretic, suma rezultatã impartindu-se la 2.
Este declarat reuşit la examenul de absolvire candidatul care a obţinut cel puţin media 5,00.
ART. 47
Rezultatul examenului de absolvire se consemneazã într-un proces-verbal care cuprinde: data examenului, comisia de examinare numele şi prenumele fiecãrui candidat, data şi locul naşterii, meseria sau specialitatea în care s-a pregãtit, felul şi gradul cursului, proba practica data spre executare, categoria lucrãrii, timpul normat pentru lucrare, timpul efectiv realizat, notele obţinute la examen (teoretic şi practic) şi media obţinutã.
Dupã încheierea lucrãrilor, procesele-verbale sînt semnate de intreaga comisie şi sînt pãstrate în arhiva ca documente şcolare.
Media obţinutã la examenul de absolvire se consemneazã şi în foaia matricola a cursantului, întocmitã conform modelului din anexa nr. 3 şi completatã pe baza situaţiei extrase din catalogul cursului şi a procesului-verbal prevãzut mai sus, la alineatul 1.
ART. 48
Candidaţii care nu promoveazã examenul de absolvire vor fi mentinuti în posturile pe care au fost angajaţi înainte de cuprinderea lor la cursuri şi vor avea posibilitatea sa se prezinte din nou pentru susţinerea acestui examen, la o data fixatã de unitatea care a organizat cursul, cu acordul organului în subordinea cãruia funcţioneazã.

CAP. 6
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PERSOANELOR CARE FRECVENTEAZĂ CURSURILE DE CALIFICARE ŞI CURSURILE DE PERFECŢIONARE

ART. 49
Persoanele care frecventeazã cursuri de calificare sau cursuri de perfecţionare organizate fãrã scoaterea lor de la locul de munca beneficiazã, pe toatã durata cursului, de urmãtoarele:
a) retributia muncii prestate în producţie;
b) material bibliografic (manuale, indrumatoare etc.), care se acorda în folosinta.
ART. 50
Persoanele care frecventeazã cursuri de calificare sau cursuri de perfecţionare organizate cu scoaterea lor de la locul de munca beneficiazã, pe toatã durata cursurilor, de urmãtoarele:
a) material bibliografic (manuale, indrumatoare etc.), în folosinta;
b) o indemnizaţie lunarã egala cu media salariului realizat în ultimele trei luni premergãtoare admiterii lor la cursuri, dacã au avut calitatea de angajaţi în aceasta perioada; pentru persoanele angajate în construcţii, media salariului realizat se va calcula pe ultimele 12 luni; pentru persoanele admise la cursuri dupã terminarea stagiului militar, dacã la data incorporarii aveau calitatea de angajaţi, indemnizaţia lunarã este egala cu media salariului realizat în ultimele trei luni premergãtoare incorporarii.
În calculul mediei salariului nu se includ sporurile şi adaosurile la salarii care se acorda pentru condiţii deosebite la locul de munca dacã în perioada cursului condiţiile de munca sînt diferite fata de cele pentru care se acorda astfel de sporuri sau adaosuri.
În cazul cînd, la data admiterii lor la cursurile de calificare, persoanele respective nu au avut calitatea de angajaţi cu minimum 3 luni stagiu în munca, în locul indemnizaţiei prevãzute mai sus la lit. b, ele vor primi o indemnizaţie lunarã de 400 de lei.
ART. 51
Persoanele care provin din organizaţii socialiste sau secţii ale acestora situate în alte localitãţi decît aceea în care este organizat cursul de calificare sau de perfecţionare mai beneficiazã, în afarã drepturilor prevãzute la art. 50, de urmãtoarele:
a) cazare gratuita în cãmine sau alte localuri amenajate în acest scop, asigurata de cãtre unitãţile care organizeazã astfel de cursuri. În cazul cînd nu se poate asigura cazarea gratuita, cu aprobarea organului central care a înfiinţat centrul de cursuri sau în subordinea cãruia funcţioneazã organizaţia socialistã la care s-a organizat cursul, se vor putea deconta pentru fiecare cursant maximum 20 lei pe zi pentru cazarea în localitãţi urbane şi 5 lei în localitãţile rurale;
b) dreptul de a lua masa la cantina contra cost, în condiţiile stabilite pentru angajaţi;
c) transportul gratuit dus şi întors cu tren de persoane clasa a II-a, autobuze ale întreprinderilor de transport sau vapoarele NAVROM, la începutul şi la sfîrşitul cursului, din localitatea în care se afla organizaţia socialistã sau secţia acesteia în care sînt angajaţi în localitatea unde este organizat cursul.
De drepturile prevãzute la alineatele a-c inclusiv din prezentul articol beneficiazã şi persoanele admise la cursurile de calificare fãrã ca, la data admiterii, sa fi avut calitatea de angajaţi dacã au domiciliul în alta localitate decît aceea în care este organizat cursul.
ART. 52
Persoanele care frecventeazã cursurile de calificare sau cursurile de perfecţionare, organizate cu sau fãrã scoaterea lor de la locul de munca, au dreptul:
- sa ceara personalului de predare sau de instruire practica lãmuriri în vederea înţelegerii mai aprofundate a unor probleme legate de pregãtirea lor profesionalã, îndrumãri în rezolvarea problemelor personale care-i preocupa etc.;
- sa fie repartizaţi în schimburi de producţie care sa le permitã frecventarea regulatã a cursurilor;
- sa foloseascã baza didactico-materialã a unitãţilor în care este organizat cursul, în scopul bunei lor pregatiri teoretice şi practice;
- sa fie încadrate în munca, dupã absolvire, în funcţie de pregãtirea profesionalã obţinutã.
ART. 53
Obligaţiile persoanelor care frecventeazã cursurile de calificare sau cursurile de perfecţionare sînt cele stabilite la pct. II din angajamentul de şcolarizare prevãzut în anexa nr. 1. Totodatã le revin şi urmãtoarele îndatoriri:
- sa cunoascã şi sa respecte cu stricteţe normele de protecţie a muncii, precum şi instrucţiunile privind funcţionarea şi folosirea maşinilor sau agregatelor cu care lucreazã, în scopul de a nu provoca sau suferi accidente;
- sa respecte prevederile regulamentului de ordine interioarã al unitãţii în care este organizat cursul;
- sa pãstreze curãţenia la locul de munca şi în sãlile de curs şi sa aibã grija de bunurile obşteşti şi de bunurile date în folosinta. Contravaloarea deteriorarilor aduse acelor bunuri va fi suportatã de cei în culpa;
- sa aibã o purtare tovaraseasca fata de colegii lor, sa ia parte activa la viata colectivului din care fac parte, sa ia atitudine hotarita fata de colegii lor care nu se supun îndatoririlor şi incalca disciplina;
- sa se supunã examinarilor medicale periodice, vaccinarilor şi altor acţiuni medico-sanitare.
ART. 54
Rãspunderea materialã a persoanelor cuprinse la cursurile de calificare şi la cele de perfecţionare fata de pagubele aduse avutului obştesc este cea stabilitã pentru angajaţi prin Codul muncii şi celelalte acte normative în vigoare.
ART. 55
Pentru succesele obţinute la învãţãtura, pentru purtarea buna şi participarea activa la acţiunile organizate în unitatea în care sînt angajate, la cursuri, precum şi în afarã acestora, persoanele care frecventeazã cursurile de calificare sau cursurile de perfecţionare pot fi evidentiate în cadrul unitãţii respective.

CAP. 7
SANCŢIUNI

ART. 56
Persoanelor care frecventeazã cursurile de calificare sau cursurile de perfecţionare, dacã nu respecta obligaţiile şi îndatoririle ce le revin, li se pot aplica urmãtoarele sancţiuni:
a) observatia;
b) mustrarea;
c) mustrarea scrisã cu avertisment;
d) desfacerea angajamentului de şcolarizare şi exmatricularea de la curs, cu restituirea sumelor reprezentind drepturile primite pe perioada cît a urmat cursul, potrivit prevederilor art. 27.
Sancţiunile de la lit. a şi b se aplica de cãtre responsabilul cursului, respectiv directorul centrului de calificare şi perfecţionare, şi de personalul de predare şi de instruire practica; sancţiunea de la lit. c şi d se aplica de cãtre directorul unitãţii organizatoare a cursului.
ART. 57
Sancţiunea prevãzutã la art. 56 lit. d se aplica şi în cazul cînd persoanele cuprinse la cursurile de calificare sau de perfecţionare absenteazã nemotivat mai mult de 5 zile de instruire practica sau mai mult de 40 de ore de la cursurile teoretice ori, cumulat, 3 zile de instruire şi 24 de ore de la cursurile teoretice.
ART. 58
Contestaţiile la sancţiunile prevãzute la art. 56 lit. c şi d se adreseazã în termen de cel mult 15 zile de la comunicare conducerii organului ierarhic superior.
ART. 59
Dacã persoana care urmeazã cursurile a fost sancţionatã şi ulterior s-au ivit probe cu care poate dovedi nevinovatia sa, va putea cere revizuirea actului prin care a fost sancţionatã.
Mãsurile de ridicare a sancţiunii şi cele de revizuire se hotãrãsc de organul administrativ care a aplicat sancţiunea respectiva.
ART. 60
Pentru faptele prevãzute de Legea de organizare şi funcţionare a comisiilor de judecata, cursanţii pot fi sancţionaţi de aceste comisii.

Partea a III-a

CAP. 8
PERSONALUL CURSURILOR

ART. 61
Conducerea cursurilor se asigura din rindul salariaţilor din compartimentul de învãţãmînt din unitatea care le organizeazã.
În cazul cînd în unitatea respectiva exista numai o persoana care se ocupa cu problemele de învãţãmînt, aceasta va îndeplini atribuţiile de responsabil de curs.
Responsabilul de curs va fi salarizat potrivit normelor legale în vigoare.
ART. 62
Directorii centrelor de calificare şi perfecţionare cu funcţionare continua se asigura din rindul celor mai buni specialişti din producţie sau cadre didactice de specialitate cu pregãtire superioarã din învãţãmîntul profesional şi învãţãmîntul tehnic.
Numirea acestora se face de organele prevãzute la art. 4 al. 1 care au înfiinţat centrele respective, ei fiind salarizaţi în condiţiile legale stabilite pentru personalul de conducere din şcolile profesionale sau, dupã caz, din şcolile de specializare postliceala.
ART. 63
Personalul care va preda obiectele de studiu la cursurile de calificare şi cursurile de perfecţionare se asigura din rindul celor mai buni specialişti din producţie sau al cadrelor didactice de specialitate cu pregãtire superioarã din unitãţile de învãţãmînt profesional şi tehnic. Cu aprobarea organelor centrale sau locale prevãzute la art. 4 al. 1, pentru cursurile de calificare şi perfecţionare a muncitorilor va putea fi folosit şi personal cu pregãtire medie de specialitate.
Numirea personalului prevãzut la alineatul precedent se face de întreprinderi sau celelalte organizaţii socialiste în cadrul cãrora funcţioneazã cursurile. La centrele de calificare şi perfecţionare, numirea personalului de predare se face de organele care le-au înfiinţat.
ART. 64
Potrivit prevederilor <>art. 14 din H.C.M. nr. 2105/1969 , personalul care preda la cursurile pentru calificarea şi perfecţionarea muncitorilor şi a personalului cu pregãtire medie va fi retribuit cu ora, potrivit normelor, legale, dupã cum urmeazã:
a) în cazul cursurilor organizate pentru muncitori, dupã nivelul de salarizare prevãzut pentru personalul didactic din şcolile profesionale;
b) în cazul cursurilor organizate pentru personalul cu pregãtire medie, dupã nivelul de salarizare prevãzut pentru personalul didactic din şcolile de specializare postliceala.
În situaţii deosebite, cînd nivelul de predare cerut este superior celui din şcolile de specializare postliceala, cu aprobarea Ministerului Învãţãmîntului şi cu avizul Ministerului Finanţelor, la anumite discipline, cadrele didactice care provin din instituţiile de învãţãmînt superior vor putea fi plãtite cu ora, potrivit salariului corespunzãtor funcţiei didactice îndeplinite în învãţãmîntul superior.
ART. 65
Personalul didactic de conducere şi de predare permanent de la centrele de calificare şi perfecţionare care funcţioneazã continuu va avea aceeaşi norma didactica şi salarizare ca şi personalul didactic de conducere şi de predare din învãţãmîntul profesional şi învãţãmîntul tehnic.
Personalul didactic de conducere şi de predare prevãzut la alineatul precedent se bucura de aceleaşi drepturi şi are aceleaşi obligaţii prevãzute de Statutul personalului didactic pentru personalul didactic de conducere şi de predare din învãţãmîntul profesional şi învãţãmîntul tehnic.
Numãrul posturilor didactice din centrele de calificare şi perfecţionare se fixeazã de cãtre organele care le organizeazã, pe baza, dupã caz, a planurilor de învãţãmînt, a normelor didactice stabilite pentru fiecare categorie de personal didactic, precum şi a numãrului grupelor de cursanţi.
ART. 66
Potrivit prevederilor <>art. 15 din H.C.M. nr. 2105/1969 , persoanele admise la cursurile de calificare şi perfecţionare vor fi repartizate în vederea instruirii lor practice pe lîngã cei mai buni muncitori, maiştri, tehnicieni, ingineri şi alt personal cu studii superioare.
Muncitorii care instruiesc pe cei care urmeazã cursurile de calificare vor putea fi premiati, în cadrul fondului total de salarii planificat al unitãţii pentru care se pregãtesc cadrele, dupã cum urmeazã:
- cu 300-400 de lei cînd durata instruirii este de 4-6 luni, numãrul persoanelor este de 1-3, iar notele obţinute de acestea la absolvire la proba practica nu sînt mai mici de 5;
- cu 400-500 de lei cînd durata instruirii este mai mare de 6 luni, numãrul persoanelor instruite este de 1-3 sau mai mare, iar notele obţinute la proba practica nu sînt mai mici de 5.
ART. 67
Personalul de predare de la cursurile de calificare şi de perfecţionare are obligaţia de a se prezenta cu regularitate la ore şi la celelalte activitãţi instructiv-educative organizate.
Este interzisã scoaterea de la ore a personalului de predare pentru efectuarea altor activitãţi.
Evidenta activitãţii de predare se tine cu ajutorul registrului de prezenta a personalului de predare, alcãtuit conform anexei nr. 4.
ART. 68
În munca de pregãtire pentru lecţii, personalul de predare trebuie sa asigure îndeplinirea scopului instructiv-educativ dinainte stabilit pentru fiecare lectie şi sistem de lecţii prin orientarea ideologico-politica a lectiilor, prin conţinutul lor riguros ştiinţific, prin aplicarea metodelor şi procedeelor de predare specifice fiecãrui obiect şi conţinutului temei tratate.
În acest scop personalul de predare este obligat sa-şi întocmeascã planificarea calendaristicã a predãrii materiei pentru fiecare obiect de învãţãmînt şi pentru fiecare grupa de cursanţi şi sa realizeze integral prevederile programelor şcolare.
ART. 69
Responsabilii cursurilor organizate în întreprinderi şi alte organizaţii socialiste şi directorii centrelor permanente de calificare şi perfecţionare rãspund de intreaga activitate instructiv-educativã desfasurata în cadrul cursului, de activitatea administrativ-gospodareasca a cursului, precum şi de pãstrarea şi folosirea judicioasã a bunurilor încredinţate.
În intreaga activitate ei se conduc dupã principiul muncii colective.
Pentru buna organizare a activitãţii din cadrul centrelor permanente de calificare şi perfecţionare şi îndeplinirea sarcinilor ce le revin, directorii acestor centre sînt ajutaţi de consiliile profesorale.
Consiliul profesoral funcţioneazã sub preşedinţia directorului centrului şi este format din personalul de predare şi de instruire practica al centrului.
Consiliul profesoral are urmãtoarele atribuţii principale:
- dezbate principalele probleme ale activitãţii instructiv-educative din centrul de calificare şi perfecţionare şi stabileşte mãsuri pentru ridicarea calitãţii acestei activitãţi;
- contribuie la generalizarea experienţei pozitive din activitatea personalului didactic şi la îmbunãtãţirea metodelor de predare;
- dezbate planurile de munca ale centrului şi face propuneri pentru îmbunãtãţirea lor;
- analizeazã periodic îndeplinirea planurilor de munca şi rezultatele activitãţii desfãşurate în cadrul centrului de calificare şi perfecţionare.
Şedinţele consiliului profesoral se ţin de regula la începutul şi sfîrşitul fiecãrei serii de cursanţi şi în mod excepţional ori de cîte ori este nevoie.
Problemele dezbãtute în consiliul profesoral sînt consemnate în procesul-verbal al şedinţei.
Consiliul profesoral ia hotãrîri, prin vot deschis, cu majoritate de cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor sãi.
ART. 70
Pentru buna organizare şi funcţionare a cursurilor de calificare şi perfecţionare, acestea sînt încadrate cu personalul tehnic, administrativ şi gospodãresc, conform statelor tip stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.
Numirea acestui personal se face de conducerea unitãţii în care este organizat cursul sau, dupã caz, de directorul centrului de calificare şi perfecţionare şi este salarizat conform dispoziţiilor legale în vigoare.

CAP. 9
FINANŢAREA CURSURILOR

ART. 71
Potrivit art. 115 din Legea învãţãmîntului, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea cursurilor de calificare şi a cursurilor de perfecţionare se suporta, dupã caz, din fondurile de producţie sau din fondurile de circulaţie ale organizaţiilor socialiste pentru care se pregãtesc cadrele, plãţile facindu-se din fondul de şcolarizare al acestor organizaţii, conform metodologiei stabilite de Comitetul de Stat al Planificarii.
Fac excepţie cheltuielile pentru pregãtirea personalului necesar instituţiilor bugetare, care se suporta din buget, şi cele pentru pregãtirea personalului necesar organizaţiilor socialiste noi sau obiectivelor noi ce urmeazã sa-şi înceapã activitatea, care se suporta, dacã legea nu prevede altfel, din fondul de investiţii, devizul general al lucrãrilor, poziţia "cheltuieli pentru pregãtirea cadrelor".
ART. 72
În aplicarea prevederilor de la art. 71 şi pe baza planului anual de şcolarizare prin cursuri aprobat în cadrul fondurilor alocate prin planul de stat, centrul de calificare şi perfecţionare sau unitatea pe lîngã care funcţioneazã cursurile întocmeşte planul anual al cheltuielilor necesare pentru funcţionarea cursului respectiv.
Planul de cheltuieli se aproba de conducerea unitãţilor pe lîngã care funcţioneazã cursurile, iar cel al centrelor de calificare şi perfecţionare de organul central sau local al administraţiei de stat în subordinea cãruia funcţioneazã.
ART. 73
Planul de cheltuieli trebuie sa cuprindã toate cheltuielile legate de funcţionarea în bune condiţii a cursurilor.
Unitãţile pe lîngã care funcţioneazã cursurile, respectiv conducerea centrelor de calificare şi perfecţionare, vor comunica dupã aprobarea planului de cheltuieli tuturor întreprinderilor interesate volumul cheltuielilor cu care trebuie sa contribuie pentru cursanţii trimişi la calificare sau perfecţionare.
La terminarea cursului, dupã centralizarea tuturor cheltuielilor, se va întocmi şi trimite întreprinderilor pentru care se pregãtesc cadre decontul cheltuielilor efective, în vederea introducerii în termen a dispoziţiilor de plata pentru sumele ce datoreazã.
ART. 74
Ţinerea evidentei contabile pentru cursurile organizate pe lîngã unitãţile socialiste, precum şi pentru centrele de calificare şi perfecţionare se face în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

CAP. 10
DISPOZIŢII FINALE

ART. 75
Cursurile de recalificare pentru muncitori şi personalul cu pregãtire medie se organizeazã în condiţiile stabilite prin <>art. 16 din H.C.M. nr. 2105/1969 .
Prevederile cuprinse în prezentul regulament referitoare la calificarea muncitorilor şi personalului cu pregãtire medie se aplica în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea cursurilor de recalificare, cu excepţia drepturilor de salarii sau de indemnizaţie lunarã pentru cei care se recalifica ca urmare a unor reorganizari prevãzute prin acte normative care menţioneazã în mod expres drepturile acestora.
ART. 76
Calificarea muncitorilor în meserii simple sau în domenii restrînse ale unei meserii (specialitate sau funcţie), la care notiunile teoretice pot fi însuşite o data cu deprinderile practice în procesul muncii, se va putea face, conform prevederilor <>art. 17 din H.C.M. nr. 2105/1969 , şi prin practica la locul de munca fãrã cursuri teoretice.
Meseriile şi domeniile restrînse ale unor meserii la care calificarea se face prin practica la locul de munca se stabilesc de organele centrale şi locale ale administraţiei de stat prevãzute la art. 4 al. 1.
ART. 77
Muncitorii care se vor pregati prin practica la locul de munca fãrã cursuri teoretice vor primi, pe perioada pregãtirii, retributia pentru munca prestatã în producţie.
ART. 78
Pentru muncitorii calificaţi prin practica la locul de munca, actul doveditor al calificãrii obţinute îl constituie adeverinta eliberata de organizaţia socialistã în cadrul cãreia s-au calificat, pe baza procesului-verbal al comisiei tehnice de încadrare a muncitorilor.
ART. 79
Promovarea muncitorilor care la data publicãrii <>H.C.M. nr. 2105/1969 sînt încadraţi ca muncitori calificaţi şi executa lucrãri ce necesita o calificare se va face în condiţiile stabilite la art. 18 din aceasta hotãrîre.
Potrivit articolului menţionat la alineatul precedent, în întreprinderile la care nu sînt condiţii pentru organizarea cursurilor de gradul II, organele prevãzute la art. 4 al. 1 din prezentul regulament pot aproba ca promovarea muncitorilor în categorii superioare de salarizare, în anumite meserii, sa se poatã face şi fãrã absolvirea cursului de calificare de gradul II. Aceasta aprobare este aplicabilã numai în cadrul întreprinderii respective.
ART. 80
Organizaţiile socialiste vor solicita sprijinul sindicatelor în stabilirea necesarului de şcolarizat prin cursurile de calificare şi perfecţionare, în recrutarea cursanţilor, a personalului de predare şi de instruire practica, cît şi în ceea ce priveşte buna organizare şi desfãşurare a acestor cursuri.
ART. 81
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abroga regulamentul privind organizarea şi funcţionarea cursurilor de scurta durata pentru pregãtirea muncitorilor şi a personalului tehnico-administrativ din unitãţile de sub îndrumarea şi controlul Ministerului ... aprobat prin ordinul nr... din... 196...





ANEXA 1

ANGAJAMENT DE ŞCOLARIZARE
Act adiţional la contractul de munca

Între subsemnatul .................., nãscut în ................... judeţul ......................., la data de ....................., cu domiciliul în ....................... str ............................ nr. ........... judeţul ................................, în calitate de cursant, şi organizaţia socialistã ............................., reprezentatã prin ................., în calitate de (funcţia) ........, a intervenit prezentul angajament de şcolarizare pentru meseria (specialitatea) ..................... .
Durata cursului de calificare ..............*) (specializare) cu scoatere de la locul de munca este de ................., în conformitate cu nomenclatorul de meserii (specialitãţi) aprobat.
Clauzele prezentului angajament sînt urmãtoarele:
I. Organizaţia socialistã ............................., se obliga sa asigure cursantului urmãtoarele:
a) condiţiile necesare pentru buna pregãtire profesionalã (teoreticã şi practica);
b) drepturile materiale stabilite de lege pe perioada pregãtirii;
c) încadrarea în munca dupã absolvire în funcţie de pregãtirea profesionalã obţinutã.
II. Subsemnatul ...................... doresc sa ma calific (perfectionez) în meseria (specialitatea) ...................... şi ma oblig:
a) sa-mi insusesc temeinic cunoştinţele teoretice şi practice ale meseriei (specialitatii) alese;
b) sa respect programul de instruire teoreticã şi practica stabilit;
c) sa ma incadrez în normele privind disciplina, atît în cadrul locului de munca, cît şi în cadrul cursului;
d) dupã absolvirea cursului şi obţinerea calificãrii (perfecţionãrii) sa lucrez în .................. (denumirea organizaţiei socialiste) sau la locul de munca unde voi fi repartizat cel puţin trei ani.
În cazul cînd nu-mi voi îndeplini obligaţiile asumate prin prezentul angajament, voi fi exmatriculat sau voi pãrãsi cursul din motive ce-mi sînt imputabile, subsemnatul .................................... ma oblig a restitui sumele reprezentind contravaloarea drepturilor primite pe timpul cursului.
Restituirea acestor sume se face conform prevederilor <>art. 12 din H.C.M. nr. 2105/1969 .
Drept care s-a încheiat prezentul angajament în doua exemplare, astãzi ...... .........., din care unul rãmîne la organizaţia socialistã ........................, iar al doilea la ......................... în calitate de cursant.



CURSANT CONDUCĂTORUL ORGANIZAŢIEI SOCIALISTE
......... ....................................


Buletin de identitate nr. ................
Seria ........... eliberat de ............


Prezentul angajament s-a înregistrat la organizaţia socialistã .................. la data de ................... sub nr. ......... .
__________
*) Se va trece gradul cursului.





ANEXA 2

MINISTERUL ........................
ÎNTREPRINDEREA ....................


CATALOGUL CURSANŢILOR

┌────┬────────────────┬──────────┬───────────────────────────────────────┬────┐
│ │ NUMELE ŞI │Tehnologia│ Evidenta prezentei │ │
│ │ PRENUMELE │ meseriei │ şi notarea │ │
│Nr. ├─────┬────┬─────┼─────┬────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤Obs.│
│crt.│ │ │ Ve- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Data │Stu-│ chi-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nas- │dii │ mea │abs. │note│abs│no-│abs│no-│abs│no-│abs│no-│abs│no-│ │
│ │terii│ │ în │ │ │ │te │ │te │ │te │ │te │ │te │ │
│ │ │ │munca│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┴────┴─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│ 1. │ POPESCU ION │ │ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────┬────┬─────┤II.9,│────│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │20.V.│Sc. │5 ani│17,23│7.II│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ 1940│gen.│şi 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │luni │IV. 5│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │────│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │9.IV│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────┴────┴─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│ │ MEDIA │ x │ 7 │ x │ │ x │ │ x │ │ x │ │ x │ │ │
└────┴────────────────┴─────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┘





ANEXA 3


FOAIA MATRICOLA NR. .......

Cursantul ..................... fiul lui ....................... şi al ..................., nãscut(a) ............ în anul .......... luna ......... ziua .................., în localitatea ................... judeţul ..................., înscris la cursul ...................... în meseria
─────────────
specialitatea
cu
....................... în perioada ..................., organizat ──── scoatere
fãrã
de la locul de munca conform <>H.C.M. nr. 2105/1969 .


┌──────────────┬──────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Denumirea │ Nr. absentelor │Media obţinutã │Media obţinutã│
│obiectului de ├───────────────┬──────────────┤ în timpul │ la examenul │
│ învãţãmînt │ total │ nemotivate │ cursului │de absolvire │
│ │ motivate │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘


DIRECTOR (responsabil de curs), SECRETAR,


Am primit certificatul de absolvire a
cursului .............. cu nr. ......
........ din ....... eliberat de ....
.....................................

Semnatura absolventului,



Eliberat
Certificatul de absolvire a
cursului ....................... cu
nr. ................. din .........
Semnatura,





ANEXA 4


MINISTERUL .........................
ÎNTREPRINDEREA .....................
CENTRUL DE CALIFICARE ŞI
PERFECŢIONARE ......................



CONDICA DE PREZENTA A PERSONALULUI
DE PREDARE


CURSUL DE ............................
PERIOADA ................ ANUL .......


┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Data │ │ │ Semnatura │ │
├──────────────┤ Obiectul │ Subiectul │ persoanei │ Obs. │
│ luna, ziua │ │ lectiei │ care a predat │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


tataru gheorghe
24 August 2011
intre ani 1975 si 1977 am absolvit cursul de calificare de gradul I[LA LOCUL DE MUNCA]cu durata de 2 ani ,si as intreba daca imi permiteti:se considera stagiu de cotizare acesti 2 ani? Daca raspunsul este DA,cum procedez sa ii validez,ca in cartea de munca nu sint trecuti? Multumesc anticipat.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016