Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1 februarie 2021  privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 1 februarie 2021 privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 152 bis din 15 februarie 2021
──────────
    Aprobat de ORDINUL nr. M.27 din 1 februarie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 din 15 februarie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament prevede compunerea pe timp de pace a uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, descrie articolele de echipament din compunerea acestora şi stabileşte regulile privind portul uniformelor militare.
    (2) Prevederile prezentului regulament se aplică pe timp de pace, până la instituirea, potrivit legii, a stării de asediu sau de urgenţă ori până la declararea, potrivit legii, a stării de mobilizare sau de război.

    ART. 2
    (1) Categoriile de personal din Ministerul Apărării Naţionale care, potrivit legii, au dreptul să deţină şi să poarte uniforme militare sunt obligate să cunoască compunerea şi să respecte regulile privind portul acestora.
    (2) Purtarea uniformelor militare în altă compunere sau în alt mod decât cea/cel descrisă/descris de prezentul regulament constituie o încălcare a disciplinei militare sau a disciplinei muncii, după caz, şi se sancţionează în conformitate cu prevederile legale.
    (3) Cadrele militare confirmate în armele aviaţie, marină şi justiţie militară care îşi desfăşoară activitatea în unităţi aparţinând altor categorii de forţe şi comandamente, poartă ţinuta specifică armei în care aceştia sunt confirmaţi.
    (4) Cadrele militare încadrate în structuri din subordinea Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Aeriene şi în structuri specializate de justiţie militară, care nu sunt confirmaţi în arma marină, arma aviaţie şi justiţie militară, poartă ţinuta specifică forţelor navale, forţelor aeriene sau de justiţie militară, purtând însemnele de grad şi petliţele specifice forţelor terestre.
    (5) Prevederile alin. (4) se aplică şi în cazul mutării acestor categorii de cadre din unităţile de aviaţie, marină ori din structurile specializate de justiţie militară în unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Apărării şi comandamentelor de sprijin.
    (6) Cadrele militare care îşi desfăşoară activitatea în structuri de justiţie militară poartă la activităţile de instrucţie, trageri, exerciţii, aplicaţii şi la alte activităţi, la ordin, uniforma militară combat specifică forţelor terestre.
    (7) Cadrele militare confirmate în arma/specialitatea justiţie militară, care îşi desfăşoară activitatea în unităţi aparţinând forţelor terestre, forţelor aeriene, forţelor navale şi comandamentelor de sprijin, poartă uniforma militară combat specifică acestora.
    (8) Personalul participant la misiuni internaţionale, observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională poartă uniforma militară combat a categoriei de forţe, conform cerinţelor misiunii.
    (9) Comandanţii/şefii unităţilor militare dispun măsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentului regulament.

    ART. 3
        Articolele de echipament prevăzute în normele de echipare aprobate prin hotărâre a Guvernului intră, după caz, în compunerea:
    a) uniformei militare de gală;
    b) uniformei militare de oraş şi serviciu;
    c) uniformei militare combat;
    d) uniformei militare de oraş;
    e) uniformei militare de oraş şi de clasă.


    ART. 4
    (1) Specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament ce intră în compunerea uniformelor militare se elaborează de Comandamentul Logistic întrunit pe baza descrierii din prezentul regulament.
    (2) Specificaţiile tehnice se avizează de şefii categoriilor de forţe ale armatei şi de şeful Direcţiei logistice şi se aprobă de comandantul Comandamentului Logistic întrunit.

    ART. 5
    (1) Ofiţerii din Ministerul Apărării Naţionale poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de gală;
    b) uniforma militară de oraş şi serviciu;
    c) uniforma militară combat.

    (2) Maiştrii militari şi subofiţerii din Ministerul Apărării Naţionale poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş şi serviciu;
    b) uniforma militară combat.

    (3) Soldaţii şi gradaţii profesionişti poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş;
    b) uniforma militară combat.

    (4) Studenţii şi elevii din instituţiile militare de învăţământ, poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş şi de clasă;
    b) uniforma militară combat.

    (5) Tinerii care participă, potrivit legii, la pregătirea premilitară poartă, la ordin, uniformă militară combat pe timpul pregătirii.
    (6) Pe timpul participării la instruire şi la îndeplinirea misiunilor în structurile în care sunt încadraţi, rezerviştii voluntari poartă uniforma militară combat specifică structurii respective, cu însemnele distinctive şi de ierarhizare corespunzătoare, potrivit gradelor militare pe care le deţin.
    (7) Personalul militar clerical din Ministerul Apărării Naţionale poartă uniformele militare prevăzute la alin. (1) corespunzător categoriei de forţe unde este încadrat, cu însemnele distinctive şi de ierarhizare descrise în Regulamentul privind descrierea uniformei militare clericale, a însemnelor distinctive şi de ierarhizare, specifice clerului militar din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 774/2004.
    (8) Grefierii civili de la instanţele militare poartă în situaţiile prevăzute de art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 725/1993 privind stabilirea ţinutei vestimentare a magistraţilor şi grefierilor de la curţile de apel, tribunale, judecătorii, de la parchetele de pe lângă instanţele civile, precum şi a grefierilor civili de la instanţele militare, în şedinţele de judecată, republicată, uniforma militară de oraş şi serviciu specifică ofiţerilor care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară, fără grade, compusă din:
    a) veston;
    b) pantalon - în cazul grefierilor civili bărbaţi - sau fustă - în cazul grefierilor civili femei;
    c) curea pentru pantaloni - în cazul grefierilor civili bărbaţi;
    d) cămaşă cu epoleţi sau cămaşă bluză;
    e) cravată;
    f) şosete - în cazul grefierilor civili bărbaţi - sau dresuri - în cazul grefierilor civili femei;
    g) pantofi de iarnă.


    ART. 6
    (1) Modul de asigurare a uniformelor militare se verifică centralizat la nivelul unităţii militare din care face parte personalul respectiv, după cum urmează:
    a) în luna aprilie a fiecărui an - verificarea articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare prevăzute la art. 3 lit. a) - d), care se poartă în perioada mai - octombrie, denumită în continuare sezon cald;
    b) în luna octombrie a fiecărui an - verificarea articolelor de echipament din compunerea uniformei militare combat şi a uniformelor militare prevăzute la art. 3 lit. a) - d), care se poartă în perioada noiembrie - aprilie, denumită în continuare sezon rece.

    (2) Activităţile de verificare a modului de asigurare a uniformelor militare se prevăd în Planul cu principalele activităţi şi fundamentează necesarul de drepturi de echipament în natură sau sub formă bănească.
    (3) Verificarea prevăzută la alin. (1) se execută de către o comisie, condusă de locţiitorul comandantului/similar sau şeful de stat major/similar al unităţii militare, din care fac parte, şeful structurii logistice şi subofiţerul/maistrul militar de comandă. În situaţia în care aceste funcţii nu există la nivelul structurii militare, verificarea asigurării uniformelor militare se execută de către locţiitorul comandantului/similar.
    (4) Verificarea uniformelor militare se execută centralizat, pe unitate, prin participarea întregului personal militar, astfel:
    a) se verifică prezenţa tuturor militarilor;
    b) se verifică existenţa tuturor articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare, potrivit normelor de echipare în vigoare;
    c) după verificarea uniformelor militare, prin grija intendentului unităţii militare/persoanei desemnată de comandantul unităţii militare, se completează Fişa individuală de echipare cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare la fiecare cadru militar, precum şi cu alte articole solicitate de acesta, operaţiunile fiind confirmate prin semnătura fiecărui cadru militar.

    (5) Verificarea uniformelor militare se reprogramează pentru militarii absenţi, astfel încât în mod obligatoriu toţi militarii să participe la această activitate.
    (6) Intendentul unităţii/persoana desemnată de comandantul unităţii militare stabileşte pentru fiecare militar toate articolele de echipament, inclusiv accesoriile, care se află în una din următoarele situaţii:
    a) prezintă aspect necorespunzător, pete, rupturi, decolorări, uzură vizibilă;
    b) sunt neajustate pe corp: au măsuri mai mari/mai mici decât dimensiunile antropometrice personale;
    c) sunt prevăzute în norma de echipare, dar lipsesc din dotarea militarului;
    d) sunt atipice/neconforme cu normele în vigoare.

    (7) Activitatea de verificare a uniformelor militare pentru cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti se finalizează prin întocmirea şi înaintarea, de către intendentul unităţii/persoana desemnată de comandantul unităţii militare, a unui raport, adresat comandantului unităţii militare, care cuprinde rezultatele activităţii, concluziile şi propunerile pe linia echipării efectivelor. La raport se anexează:
    a) lista cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare la fiecare cadru militar;
    b) lista centralizatoare cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare, precum şi cu bunurile prevăzute în norma de echipare, dar care lipsesc din dotarea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.


    CAP. II
    Compunerea şi descrierea uniformelor militare
    SECŢIUNEA 1
    Uniformele militare ale ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor
    1. Uniforma militară de gală
    ART. 7
     Compunerea uniformei militare de gală este prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 8
    (1) Şapca de gală se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota se confecţionează din ţesătură de culoare neagră, din acelaşi material ca şi costumul de gală.
    (3) Banda şepcii de gală se realizează din:
    a) galon cu frunze de stejar brodate din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;
    b) material negru ripsat - pentru ceilalţi ofiţeri.

    (4) Pe cozorocul şepcii de gală se aplică două rânduri de frunze de stejar late, confecţionate din metal aurit sau brodate din fir auriu, pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, iar pentru ceilalţi ofiţeri se aplică un rând de frunze de stejar din metal aurit sau brodate din fir auriu. Deasupra cozorocului, pe banda şepcii de gală, se montează un şnur parmac - şnur ornamental dublu răsucit realizat din mătase aurie/fir metalizat auriu pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali. Pentru ceilalţi ofiţeri se montează şnur ornamental dublu, răsucit din mătase galbenă.

    ART. 9
        Pălăria de gală pentru femei se confecţionează din fetru de culoare neagră. Deasupra borului pălăriei de gală se aplică o bandă, realizată din:
    a) galon cu frunze de stejar brodate din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;
    b) material negru ripsat - pentru ceilalţi ofiţeri femei.


    ART. 10
    (1) Costumul de gală se compune din veston, vestă şi, după caz, pantalon sau fustă.
    (2) Vestonul se confecţionează din stofa de culoare neagră şi se încheie cu ajutorul unui ansamblu metalic auriu. Vestonul este scurt în talie, tip smoching şi se confecţionează cu guler şi rever ascuţit. Pe mânecile vestonului se aplică însemne de grad, potrivit prevederilor art. 18.
    (3) Vesta se confecţionează din material satinat lucios de culoare neagră, se suprapune în faţă şi se încheie la două rânduri de nasturi.
    (4) Pantalonul se confecţionează din stofa de culoare neagră, cu croiala dreaptă, fără manşetă.
    (5) Fusta se confecţionează din stofa de culoare neagră, având o croială clasică, betelie, fermoar în partea stângă şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 11
     Pardesiul pentru uniforma militară de gală se confecţionează din stofa de lână de culoare neagră, cu mâneci fără manşetă şi se încheie la un rând cu patru nasturi ascunşi. Croiala pardesiului este clasică, iar sub linia taliei sunt prevăzute două buzunare oblice. Spatele pardesiului este prevăzut cu şliţ la terminaţie. Pe mânecile pardesiului se aplică însemne de grad, potrivit prevederilor art. 18.

    ART. 12
    (1) Cămaşa de gală este de culoare albă, cu mânecă lungă, terminată cu manşetă dublă care se încheie cu butoni. Cămaşa se încheie cu nasturi ascunşi.
    (2) Cămaşa de gală pentru femei este prevăzută cu jabou.

    ART. 13
        Pantofii de gală se realizează din piele neagră lăcuită.

    ART. 14
        Brâul se confecţionează din mătase de culoare neagră şi se poartă de ofiţerii bărbaţi la ţinuta de gală.

    ART. 15
        Butonii sunt realizaţi din metal galben, de formă ovală, personalizaţi cu însemnul heraldic al Ministerului Apărării Naţionale, prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1223/2004 pentru aprobarea însemnelor heraldice pentru Armata României şi unele structuri din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare.

    ART. 16
        Cureaua se realizează din piele de culoare neagră lăcuită şi se închide cu o cataramă clasică. Cureaua e prevăzută cu două găici, una fixă şi una mobilă, confecţionate din acelaşi material cu cel al curelei. Catarama este confecţionată din metal de culoare galbenă.

    ART. 17
        Fularul se realizează din mătase şi este de culoare albă.

    ART. 18
    (1) însemnele de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului se aplică pe faţa acestuia, din cusătură în cusătură, la 8 cm de la terminaţia mânecii vestonului.
    (2) însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică patru stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de amiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară;
    b) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică trei stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de viceamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară;
    c) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică două stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de l mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară;
    d) un galon din fir de galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică o stea metalică aurită în cinci colţuri, care are pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general de flotilă aeriană din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral de flotilă, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară;
    e) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi trei trese din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de colonel;
    f) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi două trese din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-colonel;
    g) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi o tresă din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de maior;
    h) trei trese din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    i) două trese din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    j) o tresă din fir metalic auriu, ţesută sau brodată, cu lăţimea de 8 mm dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent.

    (3) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din armele aviaţie şi marină sau care au specialitatea militară paraşutişti, însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor/colonel;
    b) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi două galoane din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor/locotenent-colonel;
    c) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor/maior;
    d) trei galoane din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două galoane din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) un galon din fir metalic auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de aspirant/sublocotenent.

    (4) Galonul cu lăţimea de 8 mm, dispus în partea superioară a însemnelor de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului pentru ofiţerii prevăzuţi la alin. (3), este îndoit la mijloc, după cum urmează:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel - pentru ofiţerii care fac parte din arma marină;
    c) în formă de paraşută deschisă - pentru ofiţerii care au specialitatea militară paraşutişti.


    ART. 19
    (1) Papionul se confecţionează din mătase de culoare neagră şi se poartă de ofiţeri la ţinuta de gală. Forma papionului pentru ofiţerii bărbaţi este clasică.
    (2) Papionul pentru ţinuta de gală cadre femei este format din aripi, fundă, inel şi sistem de prindere.

    ART. 20
        Suportul pentru barete este confecţionat din metal, prevăzut cu sistem de prindere. Blocul de barete variază în raport cu numărul insignelor simbol al emblemelor, decoraţiilor şi distincţiilor militare primite de cadrele militare, acestea fiind turnate în răşină pe suportul metalic.


    2. Uniforma militară de oraş şi serviciu
    ART. 21
     Compunerea uniformei militare de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele terestre şi din forţele aeriene este prevăzută în anexa nr. 2.

    ART. 22
     Compunerea uniformei de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele navale, inclusiv a celor din structurile de infanterie marină, precum şi a celor confirmaţi în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 3.

    ART. 23
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, cu excepţia celor prevăzute la lit. c) - g);
    b) bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) verde tip vânători de munte - pentru cadrele militare din unităţile militare de vânători de munte;
    d) bordo - pentru cadrele militare care au specialitatea militară paraşutişti;
    e) verde închis - pentru cadrele militare din forţele pentru operaţii speciale;
    f) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv pentru cele din structurile de infanterie marină, pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, precum şi pentru cele care fac parte din arma tancuri;
    g) bleumarin - pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară.


    ART. 24
        Boneta pentru serviciu se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară.

    ART. 25
    (1) Căciula pentru oraş/serviciu se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 24. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii pentru oraş/serviciu se confecţionează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, cu excepţia celor care au grade de general şi colonel;
    b) gri - pentru cadrele militare din forţele aeriene şi cele care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară, cu excepţia celor care au grade de general şi colonel/comandor;
    c) neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, cu excepţia celor care au grade de amiral, general şi colonel/comandor.


    ART. 26
    (1) Căciula pentru generali/amirali şi colonei/comandori se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 24. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii se confecţionează din blană naturală caracul de culoare:
    a) gri-brumăriu - pentru ofiţerii cu grade de generali sau colonel/comandor din forţele terestre, forţele aeriene şi cei care fac parte din serviciul justiţie militară;
    b) neagră - pentru ofiţerii cu grade de amiral/general sau colonel/comandor din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cei confirmaţi în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 27
    (1) Şapca pentru oraş şi serviciu, respectiv şapca cu coafe se compun din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră, care se acoperă cu o coafă albă, pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară.
    (3) Banda şepcilor prevăzute la alin. (1) se realizează din material ripsat de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, din material ripsat de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv din material ripsat în culorile prevăzute în anexele nr. 4 sau 5, după caz - pentru celelalte cadre militare. Banda şepcilor pentru ofiţerii cu grade de general este brodată cu frunze de stejar din mătase în culoarea benzii.
    (4) Pe cozorocul şepcilor prevăzute la alin. (1), pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, se aplică două rânduri de frunze de stejar late, confecţionate din metal aurit sau brodate din fir auriu, iar pentru ceilalţi ofiţeri se aplică un rând de frunze de stejar din metal aurit sau brodate. Pentru ofiţerii cu grade superioare se aplică un rând de frunze de stejar late, din metal galben, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare, se aplică un rând de frunze de stejar înguste, din metal galben. Cozorocul şepcilor pentru maiştri militari şi subofiţeri este simplu.
    (5) Deasupra cozorocului, pe banda şepcilor de oraş şi serviciu se montează un şnur parmac - şnur ornamental dublu răsucit realizat din mătase aurie/fir auriu pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali. Pentru celelalte cadre se montează şnur parmac din mătase galbenă şi anume: şnur ornamental dublu răsucit pentru ofiţeri, şnur ornamental dublu, nerăsucit pentru subofiţeri şi maiştri militari.

    ART. 28
     Pălăria pentru oraş şi serviciu a cadrelor militare femei se confecţionează din fetru de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, albă pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară. Deasupra borului se aplică o garnitură de ornament formată din bandă şi fundă din material ripsat în culorile prevăzute în anexele nr. 4 sau 5.

    ART. 29
    (1) Bluzonul din piele are guler şi mesadă detaşabile şi se realizează cu epoleţi şi fermoar.
    (2) Bluzonul din piele se realizează de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, gri-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi arma/specialitatea justiţie militară.
    (3) Gulerul bluzonului din piele se confecţionează din blană naturală, astfel:
    a) caracul, în culorile şi pentru categoriile de ofiţeri prevăzute la art. 26 alin. (4);
    b) nutriet, în culorile şi pentru categoriile de cadre militare prevăzute la art. 25 alin. (4).


    ART. 30
    (1) Bluzonul textil se confecţionează cu epoleţi şi fermoar.
    (2) Bluzonul textil se confecţionează în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) albastru-petrol - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) bleumarin - pentru cadrele militare care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară.


    ART. 31
    (1) Costumul pentru oraş şi serviciu pentru forţele terestre, forţele aeriene şi justiţie militară, respectiv costumul de vară şi costumul de iarnă pentru oraş şi serviciu pentru forţele navale se confecţionează din stofa în culorile prevăzute la art. 30 alin. (2).
    (2) Vestonul are la partea superioară, pe piept, pe partea stângă şi pe partea dreaptă, două buzunare cu clape, revere drepte şi se încheie la un rând cu patru nasturi pentru cadrele militare din forţele terestre, forţele aeriene şi arma/specialitatea justiţie militară.
    (3) Vestonul are o fantă de buzunar fals pe pieptul stâng, revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte trei nasturi pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.
    (4) Vestonul este prevăzut cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, cu excepţia celui pentru cadrele militare confirmate în arma marină.
    (5) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal aurit pentru ofiţerii cu grade de generali şi amirali, respectiv din metal galben pentru celelalte cadre militare. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru cadrele militare din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene şi o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.
    (6) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă şi, în cazul ofiţerilor cu grade de generali, are aplicate în părţile laterale lampaş şi vipuşcă în culorile prevăzute în anexa nr. 4.
    (7) Fusta are o croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 32
    (1) Costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se confecţionează din ţesătură de culoare albă.
    (2) Bluza este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, se încheie la un rând de nasturi metalici, iar pe piepţi, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape. Pentru cadrele militare femei, bluza este cambrată.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă, două buzunare montate în cusăturile laterale şi un buzunar cu clapă aplicat la spate.
    (4) Fusta are o croială clasică, şliţ la spate şi fermoar. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 33
    (1) Haina din piele este prevăzută cu epoleţi, guler, rever, are croială dreaptă cu mâneci clasice fără bride şi se încheie la un rând, cu patru nasturi ascunşi. Haina din piele este prevăzută cu buzunare poziţionate oblic şi se ajustează în talie cu un cordon din piele.
    (2) Haina din piele se realizează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) gri-petrol - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină, precum şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi din arma/specialitatea justiţie militară.


    ART. 34
    (1) Pardesiul pentru uniforma de oraş şi serviciu se confecţionează din stofa de lână, are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, mâneci fără manşetă şi se încheie la un rând cu patru nasturi ascunşi. Croiala pardesiului este clasică, iar sub linia taliei sunt prevăzute două buzunare oblice. Spatele pardesiului este prevăzut cu şliţ la terminaţie.
    (2) Pardesiul pentru uniforma de oraş şi serviciu se realizează în culorile prevăzute la art. 30 alin (2).

    ART. 35
     Parpalacul se confecţionează din ţesătură impermeabilă, în culorile prevăzute la art. 30 alin (2), are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, gluga detaşabilă şi se încheie la un rând de nasturi ascunşi. În talie, se ajustează cu un cordon din material fond.

    ART. 36
     Puloverul pentru oraş şi serviciu se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu epoleţi, fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri şi se realizează în culorile prevăzute la art. 30 alin (2).

    ART. 37
    (1) Scurta pentru oraş şi serviciu are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se confecţionează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 30 alin (2), iar gulerul acesteia se confecţionează din blană naturală:
    a) caracul în culorile şi pentru categoriile de ofiţeri prevăzute la art. 26 alin. (4);
    b) nutriet, în culorile şi pentru categoriile de cadre militare prevăzute la art. 25 alin. (4).


    ART. 38
        Cămaşa bluză este prevăzută cu epoleţi şi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene şi albă pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie, din structurile de muzici militare şi după caz, pentru celelalte cadre militare din forţele terestre şi aeriene.

    ART. 39
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă pentru toate cadrele militare şi din ţesătură de culoare bej pentru cadrele militare din forţele terestre sau de culoare bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene.

    ART. 40
        Cămaşa albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă se realizează cu epoleţi.

    ART. 41
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează din tricot de bumbac sau bumbac în amestec şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 42
        Ghetele îmblănite sunt prevăzute cu fermoar şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.

    ART. 43
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 44
    (1) Pantofii de iarnă se confecţionează din piele box de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
    (2) Pantofii de vară se confecţionează din piele box, în culorile prevăzute la alin. (1), cu feţele perforate, iar pentru cadrele militare femei se realizează şi cu decupaje la spate.
    (3) Pantofii de iarnă/vară şi pantofii din piele albă se realizează cu şiret pentru cadrele militare bărbaţi, respectiv fără şiret pentru cadrele militare femei.

    ART. 45
        Cravata se confecţionează din mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi arma/specialitatea justiţie militară.

    ART. 46
    (1) Centura pentru ceremonie se realizează din galon de culoare galbenă cu două dungi longitudinale de culoare albastră dispuse pe margini şi una roşie pe mijloc. Pentru închidere, centura este prevăzută cu pafta din alamă şi cârlig. Paftaua este de formă rotundă uşor bombată, cu stema României ştanţată pe faţă.
    (2) Centura pentru ceremonie se poartă peste veston.

    ART. 47
    (1) Cureaua se realizează din material textil de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, albă şi neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi neagră pentru cadrele militare din arma/specialitatea justiţie militară.
    (2) Cureaua se închide cu o pafta metalică ce se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru cadrele militare din forţele terestre şi cele din serviciul justiţie militară, o elice şi două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv pentru cele din structurile confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi două arme încrucişate cu baioneta în sus, aşezate pe o ancoră, pentru structurile de infanterie marină.

    ART. 48
        Fularul pentru uniforma militară de oraş şi serviciu se confecţionează din fire de lână/tip lână sau mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene şi albă pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi arma/specialitatea justiţie militară.

    ART. 49
    (1) Mănuşile din piele căptuşite/necăptuşite sunt de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
    (2) Mănuşile din piele albă ale cadrelor militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau ale celor confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale sunt necăptuşite.

    ART. 50
        Şosetele se realizează din fire de bumbac în următoarele culori:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene, precum şi pentru care fac parte din arma/specialitatea justiţie militară;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) alb - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 51
        Acul de cravată se confecţionează din metal galben, pe care se dispune frontal însemnul heraldic al Ministerului Apărării Naţionale prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1223/2004 pentru aprobarea însemnelor heraldice pentru Armata României şi unele structuri din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare.

    ART. 52
    (1) Ecusonul nominal are formă dreptunghiulară, se realizează din aliaj metalic de culoare galbenă, pe care se gravează vertical culorile drapelului României. Longitudinal, pe mijloc are gravat numele cadrului militar, iar prinderea se realizează cu ajutorul unui ac.
    (2) Ecusonul nominal prevăzut la alin. (1) pentru cămaşa bluză/cămaşa cu epoleţi se aplică pe bandă velcro şi se confecţionează prin brodare pe suport din material textil de culoare:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) galbenă - pentru cadrele militare din forţele navale, din structurile de infanterie marină şi din serviciul justiţie militară.

    (3) Conturul ecusonului se realizează în culorile:
    a) galben - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, din forţele navale, din structurile de infanterie marină şi din serviciul justiţie militară.

    (4) Conturul tricolorului brodat în interiorul ecusonului şi broderia cu numele cadrului militar se realizează din fir de culoare neagră.

    ART. 53
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 70x35 mm, pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României. Conturul ecusonului brodat tricolor pentru mânecă se realizează cu aţă de culoare galbenă.
    (2) Ecusonul tricolor se poartă pe mâneca stângă, poziţionat cu culoarea albastră spre piept.

    ART. 54
    (1) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se confecţionează prin brodarea însemnelor heraldice aprobate, potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.
    (2) Conturul ecusonului pentru mânecă este brodat în culorile:
    a) galben - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) alb - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, infanteria marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 55
        Ecusonul cadru militar în rezervă/retragere se confecţionează prin brodarea însemnelor heraldice aprobate pe suport bandă velcro, potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.

    ART. 56
    (1) Emblema pentru coifura ofiţerilor cu grade de generali şi amirali este următoarea:
    a) la căciulă, şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu un soare rotund din metal argintat, având în mijloc o stea în cinci colţuri, aurită, înconjurat pe ambele părţi de o cunună din metal aurit formată din patru frunze de stejar, deasupra căruia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de generali, respectiv o ancoră, înconjurată pe ambele părţi cu o cunună din metal aurit formată din patru frunze de stejar, deasupra căreia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de amirali;
    b) la boneta pentru serviciu şi bască - stema României, cu lauri sub ea, aplicată pe material ripsat de culoare neagră, pentru ofiţerii cu grade de amirali, respectiv pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pentru ofiţerii cu grade de generali.

    (2) Emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. a) poate fi şi brodată pe material ripsat de culoare neagră pentru ofiţerii cu grade de amirali, respectiv pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pentru ofiţerii cu grade de generali.
    (3) La boneta pentru serviciu, emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. b) se confecţionează din metal şi se montează împreună cu steaua/stelele metalice în cinci colţuri corespunzătoare gradului militar deţinut.
    (4) La bască, emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. b) poate fi şi brodată cu fir auriu şi se montează cu bandă velcro împreună cu steaua/stelele în cinci colţuri corespunzătoare gradului militar deţinut, brodate cu fir auriu pe o bandă textilă în culorile prevăzute la art. 23, după caz.
    (5) Emblema pentru coifura ofiţerilor cu grade superioare şi inferioare, maiştrilor militari şi subofiţerilor este metalică sau brodată şi reprezintă:
    a) la căciula pentru oraş/serviciu, şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu două săbii încrucişate pentru cadrele militare din forţele terestre şi din arma/specialitatea justiţie militară, o elice cu două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene, o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, precum şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi două arme încrucişate cu baioneta în sus, aşezate pe o ancoră, pentru structurile de infanterie marină, înconjurate pe ambele părţi cu o cunună formată din trei frunze de stejar, deasupra căreia se află stema României.
    b) la boneta pentru serviciu şi bască - stema României.

    (6) Emblema pentru coifură se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciula pentru oraş/serviciu;
    b) central, pe bandă, în partea frontală la şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu;
    c) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la boneta pentru serviciu;
    d) lateral, în partea stângă, pe partea întărită, la 1 cm de marginea de jos - la bască.


    ART. 57
    (1) Eghiletul dublu cu accesorii pentru ceremonie se realizează din şnur galben, este prevăzut cu trei sisteme de prindere şi se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu un nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are un cui din metal de culoare galbenă.
    (2) Eghiletul dublu cu accesorii pentru ceremonie se fixează pe veston cu ajutorul sistemelor de prindere, unul sub epoletul drept şi două sub reverul drept. Partea din mijloc, care uneşte două ramuri împletite, se fixează sub epolet, ramura lungă cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde sub rever, în partea de sus, ramura scurtă cade în faţă formând un arc de cerc peste ramura lungă şi se prinde sub rever, în partea de jos. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere.
    (3) Eghiletul simplu cu accesorii pentru ceremonie se realizează din şnur galben, este prevăzut cu un sistem de prindere, se compune dintr-o treflă, confecţionată din şnur şi o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu nod dublu, la capătul căruia se fixează un cui din metal galben.
    (4) Eghiletul simplu cu accesorii pentru ceremonie se fixează pe veston cu ajutorul sistemului de prindere, sub epoletul drept. Capătul eghiletului prevăzut cu treflă se fixează sub epolet, spre spate. Ramura împletită cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde sub epolet, lăsând cuiul să cadă liber.
    (5) La vestonul cadrelor militare confirmate în arma marină, eghiletul cu accesorii pentru ceremonie se fixează, cu sistemul de prindere, pe marginea umărului drept, spre cusătura mânecii.

    ART. 58
    (1) Însemnele de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului se fixează pe faţa mânecii, din cusătură în cusătură, la 8 cm de la terminaţia mânecii vestonului cadrelor militare confirmate în armele aviaţie şi marină.
    (2) însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi patru galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general/amiral;
    b) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general- locotenent/viceamiral;
    c) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general-maior/contraamiral;
    d) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general de flotilă aeriană/contraamiral de flotilă;
    e) un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor;
    f) un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor;
    g) un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor;
    h) trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    i) două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    j) un galon cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent/aspirant;
    k) un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar principal care face parte din arma aviaţie;
    l) un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa I care face parte din arma aviaţie;
    m) un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a II-a care face parte din arma aviaţie;
    n) un galon în formă de unghi şi două galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a IiI-a care face parte din arma aviaţie;
    o) un galon în formă de unghi şi un galon drept, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a IV-a care face parte din arma aviaţie;
    p) un galon în formă de unghi cu lăţimea de 8 mm, dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a care face parte din arma aviaţie;
    q) două galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele, deasupra cărora se aplică patru stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar principal care face parte din arma marină;
    r) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică patru stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa I care face parte din arma marină;
    s) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică trei stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa a Ii-a care face parte din arma marină;
    t) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică două stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa a 111-a care face parte din arma marină;
    u) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal deasupra căruia se aplică o stea metalică - pentru maistrul militar clasa a IV-a care face parte din arma marină;
    v) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a care face parte din arma marină.

    (3) Galoanele prevăzute la alin. (2) se realizează din fir auriu pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, ofiţerii inferiori şi superiori şi pentru maiştrii militari din arma marină şi din fir argintiu pentru maiştrii militari din arma aviaţie şi se aplică/brodează pe paspoal de culoare bleu pentru cadrele militare confirmate în arma aviaţie şi neagră pentru cadrele militare confirmate în arma marină.
    (4) Galonul cu lăţimea de 12 mm pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali sau cu lăţimea de 8 mm pentru ceilalţi ofiţeri, dispus în partea superioară a însemnului de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului, este îndoit la o distanţă de 11 cm faţă de cusătura dinspre faţă a mânecii, astfel:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel cu diametrul de 40-45 mm - pentru ofiţerii cu grade de amirali şi în formă de inel cu diametrul de 30 mm - pentru ceilalţi ofiţeri care fac parte din arma marină.

    (5) La maiştrii militari care fac parte din arma aviaţie, galonul în formă de unghi este îndoit sub formă de "V", cu vârful orientat în jos, la o distanţă de 11 cm faţă de cusătura dinspre faţă a mânecii şi se dispune în partea inferioară a însemnului de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului.

    ART. 59
    (1) Petliţele cu suport se realizează după cum urmează:
    a) din materialul fond al vestonului, având formă pentagonală cu laturi neregulate şi marginile brodate în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pe care se brodează trei frunze de stejar stilizate, aşezate pe o ramură împreună cu trei ghinde din fir metalic auriu - pentru ofiţerii cu grade de generali;
    b) din paspoal de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat auriu o ancoră - pentru ofiţerii cu grade de amirali.

    (2) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, petliţele se confecţionează din metal galben sau prin brodare cu fir auriu, reprezentând o ancoră - pentru cei care fac parte din arma marină, două arme încrucişate cu baioneta în sus, aşezate pe o ancoră - pentru cei care fac parte din structurile de infanterie marină, o sabie aplicată pe o balanţă înconjurată de frunze de laur - pentru ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din serviciul justiţie militară şi respectiv, trei frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru ceilalţi ofiţeri cu grade superioare şi inferioare.
    (3) Petliţele se confecţionează din metal alb sau prin brodare cu fir argintiu, reprezentând o ancoră - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, două arme încrucişate cu baioneta în sus, aşezate pe o ancoră, pentru maiştrii militari şi subofiţerii din structurile de infanterie marină şi din metal galben sau prin brodare cu fir auriu, reprezentând două frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru ceilalţi subofiţeri şi maiştrii militari.
    (4) Suportul petliţelor prevăzute la alin. (2) şi (3) se confecţionează din paspoal de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.
    (5) Petliţele cu suport se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 60
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade de generali are formă tubulară şi se confecţionează din stofa de culoarea vestonului, cu marginea brodată în culorile prevăzute în anexa nr. 4.
    (2) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade de amirali are formă tubulară şi se confecţionează din stofa de culoarea vestonului, având aplicat un galon dreptunghiular din fir metalic aurit, lat de 45 mm.
    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică, corespunzător gradului deţinut, stea/stele metalice aurite.
    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (2) se brodează, cu fir metalic argintat, corespunzător gradului deţinut, stea/stele, având pe margine contur negru.
    (5) Suportul cu însemne de grad se aplică la:
    a) veston, haina din piele, parpalac, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa bluză - pentru ofiţerii cu grade de generali;
    b) haina din piele, parpalac, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, bluza tip "PANAMA" şi cămaşa tip "PANAMA" - pentru ofiţerii cu grade de amirali.


    ART. 61
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, maiştrii militari şi subofiţeri are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din paspoal de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.
    (2) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează:
    a) însemne de grad din fir auriu pentru veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA1';
    b) însemne de grad din mătase de culoare galbenă pentru puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa-bluză şi cămaşa albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă.

    (3) însemnele de grad prevăzute la alin. (2) se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi trei trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de colonel;
    b) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi două trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-colonel;
    c) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi o tresă cu lăţimea de 8 mm, dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de maior;
    d) trei trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) tresă cu lăţimea de 8 mm, dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent.

    (4) Tresa sau tresele prevăzute la alin. (3) se dispun începând de la 15 mm de la marginea lată a suportului cu însemne de grad.
    (5) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din armele aviaţie şi marină sau au specialitatea militară paraşutişti, însemnele de grad prevăzute la alin. (2) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor/colonel;
    b) un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor/locotenent-colonel;
    c) un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor/maior;
    d) trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) un galon cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent/aspirant.

    (6) Galonul cu lăţimea de 8 mm, dispus în partea superioară a suportului cu însemne de grad pentru ofiţerii prevăzuţi la alin. (5), este îndoit la mijloc, după cum urmează:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel - pentru ofiţerii care fac parte din arma marină;
    c) în formă de paraşută deschisă - pentru ofiţerii care au specialitatea militară paraşutişti.

    (7) La maiştrii militari, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează:
    a) însemne de grad din fir auriu şi stele metalice de culoare galbenă pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, respectiv din fir argintiu - pentru ceilalţi maiştri militari, ce se utilizează la veston, haina de piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA";
    b) însemne de grad din mătase şi stele metalice de culoare galbenă - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, respectiv din mătase de culoare albă - pentru ceilalţi maiştri militari, ce se utilizează la puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa bluză şi cămaşa albă "PANAMA" cu mânecă scurtă.

    (8) La maiştrii militari care fac parte din arma marină, însemnele de grad prevăzute la alin. (7) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) două galoane cu lăţimea de 12 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele şi patru stele metalice, primele două dispuse transversal, iar următoarele două longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar principal;
    b) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi patru stele metalice, primele două dispuse transversal, iar următoarele două longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa I;
    c) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi trei stele metalice, primele două dispuse transversal şi următoarea pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a Ii-a;
    d) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi două stele metalice dispuse longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a IiI-a;
    e) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi o stea dispusă pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a IV-a;
    f) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a.

    (9) însemnele de grad prevăzute la alin. (7) pentru ceilalţi maiştri militari se realizează astfel:
    a) un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar principal;
    b) un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa I;
    c) un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a II-a;
    d) un galon în formă de unghi şi două galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a III-a;
    e) un galon în formă de unghi şi un galon drept, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a IV-a;
    f) un galon în formă de unghi cu lăţimea de 8 mm, dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a.

    (10) Galonul în formă de unghi prevăzut la alin. (9) este îndoit sub formă de "V", cu vârful orientat în jos, care se dispune începând de la 2 mm de la marginea lată a suportului.
    (11) La subofiţeri, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează însemne de grad:
    a) din fir argintiu, pentru veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA";
    b) din mătase de culoare albă pentru puloverul cu epoleţi, cămaşa cu epoleţi, cămaşa bluză şi cămaşa tip "PANAMA".

    (12) însemnele de grad prevăzute la alin. (11) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier adjutant principal;
    b) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier adjutant;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier major;
    d) două galoane cu lăţimea de 20 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de sergent major;
    f) un galon cu lăţimea de 20 mm dispus transversal - pentru subofiţerii cu grad de sergent.


    ART. 62
     Semnele de armă se aplică sau se brodează pe suportul cu însemne de grad al cadrelor militare, cu excepţia ofiţerilor cu grade de generali/amirali şi a celor confirmaţi în armele aviaţie şi marină sau care au specialitatea militară paraşutişti, la 5 mm de marginea îngustă a acestuia şi se realizează din metal galben sau fir auriu pentru ofiţeri, respectiv din metal alb sau fir argintiu pentru maiştri militari şi subofiţeri, potrivit descrierii semnului de armă din tabelul prevăzut în anexa nr. 5.

    ART. 63
    (1) Suportul pentru barete este confecţionat din metal, prevăzut cu sistem de prindere. Blocul de barete variază în raport cu numărul insignelor simbol al emblemelor, decoraţiilor şi distincţiilor militare primite de cadrele militare, acestea fiind turnate în răşină pe suportul metalic.
    (2) Blocul de barete prevăzut la alin. (1) pentru cămaşa bluză/cămaşa cu epoleţi se realizează prin brodarea insignelor simbol pe suport bandă velcro.
    (3) Categoriile de forţe ale armatei, comandamentele şi structurile desemnate pentru asigurarea echipării personalului militar dispun măsuri pentru confecţionarea/achiziţionarea accesoriilor brodate/metalice: ecuson nominal, ecuson brodat nominal, ecuson brodat "ROMÂNIA", bloc de barete, ecuson brodat tricolor, ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei, ecuson brodat cu grupa sanguină şi Rh-ul personal, ecuson cadru militar rezervă/retragere, ecuson rezervist voluntar. Fondurile necesare pentru achiziţia/confecţionarea accesoriilor brodate/metalice se asigură din bugetele directorilor de programe majore.


    3. Uniforma militară combat
    ART. 64
     Compunerea uniformei militare combat a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor este prevăzută în anexa nr. 6.

    ART. 65
     Basca se confecţionează pentru cadrele militare din unităţile de vânători de munte, paraşutişti, tanchişti şi infanterie marină în culorile prevăzute, în mod corespunzător, la art. 23 lit. c), d) şi f).

    ART. 66
        Capela combat şi pălăria combat au baza calotei căptuşită şi se confecţionează astfel:
    a) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) din ţesătură de culoare albastră pălăria combat pentru cadrele militare participante la misiuni O.N.U.


    ART. 67
        Fesul combat se realizează din tricot fleece, vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 68
        Bluza tactică este confecţionată din tricot şi repere din ţesătură tip ripstop vopsită şi imprimată în mozaic de culori specific fiecărei categorii de forţe ale armatei, conform cerinţelor misiunii şi normelor de echipare, astfel:
    a) tricot bej cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: maro închis, maro deschis, verde, kaki bej şi bej-deschis;
    b) tricot albastru, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu;
    c) tricot albastru-ultramarin, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: negru, albastru ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru.


    ART. 69
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri ale zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură, vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic, precum şi ajustarea terminaţiei cu şiret. Prezintă buzunare cu deschidere oblică la partea superioară, buzunare cu clapă pe părţile laterale şi spate.

    ART. 70
    (1) Combinezonul combat este confecţionat din ţesătură imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din structurile de infanterie marină;
    b) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (2) Combinezonul combat este prevăzut cu piepţi, spate, platcă, guler, epoleţi şi mâneci şi se încheie frontal prin fermoar cu doi cursori de la gât până la furca pantalonului.

    ART. 71
     Costumul de protecţie împotriva intemperiilor este confecţionat din material laminat imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 69 alin. (1). Costumul compus din pelerină şi pantaloni se poartă peste costumul combat, pe timp nefavorabil.

    ART. 72
    (1) Puloverul polar combat se confecţionează cu mâneci lungi şi este prevăzut cu închidere cu fermoar, epoleţi şi aplicaţii din ţesătură specială pentru protecţia zonelor cu solicitări maxime.
    (2) Puloverul polar combat se confecţionează din tricot fleece, vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale şi pentru confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină.


    ART. 73
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 69 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, are un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 74
        Lenjeria termică ignifugă este confecţionată din tricot de culoare bej cu proprietăţi ignifuge, care asigură protecţie în medii cu temperaturi scăzute, precum şi împotriva căldurii.

    ART. 75
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) albastru - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intra în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (3) Platca şi epoleţii tricourilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 69 alin. (1).

    ART. 76
        Bocancii combat din piele box se încheie cu şiret, au carâmb înalt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, şi din structurile de infanterie marină;
    b) neagră - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 77
        Bocancii combat din piele întoarsă sunt de culoare bej nisipiu, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi ridicate.

    ART. 78
        Bocancii combat pentru vânători de munte se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb scurt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 79
        Bocancii combat pentru paraşutişti se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 80
        Ghetele de marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc, cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 81
    Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) neagră - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 82
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în amestec, în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) alb - pentru cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi pentru cele din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m.


    ART. 83
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică astfel:
    a) deasupra buzunarului, cu bandă velcro, pe partea dreaptă, şi respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, puloverul polar combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat, în varianta cu guler;
    b) pe partea din spate a capelei combat, brodat sau ataşat cu bandă velcro, doar ecusonul nominal.

    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (3) Conturul ecusonului şi broderiile cu numele personal şi inscripţia "ROMÂNIA" se realizează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 84
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară, având dimensiunea de 70x35 mm, pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.
    (2) Conturul ecusonului tricolor pentru mânecă se brodează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 85
    (1) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se confecţionează prin brodarea însemnelor heraldice aprobate, potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.
    (2) Ecusonul prevăzut la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (3) Conturul ecusonului pentru mânecă este brodat în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 86
    (1) Ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal pentru mânecă are formă dreptunghiulară, având dimensiunea de 70x35 mm. Se confecţionează din material fond, pe care se brodează, în două chenare egale cu dimensiunile de 35x35 mm, următoarele date:
    a) în primul chenar grupa sanguină a militarului;
    b) în al doilea chenar Rh-ul militarului.

    (2) Conturul şi primul chenar al ecusonului este brodat în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină, grupa sanguină fiind evidenţiată de culoarea materialului fond;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, grupa sanguină fiind evidenţiată de culoarea materialului fond.

    (3) Al doilea chenar este brodat în culorile specificate la alineatul precedent şi va fi împărţit, pe diagonală de la dreapta sus la stânga jos în două triunghiuri egale. în primul triunghi se brodează semnul "+", respectiv iar în cel de-al doilea triunghi "POS", respectiv "NEG", conform tipului de Rh deţinut.

    ART. 87
    (1) Emblema coifură combat reprezintă:
    a) stema României înconjurată pe ambele părţi cu frunze de stejar, brodată cu fir de culoare maro şi stea/stele corespunzătoare gradului, brodate cu fir de culoare maro pe o bandă textilă din material fond - pentru ofiţerii cu grade de general din forţele terestre şi justiţie militară, respectiv de culoare neagră pentru ofiţerii cu grad de general din forţele aeriene şi amirali;
    b) stema României, confecţionată din material plastic de culoare neagră/brodată cu fir de culoare neagră - pentru celelalte cadre militare.

    (2) Emblema coifură combat se aplică:
    a) la capelă - în partea din faţă, central;
    b) la bască - lateral, pe partea întărită la 1 cm de margine.


    ART. 88
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militară combat a ofiţerilor cu grade de generali/amirali are formă tubulară, cu lăţimea de 5 cm şi se realizează din material fond în culorile prevăzute la art. 69 alin. (1).
    (2) Pe suport se aplică/brodează stea/stele în 5 colţuri, corespunzător gradului deţinut, cu fir de culoare maro pentru ofiţerii cu grade de generali din forţele terestre şi de culoare neagră pentru ceilalţi ofiţeri cu grade de generali/amirali, având aceeaşi dimensiune cu cea/cele prevăzute pentru uniforma militară de oraş şi serviciu.

    ART. 89
    (1) Suportul cu însemnele de grad pentru uniforma combat a cadrelor militare, altele decâtprevăzute la art. 88, are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se realizează din material fond în culorile prevăzute la art. 69 alin. (1).
    (2) Pe suport se aplică/brodează galoane şi/sau trese din mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare, cu respectarea în mod corespunzător a art. 61 alin. (3) - (6), (8) - (10) şi (12).
    (3) Pe suport se brodează sau se aplică însemnele de armă specifice, în care militarii sunt confirmaţi, confecţionate conform anexei nr. 5, în culorile prevăzute la alineatul precedent.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Uniformele militare ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ
    1. Uniforma militară de oraş şi de clasă
    ART. 90
    (1) Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene este prevăzută în anexa nr. 7.
    (2) Studenţii din Academia Tehnică Militară poartă uniforma de culoarea categoriei de forţe pentru care se pregătesc.
    (3) Studenţii din Institutul Medico-Militar poartă uniforma specifică forţelor terestre.

    ART. 91
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii din Academia Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 8.

    ART. 92
        Boneta se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 93
    (1) Bereta se compune din calotă, ce se acoperă cu o coafă albă şi bandă.
    (2) Peste banda prevăzută la alin. (1) se aplică o panglică de culoare neagră, care în partea din faţă are brodată sau imprimată în culoarea galbenă, denumirea instituţiei militare de învăţământ, iar la partea din spate se încheie printr-o cusătură triunghiulară lăsând capetele panglicii să cadă liber. Pe capetele panglicii se brodează câte o ancoră la 3,5 cm de capăt.

    ART. 94
    (1) Căciula se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 92. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii se realizează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) gri - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) neagră - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 95
    (1) Şapca pentru oraş/şapca cu coafe se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură kaki pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale. Calota şepcii pentru studenţii din Academia Forţelor Navale se acoperă cu o coafă albă.
    (3) Banda şepcii se confecţionează din paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc, pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi din material ripsat de culoare neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (4) Cozorocul şepcii este simplu, iar deasupra acestuia, pe bandă, se montează o cureluşă cu suitaş pe margine, care se continuă în partea din spate, la marginea de jos a benzii, cu un şnur răsucit din mătase de culoare galbenă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi de culoare bleu pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 96
    (1) Costumul pentru oraş se confecţionează din stofa în culorile prevăzute la art. 92.
    (2) Vestonul este prevăzut cu epoleţi care sunt fixaţi în cusătura mânecii, având pe margine vipuşcă de culoare galben-portocaliu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi de culoare bleu pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (3) Vestonul are revere drepte şi se încheie la un rând cu patru nasturi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte trei nasturi pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (4) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi o ancoră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (5) Pantalonul are croială dreaptă, fără manşetă.
    (6) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 97
    (1) Costumul pentru clasă se confecţionează din ţesătură în culorile prevăzute la art. 92.
    (2) Bluzonul este prevăzut cu epoleţi, care sunt fixaţi în cusătura mânecii. Epoleţii bluzoanelor au vipuşcă galben-portocaliu pentru studenţii/studentele din instituţiile de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene; bleu pentru studenţii/studentele din forţele navale.
    (3) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă.

    ART. 98
    (1) Costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se confecţionează din ţesătură de culoare albă.
    (2) Bluza este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, se încheie la un rând de nasturi metalici, iar pe piept, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape. Pentru studente, bluza este cambrată.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă, două buzunare montate în cusăturile laterale şi un buzunar cu clapă aplicat la spate.
    (4) Fusta are o croială clasică, şliţ la spate şi fermoar. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 99
     Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri în culorile prevăzute la art. 92.

    ART. 100
    Parpalacul se confecţionează din ţesătură impermeabilă, în culorile prevăzute la art. 92, are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, gluga detaşabilă şi se încheie la un rând de nasturi ascunşi. În talie, se ajustează cu un cordon din material fond.

    ART. 101
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se realizează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 92, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană nutriet în culorile prevăzute la art. 94 alin. (4).

    ART. 102
        Tricoul de marină se confecţionează fără epoleţi, cu mâneci scurte sau lungi şi are dungi orizontale, alternative, de culoare albă şi neagră.

    ART. 103
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 104
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă pentru toate categoriile de studenţi, din ţesătură de culoare bej pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi de culoare bleu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene.

    ART. 105
        Cămaşa bluză este prevăzută cu epoleţi şi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare kaki/albă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi de culoare bleu/albă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene.

    ART. 106
        Cămaşa tip "PANAMA'1 cu mânecă scurtă se confecţionează cu epoleţi din material fond.

    ART. 107
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 108
        Pantofii se confecţionează din piele box de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) albă şi neagră - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 109
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 110
    (1) Cureaua se realizează din material textil de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene, albă şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (2) Cureaua se încheie cu o pafta metalică, ce se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi o ancoră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 111
        Fularul din fire de lână sau tip lână este de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, bleu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi albă pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 112
     Mănuşile tricotate din fire de lână sau tip lână se realizează cu 5 degete, în culorile prevăzute la art. 92.

    ART. 113
        Şosetele se realizează din fire de bumbac de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, bleumarin pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene, albă şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 114
     Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 53 şi art. 54.

    ART. 115
        Emblema coifură pentru oraş şi clasă/emblema coifură pentru oraş este metalică sau brodată, reprezintă stema României şi se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciulă;
    b) central, pe bandă, în partea frontală - la şapca pentru oraş/şapca cu coafe şi bereta cu coafe;
    c) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la bonetă.


    ART. 116
        Ecusonul metalic nominal are formă dreptunghiulară, se realizează din aliaj metalic de culoare galbenă, pe care se gravează vertical culorile drapelului României. Longitudinal, pe mijloc are gravat numele studentului, iar prinderea sa se realizează cu ajutorul unui ac.

    ART. 117
    (1) însemnele de grad ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene se aplică/brodează pe suport lung, confecţionat în formă tubulară cu extremităţile inegale, din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc.
    (2) însemnele de grad ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene se aplică/brodează Ia 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.


    ART. 118
    (1) Pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene, petliţele se brodează pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc şi sunt de formă pentagonală cu laturile neregulate, având conturul brodat cu aţă de culoare galben-portocaliu.
    (2) Pentru studenţii din Academia Forţelor Navale, petliţele se confecţionează din metal alb sau prin brodare cu fir argintiu pe paspoal de culoare neagră şi sunt în formă de ancoră.
    (3) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 119
     Semnele de armă se aplică/brodează pe suportul prevăzut la art. 117 alin. (1), la 5 mm de marginea îngustă a acestuia corespunzător anexei nr. 5.

    ART. 120
    (1) Suportul pentru însemne de grad al studenţilor din Academia Forţelor Navale are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din material textil de culoare albă sau neagră.
    (2) Pe suportul confecţionat din material de culoare neagră se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, însemne de grad, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier- major;
    c) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.

    (3) Pe suportul confecţionat din material de culoare albă se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, însemne de grad, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier- major;
    c) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.    2. Uniforma militară combat pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ
    ART. 121
    (1) Compunerea uniformei militare combat a studenţilor din instituţiile militare de învăţământ este prevăzută în anexa nr. 9.
    (2) Studenţii din Academia Tehnică Militară poartă uniforma militară combat de culoarea categoriei de forţe pentru care se pregătesc.
    (3) Studenţii din Institutul Medico-Militar poartă uniforma militară combat specifică studenţilor din forţele terestre.

    ART. 122
        Capela combat are baza calotei căptuşită şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 123
        Bluza tactică este confecţionată din tricot şi repere din ţesătură tip ripstop vopsită şi imprimată în mozaic de culori specific fiecărei categorii de forţe ale armatei, conform cerinţelor misiunii şi normelor de echipare, astfel:
    a) tricot bej cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: maro închis, maro deschis, verde, kaki bej şi bej-deschis;
    b) tricot albastru, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu;
    c) tricot albastru-ultramarin, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: negru, albastru ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru.


    ART. 124
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri ale zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic, precum şi ajustarea terminaţiei cu şiret. Prezintă buzunare cu deschidere oblică la partea superioară, buzunare cu clapă pe părţile laterale şi spate.

    ART. 125
     Costumul de protecţie împotriva intemperiilor este confecţionat din material laminat imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 124 alin. (1). Costumul compus din pelerină şi pantaloni se poartă peste costumul combat, pe timp nefavorabil.

    ART. 126
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 124 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, arc un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 127
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (3) La tricourile prevăzute la alin. (1) lit. b), platca şi epoleţii se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 124 alin. (1).

    ART. 128
        Bocancii combat din piele box sunt prevăzuţi cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 129
        Ghetele pentru marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc, cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 130
        Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 131
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în amestec, în culorile:
    a) kaki - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) bleumarin - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 132
     Mănuşile combat se confecţionează cu un deget, din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 124 alin. (1).

    ART. 133
    (1) Ecusoanele brodate nominal şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică, cu bandă velcro, deasupra buzunarului, pe partea dreaptă, şi respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat în varianta prevăzută la art. 127 alin. (1) lit. b).
    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) bleumarin - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.

    (3) Conturul ecusonului şi broderiile cu numele studentului şi inscripţia "ROMÂNIA" se realizează în culorile:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) negru - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 134
     Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 84 şi art. 85.

    ART. 135
     Ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal pentru mânecă se realizează potrivit prevederilor art. 86.

    ART. 136
        Emblema coifură combat reprezintă stema României, se confecţionează din material plastic şi se aplică la capelă, în partea din faţă, central.

    ART. 137
    (1) Suportul cu însemnele de grad pentru uniforma combat are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se realizează din material fond în culorile:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal ia o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.

    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b), se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal Ia o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.

    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din mătase de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.    SECŢIUNEA a 3-a
    Uniformele militare ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ
    1. Uniforma militară de oraş şi de clasă a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani.
    ART. 138
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani este prevăzută în anexa nr. 7.

    ART. 139
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 8.

    ART. 140
    Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 92-94, 96, 98-103, 106, 108-112 şi 113-116, precum şi a dispoziţiilor cuprinse în prezenta secţiune.

    ART. 141
    (1) Şapca pentru oraş/şapca cu coafe se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-petrol - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor navale, care se acoperă cu o coafă albă.

    (3) Banda şepcii se realizează din paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc, pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene şi din material ripsat de culoare neagră - pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
    (4) Cozorocul şepcii este simplu, iar deasupra acestuia, pe bandă, se montează o cureluşă simplă.

    ART. 142
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare bej pentru elevii din forţele terestre, de culoare bleu pentru elevii din forţele aeriene şi albă pentru toate categoriile de elevi din instituţiile militare de învăţământ.

    ART. 143
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 144
    (1) La elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, petliţele se brodează pe suport din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc şi sunt de formă pentagonală, cu laturile neregulate.
    (2) La elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, petliţele se confecţionează din metal alb sau se brodează şi sunt în formă de ancoră.
    (3) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 145
    (1) însemnele de grad ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează pe suport lung, de formă tubulară, cu extremităţile inegale, confecţionat din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc.
    (2) însemnele de grad ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.


    ART. 146
     Semnele de armă se aplică/brodează pe suportul lung prevăzut la art. 137 alin. (1), la 5 mm de marginea îngustă a acestuia corespunzător descrierii semnului de armă din anexa nr. 5.

    ART. 147
    (1) însemnele de grad cu semne de şcolaritate ale elevilor din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale se aplică/brodează pe suport lung, de formă tubulară, cu extremităţile inegale, la 10 mm de marginea lată a suportului, care se confecţionează din material textil de culoare albă sau neagră.
    (2) însemnele de grad cu semne de şcolaritate ale elevilor din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale se realizează astfel:
    a) un galon din fir de mătase galbenă, cu lăţimea de 20 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii care au gradul de fruntaş;
    d) un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.    2. Uniforma militară combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani.
    ART. 148
     Compunerea uniformei militare combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani este prevăzută în anexa nr. 9.

    ART. 149
    Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 122-136, precum şi a dispoziţiilor cuprinse în prezentul secţiune.

    ART. 150
    (1) Suportul cu însemne de grad este de formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal pentru elevii care nu sunt gradaţi.

    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal Ia o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.

    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din fir de mătase neagră, cu lăţimea de 20 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii care au gradul de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.    3. Uniforma militară pentru oraş şi clasă a elevilor din colegiile naţionale militare
    ART. 151
     Compunerea uniformei pentru oraş şi clasă a elevilor colegiilor naţionale militare liceale este prevăzută în anexa nr. 10.

    ART. 152
    (1) Basca se confecţionează din tricot de culoare bleumarin sau albă.
    (2) Bereta cu trei coafe se realizează potrivit prevederilor art. 93.
    (3) Căciula se realizează potrivit prevederilor art. 94 alin. (1) - (3), partea frontală şi clapele acesteia fiind confecţionate din blană nutriet de culoare neagră.
    (4) Şapca cu trei coafe se realizează potrivit prevederilor art. 95.

    ART. 153
    (1) Şapca pentru clasă cu emblema colegiului se compune din calotă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi aeriene şi din ţesătură de culoare neagră pentru elevii din colegiul naţional militar al forţelor navale.
    (3) Cozorocul şepcii este simplu, iar deasupra acestuia, pe bandă, se montează o cureluşă simplă şi la mijlocul benzii se montează emblema colegiului.

    ART. 154
        Bluzonul alb este prevăzut cu epoleţi din material fond care sunt fixaţi în cusătura mânecii.

    ART. 155
    (1) Costumul de iarnă pentru oraş se confecţionează din stofa de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.
    (2) Vestonul se încheie la un rând cu patru nasturi, are revere drepte şi este prevăzut cu epoleţi, care au pe margine vipuşcă de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi vipuşcă de culoare bleu pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene. Vestonul pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale are revere ascuţite, este prevăzut cu epoleţi, care au pe margine vipuşcă de culoare bleu şi se încheie la 2 rânduri a câte 3 nasturi. Epoleţii sunt fixaţi în cusătura mânecii.
    (3) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene, respectiv o ancoră pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale.
    (4) Pantalonul este prevăzut cu lampaş de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi lampas de culoare bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene şi forţelor navale şi are croială dreaptă, fără manşetă.
    (5) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 156
    (1) Costumul de vară pentru oraş se confecţionează din ţesătură tip tercot de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului militar naţional al forţelor navale.
    (2) Bluzonul este prevăzut cu epoleţi, care sunt fixaţi în cusătura mânecii. Epoleţii bluzoanelor au vipuşcă roşu-portocaliu pentru elevii/elevele din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi bleu pentru elevii/elevele din colegiile naţionale militare ale forţelor aeriene şi navale.
    (3) Pantalonul este prevăzut cu lampas de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi lampas de culoare bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene şi forţelor navale şi are croială dreaptă, fără manşetă.
    (4) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 157
     Costumul "PANAMA" se realizează potrivit prevederilor art. 98.

    ART. 158
        Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale şi este prevăzut cu fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri.

    ART. 159
     Parpalacul este de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale, fiind confecţionată potrivit prevederilor art. 100.

    ART. 160
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se realizează din ţesătură de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană nutriet de culoare neagră.

    ART. 161
        Cămaşa albă cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte.

    ART. 162
        Cămaşa bleu cu epoleţi pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene se confecţionează cu mâneci lungi şi/sau scurte, fără vipuşcă la epoleţi.

    ART. 163
        Tricou alb cu mânecă scurtă se confecţionează din tricot de bumbac sau bumbac în amestec şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 164
        Pantofii şi ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 165
        Pantofii albi sunt prevăzuţi cu şiret şi se confecţionează din piele box.

    ART. 166
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare neagră.

    ART. 167
        Cureaua se realizează din material textil de culoare neagră pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră/albă pentru elevii colegiului militar naţional al forţelor navale şi se închide cu o pafta metalică, care se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, o elice cu două aripi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene, respectiv o ancoră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.

    ART. 168
    (1) Şosetele se realizează din fire de bumbac, de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare neagră/albă pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.
    (2) Ciorapii se realizează din fire de bumbac de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, respectiv de culoare neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.

    ART. 169
        Fularul din fire de lână sau tip lână este de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare albă pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.

    ART. 170
        Mănuşile tricotate din fire de lână sau tip lână se realizează cu 5 degete şi au culoarea bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.

    ART. 171
     Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 53 şi art. 54.

    ART. 172
        Emblema pentru coifură este metalică/brodată şi reprezintă stema României, care se aplică astfel:
    a) lateral, pe partea întărită - la bască;
    b) central, în partea frontală - la căciulă.


    ART. 173
    (1) însemnele de grad pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează pe suport confecţionat în formă tubulară, cu extremităţile inegale, din material fond de culoare bleumarin.
    (2) Pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, însemnele de grad se aplică/brodează la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.

    (3) însemnele de grad pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale se aplică/brodează pe suport confecţionat în formă tubulară, cu extremităţile inegale, din material fond de culoare neagră sau albă.
    (4) Pe suportul confecţionat din material de culoare neagră însemnele de grad se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm. din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.

    (5) Pe suportul confecţionat din material de culoare albă însemnele de grad se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din tir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul 1.


    ART. 174
    (1) Petliţele au formă pentagonală cu laturile neregulate şi se brodează pe suport din material de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene, iar pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale petliţele sunt în formă de ancoră şi se confecţionează din metal alb sau se brodează cu fir de culoare albă.
    (2) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.


    4. Uniforma militară combat pentru elevii din colegiile naţionale militare
    ART. 175
     Compunerea uniformei militare combat pentru elevii din colegiile naţionale militare este prevăzută în anexa nr. 11.

    ART. 176
    Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare combat pentru elevii din colegiile naţionale militare se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 122, 124, 126, 127, 130 şi 133-136, precum şi a dispoziţiilor cuprinse în prezenta secţiune.

    ART. 177
        Fesul combat se realizează din tricot fleece, vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţele terestre;
    b) bleumarin - pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţele aeriene;
    c) negru - pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale.


    ART. 178
        Bocancii combat din piele întoarsă sunt de culoare bej nisipiu, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi ridicate.

    ART. 179
    (1) Suportul cu însemne de grad este de formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale.

    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre însemnele de grad se aplică/brodează la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase maro, dispuse transversal - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal -pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal pentru elevii din anul I.

    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene, însemnele de grad se aplică/brodează la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră, dispuse transversal - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.

    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor navale însemnele de grad se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase neagră/aţă de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul 1.


    ART. 180
     Pentru tinerii participanţi la pregătirea premilitară în centrele organizate pe lângă unităţile militare potrivit prevederilor Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare combat se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 176-178.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Uniformele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti
    1. Uniforma militară de oraş
    ART. 181
     Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, din forţele aeriene şi infanterie marină este prevăzută în anexa nr. 12.

    ART. 182
     Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină este prevăzută în anexa nr. 13.

    ART. 183
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, cu excepţia celor prevăzuţi la lit. b) - d) şi celor din arma tancuri;
    b) bordo - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutişti;
    c) verde închis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele pentru operaţii speciale;
    d) verde tip vânători de munte - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din unităţile de vânători de munte;
    e) bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    f) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină, cei care fac parte din arma marină şi din arma tancuri.


    ART. 184
        Bereta se compune din calotă, ce se acoperă cu o coafă albă şi bandă. Peste bandă se aplică o panglică de culoare neagră, care în partea din faţă are brodată sau imprimată în culoarea galbenă sintagma "FORŢELE NAVALE ROMÂNE", iar la partea din spate se închide printr-o cusătură triunghiulară lăsând capetele panglicii să cadă liber. Pe capetele panglicii se brodează câte o ancoră la 3,5 cm de capăt.

    ART. 185
        Boneta se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 186
    (1) Căciula pentru oraş se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 185. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii pentru oraş se realizează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre;
    b) gri - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 187
    (1) Costumul pentru oraş se confecţionează din stofa în culorile prevăzute la art. 185.
    (2) Vestonul este prevăzut cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, are revere drepte şi se încheie la un rând cu 4 nasturi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi aeriene, respectiv are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte 3 nasturi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (3) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi o ancoră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (4) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă.
    (5) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 188
    (1) Costumul alb cu guler marinăresc pentru vară se compune din bluză şi pantalon.
    (2) Bluza se poartă în pantaloni, are croială dreaptă şi se realizează fără epoleţi. Pe partea din spate a bluzei se aplică gulerul marinăresc, cu două feţe identice, de culoare neagră, având la marginea exterioară trei rânduri de şiret alb.
    (3) Pantalonul se confecţionează din stofa, are croiala dreaptă, fără manşetă. Se foloseşte cureaua albă pentru pantaloni. La ordinul comandantului unităţii se foloseşte centura combat.

    ART. 189
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se confecţionează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 185, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre;
    b) gri - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 190
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă.

    ART. 191
     Tricoul de marină se confecţionează conform prevederilor art. 102.

    ART. 192
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează din ţesătură de bumbac 100% şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 193
        Ghetele îmblănite sunt prevăzute cu fermoar şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 194
    (1) Pantofii pentru oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti bărbaţi sunt prevăzuţi cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (2) Pantofii pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti femei se realizează fără şiret în culorile prevăzute la alin. (1).
    (3) Pantofii albi se confecţionează din piele box şi se realizează cu şiret pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti bărbaţi, respectiv fără şiret pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti femei.

    ART. 195
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 196
    (1) Cureaua pentru pantaloni se realizează din material textil de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (2) Cureaua pentru pantaloni se închide cu o pafta metalică, ce se fixează pe aceasta printr- o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, o ancoră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină şi două arme încrucişate cu baioneta în sus, aşezate pe o ancoră, pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină.

    ART. 197
        Fularul din fire lână sau tip lână este de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, bleu pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 198
     Mănuşile tricotate se realizează din fire de lână sau tip lână, având culorile prevăzute la art. 185 şi respectiv culoarea albă.

    ART. 199
        Şosetele sau ciorapii se confecţionează de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, bleumarin pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 200
     Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 53 şi art. 54.

    ART. 201
     Ecusonul metalic nominal se realizează conform art. 52.

    ART. 202
        Emblema pentru coifură pentru oraş este metalică/brodată, reprezintă stema României şi se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciula pentru oraş;
    b) lateral, pe partea întărită - la bască;
    c) central, pe bandă, în partea frontală - la beretă;
    d) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la bonetă.


    ART. 203
    (1) însemnele de grad se brodează la 2 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei V-uri arcuite, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, capetele ultimului V fiind unite de un segment de coroană circulară, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa I;
    b) trei V-uri arcuite, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa a II-a;
    c) două V-uri, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa a III-a;
    d) un V arcuit, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal - pentru fruntaş.

    (2) însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se brodează cu fir metalic galben pe suport de formă tubulară, cu extremităţile inegale, confecţionat din paspoal de culoare neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.

    ART. 204
    (1) Petliţele cu suport se aplică/brodează pe paspoal de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5 şi se realizează astfel:
    a) din metal galben/brodate cu fir auriu, reprezentând o frunză de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi forţele aeriene;
    b) din metal alb/brodate cu fir argintiu, reprezentând o ancoră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    (2) Petliţele cu suport se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 205
     Semnele de armă se aplică sau se brodează pe suportul cu însemne de grad şi se realizează din metal galben/fir auriu, sub formă de ancoră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină, respectiv conform descrierii din tabelul prevăzut în anexa nr. 5.


    2. Uniforma militară combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti
    ART. 206
     Compunerea uniformei militare combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti din forţele terestre, forţele aeriene, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale, precum şi celor care fac parte din arma marină este prevăzută în anexa nr. 14.

    ART. 207
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma tancuri şi din unităţile militare de infanterie marină;
    b) bordo - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutişti;
    c) verde tip vânători de munte - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din unităţile militare de vânători de munte.


    ART. 208
    (1) Capela combat şi pălăria combat se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (2) Baza calotei este căptuşită.

    ART. 209
        Fesul combat se confecţionează din tricot fleece vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 210
        Bluza tactică este confecţionată din tricot şi repere din ţesătură tip ripstop vopsită şi imprimată în mozaic de culori specific fiecărei categorii de forţe ale armatei, conform cerinţelor misiunii şi normelor de echipare, astfel:
    a) tricot bej cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: maro închis, maro deschis, verde, kaki bej şi bej-deschis;
    b) tricot albastru, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu;
    c) tricot albastru-ultramarin, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: negru, albastru ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru.


    ART. 211
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri a zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic.

    ART. 212
        Combinezonul combat se confecţionează din ţesătura specifică costumului combat pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină, este prevăzut cu piepţi, spate, platcă, guler, epoleţi şi mâneci şi se încheie frontal prin fermoar cu doi cursori de la gât până la furca pantalonului.

    ART. 213
     Costumul de protecţie împotriva intemperiilor este confecţionat din material laminat în trei straturi, imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 211 alin. (1). Costumul se compune din pelerină şi pantaloni şi se poartă peste costumul combat.

    ART. 214
    (1) Puloverul polar combat se confecţionează cu mâneci lungi şi este prevăzut cu fermoar, epoleţi şi aplicaţii din ţesătură specială pentru protecţia zonelor cu solicitări maxime.
    (2) Puloverul polar combat se confecţionează din tricot fleece vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.


    ART. 215
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 211 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, are un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 216
        Lenjeria termică ignifugă este un costum compus din pantalon şi bluză confecţionat din tricot de culoare bej cu proprietăţi ignifuge care asigură protecţie în medii cu temperaturi scăzute, precum şi împotriva căldurii.

    ART. 217
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (3) Platca şi epoleţii tricourilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 211 alin. (1).

    ART. 218
        Bocancii combat din piele box sunt prevăzuţi cu şiret, au carâmb înalt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele box de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 219
        Bocancii combat din piele întoarsă sunt de culoare bej nisipiu, necăptuşiţi, se încheie cu şiret şi au carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi ridicate.

    ART. 220
        Bocancii combat pentru vânători de munte se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb scurt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 221
        Bocancii combat pentru paraşutişti se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 222
        Ghetele de marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 223
        Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 224
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în amestec, în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină;
    d) alb - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi pentru cei din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m.


    ART. 225
    (1) Mănuşile tactice combat se prevăd cu 5 degete şi manşetă înaltă, ce se prinde cu baretă de închidere cu scai de tip velcro.
    (2) Mănuşile tactice combat sunt confecţionate din material tricotat, cu o compoziţie mixtă de kevlar şi nomex, iar la exterior sunt din piele cu suprafaţă prelucrată tip fagure.
    (3) Mănuşile tactice combat se realizează în culori predominante kaki, pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii şi negru, pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 226
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică, cu bandă velcro, deasupra buzunarului, pe partea dreaptă, respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, puloverul polar combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat în varianta prevăzută la art. 217 alin. (1) lit. b).
    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.

    (3) Conturul ecusoanelor prevăzute la alin. (1) se realizează în culorile:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 227
     Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 84 şi art. 85.

    ART. 228
     Ecusonul rezervist voluntar, prevăzut în anexa nr. 15, se confecţionează prin brodarea însemnelor distinctive şi se aplică pe mâneca dreaptă a vestonului.

    ART. 229
     Ecusonul cu grupa sanguină se realizează potrivit prevederilor art. 86.

    ART. 230
        Emblema coifură combat este din plastic de culoare neagră, reprezintă stema României şi se aplică:
    a) central, în partea din faţă - la capela combat;
    b) lateral, pe partea întărită la 1 cm de margine - la bască.


    ART. 231
    (1) însemnele de grad se brodează cu fir de mătase de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii şi cu fir de mătase de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină, cu respectarea în mod corespunzător a prevederilor art. 203 alin. (1).
    (2) însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se brodează pe suportul de grad care are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi care se confecţionează din material textil în culorile prevăzute la art. 211 alin. (1).

    ART. 232
        Semnele de armă se aplică sau se brodează pe suportul de grad cu:
    a) fir de mătase de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) fir de mătase de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină, conform descrierii din tabelul prevăzut în anexa nr. 5.


    ART. 233
        Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare combat pentru rezerviştii voluntari, se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor cuprinse în prezentul regulament, în funcţie de categoria de forţe/serviciul, precum şi categoria de personal militar pe care o încadrează: ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, soldaţi şi gradaţi profesionişti.


    CAP. III
    Portul uniformelor militare
    SECŢIUNEA I
    Reguli privind portul uniformelor militare
    ART. 234
    (1) Categoriile de personal din toate structurile Ministerului Apărării Naţionale, care au dreptul, conform legii, la uniforme militare, sunt obligate să le poarte potrivit destinaţiei acestora, în condiţiile prevăzute în prezentul regulament.
    (2) Trecerea de la portul uniformelor militare corespunzătoare sezonului cald/rece la cel al uniformelor militare corespunzătoare sezonului rece/cald se execută la ordinul comandantului garnizoanei.
    (3) La activităţile organizate de structurile Ministerului Apărării Naţionale, comandantul/şeful structurii militare organizatoare stabileşte, când e cazul, articolele de echipament din compunerea uniformei militare care trebuie purtate de personalul participant, ţinând seama de destinaţia acestora şi de natura activităţii desfăşurate.

    ART. 235
        Cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta ţinută civilă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, dacă natura activităţilor desfăşurate o impune sau la recomandarea medicului de unitate.

    ART. 236
        Pe timpul deplasării la şi de la serviciu, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniformă militară de oraş şi serviciu, respectiv uniformă militară de oraş conform precizărilor din prezentul regulament.

    ART. 237
        Uniforma militară de gală se poartă în următoarele situaţii:
    a) la dineuri oficiale, baluri, recepţii, ceremonii sau cu ocazia altor asemenea activităţi specifice de reprezentare, care au loc în spaţii destinate desfăşurării unor astfel de evenimente;
    b) la oficierea căsătoriei civile sau religioase;
    c) la ordin, ţinând seama de destinaţia acesteia şi de natura activităţii desfăşurate.


    ART. 238
    (1) Maiştrii militari şi subofiţerii poartă uniforma militară de oraş şi serviciu cu cămaşa de culoare albă la activităţile prevăzute la art. 237. La uniforma militară de oraş şi serviciu se poate purta eghiletul cu accesorii şi centura pentru ceremonie.
    (2) La activităţile prevăzute la art. 237 lit. b), soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniforma militară de oraş.

    ART. 239
        Cadrele militare poartă uniforma de oraş şi serviciu, având în compunere cămaşa cu epoleţi de culoare albă şi, la ordin, eghiletul cu accesorii pentru ceremonie şi centura pentru ceremonie, la activităţi organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, Zilei Armatei României, zilelor armelor, serviciilor şi specialităţilor militare sau al altor asemenea evenimente cu caracter militar, organizate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 240
        Butonii se poartă de către ofiţerii cu grade de generali/amirali şi la cămaşa albă de la uniforma de oraş şi serviciu.

    ART. 241
        Uniforma militară de oraş şi de clasă a studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învăţământ, având în compunere cămaşa cu epoleţi de culoare albă, se poartă pe timpul învoirilor şi permisiilor, precum şi la activităţile ordonate în interiorul sau în afara cazărmii.

    ART. 242
    (1) Uniforma militară combat se poartă la executarea serviciului interior, la executarea inspecţiilor şi controalelor, la şedinţe de instruire, trageri, exerciţii, aplicaţii, precum şi la ordin, ţinând seama de destinaţia acesteia şi de natura activităţii desfăşurate.
    (2) Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniforma militară combat şi în oraş, cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare unde sunt încadraţi/detaşaţi.

    ART. 243
    (1) În executarea activităţilor specifice, categoriile de personal militar din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" poartă, la ordin, echipamentul special prevăzut în normele de echipare aprobate prin hotărâre a Guvernului pentru serviciul de gardă, respectiv pentru activitatea de protocol - ţinuta tip "Mihai Viteazul" sau ţinuta specifică categoriilor de forţe ale armatei.
    (2) Costumele pentru activităţile de protocol sunt compuse din veston, un pantalon drept şi unul pană pentru bărbaţi şi veston, un pantalon drept şi o fustă pentru femei.
    (3) Vestoanele au o croială cambrată, se încheie la un rând de nasturi, au aplicate trese, galoane şi paftale şi se poartă cu accesorii - epoleţi, eghilet şi centură de ceremonie.
    (4) Pantalonii sunt prevăzuţi în lateral cu lampas din galon de mătase de culoare galbenă.
    (5) Fusta are o croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 244
    (1) La uniforma militară de oraş şi serviciu, pe veston, cadrele militare poartă următoarele accesorii:
    a) insigna de absolvent al unei forme de învăţământ universitar;
    b) insigna de absolvent al cursurilor postacademice şi postuniversitare româneşti;
    c) insigna de absolvent al cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale prin cursuri cu durata mai mare de două luni;
    d) ecusonul nominal;
    e) insigna de absolvire a Colegiului Naţional de Apărare;
    f) suportul pentru barete;
    g) insigna de doctor în ştiinţe;
    h) insigna corespunzătoare titlului de specialist de clasă;
    i) insigna specifică structurii militare în care este încadrat;
    j) insigna comemorativă;
    k) ecuson brodat tricolor pentru mânecă;
    l) ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei.

    (2) În situaţia în care cadrul militar deţine mai multe dintre insignele prevăzute la alin. (1) lit. a) - c), pe veston se aplică câte una din fiecare categorie, aferentă celei mai importante dintre acestea.
    (3) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. f se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, astfel:
    a) pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept - la vestonul cu un rând de nasturi;
    b) pe partea stângă, deasupra buzunarului fals - la vestonul cu două rânduri de nasturi.

    (4) Modul în care se poartă la veston accesoriile prevăzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 16.
    (5) La vestonul uniformei militare de gală se poartă accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d) şi suportul pentru barete prevăzut la art. 20.
    (6) Suportul pentru barete prevăzut la alin. (1) lit. f) se poartă şi la cămaşa cu epoleţi, la cămaşa bluză şi la cămaşa din pânză albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă şi se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept. Blocul de barete se realizează prin brodarea insignelor simbol pe suport bandă velcro.

    ART. 245
    (1) La uniforma militară de oraş, pe veston, soldaţii-gradaţii profesionişti poartă următoarele accesorii:
    a) insigna de absolvent al unei forme de învăţământ universitar;
    b) insigna de absolvent al cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale prin cursuri cu durata mai mare de două luni;
    c) ecusonul nominal;
    d) bareta/barete şi/sau insigna/insignele-simbol metalică/metalice reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/sau distincţia/distincţiile militară/militare primită/primite;
    e) insigna corespunzătoare titlului de specialist de clasă;
    f) insigna specifică structurii militare în care este încadrat;
    g) insigna comemorativă - se poartă doar în ziua în care are loc evenimentul;
    h) ecuson brodat tricolor pentru mânecă;
    i) ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei.

    (2) În situaţia în care soldaţii, gradaţii profesionişti deţin mai multe dintre insignele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) pe veston se aplică numai una din fiecare categorie, aferentă celei mai importante dintre acestea.
    (3) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. d) se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, astfel:
    a) pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept - la vestonul cu un rând de nasturi;
    b) pe partea stângă, deasupra buzunarului fals - la vestonul cu două rânduri de nasturi.

    (4) Modul în care se poartă la veston accesoriile prevăzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 16.
    (5) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. d) se poartă şi la cămaşa cu epoleţi şi se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Precizări privind modul de purtare a unor articole din compunerea uniformelor militare
    ART. 246
        Articolele de coifură din compunerea uniformelor militare se poartă, de regulă, la jumătatea frunţii, la aproximativ 3 cm deasupra sprâncenelor.

    ART. 247
    (1) Cadrele militare poartă boneta pentru serviciu numai în cazarmă, când sunt echipate cu bluzon textil, cu cămaşa cu epoleţi sau cămaşa bluză.
    (2) Studenţii şi elevii din instituţiile militare de învăţământ poartă boneta numai atunci când sunt echipaţi cu cămaşa cu epoleţi sau cu bluzon.
    (3) Boneta se poartă de soldaţii şi gradaţii profesionişti la uniforma de oraş atunci când sunt echipaţi cu cămaşa cu epoleţi.

    ART. 248
    (1) Şapca pentru oraş şi serviciu, respectiv şapca cu coafe se poartă în oraş sau în unitate, la uniforma militară de oraş şi serviciu.
    (2) Basca se poartă la uniforma militară de oraş şi de serviciu şi la uniforma militară combat.
    (3) Fesul combat se poartă fără emblemă la uniforma militară combat, în sezonul rece sau pe timpul desfăşurării exerciţiilor militare, executării tragerilor, la activităţi în afara cazărmii potrivit ordinelor comandanţilor/şefilor unităţilor care au aprobat desfăşurarea activităţilor.

    ART. 249
    (1) Haina de piele, scurta pentru oraş şi serviciu, pardesiul şi vestonul se poartă încheiate la toţi nasturii.
    (2) Ofiţerii cu grad de general/amiral, colonel sau comandor pot purta la haina de piele guler din blană caracul în culorile prevăzute la art. 26 alin. (4).

    ART. 250
        Fularul din lână se poartă cu scurta pentru oraş şi serviciu/scurta pentru oraş şi opţional cu bluzonul din piele, iar cel din mătase cu haina de piele sau pardesiul, după caz.

    ART. 251
        Parpalacul se poartă pe timp ploios, noros sau variabil, încheiat la toţi nasturii şi cu cordonul strâns. Parpalacul se poate purta şi descheiat la primul nasture de la gât.

    ART. 252
    (1) Cămaşa cu epoleţi se poartă cu cravată pe sub veston, bluzonul textil sau bluzonul din piele, introdusă în pantaloni/fustă, în interiorul sau în afara cazărmii, după caz.
    (2) În situaţia în care cămaşa cu epoleţi se poartă cu puloverul pentru oraş şi serviciu, purtarea cravatei nu este obligatorie.
    (3) Cămaşa cu epoleţi se poate purta fără veston, pulover pentru oraş şi serviciu sau bluzon textil/din piele, situaţie în care purtarea cravatei nu este obligatorie.
    (4) La cămaşa cu epoleţi, aplicarea însemnelor de grad/însemnelor de grad cu semne de şcolaritate se face numai în situaţia prevăzută la alin. (3).
    (5) Cămaşa cu epoleţi se poartă, indiferent de sezon, cu sau fără tricou alb cu mânecă scurtă pe dedesubt, încheiată la toţi nasturii, cu excepţia cazului în care nu se poartă cu cravată, situaţie în care primul nasture de la gât este descheiat.
    (6) Cămaşa bluză şi cămaşa cu epoleţi cu mânecă scurtă se poartă numai în sezonul cald.
    (7) La cămăşile cu epoleţi, în situaţia prevăzută la alin. (3), precum şi la cămăşile bluză se poartă ecusonul tricolor şi al instituţiei, pe mâneca stângă, ecusonul nominal, brodat, pe clapa buzunarului din partea dreaptă şi blocul de barete, brodat, cu baza pe cusătura superioară a clapei buzunarului din partea stângă.
    (8) La cămăşile cu epoleţi, în situaţia prevăzută la alin. (3), precum şi la cămăşile bluză, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ poartă ecusonul tricolor şi al instituţiei, pe mâneca stângă, ecusonul metalic nominal, pe clapa buzunarului din partea dreaptă.

    ART. 253
    (1) Cămaşa bluză se poartă peste pantaloni/fustă, descheiată la primul nasture.
    (2) La cămaşa bluză se poate purta pe dedesubt tricoul alb cu mânecă scurtă.

    ART. 254
        La uniforma militară cu fustă, cadrele militare femei, soldaţii şi gradaţii profesionişti femei, studentele şi elevele din instituţiile militare de învăţământ poartă, obligatoriu, dres, culoarea pielii.

    ART. 255
    (1) Articolele de echipament confecţionate din ţesătură tip "PANAMA" se poartă la ordin, împreună cu tricoul alb cu mânecă scurtă/tricoul mânecă scurtă de marină, pentru personalul militar care are dreptul la acest articol de echipament potrivit normelor de echipare.
    (2) Bluza de la costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se poartă peste pantaloni sau fustă.
    (3) La articolele de echipament prevăzute la alin. (1) şi la costumul alb cu guler marinăresc pentru vară, soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină poartă pantofii albi, şosetele albe şi cureaua albă.

    ART. 256
        Bluzonul alb se poartă de elevii colegiilor naţionale militare în sezonul cald, în oraş sau la activităţi ordonate în cazarmă, împreună cu pantalonul bleumarin cu lampas de la costumul de vară pentru oraş.

    ART. 257
        Bluzonul bleumarin, respectiv negru se poate purta de elevii colegiilor naţionale militare, în sezonul rece, în cazarmă/la clasă, împreună cu puloverul cu epoleţi pentru oraş şi pantalonul de la costumul de iarnă pentru oraş.

    ART. 258
    (1) La vestonul cu un rând de nasturi, ecusonul metalic nominal se poartă pe partea dreaptă, pe clapa buzunarului de la piept, central, la nivelul cusăturii de sus a acesteia.
    (2) La vestonul cu două rânduri de nasturi, ecusonul metalic nominal se poartă pe partea dreaptă a pieptului, central, la nivelul fantei buzunarului fals de pe pieptul stâng, sub insigna de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior.
    (3) La vestonul uniformei militare de oraş şi de clasă a studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învăţământ, se pot purta accesorii prevăzute de prezentul regulament şi alte accesorii onorifice prevăzute de regulamentele de ordine interioară ale instituţiilor militare de învăţământ.

    ART. 259
        În instituţiile militare de învăţământ, portul uniformei militare combat se stabileşte prin ordin de zi pe unitate în raport cu volumul şi natura activităţilor incluse în Planul cu principalele activităţi şi în documentele curriculare, după caz.

    ART. 260
    (1) Vestonul de la costumul combat se poartă peste pantalon.
    (2) Personalul militar din forţele terestre, forţele aeriene, forţele navale, precum şi cel participant la misiuni internaţionale poartă pantalonul introdus în bocancii combat, iar personalul militar îmbarcat din forţele navale poartă pantalonul peste ghetele de marină.

    ART. 261
    (1) Puloverul polar combat se poartă la vedere numai în interiorul cazărmii, peste tricoul combat la baza gâtului sau tricoul combat cu guler.
    (2) Puloverul polar combat poate fi purtat şi pe sub vestonul şi/sau scurta combat.

    ART. 262
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se poartă pe sub vestonul combat.
    (2) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat confecţionate în varianta cu guler se poartă fără vestonul combat, cu aplicarea însemnelor de grad, numai în interiorul cazărmii.
    (3) Tricourile cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se poartă introduse în pantaloni.

    ART. 263
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă se aplică pe partea stângă, central, la 4 cm mai jos de cusătura umărului, la veston, bluzon, scurtă, cămaşă bluză, cămaşă cu epoleţi.
    (2) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se aplică pe mâneca stângă la 2 cm sub ecusonul brodat tricolor pentru mânecă, la veston, bluzon, scurtă, cămaşă bluză, cămaşă cu epoleţi.
    (3) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) se pot aplica şi pe mâneca dreaptă, la ordin. Ecusonul brodat tricolor când se poartă pe mâna dreaptă va fi poziţionat cu culoarea roşie spre piept.
    (4) La uniforma combat ecusoanele se montează la veston astfel:
    a) pe clapa buzunarului de pe mâneca stângă, central, se aplică ecusonul brodat tricolor pentru mânecă, poziţionat cu culoarea albastră spre piept, iar pe buzunarul de pe mânecă se aplică ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei;
    b) pe clapa buzunarului de pe mâneca dreaptă, central, se aplică ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal iar pe buzunarul de pe mânecă se poate aplica, opţional, ecusonul brodat pentru mânecă specific uneia dintre unităţile/instituţiile în care militarul a activat cu semnificaţie pentru militar sau însemnul specialităţii în care este confirmat: pilot, paraşutist, vânător de munte, scafandru, poliţie militară, EOD şi alte specialităţi militare.

    (5) La uniforma combat a rezerviştilor voluntari, pe clapa buzunarului de pe mâneca dreaptă, central, se aplică ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal iar pe buzunarul de pe mânecă se aplică ecusonul rezervist voluntar, conform anexei nr. 15.

    ART. 264
    (1) Se interzice:
    a) executarea de modificări în croiala articolelor de echipament, altele decât ajustările în dimensiuni, fără a modifica tiparul;
    b) purtarea combinată a articolelor de echipament pentru sezonul cald cu cele pentru sezonul rece;
    c) purtarea combinată a articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare, altfel decât este descrisă de prezentul regulament;
    d) purtarea uniformei militare necălcate, neîntreţinute sau neajustate corespunzător;
    e) purtarea uniformei militare pe timpul executării concediului de odihnă pe teritoriul altor state;
    f) purtarea articolelor de echipament în alte culori, în alt format sau model decâtprevăzute în prezentul regulament;
    g) purtarea gulerului ridicat la vestonul de oraş şi serviciu, bluzonul textil, bluzonul din piele, haina de piele, scurta de oraş şi serviciu, pardesiu şi parpalac;
    h) purtarea combinată a articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare cu articole de echipament civil;
    i) portul uniformelor militare şi/sau a elementelor componente ale acestora, specifice altor armate;
    j) portul uniformelor militare în situaţiile/activităţile care implică consumul de băuturi alcoolice, cu excepţia activităţilor oficiale, cum ar fi dineurile, recepţiile etc.;
    k) portul uniformelor militare în afara unităţilor fără articolele de coifură - şapcă, pălărie, capelă sau căciulă;
    l) transportul unor obiecte voluminoase, îmbrăcat în uniformă militară, în afara unităţilor militare;
    m) împrumutul sau înstrăinarea articolelor de echipament, ce intră în compunerea uniformelor militare;
    n) portul uniformelor militare în timpul liber, altfel decât este prevăzut în prezentul regulament;
    o) portul uniformelor militare pe timpul deplasării, în timpul liber, cu unul din următoarele mijloace de locomoţie: motocicletă, bicicletă, monociclu, trotinetă, skatebord, role etc.;
    p) portul uniformelor militare pe timpul participării la activităţi/întreceri sportive, altele decât cele organizate în cadrul MApN;
    q) portul uniformelor militare pe timpul participării la activităţi civile, altele decât cele ordonate la nivelul MApN şi precizate la art. 237, 238 şi 239 din prezentul regulament.

    (2) La intrarea/ieşirea în/din unitate personalul Ministerului Apărării Naţionale poate purta uniforma militară potrivit prevederilor prezentului regulament.
    (3) La nivelul instituţiilor militare de învăţământ, orele de pregătire militară generală cuprind şi cunoaşterea regulilor de port a uniformelor militare, în vederea respectării acestora de către elevi şi studenţi.

    ART. 265
    Anexele nr. 1-16 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

        la regulament
                         Compunerea uniformei militare de gală

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şapcă de gală*1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de gală │ │ │
│2. │(veston cu 1 │X │X │
│ │pantalon şi cu │ │ │
│ │vestă) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Cămaşă de gală │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Pantofi de gală │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pardesiu de gală │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Brâu de mătase*2 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Curea din piele │ │ │
│7. │de culoare │X │X │
│ │neagră*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Fular de mătase │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Papion*3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Butoni │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Însemne de grad │ │ │
│11. │pentru aplicat pe│X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Suport pentru │X │X │
│ │barete │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. ofiţerii femei poartă pălărie de gală;
    2. primesc numai ofiţerii bărbaţi;
    3. ofiţerii femei primesc papion pentru femei.


    ANEXA 2

        la regulament
            Compunerea uniformei militare de oraş şi serviciu a ofiţerilor,
    maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele terestre şi din forţele aeriene

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Căciulă pentru │ │ │
│ │oraş/serviciu/ │ │ │
│1. │Căciulă pentru │- │X │
│ │generali şi │ │ │
│ │colonei/comandori│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Şapcă │ │ │
│2. │pentru oraş şi │X │X │
│ │serviciu*[1] │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Bonetă pentru │X │- │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston pentru │X │X │
│ │oraş şi serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon pentru │ │ │
│5. │oraş şi serviciu*│X │X │
│ │[2] │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
│ │mânecă lungă*[3] │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│7. │mânecă scurtă/ │X │- │
│ │Cămaşă bluză │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă*[4]│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Haină din piele/ │ │ │
│ │Pardesiu/Bluzon │ │ │
│9. │piele/Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Parpalac/Bluzon │X │- │
│ │textil │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Pulover pentru │- │X │
│ │oraş şi serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Mănuşi din piele │X │- │
│ │necăptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Şosete*5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de iarnă/│ │ │
│18. │Ghete îmblănite/ │- │X │
│ │Ghete │ │ │
│ │neîmblănite*6 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Pantofi de vară │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ac de cravată*7 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Butoni*8 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│24. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson cadru │ │ │
│25. │militar în │X │X │
│ │rezervă/ │ │ │
│ │retragere*9 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă coifură │ │ │
│26. │pentru oraş şi │X │X │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│27. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie │ │ │
├────┼────────────────┬┴───────┼───────┤
│28. │Petliţe cu │X │X │
│ │suport │ │ │
├────┼────────────────┼────────┼───────┤
│ │Suport cu │ │ │
│ │însemne de grad │ │ │
│ │pentru uniforma │ │ │
│ │de oraş şi │ │ │
│29. │serviciu/însemne│X │X │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │aplicat pe │ │ │
│ │mâneca │ │ │
│ │vestonului*10 │ │ │
├────┼────────────────┼────────┼───────┤
│30. │Semne de armă*11│X │X │
├────┼────────────────┼────────┼───────┤
│31. │Suport pentru │X │X │
│ │barete │ │ │
└────┴────────────────┴────────┴───────┘

        NOTE:
    1. cadrele militare femei poartă pălărie;
    2. cadrele militare femei pot purta şi fustă;
    3. în sezonul rece se poartă pe sub veston, bluzon piele, pulover;
    4. se poartă opţional;
    5. cadrele militare femei poartă dres la fustă;
    6. poartă numai cadrele militare care fac parte din arma aviaţie şi serviciul justiţie militară;
    7. se poartă opţional;
    8. se poartă de ofiţerii cu grad de general la cămaşa albă cu mânecă lungă;
    9. se acordă o singură dată la trecerea în rezervă/retragere a cadrelor militare;
    10. poartă numai cadrele militare confirmate în arma aviaţie;
    11. ofiţerii cu grade de generali şi cei confirmaţi în arma aviaţie sau care au specialitatea militară paraşutişti nu poartă semne de armă;


    ANEXA 3

        la regulament
           Compunerea uniformei de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele navale, inclusiv
                         a celor din structurile de infanterie marină, precum şi a celor confirmaţi în arma marină din
                                 structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Căciulă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│1. │serviciu/Şapcă cu│- │X │
│ │coafe*1/Căciulă │ │ │
│ │pentru amirali şi│ │ │
│ │comandori │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă pentru │ │ │
│2. │serviciu/Bască/ │X │- │
│ │Şapcă cu coafe*1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de iarnă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│3. │serviciu/Bluzon │- │X │
│ │textil/Pulover │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de vară │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│4. │serviciu/Bluzon │X │- │
│ │tcxtil/Bluză tip │ │ │
│ │„PANAMA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon*2 │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon*2/ │ │ │
│6. │Pantalon tip │X │- │
│ │„PANAMA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
│ │cu mânecă lungă*3│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă tip │ │ │
│ │„PANAMA" cu │ │ │
│8. │mânecă scurtă/ │X │- │
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │cu mânecă scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă*4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bluzon din piele/│ │ │
│ │Haină din piele/ │ │ │
│10. │Pardesiu/Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Parpalac │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Pantofi de iamă/ │- │X │
│ │Ghete îmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de vară/ │ │ │
│13. │Pantofi din piele│X │- │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│18. │necăptuşite/ │X │- │
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Şosete*5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ac de cravată*6 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Butoni*7 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│24. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson cadru │ │ │
│25. │militar în │X │X │
│ │rezervă/ │ │ │
│ │retragere*8 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│26. │Emblemă pentru │X │X │
│ │coifură │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│27. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie │ │ │
├────┼────────────────┬┴─────┬─┴─┬─────┤
│28. │Petliţe cu │X │X │ │
│ │suport │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────┼───┼─────┤
│ │Suport cu │ │ │ │
│ │însemne de grad │ │ │ │
│ │pentru uniforma │ │ │ │
│ │de oraş şi │ │ │ │
│29. │serviciu/însemne│X │X │ │
│ │de grad pentru │ │ │ │
│ │aplicat pe │ │ │ │
│ │mâneca │ │ │ │
│ │vestonului*9 │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────┼───┼─────┤
│30. │Semne de armă*10│X │X │ │
├────┼────────────────┼──────┼───┼─────┤
│31. │Suport pentru │X │X │ │
│ │barete │ │ │ │
└────┴────────────────┴──────┴───┴─────┘

        NOTE:
    1. cadrele militare femei poartă pălărie;
    2. cadrele militare femei pot purta şi fustă;
    3. în sezonul rece se poartă sub veston, bluzon piele, pulover;
    4. se poartă opţional;
    5. cadrele militare femei poartă dres la fustă;
    6. se poartă opţional;
    7. se poartă de ofiţerii cu grad de amiral/general la cămaşa albă cu mânecă lungă;
    8. se acordă o singură dată la trecerea în rezervă/retragere a cadrelor militare;
    9. poartă numai cadrele militare confirmate în arma marină;
    10. nu poartă ofiţerii cu grade de amirali/generali şi cei confirmaţi în arma marină.


    ANEXA 4

        la regulament
                                         TABEL
                           reprezentând culorile benzii de la şapcă/pălărie, a marginii suportului cu însemne de grad, a paspoalului pentru
                                      emblema pentru coifură şi grade, a marginii suportului petliţelor, a lampasului

┌────┬─────────────────────┬───────────┐
│Nr. │Categoria de ofiţeri │Culoarea │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│1. │generali din forţele │roşu │
│ │terestre │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│2. │generali din forţele │bleu │
│ │aeriene │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│3. │generali care fac │vişiniu │
│ │parte din serviciul │ │
│ │medical │ │
├────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│4. │generali care fac │bleumarin*1│
│ │parte din serviciul │ │
│ │justiţie militară │ │
└────┴─────────────────────┴───────────┘

        NOTĂ:
    1. marginea suportului cu însemne de grad şi a suportului petliţelor este de culoare aurie.


    ANEXA 5

        la regulament
    Tabel reprezentând culorile benzii de la şapcă/pălărie, a paspoalului pentru embleme,
    ale suportului cu însemne de grad, ale suportului pentru petliţe,
    precum şi descrierea semnelor de armă pentru ofiţerii, maiştrii militari,
    subofiţerii, soldaţii şi gradaţii profesionişti, studenţii şi
                                                elevii instituţiilor militare de învăţământ, cu excepţia colegiilor naţionale militare

┌────┬───────────────────┬─────────┬─────────────────┐
│Nr. │Arma/Serviciul/ │ │ │
│crt.│Specialitatea │Culoarea │Semnul de armă │
│ │militară, după caz │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │Infanterie, │ │0 grenadă │
│1. │Cercetare │roşu │explodând cu 12 │
│ │ │ │flăcări │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 ancoră având │
│ │ │ │suprapuse două │
│2. │Infanteria marină │negru │puşti încrucişate│
│ │ │ │cu baioneta în │
│ │ │ │sus │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │verde tip│O monogramă cu │
│3. │Vânători de munte │vânători │litere „VM” din │
│ │ │de munte │crenguţe de brad │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│4. │Paraşutişti │bleu │O paraşută │
│ │ │ │deschisă │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│5. │Tancuri │negru │Un tanc │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│6. │Artilerie şi │negru │Două ţevi de tun │
│ │rachete │ │încrucişate │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un pumnal │
│ │ │ │îndreptat în sus,│
│ │ │ │peste un trident │
│ │ │ │încrucişat cu un │
│ │ │ │fulger, │
│7. │Forţe pentm │verde │îndreptate spre │
│ │operaţii speciale │închis │stânga, toate │
│ │ │ │acestea peste o │
│ │ │ │paraşută │
│ │ │ │încadrată din │
│ │ │ │laterale de două │
│ │ │ │aripi │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 roată dinţată │
│ │ │ │având deasupra o │
│8. │Geniu │negru │mină, în interior│
│ │ │ │un compas, iar în│
│ │ │ │partea de jos o │
│ │ │ │ancoră │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un scut având │
│ │Comunicaţii şi │ │ştanţat în │
│9. │informatică │negru │interior litera │
│ │ │ │„T” şi trei │
│ │ │ │fulgere laterale │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Semnul nucleului │
│ │Apărare chimică, │ │benzenic şi │
│ │bacteriologică, │ │simbolul │
│10. │radiologică şi │negru │radioactivităţii,│
│ │nucleară - CBRN │ │iar la partea de │
│ │ │ │jos o roată │
│ │ │ │dinţată │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│11. │Poliţie militară │oliv │Literele „P.M.” │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Globul pământesc │
│ │ │ │cu meridiane şi │
│ │ │ │paralele, peste │
│ │ │ │care este │
│ │ │ │suprapus în │
│ │ │ │dreapta un vultur│
│ │ │ │cu aripile │
│12. │Informaţii pentru │negru │deschise │
│ │apărare │ │(surprins în │
│ │ │ │zbor), cu şarpele│
│ │ │ │în gheare şi în │
│ │ │ │partea stângă o │
│ │ │ │bufniţă aşezată │
│ │ │ │pe o spadă │
│ │ │ │poziţionată „în │
│ │ │ │gardă” │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Sceptrul zeului │
│ │Stat major şi │ │Mercur, aşezat │
│ │conducere │ │peste o piele şi │
│ │logistică, │ │două bobine, │
│ │managementul │ │având în partea │
│13. │financiar-contabil,│mov │de jos un pachet │
│ │intendenţă, │ │de bancnote │
│ │financiar, │ │înconjurat de │
│ │administraţie │ │două spice şi un │
│ │ │ │segment de roată │
│ │ │ │dinţată │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 roată dinţată │
│14. │Construcţii │negru │având litera „T” │
│ │ │ │la mijloc │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│15. │Ingineri │negru │0 roată dinţată │
│ │ │ │şi un compas │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 roată dinţată │
│16. │Subingineri │negru │cu o bară │
│ │ │ │orizontală şi un │
│ │ │ │compas │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 roată de cale │
│17. │Căi ferate │negru │ferată cu două │
│ │ │ │aripi │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Conturul României│
│18. │Topogeodezie │negru │caroiat şi un │
│ │ │ │teodolit │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │0 anvelopă cu 2 │
│19. │Auto │negru │ciocane │
│ │ │ │încrucişate │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│20. │Muzici militare │roşu │0 liră │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un şarpe în jurul│
│21. │Medical │vişiniu │unei fascii │
│ │ │ │terminată cu o │
│ │ │ │oglindă │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│22. │Sanitar - veterinar│vişiniu │Un şarpe în jurul│
│ │ │ │unei fascii │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un scut care are │
│ │ │ │în interior o │
│23. │Jurnalism şi │roşu │filă de ziar pe │
│ │relaţii publice │ │care sunt aşezate│
│ │ │ │un microfon şi un│
│ │ │ │stilou │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│24. │Culte │negru │0 cruce │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│25. │Educaţie fizică │roşu │Un discobol │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un vultur cu │
│26. │Aviaţie │bleu │aripile │
│ │ │ │deschise*1 │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Două rachete şi │
│ │ │ │un tun suprapuse │
│ │ │ │pe un ecran cu │
│ │ │ │două cercuri │
│ │Rachete şi │ │concentrice, │
│27. │artilerie │bleu │rachetele │
│ │antiaeriană │ │încrucişate la 90│
│ │ │ │de grade, iar │
│ │ │ │tunul pe │
│ │ │ │diametrul │
│ │ │ │ecranului, pe │
│ │ │ │verticală │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Două aripi având │
│ │ │ │în mijloc 3 │
│28. │Radiolocaţie │bleu │cercuri │
│ │ │ │concentrice, un │
│ │ │ │avion şi 4 │
│ │ │ │fulgere laterale │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O sabie aplicată │
│29. │Justiţie militară │bleumarin│pe o balanţă │
│ │ │ │înconjurată de │
│ │ │ │frunze de laur │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Stilizatea a două│
│ │ │ │litere: litera „ │
│ │ │ │ᴪ” (psi), ca │
│30. │Psihologie/ │roşu │simbol al │
│ │sociologie │ │Psihologiei şi │
│ │ │ │litera „S”, ca │
│ │ │ │simbol al │
│ │ │ │Sociologiei │
└────┴───────────────────┴─────────┴─────────────────┘

        NOTĂ:
    1. Ofiţerii nu poartă semnul de armă.


    ANEXA 6

                         Compunerea uniformei militare combat a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască*1/Capelă │ │ │
│1. │combat*1/Fes │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască*1/Capelă │ │ │
│2. │combat*1/Pălărie │X │- │
│ │combat*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Combinezon │X │X │
│ │combat*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│7. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Bluză tactică │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou mânccă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box*4/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│13. │de munte*5/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti*6/ │ │ │
│ │Ghete pentru │ │ │
│ │marină*7 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│14. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Ciorapi *8 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│17. │necăptuşite*9/ │X │X │
│ │căptuşite*9 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal*10 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA” │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat cu │ │ │
│22. │grupa sanguină şi│X │X │
│ │Rh-ul personal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│24. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă de către cadrele militare în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare;
    2. poartă numai cadrele militare care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    3. poartă numai cadrele militare din forţele navale;
    4. nu primesc cadrele militare încadrate în unităţile militare de vânători de munte şi paraşutişti, iar personalul militar din forţele navale îi poartă doar dacă este neambarcat;
    5. poartă numai cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m;
    6. poartă numai cadrele militare care au specialitatea militară paraşutişti;
    7. poartă numai cadrele militare ambarcate;
    8. cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora,din unităţile de cercetare - supraveghere montană, precum şi din unităţile militare amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m primesc ciorapi de culoare albă;
    9. se poartă la ordin;
    10. se poartă şi pe partea din spate a şepcii combat.


    ANEXA 7

    Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii
    şi elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor
                                 terestre şi ale forţelor aeriene cu duratele de şcolarizare de 1 an sau de 2 ani

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Bonetă/Şapcă │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Şapcă pentru oraş│- │X │
│ │/Căciulă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Veston/Bluzon │X │X │
│ │textil │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Pantalon*1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Parpalac │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Cămaşă bluză │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pulover cu │ │ │
│9. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ghete │ │ │
│10. │neîmblănite*2/ │- │X │
│ │Pantofi │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Pantofi │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Şosete*3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│17. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│18. │pentru mânecă │X │X │
│ │spccific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă coifură │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│20. │clasă/Emblemă │X │X │
│ │coifură pentru │ │ │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Pctliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│22. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│ │şi clasă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Semne de armă │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. studentele şi elevele pot purta şi fustă;
    2. poartă studenţii şi doar elevii din instituţiile militare de învăţământ cu durata de şcolarizare de 2 ani;
    3. studentele şi elevele poartă dresuri la fustă;


    ANEXA 8

        la regulament
                        Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii din Academia Forţelor Navale şi
                                      elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă/Beretă cu │ │ │
│1. │coafe/Şapcă cu │X │- │
│ │coafe │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Căciulă/Şapcă cu │- │X │
│ │coafe │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Pulover cu│ │ │
│3. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston/Bluză tip │X │- │
│ │„PANAMA” │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon*1 │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon*1/ │ │ │
│6. │Pantalon tip │X │- │
│ │„PANAMA”*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Parpalac │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│9. │/Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │/Cămaşă albă tip │ │ │
│10. │„PANAMA” cu │X │- │
│ │mânecă scurtă/ │ │ │
│ │Tricou mânecă │ │ │
│ │scurtă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │neîmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Pantofi albi/ │X │- │
│ │Pantofi │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Ghete neîmblănite│- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Şosete*4 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă pentru │ │ │
│23. │coifură pentru │X │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│24. │Petliţe cu suport│X │X │
│ │(ancoriţe) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suporţi cu nsemne│ │ │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│25. │şi clasă/ Suport │X │X │
│ │însemne de grad │ │ │
│ │cu semne de │ │ │
│ │şcolaritate │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. studentele şi elevele pot purta şi fustă;
    2. studentele pot purta şi fustă;
    3. se poartă opţional;
    4. studentele şi elevele poartă dresuri la fustă;


    ANEXA 9

        la regulament
    Compunerea uniformei militare combat a studenţilor
    şi elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu
                      duratele de şcolarizare de 1 an sau de 2 ani

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Capelă combat/Fes│X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Veston combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│5. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor*1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Bluză tactică │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box/ │ │ │
│9. │Bocanci combat │X │X │
│ │din piele │ │ │
│ │întoarsă*2/Ghete │ │ │
│ │pentru marină*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Mănuşi combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│15. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│16. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│18. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson cu grupa │ │ │
│19. │sanguină şi Rh-ul│X │X │
│ │personal │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTĂ:
    1. poartă studenţii şi elevii din instituţiile militare de învăţământ cu durata de şcolarizare de 2 ani;
    2. poartă studenţii din instituţiile militare de învăţământ cu durata de 3 şi 4 ani;
    3. se folosesc la activităţi la bordul navelor de către studenţii din Academia Forţelor Navale şi elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.


    ANEXA 10

        la regulament
                          Compunerea uniformei pentru oraş şi clasă a elevilor Colegiilor naţionale militare

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Bască bleumarin/ │- │X │
│ │Căciulă neagră │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bască albă │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Pulover cu│ │ │
│3. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Pantalon*1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Bluzon specific │X │X │
│ │CNM │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Parpalac │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă cu │ │ │
│ │epoleţi cu mânecă│ │ │
│8. │lungă/Cămaşă bleu│- │X │
│ │cu epoleţi cu │ │ │
│ │mânecă lungă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă cu │ │ │
│ │epoleţi cu mânecă│ │ │
│9. │scurtă/Cămaşă │X │- │
│ │bleu cu epoleţi │ │ │
│ │cu mânecă scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │neîmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Pantofi │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Ciorapi/Şosete*3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│18. │pentru mânecă │X │X │
│ │spccific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│19. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Suport cu însemne│X │X │
│ │de grad │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Petliţe cu suport│- │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. elevele pot purta şi fustă;
    2. nu primesc elevii CNM/FN şi se poartă opţional;
    3. elevele poartă dresuri la fustă.


    ANEXA 11

        la regulament
                          Compunerea uniformei combat a elevilor Colegiilor naţionale militare

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Capelă combat/Fes│X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Veston combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│7. │din piele │X │X │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│10. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│11. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson cu grupa │ │ │
│15. │sanguină şi Rh-ul│X │X │
│ │personal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport însemne de│ │ │
│16. │grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat. │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘


    ANEXA 12

        la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş pentru
    soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre,
                                       din forţele aeriene şi din infanteria marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Bască/Căciulă │- │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bonetă/Bască │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Costum pentru │X │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă*1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Pantofi pentru │X │- │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ghete Îmblănite/ │ │ │
│8. │Pantofi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi tricotate │ │ │
│12. │din lână/Mănuşi │- │X │
│ │tricotate albe*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Mănuşi tricotate │X │- │
│ │albe*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Şosete*3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│15. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│16. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│20. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Semne de armă │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă opţional;
    2. se poartă la activităţi specifice, conform prevederilor normei de echipare nr. 6;
    3. soldaţii şi gradaţii profesionişti femei poartă dresuri la fustă;


    ANEXA 13

        la regulament
                      Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti
                                                    din arma marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Beretă cu │ │ │
│1. │coafe*1/Căciulă │- │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bonetă/Bască/ │X │- │
│ │Beretă cu coafe*1│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Căciulă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum pentru │ │ │
│ │oraş/Costum alb │ │ │
│4. │cu guler │X │- │
│ │marinăresc pentru│ │ │
│ │vară │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Costum pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │îmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Pantofi/Pantofi │X │- │
│ │albi*1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│9. │/Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│10. │/Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou alb cu │X │- │
│ │mânecă scurtă*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi tricotate │ │ │
│15. │din lână/'Mănuşi │- │X │
│ │tricotate albe*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Mănuşi tricotate │X │- │
│ │albe*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Şosete*4 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│18. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│19. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Petliţe cu suport│X │X │
│ │(ancoriţe) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│23. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă la costumul alb cu guler marinăresc pentru vară;
    2. se poartă opţional;
    3. se poartă la ceremonii;
    4. soldaţii şi gradaţii profesionişti femei poartă dresuri la fustă.


    ANEXA 14

        la regulament
    Compunerea uniformei militare combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti
    din forţele terestre, forţele aeriene, structurile de infanterie marină,
    unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major
    al Forţelor Navale, precum şi a celor care fac parte din arma marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat*1/ │ │ │
│1. │Bască*1/Fes │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat*1/ │ │ │
│2. │Bască*1/Pălărie │X │- │
│ │combat*2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Combinezon │X │X │
│ │combat*3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│7. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Bluză tactică │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box*4/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│13. │de munte*5/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti*6/ │ │ │
│ │Ghete de marină*7│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│14. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Mănuşi tactice │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson cu grupa │ │ │
│22. │sanguină şi Rh-ul│X │X │
│ │personal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Ecuson rezervist │X │X │
│ │voluntar │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│24. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport însemne de│ │ │
│25. │grad uniforma │X │X │
│ │combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă de către soldaţii şi gradaţii profesionişti în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare;
    2. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    3. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină;
    4. nu poartă soldaţii şi gradaţii profesionişti încadraţi în unităţile militare de vânători de munte sau care au specialitatea militară paraşutist;
    5. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi cei din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m;
    6. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutist sau aeronavigant;
    7. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti ambarcaţi.


    ANEXA 15

        la regulament
                              Ecusonul rezervist voluntar
 (a se vedea imaginea asociată)
        CARACTERISTICI:
    - diametrul de 80 mm;
    – grosime 2 mm;
    – material textil brodat cu mătase;
    – culorile conform graficii.


    ANEXA 16

        la regulament
    Modul în care se poartă accesoriile la vestonul
    din compunerea uniformei de oraş şi serviciu a cadrelor militare
 (a se vedea imaginea asociată)

┌──────────────────────────────────────┐
│LEGENDĂ: │
├──────────────────────────────────────┤
│1.- Insigna de absolvent al unei forme│
│de învăţământ universitare şi insigna │
│de absolvire a Colegiului Naţional de │
│Apărare; │
├──────────────────────────────────────┤
│2 - Ecusonul nominal; │
├──────────────────────────────────────┤
│3 - Insigna de absolvent al cursurilor│
│post-academice şi postuniversitare │
│româneşti; │
├──────────────────────────────────────┤
│4- Bareta/'barete şi/sau insigna/ │
│insigne simbol metalică/metalice │
│reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/│
│sau distincţia/distincţiile militară/ │
│militare primită/primite (de la stânga│
│la dreapta şi de sus în jos, până la 6│
│pe un rând); │
├──────────────────────────────────────┤
│5- Insigna de absolvent al cursurilor │
│de perfecţionare a pregătirii │
│profesionale prin cursuri cu durata │
│mai mare de două luni; │
├──────────────────────────────────────┤
│6- Insigna corespunzătoare titlului de│
│specialist de clasă; │
├──────────────────────────────────────┤
│7- Insigna comemorativă (se poartă │
│doar în ziua în care a avut loc │
│evenimentul); │
├──────────────────────────────────────┤
│8- Ecuson brodat tricolor pentru │
│mânecă; │
├──────────────────────────────────────┤
│9- Insigna de doctor în ştiinţe; │
├──────────────────────────────────────┤
│10- Insigna specifică structurii │
│militare în care este încadrat; │
├──────────────────────────────────────┤
│11. Ecuson brodat pentru mânecă │
│specific unităţii/instituţiei. │
└──────────────────────────────────────┘

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016