Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI TEHNICE din 21 septembrie 2006  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI TEHNICE din 21 septembrie 2006 "Ghid privind proiectarea, executia si exploatarea hidroizolatiilor cu membrane bituminoase aditivate cu APP si SBS", indicativ GP 114-06

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 928 din 15 noiembrie 2006




┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ GHID PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTIA SI EXPLOATAREA │Indicativ: │
│HIDROIZOLATIILOR CU MEMBRANE BITUMINOASE ADITIVATE CU APP SI SBS│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘
Contract: 116/2004
Faza: II
Redactarea: II
Beneficiar: MTCT



1. GENERALITATI
1.1. OBIECT
Prezentul ghid cuprinde urmãtoarele prevederi in coformitate cu <>Legea nr. 10/1995 , având la bazã "Normativ privind, proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolaţiilor la clãdiri"
- NP 040-2002:
- principii privind proiectarea;
- principii privind execuţia;
- principii privind, exploatarea.
Notã: In cadrul prezentului ghid se fac referiri şi exemplificãri şi la alte elemente colaterale conceptului de hidroizolaţie (ex: termoizolaţie, barierã şi difuzie vapori, etc).

1.2. DOMENIU DE APLICARE
1.2.1. Prevederile prezentului ghid se adreseazã proiectanţilor, executanţilor şi beneficiarilor (utilizatorilor) de lucrãri de construcţii, precum şi organelor de avizare, control şi responsabililor tehnici cu execuţia din domeniul construcţiilor civile, industriale şi agrozootehnice.
1.2.2. Prevederile prezenutului ghid se referã la hidroizolatiile continue si omogene realizate cu membrane bituminoase aditivale cu APP sau SBS, aplicate la pãrţi si elemente de construcţie supuse acţiunii apelor fãrã agresivitate chimicã.
1.2.3. Prvederile acestui ghid se referã la hidroizolaţiile aplicate la construcţii noi cat şi la reabilitarea structurilor hidroizolante sau termohidroizolante existente, degradate.
1.2.4. Prevederile prezentului ghid NU se referã la hidroizolaţii speciale (ex.: drumuri şi poduri, tuneluri, bataluri, gropi ecologice, etc).

1.3. REFERINŢE PRINCIPALE
- NP 040-2002 - "Normativ privind proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolaţiilor la clãdiri".

1.4. REFERINŢE CONEXE
- C.107/3-2005 - "Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de construcţie ale clãdirilor" (zonarea climatica a României pentru perioada de iarnã).

1.5. TERMINOLOGIE ŞI ELEMENTE DEFINITORII
Normativul de referinţã pentru termenii utilizaţi este NP 040-2002 "Normativ privind proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolaţiilor la clãdiri". Lista se completeazã cu urmãtorii termeni la care s-au adus precizãri:
- bitum-plastomer: amestec de bitum distilat cu APP (polipropilenã atacticã). Acest bitum aditivat conferã membranelor hidroizolante, in general, o bunã comportare la acţiunea solvenţilor organici, la alungiri prelungite şi stabilitate la temperaturi ridicate:
- bitum-elastomer: amestec de bitum distilat cu SBS (stiren-butadien-stiren). Acest bitum aditivat conferã membranelor hidroizolante, în general o bunã comportare la alungiri prelungite şi la temperaturi scazute (flexibilitate la rece):
Nota:
- existã membrane realizate cu bitum aditivat cu APP sau SBS de foarte bunã calitate, care prin tehnologia de fabricatie şi reţetele utilizate, au performante calitative ce includ calitãtile maxime ale celor douã tipuri de aditivãri (depãşind performantele generale, specifice, aditivãrii cu APP şi/sau SBS).
- Structurã (sistem) hidroizolantã: hidroizolatie: una sau mai multe membrane şi/sau pelicule hidroizolante, aderente între ele, cu sau farã straturi suplimentare de armare, ce alcãtuiesc un ansamblu conceput şi/sau realizat sa asigure etanşeitatea fatã de apã:
- Membranã hidroizolantã; strat hidroizolant: unul din componentele unei structuri hidroizolante (hidroizolaţii);
- Structurã (sistem) hidroizolanta omogenã: toate membranele (şi adezivii) ce vin în contact direct sunt fabricate din acelaşi polimer modificator (APP cu APP; SBS cu SBS):
- Structurã (sistem) hidroizolantã omogenã: toate membranele (şi adezivii) ce vin în contact direct sunt fabricate cu polimeri modificatori diferiţi (APP cu SBS): fabricantul va indica nivelul de compatibilitate dintre diversele membrane (adezivi); nu se vor lua în consideraţie membranele ce sunt declarate a fi realizate cu bitum elasto-plastomer.

2. CONDIŢII SPECIFICE PRIVIND PROIECTAREA
În afara prevederilor din NP 040-2002 "NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLAŢIILOR LA CLĂDIRI", cap. 2.1. "Principii privind proiectarea" referitor la Principii generale (cap. 2.1.1.) şi Principii particulare (cap. 2.1.2.), se vor respecta:

2.1. CONDIŢII PRIVIND STRUCTURILE HIDROIZOLANTE
2.1.1. Rezistenţa la vânt, pe suprafaţã, a hidroizolaţiei (presiune şi secţiune): funcţie de zona de situare, geometria suprafeţei hidroizolate şi modul de aplicare a hidroizolaţiei, se calculeazã şi/au se fac determinãri privind nivelul de aderenţã sau fixare mecanicã a membranelor pe suport şi între ele:
- rezistenţa la jupuire de pe suport: ≥ 25 N/50 mm;
- forţa de aderenţa: ≥ 20 N/cmp".
2.1.2. Rezistenţa la alunecare la temperaturi ridicare: ≤ 2 mm pentru toate structurile cu membrane hidroizolante lipite în totalã aderenţã cu adezivi la rece sau cu masticuri fierbinţi, indiferent de panta: aceastã cerinţã nu se aplicã membranelor sudate cu flacãra, cu rezistenţã la curgere la temperaturi ridicate (>+110°C) sau membranelor fixate mecanic (minim, pe un rând pe marginea longitudinalã).
- este acceptatã numai lipirea la cald cu masticuri fierbinţi din bitum aditivat (compatibile cu membrana), încãlzite in cazane termostatate (electrice).
2.1.3. Rezistenţa la perforare staticã:
- pentru structurile nelestate: minim Ps3S;
- pentru structurile lestate: minim Ps4.
2.1.4. Rezistenţa la perforare dinamicã:
- pentru structurile neleslate: minim Pd2:
- pentru structurile lestate: minim Pd3,
2.1.5. Grosimea structurii hidroizolante:
- structurã monostrat - grosimea nominalã a membranei (fãrã stratul de autoprotecţie din granule minerale): ≥ 4 mm (recomandabil, cu grosimea bitumului sub primul strat de armare pe fata ce se lipeşte, de minim, 1,5 mm);
- structurã bistrat - suma grosimilor nominale a membranelor componente ≥ 5,5 mm;
- structuri multistrat (tristrat) - suma grosimilor nominale ale membranelor ≥ 8,5 mm.

2.2. CONDIŢII PRIVIND MEMBRANELE HIDROIZOLANTE
2.2.1. Comportarea la foc:
- reglementãri naţionale: clasã de combustibilitate specificã, în general, pentru materialele bituminoase: C4. Se impune, la suprafeţe mari, prevederea de bariere şi/sau zone de protecţie care sã împiedice propagarea unui eventual incendiu.
- existã membrane hidroizolante rezistente la foc exterior, care nu întreţin flacãra, care nu propagã sau propagã foarte greu flacãra pe suprafaţa, etc.
2.2.2. Grosimile nominale minime admise sunt:
- membranã substrat a structurii hidroizolante (care se fixeazã mecanic pe astereala acoperişurilor in pantã sau pe astereala teraselor): ≥ 2,0 mm;
- membrana hidroizolanta pentru structuti multistrat (bistrat): ≥ 3 mm,;
- membranã hidroizolantã pentru structuri monostrat ≥ 4 mm.
- sunt permise toleranţe ale grosimilor de ±5%.
2.2.3. Impermeabilitate la apã:
- impermeabil la o coloanã de apã de minim 10 m timp de 48 ore.
2.2.4. Stabilitate dimensionalã:
- cerintã aplicabilã numai pentru membranele armate cu materiale sintetice: ≤0,1 %.
2.2.5. Rezistenţa la curgere la temperaturi ridicate:
- pentru membranele aditivate cu APP: ≥ 110°C;
- pentru membranele aditivate cu SBS: ≥ 140°C.
- existã produse aditivate cu APP de înaltã care corespund cerinţelor de rezistentã la curgere la temperaturi ridicate ≥ 140°C.
2.2.6. Rezistenţa la sfâşiere:
- rezistenţa la sfâşiere în cui a membranei: ≥ 150 N.
2.2.7. Flexibilitatea la temperaturi scãzute:
- pentru membrane aditivate cu APP: ≤ -5°C;
- pentru membrane aditivate cu SBS: ≥ -15°C.
- existã, produse aditivate cu APP de înaltã calitate care corespund cerinţelor de flexibilitate la temperaturi de -15°C ... -20°C;
- pentru hidroizolaţiile aplicate în totalã aderenţã pe suport rigid, continuu, monolit, se considerã suficientã flexibilitatea la <-5°C.
2.2.8. Rezistenţa la forfecare (deslipire) a îmbinãrilor membrenelor:
- ruperea trebuie sã se producã în afara zonei de suprapunere sau forţa de rupere sã fie ≥ 500 N/50 mm; aceastã cerinţã este aplicabilã şi în cazul structurilor monostrat cu suprapunerile lipite cu adezivi la rece sau cu masticuri fierbinţi.
2.2.9. Rezistenta la jupuire a îmbinãrilor membranelor (cerinţã aplicabilã structurilor monostrat.):
- ≥ 40 N/50 mm pentru membranele aditivate cu APP;
- > 80 N/50 mm pentru membranele aditivate cu SBS.

2.3. CONDIŢII PRIVIND ELEMENTUL SUPORT AL HIDROIZOLAŢIEI

2.3.1. Panta elementului suport al hidroizolaţiei şi mod de utilizare
2.3.1.1. Pantã 0%-1,5% (inclusiv 0%) poate fi prevãzutã la:
- terase necirculabile (cu circulaţie ocazionalã pentru întreţinere);
- terase tehnice sau, zone tehnice;
- terase pietonale, cu dale pozate pe ploturi distanţier;
- terase grãdinã;
- constucţii subterane sau supraterane, în spaţii închise sau deschise, cu suprafeţe de maxim 100 mp (cu lãţimea de maxim 6 m).
- nu se admite pantã ≤ 1,5% la terase situate in climat montan (în zona IV, normativ de referinţã C.107/3-2005 (harta de zonare climaticã a României pentru perioada de iarnã);
- nu se admit hidroizolatii monostrat la pantã ≤ 1,5%;
- se recomandã prevederea pantelor > 1,5%.
2.3.1.2. Pantã 1,5%-5% poate fi prevãzutã la:
- terase necirculabile (cu circulaţie ocazionalã pentru întreţinere);
- terase tehnice sau zone tehnice;
- terase pietonale;
- terase carosabile (circulaţie şi stationare);
- terase grãdinã;
- construcţii subterane sau supraterane, in spaţii închise sau deschise, bazine, rezervoare, etc.
2.3.1.3. Pantã >5% poate fi prevãzulã la:
- acoperişuri cu pantã accentuatã;
- construcţii subterane sau supraterane, în spaţii închise sau deschise, bazine, rezervoare, etc.
2.3.2. Suportul pe care se aplicã hidroizolaţia:
2.3.2.1. Suport rigid, (beton monolit, elemente prefabricate din beton, beton spumat sau celular, plãci din sticlã spongioasã, plãci termoizolante semirigide peste care se aplicã şapã slab armatã:
- nu se impun condiţii.
2.3.2.2. Suport elastic (asterealã din lemn sau plãci celulozice aglomerate):
- hidroizolaţia se poate aplica direct, in totalã aderenţã, semiaderenţã sau flotant (cu lestare) pe o membranã bitumatã substrat, fixatã mecanic pe suport.
2.3.2.3. Suport semirigid (plãci vatã mineralã rigidã, polistiren expandat sau extrudat, poliuretan rigid, etc.):
a) Suport din plãci termoizolante din vatã mineralã rigidã (cu tasare de maxim 10% sub sarcinã de 40 kPa), aplicate pe suport: rigid sau elastic:
- plãcile termoizolante pot fi aplicate pe suport rigid prin lipire în puncte cu adezivi la rece sau cu mastic fierbinte;
- plãcile termoizolante se vor aplica pe suport din tablã cutatã numai prin fixare mecanicã; pe suport din asterealã din lemn sau plãci celulozice aglomerate, se pot aplica direct sau indirect (pe membranã bitumatã substrat, fixatã mecanic) prin lipire în puncte;
- plãcile termoizolante caşerate din fabricã, cu membranã hidoizolantã, permit, lipirea structurii hidroizolante, în totalã aderenţã la pante ≤ 50% (≤ 15% se poate lipi cu adeziv la rece);
- plãcile termoizolante caşerate se monteazã pe suport prin lipire la rece sau la cald in puncte sau prin fixare mecanicã;
- hidroizolaţia aplicatã pe plãci din vatã mineralã, va fi autoprotejatã dar poate avea şi protecţie grea (pietriş, dale).
b) Suport cu plãci termoizolante din polistiren expandat, extrudat, poliuretan rigid, etc. (cu tasare de maxim 5% sub sarcina de 40 kPa la o temperaturã de 70°C):
- plãcile termoizolante se aplicã pe suport de regulã, flotant (simplu aşezat) iar hidroizolaţia se aplicã deasemeni flotant, cu protecţie grea (dale, pietriş); între termoizolaţie şi structura hidroizolantã se va prevedea un strat de separare (folie polietilenã, hãrtie kraft, etc):
- Plãcile termoizolante din polistiren expandat pot fi lipite pe suport cu adezivi speciali sau pot fi fixate mecanic.
- pe plãcile termoizolante din polistiren expandat nu se vor aplica membrane hidroizolante în totalã aderenţã sau în semiaderenţã, cu adezivi bituminoşi la rece, cu mastic fierbinte sau prin sudurã cu flacãra;
- nu se vor accepta plãci din polistiren expandat caşerate (cu membrane hidroizolante) în ateliere de producţie secundarã sau pe şantier:
- peste plãcile termoizolante din polistiren expandat se poate aplica in totala aderenţa o membranã bituminoasa substrat (care nu face parte din structura hidroizolanta) autoadezivã, specialã, cu aderenţã la polisitren iar peste aceasta se poate lipi in totala aderentã sau semiaderentã structura hidroizolanta propriu-zisã.

2.4. HIDROIZOLAŢIILE MONOSTRAT
2.4.1. Structurile hidroizolante monostrat se pot prevedea pentru orice tip de utilizare; la acoperişuri panta va fi ≥ 1,5%.
- se pot prevedea hidroizolaţii monostrat la pante < 1,5% (inclusiv 0%), cu membrane simplu, sau, dublu armate, având grosimea utilã (fãrã strat de protecţie) de minim 6 mm sudate cu flacãra, sau de minim 5 mm lipite cu adezivi la rece sau cu mastic fierbinte.
2.4.2. Structurile hidroizolante monostrat se pot aplica pe elementul suport, astfel:
2.4.2.1. În totalã aderenţã prin:
- la pante ≤ 15% lipire cu adeziv la rece;
- la pante ≥ 50% cu fixare mecanicã şi lipire prin sudurã cu flacãra sau cu mastic fierbinte la orice pante inclusiv la suprafeţele verticale.
- membranele care au protectie din fabricaţie pe faţa inferioarã (de lipire) cu folii polimerice termofuzibile (polietilena, polister) se vor lipi pe suport numai prin sudurã cu flacãra (în cazul polietilenei este posibilã şi lipirea cu mastic fierbinte, dacã producãtorul indicã aceasta);
- fixarea mecanicã poate fi prevãzutã de la pante >15%, uzual >30%, functie de condiţiile climatice şi caracteristicile membranelor hidroizolante.
2.4.2.2. În semiaderentã (în puncte sau benzi) prin:
- la pante ≤ 5% lipire cu adeziv la rece;
- la pante ≤ 15% lipire cu mastic fierbinte.
2.4.2.3. Flotant:
- la pante ≤ 5% simplu pozat, cu lestare:
- la acoperişuri cu suport din astereala sau plãci fibrolemnoase se va prevedea o membranã bituminoasa, substrat (care nu face parte din structurã hidroizolantã), fixatã mecanic (pe margini şi in câmp funcţie de pantã şi prevederile producãtorului), nelipitã pe suport, peste care se aplicã in totalã aderenţã hidroizolaţia propriu-zisa;
- membranele care au protectie, din fabricaţie, pe faţa inferioarã (de lipire) cu folii polimerice termofuzibile (polietilenã, poliester) se vor lipi pe elementul suport, amorsat sau pe folia substrat numai prin sudurã cu flacãra (pentru topirea foliei de protecţie);
- rândurile succesive, paralele şi colineare, de membranã se vor decala la 1/2, 1/3 sau 1/4 din lungimea membranei.
2.4.3. Aplicarea membranelor, în structurã monostrat, functie de panta:
2.4.3.1. În lungul liniei de pantã:
- la pantã între 5% şi 15% lungimea membranei va fi redusã la 5 m;
- la pantã între 15 şi 50% lungimea membranei va fi redusã la 2,5 m;
- la pantã >50% lungimea membranei va fi redusã la maxim 2 m.
2.4.3.2. Transversal liniei de pantã: nu sunt restricţii privind panta şi lungimea membranei.
2.4.4. Suprapunerea membranelor:
- suprapunerile se vor prevedea conform indicaţiilor producãtorului (linii imprimate pe membranã sau manşete fãrã autoprotecţie cu ardezie);
- în absenţa indicaţiilor producãtorului, suprapunerile longitudinale se vor prevedea de 10 cm şi la capetele membranelor de 15 cm.

2.5. STRUCTURI HIDROIZOLANTE MULTISTRAT

2.5.1. Structurile hidroizolante bistrat se pot prevedea pentru orice tip de utilizare şi la orice pante ale suportului (inclusiv 0%).
- hidroizolatiile multistrat pot fi prevãzute şi in trei straturi de membrane in cazul când este necesarã asigurarea unei etanşeitãti maxime, utilizand membrane de calitate medie.
2.5.2. Structurile hidroizolante bistrat se vor aplica pe elementul suport conform prevederilor pct. 2.4.2.1.
2.5.2.1. Membranele ce alcãtuiesc structurile hidroizolante bistrat se lipesc între ele numai în totalã aderenţã, în urmãtoarele condiţii:
- la pante ≤ 15% lipire cu adeziv la rece;
- lipire prin sudurã cu flacãra, sau cu mastic fierbinte, la orice pante, înclusiv la suprafeţele verticale, cu fixare mecanicã a primului strat, la pante ≥ 30%.
- membranele care au protecţie, din fabricaţie, pe faţa inferioarã (de lipire) cu folii polimerice termofuzibile (polietilenã, poliester) se vor lipi pe suport şi între ele numai prin sudurã cu flacãra (în cazul polietilenei este posibilã şi lipirea cu mastic fierbinte, dacã producãtorul indicã aceasta);
- fixare mecanica poate fi prevãzuta de la pante > 15%, uzual > 30%, funcţie de condiţiile climatice şi caracteristicile membranelor hidroizolante.
2.5.3. Aplicarea membranelor, în structuri bistrat (multistrat), funcţie de pantã:
2.5.3.1. În lungul liniei de pantã: conform prevederilor pct. 2.4.3.1.
2.5.3.2. Transversal liniei de pantã: nu sunt restricţii privind panta şi lungimea membranei.
2.5.3.3. Suprapunerea membranelor:
- suprapunerile se vor prevedea conform indicaţiilor producãtorului (linii imprimate pe membranã sau manşete farã autoprotectie cu ardezie);
- în absenţa indicaţiilor producãtorului, suprapunerile longitudinale se vor prevedea de minim 7 cm şi la capetele membranelor de minim 10 cm.

2.6. CRITERI ŞI NIVELURI DE PERFORMANŢĂ ALE STRUCTURILOR HIDROIZOLANTE

Criteriile şi nivelurile de performanţã ale structurilor hidroizolante monostrat şi multistrat sunt cele prevãzute în NP 040-2002 "Normativ privind proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolatiilor la clãdiri", cap. 8 (alcãtuirea structurilor hidroizolante), referitor la hidroizolatii cu membrane bituminoase.

2.7. PRINCIPII DE ALCĂTUIRE A STRUCTURILOR HIDROIZOLANTE PE DOMENII DE UTILIZARE

Structurile hidroizolante se vor concepe in baza prevederilor enunţate in NP 040-2002 "Normetiv privind proiectarea, executarea şi exploatarea hidroizolaţiilor la clãdiri", cap. 8 (alcãtuirea structurilor hidroizolante) şi anexa nr. 5 (principii de alcãtuire a stucturilor hidroizolante şi termohidroizolante cu membrane bituminoase la acoperişuri).

3. CONDIŢII PRIVIND EXECUŢIA

Se vor respecta prevederile NP 040-2002 "NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLAŢIILOR LA CLĂDIRI", cap. 2.2. "Principii privind executarea" referitor la: Principii generale (cap. 2.2.1.) şi Principii particulare (cap. 2.2.2.) privind condiţii climatice (cap. 2.2.2.1.), condiţii referitoare la suport (cap. 2.2.2.2.), condiţii de punere în operã (cap. 2.2.2.3.) şi condiţii privind protecţia muncii şi prevenirea incendiilor (cap. 2.2.2.4).

3.1. MODURI DE APLICARE A HIDROIZOLAŢIEI

3.1.1. Prevederi privind modurile de aplicare a membranelor hidroizolante în structurã monostrat:
- Aplicarea membranelor cu decalare longitudinalã la 1/2 din lungime (L) - fig. 1

Fig. 1
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 1 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 8, a se vedea imaginea asociata.

- Aplicarea membranelor cu decalare longitudinalã la 1/3 din lungime (L) - fig. 2 (aceastã dispoziţie conferã un aspect agreabil).

Fig. 2
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 2 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 8, a se vedea imaginea asociata.

- suprapunerea a patru membrane este interzisã; se va executa un decalaj între suprapunerea capetelor membranelor de minim 0,5 m.
3.1.2. Aplicarea membranelor in structurã bistrat - fig. 3
Al doilea strat se va poza in acelaşi sens, cu decalare la 1/2 din lãţimea membranei.
- la structurile în trei straturi decalarea se va face la 1/3 din lãţimea membranei.

Fig. 3
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 3 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 8, a se vedea imaginea asociata.

- aplicarea membranelor în structurã bistrat (tristrat) cu pozare incrucişatã este interzisã - fig. 4

Fig. 4
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 4 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 9, a se vedea imaginea asociata.

3.1.3. Realizarea suprapunerilor
- Suprapunerile se vor realiza la distanţele recomandate de producãtorul de membrane (în unele cazuri aceste distanţe sunt marcate în lungul membranei);
- Suprapunerile, de regulã, trebuie sudate cu flacãra (sau cu aer fierbinte) sau lipite cu mastic bituminos, aditivat, fierbinte.
- se recomandã ca suprapunerile sã fie presate cu rolã specialã (pe care nu aderã bitumul);
- suprapunerile se vor executa conform detaliului cu decuparea colţului (dimensiunile sunt exemplificative) - fig. 5.

Fig. 5
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 5 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 9, a se vedea imaginea asociata.

3.1.4. Aplicarea membranelor fãrã decalarea longitudinelã (fig. 6; 7 şi 8):
- Aceste sisteme pot fi utilizate numai la structurile hidroizolante monostrat;
- Aceste sisteme permit execuţia în cadenţã rapidã (mai multe zone învecinate realizate de echipe diferite):

Fig 6
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 6 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 9, a se vedea imaginea asociata.

- sistem alãturat, cu faşie de acoperire pe linia de panta

Fig. 7
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 7 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 9, a se vedea imaginea asociata.

- sistem alãturat, distanţat, cu faşie de acoperire pe linia de panta

Fig. 8
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 8 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 10, a se vedea imaginea asociata.

- sistem decalat, cu fâşie de acoperire perpendicularã pe linia de panta.

3.2. PRINCIPII DE REZOLVARE A DETALIILOR CURENTE

3.2.1. Intersectia dintre planuri orizontal-vertical:
3.2.1.1. Cu strat suplimentar de întãrire a muchiei (colţar): (exemplificare pentru hidroizolaţie monostrat sau pentru ultimul strat la hidroizolaţia bistrat) - fig. 9:

Fig. 9
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 9 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 10, a se vedea imaginea asociata.

- Se utilizeazã pentru racord in lungimea de pozare a membranei de camp (racord longitudinal)
- la structurile hidroizolante aplicate pe suport in semiaderenta sau flotant, fasia marginilor orizontale se lipeste in totala aderenta pe minim 15 cm latime.

3.2.1.2. Fãrã strat suplimentar de întãrire - fig. 10

Fig. 10
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 10 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 10, a se vedea imaginea asociata.

- Se utilizeazã pentru racord la capãtul de pozare a membranei de camp (racord transversal)
- la structurile hidroizolante aplicate pe suport in semiaderenta sau flotant, fasia marginala, orizontala se lipeste in totala aderenta pe minim 1,0 m latime.

3.2.1.3. Fãrã strat suplimentar de intarire, cu scafa turnata sau prefabricatã - fig. 11

Fig. 11
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 11 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 10, a se vedea imaginea asociata.

- scafa prefabricata poate fi executatã din diverse materiale care suportã temperaturile inalte, necesare lipirii;
- scafa prefabricata va fi lipita pe suport (orizontal sau vertical) continuu sau in puncte (nu trebuie sa se deplaseze si sa nu aiba lufturi mari fata de suport);
- scafa turnata nu este recomandata datorita imperfectiunilor de realizare pe suport in semiaderenta sau flotant, fasia marginala, se lipeste in totala aderenta pe scafa plus pe minim 10 cm latime, pe suprafata orizontala si verticala.

3.2.1.4. Fãrã strat suplimentar de întãrire, cu (sau fara scafa) cu racord longitudinal în lungul membranei, idem 3.2.1.2. şi 3.2.1.3.
3.2.2. Hidroizolarea receptoarelor de evacuare a apelor (fig. 12a, 12b şi 12c):
3.2.2.1. Pregãtire suport - fig. 12a:

Fig. 12a
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 12a se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 11, a se vedea imaginea asociata.

- se recomandã crearea unei denivelari (din sapa, beton de panta sau termoizolatie) de minimum 1 cm cu dimensiunile in plan de 50x50 cm, centrata pe axul receptorului

3.2.2.2. Hidroizolare receptor - fig. 12b şi 12c:

Fig. 12b
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 12b se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 11, a se vedea imaginea asociata.

- Hidroizolatie monostrat (bistrat) aplicata pe suport rigid - 12b;
- gulerul receptorului (g) se aplica intre doua straturi suplimentare de intarire (s)

Fig. 12c
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 12c se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 11, a se vedea imaginea asociata.

- Hidroizolatie monostrat (bistrat) aplicata pe izolatie termica - fig. 12c;
- b.v. = bariera contra vaporilor (cu sau fara strat de difuzie)
- se recomanda ca linia receptoarelor de preluare a apelor (linia de dolie), pe minim 1 m latime, sa fie hidroizolata in structuta bistrat.

3.2.3. Hidroizolarea coamelor (fig. 13a şi 13b):
- hidroizolaţie petrecutã, lipitã/sudatã- fig. 13a:

Fig. 13a
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 13a se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 11, a se vedea imaginea asociata.

- hidroizolaţie cu coama aplicata, sudata si/sau fixata mecanic - fig. 13b:

Fig. 13b:
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 13b se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 12, a se vedea imaginea asociata.

3.2.4. Hidroizolarea doliilor şi şenourilor - fig. 14a, 14b şi 14c:
3.2.4.1. Hidroizolarea doliilor - fig. 14a:

Fig. 14a
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 14a se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 12, a se vedea imaginea asociata.

- membrana (cc constituie hidroizolatia monostrat) aplicata in lungul doliei se recomanda sa fie pozata pe un strat suplimentar de intarire de 1/2 latime membrana, aplicat tot in lungul doliei.

3.2.4.2. Hidroizolarea şenourilor (cu scafa de racord) - fig. 14b şi 14c:

Fig. 14b
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 14b se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 12, a se vedea imaginea asociata.


Fig. 14c
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 14c se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 12, a se vedea imaginea asociata.

3.3. CONDIŢII PRIVIND HIDROIZOLAŢIILE FIXATE MECANIC PE SUPORT SEMIRIGID

Se referã la elementele suport din tablã profilatã cu, termoizolaţie din plãci din vatã mineralã rigidã.
- Hidroizolatia monostrat sau multistrat poate sã fie fixata mecanic, în condiţiile enuntate la 3.3.1. şi 3.3.2. cu şuruburi speciale prin şaibe circulare sau pãtrate (lise sau amprentate) în element suport rigid sau elastic.
3.3.1. Hidroizolaţia monostrat:
a) Hidroizolatia monostrat se va prevedea şi executa numai pe termoizolatie din vatã mineralã cu rigiditate mare (recomandabil cu tasare < 10% sub sarcinã de 60 kPa);
b) Hidroizolatia monostrat se va prevedea şi executa cu membranã cu grosimea efectiva ≥ 5 mm;
c) Membrana hidroizolantã se aplica de regulã în lungul cutelor panourilor din tablã profilatã;
d) Membrana se fixeazã longitudinal, pe o margine. Pe un şir, fixãrile mecanice se fac la minim 25 cm, una de alta (in mod curent se fac la 30 cm; 3 fixãri/ml);
e) Suprapunerile longitudinale vor fi de minim 12 cm iar cele transversale (la capetele membranei hidroizolante) vor fi de minim 15 cm, conform fig. 15.

Fig. 15
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 15 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 13, a se vedea imaginea asociata.

f) Fixãrile mecanice se executã cu şuruburi autofiletante prin şaibe-rondele ovale de cca. 80 x 40 x 1 mm amprentate. Lungimea şurubului trebuie se fie cu 15 mm mai mare decât grosimea izolaţiei termice. Şaibele-rondelele se orienteazã (cu lungimea) in lungul membranei hidroizolantei. Marginea exterioarã a şaibei-rondelã va fi poziţionatã la 2 cm de marginea membranei (axul şurubului la 4 cm faţã de marginea membranei):
g) Primul rând de membranã (pe conturul interior), din lungul acoperişului, se fixeaza longitudinal pe ambele margini, conform fig. 16:

Fig. 16
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 16 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 13, a se vedea imaginea asociata.

h) Zonele de marigine vor fi fixate suplimentar pe circa 1,5 m (de la atic, dolie spre câmpul central). În acest caz se poate executa pe aceste zone o hidroizolaţie bistrat sau, funcţie de sensul pantei, se pot aplica fasii de membranã hidroizolantã de minim 20 cm lãţime (uzual 25 cm) axate pe fixãrile mecanice. Pe aceste zone fixãrile mecanice se pot efectua la 20 cm una de alta.
3.3.2. Hidroizolaţia bistrat:
a) Membranele hidroizolante se aplicã de regulã, în sensul cutelor panourilor din tablã profilatã;
b) Primul strat hidroizolant se fixeazã mecanic longitudinal pe o margine si in câmp dacã este necesar şi prevazut in documentatia de execuţie, la numãrul stabilit:
c) Fixãrile mecanice se executã cu şuruburi autofiletante prin şaibe-rondele patrate de cca. 70 x 70 x 1 mm sau circulare de cca. Ø'4f 80 x 1 mm. Lungimea şurubului trebuie sã fie cu 15 mm mai mare decât grosimea izolaţiei termice:
d) Al doilea strat hidroizolant se aplicã în totalã aderenţã peste primul, sau poate fi si el (in cazuri bine determinate) fixat mecanic ca în cazul hidroizolatiei monostrat (longitudinal pe o margine).

- Detaliu de racordare la verticalã pentru cazul când al doilea strat hidroizolant este sudat sau lipit cu mastic fierbinte - fig. 17:

Fig. 17
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 17 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 14, a se vedea imaginea asociata.


- Detaliu de aplicare a hidroizolaţiei pentru cazul când al doilea strat hidroizolant este lipit cu adeziv la rece, pe întreaga suprafaţã - fig. 18:

Fig. 18
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 18 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 14, a se vedea imaginea asociata.

3.4. CONDITII PRIVIND HIDROIZOLAREA SUPRAFETELOR CURBE

Se referã la elementele suport rigide cu sau fara termoizolaţie din vatã mineralã semirigidã.
3.4.1. Suprafeţe simplu riglate (cilindrice) orizontale:
- Se hidroizoleaza functie de caracteristicile geometrice ale arcului de cerc; de regulã membranele hidroizolante se aplicã perpendicular pe generatoare, în lungul liniei de pantã, cu suprapunere de minim 30 cm pe generatoarea superioara (coamã) şi fixare mecanicã dacã tangenta la bazã este > 45°. Fixarea mecanicã'ad se va executa numai in coamã, pe lãtimea superioara a membranei- in cazul in care lungimea versantului este de maxim 3 m; la lungimi mai mari se vor executa fixãri mecanice şi pe latura lunga peste care se suprapune urmatoarea membranã - fig. 19:

Fig. 19
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 19 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 14, a se vedea imaginea asociata.

- Pentru tangentã la bazã <45°, membranele hidroizolante, de maxim 5 m lungime, se pot aplica în lungul generatoarei, cu fixare mecanicã în lungime, pe latura superioarã;
- Suprapunerea minima pe zona fixatã mecanic va fi de 15 cm, la curburi cu unghiul la tangentã <30° şi de minim 20 cm la curburi cu unghiul la tangentã >30°.
3.4.2. Suprafeţe dublu riglate; calote sferice, parabolice, etc.:
- pe aceste suprafeţe se va lucra în sistem radial, de la partea inferioarã spre cea superioarã;
- membranele hidroizolante, în lungime de maxim 5 m, se vor debita în formate trapezoidale, considerându-se baza mare egalã cu lãţimea membranei (sau baza mare egalã cu baza micã a fâşiei aplicate anterior, cu decalare la 1/2 din lãţime) iar baza micã (superioarã) va avea lãţimea calculatã funcţie de lungimea membranei (între liniile paralele) şi raza de curburã - fig. 20;

Fig. 20
NOTA CTCE
Reprezentarea grafica a figurei 20 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 15 noiembrie 2006, la pagina 15, a se vedea imaginea asociata.

- pe suprafetele'c7semicilindrice sau semiconice, cu generatoarea curbã, membranele hidroizolante (ca atare sau debitate trapezoidal) se aplicã, în totalã aderentã, cu sau farã fixare mecanicã, (functie de unghiul tangent la bazã), în sistem, brad, sub un unghi de maxim 45° faţã de coama generatoare.

4. PREVEDERI PRIVIND EXPLOATAREA

Se vor respecta prevederile NP 040-2002 "N0RMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLAŢIILOR LA CLADIRI", cap. 2.3. "principii privind exploatarea" referitor la Principii generale (cap. 2.3.1.) şi principii particulare (cap. 2.3.2.).

4.1. VERIFICARI PERIODICE
Hidroizolatiile aparente, accesibile, se vor verifica anual de regulã, la inceputul verii.
Verificãrile vor urmari:
- Depuneri, aglomerãri de materiale pulverulente sau vegetale:
- Degradãri ale elementelor de protectie şi asigurare (copertine, glafuri, tencuieli, elemente de fixare mecanicã, etc.):
- Degradãri ale hidroizolaţiei (alunecari, desprinderi, exfolieri, etc.):
- Alterãri ale sistemelor de protecţie (pietriş, dale, pelicule):
- Integritatea si functionalitatea receptoarelor pluviale, deflectoarelor, ancoraje, ventilatii, etc.).

4.2. INTRETINEREA
- Lucrãrile de intretinere se vor face ori de cate ori este necesar;
- Lucrãrile de întreţinere se recomandã sã se facã, astfel:
- la hidroizolaţii sub 10 ani vechime, o datã la 2-3 ani;
- la hidroizolaţii intre 10 şi 15 ani vechime, minim o datã la 2 ani:
- la hidroizolaţii peste 15 ani, anual

5. CONDIŢII PRIVIND VERIFICAREA CALITĂŢII ŞI URMĂRIREA COMPORTĂRII ÎN TIMP
Se vor respecta prevederile NP 040-2002 "NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLATIILOR LA CLĂDIRI"; cap. 9.1. "Condiţii privind verificarea calitãţii şi cap. 9.2. "Umarirea comportãrii în exploatare", "Urmarirea comportãrii in timp a hidroizolaţiei se face in conformitate cu P 130-1999- "Normativ privind urmarirea comportãrii în timp a construcţiilor", care prevede:
a) stabilirea, de cãtre proiectant sau expert, a categoriei de urmarire, perioadele la care se realizeazã, precum şi metodologia de efectuare a acestora, in functie de categoria de importanţã a constructiilor şi se consemneazã in Jurnalul Evenimentelor care va fi pãstrat în Cartea Tehnicã a construcţiei;
b) obligaţiile şi rãspunderile privind urmãrirea comportãrii construcţiilor revin investitorilor, proprietarilor, proiectantilor, executanţilor; utilizatorilor, administratorilor, responsabililor cu urmarirea şi inspectorilor;
c) urmãrirea curentã a comportãrii se efectueazã în conformitate cu instructiunile de urmãrire curentã prevãzute în proiectele de execuţie;
urmãrirea specialã se efectueazã la constructii de importanţã deosebitã sau excepţionalã, cu evoluţie periculoasã sau la cererea ISC, a proprietarului s-au organelor de specialitate; urmãrirea se efectueazã pe baza unui proiect de urmãrire speciala (având conţinutul conform P 130-1999).

6. MĂSURI PRIVIND PROTECŢIA ŞI IGIENA MUNCII
Se vor respecta prevederile din cap. 10 din NP 040-2002 "NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLAŢIILOR LA CLĂDIRI

7. MĂSURI PRIVIND PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR
Se vor respecta prevederile din cap. 11 din NP 040-2002 "NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA, EXECUTAREA ŞI EXPLOATAREA HIDROIZOLAŢIILOR LA CLĂDIRI".
________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016