Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI din 8 septembrie 2003  privind modificarea sistemelor de alimentare a motoarelor autovehiculelor, care au fost omologate pentru circulatia pe drumurile publice din Romania cu un anumit carburant prevazut de constructor, pentru functionarea si cu gaze petroliere lichefiate (GPL) si autorizarea agentilor economici care executa montarea, reviziile tehnice si repararea instalatiilor de alimentare a motoarelor cu GPL - RNTR-6    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI din 8 septembrie 2003 privind modificarea sistemelor de alimentare a motoarelor autovehiculelor, care au fost omologate pentru circulatia pe drumurile publice din Romania cu un anumit carburant prevazut de constructor, pentru functionarea si cu gaze petroliere lichefiate (GPL) si autorizarea agentilor economici care executa montarea, reviziile tehnice si repararea instalatiilor de alimentare a motoarelor cu GPL - RNTR-6

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 17 septembrie 2003
1. Obiectul şi domeniul de aplicare
1.1. Prezentele reglementãri conţin condiţiile tehnice necesare pentru modificarea sistemului de alimentare a motoarelor autovehiculelor din categoriile M1 şi N1, definite în Reglementãrile privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR-2, care au fost omologate pentru circulaţia pe drumurile publice din România cu un anumit tip de carburant prevãzut de constructor, pentru a funcţiona alternativ şi cu gaze petroliere lichefiate (GPL) şi autorizarea agenţilor economici care executa montarea, reviziile tehnice şi repararea instalaţiilor de alimentare a motoarelor cu GPL.
1.2. Prin modificarea sistemului de alimentare a motorului unui autovehicul în scopul functionarii şi cu GPL se înţelege montarea unei instalaţii de alimentare cu GPL, precum şi toate intervenţiile ce se efectueazã asupra autovehiculului în acest scop.
1.3. Condiţiile tehnice conţinute de prezentele reglementãri se aplica tuturor autovehiculelor prevãzute la pct. 1.1, înmatriculate sau care urmeazã a fi înmatriculate în România.
2. Dispoziţii generale
2.1. Sistemul de alimentare a motorului unui autovehicul care a fost omologat în ansamblu pentru circulaţia pe drumurile publice cu un anumit carburant prevãzut de constructorul autovehiculului poate fi modificat şi pentru funcţionarea cu GPL numai cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) componentele instalaţiei de alimentare cu GPL, în funcţie de presiunea maxima de funcţionare şi de rolul lor funcţional, trebuie sa fie omologate conform prevederilor Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, partea întâi;
b) montarea instalaţiei de alimentare cu GPL a motorului autovehiculului trebuie sa fie în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, partea a doua. Condiţiile privind fixarea rezervorului de GPL se considera îndeplinite dacã sunt întrunite cerinţele prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele reglementãri;
c) se interzice montarea componentelor cãrora li se aplica prevederile Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, partea întâi, dar care nu au marcaj de omologare, precum şi a celor care prezintã deformatii plastice, fisuri, crapaturi, pãrţi lipsa, uzuri fizice avansate sau alte tipuri de defecte ce prezintã pericol în exploatare;
d) atunci când este posibil, trebuie ca dupã montare marcajele de omologare internationala ale componentelor sa fie vizibile, direct sau indirect, fãrã a fi necesarã pentru aceasta demontarea lor ori a unui alt reper;
e) emisiile poluante din gazele de evacuare ale autovehiculului, verificate conform Reglementãrilor privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinta conform destinaţiei prin inspecţia tehnica periodicã - RNTR-1, atât pentru funcţionarea cu carburantul convenţional prevãzut iniţial de constructor, cat şi pentru funcţionarea cu GPL, trebuie sa se încadreze în limitele admisibile pentru tipul respectiv de autovehicul, precizate în RNTR-1;
f) dupã montarea instalaţiei de alimentare cu GPL, masa totalã maxima autorizata a autovehiculului şi masele maxime autorizate pe fiecare axa nu trebuie sa le depãşeascã pe cele maxime tehnic admisibile declarate de constructor la omologarea de tip a autovehiculului;
g) performanţele dinamice ale autovehiculului alimentat cu GPL (viteza maxima sau forta la roata) nu trebuie sa scada cu mai mult de 10% fata de cele ale autovehiculului alimentat cu carburantul prevãzut de constructor.
2.2. Instalaţiile de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor pot fi comercializate numai dacã sunt certificate/omologate de Regia Autonomã "Registrul Auto Roman", denumita în continuare Registrul Auto Roman, şi dacã montarea se efectueazã de cãtre agenţi economici autorizaţi de Registrul Auto Roman conform prezentelor reglementãri.
2.3. Certificatul de conformitate/omologare, prin care se aproba utilizarea unui anumit tip de instalatie de alimentare cu GPL în scopul modificãrii sistemelor de alimentare cu carburant a motoarelor anumitor tipuri de autovehicule, se elibereazã de cãtre Registrul Auto Roman pe baza evaluãrii rapoartelor de încercãri şi a evaluãrii îndeplinirii de cãtre solicitant a condiţiilor aplicabile din prezentele reglementãri şi a condiţiilor stabilite de Registrul Auto Roman pentru asigurarea conformitatii proceselor aferente modificãrii sistemelor de alimentare cu carburant a motoarelor autovehiculelor şi rezolvarea eficienta a oricãror neconformitãţi ce pot aparea.
2.4. Atelierele de montare, revizii tehnice periodice şi reparaţii se autorizeaza de Registrul Auto Roman pe baza evaluãrii conformitatii cu condiţiile tehnice prevãzute la cap. 4, folosindu-se proceduri specifice de audit.
2.5. Instalaţiile de alimentare cu GPL, montate pe autovehicule, trebuie înregistrate în cartea de identitate a autovehiculului (CIV). Autovehiculele trebuie sa fie marcate cu etichete autoadezive cu inscripţia "GPL", confectionate din material rezistent la factorii de mediu, aplicate în funcţie de categoria autovehiculului, astfel:
a) la autoturisme (categoria M1), pe interiorul parbrizului şi al lunetei, în partea dreapta, jos;
b) la autoutilitare uşoare (categoria N1), pe interiorul parbrizului, în partea dreapta, jos, şi pe suprafata posterioarã a caroseriei.
Aceste etichete se aplica de cãtre agentul economic autorizat care a montat instalatia de alimentare cu GPL, iar conformitatea lor cu modelul prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele reglementãri se verifica de cãtre Registrul Auto Roman cu ocazia înregistrãrii în CIV a instalaţiei de alimentare cu GPL.
2.6. Durata de utilizare a rezervoarelor de GPL este de maximum 10 ani de la data poansonata pe placa de identificare sudata pe acestea. Respectarea acestui termen se va verifica cu ocazia inspectiilor tehnice periodice.
3. Condiţii de acordare, menţinere şi reinnoire a certificatelor de conformitate/omologare pentru instalaţiile de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor
3.1. Certificarea de conformitate/omologare se solicita de producãtorii instalaţiilor de alimentare cu GPL sau de cãtre agenţi economici, reprezentanţi autorizaţi ai producãtorilor, denumiţi în continuare solicitanti, prin depunerea cererii de certificare sau omologare la Registrul Auto Roman. Costurile derulãrii procesului de certificare/omologare sunt suportate de cãtre solicitant.
3.2. Împreunã cu cererea de certificare/omologare, solicitantul trebuie sa prezinte, pentru toate componentele instalaţiei de alimentare cu GPL cãrora le sunt aplicabile prevederile Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria 01 de amendamente, partea întâi, comunicãrile de omologare internationala. Registrul Auto Roman verifica atât aceste documente, cat şi pe cele care permit comercializarea produselor în condiţii legale şi cu informarea corecta şi completa a consumatorilor şi a organelor de control.
3.3. Solicitantul declara în cererea de certificare/omologare componenta integrala a instalaţiei, marca comercialã, tipul şi marca de omologare pentru fiecare dispozitiv, precum şi familia de autovehicule cãreia îi este destinatã instalatia, ţinând cont de tipul motoarelor cu care sunt echipate autovehiculele. Familia de autovehicule, în sensul prezentelor reglementãri, se identifica prin categoria, masa totalã maxima autorizata, sistemul de alimentare cu carburantul prevãzut de constructor şi puterea maxima dezvoltata de motoarele ce le echipeaza.
3.4. Evaluarea de cãtre Registrul Auto Roman a conformitatii instalaţiilor de alimentare cu GPL a autovehiculelor cu prevederile Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria 01 de amendamente, se face în baza unor inspecţii şi încercãri atât asupra autovehiculelor echipate cu instalatia descrisã în cerere, puse la dispoziţie de cãtre solicitant, cat şi a condiţiilor asigurate de solicitant pentru ţinerea sub control a calitãţii lucrãrilor de montare şi service.
3.5. Certificatul de conformitate/omologare se acorda pentru un domeniu de puteri maxime ale motoarelor autovehiculelor din familia pentru care s-a solicitat certificarea/omologarea, ţinând cont de puterea maxima a autovehiculului echipat cu instalatia de alimentare cu GPL, prezentat de solicitant pentru încercãri. Alegerea acestui autovehicul se face de cãtre solicitant în funcţie de tipurile de autovehicule pe care doreşte sa monteze instalaţiile de alimentare cu GPL şi de regula de stabilire a domeniului de certificare/omologare: limita minima a puterii maxime a autovehiculelor pentru care se acorda certificarea/omologarea se obţine prin înmulţirea puterii maxime a autovehiculului asupra cãruia se efectueazã incercarile, exprimatã în kW, cu coeficientul 0,7 şi rotunjirea la un numãr întreg de kW prin trunchiere, iar limita maxima, prin înmulţirea aceleiaşi puteri maxime a autovehiculului cu 1,15 şi rotunjirea la un numãr întreg prin adaugare. Dacã au fost încercate, la cererea solicitantului, mai multe autovehicule cu motoare cu puteri maxime diferite, coeficientul 0,7 se aplica puterii maxime celei mai mici, iar puterea maxima cea mai mare se înmulţeşte cu coeficientul 1,15. Domeniul astfel obţinut, prin aplicarea coeficienţilor asupra puterii maxime a autovehiculului sau autovehiculelor încercate, se suprapune cu cel declarat de producãtorul dispozitivului reductor/vaporizator şi se retine doar domeniul comun.
3.6. În vederea inspecţiei condiţiilor asigurate de solicitant pentru ţinerea sub control a calitãţii lucrãrilor de montare, revizii tehnice şi reparaţii, solicitantul trebuie sa elaboreze şi sa implementeze proceduri sau instrucţiuni de lucru pentru activitãţile proprii: recepţia produselor de la furnizori, difuzarea şi controlul tehnologiilor de montare, instruirea personalului atelierelor, rezolvarea reclamatiilor, supravegherea atelierelor, verificarea calitãţii produselor şi analiza neconformitatilor.
3.7. Dupã obţinerea certificãrii/omologãrii, titularii certificatelor de conformitate/omologare trebuie sa detina şi sa utilizeze proceduri sau instrucţiuni de lucru pentru activitãţile proprii. Ei trebuie sa menţinã înregistrãri ale acestor activitãţi, pe care sa le punã la dispoziţia Registrului Auto Roman periodic şi în cadrul acţiunilor de supraveghere planificate sau inopinate, ca urmare a unor reclamaţii.
3.8. Durata de valabilitate a certificatului de conformitate/omologare este de maximum 2 ani. Pe perioada de valabilitate a certificatului, Registrul Auto Roman desfãşoarã acţiuni de verificare a respectãrii condiţiilor evaluate iniţial. Pentru reînnoirea certificatului titularul depune la Registrul Auto Roman, înainte de expirarea documentului, o cerere pentru recertificare/reomologare. La recertificare/reomologare se pot lua în considerare unele dintre rezultatele acţiunilor de supraveghere sau ale rapoartelor de încercãri anterioare.
4. Condiţii tehnice pentru evaluarea capabilitãţii şi autorizarea agenţilor economici care executa lucrãri de montare/revizii tehnice/reparaţii ale instalaţiei de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor
4.1. Agenţii economici respectivi pot fi autorizaţi numai pentru familiile de autovehicule pentru care s-a obţinut certificatul de conformitate/omologare pentru funcţionarea cu GPL, eliberat de Registrul Auto Roman.
4.2. Pentru evaluarea capabilitãţii atelierelor de a satisface condiţiile tehnice specificate de prezentele reglementãri se vor utiliza normele metodologice aplicabile prevãzute de Reglementãrile privind autorizarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de reparaţii, reglare, modificãri constructive şi/sau reconstructia şi dezmembrarea vehiculelor rutiere - RNTR-4, editia în vigoare.
4.3. Agentul economic care solicita evaluarea capabilitãţii sale tehnice va depune la Registrul Auto Roman dosarul de evaluare/autorizare, care conţine urmãtoarele documente:
a) cererea-tip de evaluare a capabilitãţii tehnice pentru prestarea de activitãţi de montare/revizii tehnice/reparaţii pentru alimentare alternativa a autovehiculelor cu GPL, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele reglementãri;
b) chestionarul de autoevaluare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 la prezentele reglementãri;
c) statutul de funcţionare (în copie) al agentului economic, din care sa rezulte ca acesta are ca obiect de activitate prestarea unor servicii de reparaţii şi întreţinere a autovehiculelor;
d) certificatul de înmatriculare/înregistrare la registrul comerţului şi anexa acestuia pentru activitatea desfasurata la punctul de lucru (în copie);
e) certificatul de atestare a capacitãţii profesionale a conducatorului atelierului de montare/revizii tehnice/reparaţii, eliberat de Registrul Auto Roman în condiţiile prevãzute în reglementãrile RNTR-4 (în copie);
f) certificatul/certificatele de conformitate/omologare emise de Registrul Auto Roman - Organismul de Certificare Produse pentru instalatia de alimentare cu GPL fata de care se solicita autorizarea (în copie);
g) documente doveditoare a dreptului de utilizare a certificatelor de conformitate a echiparii instalaţiilor de alimentare cu GPL (contracte de distribuţie încheiate cu titularii de certificate de conformitate) (în copie);
h) atestatele de instruire a personalului atelierului, eliberate de producãtorul instalaţiei de alimentare cu GPL sau de reprezentantul acestuia, privind executarea lucrãrilor de montare/revizii/reparaţii ale marcilor de instalaţii de alimentare cu GPL auto pentru care are dreptul de utilizare a certificatelor de conformitate (în copie);
i) declaraţie care sa specifice cine este personalul responsabil pentru asigurarea calitãţii procesului de montare/revizii/reparaţii.
4.4. Auditul capabilitãţii tehnice se va efectua de Registrul Auto Roman, care trebuie sa verifice îndeplinirea urmãtoarelor condiţii necesare:
a) existenta infrastructurii cu caracter general:
- spaţii tehnologice separate având sisteme de iluminare, de încãlzire şi de ventilare forţatã a gazelor scurse accidental din instalatia de alimentare cu GPL, precum şi surse de energie electrica*);
- spaţiu de desfãşurare a activitãţilor administrative;
b) existenta infrastructurii cu caracter specific pentru amplasarea autovehiculelor pe care se vor monta instalaţiile de alimentare cu GPL, precum şi a maşinilor şi uneltelor, SDV-urilor şi a setului de dispozitive specificat de furnizorul instalaţiilor de alimentare cu GPL. Dotarea minima cu echipamente necesarã pentru prestarea activitãţilor (lucrãrilor) de montare/revizii tehnice/reparaţii ale instalaţiilor de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor este prevãzutã în anexa nr. 5 la prezentele reglementãri;
c) existenta documentaţiei tehnologice de montare/revizii tehnice/reparaţii, incluzând, pentru evaluarea iniţialã:
- Regulamentul nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, partea a doua, cap. 17 (Prescripţii privind montarea instalaţiei de alimentare cu GPL a motorului);
- manualul de instalare (conform cerinţelor prevãzute în anexa nr. 6 la prezentele reglementãri) pentru montarea/revizia/repararea instalaţiei de alimentare cu GPL, aprobat de titularul certificatului de conformitate;
- desenele de montare pentru sistemul de fixare al rezervorului şi schemele electrice corespunzãtoare autovehiculelor prezentate la incercarile de conformitate;
- instrucţiuni de utilizare a instalaţiei de alimentare cu GPL, formulate conform cerinţelor cuprinse în anexa nr. 6.
La auditurile de supraveghere, în plus fata de evaluarea iniţialã:
- schemele de montare a componentelor (multivalva, comutator şi modul electronic de comanda) elaborate de furnizor;
- desenele de ansamblu ale fiecãrui tip de sistem de fixare al rezervorului utilizat (pentru diferite montaje definite prin forme constructive de rezervoare GPL, suporturi rezervor, tip de caroserie şi loc de amplasare), avizate de titularul de certificat de conformitate;
- schemele de conexiuni electrice detaliate în vederea adaptãrii la alimentarea cu GPL a tuturor tipurilor de autovehicule adaptate pana la data auditului, aprobate de producãtorul instalaţiei de alimentare cu GPL sau de reprezentantul acestuia în România.
------------
*) Respectarea condiţiilor reglementate (avize pentru protecţia muncii şi PSI cu menţiunea "montaj instalaţii GPL auto"), precum şi atestarea unui operator responsabil ISCIR sunt şi rãmân în sarcina agentului economic, fãrã a conditiona autorizarea tehnica.

4.5. Autorizarea se acorda pe baza concluziilor raportului de audit, în cazul în care nu exista neconformitãţi majore; în cazul neconformitatilor minore, care nu pot afecta procesul de lucru, autorizarea se va acorda numai dupã prezentarea unui program adecvat de mãsuri, cu termene pentru eliminarea neconformitatilor.
4.6. Pe perioada de valabilitate a autorizaţiei, al carei model este prevãzut în anexa nr. 7 la prezentele reglementãri, titularul de autorizaţie va fi supravegheat de Registrul Auto Roman în baza contractului de autorizare şi supraveghere încheiat, prin audituri programate anual (primul la 6 luni de la data autorizãrii) sau inopinate, în cazul unor reclamaţii ori la cererea expresã a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (inclusiv a personalului special desemnat pentru activitatea de control din cadrul Registrului Auto Roman) sau a Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. La constatarea nerespectãrii condiţiilor tehnice specificate de prezentele reglementãri, organele de control şi inspecţie desemnate de autoritatea competenta pot aplica sancţiuni în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Menţinerea valabilitãţii autorizaţiei este condiţionatã de pãstrarea de cãtre titularul acesteia a capabilitãţii tehnice corespunzãtoare condiţiilor de acordare a autorizaţiei. În funcţie de gravitatea abaterilor constatate fata de condiţiile iniţiale de autorizare, autorizaţia poate fi suspendatã, restrânsã sau retrasã.
În cazurile în care la auditurile de supraveghere programate sau inopinate se va constata neeliminarea, în termenele stabilite, prin acţiuni corective, a neconformitatilor minore semnalate la auditul anterior şi/sau existenta unor noi neconformitãţi majore, în raportul de evaluare se propune suspendarea autorizaţiei pe o perioada de pana la 20 de zile, fãrã drept de desfãşurare a activitãţii autorizate. În urmãtoarele 10 zile, cu drept de desfãşurare a activitãţii autorizate, trebuie sa dovedeascã implementarea acţiunilor corective angajate la neconformitãţile majore - condiţie de ridicare a suspendãrii. În caz contrar, se va proceda la anularea autorizaţiei.
În cazul în care, pe perioada dintre cele doua supravegheri anuale, apar cumulat mai mult de doua suspendãri, se va retrage autorizarea.
4.7. Agenţii economici autorizaţi vor încheia contracte cu furnizorii instalaţiilor de alimentare cu GPL pe o perioada cel puţin egala cu perioada de valabilitate a certificatului şi, dacã nu efectueazã decât montarea instalaţiei, vor asigura service şi reparaţii prin intermediul unui agent economic autorizat sa efectueze astfel de operaţiuni.
4.8. Agenţii economici care efectueazã modificarea sistemelor de alimentare a motoarelor autovehiculelor pentru funcţionarea alternativa şi cu GPL vor elibera clienţilor:
a) certificat de garanţie;
b) declaraţie de conformitate, model A sau B, prevãzutã în anexa nr. 8 la prezentele reglementãri;
c) instrucţiuni de utilizare, prevãzute în anexa nr. 6.
Din documente trebuie sa reiasã unitatea care a efectuat montarea, data şi identificarea autovehiculului şi a instalaţiei montate.
4.9. Instalaţiile GPL certificate pot fi transferate pe un alt autovehicul care se încadreazã în domeniul de aplicabilitate al autorizaţiei atelierului de montare, cu eliberarea documentelor prezentate la pct. 4.8.
4.10. Atelierele care efectueazã numai revizii şi reparaţii se autorizeaza în aceleaşi condiţii ca şi cele pentru montare/revizii tehnice/reparaţii.
4.11. Lunar atelierele vor transmite la reprezentanta Registrului Auto Roman lista autovehiculelor echipate cu instalaţii GPL, pe formularul prevãzut în anexa nr. 9 la prezentele reglementãri.
5. Dispoziţii finale şi tranzitorii
5.1. Inspectiile finale pentru emisiile poluante din gazele de evacuare ale motorului se vor face de cãtre atelier dupã efectuarea montarii instalaţiei de alimentare cu GPL, numai cu echipament propriu, în conformitate cu anexa nr. 5.
5.2. Cerinta privitoare la dotarea atelierului cu analizor de gaze compatibil GPL este obligatorie dupã 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor reglementãri.
5.3. Înregistrarea activitãţilor, inclusiv a rezultatelor inspectiilor finale, va fi efectuatã în registrul de evidenta a activitãţilor, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 10 la prezentele reglementãri. Buletinele de probe (listing) date de imprimanta se vor pãstra atasat la copia comenzii lucrãrii, al carei model este prevãzut în anexa nr. 11 la prezentele reglementãri.
5.4. Cerinta privitoare la dotarea atelierului cu calculator PC echipat cu modem este obligatorie dupã 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor reglementãri. Pana la aceasta data transmiterea listei lucrãrilor se va face prin fax. 5.5. Anexele nr. 1-11 fac parte integrantã din prezentele reglementãri.

ANEXA 1
-------
la reglementãri
---------------

PRESCRIPŢII
referitoare la montarea rezervorului pentru GPL pe autovehicul

1. Se considera ca cerinţele Regulamentului nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, referitoare la fixarea rezervorului pentru GPL, sunt îndeplinite dacã sunt satisfacute urmãtoarele condiţii:
1.1. Sunt montate cel puţin doua chingi pe rezervor*1).
1.2. Prinderea este asigurata cu minimum 4 suruburi*1).
1.3. Chingile de ancorare şi saibele sau plãcile de sustinere trebuie sa fie cel puţin de calitatea otelului OL 37, iar suruburile de prindere de grupa 8.8 şi trebuie sa îndeplineascã cel puţin cerinţele cuprinse în tabelul nr. 1.



Tabelul 1
┌──────────────┬─────────────────────────┬────────────────────┬────────────────┐
│ Capacitatea │ Dimensiunile minime │Dimensiunile minime │Diametrul minim │
│ rezervorului │ ale saibelor sau │ ale chingilor │ al suruburilor │
│ (litri) │ placilor de sustinere │ rezervorului │ (mm) │
│ │ (mm) │ (mm) │ │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ pana la 85 │ Ø'4f30 x 1,5 (30x30 x 1,5) │ 20 x 3 │ 8 │
│ │ Ø'4f25 x 2,5 (25x25 x 2,5) │ 30 x 1,5 │ │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ 85-100 │ Ø'4f30 x 1,5 (30x30 x 1,5) │ 30 x 3 │ 10 │
│ │ Ø'4f25 x 2,5 (25x25 x 2,5) │ 20 x 3*2) │ 8*1) │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ 100-150 │ Ø'4f50 x 2 (50x50 x 2) │ 50 x 6 │ 12 │
│ │ Ø'4f30 x 3 (30x30 x 3) │ 50 x 3*3) │ 10*2) │
├──────────────┼─────────────────────────┴────────────────────┴────────────────┤
│ peste 150 │ Construcţia trebuie sa îndeplineascã cerinţele Regulamentului │
│ │ nr. 67 CEE-O.N.U., seria de amendamente 01, referitoare │
│ │ la fixarea rezervoarelor │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
*1) Pentru rezervoarele toroidale montate în locul rotii de rezerva din interiorul portbagajului, sistemul de fixare al rezervorului va fi format din cel puţin un surub M12.
*2) În acest caz rezervorul trebuie asigurat cu cel puţin 3 chingi.
*3) În acest caz rezervorul trebuie asigurat cu cel puţin 4 chingi.

2. În cazul în care rezervorul GPL este montat în spatele unui scaun pentru pasageri, trebuie menţinut pe direcţia longitudinala a autovehiculului un spaţiu liber de cel puţin 100 mm. Aceasta distanta poate sa fie împãrţitã între rezervorul pentru GPL şi peretele din spate al autovehiculului şi între rezervorul pentru GPL şi locul pasagerului.
3. Dacã chingile susţin şi masa proprie a rezervorului, trebuie montate cel puţin 3 chingi.
4. Chingile de ancorare trebuie sa asigure rezervorul impotriva alunecarii, rotirii sau desprinderii.
5. Între rezervorul pentru GPL şi chingi trebuie introdus un material izolator, cum ar fi cauciuc sau material plastic.
Nu se admite utilizarea unor materiale care reţin apa.
6. Suportul rezervorului
6.1. Dacã rezervorul pentru GPL este fixat de autovehicul cu ajutorul unui cadru şi al unor bride, atunci rezervorul trebuie ancorat de cadru cu cel puţin doua chingi.
6.2. Dacã chingile rezervorului susţin, de asemenea, şi masa proprie a acestuia, trebuie montate cel puţin 3 chingi.
6.3. Chingile de ancorare trebuie sa asigure rezervorul impotriva alunecarii, rotirii sau desprinderii.
6.4. Între rezervorul pentru GPL şi suport trebuie introdus un material izolator, cum ar fi cauciuc sau material plastic. Nu se admite utilizarea unor materiale care reţin apa.
6.5. Dacã rezervorul cilindric este amplasat longitudinal, trebuie prevãzutã o traversa de limitare a deplasarii acestuia, amplasata în fata cadrului rezervorului, care este:
- cel puţin de aceeaşi grosime ca şi cadrul rezervorului;
- cel puţin cu 30 mm mai inalta decât partea inferioarã a rezervorului;
- amplasata cat mai aproape posibil de mijlocul partii bombate a rezervorului.

NOTA:
Saibele sau plãcile de sustinere trebuie sa asigure suruburile de fixare impotriva smulgerii din punctele de ancorare de pe autovehicul.


ANEXA 2
-------
la reglementãri
----------------


NOTA: C.T.C.E. Piatra-Neamt
---------------------------

MODEL DE ETICHETA DE MARCAJ - pentru vehiculele care funcţioneazã şi cu carburant GPL se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din 17 septembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata)

Culori:
Fondul: verde
Bordura: alb sau alb reflectorizant
Literele: alb sau alb reflectorizant
Dimensiuni:
Lãţimea bordurii: 4-6 mm
Înãlţimea literelor: ≥ 25 mm
Grosimea liniilor: ≥ 4 mm
Lãţimea etichetei: 110-150 mm
Înãlţimea etichetei: 80-110 mm
Literele "GPL" se vor pozitiona central în interiorul etichetei.


ANEXA 3
-------
la reglementãri
---------------

CERERE-TIP
de evaluare a capabilitãţii tehnice pentru
prestarea de activitãţi de montare/revizii tehnice/reparaţii
pentru alimentarea alternativa a autovehiculelor cu GPL

1. Denumirea agentului economic ......................................
2. Numãrul de înmatriculare/înregistrare la Oficiul registrului comerţului
..........................................................
3. codul fiscal ......................................................
4. Contul bancar/Banca ...............................................
5. Sediul agentului economic ........................................
6. Telefon/Fax/E-mail ................................................
7. Adresa atelierului în care se desfãşoarã activitãţile pentru care
se solicita evaluarea/autorizarea .................................
8. Lista cuprinzând familiile de autovehicule pentru care se efectueazã lucrãrile de montare/revizii tehnice/reparaţii ale instalaţiilor de alimentare cu GPL pentru care se solicita evaluarea capabilitãţii tehnice (se indica numãrul/data certificatelor de conformitate utilizate, care se anexeazã la cererea-tip) ...............
....................................................................
9. Marca echipamentelor GPL certificate/omologate (marca vaporizator) pentru care se solicita autorizarea ..................................................
...................................................................
10. Numãrul personalului atelierului care va fi autorizat ........., din care:
................. ingineri
................. maiştri/tehnicieni
................. muncitori
11. Imputernicim pe domnul/doamna ............, având funcţia de .......... şi care poate fi contactat/contactata la telefon ..........., fax ......., sa ne reprezinte în toate aspectele legate de evaluare.
12. Numele şi semnatura directorului/managerului general:


LS


Data ..........


ANEXA 4
-------
la reglementãri
---------------

CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE

a capabilitãţii tehnice pentru prestarea de activitãţi de
montare/revizii tehnice/reparaţii pentru alimentarea alternativa
a autovehiculelor cu GPL

(Se completeazã pentru fiecare atelier.)

1. Date de identificare
1. Denumirea agentului economic ......................................
2. Numãrul de înmatriculare/înregistrare la Oficiul registrului comerţului
..........................................................
3. codul fiscal ......................................................
4. Contul bancar/Banca ...............................................
5. Sediul agentului economic ........................................
6. Telefon/Fax/E-mail ................................................
7. Adresa atelierului în care se desfãşoarã activitãţile pentru care
se solicita evaluarea .................................

2. Organizare
2.1. Structura organizatoricã (se anexeazã organigrama ca anexa A la chestionar)
2.2. Sunt definite responsabilitãţile personalului care conduce/efectueazã/verifica activitãţile de montare/revizii tehnice/reparaţii? (DA/NU)
Dacã DA, precizati documentul în care sunt specificate responsabilitãţile personalului: ..........................................
3. Resurse
3.1. Planurile la scara ale spaţiilor de lucru disponibile, cu indicarea surselor de energie electrica, a sistemelor de iluminare şi ventilaţie etc. (se anexeazã ca anexa B la chestionar)
3.2. Lista cuprinzând liniile tehnologice (dupã caz, desenele schemelor-flux), utilajele, echipamentele de inspecţie (se anexeazã ca anexa C la chestionar, aprobatã de titularul de certificat de conformitate)
3.3. Exista analizor de gaze cu caracteristici conforme reglementãrilor RNTR-1 în vigoare (compatibil GPL), pentru verificarea calitãţii lucrãrilor de montare/revizii tehnice/reparaţii? (DA/NU)
Dacã DA, se vor prezenta marca şi tipul acestor echipamente:
....................................................................
4. Analiza comenzilor
4.1. Sunt convenite cu clienţii şi consemnate în scris activitãţile de montare/revizii tehnice/reparaţii solicitate de aceştia? (DA/NU)
Dacã DA, se va indica documentul/documentele în care sunt consemnate aceste activitãţi: ...............................................
Documentul respectiv specifica:
4.1.1. Diagnosticarea iniţialã a autovehiculului (starea caroseriei, nivelul noxelor)? (DA/NU)
4.1.2. Activitãţile implicate de montarea/reviziile tehnice/reparaţiile solicitate? (DA/NU)
4.1.3. Materialele, componentele, manopera, costurile implicate şi termenul de realizare a lucrãrilor? (DA/NU)
4.1.4. Acordarea termenelor de garanţie legale pentru lucrãrile efectuate? (DA/NU)
Dacã DA, se va indica termenul de garanţie acordat: ............. luni
4.1.5. Rezultatele inspectiilor finale, conform RNTR-1 în vigoare, ale emisiilor poluante pentru funcţionarea pe GPL şi pe benzina? (DA/NU)
4.1.6. Aceste înregistrãri identifica personalul care a efectuat masurarile? (DA/NU)
5. Controlul documentaţiei
5.1. Sunt disponibile instrucţiuni de lucru sau alte documente care definesc modul de execuţie şi de verificare a lucrãrilor care se efectueazã? (DA/NU)
Dacã DA, sunt acestea aprobate de factorii responsabili? (DA/NU)
5.2. Se utilizeazã documente externe (standarde, reglementãri, desene ale clientului etc.)? (DA/NU)
5.2.1. Se asigura ca aceste documente sunt în vigoare? (DA/NU)
5.2.2. Sunt disponibile condiţiile din RNTR-1 în vigoare referitoare la inspecţia finala a motorului? (DA/NU)
6. Aprovizionare
6.1. Sunt definite condiţii referitoare la produsele aprovizionate? (DA/NU)
Dacã DA, se vor indica documentele în care sunt specificate condiţiile referitoare la produsele aprovizionate:
................................................................
6.2. Componentele specificate în Regulamentul nr. 67 CEE-O.N.U. sunt omologate? (DA/NU)
6.3. Componentele şi materialele specificate în documentaţia de montare/revizii tehnice/reparaţii sunt certificate pe autovehicul? (DA/NU)
6.4. Componentele şi materialele utilizate au termen de garanţie? (DA/NU)
7. Identificare
7.1. Se asigura identificarea unica a serviciului de montare/revizii tehnice/reparaţii? (DA/NU)
Dacã DA, se vor indica documentele:
....................................................................
7.2. Se înregistreazã şi se identifica toate operaţiile de montare/revizii tehnice/reparaţii şi de inspecţii efectuate, specificate în comanda? (DA/NU)
7.3. Este menţinut un registru de evidenta a comenzilor? (DA/NU)
8. Controlul proceselor de montare/revizii tehnice/reparaţii
8.1. Exista o planificare a comenzilor prin care sa se asigure toate resursele necesare pentru realizarea acestora în termenul stabilit? (DA/NU)
8.2. Exista instrucţiuni de execuţie a operaţiilor de montare/revizii tehnice/reparaţii? (DA/NU)
8.3. Exista personal propriu calificat adecvat? (DA/NU)
Dacã DA, indicaţi numãrul şi calificarea personalului pentru profilurile mecanic şi electric (mecanici auto, electricieni auto etc.):
mecanici auto ............................................
electricieni auto ........................................
9. Inspecţii (CTC)
9.1. Sunt stabilite şi documentate metode de verificare a calitãţii operaţiunilor de montare/revizii tehnice/reparaţii? (DA/NU) Dacã DA, se va (vor) indica documentul (documentele): ...................................
9.2. Se verifica etanseitatea instalaţiei? (DA/NU)
9.3. Se verifica dacã la trecerea de pe alimentarea cu carburantul iniţial pe alimentarea cu GPL şi invers motorul funcţioneazã normal? (DA/NU)
9.4. Se verifica în final dacã gazele de evacuare ale autovehiculului cu sistemul de alimentare cu GPL montat/revizuit/reparat şi cu sistemul de alimentare cu carburantul iniţial se încadreazã în limitele stabilite de RNTR-1 în vigoare? (DA/NU)
9.5. Sunt menţinute înregistrãri care sa ateste efectuarea acestor inspecţii finale şi încadrarea în limitele stabilite de RNTR-1 în vigoare? (registru de evidenta, comenzi şi listinguri) (DA/NU)
10. Controlul echipamentelor de inspecţie (CTC)
10.1. Exista echipamentele de inspecţie necesare? (DA/NU)
Dacã DA, se vor indica aceste echipamente: .....................
10.2. Echipamentele de inspecţie sunt verificate metrologic? (DA/NU)
10.3. Sunt menţinute înregistrãri referitoare la verificarea metrologica a echipamentelor de inspecţie? (DA/NU)
10.4. Exista instrucţiuni de utilizare a echipamentelor de inspecţie în limba romana? (DA/NU)
10.5. Sunt asigurate condiţiile de utilizare prevãzute de fabricantul echipamentelor de inspecţie? (DA/NU)
11. Controlul lucrãrilor neconforme
11.1. Este stabilitã o procedura de tratare a reclamatiilor clienţilor? (DA/NU)
11.2. Sunt menţinute înregistrãri privind tratarea reclamatiilor? (DA/NU)
12. Manipularea şi depozitarea
12.1. Exista spaţii adecvate pentru a permite manipularea vehiculelor şi a echipamentelor astfel încât sa se previnã deteriorarea acestora? (DA/NU)
12.2. Exista condiţii de depozitare a componentelor, a materiilor prime şi a materialelor care sa asigure menţinerea calitãţii acestora? (DA/NU)
Persoana care a completat chestionarul şi care rãspunde de corectitudinea datelor înscrise:
Numele şi prenumele ...............................
Funcţia ...........................................
Telefon ............., fax .........................
Semnatura .........................................
Data ..............................................

NOTA:
Datele completate trebuie sa corespundã cu situaţia la zi la data transmiterii chestionarului la Registrul Auto Roman.



ANEXA 5


la reglementãri
---------------

DOTAREA MINIMALA CU ECHIPAMENTE
necesarã pentru prestarea activitãţilor (lucrãrilor) de
montare/revizii tehnice/reparaţii ale instalaţiilor de alimentare
cu GPL a motoarelor autovehiculelor


┌──────────────────────┬─────────────────┬────────────────────┬────────────────┐
│ Activitatea│Diagnosticarea │Montarea instalaţiei│ │
│ │preliminarã a │de alimentare cu GPL│ Reviziile │
│ │autovehiculului │ a motorului şi a │ tehnice │
│ │şi a motorului │ echipamentelor │ periodice şi │
│ │acestuia (dupã │electrice aferente, │ reparaţiile │
│ │caz, în condiţii │ verificarea │autovehiculelor │
│ Dotarea │specificate în │ functionarii cu GPL│ alimentate │
│ minimala │ comanda, │ şi cu carburantul │ cu GPL │
│ │ efectuarea │ cu care a fost │ │
│ │ remedierilor │ omologat iniţial │ │
│ │ necesare) │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Canal de vizitare │ x │ x │ x │
│ sau elevator │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Instalatie de │ │ x │ x │
│ ventilare forţatã │ │ │ │
│ a gazelor │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Detector de gaze │ │ x │ x │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Analizor de gaze │ x │ x │ x │
│ de evacuare │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Calculator PC echipat│ │ x │ x │
│ cu modem şi UPS │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Chei dinamometrice │ │ x │ x │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Truse de SDV-uri │ x │ x │ x │
│ generale │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Truse de SDV-uri │ x │ x │ x │
│ specifice │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┼────────────────┤
│ Trusa de electrician │ │ │ │
│ auto │ │ x │ x │
└──────────────────────┴─────────────────┴────────────────────┴────────────────┘


Observaţii:
1. În cazul existenţei în atelier a unui canal de vizitare, gura de absorbţie a instalaţiei de ventilare forţatã a gazelor şi detectorul de gaze vor fi amplasate în partea inferioarã a canalului de vizitare. Funcţionarea detectorului de gaze trebuie verificata zilnic.
2. Analizorul de gaze de evacuare va trebui sa aibã caracteristicile constructive şi metrologice specificate de RNTR-1 în vigoare (inclusiv posibilitatea efectuãrii testelor de GPL). Pentru celelalte echipamente se vor avea în vedere prevederile constructorilor autovehiculelor şi, respectiv, ai instalaţiilor de alimentare cu GPL.
3. Calculatorul trebuie sa prezinte urmãtoarea configuratie: memorie HDD minimum 4 GB, memorie RAM minimum 64 MB, viteza minima 200 MHz.


ANEXA 6
-------
la reglementãri
---------------

Cerinţe referitoare la manualul de instalare
Cerinţe generale
1. Manualul de instalare are rolul de a indica echipamentele necesare şi modul de lucru în vederea montarii instalaţiei de alimentare cu GPL. Acest manual este elaborat de fabricantul instalaţiei de alimentare cu GPL sau de reprezentantul acestuia în România.
2. Manualul de instalare trebuie sa fie disponibil în fiecare atelier de montare şi trebuie sa cuprindã instrucţiuni pentru toate variantele de instalare definite de tipul sistemelor de alimentare a motoarelor ce pot fi adaptate pentru funcţionarea cu GPL.
3. Manualul de instalare va fi disponibil în limba romana.
4. Manualul de instalare trebuie sa conţinã:
a) instrucţiuni de instalare:
● instrucţiuni de asamblare a diferitelor componente şi scheme de montare a sistemelor de fixare a rezervorului;
● scheme detaliate ale conexiunilor electrice care sa conţinã subansamblele electromecanice la care se vor efectua conexiuni, pentru fiecare tip de autovehicul supus adaptãrii pentru funcţionarea cu GPL;
b) verificarea calitãţii:
● manualul de instalare trebuie sa includã proceduri de diagnosticare iniţialã efectuatã de cãtre instalator;
● manualul de instalare trebuie sa includã proceduri detaliate şi mãsurile care trebuie luate de instalator pentru verificarea finala a montajului instalaţiei de alimentare cu GPL, în scopul asigurãrii securitãţii în condiţiile aplicãrii instrucţiunilor de instalare;
c) instrucţiuni de service:
● manualul de instalare trebuie sa includã intervalele dintre reviziile periodice obligatorii, cu indicarea componentelor care necesita înlocuirea la fiecare tip de revizie;
● manualul de instalare trebuie sa specifice operaţiile necesare la fiecare tip de revizie;
d) defectiuni şi modalitãţi de remediere:
● manualul de instalare trebuie sa includã modul de tratare a defectiunilor;
● dacã instalatia este prevãzutã cu sistem de diagnosticare, manualul de instalare trebuie sa includã instrucţiuni de utilizare a acestui sistem în cazul apariţiei unei defectiuni.

Cerinţe referitoare la instrucţiunile de utilizare
Cerinţe generale
1. Instrucţiunile de utilizare au rolul de a informa beneficiarul despre caracteristicile şi mãsurile de securitate ale instalaţiei de alimentare cu GPL. Aceste instrucţiuni se elaboreazã de fabricantul instalaţiei de alimentare cu GPL sau de reprezentantul acestuia în România.
2. Instrucţiunile de utilizare trebuie sa cuprindã informaţiile necesare exploatãrii corecte şi sigure a instalaţiei de alimentare cu GPL.
3. Instrucţiunile de utilizare trebuie considerate parte integrantã a instalaţiei de alimentare cu GPL şi de aceea se livreaza o data cu kitul de instalare.
4. Instrucţiunile de utilizare vor fi disponibile în limba romana.
5. Instrucţiunile de utilizare vor include: specificaţii tehnice, instrucţiuni de securitate, descrierea instalaţiei de alimentare cu GPL şi modul de utilizare a sistemului de alimentare cu GPL (umplere, comutarea pe şi de pe alimentarea cu GPL, indicatorul de nivel, întreţinere şi condiţii de reparare).


ANEXA 7
-------
la reglementãri
---------------

MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI

REGISTRUL AUTO ROMAN

AUTORIZAŢIE
(model)

Nr. ...../........

(Revizia ..........)

În baza cererii nr. ......, înregistratã la Registrul Auto Roman la data de ......, şi a rezultatelor auditului de evaluare a capabilitãţii tehnice, efectuat în conformitate cu prevederile RNTR-4 şi RNTR-6, consemnate în Raportul de evaluare nr. ........, se autorizeaza: ................/(denumirea agentului economic)
sa presteze în unitatea sa din (adresa) ............. urmãtoarele activitãţi sau lucrãri de reparaţii pentru tipurile de vehicule rutiere menţionate:


┌────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┬────────────┐
│ Activitãţile │Tipul instalaţiei/│ Tipuri de vehicule│ Limitãri │
│ autorizate │ certificate de │ pentru care sunt │ generale │
│ │ conformitate │ autorizate │ │
│ │ │ activitãţile │ │
├────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ Montarea şi adaptarea │ │ │ │
│ pe vehicule a │ │ │ │
│ instalaţiei de │ │ │ │
│ alimentare cu GPL │ │ │ │
│ a motorului │ │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ Revizii periodice şi │ │ │ │
│reparaţii la sistemul de│ │ │ │
│alimentare a vehiculelor│ │ │ │
│modificate spre a │ │ │ │
│funcţiona cu GPL │ │ │ │
└────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┴────────────┘

REGISTRUL AUTO ROMAN

Director general,
...................



Valabilitatea prezentei autorizaţii: conform vizelor de pe verso.

- verso -

Vigneta (se va aplica la data emiterii autorizaţiei şi dupã fiecare supraveghere)




|Aut. nr. |
| |
|Semnat. |
|autorizata: |
| |
|Valabilã |
|pana la: | VIZE ANUALE
| |
|Anul: |
|Luna: |
└------------┘

|Aut. nr. || || || |
| || || || |
|Semnat. || Viza 2 || Viza 3 || Viza 4 |
|autorizata: || || || |
| || || || |
|Valabilã || || || |
|pana la: || || || |
| || || || |
|Anul: || || || |
|Luna: || || || |
└------------┘└------------┘└------------┘└------------┘

| || || || |
| || || || |
| Viza 5 || Viza 6 || Viza 7 || Viza 8 |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
└------------┘└------------┘└------------┘└------------┘

| || || || |
| Viza 9 || Viza 10 || Viza 11 || Viza 12 |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
| || || || |
└------------┘└------------┘└------------┘└------------┘


ANEXA 8
-------
la reglementãri
---------------
(Modelul A pentru primul montaj)
--------------------------------

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
Noi, ............../(numele şi adresa titularului certificatului de conformitate pentru instalatia GPL), cu nr. de înmatriculare/înregistrare la registrul comerţului ...../....... şi ............../(numele şi adresa atelierului autorizat de Registrul Auto Roman şi agreat de titularul certificatului de conformitate care a montat instalatia GPL), cu nr. de înmatriculare/înregistrare la registrul comerţului ....../......, declaram pe propria rãspundere ca instalatia de alimentare cu GPL, compusa din:
● rezervor, marca/tip*) ...... nr. ......, data omologãrii ....../......., amplasat ............, marca omologare ..............;
● supapa multipla, marca/tip*) ........., marca omologare ..........;
● carcasa etansa, marca/tip ..........., marca omologare ..........;
● reductor-vaporizator, marca/tip ......, marca omologare .........;
● modul de comanda electronic, marca/tip ........, marca omologare ....;
● **) .............., marca omologare .........................;
● **) .............., marca omologare .........................;
● **) .............., marca omologare .........................;
montata pe autovehiculul categoria .........., nr. de înmatriculare ........, nr. de identificare ........, marca ....., tipul ......, tipul motorului ......... [cu carburator, injecţie, cu/fãrã sonda lambda***)], puterea maxima ........ (kW), la care se referã aceasta declaraţie, este în conformitate cu:
1. Reglementãrile şi normele tehnice în transporturi RNTR-6;
2. Regulamentul nr. 67 CEE-O.N.U., seria 01 de amendamente;
3. Certificatul de conformitate nr. ....... din ....., extinderea nr. ......, emis de Organismul de Certificare Produse din cadrul Registrului Auto Roman, valabil pana la .................... .


Titularul certificatului de conformitate, Atelierul autorizat
...................................... ....................
(numele, prenumele şi semnatura (numele, prenumele şi
persoanei autorizate) semnatura persoanei
autorizate)


Ştampila Ştampila


Data livrãrii instalaţiei ....... Data montarii instalaţiei .......

----------------
*) Datele referitoare la rezervor şi dispozitivele montate pe acesta vor fi completate de cãtre titularul certificatului de conformitate, la emiterea prezentei declaraţii (la livrare).
**) Alte componente ale instalaţiei.
***) Se bareaza variantele care nu corespund.


(Modelul B, pentru transfer)

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE

Noi, ............../(numele şi adresa atelierului autorizat de Registrul Auto Roman şi agreat de titularul certificatului de conformitate, care a montat instalatia GPL), cu nr. de înmatriculare/înregistrare la registrul comerţului ....../......, declaram pe propria rãspundere ca instalatia de alimentare cu GPL, compusa din:
● rezervor, marca/tip*) ...... nr. ........, data omologãrii ........./.........., amplasat ................................, marca omologare ..............;
● supapa multipla, marca/tip*) ......, marca omologare ..........;
● carcasa etansa, marca/tip ........., marca omologare ..........;
● reductor-vaporizator, marca/tip ...., marca omologare .........;
● modul de comanda electronic, marca/tip ........, marca omologare ....;
● .................................., marca omologare ..............;
● .................................., marca omologare ..............;
● .................................., marca omologare ..............;
montata pe autovehiculul categoria .........., nr. de înmatriculare ........, nr. de identificare ........, marca ....., tipul ......, tipul motorului ......... [cu carburator, injecţie, cu/fãrã sonda lambda***)], puterea maxima ........ (kW), la care se referã aceasta declaraţie, a echipat iniţial autovehiculul categoria ......., nr. de înmatriculare ........, nr. de identificare ........, marca ......, tipul ......, tipul motorului ........ [cu carburator, injecţie, cu/fãrã sonda lambda*)], puterea maxima ....... (kW) şi este în conformitate cu:
1. Reglementãrile şi normele tehnice în transporturi RNTR-6;
2. Regulamentul nr. 67 CEE-O.N.U., seria 01 de amendamente;
3. Certificatul de conformitate nr. ....... din ....., extinderea nr. ......, emis de Organismul de Certificare Produse din cadrul Registrului Auto Roman.


Atelierul autorizat
.........................
(numele, prenumele şi semnatura
persoanei autorizate)


Ştampila

Data montarii instalaţiei .............
-------------
*) Se bareaza variantele care nu corespund.



ANEXA 9


la reglementãri
---------------

UNITATEA ...........................
Autorizaţia nr. ....................

LISTA
autovehiculelor echipate cu instalaţii GPL

Luna ........ anul ......


┌──────┬───────────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────┐
│ Nr. │ Marca şi tipul │ Numãrul de identificare │ Numãrul certificatului│
│ crt. │ autovehiculului │ │ de conformitate │
│ │ │ │ al instalaţiei GPL │
├──────┼───────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────┼───────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
├──────┼───────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
├──────┼───────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
├──────┼───────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┤
└──────┴───────────────────┴──────────────────────────┴───────────────────────┘




ANEXA 10


la reglementãri
---------------

UNITATEA ....................

REGISTRUL DE EVIDENTA A ACTIVITĂŢILOR
(model)


┌───────┬────┬───────────┬────────┬──────────┬──────┬──────────────────────────┐
│Nr. de │Data│Activitatea│Marca şi│Numãrul de│Obser-│ Rezultatele inspectiilor │
│comanda│ │desfasurata│ tipul │ inmatri- │vatii │ finale │
│ │ │ │ │ culare │ ├──────┬───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Valorile noxelor**)│
│ │ │ │ │ │ │Execu-├──────────┬────────┤
│ │ │ │ │ │ │tant*)│ benzina │ GPL │
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
├───────┼────┼───────────┼────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┼────────┤
└───────┴────┴───────────┴────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┴────────┘


-------------
*) Se vor inregistra numele, prenumele şi semnatura executantului inspecţiei.
**) În funcţie de tipul sistemului de alimentare, se vor inregistra valorile: CO, COacc, lambda.



ANEXA 11


la reglementãri
---------------

Agentul economic
..................
(sigla şi denumirea)
(Model)

Comanda nr. ...../....


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Marca/Tipul auto ....... Proprietar ........ Termenul de execuţie ......│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Seria motorului ......... │
│ Nr. de înmatriculare ...... km bord .......... Seria caroseriei │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ În urma diagnosticarii iniţiale (starea caroseriei, emisiile poluante etc.),│
│ în vederea montarii/reparatiei/reviziei instalaţiei de alimentare cu GPL, │
│ s-a convenit admiterea lucrãrii. │
│ Şef atelier/Responsabil cu calitatea │
│montare/revizii/reparaţii instalaţii │
│de alimentare cu GPL ............ Solicitant ............. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────┬────────────┬──────────┬──────┬───────────────────┐
│ Operatia │ Materiale │ Tipul │Valori│ Seria/marca │
│ │ │ │ │ de omologare │
├───────────────────────────┼────────────┼──────────┼──────┼───────┬───────────┤
│Adaptare iniţialã []/ │rezervor │Cilindric/│ │ │ Anul de │
│revizie[]/ reparatie [] │ │ Toriodal │ │ │fabricaţie │
│Instalatie GPL marca: │ │ │ │ │rezervor = │
│ │ │ │ │ │.......... │
│ ├────────────┼──────────┤ ├───────┴───────────┤
│ .................... │dispozitiv │ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │alimentare │ │ │ │
│ Tipul sistemului ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ de alimentare │multivalva │ │ │ │
│ ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ [] carburatie │carcasa │ │ │ │
│ │multivalva │ │ │ │
│ [] injecţie fãrã sonda ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ lambda │electrovalva│ │ │ │
│ [] monopunct ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ [] multipunct │reductor │ │ │ │
│ [] injecţie cu sonda ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ lambda │comutator │ │ │ │
│ [] monopunct ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ [] multipunct │unitate │ │ │ │
│ │electronica │ │ │ │
│ ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ │dozator │ │ │ │
│ ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ │conducta Ø'4f 6│ │ │ │
│ ├────────────┼──────────┤ ├───────────────────┤
│ │conducta Ø'4f 8│ │ │ │
├───────────────────────────┼────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
│ ├────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
│ ├────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
├───────────────────────────┼────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
│ ├────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
│ ├────────────┼──────────┼──────┼───────────────────┤
└───────────────────────────┴────────────┴──────────┴──────┴───────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────────────┐
│ verificare etanseitate │ [] │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────────────┤
│ verificarea limitãrii umplerii la 80% │ [] │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────────────┤
│ verificarea finala a emisiilor poluante ale │ [] │listinguri anexate │
│ autovehiculului │ │la copia comenzii │
└───────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ OBSERVAŢII: ............................................................ │
│ ....................................................................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│Valoarea totalã a lucrãrii (materiale+manopera)│ │
└───────────────────────────────────────────────┴──────────┘


În urma efectuãrii verificãrilor privind calitatea lucrãrii (etanseitatea, limitarea umplerii şi nivelul de noxe), lucrarea a fost recepţionatã.
Beneficiarul a fost instruit în ceea ce priveşte modul de utilizare a autovehiculului echipat cu instalatia GPL.
În conformitate cu <>hotãrârile Guvernului nr. 394/1995 şi nr. 786/1996, garanţia acordatã lucrãrii, în condiţiile de utilizare prevãzute în cartea instalaţiei (care se oferã solicitantului la data montarii) este de ........ luni.


Şef atelier/Responsabil cu calitatea ......... Beneficiar ...........
Am primit Declaraţia
de conformitate.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016