Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTAREA TEHNICĂ din 19 iulie 2023  Normativ privind reciclarea la rece a straturilor rutiere - indicativ AND 532-2022    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTAREA TEHNICĂ din 19 iulie 2023 Normativ privind reciclarea la rece a straturilor rutiere - indicativ AND 532-2022

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 766 din 24 august 2023
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.431/1.746/2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 24 august 2023.
──────────

    Preambul
    Revizuirea Normativului privind reciclarea la rece a straturilor rutiere, indicativ AND 532/1997, s-a impus deoarece:
    - o parte din STAS-urile şi standardele din lista de referinţe a normativului în vigoare sunt anulate (spre exemplu, STAS 42-68, STAS 60-69, STAS 1338/1-84, STAS 10969/3-83, SR 174-1:1997 etc.);
    – utilajele de reciclare şi tehnologia de execuţie s-au perfecţionat;
    – domeniul de aplicare s-a extins.

    Principalele modificări aduse de normativul revizuit faţă de cel aflat în vigoare sunt următoarele:
    - normativul revizuit reglementează metodologia de reciclare a îmbrăcăminţii rutiere şi a celorlalte straturi existente din alcătuirea structurii rutiere;
    – în normativul revizuit, stratul reciclat poate avea rol de strat de bază sau de strat de fundaţie;
    – normativul în vigoare reglementează metodologia de reciclare a îmbrăcăminţii rutiere existente degradate;
    – în normativul în vigoare, stratul reciclat face parte din îmbrăcămintea rutieră.

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    SECŢIUNEA 1
    Obiect. Domeniu de aplicare
    ART. 1
    Prezentul normativ reglementează lucrările de reciclare la rece cu liant bituminos. Conform terminologiei internaţionale, aceste tehnologii se încadrează în categoria „cold-mix“.

    ART. 2
    Prezentul normativ prevede cerinţe şi niveluri de performanţă atât pentru produsele pentru construcţii utilizate la prepararea amestecului reciclat, numite în continuare materiale componente ,cât şi pentru amestecul reciclat care va fi pus în operă.

    ART. 3
    Tehnologiile de reciclare reglementate de prezentul normativ se pot aplica cu emulsie bituminoasă sau cu bitum spumat, pentru execuţia straturilor de bază sau de fundaţie, soluţie tehnică ce rezultă din expertizarea straturilor degradate.

    ART. 4
    Prezentul normativ nu se aplică tehnologiilor de execuţie a straturilor reciclate la rece cu lianţi hidraulici cum sunt cimentul sau cenuşa. Executarea straturilor stabilizate cu lianţi hidraulici se realizează conform prevederilor STAS 10473/1 şi STAS 10473/2.

    ART. 5
    (1) Soluţia tehnică de reciclare la rece in situ a straturilor rutiere degradate rezultă în urma investigaţiilor preliminare.
    (2) Prin investigaţiile preliminare se stabilesc sectoarele omogene care vor avea aceeaşi adâncime de frezare şi aceeaşi compoziţie a materialului reciclat.
    Ţinând cont de situaţia reală din teren, condiţiile locale climatice şi topometrice, pe parcursul investigaţiilor preliminare se stabileşte soluţia tehnică de reciclare constând în grosimea stratului, materialul granular de aport şi compoziţia amestecului reciclat.

    (3) Adâncimea până la care se frezează straturile rutiere se stabileşte în funcţie de alcătuirea structurii rutiere. În cazul lucrărilor de intervenţie se impune efectuarea unei expertize tehnice întocmite de către un expert tehnic atestat, adâncimea de frezare fiind stabilită de către expert.
    (4) De asemenea, se vor evalua şi condiţiile din teren pentru a verifica accesul şi funcţionarea normală a utilajelor de reciclare, în funcţie de lăţimea drumului, razele curbelor, declivităţi, construcţii, elemente înglobate cum sunt poduri, podeţe, guri de scurgere, canalizări, insule de dirijare, în vederea asigurării zonei de lucru.

    ART. 6
    (1) Reciclarea la rece se execută:
    a) asupra îmbrăcăminţii rutiere existente, în cadrul lucrărilor de întreţinere periodică, pentru care nu este necesară autorizaţie de construire, potrivit art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 50/1991);
    b) asupra îmbrăcăminţii rutiere şi asupra altor straturi existente, în cadrul lucrărilor de intervenţie, astfel cum sunt definite la art. 18 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care este necesară autorizaţie de construire, potrivit Legii nr. 50/1991.

    (2) Stratul reciclat la rece, obţinut din reciclarea îmbrăcăminţii rutiere existente, se încadrează în categoria lucrărilor care se execută fără autorizaţie de construire, potrivit art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991, dacă este acoperit cu:
    a) un strat de uzură; sau
    b) un strat de legătură, peste care se aplică un strat de uzură.

    (3) Etapele reciclării la rece sunt următoarele:
    a) frezarea straturilor rutiere degradate;
    b) adăugare/aport de agregate, după caz, în funcţie de soluţia adoptată;
    c) aport de filer activ;
    d) aport de apă;
    e) omogenizarea şi răspândirea materialului cu adăugare de emulsie/bitum spumat;
    f) precompactare;
    g) nivelare şi profilare;
    h) compactare finală.


    ART. 7
    (1) Reciclarea la rece a straturilor rutiere se aplică drumurilor existente de clasă tehnică II-V/străzilor existente de categorie I-IV.
    (2) Pentru drumurile de clasă tehnică I se poate aplica tehnologia de reciclare la rece pentru obţinerea unui strat de fundaţie, în baza unei justificări tehnico-economice întocmite de proiectant, însoţită de un studiu de laborator care să certifice obţinerea parametrilor fizico-mecanici corespunzători, verificaţi prin realizarea unui sector de 1 km, numai cu aprobarea beneficiarului lucrării.
    (3) Reciclarea la rece a îmbrăcăminţii rutiere pentru lucrările de întreţinere periodică se execută în baza unei documentaţii tehnico-economice, conform Normativului privind întreţinerea şi repararea drumurilor publice, ind. AND 554.
    (4) Reciclarea la rece a straturilor rutiere pentru lucrările de intervenţie se execută în baza unui proiect tehnic şi a unei autorizaţii de construire, rezultând:
    a) un strat de fundaţie pentru drumurile de clasă tehnică II/străzile de categoria tehnică I-II;
    b) un strat de bază/strat de fundaţie pentru drumurile de clasă tehnică III-V/străzile de categoria tehnică III-IV.

    (5) La proiectarea şi execuţia straturilor reciclate la rece in situ sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiei, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:
    a) rezistenţă mecanică şi stabilitate;
    b) sănătate şi mediu înconjurător;
    c) siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
    d) utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

    (6) În cadrul proiectului tehnic, structura rutieră care conţine în alcătuire straturi reciclate se va dimensiona conform Normativului pentru dimensionarea structurilor rutiere suple şi semirigide (metoda analitică), ind. PD 177, sau reglementărilor tehnice specifice privind dimensionarea straturilor bituminoase de ranforsare a structurilor rutiere suple şi semirigide.
    Valorile de calcul ale modulilor de elasticitate dinamici ale stratului reciclat la rece sunt prezentate în cap. II, secţiunea a 2-a, tabelul 10.


    ART. 8
    Reciclarea la rece a straturilor rutiere se execută numai în condiţii meteorologice favorabile, respectiv în lipsa precipitaţiilor, temperatura exterioară şi a stratului suport fiind de minimum:
    a) 10°C pentru tehnologia cu emulsie bituminoasă;
    b) 15°C pentru tehnologia cu bitum spumat.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Terminologie şi definiţii
    ART. 9
    (1) Pentru utilizarea normativului se vor folosi termenii şi definiţiile de mai jos, aşa cum se regăsesc în anexa nr. 4 „Referinţe normative“.
    (2) Definiţii conform SR 4032-1:
    adezivitate:
    1. proprietate care caracterizează aptitudinea a două materiale de a se lipi între ele;
    2. caracteristică a lianţilor bituminoşi exprimată prin rezistenţa pe care o opun la dezlipirea peliculei de bitum de pe granulele agregatelor naturale sub acţiunea tensiunilor interfaciale ale sistemului liant-agregat în prezenţa apei;

    atelier de compactare: ansamblu de utilaje necesare pentru realizarea compactării terasamentelor sau a straturilor rutiere;
    balast: agregat natural de balastieră constituit dintr-un amestec natural de pietriş şi nisip, cu granulaţie (0...63) mm;
    bandă de circulaţie: subdiviziune a părţii carosabile, materializată sau nu prin marcaje rutiere, destinată circulaţiei unui singur şir de vehicule;
    declivitate:
    1. înclinarea liniei roşii a drumului faţă de orizontală, calculată prin tangenta trigonometrică a unghiului pe care îl face cu orizontală;
    2. sector de drum având axa înclinată faţă de orizontală;

    degradare: înrăutăţire a calităţii materialelor sau a structurilor rutiere care face dificilă sau imposibilă folosirea lor în condiţii normale de exploatare;
    echivalent de nisip: indice prin care se pune în evidenţă proporţia de părţi fine argiloase din agregatele naturale prin determinarea raportului dintre volumul granulelor sedimentate şi volumul care include şi particulele în suspensie după un anumit interval de timp, la spălarea energică a probei cu o soluţie floculantă;
    frezare: operaţie mecanizată de rupere şi de mărunţire a unui strat sau grup de straturi situate la partea superioară a structurii rutiere, în cadrul unor lucrări de întreţinere a drumurilor;
    grad de compactare: criteriu de apreciere a compactării unui strat rutier sau a umpluturilor, definit prin raportul dintre densitatea în stare uscată obţinută efectiv pe teren şi cea maximă determinată pe baza încercărilor prealabile de laborator, exprimat în procente;
    in situ: la faţa locului;
    îmbrăcăminte bituminoasă: îmbrăcăminte rutieră realizată din unul sau două straturi bituminoase;
    îmbrăcăminte rutieră: partea superioară a structurii rutiere, alcătuită din unul sau două straturi, rezistentă la uzură, care suportă direct acţiunea traficului şi a agenţilor atmosferici şi protejează straturile inferioare;
    întreţinerea drumurilor: ansamblu de acţiuni şi lucrări fizice de intervenţie care se întreprind pentru a conserva calitatea tehnică optimă a drumului în scopul de a asigura utilizatorilor, pe orice vreme, condiţii bune de viabilitate, securitate şi confort, precum şi permanentă curăţenie şi aspect estetic zonei, pe toată durata de exploatare;
    întreţinere periodică: activităţi rutiere programate a se realiza punctual sau pe un sector de drum la expirarea unei perioade de exploatare, în scopul ridicării nivelului tehnic sau prevenirii apariţiei defecţiunilor;
    lucrări de intervenţie la construcţiile existente: lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, care se efectuează în baza unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat şi care necesită emiterea, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire;
    modul de elasticitate dinamic: caracteristică mecanică care defineşte comportarea la deformaţii elastice a unui material sub acţiunea solicitărilor dinamice;
    omogenizare: operaţie de amestecare a componentelor unui sistem eterogen pentru a se obţine un material care să aibă aceeaşi compoziţie în toată masa lui;
    rabotare: scarificare la cald sau la rece a unui strat de la suprafaţa structurii rutiere cu ajutorul unui utilaj special, urmată de strângerea şi evacuarea materialului, fie prin dispozitive proprii ale utilajului, fie prin mijloace adecvate. Rabotarea este înlocuită adesea prin frezare;
    reabilitarea drumurilor: ansamblu de lucrări de reamenajare a unui drum pentru îndeplinirea condiţiilor impuse pentru perioada de perspectivă luată în considerare;
    reciclare (la rece) in situ: operaţie care constă în regenerarea materialelor rezultate din scarificarea straturilor rutiere prin încorporare de liant şi/sau agregate naturale la faţa locului;
    reprofilare: ansamblu de lucrări executate prin rabotare sau adaos de materiale în scopul de a reface profilul longitudinal şi mai ales profilul transversal al drumului, dându-i o formă corespunzătoare;
    scarificare: operaţia de desfacere mecanizată a unui strat rutier pe o anumită adâncime sau afânarea unui pământ foarte tare folosind un utilaj adecvat;
    sector omogen: sector de drum caracterizat concomitent prin aceleaşi date referitoare la traficul de calcul, alcătuirea structurii rutiere, starea de degradare a îmbrăcăminţii, tipul climateric în care este situat drumul şi regimul hidrologic al complexului rutier;
    strat/straturi de bază: parte din structura rutieră situată între îmbrăcăminte şi stratul (straturile) de fundaţie cu rolul de a prelua încărcările din trafic, în special acţiunile tangenţiale şi de întindere, repartizând fundaţiei eforturi verticale în limita capacităţii de rezistenţă a acesteia;
    strat/straturi de fundaţie: strat de materiale prelucrate corespunzător, situat sub stratul de bază sau sub îmbrăcăminte, destinat a prelua, repartiza şi transmite terasamentelor solicitările traficului;
    strat de legătură: strat situat la partea inferioară a îmbrăcăminţii bituminoase (când aceasta este formată din două straturi) care face legătura dintre stratul de uzură şi stratul de bază sau de fundaţie al structurii rutiere. Se realizează dintr-o mixtură asfaltică cu un volum mare de goluri;
    strat de uzură (strat de rulare): strat de la suprafaţa îmbrăcăminţii rutiere executat din materiale rezistente, impermeabile, de obicei rugos, care este în contact direct cu pneurile autovehiculelor şi cu condiţiile climatice;
    strat rutier: strat din componenţa structurii rutiere;
    structură rutieră: schelet de rezistenţă al drumului alcătuit dintr-un ansamblu de straturi realizate din materiale prelucrate prin tehnologii adecvate şi dimensionate astfel încât să poată prelua, pe o perioadă determinată, solicitările din trafic şi din condiţiile climaterice, în limita deformaţiilor admisibile;
    structură rutieră suplă: structură rutieră în alcătuirea căreia nu intră niciun strat care conţine lianţi hidraulici sau puzzolanici, iar îmbrăcămintea este de natură bituminoasă;
    umiditate optimă de compactare: umiditate pentru care, în cursul operaţiei de compactare, se obţine valoarea maximă a densităţii în stare uscată a pământului compactat pentru un lucru mecanic specific de compactare dat.

    (3) Definiţii conform Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului:
    produs pentru construcţii înseamnă orice produs sau set fabricat şi introdus pe piaţă în scopul de a fi încorporat în mod permanent în construcţii sau părţi ale acestora şi a cărui performanţă afectează performanţa construcţiilor în ceea ce priveşte cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor;
    standard armonizat înseamnă un standard adoptat de unul dintre organismele europene de standardizare enumerate în anexa I la Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, pe baza unei cereri din partea Comisiei Europene, în conformitate cu articolul 6 din respectiva directivă;
    marcajul CE este singurul marcaj care atestă conformitatea unui produs de construcţie cu performanţa declarată în raport cu caracteristicile esenţiale, confirmate de un standard armonizat sau de evaluarea tehnică europeană.

    (4) Definiţii conform SR EN 13043:
    clasă de granulozitate: notarea agregatelor în raport cu dimensiunea inferioară (d) şi superioară (D) prin cernere, exprimată prin d/D.

    (5) Alte definiţii:
    amestec reciclat: amestec obţinut prin omogenizarea scheletului mineral (constituit din material frezat cu sau fără aport de agregate), apei şi liantului (emulsie bituminoasă sau bitum spumat) cu sau fără filer activ, cu rol de maturare sau de îmbunătăţire a rigidităţii materialului;
    agregate de aport: agregate de o anumită clasă de granulozitate/un anumit sort sau o combinaţie de mai multe clase de granulozitate/sorturi, necesar a fi adăugate atât pentru încadrarea în cerinţele de granulozitate (curba de granulozitate, respectiv dimensiunea maximă a agregatelor) impuse de studiul de laborator, cât şi pentru asigurarea cerinţelor de calitate impuse amestecului de agregate (rezistenţa la tracţiune indirectă, sensibilitatea la apă, modulul de rigiditate);
    agent de adezivitate: aditiv care încorporat în bitumurile rutiere sau în bitumurile modificate cu polimer creşte adezivitatea faţă de agregatele naturale;
    filer activ: material de aport cu granulozitate fină care măreşte coeziunea amestecului reciclat, accelerează maturarea/îmbătrânirea acestuia, corectează/îmbunătăţeşte curba de granulozitate a amestecului reciclat. În tehnologiile bazate pe emulsii bituminoase, îndeplineşte şi rolul de control al procesului de rupere a emulsiei. Materialul utilizat poate face parte dintr-o gamă variată de lianţi hidraulici rutieri;
    prefrezarea: frezarea anterioară reciclării, pentru omogenizarea stratului reciclat;
    probă de frezare: proba de material din teren, obţinută prin frezare în condiţiile de respectare a aceleiaşi adâncimi şi aceleiaşi viteze de deplasare a utilajului ca la execuţia cu reciclatorul;
    punere în operă la rece: punerea în operă a amestecului reciclat, omogenizat, aşternut şi compactat la temperatura ambiantă;
    sector de probă: porţiune de drum amenajată în mod special pentru a verifica gradul de compactare;
    strat reciclat la rece: strat rutier obţinut din amestecul reciclat la rece după finalizarea compactărilor. Controlul materialelor şi lucrărilor executate se face cu un laborator de încercări în construcţii, autorizat conform legislaţiei în vigoare, ale cărui dotări recomandate sunt prevăzute în anexa nr. 2.
    trusă de reciclare: sistem de utilaje utilizate în procesul de reciclare la rece in situ, cu roluri detaliate în cadrul anexei nr. 3. În componenţa utilajului de reciclare, pe lângă reciclator, obligatoriu există utilajele de compactare (compactori picior de oaie, cilindri compactori lişi şi/sau pe pneuri) care să asigure gradul de compactare proiectat. Frezarea şi punerea în operă se execută cu utilaje complexe mobile ce permit punerea în operă in situ a amestecului conform dozajelor proiectate, numite generic utilaj de reciclare. Tipul şi numărul de utilaje ce fac parte din utilajul de reciclare determină productivitatea execuţiei reciclării;
    utilaj de reciclare (reciclator): utilaj ce efectuează simultan frezarea straturilor asfaltice degradate, fărâmiţarea materialului rezultat, dozarea şi punerea în operă a amestecului reciclat. De regulă, reciclatorul este compus din următoarele grupuri funcţionale: freză cu tambur, instalaţie pentru dozarea apei sau suspensiei de filer activ în timpul malaxării (malaxare ce se poate face pe tamburul de frezare sau separat într-un malaxor încorporat), sistem de injecţie a bitumului sub formă de emulsie sau spumă, grindă finisoare pentru aşternere, grup energetic şi propulsor, instalaţie electrică şi sisteme electronice pentru controlul proceselor de dozare, al temperaturilor şi al parametrilor de lucru pentru întregul utilaj.
    Un exemplu de utilaje ce alcătuiesc trusa de reciclare este dat în figura*) următoare: (a se vedea imaginea asociată)
    *) Figura este reprodusă în facsimil.



    CAP. II
    Prepararea amestecului reciclat
    SECŢIUNEA 1
    Materiale componente. Cerinţe
    ART. 10
    La execuţia straturilor reciclate la rece se vor folosi numai materiale de construcţii pentru care au fost întocmite documente de calitate specifice fiecărui produs în parte, în conformitate cu legislaţia specifică în domeniu.

    ART. 11
    (1) Scheletul mineral este compus din:
    a) materialul obţinut prin frezarea straturilor rutiere existente degradate;
    b) dacă este cazul, agregate de aport.

    (2) În cadrul investigaţiilor preliminare, materialul frezat va fi analizat cu frecvenţa stabilită în documentaţia de execuţie prin grija executantului lucrării şi se vor întocmi rapoarte de încercare din care să rezulte sau să nu rezulte necesitatea utilizării de agregate de aport.
    (3) Agregatele de aport trebuie să respecte prevederile standardelor SR EN 13043 şi SR EN 12620. Acestea se pot utiliza în vederea:
    a) încadrării în domeniul proiectat, cu respectarea domeniului de granulozitate proiectat corespondent, stabilit prin prezentul normativ;
    b) îmbunătăţirea consistenţei şi lucrabilităţii amestecului reciclat;
    c) asigurării altor cerinţe de calitate impuse amestecului reciclat şi pus în operă;
    d) asigurării cotelor impuse prin documentaţie/proiect.

    (4) În cazul în care se impune corecţia curbei de granulozitate în domeniul fin, se vor utiliza numai materiale inerte.
    (5) Agregatele de aport pot fi constituie dintr-o clasă/dintr-un sort sau o combinaţie de clase de granulozitate/sorturi, respectiv:
    a) agregat grosier: 4/8 mm, 8/16 mm, 16/22,4 mm şi 22,4/31,5 mm;
    b) agregat fin 0/2 mm sau amestec 0/4 mm - provenite din balastieră/carieră;
    c) amestec agregat 0/31,5 mm provenit de la balastieră/ carieră.
    Pentru drumuri de clasa tehnică II se vor utiliza numai agregate concasate de carieră ca agregate de aport, pentru execuţia amestecului reciclat.

    (6) Agregatele de aport trebuie să îndeplinească caracteristicile specifice prezentate în tabelele 1-4.
    Tabel 1. Caracteristici agregat grosier concasat
    (clasa de granulozitate 4/8 mm, 8/16 mm, 16/22,4 mm şi 22,4/31,5 mm)

┌────┬───────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │Criterii de│ │
│Nr. │ │evaluare/ │Metoda de│
│crt.│Caracteristica │agregat │încercare│
│ │ │grosier │ │
│ │ │(categorie)│ │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Granulozitate │ │SR EN │
│1 │declarată de │G_C 85/15 │933-1 │
│ │producător │ │ │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Conţinut de │Nu se │ │
│2 │impurităţi - │admit. │vizual │
│ │corpuri străine│ │ │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Procent de │ │ │
│ │suprafeţe │ │ │
│3 │concasate şi │C _50/10 │SR EN │
│ │sfărâmate din │ │933-5 │
│ │agregate │ │ │
│ │grosiere │ │ │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│4^1)│Coeficient de │A_25 │SR EN │
│ │aplatizare │ │933-3 │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│5^1)│Indice de formă│SI_25 │SR EN │
│ │ │ │933-4 │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Rezistenţa la │ │ │
│6 │fragmentare - │LA_30 │SR EN │
│ │coeficient Los │ │1097-2 │
│ │Angeles │ │ │
├────┼───────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Sensibilitatea │ │ │
│ │la │ │ │
│7 │îngheţ-dezgheţ:│F_2 │SR EN │
│ │procentaj de │ │1367-1 │
│ │pierdere de │ │ │
│ │masă │ │ │
├────┴───────────────┴───────────┴─────────┤
│^1) Încercarea de referinţă pentru │
│determinarea formei agregatului grosier │
│este coeficientul de aplatizare. │
└──────────────────────────────────────────┘



    Tabel 2. Caracteristici agregat provenit din carieră
    (clasa de granulozitate nisip de concasaj 0/2 mm sau amestec agregate 0/4 mm)

┌────┬──────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │Criterii de│ │
│Nr. │ │evaluare/ │Metoda de│
│crt.│Caracteristica│agregat │încercare│
│ │ │grosier │ │
│ │ │(categorie)│ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Granulozitate │ │ │
│ │declarată de │ │ │
│ │producător: │continuă │ │
│1 │- nisip de │G_F 85 │SR EN │
│ │concasaj 0/2 │G_A 90 │933-1 │
│ │mm │ │ │
│ │- amestec │ │ │
│ │agregat 0/4 mm│ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Conţinut de │ │ │
│2 │impurităţi - │Nu se │vizual │
│ │corpuri │admit. │ │
│ │străine │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│3 │Conţinut în │f_3-f_10 │SR EN │
│ │particule fine│ │933-1 │
└────┴──────────────┴───────────┴─────────┘



    Tabel 3. Caracteristici agregat provenit din balastieră
    (clasa de granulozitate nisip 0/2 mm sau amestec agregate 0/4 mm)

┌────┬──────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │Criterii de│ │
│Nr. │ │evaluare/ │Metoda de│
│crt.│Caracteristica│agregat │încercare│
│ │ │grosier │ │
│ │ │(categorie)│ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Granulozitate │ │ │
│ │declarată de │ │ │
│ │producător: │continuă │ │
│1 │- nisip de │G_F 85 │SR EN │
│ │concasaj 0/2 │G_A 90 │933-1 │
│ │mm │ │ │
│ │- amestec │ │ │
│ │agregat 0/4 mm│ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Conţinut de │ │ │
│ │impurităţi: │ │ │
│ │- corpuri │ │ │
│ │străine │nu se │vizual │
│2 │- conţinut de │admite │SR EN │
│ │humus │galben │1744-1 │
│ │(culoarea │ │ │
│ │soluţiei de │ │ │
│ │NaOH), max. │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Calitatea │ │ │
│ │părţilor fine │ │ │
│ │Echivalent de │ │SR EN │
│3 │nisip pentru │85 │933-8 │
│ │amestecul de │ │ │
│ │agregate 0/4 │ │ │
│ │mm, % min. │ │ │
└────┴──────────────┴───────────┴─────────┘



    Tabel 4. Caracteristici agregat provenit din balastieră
    (clasa de granulozitate: amestec agregat 0/31,5 mm)

┌────┬──────────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │Criterii de│ │
│Nr. │ │evaluare/ │Metoda de│
│crt.│Caracteristica│agregat │încercare│
│ │ │grosier │ │
│ │ │(categorie)│ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Granulozitate │ │SR EN │
│1 │declarată de │G_C 90 │933-1 │
│ │producător │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│2 │Conţinut în │f_3 │SR EN │
│ │particule fine│ │933-1 │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Conţinut de │ │ │
│ │impurităţi │ │ │
│ │- corpuri │ │ │
│ │străine │nu se │vizual │
│3 │- conţinut de │admite │SR EN │
│ │humus │galben │1744-1 │
│ │(culoarea │ │ │
│ │soluţiei de │ │ │
│ │NaOH), max. │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Calitatea │ │ │
│ │părţilor fine │ │ │
│ │Echivalent de │ │SR EN │
│4 │nisip pentru │80 │933-8 │
│ │amestecul de │ │ │
│ │agregate 0/4 │ │ │
│ │mm, % min. │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│5 │Coeficient de │A_25 │SR EN │
│ │aplatizare │ │933-3 │
├────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │Rezistenţa la │ │ │
│6 │fragmentare - │LA_30 │SR EN │
│ │coeficient Los│ │1097-2 │
│ │Angeles │ │ │
└────┴──────────────┴───────────┴─────────┘




    (7) Executantul lucrării răspunde de depozitarea şi manipularea controlată a agregatelor, astfel încât acestea să fie uşor identificabile (origine, tip, clasă de granulozitate, produs conform/neconform), să se evite amestecarea şi impurificarea cu alte agregate/materiale şi să se asigure că la manipularea acestora nu au loc degradări de aşa natură încât să compromită conformitatea lor.

    ART. 12
    (1) La reciclarea straturilor rutiere la rece in situ se va utiliza o emulsie bituminoasă cationică cu rupere lentă.
    Bitumul utilizat la prepararea emulsiilor bituminoase trebuie să respecte prevederile SR EN 12591, respectiv SR EN 14023 pentru bitumul modificat.
    Emulsiile bituminoase cu rupere lentă trebuie să respecte prevederile SR EN 13808 şi să prezinte un conţinut de bitum şi comportament la rupere corespunzător, conform tabelului 5.
    Tabel 5. Caracteristici emulsie bituminoasă

┌────┬──────────────┬────────┬─────────┐
│Nr. │ │Criterii│Metoda de│
│crt.│Caracteristica│de │încercare│
│ │ │evaluare│ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │58-62 │ │
│ │Conţinut de │(clasa │SR EN │
│1 │liant, % │6) 63-67│1428 │
│ │ │(clasa │ │
│ │ │7) │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Comportament │ │ │
│ │la rupere: │ │ │
│ │- stabilitate │ │ │
│ │în amestec cu │≤ 2 > 90│SR EN │
│2 │filerul activ │(clasa │12848 SR │
│ │utilizat, g │6) │EN │
│ │- durata de │ │13075-2 │
│ │amestecare a │ │ │
│ │particulelor │ │ │
│ │fine, s │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Viscozitate │ │ │
│ │- timp de │ │ │
│ │curgere, duza │40-100 │ │
│ │de 4 mm, la │(clasa │SR EN │
│3 │40°C, s │6) 5-30 │12846-1 │
│ │- timp de │(clasa │ │
│ │curgere, duza │7) │ │
│ │de 4 mm, la │ │ │
│ │50°C, s │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Stabilitate la│ │ │
│ │depozitare │ │ │
│ │prin cernere │ │SR EN │
│4 │(7 zile de │≤ 0,5 │1429 │
│ │depozitare) - │ │ │
│ │sita de 0,5 │ │ │
│ │mm, % m/m │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Reziduu pe │ │SR EN │
│5 │sita de 0,5 │≤ 0,5 │1429 │
│ │mm, % m/m │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Adezivitate │ │ │
│6 │faţă de │min. 80 │SR 10969 │
│ │agregatele de │ │ │
│ │aport │ │ │
└────┴──────────────┴────────┴─────────┘



    Emulsiile cationice cu rupere lentă trebuie să fie stabile la prelucrare şi compatibile cu filerul activ utilizat. De asemenea, emulsia trebuie să fie fluidă şi omogenă.
    Emulsia bituminoasă trebuie să aibă o compoziţie astfel încât procesul de rupere să se finalizeze după cel puţin 1 oră de la punerea în operă. Începutul procesului de rupere se identifică prin modificarea culorii emulsiei, respectiv modificarea culorii amestecului reciclat, de la maroniu spre negru.
    Cu cât ruperea emulsiei survine mai rapid, cu atât sunt necesare mase de compactare mai mari la punerea în operă.

    (2) Stabilirea compoziţiei amestecului complex de reciclare se va efectua pe baza următoarelor determinări de laborator:
    a) uscarea materialului frezat în etuvă la temperatura de 50-60°C;
    b) stabilirea vizuală a compoziţiei materialului frezat (tip agregat, tip liant etc.);
    c) determinarea granulozităţii materialului frezat;
    d) determinarea conţinutului de bitum al materialului frezat;
    e) determinarea punctului de înmuiere a bitumului recuperat din materialul frezat;
    f) stabilirea miscibilităţii emulsiei bituminoase cu suspensia apă-ciment;
    g) stabilirea granulozităţii şi a proporţiei de agregate care trebuie adăugate pentru încadrarea amestecului în zona de granulozitate indicată de prezentul normativ pentru stratul ce urmează a fi realizat;
    h) stabilirea compoziţiei amestecului de agregate şi liant (cantitatea de emulsie bituminoasă sau bitum spumat necesară în funcţie de conţinutul de bitum găsit);
    i) stabilirea caracteristicilor de compactare.

    (3) Miscibilitatea emulsiei bituminoase cu suspensia apă-ciment se va determina după următoarea procedură:
    a) se amestecă o cantitate de 100 g de filer activ cu 50 g de apă într-un vas de sticlă până se obţine o suspensie de apă-ciment omogenă;
    b) se introduc 100 g de emulsie bituminoasă într-un alt vas de sticlă;
    c) suspensia apă-filer activ se amestecă cu emulsia bituminoasă timp de 6 minute;
    d) se va determina timpul de rupere a emulsiei bituminoase.

    (4) Timpul de rupere a emulsiei bituminoase este de minimum 10 minute. În cazul în care timpul de rupere este mai mic de 10 minute, se va relua determinarea cu alt tip de emulsie.
    (5) În cazul amestecului reciclat cu bitum spumat se va utiliza bitum rutier clasa de penetraţie 50/70 sau 70/100 care trebuie să respecte prevederile standardului armonizat SR EN 12591, ales în funcţie de zona climatică unde se aplică reciclarea, în mod similar cu mixturile bituminoase executate la cald. Bitumul spumat va fi obţinut conform anexei nr. 1 la prezentul normativ.

    ART. 13
    La prepararea amestecurilor reciclate se poate utiliza filer activ, caz în care trebuie să respecte prevederile SR EN 197-1 şi SR EN 13282-1; se pot utiliza şi alte tipuri de filer/lianţi, în conformitate cu standardele de produs sau agremente în vigoare.

    ART. 14
    (1) Atunci când adezivitatea liantului la agregatul de aport este sub 80% se impune utilizarea agenţilor de adezivitate pentru îmbunătăţirea adezivităţii bitumului.
    (2) Agenţii de adezivitate trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în SR 13575.
    (3) La prepararea amestecului reciclat cu bitum spumat, caracteristicile de spumare pot fi îmbunătăţite prin utilizarea unor aditivi adecvaţi. În cazul reciclării straturilor degradate de mixtură asfaltică, situaţie în care avem un conţinut ridicat de bitum rezidual, se pot utiliza şi agenţi de regenerare. De regulă, aditivii vor fi adăugaţi în concentraţii volumetrice inferioare valorii de 0,1%, ceea ce nu implică modificări ale caracteristicilor reologice ale bitumului original.

    ART. 15
    În cazul în care apa utilizată în procesul de reciclare in situ a straturilor rutiere bituminoase nu provine din surse de apă potabilă, acesta trebuie să respecte condiţiile de calitate din SR EN 1008.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Compoziţia şi caracteristicile fizico-mecanice ale amestecului reciclat
    ART. 16
    (1) Compoziţia amestecului reciclat se va obţine printr-un studiu de laborator, cu respectarea prevederilor prezentului normativ.
    (2) Compoziţia granulometrică a amestecului reciclat se determină conform SR EN 933-2 şi trebuie să se încadreze în limitele prevăzute în tabelul 6 sau 7, după caz.
    Tabel 6. Zona de granulozitate prescrisă pentru amestecul reciclat cu emulsie bituminoasă

┌────────────────┬─────────────────────┐
│ │Tipul stratului │
│ │reciclat │
│Dimensiunea ├────────────┬────────┤
│ochiului sitei │Strat de │Strat de│
│(mm) │fundaţie │bază │
│ ├────────────┴────────┤
│ │Treceri, %, prin sita│
│ │cu ochiuri pătrate │
├────────────────┼────────────┬────────┤
│31,5 │100 │95-100 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│22,4 │95-100 │85-98 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│16 │75-90 │80-97 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│8 │42-60 │50-82 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│4 │30-45 │38-66 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│2 │22-35 │22-50 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│1 │15-30 │15-39 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│0,125 │5-10 │3-12 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│0,063 │3-7 │2-7 │
└────────────────┴────────────┴────────┘



    Tabel 7. Zona de granulozitate prescrisă pentru amestecul reciclat cu bitum spumat

┌────────────────┬─────────────────────┐
│ │Tipul stratului │
│ │reciclat │
│Dimensiunea ├────────────┬────────┤
│ochiului sitei │Strat de │Strat de│
│(mm) │fundaţie │bază │
│ ├────────────┴────────┤
│ │Treceri, %, prin sita│
│ │cu ochiuri pătrate │
├────────────────┼────────────┬────────┤
│31,5 │100 │95-100 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│22,4 │72-100 │70-100 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│16 │65-100 │60-100 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│8 │50-85 │42-84 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│4 │38-55 │33-64 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│2 │28-45 │25-50 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│1 │20-40 │18-38 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│0,2 │8-25 │8-22 │
├────────────────┼────────────┼────────┤
│0,063 │6-18 │6-11 │
└────────────────┴────────────┴────────┘



    NOTĂ:
    Granulozitatea materialului frezat depinde şi de regimul de lucru al frezei utilajului (viteza de rotaţie, configuraţia şi tipul cuţitelor, precum şi viteza de înaintare a utilajului).


    (3) Conţinutul optim de liant bituminos se stabileşte prin încercări.
    a) Limitele recomandate pentru efectuarea studiilor preliminare, în vederea obţinerii conţinutului optim de liant, sunt următoarele:
    (i) dozajul de emulsie bituminoasă cationică cu rupere lentă trebuie să corespundă asigurării unui conţinut de 2,0-4,0% bitum rezidual în masa totală a amestecului reciclat;
    (ii) bitum spumat în proporţie de 2,5-4,5% din masa totală a amestecului reciclat

    b) Valorile minime pentru dozarea liantului bituminos sunt obligatorii.

    (4) Conţinutul optim de filer activ se stabileşte prin studii preliminare de laborator, conform următoarelor prevederi:
    a) max. 2% din masa amestecului uscat, în cazul amestecului reciclat cu emulsie bituminoasă;
    b) max. 3% din masa totală a amestecului uscat, în cazul amestecului reciclat cu bitum spumat.
    În tehnologia de reciclare la rece filerul activ poate fi utilizat şi pentru corecţia curbei de granulozitate în domeniul fin.


    ART. 17
    Amestecurile reciclate trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în tabelul nr. 8, tabelul nr. 9 şi tabelul nr. 10.
    Pentru stabilirea şi verificarea dozajului optim sunt necesare următoarele încercări:
    a) determinarea granulozităţii conform SR EN 933-2;
    b) determinarea caracteristicilor de compactare ale Proctor modificat conform SR EN 13286-2;
    c) rezistenţa la tracţiune indirectă conform SR EN 12697-23 la 14 zile de la confecţionare;
    d) sensibilitatea la apă conform SR EN 12697-12 la 14 zile de la confecţionare;
    e) determinarea densităţii aparente conform SR EN 12697-6;
    f) determinarea rigidităţii conform SR EN 12697-26 la 14 zile de la confecţionare.

    Tabel 8. Rezistenţa la tracţiune indirectă

┌─────────────────────┬────────────────┐
│ │Rezistenţa la │
│Strat │tracţiune │
│ │indirectă (kPa),│
│ │min. │
├─────────────────────┼────────────────┤
│de bază │ │
│- clasa tehnică drum │ │
│III/străzi de │ │
│categorie tehnică I │225 │
│- clasa tehnică drum │175 │
│IV-V/străzi de │ │
│categorie tehnică │ │
│II-IV │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│de fundaţie │ │
│- clasa tehnică drum │ │
│II/străzi de │ │
│categorie tehnică I │200 │
│- clasa tehnică drum │150 │
│III-V/străzi de │ │
│categorie tehnică │ │
│II-IV │ │
└─────────────────────┴────────────────┘



    Tabel 9. Sensibilitatea la apă

┌───────────────────────┬──────────────┐
│ │Sensibilitatea│
│Strat │la apă (%), │
│ │min. │
├───────────────────────┼──────────────┤
│de bază │ │
│- (indiferent de clasa │40 │
│tehnică a drumului sau │ │
│categoria de stradă) │ │
├───────────────────────┼──────────────┤
│de fundaţie │ │
│- (indiferent de clasa │40 │
│tehnică a drumului sau │ │
│categoria de stradă) │ │
└───────────────────────┴──────────────┘



    Tabel 10. Modulul de rigiditate

┌──────────────────────┬───────────────┐
│ │Modulul de │
│Strat │rigiditate la │
│ │20°C, MPa, min.│
├──────────────────────┼───────────────┤
│de bază │ │
│- clasa tehnică drum │ │
│III/străzi de │ │
│categorie tehnică I-II│2.500 │
│- clasa tehnică drum │2.000 │
│IV-V/străzi de │ │
│categorie tehnică │ │
│III-IV │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│de fundaţie │ │
│- clasa tehnică drum │ │
│II/străzi de categorie│ │
│tehnică I-II │1.200 │
│- clasa tehnică drum │700 │
│IV-V/străzi de │ │
│categorie tehnică │ │
│III-IV │ │
└──────────────────────┴───────────────┘




    SECŢIUNEA a 3-a
    Stabilirea compoziţiei optime a amestecului reciclat
    ART. 18
    Scopul efectuării investigaţiilor preliminare este de stabilire a aplicabilităţii tehnologiei de reciclare la rece in situ a unor straturi rutiere degradate.

    ART. 19
    Prin investigaţiile preliminare se stabilesc sectoarele omogene care vor avea aceeaşi adâncime de frezare şi aceeaşi compoziţie a materialului reciclat. De asemenea, se vor evalua şi condiţiile din teren pentru a verifica accesul şi funcţionarea normală a utilajelor de reciclare, în funcţie de: lăţimea drumului, razele curbelor, declivităţi, construcţii, elemente înglobate (poduri, podeţe, guri de scurgere, canalizări, insule de dirijare etc.), în vederea asigurării zonei de lucru.

    ART. 20
    Determinări de laborator preliminare în vederea stabilirii compoziţiei amestecului reciclat:
    a) prelevarea de probe prin frezare, pentru fiecare sector omogen, până la adâncimea de frezare din documentaţie/ proiect astfel:
    (i) o probă la fiecare 3.500 mp suprafaţă de rulare, respectiv 1 probă/1 km şi bandă de circulaţie, sau cel puţin câte o probă pe bandă şi sector omogen în cazul în care acesta este sub 1 km;
    (ii) cantitatea de material prelevat pentru fiecare probă va fi de minimum 150 kg

    b) stabilirea amestecului de reciclat pentru fiecare sector omogen şi verificarea caracteristicilor fizico-mecanice în laborator. Compoziţia amestecului de reciclat va asigura caracteristicile fizico-mecanice din prezentul normativ, precum şi alte cerinţe stabilite prin documentaţia tehnico-economică/ proiectul tehnic.


    ART. 21
    Pe parcursul investigaţiilor preliminare se va urmări stabilirea soluţiei tehnice optime de reciclare constând în grosimea stratului, materialul granular de aport şi compoziţia amestecului reciclat, ţinând cont de situaţia reală din teren, strat sau straturi de acoperire, precum şi de condiţiile locale, climatice şi topometrice.

    SUBSECŢIUNEA 1
    Amestec reciclat cu emulsie bituminoasă
    ART. 22
    Pentru stabilirea compoziţiei amestecului reciclat şi a caracteristicilor fizico-mecanice ale stratului rutier cu emulsie bituminoasă ce va fi realizat, strat de bază sau de fundaţie, este necesară efectuarea unui studiu preliminar de laborator. Cerinţele minimale impuse studiului de laborator sunt prezentate în secţiunea a 2-a. Valorile minime pentru dozarea liantului bituminos sunt obligatorii.

    ART. 23
    Reciclarea straturilor rutiere cu emulsie bituminoasă se realizează cu următoarele materiale:
    a) material rezultat în urma frezării straturilor rutiere degradate care urmează a fi reciclate;
    b) emulsie bituminoasă cu rupere lentă (conform tabelului 5) corespunzătoare asigurării unui conţinut de 2,0-4,0% bitum rezidual în masa materialului de reciclat;
    c) 0-2% filer activ (raportat la masa agregatelor uscate);
    d) agregate de aport, dacă este cazul, pentru realizarea curbei de granulozitate;
    e) apă, pentru realizarea umidităţii optime de compactare a amestecului reciclat, valoare stabilită prin încercarea Proctor modificat.


    ART. 24
    Domeniul de granulozitate, recomandat pentru amestecul reciclat cu aport de emulsie bituminoasă, este prezentat în tabelul 6.

    SUBSECŢIUNEA a 2-a
    Amestec reciclat cu bitum spumat
    ART. 25
    Pentru stabilirea compoziţiei amestecului reciclat şi a caracteristicilor fizico-mecanice ale stratului rutier cu bitum spumat ce va fi realizat este necesară efectuarea unui studiu preliminar de laborator. Cerinţele minimale impuse studiului de laborator sunt prezentate în secţiunea a 2-a. Încadrarea în curba de granulozitate specifică tehnologiei cu bitum spumat, asigurarea umidităţii optime de compactare şi a dozajului de bitum stabilite prin studiul de laborator preliminar sunt obligatorii.

    ART. 26
    Reciclarea straturilor rutiere cu bitum spumat se face luând în considerare omogenizarea şi aşternerea următoarelor componente:
    a) material rezultat în urma frezării straturilor rutiere degradate;
    b) bitum spumat în proporţie de 2,5-4,5% din masa totală a amestecului;
    c) filer activ în proporţie de max. 3,0% din masa totală a amestecului;
    d) agregate de aport şi parte fină, dacă este cazul, pentru realizarea curbei de granulozitate;
    e) apă pentru obţinerea umidităţii optime de compactare a amestecului reciclat, valoare stabilită prin încercarea Proctor modificat.


    ART. 27
    Domeniul de granulozitate, recomandat pentru amestecul reciclat cu aport de bitum spumat, este prezentat în tabelul 7.

    CAP. III
    Execuţia straturilor reciclate
    ART. 28
    Adâncimea până la care se frezează straturile rutiere se stabileşte în funcţie de alcătuirea structurii rutiere şi de capacitatea tehnologică a maşinii de reciclare. În funcţie de alcătuirea structurii rutiere şi de tehnologia specifică de reciclare in situ la rece adoptată, adâncimea până la care se realizează frezarea se recomandă a fi aleasă astfel încât sub stratul reciclat să rămână material necoeziv, pentru ca un eventual surplus de apă rezultat în timpul procesului de reciclare să poată fi drenat.

    ART. 29
    Pantele în profil transversal şi declivităţile în profil longitudinal ale suprafeţei stratului reciclat vor fi conform documentaţiei tehnico-economice/proiectului tehnic de execuţie a lucrării.

    SECŢIUNEA 1
    Caracteristicile amestecului reciclat
    ART. 30
    Caracteristicile fizico-mecanice ale amestecului reciclat se determină în laborator, în etapa în care se stabilesc dozajele.

    ART. 31
    Compoziţia şi caracteristicile fizico-mecanice ale amestecului reciclat vor respecta prevederile prezentului normativ.

    ART. 32
    Verificarea transpunerii in situ a dozajelor stabilite prin studiul preliminar de laborator se va efectua la începutul lucrărilor, pe un sector de probă de 200 metri de bandă de circulaţie.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Lucrări pregătitoare
    ART. 33
    (1) La execuţia reciclării la rece in situ se vor efectua (după caz) următoarele lucrări pregătitoare:
    a) înlăturarea obstacolelor în vederea asigurării gabaritului de lucru - curăţare, măturare platformă;
    b) prefrezarea;
    c) adăugarea agregatelor de aport, dacă este cazul.

    (2) Agregatele de aport se adaugă peste stratul existent în cantităţile stabilite prin determinările preliminare de laborator. În cazul în care se adaugă agregate cu mai multe clase de granulozitate/sorturi, amestecul poate fi realizat în instalaţii centralizate, pentru asigurarea omogenităţii şi a dozajului stabilit prin studiul de laborator. În cazul în care nu se dispune de instalaţii centralizate pentru amestecarea agregatelor, acestea se vor aşterne pe suprafaţa de reciclat în straturi de grosimi corespunzătoare dozajului stabilit în laborator şi transpus prin calcul la aşternere. Adăugarea agregatelor de aport se va realiza mecanizat, iar acestea vor fi repartizate pe întreaga lăţime pe care se va executa reciclarea.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Frezarea şi aducerea la cotă a stratului reciclat
    ART. 34
    Frezarea se va realiza cu tamburul de frezare al utilajului tip reciclator. Adâncimea de frezare va fi controlată pentru realizarea cotelor impuse prin documentaţie/proiect.

    ART. 35
    Aşternerea, nivelarea şi precompactarea amestecului de materiale la profilul stabilit se pot realiza cu grinda repartizoare-finisoare sau cu autogreder şi cilindru compactor.

    ART. 36
    Adăugarea lianţilor şi a apei se va efectua cu echipamentele automate de dozare şi pulverizare din dotarea utilajului de reciclare.

    ART. 37
    Amestecarea materialului rezultat din frezare cu agregatele de aport, cu lianţii şi apa se va executa în procesul de frezare propriu-zis, cu utilajul de reciclare.

    ART. 38
    Repartizarea amestecului reciclat se face cu şnecul din faţa grinzii repartizoare-finisoare (pentru maşinile prevăzute cu malaxor)/cu sistemul de nivelare.

    ART. 39
    În spatele maşinii de reciclare/frezare, după repartizarea amestecului reciclat, se va efectua o precompactare cu grinda finisoare sau cu cilindrul compactor.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Profilarea şi compactarea stratului reciclat
    ART. 40
    (1) Profilarea stratului precompactat se realizează cu utilaje specifice. Se va ţine cont de tipul de liant.
    (2) Compactarea straturilor reciclate trebuie executată la o temperatură ambiantă:
    a) mai mare de 10°C, în cazul amestecurilor reciclate cu emulsie bituminoasă;
    b) mai mare de 15°C, în cazul amestecurilor reciclate cu bitum spumat.


    ART. 41
    Operaţiunea de compactare se execută în lungul drumului, de la margine spre ax, după ce stratul reciclat are realizată panta conform documentaţiei/proiectului. Compactoarele trebuie să lucreze fără şocuri pentru a se evita vălurirea stratului compactat.

    ART. 42
    Alegerea şi etalonarea atelierului de compactare şi stabilirea numărului de treceri al acestuia se va realiza prin încercări pe sectorul de probă, sub îndrumarea laboratorului, în vederea obţinerii gradului de compactare conform prevederilor art. 53 din prezentul normativ.

    ART. 43
    Verificarea in situ a compactării se va face permanent pe parcursul execuţiei lucrărilor, de către personalul din cadrul laboratorului, în conformitate cu prevederile art. 54 din acest normativ.

    ART. 44
    Atelierul de compactare va fi dimensionat astfel încât să se asigure o masă de compactare de circa 1 tonă la 1 cm grosime de strat compactat.

    ART. 45
    Eficienţa compactării este asigurată, de regulă, pentru grosimi de până la 25 cm ale stratului reciclat.

    ART. 46
    După finalizarea compactării, aşternerea stratului următor se execută după maturarea stratului reciclat in situ, într-un interval recomandat de 7-14 zile de la execuţia stratului reciclat. Închiderea sau instituirea restricţiilor de circulaţie în vederea executării lucrărilor se va face în baza proiectelor de management de trafic, conform „Normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului“.

    CAP. IV
    Controlul calităţii lucrărilor executate
    SECŢIUNEA 1
    Controlul calităţii materialelor componente ale amestecului reciclat
    ART. 47
    Umiditatea agregatelor rezultate din frezarea straturilor rutiere degradate se va verifica conform SR EN 1097-5 zilnic şi de câte ori se schimbă condiţiile meteorologice.

    ART. 48
    Caracteristicile agregatelor de aport menţionate în cap. IIsecţiunea 1tabelele 1-4 se vor verifica pentru fiecare lot aprovizionat sau pentru maximum:
    a) 500 de tone agregate cu dimensiunea > 4 mm;
    b) 200 de tone agregate cu dimensiunea ≤ 4 mm.


    ART. 49
    Obţinerea bitumului spumat se face conform anexei nr. 1, iar verificarea calităţii bitumului utilizat se face conform art. 12 alin. (5), pentru fiecare lot aprovizionat sau pentru maximum 200 t aprovizionate.

    ART. 50
    Caracteristicile emulsiei bituminoase menţionate în cap. II secţiunea 1 tabelul 5 se vor verifica pentru fiecare lot aprovizionat.

    ART. 51
    Pentru apa provenită din alte surse decât reţeaua publică de furnizare a apei potabile se va verifica conţinutul de impurităţi organice şi minerale la fiecare schimbare a sursei.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Controlul procesului tehnologic de reciclare
    ART. 52
    (1) În timpul reciclării straturilor rutiere se vor verifica:
    a) umiditatea amestecului de material frezat şi material de aport pentru corectarea dozajului de apă, după caz;
    b) dozajul de liant (emulsie bituminoasă sau bitum spumat);
    c) aportul de filer activ, prin sistemele electronice de dozare a utilajelor.

    (2) În cazul reciclării straturilor rutiere cu mixtură asfaltică degradată, estimarea dozajului de bitum se face prin estimarea diferenţei dintre conţinutul de bitum din materialul reciclat şi conţinutul de bitum din materialul frezat (considerând şi eventualul material de aport).

    ART. 53
    În funcţie de clasa tehnică a drumului, straturile rutiere de bază şi de fundaţie reciclate trebuie compactate până la obţinerea următoarelor grade de compactare:
    a) minimum 100% în cel puţin 95% din numărul punctelor de măsurare şi minimum 98% în toate punctele măsurate pentru drumurile din clasele tehnice II şi III şi străzi din categoriile I şi II;
    b) minimum 98% în cel puţin 95% din numărul punctelor de măsurare şi minimum 95% în toate punctele măsurate pentru drumurile din clasele tehnice IV şi V, platforme, locuri de parcare, consolidarea benzilor de staţionare, a benzilor de încadrare, a acostamentelor şi străzi din categoriile III şi IV.


    ART. 54
    (1) Pe parcursul execuţiei lucrărilor, verificarea în teren se face prin:
    a) verificarea gradului de compactare care atestă calitatea lucrărilor executate;
    (i) pentru stratul de fundaţie se va verifica gradul de compactare prin metoda „con şi nisip“ - STAS 12288, cu frecvenţa recomandată de o încercare la maximum 3.500 mp, dar nu mai puţin de o încercare la o zi de lucru; se verifică modul de compactare prin verificarea respectării numărului de treceri şi a modului de lucru stabilit la debutul lucrărilor;
    (ii) pentru stratul de bază se va verifica gradul de compactare prin prelevare de carote, conform SR EN 12697-27, după minimum 14 zile în cazul bitumului spumat şi după 28 de zile în cazul emulsiei bituminoase utilizate ca liant;

    b) verificarea granulozităţii amestecului reciclat în vederea respectării curbei-ţintă de granulozitate stabilite la efectuarea studiului de reţetă a stratului reciclat la rece, zilnic;
    c) verificarea adâncimii de frezare, zilnic.

    (2) Estimarea omogenităţii compactării, atât pentru stratul de bază, cât şi pentru stratul de fundaţie, se poate face cu echipamente tip LWD prin determinarea modulului de deformaţie statică Ev2 sau dinamic Evd, conform prevederilor Instrucţiunilor privind controlul calităţii terasamentelor aplicabil în vigoare, sau prin alte metode de încercări standardizate/agrementate.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Controlul calităţii stratului reciclat
    ART. 55
    Verificarea profilului transversal se va efectua cu echipamente adecvate, omologate. Verificarea cotelor profilului longitudinal se va efectua în axa drumului, cu ajutorul unui aparat topografic de nivelment sau cu o grindă rulantă de 3 m lungime, pe lungimea tronsonului executat conform documentaţiei/proiectului.

    ART. 56
    Verificarea grosimii stratului reciclat se va realiza prin carotare după 14 zile în cazul reciclării cu bitum spumat şi după 28 de zile în cazul reciclării cu emulsie bituminoasă utilizată ca liant.

    ART. 57
    La execuţia stratului reciclat se vor respecta toleranţele din tabelul 11.
    Tabel 11. Toleranţe

┌──────────────┬───────────┬───────────┐
│Strat │Fundaţie │Bază │
│Caracteristica│ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Grosimea │\u-3919? 10% │\u-3919? 10% │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│ │2% în │2% în │
│Gradul de │maximum 10%│maximum 10%│
│compactare │din │din │
│ │determinări│determinări│
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Măsurarea │\u-3919? 3,0 cm │\u-3919? 2,0 cm │
│denivelărilor │sub dreptar│sub dreptar│
│ │3 m │3 m │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Cota în profil│\u-3919? 2 cm │\u-3919? 1 cm │
│longitudinal │ │ │
└──────────────┴───────────┴───────────┘




    ART. 58
    Controlul pe faze determinante se realizează conform Regulamentului privind controlul de stat al calităţii în construcţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 492/2018, şi conform Procedurii privind efectuarea controlului de stat în faze de execuţie determinante pentru rezistenţa mecanică şi stabilitatea construcţiilor - indicativ PCF 002, aprobată prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 1.370/2014.

    CAP. V
    Recepţia straturilor reciclate la rece
    ART. 59
    Evidenţa tuturor verificărilor menţionate în cap. IV face parte din documentaţia de control al calităţii stratului realizat, care se va anexa la procesele-verbale de recepţie pentru stratul reciclat.

    ART. 60
    Recepţia lucrărilor de reciclare la rece in situ se realizează, după caz, în conformitate cu:
    a) Normativul AND 514/2022. Regulament privind recepţia lucrărilor de întreţinere drumuri şi poduri;
    b) Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 845/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional şi/sau alte reglementări specifice în domeniu.


    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 61
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul normativ.

    ANEXA 1

    la normativ
    OBŢINEREA BITUMULUI SPUMAT
    Pentru producerea bitumului spumat se va folosi bitum rutier conform SR EN 12591. Spumarea bitumului se obţine prin injecţia simultană într-o cameră sub presiune a bitumului fierbinte (170°C-180°C), a apei la temperatura ambiantă (apă fără impurităţi), conform SR EN 1008 şi, eventual, a aerului sub presiune. La evacuarea amestecului din cameră printr-o duză de injecţie calibrată, amestecul apă-bitum sub presiune se transformă în spumă. Starea de spumă a bitumului este o stare tranzitorie şi este denumită generic „bitum spumat“. Prin pulverizarea bitumului spumat imediat pe materialul frezat, în timpul frezării sau într-un malaxor integrat în utilajul reciclator, se asigură omogenizarea amestecului, obţinându-se astfel o masă de mastic bituminos ce leagă agregatele grosiere.
    Compactarea amestecului reciclat se va executa considerând o umiditate optimă de compactare, de regulă, inferioară cu circa 2 puncte procentuale umidităţii optime de compactare stabilite prin încercarea Proctor pe amestecul granular, fără adăugarea de bitum (conform standardului SR EN 13286-2). Valoarea exactă se stabileşte în urma confecţionării de epruvete în laborator prin compactare la presa giratorie (conform SR EN 12697-31), compactorul cu impact (conform SR EN 12697-30) sau compactorul cu vibrare (conform SR EN 12697-32).
    Caracteristicile de spumare se stabilesc în laborator cu ajutorul unui echipament ce reproduce configuraţia sistemului de injecţie al trusei de reciclare. Echipamentul va fi folosit şi pentru studiul preliminar de laborator pe materialul prelevat prin frezare, în vederea confecţionării de epruvete.
    Dozajul de apă în camera de injecţie este în domeniul de 2-6% (în funcţie de tipul de bitum şi de presiunea de lucru). Regimul de presiune poate fi în domeniul 3-10 bar, presiune ce depinde şi de aerul sub presiune introdus în cameră şi de diametrul duzei de evacuare.
    Presiunea din camera de injecţie, pe lângă caracteristicile de spumare, poate influenţa şi temperatura bitumului spumat, care la rândul ei poate influenţa temperatura amestecului reciclat.
    Parametrii ce caracterizează spumarea sunt:
    a) rata de expansiune maximă (ERm), ca raport între volumul maxim atins în stare spumată şi volumul în starea nespumată a bitumului;
    b) timpul de înjumătăţire (t1/2), dat prin considerarea intervalului de timp la care volumul spumei de bitum scade la jumătate;
    c) spumarea este influenţată de diverşi factori, şi anume:
    (i) temperatura bitumului - caracteristicile spumei sunt îmbunătăţite la temperaturi mai ridicate;
    (ii) presiunea din camera de injecţie - o presiune mai redusă scade valoarea expansiunii, dar poate creşte timpul de înjumătăţire;
    (iii) cantitatea de apă injectată în cameră - în general, expansiunea creşte odată cu creşterea cantităţii de apă adăugate pentru spumare, însă timpul de înjumătăţire se reduce. Optimul se obţine când se injectează cantitatea maximă de apă şi aceasta se vaporizează integral în procesul de spumare


    Un bitum spumat corespunzător se caracterizează printr-o rată de expansiune maximă de circa 10-20 ori şi un timp de înjumătăţire cuprins în intervalul 8-15 secunde.
    În principiu, procedura pentru optimizarea spumei este următoarea:
    a) stabilirea parametrilor de funcţionare ai camerei de injecţie (debite, presiuni, temperaturi);
    b) stabilirea timpului de pulverizare (de regulă, 5 s);
    c) măsurarea caracteristicilor bitumului spumat la procentele de apă de aport de la 2% până la 6% din masa de bitum (în etape de cca. 1%, pentru conţinutul de apă de proces, pentru a obţine o valoare medie acceptabilă şi a se elimina eventuale valori cu abatere extremă de la medie). În acest sens se introduc prin injecţie cca. 500 g de bitum spumat într-o găleată metalică (cca. 20 l). Expansiunea se măsoară cu o riglă gradată de măsură, care este calibrată pentru diametrul găleţii şi cele 500 g de bitum spumat. Cu un cronometru se măsoară în secunde timpul în care volumul spumei se reduce la jumătate din volumul său maxim. Pot fi folosite şi sisteme complexe de măsurare a caracteristicilor spumei, de tipul telemetriei sau analizei computerizate de imagine.

    Parametrii de spumare stabiliţi în laborator se transpun pe şantier prin reglaje la reciclator.
    Bitumul în stare de spumă (o stare tranzitorie a bitumului cu viscozitate scăzută) se introduce pentru malaxare cu agregatele aflate la temperatura şi umiditatea ambiantă. Prin utilizarea unei presiuni mai mari în camera de injecţie se obţin temperaturi mai scăzute ale bitumului spumat, procesul de spumare fiind un proces endoterm dependent de viteza de vaporizare. Astfel, temperatura amestecului reciclat, imediat după malaxarea cu bitumul spumat, se corelează implicit cu parametrii de injecţie, proces care poate fi favorabil în cazul lucrului la temperaturi ambiante scăzute (10°C-15°C), dacă se lucrează cu presiuni inferioare.
    Orientativ, pentru asigurarea dispersiei bitumului spumat se va avea în vedere şi temperatura agregatelor din amestecul reciclat (frezat), conform tabelului 12.
    Tabel 12. Corelarea temperaturii agregatelor cu dispersia bitumului

┌───────────────────────────────────────────┐
│Dispersia bitumului spumat │
├──────────┬──────────┬─────────────────────┤
│Penetraţia│Rata de │Temperatură agregate │
│bitumului │expansiune├──────┬───────┬──────┤
│ │ERm │< 15°C│15-25°C│> 25°C│
├──────────┼──────────┼──────┼───────┼──────┤
│< 75 │< 8 │foarte│slabă │medie │
│ │ │slabă │ │ │
├──────────┼──────────┼──────┼───────┼──────┤
│75...100 │8....12 │medie │bună │bună │
├──────────┼──────────┼──────┼───────┼──────┤
│> 100 │> 12 │bună │foarte │foarte│
│ │ │ │bună │bună │
└──────────┴──────────┴──────┴───────┴──────┘




    ANEXA 2

    la normativ
    APARATURĂ DE LABORATOR
    În vederea asigurării analizelor şi încercărilor privind controlul calităţii pe parcursul execuţiei lucrărilor de reciclare la rece in situ, trusa de reciclare va fi însoţită de un laborator mobil/de şantier, autorizat, conform legislaţiei şi reglementărilor în vigoare.
    Pentru dotarea minimală a laboratorului recomandăm următoarele:
    1. Pregătirea mostrei

┌─────────────────────────────────┬────┐
│a) sfertuitor cu deschidere de 25│1 │
│mm │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│b) fund sfertuitor │3 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│c) site cu diametrul de 450 mm: │1 │
│20 mm, 16 mm şi 4 mm │set │
├─────────────────────────────────┼────┤
│d) recipient ermetic de 20 l │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│e) cântar mecanic 50 kg │1 │
│ │buc.│
└─────────────────────────────────┴────┘



    2. Determinarea compoziţiei granulometrice

┌──────────────────────────────────────┐
│a) site de diametru 300 mm: 45 mm; │
│31,5 mm; 22,4 mm; 16 mm; 8 mm; 4 mm; 2│
│mm; 1 mm; 0,5 mm; 0,25 mm; 0,2 mm; │
│0,125 mm; 0,075 mm; 0,063 mm │
├──────────────────────────────┬───────┤
│b) capac şi recipient de │ │
│colectare │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│c) echipament pentru sitare │1 buc. │
├──────────────────────────────┼───────┤
│d) cântar electronic 12 ± 1 kg│1 buc. │
├──────────────────────────────┼───────┤
│e) etuvă pentru uscare 400 l │1 buc. │
├──────────────────────────────┼───────┤
│f) recipienţi ϕ 300 mm │20 buc.│
└──────────────────────────────┴───────┘


    3. Determinarea caracteristicilor de compactare

┌─────────────────────────────────┬────┐
│a) aparat Proctor modificat cu │1 │
│tipare de ϕ 150 mm │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│b) compactor (greutate 4,5 kg, │1 │
│cădere de 457 mm şi ϕ 50 mm) │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│c) cântar de 12 ± 1 kg │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│d) vas de amestecare cca. 500 x │1 │
│50 x 300 mm │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│e) paletă de amestecare │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│f) cilindru gradat 500 ml │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│g) cutii pentru determinarea │40 │
│umidităţii de 500 ml │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│h) etuvă pentru uscare │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│i) dispozitiv de decofrare │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│j) deflectometru uşor tip LWD │1 │
│(placă) │buc.│
└─────────────────────────────────┴────┘


    4. Stabilirea reţetelor
    Echipament de laborator capabil să producă bitum spumat cu un debit de 50-200 g/secundă. Aparatul trebuie prevăzut cu un vas cu termostat, cu o capacitate de minimum 10 kg pentru bitum la 150-200°C, cu asigurarea temperaturii cu o variaţie de maximum ±5°C, un rezervor de aer comprimat cu rezervor şi presiunea de 10 bari, cu o precizie de ± 25 kPa. Instalaţia trebuie să fie dotată cu un sistem de injecţie a apei reci în bitumul fierbinte, cu un dozaj de 0-5% (din masa bitumului), cu asigurarea unei precizii de 0,2%. Instalaţia trebuie proiectată astfel încât spuma să fie introdusă direct în vasul de amestecare al unui malaxor de laborator pentru prepararea a minimum 30 kg de mixtură asfaltică.
    Un malaxor de laborator cu următoarele caracteristici:
    a) viteza de amestecare ajustabilă între 0-144 rotaţii/minut;
    b) posibilitatea setării timpului de malaxare;
    c) capacitatea de malaxare a unui amestec de material granular reciclat de 30 kg.


    5. Prepararea epruvetelor

┌─────────────────────────────────┬────┐
│a) aparat Proctor modificat cu │1 │
│tipare de ϕ 150 mm │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│b) compactor cu impact (ciocan │1 │
│Marshall) │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│c) presă de compactare giratorie │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│d) compactor prin vibrare │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│e) compactor cu placă │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│f) tipare adecvate preparării │1 │
│epruvetelor prin diferite metode │set │
│de compactare │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│g) suport adecvat, proiectat să │1 │
│susţină matriţa în timpul │buc.│
│compactării │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│h) extractor adecvat pentru │1 │
│decofrarea intactă a probelor din│buc.│
│tipar │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│i) suport de extrudare │1 │
│ │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│j) spatulă cu lama de aprox. 150 │1 │
│mm lungime │buc.│
├─────────────────────────────────┼────┤
│k) şubler cu Vernier de 250 mm │1 │
│ │buc.│
└─────────────────────────────────┴────┘


    6. Păstrarea mostrelor

┌───────────────────────────────┬──────┐
│a) etuvă de uscare │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│b) saci de plastic de 10 l │500 │
│ │buc. │
├───────────────────────────────┼──────┤
│c) cântar electronic │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│d) baie de apă cu temperatură │1 buc.│
│controlată │ │
└───────────────────────────────┴──────┘


    7. Verificarea gradului de compactare in situ, conform STAS 12288

┌─────────────────────────────┬────────┐
│a) con cu nisip de 5 l │1 buc. │
├─────────────────────────────┼────────┤
│b) cântar de 10 kg │1 buc. │
├─────────────────────────────┼────────┤
│c) mistrie │1 buc. │
├─────────────────────────────┼────────┤
│d) scafă │1 buc. │
├─────────────────────────────┼────────┤
│e) ciocan │1 buc. │
├─────────────────────────────┼────────┤
│f) sită 0,2 mm │1 buc. │
└─────────────────────────────┴────────┘


    8. Echipamente auxiliare

┌───────────────────────────────┬──────┐
│a) termometru 0-250°C │3 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│b) mănuşi rezistente la căldură│2 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│c) pensule 100 mm │2 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│d) unsoare sau ulei siliconic │100 g │
├───────────────────────────────┼──────┤
│e) soluţie de curăţat mâinile │500 g │
├───────────────────────────────┼──────┤
│f) plită electrică │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│g) arzător Bunsen │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│h) cronometru │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│i) riglă din oţel de 300 mm │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│j) ruletă 3 m │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│k) perii aspre │2 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│l) mistrie │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│m) ciocan 2 kg │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│n) ghem de sfoară │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│o) sfoară │0,5 kg│
├───────────────────────────────┼──────┤
│p) marker │1 buc.│
├───────────────────────────────┼──────┤
│q) cârpe │2 kg │
└───────────────────────────────┴──────┘




    ANEXA 3

    la normativ
    UTILAJE
    Răspânditor mecanic pentru adăugarea şi răspândirea agregatelor de aport
    1. Operaţiunile de frezare şi reciclare a straturilor rutiere se realizează cu trusa de reciclare, care trebuie să asigure cel puţin:
    a) frezarea asistată cu sistem electronic de control al adâncimii de frezare;
    b) transportul lianţilor şi apei de minimum 10 mc, izolate termic şi prevăzute cu termometru care să indice temperatura în treimea inferioară;
    c) dozarea şi pulverizarea liantului bituminos şi/sau a filerului activ şi a apei;
    d) malaxarea şi omogenizarea amestecului.

    2. Operaţiunea de aşternere controlată a amestecului reciclat se realizează cu grinda repartizoare-finisoare sau, în cazuri justificate, cu un utilaj prevăzut cu sistem de nivelare, cu control în realizarea pantei transversale şi a profilului longitudinal.
    3. La compactarea stratului reciclat se aplică tehnologii corespunzătoare, care să asigure caracteristicile tehnice şi gradul de compactare prevăzut în normativ.

    Alegerea, etalonarea şi stabilirea numărului de treceri ale atelierului de compactare se va realiza prin încercări pe sectorul de probă, sub îndrumarea laboratorului, în vederea obţinerii gradului de compactare.
    Utilajele utilizate trebuie să asigure, pentru stratul reciclat şi compactat, caracteristicile de compactare prevăzute la art. 54 din normativ.
    Atelierul de compactare poate fi alcătuit din:
    a) pentru operaţiunea de precompactare:
    (i) compactor greu cu rulouri - vibrator/compactor terasamente, echipat, după caz, cu rulou tip „picior de oaie“; viteza de deplasare nu va depăşi niciodată 3 km/h;

    b) pentru operaţiunea de compactare-finisare:
    (i) compactor cu tambur lis - vibrator, acţionat la amplitudine joasă;
    (ii) compactor multipneu, minimum 10 tone



┌───────────────┬──────────────────────┐
│Grosimea │Masa statică minimă a │
│stratului │compactorului (tone) │
│compactat │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│100 mm până la │15-20 │
│200 mm │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│201 mm până la │20-25 │
│250 mm │ │
└───────────────┴──────────────────────┘



    ANEXA 4

    la normativ
    REFERINŢE NORMATIVE
    Pe teritoriul României, reciclarea la rece se realizează luând în considerare şi prevederile documentelor la care se face referire în acest normativ, astfel:
    a) pentru referinţele datate, se aplică numai ediţia citată;
    b) pentru referinţele nedatate, se aplică ultima ediţie în vigoare a acestora.

    A. Documente de referinţă referitoare la produsele utilizate pentru construcţii:
    Legislaţie
    1. Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului;
    2. Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    3. Hotărârea Guvernului nr. 668/2017 privind stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii;
    4. Regulamentul privind agrementul tehnic în construcţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.

    Standarde
    SR 4032-1:2001 Lucrări de drumuri. Terminologie
    1. Standarde de produs

┌───────────┬────────────┬─────────┬───────────────┐
│Produsul │Tipul │ │Titlul │
│pentru │standardului│Indicativ│standardului │
│construcţii│ │ │ │
├───────────┼────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Agregate pentru│
│ │ │ │amestecuri │
│ │ │ │bituminoase şi │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │finisarea │
│Agregate de│armonizat │SR EN │suprafeţelor, │
│aport │ │13043 │utilizate la │
│ │ │ │construcţia │
│ │ │ │şoselelor, a │
│ │ │ │aeroporturilor │
│ │ │ │şi a altor zone│
│ │ │ │cu trafic │
├───────────┼────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Bitum şi lianţi│
│ │ │SR EN │bituminoşi. │
│ │armonizat │12591 │Specificaţii │
│ │ │ │pentru bitumuri│
│ │ │ │rutiere │
│ ├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Bitum şi lianţi│
│ │ │ │bituminoşi. │
│ │ │SR EN │Cadru pentru │
│ │armonizat │14023 │specificaţiile │
│ │ │ │bitumurilor │
│ │ │ │modificate cu │
│Bitum │ │ │polimeri │
│ ├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Aditivi pentru │
│ │ │ │bitumuri │
│ │ │ │rutiere. Agenţi│
│ │ │ │de adezivitate │
│ │ │ │de tip │
│ │- │SR EN │aminoderivaţi. │
│ │ │13575 │Cerinţe, │
│ │ │ │eşantionare, │
│ │ │ │evaluarea │
│ │ │ │conformităţii, │
│ │ │ │marcare şi │
│ │ │ │etichetare │
├───────────┼────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Bitum şi lianţi│
│ │ │ │bituminoşi. │
│ │ │ │Cadrul │
│ │armonizat │SR EN │specificaţiilor│
│ │ │13808 │pentru │
│ │ │ │emulsiile │
│ │ │ │bituminoase │
│Emulsie │ │ │cationice │
│bituminoasă├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Lucrări de │
│ │ │ │drumuri. Partea│
│ │ │ │1: Emulsii │
│ │- │SR 8877-1│bituminoase │
│ │ │ │cationice. │
│ │ │ │Condiţii de │
│ │ │ │calitate │
├───────────┼────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Ciment Partea │
│ │ │ │1: Compoziţie, │
│ │ │ │specificaţii şi│
│ │armonizat │SR EN │criterii de │
│ │ │197-1 │conformitate │
│ │ │ │ale │
│ │ │ │cimenturilor │
│ │ │ │uzuale │
│ ├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Lianţi │
│ │ │ │hidraulici │
│ │ │ │rutieri. Partea│
│ │ │ │1: Lianţi │
│ │ │ │hidraulici │
│ │armonizat │SR EN │rutieri cu │
│ │ │13282-1 │întărire │
│ │ │ │rapidă. │
│ │ │ │Compoziţie, │
│ │ │ │specificaţii şi│
│Filer activ│ │ │criterii de │
│ │ │ │conformitate │
│ ├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Lianţi │
│ │ │ │hidraulici │
│ │ │ │rutieri. Partea│
│ │ │ │2: Lianţi │
│ │ │ │hidraulici │
│ │- │SR EN │rutieri cu │
│ │ │13282-2 │întărire │
│ │ │ │normală. │
│ │ │ │Compoziţie, │
│ │ │ │specificaţii şi│
│ │ │ │criterii de │
│ │ │ │conformitate │
│ ├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Lianţi │
│ │ │SR EN │hidraulici │
│ │- │13282-3 │rutieri. Partea│
│ │ │ │3: Evaluarea │
│ │ │ │conformităţii │
├───────────┼────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │ │Apa de │
│ │ │ │preparare │
│ │ │ │pentru beton. │
│ │ │ │Specificaţii │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │prelevare, │
│ │ │ │încercare şi │
│ │ │ │evaluare a │
│Apa │- │SR EN │aptitudinii de │
│ │ │1008 │utilizare a │
│ │ │ │apei, inclusiv │
│ │ │ │a apelor │
│ │ │ │recuperate din │
│ │ │ │procese ale │
│ │ │ │industriei de │
│ │ │ │beton, ca apă │
│ │ │ │de preparare │
│ │ │ │pentru beton │
└───────────┴────────────┴─────────┴───────────────┘



    2. Standarde de încercare

┌───────────┬─────────┬──────────────────┐
│Produs │ │Titlul │
│pentru │Indicativ│standardului │
│construcţii│ │ │
├───────────┼─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │SR EN │agregatelor. │
│ │933-1 │Partea 1: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │granulozităţii. │
│ │ │Analiza │
│ │ │granulometrică │
│ │ │prin cernere │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │SR EN │agregatelor. │
│ │933-2 │Partea 2: Analiza │
│ │ │granulometrică. │
│ │ │Site de control, │
│ │ │dimensiuni │
│ │ │nominale ale │
│ │ │ochiurilor │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │SR EN │agregatelor. │
│ │933-3 │Partea 3: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │formei granulelor.│
│ │ │Coeficient de │
│ │ │aplatizare │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │SR EN │agregatelor. │
│ │933-4 │Partea 4: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │formei │
│ │ │particulelor. │
│ │ │Coeficient de │
│ │ │formă │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │ │agregatelor. │
│ │SR EN │Partea 5: │
│ │933-5 │Determinarea │
│ │ │procentului de │
│ │ │suprafeţe │
│ │ │concasate şi │
│ │ │sfărâmate din │
│ │ │agregate grosiere │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │ │agregatelor. │
│ │SR EN │Partea 7: │
│ │933-7 │Determinarea │
│Agregate de│ │conţinutului de │
│aport │ │elemente │
│ │ │cochiliere. │
│ │ │Procent de │
│ │ │cochilii în │
│ │ │agregate │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │geometrice ale │
│ │SR EN │agregatelor. │
│ │933-8 │Partea 8: │
│ │ │Evaluarea părţilor│
│ │ │fine. Determinarea│
│ │ │echivalentului de │
│ │ │nisip │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │mecanice şi fizice│
│ │SR EN │ale agregatelor. │
│ │1097-2 │Partea 2: Metode │
│ │ │pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │rezistenţei la │
│ │ │sfărâmare │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │mecanice şi fizice│
│ │SR EN │ale agregatelor. │
│ │1097-5 │Partea 5: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │conţinutului de │
│ │ │apă prin uscare în│
│ │ │etuvă ventilată │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │mecanice şi fizice│
│ │SR EN │ale agregatelor. │
│ │1097-6 │Partea 6: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │densităţii şi a │
│ │ │absorbţiei de apă │
│ │ │a granulelor │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │SR EN │proprietăţilor │
│ │1744-1 │chimice ale │
│ │ │agregatelor. │
│ │ │Partea 1: Analiză │
│ │ │chimică │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Încercări pentru │
│ │ │determinarea │
│ │ │caracteristicilor │
│ │ │termice şi de │
│ │SR EN │alterabilitate ale│
│ │1367-1 │agregatelor. │
│ │ │Partea 1: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │rezistenţei la │
│ │ │îngheţ-dezgheţ │
├───────────┼─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice │
│ │ │preparate la rece.│
│ │SR EN │Metode de │
│ │12274-2 │încercare. Partea │
│ │ │2: Determinarea │
│ │ │conţinutului de │
│ │ │bitum rezidual │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice │
│ │ │preparate la rece.│
│ │ │Metode de │
│ │SR EN │încercare. Partea │
│ │12274-1 │1: Prelevare de │
│ │ │probe de mixtură │
│ │ │asfaltică │
│ │ │preparată la rece │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │SR EN │Metode de │
│ │12697-27 │încercare. Partea │
│ │ │27: Prelevarea │
│ │ │probelor │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │SR EN │încercare pentru │
│ │12697-1 │mixturi asfaltice │
│ │ │preparate la cald.│
│ │ │Partea 1: Conţinut│
│ │ │de liant solubil │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│Materiale │SR EN │Metode de │
│reciclate │12697-2 │încercare. Partea │
│ │ │2: Determinarea │
│ │ │granulozităţii │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-6 │Partea 6: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │densităţii │
│ │ │aparente a │
│ │ │epruvetelor │
│ │ │bituminoase │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │SR EN │mixturi asfaltice │
│ │12697-11 │preparate la cald.│
│ │ │Partea 11: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │afinităţii dintre │
│ │ │agregate şi bitum │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │SR EN │încercare. Partea │
│ │12697-12 │12: Determinarea │
│ │ │sensibilităţii la │
│ │ │apă a epruvetelor │
│ │ │bituminoase │
├───────────┼─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-29 │Partea 29: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │dimensiunilor │
│ │ │epruvetelor │
│ │ │bituminoase │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-30 │Partea 30: │
│ │ │Confecţionarea │
│ │ │epruvetelor cu │
│ │ │compactorul cu │
│ │ │impact │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-31 │Partea 31: │
│ │ │Confecţionarea │
│ │ │epruvetelor cu │
│ │ │presa cu │
│ │ │compactare │
│ │ │giratorie │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │ │preparate la cald.│
│ │SR EN │Partea 32: │
│ │12697-32 │Compactarea │
│ │ │mixturilor │
│ │ │asfaltice în │
│ │ │laborator cu │
│ │ │compactorul │
│ │ │vibrator │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-33 │Partea 33: │
│ │ │Confecţionarea │
│ │ │epruvetelor cu │
│ │ │compactorul cu │
│ │ │placă │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │SR EN │încercare pentru │
│ │12697-34 │mixturi asfaltice │
│ │ │preparate la cald.│
│ │ │Partea 34: │
│ │ │Încercare Marshall│
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │SR EN │Metode de │
│ │12697-26 │încercare. Partea │
│ │ │26: Rigiditate │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Mixturi asfaltice.│
│ │ │Metode de │
│ │ │încercare pentru │
│ │ │mixturi asfaltice │
│ │SR EN │preparate la cald.│
│ │12697-36 │Partea 36: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │grosimilor │
│ │ │îmbrăcăminţii │
│ │ │asfaltice │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Amestecuri de │
│ │ │agregate netratate│
│ │ │şi tratate cu │
│ │ │lianţi hidraulici.│
│ │ │Partea 2: Metode │
│ │ │de încercare │
│ │SR EN │pentru │
│ │13286-2 │determinarea în │
│ │ │laborator a masei │
│ │ │volumice de │
│ │ │referinţă şi a │
│ │ │conţinutului de │
│ │ │apă. Compactare │
│ │ │Proctor │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Teren de fundare. │
│ │STAS 1913│Determinarea │
│ │/13 │caracteristicilor │
│ │ │de compactare. │
│ │ │Încercarea Proctor│
├───────────┼─────────┼──────────────────┤
│ │ │Bitum şi lianţi │
│ │ │bituminoşi. │
│ │ │Determinarea │
│ │ │timpului de │
│ │SR EN │curgere cu │
│ │12846-1 │ajutorul unui │
│ │ │viscozimetru de │
│ │ │curgere. Partea 1:│
│ │ │Emulsii │
│ │ │bituminoase │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Bitum şi lianţi │
│ │ │bituminoşi. │
│ │SR EN │Determinarea │
│ │12848 │stabilităţii │
│ │ │emulsiilor │
│ │ │bituminoase în │
│ │ │amestec cu ciment │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Bitum şi lianţi │
│ │ │bituminoşi. │
│ │ │Determinarea │
│ │ │comportării la │
│ │ │rupere. Partea 2: │
│ │SR EN │Determinarea │
│ │13075-2 │duratei de │
│ │ │amestecare a │
│ │ │particulelor fine │
│ │ │în emulsiile │
│ │ │bituminoase │
│ │ │cationice │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Bitum şi lianţi │
│ │ │bituminoşi. │
│ │ │Determinarea │
│Emulsie │SR EN │conţinutului de │
│bituminoasă│1428 │apă din emulsiile │
│şi bitum │ │bituminoase. │
│ │ │Metoda distilării │
│ │ │azeotrope │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Bitum şi lianţi │
│ │ │bituminoşi. │
│ │ │Determinarea │
│ │ │reziduului pe sită│
│ │SR EN │al emulsiilor │
│ │1429 │bituminoase şi │
│ │ │determinarea │
│ │ │stabilităţii la │
│ │ │depozitare prin │
│ │ │cernere │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│ │ │drumuri. │
│ │ │Determinarea │
│ │ │adezivităţii │
│ │ │bitumurilor │
│ │ │rutiere şi a │
│ │SR 10969 │emulsiilor │
│ │ │cationice │
│ │ │bituminoase faţă │
│ │ │de agregatele │
│ │ │naturale prin │
│ │ │metoda │
│ │ │spectrofotometrică│
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Metode de │
│ │ │încercări ale │
│ │SR EN │cimenturilor. │
│ │196-7 │Partea 7: Metode │
│ │ │de prelevare şi │
│ │ │pregătire a │
│ │ │probelor de ciment│
├───────────┼─────────┼──────────────────┤
│ │ │Metode de │
│ │SR EN │încercare ciment. │
│ │196-1 │Partea 1: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │rezistenţei │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Metode de │
│ │ │încercări ale │
│ │SR EN │cimenturilor. │
│ │196-3 │Partea 3: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │timpului de priză │
│ │ │şi a stabilităţii │
│Filer activ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Metode de │
│ │ │încercări ale │
│ │SR EN │cimenturilor. │
│ │196-6 │Partea 6: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │fineţii │
│ ├─────────┼──────────────────┤
│ │ │Aditivi pentru │
│ │ │beton, mortar şi │
│ │SR EN: │pastă. Metode de │
│ │480-2 │încercare. Partea │
│ │ │2: Determinarea │
│ │ │timpului de priză │
└───────────┴─────────┴──────────────────┘





    B. Documente de referinţă referitoare la execuţie
    Legislaţie
    1. Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    2. Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    3. Hotărârea Guvernului nr. 492/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calităţii în construcţii;
    4. Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 1.370/2014 pentru aprobarea Procedurii privind efectuarea controlului de stat în fază de execuţie determinante pentru rezistenţa mecanică şi stabilitatea construcţiilor - indicativ PCF 002;
    5. Hotărârea Guvernului nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    6. Hotărârea Guvernului nr. 845/2018 privind aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional;
    7. Hotărârea Guvernului nr. 742/2018 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor;
    8. Ordinul ministrului de interne şi al ministrului transporturilor nr. 1.112/411/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului;
    9. Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 838/2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea laboratoarelor de analiză şi încercări în activitatea de construcţii în vederea autorizării, cu modificările ulterioare.

    Reglementări tehnice

┌────┬─────────┬───────────────────────┐
│Nr. │Indicativ│Titlul reglementării │
│crt.│ │tehnice │
├────┼─────────┼───────────────────────┤
│ │ │Normativ pentru │
│ │PD │dimensionarea │
│1 │177-2001 │sistemelor rutiere │
│ │ │suple şi semirigide │
│ │ │(Metoda analitică) │
├────┼─────────┼───────────────────────┤
│ │AND │Instrucţiuni privind │
│2 │530-2012 │controlul calităţii │
│ │ │terasamentelor │
├────┼─────────┼───────────────────────┤
│ │ │Normativ pentru │
│ │ │evaluarea stării de │
│ │ │degradare a │
│3 │AND │îmbrăcăminţii │
│ │540-2003 │bituminoase pentru │
│ │ │drumuri cu structuri │
│ │ │rutiere suple şi │
│ │ │semirigide │
├────┼─────────┼───────────────────────┤
│ │ │Regulament privind │
│4 │AND │recepţia lucrărilor de │
│ │514-2022 │întreţinere drumuri şi │
│ │ │poduri │
└────┴─────────┴───────────────────────┘



    Standarde

┌────────────┬─────────┬───────────────┐
│Tipul │Indicativ│Titlul │
│standardului│ │standardului │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│ │ │drumuri. │
│ │ │Elemente │
│Proiectare │STAS 863 │geometrice ale │
│ │ │traseelor. │
│ │ │Prescripţii de │
│ │ │proiectare │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│Proiectare │STAS 2900│drumuri. │
│ │ │Lăţimea │
│ │ │drumurilor │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│ │ │drumuri. │
│ │ │Straturi de │
│ │ │bază şi de │
│Proiectare │STAS 6400│fundaţie. │
│ │ │Condiţii │
│ │ │tehnice │
│ │ │generale de │
│ │ │calitate │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│ │ │drumuri. │
│ │ │Straturi din │
│ │ │agregate │
│ │ │naturale sau │
│Proiectare │STAS │pământuri │
│ │10473/1 │stabilizate cu │
│ │ │ciment. │
│ │ │Condiţii │
│ │ │tehnice │
│ │ │generale de │
│ │ │calitate │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Caracteristici │
│ │ │ale │
│ │ │suprafeţelor │
│ │ │drumurilor şi │
│ │ │pistelor │
│ │ │aeroportuare. │
│ │ │Metode de │
│De încercare│SR EN │încercare. │
│ │13036-7 │Partea 7: │
│ │ │Măsurarea │
│ │ │denivelărilor │
│ │ │straturilor de │
│ │ │rulare ale │
│ │ │drumurilor: │
│ │ │încercarea cu │
│ │ │dreptar │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Caracteristici │
│ │ │ale suprafeţei │
│ │ │drumurilor şi │
│ │ │pistelor │
│ │ │aeroporturilor.│
│De încercare│SR EN │Metode de │
│ │13036-8 │încercare. │
│ │ │Partea 8: │
│ │ │Determinarea │
│ │ │indicilor de │
│ │ │planeitate │
│ │ │transversală │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Teren de │
│De încercare│STAS 1913│fundare. │
│ │/1 │Determinarea │
│ │ │umidităţii │
├────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │Lucrări de │
│ │ │drumuri. │
│ │ │Determinarea │
│De încercare│STAS │densităţii │
│ │12288 │straturilor │
│ │ │rutiere cu │
│ │ │dispozitivul cu│
│ │ │con şi nisip │
└────────────┴─────────┴───────────────┘





    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016