Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARE TEHNICA din 17 ianuarie 2012  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARE TEHNICA din 17 ianuarie 2012 "Normativ privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice", indicativ AND 525-2011

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 2 februarie 2012
    CAP. I
    Generalitãţi

    SECŢIUNEA 1
    Obiect şi domeniu de aplicare

    ART. 1
    Prezentul normativ reglementeazã modul de organizare a intervenţiilor pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii drumurilor publice, de conducere şi coordonare a acestei activitãţi, în vederea asigurãrii viabilitãţii drumurilor pe timp de iarnã.
    ART. 2
    Autoritãţile administraţiei publice locale vor stabili, în conformitate cu prezentul normativ, modul de intervenţie pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii pentru drumurile pe care le au în administrare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Notaţii

    a) M.T.I. - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii;
    b) C.N.A.D.N.R. - S.A. - Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
    c) D.R.D.P. - direcţia regionalã de drumuri şi poduri;
    d) S.D.N. - Secţia de Drumuri Naţionale;
    e) D.R. - I.G.P.R. - Direcţia rutierã din Inspectoratul General al Poliţiei Române;
    f) S.R. - I.P.J. - serviciul rutier din cadrul inspectoratului de poliţie judeţean;
    g) I.J.S.U. - inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţã;
    h) A.N.M. - Administraţia Naţionalã de Meteorologie;
    i) A.L.D. - administraţia localã a drumurilor;
    j) C.G.M.B. - Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
    k) C.J. - consiliul judeţean;
    l) D.N. - drum naţional;
    m) D.J. - drum judeţean;
    n) D.C. - drum comunal;
    o) P.S.I. - paza şi stingerea incendiilor;
    p) M.Z.A. - media zilnicã anualã;
    q) A.T.B. - autobasculantã.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Prevederi generale

    ART. 3
    Administratorul drumului îşi va organiza atât sistemul de informare şi control asupra stãrii drumurilor, cât şi a modului de pregãtire şi acţionare pe timp de iarnã.
    ART. 4
    Conducerea şi coordonarea activitãţii de prevenire şi intervenţie pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii drumurilor se realizeazã prin comandamente instituite la nivel central şi teritorial de cãtre administratorul drumului public, aprobate prin ordine şi decizii.
    ART. 5
    Pe timp de viscol, ninsoare abundentã sau alte fenomene meteorologice care pot genera probleme în trafic, se vor lua urmãtoarele mãsuri:
    1. Administratorul drumului va monta mijloacele de semnalizare rutierã corespunzãtoare de restricţionare a circulaţiei şi va informa utilizatorii drumului despre mãsurile luate.
    2. Utilizatorii vor fi informaţi asupra posibilitãţii accesului pe sectorul de drum restricţionat.
    3. Aprobarea pentru închiderea temporarã a circulaţiei rutiere pe un sector de drum afectat de fenomenele menţionate, pentru drumurile naţionale care asigurã legãtura cu frontierele, cele care asigurã legãtura între municipiile reşedinţã de judeţ şi capitalã se dã de cãtre Comandamentul central de iarnã al M.T.I., la iniţiativa C.N.A.D.N.R. - S.A., iar pentru celelalte drumuri naţionale de cãtre comandamentele judeţene, la iniţiativa D.R.D.P. şi a S.R. - I.P.J. respective.
    ART. 6
    (1) În cazuri de urgenţã, când starea timpului impune închiderea circulaţiei rutiere pe un sector de drum pentru a se evita producerea unor evenimente grave ce ar putea periclita viaţa participanţilor la trafic şi când sistemul de informare existent nu permite luarea operativã a aprobãrii menţionate la art. 5, şeful S.D.N. împreunã cu şeful S.R. - I.P.J. pot opera închiderea circulaţiei cu instalarea mijloacelor de semnalizare corespunzãtoare şi a informãrii participanţilor la trafic.
    (2) În aceste cazuri, în termenul cel mai scurt posibil, şeful secţiei va informa simultan asupra mãsurilor luate conducerea D.R.D.P., dispeceratul Comandamentului central de iarnã al C.N.A.D.N.R. - S.A. şi I.J.S.U., iar şeful S.R. - I.P.J. va informa operativ D.R. - I.G.P.R. asupra mãsurilor dispuse. Conducerea D.R.D.P. va informa C.N.A.D.N.R. - S.A. cu privire la mãsurile de închidere a circulaţiei rutiere pe autostrãzi şi drumuri naţionale. Ceilalţi administratori de drumuri publice vor proceda în mod similar.
    (3) În cazul restricţionãrii/închiderii circulaţiei rutiere pe anumite sectoare de drumuri, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor din Comandamentul central de iarnã informeazã telefonic Centrul operaţional de comandã al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
    ART. 7
    Pe timp de viscol, avertizat cu cod galben şi/sau portocaliu, se va interveni doar în situaţia când sunt în pericol vieţi omeneşti sau distrugeri materiale pe reţeaua de drumuri publice. Intervenţia se va efectua din dispoziţia comandamentelor judeţene.
    ART. 8
    (1) Participanţii la trafic au obligaţia sã îşi pregãteascã corespunzãtor autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnã.
    (2) În cadrul programelor comune C.N.A.D.N.R. - S.A. - D.R. - I.G.P.R. se vor prevedea modalitãţi concrete de verificare a autovehiculelor din trafic.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Terminologie, notaţii, referinţe

    Terminologia uzualã este cea stabilitã prin SR 4032/1 - Lucrãri de drumuri. Terminologie, precum şi prin alte standarde conexe lucrãrilor de drumuri.
    Pentru terminologia neutilizatã în mod curent în domeniul întreţinerii drumurilor, redãm termenii cu definiţia acestora din dicţionarul explicativ al limbii române, cu interpretarea şi efectele produse asupra drumurilor.
    a) Fenomene meteorologice
    Precipitaţii - particule de apã lichidã, solidã sau în amestec care cad din nori şi ating suprafaţa solului. Referirile la cantitãţile de precipitaţii se fac de regulã la cantitatea de apã cãzutã în 24 de ore. Se mãsoarã în milimetri (înãlţimea stratului de apã depus pe mý sau echivalentul în litri. Dacã precipitaţiile sunt solide, se echivaleazã grosimea stratului de zãpadã, în funcţie de densitatea sa, cu cantitatea de apã corespunzãtoare).
    Definiţii privind forma precipitaţiilor
    Ploaie - precipitaţie atmosfericã sub formã de picãturi provenite din condensarea vaporilor din atmosferã.
    Burniţã - precipitaţie caracterizatã prin picãturi foarte fine de apã şi foarte apropiate între ele, care cad lent dintr-o pãturã noroasã, relativ densã şi în majoritatea cazurilor joasã, care uneori atinge suprafaţa solului sub formã de ceaţã.
    Ninsoare - precipitaţie sub formã de cristale de gheaţã, izolate sau unite între ele; ninsoarea poate fi slabã, când fulgii sunt rari sau ninsoarea este mãruntã (fulguialã), abundentã, când fulgii sunt mari şi deşi, sau normalã.
    Lapoviţã - precipitaţie constituitã dintr-un amestec de picãturi de apã şi fulgi de zãpadã care cade la temperaturi în jur de zero grade.
    Grindinã - precipitaţie sub formã de particule de gheaţã, fie transparente, fie parţial sau în totalitate opace, de formã sfericã, conicã ori neregulatã; deşi este o formã în care pot cãdea precipitaţiile, grindina are aceleaşi reguli de tratare ca fenomenele speciale, din cauza pagubelor deosebite pe care le produce.
    Fenomenele speciale - sunt acelea care au un impact deosebit asupra economiei naţionale, în transport, în agriculturã sau industrie. Acestea sunt:
    Ceaţã (pâclã, negurã) - suspensie în atmosferã de picãturi de apã foarte mici, în general de dimensiuni microscopice, care reduce vizibilitatea (sub 1 km) la suprafaţa solului. Ceaţa slabã care nu reduce vizibilitatea sub 1 km se numeşte aer ceţos.
    Chiciurã (promoroacã) - depunere pe obiectele terestre ca urmare a îngheţãrii picãturilor de apã supraîncãrcate care se lovesc de suprafeţele obiectelor, fie sub acţiunea mişcãrii lor dezordonate, fie sub acţiunea vântului.
    Mãzãriche - precipitaţie atmosfericã sub formã de bobiţe de zãpadã sau de gheaţã.
    Brumã - depunere de gheaţã pe obiectele de la sol, cu aspect general cristalin, provenitã direct din sublimarea vaporilor de apã conţinuţi în aerul ambient; frecvent, bruma se formeazã dupã rãsãritul sau apusul soarelui, dar la fel de bine şi în cursul nopţii. Pe baze statistice s-a stabilit cã fenomenul este obişnuit în intervalul 15 octombrie-20 martie; dupã 29 martie brumele sunt considerate târzii, iar înainte de 15 octombrie, timpurii.
    Îngheţ la sol - scãderea temperaturii suprafeţei solului sub zero grade în timp ce temperatura în adãpost de regulã rãmâne superioarã acestui prag şi se datoreazã înainte de toate radiaţiei nocturne.
    Polei - depunere de gheaţã, compactã şi netedã, în general transparentã, care provine din îngheţarea picãturilor de ploaie sau de burniţã suprarãcite pe obiectele a cãror suprafaţã au o temperaturã negativã sau puţin mai mare de 0° C.
    Poleiul de pe sol nu trebuie confundat cu gheaţa la sol (gheţuşca), formatã prin unul dintre urmãtoarele procese:
    - apa rezultatã din precipitaţii lichide îngheţatã ulterior pe suprafaţa solului;
    - apa provenitã din topirea parţialã sau totalã a stratului de zãpadã care a acoperit solul îngheaţã din nou;
    - zãpada care acoperã solul devine compactã şi tare (bãtãtoritã şi alunecoasã) datoritã circulaţiei rutiere.
    Vânt - mişcare a aerului în raport cu suprafaţa solului, caracterizatã prin vitezã (tãrie) şi direcţie de deplasare care se determinã cu instrumente şi repere în teren. În prezentul normativ, viteza vântului se determinã cu ajutorul giruetei Vild şi se interpreteazã conform tabelului scara Beaufort.
    Viscol - vânt suficient de puternic şi turbulent, care depãşeşte tãria 4 pe scara Beaufort, însoţit sau nu de ninsoare sau care transportã zãpada la suprafaţa solului; când fenomenul este intens şi vizibilitatea verticalã este redusã nu se poate şti dacã este transportatã numai zãpada de la sol sau şi ninsoarea. Când se poate determina cu precizie dacã este vorba de zãpada de pe sol, şi nu de ninsoare, aceasta se va numi zãpadã spulberatã, şi nu viscolitã.
    Vijelie - se caracterizeazã printr-o variaţie puternicã a vântului; viteza vântului creşte brusc (poate depãşi 100 km) pentru o perioadã de timp scurt, uneori de ordinul minutelor, însoţitã şi de o schimbare a direcţiei, în majoritatea cazurilor la fel de rapidã. Terminarea fenomenului este la fel de bruscã. Vijelia precedã sau însoţeşte norii orajoşi; momentul ei de declanşare corespunde cu cel al creşterii bruşte de presiune şi umezealã relative şi de scãdere a temperaturii aerului. Cerul capãtã un aspect întunecat. Din cauza prafului ridicat de pe sol, vizibilitatea scade mult şi baza norului orajos nu mai este vizibilã.
    Ca mod de manifestare viscolele pot fi:
    a) viscolul de sus (viscol sau ninsoare) - este produs de vântul puternic concomitent cu ninsoare, antrenând zãpada în cãdere;
    b) viscolul de jos (viscolul de sol) - este produs de vânt puternic care spulberã zãpada afânatã cãzutã anterior pe suprafaţa solului;
    c) viscolul general - este determinat de viscolul de sus (cãderi de zãpadã), concomitent cu viscolul de jos (antrenarea zãpezii cãzute anterior).
    Ţinând seama de viteza vântului pot fi:
    a) viscole moderate - când viteza vântului este cuprinsã între 6 şi 10 m/s;
    b) viscole tari - când viteza vântului este cuprinsã între 11 şi 16 m/s;
    c) viscole violente - când viteza vântului este mai mare de 17 m/s;
    d) furtuni de zãpadã - viscolul general cu o vitezã a vântului mai mare de 17 m/s, când transportul zãpezii este foarte intens, iar vizibilitatea este redusã; în cazul viscolelor, lucrãrile de deszãpezire sunt întrerupte.
    Vizibilitate - distanţa maximã pânã la care un obiect, luat ca punct de reper, rãmâne vizibil în condiţii atmosferice date. În legãturã cu starea meteo, vizibilitatea se reduce datoritã ploii, ceţii, viscolului. Se considerã:
    - vizibilitate bunã pentru distanţe mai mari de 300 m;
    - vizibilitate redusã pentru distanţe cuprinse între 300 şi 50 m;
    - vizibilitate foarte redusã pentru distanţe mai mici de 50 m.
    Zãpadã (omãt, nea, ninsoare) - precipitaţie solidã sub formã de fulgi albi alcãtuiţi din cristale de apã îngheţatã sau referitor la existenţa acesteia, strat provenit din aglomerarea acestor fulgi când temperatura solului este sub 0° C.
    Zãpor - îngrãmãdire de sloiuri de gheaţã care se formeazã primãvara într-un punct al unui râu, îndeosebi la coturi sau pe secţiuni de scurgere mai înguste, datoritã cãreia se produc creşteri de nivel şi inundaţii.
    Zãi - sloiuri de gheaţã care plutesc liber la suprafaţa unei ape.
    Zloatã - amestec de apã cu zãpadã format pe partea carosabilã ca urmare a cãderii precipitaţiilor sub formã de lapoviţã sau a topirii zãpezii datorate creşterii temperaturilor atmosferice ori acţionãrii cu materiale chimice.
    b) Consecinţe ale fenomenelor meteorologice
    Înzãpezirea - depuneri de zãpadã pe platforma drumului rezultate din ninsori abundente sau viscole antrenând cantitãţi mari de zãpadã, unde poziţia drumului faţã de vânt şi profilul transversal favorizeazã formarea unor grosimi de zãpadã de peste 0,3 m pe sectoare continue sau discontinue.
    Grad de înzãpezire - etalon sau criteriu pentru aprecierea felului în care se produce înzãpezirea. Este influenţat de configuraţia profilului transversal al drumului, poziţia drumului faţã de direcţia vântului, tãria vântului (viteza), volumul de precipitaţii. Exprimã de regulã pericolul de înzãpezire prin factorii care îl determinã, dar şi înzãpezirea produsã la un anumit moment din timpul iernii.
    Fenomene de înzãpezire - mod de depunere a zãpezii, cum ar fi:
    Suluri de zãpadã - depuneri repetate dezvoltate pe platforma drumului (parţial sau total), mai înalte spre partea de unde suflã vântul;
    - depuneri de zãpadã cu grosime aproape constantã pe o lungime de drum.
    c) Cu privire la desfãşurarea traficului rutier
    Accident (de circulaţie) - evenimentul care întruneşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori a avut originea într-un asemenea loc;
    b) a avut ca urmare decesul, rãnirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
    c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;
    d) s-a produs ca urmare a încãlcãrii unei reguli de circulaţie.
    Asigurarea circulaţiei - ansamblu de mãsuri care se iau pentru desfãşurarea circulaţiei, îndepãrtarea obstacolelor, îmbunãtãţirea condiţiilor de rulare.
    Bariere de dezgheţ - restricţionarea temporarã a circulaţiei vehiculelor grele, prin limitarea sarcinii admise pe osie în perioada de dezgheţ pentru a proteja sectoarele de drum sensibile la îngheţ-dezgheţ.
    Blocare - închiderea unei artere de circulaţie, oprirea circulaţiei autovehiculelor, datoritã aglomerãrii, diminuãrii condiţiilor de circulaţie sau a unor accidente de circulaţie.
    Coliziune în lanţ sau carambol - accident rutier în care sunt implicate cel puţin 3 vehicule, circulând în sens opus sau în acelaşi sens.
    Derapare - lunecare necontrolatã, întâmplãtoare a autovehiculelor pe suprafaţa carosabilã în special în sens transversal, de regulã influenţatã de fenomenele meteorologice.
    Devierea circulaţiei pe ruta ocolitoare - dirijarea circulaţiei pe o altã rutã decât pe cea obişnuitã. Se folosesc bariere, indicatoare de dirijare şi, dupã caz, piloţi de circulaţie.
    Devierea circulaţiei în carosabil - închiderea uneia sau a mai multor benzi de circulaţie şi dirijarea circulaţiei în mod succesiv pe o singurã bandã.
    Lunecare - mişcare a vehiculelor datoratã alunecãrii roţilor, favorizatã de pierderea aderenţei pneurilor la suprafaţa îmbrãcãminţilor rutiere. Se manifestã pe suprafeţe acoperite cu polei, mâzgã, noroi, zãpadã, gheaţã sau substanţe uleioase existente pe partea carosabilã.
    Siguranţa circulaţiei - ansamblu de mãsuri care se iau pentru îndepãrtarea riscului de accidente de circulaţie, avertizarea unor pericole, semnalarea unor restricţii, dirijare sau coordonare a circulaţiei, creşterea fluenţei circulaţiei.
    Trafic rutier - totalitatea vehiculelor care se deplaseazã pe un sector de drum într-o perioadã de timp.
    d) Asigurarea condiţiilor de circulaţie
    Bazã de deszãpezire - unitate operativã de acţiune în timpul iernii, operativitatea constituind şi principalul criteriu de organizare pornind de la importanţa economicã şi socialã a tronsoanelor de drum pe care le deserveşte. Dispune de personal de informare şi intervenţie, mijloace de intervenţie, spaţii de cazare şi garare, materiale antiderapante, mijloace de informare. Este condusã de un cadru tehnic de specialitate şi cu experienţã. Este subordonatã secţiei de drumuri.
    Combaterea înzãpezirii - ansamblu de mãsuri pentru diminuarea sau anularea efectului depunerilor de zãpadã pe platforma drumului. Începe cu mãsurile de menţinere a circulaţiei în timpul ninsorilor, continuã cu deszãpezirea şi se finalizeazã cu îndepãrtarea zãpezii.
    Combaterea lunecuşului (poleiului) - acţiunea de rãspândire de produse chimice: clorurã de sodiu, clorurã de calciu în stare granularã sau soluţie ori în amestec de materiale granulare (nisip, zgurã, cenuşi) pentru îndepãrtarea poleiului sau lunecuşului.
    Deszãpezire - curãţarea ori degajarea zãpezii parţial sau pe toatã lãţimea pãrţii carosabile ori a platformei drumului, atunci când stratul de zãpadã depãşeşte 15 cm.
    Îndepãrtarea zãpezii - acţiune de curãţare a zãpezii de pe toatã platforma drumului, inclusiv a cordoanelor de zãpadã care pot favoriza o altã înzãpezire.
    Nivelul de viabilitate al unui drum sau al unui sector de drum pe timp de iarnã - caracterizeazã modul de organizare privind programul de lucru, dotarea cu utilaje şi intervalele de timp maxim necesare intervenţiilor.
    Prevenirea înzãpezirii - ansamblu de mãsuri care se iau pentru diminuarea sau îndepãrtarea tendinţei de înzãpezire: panouri parazãpezi, perdele de protecţie, copertine antiavalanşe, corectarea profilului transversal al drumului, îndepãrtarea obstacolelor de pe terenurile limitrofe, patrularea cu utilaje.
    Prevenirea producerii poleiului - mãsura de rãspândire preventivã a unor produse chimice (clorurã de sodiu în stare granularã sau soluţie), când se anunţã condiţii favorabile formãrii poleiului, cu scopul de a anihila sau de a îndepãrta posibilitatea producerii lui.
    Punct de sprijin - subunitate din cadrul sistemului ale cãrei dotãri sunt utilizate în perioada de iarnã pentru depozitarea materialelor antiderapante, gararea utilajelor de patrulare, gararea temporarã a utilajelor de intervenţie şi cazarea muncitorilor. Face parte din reţeaua de informare, având şi dotãrile necesare.
    Punct de informare - orice obiectiv al administraţiei drumurilor, administraţiei de stat, al poliţiei, operatori economici, care pot furniza date sau de la care se pot lua informaţii cu privire la evoluţia vremii ori condiţiile de circulaţie.
    Modul în care fenomenele meteorologice influenţeazã traficul rutier
    Ceaţa - reduce vizibilitatea atmosfericã. În condiţii de temperaturi scãzute, indiferent de densitate, produce chiciurã, iar pe suprafaţa îmbrãcãminţilor rutiere - condens. Când se manifestã cu caracter general, pe zone geografice mai mari, este anunţatã prin buletinele meteorologice. În multe situaţii apare instantaneu sau pe sectoare izolate de drum. Poate fi însoţitã de burniţã.
    Burniţã - este specificã perioadelor de trecere toamnã-iarnã-primãvarã. Apare şi în timpul iernii în condiţii de temperaturi pozitive şi presiune atmosfericã scãzutã. Genereazã mâzgã sau noroi pe partea carosabilã unde activitãţile de pe terenurile limitrofe favorizeazã transportul de noroi. Când temperatura atmosfericã scade spre valori negative, favorizeazã producerea poleiului. Pe sectoare de drum cu zãpadã pe partea carosabilã produce lunecuş, mãrind riscul unor coliziuni sau accidente. Favorizeazã tasarea zãpezii, creşterea gradului de umiditate al acesteia şi transformarea ei în gheaţã când este tasatã şi apare îngheţ brusc. Ajutã la reducerea grosimii stratului de zãpadã de pe sol, la formarea unei cruste la suprafaţa acestuia, reducând efectul vântului de antrenare a zãpezii şi deci riscul de viscol.
    Dezgheţul - se manifestã în perioada martie - aprilie pe sectoarele de drum ce conţin în patul drumului în zona de îngheţ terenuri argiloase sensibile la îngheţ-dezgheţ, prin scãderea capacitãţii portante a structurii rutiere, iar prin efectul circulaţiei grele în aceastã perioadã se produce degradarea puternicã a drumului.
    Ploaia - se manifestã şi în perioada de iarnã când condiţiile atmosferice sunt favorabile. Poleiul provocat de ploaie se produce brusc şi în strat gros. În aceste condiţii mãsurile preventive sunt anihilate, iar mãsurile de combatere ineficiente. Singura soluţie este oprirea circulaţiei pânã la încetarea fenomenului. Are efect puternic de spãlare a sãrurilor de pe partea carosabilã rãspândite preventiv sau rãmase de la intervenţiile anterioare. În multe cazuri se transformã în ninsoare şi favorizeazã aderenţa zãpezii pe suprafaţa îmbrãcãminţii rutiere. Are efect distructiv asupra zãpezii. Pe sectoarele unde s-a întârziat acţiunea de deszãpezire apariţia ploii creeazã dificultãţi la îndepãrtarea zãpezii.
    Ninsoarea - se manifestã în forme variate (vezi definiţie). De regulã, ninsorile în zona de munte sunt abundente, afectând circulaţia rutierã prin acumularea unui strat gros pe partea carosabilã şi într-o perioadã scurtã de timp. În cazul unor grosimi de 15-30 cm se circulã îngreunat, iar când grosimile sunt mai mari, circulaţia autovehiculelor se poate întrerupe. În timpul ninsorii vizibilitatea atmosfericã se reduce simţitor. Când temperatura aerului este în jurul limitei de îngheţ, ninsoarea umedã sub acţiunea circulaţiei se taseazã şi devine lunecoasã (pod de gheaţã), situaţie în care traficul greu are dificultãţi pe rampe, iar riscul de lunecuş şi derapaj este iminent.
    Chiciura - nu este periculoasã în timpul formãrii. Odatã cu creşterea temperaturii aerului, fenomenul de formare a chiciurii se întrerupe temporar sau pentru o duratã mai mare. În aceastã situaţie chiciura se desprinde de pe obiectele pe care s-a format şi cade pe sol. Pe sectoarele de drum cu plantaţie mare, a cãrei coroanã se desfãşoarã deasupra pãrţii carosabile, chiciura cãzutã creeazã lunecuş, care, fiind prezent numai în dreptul arborilor, surprinde şi conduce la accidente.
    Viscolul - afecteazã traficul rutier prin depunerea zãpezii pe platforma drumului. Obstacolele create sub formã de suluri sau straturi continui, ocupând parţial sau în totalitate platforma drumurilor, îngreuneazã circulaţia rutierã sau o întrerup. Efectul viscolului depinde de poziţia şi înãlţimea obstacolelor care favorizeazã înzãpezirea, de volumul de zãpadã pe care îl poate antrena, de vânt şi de tãria vântului. În aceastã situaţie evoluţia înzãpezirii în timpul viscolului este diferitã pe un anumit sector de drum, iar cei care circulã pe reţeaua rutierã în aceastã perioadã pot fi surprinşi şi blocaţi în zãpadã, cu consecinţe grave. Urmãrile viscolului sunt mai grave pe traseele din zonele de podiş şi subcarpatice prin gradul de înzãpezire, iar în zona de câmpie modul de manifestare face aproape imposibilã deplasarea pe drumurile publice, chiar la primele manifestãri ale vântului. În zonele mai grav afectate, durata de întrerupere a circulaţiei este mai mare şi are legãturã directã cu procentul din lungimea reţelei de drumuri acoperite cu zãpadã, înãlţimea stratului de zãpadã şi densitatea acesteia.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Referinţe

    a) Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
    c) Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    d) Hotãrârea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificãrile ulterioare;
    e) Hotãrârea Guvernului nr. 2.288/2004 pentru aprobarea repartizãrii principalelor funcţii de sprijin pe care le asigurã ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţã;
    f) Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional al Managementului al Situaţiilor de Urgenţã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 15/2005;
    g) Normele metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executãrii de lucrãri în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului, aprobate prin Ordinul ministrului de interne şi al ministrului transporturilor nr. 1.112/411/2000;
    h) Normele tehnice privind stabilirea clasei tehnice a drumurilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 46/1998;
    i) SR 1848-1:2008 - Semnalizare rutierã. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutierã. Clasificare, simboluri şi amplasare;
    j) Dicţionarul explicativ al limbii române, ediţiile 1975, 2002 şi 2009 - Definiţii;
    k) STAS 4032/1-2001 - Lucrãri de drumuri. Terminologie;
    l) NE 030-2004 - Normativ privind condiţiile tehnice şi metodologia de testare a materialelor antiderapante şi a fondanţilor chimici utilizate pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnã.

    CAP. II
    Organizarea intervenţiilor pentru asigurarea circulaţiei rutiere în perioada de iarnã

    ART. 9
    Pentru asigurarea circulaţiei rutiere în timpul iernii, administratorul drumurilor publice va stabili urmãtoarele mãsuri:
    a) mãsuri pregãtitoare (reparaţii asfaltice, colmatãri, montare panouri parazãpezi, tãiat cavalieri, inclusiv întocmirea programelor comune la nivel central, între C.N.A.D.N.R. - S.A. - D.R. - I.G.P.R.);
    b) mãsuri de prevenire a poleiului şi înzãpezirii;
    c) mãsuri de deszãpezire;
    d) întocmirea anualã a programelor comune la nivel central, între C.N.A.D.N.R. - S.A. - D.R. - I.G.P.R., cu termen 1 octombrie, iar în plan teritorial, între serviciile de poliţie rutierã şi secţiile de drumuri naţionale, respectiv consiliile locale, cu termen 15 octombrie.
    ART. 10
    Administratorul drumurilor va lua mãsurile de organizare a intervenţiilor pe timp de iarnã, care constau în:
    a) stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor (conform modelului prezentat în anexa nr. 1), de intervenţie şi dotare a unitãţilor operative de acţiune pe timp de iarnã;
    b) elaborarea programului pregãtirilor pentru iarnã;
    c) întocmirea planului operativ de acţiune pe timpul iernii;
    d) organizarea unitãţilor operative de acţiune.
    ART. 11
    Unitãţile de administrare a drumurilor publice vor analiza şi vor clasifica în fiecare an reţeaua aferentã pe niveluri de viabilitate şi vor stabili nivelurile de intervenţie în conformitate cu tabelul nr. 1. Propunerile vor fi înaintate administratorului drumului pânã la data de 1 iulie, în vederea aprobãrii şi retransmiterii la unitãţile de administrare.
    ART. 12
    În funcţie de nivelul de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarnã, administratorul drumurilor, prin unitãţile de administrare, va organiza unitãţile operative de acţiune (bazele de deszãpezire, punctele de sprijin şi de informare) şi le va dota cu utilaje şi echipamente de intervenţie, respectând prevederile din tabelul nr. 2.
    ART. 13
    În baza nivelului de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarnã aprobat, unitãţile de administrare a drumurilor publice vor întocmi şi vor transmite administratorului drumurilor publice pânã la data de 1 august planurile operative de acţiune pe timpul iernii, care vor fi analizate şi aprobate pânã la data de 15 august. Planul operativ de acţiune în timpul iernii se întocmeşte pe perioada 20 octombrie anul curent-31 martie anul viitor şi va cuprinde:
    1. Planul operativ de acţiune în timpul iernii, conform anexei nr. 2;
    2. Centralizatorul materialelor chimice şi antiderapante şi al carburanţilor, pe baze de deszãpezire şi secţii prevãzute în planul de acţiune pe timpul iernii, conform anexei nr. 2.1;
    3. Centralizatorul utilajelor şi mijloacelor de transport prevãzute în planul operativ de acţiune în timpul iernii, conform anexei nr. 2.2;
    4. Centralizatorul bazelor de deszãpezire şi al punctelor de sprijin pe zone climaterice, conform anexei nr. 2.3;
    5. Lista sectoarelor de drum care se vor apãra cu panouri parazãpezi şi perdele forestiere de protecţie pe timpul iernii, conform anexei nr. 2.4;
    6. Lista mijloacelor de comunicare ce vor funcţiona pe timpul iernii, conform anexei 2.5;
    7. Lista subunitãţilor (secţiilor) din cadrul D.R.D.P. (A.L.D.), cu adresa unitãţii, şeful unitãţii şi numerele de telefon de la serviciu, conform anexei nr. 2.6;
    8. Lista bazelor de deszãpezire, cu adresa unitãţii, şeful bazei şi numerele de telefon de la serviciu şi de acasã, conform anexei nr. 2.7;
    9. Lista indicatoarelor rutiere fixe şi mobile specifice semnalizãrii rutiere pe timp de iarnã, conform anexei nr. 2.8;
    10. Necesarul de carburanţi, materiale pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii, dotãri, conform anexei nr. 2.9, care se gãseşte în planul operativ de acţiune pe timpul iernii de la secţie şi baze;
    11. Lista sectoarelor de drum pe care se acţioneazã numai cu materiale antiderapante (nisip şi zgurã), conform anexei nr. 2.10;
    12. Lista mijloacelor de semnalizare mobile necesare închiderii temporare a circulaţiei rutiere pe sectoarele de drumuri blocate, conform anexei nr. 2.11;
    13. Centralizator cu personalul muncitor închiriat pe baze şi puncte de sprijin, conform anexei nr. 9.

    Clasificarea drumurilor pe niveluri de intervenţie (NI) dupã nivelurile de viabilitate în timpul iernii

    Tabelul nr. 1



┌────┬─────────────┬───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Niveluri de │Niveluri de│ Încadrarea drumurilor publice pe niveluri de viabilitate în │
│crt.│ viabilitate │intervenţie│ timpul iernii, în funcţie de: │
│ │ │ ├──────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ clasa tehnicã │ importanţa economicã şi administrativã a drumurilor │
├────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │NIVELUL I │N.I.1 │ I, II şi o parte │Autostrãzile, drumurile publice cu 4 benzi de │
│ │ │ │ din III │circulaţie, drumurile publice cu douã benzi de │
│ │ │ │ MZA > 8000 │circulaţie care leagã capitala de municipiile │
│ │ │ │ │reşedinţã de judeţ şi cele care leagã municipiile de │
│ │ │ │ │municipiile reşedinţã de judeţ. Drumurile publice │
│ │ │ │ │(naţionale, judeţene sau comunale) care asigurã │
│ │ │ │ │legãtura cu gãrile, porturile, aeroporturile şi │
│ │ │ │ │punctele de trecere a frontierei sau care condiţio- │
│ │ │ │ │neazã aprovizionarea centrelor economice importante │
│ │ │ │ │cu materii prime, alimente sau forţã de muncã │
├────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │NIVELUL II │N.I.2 │ IV şi restul │Restul drumurilor naţionale care fac parte din clasa │
│ │ │ │ drumurilor din │tehnicã III şi drumurile judeţene care asigurã │
│ │ │ │clasa tehnicã III │legãtura cu centrele de comunã │
│ │ │ │ MZA 750-8000 │ │
├────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │NIVELUL III │N.I.3 │ V │Restul drumurilor publice care trebuie menţinute în │
│ │ │ │ MZA < 750 │stare de viabilitate │
├────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │NIVELUL IV │N.I.4 │ MZA < 500 │Sectoarele de drumuri publice cu trafic redus de │
│ │ │ │ │vehicule │
└────┴─────────────┴───────────┴──────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘




    Formaţia de utilaje şi echipamente corespunzãtoare nivelurilor de intervenţie

    Tabelul nr. 2



┌────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┬─────────────┐
│ Nivel de │ │ Nr. │ *) km │
│ intervenţie│ Formaţie de autoutilaje │ buc. │ echivalenţi │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│N.I.1 │Utilaj multifuncţional cu tracţiune integralã echipat cu: │ 2 │ 40-60 │
│ │ ● lamã pentru zãpadã, având L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura = min. │ │ │
│ │ 1,065 m, sistem de rotaţie stânga-dreapta │ │ │
│ │ ● plug universal cu geometrie variabilã, cu douã lame mobile ce │ │ │
│ │ permit poziţionarea acestora sub unghiuri diferite (ascuţit, │ │ │
│ │ obtuz, 180 grade), L = min. 2,5 m, H = min. 1,1 m │ │ │
│ │ ● turbofrezã L = 2,2 m cap. = min. 3.300 mc/orã, înãlţime │ │ │
│ │ cuţit H = min. 1,6 m │ │ │
│ │ ● rãspânditor cu cap. min. 3 mc, montat pe şasiul maşinii de bazã │ │ │
│ │ ● instalaţie de preumectare cu cap. min. 800 l │ │ │
│ │ ● perie mecanicã frontalã L = min. 2,1 m │ │ │
│ │ ● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masã │ │ │
│ │ totalã ≤ 12 t │ │ │
│ │ ● echipamentele trebuie sa fie acţionate de la pupitre montate în │ │ │
│ │ cabina autovehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │ATB, având formula roţilor min. 6x4 şi sarcina utilã min. = │ 2 │ 20-25 - │
│ │15.500 kg, echipate cu: │ │ autostradã │
│ │ ● lamã L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura min. = 1,065 m, sistem de │ │ │
│ │ rotaţie stânga-dreapta ├──────┼─────────────┤
│ │ ● RSP cap. min. 8 mc, opţional instalaţie de preumectare cu cap. │ 2 │ 30-50 - DN │
│ │ min. 2.500 l │ │ │
│ │ ● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │
│ │ totalã ≤ 12 t │ │ │
│ │ ● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre montate în │ │ │
│ │ cabina autovehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autofrezã │ 2 │ S.D.N. │
│ │ ● tracţiune integralã │ │(Notã: pentru│
│ │ ● cap. min. 5.000 mc/orã │ │ S.D.N. care │
│ │ │ │ au în admi- │
│ │ │ │ nistrare │
│ │ │ │ sectoare de │
│ │ │ │ autostradã │
│ │ │ │este necesarã│
│ │ │ │ încã o │
│ │ │ │ autofrezã) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Buldoexcavator având tracţiune integralã, dotat cu cupã de cap. = │ 1 │ 50 │
│ │min. 1,2 mc │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Încãrcãtor frontal pe pneuri având cupa de min. 2,5 mc │ 1 │ Bazã de │
│ │ │ │ deszãpezire │
│ │ ├──────┼─────────────┤
│ │ │ 3 │ 100 - │
│ │ │ │ autostradã │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoremorcher cu masa max. admisã de min. 26 t, având formula roţilor│ │ │
│ │min. 8x4, dotat cu instalaţii speciale pentru tractare şi remorcare │ │ │
│ │autotrenuri: │ 1 la │ S.D.N. │
│ │ ● cabestan │cerere│ │
│ │ ● troliu │ │ │
│ │ ● braţ special pentru ridicat cu sarcina min. 8,5 tf │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoutilitarã cu cabina dublã, având: │ 1 │ Baza de │
│ │ ● 5-7 locuri │ │ deszãpezire │
│ │ ● sarcina utilã min. 1.000 kg │ │ │
│ │ ● panou special de semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoturism de teren 4x4, 5 locuri cu sarcina utilã min. 800 kg, având│ 1 │ CIC │
│ │caroseria mixtã pentru persoane şi materiale, cu panou special de │ │ autostradã │
│ │semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Staţie preparare CaCl(2) │ 1 │ CIC │
│ │ │ │ autostradã │
│ │ ├──────┼─────────────┤
│ │ │ 2 │ S.D.N. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autogreder având putere motor min. 160 CP │ 1 la │ │
│ │ │cerere│ S.D.N. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Automacara min. 40 tone │ 1 la │ │
│ │ │cerere│ S.D.N. │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│N.I.2. │Utilaj multifuncţional cu tracţiune integralã, echipat cu: │ 2 │ 40-60 │
│ │ ● lamã pentru zãpadã, având: │ │ │
│ │ L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura = min. 1,065 m, sistem de rotaţie│ │ │
│ │ stânga-dreapta │ │ │
│ │ ● plug universal cu geometrie variabilã, cu douã lame mobile ce │ │ │
│ │ permit poziţionarea acestora sub unghiuri diferite (ascuţit, │ │ │
│ │ obtuz, 180 grade) │ │ │
│ │ L = min. 2,5 m, H = min. 1,1 m │ │ │
│ │ ● turbofrezã L = 2,2 m cap. = min. 3.300 mc/orã, înãlţime │ │ │
│ │ cuţit H = min. 1,6 m │ │ │
│ │ ● rãspânditor cu cap. min. 3 mc, montat pe şasiul maşinii de bazã │ │ │
│ │ ● instalaţie de preumectare cu cap. min. 800 l │ │ │
│ │ ● perie mecanicã frontalã L = min. 2,1 m │ │ │
│ │ ● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │
│ │ totalã ≤ 12 t │ │ │
│ │ ● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre montate în │ │ │
│ │ cabina autovehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │ATB, având formula roţilor min. 6x4 şi sarcina utilã min. 15.500 kg, │ 2 │ 50 │
│ │echipate cu: lamã L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura = min. 1,065 m, │ │ │
│ │sistem de rotaţie stânga-dreapta │ │ │
│ │ ● RSP cap. min. 8 mc, opţional instalaţie de preumectare cu cap. │ │ │
│ │ min. 2.500 l │ │ │
│ │ ● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │
│ │ totalã ≤ 12 t │ │ │
│ │ ● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre montate în │ │ │
│ │ cabina autovehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autofrezã │ │ │
│ │ ● tracţiune integralã │ 2 │ S.D.N. │
│ │ ● cap. min. 5.000 mc/orã │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Buldoexcavator având tracţiune integralã, dotat cu cupã de cap. = │ 1 şi │ 2 baze de │
│ │min. 1,2 mc │ 1 la │ deszãpezire │
│ │ │cerere│ 60 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Încãrcãtor frontal pe pneuri având cupa de min. 2,5 mc │ 1 şi │ 2 baze de │
│ │ │ 1 la │ deszãpezire │
│ │ │cerere│ 60 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoremorcher cu masa max. admisã de min. 26 t, având formula roţilor│ │ │
│ │min. 8x4, dotat cu instalaţii speciale pentru tractare şi remorcare │ 1 la │ │
│ │autotrenuri: │cerere│ S.D.N. │
│ │ ● cabestan │ │ │
│ │ ● troliu │ │ │
│ │Braţ special pentru ridicat cu sarcina min. 8,5 tf │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoutilitarã cu cabina dublã, având: │ 1 │ Baza de │
│ │ ● 5-7 locuri │ │ deszãpezire │
│ │ ● sarcina utilã min. 1.000 kg │ │ │
│ │ ● panou special de semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Staţie preparare CaCl(2) │ 2 │ S.D.N. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Automacara min. 40 tone │ 1 la │ │
│ │ │cerere│ S.D.N. │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│N.I.3. │ATB, având formula roţilor min. 6x4 şi sarcina utilã min. 15.500 kg, │ 1 │ 50 │
│ │ echipate cu: │ │ │
│ │ ● lamã L min. 2,8 m, H cu ridicãtura min. 1,065 m, sistem de │ │ │
│ │ rotaţie stânga-dreapta │ │ │
│ │ ● RSP cap. min. 6 mc, opţional instalaţie de preumectare cu cap. │ │ │
│ │ min. 2.200 l │ │ │
│ │ ● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │
│ │ totalã ≤ 12 t │ │ │
│ │ ● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre montate │ │ │
│ │ în cabina autovehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autofrezã │ │ │
│ │ ● tracţiune integralã │ 2 │ S.D.N. │
│ │ ● cap. min. 5.000 mc/orã │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Buldoexcavator având tracţiune integralã, dotat cu cupã de cap. = │ 1 │ Baza de │
│ │min. 1,2 mc │ │ deszãpezire │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Autoutilitarã cu cabina dublã, având: │ 1 │ Baza de │
│ │ ● 5-7 locuri │ │ deszãpezire │
│ │ ● sarcina utilã min. 1.000 kg │ │ │
│ │ ● panou special de semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Automacara min. 40 tone │ 1 la │ │
│ │ │cerere│ S.D.N. │
└────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┴─────────────┘



---------
    *) km echivalenţi = 7.000 mý.

    NOTĂ:
    Administratorul drumului poate efectua modificãri ale structurii formaţiei de utilaje de la o subunitate în funcţie de condiţiile hidrologice şi climatice ale sectoarelor de drum din administrare.

    ART. 14
    (1) Programul pregãtirilor în vederea iernii se elaboreazã de cãtre unitãţile teritoriale de administrare a drumurilor publice şi va cuprinde ansamblul de mãsuri necesare/cantitãţile de lucrãri estimate şi termenele de realizare pentru:
    - punerea în ordine a drumurilor [punere în ordine a pãrţii carosabile a drumurilor (reparaţii izolate sau pe suprafeţe întinse, impermeabilizarea pãrţii carosabile, asigurarea scurgerii apelor, înlãturarea obstacolelor ce ar putea provoca înzãpezirea drumurilor)] se întocmeşte pentru perioada 1 septembrie - 31 octombrie conform anexei nr. 3.;
    - pregãtirea unitãţilor operative de acţiune pe timpul iernii (baze de deszãpezire, puncte de sprijin şi de informare, spaţii de cazare, de garare utilaje, spaţii pentru parcaje).
    (2) În vederea pregãtirii pentru iarnã a unitãţilor operative de acţiune pe timpul iernii, se vor face din timp verificãri pe teren referitoare la starea clãdirilor, instalaţiilor electrice, de alimentare cu apã, sanitare şi canalizare, de încãlzire, a mijloacelor de informare de radiotelefonie meteorologicã, starea cazarmamentului, echipamentelor de PSI şi protecţie, a depozitelor de carburanţi, lubrifianţi, materiale antiderapante sau chimice, în urma cãrora se vor stabili mãsurile necesare, în scopul creãrii unor condiţii corespunzãtoare desfãşurãrii operative a activitãţii unitãţilor pe toatã durata iernii.
    (3) Punerea în ordine a unitãţilor operative de acţiune pe timpul iernii se va încheia:
    - pânã la 20 octombrie pentru zonele climaterice reci;
    - pânã la 1 noiembrie pentru celelalte zone climaterice.
    (4) Programul pregãtirilor în vederea iernii constã în:
    - apãrarea drumurilor cu panouri parazãpezi sau cu perdele forestiere de protecţie;
    - revizuirea şi repararea utilajelor, a echipamentelor şi mijloacelor de transport prevãzute în programul de iarnã, inclusiv a spaţiilor de cazare, de garare utilaje, parcare;
    - aprovizionarea cu materiale pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi înzãpezirii; pregãtirea, completarea şi revizuirea spaţiilor de depozitare, stabilirea sectoarelor de drum pe care se acţioneazã numai cu materiale antiderapante;
    - instruirea personalului;
    - organizarea reţelei de coordonare operativã şi informare;
    - asigurarea necesarului de indicatoare rutiere şi mijloace de semnalizare rutierã pentru închiderea, la nevoie, a sectoarelor de drum înzãpezite;
    - încheierea contractului cu A.N.M. pentru furnizarea informaţiilor meteo.
    ART. 15
    (1) Lista sectoarelor de drumuri înzãpezibile se va evidenţia conform anexei nr. 4, iar lista sectoarelor de drum ce vor fi apãrate cu panouri de parazãpezi şi perdele forestiere de protecţie, numãrul rândurilor şi lungimea acestora se vor evidenţia conform anexei nr. 2.4; lista va fi aprobatã de administratorul drumului, aceasta fãcând parte integrantã din planul operativ de acţiune pe timp de iarnã al unitãţilor respective.
    (2) Panourile de parazãpezi ce urmeazã a fi folosite pentru apãrarea drumurilor vor fi revizuite, reparate şi depozitate corespunzãtor, iar montarea lor se va face în funcţie de disponibilizarea terenurilor, având termen 1 decembrie.
    (3) Termenele de montare vor fi depuse odatã cu planul operativ aprobat la Comandamentul central de iarnã al M.T.I., în vederea acordãrii sprijinului necesar unitãţilor de drumuri, în relaţiile cu proprietarii terenurilor pe care acestea urmeazã sã se monteze.
    ART. 16
    (1) Utilajele şi echipamentele specifice pentru deszãpezirea drumurilor, prevenirea şi combaterea poleiului şi înzãpezirii se vor prezenta în unitãţile operative de acţiune gradual, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, pânã la:
    - 20 octombrie pentru zonele climaterice reci;
    - 1 noiembrie pentru celelalte zone climaterice.
    (2) Termenele pot fi modificate în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, la iniţiativa administratorului teritorial, cu aprobarea direcţiei regionale de drumuri şi poduri.
    ART. 17
    (1) Aprovizionarea cu materiale se va desfãşura astfel:
    - materiale antiderapante (concasate cu granulozitate 0-8 mm, cu sortul 0-1 mm, sub 10%):
    ● 50% din cantitatea necesarã pânã la 1 noiembrie;
    ● 75% din cantitatea necesarã pânã la 1 decembrie;
    ● completare pânã la 100% în funcţie de condiţiile meteo şi de stocuri.
    - materiale chimice (sare cu granulozitate 0-8 mm, soluţie de sare, clorurã de calciu):
    ● 25% din cantitatea necesarã pânã la 1 noiembrie ;
    ● 50% din cantitatea necesarã pânã la 1 decembrie;
    ● 75% din cantitatea necesarã pânã la 31 decembrie;
    ● completare pânã la 100% în funcţie de condiţiile meteo şi de stocuri.
    (2) Acolo unde se acţioneazã cu amestec de material antiderapant şi sare, proporţia recomandatã a amestecului este de 1:1, conform Normativului privind condiţiile tehnice şi metodologia de testare a materialelor antiderapante şi a fondanţilor chimici utilizate pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnã, indicativ NE 030-2004.
    ART. 18
    Cantitãţile de carburanţi (benzinã, motorinã) pentru minimum 14 zile de acţionare se vor stabili în funcţie de numãrul autovehiculelor şi autoutilajelor din fiecare unitate de administrare, iar stocurile se vor menţine la acest nivel prin completarea pe toatã perioada iernii.
    ART. 19
    Se va organiza reţeaua de coordonare operativã şi informare pânã la 15 octombrie, prin care se vor stabili:
    - posturile telefonice de la unitãţile proprii şi de la alte unitãţi amplasate de-a lungul drumurilor, inclusiv programul de serviciu pentru informare;
    - personalul pentru coordonare şi informare, în funcţie de nivelul de viabilitate pe timp de iarnã, la fiecare unitate de administrare şi punct de informare, de pe reţea şi la unitãţi şi dispecerate.
    ART. 20
    (1) Întreg personalul din cadrul unitãţilor de administrare şi punctelor de informare va fi instruit corespunzãtor pe baza activitãţii pe care o va desfãşura.
    (2) Instruirea pe specialitãţi, pe linie de protecţie a muncii şi PSI se va face în conformitate cu prevederile metodologiei de aplicare a prezentului normativ, la data prezentãrii în unitãţile de administrare, pentru toate categoriile de personal (propriu sau închiriat) care participã la activitãţile specifice pe timp de iarnã.
    ART. 21
    Informãrile şi prognozele meteo primite de la A.N.M. se vor transmite de administratorii drumurilor la unitãţile de administrare.
    ART. 22
    (1) Pentru verificarea pregãtirii acţiunilor pe timp de iarnã se vor institui comisii la nivelul administratorilor drumurilor publice. Comisiile constituite au sarcina sã verifice pregãtirea acţiunilor pentru iarnã, conform programelor întocmite.
    (2) În perioada 1 noiembrie - 30 noiembrie aceste comisii vor verifica obligatoriu stadiul pregãtirilor de iarnã la fiecare unitate de administrare. Rezultatul acestor verificãri se consemneazã într-un proces-verbal tip, conform anexei nr. 5, în care se înscrie, dupã caz, dacã unitatea verificatã este pregãtitã sau nu pentru iarnã, stabilindu-se termene pentru fiecare problemã nerezolvatã. Aceste termene nu pot depãşi cu mai mult de 10 zile termenul final de pregãtire al unitãţilor de administrare.
    ART. 23
    Calendarul privind îndeplinirea sarcinilor referitoare la pregãtirea activitãţii pe timpul iernii este prevãzut în anexa nr. 6 şi este obligatoriu pentru toţi administratorii de drept ai drumuri publice.

    CAP. III
    Prevenirea şi combaterea poleiului şi înzãpezirii drumurilor şi apãrarea acestora împotriva degradãrii pe timp de dezgheţ

    ART. 24
    Caracteristicile generale ale fiecãrui nivel de intervenţie sunt prezentate în tabelul nr. 3 şi sunt obligatorii pentru toţi administratorii drumurilor publice. Intervalele de timp maxim necesare pentru intervenţiile menţionate sunt prezentate în tabelul nr. 3, ele putând fi depãşite numai în cazuri excepţionale (viscole de duratã sau viscole repetate, perturbarea acţiunii de deszãpezire produsã de blocarea vehiculelor pe drum, ale cãror date se vor consemna în registrele de activitate la fiecare unitate de administrare din care sã rezulte perioada de prelungire etc.).
    ART. 25
    Prevenirea înzãpezirii drumurilor se realizeazã prin patrularea cu autoutilaje. Aceastã acţiune se desfãşoarã permanent în timpul ninsorilor, precum şi al viscolelor slabe (viteza vântului mai micã de 30 km/h), cu utilajele prevãzute pentru aceastã activitate.
    ART. 26
    Combaterea poleiului şi înzãpezirii se face utilizând atât materiale antiderapante, cât şi fondanţi chimici. Amestecurile trebuie sã fie omogene, iar rãspândirea lor cât mai uniformã pe suprafaţa pãrţii carosabile. Utilizarea sãrii este eficientã numai pentru temperaturi la suprafaţa carosabilului mai mari de -7°C. Sarea purã se va utiliza numai pe îmbrãcãminte bine etanşeizatã, doar cu avizul administratorului drumului public. Pentru temperaturi mai scãzute se va utiliza clorura de calciu sau fondanţi chimici echivalenţi.
    ART. 27
    Pe timp de iarnã este permisã rãspândirea manualã de materiale antiderapante şi de fondanţi chimici numai pe suprafeţe foarte mici, acolo unde nu au acces utilajele prevãzute cu rãspânditor de material antiderapant, pe poduri, pasaje, podeţe, diguri etc.


               Caracteristici generale şi intervale de timp maxim
       necesare, corespunzãtoare fiecãrui nivel de intervenţie pe drumuri

    Tabelul nr. 3



┌────┬────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ Interval de timp admis intervenţiilor pe drumuri │
│ │ │ ├────────────┬────────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ Curãţarea │ │
│ │ │ │ │ │ zãpezii de │Rãspândirea materialelor chimice în │
│Nr. │Nivel de│Caracteristici generale ale │Deszãpezirea│Deszãpezirea│pe platforma│ amestec cu antiderapante │
│crt.│ inter- │ fiecãrui nivel de │drumului pe │ drumului │ drumului ├────────────────────────────┬────────────┤
│ │venţie │ intervenţie │ minimum o │ pe toatã │(asigurarea │ │ Rãspandire │
│ │ │ │ bandã de │ partea │circulaţiei │ Rãspândire preventivã de │ pentru │
│ │ │ │ circulaţie │ carosabilã │ pe toatã │ materiale chimice │ combaterea │
│ │ │ │ pe sens │ │ partea │ │poleiului şi│
│ │ │ │ │ │ carosabilã)│ │înzãpezirii │
├────┼────────┼────────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼────────┼────────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │ N.I.1 │- Asigurarea unei informãri │8 ore dupã │24 de ore │maximum 2 │Când prognoza meteorologicã │maximum 3 │
│ │ │permanente asupra viabili- │încetarea │dupã │zile │generalã sau mijloacele de │ore de la │
│ │ │tãţii şi coordonarea │viscolului │încetarea │ │detectare locale indicã │semnalarea │
│ │ │operativã a intervenţiilor │sau a │viscolului │ │posibilitatea apariţiei │fenomenului │
│ │ │- Dotarea cu utilaje │ninsorii │sau a │ │poleiului, gheţii ori a │ │
│ │ │suficiente şi organizarea │viscolite │ninsorii │ │ninsorii şi în perioada în │ │
│ │ │lucrului permanent al │ │viscolite │ │care se manifestã variaţii │ │
│ │ │acestora │ │ │ │de temperaturã (+ ziua şi - │ │
│ │ │- Prioritate în intervenţie │ │ │ │noaptea) │ │
│ │ │- Asigurarea rãspândirii │ │ │ │ │ │
│ │ │preventive de materiale │ │ │ │ │ │
│ │ │antiderapante continuu şi │ │ │ │ │ │
│ │ │prioritar │ │ │ │ │ │
│ │ │- Prevenirea înzãpezirii │ │ │ │ │ │
│ │ │drumurilor se realizeazã │ │ │ │ │ │
│ │ │prin patrularea cu │ │ │ │ │ │
│ │ │autoutilaje. Aceastã acţiune│ │ │ │ │ │
│ │ │se desfãşoarã permanent în │ │ │ │ │ │
│ │ │timpul ninsorilor, precum şi│ │ │ │ │ │
│ │ │al viscolelor slabe (viteza │ │ │ │ │ │
│ │ │vântului mai micã de │ │ │ │ │ │
│ │ │30 km/h), cu utilajele │ │ │ │ │ │
│ │ │prevãzute pentru aceastã │ │ │ │ │ │
│ │ │activitate. │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │ N.I.2 │- Asigurarea unei informãri │12 ore dupã │36 de ore │maximum │Când prognoza meteorologicã │maximum 5 │
│ │ │permanente asupra │încetarea │dupã │3 zile │generalã sau mijloacele de │ore de la │
│ │ │viabilitãţii şi coordonarea │viscolului │încetarea │ │detectare locale indicã │semnalarea │
│ │ │operativã a intervenţiilor │sau a │viscolului │ │posibilitatea apariţiei │fenomenului │
│ │ │- Dotarea cu utilaje │ninsorii │sau a │ │poleiului, gheţii ori a │ │
│ │ │suficiente independent de │viscolite │ninsorii │ │ninsorii şi în perioada în │ │
│ │ │nivel I şi organizarea │ │viscolite │ │care se manifestã variaţii │ │
│ │ │lucrului permanent al │ │ │ │de temperaturã (+ ziua şi │ │
│ │ │acestora │ │ │ │- noaptea) │ │
│ │ │- Asigurarea rãspândirii │ │ │ │ │ │
│ │ │preventive a materialelor │ │ │ │ │ │
│ │ │antiderapante tratate cu │ │ │ │ │ │
│ │ │antiaglomerant │ │ │ │ │ │
│ │ │- Prevenirea înzãpezirii │ │ │ │ │ │
│ │ │drumurilor se realizeazã │ │ │ │ │ │
│ │ │prin patrularea cu │ │ │ │ │ │
│ │ │autoutilaje. Aceastã acţiune│ │ │ │ │ │
│ │ │se desfãşoarã permanent în │ │ │ │ │ │
│ │ │timpul ninsorilor, precum şi│ │ │ │ │ │
│ │ │al viscolelor slabe (viteza │ │ │ │ │ │
│ │ │vântului mai micã de │ │ │ │ │ │
│ │ │30 km/h), cu utilajele │ │ │ │ │ │
│ │ │prevãzute pentru aceastã │ │ │ │ │ │
│ │ │activitate. │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │ N.I.3 │- Asigurarea unei informãri │16 ore │48 de ore │maximum │Când prognoza meteorologicã │maximum 7 │
│ │ │permanente │ │ │4 zile │generalã sau mijloacele de │ore de la │
│ │ │- Se pot folosi şi utilaje │ │ │ │detectare locale indicã │semnalarea │
│ │ │repartizate nivelului I │ │ │ │posibilitatea apariţiei │fenomenului │
│ │ │şi II. │ │ │ │poleiului, gheţii ori a │ │
│ │ │- Prevenirea înzãpezirii │ │ │ │ninsorii şi în perioada în │ │
│ │ │drumurilor se realizeazã │ │ │ │care se manifestã variaţii │ │
│ │ │prin patrularea cu │ │ │ │de temperaturã (+ ziua şi │ │
│ │ │autoutilaje. Aceastã │ │ │ │- noaptea) │ │
│ │ │acţiune se desfãşoarã │ │ │ │ │ │
│ │ │permanent în timpul │ │ │ │ │ │
│ │ │ninsorilor, precum şi al │ │ │ │ │ │
│ │ │viscolelor slabe (viteza │ │ │ │ │ │
│ │ │vântului mai micã de │ │ │ │ │ │
│ │ │30 km/h), cu utilajele │ │ │ │ │ │
│ │ │prevãzute pentru aceastã │ │ │ │ │ │
│ │ │activitate. │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │ N.I.4 │Organizarea activitãţii de │ - │ - │ - │ - │ - │
│ │ │iarnã şi a informãrii, fãrã │ │ │ │ │ │
│ │ │prioritate, numai în cazul │ │ │ │ │ │
│ │ │necesitãţii asigurãrii │ │ │ │ │ │
│ │ │circulaţiei pe sectoarele │ │ │ │ │ │
│ │ │de drum respective │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴────────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────────────────────┴────────────┘



    ART. 28
    Se interzice tractarea de cãtre utilajele de deszãpezire a vehiculelor rãmase pe drum, cu excepţia celor singulare, care împiedicã acţiunea de deszãpezire.
    ART. 29
    Utilajele utilizate pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii şi de însoţire vor fi dotate cu semnale speciale luminoase de avertizare cu luminã galbenã, montate astfel încât sã fie vizibile din toate direcţiile. Acestea vor funcţiona numai în timpul acţiunii sau al deplasãrii spre locul de acţiune. Punctele extreme ale gabaritului acestor utilaje se vor marca cu steguleţe galbene sau lumini de gabarit.
    ART. 30
    Autovehiculele de însoţire şi principalele utilaje de deszãpezire vor fi dotate cu GPS racordat la staţia de monitorizare de la S.D.N. şi D.R.D.P., telefon mobil, având totodatã instalaţiile de lumini şi semnalizãri prevãzute de lege.
    ART. 31
    În baza art. 44 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru protecţia unor sectoare de drum sensibile la îngheţ-dezgheţ, administratorii acestora pot introduce în perioada de dezgheţ restricţii cu caracter temporar privind sarcinile admise sã circule pe drumul respectiv (bariere de dezgheţ).
    ART. 32
    Evidenţa activitãţii privind combaterea poleiului şi înzãpezirii şi privind deszãpezirea drumurilor din administrare pe timp de iarnã, pe fiecare bazã de deszãpezire, se va ţine în registre numerotate şi ştampilate, conform anexei nr. 7 - Jurnal de activitate pe timp de iarnã, care constituie documentul primar.

    CAP. IV
    Conducerea şi coordonarea acţiunilor de prevenire şi combatere a poleiului şi înzãpezirii drumurilor publice, sistemul de informare privind starea drumurilor pe timp de iarnã. Mãsuri de protecţia muncii şi PSI

    ART. 33
    (1) Conducerea şi coordonarea acţiunilor de prevenire şi intervenţie pentru combaterea poleiului şi înzãpezirii drumurilor se realizeazã prin comandamente instituite la nivel central şi teritorial, aprobate prin ordine şi decizii.
    (2) Raportarea situaţiei drumurilor naţionale se face de cãtre Comandamentul central de iarnã, conform modelului prezentat în anexa nr. 8, cãtre M.T.I., Ministerul Administraţiei şi Internelor - Centrul operaţional de comandã, Centrul operaţional naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã - I.G.S.U., D.R. - I.G.P.R., C.N.A.D.N.R. - S.A.
    ART. 34
    (1) Pentru coordonarea mãsurilor ce trebuie avute în vederea desfãşurãrii traficului rutier pe drumurile publice în perioada de iarnã, în condiţii de siguranţã, la nivel central, C.N.A.D.N.R. - S.A., împreunã cu D.R. - I.G.P.R., va organiza teleconferinţe periodice, cu participarea administraţiilor drumurilor şi serviciilor rutiere din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene.
    (2) Baza mãsurilor ce trebuie luate pentru asigurarea unei circulaţii rutiere în condiţii de siguranţã în perioada friguroasã o constituie programul comun de mãsuri, ce se stabileşte anual între C.N.A.D.N.R. - S.A. şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, ce sunt obligatorii pentru unitãţile centrale şi teritoriale de administrare a drumului şi Poliţia Rutierã şi Poliţia de ordine publicã.
    ART. 35
    (1) Pentru desfãşurarea operativã a acţiunilor de intervenţie pe timpul iernii, în vederea cunoaşterii exacte a situaţiei reale de pe teren este necesarã efectuarea reviziilor (dimineaţa între orele 3,00 şi 5,00 şi dupã-amiaza între orele 15,00 şi 17,00 şi ori de câte ori se considerã necesar).
    (2) În vederea coordonãrii acţiunilor de intervenţie pe timpul iernii se va organiza din timp o reţea de informare care sã permitã transmiterea în timp util a informaţiilor privind viabilitatea drumurilor cãtre comandamentele judeţene, regionale şi Comandamentul central de iarnã al M.T.I., mass-media şi cãtre participanţii la trafic.
    ART. 36
    Pentru desfãşurarea întregii acţiuni pe perioada de iarnã, precum şi pentru pregãtirea condiţiilor în perioada premergãtoare se vor respecta normativele în vigoare privind protecţia muncii şi PSI.
    ART. 37
    Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentul normativ.


    ANEXA 1
    la normativ

    UNITATEA ...................

      Propuneri de încadrare a drumurilor pe niveluri de viabilitate în timpul iernii




┌────────────┬─────────────┬──────────────┬────────┬───────┬────────────┬───────────────────────────────┐
│ Categoria │ Sectorul de │ │ │ Km │ Nivelul de │ │
│funcţionalã │ drum │ Între │Lungimea│echiva-│intervenţie │ Motivarea încadrãrii │
│a drumurilor│de la km ....│ localitãţile │ (km) │ lenţi │şi formaţia │ │
│ │ la km .... │ │ │ │ de utilaje │ │
├────────────┴─────────────┴──────────────┴────────┴───────┴────────────┴───────────────────────────────┤
│A. DRUMURI NAŢIONALE │
├────────────┬─────────────┬──────────────┬────────┬───────┬────────────────────────────────────────────┤
│D.N. 6 │132+435 │Mihãeşti │ 52 │ │Nivelul I de viabilitate │
│ │184+230 │Radomir │ │ ├────────────┬───────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │N I 1 │Leagã municipiul de reţeaua │
│ │ │ │ │ │ │judeţului şi capitalã │
├────────────┼─────────────┼──────────────┼────────┼───────┼────────────┼───────────────────────────────┤
│D.N. 55 │4+400 │Craiova │ 66 │ │N I 1 │Leagã municipiul Craiova cu │
│ │71+105 │Bechet │ │ │ │sudul Olteniei │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┴─────────────┴──────────────┴────────┴───────┴────────────┴───────────────────────────────┤
│Total nivel I 118 │
├────────────┬─────────────┬──────────────┬────────┬───────┬────────────────────────────────────────────┤
│D.N. 54 │1+550 │Caracal │ 52 │ │Nivelul II de viabilitate │
│ │54+500 │Islaz │ │ ┼────────────┬───────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │N I 2 │Leagã Caracal-Corabia │
├────────────┴─────────────┴──────────────┴────────┴───────┴────────────┴───────────────────────────────┤
│Total nivel II 52 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nivel III de viabilitate │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nivel IV de viabilitate │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. DRUMURI JUDEŢENE │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 2
    la normativ

    UNITATEA ...............
    SECŢIA .................

                   Plan operativ de acţiune pe timpul iernii




┌────┬──────────────┬────────────┬─────────────┬──────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│ │ Denumirea │ │ │ │ │ │
│ │ utilajelor │ │ │ │ │ │
│ │şi mijloacelor│ │ │ │ │ │
│ │ de transport │ │ │ Puncte de │ │ Stoc tampon │
│ │ de însoţire │ │ │ informare │Poziţia depozitelor│ carburanţi şi │
│ │ proprii sau │ Unitatea │ Nivel de │ primãrii şi │ de materiale │ lubrifianţi │
│Nr. │ închiriate. │operativã pe│viabilitate/ │ poliţie: │ antiderapante şi │ pentru 14 zile │
│crt.│ Sectorul de │ timp de │ lungime │- localitate │ antiaglomerante, │ Benzinã ... tone │
│ │ drum pe care │ iarnã │sector km/kme│- nr. tel. │ D.N., D.J., D.C., │Motorinã ... tone │
│ │se acţioneazã │ Bazã/Punct │ │- poz. km/D.N.│ km şi │Ulei ......... kg │
│ │ D.N. │ de sprijin │ │ │ cantitatea │ │
│ │ (D.J., D.C.) │ │ │ │ (tone) │ │
│ │ km ...... │ │ │ │ │ │
│ │ km .... │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴────────────┴─────────────┴──────────────┴───────────────────┴──────────────────┘




    ANEXA 2.1
    la normativ

    UNITATEA ................

          Centralizatorul materialelor chimice şi antiderapante şi al
carburanţilor, pe baze şi secţii prevãzute în planul de acţiuni pe timpul iernii



┌───────────────┬─────────────────────────┬──────────────────┬─────────────────┐
│ │ Materiale │ Benzinã │ Motorinã │
│ Secţia │ antiderapante │ tone │ tone │
│ Baza ├────────┬──────┬─────────┼──────────────────┼─────────────────┤
│ │ Nisip │ Sare │ CaCl(2) │ 14 zile │ 14 zile │
│ │ (tone) │(tone)│ │ activitate │ activitate │
├───────────────┼────────┼──────┼─────────┼──────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼────────┼──────┼─────────┼──────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼────────┼──────┼─────────┼──────────────────┼─────────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │
└───────────────┴────────┴──────┴─────────┴──────────────────┴─────────────────┘



    NOTĂ:
    Centralizatorul se face la D.R.D.P. (consiliul judeţean) pe secţii şi baze în mod analog la secţie pe baze.

    ANEXA 2.2
    la normativ

    UNITATEA .................

             Centralizatorul utilajelor şi mijloacelor de transport
            prevãzute în planul operativ de acţiune în timpul iernii



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea utilajului şi a │ Secţia │
│crt.│ echipamentului ├───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ │ UM = buc. │ TOTAL │ Baza │ Baza │ Baza │ Baza │
├────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│ A. Utilaje şi echipamente proprii │
├────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ 1 │Utilaj multifuncţional cu tracţiune integralã, echipat cu: │ │ │ │ │ │
│ │● lamã pentru zãpadã, având L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura =│ │ │ │ │ │
│ │min. 1,065 m, sistem de rotaţie stânga-dreapta │ │ │ │ │ │
│ │● plug universal cu geometrie variabilã, cu douã lame mobile │ │ │ │ │ │
│ │ce permit poziţionarea acestora sub unghiuri diferite │ │ │ │ │ │
│ │(ascuţit, obtuz, 180 grade) │ │ │ │ │ │
│ │L = min. 2,5 m H = min. 1,1 m │ │ │ │ │ │
│ │● turbofreza L= 2,2 m cap. = min. 3.300 mc/orã, înãlţime │ │ │ │ │ │
│ │ cuţit H = min. 1,6 m │ │ │ │ │ │
│ │● rãspânditor cu cap. min. 3 mc montat pe şasiul maşinii de │ │ │ │ │ │
│ │bazã │ │ │ │ │ │
│ │● instalaţie de preumectare cu cap. min. 800 l │ │ │ │ │ │
│ │● perie mecanicã frontalã L = min. 2,1 m │ │ │ │ │ │
│ │● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │ │ │ │
│ │totalã ≤ 12 t │ │ │ │ │ │
│ │● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre │ │ │ │ │ │
│ │montate în cabina autovehiculelor. │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2 │ATB, având formula roţilor min. 6x4 şi sarcina utilã │ │ │ │ │ │
│ │min. 15.500 kg, echipate cu: │ │ │ │ │ │
│ │● lamã L = min. 2,8 m H = cu ridicãtura min. 1,065 m │ │ │ │ │ │
│ │Sistem de rotaţie stânga-dreapta │ │ │ │ │ │
│ │● RSP cap. min. 6 mc instalaţie de preumectare cu cap. │ │ │ │ │ │
│ │min. 2.200 l │ │ │ │ │ │
│ │● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │ │ │ │
│ │totalã ≤ 12 t │ │ │ │ │ │
│ │● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre │ │ │ │ │ │
│ │montate în cabina autovehiculelor. │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3 │ Autofrezã │ │ │ │ │ │
│ │● tracţiune integralã │ │ │ │ │ │
│ │● cap. min. 5.000 mc/orã │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4 │ Buldoexcavator având tracţiune integralã, dotat cu cupa │ │ │ │ │ │
│ │de cap. = min. 1,2 mc │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5 │ Încãrcãtor frontal pe pneuri având cupa de min. 2,5 mc │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6 │Autoremorcher cu masa max. admisã de min. 26 t, având formula│ │ │ │ │ │
│ │roţilor 8x4, dotat cu instalaţii speciale pentru tractare şi │ │ │ │ │ │
│ │remorcare autotrenuri: │ │ │ │ │ │
│ │● cabestan │ │ │ │ │ │
│ │● troliu │ │ │ │ │ │
│ │Braţ special pentru ridicat cu sarcina min. 8,5 t f │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 7 │Autoutilitarã cu cabinã dublã având: │ │ │ │ │ │
│ │● 5-7 locuri │ │ │ │ │ │
│ │● sarcina utilã min. 1.000 kg │ │ │ │ │ │
│ │● panou special de semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 8 │Staţie preparare CaCl(2) │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 9 │Automacara min. 40 tone │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│ B. Utilaje şi echipamente închiriate │
├────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ 1 │Utilaj multifuncţional cu tracţiune integralã echipat cu │ │ │ │ │ │
│ │● lamã pentru zãpadã, având │ │ │ │ │ │
│ │L = min. 2,8 m, H cu ridicãtura = min. 1,065 m, sistem de │ │ │ │ │ │
│ │rotaţie stânga-dreapta │ │ │ │ │ │
│ │● plug universal cu geometrie variabilã, cu douã lame mobile │ │ │ │ │ │
│ │ce permit poziţionarea acestora sub unghiuri diferite │ │ │ │ │ │
│ │(ascuţit, obtuz, 180 grade) │ │ │ │ │ │
│ │L = min. 2,5 m H=min. 1,1 m │ │ │ │ │ │
│ │● turbofrezã L=2,2 m cap. = min. 3.300 mc/orã, înãlţime │ │ │ │ │ │
│ │cuţit H = min. 1,6 m │ │ │ │ │ │
│ │● rãspânditor cu cap. min. 3 mc montat pe şasiul maşinii │ │ │ │ │ │
│ │de bazã │ │ │ │ │ │
│ │● instalaţie de preumectare cu cap. min. 800 l │ │ │ │ │ │
│ │● perie mecanicã frontalã L=min. 2,1 m │ │ │ │ │ │
│ │● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │ │ │ │
│ │totalã ≤ 12 t │ │ │ │ │ │
│ │● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre │ │ │ │ │ │
│ │montate în cabina autovehiculelor. │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2 │ATB, având formula roţilor min. 6x4 şi sarcina utilã │ │ │ │ │ │
│ │min. 15.500 kg, echipate cu: │ │ │ │ │ │
│ │● lamã L = min. 2,8 m, H = cu ridicãtura min. 1,065 m, sistem│ │ │ │ │ │
│ │de rotaţie stânga-dreapta │ │ │ │ │ │
│ │● RSP cap. min. 6 mc, instalaţie de preumectare cu cap. │ │ │ │ │ │
│ │min. 2.200 l │ │ │ │ │ │
│ │● cablu/barã rigidã de remorcare autovehicule cu masa │ │ │ │ │ │
│ │totalã ≤ 12 t │ │ │ │ │ │
│ │● echipamentele trebuie sã fie acţionate de la pupitre │ │ │ │ │ │
│ │montate în cabina autovehiculelor. │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3 │Autofrezã │ │ │ │ │ │
│ │ ● tracţiune integralã │ │ │ │ │ │
│ │ ● cap. min. 5.000 mc/orã │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4 │Buldoexcavator având tracţiune integralã, dotat cu cupa de │ │ │ │ │ │
│ │cap. = min. 1,2 mc │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5 │Încãrcãtor frontal pe pneuri având cupa de min. 2,5 mc │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6 │Autoremorcher cu masa max. admisã de min. 26 t, având formula│ │ │ │ │ │
│ │roţilor 8x4, dotat cu instalaţii speciale pentru tractare şi │ │ │ │ │ │
│ │remorcare autotrenuri: │ │ │ │ │ │
│ │ ● cabestan │ │ │ │ │ │
│ │ ● troliu │ │ │ │ │ │
│ │Braţ special pentru ridicat cu sarcina min. 8,5 t f │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 7 │Autoutilitarã cu cabinã dublã având: │ │ │ │ │ │
│ │ ● 5-7 locuri │ │ │ │ │ │
│ │ ● sarcina utilã min. 1.000 kg │ │ │ │ │ │
│ │Panou special de semnalizare pentru închiderea circulaţiei │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 8 │Staţie preparare CaCl(2) │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 9 │Automacara min. 40 tone │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│ C. TOTAL: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2.3
    la normativ

    UNITATEA ...................

                 Centralizatorul bazelor de deszãpezire
              şi al punctelor de sprijin pe zone climaterice



┌────┬────────┬────────────┬─────────────┬──────┬─────────┬───────┐
│Nr. │ Secţie │ D.N. │ Zona │ Baze │ Puncte │ TOTAL │
│crt.│ │ poziţie km │ climatericã │ │ sprijin │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴────────────┴─────────────┴──────┴─────────┴───────┘



    NOTĂ:
    Centralizatorul se face la D.R.D.P. (consiliul judeţean) pe secţii şi baze şi în mod analog la secţie pe baze.


    ANEXA 2.4
    la normativ

    UNITATEA ...................

                 Lista sectoarelor de drum care se vor apãra
                 cu panouri parazãpezi şi perdele forestiere
                        de protecţie pe timpul iernii



┌─────────────────────┬───────┬────────┬───────────────────────────────────────┐
│ D.N., D.J., D.C., │Dreapta│ Nr. │ Lungimea (m) │
│ sectorul apãrat cu │ sau │rânduri ├──────────┬──────────┬──────────┬──────┤
│ panouri parazãpezi │stânga │necesare│panourilor│perdelelor│drumurilor│Ob- │
│şi/sau perdele fores-│ │ │ce se vor │forestiere│ce se vor │ser- │
│ tiere de protecţie │ │ │ monta │ de │ apãra │vaţii │
│ pe subunitãţi │ │ │ │protecţie │ │ │
├─────────────────────┼───────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴───────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────┘



    NOTĂ:
    În mod analog se face centralizatorul pentru administraţiile locale de drumuri.


    ANEXA 2.5
    la normativ

    UNITATEA ...................

             Lista mijloacelor de comunicare
            ce vor funcţiona pe timpul iernii



┌──────────┬──────────┬──────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Secţia │ Telefoane │
│ crt. │ Baza │ (buc.) │
│ │ ├───────────┬────────────┬─────────┤
│ │ │ Fixe │ Mobile │ Total │
├──────────┼──────────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼───────────┼────────────┼─────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴───────────┴────────────┴─────────┘



    NOTĂ:
    În mod analog se completeazã centralizatorul pentru administraţiile locale de drumuri.


    ANEXA 2.6
    la normativ

    UNITATEA ...................

            Lista subunitãţilor (secţiilor) din cadrul D.R.D.P.
          (administraţia localã a drumurilor), cu adresa unitãţii,
            şeful unitãţii şi numerele de telefon de la serviciu



┌────┬──────────────┬─────────────────┬────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Specificaţia │ Adresa unitãţii │Numele şi prenumele şef │ Nr. telefon │
│crt.│ │ │secţie + personal tehnic├───────┬───────┤
│ │ │ │ │ Fix │ Mobil │
├────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────┼───────┼───────┤
│ 1 │ Secţia │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────────────────┴────────────────────────┴───────┴───────┘




    ANEXA 2.7
    la normativ

    UNITATEA ...................

             Lista bazelor de deszãpezire, cu adresa unitãţii,
                   şeful bazei şi numerele de telefon
                       de la serviciu şi de acasã



┌────┬────────────┬───────────────┬───────────────────┬─────────┬──────────────┐
│Nr. │Specificaţia│Adresa unitãţii│Numele şi prenumele│ Prefix │ Nr. telefon │
│crt.│ │ │ şef district + │ PT/CFR/ ├───────┬──────┤
│ │ │ │ personal district │ mobil │ Fix │ Mobil│
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ 1 │ Secţia │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │ Baza │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────────┴───────────────────┴─────────┴───────┴──────┘




    ANEXA 2.8
    la normativ

    UNITATEA ...................

                  Lista indicatoarelor rutiere fixe şi mobile
                specifice semnalizãrii rutiere pe timp de iarnã



    UM = buc.
┌──────┬─────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │D.N. │ Nr. indicatoare de circulaţie fig. ................. │
│ crt. │pozi-├──────────────┬──────────────┬─────────────┬─────────────┬───────┤
│ │ţie │ Fig. A19 │ Fig. D15 │ Fig. C1 │ Fig. F37 │Fig. A9│
│ │km │(Drum lunecos)│ (Lanţuri │ (Accesul │ (Ocolire) + │(Drum │
│ │ │+ adiţionala │pentru zãpadã)│ interzis) + │ adiţionala │îngus- │
│ │ │P 27 - polei, │ + adiţionala │ adiţionala │P 27 - polei,│ tat) │
│ │ │gheaţã, zãpadã│P27 - polei, │P 27 - polei,│ gheaţã, │ │
│ │ │ sau P29 - │gheaţã, zãpadã│ gheaţã, │zãpadã sau │ │
│ │ │ploaie, ceaţã,│ sau P29 - │zãpadã sau │P29 - ploaie,│ │
│ │ │ viscol │ploaie, ceaţã,│P29 - ploaie,│ceaţã, viscol│ │
│ │ │ │ viscol │ceaţã, viscol│ │ │
├──────┼─────┼──────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──────┼─────┼──────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼───────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │
│(buc.)│ │ │ │ │ │ │
└──────┴─────┴──────────────┴──────────────┴─────────────┴─────────────┴───────┘



    NOTE:
    În coloana 3 pentru sectoare mai lungi de 2 km se monteazã panoul adiţional P 8 "Lungimea sectorului periculos". Anexa se completeazã la planul operativ al bazei, secţiei, DRDP, administraţiei locale a drumurilor.
    Situaţia se completeazã cu necesarul de jaloane care vor servi la marcarea punctelor critice de pe traseul drumului, pentru a indica obstacolele laterale care pot perturba desfãşurarea activitãţii de deszãpezire (coronamentele podeţelor, parapetele, bordurile etc.)
    Indicatoarele din coloanele 4, 5 şi 6 se stabilesc de cãtre secţie în funcţie de numãrul drumurilor şi al sectoarelor înzãpezite, cu posibilitãţile de ocolire pe ruta cea mai apropiatã.
    Figurile A19, D15, C1, F37, A9 şi panourile adiţionale P27 şi P29 au ca referinţã standardul român SR 1848-1/2008.


    ANEXA 2.9
    la normativ

    UNITATEA ...................

            Necesarul de carburanţi, materiale pentru combaterea
                     poleiului şi înzãpezirii, dotãri



┌────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────────────────────┬───────┐
│Nr. │ Dotãri │ │ S.D.N. │ Total │
│crt.│ ├──────┼───────┬───────┬───────┤ │
│ │ │ │Baza de│Baza de│Baza de│ │
│ │ │ │deszã- │deszã- │deszã- │ │
│ │ │ │pezire │pezire │pezire │ │
│ │ │ │ (1) │ (2) │ (n) │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│A. Carburanţi, lubrifianţi, combustibili │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 1 │Benzinã │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 2 │Motorinã │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 3 │*)Cãrbuni (lemne de foc) │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│B. Materiale pentru combaterea poleiului │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 4 │Sare │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 5 │Nisip │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 6 │Zgurã │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 7 │CaCl(2) │N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│C. Alte dotãri │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 8 │Giruetã │N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 9 │Termometre │N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│10 │Ministaţii meteo │N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│11 │Calculator cu internet │N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│12 │Mijloace de informare în masã │N │ │ │ │ │
│ │(radio-TV) ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│13 │GPS │N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │E │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
    N = necesar
    E = existent


--------------
    *) Se completeazã numai în cazul în care baza este dotatã cu încãlzire centralã şi/sau alimentare cu apã.


    ANEXA 2.10
    la normativ

    UNITATEA ...................

              Lista sectoarelor de drum pe care se acţioneazã
             numai cu materiale antiderapante (nisip şi zgurã)



┌────┬────────────┬───────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│Nr. │ D.N. │Lungimea sectorului│ Observaţii │
│crt.│ poziţia km │ (km) │ (pod, pasaj, sector de drum cu │
│ │ │ │îmbrãcãminte fisuratã, beton de ciment│
│ │ │ │ cu vechime sub 5 ani) │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 1 │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2 │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3 │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4 │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────────────┴──────────────────────────────────────┘




    ANEXA 2.11
    la normativ

    UNITATEA ...................

             Lista mijloacelor de semnalizare mobile necesare
                închiderii temporare a circulaţiei rutiere
                     pe sectoarele de drumuri blocate

    UM = buc.
    Este necesar a se prevedea minimum câte un set de mijloace de semnalizare temporarã pentru fiecare sector de D.N., întrucât nu se pot stabili poziţiile kilometrice de montare a lor - închiderea circulaţiei se poate face în puncte diferite, care nu pot fi precizate cu exactitate la momentul întocmirii planului operativ pe timpul iernii.


┌────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │D.N. │ Nr. indicatoarelor rutiere fig. ........ │
│crt.│pozi-├───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────────────┤
│ │ţia │Fig. a 55*)│Fig. a 56*)│Fig. a 54*)│Fig. a 60*)│ Fig. a 14 şi │
│ │km │ Barierã │ Barierã │ Lampã cu │ Parapet │ a 21*) │
│ │ │ normalã │ direcţio- │ luminã │ lestabil │Indicatoare rutiere│
│ │ │ │ nalã │ galbenã │ din │(accesul interzis │
│ │ │ │ │ intermi- │ material │ şi ocolire) │
│ │ │ │ │ tentã │ plastic │ │
├────┼─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────────────┤
│Total │ │ │ │ │ │
│(buc.): │ │ │ │ │ │
└──────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────────────┘


------------
    *) Figurile a 55, a 56, a 54, a 60, a 14 şi a 21 au ca referinţã standardul român SR 1848-1/2008.


    ANEXA 3
    la normativ

    UNITATEA ...................

                Program de punere în ordine a pãrţii carosabile
            pentru campania de iarnã ........ la secţia .........


┌────┬────┬──────┬────────────┬───────┬───────┬──────┬────────────┬───────────┐
│Nr. │D.N.│ Pozi-│ Program │Necesar│Necesar│Termen│Rãspunde: │Observaţii │
│crt.│ │ ţie ├─────┬──────┤mixturã│mastic │final │- din partea│Reabilitare│
│ │ │ km │Repa-│Colma-│asfal- │ (kg) │ de │ D.R.D.P. │Constructor│
│ │ │ │raţii│ tãri │ ticã │ │ exe- │- din partea│ │
│ │ │ │(mý) │ (ml) │ (to) │ │cuţie │ secţiei │ │
├────┼────┼──────┼─────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼───────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼──────┼─────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼───────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────┼──────┼─────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼───────────┤
│ Total: │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴─────┴──────┴───────┴───────┴──────┴────────────┴───────────┘




    ANEXA 4
    la normativ

    UNITATEA ...................

                     Situaţia sectoarelor de drum înzãpezibile



┌────┬──────────────────────┬──────────┬───────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ │ Lungimea │Caracteristici │Observaţii │
│crt.│ Sectorul de drum │sectorului│ sector, │- perdele forestiere│
│ │ │ de drum │ profil drum, │ de protecţie │
│ │ │ (m) │ categoria de │- panouri parazãpezi│
│ │ │ │înzãpezire etc.│ mobile │
│ ├──────────┬───────────┼──────────┼───────────────┼────────────────────┤
│ │D.N., D.J.│ Poziţia │ │ │ │
│ │ sau D.C. │kilometricã│ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────────┼────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────────┼────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────────┼────────────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────────────┴────────────────────┘




    ANEXA 5
    la normativ

    UNITATEA ..............
    SECŢIA ................

                            Proces-verbal de verificare
                     a pregãtirilor pentru iarnã ............

    Subsemnaţii, .........., din partea D.R.D.P. (A.L.D.) şi .......... din partea S.D.N. .........., verificând pregãtirile de iarnã ale S.D.N. ............, am constatat urmãtoarele:
    I. Punerea în ordine a pãrţii carosabile
    II. Instalarea panourilor - parazãpezi - ml
    III. Concluzii asupra stadiului pregãtirii clãdirilor, garajelor, depozitelor etc.
    IV. Instruirea personalului şi data procesului-verbal de instruire
    V. Pregãtirea bazei de deszãpezire



┌────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────────────────────┬───────┐
│Nr. │ Dotãri │ │ S.D.N. │ Total │
│crt.│ ├──────┼───────┬───────┬───────┤ │
│ │ │ │Baza de│Baza de│Baza de│ │
│ │ │ │deszã- │deszã- │deszã- │ │
│ │ │ │pezire │pezire │pezire │ │
│ │ │ │ (1) │ (2) │ (n) │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│A. Carburanţi, lubrifianţi, combustibili │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 1 │Benzinã │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 2 │Motorinã │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 3 │Cãrbuni (lemne de foc) │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│B. Materiale pentru combaterea poleiului │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 4 │Sare │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 5 │Nisip │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 6 │Zgurã │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 7 │CaCl(2) │ N │ │ │ │ │
│ │tone ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┤
│C. Alte dotãri │
├────┬──────────────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ 8 │Giruetã │ N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 9 │Termometre │ N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│10 │Ministaţii meteo │ N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│11 │Calculator cu internet │ N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│12 │Mijloace de informare în masã │ N │ │ │ │ │
│ │(radio-TV) ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│13 │GPS │ N │ │ │ │ │
│ │buc. ├──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
    N = necesar
    E = existent



    Semnãturile membrilor comisiei


    ANEXA 6
    la normativ

                              CALENDARUL
             privind îndeplinirea sarcinilor referitoare
             la pregãtirea activitãţii pe timpul iernii



┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumirea sarcinii │ Termen │
│crt.│ │ de execuţie │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 1 │Transmiterea la C.N.A.D.N.R. - S.A. a situaţiei privind │ 31 V │
│ │evoluţia precipitaţiilor, a numãrului mediu anual de zile │ │
│ │cu polei şi cu viscol pentru iarna precedentã pe fiecare │ │
│ │secţie │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2 │Aprobarea programului de revizie şi reparare a autouti- │ 31 V │
│ │lajelor specifice de deszãpezire de cãtre D.R.D.P., │ │
│ │respectiv administraţia localã a drumurilor │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3 │Întocmirea propunerilor de încadrare a drumurilor pe │ 1 VII │
│ │niveluri de viabilitate în timpul iernii şi înaintarea │ │
│ │acestora la C.N.A.D.N.R. - S.A. │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4 │Întocmirea planului operativ de acţiune pe timpul iernii │ 15 VII │
│ │la secţii şi înaintarea lui la D.R.D.P., respectiv │ │
│ │administraţia localã a drumurilor │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5 │Transmiterea la C.N.A.D.N.R. - S.A., respectiv C.J. │ 1 VIII │
│ │a planurilor operative de acţiune pentru aprobare │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6 │Aprobarea planurilor operative de acţiune pe timpul iernii│ 15 VIII │
│ │de cãtre C.N.A.D.N.R. - S.A., respectiv C.J. şi transmi- │ │
│ │terea lor la D.R.D.P. şi administraţia localã a drumurilor│ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7 │Transmiterea planurilor operative la baze │ 30 VIII │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8 │Punerea în ordine a drumurilor, pentru intrare în iarnã │ 1 IX - 31 X │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 9 │Instruirea personalului care participã la activitatea │ La data │
│ │de iarnã, la prezentarea în baze │prezentãrii în│
│ │ │ bazele de │
│ │ │ deszãpezire │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 10 │Organizarea reţelei de coordonare operativã şi informare │ 15 X │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 11 │Pregãtirea bazelor de deszãpezire şi a punctelor de │ │
│ │sprijin │ │
│ │- zona climatericã rece │ 20 X │
│ │- celelalte zone climaterice │ 1 XI │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 12 │Aprovizionarea bazelor cu carburanţi pentru 14 zile de │ │
│ │funcţionare │ │
│ │- zona climatericã rece │ 10 X │
│ │- celelalte zone climaterice │ 20 X │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 13 │Aprovizionarea cu materiale antiderapante │ │
│ │- 50% din cantitate │ 1 XI │
│ │- 75% din cantitate │ 1 XII │
│ │- 100% din cantitate │În funcţie de │
│ │ │ condiţiile │
│ │ │ meteo şi │
│ │ │ stocuri │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 14 │Aprovizionarea cu materiale chimice antiaglomerante │ │
│ │- 25% din cantitate │ 1 XI │
│ │- 50% din cantitate │ 1 XII │
│ │- 75% din cantitate │ 31 XII │
│ │- 100% din cantitate │În funcţie de │
│ │ │ condiţiile │
│ │ │ meteo şi │
│ │ │ stocuri │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 15 │Montarea indicatoarelor pentru semnalizarea rutierã pe │ │
│ │timpul iernii │ │
│ │- zona climatericã rece │ 1 XI │
│ │- celelalte zone climaterice │ 15 XI │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 16 │Montarea panourilor parazãpezi │ 1 XII │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 17 │Prezentarea autoutilajelor închiriate în unitãţile │ │
│ │operative pe timpul iernii │ │
│ │- zona climatericã rece │ 20 X │
│ │- celelalte zone climaterice │ 1 XI │
│ │- termenele pot fi modificate în funcţie de evoluţia │ │
│ │ fenomenelor meteorologice │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 18 │Verificarea pregãtirilor la unitãţile operative pe timpul │ │
│ │iernii de cãtre comisii │ │
│ │- zona climatericã rece │ 1 XI - 30 XI │
│ │- celelalte zone climaterice │ │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘




    ANEXA 7
    la normativ

    BAZĂ DE DESZĂPEZIRE

           Jurnal de activitate pe timp de iarnã privind combaterea
            poleiului şi înzãpezirii pe drumurile din administrare

    Ofiţer de serviciu, orã intrare şi orã ieşire:
    Activitate prestatã:
    Numãr de muncitori prezenţi:
    Modul de acţionare a autoutilajelor: patrulare, acţionare cu lamã, rãspândire material antiderapant:


    ANEXA 8
    la normativ

    UNITATEA ..............

                Buletin meteo-rutier privind starea drumurilor
                      (naţionale, judeţene, comunale)

                     din data de .......... ora ......

    1. Evenimente rutiere (accidente)
    2. Sectoare de drumuri închise temporar circulaţiei rutiere
    3. Utilaje cu care se acţioneazã la pct. 2
    4. Drumuri cu circulaţie îngreunatã
    5. Utilaje cu care se acţioneazã la pct. 4
    6. Starea pãrţii carosabile pe restul drumurilor
    - curatã şi uscatã (D.N. .....poziţie km ....)
    - curatã şi umedã (D.N. .....poziţie km ...)
    - zãpadã continuã (D.N. poziţie km grosimea stratului variazã între 0... 10 cm)
    - suluri de zãpadã (D.N. poziţie km h variazã între ... cm)
    - parţial gheaţã în grosime de la ... pânã la ... cm, D.N. ... km, .. km
    - polei D.N. ... km ... km
    - mâzgã etc. D.N. ... km ... km
    7. Starea timpului în restul zonei din administrare
    - cerul (senin, acoperit, parţial acoperit)
    - vântul (calm sau, dacã bate, se comunicã viteza în km/orã şi direcţia)
    - precipitaţii (ninsoare, lapoviţã, ploaie, burniţã) D.N. ....... km ...... km ...... localitatea, judeţul
    - fenomene speciale (polei, ceaţã, viscol, vijelie) D.N. ...... km ...... km ...... localitatea, judeţul
    - vizibilitatea: bunã, peste 300 m, redusã, sub 300 m din cauza (ceaţã, viscol, ninsoare abundentã, vijelie etc.) D.N. ...... km ...... km ...... localitatea, judeţul
    - temperaturi atmosferice din principalele localitãţi, în ordinea descrescãtoare
    8. Alte aspecte de menţionat ...........

                         Ofiţer de serviciu,
                       ......................

    NOTĂ:
    Registrele cu "Jurnalele de activitate pe timp de iarnã" şi "Buletinul meteo-rutier" vor fi numerotate, legate şi ştampilate de conducãtorul unitãţii administrative.
    Datele şi informaţiile cuprinse în prezenta anexã vor fi transmise zilnic, între orele 6,00-7,00 pentru ultimele 24 de ore şi în dinamicã (intervale orare mai scurte), ori de câte ori situaţia impune.


    ANEXA 9
    la normativ

                  Centralizatorul cu personalul muncitor
                  închiriat pe baze şi puncte de sprijin


                              ----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016