Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARE TEHNICĂ din 15 mai 2015  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTARE TEHNICĂ din 15 mai 2015 "Procedură pentru inspecţia tehnică a staţiilor pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri", indicativ PCC 018 - 2015

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 459 bis din 25 iunie 2015
──────────
    *) Aprobată de ORDIN nr. 962 din 15 mai 2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, 459 din 25 iunie 2015.
──────────


                                    CUPRINS

    CAPITOLUL I - Obiect, conţinut, domeniu de aplicare, documente de referinţă, definiţii, documente rezultate în urma procesului de inspecţie tehnică
    I.1 Obiective
    I.2 Conţinut
    I.3 Domeniul de aplicare
    I.4 Documente de referinţă
    I.5 Definiţii
    I.6 Documente rezultate în procesul de inspecţie tehnică

    CAPITOLUL II - Concept procedural, organizarea inspecţiei tehnice
    II.1 Conceptul procedural al inspecţiei tehnice
    II.2 Organizarea inspecţiei tehnice

    
CAPITOLUL III - Verificarea stării tehnice a staţiei, Măsurarea/determinarea parametrilor tehnici şi tehnologici, Verificarea îndeplinirii principalelor cerinţe de securitate şi mediu, Activităţile operaţionale desfăşurate la inspecţia tehnică
    III.1 Verificarea stării tehnice a staţiilor pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
    III.2 Activităţile operaţionale desfăşurate la inspecţia, tehnică a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
      III.2.1 Inspecţia tehnică privind starea tehnică a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
      III.2.2 Inspecţia tehnică a structurii metalice de susţinere a utilajelor componente
      III.2.3 Inspecţia tehnică a buncărelor de material
      III.2.4 Inspecţia tehnică a alimentatoarelor
      III.2.5 Inspecţia tehnică a concasoarelor
      III.2.6 Inspecţia tehnică a ciururilor
      III.2.7 Inspecţia tehnică a utilajelor de spălare a agregatelor
      III.2.8 Inspecţia tehnică a benzilor transportoare
      III.2.9 Inspecţia tehnică a depozitelor de produse finite
      III.2.10 Inspecţia tehnică a grupului de pompare a apei
      III.2.11 Inspecţia tehnică a decantoarelor de ape uzate
      III.2.12 Inspecţia tehnică a instalaţiei de umectare
      III.2.13 Inspecţia tehnică a platformelor, pasarelelor, scărilor
      III.2.14 Inspecţia tehnică a instalaţiei electrice
      III.2.15 Inspecţia tehnică a cabinei şi a postului de comandă
      III.2.16 Inspecţia tehnică privind parametrii tehnici şi tehnologici - Măsurarea şi determinarea parametrilor principali
      III.2.17 Rezultatele inspecţiei tehnice

    Anexa 1 - Raport de inspecţie tehnică (model)
    Anexa 2 - Anexa la Raport de inspecţie tehnică (conţinut)
    Anexa 3 - Parametrii tehnico-funcţionali
    Anexa 4 - Cerinţe de securitate şi protecţia mediului
    Anexa 5 - Referinţe tehnice şi legislative


    CAP. I
    Obiect, conţinut, domeniu de aplicare, documente de referinţă, definiţii, documente rezultate în urma procesului de inspecţie tehnică

    Obiectul lucrării constă în elaborarea unei proceduri pentru inspecţia tehnică a staţiilor pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, care să stabilească verificările şi evaluările ce trebuie efectuate, având în vedere factorii semnificativi care influenţează calitatea agregatelor minerale în producerea betonului şi la lucrările de drumuri.
    Procedura constituie un document tehnic de referinţă, cu rol de ghidare, în vederea realizării inspecţiei tehnice a maşinilor şi utilajelor de construcţii aflate în exploatare.

    I.1. OBIECTIVE

    I.1.1. Elaborarea unei proceduri operaţionale de evaluare a capabilităţii tehnologice a staţiilor pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, cu scopul transpunerii cerinţelor tehnologice de calitate prevăzute în documentele de referinţă.
    I.1.2. Stabilirea unor "valori de prag" pentru staţiile de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, astfel încât să existe garanţia realizării unor agregate minerale utilizate la betoanele şi lucrările de drumuri, la un nivel de calitate predictibil şi acceptat."Valorile de prag" stabilite în procedură sunt în concordanţă cu tehnologiile de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri precizate în documentele de referinţă ca de exemplu: caracteristici geometrice şi caracteristici fizice.
    I.1.3 Asigurarea menţinerii parametrilor de lucru ai staţiilor de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, la "niveluri de prag" pe întreaga durată de viaţă a acestora, printr-un sistem de mentenanţă special implementat. Sistemul de mentenanţă care va fi implementat va conţine obligatoriu un control riguros al calităţii intervenţiilor asupra echipamentelor tehnologice, mai cu seamă la intervenţia asupra sistemelor de control al parametrilor de lucru.

    I.2. CONŢINUT

    Procedura de inspecţie tehnică conţine metode de analiză şi evaluare, privind:
    - capabilitatea funcţională şi tehnologică a staţiilor de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, la nivelul de calitate impus;
    - sistemul de mentenanţă care asigură menţinerea performanţelor tehnologice ale staţiilor de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri în general şi ale elementelor (subansamblurilor) componente în special (buncăr de material, alimentatoare, concasoare, ciururi, instalaţie de spălare a agregatelor, benzi transportoare, grup pompare apă, etc.);
    - nivelurile de prag minime sau maxime pentru principalii parametri care influenţează direct calitatea lucrărilor şi compararea acestora cu valorile determinate în cadrul inspecţiei tehnice;
    - respectarea cerinţelor de bază privind securitatea şi protecţia mediului pentru staţiile de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri.

    I.3. DOMENIU DE APLICARE

    Prezenta procedura de inspecţie tehnică se referă la staţiile de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri având ca scop efectuarea unitară a inspecţiilor de evaluare a stării tehnice şi a capabilităţii acestora de a produce agregate.
    Procedura de inspecţie tehnică se adresează operatorilor economici în scopul verificării, menţinerii şi evaluării capabilităţii staţiilor de producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri, aflate în exploatare, la nivelul de performanţă specificat în documentaţia tehnică a maşinii.
    Procedura de inspecţie tehnică conţine reguli operaţionale de analiză şi evaluare, cu finalizare printr-un document denumit "Raport de inspecţie tehnică".
    Inspecţia tehnică poate fi efectuată de entităţi care respectă cerinţele din SR EN ISO/CEI 17020:2012 - Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii.

    I.4. DOCUMENTE DE REFERINŢĂ

    Documentele de referinţă care au stat la baza elaborării procedurii de inspecţie tehnică sunt enumerate în ANEXA 5 la prezenta procedură.

    I.5. DEFINIŢII

    ■ Inspecţia tehnică - un proces complex în care se realizează examinarea unui proiect al unui produs, examinarea unui produs, a unui serviciu, a unui proces sau al unei fabrici şi stabilirea conformităţii lor cu cerinţele specifice sau, pe baza unei judecăţi profesionale, cu cerinţele generale.
    ■ Inspecţia operaţională - proces de evaluare a conformităţii prin observare şi judecare, însoţite după caz, de măsurare, de încercare, sau de comparare cu un calibru.
    ■ Valoarea de prag - valoarea maximă sau minimă a unei mărimi asociate unei caracteristici tehnice sau tehnologice a unui echipament (determinată după un anumit procedeu de măsurare), permiţând compararea mărimii cu altele de aceeaşi natură şi peste, sau sub care, nu se poate trece. Valorile de prag se pot exprima prin valori absolute şi relative. Valorile de prag pot fi cu sau fără abateri.
    ■ Nivel tehnic de capabilitate - însuşire a unui echipament de a fi capabil să execute operaţii tehnologice la un nivel de performanţă stabilit, cu respectarea cerinţelor de calitate şi a cerinţelor esenţiale de securitate şi sănătate în muncă care îi sunt aplicabile.
    ■ Nivel parametric de prag - valoarea maximă sau minimă a unui parametru peste, sau sub care, nivelul tehnic de capabilitate al unui echipament tehnologic este necorespunzător.
    ■ Agregat - material granular utilizat în construcţii. Un agregat poate fi natural, artificial sau reciclat.
    ■ Staţie de producere a agregatelor - orice unitate care produce şi livrează agregate minerale (indiferent de provenienţă: cariere/balastiere), fiind dotată, după caz, cu echipamente tehnologice pentru concasarea, sortarea, spălarea, uscarea şi transportul interfazic al agregatelor minerale.
    ■ Agregat natural - agregat de origine minerală care nu a suferit decât o prelucrare mecanică.
    ■ Amestec de agregate - agregat constând dintr-un amestec de agregat grosier şi agregat fin.
    ■ Agregat artificial - agregat de origine minerală rezultat printr-un proces industrial, care a suferit transformări termice sau de altă natură.
    ■ Agregat reciclat - agregat rezultat prin prelucrarea materialului anorganic utilizat anterior în construcţii.
    ■ Clasă de granulozitate - clasificarea agregatelor în raport cu dimensiunea inferioară (d) şi superioară (D) a sitelor de cernere, exprimată prin d/D.
    ■ Granulozitate - distribuţie după dimensiuni a granulelor exprimată în procente de masă care au trecut printr-un ansamblu de site.

    I.6. DOCUMENTE REZULTATE ÎN PROCESUL DE INSPECŢIE TEHNICĂ

    În cadrul procesului de inspecţie tehnică se întocmeşte un dosar care cuprinde următoarele documente:
    ■ Documentul prin care se solicită inspecţia tehnică (cerere, notă de comandă, etc.);
    ■ Documentele de referinţă:
      - documentaţia tehnică a staţiei (caracteristici tehnice şi tehnologice, componente şi măsuri de sănătate şi securitate, mentenanţa staţiei);
      - standarde/norme/specificaţii tehnice pentru produs, standarde/norme/specificaţii tehnice pentru proces;
      - procedura operaţională a organismului de inspecţie tehnică etc.;
    ■ Înregistrările realizate în procesul de inspecţie tehnică.
    ■ Documentul final: "Raport de inspecţie tehnică" rezultat în urma procesului de inspecţie tehnică care se elaborează în două exemplare, dintre care unul va fi înaintat beneficiarului, iar celălalt va fi arhivat la organismul de inspecţie pentru un interval de timp (ani) stabilit prin procedurile sistemului calităţii. Datele obligatorii înscrise în Raportul de inspecţie tehnică sunt prezentate în ANEXA 1, ANEXA 2, ANEXA 3 şi ANEXA 4 la prezenta procedură.

    CAP. II
    Concept procedural, organizarea inspecţiei tehnice

    II.1. CONCEPTUL PROCEDURAL AL INSPECŢIEI TEHNICE

    Procedura de inspecţie tehnică este concepută astfel încât să poată fi verificate următoarele aspecte:
    a) Starea tehnică a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri.
    Inspecţia stării tehnice cuprinde:
      - examinarea vizuală a staţiei în staţionare;
      - examinarea vizuală a staţiei la funcţionarea în gol;
      - examinarea vizuală a staţiei la funcţionarea în sarcină.
    Examinarea staţiei pentru producere a agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri constă în efectuarea următoarele activităţi:
      - inspecţia tehnică a şasiului şi a capotajelor;
      - inspecţia tehnică a grupului de acţionare (motor diesel, motor electric);
      - inspecţia tehnică a transmisiei;
      - inspecţia tehnică a instalaţiei hidraulice;
      - inspecţia tehnică a sistemului de deplasare (în cazul staţiilor mobile);
      - inspecţia tehnică a echipamentului de lucru;
      - inspecţia tehnică a postului de conducere.
    b) Parametrii tehnici şi tehnologici ai staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri.
    Măsurarea şi determinarea principalilor parametri, stabilirea valorilor de prag, stabilirea abaterilor parametrilor tehnici şi tehnologici.
    c) Îndeplinirea cerinţelor de securitate şi mediu
    d) Stabilirea rezultatelor inspecţiei tehnice
    În Anexa la Raportul de inspecţie, la punctul D, se precizează dacă cerinţele din procedura de inspecţie tehnică stabilite pentru maşină (utilaj, echipament, subansamblu, etc.) sunt îndeplinite, în vederea demonstrării capabilităţii acesteia de a răspunde cerinţelor tehnice şi tehnologice pentru realizarea unor lucrări de calitate care să răspundă cerinţelor esenţiale prevăzute în directive, standarde, normative, specificaţii tehnice, etc.

    II.2. ORGANIZAREA INSPECŢIEI TEHNICE

    Inspecţia tehnică cuprinde următoarele etape:
    a. Prezentarea echipei de inspecţie conducerii societăţii solicitante sau reprezentantului acesteia, în calitate de beneficiar al inspecţiei tehnice, ce deţine staţia pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri.
    b. Efectuarea instructajului introductiv general echipei de inspecţie tehnică, de către persoana desemnată de beneficiar, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 319/2006.
    c. Desfăşurarea inspecţiei tehnice în prezenţa persoanei împuternicite de conducerea societăţii solicitante (beneficiar).
    d. Semnarea angajamentul deontologic de către membrii echipei de inspecţie, înaintea începerii inspecţiei tehnice propriu-zise, în prezenţa persoanei împuternicite de către beneficiar. Verificarea dosarului de produs referitor la documentele depuse de beneficiar (cerere, chestionar de autoevaluare şi documentaţia tehnică - în limba română). Verificarea îndeplinirii condiţiilor contractuale (contract semnat, avans plătit etc.).
    e. Informarea în manieră succintă a beneficiarului de către şeful echipei de inspecţie tehnică cu privire la modalitatea de desfăşurare a inspecţiei tehnice, a obiectivelor urmărite în cadrul inspecţiei şi prezentarea conţinutului Raportului de inspecţie tehnică.
    f. Consemnarea în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică, pe parcursul sau la sfârşitul activităţii de inspecţie, a rezultatelor constatate de către echipă, precizând, în funcţie de caz, "starea neconformă" sau "funcţionalitate neconformă".
    g. Completarea cu rezultatele măsurărilor şi cu valorile determinate prin calcul efectuate de către echipa de inspecţie în Raportul de inspecţie tehnică.
    h. Prezentarea concluziilor inspecţiei tehnice şi semnarea Raportului de inspecţie tehnică de către membrii echipei de inspecţie.

    CAP. III
    Verificarea stării tehnice a staţiei, măsurarea/determinarea parametrilor tehnici şi tehnologici, verificarea îndeplinirii principalelor cerinţe de securitate şi mediu, activităţile operaţionale desfăşurate la inspecţia tehnică

    III.1. VERIFICAREA STĂRII TEHNICE A STAŢIEI PENTRU PRODUCEREA AGREGATELOR MINERALE PENTRU BETOANE ŞI LUCRĂRI DE DRUMURI

    Pentru verificarea stării tehnice a staţiei, aceasta trebuie să fie complet echipată conform documentaţiei tehnice, după cum urmează:
    Staţia pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri trebuie să aibă în compunere toate echipamentele necesare realizării fluxului tehnologic.
    O staţie complexă poate fi alcătuită din următoarele echipamente:
    - structură metalică de susţinere a utilajelor componente;
    - buncăre de alimentare cu materie primă;
    - alimentatoare;
    - concasoare;
    - ciururi;
    - utilaje de spălare agregate (clasoare, roţi desecătoare, benzi desecătoare);
    - benzi transportoare;
    - depozit de produse finite;
    - grup de pompare apă;
    - decantoare de ape uzate;
    - instalaţie de umectare;
    - platforme;
    - instalaţie electrică;
    - cabina şi postul de conducere cu aparatura de control, monitorizare a procesului de lucru (acolo unde este cazul), monitorizarea parametrilor funcţionali ai staţiei şi sistem de semnalizare.
    Pentru verificarea stării tehnice a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri se desfăşoară următoarele activităţi:
    a. evaluarea funcţională prin examinarea vizuală a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri în staţionare a subansamblurilor principale funcţionale şi tehnologice, cum sunt:
    - grupuri de acţionare, transmisii, instalaţia hidraulică şi instalaţia electrică;
    - echipamentul de lucru (structura metalică de susţinere a utilajelor componente, buncărele de alimentare cu materie primă, alimentatoarele, concasoarele, ciururile, utilajele de spălare agregate, benzile transportoare, depozitul de produse finite, grupul de pompare apă, decantoarele de ape uzate, instalaţia de umectare, platformele);
    - postul de conducere cu aparatura de comandă şi monitorizarea procesului tehnologic.
    b. verificarea funcţională şi tehnologică a întregii staţii la funţionarea în gol şi în sarcină.
    - verificarea capabilităţii tehnologice a staţiei în procesul de producere a agregatelor şi a atingerii parametrilor de prag.
    - măsurarea/determinarea principalilor parametri ai staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri şi evaluarea acestora în raport cu valorile din cartea tehnică şi "valorile de prag" stabilite, pentru:
    ● numărul de site ale ciurului primar/secundar/terţiar;
    ● suprafaţa ciurului primar/secundar/terţiar;
    ● unghiul de înclinare a ciurului primar/secundar/terţiar;
    ● dimensiunea maximă a agregatelor la intrarea în concasorul primar/secundar;
    ● dimensiunea maximă a agregatelor la ieşire din concasorul primar/secundar.
    c. verificările privind mentenanţa staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri (documente de evidenţă a stării tehnice).
    Programul de mentenanţă trebuie să cuprindă:
    ● graficul anual al lucrărilor de diagnoză şi mentenanţă preventivă, precum şi al reviziilor tehnice periodice (conform instrucţiunilor producătorului);
    ● măsurile operaţionale de înlocuire rapidă a componentelor defecte în cadrul lucrărilor de mentenanţă corectivă;
    ● operaţiile de mentenanţă adoptate, în mod special, pentru asigurarea conservării parametrilor funcţionali iniţiali, ce determină direct capabilitatea tehnologică de lucru.
    ● înregistrările privind operaţiile de mentenanţă efectuate (fişa de evidenţă).
    d. verificarea îndeplinirii principalelor cerinţe de securitate a muncii şi a mediului, (vezi ANEXA 4, informativă).
    ● cerinţe de securitate cu privire la:
      * sistemul de iluminare;
      * sistemele speciale de prindere pentru încărcare şi transport;
      * organele de comandă (marcare, manevrabilitate, răspuns la comenzi);
      * protectori (apărători, capace, limitatori, integritate sistem electric, etc.);
      * dotările şi starea sistemelor de protecţie la reducerea zgomotului;
      * protecţia la incendiu, protecţia la temperaturi ridicate;
      * dispozitivele de semnalizare şi a marcajelor;
      * măsurarea nivelului de zgomot la postul de comandă.
    ● cerinţe de mediu privind:
      * inexistenţa pierderilor de carburanţi, lubrifianţi şi ulei hidraulic;
      * existenţa şi funcţionarea corectă a decantoarelor de apă uzată;
      * existenţa şi funcţionarea instalaţiilor de umectare la staţiile de producere agregate de carieră;
      * existenţa carcaselor de închidere a benzilor transportoare la staţiilor de producere agregate de carieră.

    III.2. ACTIVITĂŢILE OPERAŢIONALE DESFĂŞURATE LA INSPECŢIA TEHNICĂ A STAŢIEI PENTRU PRODUCEREA AGREGATELOR MINERALE PENTRU BETOANE ŞI LUCRĂRI DE DRUMURI

    III.2.1. Inspecţia privind starea tehnică a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
    Activităţile operaţionale desfăşurate la inspecţia tehnică generală a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri va cuprinde următoarele:
    - examinarea vizuală a staţiei în staţionare;
    - examinarea vizuală a funcţionării staţiei în gol;
    - examinarea vizuală a funcţionării staţiei în sarcină.
    La funcţionarea în gol şi în sarcină a staţiei, aceasta va fi comandată numai de operatorul titular, iar inspectorii se vor situa în cabină sau în afara razei de acţiune a acesteia.
    La subansamblele/piesele staţiei supuse inspecţiei, prezentate în Anexă la Raportul de inspecţie tehnică (ANEXA 2) se examinează starea şi funcţionalitatea, unde e cazul.
    Când subansamblul inspectat tehnic din cadrul staţiei este conform, în Anexă la Raportul de inspecţie tehnică (ANEXA 2), rezultatul final este conformitate,
    Dacă la un subansamblu din cadrul staţiei se inspectează, atât starea tehnică, cât şi funcţionalitatea şi una dintre acestea este neconformă, rezultatul final este neconformitate. În Anexa la Raportul de inspecţie tehnică, se precizează, în funcţie de caz, "starea neconformă" sau "funcţionalitate neconformă". Ca documente de referinţă se vor utiliza: cartea tehnică.

    III.2.2. Inspecţia tehnică a structurii metalice de susţinere a utilajelor componente ale staţiei
    Structura metalică trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - profilele metalice sau structura în ansamblu nu trebuie să prezinte deformaţii vizibile, modificări, deteriorări sau uzuri pronunţate;
    - cordoanele de sudură să nu prezinte crăpături;
    - articulaţiile de asamblare a tronsoanelor benzilor transportoare să nu prezinte jocuri;
    - bolţurile de asamblare să aibă elementele de siguranţă care împiedică ieşirea acestora;
    - elementele de fixare la fundaţia de beton trebuie să fie complete, necorodate şi neacoperite de pământ sau nisip;
    - elementele de fixare a tronsoanelor metalice să fie complete, fără şuruburi lipsă;
    - să nu prezinte pete de rugină.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.3. Inspecţia tehnică a buncărelor de material
    Buncărele de alimentare cu materie primă, precum şi cele cu produse intermediare sau cu produse finite trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - sudurile şi pereţii să nu prezinte crăpături;
    - elementele de fixare la structura metalică să fie complete şi nedeformate;
    - grătarul situat la partea superioară să fie complet, fără bare lipsă sau excesiv uzate;
    - şibărele, clapetele de golire să fie complete, fără uzuri pronunţate şi să funcţioneze uşor, fără blocare;
    - să fie vopsite suprafeţele care nu vin în contact cu materialul.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.4. Inspecţia tehnică a alimentatoarelor
    Alimentatoarele cu bare, cu jgheab vibrant, cu plăci, cu racleţi sau bandă extractoare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - sudurile să nu prezinte crăpături;
    - elementele de fixare la buncăr sau la fundaţie să fie complete şi fără jocuri;
    - barele alimentatorului să fie complete şi neuzate excesiv;
    - jgheabul să nu prezinte spărturi, iar arcurile să fie complete, nerupte şi nedeformate;
    - vibratorul să fie complet, bine fixat de alimentator şi masele excentrice reglate corespunzător volumului de material ce trebuie transportat;
    - plăcile sau racleţii să fie complete/compleţi, fără uzuri excesive, fără deformaţii care conduc la blocarea în funcţionare şi bine articulate/articulaţi de lanţurile de transport;
    - lanţurile să fie complete, bine întinse şi fără uzuri mari;
    - roţile de lanţ să nu fie uzate excesiv;
    - banda de cauciuc să nu fie uzată până la inserţie şi să nu prezinte rupturi pe margini;
    - tamburul cu mecanismul de întindere a benzii să fie complet şi uşor de acţionat;
    - tamburul cu mecanismul de antrenare a benzii să fie complet (capace, apărători etc.) şi să nu prezinte pierderi de lubrifiant;
    - să fie vopsite suprafeţele metalice care nu vin în contact cu materialul.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.
    În cazul în care în staţie există mai multe alimentatoare, în Raportul de inspecţie tehnică se va indica poziţia alimentatorului la care s-a constatat neconformitatea.
    În rubricile raportului în care întâlnim elemente ce aparţin unor tipuri de alimentatoare ce nu se regăsesc în componenţa staţiei se marchează câte o liniuţă.

    III.2.5. Inspecţia tehnică a concasoarelor
    Concasoarele cu fălci, cu ciocane, cu con sau cu impact trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - sudurile să nu prezinte crăpături;
    - elementele de fixare la fundaţie sau structura metalică trebuie să fie complete şi fără jocuri;
    - carcasele să nu prezinte spărturi ori uzuri exagerate;
    - blindajele şi ciocănelele să nu prezinte rupturi ori spărturi şi să nu fie uzate excesiv;
    - elementele de comandă şi control ale sistemului de reglare a mărimii materialului concasat trebuie să fie complete şi uşor de acţionat;
    - mecanismele de antrenare (grupul motor - reductor ori grupul hidraulic) trebuie să fie complete (cu capace şi apărători) să funcţioneze fără blocaje şi să nu prezinte pierderi de ulei care pot contamina produsul finit;
    - transmisiile să fie complete având toate curelele şi apărătorile respective;
    - exteriorul concasoarelor să fie protejat la coroziune prin vopsire.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.
    În cazul în care în staţie există mai multe concasoare, în Raport de inspecţie tehnică se va indica poziţia concasorului la care s-a constatat neconformitatea.
    În rubricile raportului în care întâlnim elemente ce aparţin unor tipuri de concasoare ce nu se regăsesc în componenţa staţiei se marchează câte o liniuţă.

    III.2.6. Inspecţia tehnică a ciururilor
    Ciururile trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - elementele de fixare a şasiului la structură trebuie să fie complete (cu elemente de siguranţă) şi bine strânse;
    - sudurile să nu prezinte crăpături (se va acorda atenţie la rama portsite);
    - sitele să nu prezinte rupturi, să nu fie înfundate şi să fie bine întinse;
    - elementele de fixare pe ramă să fie complete, strânse şi asigurate;
    - vibratorul să funcţioneze fără zgomote anormale şi fără pierderi de lubrifianţi;
    - apărătorile maselor excentrice să fie complete şi bine fixate (fără şuruburi lipsă);
    - mecanismul de antrenare vibrator să fie complet, cu capace, apărători şi curele de transmisie;
    - arcurile să fie complete, nerupte şi netasate;
    - registrele de spălare să nu prezinte spărturi, duze înfundate ori robineţi nefuncţionali;
    - echipamentul de recuperare a apei de spălare să fie complet, să nu permit scurgerea apei în afara pâlniei de sub ciur;
    - suprafeţele ciurului care nu vin în contact cu materialul să fie protejate prin vopsire.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.
    În cazul în care în staţie există mai multe concasoare, în Raport de inspecţie tehnică se va indica poziţia concasorului la care s-a constatat neconformitatea.
    În rubricile raportului în care întâlnim elemente ce aparţin unor tipuri de ciururi ce nu se regăsesc în componenţa staţiei se marchează câte o liniuţă.

    III.2.7. Inspecţia tehnică a utilajelor de spălare a agregatelor
    Utilajele de spălare a agregatelor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - cuva să nu prezinte spărturi care să permită pierderi de apă şi material;
    - sudurile să nu prezinte fisuri;
    - mecanismul de antrenare a şnecului, roţii desecătoare ori a arborelui cu palete, elice şi cupe să fie complet, cu capace şi apărători, bine fixat şi să nu prezinte scurgeri de lubrifianţi;
    - elicea de transport material să fie completă, fără uzuri excesive şi rupturi pe marginea exterioară;
    - elementele de fixare la fundaţie să fie complete, strânse şi neacoperite de steril;
    - să nu prezinte pete de rugină pe suprafeţele vopsite.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.8. Inspecţia tehnică a benzilor transportoare
    Benzile transportoare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - şasiul să nu prezinte deformaţii vizibile ori suduri crăpate;
    - tamburul de antrenare şi mecanismul acestuia să fie complet, să funcţioneze fără jocuri şi fără pierderi de ulei;
    - tamburul de întindere să se rotească cu uşurinţă, banda să fie centrată pe el şi sistemul de întindere a benzii să fie în stare de funcţionare;
    - rolele de rezemare a benzii să fie complete şi să se rotească cu uşurinţă;
    - dispozitivul de oprire de urgenţă a benzii să fie complet şi să răspundă prompt la acţionare.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.9. Inspecţia tehnică a depozitelor de produse finite
    Depozitele de produse finite trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - platforma trebuie balastată şi compactată ori betonată în aşa fel încât să asigure scurgerea apelor în afara depozitului;
    - pereţii despărţitori trebuie să existe acolo unde materialele aşezate în formă de con se întrepătrund, iar aceştia trebuie să fie etanşi pentru a nu permite amestecarea sorturilor;
    - sorturile trebuie să fie uşor identificabile prin plăcuţe inscripţionate şi afişate la fiecare depozit.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.10. Inspecţia tehnică a grupului de pompare a apei
    Grupul de pompare a apei trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - sorbul să nu permită preluarea unor corpuri ce pot provoca înfundarea duzelor de spălare;
    - pompa să funcţioneze fără zgomote anormale, pierderi importante de apă şi fără pierderi de lubrifiant;
    - conductele să nu prezinte fisuri şi scăpări de apă;
    - robineţii să fie compleţi şi funcţionali, să permită oprirea completă a apei pe poziţia "închis".
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.11. Inspecţia tehnică a decantoarelor de ape uzate
    Decantoarele de ape uzate trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - conductele şi canalele colectoare trebuie să asigure transportul apelor uzate la decantor fără revărsarea acestora pe platformele de acces şi de depozitare materiale;
    - compartimentele decantoarelor trebuie să aibă praguri (care să permită scurgerea apei pe măsură ce aceasta scapă de o parte din particulele în suspensie) şi să nu fie pline de sedimente;
    - să fie împrejmuite cu balustradă de protecţie.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.12. Inspecţia tehnică a instalaţiei de umectare
    Instalaţiile de umectare din fluxul de procesare a agregatelor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - rezervoarele de apă să asigure funcţionarea staţiei cel puţin pe durata unui schimb de lucru; rezervoarele să fie acoperite şi prevăzute cu filtre la ieşire pentru a nu permite pătrunderea unor materiale care pot duce la înfundarea duzelor de stropire;
    - pompele să asigure presiunea necesară realizării "pânzei" de apă pentru umectare;
    - duzele să nu fie înfundate şi să fie corect orientate.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.13. Inspecţia tehnică a platformelor, pasarelelor, scărilor
    Platformele suspendate pe care sunt montate utilajele, pasarelele pentru acces la montaj şi pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă precum şi scările de acces la platforme sau la cabina de comandă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - pardoseala platformelor şi pasarelelor să nu prezinte goluri neprotejate, spărturi, deformaţii vizibile sau praguri;
    - treptele scărilor trebuie să fie antiderapante şi cu suprafaţa orizontală;
    - balustradele trebuie să fie poziţionate corespunzător la platforme, pe ambele laturi ale scărilor trebuie să fie pasarele, iar acestea trebuie să nu prezinte praguri, colţuri sau muchii vii;
    - sudurile acestora să nu prezinte crăpături;
    - să fie protejate anticoroziv prin vopsire.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.14. Inspecţia tehnică a instalaţiei electrice
    Tablourile electrice trebuie să fie complete, etanşe, cu încuietori, cutiile de borne să fie cu capace, conductorii să fie fără înnădituri, protejaţi şi fixaţi pe trasee bine alese, iar structurile metalice să fie conectate la centura de împământare.
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.15. Inspecţia tehnică a cabinei şi a postului de comandă
    Cabina şi postul de comandă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    - scările de acces să fie complete şi corect poziţionate;
    - uşile şi ferestrele să fie complete, cu garnituri de etanşare, permanent curăţate şi dotate cu închizători standard;
    - scaunul cu spătar să poată fi reglat pe verticală şi pe orizontală;
    - sistemul de încălzire şi ventilare să fie în stare de funcţionare;
    - sistemul de iluminat să fie în stare de funcţionare;
    - pe pupitrul de comandă să poată fi identificate toate aparatele de măsurare şi butoanele de comandă pentru a se asigura realizarea sorturilor prevăzute;
    - sistemul manual sau automat de comandă trebuie să poată fi utilizat permanent (după cum a fost prevăzut);
    Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică se consemnează neconformitate.

    III.2.16. Inspecţia tehnică privind parametrii tehnici şi tehnologici - Măsurarea şi determinarea parametrilor principali
    Pentru a constata dacă staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrărilor de drumuri şi-a păstrat capabilitatea tehnologică, se măsoară şi se determină, parametrii prevăzuţi în tabelul din Anexa 3. Valorile măsurate şi incertitudinile de măsurare se consemnează în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică. În cazul în care "valoarea măsurată + incertitudinea de măsurare" depăşeşte valorile de prag, responsabilitatea utilizării staţiei revine beneficiarului. Evaluarea se face având ca document de referinţă cartea tehnică (proiectul) sau alte acte normative.
    Utilajele principale determinante în atingerea productivităţii maxime la staţiile pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrărilor de drumuri sunt ciurul şi concasorul.

    Măsurarea şi determinarea parametrilor principali la ciururi:
      a. Numărul de site la ciurul primar/secundar/terţiar
    Se determină prin numărarea sitelor ciurului primar/secundar/terţiar. Dacă numărul acestora diferă de cel prevăzut în cartea tehnică se consemnează neconformitate.
      b. Suprafaţa ciurul primar/secundar/terţiar
    Se determină suprafaţa ciurului ca produsul dintre valorile celor două dimensiuni. Dacă valoarea determinată variază de cea din cartea tehnică cu peste ±5% (exclusiv) se acordă neconformitate.
      c. Unghiul de înclinare a sitelor ciurului primar/secundar/terţiar
    Se măsoară unghiul făcut de rama sitei cu planul orizontal folosind un aparat de măsură. Dacă valoarea unghiului variază cu peste ±3 grade (exclusiv) faţă de valoarea din cartea tehnică, ţinând seama şi de incertitudinea de măsurare, se consemnează neconformitate.

    Măsurarea şi determinarea parametrilor principali la concasoare:
      a. Dimensiunea maximă a agregatelor la intrarea/ieşirea în concasorul primar
    Se măsoară, folosind ruleta, gura de intrare/ieşire în concasor pe latura cea mai mare.
    Dacă valoarea variază faţă de cea din cartea tehnică cu peste ±10 mm (exclusiv), ţinând seama şi de incertitudinea de măsurare, se consideră neconformitate.
      b. Dimensiunea maximă a agregatelor la intrarea/ieşirea în concasorul secundar
    Se măsoară, folosind ruleta, gura de intrare/ieşire în concasor pe latura cea mai mare.
    Dacă valoarea variază faţă de cea din cartea tehnică cu peste ±10 mm (exclusiv), ţinând seama şi de incertitudinea de măsurare, se consideră neconformitate.
      c. Măsurarea nivelului de zgomot la postul de comandă
    Documentele de referinţă utilizate pentru determinarea nivelurilor acustice sunt următoarele: SR EN ISO 3744, SR EN ISO 3745, SR EN ISO 3746, SR EN ISO 3747.
    Măsurarea se efectuează utilizând dozimetrul de zgomot, astfel:
    - microfonul se amplasează pe înălţime la nivelul urechii operatorului, acesta stând, după caz, pe scaun sau în picioare, în faţa pupitrului de comandă;
    - se fac câte trei măsurări de o parte şi de alta a operatorului;
    - se calculează nivelul de zgomot global continuu echivalent stânga "Lech.s" ca medie aritmetică a celor trei valori măsurate la urechea stângă;
    - se calculează nivelul de zgomot global continuu echivalent dreapta "Lech.d" ca medie aritmetică a celor trei valori măsurate la urechea dreaptă.
    În ANEXA 2 se menţionează valoarea zgomotului mediu echivalent "Lmediu.echiv" obţinut cu relaţia:

                      L(echiv.s) + L(echiv.d)
    L(mediu.echiv) = ------------------------ , In dB(A).
                                2


    III.2.17. Rezultatele inspecţiei tehnice
    În urma activităţilor operaţionale la inspecţia tehnică se precizează dacă cerinţele din procedură sunt/nu sunt îndeplinite.
    În cadrul inspecţiei tehnice se constată eventualele neconformităţi şi se dispune înlăturarea acestora, stabilindu-se măsuri de remediere, cu termene şi responsabilităţi. Constatarea eliminării neconformităţilor se consemnează în Anexa la Raportul de inspecţie tehnică.


    ANEXA 1

                         Raportul de inspecţie tehnică
               a staţiilor pentru producerea agregatelor minerale
                      pentru betoane şi lucrări de drumuri

    Raportul de inspecţie tehnică trebuie să conţină, cel puţin, următoarele informaţii:
    1. Date de identificare a organismului de inspecţie (denumire şi adresă)
    2. Numărul şi data emiterii Raportului de inspecţie tehnică
    3. Denumirea şi date de identificare a staţiei de inspectat (model, tip, serie, an de fabricaţie)
    4. Date de identificare a firmei deţinătoare a staţiei (denumire, adresă), numărul şi data contractului pentru inspecţie
    5. Date de identificare a firmei producătoare (denumire, adresă)
    6. Documente de referinţă utilizate în cadrul inspecţiei
    7. Identificarea metodelor şi procedurilor utilizate
    8. Locul şi data inspecţiei, precum şi data limită a următoarei inspecţii
    9. Durata normală de funcţionare a echipamentului tehnologic (conform H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea "Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe")
    10. Durata de funcţionare consumată
    11. Data ultimei revizii tehnice a echipamentului inspectat, din Fişa de evidenţă a lucrărilor de mentenanţă
    12. Rezultatele inspecţiei, conform Anexei la Raportul de inspecţie tehnică


    ANEXA 2

                     Anexa la Raportul de inspecţie tehnică
                   a staţiilor pentru producerea agregatelor
                 minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri

    Anexa la Raportul de inspecţie tehnică trebuie să conţină, cel puţin, următoarele informaţii:

    A. Verificarea documentelor tehnice ale staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
    a. Cartea tehnică
    b. Fişa tehnică a staţiei privind: durata de utilizare, condiţiile de utilizare, reparaţii şi revizii tehnice, eventuale modificări (modernizări)
    c. Certificat de conformitate de la producător cu referinţe la: Legea nr. 319/2006 privind Protecţia şi securitatea muncii cu modificările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 1029/2008 privind condiţiile introducerii pe piaţă a maşinilor, cu modificările şi completările ulterioare (Directiva 42/2006);
    d. Marcajul CE privind conformitatea de securitate europeană.

    B. Verificarea de conformitate a stării tehnice şi de securitate a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
    a. Structuri metalice de susţinere utilaje (profile confecţii metalice, suduri, articulaţii, bolţuri, elemente de fixare la fundaţie, elemente de fixare tronsoane metalice);
    b. Buncăre material (suduri şi integritate pereţi, elemente de fixare, grătare, sisteme de golire, vopsitorii);
    c. Alimentatoare (suduri, elemente de fixare, bare, jgheaburi, arcuri, vibratoare, plăci sau racleţi, lanţuri, roţi de lanţ, benzi de cauciuc, role de reazem, tamburi, mecanisme de antrenare, vopsitorii);
    d. Concasoare (suduri, elemente de fixare, carcase, blindaje, ciocane, sisteme de reglaj, mecanisme antrenare, apărători transmisii, vopsitorii);
    e. Ciururi (elemente de fixare şasiu, suduri, site, elemente de fixare site, vibratoare, apărătoare excentrice, mecanisme antrenare vibratoare, arcuri, echipamente de spălare, echipamente recuperare apă spălare, vopsitorii);
    f. Utilaje spălare-desecare agregate (cuve, suduri, mecanisme antrenare, cupe, palete, elice, benzi desecătoare, elemente fixare utilaj, vopsitorii);
    g. Benzi transportoare (benzi de cauciuc, role de rezemare, tamburi de antrenare, mecanisme de antrenare, tambure de întindere, ştergătoare de bandă, dispozitive oprire de urgenţă);
    h. Depozit produse finite (platforme, pereţi despărţitori, identificare şorţuri);
    i. Grup pompare apă (sorb, pompe, conducte, robinete);
    j. Decantoare ape uzate (canale colectoare, compartimente, balustradă de protecţie);
    k. Instalaţie de umectare (pompe, rezervor apă, duze);
    l. Platforme, pasarele, scări (pardoseli, trepte antiderapante, balustrade, suduri, vopsitorii);
    m. Instalaţie electrică (grup elecrogen, cabluri electrice, doze cutii de borne, dulapuri electrice, centură de împământare);
    n. Cabină şi postul de comandă (uşi, ferestre, scaun reglabil, încălzire/aerisire, iluminat, pupitru de comandă).

    C. Inspecţii operaţionale de conformitate şi securitate

    1. Parametrii tehnici şi tehnologici ai staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri
    Performanţele tehnice şi tehnologice care se vor măsura/determina şi evalua sunt prezentate în ANEXA 3:
    a. Număr de site la ciur primar
    b. Suprafaţă ciur primar
    c. Unghiul de înclinare al sitelor la ciurul primar
    d. Număr de site la ciur secundar
    e. Suprafaţă ciur secundar
    f. Unghiul de înclinare al sitelor la ciurul secundar
    g. Număr de site la ciur terţiar
    h. Suprafaţă ciur terţiar
    i. Unghiul de înclinare al sitelor la ciurul terţiar
    j. Concasor primar - dimensiunea maximă a materialului la intrare
    k. Concasor primar - dimensiunea maximă a materialului la ieşire
    l. Concasor secundar - dimensiunea maximă a materialului la intrare
    m. Concasor secundar - dimensiunea maximă a materialului la ieşire
    n. Nivelul de zgomot la postul de comandă

    2. Parametrii de securitate ai staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri (ANEXA 4, informativă)
    Parametrii de securitate care se vor măsura/determina şi evalua sunt următorii:
    a. Cerinţe de securitate:
    - sistem de iluminare;
    - sisteme speciale de prindere pentru încărcare şi transport;
    - organe de comandă (marcare, manevrabilitate, răspuns la comenzi);
    - verificare protectori (apărători, capace, limitatori, integritatea sistemului electric, etc.);
    - verificarea dotărilor şi starea sistemelor de protecţie la reducerea zgomotului, protecţie la incendiu, protecţie la temperaturi ridicate;
    - verificarea dispozitivelor de semnalizare şi a marcajelor;
    - măsurarea nivelului de zgomot la postul de comandă.
    b. Cerinţe de mediu:
    - inexistenţa pierderilor de carburanţi, lubrifianţi şi ulei hidraulic

    3. Calculul incertitudinii de măsurare.

    D. Rezultatele inspecţiei staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri

    E. Domeniul de utilizare a staţiei pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri

    F. Numele şi semnătura responsabilului de inspecţie


    ANEXA 3

                PARAMETRII TEHNICO-FUNCŢIONALI CARE SE EVALUEAZĂ
                  LA INSPECŢIA TEHNICĂ A STAŢIEI DE PRODUCERE
                             A AGREGATELOR MINERALE


┌──────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Producerea │ A. CAPABILITATEA ECHIPAMENTELOR TEHNOLOGICE │
│ agregatelor ├──────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┤
│ pentru beton │ Performanţe (cerinţe) │ Performanţe funcţionale şi tehnologice │ Componente cu influenţă │
│şi lucrări de │ de execuţie a lucrării │ ale echipamentelor │ determinantă asupra │
│ drumuri │ │ │ performanţelor │
├──────────────┼────────────┬─────────────┼─────────────┬─────────────┬──────────────┼───────────────────────────────┤
│ Denumirea │ Parametri │ Nivel de │ Denumire │ Modul de │Valori de prag│ │
│echipamentelor│ │ prag şi │ │verificare │ (Abateri) │ │
│ tehnologice │ │ abateri │ │ │ │ │
├──────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┬──────┬──────┬─────┬─────┤
│1. Concasoare │Grad │Concasoare cu│ │ │ │motor│trans-│organ │blin-│disp.│
│(cu fălci, cu │concasare │fălci │ │ │ │ │misie │sfărâ-│daje │sigu-│
│ciocane, │"i" │- valoare i │ │ │ │ │ │mare │ │ranţă│
│conice, cu │ │Concasoare cu├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│valţuri) │ │con │Dimensiunea │măsurare │Conform cărţii│ │ │ X │ │ │
│ │ │- valoare i │gurii de │ │tehnice │ │ │ │ │ │
│ │ │Concasoare cu│alimentare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ciocane ├─────────────┼─────────────┤ ├─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │- valoare i │Deschiderea │măsurare │ │ │ │ X │ │ │
│ │ │Concasoare cu│minimă la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │valţuri │ieşire │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │- valoare i ├─────────────┼─────────────┤ ├─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Turaţia │măsurare │ │ X │ X │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┤ ├─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Capacitate de│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │sfărâmare │probă │ │ X │ X │ X │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┤ ├─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Protecţie │probă │ │ │ │ │ X │ X │
├──────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│2. Ciururi │Granulozi- │ │ │ │ │motor│trans-│excen-│ar- │site │
│vibrante │tate │Indicate în │ │ │ │ │misie │trici │curi │ │
│ │agregate │standardele ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │de │Amplitudinea │a) calcul: │ │ │ │ │ │ │
│ │ │agregate^*1 │vibraţiilor │A=m(0)r/m │ │ │ │ │ │ │
│ │ │SR EN 13242 │A (mm) │b) │3 - 4,5 mm │ │ │ X │ │ │
│ │ │tabelele 2, │ │măsurare │ │ │ │ │ │ │
│ │ │3, 4; ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │SR EN 12620 │Momentul │m(s)=m(0)r │Cerinţa de a │ │ │ │ │ │
│ │ │tabelele 2-6;│static al │m(0)-masa │se obţine │ │ │ X │ │ │
│ │ │SR EN 13043 │excentricilor│excentri- │amplitudinea │ │ │ │ │ │
│ │ │tabelele 2, │ │cilor │indicată │ │ │ │ │ │
│ │ │3, 4 │ │r - excen- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │tricitatea │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │[mm] │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Turaţia arbo-│măsurare │Carte tehnică │ X │ X │ │ │ │
│ │ │ │relui cu ex- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │centrici │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │n[rot/min] │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Frecvenţa │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │f(Hz) │f=n/60 │Carte tehnică │ X │ X │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Pulsaţia │omega=pi n/30│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │vibraţiilor │ │ │ X │ X │ │ │ │
│ │ │ │forţate │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │[rad/s] │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Pulsaţia │a) calcul │omega/p = 4..6│ │ │ │ X │ │
│ │ │ │proprie │p=radicalk/m │(funcţionare │ │ │ │ │ │
│ │ │ │p [s^-1] │k - rigidita-│în regim de │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │tea arcurilor│postrezonanţă)│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │m - masa │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ciurului cu │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │material │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Unghiul de │măsurare │Carte tehnică │ │ │ │ │ X │
│ │ │ │înclinare a │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │sitelor α │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Coeficientul │calcul: │2,8 - 3,3 │ X │ X │ X │ │ │
│ │ │ │de aruncare │C=Aomega^2 │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │/gcosα │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Suprafaţa │S = BL │Carte tehnică │ │ │ │ │ X │
│ │ │ │sitelor [m^2]│B - lăţime │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │L - lungime │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Suprafaţa │calcul: │s = 51% │ │ │ │ │ X │
│ │ │ │activă de │ l^2 │(site 4;8mm) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │cernere s [%]│s=------.100%│s = 64% │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ l^2(1) │(sită 16 mm) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │s = 4% │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │l - latura │(sită 31 mm) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ochiului │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │sitei │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │l(1) - pasul │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │sârmelor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴──────────────┴─────┴──────┴──────┴─────┴─────┤
│B. Verificare │- verificarea documentaţiei tehnice şi de provenienţă a echipamentelor tehnologice │
│de ansamblu a │- existenţa Raportului de inspecţie │
│calităţii │ │
│procesului │ │
│tehnologic │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. Cerinţe de │ │
│securitate │Verificarea îndeplinirii cerinţelor SR EN ISO 12100:2011 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│D. Cerinţe de │ │
│protecţia │ │
│mediului │Verificarea îndeplinirii cerinţelor Legii nr. 265/2006 │
└──────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

──────────
    *) Extrase din standardele de agregate privind granulozitatea agregatelor
──────────


    ANEXA 4

                  CERINŢE DE SECURITATE ŞI PROTECŢIA MEDIULUI


    1. Inspecţia tehnică privind îndeplinirea cerinţelor de securitate

    1.1. Fenomene periculoase (riscuri)
    Fenomenele periculoase specifice staţiilor pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri

    a. Pericole mecanice Tabel 1a
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Îngropare │- în buncărele de alimentare sau depozitare a materialelor │
│ │tratate sau netratate │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Strivire │- la montarea/instalarea maşinilor │
│ │- în zonele de acţiune a transportoarelor cu bandă, │
│ │ciururilor, concasoarelor, şnecurilor desecătoare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Tăiere sau │- la elementele mobile ale staţiei, de exemplu: │
│secţionare │ ● transportoare cu bandă │
│ │ ● uşile de descărcare a buncărelor │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Antrenare sau │- în rolele transportoarelor cu bandă │
│prindere │- pe transportoarele cu bandă │
│ │- cu elementele mobile ale ciururilor şi concasoarelor │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pierderea │- capacitate portantă necorespunzătoare a fundaţiei │
│stabilităţii │- montarea/instalarea staţiilor transportabile │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cădere Alunecare│- în buncărele de alimentare, în concasoare, în │
│ │alimentatoare │
│ │- de pe pasarele │
│ │- pe pasarelele sau platformele de acces │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘

    b. Pericole electrice Tabel 1b
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contact electric│- circuite de putere │
│(direct sau │ │
│indirect) │ │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    c. Pericole generate de materiale Tabel 1c
       şi produse (la mentenanţă)
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contact cu │Lucrări de mentenanţă: │
│pulberi nocive │- în carcasele ciururilor │
│sau inhalarea │- în buncărul de alimentare │
│acestora │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Incendiu sau │- în cabina de comandă │
│explozie │ │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    d. Pericole generate de nerespectarea Tabel 1d
       principiilor ergonomice
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţie │- în cabinele de comandă (poziţia consolelor, poziţie cu │
│defectuoasă │vizibilitate insuficientă a terminalelor) │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Iluminat │- amplasarea necorespunzătoare a cabinei de comandă în │
│necorespunzător │raport cu iluminatul natural sau sursele de iluminat │
│al postului de │artificial │
│comandă │ │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    e. Pericole generate de defectarea sursei Tabel 1e
       de energie şi alte disfuncţionalităţi
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Defectarea ali- │- închiderea automată a obturatoarelor de golire a │
│mentării cu │buncărelor şi silozurilor de depozitare a materialelor │
│energie │ │
│(electrică, │ │
│pneumatică şi │ │
│hidraulică) │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pierderea nepre-│- în particular pentru staţiile transportabile la montare/ │
│văzută a stabi- │instalare şi reglare în timpul asamblării │
│lităţii maşinii,│ │
│răsturnare │ │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    f. Pericole generate de absenţa sau Tabel 1f
    poziţionarea incorectă a dispozitivelor
    de protecţie
┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │ Localizare │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Accesorii pentru│- prelevarea probelor pentru controlul producţiei pe staţia │
│încărcare şi │aflată în funcţiune │
│descărcare │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Accesorii prin- │- accesorii de montare pentru manipularea pieselor de schimb│
│cipale pentru │grele şi agabaritice (de exemplu pentru ciururi, concasoare)│
│protecţie în │dacă aceste maşini sunt amplasate la înălţime │
│timpul opera- │ │
│ţiilor de │ │
│mentenanţă │ │
├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Apărătorile de │- la concasoarele cu fălci şi cu ciocane │
│protecţie la │- la mecanismele exterioare de antrenare a tamburilor de la │
│transmisiile │benzile transportoare │
│mecanice │- la ciururile vibrante │
└────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    1.2. Verificarea cerinţelor de securitate

    Se constată dacă au fost luate măsurile necesare pentru eliminarea sau reducerea riscurilor (pericolelor) indicate în tabelele 1a 1a - 1f.
    Verificarea cerinţelor de securitate este sintetizată în tabelul 2.

                                                                      Tabel 2
┌─────────────────┬──────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ │ Mod de verificare │ Rezultat │
│ Verificări ├───────────┬───────────────┬──────────────┼───────┬─────────┤
│ │Examinare │ Încercare │ Măsurare │Conform│Neconform│
│ │ vizuală │ funcţională │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Buncăre şi │Acces/ │Sistem de │Dimensiuni │ │ │
│silozuri │grilaj │blocare │grilaj │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Transportoare cu │ │Sistem de │Dimensiuni │ │ │
│bandă │Protectori │blocare │grilaj │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Concasoare │Protectori │Sistem de │Dimensiuni │ │ │
│ │ │blocare │grilaj │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Ciur, instalaţie │Ferestre │Sistem de │ │ │ │
│desprăfuire │vizitare │blocare │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Buncăre, padocuri│Dispozitiv │Sistem de │ │ │ │
│ │prelevare │blocare │ │ │ │
│ │probe │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Echipamente de │Amplasare │Dispozitive de │ │ │ │
│ridicare │echipamente│protecţie │ │ │ │
│ │ridicare │Hidraulice şi/ │ │ │ │
│ │ │sau mecanice │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Post de comandă │Pupitre, │Sistem de │Temperatura │ │ │
│ │uşi │blocare │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Instalaţie │Cabluri, │Opriri de │ │ │ │
│electrică │împământare│urgenţă │ │ │ │
│ │ │Semnal acustic │ │ │ │
│ │ │Izolaţie │ │ │ │
│ │ │electrică │ │ │ │
│ │ │Sistem de │ │ │ │
│ │ │blocare │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Mijloace de acces│Pasarele, │ │Distanţa │ │ │
│ │platforme, │ │ │ │ │
│ │scări │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼──────────────┼───────┼─────────┤
│Zone interzise/ │Panouri │ │ │ │ │
│cu acces limitat │avertizare │ │ │ │ │
└─────────────────┴───────────┴───────────────┴──────────────┴───────┴─────────┘


    1.3. Verificarea existenţei marcajelor
    Staţiile pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri trebuie să fie prevăzute cu plăcuţe de identificare. Plăcuţele de identificare pentru fiecare din echipamentele componente trebuie să cuprindă următoarele marcaje: numele şi adresa producătorului, anul de fabricaţie, tipul, seria, marcajul CE (pentru produse destinate a fi comercializate în UE).

    2. Verificarea îndeplinirii cerinţelor privind protecţia mediului

    Staţiile pentru producerea agregatelor minerale pentru betoane şi lucrări de drumuri trebuie să asigure şi încadrarea sub limitele admise de poluare a mediului cu pulberi, scurgeri de fluide tehnologice, reziduuri ce rezultă din fluxul tehnologic, cu respectarea prevederilor Legii nr. 265/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru îndeplinirea cerinţelor de mai sus este necesară verificarea cerinţelor indicate în tabelul 3.

                                                                       Tabel 3
┌────┬──────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Cerinţe pentru protecţia mediului │Rezultatul verificării│
│crt.│ ├───────────┬──────────┤
│ │ │ conform │ neconform│
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 1. │Eliminarea emisiilor de praf la buncărele de │ │ │
│ │alimentare │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 2. │Eliminarea emisiilor de praf la ciururile de │ │ │
│ │agregate (carcase etanşe racordate la instalaţia │ │ │
│ │de desprăfuire) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 3. │Eliminarea emisiilor de praf la concasoare │ │ │
│ │(carcase etanşe racordate la instalaţia de │ │ │
│ │desprăfuire) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 4. │Eliminarea emisiilor de praf la padocurile de │ │ │
│ │depozitare (dotarea cu instalaţie de umectare a │ │ │
│ │prafului) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 5. │Etanşare la instalaţiile de transport (benzile │ │ │
│ │transportoare) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 6. │Inexistenţa pierderilor de combustibil şi ulei │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 7. │Existenţa şi funcţionarea corectă a decantoarelor │ │ │
│ │de ape uzate │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 8. │Existenţa unei autorizaţii de mediu valabile │ │ │
└────┴──────────────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────┘



    ANEXA 5

                        Referinţe tehnice şi legislative

    Referinţele datate au fost luate în considerare la data elaborării prezentei reglementări tehnice.
    La data utilizării reglementării tehnice se va consulta ultima formă în vigoare a referinţelor legislative şi tehnice

    5.1. Legislaţie

┌────┬─────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea actului normativ │ Publicaţia │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 1 │Legea nr. 10/1995 privind calitatea în │Monitorul Oficial al României, │
│ │construcţii, cu modificările ulterioare │Partea I, nr. 12 din │
│ │ │24 ianuarie 1995 │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 2 │Legea securităţii şi sănătăţii în muncă │Monitorul Oficial al României, │
│ │nr. 319/2006 │Partea I, nr. 646 din │
│ │ │26 iulie 2006 │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 3 │Hotărârea Guvernului nr. 1756/2006 │Monitorul Oficial al României, │
│ │privind limitarea nivelului emisiilor de │Partea I, nr. 48 din │
│ │zgomot în mediu produs de echipamente │22 ianuarie 2007 │
│ │destinate utilizării în exteriorul │ │
│ │clădirilor │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 4 │Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004 pentru│Monitorul Oficial al României │
│ │aprobarea Catalogului privind │nr. 46 din 13 ianuarie 2005 │
│ │clasificarea şi duratele normale de │ │
│ │funcţionare a mijloacelor fixe │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 5 │Hotărârea Guvernului nr. 1146/2006 │Monitorul Oficial al României, │
│ │privind cerinţele minime de securitate şi│Partea I, nr. 815 din │
│ │sănătate pentru utilizarea în muncă de │03 octombrie 2006 │
│ │către lucrători a echipamentelor de muncă│ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 6 │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │Monitorul Oficial al României, │
│ │nr. 195/2005 privind protecţia mediului, │Partea I, nr. 1196 din │
│ │cu modificările şi completările │30 decembrie 2005 │
│ │ulterioare, aprobată cu modificări şi │ │
│ │completări prin Legea nr. 265/2006, cu │ │
│ │modificările şi completările ulterioare. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 7 │Hotărârea nr. 1236/2012 privind │Monitorul Oficial al României, │
│ │stabilirea cadrului instituţional şi a │Partea I, nr. 876 din │
│ │unor măsuri pentru aplicarea prevederilor│21 decembrie 2012 │
│ │Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al │ │
│ │Parlamentului European şi al Consiliului │ │
│ │din 9 martie 2011 de stabilire a unor │ │
│ │condiţii armonizate pentru comercializa- │ │
│ │rea produselor pentru construcţii şi de │ │
│ │abrogare a Directivei 89/106/CEE a │ │
│ │Consiliului │ │
└────┴─────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    5.2. Standarde

┌────┬────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Standard │ Titlu │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 1 │SR EN ISO/CEI 17020/2012 │Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru │
│ │ │funcţionarea diferitelor tipuri de │
│ │ │organisme care efectuează inspecţii │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 2 │SR EN 12620+A1:2008 │Agregate pentru beton │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 3 │SR EN 13242+A1:2008 │Agregate din materiale nelegate sau │
│ │ │legate hidraulic pentru utilizare în │
│ │ │inginerie civilă şi în construcţii de │
│ │ │drumuri │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 4 │SR EN 13043:2003, │Agregate pentru amestecuri bituminoase │
│ │SR EN 13043:2003/AC:2004 │şi pentru finisarea suprafeţelor, │
│ │ │utilizate la construcţia şoselelor, a │
│ │ │aeroporturilor şi a altor zone cu trafic│
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 5 │SR EN 13139:2003; │Agregate pentru mortare │
│ │SR EN 13139:2003/AC:2004; │ │
│ │SR EN 13139:2003/C91:2009 │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 6 │SR EN 13450:2003; │Agregate pentru balast de cale ferată │
│ │SR EN 13450:2003/AC:2004 │ │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 7 │SR EN 13383-1/2003, │Agregate pentru anrocamente. │
│ │SR EN 13383-1:2003/AC:2004 │Partea 1: Specificaţii │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 8 │SR EN ISO 3744:2011 │Acustică. Determinarea nivelurilor de │
│ │ │putere acustică şi a nivelurilor de │
│ │ │energie acustică ale surselor de zgomot │
│ │ │utilizând presiunea acustică. Metode │
│ │ │tehnice în condiţii apropiate de cele │
│ │ │ale unui câmp liber deasupra unui plan │
│ │ │reflectant │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 9 │SR EN ISO 3745:2012 │Acustică. Determinarea nivelurilor de │
│ │ │putere acustică şi a nivelurilor de │
│ │ │energie acustică ale surselor de zgomot │
│ │ │utilizând presiunea acustică. Metode │
│ │ │exacte pentru camere anecoice şi camere │
│ │ │semianecoice │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 10 │SR EN ISO 3746:2011 │Acustică. Determinarea nivelurilor de │
│ │ │putere acustică şi a nivelurilor de │
│ │ │energie acustică ale surselor de zgomot │
│ │ │utilizând presiunea acustică. Metodă de │
│ │ │control care utilizează o suprafaţă de │
│ │ │măsurare înconjurătoare, deasupra unui │
│ │ │plan reflectant │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 11 │SR EN ISO 3747:2011 │Acustică. Determinarea nivelurilor de │
│ │ │putere acustică şi a nivelurilor de │
│ │ │energie acustică ale surselor de zgomot │
│ │ │utilizând presiunea acustică. Metode │
│ │ │tehnice de control pentru utilizare în │
│ │ │situ într-un mediu reverberant. │
└────┴────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



    5.3. Reglementări tehnice

┌────┬─────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ Reglementare tehnică │ Publicaţia │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 1. │Normativ pentru producerea betonului şi │Monitorul Oficial al României, │
│ │executarea lucrărilor din beton, beton │Partea I, nr. 374 din │
│ │armat şi beton precomprimat - Partea 1: │16 mai 2008 │
│ │Producerea betonului - indicativ │ │
│ │CP 012/1-2007, aprobat prin Ordinul │ │
│ │ministrului dezvoltării, lucrărilor │ │
│ │publice şi locuinţelor nr. 577/2008 │ │
└────┴─────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



                                      -----

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016