Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARE din 5 mai 2008  aeronautica civila romana RACR-LPTA, Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARE din 5 mai 2008 aeronautica civila romana RACR-LPTA, "Licentierea personalului tehnic aeronautic", editia 3/2008

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL I nr. 368 din 14 mai 2008

CAP. I
Generalitãţi

I.1. Aplicabilitate
a) Prezenta reglementare cuprinde cerinţele şi condiţiile obligatorii pentru licenţierea personalului tehnic aeronautic care certificã lucrãrile de întreţinere efectuate la urmãtoarele categorii de produse aeronautice:
a1) aeronave care sunt menţionate în anexa II la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 216/2008, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 79 din 19 martie 2008;
a2) aeronave, altele decât avioane şi elicoptere;
a3) componente de aeronavã.
b) Prezenta reglementare se aplicã şi inspectorilor Autoritãţii Aeronautice Civile Române, denumitã în continuare AACR, care solicitã licenţã de personal tehnic aeronautic, în conformitate cu prevederile prezentei reglementãri, în vederea realizãrii activitãţii de inspecţie a lucrãrilor de întreţinere tehnicã la aeronavele civile.
I.2. Efectivitate
Dupã data intrãrii în vigoare a prezentei reglementãri licenţierea ca personal tehnic aeronautic sau prelungirea valabilitãţii licenţei pentru categoriile de produse aeronautice menţionate la pct. I.1 lit. a) se va face în conformitate cu cerinţele prezentei reglementãri.
I.3. Definiţii şi abrevieri
Brevet - documentul în care se fac menţiunile privind licenţa şi calificãrile, care atestã deţinãtorului drepturile conferite de acestea.
Calificare - menţiunea înscrisã pe un brevet, constituindu-se ca parte integrantã a acestuia, care atestã atât capabilitatea unei persoane de a exercita o anumitã funcţie, cât şi condiţiile, drepturile şi/sau limitãrile proprii.
Licenţa de personal tehnic aeronautic - menţiunea de recunoaştere a unei calificãri, care este înscrisã pe un brevet, constituindu-se ca parte integrantã a acestuia, atestând atât condiţiile, drepturile şi/sau limitãrile proprii calificãrii, cât şi termenul de valabilitate pentru exercitarea drepturilor specificate.
Revocarea licenţei - retragerea de cãtre AACR a licenţei de personal tehnic aeronautic. Toate drepturile acordate prin licenţa astfel revocatã sunt retrase.
Suspendarea licenţei - retragerea temporarã, totalã sau parţialã, pentru o perioadã de maximum 12 luni, de cãtre AACR a drepturilor acordate prin licenţa de personal tehnic aeronautic. Acestea pot fi restabilite atunci când circumstanţele ce au dus la suspendare sunt corectate sau la încheierea perioadei de suspendare stabilitã de AACR.
Întreţinere - lucrarea sau combinaţia de lucrãri de: reparaţie capitalã, reparaţie, inspecţie, înlocuire, modificare sau remediere a unui defect pentru o aeronavã sau component de aeronavã.
Organizaţie de întreţinere - organizaţia înregistratã ca entitate juridicã sau compartimentul unei astfel de organizaţii, care desfãşoarã activitãţi de întreţinere.
Autorizat - autorizat de cãtre AACR în mod direct sau în conformitate cu o procedurã aprobatã de AACR.
Personal tehnic aeronautic - personal tehnic abilitat sã execute şi sã certifice lucrãri de întreţinere la aeronave şi componentele acestora.

CAP. II
Condiţii generale privind licenţierea personalului tehnic aeronautic

II.1. Cererea şi emiterea licenţelor
a) Cererea de examinare teoreticã şi practicã a personalului tehnic aeronautic, în vederea obţinerii/prelungirii valabilitãţii/modificãrii unei licenţe de personal tehnic aeronautic, trebuie fãcutã în forma şi conform procedurilor AACR.
b) Persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la cap. III şi a achitat la AACR tarifele stabilite conform dispoziţiilor în vigoare are dreptul sã primeascã licenţa şi calificãrile corespunzãtoare, în forma stabilitã de AACR.
c) Licenţa de personal tehnic aeronautic şi calificãrile corespunzãtoare sunt emise numai de cãtre AACR, dar activitãţile concrete privind organizarea examenelor şi examinarea solicitanţilor pot fi delegate, parţial sau în întregime, altor agenţi aeronautici civili autorizaţi de cãtre AACR.
d) Persoana cãreia i-a fost revocatã licenţa are dreptul sã solicite o nouã licenţã numai dupã 12 luni de la data revocãrii acesteia.
e) Brevetul de personal tehnic aeronautic este eliberat odata cu licenţa iniţialã şi aparţine deţinãtorului acestuia, iar drepturile conferite de acesta pot fi exercitate numai în conformitate cu prevederile prezentei reglementãri şi cu reglementãrile aeronautice în vigoare.
II.2. Eligibilitate
a) Condiţiile care trebuie îndeplinite de cãtre un solicitant pentru ca AACR sã emitã o licenţã de personal tehnic aeronautic sunt urmãtoarele:
a1) - sã aibã vârsta minimã de 20 de ani împliniţi;
a2) - sã fie capabil sã citeascã, sã scrie şi sã comunice la un nivel satisfãcãtor în limba în care sunt scrise documentaţia tehnicã şi procedurile organizaţiei de întreţinere, care sunt necesare pentru susţinerea activitãţii tehnice la care îi dã dreptul licenţa respectivã, cu calificãrile aferente;
a3) - sã îndeplineascã condiţiile specifice privind pregãtirea teoreticã şi experienţa practicã necesare obţinerii licenţei conform pct. III.4 şi III.5;
a4) - sã demonstreze cã posedã competenţa necesarã exercitãrii drepturilor conferite prin licenţa solicitatã în conformitate cu pct. III.6;
a5) - sã îndeplineascã condiţiile de sãnãtate necesare domeniului de activitate pentru care a solicitat licenţa, aceasta dovedindu-se prin viza emisã de cabinetul medical al angajatorului acestuia pe cererea de examinare teoreticã şi practicã.
b) Solicitantul/deţinãtorul de licenţã de personal tehnic aeronautic trebuie sã demonstreze cã îşi desfãşoarã activitatea într-o organizaţie de întreţinere autorizatã, prin dovezi conforme cu legislaţia în vigoare, şi sã aibã recomandarea organizaţiei respective pe cererea de examinare.
II.3. Licenţe temporare
a) AACR poate prelungi valabilitatea unei licenţe fãrã aplicarea prevederilor pct. III.7, unei persoane cãreia i-a expirat valabilitatea licenţei în urmãtoarele condiţii:
a1) - deţinãtorul sã solicite în scris la AACR prelungirea valabilitãţii licenţei înaintea expirãrii acesteia, cu justificarea motivelor care îl împiedicã sã urmeze procedura de la pct. II.2;
a2) - deţinãtorul sã facã dovada cã îşi desfãşoarã în continuare activitatea în limitele drepturilor acordate de licenţã şi calificãrile pe care le posedã;
a3) - deţinãtorul sã facã dovada achitãrii tarifelor corespunzãtoare perioadei de prelungire solicitate.
b) AACR poate prelungi valabilitatea unei licenţe în situaţia de la lit. a) cu maximum 120 de zile calendaristice.
c) AACR nu va lua în consideraţie solicitãrile fãcute în conformitate cu lit. a), dacã solicitantul este în una din urmãtoarele situaţii:
c1) - licenţa este suspendatã sau revocatã;
c2) - deţinãtorul licenţei nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute în cap. III;
c3) - deţinãtorul licenţei sau angajatorul acestuia nu îşi poate îndeplini îndatoririle privind plãţile legal datorate cãtre AACR.
II.4. Valabilitatea licenţelor
a) Licenţa iniţialã se acordã de cãtre AACR pentru o perioada de 12 luni.
b) Prelungirea valabilitãţii licenţei, în condiţiile prevãzute la pct. III.7, poate fi fãcutã de cãtre AACR pentru maximum 24 de luni.
c) În cazul în care deţinãtorul licenţei de personal tehnic aeronautic nu a solicitat prelungirea valabilitãţii acesteia în termenul prevãzut la pct. III.7 lit. a), la data expirãrii perioadei prevãzute în licenţã aceasta îşi înceteazã valabilitatea. La cererea solicitantului, AACR îi poate reînnoi valabilitatea calificãrilor deţinute în condiţiile prezentei reglementãri.
II.5. Condiţii de suspendare a licenţei de personal tehnic aeronautic
a) Licenţa de personal tehnic aeronautic poate fi suspendatã de cãtre AACR dacã :
a1) - deţinãtorul nu mai îndeplineşte condiţiile în care i-a fost emisã licenţa conform prevederilor cap. III;
a2) - deţinãtorul nu a anunţat în scris AACR pierderea, furtul sau distrugerea brevetului în termen de 15 zile lucrãtoare de la producerea evenimentului;
a3) - deţinãtorul nu a anunţat în scris AACR cu privire la orice modificare a datelor privind numele şi adresa acestuia sau a angajatorului acestuia, în termen de 30 de zile de la modificare;
a4) - deţinãtorul este implicat în cercetãri cu caracter administrativ, civil sau penal pentru fapte legate de drepturile conferite de licenţa sa;
a5) - deţinãtorul efectueazã activitãţi conform drepturilor conferite de licenţã, sub influenţa alcoolului sau drogurilor;
a6) - deţinãtorul se prezintã la examenele practice pentru obţinerea sau prelungirea valabilitãţii licenţei sub influenţa bãuturilor alcoolice sau drogurilor;
a7) - deţinãtorul refuzã sã se supunã testelor legale pentru determinarea alcoolemiei sau drogurilor;
a8) - activitatea desfãşuratã de cãtre deţinãtorul de licenţã conform drepturilor conferite de aceasta este necorespunzãtoare, dacã prin aceasta a fost afectatã siguranţa zborurilor;
a9) - sãvârşirea de cãtre deţinãtorul sau solicitantul unei licenţe de personal tehnic aeronautic a faptelor prevãzute la pct. II.11 lit. e) atrage anularea examenelor şi suspendarea licenţei pânã la 12 luni.
b) Suspendarea licenţei devine efectivã din momentul producerii oricãreia dintre situaţiile de la pct. a1), a4)-a9), iar pentru situaţiile prevãzute la pct. a2) -a3), dupã expirarea termenelor respective.
c) În oricare dintre situaţiile prevãzute la lit. a), cu excepţia pct. a2), deţinãtorul este obligat sã se prezinte la AACR pentru consemnarea în brevet a suspendãrii licenţei.
d) Perioadele de suspendare a licenţei de personal tehnic aeronautic sunt stabilite de cãtre AACR astfel:
- pentru faptele prevãzute la lit. a) pct. a5)-a7) licenţa se suspendã pe o perioadã de 12 luni;
- pentru faptele prevãzute la lit. a) pct. a8) licenţa se suspendã pe o perioadã de 6 luni.
e) Constatarea faptelor prevãzute la lit. a) pct. a6) şi a9) se face de cãtre AACR şi se consemneazã într-un proces-verbal. O copie a acestuia împreunã cu hotãrârea de suspendare se va înmâna persoanei în cauzã în termen de 5 zile de la data constatãrii faptelor. De asemenea, AACR va comunica angajatorului numele persoanei, fapta respectivã şi hotãrârea luatã.
f) Constatarea faptelor prevãzute la pct. a4), a5), a7) şi a8) revine angajatorului, care este obligat sã ia de îndatã mãsurile corespunzãtoare şi sã înştiinţeze AACR despre aceasta.
g) În situaţiile prevãzute la lit. a) pct. a1)-a3), în cazul în care deţinãtorul licenţei de personal tehnic aeronautic nu a remediat situaţia care a condus la suspendarea licenţei în termen de 24 de luni, aceasta va fi revocatã de cãtre AACR. În situaţiile prevãzute la lit. a) pct. a5)-a9), în cazul în care pânã la încetarea perioadei de suspendare deţinãtorul licenţei de personal tehnic aeronautic nu a remediat situaţia care a condus la suspendarea licenţei, aceasta va fi revocatã de AACR.
II.6. Condiţii de revocare a licenţei de personal tehnic aeronautic
a) Licenţa de personal tehnic aeronautic poate fi revocatã de AACR dacã:
a1) - a trecut mai mult de un an de la data expirãrii perioadei de valabilitate;
a2) - deţinãtorul a înscris date false în documentele înaintate cãtre AACR, în legãturã cu obţinerea licenţei, prelungirea valabilitãţii acesteia sau calificãri suplimentare;
a3) - deţinãtorul a modificat fraudulos datele înscrise în brevet cu scopul de a obţine drepturi suplimentare;
a4) - deţinãtorul a multiplicat sau reprodus brevetul, în parte sau în întregime, cu scopuri frauduloase.
b) Revocarea licenţei devine efectivã din momentul producerii oricãreia dintre situaţiile prevãzute la pct. a2)-a4), iar pentru situaţia prevãzutã la pct. a1), dupã expirarea termenului respectiv.
c) Constatarea faptelor prevãzute la paragraful a) pct. a2)-a4) se face de AACR şi se consemneazã într-un proces-verbal. O copie a acestuia, împreunã cu hotãrârea de revocare, se va înmâna persoanei în cauzã în termen de 5 zile lucrãtoare de la data constatãrii faptelor. De asemenea, AACR va comunica angajatorului numele persoanei, fapta respectivã şi hotãrârea luatã.
II.7. Modificarea datelor
a) Cererea privind modificarea datelor personale legate de licenţa de personal tehnic aeronautic împreunã cu brevetul trebuie transmise în scris cãtre AACR şi însoţite de toate documentele relevante pentru efectuarea modificãrilor. Acestea vor fi înapoiate deţinãtorului dupã verificarea lor.
b) AACR va efectua modificãrile corespunzãtoare în termen de maximum 15 zile lucrãtoare de la primirea cererii, dacã constatã cã acestea sunt motivate.
c) AACR poate refuza efectuarea modificãrilor în cazul în care nu sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute la lit. a). În acest caz, termenul prevãzut la lit. b) se prelungeşte corespunzãtor.
II.8. Pãstrarea brevetului
a) Persoana care deţine brevet cu licenţã de personal tehnic aeronautic este obligatã sã îl pãstreze în condiţii care sã preîntâmpine deteriorarea, pierderea sau furtul acestuia şi sã îl aibã asupra sa sau în apropierea locului unde îşi exercitã drepturile conferite de licenţã.
b) Persoana posesoare a brevetului cu licenţã de personal tehnic aeronautic trebuie sã fie capabilã sã îl poatã prezenta pentru verificare la solicitarea reprezentanţilor organelor competente (Ministerul Transporturilor, AACR etc.), în timpul exercitãrii drepturilor conferite de licenţã.
II.9. Înlocuirea brevetelor pierdute sau distruse
a) AACR emite un duplicat al unui brevet pierdut sau distrus, dacã deţinãtorul acestuia:
a1) - face o cerere în scris în acest sens, însoţitã de o fotografie 3/4 cm; şi
a2) - face dovada publicãrii pierderii brevetului; sau
a3) - face dovada distrugerii brevetului; şi
a4) - achitã tarifele stabilite pentru emiterea duplicatului.
b) Emiterea duplicatului se face în termen de 10 zile lucrãtoare de la data îndeplinirii condiţiilor de la lit. a).
II.10. Licenţierea persoanelor strãine
O persoanã care nu deţine cetãţenia românã sau care, fiind cetãţean român, nu are domiciliul ori reşedinţa permanentã în România poate obţine licenţa de personal tehnic aeronautic, precum şi revalidarea sau reînnoirea acesteia, în conformitate cu RACR-LPTA, dacã AACR constatã cã aceastã licenţã este necesarã pentru întreţinerea unor aeronave înmatriculate în România sau este în beneficiul unui agent aeronautic civil român.
II.11. Proceduri generale de examinare
a) Pentru obţinerea unei licenţe, prelungirea valabilitãţii acesteia sau obţinerea de calificãri suplimentare, solicitantul trebuie sã susţinã :
a1) - examene teoretice;
a2) - examene practice.
b) Examenele teoretice se susţin în scris, sub supravegherea examinatorilor numiţi de AACR, pe bazã de chestionare cu rãspunsuri multiple. Pentru promovare trebuie sã se obţinã minimum 70%.
c) Examenele practice se susţin sub supravegherea unor examinatori care pot fi inspectori de navigabilitate desemnaţi de AACR sau alte persoane posesoare de licenţã de personal aeronautic, acceptate de cãtre AACR pentru acest scop.
d) Pentru promovarea unui examen practic, persoana examinatã trebuie sã obţinã calificativul "satisfãcãtor".
e) Este interzis ca o persoanã care se prezintã la examenele desfãşurate pentru obţinerea licenţei de personal tehnic aeronautic sã comitã urmãtoarele fapte:
e1) - sã utilizeze în timpul examenelor materiale informative fãrã aprobarea examinatorului;
e2) - sã modifice chestionarele sau subiectele de examen;
e3) - sã facã schimb de informaţii, verbal sau în scris, în timpul examenului cu alte persoane, fãrã aprobarea examinatorului;
e4) - sã participe sau sã favorizeze intenţionat producerea faptelor prevãzute la pct. e1), e2) şi e3).
f) Sãvârşirea faptelor menţionate la lit. e) de cãtre solicitantul licenţei iniţiale determinã anularea examenelor şi interdicţia de a se prezenta din nou la examinare pentru urmãtoarele 12 luni.
g) Persoana care nu a promovat examenele în condiţiile prevãzute la lit. b) sau c) poate solicita reexaminarea, dupã trecerea a 30 de zile calendaristice de la data examenelor nepromovate, în cadrul tarifului plãtit iniţial.

CAP. III
Condiţii specifice privind licenţierea personalului tehnic aeronautic

III.1. Licenţa şi calificarea - clasificare şi drepturi
a) Licenţa acordatã în conformitate cu prezenta reglementare dã posesorului dreptul de a certifica aeronavele sau componentele lor ca navigabile, dupã orice lucrare de întreţinere incluzând reparaţia autorizatã, modificarea, instalarea, inspecţia, testarea, şi de a semna certificatul de punere în serviciu.
Persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta reglementare poate primi una sau mai multe licenţe de personal tehnic aeronautic, în categoriile urmãtoare:
a1) LPT-G: personal tehnic aeronautic licenţiat pentru certificarea lucrãrilor de întreţinere, inclusiv reparaţii sau modificãri la orice aeronavã cu masa maximã de decolare pânã la 5.700 kg;
a2) LPT-T: personal tehnic aeronautic licenţiat pentru certificarea lucrãrilor de întreţinere, inclusiv reparaţii sau modificãri la aeronave cu masa maximã de decolare de sau peste 5.700 kg;
a3) LPT-L: personal tehnic aeronautic licenţiat pentru certificarea lucrãrilor de întreţinere la componentele unei aeronave, instalaţii de forţã sau elice, inclusiv reparaţii sau modificãri ale acestora şi care nu necesitã cunoaşterea în întregime a aeronavei, instalaţiei de forţã sau elicei.
b) Licenţele tip G şi T se referã la aeronava în întregime şi pot avea urmãtoarele clase:
b1) - clasa A pentru structura, instalaţia de forţã, elicele, sistemele şi componentele aeronavei, cu excepţia celor definite de clasificarea ATA-100 în cap. 22, 23, 31 şi 34.
b2) - clasa B pentru sistemele şi componentele aeronavei definite de clasificarea ATA-100 în cap. 22, 23, 24, 31, 33, 34, 35, 74, 77 şi, dupã caz, 73, 76, 80.
c) Calificãrile pe tipuri de aeronave pot fi obţinute, pentru fiecare tip de licenţã, în urmãtoarele grupe:
c1) - pentru licenţele tip G şi T :
1. avioane cu motor turbinã;
2. avioane cu motor cu piston;
3. elicoptere cu motor turbinã;
4. elicoptere cu motor piston;
5. alte categorii de aeronave.
Pentru fiecare grupã solicitantul trebuie sã menţioneze tipul sau tipurile concrete de aeronave pentru care se solicitã calificarea.
c2) - pentru licenţele de tip L se acordã calificãri specifice lucrãrilor executate de solicitant, corespunzãtor sistemelor, componentelor sau activitãţilor executate.
d) Posesorul unei licenţe tip G are dreptul de a certifica punerea în serviciu a unei aeronave cu masa maximã de decolare pânã la 2.700 kg, fãrã a fi autorizat de o organizaţie de întreţinere, dacã aeronava este utilizatã exclusiv pentru transporturi în interes propriu.
Pentru aeronavele ultrauşoare şi baloanele cu maximum 5 locuri, întreţinerea la linie poate fi executatã de pilot, pe baza licenţei de pilot şi a calificãrilor corespunzãtoare, fãrã ca acesta sã deţinã licenţã de personal tehnic aeronautic civil de tip LPT-G.
e) Cu excepţia situaţiilor prevãzute la pct. III.1 d) şi III.2, deţinãtorul unei licenţe de personal tehnic aeronautic emise în conformitate cu prezenta reglementare are dreptul sã certifice punerea în serviciu, dupã lucrãrile de întreţinere, pentru o aeronavã în întregime, structura acesteia, instalaţia de forţã, elicele, sistemele sau componentele acestora, în limitele autorizãrii acordate de organizaţia de întreţinere autorizatã în care îşi desfãşoarã activitatea.
f) Cu condiţia îndeplinirii cerinţelor prevãzute de prezenta reglementare, AACR poate emite licenţe în orice combinaţie privind tipurile, clasele şi grupele de calificãri.
g) Numãrul calificãrilor care pot fi obţinute nu este limitat, cu condiţia ca solicitantul/deţinãtorul sã demonstreze îndeplinirea cerinţelor din prezenta reglementare pentru fiecare calificare în parte.
h) Personalul tehnic aeronautic autorizat pentru lucrãri în domeniile procese speciale (sudori), control nedistructiv (NDT/NDI) sau laboratoare de analize fizico-chimice ale produselor pentru aviaţia civilã nu este obligat sã posede licenţe de tip L. AACR poate stabili şi alte domenii de activitate exceptate de la cerinţele prevãzute la pct. III.1 a3).
III.2. Limite în exercitarea drepturilor conferite prin licenţa de personal tehnic aeronautic
a) Deţinãtorul unei licenţe de tip G sau T cu calificãri corespunzãtoare nu are dreptul:
a1) - sã certifice punerea în serviciu a unei aeronave, dacã organizaţia de întreţinere în care îşi desfãşoarã activitatea nu este autorizatã corespunzãtor;
a2) - sã certifice punerea în serviciu, dupã o reparaţie majorã sau o modificare majorã a instalaţiei de forţã, a elicelor, structurii, sistemelor sau a componentelor aeronavei pentru care are calificare, dacã organizaţia de întreţinere în care îşi desfãşoarã activitatea nu este autorizatã pentru aceste tipuri de lucrãri;
a3) - sã îşi exercite drepturile conferite de licenţã dacã nu înţelege şi nu aplicã curent în activitatea sa procedurile şi instrucţiunile care determinã menţinerea navigabilitãţii aeronavelor pentru care posedã calificãri.
b) Deţinãtorul unei licenţe de tip L nu are dreptul:
b1) - sã certifice punerea în serviciu a unei aeronave în întregime;
b2) - sã certifice punerea în serviciu a unui component sau sistem aparţinând unei aeronave, instalaţii de forţã sau elice pentru care nu deţine licenţã şi calificare.
III.3. Condiţii de sãnãtate
a) Personalului tehnic aeronautic licenţiat conform prezentei reglementãri nu îi este permis sã îşi exercite drepturile conferite de licenţa respectivã dacã ştie sau bãnuieşte cã starea sa de sãnãtate poate sã îi afecteze capacitatea sau îndemânarea în îndeplinirea acestor drepturi.
b) Organizaţia de întreţinere care foloseşte personal tehnic aeronautic licenţiat conform prezentei reglementãri este rãspunzãtoare pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a acestuia atât sub aspect fizic, cât şi psihic, la un nivel care sã nu îi afecteze capacitatea sau îndemânarea de a executa lucrãrile pe care, conform licenţei, are dreptul sã le execute.
c) În cazul în care AACR are incertitudini cu privire la starea corespunzãtoare de sãnãtate a unui solicitant/deţinãtor de licenţã de personal tehnic aeronautic, are dreptul de a solicita un aviz suplimentar de la medicul AACR sau al angajatorului, înainte de emiterea sau prelungirea valabilitãţii licenţei respective.
III.4. Pregãtirea teoreticã
a) Personalul tehnic aeronautic care solicitã acordarea/ prelungirea valabilitãţii unei licenţe conform prezentei reglementãri trebuie sã demonstreze prin examinare cã deţine nivelul de pregãtire teoreticã satisfãcãtor, stabilit de cãtre AACR, necesar pentru exercitarea drepturilor acordate de licenţa respectivã.
b) Pregãtirea teoreticã va fi apreciatã de cãtre AACR ca satisfãcãtoare, dacã în urma examinãrii prin teste din modulele categoriei de licenţã care se emite sau cãreia i se prelungeşte valabilitatea solicitantul demonstreazã cã posedã atât cunoştinţele teoretice de bazã, cât şi pe cele direct legate de complexitatea lucrãrilor pe care le executã, în virtutea drepturilor acordate de licenţa respectivã şi de calificarea corespunzãtoare, în condiţiile prevãzute la pct. II.11.
c) Cerinţele privind nivelul pregãtirii teoretice şi modulele de examinare aplicabile fiecãrei categorii de licenţã, precum şi cerinţele suplimentare, dupã caz, privind clasele şi grupele de licenţã sunt stabilite de cãtre AACR conform pct. III.8.
d) Pentru obţinerea calificãrilor, solicitantul trebuie sã demonstreze, înaintea susţinerii examenelor teoretice la AACR, cã şi-a însuşit cunoştinţele teoretice specifice fiecãrei calificãri solicitate, prin cursuri de pregãtire într-un sistem organizat (la proiectantul sau producãtorul tehnicii de aviaţie respective, în organizaţii de pregãtire autorizate/acceptate de AACR pentru pregãtirea de tip, în organizaţii de întreţinere autorizate pentru pregãtirea de tip etc.) şi sã furnizeze documente doveditoare.
e) Pentru solicitanţii care deţin diplome de studiu în domeniul aeronautic, mecanic sau electronic de la universitãţi sau de la alte instituţii de învãţãmânt superior acceptate de AACR, examenele cerute conform lit. a) pot fi parţial sau total echivalate.
f) AACR poate lua în considerare pregãtirea teoreticã de bazã efectuatã de cãtre un solicitant în activitatea sa anterioarã în instituţii de învãţãmânt civile sau militare, organizaţii de aviaţie civilã sau unitãţi militare de aviaţie.
g) AACR poate solicita o pregãtire suplimentarã în cazurile prezentate la lit. f), pentru a se asigura cã solicitantul şi-a însuşit toate cunoştinţele teoretice de bazã necesare activitãţilor de întreţinere din aviaţia civilã.
III.5. Experienţa practicã
a) Pentru obţinerea licenţei de personal tehnic aeronautic în una dintre categoriile specificate la pct. III.1.a), solicitantul trebuie sã deţinã experienţã practicã în domeniile pentru care solicitã licenţã, astfel:
a1) categoria G: minimum 4 ani, pentru obţinerea unei licenţe cu drepturi privind punerea în serviciu a aeronavei în întregime, a instalaţiilor de forţã, elicelor, sistemelor sau componentelor acestora.
Aceastã perioadã poate fi redusã pânã la 2 ani, dacã solicitantul demonstreazã cã a absolvit cursuri de pregãtire de bazã în domeniul aeronautic într-o instituţie de învãţãmânt autorizatã în domeniu.
a2) categoria T: minimum 5 ani, pentru obţinerea unei licenţe cu drepturi privind punerea în serviciu a aeronavei în întregime, a instalaţiilor de forţã, elicelor, sistemelor sau componentelor acestora.
Aceastã perioadã poate fi redusã pânã la 3 ani, dacã solicitantul demonstreazã cã a absolvit cursuri de pregãtire de bazã în domeniul aeronautic într-o instituţie de învãţãmânt autorizatã în domeniu.
a3) categoria L: minimum 2 ani. Dacã în aceastã perioadã solicitantul a absolvit cursuri de pregãtire aprobate/acceptate de AACR în domeniile specifice licenţei solicitate, perioada poate fi redusã pânã la un an.
b) Pentru obţinerea unei calificãri, aşa cum se prevede la pct. III.1.c1), un solicitant trebuie sã deţinã experienţã practicã directã în întreţinerea aeronavei, inclusiv a instalaţiei de forţã, elicelor, sistemelor sau componentelor acestora, astfel:
- minimum un an pentru licenţa tip G, experienţa trebuind sã fie recentã;
- minimum 2 ani pentru licenţa tip T, din care minimum un an experienţã recentã;
- minimum un an pentru licenţa tip L, experienţa trebuind sã fie recentã.
c) Experienţa practicã dobânditã în afara domeniului aviaţiei civile poate fi luatã în considerare în mãsura în care poate fi echivalatã cu cerinţele prevãzute de prezenta reglementare, dar ea trebuie completatã cu experienţa practicã în domeniul aviaţiei civile, în funcţie de licenţa solicitatã.
d) Pentru prelungirea valabilitãţii licenţei în una dintre categoriile urmãtoare, deţinãtorul trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii privind experienţa practicã:
d1) categoria G: minimum 6 luni experienţã practicã în ultimii 2 ani în domeniile pentru care posedã licenţa şi calificarea respectivã.
d2) categoria T: minimum 12 luni experienţã practicã în ultimii 2 ani în domeniile pentru care posedã licenţa şi calificarea respectivã.
d3) categoria L: minimum 6 luni experienţã practicã în ultimul an în domeniile pentru care posedã licenţa şi calificarea respectivã.
e) Pentru inspectorii AACR care solicitã obţinerea/prelungirea/modificarea licenţei de personal tehnic aeronautic, se poate lua în considerare ca experienţã practicã şi experienţa dobânditã în activitatea de supraveghere/inspecţie a organizaţiilor de întreţinere autorizate.
III.6. Modalitãţi de determinare a competenţei profesionale
a) Solicitantul licenţei de personal tehnic aeronautic (cu calificãrile respective) trebuie sã demonstreze competenţã profesionalã pentru realizarea lucrãrilor de întreţinere corespunzãtoare licenţei solicitate, prin promovarea atât a examenelor teoretice, cât şi a celor practice, în conformitate cu prevederile prezentei reglementãri.
b) Pentru prelungirea valabilitãţii licenţei de personal tehnic aeronautic, deţinãtorul trebuie sã demonstreze competenţã profesionalã în conformitate cu lit. a).
c) AACR poate prelungi valabilitatea unei licenţe de personal tehnic aeronautic numai pe baza examenelor teoretice dacã :
c1) deţinãtorul licenţei demonstreazã cã în ultimele 12 luni a executat activitãţi în conformitate cu drepturile acordate de licenţa pe care o posedã; sau
c2) organizaţia de întreţinere autorizatã unde îşi desfãşoarã activitatea solicitantul furnizeazã o declaraţie pe propria rãspundere, din care rezultã cã deţinãtorul licenţei în cauzã a desfãşurat în ultimele 12 luni activitãţi în conformitate cu licenţa respectivã.
III.7. Prelungirea valabilitãţii
a) În vederea menţinerii continuitãţii unei licenţe de personal tehnic aeronautic, deţinãtorul trebuie sã solicite prelungirea valabilitãţii acesteia în condiţiile de pregãtire teoreticã şi experienţã practicã prevãzute la pct. III.4 şi III.5. Cererea privind prelungirea valabilitãţii licenţei, împreunã cu toate informaţiile necesare, trebuie transmisã la AACR cu minimum 15 zile lucrãtoare înaintea expirãrii valabilitãţii licenţei respective.
b) AACR prelungeşte valabilitatea unei licenţe de personal tehnic aeronautic numai dacã au fost îndeplinite toate cerinţele privind promovarea examenelor teoretice şi practice prevãzute de prezenta reglementare sau în condiţiile prevãzute la pct. III.6. c).
c) Cu ocazia prelungirii valabilitãţii unei licenţe de personal tehnic aeronautic, AACR poate limita drepturile conferite de aceasta dacã constatã cã nu sunt îndeplinite în totalitate cerinţele prevãzute de prezenta reglementare.
d) Deţinãtorul unei licenţe de personal tehnic aeronautic are dreptul sã solicite odatã cu prelungirea valabilitãţii acesteia orice modificare a licenţei, cu respectarea cerinţelor prevãzute de prezenta relgementare.
III.8. Dispoziţii finale
AACR va dezvolta o procedurã internã care sã cuprindã minimum urmãtoarele elemente:
- formularul de cerere pentru examinarea teoreticã şi practicã în vederea obţinerii licenţei de personal tehnic aeronautic, precum şi instrucţiunile de completare a acestuia;
- modelul brevetului de personal tehnic aeronautic, tipurile de ştampile aplicate, precum şi instrucţiunile de completare a acestuia;
- cerinţe şi niveluri pentru cunoştinţele de bazã, necesare pentru obţinerea licenţei de personal tehnic aeronautic.
Dupã elaborare, procedura va fi fãcutã publicã prin intermediul paginii de internet oficiale a AACR.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016