Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARE AERONAUTICA CIVILA ROMANA RACR-LPN 5 din 22 iunie 2006  privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARE AERONAUTICA CIVILA ROMANA RACR-LPN 5 din 22 iunie 2006 privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 571 bis din 3 iulie 2006
_________
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 1.116 din 22 iunie 2006 pentru aprobarea Reglementarii aeronautice civile romane RACR-SAFA privind evaluarea sigurantei zborului la aeronavele straine, editia 01/2006


PREAMBUL

1. Activitatea aeronautica civila pe teritoriul si in spatiul aerian national roman este reglementata prin Codul Aerian, prin actele normative interne din domeniu, si se desfasoara cu respectarea prevederilor Conventiei privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago la 7 decembrie 1944, precum si ale altor conventii si acorduri internationale la care Romania este parte.
2. Reglementarile aeronautice civile romane sunt elaborate, emise sau adoptate in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare precum si cu respectarea prevederilor Conventiei privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago la 7 decembrie 1944, ratificata de Romania prin <>Decretul nr. 194 din 21.04.1965 , publicat in Buletinul Oficial nr. 14/24.04.1965 si in conformitate cu standardele si practicile recomandate in Anexele la aceasta, precum si cu prevederile altor conventii si acorduri internationale la care Romania este parte, astfel incat sa se asigure un caracter unitar, coerent si modern procesului de elaborare si dezvoltare a sistemului national de reglementari aeronautice civile romane.
3. In conformitate cu prevederile Codului Aerian si in scopul reglementarii domeniului aviatiei civile, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in calitatea sa de autoritate de stat in domeniul transporturilor, emite sau asigura prin delegari de competenta, elaborarea si/sau emiterea reglementarilor aeronautice civile romane, care au caracter obligatoriu pentru toti participantii la activitatile aeronautice civile si conexe, precum si pentru persoanele care isi propun ori desfasoara activitati in zonele supuse servitutilor de aeronautica civila.
4. Prezenta reglementare a fost elaborata avand la baza prevederile Codului Aerian si standardele si practicile recomandate in Anexa 1 la Conventia privind aviatia civila internationala, in scopul de a raspunde cerintelor privind stabilirea normelor de licentiere pentru categoriile de personal aeronautic navigant civil a caror licentiere nu este reglementata prin documentele JAR-FCL 1 si JAR-FCL 2, aprobate prin <>ordinul Ministrului Transporturilor nr. 248/12.05.1999 si publicate in Monitorul Oficial nr. 294 din 24.06.1999.

RACR-LPN 5

CAP. 1
DEFINITII SI ABREVIERI

RACR-LPN 5.100 Definitii
Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR):
Organism tehnic specializat, desemnat de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru certificarea personalului aeronautic civil.
Acceptarea licentelor emise de alte state:
Orice act de recunoastere sau validare de catre Romania a unei licente emisa de catre un alt stat, impreuna cu drepturile si certificatele asociate licentei respective. Acceptarea, care se poate concretiza inclusiv prin emiterea unei licente de catre AACR, nu va depasi perioada de valabilitate a licentei originale.
Acceptare:
Lipsa oricarei obiectii din partea AACR din punct de vedere al indeplinirii scopului propus.
Autorizare:
Confirmare oficiala data printr-un document eliberat in conformitate cu prevederile reglementarilor aeronautice romane prin care se atesta capacitatea detinatorului unei licente de personal aeronautic navigant de a desfasura activitatile aeronautice civile mentionate in acest document.
Calificare:
Mentiunea inscrisa intr-o licenta sau care face obiectul unui document distinct care stabileste anumite conditii speciale, drepturi sau limitari referitoare la acea licenta.
Categorie (de aeronava):
Clasificarea aeronavelor in functie de caracteristicile de baza specificate (ex.: avion, elicopter, planor, balon liber).
Codul Aerian
<>Ordonanta Guvernului nr. 29/1997 privind Codul Aerian, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 45 din 26 ianuarie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cooperare in echipaj multiplu:
Functionarea echipajului ca o echipa formata din membri care coopereaza sub conducerea pilotului comandant.
Examinator:
Persoana responsabila cu efectuarea testului practic in vederea obtinerii, reinnoirii, revalidarii unei licente, sau a unei calificari ori autorizari asociate licentei detinute.
Licenta:
Document oficial individual in termen de valabilitate, emis de catre o autoritate aeronautica civila nationala prin care se acorda detinatorului dreptul de a desfasura activitatile aeronautice specificate in acest document, in conformitate cu reglementarile nationale in vigoare. Aceasta definitie include de asemenea si calificarile asociate acestui document.
Recunoastere unei licente emisa de un alt stat:
Acordarea permisiunii, fara nici o alta formalitate, de a utiliza o licenta emisa de un alt stat pe o aeronava inmatriculata in Romania, cu toate drepturile conferite de aceasta licenta, in conditiile stabilite prin tratatele bilaterale sau multilaterale incheiate de Romania.
Reemitere:
Procedeu administrativ prin care o licenta aflata in termen de valabilitate este preschimbata (emisa din nou), ca urmare a modificarii unor date continute in acest document.
Reinnoire:
Procedeu administrativ efectuat dupa ce o calificare sau o autorizare a expirat, prin care, in urma constatarii indeplinirii cerintelor aplicabile, se acorda din nou acea calificare sau autorizare, pentru o perioada specificata.
Revalidare:
Procedeu administrativ efectuat in interiorul perioadei de valabilitate a unei calificari sau autorizari prin care, in urma constatarii indeplinirii cerintelor aplicabile, se permite detinatorului continuarea exercitarii drepturilor conferite prin acea calificare sau autorizare, pentru o perioada specificata.
Revocare:
Retragerea definitiva, de catre autoritatea emitenta, a unei licente sau autorizari.
Suspendare:
Masura constand in retragerea temporara, pentru o perioada de timp, stabilita de catre autoritatea aeronautica civila emitenta, a drepturilor conferite ca urmare a detinerii unei licente sau autorizari.
Sef de cabina:
Insotitor de bord, nominalizat de catre operatorul aerian, conform reglementarilor aplicabile, in situatia utilizarii unui echipaj de cabina multiplu, care raspunde in fata comandantului aeronavei, de initierea si coordonarea, in cadrul unui zbor, a procedurilor normale, anormale si de urgenta.
Test de indemanare:
Testul de indemanare reprezinta demonstratia de indemanare pentru emiterea unei licente sau calificari incluzand si examinarea orala pe care examinatorul o poate cere.
Tip (de aeronava):
Toate aeronavele cu acelasi proiect de baza, incluzand toate modificarile aduse acestora, cu exceptia acelor modificari care atrag o schimbare in manevrare, in caracteristicile de zbor sau a componentei echipajului de conducere.
Tratatul de aderare la Uniunea Europeana
Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Ceha, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Irlanda, Republica Italiana, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungara, Republica Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portugheza, Republica Slovenia, Republica Slovaca, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) si Republica Bulgaria si Romania privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005 si ratificat prin <>Legea nr. 157/2005
Validarea unei licente emisa de alt stat:
Declararea expresa, prin emiterea unui document specific ca urmare a constatarii de catre AACR a indeplinirii tuturor conditiilor impuse de prezenta reglementare, ca o licenta emisa de un alt stat poate fi utilizata pe o aeronava inmatriculata in Romania.
Verificare de competenta:
Demonstratie de indemanare in scopul revalidarii sau reinnoirii calificarilor, incluzand si examinarea orala pe care examinatorul o poate cere.

RACR-LPN 5.101 Abrevieri


A Avion
AACR Autoritatea Aeronautica Civila Romana
AFIS Aerodrome Flight Information Services
Serviciul de informare a zborului de zona de aerodrom
AIS Aeronautical Information Services
Serviciu de informare aeronauticaATC
Air Traffic Control
Controlul traficului aerian
AIP Aeronautical Information Publication
Publicatie de informare aeronautica
CRM Crew Resource Management
Managementul resurselor privind echipajul
DME Distance Measurement Equipment
Echipament de masurare a distantei
Global Position System
GPS Sistem de pozitionare globala
GNSS Global Navigation Satelite System
Sistem global de navigatie prin satelitIFR
Instrument Flight Rules
Reguli de zbor instrumental
IRC Inginer de receptie si control
MCC Multi-Crew Co-operation
Cooperarea in echipaj multipluME
Multi-engine
Aeronava dotata cu mai multe motoare
MEL Minimum Equipment List
Lista echipamentului minim
NDB Non-Directional Beacon
Radiofar nedirectional
NOTAM Notice to Airmen
Instiintare pentru piloti
OACI Organizatia Aviatiei Civile Internationale
PNA-Tc Protectia navigatiei aeriene si telecomunicatii
RACR-LPN 5 Reglementari aeronautice civile romane - Licentierea unor
categorii de personal aeronautic navigant civil
R/T Radiotelefonie
SE Single Engine
Aeronava dotata cu un singur motor
SFI Sintetic Flight Instructor
Instructor pentru zbor sintetic
VFR Visual Flight Rules
Reguli de zbor la vedere
VOR Very High Frecvency Omnidirectional Range
Radiofar omnidirectional de foarte inalta frecventa
RACR-LPN 5



CAP. 2
REGULI GENERALE

RACR-LPN 5.200 Scopul si aplicabilitatea
(a) Prezenta reglementare stabileste modul de organizare a examinarii si cerintele pentru licentierea urmatoarelor categorii de personal aeronautic navigant civil:
navigatori aerieni;
(1) mecanici naviganti;
(2) operatori radionaviganti;
(3) insotitori de bord;
(4) ingineri de receptie si control aeronave;
(5) ingineri de receptie si control mijloace PNA-Tc.
(b) Prevederile RACR-LPN 5 stabilesc cerinte privind examinarea, instruirea, testarea si in vederea emiterii, revalidarii, reinnoirii si validarii de licente, calificari si autorizari, pentru categoriile de personal aeronautic navigant civil enumerate la punctul (a), precum si conditiile de obtinere a autorizatiilor speciale de pilot de incercare si control tehnic in zbor a aeronavelor si autorizarea Organizatiilor de pregatire a categoriilor prevazute mai sus.
RACR-LPN 5.201 Emiterea licentelor
(a) Autoritatea Aeronautica Civila Romana emite urmatoarele tipuri de licente:
(I) licenta de navigator aerian, conform RACR-LPN 5, capitolul 3;
(II) licenta de mecanic navigant, conform RACR-LPN 5, capitolul 4;
(III) licenta de operator radionavigant, conform RACR-LPN 5, capitolul 5;
(IV) licenta de insotitor de bord, conform RACR-LPN 5, capitolul 6;
(V) licenta de inginer de receptie si control aeronave, conform RACR-LPN 5, capitolul 7;
(VI) licenta de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, conform RACR-LPN 5, capitolul 8.
(b) Emiterea unei licente de tipul celor specificate la punctul (a) se efectueaza numai daca sunt indeplinite conditiile pentru cel putin o calificare de baza pentru care se face dovada cunostintelor teoretice si a indemanarii, conform cerintelor din paragrafele corespunzatoare ale RACR-LPN 5.
RACR-LPN 5.202 Drepturile detinatorului de licenta
(a) Licenta si calificare. O persoana poate exercita functia de membru al echipajului unei aeronave civile inmatriculata in Romania numai daca detine o licenta si o calificare si/sau, in conditiile specificate la punctul 5.210, o autorizare, valide emise in conformitate cu reglementarile nationale in vigoare si corespunzatoare functiei respective la bord. O persoana care indeplineste cerintele prevazute de reglementarile in vigoare, va avea dreptul de:
i. obtinere a calificarii initiale si a licentei;
ii. obtinere a calificarilor suplimentare/tip/clasa (varianta);
iii. revalidare a calificarilor detinute;
iv. reinnoire a calificarii detinute (in urma expirarii termenului de valabilitate);
v. obtinere/revalidare a autorizarilor speciale.
(b) Exercitarea drepturilor. Detinatorul unei licente si al unei calificari valide nu poate exercita alte drepturi decat cele acordate de acea licenta si calificare.
(c) Suspendarea si revocarea drepturilor. AACR are dreptul sa limiteze drepturile acordate, sa suspende sau sa revoce, in conditiile stabilite de reglementarile in vigoare, orice licenta, calificare, autorizare, aprobare sau certificat care a fost emis in conformitate cu cerintele RACR-LPN 5, daca stabileste ca un solicitant sau detinator al unei licente nu indeplineste, sau nu mai indeplineste cerintele RACR-LPN 5 sau cerintele legilor nationale relevante si aplicabile.
RACR-LPN 5.203 Acceptarea licentelor, autorizatiilor si certificatelor emise de autoritatile aeronautice civile ale altor state
(a) Acceptarea licentelor, autorizatiilor si certificatelor altor state pentru personalul aeronautic navigant civil specificat in RACR-LPN 5.200 (a), in scopul operarii aeronavelor civile inmatriculate in Romania, se efectueaza in baza unei cereri adresate AACR de catre un operator aerian sau a un solicitant individual, daca acesta urmeaza sa zboare pe o aeronava inmatriculata in Romania. Cererea trebuie sa contina in mod explicit scopul folosirii licentei de personal aeronautic navigant si aria de competenta solicitata. La cererea de acceptare se anexeaza in original si copie documentele de atestare a calificarilor detinute de solicitant in scopul verificarii autenticitatii. Dupa data intrarii in vigoare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, in cazul primirii unei cereri de acceptare a unei licente, autorizatii sau certificat emis de un Stat Membru, AACR poate solicita Comisiei Europene, in trei saptamani de la primirea unei cereri, o opinie privind echivalenta cererii prezentate pentru acceptare. In acest caz, AACR trebuie sa raspunda solicitantului intr-o luna de la data primirii opiniei de la Comisia Europeana. Daca nu va solicita punctul de vedere de la Comisia Europeana, AACR va transmite raspunsul catre solicitant in termen de cel mult 90 zile de la data depunerii cererii. Termenele prevazute in acest aliniat curg din momentul primirii intregii documentatiei.
(b) AACR poate cere confirmarea valabilitatii (termene/tip sau clasa/restrictii etc.) licentei/autorizatiei/certificatului de la autoritatea aeronautica civila emitenta si, daca apreciaza ca necesar, programul de pregatire executat in scopul obtinerii calificarii pe tipul/clasa respectiva de aeronava.
(c) Daca in urma analizei conditiilor de emitere a licentei/autorizatiei/certificatului respectiv AACR are suspiciuni rezonabil fondate privind echivalenta documentelor analizate, solicitantul va trebui sa efectueze o examinare teoretica la disciplinele "Legislatie aeronautica", "Limba Engleza" si "Proceduri operationale normale, anormale si de urgenta", precum si o examinare practica in zbor pe o aeronava de tipul solicitat ori pe simulator in conformitate cu prevederile prezentei reglementari. In urma promovarii examinarilor solicitantului i se va elibera un certificat de validare.
(d) Detinatorul licentei si autoritatea aeronautica civila emitenta vor fi informati, in scris, de catre AACR, cu privire la cerintele impuse conform literei (c) de mai sus. De la data intrarii in vigoare a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta informare va fi transmisa si catre Comisia Europeana.
(e) Examinarile prevazute la litera (c), vor fi organizate de AACR, fara discriminare pe baza nationalitatii, intr-o perioada de maxim 30 zile de la data informarii conform literei (c).
(f) Certificatul de validare nu poate avea un termen de valabilitate mai mare decat termenul de valabilitate al licentei/calificarii/autorizarii/certificatului original si nu mai mult de un an.
(g) Certificatele de absolvire a unor cursuri de instruire emise de catre organizatii de instruire din alte state, inclusiv pregatire practica la simulator, pentru cetatenii romani, sunt recunoscute numai in conditiile acceptarii sau recunoasterii prealabile a programului de instruire teoretica si practica si autorizarii simulatoarelor de catre AACR.
(h) Specimenul certificatului de validare este stabilit de catre AACR prin procedurile de aplicare ale prezentei reglementari.
(i) In cazul in care Romania incheie un tratat bilateral sau multilateral prin care sunt recunoscute reciproc licentele, autorizatiile si certificatele, acestea vor fi acceptate in conditiile tratatului respectiv. La data intrarii in vigoare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, AACR va accepta, fara intarzieri nejustificate sau teste aditionale, orice licenta eliberata de un stat membru al Uniunii Europene, impreuna cu drepturile si certificatele aferente, in conditiile reglementarilor comunitare aplicabile.
(j) In cazul in care AACR emite, ca urmare a constatarii echivalentei cerintelor, o licenta, in baza unei licente eliberate de alt stat, licenta astfel emisa va avea specificat la rubrica (XIII) - Mentiuni speciale, urmatoarea mentiune "Emisa pe baza licentei eliberata de statul ... (denumirea statului) ...".
RACR-LPN 5.204 Recunoasterea experientei de zbor
(a) Experienta de zbor care poate fi echivalata pentru obtinerea unei licente sau calificari trebuie sa fi fost dobandita pe o aeronava din acelasi tip/clasa sau categorie ori echivalent, pentru care este solicitata licenta sau calificarea. In cazuri exceptionale (tipuri noi de aeronave in serviciu, eliberarea unei calificari pentru prima data in Romania, etc), AACR poate acorda derogare de la prevederile de mai sus, stabilind in acelasi timp noile conditii aplicabile.
(b) Unui solicitant al unei licente sau calificari ii este recunoscuta toata experienta de zbor dobandita in zborurile de instruire (ca elev sau instructor), sub supraveghere, sau pe simulator, daca acestea au fost efectuate in cadrul unei organizatii autorizate, recunoscute sau acceptate de AACR.
RACR-LPN 5.205 Recunoasterea experientei din activitatea militara
In scopul indeplinirii cerintelor relevante prevazute in RACR-LPN 5, i se pot recunoaste unui solicitant cunostintele, experienta si indemanarea dobandite in activitatea de zbor militara in conformitate cu procedurile dezvoltatoare ale prezentei reglementari.
RACR-LPN 5.206 Inregistrarea experientei de zbor
Detalii ale tuturor zborurilor efectuate in calitate de membru de echipaj trebuie inregistrate de catre operatorul aerian sau solicitant si certificate corespunzator de catre acesta.
RACR-LPN 5.207 Valabilitatea licentelor si a calificarilor
(a) Un detinator al unei licente emise in conformitate cu prezenta reglementare poate exercita drepturile conferite de aceasta licenta sau calificare numai daca acesta isi mentine competenta prin indeplinirea cerintelor aplicabile din RACR-LPN 5.
(b) Valabilitatea licentei este determinata de valabilitatea calificarilor inscrise in aceasta si de valabilitatea certificatului de aptitudine medicala.
(c) Pentru fiecare licenta de personal aeronautic specificata in RACR-LPN 5.201 (a), termenele de valabilitate ale calificarilor si conditiile pentru revalidare sunt specificate la capitolele specifice din prezenta reglementare.
(d) Perioada de valabilitate a licentei se considera de la data examinarii practice in zbor sau pe simulator. In cazul revalidarii, de la data la care licenta urma sa expire, daca verificarea practica a fost efectuata cu mai putin de 90 de zile calendaristice inainte de aceasta data; daca verificarea practica in zbor sau pe simulator, dupa caz, se efectueaza cu mai mult de 90 de zile calendaristice inainte de data expirarii valabilitatii licentei, perioada noua de valabilitate se acorda de la data examinarii practice.
(e) In perioada de valabilitate, licenta va putea fi reemisa de catre AACR in urmatoarele situatii:
i. dupa acordarea initiala sau reinnoirea unei calificari;
ii. cand paragraful XII din licenta este completat si nu mai exista spatiu disponibil;
iii. din motive administrative;
iv. schimbare date personale/pierdere sau furt, in baza unei cereri adresate AACR la care se ataseaza documentele necesare.
(f) In cazul reemiterii licentei, calificarile detinute, valide sau expirate vor fi transferate de catre AACR in noua licenta.
RACR-LPN 5.208 Aptitudinea medicala
(a) Aptitudine. Solicitantul unei licente trebuie sa fie detinatorul unui certificat medical prin care sa fie atestat ca este apt fizic si psihic pentru a exercita in siguranta drepturile conferite prin licenta respectiva.
(b) Cerinte pentru certificatul medical. O persoana poate solicita sau exercita drepturile conferite de o licenta numai daca poseda un certificat medical, in termen de valabilitate. Clasa corespunzatoare a certificatului medical este prevazuta in prezenta reglementare la capitolele specifice fiecarui tip de licenta.
(c) Rezolutia aeromedicala. Dupa terminarea examinarii medicale in scopul emiterii unui certificat solicitantul trebuie sa fie informat daca este declarat apt sau inapt medical. Examinatorul medical autorizat trebuie sa informeze solicitantul in legatura cu orice conditii (medicale, operationale sau de alt tip) care ar putea restrictiona instruirea in zbor si/sau drepturile licentei.
(d) Diminuarea aptitudinilor medicale. Detinatorul unei licente nu poate exercita drepturile conferite de licenta respectiva si de calificarile sau autorizarile asociate in cazurile in care medicul examinator constata o diminuare a aptitudinilor medicale care ar putea sa-l faca incapabil sa exercite, in conditii de siguranta, aceste drepturi.
RACR-LPN 5.209 Calificari
(a) Calificari de clasa si tip
(1) Detinatorul unei licente de tipul celor specificate in RACR-LPN 5.201 (a) poate indeplini o functie la bordul unei aeronave, numai daca detine o calificare corespunzatoare, exceptie facand cazul in care este testat pentru evaluarea indemanarii sau se afla in pregatire in zbor, situatie in care trebuie sa detina un atestat care sa certifice incheierea cu succes a pregatirii teoretice si practice la sol. Atunci cand exista o restrictie care limiteaza drepturile detinatorului, aceasta va fi atasata licentei.
(2) Calificarile de tip: Calificarile de tip de aeronava care se inscriu in licentele specificate in RACR-LPN 5.201 (a) la punctele (I)-(IV) sunt in conformitate cu cele stabilite pentru personalul navigant, piloti. Acestea sunt aplicabile in urmatoarele situatii:
i. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Mecanic Navigant;
ii. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Insotitor de bord;
iii. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Navigator Aerian sau de Licenta de Operator Radionavigant in cazul operarii aeronavelor prevazute cu respectivele posturi.
(3) Calificarile necesare pentru inginerii de receptie si control: Licenta de Inginer de receptie si control poate fi emisa pentru o clasa sau un tip de aeronava. Calificarile de clasa/tip de aeronava care se inscriu in licenta sunt in conformitate cu cele stabilite pentru personalul navigant piloti. In functie de complexitatea tipului de aeronava, AACR poate emite si licente pentru specialitatile celula-motor-instalatii electrice sau instalatii electrice-avionics.
(4) Variante ale aceluiasi tip de aeronava. Variante ale aceluiasi tip de aeronava sunt considerate ca fiind tipuri diferite din punct de vedere al calificarilor de tip pentru insotitorii de bord daca nu sunt similare in privinta fiecaruia din urmatoarele aspecte:
i. Operarea iesirilor de urgenta;
ii. Localizarea si tipul echipamentului de siguranta; si
iii. Procedurile de urgenta (specifice tipului).

Nota: In acest caz, varianta respectiva este considerata, din punct de vedere al procedurii de licentiere, ca "tip" suplimentar (vezi RACR-LPN 5.607, punctul (b)) si trebuie specificata ca atare in licenta.

(5) Numarul calificarilor de tip detinute. RACR-LPN 5 nu limiteaza numarul calificarilor care pot fi detinute la un moment dat de catre un navigator aerian, operator radionavigant si mecanic navigant.
(i) Numarul de calificari care pot fi exercitate de catre un insotitor de bord ca membru al echipajului de baza, avand atributiuni operationale la bord, sunt in conformitate cu prevederile reglementarilor aplicabile aflate in vigoare. Numarul calificarilor de tip detinute nu este limitat in cazul exercitarii atributiunilor de inspectie si examinare de catre inspectorii AACR, situatie in care acestia sunt aditionati echipajului de baza.
(ii) Posesorul unei licente de inginer de receptie si control aeronave poate solicita si obtine calificari aditionale, in conditiile prezentei reglementari pentru maximum 5 clase/tipuri de aeronava.
(6) Limitari si restrictii. Calificarea poate fi emisa, dupa caz, cu limitarea sau restrangerea drepturilor de exercitare a functiei la bord. In cazul in care exista o limitare sau o restrangere, aceasta este specificata in licenta.
(b) Calificarea de instructor
(1) Detinatorul unei licente specificate in RACR-LPN 5.201 (a) are dreptul sa efectueze instruirea in scopul obtinerii unei licente de tipul celor specificate in paragraful mentionat mai sus, sau a unei calificari asociate numai daca aceasta persoana detine:
(i) o licenta care contine o calificare de instructor, conform RACR-LPN 5 Capitolul 9; sau,
(ii) o aprobare speciala emisa de catre AACR in cazul in care:
i. este introdus un nou tip/clasa sau categorie de aeronava;
ii. nu exista instructor pe clasa/tipul respectiv de aeronava;
iii. sunt inregistrate aeronave de epoca sau aeronave de constructie speciala pentru care nu exista nici o persoana care poseda calificarea de instructor;
iv. instruirea este efectuata in scopul obtinerii unei licente de inginer receptie si control aeronave sau licente de inginer receptie si control mijloace PNA-Tc.
(2) O persoana are dreptul sa efectueze instruire de zbor sintetic, in scopul emiterii, revalidarii si reinnoirii unei licente de mecanic navigant daca detine o calificare de instructor pentru calificare de tip, sau o autorizatie de instructor de zbor sintetic.
(3) Calificarea de instructor care se inscrie in licentele specificate in RACR-LPN 5.201 (a) la punctele (I)-(IV) este de instructor pentru calificare de tip.
(4) Toti instructorii trebuie sa detina, cel putin, licenta si calificarea pentru care asigura instruirea. Solicitantul pentru acordarea unei calificari de instructor insotitor de bord trebuie sa detina functia de sef de cabina in cadrul operatorului care a cerut calificarea respectiva. Exceptie fac insotitorii de bord care sunt licentiati pe aeronave certificate pentru echipaj de cabina format dintr-un singur insotitor de bord.
RACR-LPN 5.210 Autorizari
(a) Autorizari speciale
In cazul unor zboruri de antrenament special, de testare a aeronavelor, motoarelor sau echipamentelor, a unor zboruri cu scop nelucrativ sau a unor zboruri in care nu se transporta pasageri sau marfuri, AACR poate sa emita o autorizare speciala, in locul emiterii unei calificari propriu-zise. Valabilitatea acestei autorizari este limitata la durata necesara pentru desfasurarea operatiunii pana la finalizarea acesteia. In cazul in care operatiunea planificata se extinde peste termenul de valabilitate al autorizarii speciale, AACR poate prelungi autorizarea emisa sau poate emite o noua autorizare pentru un termen corespunzator.
(b) Autorizarea de control tehnic - aeronave
(1) Autorizatiile de control tehnic - aeronave se emit de catre AACR pentru piloti in scopul executarii zborurilor tehnice de verificare, ca urmare a efectuarii unor programe de intretinere a aeronavelor.
(2) Autorizatiile de control tehnic - aeronave se inscriu intr-un formular separat, anexat licentei.

Nota: Prevederile referitoare la autorizarea de control tehnic - aeronave sunt cuprinse in RACR-LPN 5, capitolul 10.

(c) Autorizatia de pilot de incercare
Autorizatia de pilot de incercare se acorda pilotilor de avion, elicopter, planor si balon liber in scopul efectuarii zborurilor de testare a aeronavelor prototip. Prevederile referitoare la calificarea de pilot de incercare sunt cuprinse in RACR-LPN 5, capitolul 11.
(d) Autorizatia de Examinator (pentru examinarea practica)
(1) In scopul examinarii practice a personalului aeronautic, AACR desemneaza si autorizeaza ca examinatori inspectori ai AACR precum si angajati ai operatorilor calificati corespunzator (instructori), capabili sa efectueze, in numele AACR, testarea indemanarii si/sau verificarea competentei, conform drepturilor acordate si inscrise in Autorizatia de examinator. Examinatorul raspunde in fata AACR de corectitudinea examinarii.
(2) Autorizatiile de Examinator se inscriu intr-un formular separat, anexat licentei.
(3) Numarul necesar de examinatori este stabilit de catre AACR, tinand seama de numarul detinatorilor de licente emise in conformitate cu RACR-LPN 5 precum si de raspandirea in teritoriu.
(4) Un examinator autorizat trebuie sa se conformeze procedurilor de examinare stabilite sau aprobate de catre AACR.
(5) Un examinator autorizat nu va testa acei solicitanti a caror pregatire a fost efectuata chiar de catre acesta. In cazuri exceptionale, cu aprobarea in scris a AACR, acest lucru devine posibil.
(6) Termenul de valabilitate a unei autorizari de examinator este de 3 ani.
(7) Cerinte pentru autorizarea examinatorilor
(I) Un examinator trebuie sa detina o licenta si o calificare cel putin egala cu licenta sau calificarea celor pentru care este autorizat sa efectueze testarea indemanarii si/sau verificarea competentei si dreptul de a instrui pentru aceste licente sau calificari. Pentru revalidarea licentelor de mecanic navigant, navigator aerian, insotitor de bord, examinatorul la proba practica in zbor poate fi, cu aprobarea scrisa a AACR, un pilot care detine autorizarea de examinator pe tipul respectiv de aeronava.
(II) Un examinator trebuie sa fie calificat pe clasa/tipul respectiva de aeronava pentru a putea sa indeplineasca functia de membru al echipajului corespunzatoare la bord in timpul testului de indemanare sau a verificarii competentei. In cazurile in care nu exista nici un examinator calificat corespunzator AACR poate autoriza examinatori/inspectori imputerniciti pentru functia respectiva la bord fara ca acestia sa indeplineasca conditiile prezentate mai sus. In acest caz, examinatorul va fi aditionat echipajului de baza.
(III) Emiterea autorizatiei de Examinator. Solicitantul trebuie:
(i) - sa parcurga un program de pregatire teoretica initiala pentru examinatori, in cazul indeplinirii cerintelor de experienta specifice. Cursul este organizat in cadrul AACR si se finalizeaza printr-o examinare teoretica, sub conducerea unui inspector AACR - examinator principal. In urma promovarii, solicitantul primeste un Certificat de absolvire a cursului de pregatire teoretica initiala pentru examinatori, care trebuie atasat cererii de emitere a autorizatiei. In cazul nepromovarii examinarii teoretice, solicitantul are dreptul la o singura reexaminare, in termen de 90 de zile calendaristice, dupa care repeta integral pregatirea.
(ii) - sa promoveze Testul de acceptabilitate pentru examinatori in urma sustinerii unui Test de indemanare in rolul de examinator sub supravegherea unui inspector AACR examinator principal, inclusiv informarea inaintea zborului, acordarea calificativului pentru examinat, discutiile dupa terminarea zborului si completarea documentelor specifice. In cazul nepromovarii, testul se poate.

Nota: Atunci cand nu exista examinator pe clasa/tipul respectiv de aeronava, AACR va putea desemna si imputernici un inspector pentru aceasta.

(iii) - in cazul insotitorilor de bord, solicitantul trebuie sa aiba o experienta totala de minimum 2.500 de ore de zbor si cel putin 200 de ore de zbor in calitate de instructor pentru tipul de aeronava solicitat.

Nota: In functie de rezultatele etapelor descrise mai sus, AACR poate emite Autorizatia de examinator, sau poate respinge cererea de autorizare.

(IV) Revalidarea autorizatiei de examinator. Un examinator este reautorizat prin decizia AACR. Solicitantul unei revalidari a autorizatiei de Examinator trebuie:
(i) - sa fi efectuat minimum 2 (doua) examinari practice in zbor pentru fiecare an al perioadei de valabilitate al autorizarii de examinator detinute.
(ii) - sa parcurga un program de Pregatire teoretica recurenta, cel putin o data la 3 ani pentru examinatori, in cazul indeplinirii cerintelor de la punctul de mai sus. Cursul este organizat in cadrul AACR si se finalizeaza printr-o examinare teoretica, sub conducerea unui inspector AACR - examinator principal. In urma promovarii examinarii, solicitantul primeste un Certificat de absolvire a cursului de pregatire teoretica recurenta pentru examinatori, care trebuie atasat cererii de emitere a autorizatiei. In cazul nepromovarii examinarii teoretice, solicitantului i se revoca autorizarea de examinator.
(iii) - sa promoveze Testul de Acceptabilitate pentru examinatori in urma sustinerii unui Test de indemanare in rolul de examinator sub supravegherea unui inspector AACR - examinator principal, inclusiv informarea inaintea zborului, acordarea calificativului pentru examinat, discutiile dupa terminarea zborului si completarea documentelor specifice. Acesta trebuie sustinut in ultimele 12 luni ale perioadei de valabilitate a autorizarii de examinator, dupa promovarea examinarii teoretice sustinute in urma pregatirii teoretice recurente pentru examinatori. In cazul nepromovarii, solicitantului i se revoca autorizarea de examinator.
(V) Reinnoirea autorizatiei de examinator. Procedura este identica cu cea de emitere a autorizatiei de examinator, programul de pregatire teoretica fiind stabilit in functie de experienta solicitantului si perioada de intrerupere.
(8) In cazurile in care examinatorii indeplinesc cerintele de calificare si experienta stabilite la punctele de mai sus, acestia pot efectua examinari, conform drepturilor inscrise in Autorizatia de examinator, pentru oricare din categoriile/tipurile pentru care detin respectiva licenta si calificare.
(9) Examinatori principali. Acestia sunt stabiliti de catre AACR dintre inspectorii examinatori proprii. In cazul insotitorilor de bord, examinatorii principali trebuie sa detina o experienta in calitate de examinator de minim 6 ani pentru cel putin 3 tipuri de aeronave.
(10) Categorii de examinatori - Drepturi
(I) Examinatorul pentru calificarea de tip.
Un examinator pentru calificarea de tip are dreptul de a efectua:
- Testarea indemanarii pentru emiterea calificarilor de tip si/sau;
- Verificarea competentei pentru revalidarea sau reinnoirea calificarilor de tip;
(II) Un examinator principal are dreptul de a efectua:
- Testarea indemanarii pentru emiterea calificarilor de tip;
- Verificarea competentei pentru revalidarea sau reinnoirea calificarilor de tip;
- Testarea indemanarii si verificarea competentei pentru emiterea/revalidarea/reinnoirea calificarilor de instructor.
RACR-LPN 5.211 Calificari si/sau autorizari suplimentare
Detinatorul unei licente specificate in RACR-LPN 5 care solicita obtinerea unei calificari si/sau autorizari suplimentare trebuie sa dovedeasca indeplinirea cerintelor privind cunostintele teoretice si indemanarea, asa cum este prevazut pentru fiecare calificare si autorizare acordata, in conditiile specificate in RACR-LPN 5.
RACR-LPN 5.212 Aprobarea/Acceptarea cursurilor de pregatire
(a) Orice curs solicitat, in tara sau strainatate, de catre personalul aeronautic navigant civil mentionat in RACR-LPN 5.200 (a) trebuie sa fie aprobat/acceptat de catre AACR, inaintea desfasurarii acestuia; cursurile deja efectuate conform cu programe echivalente de pregatire, la facilitati autorizate de catre autoritatile competente din statele respective, pot fi recunoscute.
(b) Valabilitatea cursurilor de pregatire este de 36 de luni de la data terminarii cursului.
RACR-LPN 5.213 Examinarea cunostintelor teoretice
(a) Continutul examinarilor teoretice: Disciplinele de examinare teoretica pentru obtinerea, reinnoirea, revalidarea licentei si a calificarilor/autorizatiilor sunt stabilite astfel:
(1) Licenta de navigator aerian, in RACR-LPN 5.300 si RACR-LPN 5.307;
(2) Licenta de mecanic navigant, in RACR-LPN 5.400 si RACR-LPN 5.407;
(3) Licenta de operator radionavigant, in RACR-LPN 5.500 si RACR-LPN 5.507;
(4) Licenta de insotitor de bord, in RACR-LPN 5.600 si RACR-LPN 5.607;
(5) Licenta de inginer de receptie si control aeronave, in RACR-LPN 5.700, RACR-LPN 5.787;
(6) Licenta de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, in RACR-LPN 5.800, RACR-LPN 5.807;
(7) Calificarea de instructor, in RACR-LPN 5.900, RACR-LPN 5.906;
(8) Autorizatia de control tehnic aeronave, in RACR-LPN 5.1001, RACR-LPN 5.1006;
(9) Calificarea de pilot de incercare, in RACR-LPN 5.1101, RACR-LPN 5.1107.
(i) Examinarea teoretica in vederea revalidarii licentei si a calificarilor asociate se efectueaza in ultimele 90 de zile calendaristice de valabilitate a acestora.
(ii) Modelul de cerere pentru examinarea teoretica adresate AACR sunt stabilite de aceasta prin proceduri si instructiuni de aeronautica civila, respectand prevederile RACR-LPN 5.
(iii) Examinarile teoretice se efectueaza numai dupa inregistrarea cererilor completate, semnate de cei in drept si insotite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzatoare precum si de documentele care atesta indeplinirea cerintelor din prezenta reglementare referitoare la identitate, studii, pregatire de specialitate, instruire teoretica, instruire practica (la sol si in zbor/simulator).
(iv) Pentru solicitantii de alta cetatenie, examinarile se efectueaza, conform optiunii lor, in limba engleza sau in limba romana.
(v) Examinatorii pentru disciplinele teoretice sunt nominalizati inaintea fiecarei sesiuni de examinare teoretica, dintre examinatorii stabiliti de AACR prin decizia Directorului General al AACR.
(b) Responsabilitatile solicitantului:
(1) Un solicitant trebuie sa furnizeze AACR dovezi acceptabile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru examinare, in conformitate cu RACR-LPN 5.
(2) Daca AACR constata ca solicitantul, in timpul examinarii, nu se conformeaza procedurilor de examinare, abaterea va conduce la suspendarea examinarii, fie la disciplina respectiva.
(i) Baremul de promovare a fiecarei discipline din cadrul examenelor teoretice pentru personalul aeronautic navigant civil, a carui licentiere este reglementata prin RACR-LPN 5, este de 75%, iar pentru calificarea de instructor de 90%.
(ii) Personalul aeronautic civil care nu promoveaza mai mult de 50% din totalul de discipline sustinute in cadrul unei examinari va sustine reexaminarea integrala.
(iii) Personalului aeronautic civil care nu obtine calificativul de minim 75% la una sau mai multe discipline de examinare pentru revalidarea licentei i se suspenda cu efect imediat valabilitatea licentei de zbor.
(iv) Reexaminarile pentru disciplinele la care candidatul nu a obtinut baremul de promovare de minim 75% se desfasoara dupa minim 15 zile calendaristice de la data sustinerii examenului teoretic anterior. Numarul maxim de reexaminari acceptate este de trei. In cazul in care solicitantul nu obtine baremul de trecere de 75% la mai mult de trei discipline sau de 3 ori la aceeasi disciplina, el va fi admis la o noua examinare in urma parcurgerii unui curs suplimentar stabilit de catre AACR functie de situatie.
RACR-LPN 5.214 Examinarea practica
(a) Inaintea examinarii practice in zbor, (test de indemanare sau verificare a competentei), solicitantul trebuie sa fi efectuat intregul program de instruire corespunzator (la sol si in zbor/simulator) si sa fi promovat examinarea teoretica.
(b) Cererile tip pentru examinarea practica adresate AACR sunt stabilite de catre aceasta prin proceduri si instructiuni de aeronautica civila si in conformitate cu prevederile RACR-LPN 5.
(c) Examinarile practice se efectueaza numai dupa inregistrarea cererilor completate, semnate de cei in drept si insotite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzatoare si, dupa caz, de documentele care atesta indeplinirea cerintelor din prezenta reglementare, referitoare la identitate, studii, pregatire de specialitate, instruire/examinare teoretica, instruire practica (la sol si in zbor).
(d) Testarea indemanarii pentru obtinerea de calificari de clasa/tip, calificari de instructor, reinnoirea licentei, si verificarea competentei pentru revalidare se va efectua pentru fiecare clasa si/sau tip de aeronava si fiecare functie care urmeaza a fi exercitata la bord. In cazul revalidarii licentelor insotitorilor de bord care detin mai multe calificari de tip, inspectorii AACR-examinatori pentru echipajul de cabina pot efectua examinarea practica in zbor doar pe unul dintre tipurile respective, si anume cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor si procedurilor de urgenta aplicabile.
(e) Orice sectiune din formularul corespunzator testarii indemanarii/verificarii de competenta trebuie completat in mod satisfacator in cele sase luni de la data depunerii cererii pentru obtinerea, reinnoirea sau revalidarea calificarii.
(f) Rezultatele examinarii practice se inscriu in raportul de examinare practica pe care examinatorul il depune la AACR.
(g) Personalului aeronautic civil care nu promoveaza examinarea practica pentru revalidarea licentei i se suspenda cu efect imediat valabilitatea licentei de zbor. Acesta trebuie sa se conformeze procedurilor de reexaminare elaborate de catre AACR. Despre aceasta masura este informat imediat operatorul aerian.
RACR-LPN 5.215 Tarifare
(a) Pentru examinarea teoretica si examinarea practica in vederea acordarii licentelor, a calificarilor de clasa/tip, a calificarilor superioare si autorizarilor suplimentare sau pentru revalidarea calificarilor de clasa/tip AACR percepe tarife in conformitate cu nomenclatorul de tarife aprobat si tinand seama de reglementarile specifice in vigoare.
(b) In cazul in care calificarea este expirata la data depunerii cererii, pentru reinnoirea licentei se efectueaza tarifarea corespunzatoare obtinerii licentei/calificarii, daca cererea este depusa cu cel putin 15 zile inainte de expirarea valabilitatii licentei si, din motive ce tin de disponibilitatea AACR, examinarea nu se poate realiza la timp, plata va fi efectuata conform cu tariful de revalidare.
(c) Plata tarifelor legale corespunzatoare trebuie efectuata la depunerea cererii de examinare teoretica si/sau practica sau anterior depunerii acesteia. Cererile pentru care nu se depun la timp si complet tarifele legale corespunzatoare vor fi reprogramate.
(d) In cazul unei cereri, prin care se solicita examinarea teoretica si/sau practica, a detinatorului unei licente continand calificari multiple de clasa si/sau tip si/sau calificari de instructor, se vor percepe tarife cumulative, corespunzatoare, prevazute in reglementarile specifice in vigoare.
RACR-LPN 5.216 Formularul pentru licenta
(a) Licentele emise in conformitate cu prevederile RACR-LPN 5 au urmatoarele caracteristici:
Continut. Numarul de ordine al rubricii este intotdeauna tiparit pe aceeasi linie cu titlul rubricii. Rubricile de la I la XI sunt rubrici permanente iar rubricile de la XII la XIV sunt rubrici variabile care vor fi inscrise pe o parte separata/anexa la formularul principal. Partea separata sau anexa este clar identificata ca parte a licentei propriu-zise.
(1) Rubrici permanente
(I) Statul emitent al licentei - Romania;
(II) Titlul licentei;
(III) Numarul de inregistrare care incepe cu codul postal al Statului de emitere si urmat de un cod de numere in cifre arabice si/sau litere din alfabetul latin;
(IV) Numele detinatorului (in alfabetul latin);
(V) Adresa detinatorului;
(VI) Nationalitatea detinatorului;
(VII) Semnatura detinatorului;
(VIII) Autoritatea emitenta;
(IX) Termenul de valabilitate al licentei si autorizarile pentru drepturile acordate;
(X) Semnatura functionarului care a emis licenta si data emiterii;
(XI) Stampila/sigiliul AACR;
(2) Rubrici variabile (pe formular anexat)
(XII) Calificari - de clasa, tip, instructor, etc., cu data de expirare a calificarii. Drepturile pentru radiotelefonie (R/T) pot aparea pe formularul de licenta sau pe un certificat separat;
(XIII) Mentiuni - inscrisuri speciale referitoare la limitari si drepturi;
(XIV) Orice alte detalii cerute de catre AACR
Material: Hartia sau orice alt material folosit pentru licenta trebuie sa previna sau sa faca vizibile orice deteriorari sau stersaturi. Orice inscrisuri sau radieri in formular vor fi, in mod clar, autorizate de catre AACR.
Culoare: Pentru licentele emise in conformitate cu RACR-LPN 5 se va folosi culoarea alba.
Limba folosita: inscrisurile in licenta trebuie efectuate in limba romana si in engleza.
(b) AACR stabileste, prin proceduri si instructiuni de aeronautica civila, formularele pentru licente, in conformitate cu prevederile RACR-LPN 5.

RACR-LPN 5

CAP. 3
NAVIGATOR AERIAN

RACR-LPN 5.300. Conditii generale
Pentru a obtine o licenta de navigator aerian, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa aiba varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fie absolventul unui curs aprobat de instruire teoretica si practica la o organizatie de pregatire autorizata sau recunoscuta de catre AACR;
(iv) sa satisfaca cerintele RACR-LPN 5.305 privind aptitudinea medicala;
(v) sa detina un certificat de radiotelefonist in termen de valabilitate, daca prin atributiile functiei la bord se efectueaza convorbiri radio aer-sol;
(vi) sa fi promovat examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.301;
(vii) sa fi promovat examinarea practica in zbor, in conformitate cu RACR-LPN 5.304.
RACR-LPN 5.301. Cunostinte aeronautice
Pentru a obtine licenta de navigator aerian, solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoretica la sol, cuprinzand cel putin urmatoarele discipline:
(a) Legislatie aeronautica.
- reguli si reglementari relevante pentru detinatorul unei licente de navigator aerian; regulile aerului; practici si proceduri specifice serviciilor de trafic aerian;
(b) Cunoasterea generala a avionului.
- principii de operare si functionare ale sistemelor de propulsie, ale echipamentelor si aparatelor de bord ale aeronavelor;
- performante si limitari in operarea aeronavei;
- informatii relevante privind operarea aeronavei, prevazute in Manualul de zbor si documentatia de specialitate;
- folosirea si verificarea functionarii echipamentelor si sistemelor; defectiuni si remedierea lor.
(c) Performante de zbor si planificarea zborului.
- efectele distribuirii incarcaturii si greutatii asupra manevrabilitatii, caracteristicilor zborului si de performanta; calcule de greutate si centraj;
- calculul si aplicarea in practica a datelor de decolare, aterizare si a altor date de zbor;
- planificarea preliminara si pe ruta a zborului, in regim IFR; pregatirea si intocmirea planurilor de zbor; proceduri privind serviciile de trafic aerian; altimetrie; proceduri de calaj altimetric;
(d) Performante si limite umane.
- performante si limite umane relevante pentru navigatorul aerian.
(e) Meteorologie.
- interpretarea si aplicarea practica a codurilor meteorologice aeronautice, a mesajelor meteorologice aeronautice, a hartilor si prognozelor, folosirea informatiilor meteorologice si proceduri de obtinere a lor, inainte de zbor si in timpul zborului; altimetrie;
- meteorologie aeronautica; climatologia zonelor relevante care au efect asupra operarii; deplasarea sistemelor de presiune, structura fronturilor atmosferice, originea si caracteristicile fenomenelor atmosferice semnificative, care influenteaza decolarea, conditiile zborului pe ruta si aterizarea; evitarea conditiilor meteorologice periculoase.
(f) Navigatie.
- navigatie aeriana si radionavigatie, folosirea hartilor aeronautice, a instrumentelor si mijloacelor de navigatie aeriana; principiile si caracteristicile sistemelor de navigatie; echipamente de bord; cerinte speciale de navigatie pentru zborurile lung curier;
- principiile de functionare si utilizarea echipamentelor de bord de navigatie;
- elemente de navigatie astronomica; sfera cereasca; sextantul; recunoasterea principalelor constelatii;
- utilizarea cu acuratete si in siguranta a sistemelor de navigatie in toate fazele zborului; identificarea mijloacelor de radionavigatie;
- definitii, unitati de masura si formule utilizate in navigatia aeriana.
(g) Proceduri operationale.
- folosirea documentatiei aeronautice, cum ar fi AIP, NOTAM, coduri si abrevieri aeronautice si a hartilor ce contin proceduri instrumentale pentru toate fazele zborului;
- proceduri de prevenire si proceduri in cazuri anormale si de urgenta.
- proceduri operationale pentru transportul marfurilor; pericole potentiale in cazul transportului unor bunuri periculoase;
(h) Aerodinamica (principiile zborului).
- principiile zborului
(i) Radiotelefonie.
- proceduri de radiotelefonie si frazeologia standard.
(j) Limba engleza.
- aptitudinea de a folosi limba oral si in scris; cunostinte generale si de vocabular specific de aviatie pentru navigator;
(k) MCC (Cooperare in echipaj multiplu).
- cursul MCC trebuie sa cuprinda 25 de ore de instruire teoretica si exercitii si 4 ore de antrenament practic, aditional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.302. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi executat minimum 200 ore de zbor in zboruri pe rute aeriene, indeplinind functia de navigator aerian, din care cel putin 30 de ore de zbor de noapte.
(b) AACR stabileste daca experienta de zbor ca pilot poate fi acceptata partial sau integral ca parte integranta a experientei totale de zbor de 200 ore, dar nu mai mult de 150 de ore.
RACR-LPN 5.303. Instruirea in zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze instruire pe avioane, cu un navigator instructor autorizat. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobandit experienta de zbor si operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru un navigator aerian, cel putin privind urmatoarele conditii si domenii:
(a) operatiuni premergatoare zborului, incluzand determinarea greutatii si centrajului avionului;
(b) operatiuni privind traficul aerian, masuri si proceduri de evitare a coliziunilor;
(c) pe timp de noapte, executarea cu acuratete a cel putin 25 de determinari ale pozitiei, utilizand echipamentele de navigatie de la bordul aeronavei;
(d) pe timp de zi, efectuarea a cel putin 25 de observatii celeste comparativ cu sistemele de navigatie de referinta;
(e) determinarea cu precizie a pozitiei aeronavei in zboruri pe traiect, folosind repere vizuale, mijloace de radionavigatie si calculul traiectului;
(f) cunoasterea si efectuarea de proceduri si manevre pentru cazuri anormale si de urgenta;
(g) efectuarea de operatiuni inspre, dinspre si tranzitand aerodromuri cu organ de control, in conformitate cu procedurile serviciilor de trafic aerian, cunoasterea si aplicarea procedurilor de radiotelefonie si a frazeologiei standard;
(h) cunoasterea modului in care se determina performantele la decolare si aterizare ale aeronavei, precum si performantele de zbor;
(i) cunoasterea modului in care se fac calculele referitoare la consumul de combustibil.
RACR-LPN 5.304. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea de a executa procedurile si manevrele descrise in RACR-LPN 5.303, precum si capacitatea:
(1) de analiza si abilitati in exercitarea functiei de navigator;
(2) de a efectua toate indatoririle ca parte integranta a echipajului manifestand o judecata corecta si aptitudini de zbor;
(3) de a aplica cunostintele aeronautice dobandite;
(4) de a mentine permanent o comunicare eficienta cu ceilalti membri ai echipajului.
(b) Examinarea practica se efectueaza in zbor pe aeronava, specific de transport, cuprinzand minim doua aterizari.
RACR-LPN 5.305. Aptitudinea medicala
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a I-a, in termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.306. Drepturile detinatorului licentei de navigator aerian si conditiile in care acestea pot fi exercitate
In urma indeplinirii cerintelor specificate in prezentul capitol, detinatorul unei licente de navigator aerian are dreptul sa exercite functia de navigator aerian pe toate tipurile de aeronava pentru care detine o calificare valida.
RACR-LPN 5.307. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licentei initiale se efectueaza in conditiile prevazute in RACR-LPN 5.300. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovarii examinarii practice prevazuta in RACR-LPN 5.300 punctul f).
(b) Revalidarea licentei se efectueaza in urma unei examinari teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.301 punctele a), c), f), g) si j) si a examinarii practice in zbor conform RACR-LPN 5.304, efectuate in intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor si 5 sectoare in ultimele 12 luni. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea calificarii.
(c) Pentru reinnoirea calificarii de tip se efectueaza examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.301, punctele a), b), c) e), f), g), h), i) si j) si o examinare practica in zbor conform RACR-LPN 5.304. Dupa intreruperi mai mari de 6 luni activitatea poate fi reluata dupa efectuarea unei examinari practice in zbor, care trebuie sa contina minimum 2 tronsoane. Inaintea examinarii pentru reinnoirea calificarii de tip este necesara efectuarea unui program aprobat de catre AACR, de improspatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de intrerupere.

RACR-LPN5

CAP. 4
MECANIC NAVIGANT

RACR-LPN 5.400. Conditii generale
Pentru a obtine licenta de mecanic navigant, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa aiba varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de studii medii cu atestare corespunzatoare;
(iii) sa fie absolvent al unor cursuri de specialitate de instruire teoretica si practica in zbor la o organizatie de pregatire autorizata, recunoscuta sau acceptata de catre AACR;
(iv) sa satisfaca cerintele RACR-LPN 5.405 privind aptitudinea medicala;
(v) sa fi promovat examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.401, la punctele a), b), c), d), e), f), g), h);
(vi) sa fi promovat examinarea practica in zbor, in conformitate cu RACR-LPN 5.404.
RACR-LPN 5.401. Cunostinte aeronautice
Pentru a obtine licenta de mecanic navigant solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoretica, care sa cuprinda cel putin urmatoarele discipline:
(a) Legislatie aeronautica.
- reguli si reglementari relevante pentru detinatorul unei licente de mecanic navigant; regulile si reglementarile privind operarea aeronavelor civile, relevante pentru detinatorul unei licente de mecanic navigant;
(b) Cunoasterea generala a aeronavei.
- principii de baza pentru sisteme de propulsie, motoare cu turbina si/sau cu piston, caracteristici ale combustibililor, sistemelor de combustibil incluzand si automatica sistemului de combustibil, lubrifianti si sisteme de lubrifiere, sisteme de injectie si postcombustie, functionarea si operarea sistemelor de pornire si aprindere ale motoarelor;
- principii de operare, proceduri de handling si limitari de operare ale sistemelor de propulsie, efectele conditiilor atmosferice asupra performantelor motoarelor;
- celule, sisteme de comanda a zborului, structuri, trenul de aterizare, frane, sisteme antiderapaj, coroziune si rezistenta la oboseala, identificarea defectelor si deteriorarilor structurale;
- sisteme de protectie contra ploii si givrajului;
- sisteme de presurizare, conditionare si oxigen;
- sisteme hidraulice si pneumatice;
- teoria de baza a electricitatii, sisteme electrice c.c. (curent continuu) si c.a. (curent alternativ), sisteme de cablaj ale aeronavei, izolare si ecranare;
- principii de operare a aparatelor de bord, busolelor, pilotului automat, echipamentului de radio comunicatii, mijloacelor de navigatie radar si radio, sistemului de control al zborului;
- restrictii si limitari in exploatare, sisteme de protectie, detectare, inabusire si stingere a focului;
- folosirea si verificarile de functionalitate a echipamentelor si sistemelor aeronavei respective.
(c) Performante de zbor si planificarea zborului
- efectul incarcarii si distributia maselor la bordul aeronavei, caracteristici si performante ale zborului;
- folosirea si aplicarea in practica a datelor de performanta, inclusiv pentru zborul de croaziera.
(d) Performante si limite umane
- performante si limite umane relevante pentru mecanicul navigant.
(e) Proceduri operationale
- principii de intretinere, proceduri de intretinere si de aeronavigabilitate, raportarea defectelor, verificari inainte de zbor, masuri de precautie la alimentarea cu combustibil si folosirea surselor de aerodrom, echipamentul instalat si sistemele cabinei, utilizarea MEL; documente relevante pentru mecanicul navigant si completarea lor;
- proceduri normale, anormale si proceduri in caz de urgenta;
- proceduri operationale pentru transportul marfurilor; transportul bunurilor periculoase; evidente si raportari;
- notiuni elementare de navigatie, principii de operare ale sistemelor de navigatie;
- aspecte operationale de meteorologie.
(f) Aerodinamica (principiile zborului)
- principiile zborului.
(g) Radiotelefonie
- proceduri de radiotelefonie si frazeologia standard.
(h) Limba Engleza
- aptitudinea de a folosi limba engleza in scris; cunostinte generale si de vocabular specific de aviatie pentru mecanic navigant.
(i) MCC (Cooperare in echipaj multiplu)
- cursul MCC trebuie sa cuprinda 25 de ore de instruire teoretica si exercitii si 4 ore de antrenament MCC, aditional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.402. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa execute minimum 100 ore de zbor de pregatire, indeplinind functia de mecanic navigant, sub supravegherea unui instructor (din care minim 10 ore in zboruri necomerciale). AACR poate accepta ca o parte din experienta de zbor necesara sa fie efectuata pe un simulator de zbor aprobat, dar aceasta nu poate fi mai mare de 50 de ore.
(b) Daca solicitantul are experienta de zbor ca pilot, AACR stabileste daca aceasta experienta de zbor poate fi acceptata si dupa caz, poate reduce in mod corespunzator cerinta privind experienta de zbor totala, in functie de indeplinirea cerintelor din prezentul capitol.
RACR-LPN 5.403. Instruirea in zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire in zbor cu un instructor acceptat de catre AACR. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobandit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru mecanic navigant, cel putin in urmatoarele domenii:
(a) proceduri normale:
(1) verificari inainte de zbor;
(2) proceduri de alimentare si de gestionare a combustibilului;
(3) verificarea documentelor de intretinere;
(4) proceduri normale pentru toate fazele zborului;
(5) folosirea listei de verificari a sistemelor pentru proceduri normale;
(6) coordonarea in echipaj si proceduri in cazul in care un membru al echipajului se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord;
(7) raportari in cazul fiecarui zbor normal sau consemnarea defectiunilor constatate.
(b) proceduri anormale:
(1) recunoasterea functionarii anormale ale sistemelor aeronavei;
(2) utilizarea procedurilor anormale si alternative;
(3) raportari si evidente.
(c) proceduri de urgenta:
(1) recunoasterea aparitiei situatiei de urgenta;
(2) aplicarea procedurilor de urgenta corespunzatoare;
(3) folosirea listei de verificari a sistemelor pentru proceduri de urgenta;
(4) raportari si evidente.
RACR-LPN 5.404. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea sa de a executa, ca mecanic navigant, procedurile si manevrele descrise in RACR-LPN 5.403 in conformitate cu privilegiile acordate detinatorului licentei de mecanic navigant, precum si capacitatea:
(1) de a utiliza sistemele avionului in conformitate cu performantele si limitarile aeronavei;
(2) de analiza si abilitati in executarea functiei de mecanic navigant;
(3) de a aplica cunostintele de aviatie;
(4) de a indeplini toate sarcinile ca membru al echipajului in mod corespunzator;
(5) de a mentine permanent o comunicare eficienta cu ceilalti membri ai echipajului.
(b) Examinarea practica trebuie efectuata pe simulator sau in zbor necomercial, cu efectuarea a minimum doua aterizari.
RACR-LPN 5.405. Aptitudinea medicala
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa I, in termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.406. Drepturile detinatorului licentei de mecanic navigant si conditiile in care acestea pot fi exercitate
In urma indeplinirii cerintelor specificate in prezentul capitol detinatorul unei licente de mecanic navigant are dreptul sa exercite functia de mecanic navigant pe tipurile de aeronave pentru care detine o calificare valida.
RACR-LPN 5.407. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licentei initiale se efectueaza in conditiile prevazute in RACR-LPN 5.400. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovarii examinarii practice prevazuta in RACR-LPN 5.400 punctul f).
(b) Revalidarea licentei se efectueaza in urma unei examinari teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.401 punctele a), c), e) si h) si a examinarii practice in zbor conform RACR-LPN 5.404, efectuate in intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor si 5 sectoare in ultimele 12 luni. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea calificarii.
(c) Pentru reinnoirea calificarii de tip se efectueaza examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.401, punctele a), b), c) e), f), g) si h) si o examinare practica in zbor conform RACR-LPN 5.404. Dupa o intrerupere mai mare de 90 de zile calendaristice activitatea poate fi reluata dupa efectuarea unui zbor comercial sau a unui antrenament pe simulator, cu durata de minim 1 ora si 1 aterizare, cu un instructor cu calificare pe tipul respectiv de aeronava. Dupa o intrerupere mai mare de 6 luni activitatea poate fi reluata dupa efectuarea unei examinari practice pe simulator sau in zbor care sa contina minimum 2 aterizari, inaintea examinarii pentru reinnoirea calificarii de tip este necesara efectuarea unui program aprobat de catre AACR, de improspatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de intrerupere.

RACR-LPN 5

CAP. 5
OPERATOR RADIONAVIGANT

RACR-LPN 5.500. Conditii generale
Pentru a obtine licenta de operator radionavigant, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa aiba varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fi absolvit un curs aprobat de instruire teoretica si practica la o organizatie de pregatire autorizata de catre AACR;
(iv) sa satisfaca cerintele RACR-LPN 5.505 privind aptitudinea medicala;
(v) sa fi promovat examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.501, punctele a), b), c), d), e);
(vi) sa fi promovat examinarea practica, in conformitate cu RACR-LPN 5.504;
(vii) sa detina un certificat de radiotelefonist in termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.501. Cunostinte aeronautice
Pentru a obtine calificarea de operator radionavigant, solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoretica la sol, care sa cuprinda cel putin urmatoarele discipline:
(a) Legislatie aeronautica
- reguli si reglementari relevante pentru detinatorul unei licente de operator radionavigant; regulile aerului; servicii si proceduri de trafic aerian;
(b) Cunoasterea generala a aeronavei
- principii de operare a aparatelor de bord, echipamentului de radio comunicatii, mijloacelor de navigatie radar si radio, sistemului de control al zborului;
- identificarea defectelor si deteriorarilor la echipamentele de radiocomunicatii, radionavigatie si radar;
- teoria de baza a electricitatii, sisteme electrice c.c. (curent continuu) si c.a. (curent alternativ), sisteme de cablaj ale aeronavei, izolare si ecranare;
- performante si limitari in operarea aeronavei;
- folosirea listei de verificari a functionarii echipamentelor si sistemelor.
(c) Performante si limite umane
- performante si limite umane relevante pentru operatorul radionavigant;
(d) Proceduri operationale
- principii de intretinere, proceduri de intretinere si de aeronavigabilitate, raportarea defectelor, verificari inainte de zbor,
- proceduri normale, anormale si de urgenta.
(e) Radiotelefonie
- reglementari si proceduri in radiotelefonie si frazeologia standard in limba engleza.
(f) Cooperare in echipaj multiplu
- cursul de cooperare in echipaj multiplu trebuie sa cuprinda 10 ore de instruire teoretica si exercitii precum si 4 ore de antrenament practic, aditional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.502. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi executat minimum 100 ore de zbor in zboruri comerciale sau necomerciale pe rute aeriene, indeplinind functia de operator radionavigant, din care cel putin 30 de ore de zbor de noapte.
(b) AACR stabileste daca experienta de zbor ca pilot, navigator aerian sau mecanic navigant poate fi acceptata ca parte integranta a experientei totale de zbor.
RACR-LPN 5.503. Instruirea in zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze instruire in zbor pe tip, cu un instructor autorizat. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobandit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru un operator radionavigant, cel putin in urmatoarele domenii:
(a) proceduri normale
(1) verificari inainte de zbor;
(2) verificarea documentelor de intretinere ale aeronavei si echipamentelor;
(3) proceduri normale, anormale si de urgenta de cabina pentru toate fazele zborului;
(4) cooperare in echipaj multiplu si proceduri in cazul in care un membru al echipajului se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord;
(5) raportarea si consemnarea defectelor;
(b) proceduri anormale
(1) recunoasterea functionarii anormale a sistemelor de radiocomunicatii, mijloacelor de navigatie radar si radio;
(2) proceduri de utilizare a sistemelor de rezerva in cazul functionarii anormale;
(3) consemnari si raportari ale defectelor
(c) proceduri de urgenta
(1) recunoasterea aparitiei situatiei de urgenta;
(2) folosirea procedurilor de urgenta corespunzatoare;
(3) consemnari si raportari ale defectelor
RACR-LPN 5.504. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea sa de a executa, ca
operator radionavigant, procedurile si manevrele descrise in RACR-LPN 5.503., in
conformitate cu privilegiile acordate detinatorului licentei de operator
radionavigant si capacitatea:
(1) de a executa toate manevrele cu calm si precizie ca parte integranta a
echipajului;
(2) de a manifesta o judecata buna si aptitudini de zbor corespunzatoare;
(3) de a aplica cunostintele de specialitate;
(4) de a mentine permanent o comunicare eficienta cu ceilalti membrii ai
echipajului.
(b) Examinarea practica se efectueaza in zbor specific de transport.
RACR-LPN 5.505. Aptitudinea medicala
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a, in termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.506. Drepturile detinatorului licentei de operator radionavigant si conditiile in care acestea pot fi exercitate
In urma indeplinirii cerintelor specificate in prezentul capitol, detinatorul unei licente de operator radionavigant are dreptul sa exercite functia de operator radionavigant pe tipurile de aeronave pentru care detine o calificare valida.
RACR-LPN 5.507. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licentei initiale se efectueaza in conditiile prevazute in RACR-LPN 5.500. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovarii examinarii practice prevazuta in RACR-LPN 5.500 punctul f).
(b) Revalidarea licentei se efectueaza in urma unei examinari teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.501 punctele a), d) si e) si a examinarii practice in zbor conform RACR-LPN 5.504, efectuate in intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor si 5 sectoare in ultimele 12 luni. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea calificarii.
(c) Pentru reinnoirea calificarii de tip se efectueaza examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.501, punctele a), b), d) si e) si o examinare practica in zbor conform RACR-LPN 5.504. Dupa intreruperi mai mari de 90 de zile calendaristice activitatea poate fi reluata dupa efectuarea unei examinari practice in zbor comercial sau necomercial sau pe simulator, care sa contina minimum 2 tronsoane. Inaintea examinarii pentru reinnoirea calificarii de tip este necesara efectuarea unui program aprobat de catre AACR, de improspatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de intrerupere.

RACR-LPN 5

CAP. 6
INSOTITOR DE BORD

RACR-LPN 5.600. Conditii generale
Pentru a obtine o licenta de insotitor de bord, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa aiba varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fi absolvit un curs initial de instruire teoretica si practica conform RACR-LPN 5.602 pct. (a) 1 la o organizatie de pregatire autorizata;
(iv) sa fi absolvit un curs de calificare pe tip, teoretic si practic, efectuat la un operator aerian autorizat de catre AACR pentru a organiza astfel de activitati;
(v) sa satisfaca cerintele RACR-LPN 5.605 privind aptitudinea medicala;
(vi) sa satisfaca cerintele RACR-LPN 5.603 c) privind experienta de zbor necesara;
(vii) sa detina un certificat valid privind antrenamentul in acordarea primului ajutor medical emis de o organizatie medicala autorizata sau abilitata;
(viii) sa fi promovat examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.601, la punctele (d) 1), 2), 3), 4), 5), 6);
(ix) sa fi promovat examinarea practica in zbor, in conformitate cu RACR-LPN 5.604.
RACR-LPN 5.601. Pregatire teoretica
(a) (1) In vederea licentierii ca insotitor de bord, pentru obtinerea cunostintelor generale necesare, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizatie de pregatire autorizata de AACR, un curs de pregatire initiala, aprobat de catre AACR, a carui programa sa respecte prevederile aplicabile, si sa cuprinda cel putin disciplinele prevazute la punctele (d) 1), 2), 3), 4), 5), 6), 7), din prezentul subcapitol.
(2) Cursul are perioada de valabilitate de 36 luni de la data absolvirii, in vederea obtinerii calificarii initiale si a licentei de insotitor de bord, dupa care este necesar un curs de reimprospatare a cunostintelor cu durata de minim 30 ore.
(b) (1) Pentru obtinerea unei calificari initiale/suplimentare de tip/reinnoirea calificarii, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizatie de pregatire autorizata/acceptata de AACR sau la un operator aerian acceptat de catre AACR pentru aceasta, un curs de pregatire de Conversie, aprobat de catre AACR. Programa trebuie sa respecte prevederile aplicabile si sa cuprinda cel putin disciplinele prevazute la punctele (d) 2) si 3) din prezentul subcapitol, particularizate pentru tipul respectiv de aeronava.
(2) Cursul de conversie de tip/reinnoire a calificarii, are perioada de valabilitate de 12 luni, socotite de la data absolvirii.
(c) (1) Pentru revalidarea calificarii de tip, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizatie de pregatire autorizata de AACR sau la un operator aerian acceptat de catre AACR, un curs de pregatire recurenta teoretica si practica, a carui programa trebuie sa respecte prevederile aplicabile si care sa cuprinda cel putin disciplinele prevazute la punctele (d) 1), 2), 3), 5) si 7) din prezentul subcapitol.
(2) Pregatirea recurenta are valabilitatea de 12 luni si trebuie efectuat in perioada de valabilitate a calificarii de tip.
(3) In cazul in care un insotitor de bord este calificat pe mai multe tipuri de aeronave, pregatirea recurenta trebuie sa cuprinda cunostinte referitoare la fiecare tip.
(4) Exercitiile practice comune din punct de vedere al echipamentelor si procedurilor pentru tipurile detinute in licenta, pot fi efectuate pe tipul de aeronava cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor/procedurilor de urgenta.
(d) Disciplinele specifice pregatirii teoretice:
(1) Legislatie aeronautica
i. reguli si reglementari internationale: Anexele Conventiei de la Chicago aplicabile si Reglementari privind echipajul de cabina, masuri de securitate aeronautica la bordul aeronavelor, transportul aerian al bunurilor periculoase, cautare si salvare, instrumente si echipamente specifice la bordul aeronavelor;
ii. reglementari nationale specifice relevante pentru detinatorul unei licente de insotitor de bord;
iii. reguli ale Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni;
iv. reglementari privind asigurarea bagajelor, marfurilor si a bunurilor periculoase.
(2) Cunoasterea aeronavei
i. principii elementare privind constructia aeronavei, principii de operare si functionare a sistemelor, echipamentelor si aparatelor de bord ale aeronavei, relevante pentru insotitorul de bord;
ii. informatii relevante pentru insotitorul de bord privind operarea tipului de aeronava, prevazute in Manualul de Instruire si in documentatia complementara de specialitate pentru insotitori de bord;
iii. localizarea si functionarea sistemelor si echipamentelor de siguranta si de urgenta specifice activitatii echipajului de cabina;
iv. verificarea functionarii si folosirea echipamentelor si sistemelor din cabina de pasageri;
(3) Proceduri operationale normale, anormale si de urgenta - specifice tipului de aeronava
i. proceduri operationale normale;
ii. indatoriri si responsabilitati referitoare la siguranta in toate fazele zborului;
iii. proceduri aplicabile in cazul aparitiei situatiilor anormale si de urgenta; utilizarea sistemelor si echipamentelor de siguranta si de urgenta ale aeronavei
(4) Geografie aeronautica
i. notiuni de geografie fizica a Romaniei si a Lumii; localizari geografice in Europa; ora pe glob; clima pe glob; fenomene meteorologice semnificative pentru aviatie; rute si aeroporturi;
(5) Medicina aeronautica
i. terminologie medicala (elemente de baza);
ii. notiuni specifice de igiena;
iii. truse de prim ajutor si truse medicale;
iv. acordarea primului ajutor medical;
(6) Limba engleza
i. aptitudinea de a folosi limba engleza oral si in scris; cunostinte generale si de vocabular specific de aviatie pentru insotitorul de bord;
(7) CRM (Cooperare in echipaj multiplu). Factori umani
i. conceptul de Factor uman;
ii. managementul resurselor echipajului;
RACR-LPN 5.602. Pregatirea practica la sol
(a) In cadrul fiecareia dintre cursurile de pregatire initiale/conversie de tip/reinnoire/recurenta, solicitantul trebuie sa efectueze programul de pregatire practica la sol, cu un instructor acceptat de AACR, avand pregatire corespunzatoare, dupa cum urmeaza:
(1) Pentru pregatirea initiala:
i. antrenament de supravietuire pe apa, care sa includa imbracarea vestelor de salvare in apa si tehnici specifice;
(2) Pentru pregatirea de Conversie/tip:
i. antrenament pentru foc si fum, care sa includa utilizarea echipamentului specific tipului respectiv de aeronava, stingerea unui incendiu caracteristic interiorului avionului si utilizarea efectiva a echipamentului protector de respirat intr-un spatiu inchis si plin de fum simulat;
ii. operarea usilor si iesirilor cu deschiderea efectiva a tuturor iesirilor normale si de urgenta destinate evacuarii pasagerilor, folosind un avion de tipul respectiv, sau un mijloc reprezentativ de antrenament;
iii. antrenament privind evacuarea pe tobogan, folosind un avion de tipul respectiv sau un mijloc reprezentativ de antrenament;
iv. antrenament privind aplicarea procedurilor de evacuare si de urgenta in timpul zborului, (incluzand lupta cu focul cu accent pe importanta identificarii sursei, turbulenta severa, depresurizare rapida cu utilizarea echipamentului portabil de oxigen, pregatirea cabinei si a pasagerilor pentru aterizare de urgenta pe uscat sau pe apa);
v. aspecte practice privind controlul multimii in diferite situatii de urgenta, intr-un mod aplicabil tipului respectiv de aeronava;
vi. asistenta acordata in cazul in care un membru al echipajului de conducere al aeronavei se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord (daca echipajul de conducere este format din cel mult 2 membri); si
vii. utilizarea echipamentului de urgenta specific tipului respectiv de aeronava.
(3) Pentru pregatirea Recurenta si corespunzator fiecaruia dintre tipurile de aeronave pentru care se solicita revalidarea calificarii:
(I) la fiecare 12 luni calendaristice:
- aplicarea procedurilor de urgenta, inclusiv coordonarea in echipaj si proceduri in cazul in care un membru al echipajului se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord;
- proceduri de evacuare, incluzand exersarea tehnicilor de control a multimii astfel incat sa fie acoperite toate procedurile aplicabile; fiecare insotitor de bord trebuie sa participe la un exercitiu de evacuare relevant pentru tipul respectiv;
- deschiderea iesirilor normale si de urgenta, localizarea si manevrarea echipamentului de urgenta incluzand sistemele de oxigen si punerea vestei de salvare, a echipamentului portabil de oxigen si a echipamentului protector de respirat.
(II) la intervale de timp care sa nu depaseasca 3 ani:
- operarea si deschiderea iesirilor normale si de urgenta pentru evacuarea pasagerilor, utilizand aeronava sau un mijloc reprezentativ de antrenament si demonstrarea deschiderii tuturor celorlalte iesiri, inclusiv ferestrele pilotilor;
- fiecare insotitor de bord trebuie sa participe la un exercitiu de amerizare si sa exerseze folosirea echipamentului de plutire/supravietuire pe apa aflat in dotarea tipului de aeronava pentru care se va face revalidarea calificarii;
- exercitiu de utilizare a sistemului/echipamentelor de oxigen;
- exercitiu de folosire a echipamentului de supravietuire, daca se afla in dotarea tipului respectiv.
(b) Antrenamentul practic la sol se efectueaza folosind echipamentul relevant al tipului de aeronava pentru care se solicita calificarea/revalidarea/reinnoirea calificarii, folosind dispozitive de antrenament specifice (aeronava sau simulator) si face parte integranta din programul de pregatire respectiv, conditionand absolvirea acestuia.
(c) In situatia in care pregatirea teoretica si/sau practica se desfasoara la o organizatie de pregatire din strainatate, programul de desfasurare a instruirii trebuie acceptat de AACR, inainte de desfasurarea instruirii.
(d) Daca pregatirea practica se face in cadrul unui operator aerian, instructorii desemnati sa coordoneze exercitiile care necesita utilizarea unor mijloace/facilitati de antrenament proprii speciale (altele decat aeronava respectiva) trebuie sa fie calificati corespunzator.
(e) Antrenamentul practic la sol face parte integranta din programul de instruire, care se considera incheiat numai dupa finalizarea pregatirii teoretice si practice.
RACR-LPN 5.603. Pregatirea practica in zbor
(a) Experienta de zbor se refera la numarul de ore de zbor efectuat ca elev in cadrul zborurilor de familiarizare si ca insotitor de bord calificat.
(b) Zboruri de Familiarizare; Pregatirea practica in zbor se efectueaza in zboruri comerciale numite de familiarizare, prin aditionare la echipajul de cabina operational, pe tipul respectiv de aeronava si sub conducerea unui insotitor de bord instructor. Acesta, trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobandit experienta de zbor operationala, in urmatoarele privinte:
(1) Proceduri normale:
i. verificari inainte de zbor; "briefing"-urile echipajului;
ii. pregatirea cabinei de pasageri si a pasagerilor pentru decolare/aterizare, inclusiv informarea pasagerilor;
iii. proceduri normale in timpul zborului;
iv. modul de operare al usilor principale si de serviciu; proceduri de siguranta pe durata escalei, inclusiv alimentarea cu combustibil a aeronavei avand pasageri la bord;
v. coordonarea in echipaj; raportarea si consemnarea defectelor.
(2) Proceduri anormale:
i. recunoasterea aparitiei unei situatii anormale;
ii. proceduri in cazuri anormale, inclusiv intreruperea decolarii, pasageri turbulenti, etc;
(3) Proceduri de urgenta:
i. recunoasterea unei situatii de urgenta;
ii. proceduri in cazul aparitiei unei situatii de urgenta: coordonarea in echipaj si proceduri in cazul in care un membru al echipajului de conducere aeronava se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord; urgente medicale; depresurizare; incendiu si/sau fum; turbulenta puternica; act ilicit la bord; aterizare fortata/amerizare; evacuare;
(c) Pentru obtinerea licentei continand o calificare initiala de tip, solicitantul trebuie sa execute minim 20 ore de zbor de familiarizare, efectuate in cel putin 5 sectoare de zboruri comerciale, pe tipul de aeronava pentru care se solicita licentierea/calificarea de tip;
(d) Pentru obtinerea unei calificari de tip suplimentare/reinnoirea calificarii, solicitantul trebuie sa efectueze minim 2 zboruri de familiarizare cuprinzand fiecare cel putin 2 sectoare, efectuate in zboruri comerciale, pe tipul de aeronava pentru care se solicita calificarea;
(e) Experienta de zbor minima pentru revalidarea calificarii este de 20 ore si 5 sectoare, pentru fiecare din tipurile detinute, efectuate in zboruri comerciale, in ultimele 12 luni de valabilitate a calificarii. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, calificarea trebuie reinnoita dupa parcurgerea unui program de conversie adaptat situatiei respective si efectuarea a cel putin 4 tronsoane de familiarizare.
(f) Insotitorii de bord cu o experienta de zbor mai mica de 6 luni si 200 de ore de zbor nu pot indeplini atributiunile unui insotitor de bord unic la bordul aeronavelor, operarea in aceste conditii fiind stabilita de reglementarile aplicabile.
RACR-LPN 5.604. Examinarea
(a) In vederea obtinerii licentei continand cel putin o calificare de tip/calificari suplimentare sau a revalidarii calificarii de tip detinute ori a reinnoirii calificarii expirate si ca urmare a parcurgerii programului de pregatire, solicitantul trebuie sa promoveze examinarea teoretica in cadrul AACR. Aceasta consta din examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.601, efectuata in cadrul AACR, precum si examinarea practica in zbor.
(b) Testarea indemanarii/verificarea competentei constituie examinarea practica in zbor, sub supravegherea unui insotitor de bord - inspector al AACR sau insotitor de bord - examinator apartinand operatorului aerian, pe baza planificarii anterioare aprobate de catre AACR.
(c) Examinarea practica in zbor face parte din procedura de obtinere a licentei, a calificarii initiale/suplimentare, de revalidare sau respectiv de reinnoire a calificarii.
(d) In timpul examinarii practice in zbor solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea de:
(1) a executa toate manevrele corect;
(2) a manifesta o judecata buna si aptitudini specifice;
(3) a aplica cunostintele specifice dobandite;
(4) a efectua toate indatoririle ce-i revin ca parte integranta a echipajului;
(e) Examinarea practica in zbor a insotitorilor de bord in vederea obtinerii licentei, reinnoirii, calificarii de tip suplimentare sau a revalidarii se efectueaza in zboruri comerciale continand minim doua tronsoane, in anumite situatii, examinatorii principali pot efectua examinarea practica in zboruri comerciale ce contin minim un tronson.
(f) Examinarea practica in zbor pentru obtinerea calificarii de tip se efectueaza pe fiecare tip de aeronava solicitat.
(g) Examinarea practica in zbor pentru revalidarea mai multor calificari de tip detinute se poate efectua, cu aprobarea AACR, numai pe un singur tip de aeronava, de regula cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor si procedurilor operationale aplicabile.
(h) Solicitanti examinarii practice in zbor trebuie sa fie aditionati echipajului de cabina minim care este stabilit in Manualul Operational pentru tipul respectiv de aeronava si pentru care exista proceduri de urgenta.
RACR-LPN 5.605. Aptitudinea medicala
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a in termen de valabilitate, echivalent cerintelor medicale definite de JAR-FCL 3 pentru clasa a II-a de certificare medicala.
RACR-LPN 5.606. Drepturile detinatorului licentei de insotitor de bord si conditiile in care acestea pot fi exercitate
(a) In urma indeplinirii cerintelor specificate in prezentul capitol, detinatorul unei licente de insotitor de bord are dreptul sa exercite functia de insotitor de bord pe toate aeronave pentru care detine o calificare de tip valida.
(b) Operarea ca membru al echipajului de cabina avand atributiuni operationale la bord se poate face pe 3 (trei) tipuri de aeronave diferite sau 4 (patru) cu aprobarea AACR.
RACR-LPN 5.607. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea initiala a licentei se efectueaza de catre AACR in urma calificarii pe un tip de aeronava in conditiile prevazute de prezenta reglementare in RACR-LPN 5.600. Termenul de valabilitate al calificarii de tip este de 12 luni de la data promovarii examinarii practice prevazuta in RACR-LPN 5.604.
(b) Pentru obtinerea fiecarei calificari de tip suplimentare se efectueaza examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.601 (d), la punctele 2) si 3) si examinarea practica conform RACR-LPN 5.604. Experienta de zbor minima pentru o calificare suplimentara de tip este prevazuta in RACR-LPN 5.603 punctul d). Noul termen de valabilitate este acordat in intervalul de valabilitate al calificarii de tip detinute initial.
(c) Revalidarea calificarilor de tip se efectueaza in urma unei examinari teoretice, o data la 2 ani, la disciplinele din RACR-LPN 5.601 (d), punctele 1), 3) si 6) si examinarii practice anuale conform RACR-LPN 5.604 in decursul ultimelor de 3 (trei) luni calendaristice de valabilitate. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea calificarii.
(d) Dupa data expirarii calificarilor de tip, pentru reinnoire se efectueaza examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.601 (d), punctele 1), 2), 3), 5) si 6) si examinarea practica conform RACR-LPN 5.604. In conformitate cu prevederile reglementarilor aplicabile, in cazul unei intreruperi a activitatii de zbor este necesara efectuarea unor programe de improspatare a cunostintelor teoretice si/sau de reantrenare practica aprobate de AACR.

RACR-LPN 5

CAP. 7
INGINER DE RECEPTIE SI CONTROL AERONAVE

RACR-LPN 5.700. Conditii generale
Pentru a obtine licenta de inginer receptie si control aeronave, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa aiba varsta de minim 28 ani;
(ii) sa detina diploma universitara de inginer, cu profil aeronautic sau electronic (cu specializare in instalatii de bord si avionics);
(iii) sa detina un certificat de aptitudine medicala aeronautica clasa a II-a, in termen de valabilitate;
(iv) sa detina licenta de personal tehnic aeronautic in termen de valabilitate pentru tipul/categoria de aeronave pentru care solicita licenta de inginer de receptie si control;
(v) sa detina o experienta de minimum 5 ani in intretinerea, proiectarea, fabricarea sau in supravegherea unei organizatii de intretinere, proiectare sau fabricare a aeronavelor de tipul/categoria pentru care solicita licenta si calificarea;
(vi) sa fi parcurs un program de pregatire teoretica si practica organizat de AACR sau in cadrul unei organizatii autorizate de AACR pentru un astfel de curs;

(vii) sa fi promovat examinarea teoretica si practica la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.701 si examinarea practica prevazuta in RACR-LPN 5.704.
RACR-LPN 5.701. Pregatire teoretica
Pentru a obtine licenta de inginer de receptie si control aeronave, solicitantul trebuie sa parcurga un program de instruire teoretica si practica care sa cuprinda urmatoarele discipline:
(a) Legislatie aeronautica
- regulile aerului; servicii si proceduri de trafic aerian; proceduri privind organizarea si efectuarea zborurilor tehnice; reglementari specifice privind proiectarea si operarea aeronavelor.
(b) Cunoasterea generala a aeronavei (numai daca licenta de personal tehnic aeronautic detinuta nu include calificarea pentru tipul respectiv de aeronava)
- operarea si functionarea sistemelor de propulsie, ale sistemelor si aparatelor de bord ale aeronavei;
- restrictii in operarea aeronavei si sistemelor de propulsie; informatii relevante privind exploatarea aeronavei, prevazute in Manualul de zbor si in documentatia de intretinere;
- folosirea si verificarea functionarii echipamentelor si sistemelor aeronavei respective;
- continutul si utilizarea Manualului de zbor specific tipului de aeronava;
- proceduri si programul de intretinere a celulei, sistemelor si sistemelor de propulsie ale aeronavei respective, aparatelor de bord, instalatiilor si sistemelor de bord, echipamentelor de bord pentru cautare si salvare;
(c) Performante de zbor si planificarea zborului
- efectele incarcarii si distributiei maselor la bordul aeronavei, caracteristici si performante ale zborului; calcule de greutate si centraj;
- calculul si aplicarea in practica a datelor de decolare, aterizare si a altor date de zbor;
- planificarea preliminara si pe ruta a zborului.
(d) Performante si limitari umane
- performante si limite umane relevante pentru inginerul de receptie si control.
(e) Aerodinamica (principiile zborului)
- aerodinamica aplicabila aeronavelor pentru care solicita licenta.
RACR-LPN 5.702. Experienta de zbor
(a) Evidenta tuturor zborurilor efectuate ca inginer de receptie si control si ca membru aditionat in echipajul de baza, trebuie inregistrata de catre solicitant in "Carnetul de zbor pentru personal navigant".
(b) In scopul indeplinirii cerintelor relevante prevazute in RACR-LPN 5, AACR poate recunoaste unui solicitant al licentei de inginer de receptie si control cunostintele, experienta si indemanarea dobandite in activitatea de zbor efectuata intr-o organizatie de fabricatie, reparatie sau intretinere aeronave.
(c) Pentru a obtine licenta de inginer de receptie si control de aeronave, solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta minima de zbor de 20 ore in minimum 10 inspectii de navigabilitate.
(d) Pentru a obtine o calificare de tip/clasa sau categorie de aeronava aditionala solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta minima pe tip/clasa sau categorie de 3 ore de zbor in inspectii de navigabilitate.

Nota: Prin clasa de aeronave se intelege aeronavele din aceeasi categorie care au o constructie similara, instalatii de forta similare si echipamente de bord cu o complexitate similara.

RACR-LPN 5.703. Instruirea in zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire pe aeronave, cu un inginer de receptie si control autorizat in scopul efectuarii instruirii. In anumite situatii instruirea se poate face cu un pilot calificat corespunzator (pilot de incercare sau pilot detinator de autorizatie de control tehnic sau detinator al unui document echivalent acceptat de catre AACR). Acesta trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobandit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta cerut pentru inginer de receptie si control, cel putin in urmatoarele domenii:
(a) operatiuni premergatoare zborului, incluzand determinarea greutatii si controlul documentelor de intretinere ale aeronavei;
(b) proceduri normale:
(1) verificarea aeronavei la sol, inaintea zborului;
(2) prevederi de alimentare si de control al combustibilului;
(3) proceduri normale pentru toate fazele zborului;
(4) coordonarea in echipaj si proceduri in cazul in care un membru al echipajului de conducere se afla/este in incapacitatea de a indeplini functiile la bord;
(5) raportarea defectelor.
(c) proceduri anormale:
(1) recunoasterea functionarii anormale ale sistemelor aeronavei.
(d) proceduri de urgenta:
(1) recunoasterea aparitiei situatiei de urgenta.
(e) proceduri de testare a aeronavelor in zbor.
RACR-LPN 5.704. Examinarea
(a) Examinarea in vederea obtinerii licentei de inginer de receptie si control consta in examinarea teoretica si examinarea practica.
(b) Examinarile, atat teoretica cat si practica, se efectueaza numai dupa inregistrarea cererilor insotite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzatoare si de documentele care atesta indeplinirea cerintelor prezentei reglementari referitoare la identitate, studii, pregatire de specialitate, instruire teoretica, instruire practica.
(c) Rezultatele examinarilor se inscriu in rapoartele corespunzatoare fiecarei instruiri.
(d) Nota minima de promovare al examenelor teoretice este 7,50.
(e) Reexaminarile pentru disciplinele la care solicitantul nu a promovat/obtinut se desfasoara dupa minimum 15 zile calendaristice de la data sustinerii examenului teoretic anterior.
(f) Examinarea practica pentru obtinerea de calificari de clasa/tip/categorie, calificari de instructor, revalidari sau reinnoiri ale licentei existente se va efectua pentru fiecare tip/clasa/categorie de aeronava.
(g) Pentru obtinerea licentei de receptie si control pentru aeronave, solicitantul, sub supravegherea unui examinator autorizat de catre AACR, trebuie:
1) sa exerseze practica de receptie si control in zbor, manevrele si procedurile care sunt necesare la receptia si controlul in zbor aeronavelor cu ocazia efectuarii inspectiilor de navigabilitate;
2) sa execute un program de pregatire in zbor care sa includa demonstrarea metodelor si procedurilor de receptie si control.
3) sa dovedeasca capacitatea de a inregistra datele de zbor si a executa satisfacator in intregime programul de control aprobat pentru tipul respectiv de aeronava.
(h) Rezultatele examinarii practice (promovat/nepromovat) se inscriu in raportul de examinare practica.
(i) Personalului care nu obtine calificativul "promovat" la una sau mai multe discipline de examinare pentru obtinerea/revalidarea/reinnoirea licentei nu i se acorda sau i se suspenda, dupa caz, cu efect imediat valabilitatea licentei de zbor.
(j) Examinarea teoretica si practica se face de catre examinatorii desemnati de catre AACR in acest scop.
RACR-LPN 5.705. Aptitudinea medicala
(a) Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a, in termen de valabilitate.
(b) Diminuarea aptitudinilor medicale Detinatorii de licenta nu pot exercita privilegiile licentei pe care o detin si a calificarilor sau autorizarilor asociate in cazurile in care se constata o diminuare a aptitudinilor medicale care ar putea sa-i faca incapabili sa exercite, in conditii de siguranta, aceste privilegii.
RACR-LPN 5.706. Drepturile detinatorului licentei de receptie si control aeronave si conditiile in care acestea pot fi exercitate
(a) In urma indeplinirii cerintelor specificate in prezentul capitol, detinatorul unei licente de inginer de receptie si control aeronave are dreptul sa ateste navigabilitatea aeronavelor civile ca urmare a inspectiilor de navigabilitate, in conformitate cu reglementarile aplicabile.
(b) Emiterea unei licente de inginer de receptie si control se efectueaza numai daca sunt indeplinite conditiile pentru cel putin o calificare de baza pentru care se face dovada cunostintelor teoretice si a indemanarii, conform cerintelor prezentei proceduri.
1) Detinatorul unei licente de inginer de receptie si control poate indeplini functia de inginer de receptie si control la bordul unei aeronave numai daca detine o licenta valida pentru tipul/clasa/categoria respectiv(a) de aeronava, exceptie facand cazul cand se afla la bordul aeronavei pentru a fi testat pentru evaluarea indemanarii sau se afla in programul de pregatire.
2) Prezenta reglementare nu limiteaza numarul calificarilor care pot fi detinute la un moment dat de catre un inginer de receptie si control.
3) Pentru variante de aeronava programele de instruire necesita instruire suplimentara pe echipamente de antrenament corespunzatoare sau aeronava.
(c) Detinatorul unei licente de inginer de receptie si control aeronave raspunde in totalitate pentru temeinicia mentinerii sau suspendarii valabilitatii certificatului de navigabilitate al aeronavei civile inspectate.
(d) Inginerul de receptie si control trebuie sa ateste functionarea echipamentelor speciale montate pe aeronava pentru operari speciale. Verificarea acestor echipamente se face in conformitate cu procedurile stabilite de AACR.
RACR-LPN 5.707. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licentei initiale se efectueaza de catre AACR in urma calificarii pe tip/clasa/categorie de aeronave in conditiile prevazute de prezenta reglementare in RACR-LPN 5.700. Termenul de valabilitate este de maximum 24 luni incepand cu data promovarii examinarilor teoretice prevazute in RACR-LPN 5.700 g).
(b) Revalidarea licentei se efectueaza in urma unei examinari teoretice la disciplinele din RACR-LPN 5.701 punctele a) si c) si examinarea practica conform RACR-LPN 5.704 punctul b). Termenul de valabilitate al revalidarii licentei este de 24 luni de la data promovarii examenelor teoretice. Experienta de zbor pentru revalidare este de minimum 10 ore in ultimele 12 luni. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea calificarii.
(c) Reinnoirea calificarii de tip/clasa/categorie se efectueaza dupa promovarea examinarii teoretice la toate disciplinele din RACR-LPN 5.701 si verificarea practica in zbor conform RACR-LPN 5.704 punctele b) si c). Daca perioada de expirare a licentei a depasit 2 ani, inaintea examinarilor este necesar ca solicitantul sa parcurga un program de improspatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica aprobat de catre AACR sub supravegherea unui inginer de receptie si control.
(d) Situatii speciale, in cazul unor zboruri speciale, altele decat cele reglementate, AACR poate emite o autorizare speciala scrisa, in locul emiterii unei calificari propriu-zise pentru inginerul de receptie si control. Valabilitatea acestei autorizari este limitata la durata necesara pentru desfasurarea operatiunii respective, dar poate fi prelungita pana la finalizarea ei.

RACR-LPN 5

CAP. 8
INGINER DE RECEPTIE SI CONTROL MIJLOACE PNA-TC

RACR-LPN 5.800. Conditii generale
Pentru a obtine licenta de inginer receptie si control mijloace PNA-Tc, un solicitant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa detina diploma universitara de inginer cu profil aeronautic sau electronic;
(ii) sa promoveze cursurile de operare si intretinere pentru echipamentul specific ce urmeaza a fi exploatat, organizate de producatorul echipamentului sau de catre AACR;
(iii) sa detina o experienta de minimum 2 ani in intretinerea sau supravegherea de siguranta a mijloacelor PNA-Tc pentru care solicita licenta si calificarea; sau un program de pregatire specific echivalent aprobat de catre AACR
(iv) sa aiba varsta de minim 24 ani;
(v) sa fi promovat examinarile teoretice si practice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.801 si 5.804.
RACR-LPN 5.801. Pregatirea teoretica
Pentru a obtine licenta de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, solicitantul trebuie sa parcurga un program de instruire teoretica aprobat de catre AACR, care sa cuprinda urmatoarele discipline:
(a) Legislatie aeronautica
- reguli si reglementari relevante pentru detinatorul unei licente de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc; codul aerian; regulile aerului; servicii si proceduri de trafic aerian.
(b) Cunoasterea generala a aeronavei
- operarea si functionarea sistemelor si aparatelor de bord ale aeronavei;
- continutul si utilizarea Manualului de zbor specific tipului de aeronava.
(c) Cunoasterea sistemului de inspectie si calibrare a mijloacelor PNA-Tc
- cunoasterea mijloacelor PNA-Tc ce necesita verificarea din zbor, privind functionarea, emisia semnalului si compunerea semnalului in spatiu;
- cunoasterea Manualului de Operare si Intretinere a sistemelor de inspectie si calibrare a mijloacelor PNA-Tc;
- proceduri privind organizarea si efectuarea zborurilor de verificare si supraveghere a mijloacelor PNA-Tc.
RACR-LPN 5.802. Experienta de zbor
Pentru a obtine licenta de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta de zbor de minim 6 verificari efective din zbor pentru fiecare tip de mijloc PNA-Tc (ex. ILS, VOR, PAR, etc.), pentru care solicitata licenta, repartizate prin programul de instruire in zbor aprobat de catre AACR.
Programul de instruire in zbor poate incepe numai dupa terminarea programului de pregatire teoretica.
RACR-LPN 5.803. Instruirea in zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire in zbor pentru verificarea din zbor a mijloacelor PNA-Tc, pentru care solicita licenta, cu un inginer receptie si control mijloace PNA-Tc autorizat detinator al calificarii de instructor. Programul de instruire in zbor trebuie sa acopere urmatoarele domenii:
(a) operatiuni premergatoare zborului (informarea detinatorilor mijloacelor PNA-Tc, pregatirea si testarea sistemului de inspectie si calibrare inaintea zborului, instalarea si programarea echipamentelor de sol utilizate in timpul misiunilor de verificare din zbor);
(b) calibrarea receptoarelor proprii sistemului de inspectie si calibrare;
(c) studierea evolutiei performantelor mijloacelor PNA-Tc ce urmeaza a fi verificate din zbor;
(d) proceduri pentru inspectie si calibrare pentru verificarea periodica sau omologare;
(e) proceduri speciale si ordinea lor de aplicare in cazul in care mijlocul PNA-Tc verificat necesita reglaje;
(f) proceduri de interventie in timpul zborului la sistemul de inspectie si calibrare, in momentul aparitiei unei defectiuni;
(g) situatii in care se poate intrerupe zborul de verificare din cauza mijlocului PNA-Tc verificat sau a sistemului de inspectie si calibrare;
(h) utilizarea Manualului de Operare si Intretinere a sistemelor de inspectie si calibrare a mijloacelor PNA-Tc si a instructiunilor de verificari din zbor in timpul misiunii de verificare din zbor a mijloacelor PNA-Tc.
RACR-LPN 5.804. Examinarea teoretica si practica
Examinarea teoretica si practica se efectueaza de catre un examinator autorizat AACR. Pentru obtinerea licentei de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, solicitantul, trebuie sa promoveze urmatoarele probe:
(a) examinarea teoretica, reprezentand o proba scrisa la toate disciplinele prevazute de catre RACR-LPN 5.801; nota minima de promovare al examenelor teoretice este 7,50;
(b) examinarea practica prin care solicitantul trebuie sa demonstreze abilitati practice in efectuarea activitatilor mentionate la RACR-LPN 5.803; examinarea practica se realizeaza numai dupa promovarea examinarii teoretice.
RACR-LPN 5.805. Aptitudinea medicala
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medicala clasa a II-a, in termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.806. Drepturile detinatorului licentei de receptie si control mijloace PNA-Tc
In urma indeplinirii cerintelor specificate in acest capitol, detinatorul unei licente de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc, are dreptul sa efectueze zboruri de verificare si supraveghere a mijloacelor PNA-Tc in vederea stabilirii si atestarii starii functionale a acestora.
RACR-LPN 5.807. Emiterea licentelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licentei initiale se efectueaza de catre AACR in conditiile prevazute de prezenta reglementare in RACR-LPN 5.800. Termenul de valabilitate, al licentei, este de 24 luni incepand cu data promovarii examinarii practice.
(b) Revalidarea licentei se efectueaza in urma promovarii unei examinari teoretice la disciplinele din RACR-LPN 5.801 punctul (a) si (c) si a unei examinari practice conform RACR-LPN 5.804, pct. B, in intervalul ultimilor 90 de zile calendaristice de valabilitate a acestuia. Experienta de zbor necesara pentru revalidarea licentei este de minimum 3 verificari efective de zbor pe an pentru fiecare mijloc PNA-Tc pentru care se solicita revalidarea.
In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic si practic la nivelul prevazut pentru reinnoirea licentei.
(c) Reinnoirea licentei se face daca solicitantul are o intrerupere mai mare de 6 luni in activitatea de verificare din zbor a mijloacelor PNA-Tc de la expirarea licentei. Daca intreruperea este mai mica de 6 luni se aplica conditiile de la revalidarea licentei.
Pentru reinnoirea licentei, solicitantul trebuie sa urmeze un program de reimprospatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica aprobat de catre AACR, si sa promoveze examinarea teoretica si practica, conform RACR-LPN 5.804.
(d) Pentru obtinerea unei calificari suplimentare de tip mijloc PNA-Tc, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregatire teoretica si practica aprobat de catre AACR, pentru tipul respectiv. Examinarea consta in urmatoarele probe:
i. examinarea teoretica scrisa la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.801 (a) si (c) specifice tipului de mijloc PNA-Tc
ii. examinarea practica prin care solicitantul trebuie sa demonstreze abilitati mentionate la RACR-LPN 5.803 specific tipului de mijloc PNA-Tc respectiv.
RACR-LPN 5.808. Calificarea de instructor
Pentru obtinerea/revalidarea/reinnoirea calificarii de instructor, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoare conditii:
(a) sa detina licenta de inginer de receptie si control mijloace PNA-Tc;
(b) sa aiba o experienta de zbor de minim 1500 de ore;
(c) sa indeplineasca conditiile aplicabile prevazute in paragraful RACR-LPN 5.901 pct. (a);
(d) sa promoveze:
a. examinarea teoretica in cadrul AACR la disciplinele aplicabile prevazute in RACR LPN 5.901 pct. (a); si
b. examinarea practica in zbor.

RACR-LPN 5

CAP. 9
CALIFICAREA DE INSTRUCTOR

RACR-LPN 5.900. Categorii de instructori. Conditii generale
(a) Calificarile de instructor pentru categoriile de personal aeronautic navigant enumerate in RACR-LPN 5.200 (a), sunt de instructor pentru calificarea de tip - aplicabil pentru licentele de mecanic navigant, navigator aerian, operator radionavigant si insotitor de bord;
(b) Pentru obtinerea calificarii de instructor, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(1) Licenta si calificare. Trebuie sa detina cel putin licenta si calificarea corespunzatoare functiei pentru care urmeaza sa faca instruirea, astfel incat sa poata suplini activitatea la bord a celui instruit atunci cand situatia impune interventia sa pentru siguranta zborului. In cazul insotitorilor de bord, solicitantul trebuie sa detina functia de sef de cabina in cadrul operatorului care solicita calificarea sa ca instructor.
(2) Varsta minima. Un solicitant pentru o calificare de instructor pentru calificarea de tip trebuie sa aiba varsta minima de 25 de ani.
(3) Experienta de zbor. Experienta de zbor necesara, totala pe clasa/tip este in conformitate cu cerintele RACR-LPN 5.902.
(4) Pregatirea. Solicitantul trebuie sa faca dovada absolvirii unui curs aprobat conform RACR-LPN 5.901 pentru calificarea de instructor, la o organizatie de pregatire autorizata/acceptata de catre AACR si a executarii instruirii practice in zbor RACR-LPN 5.903. Partea I, generala, a cursului teoretic de instruire se efectueaza numai in scopul obtinerii initiale a calificarii de instructor.
(5) Examinarea. Un solicitant pentru calificarea de instructor trebuie sa promoveze examinarile teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.901 si examinarea practica in zbor, in conformitate cu RACR-LPN 5.904.
(6) Echivalari in vederea obtinerii altor calificari. Detinatorilor unei licente ce contine o calificare de instructor care solicita calificarea de instructor pe alte tipuri de aeronave li se va recunoaste aptitudinea de a instrui (metodologia instruirii) deja demonstrata pentru calificarea de instructor detinuta.
RACR-LPN 5.901. Pregatirea teoretica pentru obtinerea calificarii de Instructor
Pentru a obtine calificarea de instructor, solicitantul trebuie sa fie absolventul unui curs care sa contina un program aprobat de instruire la sol, cuprinzand cel putin urmatoarea tematica:
(a) Partea I-a - General
- metode aplicate in instruire;
- tehnici de pregatire la sol si asistarea elevului in pregatirea la sol;
- procesul de acumulare a cunostintelor;
- elemente ale instruirii efective;
- testarea si evaluarea elevilor;
- tehnici de antrenament;
- desfasurarea programului de antrenament;
- planul de desfasurare al temelor;
- utilizarea facilitatilor, inclusiv a simulatoarelor, in procesul de instruire;
- analiza si corectarea greselilor, (greseli sistematice, greseli caracteristice);
- performante umane si limitari specifice instructiei in zbor;
- simularea procedurilor de urgenta in procesul de instruire;
- cunoasterea reglementarilor aplicabile privind pregatirea echipajului de cabina.
(b) Partea a II-a - Instruirea Tehnica
Programa va cuprinde specificatiile tehnice, sistemele, echipamentele si procedurile specifice tipului respectiv, la nivelul necesar calificarii de instructor pentru functia respectiva la bord.

Nota: Cursul are perioada de valabilitate de 36 luni din momentul absolvirii. Daca se depaseste aceasta perioada inainte de planificarea la instruirea corespunzatoare in zbor, un program de improspatare a cunostintelor este necesar a fi efectuat la o organizatie si dupa un program de pregatire autorizat de AACR.

RACR-LPN 5.902. Experienta de zbor
(a) Pentru a obtine calificarea de instructor pentru licentele de navigator, mecanic navigant, operator radionavigant, insotitor de bord, experienta minima va fi de 1.500 ore zbor, din care cel putin 100 ore pe tipul respectiv de aeronava. Pentru insotitorii de bord, este necesara, experienta minima de 100 de ore de zbor fara intrerupere in calitate de sef de cabina. In cazul aeronavelor care utilizeaza un singur insotitor de bord, este necesara efectuarea, in prealabil, in cadrul operatorului aerian, a unui curs specific aprobat de AACR, precum si a unei experiente de zbor ulterioare de minim 100 ore pe tipul respectiv de aeronava.
(b) Detinatorii unei licente de insotitor de bord cu o calificare de instructor pe un tip de aeronava care solicita obtinerea unei calificari de instructor pe un tip suplimentar de aeronava trebuie sa aiba o experienta minima de zbor ca 40 de ore ca sef de cabina pe tipul respectiv.

Nota: AACR, in functie de experienta si calificarile detinute de solicitant, poate reduce cerintele privind experienta de zbor pe tip ceruta pentru obtinerea calificarii de instructor pe acel tip de aeronava.

RACR-LPN 5.903. Instruirea in zbor
In vederea pregatirii in zbor pentru obtinerea/reinnoire calificarii de instructor, solicitantul, sub supravegherea unui instructor autorizat, trebuie:
(a) sa execute un program de instruire in zbor, care sa includa demonstrarea metodelor si procedurilor de instruire aplicabile, observarea activitatii si corectarea erorilor, in cazul insotitorilor de bord, antrenamentul practic trebuie sa cuprinda cel putin 4 tronsoane efectuate in zboruri comerciale sub supravegherea unui instructor autorizat corespunzator;
(b) sa exerseze practica de instruire privind manevrele si procedurile care sunt necesare instruirii in zbor.
RACR-LPN 5.904. Examinarea
Pentru obtinerea/revalidarea/reinnoirea calificarii de instructor pe clasa sau tipul de aeronava si functia la bord pentru care solicita calificarea, solicitantul trebuie sa promoveze:
(a) Examinare teoretica in cadrul AACR la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.901, punctele (a) si (b) si
(b) Examinare practica in zbor in cadrul careia solicitantul trebuie sa demonstreze examinatorului aptitudinea de a instrui un elev in toate etapele de instruire, incluzand pregatirea in toate fazele zborului precum si instruirea la sol;
RACR-LPN 5.905. Drepturile detinatorului calificarii de instructor si conditiile in care acestea pot fi exercitate
(a) In urma indeplinirii cerintelor specificate in acest capitol, detinatorul unei licente ce contine o calificare de instructor are dreptul, in limitele licentei de baza:
(1) sa exercite toate drepturile inscrise in licenta;
(2) sa instruiasca la sol si in zbor personal aeronautic navigant in vederea obtinerii/revalidarii/reinnoirii licentelor si calificarilor.
(b) In cazul in care instruirea practica la sol implica executarea unor exercitii utilizand facilitati de pregatire speciale (simulatoare cu diferite nivele de performanta tehnica, simulatoare de foc, piscine, etc.), instructorii desemnati sa coordoneze aceste exercitii trebuie sa aiba o pregatire corespunzatoare, in privinta utilizarii facilitatilor respective de antrenament in conditii de eficienta si siguranta pentru cursanti.
RACR-LPN 5.906. Emiterea calificarii; termene de valabilitate
(a) Emiterea calificarii initiale se efectueaza in conditiile prevazute de prezenta reglementare in RACR-LPN 5.900. Termenul de valabilitate al calificarii de instructor este de 36 luni de la data promovarii examinarii practice, sub rezerva valabilitatii calificarii de tip detinute.
(b) Pentru obtinerea calificarii de instructor pe un tip suplimentar, se efectueaza:
(i) instruirea teoretica conform RACR-LPN 5.901, punctul (b),
(ii) instruirea practica conform RACR-LPN 5.903
(iii) examinarea teoretica la disciplinele prevazute in RACR LPN 5.901, punctul b);
(iv) examinarea practica in zbor conform RACR-LPN 5.904.

Nota: Experienta de zbor minima pe tipul suplimentar este prevazuta in RACR-LPN 5.902, punctul (b).

(c) Revalidarea calificarii se efectueaza in urma unei examinari practice in zbor conform RACR-LPN 5.904, in decursul ultimelor 90 zile calendaristice de valabilitate.
Examinarea practica pentru revalidarea calificarii de instructor poate fi combinata cu examinarea practica in vederea revalidarii calificarilor de tip detinute.
Experienta de zbor minima pentru revalidare este de un zbor in calitate de instructor efectuat in ultimele 12 luni al perioadei de valabilitate a calificarii de instructor pentru tipul respectiv de aeronava. In cazul in care solicitantul nu detine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat practic dupa efectuarea a cel putin 2 zboruri cu un instructor.
(d) Pentru reinnoirea calificarii se efectueaza un program de reimprospatare a cunostintelor la disciplinele si in conditiile stabilite in RACR-LPN 5.901, practica in zbor conform RACR-LPN 5.903, examinarea teoretica la disciplinele din RACR-LPN 5.901 si examinarea practica in conformitate cu RACR-LPN 5.904.
Continutul programului de reinnoire a cunostintelor trebuie sa tina seama de experienta de instructor a solicitantului si de durata intreruperii.
RACR-LPN 5.907. Imputernicirea de a instrui
(a) In cazul in care un operator aerian din motive obiective si de forta majora nu dispune de un instructor calificat corespunzator pentru una din categoriile de personal navigant specificate in RACR-LPN 5.900 (a), AACR poate imputernici pentru o perioada limitata de timp, delegarea activitatii de instruire, un inspector operatiuni de zbor al AACR sau a unui pilot instructor calificat pe tipul respectiv de aeronava sa execute instruirea.
(b) Imputernicirea se elibereaza in urma solicitarii scrise a operatorului, pentru o perioada de timp bine determinata pe tipul respectiv de aeronava, cu mentionarea clara a privilegiilor acordate.

RACR-LPN 5

CAP. 10
AUTORIZAREA DE CONTROL TEHNIC

RACR-LPN 5.1000. AUTORIZAREA DE CONTROL TEHNIC
RACR-LPN 5.1001. Conditii generale
Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic, un detinator de licenta de pilot trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) sa detina experienta minima de zbor specificata in RACR-LPN 5.1003;
(ii) sa aiba varsta de minim 25 ani;
(iii) sa fi absolvit un curs de instruire teoretica si practica aprobat/acceptat de catre AACR.
(iv) sa detina calificarea de instructor pe tip/clasa/categoria respectiva;
(v) sa fi promovat examinarile teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.1002 si examinarea practica, in conformitate cu RACR-LPN 5.1005.
RACR-LPN 5.1002. Cunostinte aeronautice
Pentru a obtine autorizarea de control tehnic, solicitantul trebuie sa fi urmat, un curs aprobat de instruire teoretica si practica, care sa cuprinda cel putin urmatoarele discipline:
(a) metode si proceduri de control aplicate;
(b) programul de control;
(c) tehnici de pregatire si verificare la sol;
(d) utilizarea aparatelor necesare in procesul de receptie si control;
(e) proceduri de urgenta in procesul de receptie si control.
RACR-LPN 5.1003. Experienta de zbor
(a) Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic pe o clasa de avioane, un solicitant trebuie sa aiba o experienta minima totala de zbor ca pilot de 1.000 ore, din care minim 250 ore ca PIC pe clasa respectiva;
(b) Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic pe tip de aeronava, un solicitant trebuie sa aiba o experienta minima totala de zbor de 3.000 ore pe avion, sau 2.000 ore de zbor pe elicopter, din care minim 500 ore ca PIC pe tipul respectiv de aeronava.
(c) Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic pentru planor, experienta minima totala este de 1.000 ore zbor, din care minim 250 ore de zbor ca pilot comandant pe clasa respectiva.
(d) Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic pentru balon liber experienta minima totala este de 200 ore zbor pe clasa respectiva.
(e) In functie de experienta totala de zbor a solicitantului, precum si de programul individual de pregatire parcurs, AACR poate aproba reducerea experientei minime.
(f) Pentru cazurile in care este necesara efectuarea controlului tehnic pe clasa/tip de aeronava, AACR poate emite autorizarea corespunzatoare pentru clasa sau tipul de aeronava fara ca solicitantul sa indeplineasca toate conditiile specificate mai sus. In acest caz, solicitantul trebuie sa faca dovada catre AACR a experientei detinute in controlul tehnic al aeronavelor cerute pe clasa sau tip din categoria respectiva de aeronava.
RACR-LPN 5.1004. Pregatirea in zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi efectuat o pregatire in zbor, cu un instructor autorizat in acest scop de catre AACR, pe clasa/tipul de aeronava pentru care se solicita autorizarea.
(b) Programul de pregatire in zbor trebuie sa cuprinda:
(1) exersarea practicii de receptie si control in zbor, manevrele si procedurile care sunt necesare la receptia si controlul in zbor al aeronavelor, in cadrul efectuarii zborurilor tehnice interne si oficiale;
(2) demonstrarea metodelor si procedurilor de receptie si control.
RACR-LPN 5.1005. Examinarea
(a) Pentru obtinerea autorizarii de control tehnic, solicitantul trebuie sa demonstreze abilitatea si cunostintele necesare de a efectua de a receptiona aeronave de tipul sau clasa din categoria respectiva de aeronave si in functia la bord pentru care cere autorizarea, in toate etapele cerute de zborul de receptie si control, incluzand pregatirea la sol.
(b) Examinarea practica initiala se efectueaza in cadrul unui zbor tehnic, care poate avea loc in timpul zborului de instruire sub supravegherea examinatorului desemnat de AACR.
(c) Examinarea practica pentru revalidare/reinnoire a autorizatiei de control tehnic in zbor, se poate face in cadrul zborului de verificare a competentei/testarea indemanarii, cu ocazia revalidarii/reinnoirii calificarii de clasa/tip din categoria respectiva.
RACR-LPN 5.1006. Drepturile detinatorului autorizarii control tehnic si conditiile de exercitare ale acestora
(a) In urma indeplinirii cerintelor specificate in acest capitol, detinatorul unei autorizari de control tehnic are dreptul, in limitele licentei de baza:
(1) sa exercite toate drepturile detinatorului calificarilor inscrise in licenta;
(2) sa receptioneze si sa efectueze zboruri tehnice pentru aeronave civile.
(b) Daca in ultimele 12 luni nu a executat astfel de misiuni, personalul aeronautic navigant care detine o autorizare de control tehnic in zbor, va fi examinat practic in cadrul unui zbor tehnic sub supravegherea examinatorului desemnat de AACR. Aceasta examinare va putea fi combinata cu efectuarea zborului tehnic.
(c) Valabilitatea autorizatiei de control tehnic in zbor este de 3 ani.

RACR-LPN 5

CAP. 11
CALIFICAREA DE PILOT DE INCERCARE

RACR-LPN 5.1100. CALIFICAREA DE PILOT DE INCERCARE
RACR-LPN 5.1101. Conditii generale
Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
(i) sa detina autorizarea de control tehnic pe cel putin clasa/tipul de aeronava din categoria pentru care solicita calificarea de pilot de incercare;
(ii) sa detina experienta minima de zbor specificata in RACR-LPN 5.1103;
(iii) sa fie propus pentru a obtine calificarea de o organizatie de proiectare, de fabricatie de aeronave, de catre un operator autorizat, de catre o autoritate de aeronautica civila emitenta a calificarii de pilot de incercare sau de catre AACR;
(iv) sa fie absolventul unui curs aprobat de instruire teoretica si practica, autorizat/acceptat de catre de AACR;
(v) sa promoveze examinarile teoretice la disciplinele prevazute in RACR-LPN 5.1102 si examinarea practica, in conformitate cu RACR-LPN 5.1105.
RACR-LPN 5.1102. Cunostinte aeronautice
Pentru a obtine calificarea de pilot de incercare, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregatire teoretica, aprobat/acceptat de catre AACR, pentru categoria respectiva de aeronava si care sa contina elemente de aerodinamica si dinamica zborului, tehnici si proceduri de incercare in zbor a aeronavelor in conformitate cu reglementarile aplicabile categoriei de aeronave pentru care se solicita calificarea, reglementari specifice zborului de incercare, tehnici, proceduri si aparatura aflata la bordul aeronavei de achizitionare a datelor de zbor, tehnici si proceduri de prelucrare a datelor experimentale, elemente de asigurare a sigurantei zborului de incercare.
RACR-LPN 5.1103. Experienta de zbor
(a) Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare pe o clasa/tip de avion sau elicopter, un solicitant trebuie sa aiba o experienta minima de 3.000 ore de zbor ca pilot pe clasa/tip similar in cazul aeronavelor prototip, din care minim 500 ore ca PIC pe clasa/tip similar.
(b) Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare planor experienta minima totala este de 1.000 ore de zbor pe categoria respectiva de aeronave, din care minim 250 ore de zbor ca pilot comandant pe clasa respectiva.
(c) Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare pentru balon liber, experienta minima totala este de 200 ore zbor.
RACR-LPN 5.1104. Pregatirea in zbor
Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregatire in zbor aprobat/acceptat de catre AACR corespunzator categoriei de aeronave pentru care solicita calificarea.
RACR-LPN 5.1105. Examinarea
Pentru obtinerea calificarii de pilot de incercare, solicitantul trebuie sa demonstreze unui examinator desemnat de AACR, abilitatea de a testa aeronave din categoria, clasa sau tipul pentru care se solicita calificarea, in toate fazele cerute de programul zborului de incercare.
RACR-LPN 5.1106. Drepturile detinatorului calificarii de pilot de incercare si conditiile de exercitare ale acestora
Cu conditia indeplinirii cerintelor specificate in acest capitol, detinatorul unei calificari de pilot de incercare poate:
(a) sa exercite toate drepturile aferente detinatorului de licenta;
(b) sa efectueze incercari in zbor in cadrul unei organizatii de proiectare sau productie de aeronave civile prototip si de serie sau la un operator aerian autorizat in cazul modificarilor aduse aeronavelor de categoria, clasa sau tipul pentru care detine o calificare valida de pilot de incercare.
RACR-LPN 5.1107. Termene de valabilitate, revalidare, reinnoire
(a) Termenul de valabilitate al examenului teoretic pentru obtinerea autorizatiei de pilot de incercare este de 36 luni.
(b) Pentru revalidarea autorizatiei se efectueaza examinarea practica in zbor conform RACR LPN 5.1105 in intervalul de 3 (trei) luni premergatoare datei expirarii acesteia; in aceste conditii revalidarea are valabilitatea de 36 luni de la data la care urma sa expire autorizatia.
(c) Dupa data expirarii, pentru reinnoirea autorizatiei, se efectueaza examinarea practica in zbor conform RACR-LPN 5.1105. Inaintea examinarii este necesara efectuarea unui program aprobat de improspatare a cunostintelor teoretice si de reantrenare practica. Continutul programului va tine seama de durata de intrerupere.
(d) Valabilitatea calificarii de pilot de incercare in zbor este de 3 ani.

RACR-LPN 5

CAP. 12
ORGANIZATII DE PREGATIRE

RACR-LPN 5.1201 Generalitati
Organizatia de pregatire reprezinta o organizatie, autorizata de catre AACR, care:
(i) dispune de personal calificat;
(ii) dispune de facilitati specifice proprii sau apartinand altor organizatii de pregatire, acceptate de AACR inainte de subcontractarea acestora;
(iii) ofera instruire teoretica si practica, la sol si in zbor, dupa caz, pe baza unor programe aprobate de catre AACR, in scopul obtinerii licentelor de personal aeronautic navigant, precum si a revalidarii si reinnoirii calificarilor si autorizarilor asociate acestor licente, cu respectarea cerintelor din prezenta reglementare.
RACR-LPN 5.1202 Conditii de autorizare
(a) Organizatia de pregatire care solicita autorizarea va prezenta AACR, spre aprobare, urmatoarele documente:
(i) Manualul de instruire (teoretica si practica);
(ii) Manualul operational, dupa caz;
(iii) Manualul de calitate.
(b) Orice modificare a cursurilor sau manualelor aprobate, trebuie transmisa la AACR, pentru reaprobate, inainte de a fi utilizate.
(c) AACR va monitoriza, prin inspectii, mentinerea standardelor de desfasurare a instruirii, in timpul acestor inspectii organizatia de pregatire va asigura accesul la inregistrarile referitoare la pregatirea personalului implicat in activitate de instruire, jurnalele tehnice, prelegerile, notele de curs, manualele, informarile precum si alte materiale relevante referitoare la activitatile organizatiei.
(d) Modul de organizare si supraveghere a organizatiilor de pregatire este stabilit de AACR prin procedurile dezvoltatoare ale prezentei reglementari.
RACR-LPN 5.1203 Tipuri de organizatii de pregatire autorizate
Organizatiile de pregatire pot fi autorizate pentru:
(a) pregatire teoretica si practica, la sol si/sau in zbor;
(b) pregatire teoretica;
(c) pregatire practica, la sol si/sau in zbor.
RACR-LPN 5.1204 Valabilitatea autorizatiei
(a) Autorizarea initiala se acorda pentru o perioada de 12 luni;
(b) Autorizarile ulterioare se acorda pentru o perioada de maxim 36 de luni;
(c) Revalidarea autorizarii se solicita in intervalul de 12 luni ce precede data de expirare a valabilitatii autorizarii initiale;

Nota: Revalidarea se acorda de catre AACR in urma unor inspectii de supraveghere a mentinerii standardelor de desfasurare a instruirii.

(d) Reinnoirea autorizarii se face la cererea organizatiei daca perioada de valabilitate a autorizarii a expirat sau acesta a fost suspendata;

Nota: Procedura de reinnoire este aceeasi ca cea de reinnoire initiala.

(e) Autorizarea va fi modificata, suspendata sau revocata de catre AACR, daca oricare din cerintele de autorizare sau standardele impuse inceteaza sa mai fie mentinute la nivelul minim aprobat.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016