Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTĂRI SPECIFICE din 18 octombrie 2021  privind cerinţele de şcolarizare şi pregătire în protecţie radiologică a personalului medical    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTĂRI SPECIFICE din 18 octombrie 2021 privind cerinţele de şcolarizare şi pregătire în protecţie radiologică a personalului medical

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1152 bis din 3 decembrie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 2.195/5.622/200/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.152 din 3 decembrie 2021.
──────────
    ANEXA 1

    Reglementări specifice privind cerinţele de şcolarizare
                          şi pregătire în protecţie radiologică a personalului medical
    I. Scop
    ART. 1
    (1) Prezentele cerinţe se aplică pentru pregătirea în protecţie radiologică a lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul medical şi respectă principalele prevederi din documentul privind Recomandările Comisiei Europene, Seria Radiation Protection nr. 175/2014.
    (2) Prezentele norme pun în aplicare prevederile art. 16 alin (2) din Normele privind cerinţele de bază de securitate radiologică apobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi al preşedintelui CNCAN nr. 752/3978/136/2018.


    II. Prevederi generale privind pregătirea lucrătorilor din domeniul medical
    ART. 2
        Toţi lucrătorii din domeniul medical, implicaţi în expunerile medicale cu radiaţii ionizante, atât cei abilitaţi să facă trimiteri pentru pacienţi în vederea efectuării de proceduri de diagnostic sau terapie, precum şi cei expuşi profesional la radiaţii ionizante sau care îşi desfăşoară activitatea în zone controlate sau supravegheate, trebuie să dobândească cunoştinţe de bază, abilităţi specifice, precum şi competenţe în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante, prin parcurgerea unor programe de pregătire, programe de informare şi de instruire teoretică şi practică în materie de practici radiologice medicale.

    ART. 3
        Toţi lucrătorii din domeniul medical care trimit pacienţii pentru efectuarea de proceduri de diagnostic şi terapie cu radiaţii ionizante, precum şi cei care lucrează în zone în care se utilizează radiaţiile ionizante, trebuie să înţeleagă importanţa parcurgerii programului de pregătire de bază în protecţie radiologică şi să aplice de-a lungul întregii cariere cunoştinţele dobândite, mai ales pentru acele grupuri de populaţie care au nevoie de precauţii speciale de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante.

    ART. 4
        Tematicile incluse în programele de pregătire şi nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite prin programul de pregătire de bază trebuie adaptate pentru diferitele specialităţi, cum ar fi de ex. radiologie de diagnostic, radioterapie, cardiologie, medicină dentară etc. şi pentru diferite tipuri de responsabilităţi, ca de ex. medici, fizicieni medicali, asistenţi medicali/operatori, ingineri de service etc.

    ART. 5
        Programele de pregătire trebuie să conţină atât cursuri de pregătire teoretică, cât şi sesiuni practice, precum şi studiu individual.

    ART. 6
        Se recomandă ca un procent de cca. 20 - 30% din timpul total alocat programelor de pregătire să fie dedicat sesiunilor practice.

    ART. 7
        În cazul persoanelor care urmează programe practice de pregătire trebuie aplicate cu atenţie sporită criteriile de justificare şi de optimizare. Toate procedurile trebuie să fie realizate sub responsabilitatea unui specialist cu experienţă adecvată şi nu este permis să se iradieze suplimentar pacientul numai în scopuri de pregătire a personalului.

    ART. 8
        În cazul procedurilor cu doze mari de radiaţii precum şi în radiologia pediatrică trebuie realizat un control strict al dozei pacientului pentru a garanta că acesta nu primeşte doze semnificativ mai mari ca urmare a pregătirii personalului.


    III. Cerinţe specifice de pregătire în protecţie radiologică
    A. Programele de pregătire în protecţie radiologică
    ART. 9
        Programele de pregătire în protecţie radiologică se organizează cu respectarea prevederilor Ordinului preşedintelui CNCAN nr. 14/2018 pentru aprobarea Procedurii privind cerinţele de eliberare a avizelor pentru programele de pregătire în protecţie radiologică.

    ART. 10
    Programele de pregătire în protecţie radiologică includ pregătirea iniţială şi pregătirea continuă.

    A1. Programele de pregătire iniţială în protecţie radiologică
    ART. 11
        Curricula programelor de pregătire iniţială în protecţie radiologică cuprinde :
    a) tematica de bază menţionată în Anexa nr. 2, care este aplicabilă pentru toate specialităţile medicale
    b) tematica specifică pentru fiecare specialitate.


    ART. 12
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite prin programul educaţional de bază în protecţie radiologică sunt detaliate în tabelul nr. 1 din Anexa nr. 2.

    ART. 13
        În completarea prevederilor din Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 14/2018, în Anexa nr. 2 se specifică numărul de ore de pregătire iniţială recomandat pentru fiecare specialitate.


    A2. Programele de pregătire continuă în protecţie radiologică
    ART. 14
        Programele de pregătire continuă în protecţie radiologică se organizează periodic, la intervale de 5 ani.

    ART. 15
        În curricula programelor de pregătire continuă în protecţie radiologică pentru domeniul medical se includ cel puţin următoarele tematici, cu respectarea art. 5 alin (3) din Anexa la Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 14/2018:
    a) Aspecte privind desfăşurarea practicii
    b) Protecţia radiologică operaţională
    c) Feedback-ul incidentelor şi accidentelor radiologice în desfăşurarea practicii
    d) Noutăţi legislative privind protecţia radiologică la nivel naţional şi internaţional


    ART. 16
     Numărul de ore recomandate pentru programele de pregătire continuă în protecţie radiologică pentru fiecare specialitate este specificat în Anexa nr. 3.



    B. Prevederi privind pregătirea pentru fiecare specialitate
    B1. Cerinţe pentru medicii abilitaţi să facă trimiteri
    ART. 17
        Pregătirea de bază în protecţie radiologică pentru medicii abilitaţi să facă trimiteri se recomandă să fie inclusă în cursurile universitare, în diferite perioade de pregătire, precum şi în programele de bază pentru rezidenţiat şi în cursuri speciale de pregătire organizate de angajator şi recunoscute de autorităţile competente.

    ART. 18
        Medicii abilitaţi să facă trimiteri trebuie să îşi actualizeze la intervale regulate de 5 ani nivelul de pregătire în protecţie împotriva radiaţiilor ionizante prin programe de informare şi de instruire teoretică şi practică, pentru actualizarea cunoştinţelor cu privire la noile proceduri de diagnostic şi terapie şi a modulului de justificare a acestora, menţinând astfel competenţa în protecţie radiologică.

    ART. 19
        Principiul de bază al protecţiei radiologice care trebuie inclus în programele de pregătire ale medicilor abilitaţi să facă trimiteri este justificarea expunerii pacientului împotriva radiaţiilor ionizante, care impune ca beneficiul potenţial pentru pacient să depăşească riscul asociat expunerii la radiaţii.

    ART. 20
        Medicii abilitaţi şi practicienii să facă trimiteri sunt implicaţi în procesul de justificare a expunerilor medicale conform prevederilor art 142 alin.(3) lit. d) din Normele privind cerinţele de bază de securitate radiologică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi al preşedintelui CNCAN nr. 752/3978/136/2018.

    ART. 21
        Pentru justificarea corectă a unei proceduri radiologice şi selectarea procedurii optime de imagistică, medicii abilitaţi să facă trimiteri trebuie să se asigure că deţin informaţii suficiente privind:
    a) efectuarea anterioară a unei examinări similare sau a altor examinări cu radiaţii ionizante,
    b) necesitatea efectuării examinării sau a repetării acesteia,
    c) explicarea clară a situaţiei clinice,
    d) alegerea celei mai potrivite examinării pentru situaţia clinică dată, ţinând cont şi de metodele de investigaţie non-iradiante, astfel încât să se evite expunerea inutilă a pacientului.


    ART. 22
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii abilitaţi să facă trimiteri trebuie să se bazeze pe siguranţa pacientului şi pe managementul riscului asociat expunerii medicale şi sunt prezentate în tabelul nr. 2 din Anexa nr. 4.


    B2. Cerinţe generale de pregătire pentru medicii cu specializare în radiologia de diagnostic şi imagistică medicală
    ART. 23
        Educaţia şi instruirea în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante a medicilor implicaţi direct în utilizarea radiaţiilor ionizante trebuie să fie la standarde înalte şi să asigure înţelegerea bazei ştiinţifice a imagisticii în scop diagnostic, dar şi a riscurilor asociate expunerii la radiaţii în scopul aplicării corecte a modalităţilor de diagnostic, în beneficiul pacientului.

    ART. 24
        Educaţia şi instruirea în domeniul protecţiei radiologice se recomandă să înceapă încă din primii ani de facultate şi să continue pe parcursul întregii cariere. Educaţia profesională trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea de noi tehnici şi sisteme de diagnostic, cu accent special pentru dobândirea de abilităţi în utilizarea practică a acestor sisteme şi justificarea expunerilor medicale.

    ART. 25
        Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializarea de radiologie şi imagistică medicală sunt prezentate în tabelul nr. 3 din Anexa nr.4.


    B3. Cerinţe de pregătire pentru medicii cu specializare în radiologie intervenţională
    ART. 26
        Conceptul de bază în pregătirea medicilor cu specializare în radiologie intervenţională vizează dezvoltarea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor de a diagnostica şi trata pacienţii folosind tehnicile actuale cel mai puţin invazive, în scopul a minimizării riscului asupra pacientului şi pentru a îmbunătăţi rezultatele asupra sănătăţii.

    ART. 27
        Medicii cu specializare în radiologie intervenţională trebuie să parcurgă programului de pregătire de bază în protecţie radiologică şi programul specific de pregătire pentru radiologie intervenţională, în scopul dezvoltării de abilităţi şi competenţe suplimentare.

    ART. 28
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializarea de radiologie intervenţională, suplimentar faţă de cele menţionate în tabelul nr 3, sunt prezentate în tabelul nr. 4 din Anexa nr. 4.


    B4. Cerinţe de pregătire pentru medicii cu alte specializări medicale, non-radiologice, implicaţi în tehnici intervenţionale
    ART. 29
        Specializările medicale non-radiologice care utilizează tehnici de intervenţie ghidate cu radiaţii ionizante includ cardiologia intervenţională, electrofiziologia, chirurgia vasculară, urologia, chirurgia ortopedică, neurochirurgia, gastroenterologia, ginecologia, etc.

    ART. 30
     Medicii specificaţi la art. 29 trebuie să parcurgă un program de pregătire în domeniul protecţiei radiologice similar cu medicii cu specializare în radiologie intervenţională.

    ART. 31
        În cadrul programelor de pregătire, se va face distincţie între acei specialişti care efectuează proceduri care au potenţialul de a administra pacienţilor doze mari de radiaţii, precum medicii cu specializare în cardiologia intervenţională, chirurgie vasculară, etc care folosesc unităţi mobile sau fixe de angiografie, neurochirurgi sau alte specializări care lucrează cu instalaţii radiologice mobile cu braţ C, şi medicii-cu specializare în urologie, ortopedie, gastroenterologie, etc care efectuează proceduri cu doze mici de radiaţii, cu imagini statice ocazionale.

    ART. 32
    a) Pentru specialiştii care efectuează proceduri cu doze de radiaţii potenţial mari, se recomandă tematici de învăţare similare cu cele pentru radiologia intervenţională.
    b) Pentru specialiştii care efectuează proceduri cu doze mici de radiaţii, aspectele practice ale protecţiei radiologice vor avea prioritate, iar programele de instruire se vor concentra pe realizarea abilităţilor.

    ART. 33
    a) Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare non-radiologică, implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze de radiaţii potenţial mari, sunt prezentate în tabelul nr. 5 din Anexa nr. 4.
    b) Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare non- radiologică, implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze mici de radiaţii, sunt prezentate în tabelul nr. 6 din Anexa nr. 4.


    B5. Cerinţe de pregătire pentru medicii cu specializare-în medicină nucleară
    ART. 34
        Medicina nucleară, prin utilizarea surselor radioactive deschise sub formă de medicamente radiofarmaceutice, implică aspecte specifice în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante, respectiv:
    a) riscul de expunere externă şi internă pentru personalul medical, în special în timpul pregătirii şi administrării produselor radiofarmaceutice;
    b) control limitat al radiofarmaceuticelor după administrarea acestora;
    c) doză absorbită de un anumit organ şi doză efectivă puternic dependente de biocinetica fiecărui pacient;
    d) riscuri potenţiale de expunere la radiaţii pentru rudele pacienţilor şi pentru alte persoane din populaţie.


    ART. 35
     Programul de pregătire pentru specialiştii din medicină nucleară trebuie să conţină atât programul de pregătire de bază, care constă în dobândirea de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe prezentate în tabelele nr. 1 şi 2 din Anexa nr. 2 cât şi tematici specifice domeniului, cu accent pe utilizarea în siguranţă a medicamentelor radiofarmaceutice pentru procedurile terapeutice, precum:
    a) imagistică şi tehnici terapeutice specializate,
    b) expunerea pacientului , respectiv diagnostic în vivo şi terapie,
    c) expunerea profesională şi expunerea publică,
    d) expunerea persoanelor implicate în susţinerea şi îngrijirea pacienţilor.


    ART. 36
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare în medicină nucleară, suplimentar faţă de cele menţionate în tabelele nr. 1 şi 2 din Anexa nr. 2, sunt prezentate în tabelul nr. 7 din Anexa nr. 4.


    B6. Cerinţe de pregătire pentru medicii cu specializare în radioterapie
    ART. 37
        Administrarea cu precizie a dozelor în volumul tumoral, cu menţinerea la minimum a dozelor în ţesuturile normale constituie cerinţa de bază în practica de radioterapie.

    ART. 38
        În plus faţă de aspectele de protecţie radiologică centrate pe pacient, trebuie luate măsuri adecvate pentru a reduce cât mai mult posibil dozele încasate de personalul expus profesional şi de persoanele din populaţie.

    ART. 39
     Programul de pregătire pentru specialiştii din radioterapie trebuie să conţină atât programul de pregătire de bază, care constă în principal în dobândirea de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe prezentate în tabelele nr. 1 şi 2 din Anexa nr. 2, cât şi tematici specifice domeniului, care includ înţelegerea fizicii radiaţiilor aplicată în radioterapiei, radiobiologie, concepte şi principii de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante; un accent deosebit ar trebui pus pe cunoaşterea noilor sisteme, tehnici şi proceduri radioterapeutice, precum şi pe dobândirea de abilităţi în utilizarea practică a acestora.

    ART. 40
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializarea radioterapie, suplimentar faţă de cele menţionate în tabelele nr. 1 şi 2 din Anexa nr. 2, sunt prezentate în tabelul nr. 8 din Anexa nr. 4.


    B7. Cerinţe de pregătire pentru medicii dentişti/stomatologi sau cu specializare în chirurgie dentară
    ART. 41
        Medicii dentişti/stomatologi şi cei cu specializarea de chirurgie dentară pot acţiona atât ca medici abilitaţi să facă trimiteri cât şi ca practicieni în domeniul radiologiei.

    ART. 42
        Programul de pregătire a medicilor dentişti/stomatologi sau cu specializarea de chirurgie dentară trebuie să cuprindă tematici privind pericolele radiaţiilor ionizante şi efectele acesteia asupra ţesuturilor biologice, reglementările naţionale privind utilizarea radiaţiilor ionizante în domeniul radiologiei dentare, protecţie radiologică şi reducerea dozei la pacient.

    ART. 43
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii dentişti sau cu specializarea de chirurgie dentară sunt prezentate în tabelul nr. 9 din Anexa nr. 4.


    B8. Cerinţe de pregătire pentru asistenţii medicali/operatorii/tehnicienii implicaţi în procedurile cu radiaţii ionizante
    ART. 44
        Asistenţii medicali/operatorii/tehnicienii implicaţi în procedurile cu radiaţii ionizante sunt lucrătorii din domeniul sănătăţii responsabili de efectuarea procedurilor de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, medicină nucleară şi radioterapie, în concordanţă cu procedurile de lucru şi protocoalele clinice aprobate la nivelul unităţii.

    ART. 45
        Aceştia sunt responsabili pentru bunăstarea fizică şi psihică a pacienţilor, înainte, în timpul şi după efectuarea procedurilor de diagnostic şi terapie, având un rol activ în justificarea şi optimizarea procedurilor, precum şi în protecţia radiologică a pacienţilor şi a altor persoane, în conformitate cu principiul ALARA.

    ART. 46
        Pregătirea pentru asistenţii medicali/operatorii/tehnicienii cuprinde programul de pregătire de bază, care trebuie urmat de către toţi asistenţii medicali/operatorii/tehnicienii, indiferent de practică (radiologie de diagnostic, radiologie intervenţională, medicină nucleară şi radioterapie) şi programe de pregătire suplimentară specifice tipului de practică.

    ART. 47
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali / operatorii /tehnicienii, indiferent de tipul practicii, în urma parcurgerii programului de pregătire de bază sunt prezentate în tabelul nr. 10 din Anexa nr.4.

    ART. 48
     Suplimentar faţă de programul de pregătire de bază, nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali / operatorii /tehnicienii implicaţi în procedurile cu radiaţii ionizante sunt prezentate în Anexa nr. 4 în tabelul nr. 11 pentru practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, respectiv în tabelul nr. 12 pentru practicile de medicină nucleară şi în tabelul nr. 13 pentru practicile de radioterapie.


    B9. Cerinţe de pregătire pentru surorile/asistenţii medicali sau alţi lucrători care nu sunt direct implicaţi în utilizarea radiaţiilor ionizante
    ART. 49
        Surorile/asistenţii medicali şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii care nu sunt implicaţi direct în utilizarea radiaţiilor ionizante, dar care lucrează într-o zonă clinică în care se utilizează radiaţiile ionizante trebuie să fie informaţi şi instruiţi asupra riscului de expunere la radiaţii ionizante.

    ART. 50
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru surorile/asistenţii medicali sau alţi lucrători care nu sunt direct implicaţi în utilizarea radiaţiilor ionizante, sunt prezentate în tabelul nr. 14 din Anexa nr. 4.


    B10. Cerinţe de pregătire pentru fizicienii medicali/experţii în fizică medicală
    ART. 51
        În cadrul sistemului medical, expertul în fizică medicală/ fizicianul medical trebuie să acţioneze sau să ofere consultanţă de specialitate cu privire la chestiuni legate de fizica radiaţiilor aplicate expunerii medicale şi expunerii imagistice non-medicale care folosesc echipamente medicale.

    ART. 52
    (1) În funcţie de practica radiologică medicală, expertul în fizică medicală îndeplineşte responsabilităţile specifice prevăzute în art. 146 din Normele privind cerinţele de bază de securitate radiologică, apobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei şi al preşedintelui CNCAN nr. 752/3978/136/2018
    (2) Fizicianul medical are responsabilităţile stipulate în normele specifice de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, de radioterapie şi de medicină nucleară.
    (3) Fizicianul medical lucrează sub supravegherea expertului în fizică medicală.

    ART. 53
        Cerinţele de pregătire teoretică şi practică pentru expertul în fizică medicală şi fizicianul medical sunt descrise în Normele privind expertul în fizică medicală aprobate prin Ordinul comun nr.1272/266/2006 al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui CNCAN.


    B11. Cerinţe de pregătire pentru inginerii şi tehnicienii de service al instalaţiilor radiologice
    ART. 54
     Inginerii şi tehnicienii de service vor parcurge un program de pregătire în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor care trebuie să acopere aspectele menţionate în tabelul nr.1 din Anexa nr. 2 (programul de pregătire de bază în protecţie radiologică), precum şi o pregătire suplimentară în funcţie de complexitatea echipamentelor radiologice pentru care asigură instalarea, montarea, punerea în funcţiune, verificarea periodică, repararea şi dezafectarea.

    ART. 55
     Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă de bază care trebuie dobândite de inginerii şi tehnicienii de service sunt menţionate în tabelul nr. 1 din Anexa nr. 2, iar cele suplimentare sunt prezentate în tabelul nr. 15 din Anexa nr. 4.



    C. Recomandări internaţionale
    ART. 56
        Curricula pentru programele de pregătire iniţială şi continuă va include şi recomandările europene şi internaţionale privind protecţia radiologică.

    ART. 57
     Recomandările europene şi internaţionale privind curricula pentru programele de pregătire în protecţie radiologică sunt specificate în Anexa 5.




    ANEXA 2

    Tematica generală privind cursurile de pregătire iniţială în
                                      protecţie radiologică în domeniul medical
    A. MEDICI SPECIALIŞTI

┌────────────────┬───┬────┬────┬─────┬┬─────┬─────┬────┐
│ │ │ │ │CDI/ ││ │ │ │
│Tematica │RD │MN │RT │RI/ ││MX │MD │M │
│ │ │ │ │MI ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│1. Structura │ │ │ │ ││ │ │ │
│atomului, │ │ │ │ ││ │ │ │
│producerea │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiei X şi │m │î │î │s ││s │s │- │
│interacţia │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiei cu │ │ │ │ ││ │ │ │
│materia │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│2. Structura │ │ │ │ ││ │ │ │
│nucleului şi │m │î │î │s ││- │- │- │
│radioactivitatea│ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│3. Mărimi şi │ │ │ │ ││ │ │ │
│unităţi │m │î │î │m ││m │s │s │
│radiologice │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│4. │ │ │ │ ││ │ │ │
│Caracteristicile│ │ │ │ ││ │ │ │
│fizice ale │m │s │î │m ││m │m │- │
│sistemelor cu │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţii X │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│5. Principiile │ │ │ │ ││ │ │ │
│detectării │m │î │m │s ││s │s │- │
│radiaţiilor │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│6. Procesul de │ │ │ │ ││ │ │ │
│justificare a │î │î │î │î ││î │î │m │
│examinărilor │ │ │ │ ││ │ │ │
│imagistice │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│7. Noţiuni │ │ │ │ ││ │ │ │
│fundamentale de │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiobiologie, │î │î │î │m ││m │s │s │
│efectele │ │ │ │ ││ │ │ │
│biologice ale │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│8. Doză efectivă│ │ │ │ ││ │ │ │
│şi riscuri de │î │î │î │m ││m │m │m │
│cancer şi boli │ │ │ │ ││ │ │ │
│ereditare │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│9. Riscurile │ │ │ │ ││ │ │ │
│efectelor │î │î │î │î ││m │m │s │
│deterministice │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│10. Principii │ │ │ │ ││ │ │ │
│generale de │ │ │ │ ││ │ │ │
│protecţie │î │î │î │î ││m │m │s │
│împotriva │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│11. Protecţia │ │ │ │ ││ │ │ │
│împotriva │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiilor - │î │î │î │î ││m │m │s │
│măsuri │ │ │ │ ││ │ │ │
│operaţionale │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│12. Aspecte │ │ │ │ ││ │ │ │
│particulare de │ │ │ │ ││ │ │ │
│protecţie │î │î │î │î ││î │î │s │
│radiologică │ │ │ │ ││ │ │ │
│pentru pacient │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│13. Aspecte │ │ │ │ ││ │ │ │
│particulare de │ │ │ │ ││ │ │ │
│protecţie │î │î │î │î ││î │î │s │
│radiologică │ │ │ │ ││ │ │ │
│pentru personal │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│14. Doze tipice │ │ │ │ ││ │ │ │
│pentru │î │î │î │m ││m │m │m │
│procedurile de │ │ │ │ ││ │ │ │
│diagnostic │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│15. Riscuri de │ │ │ │ ││ │ │ │
│expunere fetală │î │î │î │s ││m │s │s │
│la radiaţii │ │ │ │ ││ │ │ │
│ionizante │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│16. Controlul │ │ │ │ ││ │ │ │
│calităţii şi │ │ │ │ ││ │ │ │
│asigurarea │ │ │ │ ││ │ │ │
│calităţii în │m │î │î │m ││s │s │- │
│protecţia │ │ │ │ ││ │ │ │
│împotriva │ │ │ │ ││ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│17. Reglementări│ │ │ │ ││ │ │ │
│naţionale şi │m │m │m │m ││m │m │s │
│standarde │ │ │ │ ││ │ │ │
│internaţionale │ │ │ │ ││ │ │ │
├────────────────┼───┼────┼────┼─────┼┼─────┼─────┼────┤
│Număr total de │30-│3050│4060│20-30││15-20│10-15│5-10│
│ore de pregătire│50 │ │ │ ││ │ │ │
└────────────────┴───┴────┴────┴─────┴┴─────┴─────┴────┘


    B. ALTE CATEGORII DE PERSONAL MEDICAL

┌────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│Tematica │FM │AM │SM │II │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. Structura │ │ │ │ │
│atomului, │ │ │ │ │
│producerea │ │ │ │ │
│radiaţiei X şi │î │m │s │m │
│interacţia │ │ │ │ │
│radiaţiei cu │ │ │ │ │
│materia │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. Structura │ │ │ │ │
│nucleului şi │î │m │- │m │
│radioactivitatea│ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. Mărimi şi │ │ │ │ │
│unităţi │î │m │s │m │
│radiologice │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. │ │ │ │ │
│Caracteristicile│ │ │ │ │
│fizice ale │î │î │- │î │
│sistemelor cu │ │ │ │ │
│radiaţii X │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. Principiile │ │ │ │ │
│detectării │î │î │s │î │
│radiaţiilor │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Procesul de │ │ │ │ │
│justificare a │î │î │s │- │
│examinărilor │ │ │ │ │
│imagistice │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│7. Noţiuni │ │ │ │ │
│fundamentale de │ │ │ │ │
│radiobiologie, │î │m │s │s │
│efectele │ │ │ │ │
│biologice ale │ │ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│8. Doză efectivă│ │ │ │ │
│şi riscuri de │î │î │s │s │
│cancer şi boli │ │ │ │ │
│ereditare │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│9. Riscurile │ │ │ │ │
│efectelor │î │î │s │- │
│deterministice │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│10. Principii │ │ │ │ │
│generale de │ │ │ │ │
│protecţie │î │î │m │m │
│împotriva │ │ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│11. Protecţia │ │ │ │ │
│împotriva │ │ │ │ │
│radiaţiilor - │î │î │m │m │
│măsuri │ │ │ │ │
│operaţionale │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│12. Aspecte │ │ │ │ │
│particulare de │ │ │ │ │
│protecţie │î │î │m │m │
│radiologică │ │ │ │ │
│pentru pacient │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│13. Aspecte │ │ │ │ │
│particulare de │ │ │ │ │
│protecţie │î │î │m │m │
│radiologică │ │ │ │ │
│pentru personal │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│14. Doze tipice │ │ │ │ │
│pentru │î │î │- │s │
│procedurile de │ │ │ │ │
│diagnostic │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│15. Riscuri de │ │ │ │ │
│expunere fetală │î │î │s │s │
│la radiaţii │ │ │ │ │
│ionizante │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│16. Controlul │ │ │ │ │
│calităţii şi │ │ │ │ │
│asigurarea │ │ │ │ │
│calităţii în │î │m │- │î │
│protecţia │ │ │ │ │
│împotriva │ │ │ │ │
│radiaţiilor │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│17. Reglementări│ │ │ │ │
│naţionale şi │î │m │s │î │
│standarde │ │ │ │ │
│internaţionale │ │ │ │ │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr total de │40-60│40-60│10-15│40-60│
│ore de pregătire│ │ │ │ │
└────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

    RD = Medici cu specializare în radiologie de diagnostic
    RT = Medici cu specializare în radioterapie
    MN = Medici cu specializare în medicină nucleară
    CDI = Medici cu specializare în cardiologia intervenţională
    RI = Medici cu specializare în radiologie intervenţională
    MI = Medici cu specializare non-radiologică implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze de radiaţii potenţial mari
    MX = Medici cu specializare non-radiologică implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze scăzute de radiaţii
    MD = Medici dentişti/stomatologi
    M = Medici abilitaţi să facă trimiteri
    FM = Fizicieni medicali
    AM = Asistenţi medicali (radiodiagnostic, radioterapie sau medicină nucleară)
    SM = Surori medicale
    II = Ingineri şi tehnicieni de service
    Pentru celelalte grupuri de practicieni, pregătirea trebuie adaptată într-un mod similar
    Nivelul de cunoştinte:
    s = nivel scăzut de cunoştinţe care indică o conştientizare generală şi o înţelegere a principiilor
    m = nivel mediu de cunoştinţe care indică o înţelegere de bază a subiectului
    î = nivel înalt de cunoştinţe şi înţelegere, suficient pentru a-i putea educa pe ceilalţi


    Tabelul nr. 1 Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite prin programul de pregătire de bază în protecţie radiologică

┌─────────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│(principii, │(cognitive şi│(responsabilitate│
│teorii, practici)│practice) │şi autonomie) │
├─────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│C1. Descrierea şi│ │ │
│explicarea │ │ │
│structurii │ │ │
│atomice │ │ │
│C2. Descrierea │ │ │
│structurii │ │ │
│nucleare şi │ │ │
│explicarea legii │ │ │
│dezintegrării │ │ │
│radioactive │ │ │
│C3. Enumerarea şi│ │ │
│explicarea │ │ │
│mărimilor şi │ │ │
│unităţilor │ │ │
│radiologice │ │ │
│fundamentale │ │ │
│C4. Descrierea │ │ │
│caracteristicilor│ │ │
│fizice ale │ │ │
│sistemelor cu │ │ │
│radiaţii X. │ │ │
│C5. Explicarea │ │ │
│principiilor │ │ │
│detectării │ │ │
│radiaţiilor │ │ │
│C6. Explicarea │ │ │
│noţiunilor │ │ │
│fundamentele ale │ │ │
│radiobiologiei şi│ │ │
│efectele │ │ │
│biologice ale │ │ │
│radiaţiilor │ │ │
│C7. Explicarea │A1. Aplicarea│ │
│relaţiei dintre │măsurilor de │ │
│doza efectivă şi │protecţie │ │
│riscul de cancer │împotriva │ │
│şi boli ereditare│radiaţiilor │ │
│C8. Explicarea │în practica │ │
│diferenţelor │zilnică │ │
│dintre efectele │A2. │ │
│deterministice şi│Comunicarea │ │
│cele stocastice │celor mai │ │
│şi intervalele de│importanţi │ │
│doză │factori care │ │
│corespunzătoare │influenţează │ │
│C9. Descrierea │dozele │ │
│principiilor │personalului │ │
│generale ale │A3. │ │
│protecţiei │Compararea │R1. Implementarea│
│radiologice │dozelor │cerinţelor │
│C10. Explicarea │raportate din│naţionale de │
│modelului liniar │procedurile │reglementare în │
│fără prag │medicale cu │domeniul │
│C11. Enumerarea │dozele din │protecţiei │
│şi explicarea │surse │radiologice în │
│aspectelor de │naturale │practica zilnică │
│protecţie │A4. │ │
│radiologică │Interpretarea│ │
│pentru pacienţi │riscurilor de│ │
│C12. Enumerarea │radiaţii în │ │
│şi explicarea │contextul │ │
│aspectelor de │altor riscuri│ │
│protecţie │din viaţa de │ │
│radiologică │zi cu zi │ │
│pentru personal │A5. │ │
│C13. Enumerarea │Identificarea│ │
│dozelor tipice │obligaţiilor │ │
│pentru │legale de │ │
│procedurile de │protecţie │ │
│diagnostic │radiologică │ │
│C14. Explicarea │în practica │ │
│riscurilor pentru│zilnică │ │
│făt din cauza │ │ │
│expunerii la │ │ │
│radiaţii │ │ │
│ionizante │ │ │
│C15. Înţelegerea │ │ │
│principiilor de │ │ │
│asigurarea │ │ │
│calităţii şi │ │ │
│controlul │ │ │
│calităţii din │ │ │
│punctul de vedere│ │ │
│al protecţiei │ │ │
│împotriva │ │ │
│radiaţiilor │ │ │
│ionizante │ │ │
│C16. Enumerarea │ │ │
│reglementărilor │ │ │
│şi standardele │ │ │
│internaţionale │ │ │
│relevante pentru │ │ │
│protecţia │ │ │
│împotriva │ │ │
│radiaţiilor în │ │ │
│domeniul medical │ │ │
│C17. Înţelegerea │ │ │
│conceptelor de │ │ │
│justificare şi │ │ │
│optimizare │ │ │
│C18. Explicarea │ │ │
│expunerilor │ │ │
│accidentale/ │ │ │
│neintenţionate │ │ │
└─────────────────┴─────────────┴─────────────────┘



    ANEXA 3

                Cursuri de pregătire continuă în protecţie radiologică -
           numărul de ore de pregătire recomandat pentru fiecare specializare

┌────────────────────────────┬─────────┐
│ │Număr de │
│Specialitate │ore de │
│ │pregătire│
│ │continuă │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici cu specializare în │16 - 24 │
│radiologie de diagnostic │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici cu specializare în │16 - 24 │
│radioterapie │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici cu specializare în │16 - 24 │
│medicină nucleară │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici cu specializare în │ │
│radiologie intervenţională/ │ │
│Medici cu specializare în │ │
│cardiologia intervenţională │16 - 20 │
│Medici cu specializare │ │
│non-radiologică implicaţi în│ │
│tehnici intervenţionale cu │ │
│doze mari de radiaţii │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici cu specializare │ │
│non-radiologică implicaţi în│10 -15 │
│tehnici intervenţionale cu │ │
│doze scăzute de radiaţii │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici abilitaţi să facă │8 - 10 │
│trimiteri │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Medici dentişti /stomatologi│8 - 10 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Fizicieni medicali │16 - 24 │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Asistente medicale/ │20 - 24 │
│tehnicieni/surori medicale │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Ingineri / tehnicieni de │16 - 24 │
│service │ │
└────────────────────────────┴─────────┘


    ANEXA 4

        Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pe specialităţi

    Tabelul nr. 2. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii abilitaţi să facă trimiteri

┌────────────┬────────────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│Siguranţa │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│pacientului/│(principii, teorii, │(cognitive şi│(responsabilitate│
│managementul│practici) │practice) │şi autonomie) │
│riscului │ │ │ │
├────────────┼────────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Explicarea │ │ │
│ │principiului │ │ │
│ │justificării şi a │ │ │
│ │modului de aplicare │ │ │
│ │a acestuia de la caz│ │ │
│ │la caz, inclusiv │ │ │
│ │pentru indivizii │ │ │
│ │asimptomatici │ │ │
│ │C2. Enumerarea │ │ │
│ │practicilor de │ │ │
│ │diagnostic şi │ │ │
│ │terapie care sunt │A1. Aplicarea│ │
│ │aprobate la nivel │principiului │ │
│ │naţional prin acte │justificării │ │
│ │legislative │pentru │ │
│ │C3. Explicarea │grupuri │ │
│ │particularităţilor │specifice de │ │
│ │pentru care anumite │pacienţi, │ │
│ │grupuri de pacienţi │inclusiv în │ │
│ │sunt mai │cazul │ │
│ │susceptibile la │expunerii │ │
│ │efectele nocive ale │indivizilor │ │
│ │radiaţiilor │asimptomatici│ │
│ │ionizante (de │şi a │ │
│ │exemplu copiii, │persoanelor │R1. Asumarea │
│ │pacientele gravide) │implicate în │responsabilităţii│
│ │C4. Explicarea │susţinerea şi│pentru │
│ │responsabilităţii │îngrijirea │justificarea │
│ │comune a medicilor │pacienţilor │examinărilor cu │
│ │care sunt abilitaţi │A2. │radiaţii │
│ │să facă trimiteri şi│Identificarea│ionizante în │
│ │a specialiştilor din│situaţiilor │conformitate cu │
│ │imagistica medicală │în care │cerinţele │
│ │în cadrul procesului│utilizarea │legislaţiei │
│ │de justificare a │radiaţiilor │naţionale şi │
│ │unui examen │ionizante │europene şi cu │
│ │radiologie, aşa cum │este │ghidurile │
│ │este specificat în │justificată │organizaţiilor │
│ │legislaţia naţională│în cazul │profesionale │
│ │şi europeană. │femeilor │R2. Implementarea│
│ │C5. Enumerarea │însărcinate, │criteriilor de │
│ │valorilor tipice ale│femeilor la │justificare │
│ │dozelor de radiaţii │vârsta de │adecvate │
│ │pentru examinările │procreere, │R3. Furnizarea în│
│ │diagnostice │copiilor sau │biletul de │
│ │obişnuite │mamelor care │trimitere a │
│ │C6. Explicarea │alăptează │informaţiilor │
│ │importanţei │A3. Evaluarea│necesare │
│ │utilizării │dozei │departamentului │
│ │informaţiilor │efective │de imagistică în │
│ │clinice şi │cumulative │vederea │
│ │radiologice din │pentru o │optimizării │
│ │examinările │serie de │examinării │
│ │anterioare în │examinări cu │R4. Recomandarea │
│ │procesul de │radiaţii │acţiunilor ce │
│ │justificare │ionizante, │trebuie luate în │
│ │C7. Discutarea unor │pentru un │caz de expunere │
│ │situaţii clinice în │anumit │accidentală la │
│ │care examinările │pacient │radiaţii a unei │
│ │neiradiante sunt de │A4. │paciente gravide │
│ │preferat celor care │Explicarea │R5. Competenţa │
│ │utilizează radiaţii │beneficiilor │diagnosticării │
│ │ionizante │şi riscurilor│leziunilor pielii│
│ │C8. Enumerarea şi │asociate │induse de │
│ │descrierea │anumitor │radiaţii şi a │
│ │criteriilor de │proceduri │altor efecte │
│ │justificare adecvate│specifice │potenţiale │
│ │disponibile şi a │A5. │cauzate de │
│ │ghidurilor │Informarea │radiaţii la un │
│ │aplicabile în │pacienţilor │pacient sau la un│
│ │domeniul de practică│despre │lucrător în mediu│
│ │C9. Discutarea │problemele │cu radiaţii │
│ │informaţiilor care │lor de │ionizante │
│ │trebuie furnizate │sănătate şi │R6. Implicarea în│
│ │pacienţilor cu │despre │sprijinirea │
│ │privire la │procedura │colegilor mai │
│ │beneficiile şi │planificată │tineri în │
│ │riscul asociat │A6. │procesele de │
│ │expunerii la │Comunicarea │justificare şi │
│ │radiaţii │în termeni │optimizare a │
│ │C10. Explicarea │simpli, pe │protecţiei │
│ │principiilor care │înţelesul │împotriva │
│ │guvernează │pacientului, │radiaţiilor │
│ │utilizarea │a riscului │ │
│ │radiaţiilor │asociat │ │
│ │ionizante la femeile│expunerii la │ │
│ │aflate la vârsta │radiaţii, ori│ │
│ │fertilă │de câte ori │ │
│ │C11. Discutarea │există un │ │
│ │avantajelor şi │risc │ │
│ │dezavantajelor în │deterministic│ │
│ │cazul examinărilor │sau stocastic│ │
│ │care implică │semnificativ │ │
│ │utilizarea │sau când │ │
│ │radiofarmaceuticelor│pacientul │ │
│ │pentru femeile care │este │ │
│ │alăptează şi │nelămurit │ │
│ │acţiunile ce trebuie│ │ │
│ │întreprinse pentru │ │ │
│ │protejarea copiilor │ │ │
│ │C12. Explicarea │ │ │
│ │circumstanţelor din │ │ │
│ │practica curentă în │ │ │
│ │care utilizarea │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │ionizante asupra │ │ │
│ │unui copil este │ │ │
│ │justificată │ │ │
└────────────┴────────────────────┴─────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 3. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare în radiologie şi imagistică medicală

┌─────────────┬─────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi (cognitive şi │Competenţă │
│ │(principii, │practice) │(responsabilitate│
│ │teorii, practici)│ │şi autonomie) │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Enumerarea │ │ │
│ │surselor şi │ │ │
│ │proprietăţilor │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │ionizante │ │ │
│ │C2. Enumerarea şi│A1. Aplicarea fizicii │ │
│ │explicarea │radiaţiilor pentru a │ │
│ │interacţiunii │selecta în mod optim cea │ │
│ │dintre radiaţiile│mai bună modalitate de │ │
│ │ionizante şi │imagine │ │
│ │materie/ţesuturi │A2. Aplicarea fizicii │ │
│ │C3. Enumerarea şi│radiaţiilor pentru │ │
│ │explicarea │optimizarea protocoalelor│ │
│ │fenomenelor │de examinare, utilizând o│ │
│ │dezintegrării │expunere minimă pentru un│ │
│ │radioactive │nivelul de calitate a │ │
│ │C4. Explicarea │imaginii adecvat unei │ │
│ │interacţiunii │bune diagnosticări │ │
│Fizica │radiaţiilor X cu │A3. Folosirea legilor │ │
│radiaţiilor │materia şi │fizicii pentru reducerea │ │
│ │consecinţele │radiaţiilor împrăştiate │ │
│ │asupra generării │şi optimizarea │ │
│ │imaginii │contrastului │ │
│ │radiologice, │A4. Utilizarea termenilor│ │
│ │calităţii │adecvaţi pentru │ │
│ │imaginii şi │caracterizarea │ │
│ │expunerii la │expunerilor CT, │ │
│ │radiaţii │radiografice şi │ │
│ │C5. Enumerarea şi│fluoroscopice şi pentru │ │
│ │explicarea │definirea riscului la │ │
│ │definiţiilor │diferite organe şi │ │
│ │mărimilor şi │estimarea riscului │ │
│ │unităţilor de │genetic şi a riscului de │ │
│ │măsură pentru │cancer │ │
│ │kerma, doza │ │ │
│ │absorbită, doza │ │ │
│ │la organ şi doza │ │ │
│ │efectivă, precum │ │ │
│ │şi debitul dozei │ │ │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │C6. Explicarea │ │ │
│ │mecanismului de │ │ │
│ │producere a │ │ │
│ │radiaţiilor X. │ │ │
│ │C7. Enumerarea │ │ │
│ │componentelor │A5. Verificarea │ │
│ │unei instalaţii │permanentă a calităţii │ │
│ │radiologice şi │imaginii în vederea │ │
│ │explicarea │recunoaşterii şi │ │
│ │procesului de │corectării defectelor │ │
│ │generare a │tehnice │ │
│ │radiaţiilor X │A6. Solicitarea celei mai│ │
│ │C8. Explicarea │bune calităţi a imaginii,│ │
│ │rolului filtrelor│prin inovaţii tehnice şi │ │
│ │şi a diafragmelor│reducerea expunerii, la │ │
│ │C9. Enumerarea │cel mai mic cost │R1. Alegerea │
│ │detectoarelor │A7. Coordonarea punerii │celui mai │
│ │analogice şi │în funcţiune a unui │potrivit │
│Echipament │digitale cel mai │echipament nou împreună │echipament pentru│
│ │des utilizate, │cu ceilalţi membri ai │specificul │
│ │explicarea │echipei de bază (fizician│pacienţilor pe │
│ │funcţiilor │medical, asistenţi de │baza resurselor │
│ │acestora şi a │radiologie, tehnicieni) │disponibile │
│ │argumentele pro │A8. Utilizarea │ │
│ │şi contra pentru │caracteristicilor tehnice│ │
│ │fiecare dintre │specifice ale │ │
│ │acestea │echipamentului pentru │ │
│ │C10. Explicarea │îmbunătăţirea calităţii │ │
│ │rolului ecranelor│imaginii şi reducerea │ │
│ │intensificatoare │dozei, ţinând cont în │ │
│ │(în radiografia │acelaşi timp de limitele │ │
│ │analogică) şi a │echipamentului │ │
│ │grilelor, precum │ │ │
│ │şi a efectelor │ │ │
│ │acestora asupra │ │ │
│ │calităţii │ │ │
│ │imaginii şi a │ │ │
│ │expunerii │ │ │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │C11. Descrierea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │asupra celulelor │ │ │
│ │şi ADN-ului │ │ │
│ │C12. Descrierea │ │ │
│ │mecanismelor │ │ │
│ │celulare de │ │ │
│ │răspuns la │ │ │
│ │radiaţii, de │ │ │
│ │reparare şi │ │ │
│ │supravieţuire a │ │ │
│ │celulelor │ │ │
│ │C13. Descrieţi │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │asupra │A9. Informarea │ │
│ │ţesuturilor şi │pacienţilor despre │ │
│ │organelor │problemele lor de │ │
│ │C14. Explicarea │sănătate şi despre │ │
│ │diferenţelor în │procedura planificată │ │
│ │răspunsul la │A10. Comunicarea pe │ │
│ │radiaţii între │înţelesul pacientului a │ │
│Radiobiologie│ţesutul sănătos │riscului de radiaţii │ │
│ │şi ţesutul │asociat, ori de câte ori │ │
│ │tumoral, ca bază │există un risc │ │
│ │pentru │deterministic sau │ │
│ │tratamentul cu │stocastic semnificativ │ │
│ │radiaţii │sau când pacientul are o │ │
│ │C15. Definirea şi│întrebare │ │
│ │explicarea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │deterministice şi│ │ │
│ │stocastice, │ │ │
│ │precum şi a │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │teratogene │ │ │
│ │C16. Descrierea │ │ │
│ │riscurilor │ │ │
│ │asociate │ │ │
│ │expunerii la │ │ │
│ │radiaţii în │ │ │
│ │medicină (riscul │ │ │
│ │la diferite │ │ │
│ │organe, riscul │ │ │
│ │genetic, riscul │ │ │
│ │de cancer) │ │ │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R2. Asumarea │
│ │ │ │responsabilităţii│
│ │C17. Descrierea │ │pentru alegerea │
│ │principiilor de │ │celor mai bune │
│ │bază ale │ │modalităţi de │
│ │protecţiei, │ │imagistică pentru│
│ │radiologice aşa │ │fiecare pacient │
│ │cum sunt │ │(RX, CT, │
│ │menţionate de │ │ultrasunete, │
│ │ICRP │ │RMN), luând în │
│ │C18. Specificarea│ │considerare │
│ │şi descrierea │ │riscul bolii, │
│ │tipurilor de │ │vârsta şi │
│ │expunerii la │ │dimensiunile │
│ │radiaţii din │ │pacientului, │
│ │surse naturale şi│A11. Comunicarea cu │nivelul de doză │
│ │artificiale │medicul abilitat să facă │tipic procedurii │
│ │C19. Descrierea │trimiteri cu privire la │şi expunerea │
│ │conceptelor │justificarea expunerii şi│diferitelor │
│ │privind estimarea│dacă este necesar, │organe critice │
│ │şi măsurarea │sugerarea unui alt tip de│R3. Consultarea │
│Protecţie │dozelor pentru │examinare │atât a │
│radiologică- │pacienţi, │A12. Aplicarea │pacienţilor, cât │
│noţiuni │personalul expus │nivelurilor de │şi a personalului│
│generale │profesional şi │justificare în practica │medical care │
│ │public │zilnică, ţinând cont de │lucrează în mediu│
│ │C20. Explicarea │ghidurile existente, dar │cu radiaţii │
│ │constrângerilor │şi de particularităţile │ionizante, pe │
│ │de doze pentru │cazurilor individuale (de│perioada │
│ │personalul │exemplu, polimorbiditate)│sarcinii, privind│
│ │medical care │ │aplicarea │
│ │lucrează în mediu│ │măsurilor de │
│ │cu radiaţii │ │protecţie │
│ │ionizante pe │ │radiologică │
│ │perioada │ │R4. Asumarea │
│ │sarcinii, precum │ │responsabilităţii│
│ │şi pentru │ │privind │
│ │persoanele │ │managementul │
│ │implicate în │ │dozei primită de │
│ │îngrijirea şi │ │pacient în │
│ │susţinerea │ │diferite │
│ │pacienţilor şi a │ │modalităţi │
│ │altor persoane │ │imagistice, având│
│ │din populaţie │ │în vedere nivelul│
│ │ │ │de doză specific │
│ │ │ │pacientului │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │C21. Definirea │ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │ALARA şi │ │ │
│ │aplicabilitatea │ │ │
│ │acestora în │ │R5. Comunicarea │
│ │radiologia de │ │cu pacienţii cu │
│ │diagnostic │ │privire la │
│ │C22. Explicarea │A13. Optimizarea │riscurile şi │
│ │conceptelor şi │protocoalele de │beneficiile │
│ │instrumentelor │imagistică utilizând │legate de │
│ │pentru │proceduri de operare │procedurile cu │
│ │managementul │standard, adaptându-le la│radiaţii │
│ │dozei în │dimensiunile specifice │ionizante │
│ │radiologia de │ale pacientului │planificate │
│ │diagnostic în │A14. Utilizarea │R6. Asumarea │
│ │ceea ce priveşte │protocoalelor pediatrice │responsabilităţii│
│ │pacienţii adulţi │specifice, luând în │pentru │
│ │şi pacienţii │considerare dimensiunile │justificarea │
│ │pediatrici │fizice mici ale │expunerii la │
│ │C23. Explicarea │pacienţilor pediatrici, │radiaţii pentru │
│ │factorilor care │precum şi riscul ridicat,│fiecare pacient │
│ │influenţează doza│vulnerabilitatea şi │în parte, cu o │
│ │şi calitatea │patologia specifică │atenţie specială │
│ │imaginii în │fiecărei grupe de vârstă │pentru pacientele│
│ │radiologia de │A15. Alegerea celui mai │însărcinate şi │
│ │diagnostic │bun compromis între │pacienţii │
│ │C24. Descrierea │raportul risc-beneficiu, │pediatrici │
│ │metodelor şi │respectiv calitatea │R7. Asumarea │
│ │instrumentelor │imaginii şi expunerea la │responsabilităţii│
│ │pentru │radiaţii, în fiecare caz │pentru alegerea │
│ │managementul │în parte │şi efectuarea │
│ │dozelor în │A16. Susţinerea │procedurii de │
│ │radiologia de │utilizării echipamentului│diagnostic cu cea│
│ │diagnostic │individual de protecţie │mai mică doză │
│ │(radiografie, │la radiaţii. │posibilă, în │
│ │fluoroscopie, CT,│A17. Susţinerea │condiţiile unei │
│ │mamografie) şi în│monitorizării dozimetrice│imagini │
│ │mod special cele │de arie a locului de │radiologice │
│ │pentru pacienţii │muncă şi a monitorizării │adecvate │
│ │pediatrici │dozimetrice individuale a│stabilirii │
│Protecţia │C25. Explicarea │personalului medical │corecte a │
│radiologică │conceptelor de │expus profesional. │diagnosticului │
│în radiologia│bază ale │A18. Sprijinirea │R8. Asumarea │
│de diagnostic│măsurării şi │supravegherii stării de │responsabilităţii│
│(radiaţii X) │estimării dozei │sănătate a expuşilor │pentru │
│ │pacientului │profesionali, a evaluării│optimizarea │
│ │pentru diferitele│expunerii şi menţinerea │tehnicii/ │
│ │modalităţi din │înregistrărilor │protocolului │
│ │radiologia de │A19. Aplicarea măsurilor │radiografie │
│ │diagnostic │de protecţie împotriva │utilizat, pentru │
│ │C26. Descrierea │radiaţiilor ionizante în │o anumită │
│ │aspectelor cheie,│radiologia de diagnostic │procedură de │
│ │relevante pentru │(radiografie, │diagnostic, pe │
│ │protecţia │fluoroscopie-intervenţie,│baza │
│ │împotriva │CT, mamografie) şi în mod│informaţiilor │
│ │radiaţiilor │special pentru pacienţii │primite pentru │
│ │ionizante, în │pediatrici. │pacientul │
│ │cazul proiectării│A20. Aplicarea în │respectiv │
│ │şi amenajării │practica zilnică a │R9. Asumarea │
│ │unui departament │măsurilor de protecţie │responsabilităţii│
│ │de radiologie de │radiologică, astfel încât│pentru aplicarea │
│ │diagnostic │să fie respectate │protocolului │
│ │C27. Enumerarea │nivelurile de referinţă │individual, │
│ │nivelurilor de │în diagnostic │optimizat pentru │
│ │referinţă pentru │A21. Configurarea │dimensiunile │
│ │cele mai │protocoalelor de │pacientului şi │
│ │frecvente │examinare pentru │adaptat la │
│ │proceduri de │dimensiunile specifice │probleme │
│ │radiologie de │pacienţilor, în special │acestuia, în │
│ │diagnostic │în cazul procedurilor cu │cazul │
│ │C28. Explicarea │doze mari │procedurilor cu │
│ │sistemului de │A22. Estimarea dozelor la│doză mare (CT, │
│ │evaluare a dozei │organe şi a dozele │intervenţie │
│ │şi a riscului │efective pentru │fluoroscopică) │
│ │pentru lucrători │examinările de radiologie│R10. │
│ │şi persoanele din│de diagnostic, pe baza │Implementarea │
│ │populaţie, în │parametrilor măsurabili │conceptelor şi │
│ │radiologia de │de expunere (KAP, DLP) │instrumentelor │
│ │diagnostic │ │pentru │
│ │C29. Explicarea │ │optimizarea │
│ │conceptelor şi │ │protecţiei │
│ │instrumentelor │ │radiologice │
│ │pentru │ │ │
│ │optimizarea │ │ │
│ │protecţiei │ │ │
│ │radiologice │ │ │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │C30. Definirea │ │R11. Supervizarea│
│ │conceptelor de │ │procedurilor de │
│ │asigurarea │A23. Aplicarea │controlul │
│ │calităţii în │standardelor privind o │calităţii pentru │
│ │radiologie, │calitate acceptabilă a │toate │
│ │inclusiv │imaginii radiologice. │echipamentele │
│ │management şi │Analizarea imaginilor de │implicate în │
│ │responsabilităţi,│calitate slabă si │expunerea │
│ │schiţarea unui │aplicarea măsurilor de │pacientului │
│ │program de │corecţie │R12. Asumarea │
│ │asigurarea │A24. Evitarea expunerii │responsabilităţii│
│ │calităţii şi de │inutile la radiaţii în │pentru stabilirea│
│ │protecţie │timpul sarcinii, prin │sistemelor │
│ │radiologică │aplicarea măsurilor de │formale de lucru │
│ │pentru radiologia│prevenire prin afişe de │(procedurilor de │
│ │de diagnostic │avertizare, completare │operare standard)│
│ │C31. Enumerarea │chestionar, test de │R13. Asumarea │
│Asigurarea │caracteristicilor│sarcină, etc. │responsabilităţii│
│calităţii │cheie pentru │A25. Verificarea foarte │pentru problemele│
│ │calitatea │atentă a măsurilor de │organizatorice şi│
│ │imaginii şi │protecţie adecvate în │implementarea │
│ │relaţia dintre │cazul expunerii femeilor │regulilor locale │
│ │acestea şi │însărcinate (dimensiunea │R14. Asumarea │
│ │expunerea │şi poziţionarea câmpului │responsabilităţii│
│ │pacientului │de radiaţii X, ecranarea │pentru │
│ │C32. Explicarea │gonadelor, distanţa │organizarea │
│ │principiului │tub-piele, filtrarea │fluxului de lucru│
│ │utilizării │corectă a fasciculului, │radiologie în │
│ │nivelurilor de │minimizarea şi │vederea evitării │
│ │referinţă de │înregistrarea timpului de│expunerilor │
│ │diagnostic (DRL) │fluoroscopie, excluderea │accidentale/ │
│ │ca instrument de │proiecţiile neesenţiale, │neintenţionate şi│
│ │optimizare a │evitarea repetării │pentru │
│ │protecţiei │radiografiile) │gestionarea │
│ │radiologice a │ │adecvată a unui │
│ │pacientului │ │astfel de │
│ │ │ │eveniment │
├─────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R15. Asumarea │
│ │ │ │responsabilităţii│
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │respectarea │
│ │C33. Enumerarea │ │cadrului │
│ │organismelor │ │legislativ │
│ │naţionale şi │ │naţional şi a │
│ │internaţionale │ │principiului │
│ │implicate în │ │ALARA privind │
│ │procesele de │ │protecţie │
│ │reglementare a │ │radiologică a │
│ │protecţiei │ │personalului │
│ │radiologice │ │medical expus la │
│ │C34. Specificarea│ │radiaţii şi a │
│ │cadrului │ │persoanelor din │
│ │legislativ │A26. Identificarea şi │populaţie │
│Legi şi │relevant │aplicarea reglementărilor│R16. Asumarea │
│reglementări │(ordonanţe, │relevante pentru orice │responsabilităţii│
│ │directive, │situaţie clinică din │pentru │
│ │reglementări │radiologie │respectarea │
│ │etc.) care │ │principiului │
│ │reglementează │ │ALARA şi a │
│ │utilizarea │ │cadrului │
│ │medicală a │ │legislativ │
│ │radiaţiilor │ │naţional, │
│ │ionizante, şi în │ │inclusiv a │
│ │mod special a │ │reglementărilor │
│ │practicii de │ │specifice de │
│ │radiologie de │ │protecţie │
│ │diagnostic, la │ │radiologică a │
│ │nivel naţional │ │pacienţilor (în │
│ │ │ │special a │
│ │ │ │nivelurilor de │
│ │ │ │referinţă în │
│ │ │ │diagnostic) │
└─────────────┴─────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr 4. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare în radiologie intervenţională

┌───────────────┬──────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │teorii, practici) │practice) │şi autonomie) │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │A1. Aplicarea │ │
│ │C1. Înţelegerea │fizicii │ │
│ │cerinţelor │radiaţiilor │ │
│ │speciale privind │pentru │ │
│Fizica │formarea imaginii │optimizarea │ │
│radiaţiilor │şi aspectele │protocoalele de│ │
│ │privind calitatea │intervenţie, │ │
│ │imaginii în cazul │utilizând o │ │
│ │fluoroscopiei │expunere minimă│ │
│ │ │posibilă │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │A2. Utilizarea │ │
│ │ │zilnică a │R1. Alegerea │
│ │ │tuturor │celui mai bun │
│ │C2. Înţelegerea şi│capacităţilor │echipament de │
│ │explicarea în │tehnice ale │radiologie │
│ │detaliu a │echipamentului │intervenţională │
│Echipament │caracteristicilor │RX, pentru │pentru specificul│
│ │sistemelor de │îmbunătăţirea │fiecărui pacient,│
│ │detecţie utilizate│calităţii │pe baza │
│ │în fluoroscopie │imaginii şi │resurselor │
│ │ │reducerea dozei│disponibile │
│ │ │primită de │ │
│ │ │pacient │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │C3. Explicarea │ │ │
│ │relaţiilor │ │ │
│ │radiobiologice │ │ │
│ │doză-efect │ │ │
│ │relevante pentru │ │ │
│ │radiologia │ │ │
│ │intervenţională; │ │ │
│ │răspunsul │ │ │
│ │ţesuturilor la │ │ │
│ │radiaţii, la nivel│ │ │
│Radiobiologie │molecular, celular│ │ │
│ │şi macroscopic; │ │ │
│ │tipuri de cancere │ │ │
│ │induse de │ │ │
│ │radiaţii, riscuri │ │ │
│ │ereditare; │ │ │
│ │efectele │ │ │
│ │radiaţiilor asupra│ │ │
│ │adulţilor, │ │ │
│ │copiilor şi în │ │ │
│ │cazul concepţiei. │ │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R2. Comunicarea │
│ │ │ │cu pacienţii cu │
│ │ │ │privire la │
│ │ │ │riscurile şi │
│ │ │A3. Optimizarea│beneficiile │
│ │ │protocoalele │legate de │
│ │ │intervenţionale│procedurile RI │
│ │ │utilizând │planificate │
│ │ │proceduri de │R3. Asumarea │
│ │ │operare │responsabilităţii│
│ │ │standard pentru│pentru │
│ │C4. Explicarea │RI şi │justificarea │
│ │principiului ALARA│adaptându-le la│expunerii la │
│ │şi aplicabilitatea│dimensiunile │radiaţii pentru │
│ │acestuia în cazul │specifice ale │fiecare pacient │
│ │RI │pacientului │în parte supus │
│ │C5. Explicarea │A4. Alegerea │unei proceduri │
│ │semnificaţiei │celui mai bun │RI, cu o atenţie │
│ │justificării şi │compromis între│specială pentru │
│ │optimizării │risc-beneficiu,│pacientele │
│ │procedurilor în │respectiv între│însărcinate (sau │
│ │cazul RI │calitatea │posibil │
│ │C6. Explicarea │imaginii şi │însărcinate) │
│ │conceptelor şi │expunerea la │R4. Asumarea │
│ │instrumentelor │radiaţii, în │responsabilităţii│
│ │pentru │fiecare caz în │pentru │
│ │managementul │parte │optimizarea │
│ │dozelor la │A5. Susţinerea │tehnicii/ │
│ │pacienţii adulţi │utilizării │protocolului │
│ │şi copii în RI │ecranelor de │utilizat pentru o│
│ │C7. Explicarea │protecţie şi a │anumită procedură│
│ │factorilor care │echipamentului │de intervenţie, │
│ │influenţează │individual de │pe baza nevoilor │
│ │calitatea imaginii│protecţie la │specifice │
│ │şi doza în RI │radiaţii, în │pacientului │
│ │C8. Descrierea │special pentru │R5. Asumarea │
│ │metodelor şi │protecţia │responsabilităţii│
│ │instrumentelor │ochilor │pentru aplicarea │
│ │pentru │A6. Susţinerea │principiilor │
│ │managementul │monitorizării │justificării │
│ │dozelor în RI │dozimetrice de │(evaluare raport │
│ │C9. Explicarea │arie a locului │risc/beneficiu), │
│Protecţia │conceptelor de │de muncă şi a │optimizării şi │
│radiologică în │bază ale măsurării│monitorizării │stabilirii │
│radiologia │şi estimării dozei│dozimetrice │nivelurilor de │
│intervenţională│pacientului în RI │individuale a │referinţă pentru │
│(radiaţii X) │C10. Descrierea │personalului │a proteja │
│ │aspectelor cheie, │medical expus │pacientul de │
│ │relevante pentru │profesional, │riscurile inutile│
│ │protecţia │adecvat │cauzate de │
│ │împotriva │practicii de RI│radiaţii │
│ │radiaţiilor │şi în special a│R6. Asumarea │
│ │ionizante, în │dozei la │responsabilităţii│
│ │cazul proiectării │cristalin. │pentru aplicarea │
│ │şi amenajării unui│A7. Sprijinirea│protocolului │
│ │departament de │supravegherii │individual, │
│ │radiologie │stării de │optimizat pentru │
│ │intervenţională │sănătate a │dimensiunile │
│ │C11. Enumerarea │expuşilor │pacientului şi │
│ │nivelurilor de │profesionali, a│adaptat la │
│ │referinţă pentru │evaluării │probleme │
│ │cele mai frecvente│expunerii │acestuia, în │
│ │proceduri RI │acestora şi │cazul │
│ │C12. Explicarea │menţinerea │procedurilor cu │
│ │sistemului de │înregistrărilor│doză mare (TIPS │
│ │evaluare a dozei │A8. Estimarea │etc.) │
│ │şi a riscului │dozelor │R7. Asumarea │
│ │pentru lucrători │efective din │responsabilităţii│
│ │şi persoanele din │procedurile RI │pentru evitarea │
│ │populaţie, în RI │pe baza │dozele foarte │
│ │C13. Explicarea şi│parametrilor │mari la suprafaţa│
│ │discutarea celor │măsurabili de │pielii, care pot │
│ │mai recente │expunere (KAP/ │provoca efecte │
│ │concepte privind │DAP, doza la │deterministice │
│ │efectele dozelor │piele) pentru │R8. Urmărirea │
│ │mici, cu aplicare │fiecare pacient│pacienţilor în │
│ │în cazul RI │A9. Estimarea │timp, după │
│ │ │riscului │efectuarea │
│ │ │pacientului din│procedurii RI, │
│ │ │datele │pentru a verifica│
│ │ │dozimetrice şi │apariţia │
│ │ │evaluarea │efectelor │
│ │ │efectelor │deterministice │
│ │ │biologice │R9. Asumarea │
│ │ │adverse │responsabilităţii│
│ │ │ │pentru limitarea │
│ │ │ │dozelor │
│ │ │ │personalului │
│ │ │ │expus profesional│
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │A10. │ │
│ │ │Înţelegerea │ │
│ │ │efectelor │ │
│ │ │imaginilor de │ │
│ │C14. Definirea │calitate slabă │ │
│ │asigurării │în procedurile │ │
│ │calităţii în RI. │RI │ │
│ │Explicarea │A11. Evitarea │ │
│ │managementului │expunerii │ │
│ │calităţii şi │inutile la │ │
│ │responsabilităţile│radiaţii a │ │
│ │în RI. │pacientului în │ │
│ │C15. Enumerarea │timpul │ │
│ │caracteristicilor │procedurilor RI│ │
│ │cheie pentru │prin │ │
│ │calitatea imaginii│optimizarea │ │
│ │şi relaţia dintre │tehnicilor de │ │
│Asigurarea │acestea şi │expunere cu │ │
│calităţii │expunerea │privire la │ │
│ │pacientului în │dimensionarea │ │
│ │timpul procedurii │şi poziţionarea│ │
│ │RI │câmpului RX, │ │
│ │C16. Explicarea │ecranarea │ │
│ │principiului │gonadelor, │ │
│ │utilizării │distanţa │ │
│ │nivelurilor de │adecvată tub │ │
│ │referinţă (DRL) ca│RX-piele, │ │
│ │instrument de │filtrarea │ │
│ │optimizare a │corectă a │ │
│ │protecţiei │fasciculului, │ │
│ │radiologice a │minimizarea şi │ │
│ │pacientului în │înregistrarea │ │
│ │procedurile RI │timpului de │ │
│ │ │fluoroscopie, │ │
│ │ │excluderea │ │
│ │ │proiecţiilor │ │
│ │ │neesenţiale │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R10. Asumarea │
│ │ │ │responsabilităţii│
│ │ │ │pentru │
│ │ │A12. │respectarea │
│ │C17. Specificarea │Identificarea │reglementărilor │
│ │cadrului de │şi aplicarea │naţionale de │
│Legi şi │reglementare │reglementărilor│protecţie │
│reglementări │naţional relevant │relevante │radiologică a │
│ │pentru practica de│pentru orice │pacienţilor │
│ │radiologie │situaţie │(inclusiv │
│ │intervenţional │clinică din RI │respectarea │
│ │ │ │nivelurile de │
│ │ │ │referinţă │
│ │ │ │stabilite la │
│ │ │ │nivel naţional) │
└───────────────┴──────────────────┴───────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 5. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare non-radiologică, implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze de radiaţii potenţial mari

┌────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │teorii, practici)│practice) │şi autonomie) │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Înţelegerea │ │ │
│ │naturii │ │ │
│ │radiaţiilor X ca │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
│ │ionizante, în │ │ │
│ │spectrul │ │ │
│ │electromagnetic │ │ │
│Fizica │C2. Explicarea │ │ │
│radiaţiilor │radiaţiei de fond│ │ │
│ │C3. Descrierea │ │ │
│ │modului de │ │ │
│ │producere a │ │ │
│ │radiaţiilor X │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │procedurile de │ │ │
│ │diagnostic │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C4. Înţelegerea │ │ │
│ │funcţiei de bază │ │ │
│ │pentru sistemele │ │ │
│ │radiologice. │ │ │
│ │C5. Descrierea │ │ │
│ │conceptul de │ │ │
│ │„lanţ” imagistic,│ │ │
│ │de la iniţierea │ │ │
│ │expunerii la │ │ │
│ │radiaţii X până │ │ │
│ │la afişarea │A1. Verificarea │ │
│ │imaginii │permanentă a │ │
│ │radiologice pe │calităţii │ │
│ │monitor │imaginii pentru │ │
│Echipament │C6. Descrierea │recunoaşterea │ │
│ │varietăţii │defectelor │ │
│ │echipamentelor │tehnice în │ │
│ │radiologice │procedurile │ │
│ │adecvate │intervenţionale │ │
│ │procedurilor │specifice │ │
│ │intervenţionale │ │ │
│ │specifice, precum│ │ │
│ │şi a construcţiei│ │ │
│ │şi funcţiilor │ │ │
│ │acestora (sistem │ │ │
│ │cu braţ C, braţ C│ │ │
│ │portabil, │ │ │
│ │echipament hibrid│ │ │
│ │sau echipament de│ │ │
│ │angiografie) │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C7. Explicarea │ │ │
│ │efectelor │A2. Informarea │ │
│ │biologice ale │pacienţilor │ │
│ │radiaţiilor │despre problemele│ │
│ │ionizante │lor de sănătate │ │
│ │C8. Înţelegerea │şi despre │ │
│ │efectelor │procedura │ │
│ │somatice şi │intervenţională │ │
│Radiobiologie │genetice ale │planificată │ │
│ │radiaţiilor X │A3. Comunicarea │ │
│ │asupra │în mod eficient │ │
│ │ţesuturilor │cu pacienţii cu │ │
│ │C9. Înţelegerea │privire la natura│ │
│ │efectelor │riscurilor │ │
│ │stocastice şi a │asociate │ │
│ │reacţiilor │expunerii la │ │
│ │tisulare induse │radiaţii │ │
│ │de radiaţii │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C10. Descrierea │ │ │
│ │principiilor de │ │ │
│ │bază ale │ │ │
│ │protecţiei │ │ │
│ │radiologice, aşa │ │ │
│ │cum sunt │ │ │
│ │menţionate de │ │ │
│ │ICRP │ │ │
│ │C11. Înţelegerea │ │ │
│ │necesităţii │ │R1. Implementarea│
│ │justificării, │ │măsurilor de │
│ │precum şi a │ │protecţie │
│ │consimţământului │ │adecvate │
│ │pentru │ │nivelului de │
│ │procedurile │ │expunere şi risc │
│ │intervenţionale │A4. Aplicarea │R2. Asumarea │
│ │specifice. │nivelurilor de │responsabilităţii│
│ │C12. Explicarea │justificare în │pentru evitarea │
│ │principiului │practica zilnică,│dozelor foarte │
│ │ALARA şi │ţinând cont de │mari la piele, │
│ │înţelegerea │ghidurile │care pot avea │
│ │necesităţii │existente, dar şi│efecte │
│ │optimizării │de │deterministice │
│ │procedurilor │particularităţile│R3. Asumarea │
│ │intervenţionale │cazurilor │responsabilităţii│
│ │specifice │individuale (de │pentru stabilirea│
│ │C13. Explicarea │exemplu, │practicilor │
│ │limitelor de doză│polimorbiditate) │adecvate în │
│ │relevante pentru │A5. Aplicarea în │vederea limitării│
│ │personalul │practica zilnică │dozelor de │
│ │medical expus │a măsurilor de │radiaţii pentru │
│ │profesional, │protecţie │personalul │
│ │inclusiv a dozele│radiologică, │implicat în │
│ │la organe, a │astfel încât să │procedurile │
│Protecţie │constrângerilor │fie respectate │intervenţionale │
│radiologică în │de doză pentru │nivelurile de │specifice │
│procedurile │personalul │referinţă în │R4. Consultarea │
│intervenţionale │medical expus │diagnostic │cu experţii în │
│specifice │profesional în │A6. Estimarea │protecţie │
│(corespunzătoare│perioada de │dozelor efective │radiologică sau │
│specializării) │sarcină şi pentru│din procedurile │fizică medicală │
│ │persoanele din │intervenţionale │pentru a obţine o│
│ │populaţie, precum│specifice pe baza│protecţie optimă │
│ │şi pentru │parametrilor │împotriva │
│ │persoanele │măsurabili de │radiaţiilor, cu │
│ │implicate în │expunere (KAP/ │respectarea │
│ │îngrijirea şi │DAP, doza la │reglementărilor │
│ │susţinerea │piele) în special│în vigoare │
│ │pacienţilor │pentru cazurile │R5. Urmărirea │
│ │C14. Explicarea │cu doze la piele │pacienţilor în │
│ │conceptelor şi │(doze la │timp, după │
│ │instrumentelor │suprafaţa de │efectuarea │
│ │pentru │intrare) mari │procedurii │
│ │managementul │A7. Aplicarea │intervenţionale │
│ │dozelor în │conceptelor şi │specifice, pentru│
│ │procedurile │instrumentelor │a verifica │
│ │intervenţionale │pentru │apariţia │
│ │specifice pentru │optimizarea │efectelor │
│ │pacienţii adulţi │protecţiei │deterministice │
│ │şi copii │radiologice │R6. Implementarea│
│ │C15. Enumerarea │ │conceptelor şi │
│ │nivelurilor de │ │instrumentelor │
│ │referinţă pentru │ │pentru │
│ │principalele │ │optimizarea │
│ │proceduri │ │protecţiei │
│ │intervenţionale, │ │radiologice │
│ │în funcţie de │ │ │
│ │specialitate │ │ │
│ │C16. Explicarea │ │ │
│ │conceptelor şi │ │ │
│ │instrumentelor │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │optimizarea │ │ │
│ │protecţiei │ │ │
│ │radiologice │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A8. Evitarea │ │
│ │ │expunerii inutile│ │
│ │ │la radiaţii în │ │
│ │ │timpul sarcinii, │ │
│ │ │prin aplicarea │ │
│ │ │măsurilor de │ │
│ │ │prevenire prin │ │
│ │ │afişe de │ │
│ │C17. Înţelegerea │avertizare, │ │
│ │conceptul de │completare │ │
│ │asigurarea │chestionar, test │ │
│ │calităţii │de sarcină etc. │ │
│ │C18. Enumerarea │A9. Verificarea │ │
│ │caracteristicilor│asumată a │ │
│ │cheie privind │măsurilor de │ │
│ │calitatea │protecţie │R7. Asumarea │
│ │imaginii şi │aplicate în cazul│responsabilităţii│
│ │relaţia dintre │expunerii │pentru stabilirea│
│ │acestea si │femeilor │sistemelor │
│Asigurarea │expunerea │însărcinate, în │formale de lucru │
│calităţii │pacientului în │special a celor │(procedurilor de │
│ │cadrul │cu privire la │operare standard)│
│ │procedurilor │dimensionarea şi │pentru │
│ │intervenţionale │poziţionarea │procedurile │
│ │specifice │câmpului RX, │intervenţionale │
│ │C19. Explicarea │ecranarea │specifice │
│ │principiului │gonadelor, │ │
│ │utilizării │distanţa adecvată│ │
│ │nivelurilor de │tub RX- piele, │ │
│ │referinţă (DRL) │filtrarea corectă│ │
│ │în proceduri │a fasciculului, │ │
│ │intervenţionale │minimizarea şi │ │
│ │specifice │înregistrarea │ │
│ │ │timpului de │ │
│ │ │fluoroscopie, │ │
│ │ │excluderea │ │
│ │ │proiecţiilor │ │
│ │ │neesenţiale, │ │
│ │ │evitarea │ │
│ │ │repetării │ │
│ │ │radiografiilor │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R8. Asumarea │
│ │ │ │responsabilităţii│
│ │ │A10. │pentru │
│ │C20. Specificarea│Identificarea şi │respectarea │
│ │cadrului de │aplicarea │reglementărilor │
│ │reglementare │reglementărilor │naţionale de │
│Legi şi │naţional relevant│relevante pentru │protecţie a │
│reglementări │pentru practicile│orice situaţie │pacienţilor │
│ │intervenţionale │clinică în cadrul│(inclusiv │
│ │specifice │procedurilor │respectarea │
│ │ │intervenţionale │nivelurile de │
│ │ │specific │referinţă │
│ │ │ │stabilite la │
│ │ │ │nivel naţional) │
└────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 6. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare non-radiologică, implicaţi în tehnici intervenţionale cu doze mici de radiaţii

┌───────────┬───────────────┬──────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │teorii, │practice) │şi autonomie) │
│ │practici) │ │ │
├───────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │C1. înţelegerea│A1. Crearea │ │
│ │naturii │unui context │ │
│ │radiaţiilor X │pentru │ │
│ │ca radiaţii │discutarea │ │
│ │ionizante, în │relaţiei │ │
│ │spectrul │risc-beneficiu│ │
│ │electromagnetic│A2. Selectarea│ │
│ │C2. Explicarea │măsurilor de │ │
│ │radiaţiei de │protecţie │ │
│ │fond │împotriva │ │
│ │C3. Descrierea │radiaţiilor │ │
│ │modului de │care asigură o│R1. Implementarea│
│ │producere a │atenuarea │principiilor │
│ │radiaţiilor X │adecvată a │protecţie │
│Fizica │pentru │radiaţiilor X.│radiologice pe │
│radiaţiilor│procedurile de │A3. │baza unei │
│ │diagnostic │Implementarea │înţelegeri solide│
│ │C4. Explicarea │măsurilor │a naturii │
│ │modului de │pentru │radiaţiilor │
│ │interacţie a │evitarea │ionizante │
│ │radiaţiilor X │împrăştierii │ │
│ │cu materia │şi absorbţiei │ │
│ │C5. înţelegerea│inutile a │ │
│ │fenomenelor de │radiaţiilor X │ │
│ │absorbţie şi │de către │ │
│ │împrăştiere a │pacienţi şi │ │
│ │radiaţiilor X │personalul │ │
│ │în diferite │medical, în │ │
│ │materiale, │sala de │ │
│ │inclusiv în │operaţie │ │
│ │ţesut │ │ │
├───────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │C6. Explicarea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │biologice ale │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │C7. Înţelegerea│ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │somatice şi │ │ │
│ │genetice ale │ │ │
│ │radiaţiilor X │A4. │ │
│ │asupra │Comunicarea │ │
│ │ţesuturilor │într-un mod │ │
│ │C8. Înţelegerea│eficient cu │ │
│ │efectelor │pacienţii │ │
│Radiologie │stocastice şi a│privind natura│ │
│ │reacţiilor │riscurilor │ │
│ │tisulare induse│asociate │ │
│ │de radiaţii │expunerii la │ │
│ │C9. Enumerarea │radiaţii │ │
│ │şi explicarea │ │ │
│ │aspectele de │ │ │
│ │protecţie │ │ │
│ │radiologică cu │ │ │
│ │privire la │ │ │
│ │personalul │ │ │
│ │implicat în │ │ │
│ │expunerile │ │ │
│ │medicale │ │ │
├───────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │C10. Definirea │ │ │
│ │mărimilor şi │ │ │
│ │unităţilor de │ │ │
│ │doză de │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
│ │C11. │ │ │
│ │înţelegerea │ │ │
│ │conceptelor ce │A5. Utilizarea│ │
│ │stau la baza │cunoştinţelor │R2. Implementarea│
│ │măsurării │dobândite │măsurilor de │
│ │clinice a │privind │protecţie │
│ │dozelor de │relaţia dintre│adecvate │
│ │radiaţii │doza de │nivelului de │
│ │C12. Descrierea│radiaţii şi │expunere şi risc │
│ │factorilor care│vârsta │R3. Stabilirea │
│ │influenţează │pacientului şi│unui sistem │
│ │expunerea la │indicele de │pentru │
│ │radiaţii şi │masă │monitorizarea │
│ │doza │corporală, │dozelor primite │
│Doza de │C13. │pentru │de pacienţi, dar │
│radiaţii şi│înţelegerea │stabilirea │şi de către │
│riscuri │modului prin │protocoalelor │personalul │
│asociate │care vârsta │imagistice │medical implicat │
│ │pacientului │A6. Utilizarea│R4. Compararea │
│ │influenţează │factorilor de │valorilor de doză│
│ │riscului │expunere │mediate pe │
│ │asociat │adecvaţi │grupuri de │
│ │expunerii de │vârstei si │pacienţi cu │
│ │radiaţii │dimensiunilor │nivelurile de │
│ │C14. │pacientului │referinţă (DRL) │
│ │înţelegerea │pentru │şi luarea │
│ │nivelurilor de │optimizarea │măsurilor │
│ │referinţă (DRL)│procedurii şi │adecvate atunci │
│ │în expunerea │reducerea │când este necesar│
│ │medicală şi a │dozei primită │ │
│ │studiilor │de acesta │ │
│ │naţionale sau │ │ │
│ │europene │ │ │
│ │privind doze de│ │ │
│ │radiaţii pentru│ │ │
│ │cele mai │ │ │
│ │frecvente │ │ │
│ │proceduri │ │ │
└───────────┴───────────────┴──────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 7. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare în medicină nucleară (MN), suplimentar faţă de cele menţionate în tabelele nr. 1 şi 2.

┌────────────┬─────────────────┬─────────────────┬──────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate │
│ │teorii, practici)│practice) │şi autonomie) │
├────────────┼─────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
│ │C1. Specificarea │ │ │
│ │cadrului naţional│ │ │
│ │de reglementare, │ │ │
│ │relevant pentru │ │ │
│ │practica de MN │ │ │
│ │C2. Enumerarea │ │ │
│ │nivelurilor de │ │ │
│ │referinţă │ │ │
│ │stabilite pentru │ │ │
│ │cele mai │ │ │
│ │frecvente │ │ │
│ │proceduri MN de │ │R1. Comunicarea cu│
│ │diagnostic │ │pacienţii privind │
│ │C3. Explicarea │ │riscurile şi │
│ │riscului │ │beneficiile unei │
│ │efectuării │ │proceduri │
│ │procedurilor în │ │planificate de MN │
│ │funcţie de doza, │ │R2. Asumarea │
│ │vârsta şi │ │responsabilităţii │
│ │prognosticul │ │pentru │
│ │pacienţilor │ │justificarea │
│ │C4. Explicarea │ │expunerii la │
│ │conceptelor şi │ │radiaţii a │
│ │instrumentelor │ │fiecărei paciente,│
│ │pentru calcularea│ │cu o atenţie │
│ │activităţilor în │ │specială pentru │
│ │cazul pacienţilor│A1. Aplicarea │cazurile de │
│ │pediatrici │principiilor │paciente gravide │
│ │(cardul de dozare│justificării │R3. Asumarea │
│ │pediatric EANM) │(evaluarea │responsabilităţii │
│ │C5. Explicarea │raportului risc /│pentru alegerea şi│
│ │reglementărilor │beneficiu) şi │efectuarea │
│ │specifice │optimizării │procedurii de │
│ │referitoare la │(inclusiv ALARA),│diagnostic cu cea │
│ │aplicarea │ţinând seama de │mai scăzută doză │
│ │procedurilor de │ghidurile │pentru un caz dat,│
│ │MN în regim │existente de │luând în │
│ │ambulatoriu sau │prescriere a │considerare │
│ │internare, precum│procedurilor de │disponibilitatea │
│ │şi criteriile de │MN │diferitelor │
│ │externare a │A2. Stabilirea │medicamente │
│ │pacientului │medicamentelor │radiofarmaceutice,│
│ │C6. Explicarea │radiofarmaceutice│precum şi │
│ │conceptului de │şi a procedurilor│posibilitatea │
│ │asigurarea │de diagnostic │utilizării altor │
│ │calităţii pentru │care vor fi │modalităţi │
│ │dispozitivele │utilizate, luând │imagistice care nu│
│ │non-imagistice, │în considerare │expun pacientul la│
│ │precum │nivelurile de │radiaţii ionizante│
│ │calibratoarele de│referinţă │R4. Asumarea │
│ │doză şi sistemele│A3. Aplicarea, │responsabilităţii │
│ │de numărare │pentru fiecare │pentru respectarea│
│ │C7. Explicarea │procedură de │nivelurilor de │
│ │conceptului de │diagnostic sau │referinţă, acolo │
│ │asigurarea │terapie, a │unde este cazul │
│ │calităţii pentru │legilor, │R5. Asumarea │
│ │dispozitivele de │reglementărilor, │responsabilităţii │
│ │imagistică de MN,│recomandărilor şi│pentru optimizarea│
│ │precum camera │standardelor │procedurii prin │
│ │gamma, SPECT, PET│naţionale şi │alegerea │
│ │(şi combinaţia │europene │medicamentului │
│ │lor cu CT) │referitoare la │radiofarmaceutic │
│ │C8. Descrierea │securitatea │adecvat şi a │
│ │principiilor şi a│radiologică a │activităţii │
│ │procesului de │pacientului │utilizate, pentru │
│ │administrare │A4. Evaluarea │o anumită │
│ │intravenoasă, │riscului la │procedură de │
│ │orală şi prin │radiaţii pentru │diagnostic, pe │
│ │inhalare a │embrion / făt în │baza informaţiilor│
│ │medicamentelor │raport cu │specifice ale │
│ │radiofarmaceutice│beneficiile unei │pacientului │
│ │C9. Descrierea │proceduri de MN │R6. Asumarea │
│ │măsurilor care │pentru mamă │responsabilităţii │
│ │trebuie luate │A5. Determinarea │pentru optimizarea│
│ │după │activităţii care │expunerii │
│ │administrarea │trebuie │pacienţilor la CT,│
│ │greşită a │administrată │în cazul │
│ │medicamemtelor │pacienţilor │procedurilor │
│ │radiofarmaceutice│pediatrici, în │imagistice │
│ │C10. Explicarea │funcţie de masa │hibride, în │
│Protecţia │consecinţelor │corporală a │funcţie de │
│radiologică │clinice în cazul │acestora │situaţia clinică │
│a │administrării │A6. Estimarea │şi de │
│pacienţilor │medicamentelor │dozei la organ şi│caracteristicile │
│în medicină │radiofarmaceutice│a dozei efective │sistemului │
│nucleară │la o pacientă │folosind programe│imagistic │
│ │gravidă sau la o │de calcul precum │R7. Supravegherea │
│ │pacientă care │OLINDA / EXM │procedurilor │
│ │poate să rămână │A7. Alegerea │privind controlul │
│ │însărcinată în │procedurii │calităţii pentru │
│ │următoarele │adecvate pentru │toate │
│ │săptămâni după │tratamentul bolii│echipamentele │
│ │terapia cu │tiroidiene │legate de │
│ │radionuclizi │benigne, din │expunerea │
│ │C11. Descrierea │datele unui test │pacientului (de │
│ │procedurilor │cu iod radioactiv│exemplu, │
│ │pentru tratarea │A8. Configurarea │calibratoarele de │
│ │pacienţilor cu │unui plan de │doză, sistemele de│
│ │incontinenţă │tratament │numărare, camerele│
│ │C12. Explicarea │specific │gamma, SPECT, PET)│
│ │principalilor │pacientului │R8. Asumarea │
│ │factori în │(împreună cu un │responsabilităţii │
│ │optimizarea │expert în fizică │pentru aplicarea │
│ │calităţii │medicală) pentru │corectă a planului│
│ │imaginii în │o anumită │de tratament │
│ │raport cu │procedură │stabilit împreună │
│ │activitatea │terapeutică │cu expertul în │
│ │administrată, cum│A9. Stabilirea │fizică medicală, │
│ │ar fi alegerea │măsurilor de │pentru un anumit │
│ │colimatorului, │securitate │pacient │
│ │fereastra │radiologică │R9. Implementarea │
│ │energetică sau │adecvate pentru │procedurilor de │
│ │algoritmul de │gestionarea │operare standard │
│ │reconstrucţie │situaţiilor în │pentru toate │
│ │tomografică │care se │procedurile MN de │
│ │C13. Explicarea │administrează │diagnostic │
│ │opţiunilor pentru│pacienţilor doze │efectuate în mod │
│ │optimizarea dozei│terapeutice de │regulat │
│ │pacientului din │medicamente │R10. Implementarea│
│ │expunerea CT, │radiofarmaceutice│procedurilor de │
│ │atunci când se │A10. │operare standard │
│ │utilizează │Identificarea │pentru toate │
│ │proceduri │indicaţiilor │procedurile MN │
│ │imagistice │clinice care │terapeutice │
│ │hibride precum │permit aplicarea │efectuate în mod │
│ │PET-CT, SPECT- CT│procedurilor │regulat │
│ │etc. │imagistice │R11. Implementarea│
│ │C14. Explicarea │hibride (PET-CT, │procedurilor de │
│ │conceptelor de │SPECT-CT) │operare standard │
│ │bază ale │A11. Stabilirea │pentru gestionarea│
│ │sistemului MIRD │măsurilor │expunerii │
│ │privind evaluarea│adecvate pentru │accidentale / │
│ │dozei interne de │gestionarea │neintenţionate │
│ │radiaţii, │situaţiilor de │R12. Recomandarea │
│ │inclusiv │expunere │pacientelor care │
│ │activitatea │accidentală / │alăptează │
│ │integrată în timp│neintenţionată │intreruperea │
│ │(activitate │(de ex. │temporară sau │
│ │cumulată) şi │extravazare │completă a │
│ │coeficientul de │intravenoasă) │alăptării, în │
│ │activitate │ │funcţie de │
│ │integrat în timp │ │activitatea │
│ │(timpul de │ │medicamentului │
│ │retenţie în │ │radiofarmaceutic │
│ │organism) │ │administrată │
│ │C15. Explicarea │ │R13. Comunicarea │
│ │modului de │ │cu pacienţii, atât│
│ │stabilire a │ │femei cât şi a │
│ │tipului de │ │bărbaţi, privind │
│ │procedură │ │perioadele în care│
│ │adecvate pentru │ │ar trebui să evite│
│ │tratamentul bolii│ │concepţia, după │
│ │tiroidiene │ │terapia cu │
│ │benigne, din │ │medicamente │
│ │datele unui test │ │radiofarmaceutice │
│ │cu iod radioactiv│ │ │
│ │C16. Enumerarea │ │ │
│ │procedurilor │ │ │
│ │terapeutice │ │ │
│ │efectuate mai rar│ │ │
│ │sau în instituţii│ │ │
│ │specializate şi │ │ │
│ │aspectele lor │ │ │
│ │speciale de │ │ │
│ │protecţie │ │ │
│ │radiologică │ │ │
├────────────┼─────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
│ │C17. Descrierea │ │ │
│ │regulilor │ │ │
│ │generale pentru │ │ │
│ │lucrul cu surse │ │ │
│ │radioactive │ │ │
│ │deschise │ │ │
│ │C18. Descrierea │ │ │
│ │aspectelor cheie │ │ │
│ │relevante pentru │A12. Elaborarea │ │
│ │protecţia │unei politici │ │
│ │împotriva │organizaţionale │ │
│ │radiaţiilor în │pentru utilizarea│ │
│ │cazul proiectării│în condiţii de │ │
│ │şi amenajării │siguranţă a │ │
│ │unui laborator de│surselor │ │
│ │MN │radioactive │ │
│ │C19. Explicarea │deschise │ │
│ │naturii surselor │(depozitare, │ │
│ │de expunere │ecranare, │ │
│ │internă şi │păstrarea │R14. Asumarea │
│ │externă pentru │înregistrărilor, │responsabilităţii │
│ │lucrătorii din MN│transport şi │pentru respectarea│
│ │şi pentru public │deşeuri) │cerinţelor de │
│ │C20. Explicarea │A13. Elaborarea │reglementare şi a │
│ │riscului în │unei politici │principiului ALARA│
│ │funcţie de │organizaţionale │privind expunerile│
│ │cantitatea de │pentru păstrarea │la radiaţii a │
│ │radionuclid şi │dozelor din │persoanelor expuse│
│ │evaluarea dozei │expunerea externă│profesional şi a │
│ │pentru lucrătorii│şi internă │persoanelor din │
│ │din MN │(inhalare, │populaţie │
│ │C21. Enumerarea │ingestie) pentru │R15. Asumarea │
│ │procedurilor MN │personalul expus │responsabilităţii │
│ │cu doze potenţial│profesional cât │pentru stabilirea │
│ │mari pentru │mai mici │procedurilor de │
│ │extremităţi şi │rezonabil posibil│operare standard │
│ │cristalin, cum ar│A14. │R16. Implementarea│
│ │fi utilizarea │Identificarea │unui program de │
│ │emiţătorilor beta│procedurilor care│monitorizare a │
│ │de mare energie │necesită │expunerii externe │
│ │C22. Explicarea │protecţie │şi interne a │
│ │riscului │operaţională │lucrătorilor │
│ │cantitativ şi │specială, de ex. │corespunzător cu │
│ │evaluarea dozei │ecranare │procedurile de MN │
│ │pentru persoanele│suplimentară sau │efectuate şi │
│ │din populaţie │manipulare de la │riscurile asociate│
│Protecţia │C23. Descrierea │distanţă │R17. Implementarea│
│radiologică │cerinţelor din │A15. │unei politici │
│a expuşilor │reglementările │Identificarea │organizaţionale │
│profesionali│specifice privind│procedurilor care│pentru protejarea │
│şi a │utilizarea │necesită o │personalului expus│
│persoanelor │surselor │monitorizare │profesional în │
│din │radioactive │specială a │perioada de │
│populaţie în│deschise şi │dozelor, de │sarcină de riscul │
│medicină │închise, inclusiv│exemplu cu │de încorporare a │
│nucleară │a cerinţelor │dozimetre pentru │radionuclizilor în│
│ │pentru │extremităţi sau │zonele controlate │
│ │depozitare, │monitorizarea │R18. Comunicarea │
│ │ecranarea │activităţilor │cu pacienţii care │
│ │radiaţiilor, │încorporate │au efectuat │
│ │păstrarea │A16. │proceduri │
│ │înregistrărilor │Identificarea │terapeutice pentru│
│ │şi audit │procedurilor MN │respectarea │
│ │C24. Descrierea │care necesită │instrucţiunilor de│
│ │cerinţelor pentru│instrucţiuni │protecţie │
│ │îndeplinirea │speciale pentru │radiologică după │
│ │reglementărilor │pacienţi (şi │externare │
│ │privind │pentru persoanele│R19. Asumarea │
│ │gestionarea şi │care susţin şi │responsabilităţii │
│ │eliminarea │îngrijesc │pentru respectarea│
│ │deşeurilor │pacienţii) cu │cerinţelor legale │
│ │radioactive, şi │privire la │şi etice în cazul │
│ │transportul │minimizarea │procedurilor de MN│
│ │substanţelor │expunerii │la voluntari în │
│ │radioactive │(externe şi │cercetare medicală│
│ │C25. Enumerarea │interne) │sau la pacienţi în│
│ │limitelor de doză│A17. Aplicarea │studii clinice │
│ │pentru persoanele│reglementărilor │R20. Implementarea│
│ │expuse │legale şi etice │procedurilor de │
│ │profesional, │în cazul │operare standard │
│ │inclusiv în │procedurilor de │pentru toate │
│ │perioada de │MN la voluntari │procedurile de MN │
│ │sarcină şi pentru│în cercetare │efectuate în mod │
│ │persoanele din │medicală │regulat │
│ │populaţie, precum│A18. Elaborarea │ │
│ │şi pentru │politicilor │ │
│ │persoanele │organizaţionale │ │
│ │implicate în │pentru │ │
│ │susţinerea şi │optimizarea │ │
│ │îngrijirea │expunerii │ │
│ │pacienţilor. │pacienţilor şi a │ │
│ │C26. Explicarea │lucrătorilor în │ │
│ │problemelor etice│toate procedurile│ │
│ │şi legale │MN │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │expunerea │ │ │
│ │voluntarilor în │ │ │
│ │cercetarea │ │ │
│ │medicală, care │ │ │
│ │implică │ │ │
│ │administrarea de │ │ │
│ │medicamente │ │ │
│ │radiofarmaceutice│ │ │
└────────────┴─────────────────┴─────────────────┴──────────────────┘


    Tabelul nr. 8. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii cu specializare în radioterapie, suplimentar faţă de cele menţionate în tabelele nr. 1 şi 2.

┌─────────────────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │teorii, practici) │practice) │şi autonomie) │
├─────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Descrierea │ │ │
│ │interacţiunii │ │ │
│ │radiaţiei cu │ │ │
│ │materia la nivel │ │ │
│ │molecular │ │ │
│ │C2. Explicarea │ │ │
│ │deteriorării │ │ │
│ │ADN-ului ca urmare│ │ │
│ │a acţiunii │ │ │
│ │radiaţiilor │ │ │
│ │ionizante │ │ │
│ │C3. Descrierea │ │ │
│ │efectelor la nivel│ │ │
│ │celular şi │ │ │
│ │mecanismele morţii│ │ │
│ │celulare │ │ │
│ │C4. Descrierea │ │ │
│ │reparării daunelor│ │ │
│ │cauzate de │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
│ │C5. Explicarea │ │ │
│ │curbele de │A1. Comunicarea │ │
│ │supravieţuire a │cunoştinţelor │ │
│ │celulelor │despre anatomia │ │
│ │C6. Descrierea │clinică şi │ │
│ │caracteristicilor │radiologică, │ │
│Radiologie │radiobiologice │fizică şi │ │
│ │pentru ţesutul │biologie în │ │
│ │normal │contextul │ │
│ │C7. Descrierea │procedurilor de │ │
│ │caracteristicilor │diagnostic şi │ │
│ │radiobiologice │terapie │ │
│ │pentru tumorile │ │ │
│ │solide şi leucemii│ │ │
│ │C8. Explicarea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │oxigenului, │ │ │
│ │sensibilizatorilor│ │ │
│ │şi protectorilor │ │ │
│ │C9. Explicarea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │fracţionării dozei│ │ │
│ │în timp, │ │ │
│ │transferului │ │ │
│ │liniar de energie │ │ │
│ │(LET), diferitelor│ │ │
│ │modalităţi de │ │ │
│ │radioterapie şi │ │ │
│ │combinarea │ │ │
│ │chimioterapiei cu │ │ │
│ │radioterapia │ │ │
│ │C10. Descrierea │ │ │
│ │testelor │ │ │
│ │predictive │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C11. Descrierea │A2. Analizarea │ │
│ │structurii atomice│proprietăţilor │ │
│Fizica │şi nucleare C12. │radiaţiilor │ │
│radiaţiilor-principii│Descrierea │ionizante │ │
│de bază │dezintegrării │(particule, │ │
│ │radioactive │radiaţie │ │
│ │C13. Descrierea │electromagnetică)│ │
│ │radioizotopilor │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R1. Consultarea │
│ │ │ │pacienţiilor cu │
│ │ │A3. Realizarea │privire la │
│ │ │procedurilor de │radioterapie şi │
│ │ │operare standard │urmărirea │
│ │ │pentru │răspunsului la │
│ │ │planificarea │tratament │
│ │ │tratamentului, │R2. Recomandarea │
│ │ │inclusiv a │schemei de │
│ │ │planului 3D şi │tratament │
│ │ │simularea │adecvată (doză, │
│ │ │virtuală şi CT. │fracţionare) │
│ │ │Aplicarea acestor│pentru │
│ │ │proceduri pentru │radioterapie cu │
│ │ │planul de │fascicul extern │
│ │ │tratament al │(curativ şi │
│ │ │pacienţilor │paliativ) şi │
│ │ │A4. Evaluarea │brahiterapie │
│ │ │beneficiilor │R3. Auditarea │
│ │ │tehnicilor de │planului de │
│ │ │radioterapie │tratament cu │
│ │ │conformaţională │radioterapie cu │
│ │ │3D, IMRT, IGRT, │fascicul extern /│
│ │C14. Explicarea │radioterapie │brahiterapie, în │
│ │mecanismului de │stereotactică │colaborare cu │
│ │funcţionare al │A5. Aplicarea │fizicienii şi │
│ │unui tub cu │algoritmilor │asistenţii de │
│ │radiaţii X │pentru calculul │radioterapie şi │
│ │C15. Explicarea │dozei 2D │conştientizarea │
│ │mecanismului de │A6. Examinarea │consecinţelor │
│ │funcţionare al │opţiunilor de │acţiunilor │
│ │unui accelerator │tratament în │proprii şi ale │
│ │liniar │lumina │celorlalţi │
│ │C16. Descrierea │prognosticului │R4. Evaluarea │
│ │sistemelor de │A7. Elaborarea │riscurilor │
│ │colimare │strategiei de │planurilor de │
│ │C17. Descrieţi │tratament bazată │tratament pentru │
│ │instalaţiilor de │pe dovezi │radioterapie cu │
│ │brahiterapie │ştiinţifice şi │fascicul extern │
│ │C18. Explicarea │evaluarea │şi brahiterapie │
│ │mecanismului de │pacienţilor │R5. Implicarea în│
│ │funcţionare al │pentru │planificarea │
│ │unui ciclotron │radioterapie cu │tratamentului │
│Fizica radiaţiilor │C19. Definirea │fascicul extern, │folosind IMRT şi │
│aplicată în │dozei absorbite │curativ şi │alte tehnici │
│radioterapie │C20. Explicarea │paliativ, şi │speciale, cum ar │
│ │dozei absorbite în│brahiterapie │fi radioterapia │
│ │volumul ţintă în │A8. Analizarea şi│stereotactică, │
│ │radioterapia │sintetizarea │terapia cu │
│ │externă şi în │dovezilor │particule şi IGRT│
│ │brahiterapie │cercetării │R6. Aprobarea │
│ │C21. Explicarea │ştiinţifice │planului de │
│ │algoritmilor │pentru schimbarea│tratament │
│ │pentru calculul │practicii de │R7. Evaluarea │
│ │dozei 2D │radioterapie │pacienţilor în │
│ │C22. Explicarea │A9. Dezvoltarea │vederea │
│ │aplicaţiilor │strategiei şi │radioterapiei │
│ │pentru │tehnicilor de │prin modalităţi │
│ │radioterapia │tratament pentru │combinate │
│ │conformaţională │radioterapie │R8. Asumarea │
│ │3D, IMRT, IGRT, │A10. Adaptarea │responsabilităţii│
│ │radioterapia │planurilor de │pentru │
│ │stereotactică şi │tratament în │administrarea │
│ │terapia cu │funcţie de │schemei de │
│ │particule │nevoile │tratament de │
│ │ │individuale ale │radioterapie │
│ │ │pacientului, de │împreună cu alte │
│ │ │condiţiile │scheme de │
│ │ │premorbide, de │tratament (în │
│ │ │toxicitatea │colaborare cu │
│ │ │radioterapiei şi │alţi specialişti │
│ │ │de tratamentele │medicali │
│ │ │sistemice │implicaţi în │
│ │ │A11. Evaluarea │terapii │
│ │ │pacienţilor │sistemice) în │
│ │ │supuşi │regim ambulatoriu│
│ │ │radioterapiei cu │sau internare │
│ │ │fascicul extern │R9. Asumarea │
│ │ │şi brahiterapiei │responsabilităţii│
│ │ │A12. Adaptarea │pentru │
│ │ │planului de │implicaţiile │
│ │ │tratament pentru │clinice ale IGRT │
│ │ │pacienţii │R10. Asumarea │
│ │ │individuali, în │responsabilităţii│
│ │ │funcţie de │pentru │
│ │ │severitatea │implicaţiile │
│ │ │reacţiilor │clinice ale │
│ │ │ │procedurilor de │
│ │ │ │brahiterapie │
├─────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C23. Explicarea │ │ │
│ │principiilor de │ │ │
│ │radioprotecţiei, │ │ │
│ │inclusiv ALARA │ │ │
│ │C24. Explicarea │ │ │
│ │riscului inducerii│ │ │
│ │tumorilor │ │ │
│ │secundare │ │ │
│ │C25. Descrierea │ │ │
│ │factorilor de │ │ │
│ │ponderare pentru │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
│ │C26. Explicarea │ │ │
│ │relaţiei dintre │ │ │
│ │doza echivalentă, │ │ │
│ │doza efectivă şi │ │ │
│ │factorii de │ │ │
│ │ponderare tisulari│ │ │
│ │C27. Explicarea │ │R11. Asumarea │
│ │relaţiei dintre │ │responsabilităţii│
│ │consecinţele │ │pentru │
│ │expunerii la │ │implementarea │
│ │radiaţii asupra │A13. Analizarea │sistemului de │
│ │sănătăţii, │efectele │asigurarea │
│ │protecţia │stocastice şi a │calităţii şi a │
│Concepte şi principii│radiologică şi │reacţiilor │respectării │
│de protecţie │limitele de doză │tisulare │politicilor de │
│radiologică │pentru persoanele │A14. Investigarea│securitate │
│ │expuse profesional│expunerilor │radiologică │
│ │şi persoanele din │accidentale / │R12. Gestionarea │
│ │populaţie │neintenţionate │situaţiilor de │
│ │C28. Explicarea │ │expunere │
│ │gestionării │ │accidentală / │
│ │situaţiilor de │ │neintenţionată │
│ │expunere │ │ │
│ │accidentală / │ │ │
│ │neintenţionată │ │ │
│ │C29. Enumerarea │ │ │
│ │actelor │ │ │
│ │legislative şi a │ │ │
│ │reglementărilor │ │ │
│ │naţionale şi │ │ │
│ │europene în │ │ │
│ │domeniul │ │ │
│ │radioterapiei │ │ │
│ │C30. Descrierea │ │ │
│ │aspectelor privind│ │ │
│ │protecţia │ │ │
│ │radiologică în │ │ │
│ │cazul │ │ │
│ │radioterapiei │ │ │
│ │bazată pe dovezi │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │
└─────────────────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 9. Nivelurile de cunoaŞtere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru medicii dentişti/stomatologi sau cu specializare în chirurgie dentară

┌─────────────┬───────────────────┬────────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, teorii,│(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │practici) │practice) │şi autonomie) │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Înţelegerea │A1. Crearea unui│ │
│ │radiaţiilor X ca │context pentru │ │
│ │radiaţii ionizante │discuţii privind│ │
│ │în spectrul │raportul risc/ │ │
│ │electromagnetic │beneficiu │ │
│ │C2. Explicarea │A2. Selectarea │ │
│ │radiaţiei de fond │măsurilor de │ │
│ │C3. Descrierea │protecţie │R1. Implementarea│
│ │modului de │radiologică care│protecţie │
│ │producere a │utilizează │împotriva │
│ │radiaţiilor X │atenuarea │radiaţiilor pe │
│Fizica │pentru aplicaţiile │adecvată a │baza unei │
│radiaţiilor X│de radiodiagnostic │radiaţiilor X. │înţelegeri solide│
│ │C4. Explicarea │A3. │a naturii │
│ │interacţiunii │Implementarea │radiaţiilor │
│ │radiaţiilor X cu │măsurilor pentru│ionizante │
│ │materia │a evita │ │
│ │C5. Înţelegerea │împrăştirea şi │ │
│ │absorbţiei şi │absorbţia │ │
│ │împrăştierii │radiaţiilor X │ │
│ │radiaţiilor X în │inutilă de către│ │
│ │diferite materiale,│pacienţi, │ │
│ │inclusiv ţesuturi │personal şi │ │
│ │ │public │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C6. Explicarea │ │ │
│ │efectelor biologice│ │R2. Comunicarea │
│ │ale radiaţiilor │ │în mod eficient │
│ │C7. Înţelegerea │A4. Explicarea │cu pacientul │
│ │efectelor somatice │riscului şi │asupra riscurilor│
│ │şi genetice ale │beneficiilor │şi beneficiilor │
│Radiobiologie│radiaţiilor X │utilizării │utilizării │
│ │asupra ţesuturilor │radiaţiilor X în│radiaţiilor X, │
│ │C8. Înţelegerea │radiodiagnostic.│pentru a obţine │
│ │efectele stocastice│ │consimţământul │
│ │şi a reacţiile │ │informat │
│ │tisulare induse de │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C9. Definirea │ │ │
│ │mărimilor şi │ │ │
│ │unităţilor de doză │ │ │
│ │C10. Înţelegerea │A5. │ │
│ │conceptelor privind│Implementarea │ │
│ │măsurarea clinică a│cunoştinţelor │ │
│ │dozei de radiaţii │legate de doza │ │
│ │C11. Descrierea │de radiaţii │ │
│ │factorilor care │la stabilirea │ │
│ │influenţează │protocoalelor de│ │
│ │expunerea şi doza │imagistică │ │
│ │de radiaţii │dentară │ │
│ │C12. Înţelegerea │A6. Utilizarea │ │
│ │influenţei vârstei │factorilor de │ │
│ │pacientului asupra │expunere pentru │ │
│ │riscului asociat │a optimiza doza │R3. Implementarea│
│ │expunerii la │de radiaţii │măsurilor de │
│ │radiaţii │A7. │protecţie │
│ │C13. Înţelegerea │Implementarea │adecvate │
│ │nivelurilor de │cunoştinţelor │nivelului de │
│ │referinţă în │legate de vârsta│expunere şi risc │
│ │diagnostic şi a │pacientului la │R4. Stabilirea │
│ │studiilor naţionale│stabilirea │unui sistem │
│ │sau europene în │protocoalelor │pentru │
│ │domeniu │imagistice │monitorizarea │
│ │C14. Înţelegerea │A8. Efectuarea │dozelor │
│ │nivelului de risc │procesului de │R5. Compararea │
│ │asociat expunerii │justificare, │dozelor medii ale│
│ │la radiaţii privind│luând în │pacienţilor cu │
│ │imagistica dentară,│considerare │nivelurile de │
│ │în ceea ce priveşte│riscurile şi │referinţă în │
│ │pacienţii, │beneficiile │diagnostic şi │
│ │personalul şi │A9. Indicarea │luarea măsurile │
│ │publicului │ghidurilor de │corective │
│ │CI5. Înţelegerea │prescriere a │adecvate atunci │
│ │principiilor │examenelor │când este necesar│
│ │protecţiei │imagistice │R6. Asumarea │
│ │împotriva │dentare │responsabilităţii│
│ │radiaţiilor │A10. Aplicarea │privind │
│ │ionizante │ghidurilor de │implementarea │
│ │C16. Înţelegerea │prescriere a │justificării │
│ │necesităţii │examenelor │expunerilor │
│ │justificării, │imagistice │dentare │
│ │inclusiv a │dentare în │R7. Asumarea │
│ │consimţământului │situaţii clinice│responsabilităţii│
│ │informat │specifice │şi stabilirea │
│ │C17. Descrierea │A11. Aplicarea │protocoalelor │
│ │ghidurilor de │măsurilor pentru│pentru │
│ │prescriere a │optimizarea │optimizarea │
│ │examenelor │dozei │expunerilor │
│Doza de │imagistice dentare │pacientului din │radiografice │
│radiaţii şi │C18. Înţelegerea │imagistica │dentare │
│riscurile │rolului altor forme│dentară │R8. Asumarea │
│asociate │de examen şi │A12. Elaborarea │responsabilităţii│
│ │diagnostic clinic, │unei politici │şi stabilirea │
│ │care nu implică │organizaţionale │protocoalelor │
│ │radiaţii ionizante │pentru a păstra │pentru a asigura │
│ │C19. Înţelegerea │dozele │respectarea │
│ │situaţiilor în care│personalului │limitelor de doză│
│ │este cazul │implicat în │pentru personal │
│ │implicării │efectuarea │şi public │
│ │specialiştilor în │expunerilor cât │R9. Gestionarea │
│ │radiologie │mai mici │expunerile │
│ │maxilo-facială sau │rezonabil │accidentale/ │
│ │medicală │posibil │neintenţionate │
│ │C20. Explicarea │A13. Aplicarea │R10. Asumarea │
│ │principiului ALARA │măsurilor pentru│responsabilităţii│
│ │C21. Înţelegerea │a limita │şi stabilirea │
│ │relaţiei dintre │expunerea │procedurilor │
│ │doza de radiaţii şi│personalului şi │pentru a asigura │
│ │calitatea imaginii │a publicului │implementarea │
│ │C22. Descrierea │A14. │unui program de │
│ │posibilităţilor din│Investigarea │asigurare a │
│ │imagistica dentară │expunerilor │calităţii │
│ │pentru optimizarea │accidentale/ │R11. Revizuirea │
│ │dozei pacientului │neintenţionate │justificării, │
│ │C23. Descrierea │A15. Aplicarea │optimizării şi │
│ │strategiilor de │cunoştinţelor │limitării │
│ │reducere a dozei │pentru │expunerii prin │
│ │pentru personalul │elaborarea │intermediul │
│ │implicat în │programelor de │auditului clinic │
│ │efectuarea │asigurarea │R12. │
│ │expunerilor şi │calităţii │Implementarea │
│ │pentru public, │A16. Detectarea │conceptelor şi │
│ │inclusiv utilizarea│modificărilor │instrumentelor │
│ │ecranării şi │semnificative │pentru │
│ │monitorizarea │ale │optimizarea │
│ │dozelor │performanţelor │protecţiei │
│ │C24. Descrierea │tehnice ale │radiologice │
│ │unui program de │instalaţiei │ │
│ │asigurarea │imagistice │ │
│ │calităţii pentru │A17. Efectuarea │ │
│ │imagistica dentară │auditului clinic│ │
│ │C25. Înţelegerea │A18. Aplicarea │ │
│ │conceptului de │conceptelor şi │ │
│ │audit clinic │instrumentelor │ │
│ │aplicat imagisticii│pentru │ │
│ │dentare │optimizarea │ │
│ │C26. Explicarea │protecţiei │ │
│ │conceptelor şi │radiologice │ │
│ │instrumentelor │ │ │
│ │pentru optimizarea │ │ │
│ │protecţiei │ │ │
│ │radiologice │ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C27. Denumirea şi │ │ │
│ │explicarea │ │ │
│ │reglementărilor │ │ │
│ │relevante naţionale│ │ │
│ │şi europene │A19. Respectarea│ │
│ │referitoare la │reglementărilor │ │
│Reglementări │imagistica dentară │relevante din │ │
│naţionale │C28. Înţelegerea │domeniul │ │
│ │responsabilităţilor│imagisticii │ │
│ │şi a rolurilor │dentare │ │
│ │diferitelor │ │ │
│ │specializări din │ │ │
│ │domeniul │ │ │
│ │imagisticii dentare│ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C29. Descrierea │ │ │
│ │conceptului de │ │ │
│ │„lanţ” imagistic, │ │ │
│ │de la iniţierea │ │ │
│ │expunerii la │ │ │
│ │radiaţii X până la │ │ │
│ │afişarea imaginii │ │ │
│ │radiologice │ │ │
│ │C30. Explicarea │ │ │
│ │diferenţelor dintre│ │R13. Stabilirea │
│ │imagistica 2D/3D, │ │unei politici │
│ │analogică/digitală │ │pentru achiziţia │
│ │şi imagistica │ │de echipamente │
│ │dentară intraorală/│ │care respectă │
│ │extraorală - de ex.│ │principiile de │
│ │panoramică │ │protecţie │
│ │C31. Descrierea │ │radiologică │
│ │modului în care │ │R14. Stabilirea │
│ │radiaţiile X │A20. Selectarea │şi implementarea │
│ │interacţionează cu │echipamentului │unui program de │
│ │detectoarele de │şi a factorilor │întreţinere │
│ │imagine pentru a │tehnici │preventivă pentru│
│Echipamente │produce o imagine │corespunzători │echipamentele de │
│şi tehnici │radiologică │pentru achiziţia│imagistică │
│ │C32. Descrierea │imaginii şi │dentară │
│ │diferitelor tehnici│prelucrarea │R15. Stabilirea │
│ │de examinare în │post- achiziţie │şi implementarea │
│ │imagistica dentară │ │unui program de │
│ │şi maxilo-facială │ │instruire pentru │
│ │C33. Descrierea │ │personalul │
│ │construcţiei şi │ │implicat în │
│ │funcţionării │ │efectuarea │
│ │echipamentelor │ │expunerilor │
│ │pentru imagistica │ │medicale, bazat │
│ │dentară (intraorală│ │pe considerente │
│ │şi extraorală) │ │de protecţie │
│ │C34. Înţelegerea │ │radiologică │
│ │factorilor care │ │ │
│ │influenţează │ │ │
│ │procesarea chimică │ │ │
│ │a filmelor şi │ │ │
│ │respectiv │ │ │
│ │procesarea digitală│ │ │
│ │post- achiziţie │ │ │
│ │asupra imaginii │ │ │
│ │radiologice finale │ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │C35. Înţelegerea │ │ │
│ │necesităţii │A21. │ │
│ │efectuării şi │Recunoaşterea │ │
│ │înregistrării │anatomiei │ │
│ │evaluării clinice a│normale în │ │
│ │examenelor │imagistica │ │
│ │imagistice dentare │dentară, │ │
│ │cu radiaţii X │inclusiv a │ │
│ │C36. Descrierea │variantelor │R16. │
│ │structurilor │normale │Implementarea │
│ │anatomice normale │A22. │practicilor care │
│ │în radiografii │Recunoaşterea │susţin grija │
│Interpretare │C37. Descrierea │semnelor │pentru pacient şi│
│ │aspectelor │patologice în │optimizarea │
│ │radiologice ale │imagistica │expunerilor │
│ │patologiilor care │dentară │dentare │
│ │afectează dinţii şi│A23. │ │
│ │maxilarele │Interpretarea │ │
│ │C38. Explicarea │imaginilor │ │
│ │proiecţiilor şi │radiologice │ │
│ │influenţa acestora │dentare şi │ │
│ │asupra │elaborarea │ │
│ │interpretării │raportului de │ │
│ │imaginii │examinare │ │
│ │radiologice │ │ │
└─────────────┴───────────────────┴────────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 10. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali / operatorii /tehnicienii, indiferent de tipul practicii, în urma parcurgerii programului de pregătire de bază

┌───────────┬───────────────────┬──────────────┬─────────────────┐
│Program de │ │ │ │
│pregătire │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│de bază în │(principii, teorii,│(cognitive şi │(responsabilitate│
│protecţie │practici) │practice) │şi autonomie) │
│radiologică│ │ │ │
├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │R1. Efectuarea │
│ │ │ │expunerilor │
│ │C1. Explicarea │ │medicale în mod │
│ │principiilor │ │eficient şi sigur│
│ │fizicii │ │şi cu respectarea│
│ │radiaţiilor, ale │ │cadrului legal, │
│ │producerii │ │etic şi │
│ │radiaţţiilor şi │ │profesional │
│ │interacţiunii │ │R2. Utilizarea în│
│ │acestora cu materia│ │practica zilnică │
│ │C2. Explicarea │ │a standardelor şi│
│ │noţiunilor de │ │ghidurilor de │
│ │radiobiologie şi │ │practică │
│ │pericolele │ │R3. Utilizarea │
│ │expunerii la │ │adecvată a │
│ │radiaţii asupra │ │procedurilor de │
│ │sănătăţii, precum │ │operare standard │
│ │şi noţiuni de │ │pentru │
│ │dozimetrie │ │identificarea │
│ │C3. Înţelegerea │ │corectă a │
│ │raportului risc/ │ │pacientului (şi a│
│ │beneficiu şi a │ │oricărui │
│ │principiilor │ │aparţinător, dacă│
│ │protecţiei │ │este cazul), a │
│ │radiologice │ │indicaţiei │
│ │C4. Identificarea │ │clinice, precum │
│ │reglementărilor │ │şi a procedurilor│
│ │naţionale în │A1. Utilizarea│de diagnostic sau│
│ │vigoare referitoare│echipamentelor│tratament │
│ │la protecţiei │medicale │specifice │
│ │radiologică a │într-un mod │pacientului │
│ │personalului expus │sigur şi │R4. Reducerea │
│ │profesional, a │eficient │expunerii │
│ │pacienţilor, a │A2. Utilizarea│pacientului prin │
│ │persoanelor │metodelor │respectarea │
│ │implicate în │sigure şi │principiului │
│ │susţinerea şi │eficiente de │ALARA şi evitarea│
│ │îngrijirea │protecţie │expunerii inutile│
│ │pacienţilor şi a │împotriva │R5. Solicitarea │
│ │persoanelor din │radiaţiilor în│consimţământul │
│ │populaţie │relaţie cu │informat al │
│ │C5. Explicarea │personalul │pacientului │
│ │noţiunilor de │expus │pentru │
│ │fizică care stau la│profesional, │continuarea │
│ │baza tehnicilor de │pacienţii şi │oricărei │
│ │imagistică │publicul, │proceduri de │
│ │neionizante, precum│aplicând │examinare / │
│ │imagistica prin │reglementările│tratament │
│ │rezonanţă magnetică│de protecţie │R6. Asumarea │
│ │nucleară şi prin │radiologică în│responsabiltăţii │
│ │ultrasunetele, │vigoare, │pentru refuzarea │
│ │împreună cu │standardele şi│efectuării unei │
│ │consideraţii │ghidurile de │expuneri care, în│
│ │privind de │practică │opinia │
│ │siguranţa │adecvate │profesională, │
│ │pacienţilor │A3. Implicarea│este periculoasă │
│ │C6. Descrierea │în procesul de│sau nu este │
│ │rolurilor şi a │justificare a │recomandată │
│ │responsabilităţilor│unei proceduri│pentru cazul │
│ │profesionale în │prescrise şi │respectiv │
│ │ceea ce priveşte │evaluarea │R7. Recunoaşterea│
│ │aspectele │situaţiei în │limitării │
│ │justificării şi │lumina │propriului │
│ │optimizării │ghidurilor de │domeniu de │
│ │expunerilor │practică │competenţă şi │
│ │C7. Explicarea │adecvate, iar │solicitarea │
│ │conceptelor de │în cazul │îndrumărilor de │
│ │asigurarea │nejustificării│la medicul │
│ │calităţii şi │acesteia │practician │
│ │controlul calităţii│consultarea cu│R8. Utilizarea │
│ │cu referire la │practicianul │cunoştinţelor │
│ │legislaţie, │A4. Implicarea│relevante, a │
│ │reglementări şi │în efectuarea │teoriilor, │
│ │ghiduri de │auditurilor │conceptelor şi │
│ │practică, │clinice │rezultatelor │
│ │echipamente şi │A5. │cercetării │
│ │metodologii de │Identificarea │ştiinţifice şi │
│ │testare, importanţa│principiilor │integrarea │
│ │implementării │practicii │acestora în │
│ │programului de │bazate pe │propriile acţiuni│
│ │asigurarea │dovezi │profesionale │
│ │calităţii pentru │ştiinţifice şi│(practică bazată │
│ │furnizarea unui │a procesului │pe dovezi │
│ │serviciu sigur si │de cercetare │ştiinţifice) │
│ │efficient │medicală │R9. Recunoaşterea│
│ │C8. Înţelegerea │A6. Evaluarea │pericolele │
│ │riscurilor │critică a │asociate │
│ │profesionale pentru│propriei │expunerii la │
│ │sănătate care pot │experienţe │radiaţii şi │
│ │fi evitate prin │practice │luarea măsurilor │
│ │respectarea │A7. │adecvate pentru a│
│ │măsurilor de │Participarea │le minimiza │
│ │protecţie │la dezvoltarea│R10. │
│ │radiologică în │profesională │Monitorizarea │
│ │practica curentă │continuă │expunerii │
│ │C9. Descrierea │A8. │individuale la │
│ │importanţei │Recunoaşterea │radiaţii prin │
│ │auditului clinic, │situaţiilor cu│purtarea unui │
│ │cercetării medicale│risc crescut │dozimetru │
│ │şi a practicilor │din punctul de│personal │
│ │bazate pe dovezi │vedere al │R11. Implicarea │
│ │ştiinţifice │protecţiei │în instruirea │
│ │C10. Înţelegerea │împotriva │altor membri ai │
│ │aspectelor speciale│radiaţiilor │personalului │
│ │de protecţie │A9. │asupra │
│ │radiologică ale │Identificarea │practicilor │
│ │copiilor, ale │diferitelor │adecvate de │
│ │femeilor │standarde de │protecţie │
│ │însărcinate │calitate a │radiologică │
│ │(aceasta incluzând │imaginii │R12. Efectuarea │
│ │pacientele şi │radiologice │unor cercetări pe│
│ │personalul expus │pentru │termen scurt şi │
│ │profesional în │diferite │orientate spre │
│ │perioada de │tehnici │practică sau a │
│ │sarcină), dar şi │A10. Aplicarea│auditului clinic,│
│ │ale persoanelor │conceptelor şi│fie independent, │
│ │implicate în │instrumentelor│fie în colaborare│
│ │susţinerea şi │pentru │cu colegii, │
│ │îngrijirea │optimizarea │pentru a │
│ │pacienţilor │protecţiei │îmbunătăţi │
│ │C11. Descrierea │radiologice │calitatea │
│ │riscului asociat │ │serviciilor │
│ │expunerii la │ │R13. Participarea│
│ │radiaţii pentru │ │la auditul clinic│
│ │femeile însărcinate│ │pentru │
│ │(pentru făt) în │ │dezvoltarea în │
│ │special în cazul │ │continuare a │
│ │procedurilor │ │practicii │
│ │puternic iradiante │ │profesionale şi a│
│ │C12. Explicarea │ │fundamentului │
│ │mărimilor şi │ │ştiinţific al │
│ │unităţilor de doză │ │acesteia │
│ │şi relevanţa lor │ │R14. Evaluarea │
│ │pentru propria │ │riscurilor de │
│ │practică │ │radiaţii în │
│ │profesională │ │raport cu alte │
│ │C13. Explicarea │ │riscuri, într-un │
│ │gestionării │ │context social │
│ │expunerilor │ │R15. Reflectarea │
│ │accidentale / │ │asupra propriei │
│ │neintenţionate │ │percepţii a │
│ │C14. Explicarea │ │riscului de │
│ │conceptelor şi │ │radiaţie │
│ │instrumentelor │ │R16. Evaluarea │
│ │pentru optimizarea │ │rezultatelor │
│ │protecţiei │ │testelor de │
│ │radiologice │ │rutină privind │
│ │ │ │controlul │
│ │ │ │calităţii │
└───────────┴───────────────────┴──────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 11. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali/operatorii/tehnicienii implicaţi în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, suplimentar faţă de programul de pregătire de bază

┌───────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────────┐
│Suplimentar│Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│pentru │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate │
│radiologie │teorii, │practice) │şi autonomie) │
│ │practici) │ │ │
├───────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│ │ │A1. Efectuarea │ │
│ │ │procedurilor │ │
│ │ │medicale │ │
│ │ │utilizând │ │
│ │ │echipamente RX │ │
│ │ │adecvate şi │ │
│ │ │optimizând │ │
│ │ │procedura │ │
│ │ │medicală pe │ │
│ │ │specificul │ │
│ │ │pacienţilor │ │
│ │ │(adulţi, copii,│R1. Asumarea │
│ │ │posibilităţi de│responsabilităţii │
│ │ │proiecţie, │pentru utilizarea │
│ │ │ajustări pentru│parametrilor de │
│ │ │o perioadă mai │expunere │
│ │ │lungă de timp │corespunzători în │
│ │ │etc.) │funcţie de tipul de│
│ │ │A2. Operarea │modalitate şi de │
│ │ │echipamentului │procedura │
│ │ │RX conform unei│radiologică │
│ │ │bune practici │R2. Identificarea │
│ │ │medicale şi cu │receptorul de │
│ │ │scopul │imagine adecvat │
│ │ │minimizării │care va duce la o │
│ │ │timpului total │imagine de │
│ │ │de fluoroscopie│diagnostic optimă │
│ │ │A3. Aplicarea │cu expunerea la │
│ │ │în practică a │radiaţii minimă │
│ │ │principiilor de│pentru pacient │
│ │C1. Explicarea │bază │R3. Identificarea │
│ │relaţiei dintre│referitoare la │poziţiei adecvate a│
│ │factorii de │prevenirea │braţului C în │
│ │expunere cu │expunerii │vederea unei │
│ │nivelul │inutile (timp, │expuneri cat mai │
│ │expunerii │distanţă, │reduse a │
│ │pacientului │ecranare) │personalului │
│ │C2. Înţelegerea│A4. Utilizarea │medical │
│ │modului în care│filtrelor de │R4. Discutarea │
│ │poziţionarea │fascicul în │aspectelor privind │
│ │corectă/ │mamografie şi │filtrarea inerentă │
│ │incorectă a │radiografia │şi cea adiţională │
│ │pacientului │convenţională │din punctul de │
│ │afectează │(utilizarea │vedere al expunerii│
│ │calitatea │corectă a │pacientului │
│ │imaginii şi │filtrării │R5. Compararea │
│ │doza la │suplimentare) │valorilor medii ale│
│ │organele │A5. Utilizarea │mărimilor de doză │
│ │radiosensibile │şi efectuarea │(DAP, DLP, KAP, │
│ │C3. Înţelegerea│înregistrărilor│ESAK, CTDI, doza │
│ │sistemelor de │cu ajutorul │glandulară MGD) cu │
│ │filtrare a │DAP-metrelor, │nivelurile de │
│ │radiaţiilor X │precum şi │referinţă stabilite│
│ │ale │compararea, ori│la nivel naţional │
│ │echipamentelor │de câte ori │sau european │
│ │radiologice │este posibil, a│R6. Participarea la│
│ │C4. Înţelegerea│valorilor │optimizarea │
│ │scopului şi │măsurate, │parametrilor de │
│ │importanţei │mediate pe │expunerea pentru │
│ │protecţiei │grupuri de │crearea unor │
│ │pacientului │pacienţi, cu │protocoale │
│ │C5. Înţelegerea│nivelurile de │optimizate pe baza │
│ │posibilităţilor│referinţă şi/ │cărora se pot │
│ │de │sau cu dozele │stabili/revizui │
│ │post-procesare │de prag pentru │nivelurile de │
│ │pentru │efecte │referinţă naţionale│
│ │sistemele CR şi│deterministice,│sau europene. │
│ │DR (filtre, │pentru a │R7. Adaptarea şi │
│ │zgomot, mărire,│asigura │optimizarea │
│ │etc.) │protecţia │protocoalelor de │
│ │C6. Cunoaşterea│radiologică a │expunere pentru │
│ │recomandărilor │pacienţilor │examinarea │
│ │şi cerinţelor │A6. │pacientelor │
│ │legale care se │Identificarea │însărcinate şi a │
│ │aplică │diferitelor │pacienţilor │
│ │expunerii │echipamente │pediatrici │
│ │medicale, │individuale de │R8. Asumarea │
│ │profesionale şi│protecţie la │responsabilităţilor│
│ │publice în │radiaţii a │pentru modificarea │
│ │practica de │pacientului şi │parametrilor de │
│ │radiologie de │menţionarea │expunere şi pentru │
│ │diagnostic şi │avantajelor şi │alegerea │
│ │radiologie │dezavantajelor │instrumentelor de │
│ │intervenţională│fiecărui tip │post-procesare, în │
│ │ │A7. Utilizarea │vederea obţinerii │
│ │ │metodelor de │unei doze la │
│ │ │protecţie │pacient mai │
│ │ │adecvate pentru│scăzută, în │
│ │ │o anumită │condiţiile unei │
│ │ │procedură │imaginile │
│ │ │radiologică │radiologice │
│ │ │A8. │adecvate pentru │
│ │ │Identificarea │diagnosticul clinic│
│ │ │diferenţelor │R9. Aplicarea │
│ │ │dintre │corectă a măsurilor│
│ │ │fluoroscopia │de protecţie │
│ │ │continuă şi cea│radiologică │
│ │ │pulsată şi │individulă pentru │
│ │ │utilizarea │propria persoană. │
│ │ │adecvată a │R10. Optimizarea │
│ │ │fiecărui mod │utilizării │
│ │ │A9. Explicarea │echipamentelor │
│ │ │şi comunicarea │radiologice conform│
│ │ │în mod eficient│principiului ALARA │
│ │ │a naturii şi a │ │
│ │ │mărimii │ │
│ │ │riscului │ │
│ │ │expunerii la │ │
│ │ │radiaţii, │ │
│ │ │precum şi a │ │
│ │ │beneficiilor │ │
│ │ │acesteia, │ │
│ │ │pentru a obţine│ │
│ │ │consimţământul │ │
│ │ │informat │ │
└───────────┴───────────────┴───────────────┴───────────────────┘


    Tabelul nr. 12. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali implicaţi în practica de medicină nucleară, suplimentar faţă de programul de pregătire de bază

┌───────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Suplimentar│Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│pentru │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│medicină │teorii, practici) │practice) │şi autonomie) │
│nucleară │ │ │ │
├───────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Explicarea │ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │fizice ale modului│ │ │
│ │în care pot fi │ │ │
│ │produşi │ │ │
│ │radionuclizii │ │ │
│ │C2. Explicarea │ │ │
│ │modului cum pot fi│ │ │
│ │ecranate │ │ │
│ │radiaţiile (gamma,│ │ │
│ │beta, alfa) emise │ │ │
│ │de radionuclizii │ │ │
│ │C3. Explicarea │ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │biologice de │ │ │
│ │funcţionare a │ │ │
│ │medicamentelor │ │ │
│ │radiofarmaceutice,│ │ │
│ │pentru procedurile│ │ │
│ │MN de terapie şi │ │ │
│ │diagnostic │ │ │
│ │C4. înţelegerea │ │ │
│ │conceptului │ │ │
│ │risc-beneficiu │ │ │
│ │aplicat în cazul │ │ │
│ │procedurilor MN │ │ │
│ │C5. Indicarea │ │ │
│ │testelor de │Al. │ │
│ │controlul │Achiziţionarea şi│ │
│ │calităţii care │prelucrarea │ │
│ │trebuie aplicate │datelor şi │ │
│ │la echipamentele │imaginilor care │ │
│ │MN şi a │au relevanţă │ │
│ │frecvenţelor de │clinică în cadrul│ │
│ │efectuare a │MN, respectând │ │
│ │acestora. │principiile │ │
│ │C6. Explicarea │optimizării │ │
│ │reglementărilor │expunerii şi │ │
│ │legale aplicabile │managementul │ │
│ │pe baza cărora │dozelor (de │ │
│ │sunt justificate │exemplu, PET-CT) │ │
│ │procedurile MN, │A2. Utilizarea │ │
│ │atât diagnostice, │dispozitivelor │ │
│ │cât şi terapeutice│care pot fi │ │
│ │C7. Identificarea │utilizate pentru │ │
│ │tipurilor de │monitorizarea şi │R1. Asumarea │
│ │examinări de │reducerea dozei │responsabilităţii│
│ │diagnostic │de radiaţii │pentru utilizarea│
│ │neionizante care │A3. Utilizarea │surselor │
│ │pot fi utilizate │tuturor │radioactive │
│ │ca alternative │echipamentele de │deschise în │
│ │posibile la │laborator │conformitate cu │
│ │procedurile MN │disponibile, │reglementările │
│ │C8. Explicarea │adecvate │naţionale │
│ │principiilor │practicii │R2. Asumarea │
│ │pentru care dozele│A4. Implementarea│responsabilităţii│
│ │pentru copii sunt │ghidurilor de │pentru │
│ │diferite de cele │practică şi a │respectarea │
│ │ale adulţilor │regulilor locale │procedurilor de │
│ │C9. Indicarea │în practica de │operare standard │
│ │examinărilor MN în│lucru zilnică, │în timpul │
│ │cazul mamelor care│pentru a reduce │utilizării │
│ │alăptează şi care │la minim doza │surselor │
│ │prezintă risc de │pentru personal, │radioactive │
│ │radiaţii pentru │pacienţi şi │deschise │
│ │sugarii; indicarea│public │R3. Asumarea │
│ │constângerilor de │A5. Abilitatea de│responsabilităţii│
│ │doză care s-ar │a lucra foarte │pentru utilizarea│
│ │putea aplica │repede atunci │surselor │
│ │C10. Pentru │când sunt │radioactive │
│ │procedurile de │manipulaţi │deschise astfel │
│ │diagnostic, │radionuclizii, │încât să se evite│
│ │explicarea │dar corect şi │expunerea │
│ │măsurilor practice│eficient pentru a│accidentală / │
│ │care pot fi luate │nu provoca │neintenţionată a │
│ │pentru a minimiza │accidente/ │propriei │
│ │riscul de radiaţii│incidente │persoane, precum │
│ │pentru organele │A6. Abilitatea de│şi a colegilor de│
│ │radiosensibile (de│a comunica │muncă. │
│ │exemplu, tiroida) │eficient cu │R4. Asumarea │
│ │C11. Înţelegerea │pacienţii şi │responsabilităţii│
│ │interacţiunilor, │aparţinătorii │pentru │
│ │farmacologiei şi a│A7. Abilitatea de│interpretarea │
│ │reacţiilor adverse│a discuta cu │testelor de de │
│ │ale medicamentelor│medicul abilitat │controlul │
│ │utilizate frecvent│să facă trimiteri│calităţii pentru │
│ │în MN, cu accent │dacă procedura de│a determina dacă │
│ │deosebit pe │MN solicitată nu │echipamentul MN │
│ │medicamentul │este adecvată sau│se încadrează în │
│ │radiofarmaceutic │este adecvată │specificaţiile │
│ │şi substanţele de │doar parţial │date de │
│ │contrast pentru RX│A8. Aplicarea │producător │
│ │(în cazul │măsurilor de │R5. Asumarea │
│ │procedurilor │izolare a │responsabilităţii│
│ │hibride) │pacienţilor după │pentru măsurarea │
│ │C12. înţelegerea │administrarea │corectă a │
│ │timpului de │medicamentului │cantităţii de │
│ │înjumătăţire fizic│radiofarmaceutic │medicament │
│ │şi biologic al │A9. Abilitatea să│radiofarmaceutic │
│ │medicamentelor │pregătească, să │pentru │
│ │radiofarmaceutice │manipuleze şi să │administrare, │
│ │utilizate pentru │administreze │ţinând cont │
│ │procedurile de │medicamentele │totodată de │
│ │diagnostic şi │radiofarmaceutice│nivelurile de │
│ │terapie │pacienţilor, │referinţă │
│ │C13. Descrierea │asigurând │R6. Asumarea │
│ │modului în care │măsurile de │responsabilităţii│
│ │dezvoltarea │radioprotecţie │pentru obţinerea │
│ │tehnologiei │pre şi │consimţământului │
│ │imagistice poate │post-administrare│pacientului │
│ │fi utilizată în │A10. Efectuarea │pentru │
│ │vederea reducerii │testelor de │procedurile MN, │
│ │dozei la pacient │laborator (de │precum şi a │
│ │şi, prin aceasta, │exemplu, rata │responsabilităţii│
│ │a riscul asociat. │filtrării │de a răspunde în │
│ │C14. Descrierea │glomerulare eGFR)│mod adecvat la │
│ │rolului │A11. Efectuarea │întrebările │
│ │fizicianului şi al│şi interpretarea │acestuia │
│ │medicului în │testelor zilnice │R7. Asumarea │
│ │legătură cu │de controlul │responsabilităţii│
│ │incidentele │calităţii pentru │pentru │
│ │apărute (de │a determina dacă │administrarea │
│ │exemplu, │echipamentul MN │medicamentelor │
│ │administrarea unei│se încadrează în │radiofarmaceutice│
│ │doze greşite │specificaţiile │care sunt │
│ │pacientului) │producătorului │utilizate pentru │
│ │C15. Descrierea │A12. Abilitatea │procedurile de │
│ │rolului │de a măsura │diagnostic │
│ │fizicianului în │cantitatea │R8. Asumarea │
│ │reducerea la │corectă de │responsabilităţii│
│ │minimum a dozei │radiofarmaceutic │pentru │
│ │pentru mediu şi │pentru │comunicarea │
│ │oameni │administrare │într-un mod │
│ │C16. Explicarea │A13. Obţinerea │eficient cu │
│ │principiilor de │consimţământul │pacienţii supuşi │
│ │protecţie │pacientului │procedurilor MN │
│ │împotriva │pentru │de diagnostic, │
│ │radiaţiilor, │procedurile MN şi│din punct de │
│ │cerinţelor legale │explicarea │vedere a │
│ │şi a soluţiilor │acestuia a │protecţiei │
│ │practice care pot │modului de │împotriva │
│ │fi utilizate │desfăşurare a │radiaţiilor │
│ │pentru a │procedurilor, │R9. Asumarea │
│ │îmbunătăţi │precum şi │responsabilităţii│
│ │depozitarea, │abilitatea de a │pentru acordarea │
│ │manipularea şi │răspunde în mod │îngrijirii │
│ │eliminarea în │adecvat la │adecvate │
│ │condiţii de │întrebări │pacienţilor, │
│ │siguranţă a │A14. │reducând în │
│ │materialelor │Administrarea │acelaşi timp │
│ │radioactive │medicamentelor │expunerea │
│ │utilizate în │radiofarmaceutice│propriei persoane│
│ │departamentele de │care sunt │şi prin aceasta, │
│ │MN │utilizate pentru │doza individuală │
│ │C17. Indicarea │procedurile MN de│de radiaţii │
│ │cerinţelor │diagnostic │R10. Asumarea │
│ │suplimentare de │A15. Asistarea │responsabilităţii│
│ │protecţie │medicului privind│pentru efectuarea│
│ │radiologică impuse│administrarea de │procedurii MN de │
│ │pacienţilor care │medicamente │diagnostic la un │
│ │urmează să fie │radiofarmaceutice│standard adecvat,│
│ │supuşi │utilizate pentru │fără repetarea │
│ │procedurilor MN de│procedurile │procedurii din │
│ │terapie │terapeutice │cauza │
│ │C18. Indicarea │A16. Comunicarea │defecţiunilor │
│ │modului în care │adecvată şi │tehnice │
│ │factorii precum │eficientă cu │R11. │
│ │timpul, distanţa, │pacienţii supuşi │Supravegherea │
│ │ecranarea, dar şi │procedurilor MN │circuitului │
│ │monitorizarea │de diagnostic │pacienţilor │
│ │constantă a │privind protecţia│supuşi │
│ │dozelor şi auditul│împotriva │procedurilor MN │
│ │clinic │radiaţiilor │de terapie astfel│
│ │influenţează │A17. Îngrijirea │încât riscul de │
│ │reducerea dozelor │adecvată a │expunere a altor │
│ │primite de │pacienţilor care │persoane (de │
│ │personal, pacienţi│necesită un nivel│exemplu, femei │
│ │şi public │ridicat de │gravide) să fie │
│ │C19. Explicarea │îngrijire, │minimizat │
│ │criteriilor de │reducând în │R12. Asumarea │
│ │eliminare a │acelaşi timp │responsabilităţii│
│ │deşeurilor │expunerea │pentru eliminarea│
│ │radioactive │profesională la │deşeurilor │
│ │C20. Explicarea │radiaţii │radioactive │
│ │modalităţilor prin│A18. Organizarea │într-un mod sigur│
│ │care dozele pot fi│circuitului │şi eficient │
│ │reduse la minimum │pacienţilor │ │
│ │posibil în cazul │supuşi │ │
│ │femeilor gravide │procedurilor de │ │
│ │atunci când │terapie, astfel │ │
│ │trebuie efectuată │încât aceştia să │ │
│ │o procedură MN │aibă un contact │ │
│ │C21. Explicarea │minim cu │ │
│ │modului corect de │persoanele cu │ │
│ │administrare a │risc (de exemplu,│ │
│ │dozei de │femeile │ │
│ │medicament │însărcinate) │ │
│ │radiofarmaceutic, │A19. Asigurarea │ │
│ │astfel încât să nu│unui mod sigur şi│ │
│ │rămână niciun │eficient de │ │
│ │reziduu sau foarte│eliberare a │ │
│ │puţin reziduu în │deşeurilor │ │
│ │dispozitivul de │radioactive │ │
│ │distribuire (de │ │ │
│ │exemplu, seringa) │ │ │
│ │C22. Pentru │ │ │
│ │procedurile │ │ │
│ │hibride PET-CT, │ │ │
│ │SPECT-CT care │ │ │
│ │implică şi │ │ │
│ │expunere cu RX, │ │ │
│ │explicarea │ │ │
│ │măsurilor practice│ │ │
│ │care trebuie luate│ │ │
│ │pentru a minimiza │ │ │
│ │dozele │ │ │
│ │personalului, │ │ │
│ │pacientului şi │ │ │
│ │membrilor │ │ │
│ │publicului │ │ │
│ │C23. Explicarea │ │ │
│ │interacţiunii │ │ │
│ │radiaţiilor asupra│ │ │
│ │ADN-ului celular │ │ │
│ │şi deteriorarea │ │ │
│ │acestuia │ │ │
│ │C24. Descrierea │ │ │
│ │efectelor │ │ │
│ │celulare, precum │ │ │
│ │şi mecanismele │ │ │
│ │morţii celulare │ │ │
└───────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 13. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru asistenţii medicali în practica de radioterapie, suplimentar faţă de programul de pregătire de bază

┌────────────┬───────────────────┬──────────────┬──────────────────┐
│Suplimentar │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│pentru │(principii, teorii,│(cognitive şi │(responsabilitate │
│radioterapie│practici) │practice) │şi autonomie) │
├────────────┼───────────────────┼──────────────┼──────────────────┤
│ │C1. Înţelegerea │ │ │
│ │fizicii biomedicale│ │ │
│ │care stă la baza │ │ │
│ │utilizării │ │ │
│ │ştiinţifice, sigure│ │ │
│ │şi eficiente a │ │ │
│ │echipamentelor │ │ │
│ │medicale utilizate │ │ │
│ │în radioterapie, │ │ │
│ │inclusiv a │ │ │
│ │echipamentelor de │ │ │
│ │imagistică medicală│ │ │
│ │utilizate pentru │ │ │
│ │localizarea tumorii│ │ │
│ │şi planificarea │ │ │
│ │tratamentului │ │ │
│ │C2. Cunoaşterea şi │ │ │
│ │înţelegerea │ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │fizicii radiaţiilor│ │ │
│ │care stau la baza │ │ │
│ │tratamentelor de │ │ │
│ │radioterapie şi a │ │ │
│ │procedurilor │ │ │
│ │imagistice medicale│ │ │
│ │pentru localizarea │Al. Utilizarea│ │
│ │tumorii şi │echipamentelor│ │
│ │planificarea │de │ │
│ │tratamentului, │radioterapie, │ │
│ │printre care: │inclusiv a │ │
│ │structura nucleară,│echipamentelor│ │
│ │dezintegrarea │de imagistică │ │
│ │radioactivă, │medicală, │ │
│ │interacţiunea cu │utilizate │ │
│ │materia, radiaţia │pentru │ │
│ │electromagnetică, │localizarea │ │
│ │surse de radiaţii, │tumorii şi │ │
│ │factori de │planificarea │ │
│ │ponderare, forma │tratamentului,│ │
│ │fasciculului │într-un mod │ │
│ │C3. Cunoaşterea şi │sigur şi │ │
│ │înţelegerea │eficient │ │
│ │conceptelor privind│A2. Aplicarea │ │
│ │protecţiei │cunoştinţelor │ │
│ │împotriva │pentru │R1. Capabilitatea │
│ │radiaţiilor care │planificarea │să ia în │
│ │stau la baza │tratamentului,│considerare, din │
│ │tratamentelor de │inclusiv │perspectiva │
│ │radioterapie şi a │planificarea │pacientului, toate│
│ │procedurilor │3D, simularea │aspectele tehnice │
│ │imagistice medicale│virtuală şi CT│şi clinice ale │
│ │pentru localizarea │şi realizarea │tratamentului în │
│ │tumorii şi │planului de │timpul │
│ │planificarea │tratamente al │desfăşurării │
│ │tratamentului, │pacienţilor │acestuia │
│ │printre care: │A3. Pregătirea│R2. Capabilitatea │
│ │ecranarea │planurilor de │să lucreze într-un│
│ │radiaţiilor, metode│tratament │mod independent, │
│ │de detecţie, │folosind IMRT │metodic şi bazat │
│ │legislaţia │şi alte │pe dovezi │
│ │naţională în │tehnici, cum │R3. Capabilitatea │
│ │vigoare şi │ar fi │să lucreze în │
│ │reglementări │radioterapia │condiţii de │
│ │referitoare la │stereotactică,│siguranţă atunci │
│ │protecţie împotriva│terapia cu │când se efectuează│
│ │radiaţiilor a │particule şi │tratamente cu │
│ │personalului, │IGRT │radiaţii │
│ │pacienţilor şi │A4. Definirea │ionizante, ţinând │
│ │publicului │volumului │cont de │
│ │C4. Cunoaşterea şi │ţintă şi │standardele │
│ │înţelegerea │organele la │aplicabile, │
│ │conceptelor de │risc OAR, │ghidurile de │
│ │radiobiologie care │utilizând │practică şi │
│ │stau la baza │terminologia │reglementările de │
│ │tratamentelor de │ICRU │securitate │
│ │radioterapie şi │A5. Descrierea│radiologică în │
│ │chimioterapie, │modului în │vigoare │
│ │precum şi a │care │R4. Evaluarea │
│ │procedurilor │histogramele │critică a │
│ │imagistice medicale│doza-volum DVH│distribuţiei dozei│
│ │pentru localizarea │sunt create şi│şi a histogramelor│
│ │tumorii şi │utilizate │doza-volum DVH │
│ │planificarea │pentru a │R5. Optimizarea şi│
│ │tratamentului │evalua │evaluarea │
│ │printre care: │planurile de │opţiunilor │
│ │biologia celulară, │tratament │planului de │
│ │efectele │A6. Explicarea│tratament │
│ │radiaţiilor │influenţei │R6. Evaluarea │
│ │ionizante şi │modificării │stării fizice şi │
│ │neionizante asupra │parametrilor │psihice a │
│ │ţesuturilor, │de planificare│pacientului │
│ │riscurile asociate │asupra │înainte de │
│ │expunerii la │histogramelor │tratament │
│ │radiaţii, │doza-volum DVH│R7. înregistrarea │
│ │radiosensibilitatea│A7. Utilizarea│tuturor efectelor │
│ │ţesuturilor, │metodelor de │secundare şi │
│ │efectele secundare │protecţie │sfatuirea │
│ │ale tratamentelor │împotriva │pacientul cu │
│ │de radioterapie │radiaţiilor │privire la │
│ │C5. Explicarea │referitoare la│gestionarea lor în│
│ │interacţiunii │personal, │conformitate cu │
│ │radiaţiilor asupra │pacienţi şi │protocolul │
│ │AND-ului celular şi│publicul, │departamentului │
│ │deteriorarea │luând în │R8. Calcularea / │
│ │acestuia │considerare │verificarea │
│ │C6. Descrierea │standardele │unităţii monitor │
│ │efectelor celulare │aplicabile, │şi a timpilor de │
│ │şi a mecanismelor │ghidurile de │tratament │
│ │morţii celulare │practică şi │R9. Verificarea │
│ │C7. Explicarea │reglementările│trimiterii pentru │
│ │curbele de │de securitate │tratament şi │
│ │supravieţuire a │radiologică în│avertizarea │
│ │celulelor │vigoare │medicul cu privire│
│ │C8. Descrierea │A8. │la orice │
│ │particularităţilor │Justificarea │discrepanţă │
│ │ţesutului normal, a│şi optimizarea│R10. Verificarea │
│ │tumorilor solide şi│adecvată a │dacă sunt │
│ │a leucemiei │tuturor │actualizate │
│ │C9. Explicarea │procedurilor │tabelele de │
│ │efectelor │A9. │dezintegrare / │
│ │oxigenului, │Recunoaşterea │ratele de expunere│
│ │sensibilizatorilor │organelor la │pentru │
│ │şi protectorilor │risc O AR pe │echipamentele de │
│ │C10. Explicarea │imaginile │telecobaltoterapie│
│ │efectului │radiologice │R11. Aplicarea │
│ │fracţionării dozei │efectuate │măsurilor de │
│ │în timp, │pentru │securitate │
│ │transferului liniar│localizarea │radiologică la │
│ │de energie şi a │tumorii şi │utilizarea │
│ │interacţiei dintre │planificarea │surselor de │
│ │radioterapie si │tratamentului │brahiterapie │
│ │chimioterapie │A10. │R12. Evaluarea │
│ │C11. Cunoaşterea şi│Recunoaşterea │pacienţilor supuşi│
│ │înţelegerea │semnelor şi │radioterapiei cu │
│ │radiografiei │simptomelor │fascicul extern şi│
│ │digitale │asociate │brahiterapiei şi │
│ │reconstruite (DRR) │tratamentului │trimiterea │
│ │C12. Cunoaşterea şi│A11. │acestora la │
│ │înţelegerea Beams │Identificarea │medicul │
│ │Eye View (BEV) │efectelor │radioterapeut sau │
│ │C13. Cunoaşterea şi│secundare │la un alt │
│ │înţelegerea │asociate │profesionist din │
│ │volumului tumoral │tratamentului │domeniul │
│ │brut (GTV), a │individual │sănătăţii, după │
│ │volumului ţintă │A12. │caz. │
│ │clinic (CTV) şi a │Analizarea │R13. Evaluarea │
│ │volumului ţintă │efectelor │problemelor │
│ │planificat (PTV) │stocastice şi │apărute în │
│ │C14. Cunoaşterea şi│deterministice│practică la │
│ │înţelegerea │A13. Definirea│echipamentele de │
│ │organelor la risc │parametrilor │radioterapie şi la│
│ │(OAR) │utilizaţi în │accesoriilor │
│ │C15. Cunoaşterea şi│practica │utilizate şi │
│ │înţelegerea │zilnică │luarea măsurilor │
│ │histogramelor │A14. │de protecţie │
│ │dozelor- volum │Recunoaşterea │radiologică │
│ │(DVH) │structurile │adecvate │
│ │C16. Explicarea │critice de pe │R14. Optimizarea │
│ │sistemelor de │imaginile de │şi evaluarea │
│ │colimare │verificare │opţiunilor │
│ │C17. Descrierea │A15. │planului de │
│ │sistemele de │Identificarea │tratament │
│ │brahiterapie │protocolului │R15. Angajarea în │
│ │C18. Explicarea │imagistic │asigurarea │
│ │noţiunii de doză │Al6. │calităţii şi │
│ │absorbită │Identificarea │respectarea │
│ │C19. Definirea │dozei de │politicilor de │
│ │dozei absorbate în │intrare şi de │securitate │
│ │volumul ţintă în │ieşire şi │radiologică │
│ │radioterapia │nivelul dozei │R16. Verificarea │
│ │externă │la organele │dacă toţi │
│ │C20. Definirea │critice │parametrii, │
│ │dozei absorbate în │A17. │dispozitivele şi │
│ │volumul ţintă în │Familiarizarea│setările sunt │
│ │brahiterapie │cu sistemele │corecte │
│ │C21. Înţelegerea │de raportare │R17. Efectuarea │
│ │algoritmilor de │şi cu │dozimetriei in │
│ │calcul pentru doza │protocoalele │vivo │
│ │3D │de raportare │R18. Evaluarea │
│ │C22. Explicarea │A18. │rezultatelor, │
│ │radioterapiei │Descrierea │luarea măsurilor │
│ │conformaţionale, │pericolele la │corective conform │
│ │IMRT, IGRT, │radiaţii │protocolului şi │
│ │radioterapiei │privind │raportarea │
│ │stereotactice şi │practica de │neconcordanţelor │
│ │terapiei cu │radioterapie │R19. Examinarea şi│
│ │particule │şi modul în │raportarea │
│ │C23. Descrierea │care acestea │incidentele │
│ │factorului de │sunt │R20. Inspectarea │
│ │ponderare pentru │gestionate │de rutină a │
│ │radiaţie │A19. │camerei de │
│ │C24. Explicarea │Utilizarea │tratament pentru │
│ │riscul inducerii │sigură şi │verificarea │
│ │tumorilor secundare│eficientă a │respectării │
│ │C25. Explicarea │dispozitivelor│măsurilor de │
│ │factorul de │de │protecţie │
│ │ponderare pentru │poziţionare, │radiologică │
│ │ţesuturi şi a │imobilizare şi│ │
│ │noţiunilor de doză │ecranare a │ │
│ │efectivă şi doză │fasciculului │ │
│ │echivalentă │utilizate în │ │
│ │C26. Cunoaşterea şi│radioterapie │ │
│ │înţelegerea bazei │A20. │ │
│ │ştiinţifice a │Utilizarea │ │
│ │diferitelor tehnici│sistemelor de │ │
│ │de radioterapie şi │verificare a │ │
│ │tehnici de │radioterapiei │ │
│ │imagistică medicală│în condiţii de│ │
│ │pentru localizarea │siguranţă şi │ │
│ │tumorii şi │eficienţă │ │
│ │planificarea │A21. │ │
│ │tratamentului în │Efectuarea, │ │
│ │raport cu │înregistrarea │ │
│ │echipamente │şi analizarea │ │
│ │disponibile, astfel│activităţilor │ │
│ │încât acestea să │de controlul │ │
│ │poată fi operate la│calităţii │ │
│ │cel mai înalt nivel│ │ │
│ │de înţelegere │ │ │
│ │C27. Cunoaşterea şi│ │ │
│ │înţelegerea │ │ │
│ │dispozitivelor de │ │ │
│ │poziţionare, │ │ │
│ │imobilizare şi │ │ │
│ │ecranare a │ │ │
│ │fasciculului │ │ │
│ │utilizate în │ │ │
│ │radioterapie │ │ │
│ │C28. Cunoaşterea şi│ │ │
│ │înţelegerea │ │ │
│ │sistemelor de │ │ │
│ │verificare a │ │ │
│ │radioterapiei │ │ │
│ │C29. Cunoaşterea şi│ │ │
│ │înţelegerea unei │ │ │
│ │bune evaluări │ │ │
│ │tehnice a │ │ │
│ │imaginilor de │ │ │
│ │diagnostic pentru │ │ │
│ │localizarea tumorii│ │ │
│ │şi planificarea │ │ │
│ │tratamentului │ │ │
└────────────┴───────────────────┴──────────────┴──────────────────┘


    Tabelul nr. 14. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru surorile/asistenţii medicali sau alţi lucrători care nu sunt direct implicaţi în utilizarea radiaţiilor ionizante

┌───────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate│
│ │teorii, │practice) │şi autonomie) │
│ │practici) │ │ │
├───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │C1. Explicarea │ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │fizicii │ │ │
│ │radiaţiilor, │ │ │
│ │ale producerii │ │ │
│ │radiaţiilor şi │ │ │
│ │interacţiunii │ │ │
│ │acestora cu │ │ │
│ │materia │ │ │
│ │C2. Explicarea │ │ │
│ │noţiunilor de │ │ │
│ │radiobiologie │ │ │
│ │şi pericolele │ │ │
│ │expunerii la │ │ │
│ │radiaţii asupra│ │ │
│ │sănătăţii, │ │ │
│ │precum şi a │ │ │
│ │noţiunilor de │ │ │
│ │dozimetrie │ │ │
│ │(mărimi şi │ │ │
│ │unităţi │ │ │
│ │dozimetrice) │ │ │
│ │C3. Explicarea │ │ │
│ │noţiunilor │ │ │
│ │legate de │ │ │
│ │distribuţia │Al. Respectarea│ │
│ │dozei în jurul │instrucţiunilor│ │
│ │pacientului în │primite de la │ │
│ │timpul │personalul │ │
│ │expunerii │implicat în │ │
│ │C4. Enumerarea │utilizarea │ │
│ │reglementărilor│radiaţiilor │R1. Recunoaşterea│
│ │naţionale în │ionizante │pericolelor la │
│ │vigoare privind│A2. Aplicarea │radiaţii asociate│
│ │protecţia │în practică a │muncii şi luarea │
│ │împotriva │principiilor de│măsurilor │
│ │radiaţiilor │bază privind │necesare pentru │
│ │pentru personal│prevenirea │reducerea │
│ │C5. Cunoaşterea│expunerii │acestora la minim│
│ │riscurilor │inutile (timp, │R2. Recunoaşterea│
│ │profesionale, │distanţă, │propriilor limite│
│ │de sănătate şi │ecranare) │legate de │
│ │securitate │A3. │cunoştinţele de │
│ │radiologică, │Conştientizarea│protecţia │
│Protecţie │care pot fi │problemelor │împotriva │
│radiologică│preîntâmpinate │legate de │radiaţiilor │
│ │C6. Enumerarea │îngrijirea │R3. Supravegherea│
│ │şi explicarea │pacienţilor │colegilor │
│ │aspectelor de │care sunt │neinstruiţi │
│ │protecţie │supuşi │(privind │
│ │radiologică cu │procedurilor de│protecţia │
│ │privire la │MN sau │radiologică) şi │
│ │personal │brahiterapie │împiedicarea │
│ │C7. Explicarea │A4. Respectarea│acestora să intre│
│ │riscurilor │regulilor │în zonele │
│ │asociate │referitoare la │controlate în │
│ │expunerii la │păstrarea │timp expunerii la│
│ │radiaţii pentru│distanţei în │radiaţii │
│ │făt în timpul │cazul │ │
│ │sarcinii │pacienţilor │ │
│ │C8. Explicarea │supuşi │ │
│ │riscurilor │procedurilor de│ │
│ │asociate │MN sau │ │
│ │expunerii la │brahiterapie │ │
│ │radiaţii a │ │ │
│ │mamelor care │ │ │
│ │alăptează, în │ │ │
│ │cazul MN sau │ │ │
│ │brahiterapiei │ │ │
│ │C9. Explicarea │ │ │
│ │principiilor de│ │ │
│ │bază ale │ │ │
│ │ecranării │ │ │
│ │radiaţiilor şi │ │ │
│ │legătura cu │ │ │
│ │reducerea │ │ │
│ │riscurilor │ │ │
│ │profesionale │ │ │
│ │C10. │ │ │
│ │Înţelegerea │ │ │
│ │noţiunilor │ │ │
│ │privind │ │ │
│ │protecţia │ │ │
│ │zonelor │ │ │
│ │speciale ale │ │ │
│ │corpului, │ │ │
│ │precum │ │ │
│ │gonadele, │ │ │
│ │cristalinul şi │ │ │
│ │glanda tiroidă │ │ │
└───────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────────┘


    Tabelul nr. 15. Nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite pentru inginerii şi tehnicienii de service, suplimentar faţă de tabelul nr. 1

┌───────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────────┐
│ │Cunoaştere │Abilităţi │Competenţă │
│ │(principii, │(cognitive şi │(responsabilitate │
│ │teorii, │practice) │şi autonomie) │
│ │practici) │ │ │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────┤
│ │C1. Explicarea│ │ │
│ │principiilor │ │ │
│ │fizicii │ │ │
│ │radiaţiilor, │ │ │
│ │ale producerii│ │R1. Asumarea │
│ │radiaţiilor şi│ │responsabilităţilor│
│ │interacţiunii │ │pentru │
│ │acestora cu │ │recunoaşterea │
│ │materia │A1. Aplicarea │pericolelor la │
│ │C2. │principiilor │radiaţie asociate │
│ │Cunoaşterea │de bază pentru│propriei activităţi│
│ │riscurilor │prevenirea │şi luarea măsurilor│
│ │profesionale, │expunerii │adecvate de │
│ │de sănătate şi│inutile (timp,│prevenţie │
│ │securitate │distanţă, │R2. Recunoaşterea │
│ │radiologică, │ecranare) în │propriilor limite │
│ │care pot fi │practica │legate de │
│ │preîntâmpinate│curentă │cunoştinţele de │
│Protecţie │C3. Explicarea│A2. Aplicarea │protecţia împotriva│
│radiologică│principiilor │procedurii de │radiaţiilor │
│ │de bază ale │predare a │şi consultarea │
│ │ecranării │echipamentului│expertului în │
│ │radiaţiilor şi│în condiţii de│protecţie │
│ │legătura cu │securitate │radiologică │
│ │reducerea │radiologică, │R3. Coordonarea │
│ │riscurilor │după │procedurii de │
│ │profesionale │efectuarea │predare a │
│ │C4. Descrierea│serviciilor de│echipamentului în │
│ │procedurii de │întreţinere şi│condiţii de │
│ │predare a │reparare │securitate │
│ │echipamentului│ │radiologică, după │
│ │în condiţii de│ │efectuarea │
│ │securitate │ │serviciilor de │
│ │radiologică, │ │întreţinere şi │
│ │după │ │reparare │
│ │efectuarea │ │ │
│ │serviciilor de│ │ │
│ │întreţinere şi│ │ │
│ │reparare │ │ │
└───────────┴──────────────┴──────────────┴───────────────────┘


    ANEXA 5

                             Lista recomandărilor internaţionale privind curricula de pregătire
                                             în protecţie radiologică
    1. European Commission Radiation Protection Series Publucations No. 175: Guidelines on radiation protection education and training of medical professionals in European Union
    2. Internaţional Atomic Energy Agency Training Course Series no. 18, Rev 1: Postgraduate educaţional course in radiation protection andthe safety of radiation sources, Vienna 2019
    3. INTERNAŢIONAL COMMISSION ON RADIOLOGICAL PROTECTION, Education and Training in Radiological Protection for Diagnostic and Intervenţional Procedures, Publication 113, Elsevier (2009)

                                                  -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016