Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTĂRI din 27 martie 2007  aeronautice civile Române RACR-LPAN ULM    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTĂRI din 27 martie 2007 aeronautice civile Române RACR-LPAN ULM

EMITENT: Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 265 bis din 19 aprilie 2007
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 630 din 27 martie 2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 19 aprilie 2007.
──────────
    Licenţierea personalului aeronautic civil navigant - aeronave ultrauşoare motorizate
    Ediţia 1/2007
    CAP. 1
    Generalităţi
    RACR-LPAN ULM. 1000 - Definiţii şi abrevieri
    RACR-LPAN ULM. 1000 (a) - Definiţii
    Atunci când următorii termeni sunt folosiţi în prezenta reglementare referitoare la licenţierea personalului aeronautic civil aeronave ultrauşoare motorizate, ei au următorul înţeles:

┌─────────────┬────────────────────────┐
│ │Aprobat de autoritatea │
│ │de certificare. │
│ │Procedeu administrativ, │
│ │efectuat în interiorul │
│ │perioadei │
│ │de valabilitate a unei │
│ │calificări sau │
│ │autorizaţii, │
│ │prin care se permite │
│ │deţinătorului de a │
│ │continua │
│ │exercitarea │
│ │privilegiilor │
│ │calificării sau │
│ │autorizaţiei │
│ │respective, pentru o │
│ │perioadă specificată, în│
│ │urma │
│ │indeplinirii cerinţelor │
│ │din prezenta │
│Aprobat │reglementare. │
│corespunzător│Procedeu administrativ, │
│Revalidare │efectuat după ce o │
│Reinnoire │calificare │
│Certificat │sau autorizaţie a │
│medical │expirat, prin care se │
│ │reinnoiesc │
│ │privilegiile calificării│
│ │sau autorizaţiei │
│ │respective, │
│ │pentru o perioadă │
│ │specificată, în urma │
│ │indeplinirii │
│ │cerinţelor din prezenta │
│ │reglementare. │
│ │Fişa medicală tip, │
│ │conform modelului │
│ │prezentat în │
│ │Anexa 3, pe │
│ │corespunzător care s-au │
│ │consemnat │
│ │rezultatele unei vizite │
│ │medicale efectuată la │
│ │unităţile sanitare │
│ │teritoriale, cu │
│ │precizarea │
│ │aptitudinii de zbor. │
└─────────────┴────────────────────────┘


    Notă:
    Sunt acceptate ca certificat medical corespunzător următoarele documente: un Certificat Medical Clasa I sau Clasa a II-a, emis în conformitate cu standardele şi practicile OACI specifice aplicabile sau echivalente, precum şi certificate medicale echivalate.


    RACR-LPAN ULM. 1000 (b) - Abrevieri
    Atunci când sunt utilizate în prezenta reglementare, abrevierile de mai jos au următorul înţeles:

┌─────┬────────────────────────────────┐
│ │Timp de pregătire minim │
│ │obligatoriu │
│ │Conţinut minim obligatoriu │
│ │Organizaţia Aviaţiei Civile │
│ │Internaţionale/Internaţional │
│ │Civil Aviaţion Organizaţion │
│ │Publicatiă de Informare │
│ │Aeronautică (Aeronautical │
│ │Informaţion Publicaţion). │
│ │O publicaţie emisă de/sau cu │
│TPMO │autoritatea unui stat şi │
│CMO │care conţine informaţii │
│OACI/│aeronautice cu caracter de │
│ICAO │durată, esenţiale pentru │
│AIP │navigaţia aeriană │
│NOTAM│Mesaj cuprinzând informaţii │
│VFR │privind instalarea, starea │
│ │sau schimbarea oricărui mijloc, │
│ │serviciu, procedură │
│ │aeronautică sau un pericol │
│ │pentru navigaţia aeriană, │
│ │informaţii a căror comunicare la│
│ │timp este esenţială │
│ │pentru personalul ce asigură │
│ │executarea eficientă şi │
│ │în siguranţă a zborurilor │
│ │Reguli de zbor la vedere (Visual│
│ │Flight Rules) │
└─────┴────────────────────────────────┘



    RACR-LPAN ULM. 1005 - Aplicabilitate şi aplicare
    Această reglementare stabileşte cerinţele specifice aplicabile pentru:
    (a) obţinerea, revalidarea şi reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate;
    (b) obţinerea, revalidarea şi reînnoirea calificării de instructor pentru pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate;
    (c) autorizarea ca examinatori a persoanelor care organizează şi efectuează examinările teoretice şi practice, la sol şi în zbor, în vederea obţinerii, revalidării, reînnoirii şi recunoaşterii licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice;
    (d) obţinerea altor calificări/autorizaţii/certificate/atestate specifice licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate;
    (e) recunoaşterea licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate emise de autorităţi competente din alte state şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice acestora;
    (f) obţinerea licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice prin echivalarea licenţelor emise de alte state/autorităţi competente.

    Aplicarea prezentei reglementări se face de către autoritatea de certificare, prin compartimentul de specialitate.
    CAP. 2
    Licenţierea pilotului de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2010 - Condiţii de conformare
    Toate activităţile menţionate la RACR-LPAN ULM.1005 se desfăşoară numai cu respectarea strictă a cerinţelor specifice aplicabile cuprinse în prezenta reglementare.

    RACR-LPAN ULM. 2015 - Calitatea de membru al echipajului de conducere - Licenţe naţionale
    a) O persoană este autorizată să acţioneze ca membru al unui echipaj de conducere pentru o aeronavă ultrauşoară motorizată, identificată/înmatriculată sau care operează în România, numai dacă deţine o licenţă, emisă/echivalată/recunoscută de autoritatea de certificare, în termen de valabilitate, care demonstrează conformarea cu cerinţele specificate în prezenta reglementare şi care este corespunzătoare atribuţiilor pe care persoana în cauză trebuie să le îndeplinească la bord; şi
    b) Deţinătorul unei licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate este obligat să poarte asupra sa licenţa şi certificatul medical corespunzător, ori de câte ori se află la bordul unei aeronave ultrauşoare motorizate, identificată/înmatriculată sau care operează în România, în scopul îndeplinirii atribuţiilor care-i revin în calitate de membru al echipajului de conducere.

    RACR-LPAN ULM. 2020 - Calitatea de membru al echipajului de conducere - Licenţe străine emise de autorităţile competente din alte state
    (a) O persoană deţinătoare a unei licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate emisă, în conformitate cu prevederile specifice aplicabile, de către autoritatea competentă dintr-un alt stat este autorizată să acţioneze ca membru al unui echipaj de conducere pentru o aeronavă ultrauşoară motorizată identificată/înmatriculată sau care operează în România, numai dacă deţine un certificat de recunoaştere, emis de autoritatea de certificare, în termen de valabilitate, care demonstrează conformarea cu cerinţele specificate în prezenta reglementare şi care este corespunzătoare atribuţiilor pe care persoana în cauză trebuie să le îndeplinească la bord; şi
    (b) Deţinătorul certificatului de recunoaştere, emis de autoritatea de certificare, pentru o licenţă de pilot aeronave ultrauşoare motorizate este obligat să poarte asupra sa certificatul de recunoaştere, licenţa corespunzătoare, precum şi certificatul medical corespunzător, ori de câte ori se află la bordul unei aeronave ultrauşoare motorizate, identificată/înmatriculată sau care operează în România, în scopul îndeplinirii atribuţiilor care-i revin în calitate de membru al echipajului de conducere.
    (c) Modelul certificatului de recunoaştere este prezentat în Anexa 4.
    (d) Licenţa corespunzătoare certificatului de recunoaştere este cea emisă de autoritatea competentă a statului respectiv.
    (e) Numărul certificatului de recunoaştere se înscrie la capitolul III al acestuia, corespunzător poziţiei din registrul de certificate de recunoaştere.
    (f) Registrul pentru certificatele de recunoaştere constă în copii ale acestora introduse şi numerotate în ordinea eliberării lor.
    (g) Numărul licenţei corespunzătoare certificatului de recunoaştere şi emitentul se înscriu la capitolul III din cadrul formularului certificatului.
    (h) Eliberarea certificatelor de recunoaştere se face numai pe baza semnăturii titularului (deţinătorului) sau a unui împuternicit legal al acestuia, înscrisă pe copia din registru. Documentul de împuternicire se ataşează copiei certificatului de recunoaştere.
    (i) În cazul în care o persoană deţinătoare a unei licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, emisă în conformitate cu prevederile specifice aplicabile de către autoritatea competentă din alt stat, desfăşoară activitate de zbor în spaţiul aerian al României într-un cadru organizat sub controlul, inspecţia şi supravegherea unei persoane autorizate ca examinator/inspector, existenţa certificatului de recunoaştere nu este necesară. Pentru a putea desfăşura activitatea precizată anterior este necesar ca licenţa străină respectivă să fie în termen de valabilitate, fapt care se constată prin verificarea de către un examinator/inspector a licenţei străine respective.
    Examinatorul/inspectorul menţionat înmânează celui verificat un înscris de mână având precizate pe acesta următoarele date: menţiunea "verificat licenţă nr. ........, emisă la data de ................, de către ....................", data şi locul verificării, numele şi semnătura examinatorului/inspectorului.
    Înscrisul de mână şi licenţa străină corespunzătoare sunt purtate asupra titularului pe toată perioada cât acesta desfăşoară activitatea de zbor respectivă.


    RACR-LPAN ULM. 2025 - Valabilitate
    (a) Valabilitatea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate este de 24 luni de la data examinării teoretice, sub rezerva îndeplinirii următoarelor condiţii:
    (i) certificatul medical corespunzător emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare este în termen de valabilitate; şi
    (ii) dacă titularul licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate desfăşoară activităţi de zbor în clase de spaţiu aerian în care legătura radio este obligatorie, el trebuie să deţină un Certificat de Radiotelefonist eliberat/echivalat/validat de autoritatea competentă în domeniu, în condiţiile legii;

    (b) Valabilitatea certificatului de recunoaştere, emis de autoritatea de certificare, pentru licenţa de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate emisă, în conformitate cu prevederile specificate în prezenta reglementare, de către o autoritate competentă dintr-un alt stat, nu trebuie să depăşească termenul de valabilitate al licenţei de bază.

    RACR-LPAN ULM. 2030 - Privilegii
    (a) Deţinătorul (titularul) licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate sau al certificatului de recunoaştere emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare are dreptul să exercite funcţia de pilot comandant şi de personal tehnic de întreţinere şi reparaţie al oricărei aeronave ultrauşoare motorizate, în limita calificărilor/autorizaţiilor deţinute.
    (b) Licenţa de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate acordă dreptul deţinătorului (titularului) de a efectua următoarele categorii de zboruri, astfel:
    (i) - zboruri în interes propriu;
    (ii) - zboruri particulare;
    Notă:
    În cadrul categoriilor de zboruri precizate la punctele de mai sus, zborul cu o altă persoană la bord, alta decât un pilot calificat pe clasa respectivă de aeronave sau un elev pilot, se poate efectua numai cu condiţia îndeplinirii cerinţelor specificate în RACR-LPAN ULM.2170.
    (a) Privilegiile de personal tehnic aeronautic, prevăzute în RACR-LPAN ULM.2030, se pot exercita numai de către persoanele care deţin licenţă de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, întrucât aceştia îşi asumă toate riscurile şi responsabilităţile legate de utilizarea aeronavelor ultrauşoare motorizate pe care aceştia desfăşoară activitate de zbor în conformitate cu reglementările în vigoare.




    RACR-LPAN ULM. 2035 - Coerciţie
    Autoritatea de certificare poate refuza să acorde o licenţă sau poate, în orice moment, să limiteze privilegiile acordate, să suspende sau să retragă orice licenţă de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, orice calificare/autorizaţie specifică sau certificat de recunoaştere emis în conformitate cu prevederile prezentei reglementări dacă solicitantul sau deţinătorul nu a îndeplinit sau nu mai îndeplineşte condiţiile specificate în prezenta reglementare sau dacă se constată că titularul acesteia a încălcat prevederile legale specifice aplicabile sau a fost implicat în acţiuni de natură a afecta siguranţa sau securitatea zborului.
    I. Obţinerea, revalidarea şi reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    A. Obţinerea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2040 - Condiţii generale
    Pentru obţinerea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) să aibă vârsta de 16 ani împliniţi; şi
    (b) să fie deţinător al unui certificat medical corespunzător, în termen de valabilitate, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare.


    RACR-LPAN ULM. 2045 - Condiţii specifice
    Pentru obţinerea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, suplimentar faţă de condiţiile generale specificate în RACR-LPAN ULM.2040 de mai sus, solicitantul trebuie să:
    (a) demonstreze că a absolvit, în ultimele 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) de pregătire teoretică specifică desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare; şi
    (b) demonstreze că a absolvit, în ultimele 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) specific de pregătire practică, la sol şi în zbor, desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare; şi
    (c) să obţină minim 75% la examinarea teoretică scrisă la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2055 (a); şi
    (d) să fie declarat "ADMIS" în urma testului de îndemânare practică, la sol şi în zbor, de către un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V.
    (e) Solicitantul demonstrează că a absolvit un curs (program) de pregătire teoretică specifică şi un curs (program) specific de pregătire practică, la sol şi în zbor, desfăşurate conform prevederilor RACR-LPAN ULM.2045 (a), respectiv (b), printr-o fişă de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor, completată şi semnată de către pilotul instructor sub supravegherea căruia a fost finalizat cursul (programul) respectiv (teoretic şi/sau practic).
    Modelul fişei de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor este prezentat în Anexa 5.

    (f) Solicitantul demonstrează examinatorului autorizat că a absolvit un curs (program) specific de pregătire practică în zbor prin carnetul de zbor în care a fost consemnată, sub semnătura pilotului instructor care l-a instruit, activitatea de zbor necesară pregătirii conform RACR-LPAN ULM.2045 (b), precum şi prin fişa prevăzută în Anexa 5.
    (g) Conţinutul cursului (programului) de pregătire teoretică specifică se stabileşte (aplică specific) de către pilotul instructor sub supravegherea căruia acesta se desfăşoară, având incluse disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM.2055.


    RACR-LPAN ULM. 2050 - Examinarea teoretică
    (a) Examinarea teoretică în vederea obţinerii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate este organizată de către un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V.
    (b) Examinarea teoretică în vederea obţinerii licenţei de pilot aeronave ultrauşoare motorizate se desfăşoară înaintea examinării practice, la sol şi în zbor.
    (c) Promovarea examinării teoretice condiţionează desfăşurarea examinării practice, la sol şi în zbor.

    RACR-LPAN ULM. 2055 - Pregătirea teoretică specifică
    (a) Cursul (programul) de pregătire teoretică specifică în vederea obţinerii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate trebuie să cuprindă următoarele discipline, care se aplică specific fiecărei clase de aeronave:
    (i) Legislaţie aeronautică şi Reglementări
    CMO:
    (1) reguli şi reglementări relevante pentru deţinătorul unei licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate;
    (2) regulile aerului;
    (3) proceduri şi practici de servicii de trafic aerian aplicabile;

    TPMO: 8 ore;

    (ii) Cunoaşterea aeronavei ultrauşoare motorizate
    CMO:
    (4) principii de operare a grupului motopropulsor, a sistemelor, instalaţiilor, echipamentelor, instrumentelor şi aparatelor de bord ale unei aeronave ultrauşoare motorizate;
    (5) limitări operaţionale pentru aeronave ultrauşoare motorizate şi grupuri motopropulsoare;
    (6) informaţii operaţionale relevante din manuale de zbor (utilizare şi întreţinere) sau alte documente specifice;
    (7) pentru dirijabile ultrauşoare: proprietăţi fizice şi aplicaţii practice ale gazelor utilizate în dirijabile ultrauşoare;
    (8) operaţiuni de verificare, întreţinere şi reparaţii curente, periodice şi generale ale unei aeronave ultrauşoare motorizate (structură, grup motopropulsor, sisteme, instalaţii, echipamente, instrumente şi aparate de bord), inclusiv reparaţii capitale;

    TPMO: 12 ore;

    (iii) Performanţe de zbor şi planificarea zborului
    CMO:
    (9) efectele încărcăturii şi ale distribuţiei maselor asupra manevrării, caracteristicilor de zbor şi performanţelor unei aeronave ultrauşoare motorizate;
    (10) calculele masei şi centrajului;
    (11) utilizarea şi aplicarea practică a datelor privind decolarea, aterizarea şi a altor performanţe; pentru dirijabile ultrauşoare, inclusiv efectul temperaturii;
    (12) planificarea zborului înainte de zbor şi pe rută în condiţii de operare VFR; pregătirea şi completarea planurilor de zbor;
    (13) proceduri de servicii de trafic aerian relevante;
    (14) proceduri de raportare a poziţiei;
    (15) proceduri de calare a altimetrului;
    (16) operaţiuni în zone cu trafic intens;

    TPMO: 6 ore;

    (iv) Performanţe umane
    CMO:
    (17) performanţe umane relevante pentru pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate;
    (18) noţiuni de acordare a primului ajutor;

    TPR: 2 ore;
    Notă: Pentru tratarea acestui subiect se poate utiliza, ca material de ghidare documentul ICAO Doc. 9683 - Human Factors Training Manual;


    (v) Meteorologie
    CMO:
    (19) aplicarea meteorologiei aeronautice elementare;
    (20) utilizarea şi proceduri de obţinere a informaţiilor meteorologice;
    (21) altimetrie;

    TPMO: 6 ore;

    (vi) Navigaţie
    CMO:
    (22) aspecte practice privind navigaţia aeriană şi estimată;
    (23) utilizarea hărţilor aeronautice;

    TPMO: 6 ore;

    (vii) Proceduri operaţionale
    CMO:
    (24) utilizarea documentaţiei aeronautice (AIP, NOTAM, coduri aeronautice, abrevieri);
    (25) proceduri preventive şi de urgenţă, inclusiv măsuri ce trebuie luate pentru a evita condiţiile meteorologice defavorabile, zonele cu turbulenţă, precum şi ale situaţii de hazard operaţional;

    TPMO: 4 ore;

    (viii) Principii de zbor
    CMO:
    (1) principii de zbor aplicabile aeronavelor ultrauşoare motorizate;

    TPMO: 4 ore;

    (ix) Radiotelefonie
    CMO:
    (26) proceduri de radiotelefonie şi frazeologie aplicabile operaţiunilor VFR;
    (27) acţiuni care trebuie întreprinse în cazul întreruperii comunicaţiei;

    TPMO: 2 ore.


    (b) Cursul (programul) de pregătire teoretică specifică în vederea obţinerii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate are o durată minimă obligatorie de 50 de ore şi se poate desfăşura numai sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare.
    (c) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate, deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub supravegherea căruia s-a finalizat cursul (programul) de pregătire teoretică, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    Notă:
    Certificatele/atestatele corespunzătoare agreate de autoritatea de certificare pentru pregătirea teoretică, prevăzute în prezenta reglementare, constau în fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor, prevăzută în Anexa 5, completată corespunzător de către semnatarii acesteia.



    RACR-LPAN ULM. 2060 - Pregătirea practică, la sol şi în zbor
    (a) Cursul (programul) de pregătire practică, la sol şi în zbor, are o durată minimă recomandată, pe clase de aeronave ultrauşoare motorizate, după cum urmează:
    (i) pentru avioane ultrauşoare: minimum 40 de ore de zbor, incluzând minimum 10 ore de zbor în simplă comandă şi 5 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;
    (ii) pentru motodeltaplane: minimum 25 de ore de zbor, incluzând minimum 5 ore de zbor în simplă comandă şi 5 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;
    (iii) pentru motoparapante/motoparaşute: minimum 15 de ore de zbor, incluzând minimum 3 ore de zbor în simplă comandă şi 3 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;
    (iv) pentru elicoptere ultrauşoare: minimum 40 de ore de zbor, incluzând minimum 10 ore de zbor în simplă comandă şi 5 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;
    (v) pentru autogire ultrauşoare: minimum 40 de ore de zbor, incluzând minimum 10 ore de zbor în simplă comandă şi 5 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;
    (vi) pentru dirijabile ultrauşoare: minimum 20 de ore de zbor, incluzând minimum 3 ore de zbor în simplă comandă şi 3 ore de zbor în raid cu aterizări pe două terenuri diferite, altele decât cel de decolare, efectuate sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare;

    (b) Cursul (programul) de pregătire practică, la sol şi în zbor, trebuie să se desfăşoare numai sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare.
    (c) Pe parcursul desfăşurării cursului (programului), solicitantul trebuie să acumuleze experienţă în verificarea, întreţinerea, reparaţia şi operarea unei aeronave ultrauşoare motorizate cel puţin în următoarele domenii, aplicate specific fiecărei clase de aeronave:
    (i) operaţiuni de verificare, întreţinere şi reparaţii curente, periodice şi generale ale unei aeronave ultrauşoare motorizate, inclusiv reparaţii capitale;
    (ii) operaţiuni înainte de zbor, inclusiv determinarea masei şi centrajului, montarea/demontarea şi verificarea unei aeronave ultrauşoare motorizate;
    (iii) proceduri de operare în trafic aerian, proceduri şi precauţii pentru evitarea coliziunilor aeriene;
    (iv) pilotarea aeronavei folosind repere vizuale externe;
    (v) zbor în întreaga anvelopă de zbor;
    (vi) recunoaşterea şi recuperarea din coborâri rapide, angajări şi vrii (după caz);
    (vii) decolări, apropieri şi aterizări normale şi cu vânt lateral;
    (viii) decolări şi aterizări la performanţele maxime ale aeronavei (pe şi de pe terenuri scurte) şi evitarea obstacolelor;
    (ix) raiduri şi navigaţie estimată folosind repere vizuale şi mijloace de radionavigaţie acolo unde acest lucru este posibil;
    (x) proceduri de urgenţă, incluzând simularea defecţiunii echipamentelor aeronavei;
    (xi) operaţiuni către, dinspre şi traversând aerodromuri controlate; conformarea cu procedurile de servicii de trafic aerian; proceduri de radiotelefonie şi frazeologie;

    (d) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de pregătire practică la sol şi în zbor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    Notă:
    Certificatele/atestatele corespunzătoare agreate de autoritatea de certificare pentru pregătirea practică la sol şi în zbor, menţionate în prezenta reglementare, constau în fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută în Anexa 5, completată corespunzător de către semnatarii acesteia.



    RACR-LPAN ULM. 2065 - Credite acordate
    (a) Pregătirea teoretică
    Pentru un solicitant care deţine o licenţă de pilot pentru alte clase/categorii de aeronave cu motor, autoritatea de certificare creditează 100% din pregătirea teoretică specifică pe care acesta a efectuat-o la disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM.2055 pentru obţinerea acestei licenţe.
    În cazul în care solicitantul nu deţine pregătirea la una sau mai multe discipline prevăzute în RACR-LPAN ULM.2055, acesta trebuie să efectueze pentru aceste discipline o pregătire conform RACR-LPAN ULM.2045 (a).
    Pilotul instructor sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2055.
    Un solicitant care deţine o licenţă de pilot pentru alte clase/categorii de aeronave trebuie să fie examinat teoretic, în scris, la disciplinele menţionate la RACR-LPAN ULM.2055 (a). Baremul de promovare este de 75%, pentru fiecare disciplină.

    (b) Pregătirea practică la sol şi în zbor
    Un solicitant care deţine o licenţă de pilot pentru alte clase/categorii de aeronave cu motor trebuie să efectueze un curs (program) de pregătire practică la sol şi în zbor cu un pilot instructor de aeronave ultrauşoare motorizate cu un conţinut şi o durată minimă stabilite de către acesta (instructorul), fără însă ca aceasta să fie mai mică de 2 ore ca pilot de aeronavă ultrauşoară motorizată din clasa pentru care solicită obţinerea calificării, dintre care:
    (i) minimum 1 oră de zbor în simplă comandă; şi
    (ii) minimum 5 decolări şi 5 aterizări.

    Pilotul instructor sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2060.


    B. Revalidarea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2070 - Condiţii generale
    Pentru revalidarea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) certificatul medical corespunzător emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare este în termen de valabilitate.


    RACR-LPAN ULM. 2075 - Condiţii specifice
    Revalidarea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate se face pentru o perioadă de 24 de luni, cu respectarea prevederilor RACR-LPAN ULM.2070, de mai sus, dacă solicitantul demonstrează, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, că:
    (a) a efectuat, în ultimele 12 luni înainte de data expirării valabilităţii licenţei, minimum 2 ore de zbor în calitate de pilot pe clasa de aeronave ultrauşoare motorizate pentru care solicită revalidarea, incluzând 5 decolări şi 5 aterizări; şi
    (b) a promovat examinarea teoretică scrisă la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2055 (a), cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V. Baremul de promovare este de 75%, pentru fiecare disciplină; şi
    (c) a promovat, în ultimele 6 luni înainte de data expirării valabilităţii licenţei, un test de verificare a competenţei în zbor cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V;
    (d) demonstrarea de către solicitant, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, a îndeplinirii condiţiilor specifice prevăzute în RACR-LPAN ULM.2075 (a) se face prin prezentarea spre verificare a carnetului de zbor examinatorului autorizat cu care acesta efectuează testul de verificare a competenţei în zbor.


    RACR-LPAN ULM. 2080 - Condiţii echivalente de revalidare
    (a) În cazul în care solicitantul nu îndeplineşte condiţia privind experienţa de zbor conform prevederilor RACR-LPAN ULM.2075 (a), el este obligat să parcurgă un curs (program) de reantrenare în zbor, pe aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită revalidarea.
    (b) Cursul (programul) de reantrenare în zbor se desfăşoară sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, şi cuprinde minimum 2 ore de zbor, incluzând 5 decolări şi 5 aterizări; şi
    (c) Programul de reantrenare în zbor se desfăşoară obligatoriu înaintea susţinerii examinării teoretice scrise conform prevederilor RACR-LPAN ULM.2075 (b).
    (d) După parcurgerea programului de reantrenare în zbor, solicitantul trebuie să promoveze un test de verificare a competenţei în zbor cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V.
    (e) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de reantrenare în zbor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    (f) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-L-PAN ULM.2080 (e), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2060.

    C. Reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2085 - Condiţii generale
    Pentru reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) certificatul medical corespunzător emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare este în termen de valabilitate.


    RACR-LPAN ULM. 2090 - Condiţii specifice
    Reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate se face pentru o perioadă de 24 de luni, cu respectarea prevederilor RACR-LPAN ULM.2085 de mai sus, dacă solicitantul demonstrează, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, că:
    (a) a absolvit, cu cel mult 12 luni înainte de data înregistrării cererii de reînnoire, un curs (program) de pregătire teoretică specifică pentru reînnoirea licenţei, desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare; şi
    (b) a parcurs, cu cel mult 12 luni înainte de data înregistrării cererii de reînnoire, un curs (program) specific de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pe aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită reînnoirea licenţei, desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare. Durata şi conţinutul cursului (programului) de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pentru reînnoirea licenţei (inclusiv numărul de decolări şi aterizări) este stabilită de pilotul instructor, în funcţie de perioada de întrerupere şi de clasa de aeronave ultrauşoare motorizate pentru care se solicită reînnoirea şi cuprinde minimum 3 ore de zbor, incluzând 10 decolări şi 10 aterizări; şi
    (c) a promovat examinarea teoretică scrisă, cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V, la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2055 (a). Baremul de promovare este de 75%, pentru fiecare disciplină; şi
    (d) a promovat, ulterior finalizării programului de reantrenare practică, la sol şi în zbor, un test de verificare a competenţei în zbor cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V.
    (e) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de pregătire teoretică specifică pentru reînnoirea licenţei, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    (f) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) specific de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pe aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care se solicită reînnoirea licenţei, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    (g) Durata totală a cursului (programului) de reantrenare practică la sol şi în zbor, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2090 (b), este proporţională cu perioada de întrerupere de la data expirării valabilităţii licenţei, astfel:
    (i) 3 ore de zbor pentru întrerupere mai mică de 2 ani;
    (ii) 5 ore de zbor pentru întrerupere mai mică de 5 ani;
    (iii) 7 ore pentru întrerupere mai mare de 5 ani.

    (h) Solicitantul demonstrează că a absolvit un curs (program) de pregătire teoretică specifică şi un curs (program) specific de reantrenare practică la sol şi în zbor, desfăşurate conform prevederilor RACR-LPAN ULM.2090 (a), respectiv (b), printr-o fişă de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor, completată şi semnată de către pilotul instructor sub supravegherea căruia a fost finalizat cursul (programul) respectiv (teoretic şi/sau practic).
    (i) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2090 (e), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2055.
    (j) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2090 (f), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2060.


    RACR-LPAN ULM. 2095 - Cursul (programul) de pregătire teoretică pentru reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate - Durată şi conţinut
    (a) Durata şi conţinutul cursului (programului) de pregătire teoretică specifică pentru reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate sunt stabilite în funcţie de perioada de întrerupere şi de clasa de aeronave ultrauşoare motorizate pentru care se solicită reînnoirea, fără a depăşi însă durata şi conţinutul cursului (programului) de pregătire teoretică pentru obţinerea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, conform celor specificate la RACR-LPAN ULM.2055.
    (b) Durata cursului (programului) de pregătire teoretică specifică este proporţională cu perioada de întrerupere de la data expirării valabilităţii licenţei, astfel:
    (i) 10 ore pentru întrerupere mai mică de 2 ani;
    (ii) 15 ore pentru întrerupere mai mică de 5 ani;
    (iii) 25 de ore pentru întrerupere mai mare de 5 ani.

    (c) Conţinutul cursului (programului) este stabilit de pilotul instructor sub supravegherea căruia acesta se desfăşoară.

    RACR-LPAN ULM. 2100 - Ordinea examinărilor
    Testul de verificare a competenţei în zbor pentru reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate se desfăşoară numai după promovarea examinării teoretice în conformitate cu prevederile RACR-LPAN ULM.2090 (c).


    II. Obţinerea, revalidarea şi reînnoirea calificării de instructor pentru pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate
    A. Obţinerea calificării de instructor
    RACR-LPAN ULM. 2105 - Condiţii generale
    Pentru obţinerea calificării de instructor, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) să aibă vârsta de 18 ani împliniţi; şi
    (b) să fie deţinător al unui certificat medical corespunzător, în termen de valabilitate, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare.


    RACR-LPAN ULM. 2110 - Condiţii specifice
    Pentru obţinerea calificării de instructor, suplimentar faţă de condiţiile generale specificate în RACR-LPAN ULM.2105, solicitantul trebuie:
    (a) să deţină licenţă de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită calificarea, în termen de valabilitate; şi
    (b) să demonstreze că a absolvit, în ultimele 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) de pregătire teoretică, aprobat corespunzător, specific pentru calificarea de instructor, care trebuie să cuprindă disciplina "Metodologia instruirii la sol şi în zbor", organizat de autoritatea de certificare sau de o persoană fizică sau juridică română care desfăşoară activităţi de zbor cu aeronave ultrauşoare motorizate şi efectuat sub supravegherea unui instructor stabilit prin documentele de aprobare a cursului (programului) respectiv; şi
    (c) să demonstreze că a absolvit, în ultimele 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) de instruire practică, la sol şi în zbor, aprobat corespunzător, specific pentru calificarea de instructor, organizat de autoritatea de certificare sau de o persoană fizică sau juridică română care desfăşoară activităţi de zbor cu aeronave ultrauşoare motorizate şi efectuat sub supravegherea unui instructor stabilit prin documentele de aprobare a cursului (programului) respectiv. Durata minimă recomandată a cursului (programului) de instruire practică, la sol şi în zbor, este de 12 ore; şi
    (d) să obţină minim 75% la examinarea teoretică scrisă la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2050 (a) şi la disciplina "Metodologia instruirii la sol şi în zbor"; şi
    (e) să fie declarat "ADMIS" în urma testului de îndemânare practică, la sol şi în zbor, de către un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V; şi
    (f) să aibă o experienţă minimă după cum urmează:
    (i) pentru avioane ultrauşoare: 300 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe avioane ultrauşoare;
    (ii) pentru motodeltaplane: 200 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe motodeltaplane;
    (iii) pentru motoparapante/motoparaşute: 120 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe motoparapante/motoparaşute;
    (iv) pentru elicoptere ultrauşoare: 300 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe elicoptere ultrauşoare;
    (v) pentru autogire ultrauşoare: 300 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe autogire ultrauşoare;
    (vi) pentru dirijabile ultrauşoare: 100 de ore de zbor în calitate de pilot comandant pe dirijabile ultrauşoare.

    (g) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de pregătire teoretică specific pentru calificarea de instructor eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    (h) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de instruire practică, la sol şi în zbor, specific pentru calificarea de instructor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    Notă:
    Examinatorii autorizaţi conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V cu care se susţin examinările teoretice şi practice de la RACR-LPAN ULM.2110 (d) şi (e) de mai sus sunt stabiliţi prin documentele de aprobare a cursului respectiv.




    RACR-LPAN ULM. 2115 - Cursurile (programele) de pregătire teoretică şi practică pentru obţinerea calificării de instructor
    (a) Organizatorul elaborează şi prezintă spre aprobare autorităţii de certificare cursul (programul) de pregătire teoretică şi practică, prevăzut în RACR LPAN ULM.2110 (b) şi (c), sub forma unui document de aprobare a cursului (programului), care conţine cel puţin următoarele date:
    - numele organizatorului;
    – locul şi perioada desfăşurării;
    – lista cursanţilor;
    – lista lectorilor (instructori);
    – numele instructorului care supraveghează desfăşurarea cursului (programului);
    – programa de pregătire, cu specificarea numărului de ore de pregătire pe discipline;
    – locul şi perioada examinării teoretice de absolvire;
    – numele examinatorilor;
    – conţinutul cursului (programului) de pregătire practică.
    Notă:
    Autoritatea de certificare poate efectua controale şi inspecţii asupra organizării, desfăşurării cursului (programului) şi susţinerii examinărilor aferente, prin intermediul persoanelor autorizate ca examinatori conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2 V, altele decât cele aprobate ca examinatori în cadrul cursului (programului).



    (b) Cursurile (programele) de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor, prevăzute în RACR-LPAN ULM.2110 (b) şi (c), trebuie să aibă ca scop pregătirea cursantului pentru a fi capabil să organizeze şi să desfăşoare instruirea la sol şi în zbor a personalului navigant (elevilor) în vederea obţinerii/revalidării/reînnoirii/recunoaşterii licenţelor/calificărilor până la nivelul deţinut de el însuşi.
    (c) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2110 (g), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2055.
    (d) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2110 (h), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2060.

    RACR-LPAN ULM. 2120 - Examinarea teoretică - calificarea de instructor
    (a) Examinarea teoretică în vederea obţinerii calificării de instructor este organizată şi efectuată de organizatorul cursului (programului), prin examinatori autorizaţi conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V, sub supravegherea instructorului stabilit prin documentele de aprobare a cursului (programului) respectiv.
    (b) Examinarea teoretică în vederea obţinerii calificării de instructor se desfăşoară înaintea examinării practice, la sol şi în zbor.
    (c) Promovarea examinării teoretice condiţionează desfăşurarea examinării practice, la sol şi în zbor.

    RACR-LPAN ULM. 2125 - Abilităţi
    a) Solicitantul pentru obţinerea calificării de instructor trebuie să demonstreze abilitatea de a organiza şi desfăşura instruirea teoretică şi practică, la sol şi în zbor, în toate etapele acesteia.
    b) Solicitantul pentru obţinerea calificării de instructor trebuie să demonstreze abilitatea de a efectua verificările (probele), la sol şi în zbor, aeronavelor ultrauşoare motorizate, din clasa pentru care solicită calificarea, în toate etapele acestora, cu excepţia celor necesare în procesul de omologare al acestor aeronave.

    RACR-LPAN ULM. 2130 - Privilegii
    (a) Deţinătorul calificării de instructor are dreptul de a organiza şi desfăşura instruirea teoretică şi practică, la sol şi în zbor, a personalului navigant în vederea obţinerii/revalidării/reînnoirii/recunoaşterii licenţelor/calificărilor/autorizaţiilor până la nivelul deţinut de el însuşi.
    (b) În urma desemnării/abilitării de către autoritatea de certificare deţinătorul calificării de instructor are dreptul de a efectua operaţiunile de verificare (probe), la sol şi în zbor, a aeronavelor ultrauşoare motorizate, din clasa pentru care deţine calificarea, în vederea omologării/eliberării/prelungirii valabilităţii/validării/recunoaşterii documentelor legate de admisibilitatea la zbor/navigabilitatea/certificarea acestor aeronave.
    Notă: Autoritatea de certificare poate desemna/abilita, în funcţie de necesităţi, piloţi de aeronave ultrauşoare motorizate cu experienţă şi pregătire suficientă, deţinători ai calificării de pilot, pentru a exercita operaţiuni de verificare (probe) de genul celor menţionate mai înainte.


    RACR-LPAN ULM. 2135 - Valabilitate
    Valabilitatea calificării de instructor este de 24 de luni de la data examinării teoretice cu condiţia ca licenţa de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate din clasa respectivă să fie în termen de valabilitate.

    RACR-LPAN ULM. 2140 - Credite acordate
    (a) Pregătirea teoretică
    Pentru un solicitant care deţine o calificare de instructor pentru alte clase/categorii de aeronave cu motor, autoritatea de certificare creditează 100% din pregătirea teoretică specifică pe care acesta a efectuat-o la disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM.2055 şi RACR-LPAN ULM. 2110 (b) pentru obţinerea acestei calificări/autorizări.
    În cazul în care solicitantul nu deţine pregătirea la una sau mai multe discipline prevăzute în RACR-LPAN ULM.2055, acesta trebuie să efectueze pentru aceste discipline o pregătire conform RACR-LPAN ULM.2045 (a).
    Pilotul instructor sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2055.
    Un solicitant care deţine o calificare de instructor pentru alte clase/categorii de aeronave trebuie să fie examinat teoretic, în scris, la disciplinele menţionate la RACR-LPAN ULM.2055 (a). Baremul de promovare este de 75%, pentru fiecare disciplină.

    (b) Pregătirea practică la sol şi în zbor
    Un solicitant care deţine o calificare de instructor pentru alte clase/categorii de aeronave cu motor trebuie să efectueze un curs (program) de pregătire practică la sol şi în zbor cu un pilot instructor de aeronave ultrauşoare motorizate cu un conţinut şi o durată minimă stabilite de către acesta (instructorul), fără însă ca aceasta să fie mai mică de 8 ore pe aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită obţinerea calificării de instructor, dintre care:
    (i) minimum 4 ore de zbor în simplă comandă; şi
    (ii) minimum 20 de decolări şi 20 de aterizări.

    Pilotul instructor sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2060.


    B. Revalidarea calificării de instructor
    RACR-LPAN ULM. 2145 - Condiţii generale
    Pentru revalidarea calificării de instructor, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) să fie deţinător al unui certificat medical corespunzător, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare, în termen de valabilitate.


    RACR-LPAN ULM. 2150 - Condiţii specifice
    Revalidarea calificării de instructor se face pentru o perioadă de maximum 24 de luni, cu respectarea prevederilor RACR-LPAN ULM.2145 de mai sus, dacă solicitantul demonstrează, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, că:
    (a) a efectuat, în ultimele 12 luni înainte de data expirării valabilităţii licenţei, minimum 10 ore de zbor în calitate de instructor; şi
    (b) a promovat examinarea teoretică scrisă, cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V, la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2055 (a). Baremul de promovare este de 75% la fiecare disciplină; şi
    (c) a promovat, în ultimele 12 luni înainte de data expirării valabilităţii licenţei, un test de verificare a competenţei în zbor cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM Capitolul 2, V.

    Demonstrarea de către solicitant, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, a îndeplinirii condiţiilor specifice prevăzute în RACR-LPAN ULM.2150 (a) se face prin prezentarea spre verificare a carnetului de zbor examinatorului autorizat cu care acesta efectuează testul de verificare a competenţei în zbor prevăzut în acest caz.

    RACR-LPAN ULM. 2155 - Condiţii echivalente de revalidare a calificării de instructor
    (a) Dacă solicitantul nu îndeplineşte condiţia specificată în RACR-LPAN ULM.2150 (a), pentru revalidarea calificării de instructor, este necesar să efectueze un curs (program) de reantrenare în zbor, care include cel puţin 2 ore de zbor cu aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită revalidarea cuprinzând minimum 5 decolări şi 5 aterizări.
    (b) Testul de verificare a competenţei în zbor specificat în RACR-LPAN U.2150 (c) se desfăşoară numai după finalizarea cursului (programului) de reantrenare în zbor.
    (c) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de reantrenare în zbor pentru revalidarea calificării de instructor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare.
    (d) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2155 (c), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2060.

    C. Reînnoirea calificării de instructor
    RACR-LPAN ULM. 2160 - Condiţii generale
    Pentru reînnoirea calificării de instructor, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) să fie deţinător al unui certificat medical corespunzător, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare, în termen de valabilitate.


    RACR-LPAN ULM. 2165 - Condiţii specifice
    Reînnoirea calificării de instructor se face pentru o perioadă de maximum 24 de luni, cu respectarea prevederilor RACR-LPAN ULM.2160 de mai sus, dacă solicitantul demonstrează, într-o manieră acceptabilă autorităţii de certificare, că:
    (a) a absolvit, cu cel mult 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) de pregătire teoretică specifică pentru reîmprospătarea cunoştinţelor, desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare; şi
    (b) a parcurs, cu cel mult 12 luni înainte de data înregistrării cererii, un curs (program) de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pe aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care solicită reînnoirea calificării de instructor, desfăşurat sub supravegherea unui pilot de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare. Durata programului de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pentru reînnoirea calificării de instructor (inclusiv numărul de decolări şi aterizări) este stabilită de către instructor în funcţie de perioada de întrerupere şi de clasa de aeronave ultrauşoare motorizate pentru care solicită reînnoirea calificării şi cuprinde minimum 3 ore de zbor, incluzând 10 decolări şi 10 aterizări; şi
    (c) a promovat examinarea teoretică scrisă, cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V, la fiecare din disciplinele menţionate în RACR-LPAN ULM.2055 (a). Baremul de promovare este de 75% la fiecare disciplină; şi
    (d) a promovat, ulterior finalizării programului de reantrenare practică, la sol şi în zbor, un test de verificare a competenţei cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM Capitolul 2, V.
    (e) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de pregătire teoretică specifică pentru reîmprospătarea cunoştinţelor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare;
    (f) Pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate deţinător al calificării de instructor, în termen de valabilitate, emisă/echivalată/recunoscută în conformitate cu cerinţele din prezenta reglementare, sub a cărui supraveghere s-a finalizat cursul (programul) de reantrenare practică, la sol şi în zbor, pentru reînnoirea calificării de instructor, eliberează absolvenţilor cursului (programului) respectiv un certificat/atestat corespunzător, într-o formă agreată de autoritatea de certificare;
    (g) Durata cursului (programului) de pregătire teoretică specifică, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2165 (a), este proporţională cu perioada de întrerupere de la data expirării valabilităţii calificării, astfel:
    (i) 5 ore pentru întrerupere mai mică de 2 ani;
    (ii) 7 ore pentru întrerupere mai mică de 5 ani;
    (iii) 12 ore pentru întrerupere mai mare de 5 ani.
    Conţinutul cursului (programului) este stabilit de pilotul instructor sub supravegherea căruia acesta se desfăşoară.


    (h) Durata totală a cursului (programului) de reantrenare practică la sol şi în zbor, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2165 (b), este proporţională cu perioada de întrerupere de la data expirării valabilităţii calificării, astfel:
    (i) 3 ore de zbor pentru întrerupere mai mică de 2 ani;
    (ii) 5 ore de zbor pentru întrerupere mai mică de 5 ani;
    (iii) 7 ore pentru întrerupere mai mare de 5 ani.
    Conţinutul cursului (programului) este stabilit de pilotul instructor sub supravegherea căruia acesta se desfăşoară.


    (i) Solicitantul demonstrează că a absolvit un curs (program) de pregătire teoretică specifică şi un curs (program) specific de reantrenare practică la sol şi în zbor, desfăşurate conform prevederilor RACR-LPAN ULM.2165 (a), respectiv (b), printr-o fişă de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor completată şi semnată de către pilotul instructor sub supravegherea căruia a fost finalizat cursul (programul) respectiv (teoretic şi/sau practic).
    (j) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2165 (e), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2055.
    (k) Certificatul/atestatul corespunzător agreat de autoritatea de certificare, prevăzut în RACR-LPAN ULM.2165 (f), este constituit de fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor prevăzută la RACR-LPAN ULM.2060.



    III. Obţinerea altor calificări/autorizaţii/certificate/atestate specifice licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2170 - Alte calificări/autorizaţii/certificate/atestate
    (a) Autoritatea de certificare poate acorda, în cadrul fiecărei calificări de clasă (avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante/motoparaşute, elicoptere ultrauşoare, autogire ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare), alte autorizaţii specifice aferente licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, pe lângă cele de pilot şi instructor, cum ar fi: zbor cu flotoare, zbor cu schiuri, lansări de paraşutişti, remorcaj (de banderolă şi planoare ultrauşoare şi largarea acestora), pulverizare de substanţe, zbor cu o altă persoană la bord, alta decât un pilot calificat pe clasa respectivă de aeronave sau un elev pilot (permis cu aeronavele prevăzute cu două locuri).
    (b) Autorizaţiile precizate mai sus, cu excepţia zborului cu flotoare, a zborului cu schiuri şi a zborului cu alte persoane, care se pot acorda şi deţinătorilor de licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, se acordă numai piloţilor de aeronave ultrauşoare motorizate deţinători ai calificării de instructor.
    (c) Autorizaţiile speciale se acordă în urma efectuării unei pregătiri practice la sol şi în zbor cu un instructor de aeronave ultrauşoare motorizate.
    (d) Durata şi conţinutul acestei pregătiri sunt stabilite de către instructorul respectiv.
    (e) Pilotul instructor sub supravegherea căruia s-a efectuat pregătirea specificată la RACR-LPAN ULM.2170 (c) de mai sus eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2060.
    (f) Autorizaţia specială pentru zborul cu alte persoane decât un pilot calificat pe clasa respectivă de aeronave sau un elev pilot se poate acorda deţinătorilor de licenţă de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate numai dacă aceştia posedă jumătate din experienţa minimă de zbor prevăzută în RACR-LPAN ULM.2110 (f) corespunzătoare instructorilor.
    (g) Deţinătorii calificării de instructor au dreptul şi deţin implicit şi autorizaţia specială pentru zborul cu alte persoane.
    (h) Activităţile de zbor efectuate pe baze comerciale pot fi efectuate numai de către piloţii de aeronave ultrauşoare motorizate deţinători ai calificării de instructor.

    IV. Recunoaşterea licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate emise de autorităţi competente din alte state şi a calificărilor specifice acestora
    RACR-LPAN ULM. 2175 - Condiţii de recunoaştere
    Autoritatea de certificare poate recunoaşte o licenţă de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi o calificare/autorizaţie specifică emisă, în conformitate cu cerinţele specifice aplicabile, de către o autoritate competentă dintr-un alt stat, dacă solicitantul demonstrează că:
    (a) licenţa de bază deţinută este în termen de valabilitate; şi
    (b) a promovat examinarea teoretică scrisă organizată de un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V. Baremul de promovare este de 75% la fiecare disciplină. Disciplinele de examinare sunt stabilite de autoritatea de certificare, de la caz la caz, funcţie de documentele privind pregătirea teoretică şi practică deţinută, prezentate de solicitant; şi
    (c) a promovat examinarea practică, la sol şi în zbor, desfăşurată cu un examinator autorizat conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2, V; şi
    (d) este deţinător al unui certificat medical corespunzător, aflat în termen de valabilitate, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare; şi
    (e) este deţinător al unui Certificat de Radiotelefonist eliberat/validat/echivalat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, aflat în termen de valabilitate, sau al unui certificat echivalent emis de alt stat.

    Legislaţie aeronautică şi Reglementări este disciplina la care se susţine în mod obligatoriu examinare teoretică în vederea eliberării certificatului de recunoaştere.
    Dacă examinarea teoretică se efectuează la toate disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM corespunzător licenţei şi calificărilor/autorizaţiilor solicitate a fi recunoscute, autoritatea de certificare consideră disciplinele respective ca fiind cele stabilite conform RACR-LPAN ULM.2175 (b).

    RACR-LPAN ULM. 2180 - Valabilitatea certificatului de recunoaştere
    Valabilitatea certificatului de recunoaştere, emis de autoritatea de certificare, pentru licenţa de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate sau a unei calificări/autorizaţii specifice emise în conformitate cu cerinţele specifice de către o autoritate competentă a unui alt stat, nu trebuie să depăşească termenul de valabilitate al licenţei/calificării/autorizaţiei de bază.

    V. Autorizarea ca examinatori a persoanelor care organizează şi efectuează examinările teoretice şi practice, la sol şi în zbor, în vederea obţinerii/revalidării/reînnoirii/recunoaşterii licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice
    RACR-LPAN ULM. 2185 - Condiţii generale
    Pentru autorizarea ca examinator, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    (a) să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi; şi
    (b) să fie deţinător al unui certificat medical corespunzător, în termen de valabilitate, emis în conformitate cu cerinţele specificate în prezenta reglementare.


    RACR-LPAN ULM. 2190 - Condiţii specifice
    Pentru autorizarea ca examinator, suplimentar faţă de condiţiile generale specificate în RACR-LPAN ULM.2185, solicitantul trebuie:
    (a) să deţină licenţă de pilot aeronave ultrauşoare motorizate, din clasa pentru care solicită autorizarea, aflată în termen de valabilitate; şi
    (b) să deţină calificarea de instructor, în termen de valabilitate, şi să-şi fi exercitat privilegiile aferente acestei calificări în ultimele 24 de luni, fără întrerupere; şi
    (c) să fie stabilit de autoritatea de certificare ca examinator autorizat. Stabilirea examinatorilor se efectuează în funcţie de experienţă şi pregătirea teoretică şi practică a acestora, precum şi de alte elemente, cum ar fi gradul de respectare al reglementărilor aeronautice şi disponibilitatea de a îndeplini atribuţiunile respective. Lista cu examinatori este stabilită de autoritatea de certificare, aceştia putând să fie sau să nu fie angajaţi ai acesteia. Această listă se reactualizează în funcţie de necesităţi.
    (d) Exercitarea privilegiilor aferente calificării de instructor în ultimele 24 de luni se demonstrează prin prezentarea carnetului de zbor compartimentului de specialitate al autorităţii de certificare spre a verifica existenţa în acesta a evidenţei cu această activitate.
    (e) Compartimentul cu atribuţiuni specifice de autoritate în domeniul certificării aeronavelor ultrauşoare motorizate întocmesc şi înaintează conducerii autorităţii de certificare lista cu persoanele propuse a fi autorizate ca examinatori.


    RACR-LPAN ULM. 2195 - Abilităţi
    (a) Solicitantul pentru autorizarea ca examinator trebuie să demonstreze abilitatea de a organiza şi desfăşura examinarea teoretică şi practică, la sol şi în zbor, în toate etapele acesteia.
    (b) Pe baza unei probe teoretice şi practice desfăşurate în faţa unei comisii formate din doi instructori/examinatori autorizaţi pentru aeronave ultrauşoare motorizate, din cadrul compartimentului cu atribuţiuni specifice de autoritate în domeniul aeronavelor ultrauşoare motorizate, solicitanţii (pe baza unei cereri scrise adresate autorităţii de certificare) trebuie să prezinte modul de organizare şi desfăşurare a examinării teoretice şi practice, la sol şi în zbor, în toate etapele acesteia, în limita prevederilor cuprinse în RACR-LPAN ULM.
    (c) Solicitantul foloseşte ca documentaţie de lucru în cadrul acestei probe reglementarea RACR-LPAN ULM.

    RACR-LPAN ULM. 2200 - Privilegii
    (a) Persoana autorizată ca examinator are dreptul de a organiza şi efectua examinarea teoretică şi practică, la sol şi în zbor, a personalului navigant în vederea obţinerii/revalidării/reînnoirii/recunoaşterii licenţelor/calificărilor/autorizaţiilor, numai până la nivelul deţinut de el însuşi, cu excepţia cazului în care este deţinătorul unei împuterniciri speciale, eliberată de autoritatea de certificare.
    (b) Pentru ca examinatorii autorizaţi să-şi poată exercita privilegiile, aceştia trebuie să-şi dea acordul scris pe baza unei declaraţii tip, conform modelului din Anexa 6. Această declaraţie se păstrează în dosarul pilotului respectiv, dosar definit conform prezentelor proceduri.

    RACR-LPAN ULM. 2205 - Valabilitatea autorizării ca examinator
    (a) Autorizarea ca examinator este valabilă de la data aprobării de autoritatea de certificare a listei cu examinatori, cu condiţia ca licenţa de pilot şi calificarea de instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate din clasa pentru care se efectuează autorizarea să fie în termen de valabilitate, dar numai după ce titularul autorizării respective şi-a dat acordul în scris, pe baza unei declaraţii tip.
    (b) O persoană se consideră autorizată ca examinator în urma aprobării de către autoritatea de certificare a listei cu examinatori.

    RACR-LPAN ULM. 2210 - Restricţionarea privilegiilor
    (a) Persoana autorizată ca examinator nu poate, de regulă, efectua examinarea teoretică sau practică, la sol sau în zbor, a unui solicitant cu care a efectuat instruirea.
    (b) În situaţia în care pregătirea practică la sol şi în zbor a unui elev se efectuează cu o aeronavă pentru care nu sunt disponibili examinatori care să aibă experienţă de zbor suficientă pe aceasta (minimum 25 de ore de zbor), persoana autorizată ca examinator poate să fie instructorul cu care elevul a efectuat pregătirea teoretică şi practică la sol şi în zbor.
    (c) În cazul de mai sus examinatorul demonstrează experienţa de zbor prin prezentarea proprietarului aeronavei spre verificare a carnetului de zbor şi confirmarea de către acesta (proprietarul) a existenţei experienţei necesare.

    VI. Obţinerea licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice prin echivalarea licenţelor emise de alte state/autorităţi competente
    RACR-LPAN ULM. 2215 - Condiţii generale
    (a) Autoritatea de certificare poate elibera licenţe de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi calificări/autorizaţii specifice prin echivalarea licenţelor şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice emise de alte state/autorităţi competente, dacă cerinţele specifice în baza cărora acestea au fost emise se situează cel puţin la nivelul celor din prezenta reglementare.
    (b) Licenţele de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate eliberate de alte state/autorităţi competente se pot echivala, prin eliberarea de licenţe şi anexe la acestea, conform RACR-LPAN ULM, dacă solicitantul demonstrează autorităţii de certificare, prin documente relevante, că cerinţele în baza cărora acestea au fost emise se situează cel puţin la nivelul celor prevăzute în RACR-LPAN ULM.
    Documente relevante pot fi de genul:
    (i) copii ale actelor normative specifice;
    (ii) adeverinţe emise de autorităţile competente;
    (iii) alte documente acceptate de către autoritatea de certificare.



    VII. Formularele specifice pentru licenţele de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 2220 - Condiţii generale
    (a) Licenţele de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi anexele la acestea se emit pe hârtie/carton de culoare albă, conform modelelor din Anexele 1 şi 2.
    (b) Formularele de licenţă şi anexa la acestea se emit sub formă de carnet de dimensiunile 120x85 mm.
    (c) În interiorul acestora se regăsesc înscrise calificările/autorizaţiile specifice, precum şi privilegiile conferite titularului.
    (d) Autorizaţiile specifice licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate se înscriu în cadrul formularului de anexă la licenţă la capitolul XII, pentru fiecare clasă de aeronavă pentru care titularul licenţei deţine calificări.
    (e) Calificările/autorizaţiile deţinute de solicitant se înscriu, în spaţiile delimitate de dreptunghiuri, una după alta în următoarea ordine: pilot, instructor, urmate de cele specificate la RACR-LPAN ULM.2170 (a) şi în ordinea enumerată la acest paragraf.
    (f) La capitolul X din formularul de licenţă, respectiv III din cel al anexei la aceasta, la rubricile "Conform cu", se înscriu numerele şi data proceselor verbale care stau la baza eliberării formularelor respective.
    (g) Numărul licenţei, respectiv al anexei la aceasta, se înscriu la capitolul III corespunzător poziţiei din registrul de licenţe, respectiv registrul de anexe la acestea.
    Registrul de licenţe, respectiv de anexe la acestea, constau în copii ale acestora introduse şi numerotare în ordinea eliberării lor.

    (h) Eliberarea licenţelor, respectiv a anexelor la acestea, se face numai pe baza semnăturii titularului (deţinătorului) sau a unui împuternicit legal al acestuia, înscrisă pe copiile din registre.
    Documentul de împuternicire se ataşează copiei licenţei, respectiv a anexei la aceasta.


    VIII. Alte prevederi
    RACR-LPAN ULM. 2225 - Punerea la dispoziţie a listelor cu instructorii şi cu persoanele autorizate ca examinatori
    Listele cu instructorii şi persoanele autorizate ca examinatori sunt puse la dispoziţia celor interesaţi, la cerere, de către autoritatea de certificare.

    RACR-LPAN ULM. 2230 - Valabilitatea examinărilor
    Valabilitatea examinărilor teoretice şi a testelor de îndemânare şi competenţă în zbor este de 12 luni de la data susţinerii acestora, dacă nu este specificat altfel în cuprinsul prezentei reglementări.

    CAP. 3
    Cerinţele procedurale de licenţiere a pilotului de aeronave ultrauşoare motorizate
    RACR-LPAN ULM. 3000 - Obţinerea, revalidarea sau reînnoirea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate
    În vederea, după caz, obţinerii, revalidării sau reînnoirii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, solicitantul trebuie să depună la registratura autorităţii de certificare, prin intermediul instructorului sub a cărui supraveghere a finalizat pregătirea practică la sol şi în zbor un dosar (dosarul pilotului), care trebuie să cuprindă următoarele documente:
    - cerere tip (Anexa 7);
    – procesul-verbal de examinare (Anexa 8);
    – chestionarele de examinare;
    – după caz, conform RACR-LPAN ULM, fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor (Anexa 5);
    – certificatul medical corespunzător însoţit de o copie a acestuia;
    – după caz, declaraţie notarială conform celor precizate la RACR-LPAN ULM.4060 (e);
    – autorizaţie de zbor în simplă comandă, în cazul obţinerii licenţei;
    – două fotografii color 3/4;
    – dovada achitării obligaţiilor financiare corespunzătoare obţinerii, revalidării sau reînnoirii licenţei respective (copie chitanţă achitare tarif etc.).

    Notă:
    În cazul în care, după verificarea de către autoritatea de certificare a dosarului pilotului, se constată conformarea cu prevederile RACR-LPAN ULM, se completează şi eliberează licenţa/anexa la licenţă solicitată, însoţită de certificatul medical corespunzător (conform RACR-LPAN ULM.1000 (a)).
    Autoritatea de certificare introduce în dosarul pilotului copia certificatului medical corespunzător.
    Cererea este vizată, după caz, de instructorul sub supravegherea căruia s-a efectuat cursul (programul) de pregătire practică la sol şi în zbor.
    Licenţa/anexa la aceasta se emite în dublu exemplar, unul fiind introdus în dosarul pilotului.
    În cazul în care după verificarea dosarului pilotului se constată neconformităţi, se informează solicitantul pe scurt asupra acestora.


    RACR-LPAN ULM. 3005 - Obţinerea, revalidarea sau reînnoirea calificării de instructor pentru pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate
    În vederea, după caz, obţinerii, revalidării sau reînnoirii calificării de instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate, organizatorul cursului (programului) de pregătire teoretică trebuie să depună la registratura autorităţii de certificare, prin intermediul instructorului sub a cărui supraveghere a fost efectuat cursul (programul), un dosar (dosarul pilotului), care trebuie să cuprindă următoarele documente:
    - cerere tip (Anexa 7);
    – procesul-verbal de examinare (Anexa 8);
    – chestionarele de examinare;
    – după caz, conform RACR-LPAN ULM, fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor (Anexa 5);
    – dovada achitării obligaţiilor financiare corespunzătoare obţinerii, revalidării sau reînnoirii calificării respective (copie chitanţă achitare tarif etc.).

    Notă:
    În cazul în care după verificarea de către autoritatea de certificare a dosarului pilotului se constată conformarea cu prevederile RACR-LPAN ULM, se completează şi eliberează anexa la licenţă având înscrisă calificarea solicitată, însoţită de certificatul medical corespunzător [conform RACR-LPAN ULM.1000 (a)].
    Autoritatea de certificare introduce în dosarul pilotului copia certificatului medical corespunzător.
    Cererea este vizată, după caz, de instructorul sub supravegherea căruia s-a efectuat cursul (programul) de pregătire practică la sol şi în zbor.
    Anexa la licenţă se emite în dublu exemplar, unul fiind introdus în dosarul pilotului.
    În cazul în care după verificarea dosarului pilotului, se constată neconformităţi, se informează solicitantul pe scurt asupra acestora.


    RACR-LPAN ULM. 3015 - Obţinerea certificatului de recunoaştere
    În vederea obţinerii certificatului de recunoaştere, solicitantul trebuie să depună la registratura autorităţii de certificare, prin intermediul examinatorului cu care acesta a promovat examinarea practică la sol şi în zbor, conform RACR-LPAN ULM.2175, un dosar (dosarul pilotului), care trebuie să cuprindă următoarele documente:
    - o cerere în vederea obţinerii certificatului de recunoaştere;
    – procesul-verbal de examinare (Anexa 8);
    – chestionarele de examinare;
    – certificatul medical corespunzător însoţit de o copie a acestuia;
    – o copie a licenţei corespunzătoare certificatului de recunoaştere, având menţionată pe ea de către examinator "conform cu originalul", cu data şi sub semnătura acestuia;
    – dovada achitării obligaţiilor financiare corespunzătoare obţinerii certificatului de recunoaştere respectiv (copie chitanţă achitare tarif etc.).

    Notă:
    În cazul în care după verificarea de către autoritatea de certificare a dosarului pilotului se constată conformarea cu prevederile RACR-LPAN ULM, se completează şi eliberează certificatul de recunoaştere, însoţit de certificatul medical corespunzător [conform RACR-LPAN ULM.1000(a)].
    Autoritatea de certificare introduce în dosarul pilotului copia certificatului medical corespunzător.
    Certificatul de recunoaştere se emite în dublu exemplar, unul fiind introdus în dosarul pilotului.
    În cazul în care după verificarea dosarului pilotului se constată neconformităţi, se informează solicitantul pe scurt asupra acestora.


    RACR-LPAN ULM. 3020 - Obţinerea prin echivalare a licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, a anexei la aceasta şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice
    În vederea obţinerii prin echivalare a licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, a anexei la aceasta şi a calificărilor/autorizaţiilor specifice, solicitantul trebuie să depună la registratura autorităţii de certificare un dosar (dosarul pilotului), care trebuie să cuprindă următoarele documente:
    - o cerere în vederea obţinerii prin echivalare a documentelor respective;
    – certificatul medical corespunzător însoţit de o copie a acestuia;
    – o copie a licenţei emisă de statul/autoritatea competentă respectivă, având menţionată pe ea de către examinator "conform cu originalul", cu data şi sub semnătura acestuia;
    – documente relevante conform RACR-LPAN ULM.2215;
    – dovada achitării obligaţiilor financiare corespunzătoare obţinerii licenţei respective (copie chitanţă achitare tarif etc.).

    Notă:
    În cazul în care după verificarea de către autoritatea de certificare a dosarului pilotului se constată conformarea cu prevederile RACR-LPAN ULM, se completează şi eliberează certificatul de recunoaştere, însoţit de certificatul medical corespunzător [conform RACR-LPAN ULM.1000(a)].
    Autoritatea de certificare introduce în dosarul pilotului copia certificatului medical corespunzător.
    În cazul în care după verificarea dosarului pilotului se constată neconformităţi, se informează solicitantul pe scurt asupra acestora.

    CAP. 4
    Dispoziţii finale
    RACR-LPAN ULM. 4005 - Privilegii
    a) Privilegiile conferite de calificarea de instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate includ şi pe cele ale pilotului pentru clasa de aeronave ultrauşoare motorizate pentru care le deţine.

    RACR-LPAN ULM. 4010 - Examinările
    (a) Examinările teoretice prevăzute în prezenta reglementare se efectuează pe bază de grile test pentru fiecare materie, cu unul sau mai multe răspunsuri corecte, fiecare conţinând minim 10 întrebări.
    Conţinutul acestor grile este diferit în funcţie de nivelul calificării/autorizaţiilor pentru care se solicită licenţierea.
    Aceste grile vor fi elaborate de către autoritatea de certificare prin intermediul examinatorilor autorizaţi din cadrul unei baze de date cu un număr de 1.000 de întrebări, pentru pilotul de aeronave ultrauşoare motorizate, şi 500, pentru instructor.
    Această bază de date va fi întocmită de către autoritatea de certificare prin intermediul examinatorilor autorizaţi.
    Baza de date este publică şi se pune la dispoziţia celor interesaţi la cerere.

    (b) Prin excepţie de la prevederile RACR-LPAN ULM.4010 (a) de mai sus, examinările teoretice la disciplinele suplimentare (Metodologia instruirii la sol şi în zbor), în cazul obţinerii calificării de instructor, se vor efectua pe bază de grile test, cu unul sau mai multe răspunsuri corecte, fiecare conţinând minimum 50 de întrebări.
    (c) Formularele pentru aceste grile test au obligatoriu o rubrică specială în care persoana examinată înscrie numele, semnătura acesteia şi data examinării.
    (d) În situaţiile în care nu este posibil altfel, autoritatea de certificare poate stabili o planificare anuală, cuprinzând locul şi perioada în care se vor organiza sesiuni de examinare teoretică şi practică în vederea obţinerii licenţelor de pilot şi a calificărilor/autorizaţiilor aferente acesteia. Documentul privind această planificare va fi pus la dispoziţia celor interesaţi, la cerere, sau se va face public.

    RACR-LPAN ULM. 4015 - Procesul-verbal
    (a) Rezultatele examinărilor teoretice şi a testelor de verificare a competenţei în zbor prevăzute în RACR-LPAN ULM se consemnează în procesul verbal de examinare al cărui model este prezentat în Anexa 8.
    (b) Procesul-verbal încheiat este documentul prin care se demonstrează promovarea examinărilor teoretice şi a testelor practice de verificare a competenţei prevăzute în RACR-LPAN ULM.
    (c) Procesul-verbal se întocmeşte în două exemplare, unul se introduce în dosarul pilotului iar celălalt în registrul de procese-verbale.
    (d) Registrul de procese-verbale constă într-un dosar compus din exemplarele care se introduc în acest registru, introduse şi numerotate în ordinea primirii dosarelor piloţilor (înregistrării cererilor) de către autoritatea de certificare. Numărul procesului-verbal se înscrie pe acesta de către autoritatea de certificare, după încheierea acestuia de către examinatori.
    Notă:
    Procesele-verbale din dosarele neconforme cu prevederile prezentei reglementări nu se introduc în registru. Dacă neconformităţile se remediază, introducerea în registru şi numerotarea proceselor-verbale respective se fac corespunzător datei la care remedierea este efectuată.


    (e) Până la eliberarea de către autoritatea de certificare a licenţei şi/sau, după caz, a anexei la aceasta sau a certificatului de recunoaştere, piloţii de aeronave ultrauşoare motorizate (inclusiv instructorii), declaraţi admişi în urma examinărilor teoretice şi practice la sol şi în zbor aferente, pot să-şi exercite privilegiile pe baza procesului-verbal completat şi semnat corespunzător, conform prevederilor prezentei reglementări.
    La cerere, un exemplar de proces-verbal se va completa şi elibera solicitantului.


    RACR-LPAN ULM. 4020 - Carnetul de zbor
    (a) Piloţii de aeronave ultrauşoare motorizate (inclusiv elevii piloţi) trebuie să posede un carnet de zbor pe care aceştia îl completează pentru ţinerea evidenţei activităţii lor de zbor.
    (b) Activitatea de zbor efectuată ca pregătire în conformitate cu prevederile RACR-LPAN ULM este certificată de către instructorii de zbor cu care aceasta a fost efectuată, prin înscrierea numelui şi a semnăturii acestora la rubrica "Observaţii" a carnetului de zbor.
    (c) Instructorii înscriu în carnetul de zbor al persoanelor aflate în proces de pregătire activitatea de zbor efectuată, cu menţiunea "instruire", la rubrica "Scopul zborului".
    (d) Modelul carnetului de zbor este prezentat în Anexa 9.

    RACR-LPAN ULM. 4025 - Obligaţii ale solicitanţilor în vederea licenţierii
    (a) Solicitanţii în vederea licenţierii ca pilot de aeronave ultrauşoare motorizate efectuează demersurile necesare în vederea instruirii teoretice şi practice la sol şi în zbor, precum şi a examinărilor aferente.
    (b) Solicitanţii în vederea licenţierii ca pilot de aeronave ultrauşoare contactează persoanele autorizate ca examinatori, prin intermediul instructorului cu care a fost finalizat cursul (programul) de pregătire practică în zbor, în vederea susţinerii examinărilor şi testelor prevăzute în RACR-LPAN ULM.
    (c) Solicitanţii în vederea obţinerii calificării de instructor contactează organizatorii cursurilor (programelor) specifice pentru instructor, în vederea parcurgerii acestora.
    (d) Organizarea cursurilor (programelor) în vederea obţinerii calificării de instructor se face publică de către organizator.

    RACR-LPAN ULM. 4030 - Dosarul pilotului
    (a) Toate documentele legate de licenţierea unei persoane se introduc într-un singur dosar, adică în dosarul pilotului.
    (b) Verificarea documentelor din dosarele piloţilor, în vederea licenţierii în domeniul aeronavelor ultrauşoare motorizate, se face numai de către persoane autorizate ca examinatori, conform RACR-LPAN ULM, Capitolul 2 V.
    Această verificare se face din punct de vedere al îndeplinirii cerinţelor procedurale prevăzute în prezenta reglementare.

    (c) Dosarele piloţilor se păstrează de către autoritatea de certificare cel puţin atât timp cât documentele emise în baza acestora sunt în termene de valabilitate şi, în cazul în care aceste documente nu mai sunt valabile, cel puţin până la termenul legal la care acestea pot fi arhivate.
    (d) Dosarele piloţilor, inclusiv cele întocmite înainte de intrarea în vigoare a prezentei reglementări, se arhivează în conformitate cu reglementările în vigoare.
    (e) Dosarele piloţilor pot conţine şi alte documente faţă de cele prevăzute în prezenta reglementare şi care sunt legate de activitatea de zbor a pilotului respectiv.

    RACR-LPAN ULM. 4035 - Eliberarea de duplicate în cazul pierderii, furtului sau distrugerii licenţei (inclusiv a anexei la aceasta) sau a certificatului de recunoaştere
    În cazul furtului, pierderii sau distrugerii licenţei (inclusiv a anexei la aceasta) aflate în termen de valabilitate sau a certificatului de recunoaştere, titularii vor anunţa acest fapt într-o publicaţie (ziar) de largă circulaţie, în vederea emiterii de duplicate, dovada acestui anunţ fiind înaintată autorităţii de certificare împreună cu o cerere în acest sens.

    RACR-LPAN ULM. 4040 - Diplome
    Atunci când există solicitări, autoritatea de certificare eliberează diplome de absolvire a cursurilor (programelor) de pregătire ca pilot sau instructor pentru aeronavele ultrauşoare motorizate.
    Acestea se eliberează numai după obţinerea licenţei şi a anexei la aceasta, respectiv a calificării de instructor.

    RACR-LPAN ULM. 4045 - Controlul, inspecţia şi supravegherea activităţii de zbor a piloţilor de aeronave ultrauşoare motorizate
    (a) Controlul, inspecţia şi supravegherea activităţii de zbor a piloţilor de aeronave ultrauşoare motorizate se realizează de către autoritatea de certificare, prin persoanele autorizate ca examinatori, care au calitatea şi privilegiile de inspectori aeronave ultrauşoare motorizate.
    (b) În procesul de control, inspecţie şi supraveghere, inspectorii verifică modul de respectare a reglementărilor şi verifică documentele piloţilor de aeronave ultrauşoare motorizate.
    (c) Refuzul de a se supune controlului, inspecţiei şi supravegherii din partea inspectorilor poate atrage suspendarea sau retragerea licenţei de pilot a celor vinovaţi.
    (d) În cazul constatării de nereguli privind activitatea de zbor, inspectorii pot emite recomandări, pot impune oprirea activităţii de zbor a persoanelor implicate în neregulile respective şi pot, de asemenea, propune autorităţii de certificare luarea de măsuri corective.
    (e) Autorizarea ca examinator/inspector se poate certifica prin înscrierea acestor calităţi în anexa la licenţa de pilot aeronave ultrauşoare motorizate a persoanei respective.

    RACR-LPAN ULM. 4050 - Anexe
    În Anexele 1 la 11, care fac parte din prezenta reglementare, se află modelele formularelor tipizate prevăzute în prezenta reglementare, respectiv: licenţa de pilot aeronave ultrauşoare motorizate, anexa la licenţa de pilot aeronave ultrauşoare motorizate, fişa medicală, certificatul de recunoaştere, fişa de pregătire teoretică şi practică la sol şi în zbor, declaraţia examinatorului, cererea, procesul-verbal de examinare, carnetul de zbor, declaraţia elevului pilot şi autorizaţia de zbor în simplă comandă.

    RACR-LPAN ULM. 4060 - Alte dispoziţii
    (a) Persoanele care se află în proces de pregătire practică în zbor, de reantrenare sau de susţinere a testelor de îndemânare practică în zbor în vederea obţinerii, revalidării, reînnoirii sau recunoaşterii licenţei şi a calificărilor/autorizărilor specifice de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, în conformitate cu prevederile RACR-LPAN ULM, se consideră personal aeronautic navigant având calitatea de elev pilot.
    (b) Elevii piloţi aflaţi în proces de pregătire practică în zbor în vederea obţinerii licenţei de pilot, la solicitarea instructorilor sau a examinatorilor sub a căror supraveghere, respectiv testare, au calitatea de elevi, completează o declaraţie tip al cărei model se află prezentat în Anexa 10.
    Declaraţia se păstrează de către instructor sau examinator atât timp cât aceştia au sub supraveghere, respectiv testare, activitatea de zbor a elevilor piloţi precizaţi.

    (c) Elevul pilot nu se consideră a fi pasager.
    (d) Vârsta minimă de la care o persoană poate avea calitatea de elev este de 15 ani împliniţi.
    (e) Pentru a putea desfăşura activitate de zbor în calitate de personal navigant, până la împlinirea vârstei de 18 ani, o persoană are nevoie de acordul scris al părinţilor legali, întocmit pe baza unei declaraţii notariale în acest sens.
    Până la obţinerea licenţei de pilot, un exemplar original al declaraţiei se păstrează de către instructor, ulterior introducându-se în dosarul pilotului, prin grija instructorului respectiv.

    (f) Existenţa unui certificat medical corespunzător şi a unui carnet de zbor este obligatorie pentru elevul pilot şi pe perioada în care acesta desfăşoară activitate de zbor în dublă comandă cu un instructor.
    (g) Până la obţinerea licenţei de pilot, elevul pilot poate desfăşura activitate de zbor în simplă comandă sub supravegherea instructorului care autorizează elevul să efectueze activitate de zbor în simplă comandă, pe baza autorizaţiei al cărei model este prezentat în Anexa 11.
    Supravegherea se efectuează vizual şi prin intermediul legăturii radio bilaterale (dacă există) elev-instructor, în limita de audibilitate.
    Supravegherea se efectuează prin intermediul legăturii radio bilaterale (dacă există), în limita de audibilitate, în cazul în care activitatea de zbor se efectuează în afara razei vizuale a instructorului.
    În procesul de supraveghere instructorul dă indicaţii elevului, acesta având obligaţia de a le respecta.

    (h) Lista instructorilor şi a examinatorilor autorizaţi se face publică de către autoritatea de certificare.
    (i) Autoritatea de certificare instruieşte examinatorii autorizaţi privitor la atribuţiunile pe care aceştia le îndeplinesc în conformitate cu prevederile RACR-LPAN ULM.
    (j) Pentru un solicitant care deţine o licenţă de pilot sau instructor pentru alte clase/categorii de aeronave fără motor, similare din punct de vedere al modului de pilotaj cu cele pentru care se face solicitarea, autoritatea de certificare creditează 50% din numărul de ore de pregătire teoretică specifică pe care acesta a efectuat-o la disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM pentru obţinerea acestei licenţe.
    Acesta îşi completează pregătirea la disciplinele prevăzute în RACR-LPAN ULM.
    În cazul în care solicitantul nu deţine pregătirea la una sau mai multe discipline prevăzute în RACR-LPAN ULM, acesta trebuie să efectueze pentru aceste discipline o pregătire conform RACR-LPAN ULM.
    Pilotul instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-APAN ULM.2055.

    (k) Un solicitant care deţine o licenţă de pilot sau instructor pentru alte clase/categorii de aeronave fără motor, similare din punct de vedere al modului de pilotaj cu cele pentru care se face solicitarea, trebuie să efectueze un curs (program) de pregătire practică la sol şi în zbor cu un pilot instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate cu un conţinut şi o durată minimă în cuantum de 50% faţă de necesarul corespunzător pilotului, respectiv instructorului, prevăzute în RACR-LPAN ULM.
    Pilotul instructor pentru aeronave ultrauşoare motorizate sub supravegherea căruia s-a finalizat această pregătire eliberează solicitantului un certificat/atestat corespunzător conform RACR-LPAN ULM.2060.

    ANEXA 1

    la RACR-LPAN ULM
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    la RACR-LPAN ULM
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    la RACR-LPAN ULM
    FIŞĂ MEDICALĂ TIP
    de examinare a pilotului de aeronave ultrauşoare motorizate (ULM) ......... născut la data de ............, CNP ............., domiciliat în ............, tel: ................. .

┌────┬───────────────┬──────────┬─────────┐
│Nr. │Felul │Rezultatul│Semnătura│
│crt.│examinării │examinării│şi parafa│
│ │ │ │medicului│
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Talie, │ │ │
│1. │perimetru, │ │ │
│ │Greutate │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│2. │Examenul │ │ │
│ │sângelui │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Examen │ │ │
│3. │oftalmologic │ │ │
│ │Simţ cromatic │ │ │
│ │Dioptrii │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Examen ORL │ │ │
│4. │Timpan │ │ │
│ │Echilibru │ │ │
│ │vestibular │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Examen │ │ │
│ │neuropsihiatric│ │ │
│5. │Motivaţie │ │ │
│ │aviaţie │ │ │
│ │Echilibru │ │ │
│ │psihic │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Examen │ │ │
│6. │chirurgical │ │ │
│ │Operaţii, │ │ │
│ │fracturi │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│ │Examen de │ │ │
│7. │medicină │ │ │
│ │internă: TA, │ │ │
│ │puls şi EKG │ │ │
└────┴───────────────┴──────────┴─────────┘

    Declar pe propria răspundere că nu am suferit de sifilis sau de epilepsie.

┌────────────────────────────┬───────────────────┐
│CONCLUZIA MEDICULUI ŞEF: │Semnătura │
│(medicul şef al unităţii │candidatului │
│sanitare) │...................│
│Data: ......................│APT (clinic normal)│
│UNITATEA SANITARĂ │/INAPT pentru zbor │
│................. │Semnătura şi parafa│
│Data │................ │
│............................│ │
└────────────────────────────┴───────────────────┘

    Mod de completare a fişei medicale tip
    b) Fişa medicală tip este necesară piloţilor de aeronave ultrauşoare motorizate în conformitate cu reglementarea aeronautică civilă română RACR-APAN ULM. Această fişă medicală se completează la orice unitate sanitară din România.
    c) Fişa medicală tip se completează prin grija solicitantului licenţei de pilot aeronave ultrauşoare motorizate ULM, având consemnate pe această, la fiecare rubrică, rezultatele vizitei (examinării) medicale efectuate de către un medic specialist.
    d) Precizarea aptitudinii de zbor se face de către medicul şef al unităţii (instituţiei) care încheie fişa medicală, prin completarea rubricii "CONCLUZIA MEDICULUI ŞEF", lăsându-se nebarat înscrisul de pe fişă "APT (clinic normal)/INAPT" care corespunde situaţiei persoanei examinate.
    e) Valabilitatea aptitudinii medicale începe de la data semnării şi parafării fişei de către medicul şef şi este de:
    (i) 60 de luni pentru persoanele cu vârstă mai mică de 30 de ani;
    (ii) 24 de luni pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 30 de ani şi 49 de ani;
    (iii) 12 de luni pentru persoanele cu vârstă mai mare de 50 de ani.


    ANEXA 4

    la RACR-LPAN ULM

┌──────────────────────────────────────┐
│I.România │
│România │
│II. Certificat de recunoaştere │
│Certificate of recognition │
│Valabil numai însoţit de licenţă │
│corespunzătoare emisă de autoritatea │
│competentă a statului de origine. │
│Valid only în conection with an │
│attached proper licence issued by the │
│competent state authority. │
│XIV. Acest certificat îl îndreptăţeşte│
│pe titular să exercite privilegiile │
│conferite de licenţă pe care o deţine,│
│dar în limita celor permise de │
│reglementările româneşti în vigoare. │
│This certificate entitles its holder │
│to exercise the privileges conferred │
│by the licence he owns but limited at │
│those which are allowed by the │
│Romanian regulations în force. │
└──────────────────────────────────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────────────┐
│III. Nr. ........................... │
│Conform cu licenţa nr: │
│According to licence nr: │
│IV. Numele titularului (deţinătorului): │
│Name of the holder: │
│............................................................│
│VII. Emis de: │
│Issued by: │
│XI. X. Locul/data eliberării: │
│................./.................... │
│Semnătura: │
│Signature │
└────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 5

    la RACR-LPAN ULM
    FIŞA DE PREGĂTIRE TEORETICĂ ŞI PRACTICĂ LA SOL ŞI ÎN ZBOR
    Întocmită în vederea eliberării/revalidării/reînnoirii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor aferente, pentru domnul (doamna) ..........................., născut(ă) la data de ......................, în localitatea ............................., domiciliat(ă) în ................, tel. ................., posesor (posesoare) al (a) actului de identitate (tip, serie, număr), ................. eliberat de ...................., la data de ......................, CNP ................, astfel:
    (Se menţionează după caz: pilot, instructor şi alte calificări/autorizaţii, conform reglementării RACR-LPAN ULM, pentru: avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante, elicoptere ultrauşoare, autogire ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare.)
    PREGĂTIREA TEORETICĂ

┌──────┬──────────────┬─────────┬───────────┬──────────────┬─────────┐
│ │ │ │ │Numele │ │
│ │ │Nr. ore │ │instructorului│ │
│Nr. │ │de │Data │sub │ │
│poz. │Disciplina │pregătire│finalizării│supravegherea │Semnătura│
│ │ │efectuat │pregătirii │căruia a fost │ │
│ │ │ │ │efectuată │ │
│ │ │ │ │pregătirea │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │Legislaţie │ │ │ │ │
│(i) │aeronautică şi│ │ │ │ │
│ │reglementări │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │Cunoaşterea │ │ │ │ │
│(îi) │aeronavei │ │ │ │ │
│ │ultrauşoare │ │ │ │ │
│ │motorizate │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │Performanţe de│ │ │ │ │
│(iii) │zbor şi │ │ │ │ │
│ │planificarea │ │ │ │ │
│ │zborului │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(iv) │Performanţe │ │ │ │ │
│ │umane │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(v) │Meteorologie │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(vi) │Navigaţie │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(vii) │Proceduri │ │ │ │ │
│ │operaţionale │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(viii)│Principii de │ │ │ │ │
│ │zbor │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(ix) │Radiotelefonie│ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(x) │* │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│(xi) │** │ │ │ │ │
└──────┴──────────────┴─────────┴───────────┴──────────────┴─────────┘

    Subsemnatul atest prin prezenta ca domnul (doamna) ........ a finalizat sub supravegherea mea cursul (programul) de pregătire teoretică specifică, conform celor specificate în prezenta fişă şi reglementării RACR-LPAN ULM.
    Instructor: ......................... Data: ......................
    [Numele şi semnătura instructorului sub supravegherea căruia s-a finalizat cursul (programul)]

    PREGĂTIREA PRACTICĂ LA SOL ŞI ÎN ZBOR

┌──────────┬─────────┬───────────┬──────────────┬─────────┐
│ │Nr. ore │ │Numele │ │
│ │de │ │instructorului│ │
│Nr. ore de│pregătire│Data │sub │ │
│pregătire │în zbor/ │finalizării│supravegherea │Semnătura│
│la sol │nr. dec./│pregătirii │căruia a fost │ │
│ │at. │ │finalizată │ │
│ │ │ │pregătirea │ │
├────┬──┬──┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │DC│SC│Raid │ │ │ │
├────┴──┴──┴─────────┴───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │
├────┬──┬──┬─────────┬───────────┼──────────────┼─────────┤
│*** │ │ │ │ │ │ │
├────┼──┼──┼─────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│****│ │ │ │ │ │ │
└────┴──┴──┴─────────┴───────────┴──────────────┴─────────┘

    Subsemnatul atest prin prezenta ca domnul (doamna) ........... a finalizat sub supravegherea mea cursul (programul) de pregătire practica la sol şi în zbor, conform celor specificate în prezenta fişă şi reglementării RACR-LPAN ULM.

┌────────────────────────────────┬────────────────┐
│Instructor: │ │
│................................│ │
│[Numele şi semnătura │Data: │
│instructorului sub supravegherea│................│
│căruia s-a finalizat │Data: │
│cursul (programul)] │................│
│Persoana instruită: │ │
│............................. │ │
│(Semnătura persoanei instruite) │ │
└────────────────────────────────┴────────────────┘


    Notă: Prezenta fişă poate fi completată cu scris de mână şi semnată de o singură persoană sau, corespunzător poziţiei respective din fişă, de mai multe, în cazul în care pregătirea nu a fost efectuată sub supravegherea unui singur instructor.
    Pentru fiecare clasă de aeronave (avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante/motoparaşute, elicoptere ultrauşoare, girocoptere ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare) pentru care se solicită licenţierea (după caz, obţinere, revalidare, reînnoire) se completează separat câte o fişă.
    Rubricile care nu sunt necesar a fi completate, corespunzător cerinţelor reglementării RACR-LPAN ULM, se barează.
    Acolo unde la rubricile ce trebuie completate se întâlneşte simbolul ''/'' se lasă nebarat cazul care corespunde persoanei care solicită licenţierea.
    În cazul obţinerii calificării/autorizaţiei de instructor se specifică pe prezenta fişă, cu scris de mână, de către unul din instructorii sub supravegherea căruia se desfăşoară cursul de instructori respectiv, numărul şi data aprobării cursului.
    * Spaţiu rezervat a se completa pentru disciplinele suplimentare (Metodologia instruirii la sol şi în zbor) în cazul obţinerii calificării/autorizaţie de instructor.
    ** Spaţiu rezervat a se completa în cazul acordării autorizaţiilor specifice (speciale), după caz, cu: zbor cu flotoare, zbor cu schiuri, lansări de paraşutişti, remorcaj şi zbor cu pasageri.
    *** Spaţiu rezervat a se completa în cazul acordării autorizaţiilor specifice (speciale).
    **** Spaţiu rezervat a se completa în cazul obţinerii calificării/autorizaţiei de instructor.

    ANEXA 6

    la RACR-LPAN ULM
    DECLARAŢIA EXAMINATORULUI
    Subsemnatul (a) ......, născut (ă) la data de ....... în localitatea ......., domiciliat (ă) în ......., tel. ......, posesor (posesoare) al (a) actului de identitate (tip, serie, număr) ......, eliberat de ......, la data de ......, CNP ....., având ca pregătire/calificare: ......., declar prin prezenta că sunt de acord, prin libera mea voinţă, să îndeplinesc atribuţiunile de examinator/inspector în conformitate cu reglementarea aeronautică RACR-LPAN ULM, aprobată de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului prin: ...... asupra căreia am luat cunoştinţă şi mi-am însuşit-o, precum şi în conformitate cu celelalte reglementări în vigoare.
    Declar, de asemenea, că îmi asum întreaga responsabilitate ce decurge din îndeplinirea atribuţiunilor prevăzute în reglementările de mai sus, în conformitate cu reglementările în vigoare.
    Dată în faţa noastră,
    reprezentanţi ai autorităţii de certificare/martori:
    (numele şi semnătura)
    ............................
    ............................
    Data ........................
    Semnătura
    .............................
    Notă: Declaraţia se completează de către semnatar, cu scris de mână.

    ANEXA 7

    la RACR-LPAN ULM
    Viza instructorului sub supravegherea căruia s-a finalizat cursul (programul)
    Subsemnatul ....., născut (a) la data de ...., în localitatea ......, domiciliat (a) în ......, tel: ......, posesor al actului de identitate (tip, serie, număr) ...., eliberat de ......, la data de ......, CNP ........., elev pilot/pilot pe clasa/clasele de aeronave ULM ........(Se menţionează după caz: avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante, elicoptere ultrauşoare, autogire ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare.)...., vă rog prin prezenta a dispune efectuarea demersurilor necesare în vederea eliberării/revalidarii/reinnoirii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/autorizaţiilor aferente, astfel: ......../(Se menţionează după caz: pilot, instructor şi alte calificari/autorizaţii, conform reglementării RACR-LPAN ULM, pentru: avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante, elicoptere ultrauşoare, autogire ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare.).........
    Cunosc în totalitate reglementările aferente activităţii de zbor cu aeronave ultrauşoare motorizate şi mă angajez să le respect. Declar că practic zborul cu aeronave ultrauşoare motorizate din proprie iniţiativă şi cunoscând riscurile şi responsabilităţile aferente acestei activităţi mi le asum, activitatea de zbor desfăşurată fiind strict pe propria răspundere.
    Posed carnet de zbor completat la zi având un număr total de ......... zboruri, totalizand ............ ore de zbor.
    Pe clase de aeronave am o experienta de zbor astfel:

┌──────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬──────┐
│Clase │starturi │ore │minute │ │
│Avion ULM: │.........│.........│.........│ │
│Motodeltaplan:│.........│.........│.........│Alte │
│Avion: │.........│.........│.........│clase:│
│Elicopter: │.........│.........│.........│ │
│Planor │.........│.........│.........│ │
│motorizat: │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴──────┘

    Pe versoul prezentei cereri se află opisul cu documentele anexate prezentei cereri.
    Semnătura: .................. Data: ................
    Notă: Prezenta cerere va fi completată de către solicitant cu scris de mână şi este adresată autorităţii de certificare.

    ANEXA 8

    la RACR-LPAN ULM
    PROCES-VERBAL NR. ....................
    de examinare
    Încheiat astăzi ........ ca urmare a finalizării examinării teoretice şi a susţinerii testului de îndemânare practică efectuate în vederea eliberării/revalidării/ reînnoirii licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate şi a calificărilor/ autorizaţiilor aferente, pentru domnul (doamna) ......, născut (a) la data de ......., în localitatea ......, tel. ........, domiciliat(a) în ........., posesor (posesoare) al (a) actului de identitate (tip, serie, număr) ........, eliberat de ......., la data de ........, CNP ............, astfel: ......(Se menţionează după caz: pilot, instructor şi alte calificări/autorizaţii, conform reglementării RACR-LPAN ULM, pentru: avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante/ motoparaşute, elicoptere ultrauşoare, autogire ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare.)......

┌──────────────────────┬──────────────────────────┐
│REZULTATUL examinării │ │
│TEORETICE: │ │
│(i) Legislaţie │ │
│aeronautică şi │ │
│reglementări │ │
│(ii) Cunoaşterea │(note/procente) │
│aeronavei ultrauşoare │.............. │
│motorizate │.............. │
│(iii) Performanţe de │.............. │
│zbor şi planificarea │.............. │
│zborului │.............. │
│(iv) Performanţe umane│.............. │
│(v) Meteorologie │.............. │
│(vi) Navigaţie │.............. │
│(vii) Proceduri │.............. │
│operaţionale │Media: ............. │
│(viii) Principii de │Data: │
│zbor │..........................│
│(ix) Radiotelefonie │ │
│(x) * │ │
│Examinator: │ │
│......................│ │
│(Numele şi semnătura) │ │
└──────────────────────┴──────────────────────────┘

    REZULTATUL TESTULUI DE ÎNDEMÂNARE PRACTICĂ:

┌───────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ADMIS/RESPINS │ │
│Examinator: │Data: │
│...................... │.........................│
│(Numele şi semnătura) │Data: │
│Persoana examinată: │.........................│
│...............................│ │
│(Semnătura persoanei examinate)│ │
└───────────────────────────────┴─────────────────────────┘


    Notă: Prezentul proces-verbal poate fi completat, cu scris de mână, şi semnat de o singură persoană sau, corespunzător examinării efectuate, de mai multe, în cazul în care examinarea nu a fost efectuată de către un singur examinator.
    Pentru fiecare clasă de aeronave (avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante/motoparaşute, elicoptere ultrauşoare, girocoptere ultrauşoare, dirijabile ultrauşoare) pentru care se solicită licenţierea (după caz, obţinere, revalidare, reînnoire) se completează separat procese-verbale, conform prevederilor RACR-LPAN ULM.
    Rubricile care nu sunt necesar a fi completate, corespunzător cerinţelor reglementării RACR-LPAN ULM, se barează.
    Acolo unde la rubricile ce trebuie completate se întâlneşte simbolul ''/'' se lasă nebarat cazul care corespunde persoanei care solicită licenţierea.
    În cazul obţinerii calificării/autorizaţiei de instructor se specifică pe prezentul proces verbal, cu scris de mână, de către unul din instructorii sub supravegherea căruia se desfăşoară cursul de instructori respectiv, numărul şi data aprobării cursului.
    Prin semnătura instructorilor examinatori, înscrisă pe prezentul proces-verbal, aceştia atestă că au verificat şi se îndeplinesc cerinţele prevăzute în RACR-LPAN ULM corespunzătoare cazului pentru care este întocmit procesul-verbal.
    * Spaţiu rezervat a se completa pentru disciplinele suplimentare (Metodologia instruirii la sol şi în zbor) în cazul obţinerii calificării/autorizaţiei de instructor.

    ANEXA 9

    la RACR-LPAN ULM
    CARNET de ZBOR
    ................
    (specialitatea ca navigant)
    .............................
    (numele şi prenumele cu iniţiala tatălui)

┌──────────────────────────────────────┐
│Loc pentru │
│fotografie │
└──────────────────────────────────────┘

    Numele ________________________________
    Prenumele _____________________________
    Data naşterii _________________________
    Locul naşterii ________________________
    Adresa ________________________________
                                      Semnătura titularului
                                  _____________________________
                        Eliberat de (instructorul/organizaţia respectivă)
                    __________________________________________________________
        Data eliberării ___________________

    CUPRINS
    Instrucţiuni cu privire la întocmirea carnetului de zbor
    Reguli pentru completarea carnetului de zbor
    Partea I-a: Date personale
    Partea II-a: Recapitulări periodice (ale activităţii de zbor)
    Partea III-a: Evidenţa succesivă a zborurilor
    Partea IV-a: Verificări ale pregătirii în tehnica de pilotaj. Examene şi controale speciale
    Partea V-a: Clase/tipuri de aeronave zburate
    Partea VI-a: Accidente şi incidente de aviaţie şi premize ale acestora
    INSTRUCŢIUNI
    cu privire la întocmirea carnetului de zbor
    1. Carnetul de zbor se întocmeşte pentru piloţii (elevii piloţi), care zboară efectiv.
    2. Când un carnet de zbor se epuizează se întocmeşte altul nou. Toate datele necesare pentru noul carnet de zbor se trec în baza datelor din vechiul carnet de zbor.
    Notă: Carnetele de zbor de alte tipuri sunt luate în considerare ca bază pentru a se întocmi un carnet de zbor conform prezentului model de carnet.

    3. Completarea părţilor I, II, III şi V din carnetul de zbor revine ca sarcină pilotului (elevului pilot) respectiv.
    Capitolele IV şi VI se completează de către persoana care a făcut verificarea sau a analizat cazul respectiv.
    La rubrica "Numele şi semnătura de certificare", din capitolul V, persoana care zboară efectiv pe clasa/tipul respectiv de aeronavă sau sub a cărei supraveghere se desfăşoară această activitate înscrie numele şi semnătura.

    4. În cazul activităţii de pregătire în zbor, exactitatea completării tuturor capitolelor carnetului se controlează de către instructorul/organizaţia sub a cărui/cărei supraveghere/organizare se execută zborul.
    5. Carnetul de zbor este nesecret, însă se păstrează pe timpul în care titularul se află în proces de pregătire în zbor de către instructorul de zbor şi este considerat ca un document aparţinând unei stricte evidenţe.
    6. Odată cu încetarea activităţii de zbor de pregătire, toate datele trecute în carnetul de zbor se totalizează, se certifică de către instructorul de zbor respectiv, după care carnetul de zbor se eliberează titularului sub semnătură.
    7. Este interzis a se trece în carnetul de zbor date referitoare la alte activităţi care nu sunt legate de zbor şi prevăzute în părţile carnetului.
    REGULI
    pentru completarea carnetului de zbor
    1. Toate părţile carnetului de zbor se completează curat, îngrijit şi numai cu cerneală.
    2. La partea III-a "Evidenţa succesivă a zborurilor" se înscriu în mod cronologic toate zborurile pentru fiecare zi de zbor.
    3. La rubrica "Scopul zborului" se descrie pe scurt scopul zborului, în aşa fel încât, să reiasă clar ce activitate de zbor s-a executat.
    4. La activităţile de zbor ce necesită navigaţie aeriană se trece în mod obligatoriu şi traiectul executat.
    Partea a II - a
    RECAPITULĂRI PERIODICE

┌─────────────┬──────────┬──────────┬───────────────────────────────────┐
│ │ │ │Durata zborului │
│ │ │ ├────────┬──────────────────────────┤
│Anul │Clasa/ │Nr. │Total │Din care │
│recapitulării│tipul │zborurilor├───┬────┼────────┬────────┬────────┤
│ │aeronavei │ │ │ │Ziua │ZFV │Noaptea │
│ │ │ │Ore│Min.├───┬────┼───┬────┼───┬────┤
│ │ │ │ │ │Ore│Min.│Ore│Min.│Ore│Min.│
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼──────────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┴──────────┴──────────┴───┴────┴───┴────┴───┴────┴───┴────┤
│(două pagini) │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Partea a III-a
    EVIDENŢA SUCCESIVĂ A ZBORURILOR

┌────┬───────────────────┬────────┬────┬───────────────────────┬────────────┐
│ │Felul aeronavei │Scopul │Nr. │Durata zborului │ │
│ ├─────┬─────────────┤zborului│dec.├───────┬───────────────┤Observaţii │
│Data│Clasa│Înmatriculare│Zona/ │/ │Total │Din care │Calificative│
│ │/ │/ │Ruta │at. ├───┬───┼───────┬───────┤Vize │
│ │Tip │Identificare │ │ │Ore│min│ZVF │Noaptea│incidente │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┬───┼───┬───┤ │
│ │ │ │REPORT │ │ │ │Ore│Min│Ore│Min│ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────┴─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────────┤
│(cincizeci de pagini) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────┴────────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────────────┘


    Partea a IV-a
    VERIFICĂRI ALE PREGĂTIRII ÎN TEHNICA DE PILOTAJ EXAMENE ŞI CONTROALE SPECIALE

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│(cinci pagini) │
└──────────────────────────────────────┘


    Partea a V-a
    CLASE/TIPURI DE AERONAVE ZBURATE

┌─────┬────┬─────────┬─────┬──────┬────────┬──────┬───────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │Numele şi │
│Tipul│în │Categoria│HP │Viteza│Greutate│Timp │semnătura │
│ │anul│/clasa │motor│ │ │zburat│de │
│ │ │ │ │ │ │ │certificare│
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼─────────┼─────┼──────┼────────┼──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┴────┴─────────┴─────┴──────┴────────┴──────┴───────────┤
│(cinci pagini) │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Partea a VI-a
    ACCIDENTE ŞI INCIDENTE DE AVIAŢIE ŞI PREMIZE ALE ACESTORA

┌────┬────────────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │Felul aeronavei │Date despre │ │
│ │ │împrejurările│Cauzele şi │
│Data├─────┬──────────┤producerii │vinovaţii │
│ │Clasa│Înmatric./│accidentului │evenimentului│
│ │/tip │identific.│sau premizei │ │
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┴─────┴──────────┴─────────────┴─────────────┤
│(cinci pagini) │
└─────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 10

    la RACR-LPAN ULM
    DECLARAŢIE
    Subsemnatul ......, născut la data ......., în localitatea ........, jud. ......, fiul lui ...... şi al ......, posesor al actului de identitate (tip, serie, număr) ......, eliberat de ...., la data de ........, CNP ......., domiciliu actual ......... tel. acasa ....., tel. serviciu ........, mobil ......, pilot de aeronave ultrauşoare motorizate din anul ......, cunosc în totalitate reglementările aferente activităţii de zbor cu aeronave ultrauşoare motorizate şi mă angajez să le respect.
    Declar că practic zborul cu aeronave ultrauşoare din proprie iniţiativă şi cunoscând riscurile şi responsabilităţile aferente acestei activităţi mi le asum, activitatea de zbor desfăşurată fiind strict pe propria răspundere.
    Pe clase de aeronave am o experienţă de zbor astfel:

┌──────────────┬─────────┬─────────┬──────────┬──────┐
│Clase │starturi │ore │minute │ │
│Avion ULM: │.........│.........│..........│ │
│Motodeltaplan:│.........│.........│..........│Alte │
│Avion: │.........│.........│..........│clase:│
│Elicopter: │.........│.........│..........│ │
│Planor │.........│.........│..........│ │
│motorizat: │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────┴─────────┴──────────┴──────┘

        Semnătura: ............................. DATA: ....................
        DATĂ ÎN FAŢA NOASTRĂ:
        MARTORI: ...............................
                 ...............................



    ANEXA 11

    la RACR-LPAN ULM
    AUTORIZAŢIE DE ZBOR ÎN SIMPLĂ COMANDĂ
    PENTRU AERONAVE ULTRAUŞOARE MOTORIZATE
    clasa ..........................
    Prin prezenta autorizez pe domnul (doamna) ........, nascut(ă) la data de ....., în localitatea ......, domiciliat(a) în ......, posesor (posesoare) al (a) actului de identitate (tip, serie, număr) ....., eliberat de ......., la data de ........., CNP ..........., să efectueze activitate de zbor în simpla comanda cu aeronave ultrauşoare din clasa ......, în conformitate cu reglementările în vigoare.
    Are la data eliberării prezentei autorizaţii un număr de zboruri ......., care totalizează ...... ore şi ....... minute, pe această clasă de aeronave ultrauşoare.
    Pe alte clase de aeronave are o experienţă de zbor astfel:
    .........................................................................
    .........................................................................
    .........................................................................
    .........................................................................

    Pe perioada de timp până la obţinerea licenţei de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate această (aceasta) efectueaza activitate de zbor sub supravegherea subsemnatului.
    Data: .............
    Pilot instructor: ..................
    (Numele şi semnătura)

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016