Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTĂRI din 21 iunie 2007  privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTĂRI din 21 iunie 2007 privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 483 din 19 iulie 2007
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 510/230/2007, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 483 din 19 iulie 2007.
──────────
    ART. 1
    Prezentele reglementări stabilesc procedura şi condiţiile tehnice care se aplică la efectuarea controlului tehnic în trafic al vehiculelor rutiere care circulă pe drumurile publice din România.

    ART. 2
    În cuprinsul prezentelor reglementări se utilizează următoarele abrevieri:
    a) RAR - "Registrul Auto Român" - RA;
    b) CTT - controlul tehnic în trafic;
    c) ITP - inspecţia tehnică periodică;
    d) ITPI - inspecţia tehnică periodică internaţională;
    e) RNTR 1 - Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005;
    f) RNTR 2 - Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
    g) RNTR 3 - Reglementările privind omologarea, agrearea şi efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mărfuri periculoase, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.134/2005.


    ART. 3
    În sensul prezentelor reglementări, termenii de mai jos au următorul înţeles:
    a) Acordul de la Viena - Acordul privind adoptarea de condiţii tehnice uniforme pentru inspecţiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere şi recunoaşterea reciprocă a acestor inspecţii, încheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat de România prin Ordonanţa Guvernului nr. 76/1998, aprobată prin Legea nr. 7/1999;
    b) control tehnic în trafic - controlul inopinat de natură tehnică al unui vehicul în circulaţie pe drumurile publice din România, efectuat de RAR şi Poliţia Rutieră;
    c) inspecţia tehnică periodică - controlul conformităţii unui vehicul cu cerinţele tehnice referitoare la inspecţia tehnică periodică. Pentru vehiculele înmatriculate în România, aceste cerinţe sunt prevăzute în reglementările RNTR 1 în vigoare;
    d) inspecţia tehnică periodică internaţională - controlul conformităţii vehiculelor înmatriculate în alte state cu cerinţele tehnice referitoare la inspecţia tehnică periodică internaţională, prevăzute în regulile anexate la Acordul de la Viena;
    e) vehicul (rutier) - sistemul mecanic care circulă pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de persoane şi/sau de mărfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări, cu excepţia vehiculelor care circulă pe şine;
    f) vehicul comercial - autovehiculul pentru transportul de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t (categoriile N2 şi N3), remorca sau semiremorca cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t (categoriile O3 şi O4) ori autovehiculul pentru transportul de persoane care are, în afara scaunului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune (categoriile M2 şi M3);


    ART. 4
    (1) Autovehiculele din categoriile M2, M3, N2 şi N3, definite în conformitate cu RNTR 2, destinate circulaţiei pe drumurile publice, având cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, trebuie echipate cu limitatoare de viteză.
    (2) Autovehiculele din categoriile M2 şi M3 prevăzute la alin. (1) pot circula pe drumurile publice numai dacă sunt echipate cu un limitator de viteză reglat astfel încât viteza lor să nu depăşească 100 km/h.
    (3) Autovehiculele din categoriile M3 înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2005, cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, pot continua să fie echipate cu limitatoare de viteză a căror viteză maximă este reglată la 100 km/h.
    (4) Autovehiculele din categoriile N2 şi N3 prevăzute la alin. (1) pot circula pe drumurile publice numai dacă sunt echipate cu un limitator de viteză reglat astfel încât viteza lor să nu depăşească 90 km/h.
    (5) Cerinţele prevăzute la alin. (2)-(4) nu se aplică:
    a) autovehiculelor utilizate de către forţele armate, protecţia civilă, pompieri, alte servicii de urgenţă şi forţe responsabile pentru menţinerea ordinii publice;
    b) autovehiculelor a căror viteză maximă constructivă nu poate depăşi limitele prevăzute la alin. (2)-(4);
    c) autovehiculelor utilizate pentru teste rutiere în scopuri ştiinţifice;
    d) autovehiculelor utilizate numai pentru servicii publice în mediu urban.

    (6) Limitatoarele de viteză menţionate la alin. (2)-(4) trebuie să satisfacă cerinţele tehnice prevăzute de Directiva 92/24/CEE . Totuşi, toate autovehiculele prevăzute la alin. (1) şi înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2005 pot continua să fie echipate cu limitatoare de viteză care respectă cerinţele tehnice stabilite de autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene.
    (7) Limitatoarele de viteză trebuie instalate de operatori economici autorizaţi de RAR, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 5
    CTT se efectuează pentru toate vehiculele aflate în circulaţie pe drumurile publice din România, fără discriminări bazate pe naţionalitatea conducătorului auto sau pe statul de înmatriculare ori punere în circulaţie a vehiculului, ţinându-se cont de necesitatea reducerii la minimum a costurilor şi întârzierilor provocate conducătorilor auto şi/sau operatorilor economici.

    ART. 6
    (1) Lucrătorul Poliţiei Rutiere asigură oprirea vehiculelor în vederea efectuării de către inspectorul RAR a verificărilor prevăzute prin prezentele reglementări.
    (2) Modul de selectare a vehiculelor ce urmează a fi supuse CTT trebuie să urmărească în special identificarea şi oprirea acelor vehicule în cazul cărora există indicii privind o stare tehnică necorespunzătoare.

    ART. 7
    (1) Lucrătorul Poliţiei Rutiere controlează actele privind înmatricularea vehiculului respectiv.
    (2) Lucrătorul Poliţiei Rutiere verifică, dacă este cazul, existenţa şi valabilitatea certificatului de agreare pentru transportul mărfurilor periculoase, corespunzător mărfii transportate.
    (3) După efectuarea controlului actelor privind înmatricularea vehiculului, inspectorul RAR va proceda la efectuarea verificărilor prevăzute prin prezentele reglementări.
    (4) CTT cuprinde următoarele verificări:
    a) o inspecţie vizuală a stării tehnice a vehiculului în staţionare;
    b) o verificare a raportului de CTT întocmit recent sau o verificare a documentelor care atestă efectuarea ITP ori ITPI în statul de înmatriculare sau punere în circulaţie a vehiculului şi, în particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atestă că vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 96/96/CE ; şi/sau
    c) o inspecţie ce vizează detectarea defecţiunilor privind starea tehnică a vehiculului. Această inspecţie se efectuează asupra unuia, mai multor sau tuturor punctelor de control enumerate în raportul de CTT.

    (5) Dovada eliberată într-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabileşte că un autovehicul, precum şi remorca sau semiremorca acestuia, înmatriculate în acest stat membru, au fost admise la o ITP care respectă cel puţin prevederile Directivei 96/96/CE este recunoscută ca având aceeaşi valabilitate ca şi dovada de ITP eliberată în România.
    (6) Pentru vehiculele comerciale înmatriculate în celelalte state care au ratificat Acordul de la Viena, este obligatorie prezentarea certificatului de ITPI.

    ART. 8
    (1) Înainte de a proceda la o inspecţie privind punctele de control enumerate în raportul de CTT, inspectorul RAR ia în considerare documentele care atestă efectuarea ITP ori ITPI şi/sau un raport de CTT prezentat de conducătorul auto şi care a fost întocmit recent fie de RAR, fie de un serviciu competent al unui alt stat membru al Uniunii Europene.
    (2) Inspectorul RAR poate, de asemenea, să ia în considerare un document eliberat de un centru de reparaţii autorizat de RAR conform legislaţiei în vigoare, care atestă efectuarea unor reparaţii la vehiculul respectiv, prezentat, dacă este cazul, de conducătorul auto.
    (3) Atunci când aceste documente şi/sau raportul precizat mai sus furnizează proba că o inspecţie a fost deja efectuată în decursul ultimelor 3 luni asupra unuia dintre punctele de control enumerate în raportul de CTT, acest punct nu este controlat din nou decât în cazul în care acest control este justificat, în principal, de existenţa unei defecţiuni sau a unei neconformităţi evidente.

    ART. 9
    (1) CTT se efectuează pe baza planului de operaţiuni prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele reglementări.
    (2) Pentru vehiculele care deţin un certificat de agreare pentru transportul mărfurilor periculoase valabil conform prevederilor art. 7 alin. (2), inspectorul RAR va proceda la efectuarea operaţiunilor de verificări suplimentare prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentele reglementări.
    (3) Cerinţe privind încercările şi/sau controalele referitoare la sistemele de frânare, emisiile poluante, tahografele şi limitatoarele de viteză sunt prevăzute în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentele reglementări.
    (4) Aparatura utilizată la CTT trebuie să îndeplinească condiţiile precizate prin reglementările RNTR 1 în vigoare.

    ART. 10
    (1) Pentru fiecare CTT se întocmeşte un raport, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentele reglementări.
    (2) Inspectorul RAR completează rubricile raportului de CTT referitoare la vehiculul inspectat şi condiţiile de efectuare a CTT, iar la rubrica privind punctele de control marchează punctele ce au fost controlate în conformitate cu planul de operaţiuni.
    (3) Dacă inspectorul RAR estimează că importanţa defecţiunilor de întreţinere ale vehiculului inspectat poate crea un risc privind siguranţa rutieră, de natură să justifice o inspecţie mai aprofundată, în special în ceea ce priveşte frânarea, vehiculul poate fi supus unei inspecţii mai complexe într-o staţie de ITP autorizată de RAR conform legislaţiei în vigoare şi situată în apropiere.
    (4) Pentru aplicarea prevederilor alin. (3), se va aplica legislaţia în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice.

    ART. 11
    (1) În cazul în care inspectorul RAR determină în urma verificărilor efectuate defecţiuni majore sau periculoase în conformitate cu planul de operaţiuni, marchează în rubrica privind punctele de control din raportul de CTT acele puncte la care au fost constatate astfel de neconformităţi, iar la rubrica privind detalierea neconformităţilor constatate menţionează în clar toate defecţiunile identificate.
    (2) În baza defecţiunilor menţionate de inspectorul RAR, lucrătorul Poliţiei Rutiere aplică sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice şi marchează măsurile aplicate la rubrica privind rezultatele controlului din raportul de CTT.
    (3) Măsurile aplicate de lucrătorul Poliţiei Rutiere în conformitate cu legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice au în vedere defecţiunile constatate fie în timpul verificărilor prevăzute la art. 7 alin. (4), fie în timpul inspecţiei mai complexe prevăzute la art. 10 alin. (3).
    (4) Raportul de CTT se reţine de inspectorul RAR, o copie a acestuia fiind înmânată lucrătorului Poliţiei Rutiere, iar o altă copie conducătorului auto.

    ART. 12
    RAR comunică Comisiei Europene, la fiecare 2 ani, înainte de 31 martie, datele colectate privind CTT pentru cei 2 ani precedenţi şi care se referă la numărul vehiculelor comerciale controlate, clasificate pe categorii de omologare conform rubricii corespunzătoare din raportul de CTT şi pe ţări de înmatriculare, precum şi punctele controlate şi defecţiunile constatate şi marcate în rubrica privind punctele de control din raportul de CTT.

    ART. 13
    (1) RAR va asigura colaborarea cu serviciile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene pentru aplicarea Directivei 2000/30/CE . În acest scop, RAR va comunică acestor servicii persoanele de contact responsabile.
    (2) În cazul vehiculelor comerciale ce aparţin unor nonrezidenţi şi la care în urma CTT au fost constatate defecţiuni majore şi/sau periculoase, în special de natura celor care duc la suspendarea utilizării vehiculelor, RAR va asigura informarea serviciilor competente ale statului membru al Uniunii Europene de înmatriculare sau de punere în circulaţie a vehiculelor respective, pe baza raportului de CTT. Aceasta nu va prejudicia consecinţele aplicabile în conformitate cu legislaţia naţională privind circulaţia pe drumurile publice.
    (3) În cazul în care RAR a fost solicitat de serviciul competent al unui stat membru al Uniunii Europene care a constatat defecţiuni majore şi/sau periculoase la un vehicul comercial înmatriculat în România să ia măsuri împotriva contravenientului, RAR va comunică măsurile luate.
    (4) În acest scop, la solicitarea RAR, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative va cere deţinătorului vehiculului respectiv prezentarea la RAR într-un interval de maximum 30 de zile pentru efectuarea unei verificări tehnice la sistemele la care au fost constatate defecţiuni majore şi /sau periculoase de către serviciul competent al unui stat membru al Uniunii Europene.
    (5) În cazul nerespectării de către deţinătorul vehiculului a obligaţiilor prevăzute la alin. (4), RAR va proceda la anularea din oficiu a valabilităţii ITP pentru vehiculul respectiv. RAR va aduce la cunoştinţa Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative anularea din oficiu a valabilităţii ITP a unui vehicul, în scopul informării deţinătorului vehiculului.

    ART. 14
    În scopul redobândirii certificatului de înmatriculare reţinut de lucrătorii Poliţiei Rutiere ca urmare a efectuării CTT la un vehicul înmatriculat sau pus în circulaţie în alt stat trebuie prezentat un document eliberat de un centru de reparaţii autorizat de RAR conform legislaţiei în vigoare şi care atestă efectuarea remedierilor necesare la vehiculul respectiv.

    ANEXA 1

    la reglementări
    PLAN DE OPERAŢIUNI
    pentru controlul tehnic în trafic

     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              Punctul Metoda Principale motive Categorie
                                              de respingere defecţiuni
                                                                        ───────────
                                                                         DMi DMa DP
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     0. IDENTIFICAREA
        VEHICULULUI
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     0.1 Placa (plăcile) cu Inspecţie a) Lipsa plăcii (plăcilor) x
     numărul de înmatriculare vizuală cu numărul de înmatriculare
     (dacă este cerut de sau placă (plăci)
     cerinţele specifice) neconformă cu standardul
                                           b) Placa (plăcile) cu numărul x
                                              de înmatriculare fixată
                                              necorespunzător (încât este
                                              posibil să cadă pe
                                              carosabil)
                                           c) Numărul de înmatriculare
                                              ilizibil total x
                                           d) Numărul de înmatriculare
                                              ilizibil parţial x
                                           e) Neconcordanţă cu
                                              documentele vehiculului x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     0.2 Identificarea vehi- Inspecţie a) Lipseşte sau este poansonat x
     culului/şasiu, carose- vizuală neconform
     rie/număr de b) Incomplet, ilizibil x
     identificare c) Neconcordanţă cu documen- x
                                              tele vehiculului sau cu
                                              înregistrările RAR
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     0.3 Alte probleme de Inspecţie a) Cod motor diferit faţă de x
     identificare vizuală documentele vehiculului
                                           b) Tip motor diferit faţă de x
                                              documentele vehiculului
                                           c) Plăcuţă cu seria de motor x
                                              prinsă atipic lipsă, serie
                                              de motor poansonată
                                              neconformă sau lipsă
                                           d) Categorie, subcategorie x
                                              (rubrica caroserie din CIV),
                                              culoare diferite faţă de
                                              cele menţionate în
                                              documentele vehiculului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1. SISTEMUL DE
        FRÂNARE
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1 Stare mecanică şi
     funcţionare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                               Inspecţia a) Pedală prea strânsă pe ax x
     1.1.1 Axul pedalei de vizuală a b) Uzură avansată/joc excesiv x
     acţionare a frânei componen- c) Lipsă siguranţă pedală x
     de serviciu telor, în
                               timp ce
                               sistemul
                               de frânare
                               este
                               acţionat
                               Notă:
                               Vehiculele
                               cu
                               servofrână
                               trebuie
                               inspectate
                               cu motorul
                               oprit
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.2 Starea şi cursa Inspecţia a) Cursă excesivă sau x
     pedalei de acţionare vizuală şi insuficientă
     a frânei auditivă a b) Pedala nu revine corect x
                               componen- c) Lipsă îmbrăcăminte pedală, x
                               telor în fixare incorectă, uzată,
                               timp ce pedală deformată
                               sistemul d) Pedală deformată excesiv, x
                               de frânare care împiedică buna
                               este funcţionare a
                               acţionat celorlalte pedale
                               Notă:
                               Vehiculele
                               cu
                               servofrână
                               trebuie
                               inspectate
                               cu motorul
                               oprita
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.3 Pompa de vacuum, Inspecţia a) Presiune insuficientă x
     compresorul şi vizuală a pentru frânare
     rezervoarele de aer componen- repetată (cel puţin
                               telor la două frânări) după
                               presiunea declanşarea semnalului
                               normală de avertizare (sau dacă
                               de lucru, manometrul indică o
                               funcţio- valoare de pericol)
                               narea b) Supapa de protecţie x
                               dispozi- multicircuit sau
                               tivului supapa de suprapresiune
                               de aver- nu funcţionează
                               tizare, c) Pierdere de aer care x
                               a supapei provoacă o scădere
                               de pro- sensibilă de presiune sau
                               tecţie pierdere de aer
                               mulţi- perceptibilă
                               circuit d) Deteriorare exterioară x x
                               şi a care poate afecta
                               supapei funcţionarea sistemului
                               de de frânare
                               supra- e) Pierderi mari de ulei x
                               presiune la compresor
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.4 Manometru pentru Verificarea a) Funcţionare incorectă a x
     presiune joasă sau funcţionării indicatorului sau a
     indicator manometrului
                                            b) Nefuncţionarea x
                                               indicatorului sau a
                                               manometrului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.5 Supapa de control Inspecţia a) Fisurată sau deteriorată, x
     pentru frâna de vizuală şi uzată excesiv
     staţionare auditivă a b) Dispozitiv de acţionare x
                               componen- supapă defect sau supapă
                               telor în defectă
                               timp ce c) Neetanşeitate în sistem, x
                               sistemul conexiuni slabe
                               de frânare d) Funcţionare incorectă x
                               este
                               acţionat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.6 Frână de Inspecţia a) Sistemul de blocare x x
     staţionare, vizuală a nesigur
     levier de comandă, componen- b) Uzură excesivă a axului x x
     dispozitiv telor în levierului sau a
     de blocare timp ce mecanismului cu clichet
                               sistemul al levierului
                               de frânare c) Cursă prea mare (reglaj x x
                               este incorect)
                               acţionat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.7 Supape de frânare Inspecţia a) Supapă deteriorată sau x x
     (robineţi de frânare, vizuală şi neetanşă (pierderi aer
     supape de descărcare, auditivă a în exces)
     regulatoare de componen- b) Supapă fixată x
     presiune etc.) telor în necorespunzător
                               timp ce c) Pierderi de lichid de x x
                               sistemul frână
                               de frânare
                               este
                               acţionat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.8 Dispozitive de Deconectarea a) Robineţi de închidere sau x
     cuplare pentru tuturor ventile cu etanşare
     remorci echipate sistemelor automată defecte
     cu sistem de frânare de frânare, b) Fixare necorespunzătoare x
     (electric şi/sau dispoziti- c) Montaj incorect x
     pneumatic) velor de d) Pierderi excesive de aer x
                               cuplare fără pericol de blocare
                               dintre a roţilor
                               vehiculul e) Pierderi excesive de aer x
                               tractor şi cu pericol de blocare a
                               remorcă roţilor
                               Inspecţia f) Funcţionare incorectă x x
                               vizuală şi
                               auditivă a
                               componen-
                               telor în
                               timp ce
                               sistemul
                               de frânare
                               este
                               acţionat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.9 Cilindri Inspecţie a) Deteriorate, corodate x x
     acumulatori, vizuală şi b) Neetanşe x
     rezervoare de auditivă c) Robinet de purjare defect x
     aer comprimat d) Fixare nesigură/montaj x
                                               incorect
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.10 Dispozitiv de Inspecţia a) Dispozitiv de servofrână x x
     servoasistare pentru vizuală a deteriorat sau ineficient
     frână, cilindrul componen- b) Cilindru principal defect x
     principal (sisteme telor în c) Cilindru principal neetanş x
     hidraulice) timp ce d) Fixare nesigură a x
                               sistemul cilindrului principal
                               de frânare e) Cantitate insuficientă de x
                               este lichid de frână
                               acţionat f) Capacul rezervorului de x
                                             lichid de frână lipsă
                                          g) Martor de nivel pentru x
                                             lichid de frână aprins sau
                                             defect
                                          h) Funcţionare defectuoasă a x
                                             dispozitivului de
                                             avertizare în caz de nivel
                                             insuficient al lichidului
                                             de frână(dacă este prevăzut
                                             de constructor)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.11 Conducte de frână Inspecţia a) Risc de deteriorare sau x
     rigide vizuală a rupere
                               componen- b) Neetanşeităţi la conducte x
                               telor în c) Deteriorări sau coroziuni x x
                               timp ce excesive ale conductelor
                               sistemul d) Amplasare greşită a x x
                               de frânare conductelor
                               este
                               acţionat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.12 Conducte Inspecţia a) Risc de deteriorare sau x
     flexibile vizuală a rupere
     (furtunuri) de frână componen- b) Furtunuri defecte, puncte x
                               telor în de frecare
                               timp ce c) Furtunuri prea scurte sau x
                               sistemul răsucite
                               de frânare d) Neetanşeităţi la furtunuri x x
                               este sau racorduri
                               acţionat e) Umflare excesivă a x
                                             furtunurilor la presiune
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.13 Garnituri de Inspecţie a) Lipsă garnituri frână x
     frână vizuală b) Uzură foarte avansată x
                                          c) Prezenţa uleiului, unsorii x
                                             care atacă garniturile
                                             (la o roată)
                                          d) Prezenţa uleiului, unsorii x
                                             care atacă garniturile
                                             (la mai multe roţi)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.14 Tamburi de frână, Inspecţie a) Uzură foarte avansată (în x x
     discuri de frână vizuală funcţie de nr. roţilor),
                                             apariţie de şanţuri,
                                             fisuri, spărturi sau alte
                                             defecţiuni care compromit
                                             siguranţa
                                          b) Tamburi sau discuri x x
                                             ancrasate cu ulei, unsoare
                                             etc (în funcţie de nr.
                                             roţilor)
                                          c) Platoul fixat greşit, joc x
                                             platou
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.15 Cabluri de frână, Inspecţia a) Lipsă cabluri sau elemente x
     timonerie vizuală a timonerie
                               componen- b) Cabluri deteriorate sau x
                               telor în cu buclă
                               timp ce c) Componentă excesiv de uzată x x
                               sistemul sau corodată
                               de d) Joncţiuni ale cablului sau x
                               frânare tijelor nesigure
                               este e) Ghidaj cabluri deteriorat x
                               acţionat f) Cursă insuficientă a x
                                             timoneriei care nu asigură
                                             acţionarea frânei de
                                             staţionare
                                          g) Curse anormal de mari ale x
                                             timoneriei datorită
                                             reglajului incorect sau
                                             uzurii excesive
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.16 Cilindri de frână Inspecţia a) Cilindri fisuraţi sau x
     (inclusiv frâne cu arc vizuală a deterioraţi
     sau cilindri hidraulici) componen- b) Cilindri neetanşi x x
                               telor în c) Cilindri fixaţi necores- x
                               timp ce punzător/montaj incorect
                               sistemul d) Coroziune excesivă a x
                               de cilindrilor
                               frânare e) Protecţia de etanşare la x
                               este praf lipsă sau foarte
                               acţionat deteriorată
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.17 Regulator Inspecţia a) Timonerie defectă x
     automat al frânării vizuală a b) Timonerie reglată incorect x
     în funcţie de încărcare componen- c) Mecanism gripat, ineficient x
                               telor în d) Supapă lipsă x
                               timp ce e) Lipsa plăcuţei cu datele x
                               sistemul tehnice principale (ptr.
                               de frânare vehicule cls.III)
                               este f) Date ilizibile sau x
                               acţionat neconforme
                                             cu cerinţele specificate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.18 Leviere pentru Inspecţie a) Mecanism gripat sau cursă x
     came cu reglaj automat vizuală excesiv de mare datorită
                                             reglajului incorect sau
                                             uzurii excesive
                                          b) Reglaj defectuos x
                                          c) Incorect instalat x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.19 Frână de Inspecţie a) Montaj incorect sau x
     încetinire (în măsura vizuală conexiuni nesigure
     în care există sau b) Funcţionare defectuoasă x
     este cerută) c) Lipsă x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.20 Funcţionarea Decuplarea Frâna remorcii nu acţionează x
     automată a frânelor dispoziti- automat la deconectarea
     remorcii vului de dispozitivului de cuplare
                               frânare
                               dintre
                               vehicul
                               şi remorcă
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.21 Întregul sistem Inspecţie a) Alte dispozitive ale x
     de frânare vizuală şi sistemului (pompa antigel,
                               auditivă uscătorul de aer etc.)
                                             deteriorate la exterior sau
                                             corodate excesiv astfel
                                             încât afectează funcţiona-
                                             litatea sistemului de
                                             frânare
                                          b) Pierderi excesive de aer x
                                             sau antigel
                                          c) O componentă nesigură sau x
                                             montată neadecvat
                                          d) Reparaţii necorespunzătoare x
                                             sau modificarea unei
                                             componente
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.1.22 Conectori tester Inspecţie a) Lipsă x
     diagnosticare (unde vizuală b) Deterioraţi, neutilizabili x
     aceştia există sau c) Neetanşeităţi x
     sunt obligatorii)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.2 Frâna de serviciu,
     performanţă şi
     eficacitate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.2.1 Performanţă Încercare a) Forţă de frânare la o roată x
     (E) pe un mai mică de 70% din forţa de
                               stand de frânare maximă înregistrată
                               testare a la cealaltă roată de pe
                               forţelor aceeaşi axă
                               de b) Frânare fără variaţie x
                               frânare, graduală (blocare)
                               acţionare c) Timp de răspuns prea mare x
                               progresivă la una dintre roţi
                               a frânei d) Variaţie excesivă a forţei x
                               până la de frânare în timpul
                               efortul fiecărei rotiri complete
                               maxim a roţii
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.2.2 Eficacitate Încercare Coeficient de frânare mai mic de: x
     (E) pe un - categoria M1, M2 şi M3: 50%*1)
                               stand de - categoria N1: 45%
                               testare a - categoria N2 şi N3: 43%*2)
                               forţelor - categoria O2, O3 şi O4: 40%*3)
                               de Deceleraţie mai mică decât
                               frânare, valorile echivalente ale
                               acţionare coeficienţilor de frânare
                               progresivă precizaţi anterior
                               a frânei
                               până la
                               efortul
                               maxim sau
                               verificare
                               cu ajutorul
                               decelero-
                               metrului
                               (conform
                               procedurii
                               din RNTR 1)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.3 Frâna de securitate (dacă este acţionată printr-un sistem separat),
         performanţă şi eficacitate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.3.1 Performanţă Dacă sis- a) Forţa de frânare pe o roată x
     (E) temul de mică decât 70% din forţa de
                               frânare frânare înregistrată la
                               de secu- cealaltă roată de pe aceeaşi
                               ritate axă
                               este b) Frânare fără variaţie x
                               separat graduală (blocare)
                               de sis- c) Sistemul automat de frânare x
                               temul de pentru remorcă nu
                               frânare funcţionează
                               de
                               serviciu,
                               se utili-
                               zează
                               metoda
                               specifi-
                               cată la
                               1.2.1.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.3.2 Eficacitate Dacă Pentru toate categoriile de x
                               sistemul vehicule, un coeficient de
                               de frânare mai mic de 50%*4)
                               frânare de din coeficientul frânei de
     (E) securitate serviciu indicat la punctul
                               este 1.2.2 (sau deceleraţie,
                               separat de după caz)
                               sistemul
                               de
                               frânare
                               de
                               serviciu,
                               se va
                               utiliza
                               metoda
                               specifi-
                               cată la
                               1.2.2.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.4. Frâna de staţionare, performanţă şi eficacitate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.4.1 Performanţă Încercare Frâna nu funcţionează pe una x
     (E) pe un sau pe mai multe roţi
                               stand de
                               testare a
                               forţelor
                               de frânare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.4.2 Eficacitate Încercare Pentru toate categoriile de x
     (E) pe un vehicule, un coeficient de
                               stand de frânare mai mic de 16%
                               testare a sau, pentru ansambluri de
                               forţelor vehicule, mai mic de 12%
                               de (raportat la masa totală
                               frânare maximă autorizată a
                               sau ansamblului de vehicule).
                               verifica- Deceleraţie mai mică decât
                               re cu valorile echivalente ale
                               ajutorul coeficienţilor de frânare
                               decelero- precizaţi anterior.
                               metrului
                               (conform
                               procedu-
                               rii din
                               RNTR 1)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.5 Sistem antiblocare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1.5.1 Sistem antiblocare Inspecţie Funcţionare defectuoasă a x x
     (ABS) vizuală a dispozitivului de
                               dispozi- avertizare sau acesta
                               tivului indică o defecţiune a
                               de sistemului
                               avertizare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2 SISTEMUL DE DIRECŢIE
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1 Stare mecanică
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1.1 Starea casetei Inspecţie a) Uzură excesivă a axului x
     de direcţie vizuală a b) Deplasare excesivă a axului x x
                               casetei c) Neetanşeităţi x
                               de
                               direcţie
                               în timpul
                               rotirii
                               volanului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1.2 Fixarea casetei Inspecţie a) Caseta de direcţie nu este x
     de direcţie + (E) vizuală a fixată corect
                               fixării b) Lipsa şuruburilor de fixare x
                               casetei sau şuruburi rupte
                               de c) Casetă de direcţie deteriorată x x
                               direcţie
                               în timp
                               ce volanul
                               este rotit
                               stânga-
                               dreapta
                               (utilizând
                               un
                               detector
                               de jocuri
                               corespun-
                               zător,
                               după caz)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1.3 Starea Inspecţie a) Mişcare relativă între x
     mecanismului vizuală a componentele care ar trebui
     de direcţie + (E) componen- să fie fixe
                               telor b) Joc excesiv în articulaţii x
                               mecanis- c) Fisuri sau deformări ale x
                               mului de oricărei componente
                               direcţie d) Absenţa dispozitivelor de x
                               în ceea blocare
                               ce e) Aliniere defectuoasă a x
                               priveşte componentelor (de exemplu,
                               starea bara de conexiune, bara
                               acestora de comandă a direcţiei)
                               în timp f) Reparaţii inadecvate, x
                               ce modificări
                               volanul g) Burduf de protecţie la praf x
                               este lipsă sau deteriorat
                               rotit
                               stânga-
                               dreapta
                               (utili-
                               zând un
                               detector
                               de
                               jocuri
                               cores-
                               punzător,
                               după caz)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1.4 Funcţionarea Inspecţie a) Cursă incompletă a x
     mecanismului de direcţie vizuală a mecanismului de direcţie la
                               modului de acţionarea acestuia (lovirea
                               funcţio- de o parte fixă a şasiului)
                               nare a b) Limitatoare casetă direcţie x
                               mecanis- nefuncţionale
                               mului în c) Nealiniere sau atingerea x x
                               timp ce componentelor
                               volanul
                               este
                               rotit cu
                               rotile
                               pe sol
                               şi
                               motorul
                               în
                               funcţiune
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.1.5 Servodirecţie Verifica- a) Neetanşeităţi uşoare sau x x
                               rea ser- excesive
                               vodirec- b) Lichid insuficient x x
                               ţiei şi a c) Mecanismul nu funcţionează x
                               nivelului d) Mecanism fisurat sau nesigur x
                               rezervoru- e) Reparaţii sau modificări x
                               lui neadecvate
                               hidraulic f) Cabluri/furtunuri x
                               (dacă este deteriorate, corodate excesiv
                               vizibil).
                               Cu roţile
                               pe sol şi
                               cu motorul
                               funcţio-
                               nând, se
                               verifică
                               dacă
                               servodi-
                               recţia
                               funcţio-
                               nează
                               corect
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.2 Volanul şi coloana de direcţie
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.2.1 Starea volanului Cu roţile a) Mişcare relativă între volan x
                               pe sol, şi coloana de direcţie care
                               se osci- indică un joc
                               lează b) Absenţa dispozitivului de x
                               volanul reţinere (siguranţei) pe
                               dintr-o butucul volanului
                               parte în c) Fisurarea sau slăbirea x
                               alta, butucului, coroanei sau a
                               într-un spiţelor volanului
                               plan
                               perpen-
                               dicular
                               pe
                               coloana
                               de
                               direcţie,
                               şi se
                               aplică de
                               jos în
                               sus şi
                               de sus
                               în jos
                               o forţă
                               slabă.
                               Se
                               inspec-
                               tează
                               vizual
                               jocurile
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.2.2 Coloana de Se a) Deplasare excesivă a centrului x
     direcţie împinge volanului în sus sau în jos
                               şi se b) Deplasare excesivă a capului x
                               trage coloanei radial faţă de axa
                               de volan coloanei
                               în linie c) Cuplaj elastic deteriorat sau x
                               cu coloana; cardanic (joc anormal)
                               se împinge d) Fixare defectuoasă x
                               de volan
                               în diferite
                               direcţii
                               perpendi-
                               culare
                               pe coloana
                               de direcţie.
                               Se verifică
                               vizual jocul
                               şi starea
                               cuplajelor
                               elastice
                               sau a altor
                               articulaţii
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2.2.3 Jocuri în Cu motorul Joc excesiv (de exemplu, x
     mecanismul de în funcţiune deplasarea unui punct de pe
     direcţie în cazul coroana volanului care
                               vehiculelor depăşeşte o cincime din
                               cu servo- diametrul volanului)
                               direcţie şi
                               cu roţile
                               în poziţie
                               dreaptă,
                               se roteşte
                               uşor volanul
                               stânga-dreapta,
                               pe cât posibil
                               fără a mişca
                               roţile. Se
                               verifică
                               vizual
                               mişcarea liberă
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3 VIZIBILITATE
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.1 Câmp de vizibilitate Inspecţie Obstrucţionarea câmpului de x
                               vizuală vizibilitate al şoferului
                               de pe care îi afectează vederea
                               scaunul în faţă sau lateral
                               şoferului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.2 Starea geamurilor Inspecţie a) Parbriz sau alt geam fisurat x x
                               vizuală sau cu transparenţă
                                             neconformă cu cerinţele
                                             specifice
                                          b) Parbriz sau alt geam x x
                                             neconform cu cerinţele
                                             specifice
                                          c) Parbriz sau alt geam în stare x
                                             inacceptabilă
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.3 Oglinzi retrovizoare Inspecţie a) Oglindă lipsă sau nefixată xdr xst
                               vizuală conform cerinţelor specifice
                                          b) O oglindă care nu asigură
                                             vizibilitate adecvată xdr xst
                                             spre înapoi
                                          c) Oglindă deteriorată, lipsă xdr xst
                                             sau fixată nesigur
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.4 Ştergătoare de Inspecţie a) Ştergătoare care nu xdr xstg
     parbriz vizuală funcţionează
                              şi func- b) Lamela ştergătorului lipsă xdr xstg
                              ţională sau în mod evident
                                             deteriorată
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.5 Spălătoare de Inspecţie Spălătoare care nu func- Xdr Xstg
     parbriz vizuală ţionează adecvat
                              şi func-
                              ţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3.6 Sistem de Inspecţie Sistem care nu funcţionează x
     dezaburire vizuală sau în mod evident este
                              şi func- deteriorat
                              ţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4. INSTALAŢIA ELECTRICĂ DE ILUMINARE, SEMNALIZARE ŞI AUXILIARĂ
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1 Faruri
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă far sau dispersor x x
     funcţionare vizuală b) Sursă de lumină defectă x
                              şi func- c) Dispersoare necorespunzătoare x
                              ţională d) Fixare nesigură care poate x
                                             conduce la căderea pe
                                             carosabil
                                          e) Fixare necorespunzătoare x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.2 Verificare reglaj Inspecţie a) Far reglat necorespunzător x
     + (E) vizuală b) Sursă de lumină montată x
                              şi func- incorect
                              ţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.3 Comutator Inspecţie a) Numărul de faruri aprinse x
                              vizuală simultan nu este în
                              şi func- conformitate cu cerinţele
                              ţională. specifice
                                          b) Funcţionarea dispozitivului
                                             de comandă defectuoasă x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.4 Conformitatea Inspecţie a) Becul, culoarea luminii x x
     cu cerinţele vizuală emise, poziţia nu sunt în
     specifice şi func- conformitate cu cerinţele
                             ţională specifice
                                          b) Acoperiri ale dispersorului x
                                             sau pe sursa de lumină care
                                             reduc intensitatea luminii
                                             sau schimbă culoarea luminii
                                             emise
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.5 Dispozitive de Inspecţie a) Dispozitivul nu funcţio- x
     reglare a faru- vizuală nează
     rilor în funcţie şi func- b) Dispozitivul manual nu x
     de încărcare ţională poate fi acţionat
     (atunci când de pe scaunul şoferului
     sunt obligatorii)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.1.6 Ştergător de Inspecţie Ştergătorul şi/sau spălătorul x
     far + spălător vizuală nu funcţionează
     (atunci când există) şi func-
                             ţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.2 Lămpi de pozitie fată şi spate, lămpi de gabarit
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.2.1 Stare şi Inspecţie a) Lampă lipsă x
     funcţionare vizuală b) Sursă de lumină defectă x
                             şi func- c) Dispersor lipsă sau şi x
                             ţională necorespunzător
                                          d) Lampă montată nesigur, cu x
                                             pericol de cădere pe
                                             carosabil
                                          e) Lampă montată nesigur x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.2.2 Conformitatea Inspecţie a) Becul şi culoarea luminii x
     cu cerinţele vizuală emise nu sunt în conformi-
     specifice şi func- tate cu cerinţele specifice
                             ţională b) Acoperiri ale dispersorului x
                                             sau pe sursa de lumină care
                                             reduc intensitatea luminii
                                             sau schimbă culoarea luminii
                                             emise
                                          c) Întrerupătorul nu funcţio- x
                                             nează conform cerinţelor
                                             specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.3 Lămpi de stop
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.3.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă lampă x x
     functionare vizuală b) Sursă de lumină defectă x x
                             şi func- c) Dispersor lipsă, x
                             ţională necorespunzător sau
                                             decolorat
                                          d) Lampă montată nesigur, cu x
                                             pericol de cădere pe
                                             carosabil
                                          e) Lampă montată nesigur x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.3.2 Conformitatea Inspecţie a) Becul, culoarea luminii x
     cu cerinţele vizuală emise sau poziţia nu este în
     specifice şi func- conformitate cu cerinţele
                            ţională specifice
                                          b) Acoperiri ale dispersorului x
                                             sau pe sursa de lumină care
                                             reduc intensitatea luminii
                                             sau schimbă culoarea luminii
                                             emise
                                          c) Întrerupătorul nu funcţio-
                                             nează conform cerinţelor
                                             specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.4 Lămpi indicatoare de direcţie şi lămpi de avarie
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.4.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă lampă x
     funcţionare vizuală b) Sursă de lumină defectă x
                            şi func- c) Dispersor necorespunzător x
                            ţională d) Lampă montată nesigur x x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.4.2 Conformitatea Inspecţie Culoarea luminii emise nu este x
     cu cerinţele vizuală în conformitate cu cerinţele
     specifice şi func- specifice
                            ţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.4.3 Comutator Inspecţie Întrerupătorul nu funcţionează x
                            vizuală şi conform cerinţelor specifice
                            funcţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.4.4 Frecvenţa de Inspecţie Ritmul aprinderii intermitente x
     aprindere vizuală şi nu este conform cerinţelor
     intermitentă funcţională specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.5 Faruri de ceaţă faţă şi spate (în funcţie de dotarea vehiculului)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.5.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă lampă x
     funcţionare vizuală şi b) Sursă de lumină defectă x
                            funcţională c) Dispersor necorespunzător x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.5.2 Conformitatea Inspecţie a) Culoarea luminii emise nu x
     cu cerinţele vizuală şi este în conformitate cu
     specifice funcţională cerinţele specifice
                                          b) Sistemul nu funcţionează x
                                             conform cerinţelor specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.6 Lămpi de mers înapoi (în funcţie de dotarea vehiculului)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.6.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă lampă x
     funcţionare vizuală şi b) Sursă de lumină defectă x
                            funcţională c) Dispersor necorespunzător x
                                          d) Lampă montată nesigur x x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.6.2 Conformitatea Inspecţie a) Culoarea luminii emise nu x
     cu cerinţele vizuală şi este în conformitate cu
     specifice funcţională cerinţele specifice
                                          b) Sistemul nu funcţionează x
                                             conform cerinţelor specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.7 Lampă/lămpi de iluminare a plăcii de înmatriculare spate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.7.1 Stare şi Inspecţie a) Lipsă lampă x
     funcţionare vizuală şi b) Sursă de lumină defectă x
                            funcţională c) Dispersor necorespunzător x
                                          d) Lampă montată nesigur x x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.7.2 Conformitatea Inspecţie Sistemul nu funcţionează x
     cu cerinţele vizuală şi conform cerinţelor specifice
     specifice funcţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.8 Catadioptri, dispozitive reflectorizante laterale
     şi plăci de identificare spate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.8.1 Stare, fixare Inspecţie a) Dispozitiv reflectorizant x
                            vizuală lipsă, defect sau
                                             deteriorat
                                          b) Dispozitiv reflectorizant
                                             montat nesigur x
                                          c) Plăci de identificare
                                             montate nesigur cu x
                                             pericol de cădere pe
                                             carosabil
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.8.2 Conformitatea Inspecţie Amplasare sau tip x
     cu cerinţele vizuală neconforme cu cerinţele
     specifice specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.9 Martori luminoşi
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.9.1 Stare şi Inspecţie Nefuncţionali x
     funcţionare vizuală şi
                            funcţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.9.2 Conformitatea Inspecţie Neconformi cu cerinţele x
     cu cerinţele vizuală şi specifice
     specifice funcţională
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.10 Conexiuni Inspecţie a) Componente fixate nesigur x
     electrice dintre vizuală; b) Izolaţie deteriorată x
     autovehiculul dacă este c) Conexiunile electrice ale x
     trăgător şi posibil, se remorcii sau autovehiculului
     remorcă sau va examina trăgător nu funcţionează
     semiremorcă continuitatea corect
                            dintre
                            vehicule
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.11 Cablaj Inspecţie a) Cablaj securizat neadecvat x x
                            vizuală, b) Izolaţie deteriorată x
                            inclusiv
                            în compar-
                            timentul
                            motor,
                            dacă este
                            accesibil
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.12 Lămpi Inspecţie a) Lampa nu este montată conform x
     neobligatorii vizuală şi cerinţelor specifice
                            funcţională b) Funcţionarea lămpii nu este x
                                            conform cerinţelor specifice
                                         c) Lampa montată nesigur (pentru x
                                            exterior)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4.13 Baterie Inspecţie a) Nefixată x
     (acumulator) vizuală b) Scurgeri de lichid x
                                         c) Întrerupător defect (dacă x
                                            este prevăzut)
                                         d) Siguranţe defecte (dacă sunt x
                                            prevăzute)
                                         e) Neventilată corespunzător x
                                            (dacă este cazul)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5. PUNŢI, JANTE, ANVELOPE ŞI MECANISM SUSPENSIE
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.1 Punţi
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.1.1 Punţi Inspecţie a) Punte ruptă sau deformată x
     + (E) vizuală b) Fixare nesigură pe vehicul x
                            (utilizând c) Reparaţii sau modificări x
                            un detector necorespunzătoare
                            de jocuri,
                            dacă este
                            necesar)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.1.2 Fuzete Inspecţie a) Fuzetă ruptă x
     + (E) vizuală b) Uzură excesivă a pivotului x
                            (utilizând fuzetei şi/sau a bucşelor
                            un detector c) Mişcare excesivă între fuzetă x x
                            de jocuri, şi puntea rigidă
                            dacă este d) Pivotul fuzetei slăbit sau cu x
                            necesar). joc în punte
                            Se aplică
                            o forţă
                            laterală
                            sau
                            verticală
                            pe fiecare
                            roată.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.1.3 Rulmenţi roţi Inspecţie a) Joc excesiv la un rulment x
     + (E) vizuală b) Rulment prea strâns, blocat x
                            (utilizând fuzetei şi/sau a bucşelor
                            un detector c) Zgomot anormal constatat la x
                            de jocuri, rotirea roţii
                            dacă este
                            necesar).
                            Se roteşte
                            şi se
                            oscilează
                            roata sau
                            se aplică
                            o forţă
                            laterală
                            pe fiecare
                            roată.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.2 Jante şi anvelope
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.2.1 Butucul roţii Inspecţie Piuliţe sau şuruburi lipsă x x
                            vizuală
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.2.2 Jante Inspecţie a) Jantă fisurată sau defectă x x
                            vizuală pe b) Inelele elastice de reţinere x
                            ambele a anvelopei fixate incorect
                            părţi ale c) Jantă deformată puternic x
                            fiecărei d) Dimensiunile sau tipul jantei x
                            roţi nu sunt în conformitate
                                            cu vehiculul omologat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.2.3 Anvelope Inspecţie a) Dimensiunea anvelopei, x
                            vizuală a capacitatea de încărcare sau
                            întregii indicele de viteză nu sunt
                            anvelope conform cerinţelor specifice
                            prin de- b) Anvelope pe aceeaşi punte sau x
                            plasarea la roţi jumelate de
                            vehicu- dimensiuni diferite
                            lului c) Anvelope pe aceeaşi punte x
                            înainte de construcţie diferită
                            şi înapoi (radială/ diagonală)
                            sau prin d) Deteriorări importante x
                            suspen- e) Tăieturi importante x x
                            darea şi f) Adâncimea profilului benzii x
                            rotirea de rulare neconformă cu
                            roţii cerinţele specifice
                            pentru g) Frecarea anvelopei de alte x x
                            vehicule componente ale caroseriei/
                            din şasiului
                            clasa II h) Anvelope reşapate neconforme x
                                            cu cerinţele specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3 Mecanism suspensie
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3.1 Arcuri Inspecţie a) Fixare necorespunzătoare a x x
     + (E) vizuală arcurilor pe şasiu sau punte
                            (utilizând b) Componentă a arcului x
                            un detector deteriorată sau fisurată
                            de jocuri, c) Arc lipsă x
                            dacă este
                            necesar)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3.2 Amortizoare Inspecţie a) Fixare necorespunzătoare x
                            vizuală a amortizoarelor pe şasiu
                                            sau punte
                                         b) Amortizor neetanş x
                                         c) Amortizor lipsă x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3.3 Bare de Inspecţie a) Fixare necorespunzătoare x
     torsiune, bare vizuală a unei componente pe şasiu
     şi leviere ale (utilizând sau punte
     suspensiei un detector b) O componentă deteriorată, x
     + (E) de jocuri, fisurată sau corodată excesiv
                            dacă este c) Reparaţii sau modificări x
                            necesar) necorespunzătoare
                                         d) Lipsă bară stabilizatoare x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3.4 Articulaţiile Inspecţie a) Lipsă bolţ şi/sau bucşe de la x
     suspensiei + (E) vizuală articulaţiile suspensiei
                            (utilizând b) Uzură excesivă a bolţului x
                            un detector şi/sau a bucşelor de la
                            de jocuri articulaţiile suspensiei
                            dacă este c) Burduful de protecţie pentru x
                            necesar) praf lipsă sau deteriorat
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5.3.5 Suspensie Inspecţie a) Sistem inoperabil, x x
     pneumatică vizuală neetanşeităţi
                                         b) O componentă defectă, x
                                            modificată sau deteriorată
                                            astfel încât ar putea afecta
                                            funcţionarea sistemului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6 ŞASIU ŞI ELEMENTE ALE ŞASIULUI
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1 Şasiu sau cadru şi elemente ataşate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.1 Stare generală Inspecţie a) Fisurarea sau deformarea x x
                            vizuală oricărei părţi sau element
                                            de structură
                                         b) Instabilitatea plăcilor de
                                            rigidizare sau a elementelor x x
                                            de fixare
                                         c) Coroziune excesivă care x x
                                            afectează rigidizarea
                                            ansamblului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.2 Conducte de Inspecţie a) Sistem de evacuare fixat x
     evacuare şi vizuală necorespunzător sau neetanş
     amortizoare de b) Infiltrări de gaze arse în x
     zgomot (sistem cabină sau compartimentul
     de evacuare gaze pasagerilor
     arse)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.3 Rezervor de Inspecţie a) Rezervor sau conducte fixate x x
     combustibil şi vizuală neconform
     conducte alimentare b) Scurgeri de combustibil sau x x
     (inclusiv rezervorul buşon lipsă ori ineficient,
     de combustibil neetanş
     pentru dispozitivul c) Conducte deteriorate sau x
     de încălzire uzate prin frecare
     şi conductele d) Robinetul de închidere x
     aferente) (dacă este prevăzut) nu
                                            funcţionează corect
                                         e) Risc de incendiu datorită: x
                                            - scurgerilor de combustibil
                                            - protejării incorecte a
                                              rezervorului sau a
                                              sistemului de evacuare
                                            - stării compartimentului motor
                                         f) Sistem GPL/GNC neconform cu x x
                                            cerinţele specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.4 Bare de Inspecţie a) Fixări necorespunzătoare sau x
     protecţie, vizuală deteriorări care ar putea
     protecţie laterală cauza răniri
     şi dispozitive b) Dispozitiv în mod evident x x
     de protecţie neconform cu cerinţele
     antiîmpănare specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.5 Suport pentru Inspecţie a) Suport fisurat sau fixat x
     roata de rezervă vizuală necorespunzător
     (dacă este prevăzut) b) Roată de rezervă fixată slab x
                                            în suport
                                         c) Fixare defectuoasă a roţii x
                                            de rezervă cu pericol de
                                            cădere pe carosabil
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.6 Mecanisme de Inspecţie a) Componentă defectă, x
     cuplare şi vizuală şi deteriorată sau fisurată
     echipament de funcţională b) Uzură excesivă a unei x
     remorcare + (E) atunci când componente
                            este c) Element de cuplare defect x
                            posibil d) Dispozitiv de siguranţă x x
                            (cu atenţie care nu funcţionează corect
                            mărită la sau lipsă
                            orice e) Orice indicator care nu x
                            dispozitiv funcţionează
                            de f) Reparaţii sau modificări x
                            siguranţă necorespunzătoare
                            montat şi/
                            sau la
                            utilizarea
                            calibrelor
                            de măsurare)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.7 Transmisie Inspecţie a) Şuruburi de siguranţă, x
                            vizuală ştifturi lipsă sau slabe
                                         b) Uzură excesivă a lagărelor x
                                            arborelui de transmisie
                                         c) Uzură excesivă a x
                                            articulaţiilor
                                         d) Cuplaje elastice deteriorate x
                                         e) Arbore încovoiat sau x
                                            deteriorat
                                         f) Carcasa lagărului fisurată x
                                         g) Carcasa lagărului nesigură x
                                         h) Apărătoarea de praf lipsă x
                                            sau deteriorată
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.1.8 Suporţi motor Inspecţie Suporţi deterioraţi, lipsă sau x
                            vizuală fisuraţi
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2 Cabină şi caroserie
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.1 Stare Inspecţie a) Panou, parte lipsă sau x
                            vizuală deteriorată care ar putea
                                            produce răniri
                                         b) Parte lipsă sau deteriorată x
                                            din panou
                                         c) Montant nesigur x
                                         d) Neetanşeităţi care permit x
                                            infiltrarea gazelor de carter
                                            sau a gazelor de evacuare
                                            în habitaclu
                                         e) Reparaţii sau modificări x
                                            necorespunzătoare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.2 Montare Inspecţie a) Caroserie sau cabină fixată x x
                            vizuală necorespunzător
                                         b) Caroserie/cabină amplasată x
                                            în mod evident inegal
                                            pe şasiu
                                         c) Elemente de fixare a x
                                            caroseriei/cabinei pe şasiu
                                            sau pe un element de
                                            structură lipsă sau nesigure
                                         d) Coroziune excesivă în x
                                            punctele de fixare a
                                            caroseriei
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.3 Uşi şi Inspecţie a) Uşă care nu se deschide/ x
     încuietori de uşi vizuală închide corect
                                         b) Uşă care se poate deschide x
                                            accidental sau uşă care
                                            nu poate sta închisă
                                         c) Uşă, balamale, încuietori, x
                                            montant lipsă
                                         d) Uşă, balamale, încuietori, x
                                            montant slabe sau deteriorate
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.4 Podea Inspecţie Podea nesigură sau deteriorată, x x
                            vizuală cu coroziuni străpunse
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.5 Scaunul Inspecţie a) Scaun lipsă sau cu structură x x
     şoferului vizuală deteriorată
                                         b) Mecanism de reglare care nu x
                                            funcţionează corect
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.6 Alte scaune Inspecţie a) Scaune în stare proastă x x
                            vizuală sau nesigure
                                         b) Scaune care nu sunt fixate x
                                            conform cerinţelor specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.7 Comenzi Inspecţie Orice comandă necesară x
     necesare vizuală şi utilizării în siguranţă a
     conducerii funcţională vehiculului care nu
                                         funcţionează corect
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.8 Scări pentru Inspecţie a) Treaptă sau grup de trepte x
     acces în cabină vizuală nesigure
                                         b) Treaptă sau grup de trepte x
                                            nesigure sau într-o stare
                                            care ar putea duce la rănirea
                                            utilizatorilor
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.9 Alte Inspecţie a) Fixare necorespunzătoare a x
     echipamente vizuală echipamentului sau
     şi accesorii accesoriului, după caz
     interioare b) Echipament sau accesoriu x x
     şi exterioare neconform cu cerinţele
                                            specifice, după caz
                                         c) Scurgeri în cazul unui x
                                            echipament hidraulic
                                         d) Scurgeri excesive în cazul x
                                            unui echipament hidraulic
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6.2.10 Apărători de Inspecţie a) Lipsă, fixate necorespunzător x x
     noroi (aripi), vizuală sau corodate excesiv
     dispozitive b) Spaţiu insuficient pentru x
     antiîmproşcare(dacă roată
     au fost prevăzute c) Nu sunt în conformitate cu x
     de constructor) cerinţele specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7 ALTE ECHIPAMENTE
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.1 Centuri de siguranţă/catarame
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.1.1 Siguranţa Inspecţie Puncte de ancoraj cu deteriorări x
     montării vizuală importante
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.1.2 Stare Inspecţie a) Centuri de siguranţă x
                            vizuală şi obligatorii lipsă sau nefixate
                            funcţională b) Centură de siguranţă x
                                            deteriorată
                                         c) Centură de siguranţă x
                                            neconformă
                                         d) Catarama centurii deteriorată x
                                            sau nu funcţionează corect
                                         e) Retractor defect sau care nu x
                                            funcţionează corect
                                         f) Verificare martor centură
                                            siguranţă x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.2 Martor air bag Inspecţie Funcţionare defectuoasă martor x
     (dacă este prevăzut) vizuală air bag
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.3 Stingător de Inspecţie a) Lipsă x
     incendiu vizuală b) Nu este conform cu cerinţele x
                                            specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.4 Triunghi de Inspecţie a) Lipseşte sau este incomplet x
     presemnalizare vizuală b) Nu este conform cu cerinţele x
                                            specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.5 Trusă de prim Inspecţie Lipseşte, este incompletă sau x
     ajutor vizuală nu este conformă cu cerinţele
                                         specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.6 Cale de blocare Inspecţie Lipsesc sau nu sunt în bună x x
     a roţilor (dacă vizuală stare
     sunt obligatorii)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.7 Avertizor sonor Inspecţie a) Nu funcţionează x
                            vizuală şi b) Comandă nesigură x
                            funcţională c) Nu este conform cu cerinţele x
                                            specifice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.8 Vitezometru Inspecţie a) Nu este fixat conform x
                            vizuală cerinţelor specifice
                                         b) Nu funcţionează x
                                         c) Nu poate fi iluminat x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.9 Tahograf (dacă Inspecţie a) Autovehiculul nu este dotat x
     este obligatoriu) vizuală cu tahograf conform cerinţelor
                                            specifice
                                         b) Tahograf neomologat x
                                         c) Dimensiune anvelope x
                                            necorespunzătoare
                                         d) Placa de montare lipsă, x
                                            ilizibilă sau cu termen de
                                            valabilitate expirat
                                         e) Sigilii sau alte elemente de x
                                            protecţie lipsă sau violate
                                         f) Falsificare sau manipulare x
                                            evidentă
                                         g) Funcţionare necorespunzătoare x
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7.10 Limitator de Inspecţie a) Autovehiculul nu este dotat x
     viteză (dacă vizuală şi cu limitator de viteză conform
     este obligatoriu) funcţională cerinţelor specifice
     + (E) (dacă b) Funcţionare necorespunzătoare x
                            echipamentul c) Limitator de viteză neomologat x
                            este d) Placa de montare lipsă, x
                            disponibil) ilizibilă sau cu termen de
                                            valabilitate expirat
                                         e) Sigilii sau alte elemente de x
                                            protecţie lipsă sau violate
                                         f) Viteza reglată este prea mare
                                            (dacă se poate verifica)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.1 Zgomotul
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Sistem de reducere Inspecţie a) Nivel de zgomot excesiv x
     a zgomotului vizuală şi b) Orice parte a sistemului de x
                            auditivă reducere a zgomotului slabă,
                                            lipsă, deteriorată, fixată
                                            incorect sau modificată în
                                            mod evident astfel încât ar
                                            putea afecta în mod
                                            semnificativ nivelul de zgomot
                                         c) Orice parte a sistemului de x
                                            reducere a zgomotului
                                            nefixată corespunzător cu
                                            posibilitate de cădere pe
                                            carosabil
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2 Emisii poluante
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.1 Emisii ale motoarelor cu aprindere prin scânteie (benzină/GPL)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.1.1 Echipament Inspecţie a) Echipament de control al x x
     de control al vizuală emisiilor montat de
     emisiilor constructor lipsă sau defect
     poluante în mod evident
                                         b) Neetanşeităţi care ar putea x
                                            afecta semnificativ măsurarea
                                            emisiilor
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.1.2 Emisii Pentru a) Emisiile de CO(cor) depăşesc x
     poluante + (E) vehiculele 1. pentru autovehiculele fără
                            supuse sistem de reglare perfecţionat al
                            cerinţelor emisiilor, la turaţia de mers
                            privind în gol încet:
                            controlul - 4,5%; sau
                            emisiilor, - 3,5%,
                            măsurare în funcţie de anul fabricaţiei;
                            utilizând 2. pentru autovehiculele cu
                            un analizor sistem de reglare perfecţionat
                            de gaze al emisiilor:
                            conform - la turaţia de mers în gol
                            cerinţelor încet: 0,5%;
                            specifice. - la turaţia de mers în gol
                            Pentru accelerat: 0,3%
                            vehiculele pentru autovehicule EURO 2;
                            echipate sau
                            cu un - la turaţia de mers în gol:
                            sistem de 0,3%;
                            diagnoză - la turaţia de mers în gol
                            la bord, accelerat: 0,2%,
                            funcţio- pentru autovehicule M1, M2 şi N1,
                            narea EURO 3 sau EURO 4.
                            corectă a b) Coeficientul lambda în afara x
                            sistemului domeniului 1 ± 0,03 sau în
                            de control conformitate cu specificaţia
                            al emi- constructorului (la turaţia
                            siilor de mers în gol accelerat pentru
                            poate fi autovehiculele cu sistem de
                            verificată reglare perfecţionat al emisiilor)
                            prin c) OBD indică un defect de x
                            citirea funcţionare
                            corespun-
                            zătoare a
                            dispoziti-
                            vului OBD
                            şi a
                            verificării
                            funcţionării
                            corecte a
                            sistemului
                            OBD în locul
                            măsurării
                            unor emisii
                            în conformi-
                            tate cu
                            cerinţele
                            specifice.
                            La motoarele
                            cu alimen-
                            tare duală
                            benzină/GPL,
                            controlul
                            va fi
                            efectuat
                            pentru
                            ambele
                            moduri
                            de func-
                            ţionare.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.2 Emisii ale motoarelor cu aprindere prin comprimare (motorină)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.2.1 Echipament Inspecţie a) Echipament de control al x x
     de control al vizuală emisiilor montat de
     emisiilor poluante constructor lipsă sau defect
                                            în mod evident
                                         b) Neetanşeităţi care ar putea x
                                            afecta semnificativ
                                            măsurarea emisiilor
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.2.2.2 Opacitate Măsurare în Indice de opacitate mai mare de: x
     +(E) accelerare - pentru motoarele cu aspiraţie
                            liberă naturală: 2,5 m^-1,
                            utilizând - pentru motoarele
                            un supraalimentate: 3,0 m^-1,
                            opacimetru sau
                            în confor- - 1,5 m^-1, pentru autovehiculele
                            mitate N1 echipate cu motoare EURO 4
                            cu cerin- şi pentru autovehiculele M2, M3,
                            ţele N2 şi N3 echipate cu motoare
                            specifice. EURO 4, EURO 5 sau EEV
                            Pentru
                            autovehi-
                            culele
                            înmatri-
                            culate
                            în alte
                            state cu an
                            de fabri-
                            caţie
                            mai mic de
                            1980 nu se
                            va efectua
                            măsurarea
                            indicelui
                            de
                            opacitate.
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.3 ALTE ASPECTE REFERITOARE LA MEDIU
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.3.1 Emisii vizibile Examinare Fum în exces care ar putea
     de fum vizuală împiedica vizibilitatea
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8.3.2 Scurgeri de Examinare Orice scurgere în exces de x x
     lichide vizuală lichid care ar putea dăuna
                                         mediului sau ar putea
                                         constitui un risc pentru
                                         siguranţa altor utilizatori
                                         ai drumului
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    ___________
      *1) 48% pentru vehiculele care nu sunt echipate cu ABS sau fabricate înainte
          de 1 octombrie 1991
      *2) 45% pentru vehiculele înmatriculate după 1988
      *3) 43% pentru semiremorci şi remorci cu proţap înmatriculate după 1988
      *4) 22% pentru vehicule N1, N2 şi N3


    NOTĂ:
    E - verificare ce necesită utilizarea unui echipament specializat;
    DMi (defecţiune minoră) - defecţiune tehnică ce nu are un efect semnificativ asupra siguranţei rutiere şi protecţiei mediului, precum şi alte neconformităţi minore (inclusiv în ceea ce priveşte identificarea vehiculului);
    DMa (defecţiune majoră) - defecţiune tehnică ce are un efect semnificativ asupra siguranţei rutiere (inclusiv în ceea ce priveşte ceilalţi participanţi la trafic) şi asupra protecţiei mediului, precum şi alte neconformităţi majore (inclusiv în ceea ce priveşte identificarea vehiculului);
    DP (defecţiune periculoasă) - defecţiune tehnică care constituie un risc imediat privind siguranţa rutieră.
    În cazul defecţiunilor majore şi a celor periculoase, operatorul de transport/conducătorul auto trebuie notificat în scris, dacă este cazul, despre interzicerea dreptului de circulaţie pe drumurile publice până la remedierea defecţiunilor.
    Un vehicul care prezintă defecţiuni ce aparţin mai multor grupe este încadrat în funcţie de cea mai importantă defecţiune.
    În cazul defecţiunilor ce pot fi încadrate în mai multe categorii, este responsabilitatea inspectorului care efectuează verificarea de a încadra defecţiunile în funcţie de severitatea lor.


    ANEXA 2

    la reglementări
    VERIFICĂRI SUPLIMENTARE
    pentru vehicule agreate pentru transportul anumitor mărfuri periculoase

      ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1. Cablaje instalaţie Inspecţie vizuală a) Conductorii nu sunt izolaţi în
        electrică (pentru zonele mod corespunzător
                            accesibile). b) Circuitele nu sunt protejate
                            Se aplică prin elemente fuzibile sau
                            vehiculelor disjunctoare automate, cu
                            EX/III, FL, excepţia următoarelor circuite:
                            OX, AT - de la baterie la sistemele de
                                                pornire la rece şi de oprire a
                                                motorului;
                                                - de la baterie la alternator;
                                                - de la alternator la cutia cu
                                                elemente fuzibile sau disjunctoare;
                                                - de la baterie la demarorul
                                                motorului;
                                                - de la baterie la cutia de comandă
                                                a sistemului de frânare de
                                                încetinire, dacă acesta este
                                                electric sau electromagnetic;
                                                - de la baterie la mecanismul
                                                electric de ridicare a axei
                                                c) Cablurile electrice nu sunt
                                                ataşate sigur sau sunt plasate
                                                astfel încât conductorii nu sunt
                                                protejaţi corespunzător împotriva
                                                solicitărilor mecanice şi/sau
                                                termice
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2. Întrerupător prin- Inspecţie vizuală. a) Întrerupătorul principal al
        cipal al bateriei Se aplică bateriei (general) lipseşte sau nu
        (general) vehiculelor EX/ funcţionează
                            III, FL b) În cazul în care întrerupătorul
                                                principal este de tip monopolar,
                                                acesta nu este montat pe conducto-
                                                rul de alimentare (această condiţie
                                                se aplică doar vehiculelor înmatri-
                                                culate pentru prima dată după
                                                1 iulie 2005)
                                                c) Lipseşte sau nu funcţionează
                                                dispozitivul de comandă din cabină,
                                                care permite deconectarea şi
                                                reconectarea întrerupătorului
                                                general
                                                d) Dispozitivul de comandă din
                                                cabină nu este uşor accesibil sau
                                                nu este semnalizat distinct
                                                e) Dispozitivul de comandă din
                                                cabină nu este protejat împotriva
                                                acţionării involuntare fie
                                                printr-un capac de protecţie, fie
                                                cu un dispozitiv de comandă cu
                                                mişcare dublă
                                                f) În cazul în care este montat un
                                                dispozitiv de comandă suplimentar,
                                                acesta nu este identificat în mod
                                                distinct sau nu este protejat
                                                împotriva unei manevrări
                                                involuntare
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3. Baterii de Inspecţie vizuală. a) Bornele bateriei nu sunt izolate
        acumulatori Se aplică vehi- electric sau nu sunt acoperite de
                            culelor EX/II capacul izolator al cutiei
                            EX/III, FL b) Bateriile nu sunt fixate într-o
                                                cutie bine ventilată (în cazul în
                                                care bateriile nu sunt situate în
                                                compartimentul motorului)
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4. Instalaţia Inspecţie vizuală a) Conductorii situaţi în spatele
        electrică din (pentru zonele cabinei conducătorului auto nu sunt
        spatele cabinei accesibile). protejaţi împotriva şocurilor,
                            Se aplică vehi- abraziunii şi frecării în timpul
                            culelor EX/III, utilizării normale a vehiculului
                            FL (excepţie fac cablurile senzorilor
                                                dispozitivelor ABS care nu necesită
                                                protecţie suplimentară)
                                                b) Becurile din spatele cabinei au
                                                dulie filetată
                                                c) Conexiunile electrice dintre
                                                autovehicule şi remorci nu sunt
                                                concepute astfel încât să împiedice
                                                orice deconectare accidentală
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5. Cabina Inspecţie vizuală. a) Toate ferestrele din spatele
                            Se aplică vehi- cabinei sau din scut (dacă este
                            culelor OX montat) nu sunt închise ermetic sau
                                                nu sunt realizate din sticlă
                                                securizată
                                                b) Între cisternă şi cabină sau
                                                scut (dacă este montat) nu există
                                                un spaţiu liber de cel puţin 150 mm
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6. Rezervoare de Inspecţie vizuală. a) În caz de scurgere, combustibi-
        combustibil Se aplică vehi- lul poate să vină în contact cu
                            culelor EX/II, părţile încălzite ale vehiculului
                            EX/III, FL, OX sau cu încărcătura
                                                b) Rezervoarele de benzină nu sunt
                                                echipate cu dispozitiv antiflacără
                                                eficient, care să se adapteze la
                                                orificiul de umplere, sau cu un
                                                dispozitiv care permite menţinerea
                                                acestui orificiu închis ermetic
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7. Sistem de Inspecţie vizuală a) Sistemul de evacuare (inclusiv
        evacuare (pentru zonele tubulatura de evacuare) nu este
                            accesibile). îndreptat sau protejat astfel încât
                            Se aplică vehi- să se evite orice pericol pentru
                            culelor EX/II, încărcătură ca urmare a încălzirii
                            EX/III, FL sau aprinderii
                                                b) Părţile sistemului de evacuare
                                                situate direct sub rezervorul de
                                                combustibil (diesel) nu se găsesc
                                                la o distanţă de cel puţin 100 mm
                                                de acesta sau nu sunt protejate
                                                printr-un ecran termic
     ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 3

    la reglementări
    CERINŢE
    privind încercările şi/sau controalele
    referitoare la sistemele de frânare, emisiile poluante,
    tahografele şi limitatoarele de viteză
    1. Condiţii specifice privind sistemele de frânare
    1.1. Se impune ca fiecare parte a sistemului de frânare să fie menţinută în perfectă stare de funcţionare şi să fie corect reglată.
    1.2. Sistemul de frânare al vehiculului trebuie să îndeplinească următoarele funcţii de frânare:
    a) pentru autovehicule, remorcile şi semiremorcile lor, o frână de serviciu capabilă de a încetini vehiculul şi de a-l opri de o manieră sigură, rapidă şi eficace, oricare ar fi starea sa de încărcare şi declivitatea drumului pe care circulă;
    b) pentru autovehicule, remorcile şi semiremorcile lor, o frână de staţionare capabilă de a menţine vehiculul oprit, oricare ar fi starea sa de încărcare şi declivitatea drumului.

    1.3. În cazul verificării efectuate pe standul de frânare trebuie respectate valorile minime privind coeficienţii de frânare pentru frâna de serviciu şi frâna de staţionare, precum şi valorile maxime privind dezechilibrele pe punţi pentru frâna de serviciu şi frâna de staţionare, prevăzute în Planul de operaţiuni din anexele nr. 2 şi 11 la Reglementările RNTR 1.

    2. Condiţii specifice referitoare la emisiile poluante
    Autovehicule echipate cu motor cu aprindere prin scânteie (benzină)
    A. Atunci când emisiile nu sunt limitate de un sistem de reglare perfecţionat, cum ar fi un catalizator tricomponent gestionat de sonda lambda:
    1. inspecţia vizuală a sistemului de evacuare, pentru a se verifica dacă acesta este complet şi într-o stare satisfăcătoare şi dacă nu există neetanşeităţi;
    2. inspecţia vizuală a oricărui echipament de reglare a emisiilor instalat de constructor, pentru a se verifica dacă acesta este complet şi într-o stare satisfăcătoare şi dacă nu există neetanşeităţi.
    După aducerea motorului la parametrii normali de funcţionare, ţinând cont de recomandările constructorului, se măsoară concentraţia emisiilor de monoxid de carbon (CO), cu motorul la mers în gol încet, cu ambreiajul decuplat.
    Conţinutul maxim admisibil de CO din gazele de evacuare nu trebuie să depăşească următoarele valori:
    (i) pentru autovehiculele fabricate până în anul 1986 inclusiv: CO(cor): 4,5% în vol.;
    (ii) pentru autovehiculele fabricate începând cu anul 1987: CO(cor): 3,5% în vol.



    B. Atunci când emisiile sunt controlate de un sistem de reglare perfecţionat, cum ar fi un catalizator tricomponent gestionat de sonda lambda:
    1. inspecţia vizuală a sistemului de evacuare, pentru a se verifica dacă acesta este complet şi într-o stare satisfăcătoare şi dacă nu există neetanşeităţi;
    2. inspecţia vizuală a oricărui echipament de reglare a emisiilor instalat de către constructor, pentru a se verifica dacă este complet şi într-o stare satisfăcătoare şi dacă nu există neetanşeităţi;
    3. determinarea eficacităţii sistemului de reglare a emisiilor prin măsurarea valorii lambda şi a conţinutului de CO din gazele de evacuare, conform dispoziţiilor pct. 4 sau procedurilor propuse de constructor şi agreate la omologarea de tip. Pentru fiecare dintre teste, motorul este adus la parametrii normali de funcţionare, conform recomandărilor constructorului vehiculului;
    4. emisii la ieşirea din ţeava de evacuare - valori limită
    Conţinutul maxim admisibil de CO din gazele de evacuare nu trebuie să depăşească următoarele valori:
    (i) măsurări efectuate la turaţia de mers în gol încet, cu ambreiajul decuplat: conţinutul maxim admisibil de CO din gazele de evacuare nu trebuie să depăşească valoarea CO(cor): 0,5% în vol.; el nu trebuie să depăşească valoarea CO(cor): 0,3% în vol. pentru autovehiculele omologate conform valorilor limită indicate la linia A sau B a tabelului din secţiunea 5.3.1.4 a anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificată prin Directiva 98/69/CE sau ulterior (autoturisme sau autovehicule comerciale uşoare EURO 3 sau EURO 4);
    (ii) măsurări efectuate cu motorul la turaţia de mers în gol accelerat (cel puţin 2.000 min-1), cu ambreiajul decuplat: conţinutul maxim admisibil de CO din gazele de evacuare nu trebuie să depăşească valoarea CO(cor): 0,3% în vol.; el nu trebuie să depăşească valoarea CO(cor): 0,2% în vol. pentru autovehiculele omologate conform valorilor limită indicate la linia A sau B a tabelului din secţiunea 5.3.1.4 a anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificată prin Directiva 98/69/CE sau ulterior (autoturisme sau autovehicule comerciale uşoare EURO 3 sau EURO 4);

    Lambda: 1+0,03 sau conform specificaţiilor constructorului;

    5. Pentru autovehiculele echipate cu OBD, verificarea funcţionării sistemului de reglare a emisiilor poluante [lit. (i)] se poate face pe baza indicaţiilor dispozitivului OBD, verificând în acelaşi timp şi funcţionarea sistemului OBD.
    Autovehicule echipate cu motor cu aprindere prin comprimare (Diesel)
    a) măsurarea opacităţii fumului în accelerare liberă, de la turaţia de mers în gol încet la turaţia de limitare a alimentării, cu ambreiajul decuplat şi comanda cutiei de viteze la punctul mort;
    b) aducerea motorului la parametrii normali de funcţionare a autovehiculului:
    1. autovehiculele pot fi controlate cu respectarea, din motive de securitate, cel puţin a condiţiei ca motorul să fie cald şi într-o stare mecanică satisfăcătoare;
    2. sub rezerva dispoziţiilor de la lit. d) pct. 2, niciun autovehicul nu poate fi respins fără a fi fost respectate următoarele condiţii:
    (i) motorul trebuie să fie cald: altfel spus, temperatura uleiului motorului măsurată de o sondă în tubul jojei de ulei trebuie să fie de cel puţin 80°C sau să corespundă temperaturii de funcţionare normale, dacă aceasta este inferioară, ori temperatura blocului motor, măsurată după nivelul radiaţiei în infraroşu, trebuie să atingă o valoare echivalentă. Dacă din cauza configuraţiei vehiculului nu este posibil să se procedeze în acest mod, temperatura normală de funcţionare a motorului va putea fi stabilită altfel, de exemplu pe baza funcţionării ventilatorului de răcire;
    (ii) sistemul de evacuare trebuie curăţat prin 3 accelerări libere sau printr-un mijloc echivalent;


    c) procedura de încercare
    1. inspecţia vizuală a oricărui echipament de reglare a emisiilor instalat de constructor, pentru a se verifica dacă este complet şi într-o stare satisfăcătoare şi dacă nu există neetanşeităţi;
    2. motorul şi, dacă este cazul, turbocompresorul trebuie să funcţioneze la turaţia de mers în gol încet înainte de începerea fiecărui ciclu de accelerare liberă. Pentru motoarele autovehiculelor grele, aceasta înseamnă a se aştepta cel puţin 10 secunde după eliberarea comenzii de accelerare;
    3. la începerea fiecărui ciclu de accelerare liberă pedala de accelerare trebuie apăsată rapid şi progresiv (în mai puţin de o secundă), dar nu brutal, astfel încât să se obţină debitul maxim al pompei de injecţie şi să se atingă turaţia de limitare a alimentării, respectându-se valoarea specificată a timpului de bază;
    4. la fiecare ciclu de accelerare liberă motorul trebuie ca, înainte să fie eliberată comanda, să atingă turaţia de limitare a alimentării sau, în cazul automobilelor cu transmisie automată, turaţia indicată de constructor ori, dacă aceasta nu este cunoscută, două treimi din turaţia de limitare a alimentării. Aceasta se poate asigura, de exemplu, prin supravegherea regimului motorului sau lăsând să treacă un timp suficient între momentul de acţionare şi cel de eliberare a pedalei de acceleraţie, adică cel puţin două secunde pentru autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune şi pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri având o masă maximă tehnic admisibilă mai mare de 3.500 kg.

    d) valori limită
    1. Nivelul opacităţii nu trebuie să depăşească valorile limită ale indicelui de opacitate (coeficientului de absorbţie), care sunt următoarele:
    Indice de opacitate (coeficient de absorbţie) maxim pentru:
    - motoare Diesel cu aspiraţie naturală: 2,5 m^-1;
    – motoare Diesel supraalimentate: 3 m^-1;
    – o limită de 1,5 m^-1 se aplică următoarelor vehicule omologate conform valorilor limită indicate:
    a) la linia B a tabelului din secţiunea 5.3.1.4. a anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificată prin Directiva 98/69/CE (autovehicule comerciale uşoare cu motor Diesel EURO 4);
    b) la linia B1 a tabelelor din secţiunea 6.2.1 a anexei I la Directiva 88/77/CEE , modificată prin Directiva 1999/96/CE (autovehicule comerciale grele cu motor Diesel EURO 4);
    c) la linia B2 a tabelelor din secţiunea 6.2.1 a anexei I la Directiva 88/77/CEE , modificată prin Directiva 1999/96/CE (autovehicule comerciale grele cu motor Diesel EURO 5);
    d) la linia C a tabelelor din secţiunea 6.2.1 a anexei I la Directiva 88/77/CEE , modificată prin Directiva 1999/96/CE (autovehicule comerciale grele EEV),
    sau conform valorilor limită ce figurează într-o modificare ulterioară a Directivei 70/220/CEE , modificată prin Directiva 98/69/CE , sau conform valorilor limită care figurează într-o modificare ulterioară a Directivei 88/77/CEE , modificată prin Directiva 1999/96/CE .



    2. Autovehiculele nu trebuie respinse decât dacă media aritmetică a valorilor măsurate în cel puţin ultimele 3 cicluri de accelerare liberă depăşeşte valoarea limită, cu condiţia să nu se înregistreze diferenţe semnificative între turaţiile minime măsurate la ciclurile de accelerare sau între turaţiile maxime măsurate la ciclurile de accelerare. Această medie poate fi calculată ignorând valorile observate care se îndepărtează cu mult faţă de media măsurată sau poate fi obţinută printr-un alt mod de calcul statistic care ţine cont de dispersia valorilor măsurate.
    3. Pentru a evita efectuarea de încercări inutile, prin derogare de la dispoziţiile lit. d) pct. 2, sunt admise autovehiculele pentru care valorile măsurate în mai puţin de 3 cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de curăţare vizate la lit. b) pct. 2 (îi) (sau aplicarea unui procedeu echivalent) sunt mai mici cu 0,5 m-1 faţă de valorile limită precizate la lit. d) pct. 1.






    3. Condiţii specifice privind tahografele şi limitatoarele de viteză:
    a) În cadrul verificării tahografului trebuie controlate următoarele:
    - se va verifica dacă autovehiculul este echipat cu tahograf conform legislaţiei în vigoare;
    – se va controla existenţa mărcii de omologare internaţională sau a mărcii de aprobare de model;
    – se va verifica dacă dimensiunea anvelopelor este cea din documentele însoţitoare ale autovehiculului;
    – se va controla prezenţa şi valabilitatea plăcii de montare a tahografului şi, dacă este cazul, se va efectua o captură fotografică a acesteia;
    – dacă este posibil, se va verifica că sigiliile tahografului şi, dacă este cazul, ale oricărui alt dispozitiv de protecţie împotriva manipulării frauduloase sunt intacte, cum ar fi:
    * extremităţile elementelor de legătură dintre aparatul de control propriu-zis şi vehicul;
    * adaptorul propriu-zis şi introducerea lui în circuit;
    * dispozitivul de comutare pentru vehiculele cu mai multe rapoarte de transmitere ale punţii motoare;
    * elementele de legătură ale adaptorului şi dispozitivului de comutare cu alte elemente ale instalaţiei;
    * carcasele aparatului de control, care trebuie să protejeze aparatul împotriva accesului neautorizat;
    * toate capacele care permit accesul la dispozitivele cu ajutorul cărora se adaptează constanta aparatului de control la coeficientul caracteristic al vehiculului;

    – dacă este posibil, se va efectua un control vizual al aşezării cablurilor de antrenare, pieselor de antrenare şi a cablurilor electrice;
    – dacă este posibil, se va verifica dispozitivul de comutare (vehicule cu mai multe rapoarte în punte);
    – dacă este posibil, se va verifica funcţionarea corectă a acelor inscriptoare;
    – dacă este posibil, se va verifica buna funcţionare a tahografului.
    În cazul în care la verificarea tahografului se va proceda la deschiderea tahografului, pe diagrama acestuia se vor nota numele şi prenumele inspectorului RAR, data şi ora verificării, se va semna şi se va aplica ştampila RAR.
    În cazul în care la verificarea tahografului se va proceda la desigilarea acestuia, se va completa Nota de desigilare în conformitate cu legislaţia în vigoare. Această notă se va întocmi în două exemplare, din care unul se va ataşa la raportul de CTT, iar celălalt se va înmâna conducătorului auto. În funcţie de rezultatul verificării se va proceda la resigilarea tahografului cu sigiliile RAR.

    b) În cadrul verificării limitatorului de viteză, trebuie controlate următoarele:
    - se va verifica dacă autovehiculul este echipat cu limitator de viteză conform prezentelor reglementări;
    – se va verifica starea generală a aparatului;
    – se va controla existenţa mărcii de omologare;
    – dacă există, se va controla valabilitatea plăcii de montare a limitatorului de viteză;
    – dacă este posibil, se va verifica că sigiliile limitatorului de viteză şi, dacă este cazul, ale oricărui alt dispozitiv de protecţie împotriva manipulării frauduloase sunt intacte;
    – dacă este posibil, se va verifica că limitatorul de viteză împiedică depăşirea valorii vitezei maxime prescrise prin reglementări.



    ANEXA 4

    la reglementări
    Raport de control tehnic în trafic Directiva 2000/30/CE
    Roadside tehnical inspecţion report Directive 2000/30/EC

┌─────────────────────────────────────┬──────────┬───────────┬──────────────┬────────────────┬─────────────┐
│Dată/oră efectuate CTT: │ │ │Stat/Nr. │ │ │
│ │ │ │Înmatriculare:│ │ │
├─────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┴──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ │ │Serie │
│ │ │certificat │
│Loc efectuare CTT: │ │înmatriculare│
│ │ │sau dovadă │
│ │ │reţinere: │
├─────────────────────────────┬───┬───┬──────────┬───────────┬──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Tip drum: │A │ │DN │ │DJ/DC │ │ │
├───────┬┬────────┬┬───┬──┬───┼───┼───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Vehicul││ITP ││CIV│ │- │ │ │ │ │ │ │ │
│nou ││expirată││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┴┴────────┴┴───┴──┴───┴───┴───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ITP falsă │ │Lipsă acte │ │Categorie │ │
│ │ │ │ │omologare:*)1 │ │
├─────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Dată expirare ITP: │ │Categorie │ │
│ │ │utilizare:*1) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Staţie/Reprezentanţă la care s-a efectuat s-a efectuat ITP │ │Marcă şi tip: │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Nr. înregistrare ITP: │ │Serie caroserie/│ │
│ │ │şasiu: │ │
├─────────────────────────────────────┬──────────┬───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Nr. ştampilă ITP: │ │An │ │Kilome- traj: │ │
│ │ │fabricaţie:│ │ │ │
├─────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┴──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Serie folie securizare: │ │Tip motor │
├─────────────────────────┬───┬───┬───┬──────────┬───────────┬──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Termen valabilitate ITP │mas│ │mas│ │mac N │ │mac T │ │
│ │ │ │K │ │ │ │ │ │
├──────────────────┬───┬──┼───┼───┼───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│6 luni │ │1 │ │2 │ │Tip │Analogic │ │Digital │ │
│ │ │an│ │ani│ │tahograf │ │ │ │ │
├──────────────────┴───┴──┴───┴───┴───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Aplicare ecuson ITP │DA │ │NU │ │Tip vehicul │
│ │ │ │ │ │ADR*2) │
├──────────────────┬───┬──┬───┬───┬───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ITPI valabil │NA │ │DA │ │NU │ │EX/II │ │EX/III │ │
├──────────────────┴───┴──┴───┴───┼───┼──────────┼───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Conducător auto (naţionalitate): │FL │ │OX │ │AT │ │
├─────────────────────────────────┴───┴──────────┴───────────┴──────────────┴────────────────┴─────────────┤
│Operator de transport (nume şi stat înregistrare): │
├─────────────────────────────────────┬──────────┬───────────┬──────────────┬────────────────┬─────────────┤
│Valoare măsurată emisii: │_______%CO│n≥2000rot/ │______%CO │lambda____ │k_______m^-1 │
│ │ │min │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Puncte de control │Controlate │Conforme │Neconforme │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│0) identificare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│1a) sistem de frânare şi elemente ale sistemului de frânare │ │ │ │
│(inclusiv eficacitate)*3) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│1b) sistem de frânare şi elemente ale sistemului de frânare │ │ │ │
│(fără eficacitate) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│2) sistem de direcţie │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│3) vizibilitate │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│4) instalaţie electrică de iluminare, semnalizare şi │ │ │ │
│auxiliară │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│5) punţi, jante, anvelope, suspensie │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│6) şasiu şi elemente ale şasiului │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│7) alte echipamente, inclusiv tahograf*3) şi limitator de │ │ │ │
│viteză*3) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│8) zgomot, emisii poluante*3), scurgeri de carburant şi/sau │ │ │ │
│ulei │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Verificări suplimentare vehicule agreate transport mărfuri │ │ │ │
│periculoase │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴────────────────┴─────────────┤
│Detaliere neconformităţi constatate │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬────────────────┼─────────────┤
│ │ │Amendă │ │
│ │ │contravenţională│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ │Rezultatele │Reţinere │ │
│ │controlului │Certificat Înma-│ │
│ │ │triculare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ │ │Reţinere Permis │ │
│ │ │de condu- cere │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│ │ │Imobilizare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Inspector RAR │ │Lucrător PR │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Semnătură inspector RAR │ │Semnătură │ │
│ │ │lucrător PR │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴────────────────┼─────────────┤
│Luat la cunoştinţă conducător autovehicul (semnătură): │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Menţiuni: │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘

    *1) în conformitate cu prevederile reglementărilor RNTR 2
    *2) în conformitate cu prevederile reglementărilor RNTR 3
    *1) în conformitate cu verificările prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele reglementări
    NOTĂ: Elementele menţionate cu caractere italice se completează numai pentru vehicule înmatriculate sau înregistrate în România
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016